Overvejelser ved valg af plastmaterialer:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overvejelser ved valg af plastmaterialer:"

Transkript

1 Overvejelser ved valg af plastmaterialer: Generelt: Der findes mange forskellige typer af plastmaterialer, ligesom der findes mange råvareleverandører til mange af typerne. Desuden har hver leverandør et stort antal varianter indenfor hver type. Det ender således med, at der er rigtig mange materialer at vælge imellem, og det kan være svært at vælge det rigtige til en bestemt opgave. I det følgende gennemgås nogle af de aspekter, som man bør overveje, om der er krav til, og endelig foreslås et skema, som kan lette oversigten over krav og egenskaber. I skemaet nævnes en række egenskaber, og det er jo ikke sikkert, at der er krav til alle. Slutresultatet må formodes at blive sikrest med flest mulige af egenskaberne overvejede, så der opfordres til, at man forsøger at udfylde flest mulige af rubrikkerne. Hvis der ikke kan sættes tal på en egenskab, kan man måske vurdere, om tallet skal være højt, middel eller lavt. Enhver, der skal vælge plastmateriale, opfordres til at sætte sig ind i materialernes noget specielle egenskaber, så man er i stand til at forstå et datablad og samtidig sætte tal på sine krav. Vær opmærksom på, at der findes flere standarder for fremtagning af egenskaber, og det er risikabelt at sammenligne tal, hvis de ikke er fremtaget efter den samme standard. Ud for hver egenskab, er der i skemaet nævnt et såkaldt spektrum. Det er et bud på, hvilke værdier, der kan opnås indenfor de forskellige plasttyper. Visse af de nævnte egenskaber findes der slet ikke standarder og ofte heller ikke dataoplysninger for, så her må man selv teste eller vurdere. Husk på, at det kan være dyrt at overspecificere et materiale. Hvis man stiller for mange og for høje krav til en konstruktion, kan det meget vel ende med, at der skal findes et materiale med få leverandørmuligheder, og som både er dyrt og besværligt at forarbejde. Stivhed: Min erfaring har vist, at det oftest er materialets stivhed, der er vanskeligst at forudsige kravet til. Det kan være vanskeligt at sætte tal på denne egenskab. For metallerne har vi et veldefineret E- Modul, men for de fleste plaster er det ikke tilfældet. I databladene oplyses stivhedstal som Youngs Modul (0,05 0,25 %), Sekantmodul og Krybemodul. Det første er et veldefineret tal målt ved stuetemperatur. Det næste afhænger af temperaturen og deformationsgraden, og det sidstnævnte er afhængig af temperaturen, deformationsgraden og tiden.

2 Slagstyrke: Også slagstyrken og især kærvslagstyrken bliver ofte undervurderet. Det opdages som regel først, når man er i gang med at teste emnerne, og man opdager, at de knækker sprødt ved en pludselig belastning som et fald eller et slag. Kritisk tøjning: Kritisk tøjning er et tema, som mange ikke er opmærksom på. Hvis et materiale er belastet over en bestemt grænse, vil det over tiden udvikle såkaldt tertiær krybning, som oftest ender med et brud. Krybning: Alle plastmaterialer sætter sig (kryber)(relaxerer) under langvarig belastning. Nogle gør det meget hurtigt, og andre gør det næsten ikke. Krybehastigheden afhænger af belastningen, tiden og temperaturen. Varmebestandighed: Temperaturbestandigheden kan også være vanskelig. På kort tids egenskaber er det oftest Vicat eller HDT der er målt på, men vær opmærksom på, at materialerne ofte ikke tåler disse temperaturer over lang tid. Langtidsholdbarhed er vanskelig at forudsige, men UL s temperatur index er er en god rettesnor. Elektriske egenskaber: De elektriske egenskaber stilles der ofte ikke krav til. Plast er jo i almindelighed yderst elektrisk isolerende med de fordele og ulemper, det medfører. Der findes tilsatsstoffer, som kan ændre egenskaberne, så man kan opnå næsten elektrisk ledningsevne. Kemikalier: Kemikaliebestandighed er et kapitel helt for sig. Der findes forskellige opslagsværker med generelle oplysninger, men hvis man ønsker absolut sikkerhed, bør der foretages praktiske målinger på de aktuelle kombinationer. Husk, at vand og især varmt vand over tiden kan nedbryde visse plasttyper. Tilsatsstoffer: Nogle materialer er tilsat andre stoffer for at ændre visse egenskaber. Det er ofte styrke og stivhed, man ønsker hævet, og det gøres tit med fiberformede hjælpestoffer. Det kan være korte eller lange glasfibre. Det kan også være glas i form af små runde (undertiden hule) kugler. Det kan være aramidfibre eller carbonfibre. Undertiden anvendes talkum eller kridt, ligesom forskellige metaller typisk som fint pulver også anvendes. Endelig kan der tilsættes forskellige stoffer for at

3 forbedre plastens brandtekniske egenskaber. Nogle af disse brandhæmmere er stærkt diskuterede for deres sundhedsskadelige og miljøbelastende egenskaber, ligesom nogle af dem er stærkt korroderende på maskiner og støbeforme under forarbejdningen. Undertiden anvendes der også smøremidler til intern smøring af plastmaterialer. Det kan være siliconeolie, molybdændisulfid, PTFE pulver for blot for at nævne nogle få muligheder. UV absorbere kan tilsættes for at forlænge et produkts levetid i UV lys. Som noget relativt nyt er man også begyndt at anvende såkaldte nano fyldstoffer. De består af uhyre små og tynde partikler, og med ret små mængder tilsat kan de ændre plastmaterialers egenskaber i forbavsende grad. Der er nogen diskussion om, hvorvidt disse meget små partikler kan være sundhedsskadelige i lighed med asbest, som jo i mange år blev anvendt som forstærkning i flere sammenhænge. Anisotropi: Vær opmærksom på, at alle de forskellige stoffer er tilsat for at ændre en eller flere egenskaber, og det kan meget vel hænde, at nogle egenskaber bliver dårligere, samtidig med, at nogle andre bliver bedre. Det skal især nævnes, at alle tilsatsstoffer med en større udstrækning i en retning end andre (fibre) har en udpræget tendens til at orientere sig i materialets flyderetning under støbningen. Derved vil de give øget styrke og stivhed i den retning, men de har langt mindre effekt i andre retninger. Dette kaldes anisotropi, og det er et punkt, som det er farligt at overse. Sådanne fibre vil også give materialet forskelligt svind i forskellige retninger, og det vil i uheldige tilfælde betyde, at vores emne kommer ud af støbeprocessen med helt forkerte mål, rethed og rundhed. Myndighedskrav: Visse industrigrene er underlagt det såkaldte RoHS direktiv. Det betyder, at vi skal sikre os, at en række nævnte stoffer ikke er til stede under nogen form i vores produkt. Det gælder Bly, Kviksølv, Cadmium, PBB, PBDE og Krom6. Til mange medicinske opgaver er der krav til materialerne som for eksempel til fraværet af forskellige stoffer og urenheder. Vi møder også ofte krav til brandegenskaberne og varmebestandigheden, når vi skal have vore produkter godkendt til salg på forskellige markeder Vandoptagelse: Mange plastmaterialer optager vand fra omgivelserne. Det kan ske, medens plasten ligger i sække på støberens lager, og det kan jo også ske med det støbte emne efter fremstillingen. På visse materialer virker dette optagne vand som en blødgører, så materialets egenskaber er væsentlig forskellige i tør og i fugtig tilstand. Dette gælder især for flere typer Polyamid.

4 Flere plasttyper tåler ikke at blive opvarmet til støbetemperaturen med for store vandmængder, så i de tilfælde er det afgørende, at plasten bliver tørret grundigt før støbningen og bliver holdt tørt under hele processen Støbning: Nogle plaster støbes bedst i relativt kolde forme, men andre skal støbes i meget varme og yderst kontrollerede forme. Nogle plasttyper er i den henseende så vanskelige at håndtere, at visse konstruktører og støbere undgår at anvende dem. På samme måde er visse plastmaterialer meget kritiske med, ved hvilken temperatur og med hvilken opholdstid de bliver støbt. Nogle tåler kun et såkaldt procesvindue på 20 til 30 grader, hvor andre kan støbes med variation på op i nærheden af 100 grader. Nogle plaster kan være meget slidende på procesudstyret, ligesom de kan være korrosive. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at anvende gennemhærdede snekker og cylindre i støbemaskinen (pansersnekker), ligesom formene i nogle tilfælde bør fremstilles i rustfaste ståltyper. Svind: Materialets svindprocent skal jo forudsiges, inden støbeværktøjet kan konstrueres. Vær sikker på, at ansvaret for dette tal er fastlagt. Det kan lægges på slutkunden, på værktøjsmageren eller på støberen. Monomer, oligomer: Endeligt skal det nævnes, at alle plaster jo fremstilles ved en polymerisering af en eller flere monomerer. Det kan lykkes for råvareleverandøren i forskellig grad at få hele den indsatte mængde monomer til at polymerisere, men i de fleste tilfælde er der en vis mængde monomer tilbage i den leverede plast. Disse monomerer er undertiden helbredsskadelige, så nogle kunder stiller krav til, hvor meget man vil acceptere af den slags. Såkaldte oligomerer er også undertiden et problem. Hvor monomeren ofte er en gasart, er oligomerer ofte en olieagtig væske. Det er monomeren, der ikke er blevet til den rette polymer men derimod til denne olie, som er det rette stof men blot med en alt for lav molekylvægt. Ethvert firma, som specificerer brugen af plastmaterialer, bør have forståelse for alle disse aspekter, ligesom man bør have en holdning til, hvilke stoffer man vil acceptere at bruge, og hvor store mængder af de nævnte uheldige stoffer, man vil acceptere.

5 Andre temaer, som man bør overveje krav til, er UV bestandighed, udseende herunder glans, malbarhed, hæftning i 2-K proces, ridsefasthed, brandegenskaber, tribologi, transparens, termisk udvidelse, densitet, flydeegenskaber og sidst men ikke mindst prisen. Vær opmærksom på, at prisen er voldsomt afhængig af den mængde, man kan aftage. Visse råvareleverandører er slet ikke interesseret i at levere, hvis man ikke kan aftage en vis minimums mængde pr gang. Materialedata kan oftest fremskaffes fra de forskellige råvareleverandører. Vi oplever stor forskel på mængden af oplysninger fra forskellige firmaer. Centrale databaser som MATWEB, CAMPUSPLASTICS og UL Prospector er rigtig gode kilder til data. Jeg opfordrer til, at man i videst mulig omfang specificerer sit materiale helt ned til en bestemt leverandør og til et bestemt typenummer. Hvis man f.eks. bare skriver ABS, er der snesevis af forskellige materialer, man accepterer at modtage. Ofte er det også sådan, at forskellige myndighedsorganer forlanger at få at vide, hvilken (hvilke) typenumre der anvendes. Struer, Efterår 2014 Alexandersen Plastconsult, Niels Bay Alexandersen

6 Skema til vurdering af krav og egenskaber: Trækstyrke MPa ISO Slagstyrke KJ/m 2 ISO nb Kærvslagstyrke KJ/m 2 ISO nb Flyde/Brudforlængelse % ISO Stivhed (E-Modul) GPa ISO Kritisk tøjning % - 0,2-8 Sætningsegenskaber - Udmattelsesstyrke - Vicat temperatur (50N) o C ISO HDT temperatur(0,45mpa) o C ISO HDT temperatur (1,8 MPa) o C ISO UL temperatur Index o C UL Isoleringsevne kv/mm IEC Dielektrisk tabsfaktor IEC , UV bestandighed Udseende Malbarhed eller anden behandl. 2-K støbning (hæftning) Glans Ridsefasthed Standard Spektrum Krav Forslag: Bemærkninger Brandegenskaber UL94 Friktions/slidegenskaber Kemikaliebestandighed Transparens % 0-92 CLTE mm/mm. o C ISO Densitet g/cm 3 ISO ,8 1,7 ++

7 Flydeegenskaber MVR cm 3 /10min ISO 1133 Svind % Forskellige 0 3 Pris DKK/kg DKK/L 8-600

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Plast Center Danmark Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Mia Katharina Andersen Podlech Teknisk Projektleder Ph.D. Kemiingeniør Vejle, d. 1. november 2012 1 Plast er ikke bare

Læs mere

Fremstilling af profiler af plast-husholdningsaffald. v/ Flemming Christiansen, SP Moulding A/S 27. Januar 2016

Fremstilling af profiler af plast-husholdningsaffald. v/ Flemming Christiansen, SP Moulding A/S 27. Januar 2016 Member of SP Group A/S Fremstilling af profiler af plast-husholdningsaffald v/ Flemming Christiansen, SP Moulding A/S 27. Januar 2016 1 Indhold: SP Group og SP Extrusionpræsentation Ekstruderingsråvare,

Læs mere

PEEK. i fokus en teknisk brochure.

PEEK. i fokus en teknisk brochure. i fokus en teknisk brochure Hvad er Anvendelsesområder polyetheretherketone kombinerer høje mekaniske egenskaber med stor kemikalie- og temperaturresistens og levnedsmiddelgodkendelse, hvilket gør det

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 61-11

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 61-11 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk Materialelære enig eller uenig Termoplast, materialelære 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: Henvisning til hjælpemidler:

Læs mere

Plastplader til Termoformning

Plastplader til Termoformning Plastplader til Termoformning Overvejelser ved valg af plastmateriale. Krav til materialet 1. Krav til funktionen: Mekaniske egenskaber Termiske egenskaber Elektriske egenskaber Andre egenskaber: Kemikaliebestandighed

Læs mere

PPSU, PEI og PSU. i fokus en teknisk brochure.

PPSU, PEI og PSU. i fokus en teknisk brochure. PPSU, PEI og PSU i fokus en teknisk brochure www.vink.dk Hvad er PSU, PEI og PPSU? Hvad er PSU, PEI og PPSU? Anvendelsesområder Denne materialegruppe finder stor anvendelse indenfor medicinal-, medico-,

Læs mere

i fokus en teknisk brochure

i fokus en teknisk brochure PA i fokus en teknisk brochure 2 Indholdsfortegnelse Hvad er PA...4 Beskrivelse af forskellige PA-typer...6 Data for PA 6...7 Data for PA 6.6...8 Data for PA 4.6...9 Diagrammer... Egenskabsprofil...13

Læs mere

EVCOT. .. og de mere krævende opgaver! Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer.

EVCOT. .. og de mere krævende opgaver! Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer.... både når det gælder lidt større projekter..... og de mere krævende opgaver! Ved at anvende kompositmaterialer i stedet

Læs mere

1,35 kg/l (komp. A+B blandet) Hærdning. +10 o C 210 min. 3 dage * +20 o C 90 min. 2 dage * +30 o C 45 min. 1 dage *

1,35 kg/l (komp. A+B blandet) Hærdning. +10 o C 210 min. 3 dage * +20 o C 90 min. 2 dage * +30 o C 45 min. 1 dage * Produkt datablad Version: 06.11.2013 Sikadur -33 Sikadur -33 2-komponent thixotropisk epoxy klæber Produktbeskrivelse Anvendelse Sikadur-33 er en thixotropisk 2-komponent klæber baseret på epoxy, leveret

Læs mere

Sandwich paneler i plast

Sandwich paneler i plast Sandwich paneler i plast Sandwich panel Forskellige fremstillings teknikker anvendes til produktion af plast sandwichpaneler, b.la. højtryks sprøjtestøbning (1600, 1850, 3000 og 4000 tons lukketryk ),

Læs mere

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer Kompositmaterialet EVCOT er et vævsarmeret hærdeplastmateriale med høj mekanisk styrke og formstabilitet, selv når det er

Læs mere

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter.

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter. EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer.... også når det gælder lidt større projekter. Kompositmaterialet EVCOT er et vævsarmeret hærdeplastmateriale med høj mekanisk

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr

VEUD ekstraopgave Opgave nr Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: 25 teorispørgsmål omkring materialerne Giv en skriftlig besvarelse på en række teoretiske spørgsmål Ekstrudering 3 timer / 4 lektioner Niveau,

Læs mere

Bøsning Bøsning e er r

Bøsning Bøsning e er r Bøsninger PG-F PG-F er en vedligeholdelsesfri bøsning, som er opbygget af 3 lag med en bund af stål, hvorpå der er sintret et tyndt lag af bronze. Inden valsningen får bøsningen påført et lag af PTFE med

Læs mere

Styrenfri. Monofiber a/s P R Æ S E N TAT I O N T I L T E M A D A G O G Å R S M Ø D E F O R K O M P O S I T S E K T I O N E N

Styrenfri. Monofiber a/s P R Æ S E N TAT I O N T I L T E M A D A G O G Å R S M Ø D E F O R K O M P O S I T S E K T I O N E N Monofiber a/s Styrenfri 1 P R Æ S E N TAT I O N T I L T E M A D A G O G Å R S M Ø D E F O R K O M P O S I T S E K T I O N E N T O R S D A G D E N 7. J U N I 2 0 1 2 Monofiber a/s Styrenfri resin Hvor langt

Læs mere

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27 PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING SKRIDSIKKERT, AFSANDET OG FARVET EPOXY GULVSYSTEM PRODUKTBESKRIVELSE er et 2-komp. farvet epoxy baseret gulvsystem der giver slidstærkt, fugefrit, skridsikkert finish

Læs mere

Teknisk Datablad. RTV Black Gasket Silicone

Teknisk Datablad. RTV Black Gasket Silicone Beskrivelse RTV silicone på dispenser dåse der giver nem påføring.en stærk, alsidig og økonomisk industrisiliconegummi. Elektrisk isolerende. Lækagesikker. Binder mod rent metal, glas, vinyl, gummi, plast

Læs mere

MasterFlow 960 BESKRIVELSE VIGTIGSTE ANVENDELSESOMRÅDER. Egenskaber

MasterFlow 960 BESKRIVELSE VIGTIGSTE ANVENDELSESOMRÅDER. Egenskaber BESKRIVELSE MasterFlow 960 er en 1-komponent, cementbaseret forankringsmørtel af meget høj kvalitet, som, når den blandes med vand, er klar til forankring af armeringsjern, bolte, gevindstænger m.m. Der

Læs mere

EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter.

EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter. EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer.... også når det gælder lidt større projekter. EVCO Nordic A/S - Topstykket 19 - DK-3460 - Tlf. - www.evco.dk. STENSO A/S

Læs mere

FIBERARMERING AF BETON

FIBERARMERING AF BETON AF: Emil Bøggild S144563 Kursus: 11837 AT Sommerkursus FIBERARMERING AF BETON Vejleder: Lisbeth M. Ottosen Aflevering: 23-08-2015 Fiskenet som fiberarmering i beton. Titelblad Titel: Kursus: Universitet:

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 63-12

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 63-12 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: 39 blandede teorispørgsmål i ekstrudering Giv en skriftlig besvarelse på en række teoretiske spørgsmål Ekstrudering 3 timer / 4 lektioner

Læs mere

Temperatur og hærdning

Temperatur og hærdning Vedr.: Til: Vinterstøbning og styrkeudvikling i terrændæk EXPAN Betons styrkeudvikling ved lave temperaturer I vintermånederne med lave temperaturer udvikles betonens styrke meget langsommere end resten

Læs mere

Drikkeglas i plast, til enhver lejlighed - med tryk og gravering. - alt som standard, eller efter opgave. www.reklamegaven.dk

Drikkeglas i plast, til enhver lejlighed - med tryk og gravering. - alt som standard, eller efter opgave. www.reklamegaven.dk 1 430/2008 Drikkeglas i plast, til enhver lejlighed - med tryk og gravering. - alt som standard, eller efter opgave. www.reklamegaven.dk Glas, til enhver lejlighed. Plasttyper Akvila producerer plastikglas

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-21

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-21 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk 40 spørgsmål til maskiner & udstyr, materialelære og 6 regneopgaver Sprøjtestøbning 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

Epoxy-lim med lang åbningstid

Epoxy-lim med lang åbningstid IN COMPLIANCE WITH EUROPEAN STANDARD EN 1504-4 STRUCTURAL BONDING Mapepoxy LR EN 1504-4 Epoxy-lim med lang åbningstid ANVENDELSESOMRÅDE Mapepoxy LR anvendes som en kraftoverførende lim til limning af:

Læs mere

TEKNISK RAPPORT. Test af overflademodstand og isolationsmodstand for sugearme. Omfang:

TEKNISK RAPPORT. Test af overflademodstand og isolationsmodstand for sugearme. Omfang: TEKNISK RAPPORT Test af overflademodstand og isolationsmodstand for sugearme. DTI projekt no.: 781542-3 Omfang: Denne rapport dækker de tekniske krav vedrørende brugen af sugearme i områder, hvor der er

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-20

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-20 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk. 41 spørgsmål til maskiner & udstyr, materialelære og 6 regneopgaver. Sprøjtestøbning. 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

S600-2VE - Glasklæde - 600g/m2. Med 2 sider vermiculit.

S600-2VE - Glasklæde - 600g/m2. Med 2 sider vermiculit. S600-2VE - Glasklæde - 600g/m2. Med 2 sider vermiculit. S600-2VE er en Silikaklæde med 2 sider verculit coating. Ubehandlede silikafibre tåler 1000ºC. I modsætning til andre produkter der er behandlet

Læs mere

Hemmeligheden bag god maling!

Hemmeligheden bag god maling! Hemmeligheden bag god maling! Der findes mange forskellige typer og kvaliteter af maling på markedet. Ligeledes er der mange meninger om, hvad der adskiller god kvalitets-maling fra de billige malinger.

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-10

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-10 Opgavens art: Teoretisk. Opgaveformulering: 55 spørgsmål til Maskiner & udstyr, materialelære og 8 regneopgaver. Fagområde: Opgavens varighed: Sprøjtestøbning. 4 lektioner. Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

Fejl Metode Effekt Analyse

Fejl Metode Effekt Analyse Fejl Metode Effekt Analyse Er et værktøj 6l iden6fika6on af poten6elle risici Iden%ficere fejlmuligheder i design og produk%on Iden%ficere muligheder for at reducere risici for fejl Afdække op%meringsmuligheder

Læs mere

Plast hvad er det? Folkeskolelærere. Folkeskolelærere den 13. og den 21.september 2010

Plast hvad er det? Folkeskolelærere. Folkeskolelærere den 13. og den 21.september 2010 Plast hvad er det? v. Birgit Kjærside Storm Folkeskolelærere Den 13.og 21.9.2010 2010 1 Program 8.30 Velkomst Præsentation af indlægsholder og deltagere Ca. 9 Foredrag om plast, plasts opbygning, egenskaber

Læs mere

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Privat Tæpper Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Vedligeholdelse Tæpper korrekt vedligeholdelse giver størst udbytte Tæpper har en lang række gode egenskaber, der bedst bliver bevaret, hvis

Læs mere

BEDRE AEROB STABILITET I MAJSENSILAGE

BEDRE AEROB STABILITET I MAJSENSILAGE BEDRE AEROB STABILITET I MAJSENSILAGE Nikolaj Hansen, SEGES HusdyrInnovation Rudolf Thøgersen, SEGES HusdyrInnovation Kvægkongres Herning, 28/2 2017 AEROB STABILITET Ensilagens evne til at modstå varmedannelse

Læs mere

Hvilken betydning har legeringselementerne i stål, og hvordan kan legeringssammensætningen bestemmes?

Hvilken betydning har legeringselementerne i stål, og hvordan kan legeringssammensætningen bestemmes? Hvilken betydning har legeringselementerne i stål, og hvordan kan legeringssammensætningen bestemmes? Af Carsten Jensen, FORCE Technology, Afdelingen for Korrosion & Metallurgi Risø-DTU, Roskilde, 24.

Læs mere

PVC-indkapslingssystem til professionelt brug

PVC-indkapslingssystem til professionelt brug PVC-indkapslingssystem til professionelt brug Lang levetid Ingen reduktion af tykkelse ved bøjninger Stødsikker, hård PVC-folie med brandbeskyttelsesegenskaber Forhindrer svækkelse af isoleringstykkelse

Læs mere

Pizza & bagesten OS Stone. Opskrifter & brugsanvisning. Vores leverandør har godkendelse fra:

Pizza & bagesten OS Stone. Opskrifter & brugsanvisning. Vores leverandør har godkendelse fra: Pizza & bagesten OS Stone Opskrifter & brugsanvisning Vores leverandør har godkendelse fra: Info om Out-Standing s pizza- og bagesten: OS Stone er et unikt redskab til bagning på grill. Stenens egenskaber

Læs mere

N r. 1 4. Tandfyldninger og -indlæg

N r. 1 4. Tandfyldninger og -indlæg N r. 1 4 Tandfyldninger og -indlæg Tandfyldninger og -indlæg Mange har prøvet at have et hul i en tand (caries) og få det behandlet med en fyldning. Men der findes forskellige materialer og metoder, og

Læs mere

BITUM Nordic A/S. Membraner Referencer Facadeprodukter Tagprodukter. Certifikater Bassinbelægninger Entreprise Historie

BITUM Nordic A/S. Membraner Referencer Facadeprodukter Tagprodukter. Certifikater Bassinbelægninger Entreprise Historie Multigum +45 9825 0022 bitum@bitum.dk BITUM Nordic A/S Membraner Referencer Facadeprodukter Tagprodukter Certifikater Bassinbelægninger Entreprise Historie Multigum Flexigum R Multigum Multigum Primer

Læs mere

Loctite -hurtiglime Oplev hele vores portefølje inkl. de nyeste innovationer

Loctite -hurtiglime Oplev hele vores portefølje inkl. de nyeste innovationer Loctite -hurtiglime Oplev hele vores portefølje inkl. de nyeste innovationer Innovationer inden for Loctite -hurtiglimsteknologi Gennem de seneste årtier har Loctite - produkterne været først med innovative

Læs mere

3-komp. højtydende epoxy mørtel.

3-komp. højtydende epoxy mørtel. Produkt datablad Version: 06.11.2013 Sikadur -42 HE 3-komp. højtydende epoxy mørtel. Produktbeskrivelse Sikadur -42 HE er et 3-komponent, højtydende, fugt tolerant, præcisions groutsystem baseret på epoxy.

Læs mere

FLANGEISOLERING. COBALCH flangeisolering giver mulighed for ved en almindelig flangesamling, at lave en

FLANGEISOLERING. COBALCH flangeisolering giver mulighed for ved en almindelig flangesamling, at lave en FLANGEISOLERING COBALCH flangeisolering giver mulighed for ved en almindelig flangesamling, at lave en ISOLERENDE FLANGESAMLING med elektrisk adskillelse COBALCH flangeisolering anvendes ikke blot til

Læs mere

MIPA INDUSTRI ISO 12944. Vejledning til beskyttelse af overflader i henhold til ISO 12944

MIPA INDUSTRI ISO 12944. Vejledning til beskyttelse af overflader i henhold til ISO 12944 MIPA INDUSTRI ISO 12944 Vejledning til beskyttelse af overflader i henhold til ISO 12944 Korrosion påvirker alle konstruktioner. Derfor vil C. Flauenskjold gerne hjælpe dig med at finde det malesystem,

Læs mere

Bilag 2.1. Materialespecifikationer for ledninger af plast

Bilag 2.1. Materialespecifikationer for ledninger af plast Bilag 2.1 Materialespecifikationer for ledninger af plast Tekniske krav: Plastrør skal som minimum overholde kravene i efterfølgende tabeller. Side 2 af 9 Tabel 1.1 - er for Glat PVC rør Reference til

Læs mere

SPAR OP TIL 50% ved at efterisolere

SPAR OP TIL 50% ved at efterisolere 10 gode grunde til ISOLERING MED PAPIRULD SPAR Moderne og effektiv isolering OP TIL 50% ved at efterisolere Høj brandmodstand Test fortaget af Dansk Brandteknisk Institut og test vist i TV har vist, at

Læs mere

Elektrokul A/S. Kemikalier

Elektrokul A/S. Kemikalier Elektrokul A/S Kemikalier Deioniseringsmiddel MB46LT MB46 LT og MB9 er deioniseringsmidler i høj kvalitet til direkte rengøring af procesvand, som indeholder spor af jern eller en anden metallegering.

Læs mere

eller hvis det er børnecykler der parkeres. Der er indbygget tagrende i overdækningen.

eller hvis det er børnecykler der parkeres. Der er indbygget tagrende i overdækningen. FalcoGamma FOR ET SPÆNDENDE OG KREATIVT BYRUM FALCOGAMMA Designet på FalcoGamma er inspireret af det græske tegn gamma (γ). Stolperne i siderne bærer det flotte buede tag, som dækkes af en 4 mm tyk transparent

Læs mere

PTFE Tætningssystemer

PTFE Tætningssystemer M-STEP M-GLIDE M-TURN M-CAP M-WIPE M-GUIDE M-FLEX PTFE Tætningssystemer 05092 DK VER.1 PTFE Tætningssystemer. PTFE tætninger M-SEALS program af PTFE tætninger består af en række statiske og dynamiske højtydende

Læs mere

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel Dyner og puder Vælg med Varefakta fordi der er forskel Udvalget af dyner og puder i butikkerne er meget stort og kan virke uoverskueligt. Denne pjece er ment som en hjælp til at finde ud af, hvilken type

Læs mere

Klæber til forstærkning

Klæber til forstærkning Produkt datablad Udgave 01.04.2015 Identifikation nr: 020206040010000001 Sikadur -30 Klæber til forstærkning Produkt beskrivelse Anvendelse Karakteristika / fordele Sikadur -30 er en thixotropisk, strukturel

Læs mere

Materialer og levetider

Materialer og levetider Materialer og levetider 19 2.0 Materialer og levetider Plast I dag anvendes primært plast til rørsystemer inden for vandforsyning og kloaksystemer. Uponors systemløsninger er baseret på tre plasttyper:

Læs mere

3M Industri. Tape og Lim. VHB tape. Det afprøvede alternativ. til skruer, nitter og svejsning

3M Industri. Tape og Lim. VHB tape. Det afprøvede alternativ. til skruer, nitter og svejsning 3M Industri Tape og Lim VHB tape Det afprøvede alternativ til skruer, nitter og svejsning Kvaliteten er afprøvet igennem 30 år 3M VHB tape blev opfundet af 3M for over 30 år siden. Tapen har vist sig at

Læs mere

Træfib. helt naturlig isolering

Træfib. helt naturlig isolering Træfib helt naturlig isolering Det isolerer bedre, det giver et sundere indeklima, det lydisolerer, og det virker brandhæmmende. Kan man ønske sig mere af et isoleringsmateriale? Vi tegner et portræt af

Læs mere

HS Plus klarlak P

HS Plus klarlak P J2970 V Produktdatablad Juli 2012 INTERNATIONAL MASTER KUN TIL PROFESSIONEL BRUG Produkt HS Plus klarlak P190-7020 Beskrivelse P190-7020 HS Plus klarlak P210-8815 HS Plus hærder P850-1692/1693/1694/1695

Læs mere

Overfladebehandling af plast og komposit. Efteruddannelse for Faglærere

Overfladebehandling af plast og komposit. Efteruddannelse for Faglærere Overfladebehandling af plast og komposit Efteruddannelse for Faglærere Kursusbeskrivelse: I de senere år har der været et voldsomt skifte på vej i forbindelse med overgang fra metaller til forskellige

Læs mere

to-komponent polyamide hærdende epoxy primer egnet på vådblæste overflader (fugtige eller tørre) kan bruges sammen med katodisk beskyttelse

to-komponent polyamide hærdende epoxy primer egnet på vådblæste overflader (fugtige eller tørre) kan bruges sammen med katodisk beskyttelse 5 sider Revision af februar 2010 BESKRIVELSE EGENSKABER KULØR OG GLANS PRODUKT DATA VED 20 C Vægtfylde Volumen tørstof VOC (leveret) VOC2 Anbefalet tørfi lmstykkelse Teoretisk strækkeevne Berøringstør

Læs mere

SNEHOLT & NILSEN A/S

SNEHOLT & NILSEN A/S EU Sikkerheds Data Blad Dato/Reference 20.11.2008 Erstatter version af 10.06.2008 Blad nr. 2089 Version 1 Selskab Felco SA, CH-2206 Les Geneveys-sur-Coffrane 1 Kommercielt produkt navn og leverandør 1.1

Læs mere

VSM. Værdistrømsanalyse for produktion. Øvelse. Lastbilfabrikken A/S. DI version

VSM. Værdistrømsanalyse for produktion. Øvelse. Lastbilfabrikken A/S. DI version DI version 2012-05-22 VSM Værdistrømsanalyse for produktion Øvelse Alle rettigheder tilhører DI 2-2-1 - VSM-P - Øvelse - Lastbilfabrikken - 2012-05-22 side 1 af 14 Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

hver gang. Vi lægger meget stor vægt på at kunderne oplever en ensartet, høj kvalitet i alle vore produkter.

hver gang. Vi lægger meget stor vægt på at kunderne oplever en ensartet, høj kvalitet i alle vore produkter. n Vi beskytter din proces Højtemperatur processer er krævende og omkostningstunge. De avancerede processer stiller store krav til det procesudstyr som anvendes. Alt udstyr skal medvirke til at sikre den

Læs mere

TRANEMO SKINSAFE. Lag på lag beskyttelses-system, der er større end summen af hver enkelt del.

TRANEMO SKINSAFE. Lag på lag beskyttelses-system, der er større end summen af hver enkelt del. TRANEMO SKINSAFE Lag på lag beskyttelses-system, der er større end summen af hver enkelt del. SIKKERHED STARTER MED DIG Som en af verdens førende leverandører af inherent brandhæmmende arbejdstøj, forstår

Læs mere

Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver.

Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver. Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver. Opgaverne blev delt ud efter elevernes niveau i virksomhedsøkonomi.

Læs mere

Miljøsanering. Riv ned med ren samvittighed. Miljø A/S. Miljøsanering & jordforurening

Miljøsanering. Riv ned med ren samvittighed. Miljø A/S. Miljøsanering & jordforurening Miljøsanering Riv ned med ren samvittighed Miljø A/S Miljøsanering & jordforurening Miljøsanering Vi er certificeret inden for miljøsanering og fjerner alle miljø- og sundhedsskadelige stoffer sikkert

Læs mere

Kom tæt på muligheder & udfordringer i et spændende metal KURSUSKATALOG

Kom tæt på muligheder & udfordringer i et spændende metal KURSUSKATALOG KURSUSKATALOG 2014 Danmarks aluminiumsklynge Skolegade 2D 6000 Kolding +45 73743040 Tidssvarende kurser af høj faglighed Udtrykket at lære for livet gælder også inden for aluminiumsbranchen. Hvert år sker

Læs mere

Procesudstyr, bi-produkt, Stålkonstruktioner, smedarbejde. KOM BARE IND

Procesudstyr, bi-produkt, Stålkonstruktioner, smedarbejde. KOM BARE IND Procesudstyr, bi-produkt, Stålkonstruktioner, smedarbejde. KOM BARE IND Industri, speciale i kundebaserede løsninger på et højt niveau. Vi har egen produktion og en industriafdeling der løser design &

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 63-23

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 63-23 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: 35 spørgsmål omkring processerne. Lav en skriftlig besvarelse på en række teoretiske spørgsmål. Ekstrudering 3 timer / 4 lektioner Niveau,

Læs mere

INTERNATIONALT MASTERDOKUMENT KUN TIL PROFESSIONEL BRUG. 2K HS Plus Ekspres klarlak P (med P HS+ hærder)

INTERNATIONALT MASTERDOKUMENT KUN TIL PROFESSIONEL BRUG. 2K HS Plus Ekspres klarlak P (med P HS+ hærder) Produktdatablad Juli 2014 INTERNATIONALT MASTERDOKUMENT KUN TIL PROFESSIONEL BRUG Produkt 2K HS Plus Ekspres klarlak P190-6659 (med P210-8815 HS+ hærder) Beskrivelse P190-6659 2K HS Plus Ekspres klarlak

Læs mere

FalcoTel FALCOTEL. Serien FalcoTel er en af de bedst sælgende modeller. Fordelene ved denne serie er

FalcoTel FALCOTEL. Serien FalcoTel er en af de bedst sælgende modeller. Fordelene ved denne serie er FalcoTel FOR ET SPÆNDENDE OG KREATIVT BYRUM FALCOTEL Serien FalcoTel er en af de bedst sælgende modeller. Fordelene ved denne serie er at den er konstrueret så den ikke behøver at støtte taget i fronten.

Læs mere

Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være:

Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være: Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være: A = aluminiumoxid (elektrokorund) C = siliciumkarbid CBN = bornitrid D = naturlig

Læs mere

FalcoLinea FALCOLINEA. FalcoLinea er en ny serie i et moderne og spændende design forenet med et robust

FalcoLinea FALCOLINEA. FalcoLinea er en ny serie i et moderne og spændende design forenet med et robust FalcoLinea FOR ET SPÆNDENDE OG KREATIVT BYRUM FALCOLINEA FalcoLinea er en ny serie i et moderne og spændende design forenet med et robust og enkelt udseende. Der anvendes alene FSC mærket hårdttræ på bænken,

Læs mere

3D printmaterialer. 3D printmaterialer i byggeriet. Hvad skal det kunne! Hvad kan man printe med! Hvad er målet! Jens Henriksen 1

3D printmaterialer. 3D printmaterialer i byggeriet. Hvad skal det kunne! Hvad kan man printe med! Hvad er målet! Jens Henriksen 1 3D printmaterialer i byggeriet Hvad skal det kunne! Hvad kan man printe med! Hvad er målet! 04-12-2017 Jens Henriksen 1 Hvad skal materialet kunne: Pumpes Flydeevne og formstabilitet Langsom afbinding

Læs mere

35 W122 Kobber spray 400 ML

35 W122 Kobber spray 400 ML Det smører og beskytter elementer, der er i kontakt med støv, pulver, snavs, olier og fedtstoffer. Det indeholder ingen silikone, og lægger et usynligt lag. Det beskytter mod korrosion, fugtighed, benzin,

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-20

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-20 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoriopgave Spørgsmål til hærdeplast Hærdeplast 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: GUP Trin 1 Henvisning til hjælpemidler:

Læs mere

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer Fakta De danske vejregler består af en almindelig arbejdsbeskrivelse og en vejledning. I Vejledningen findes anvisninger for valg af lagtykkelser på. For pulverasfalt, som er et slidlagsmateriale med en

Læs mere

TERRASSEPLANK SERIE: NATUR

TERRASSEPLANK SERIE: NATUR TERRASSEPLANK SERIE: NATUR ANVENDELSE OG TEKNISKE SPECIFIKATIONER: Om produktet: Under produktionen tilsættes fibre. Det bedste fra naturen kombineret med ren Polymeren moderne byggemateriale. Kombinationen

Læs mere

Teknisk isolering. Udgave 7 / 2014. & Rørskåle og teknisk isolering lavet af glasuld

Teknisk isolering. Udgave 7 / 2014. & Rørskåle og teknisk isolering lavet af glasuld Teknisk isolering Udgave 7 / 2014 & Rørskåle og teknisk isolering lavet af glasuld Moderne isolering har et navn Historien bag det succesfulde foretagende, Sager AG, er tæt forbundet med nutiden. Det hele

Læs mere

Epoxy-lim med lang åbningstid

Epoxy-lim med lang åbningstid IN COMPLIANCE WITH EUROPEAN STANDARD EN 1504-4 STRUCTURAL BONDING Mapepoxy LR Epoxy-lim med lang åbningstid EN 1504-4 ANVENDELSESOMRÅDE Mapepoxy LR anvendes som en kraftoverførende lim til limning af:

Læs mere

vinduer, vindmøller og meget mere. I fremtiden bygger man måske broer og rumstationer af plastik.

vinduer, vindmøller og meget mere. I fremtiden bygger man måske broer og rumstationer af plastik. INDHOLD Side 3. Legomandens informationer om olie og plast Side 4. Plastik bruges mere og mere Side 5. LEGO-plastik Side 6. SEBS & ABS plast Side 7. LEGO mandens bobler Side 8. Forsøg: grønne klorflammer

Læs mere

HALOTEX KLIMASKÆRM- SYSTEM

HALOTEX KLIMASKÆRM- SYSTEM HALOTEX KLIMASKÆRM- SYSTEM Sundt indeklima i et sundt hus Halotex sundt indeklima Mange danskere bor i (for) tætte huse... Bygges der for tætte huse i Danmark? det har længe været diskuteret. Svaret er

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0606 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0606 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0606 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 23. november 2004 Til underretning for

Læs mere

PVC-BEKLÆDNING I HØJ KVALITET

PVC-BEKLÆDNING I HØJ KVALITET Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) PVC-BEKLÆDNING I HØJ KVALITET Omfattende sortiment med bøjninger, T-stykker og folier Slagfast, holdbar beklædning Smart lagerreduktion

Læs mere

Elkedler. Tænk anbefaler: Elkedler

Elkedler. Tænk anbefaler: Elkedler Elkedler 11.3.2013 Tænk har testet 18 elkedler i vidt forskelligt design, og fraråder 4 af kedlerne, hvor overfladetemperaturen kommer op på 95 grader. 1 kedel er god på alle punkter og vinder Bedst i

Læs mere

E 10: Fremstilling af PEC-solceller

E 10: Fremstilling af PEC-solceller E 10: Fremstilling af PEC-solceller Formål Formålet med forsøget er at fremstille PEC (Photo Electro Chemical) solceller ud fra vinduesruder, plantesaft, hvid maling og grafit fra en blyant. Apparatur

Læs mere

Teknisk datablad. Flexoduct Kildefilter. Indholdsfortegnelse

Teknisk datablad. Flexoduct Kildefilter. Indholdsfortegnelse Teknisk datablad Flexoduct Kildefilter JRV's Flexoduct Kildefilter opfanger stoffer, partikler, dampe, lugte og lignende allerede ved kilden. Nedenfor finder du de mest relevante tekniske data vedr. vores

Læs mere

HYDRAULIK INSTANT SEAL

HYDRAULIK INSTANT SEAL HYDRAULIK -1- HYDRAULIK UENDELIG RING RM stempelstang (stationær) monteret DGS 6 p og DGS 6m PM stempel (dynamisk) monteret DPK 6cp og DPK 6m Positiv læbedesign Den massive profil er modstandsdygtig overfor

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr

VEUD ekstraopgave Opgave nr Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk. 40 spørgsmål til termoplast & tegningsforståelse. Introduktion til termoplast 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG

GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG 2 HOLD LIV I DIT GAMLE TAG BLIV EKSPERT PÅ DIT EGET TAG Det behøver hverken være svært eller tidskrævende at holde liv i dit gamle tag. Til gengæld har et velholdt tag betydning

Læs mere

NOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG OG MILJØUDVALG

NOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG OG MILJØUDVALG Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 378 Offentligt NOTAT Kemikalier J.nr. MST-652-00087 Ref. Doble/kirst Den 2. april 2014 NOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG OG MILJØUDVALG Kommissionens forslag

Læs mere

TEKNISK DOKUMENTATION PAPIRULD

TEKNISK DOKUMENTATION PAPIRULD TEKNISK DOKUMENTATION PAPIRULD CO2-udslip under produktion Brug af dampspærre Isoleringsevne/lambdaværdi Lydisolerende egenskaber Borsaltes påvirkning af murbindere Brandhæmmende egenskaber Papiruld er

Læs mere

UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR KLOAKRØRSSYSTEM ULTRA DOUBLE NYHED! Uponor kloakrørssystem Ultra Double - Markedets mest komplette kloaksystem

UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR KLOAKRØRSSYSTEM ULTRA DOUBLE NYHED! Uponor kloakrørssystem Ultra Double - Markedets mest komplette kloaksystem UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR KOAKRØRSSYSTE UTRA DOUBE NYHED! Uponor kloakrørssystem Ultra Double - arkedets mest komplette kloaksystem Uponor kloakrørssystem Ultra Double Et sikkert og omkostningseffektivt

Læs mere

Four Sure 88. Design: Strand & Hvass / Koncept: Four Design

Four Sure 88. Design: Strand & Hvass / Koncept: Four Design Den nye Four Sure 88 er designet med et stel af rene linjer, som giver et flok udtryk ved en større opstilling. Stolen er yderst komfortabel takket være dens unikke V-formet fleksible ryg, organiske kurver

Læs mere

INTERNATIONALT MASTERDOKUMENT KUN TIL PROFESSIONEL BRUG. HS Plus Clearcoat P

INTERNATIONALT MASTERDOKUMENT KUN TIL PROFESSIONEL BRUG. HS Plus Clearcoat P J2380 V Produkt Produktdatablad September 2017 INTERNATIONALT MASTERDOKUMENT KUN TIL PROFESSIONEL BRUG HS Plus Clearcoat P190-6570 Beskrivelse P190-6570 HS Plus Clearcoat P210-8645 HS Plus Hardener J2380V

Læs mere

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012.

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012. Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 261 Offentligt NOTAT Kemikalier J.nr. 001-06782 Ref. MAS Dep: Kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE

ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE BESKYTTENDE ELASTISK COATING ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE NEM AT ANVENDE ENKELT-KOMPONENT ELAPROOF FORMER ET ELASTISK VANDTÆT BESKYTTENDE LAG PÅ DE FLESTE BYGNINGSOVERFLADER.

Læs mere

Hurtig formbygning i topkvalitet

Hurtig formbygning i topkvalitet Hurtig formbygning i topkvalitet DSM s nyeste landvindinger indenfor især vinylester, også til gelcoat, har fremkaldt et nyt, hurtigt system til fremstilling af kvalitetsforme, der hærder med almindelig

Læs mere

3D printmaterialer. 3D printmaterialer: Hvad skal det kunne: Hvad har andre gjort Hvad har vi gjort Jens Henriksen 1

3D printmaterialer. 3D printmaterialer: Hvad skal det kunne: Hvad har andre gjort Hvad har vi gjort Jens Henriksen 1 3D printmaterialer: Hvad skal det kunne: Hvad har andre gjort Hvad har vi gjort 24-02-2017 Jens Henriksen 1 24-02-2017 Jens Henriksen 2 Hvad skal materialet kunne: Pumpes Flydeevne og formstabilitet Langsom

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE

ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE BESKYTTENDE ELASTISK COATING ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE NEM AT ANVENDE ENKELT-KOMPONENT ELAPROOF FORMER ET ELASTISK VANDTÆT BESKYTTENDE LAG PÅ DE FLESTE BYGNINGSOVERFLADER.

Læs mere

Approved. Egenskaber Test/Standard Beskrivelse Tørstofindhold efter volumen ISO 3233 Glansgrad (GU 60 ) ISO 2813 Flammepunkt ISO 3679 Method 1 26 C

Approved. Egenskaber Test/Standard Beskrivelse Tørstofindhold efter volumen ISO 3233 Glansgrad (GU 60 ) ISO 2813 Flammepunkt ISO 3679 Method 1 26 C Approved 720 1,2 720 siliconeakryl ^(ValidationDate) 1 Produktbeskrivelse Dette er en enkomponent fysisk tørrende silikoneakryl maling. Varmeresistent op til 600 C. Kan anvendes over vand som primer, mellemlag

Læs mere

Materialer og genstande Nu og i fremtiden. Temadag, Emballageindustrien/Plastindustrien, 29. Maj 2008

Materialer og genstande Nu og i fremtiden. Temadag, Emballageindustrien/Plastindustrien, 29. Maj 2008 Materialer og genstande Nu og i fremtiden Temadag, Emballageindustrien/Plastindustrien, 29. Maj 2008 Indhold i præsentation - regler: hvad har vi? - regler : hvad får vi? - særligt fokus: sporbarhed egenkontrol/dokumentation

Læs mere

DET BEDSTE NATURLIGSTE ISOLERING I VERDEN. og mest effektive produkt, vi nogensinde har udviklet er vores papirisolering.

DET BEDSTE NATURLIGSTE ISOLERING I VERDEN. og mest effektive produkt, vi nogensinde har udviklet er vores papirisolering. DET BEDSTE og mest effektive produkt, vi nogensinde har udviklet er vores papirisolering. Det skal være det NATURLIGSTE at have et hus, der er behageligt køligt om sommeren og lunt og varmt om vinteren.

Læs mere