EN UFULDSTÆNDIG EFTERSLÆGT FOR JOHAN CHRISTOPHER GROSKREUTZ OG APELONE BARBARA CLAUSDATTER.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EN UFULDSTÆNDIG EFTERSLÆGT FOR JOHAN CHRISTOPHER GROSKREUTZ OG APELONE BARBARA CLAUSDATTER."

Transkript

1 EN UFULDSTÆNDIG EFTERSLÆGT FOR JOHAN CHRISTOPHER GROSKREUTZ OG APELONE BARBARA CLAUSDATTER. Johan er født ca. 1840, ifølge Fredericia borgerbog er han født i Hargardt men hvor er det? Er det Stargard i Polen? I Fredericia er der den , begravet en musketerer ved navn Christopher Gros, 68 år, det kunne være hans far. Johans barnebarn bankdirektør Johan Jacob Grooss har udtalt, at han var af Ungarns slægt. (Vejle Amts årbog 200X), hans mors navn bærer ikke præg af, at være andet en dansk. I en anden gren af slægten bliver Østrig nævnt. Der findes også en lille by ved Postdam som hedder Grosskreutz. I folketællingen for 1803, er der i Friederichstadt (Frederikstad) en garver familie, manden hedder Christian Friederich Grosskreutz er 60 år, ikke født i Friderichstadt, han har blandt andet en søn på 12 som hedder Johann Christoph Grosskreutz. Christian kunne godt være en lillebror til Johan, når man ser på erhverv, alder og hans søns navn, her skal bemærkes at Johans yngste søn hedder Christian Frederich Gross. I folketællingen for 1803 er der en Anna Margaretha Groskreutz i Friederichstad på 25 år, aldersmæssigt kan være Christian Friederich Grosskreutz datter, Johann Christopher Groskreutz har en datter der hedder Anna Margaretha Gross. Friedrichstadt og Fredericia er begge nye byer, grundlagt i 1621 og 1650 som har tiltrukket folk udefra, med et indbyggertal i 1803/1801 på 2215 og 3476 indbygger. Til sammenligning havde Vejle 1309 indbygger i 1801 og Horsens Kan man forstille sig to håndværksbrødre fra Ungarn som er gået på valsen og har slået sig i de to byer? Men Christian Friederich Grosskreutz forældre er tømmer Christian Friederich Grosskreutz og Anna Regina Lesikow (eller Leirikow), Hun er født i Werder/Stargard, Pommen. Tømmer Christians fødested kendes ikke. I Fredericia har der været et område som er blevet kaldt a gross om det har noget med Johan at gøre, vides ikke.

2 Johan er garver i Fredericia, han bliver forlovet med Apelone Clausdatter den og gift den Han bliver borger i byen den Apelone er født den af konstabel og skomager Claus Erichsen og Margrethe Hansdatter Gundorf. Det er Claus andet ægteskab og han stammer muligvis fra Fyn, Margrethe er fra Jylland og hendes slægt kan føres tilbage til Skipper Klement. Johan og Apelone får 9 børn: 1) Tobias Gross, født den i Fredericia 2) Anna Margaretha Gross, født den i Fredericia 3) Claus Gross, født den i Fredericia 4) Marie Cathrina Gross, født den , død den i Fredericia 5) Marie Catrine Gross, født den i Fredericia 6) Ingeborg Gross, født den i Fredericia 7) Magdalene Gross, født den i Fredericia 8) Susanne Gross, født den i Fredericia 9) Christian Frederich Gross, født den i Fredericia I Folketællingen (FT) for 1787 er adressen Gothersgade 201, i FT 1801 er den Gothersgade 445. Den er Johan nævnt som navers gæst i Fredericia Michaelis kirke. Johan bliver begravet den i Fredericia, ca. 78 år. Apelone bliver begravet den i Fredericia, 71 år.

3 2. GENRATION Tobias Groos bliver gift 2 gange først med Maren Hansdatter Jørgensen den i Middelfart. Tobias er borger og garver i Middelfart. Maren er født den i Middelfart af Commissair og Bager Hans Jørgensen Bager og Anna Hansdatter. De får et barn: 1) Esaias Grooss, født den i Middelfart. Maren dør den , 23 år, af vattersot. I FT1801 opholder Esaias sig ved, sine bedsteforælder i Fredericia. Tobias bliver gift anden gang med Johanne Pedersdatter Schou den Johanne er født i 1776 i Taulov, hendes forældre er Peder Jensen Schou og Karen Nielsdatter. De får 10 børn: 1) Peter Gross, født den i Middelfart 2) Maren Gross, født den i Middelfart 3) Apollone Barbara Gross, født den i Middelfart, død den i Middelfart 4) Johan Jacob Gross, født den i Middelfart, død den i Middelfart 5) Karen Gross, født den i Middelfart 6) Johan Jacob Gross, født den i Middelfart, død den 7) Tobias Gross, født den i Middelfart 8) Johan Jacob Gross, født den i Middelfart 9) Abelone Johanne Gross, født den i Middelfart, død den i Svinninge 10) Marie Gross, født den i Middelfart Tobias bliver også kræmmer i Middelfart, det vil sige, at han har stået for skatteopkrævningerne. I FT 1801 er deres adresse Store Adelgade 80 i Middelfart. Tobias går fallit i 1818 og der holdes opbudsbo ved skifteretten, det første møde holdes lillejuleaften blandt andet skylder han op til 700 rigsdalere til Vends herreds overformynderi. På et tidspunkt flytter familien til Holbæk, hvor sønnen Peter er garver.

4 Tobias dør den i Holbæk, 63 år. Johanne dør den i Holbæk, 61 år. I kirkebogen står der: garver Gross enke til sidst fattiglem. Anna Margaretha Gross bliver gift med Jens Frederich Møller den i Fredericia. Jens er født ca i Horsens, hans far hedder Frederik Møller og moren er sandsynligvis Anne Jensdatter. Jens er garver og brændevinsbrænder i Vejle De får 8 børn sammen: 1) Anne Johanne Møller, født den i Vejle 2) Christian Christopher Møller, født den i Vejle 3) Johan Møller, født den i Vejle 4) Fritz Møller, født den i Vejle 5) Clausdimus Møller, født den i Vejle 6) Karen Møller, født den i Vejle 7) Magdalene Møller, født den i Vejle 8) Susanne Møller, født den i Vejle, må være død før komfirmation er der i Vejle kirkebog indført under døde: blev garver Møllers søn P---l?3? Anna dør den i Vejle, 37 år. I Annas skrifte er formynderen kobbersmed, sønnen Fritz eller Frederik som han senere bliver kaldt bliver kobbersmed i Randers Jens gifter sig igen med Jensmine Jacobsdatter, de får mindst 4 børn sammen: Anne Margrethe (død 1814), Susanne, Jacobine og Jens Jacob. I FT 1834 er Jens adresse: Uden for byens roder nr. 192 i Vejle. Jens dør den i Vejle, 69 år. Claus Gross bliver gift med Knudine Deickmand den i Kolding. Claus kalder sig også for Claudius, han er justitsråd og toldinspektør i Kolding. Knudine er født den i Kolding, hendes forældre er Borgmester Hans Deickmann og Elisabeth Christine Thomsen. De får en søn:

5 1) Hans Søren Oluf Claudius Grooss, født den I FT 1834 og FT 1845 er der en datter: Mensonia Grooss, hendes rigtige navn er Mensonia Christiane Petrea Deickmann, hun er født i Fredericia den , hun er konfirmeret i Kolding den (opslag 09e01e02) her findes henvisningen til hendes dåb. Hendes forældre er Andreas Christian Deickmann og Elisabeth Larsen. Hun beholder Grooss efternavnet og bliver selskabsdame i København (FT1885) I FT 1801 findes en Claus Gross som Stud. Theol. i Klædebo Kvarter, København som aldersmæssigt passer. I FT 1834 er deres adresse Vestergade 25 i Kolding. Claus dør den i Skanderborg, 83 år. Knudine dør den i Skanderborg, 68 år. Marie Catrine Gross bliver gift med Ole Nørager Jørgensen den i Årby Ole er født i Kalundborg forældre Nicolia Jørgensen og Chatrine Olesdatter Nørager Ole er gårdmand og gæstgiver i Svinninge. De får mindst 4 børn sammen: 1) Johan Nicolai Jørgensen, født den i Svinninge 2) Jørgen Jørgensen, født den i Svinninge, død den ) Jørgen Christian Jørgensen, født den i Svinninge, død den ) Christian Jørgensen, født den i Svinninge I FT 1801 i Branderup Bye som tjenestepige ved præsten I FT 1834 opført som enke og gaardejerinde med 12 ansatte i Svinninge, Holbæk amt, her bor hendes broderdatter - af samme navn - Marie Cathrine Groos (16 år) (Tobias datter? Som her har fået et mellemnavn). I FT 1845 opført som enke og bosat i et hus med 2 ansatte og nævnt som forhen Gjestgiverinde. Broderdatteren er bosat på kroen som opvartningsjomfrue.

6 Ole død den i Svinninge, 49 år. Marie dør den i Svinninge, 81 år. Svinninge kro. Ingeborg Gross Er i FT 1834, ugift, i Svinninge, Holbæk amt som husbestyrerinde for Maren Abelone Neergaard. Er i FT 1840 i København, ugift og lever som kostgænger. Magdalene Gross bliver gift med Johan Frederich Struntze den i Fredericia. Johan er født , hans forældre er Johan Christopher Struntze og Catharina Jacobine Schobern. Johan er farver i Fredericia. De får 4 børn: 1) Frederiche Struntze, født den i Fredericia 2) Johan Christopher Struntze, født den i Fredericia 3) Carl Wilhelm Struntze, født den i Fredericia 4) Magdalene Struntze, født den i Fredericia Johan dør i Fredericia, 39 år. Efter Johans død gifter Magdalene sig med farver Frederich Peter Holst den i Fredericia. De får mindst 1 barn sammen: 1) Johanne Dorthea Holst, født den i Fredericia.

7 I FT 1834 er adressen Prinsessegade 394a i Fredericia. Her er Magdalene opført som enke og farverinde, og børnene Frederiche, Johan og Magdalene bos hos hende. Magdalene dør den i Fredericia, 76 år. Susanne Gross bliver gift med Bernhard Wilhelm Withøft den i Svinninge. Wilhelm er født ca i Osnabrück. Bernhard er blikkenslagermester i Holbæk. De får ingen børn sammen. Bernhard har sønnen Lauritz Christopher Withøft som bliver gift med Magdalene Gross datter Magdalene Strunze. Susanne flytter fra Fredericia til Svinninge, til pastor Basse I FT1840 nævnt som Dreier Blikkenslager Proffesion I FT1845 er adressen Ahlgade 7b i Holbæk. Wilhelm dør den i Holbæk, 57 år. Susanne dør den i Holbæk, 77 år. Christian Frederich Gross bliver gift med Maren Lund, den i Fredericia. Christian er garver i Fredericia, mon ikke han har overtaget farens forretning. Maren er født ca. 1802, hendes forældre er Jacob Petersen Lund og Maren Palles. De får 6 børn: 1) Apelone Oline Grooss, født den i Fredericia 2) Johan Jacob Grooss, født den i Fredericia 3) Claus Grooss, født den i Fredericia, død den i Fredericia. 4) Johanne Grooss, født den i Fredericia 5) Maria Cathrine Grooss, født den i Fredericia 6) Knudine Grooss, født den i Fredericia I FT 1834 er adresse Gothersgade 445. Christian dør den i Fredericia, 45 år. Efter Christians død gifter Maren sig med Søren Larsen Adolphsen som i FT 1834 er ført som garvermester.

8 Søren Larsen Adolphsen er født ca. i 1804 i Hillerød, de for tilsammen mindst 4 børn Caroline, Jacobine, Christian og Wilhelmine. I FT 1845 er de bosat i Hobro med adresse i Adelgade, hvor Søren Larsens Adolps stilling er Told og consumtionsbetjent, her bor Knudine og deres fælles børn. Maren dør den , 89 år. 3. GENRATION Tobias Gross (2) Johan Christopher Esaias Grooss er i forhold til 2 kvinder, første gang bliver han gift med Anna Kristine Brock den i Middelfart. Esaias Gross Bagpå står der Esaias Gross, født 18 Marts 1796, Optaget i Marts Her er Faders Potrait, naar jeg faar taget mit af, skal Eder faae mit. Mathilde Floyd

9 Billedet må være taget før Esaias kommer til USA i 1869, med mindre han har været der tidligere. Eftersom Mathilde underskriver sig med Floyd, må billedet være sendt til Thora efter år Esaias er snedkermester i Middelfart. Anna K.B. er født den i Middelfart, hendes forældre er vævermester Hans Andersen Brock og Maren Pedersdatter. De får 6 børn: 1) Hans Tobias Grooss, født den i Middelfart, død den i Middelfart 2) Jørgen Christian Grooss, født den i Middelfart, død den i Middelfart 3) Jørgen Christian Grooss, født den i Middelfart 4) Hans Tobias Grooss, født den i Middelfart 5) Johan Christopher Grooss, født den i Middelfart, død den i Middelfart 6) Frederik Wilhelm Grooss, født den i Middelfart, død den i Middelfart Anna K.B. dør den i Middelfart, 33 år. I FT 1834 bor Anna Marie Jørgensen på samme adresse og er opført som husholderske og enke, i kirkebogen finder man hende som kusk Anders Christensen Rolsøes fraskilte hustru hendes datter Christine Dorthe bor der også. Anna M.J. er født den på Fænø, Middelfart, hendes forældre er Jørgen Clausen og Dorthe Marie Pedersdatter. Anna M.J. bliver gift med kusk Anders Christensen Redsøe den som hun får en datter med den ; Maren Juliane Marie Redsøe, hun bliver senere gift med bagermester Johan Heinrich Meyer i Kolding, senere flytter de til Svendborg. Hun får sin anden datter Christine Dorthe Trochmann den sammen med Erik Trochmann, her står hun som fraskilt i Kirkebogen. De får 4 børn: 1) Easias Claudius Grooss, født den i Middelfart, død den i Middelfart 2) Esaimina Mathilde Julina Grooss, født den i Middelfart 3) Thora Caroline Frederikke Grooss, født den i Middelfart 4) Ane Clausine Dothea Gross, født den i Rorslev, død den i Rorslev I FT 1834 er adressen Mads Lunds fierding, Søndergade, Middelfart. I FT 1845 er Anna M. J. bosat i ejet hus, i Blanke By, Rorslev sogn, sammen med Esaimina og Thora, Esaias er ikke at finde i FT Anna M. J. får kontakt til Boye banden på Fyn og:

10 Tirsdagen den 18. juli Retten blev sat i Ane Marie Jørgensens, Anders Christensen Rolsøes fraskilte hustrus hus i Blanke, hvor sagen igen blev foretaget, og hvor bemeldte fruentimmer var til stede. Dommeren fremlagde under litra I.I.I.I. en rapport af 18. maj d.år med 1 bilag mrkt. ad I.I.I.I. For retten fremstod Ane Marie Jørgensen, Rolsøes fraskilte hustru sædvanlig kaldet madam Giras og forklarede på anledning at være født på Fænø den 2. august 1803 af forældrene Clausen og hustru Dorthe Marie Pedersen og har stedse opholdt sig i Vends herred. Hun nægter at have været tiltalt eller straffet. Efter at være foreholdt rapporterne P.P., S.S, U.U. og I.I.I.I. vedgår komparentinden at have været i besiddelse af og udleverede samtlige de deri anførte genstande, hvilke hun tid efter anden har modtaget af en karl nemlig Thomas Rasmussen, som hun har kendt i 2 á 3 år, og som i den tid jævnlig er kommet i hendes hus. Han har foræret hende de fleste af disse ting dog med undtagelse af mandefolkebenklæderne nemlig fra nr. 98 til 103 og 109 samt 126, 127 og 128, hvilke hun kun skulle bevare for ham, medens han er i militærtjeneste. Komparentinden har vel engang givet ham 10 rgdl., men dette var ikke som betaling for ommeldte tøj men kun et lån, som han skulle tilbagebetale hende eller i alt fald arbejde for dem. Med hensyn til Rasmussens adkomst til disse genstand da nægter komparentinden, at han nogensinde ligefrem har sagt til hende, at de var stjålne, og endnu mindre ved hun, hvor de er tagne, men hun vil derimod ikke nægte, at hun jo havde formodning om, at han havde stjålet dem. Samtlige ovenanførte genstande, der var medbragte, blev derefter komparentinden forevist og af hende vedkendt som dem, hun på den omhandlede måde har modtaget af bemeldte Thomas Rasmussen og dels beholdt og dels disponeret over dem, skønt hun efter det anførte havde formodning om, at de var stjålne. Med komparentinden samtykke blev de anførte genstande vurderet således: Nr mk., nr mk., nr mk., nr mk., nr mk., nr mk., nr mk., nr mk. 8 sk., nr mk., nr rgdl., nr rgdl., nr rgdl., nr mk., nr mk., nr rgdl. 2 mk., nr rgdl., nr mk. 8 sk., nr rgdl., nr mk., nr mk., nr mk., nr mk. 8 sk., nr uden værdi, nr rgdl. Koben iflg. rapport af 18. maj - 8 rgdl. Sigtelsen lyder på Hæleri Anna Marie Jørgensen fik den 21. August 1855 følgende dom: Fængsel på vand og brød i 4 x 5 dage. Anna M. J. flytter til Middelfart fra Rorslev Anna M. J. dør den i Middelfart, 56 år.

11 I FT 1850 er Esaias i Fredericia I FT 1860 er Esaias i Vellev Sogn hos sønnen Hans Tobias Grooss, han findes dog ikke i til/afgangslisterne fra Vellev sogn. Emigrere til USA , sidste opholdsogn: Odense. Han sejler med skibet Minnesota fra Liverpool den ankomst New York , og er formentlig rejst videre med tog til Ogden, Utah ankomst Billetten fra København kostede 300 kr. En historie fortæller fra en anden gren af familien, at han tabte sin høje hat i vandet på vej over Atlanten. Er opført på USA FT 1870, ved datteren E. Mathilde J. Grooss i Provo City, Utah. Om Esaias også bliver mormon vides ikke. Esaias dør i Provo City, USA og er begravet på Provo Citys kirkegård i januar Tobias Gross (2) Johan Christopher Peter Gross bliver gift med Anna Cathrine Olsdatter den i Holbæk, hun er mor til den første Oline, herefter hedder børnenes mor Catrine Petersen og i FT 1845 for Holbæk hedder hans hustru Ane Hermansen. I kirkebogen bliver Peter kun gift engang i Holbæk. Peter er garvermester i Holbæk. Anna er født ca. i Peter og hans hustru(er) får 6 børn: 1) Oline Marie Gross, født den i Holbæk, død den i Holbæk 2) Georgine Magdalene Gross, født den i Holbæk, død den i Holbæk 3) Ole Christian Gross, født den i Holbæk, død den i Holbæk 4) Oline Maria Gross, født den i Holbæk, død den i Holbæk 5) Carl Ferdimand Gross, født den i Holbæk 6) Carl Christian Gross, født den i Holbæk I FT 1834 og 1840 er der nævnt en Peter Gross som søn af Peter Gross (3) I FT 1834 og FT 1845 er adressen Ahlgade 7 i Holbæk. I Holbæk by fogeds skrifteprotokol dør Peter og Anna på fattiggården som fattiglemmer. Anna dør den i Holbæk, 55 år. Peter dør den i Holbæk, 57 år.

12 Fra Holbæk by fogeds skrifteprotokol Tobias Gross (2) Johan Christopher Maren Gross Rejser fra Holbæk til Svinninge Er i 1833 i Jyderup Er i FT 1850 ugift husholderske på en gård i Bjergsted, Holbæk amt. Er i FT 1860 i Sall by, sammen med søsteren Karen Tobias Gross (2) Johan Christopher Karen Gross bliver gift med Snedker Søren Christian Tandrup den i Sjørslev Søren er født 1806 i Sønderhaa De får ingen børn sammen. Rejser fra Holbæk til Khov (?) FT1834 I Faarevejle, Adelersborg Hovedgård som Husjomfru. Er i FT 1840 på Ellingegaard, Højby som husjomfru. Kommer til Bøgildgård fra Høibye på Sjælland. FT1845 Thorning sogn, Viborg, Bøgildgård opført som Slægtning til konen: Rasmine Caroline Gade (43 år) født i Grenå Tvivler på denne oplysning er rigtig. Men, i 1847 ankommer der en Frederik Carl Gross? (159 i TL) til Randers fra Grenå på 15 år. Rejser fra Thorning til Friisholt som husjomfru, Sahl sogn, Viborg Amt

13 Rejser fra Sahl sogn den til Palstrup, Højbjerg Sogn Er i FT1850 på Palstrup Hovedgaard Rejser fra Sjørslev sogn i august 1856 til Sall sogn sammen med Søren og hans børn. Er i FT1860 i Sall by Tobias Gross (2) Johan Christopher Tobias Gross Er i 1833 i København Er i FT 1840 i Thisted som garver. Tobias Gross (2) Johan Christopher Johan Jacob Groos bliver gift med Petrea Severine Bang Petrea er født Ødum sogn, hendes forældre er Daglejer Søren Sørensen Bang og Magdalene Margrethe Mohr De får 1 barn sammen: 1) Emil Johannes Grooss, født den i Århus. I FT 1834 er Johan i Holbæk og i lære som garver hos sin storebror Peter Gross. I 1838 kommer Johan til Randers fra Holbæk, hvor han arbejder som graversvend for L. Petersen. I FT 1840 garversvend i Fiskergade, Århus. Johan bliver borger i Århus Købstad den Ved Emils dåb er Johan Garver og læderhandler, Vestergade 37, Århus. I FT 1880 bosat i Vestergade 17 I FT 1890 bor Petra i Ny Grønnegade 4, sidehuset sammen med sin søster Ane Elise Bang i samme FT står hun som ejer af Vestergade 17. Petrea er ved sin død bosat i Ny Grønnegade 4, Århus. Johan dør i Århus den , 69 år. Petrea dør i Århus den , 81 år.

14 Tobias Gross (2) Johan Christopher Marie Groos I folketællingerne har hun mellemnavnet Cathrine. I FT 1834 og 1840 er hun opført som plejedatter hos tanten i Svinninge. I FT 1845 er hun opvartnings jomfru på Kroen i Svinninge. Anna Margareta Gross(2) Johan Christopher Anne Johanne Møller Anna Margareta Gross(2) Johan Christopher Christian Christopher Møller bliver gift med Ane B De får mindst 1 barn sammen: 1) Emilie Antonette Møller, født den i København. I FT 1834 bor hun hos Christians bror Johan i Randers, hun bliver konfirmeret i Randers. Anna Margareta Gross(2) Johan Christopher Johan Møller bliver gift med Birgitte Lund i Ålborg den Johan er Kleinsmedemester. De får et barn sammen: 1) Jens Frederik Møller, født den i Ålborg. I FT 1834 bor de i Hobro på Adelgadens østre side Bliver anden gang gift med Maren Pedersdatter den i Randers. Maren er født den i Hørring, Randers Amt, hendes forældre er Peder Jensen og Kristine Rasmusdatter. De får 5 børn sammen:

15 1) Bertmand Fritz Møller, født den i Randers. 2) Christian Christopher Møller, født den i Randers. 3) Ane Marie Christine Møller, født den i Randers. 4) Peter Møller, født den i Randers. 5) Ane Margrethe Møller, født den i Randers. I FT 1845 bor de Provstestræde. Johan dør den i Randers, 64 år. Anna Margareta Gross(2) Johan Christopher Fritz Møller eller Fredrik bliver gift med Marianne Madsdatter den i Holstebro. Marianne er født i den i Holstebro, hendes forældre er Mads Jakobsen og Sidsel Hansdatter. I Randers er hendes efternavn ændret til Jakobsen (datter) Fritz er kobbersmed i Randers. De får 1 barn: 1) Jens Frederik Christian Møller, født i Randers. I FT1834 er adressen Dytmærsken I FT1845 er adressen Ubingen I FT1850 Mariannes mor Sidsel hos dem. I FT1880 bor Marianne sammen med sønnen Jens. Anna Margareta Gross(2) Johan Christopher Clausdimus Møller bliver gift med Christine Nicoline Jakobsdatter den i Horsens. Clausdimus er garversvend og? i Horsens Christine er født i ca De får 2 børn sammen: 1) Claudine Møller, født den i Horsens 2) Alexander Møller, født den i Horsens Christine dør den i Horsens.

16 Clausdimus gifter sig igen med Karen Christiansdatter den i Horsens. Karen er født i Hatting, hendes forældre er Christen Caspersen og Hellene Pedersdatter. De får børn 3 sammen: 1) Jens Christian Møller, født den i Horsens 2) Christiane Nicoline Møller, født den i Horsens, død ) Christiane Møller, født den i Horsens, død den FT 1845 i Horsens som garversvend, adressen er Grønland. Clausdimus dør den i Horsens, 47 år. Efter Clausdimus død gifter Karen sig med Jens Hansen den i Horsens. Anna Margareta Gross(2) Johan Christopher Karen Møller Anna Margareta Gross(2) Johan Christopher Magdalene Møller Claus Gross (2) Johan Christopher Hans Søren Oluf Claudius Grooss bliver gift med Emma Magdalene Struntze den i Nykøbing Mors. Hans er proprietær på Framlev Gård Emma er født den i Nykøbing Mors, hendes forældre er Carl Wilhelm Struntze og Else Martine Østergaard. Carl Wilhelm Struntze(3) er søn af Magdalene Groos(2). De får 3 børn: 1) Claudius Grooss, født den i Framlev 2) Carl Wilhelm Grooss, født den i Framlev, død den i Framlev. 3) Dødfødt, den i Framlev Afskrift af Hans Søren Oluf Claudius Grooss notater. (rød lommebog): Den 20. oktober 1857 blev jeg forlovet med Emma Magdalene Struntze

17 Født den 17. marts Den 17. marts 1858 fejrede jeg, Hans Søren Oluf Claudius Grooss mit bryllup med Emma Magdalene Struntze. Den 13. december 1858 Fødte hun mig en søn, der blev hjemmedøbt den 14.december 1858 og som blev kaldt Claudius Grooss. I marts 1859 aborterede min kone. Den 21. februar 1861 fødte min kone mig en søn, der blev døbt den 1. april 1861 og som i dåben blev kaldt Carl Vilhelm, som ved døden blev os berøvet den 11. juni Den 7. maj 1864 blev min kone efter en meget stærk blodstyrtning forløst med en dødfødt lille pige. Det stærke blodtab i forbindelse med en besværlig fødsel fremkaldte den tredje dag en meget stærk barselfeber, der mere og mere tiltog, for så at den gode gud i sin uransagelige visdom bortkaldte hende fra mig og min kære søn onsdagen den 11. maj om middagen kl. 1.1/2. Hun blev begravet den 17. maj 1864 efter at vi havde henlevet et lykkeligt ægteskab i 6. år og 2 måneder. Hun opnåede en alder af 28 år og 2 måneder. Emma dør den i Framlev, 28 år. Hans dør den i Århus og bliver begravet i Framlev, 70 år. Marie Catrine Gross (2) Johan Christopher Johan Nicolai Jørgensen bliver gift med Henriette Nicoline Møller. Henriette er født ca i Holmstrup Bliver ejer af Christiansdal og senere Cathrinedal hovedgård. I FT 1860 er der 23 ansatte. De får sammen 11 børn. 1) Ane Marie Jørgensen, født den i Kundby 2) Johanne Christine Jørgensen født den i Kundby 3) Georgine Mathilde Jørgensen, født den i Kundby 4) Cicilie Marie Jørgensen, født den i Kundby 5) Axel Nørager Jørgensen, født den i Kundby 6) Christian Olav Jørgensen, født den i Kundby 7) Henriette Jørgensen, født den i Kundby 8) Therese Jørgensen, født den i Kundby 9) Ingeborg Jørgensen, født den i Kundby 10) Johan Nicolai Jørgensen, født den i Kundby 11) Johannes Jørgensen, født den i Kundby Johan dør den i Kundby, 61 år.

18 Marie Catrine Gross (2) Johan Christopher Christian Jørgensen bliver gift med Karen Sicilie Petersen. Christian er krovært i Svinninge, i FT1845 med 13 ansatte. I 1853 overtager Christian Særslev gård og bliver proprietær, i FT1880 er der 15 ansatte. Gården er på 220,8 hektar. Han har gården indtil 1890, hvor sønnen Johan tager over. Karen er født i 1816 i Gundsømagle De får 6 børn sammen: 1) Ole Nørager Jørgensen, født den i Svinninge. 2) Rasmus Peter Theodor Jørgensen, født den i Svinninge 3) Dorothea Marie Jørgensen, født den i Svinninge 4) Carl Christian Jørgensen, født den i Svinninge 5) Agnes Jørgensen, født den i Svinninge, død den i Svinninge. 6) Johan Nicolai Jørgensen, født den i Særslev. Christian dør den i Særslev, 68 år. Magdalene Gross (2) Johan Christopher Frederiche Struntze Frederiche bor ved sin død i Gothersgade 43 Frederiche dør den I Fredericia, 88 år. Magdalene Gross (2) Johan Christopher Johan Christopher Struntze bliver gift med Andrea Marie Elisabeth Holst den i Fredericia. Andrea er født den Johan er farvemester i Fredericia. De får et barn: 1) Elonora Wilhelmine Emilie Struntze, født den i Haderslev. Johan rejser fra Fredericia den til S.

19 Johan dør den i Fredericia, 67 år. Magdalene Gross (2) Johan Christopher Carl Wilhelm Struntze bliver gift med Else Martime Østergaard den i Nykøbing Mors. Carl er farver og borgerrepræsentant i Nykøbing Mors. Else er født den i Nykøbing Mors, hendes forældre er Christen Østergaard og Anne Sophie Nysum. De får 12 børn: 1) Frederich Christian Struntze, født den i Nykøbing Mors 2) Ane Sophie Christine Struntze, født den i Nykøbing Mors 3) Emma Magdalene Struntze, født den i Nykøbing Mors 4) Marie Frederikke Struntze, født den i Nykøbing Mors 5) Christian Østergaard Struntze, født den i Nykøbing Mors, død den i Nykøbing Mors 6) Johan Sophus Struntze, født den i Nykøbing Mors, død den i Nykøbing Mors 7) Henrik Emil Struntze, født den i Nykøbing Mors 8) Elisa Ferdimandine Struntze, født den i Nykøbing Mors 9) Johan Christopher Struntze, født den i Nykøbing Mors 10) Wilhelmine Struntze, født den i Nykøbing Mors, død den i Nykøbing Mors 11) Olaf Rye Struntze, født den i Nykøbing Mors, død den i Nykøbing Mors 12) Olaf Rye Struntze, født den i Nykøbing Mors Afgang fra Fredericia til Vejle og farver Petersen. I FT 1834 og 1845 er adressen, Algade søndre side. Carl dør den i Nykøbing Mors, 64 år. Else dør den i Nykøbing Mors, 60 år. Magdalene Gross (2) Johan Christopher Magdalene Struntze bliver gift med Lauritz Christopher Withøft. Lauritz er født den i Holbæk, hans forældre er Wilhelm Withøft og Ester Stilhoff, efter Esters død gifter Wilhelm sig med Susanne Gross(2)

20 Lauritz er blikkenslagermester i Holbæk. De får mindst et barn: 1) Wilhelminine Magdalene Withøft, født den i Holbæk Lauritz dør den i Holbæk, 67 år. Magdalene dør den i Holbæk., 69 år. Magdalene Gross (2) Johan Christopher Johanne Dorthea Holst Christian Frederich Groos (2) Johan Christopher Apelone Oline Grooss bliver gift med enkemand møllersvend Hans Christian Møller den i Hobro. Hans er født den i Flensborg, hans forældre er gæstgiver Klaus Clausen Møller og Marie Bregaard. De får et barn: 1) Thora Johanne Cæcilie Møller, født den i Gjellerup. I FT 1840 er hun hos stedfarens søster i Hillerød. I FT 1845 at finde som husjomfru hos købmand og svensk/norsk vicekonsul Søren Sørensen i Adelgade, Hobro. Rejser den fra Hobro til København. I FT1850 er hun husholderske i Gjerlev. Kommer tilbage til Hobro fra Fredericia. I FT 1880 bor de i Vilslev by, Ribe amt. Hans dør den i Vilslev, 75 år. Apolone dør den i Vilslev, 77 år. Christian Frederich Groos (2) Johan Christopher

21 Johan Jacob Grooss bliver gift med Karen Nielsen den i Kolding. Karen Nielsen er født den i Skanderup, hendes forældre er daglejer Niels Andersen og Kirsten Maria Nielsdatter, ved vielsen står at hun er plejedatter af Johan Christian Jepsen i Kolding. Rejser fra Fredericia til Kolding Johan er først handelsbetjent i Kolding, senere købmand og den første direktør i Kolding Folkebank Johan bliver også medlem af byrådet i Kolding for et parti som er forløber til venstre. De får 5 børn: 1) Johanne Kirstine Grooss, født den i Kolding 2) Marie Christine Frederikke Grooss, født den i Kolding, død den i Kolding 3) Christian Frederik Grooss, født den i Kolding, død den i Kolding 4) Emma Charlotte Grooss, født den i Kolding 5) Dagmar Grooss, født den i Kolding I Kolding leksikon kan står der blandt andet: Som 15-årig kom han i købmandslære i Kolding hos stadshaupmand J.S. Borch, hos hvem han arbejdede til han i 1850 selv etablerede sig som købmand. Hans købmandsforretning lå i Helligkorsgade. Han blev medlem af Kolding Handelsforenings første bestyrelse Da han i 1873 blev direktør for Kolding Folkebank afstod han købmandsforretningen. Grooss var medlem af Kolding Byråd og fra 1876 til sin død. Ved etableringen af Landmandsbankens filial i Kolding i 1872 var Grooss på tale som leder af filialen, idet man fra Venstres side ønskede at bryde dominansen fra den Højre-dominerede Kolding Låne- og Diskontokasse. I stedet blev han 1873 direktør for den nystiftede Kolding Folkebank, som i de første år fik til huse i hans gård i Helligkorsgade. I et fest skrift fra 2006, for stiftelsen af Koldings ældste bank, Kolding Laane- og Diskontokasse, står der blandt andet: den ihærdige og dygtige købmand J. J. Grooss. Han fortsatte sammen med en række andre fremtrædende venstremænd bestræbelserne for at få en venstrebank, og den 18. december 1873 åbnede Kolding Folkebank for aktietegning i bankens kontor i Helligkorsgade 4. Åbningstiden var alle hverdage kl Bankens formål var "til Fremme for Agerbrug, Handel og Industri at lette Pengeomsætningen ved af egne og betroede Midler at gøre Udlaan mod solid Sikkerhed og at udføre enhver Bankforretning". Den 20. januar 1874 var man klar til fuld bankvirksomhed. J. J. Grooss var sjælen i arbejdet med at give koldingenserne en folkebank, og han blev da også den første direktør. Banken havde til huse hos købmand Grooss - skråt over gården, hvor fru Grooss har sine talrige høns. Vaskehuset til højre, banken til venstre Johan dør efter lang tids sygdom den i Kolding, 55 år.

22 Karen dør den i København og begraves i Kolding., 74 år. Johan Jacob Grooss Billede fra Kolding leksikon Johan Jacob Grooss Billede fra Veje amts årbog Annonce fra Kolding vejviser 1877 Christian Frederich Groos (2) Johan Christopher Johanne Grooss Er i FT 1845 at finde som sy jomfru hos købmand og svensk/norsk vicekonsul Søren Sørensen i Adelgade, Hobro. Rejser fra Hobro til Seest. Rejser fra Seest til Haderslev

23 Dør som ugift husbestyrerinde, bor ved sin død i Ny Vestergade 6. Dør i Kolding , 79 år. Christian Frederich Groos (2) Johan Christopher Maria Cathrine Grooss I FT 1845 er Marie tjenestepige hos toldkasserer Christian Hassing i Adelgade, Hobro. Rejser fra Hobro til Randers Ifølge Randers kirkebog er håndteringen Kobbersmed Møller det kunne godt være hendes fætter Fritz (Frederik) Møller, søn af Anna Margareta Gross(2) I FT1850 bor hun sammen med sin mor og stedfar i Hobro. Christian Frederich Groos (2) Johan Christopher Knudine Grooss I FT1850 bor hun sammen med sin mor og stedfar i Hobro. Dør den i Hobro, 21 år. 4. GENRATION Esaias Gross (3) Tobias Gross (2) Johan Christopher Jørgen Christian Grooss Er I FT 1840 tjenestedreng på en gård i Føns. Esaias Gross (3) Tobias Gross (2) Johan Christopher Hans Tobias Grooss bliver gift med Mette Pagh den i København. Hans er borger og skomagermester i København og senere Købmand i Vellev

24 Mette er født den i Fredericia, hendes forældre er Jens Hansen Pagh og Kirstine Nielsdatter. De får 5 børn: 1) Thora Amalie Grooss, født den i København 2) Jens Jørgen Christian Frederik Esaias Grooss, født den i Fredericia. 3) Hansine Christine Elenora Grooss, født den i København 4) Caroline Maria Mathilde Grooss, født den i Vellev 5) Anna Cathrine Elisabeth Grooss, født den i Vellev I FT 1840 er han plejebarn hos gårdmand Jens Rasmussen i Vejlby. Den kommer Hans tilbage til Middelfart fra Vejlby, hvor han skal i skomagerlære hos Petersen i Torvegården den Er i FT 1845 i lære som skomager i Middelfart. Er i FT 1850 bosat i København og er skomagersvend. Ankommer til Vellev som skomagermester sammen med hustruen Mette og 3 børn, i anmærkninger står der: Skomagermester og borger i København. Er i FT1860 bosat i Vellev Er i FT1880 bosat i Krajbjerg, Hornslet Ved Mettes død bor de i Vestergade 40, Århus Ved Jens Komf. opført som skomager og høker. Ved Hansines komf. opført som købmand. Mette dør den i Århus, 72 år. Esaias Gross (3) Tobias Gross (2) Johan Christopher Esaimina Mathilde Julina Grooss bruger som voksen navnet Mathilde, hun bliver gift mindst 2 gange, den første er grovsmed Charles Nelson født 1836 i Sverige, de bliver formentlig gift i Provo City, Utah, USA.

25 Bagerst: Minnie, Joseph kone: Cora, Katrine Forrest: Mathilde og Joseph De får sammen 3 børn: 1) Matilda Nelson, født ca i Provo City, USA 2) Joseph Nelson, født den i Provo City, USA 3) Minnie E. Nelson, født den i Provo City, USA Mathilde bliver anden gang gift med Frederik Hansen og får et barn. 4) Katrine Marie Hansen, født i Provo City 1880, USA Mathilde bliver tredje gang gift med (Alex) J.P. Floyd Der er lidt mystik omkring Matilde og alle hendes ægteskaber, for søger man på mormonernes database skulle hun også have været gift med en Carl Henry Jensen, muligvis hendes første ægteskab. Et andet sted dukker en Sven Petersen op. I FT 1845 er Mathilde bosat i Blanke By, Rorslev sogn. I FT 1850 er Mathilde hos hendes halvsøster Maren Juliane Marie Redsøe (gift Meyer) i Kolding. I 1853 rejser Mathilde til Fredericia, samme år rejser hun tilbage til Middelfart. I FT 1860 er Mathilde i huset på Fænø. Emerigere 1862 til Salt Lake City, USA med mormonerne på skibet Humbolt fra Hamborg ankomst New York

26 Humbolt Er i USA FT 1870 og FT 1900 bosat i Provo City, Utah. I USA FT 1870 er ejendomsværdien indført til 1000$ og andre værdier til 200$, de må have været velhavende. På sidste linje ses Mathildes far Esaias Gross. Fra USA FT 1900 ses at sønnen Joseph bor hjemme. Der findes 2 breve som Mathilde skriver hjem til søsteren Thora. I brevet fra 1903 skriver hun blandt andet: Jeg har alt for meget arbejde i min have, men det er alt, hvad jeg har at leve af, og tillige betale en stor skat af dette store hus, som er alt for stort for mig at holde rent. Jeg har solgt mange bær i sommer, lige fra sidst i maj. Jordbær, kirsebær, stikkelsbær, ribs, solbær og hindbær. Jeg tænker at gå til min ældste datter Mathilde. De har købt en ny plads i Saltlag (Salt Lake City). Hun vil, at jeg skal komme at leve hos dem. De er rige og har ingen børn. Men det bliver det ikke. Sæt mine to døtre fra Mintane vil komme hjem i september, så bliver her tænker jeg i vinter. Jeg har i nu ingen børnebørn. Min ældste datter har været gift i 17 år, og de andre er alle gifte. I brevet fra 1905 skriver hun blandt andet:

27 Min ældste datter er nu kommet hjem til sit hus igen. Hendes mand er ikke rask, og hun har et dårligt øje. De andre børn er alle vel, og jeg kan ikke fuldtakke herren for, at jeg er så vel. Det er en stor velsignelse at have helbred og sundhed Mine yngste piger er endnu i Bjutte. Men jeg håber, at det vil ikke vare så længe, inden de kommer til Utah. Minne har købt 3 byggepladser i Saltlag og Katrine 2, og når de får penge nok til at bygge, så kommer de, om jeg så leve til den tid. Bjutte er Butte i Montana. På et tidspunkt bliver Mathilde gift med J.P. Floyd Mathilde er i USA nævnt som: Mathilde Nelson og Mathilde Nelson Floyd Charles dør 1903, i Provo City. Mathilde dør den i Provo City, USA, 91 år.

28 Mathildes gravsten Charles gravsten Esaias Gross (3) Tobias Gross (2) Johan Christopher Thora Caroline Frederikke Groos bliver gift med Niels Christian Jensen den i Hørby. Niels Christian og Thora ca Niels er født den i Lille Ajstrup, hans forældre er gårdejer Jens Nielsen og Maren Johansdatter Christiansdatter. Den ene af Niels oldemødre er Charlotte Amalie von Offenberg, hvis slægt på et tidspunkt rammer den danske kongerække med Christoffer den II. Hun skulle gå igen på Clausholm slot. De får 9 børn: 1) Marie Caroline Christine Jensine Jensen, født den i Hørby 2) Maren Kirstine Esaimine Jensen, født den i Valsgaard 3) Petrea Andrea Jensen, født den i Valsgaard 4) Ane Jensen, født den i Simersted 5) Laurine Juline Jensen, født den i Simersted 6) Jens Peter Jensen, født den i Snæbum 7) Thora Mathilde Jensen, født den i Hvornum 8) Nielsine Ottomine Jensen, født den i Hvornum 9) Caroline Jensen, født den i Hvornum

29 I 1903 bor de i Karup, Solbjerg sogn og Niels er boelsmand. Ved sin død er Niels husmand i Sørup. Thora dør den i Buderup, 74 år. Niels dør den i Buderup, 77 år På hesten: Valdemar (Søn af Marie?) Bagerst: Laurine, Adalline (Maries datter), Marie, Anton (Anes Søn) Forrest: Laurines 4 børn: Clara, Ebba, Julius, Jens Viggo, Ukendt, Niels Christian, Thora og Jens (Anes søn). Billedet er taget på Maries gård i ca

30 Peter Groos (3) Tobias Gros (2) Johan Christopher Carl Ferdimand Gross Er i FT 1860 bosat i Holbæk og er kobbersmedesvend, og bor i samme ejendom som mesteren. Er i FT1880 bosat i Korsør og bor sammen med hans bror, og forsøges af fattigvæsnet i Korsør. I skriftet fra Holsteinborg og Holbæk står, at han i flere år har modtaget fattighjælp, og dagen inden sin død have søgt lægehjælp. Hans efterladenskaber blev vurderet til 7 krone og 75 ører, at de vil blive sendt til skifteretten i Holbæk. Carl dør den i Holsteinborg, 48 år. Peter Groos (3) Tobias Gros (2) Johan Christopher Carl Christian Gross Er i FT 1860 bosat i Holbæk og er kobbersmedes lærling, og bor i samme ejendom som mesteren. Er i FT1880 bosat i Korsør og bor sammen med hans bror, og forsøges af fattigvæsnet i Korsør. I skriftet er han opført som fattiglem og dør uden efterladenskaber. Carl dør den i Holbæk, 74 år. Johan Jacob Groos (3) Tobias Gros (2) Johan Christopher Emil Johannes Grooss bliver gift med Marie Kathrine Præstmark den i Århus Domkirke.

31 Emil er sparekassedirektør i Løgstør. Maries forældre er urmager Johan Peter Martinus Præstmark og Karoline Mathilde Therese Jensen. Der er ingen børn fundet i Løgstør kirkebog. I bogen over danske jurister står der: Groos, Emil Johan, f. 16. Sep i Aarhus (Frue), d. 21. Apr i Løgstør, S. af Læderhandler og Garver Johan Jacob G. og Petrea Severine Bang. oo 15. Maj 1913 i Aarhus (Dom) Maria Kathrine Præstmark, f. 25. Okt i Løgstør, D. af Urmager og Guldsmed Johan Peter Martinus P. og Caroline Mathilde Therese Janssen. Tjente hos Sagf. Wittusen i Aarhus og paa Hasle m. fl. Hrdr.s Kontor, 9. Juni 1877 exam. jur. (ej ubekv.), derefter Sagførerfuldm. i Aarhus, 1. Feb Fuldm. paa Bispekontoret sst., 1. Apr By- og Herredsfuldm. i Løgstør, 1904 Direktør for Løgstør Bys og Omegns Sparekasse. Medl. af Løgstør Ligningskomm., senere Form.; Overligningskommissær i Løgstør; 25. Juli 1890 Form. i Bestyr, for Forsvarsbrødreforen. og for Borgerforen, sst. Emil dør den i Løgstør, 60 år. Christian Christopher Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher Emilie Antonette Møller Johan Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher Jens Frederik Møller FT 1855 er han Artillerist i København Johan Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher Bertmand Fritz Møller Johan Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher Christian Christopher Møller Christian er skomager. Christian dør den i Randers, 41 år. Johan Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher

32 Ane Marie Christine Møller Johan Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher Peter Møller Peter dør den i Randers, 22 år. Johan Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher Ane Margrethe Møller Fritz (Frederik) Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher Jens Frederik Christian Møller bliver gift med Karen Marie Jespersen den i Vivild. Karen er født den i Vejlby, Sønderhald, hendes forældre er Proprietær Jesper Jespersen og Elisabeth Bolette Pind Jens er kobbersmed mester. De får sammen 10 børn: 1) Franz Jesper Kristian Møller, født den i Randers. 2) Jens Georg Møller, født den i Randers 3) Elisabeth Dorthea Emilie Møller, født den i Randers 4) Marius Møller, født den i Randers 5) Christen Hoilund Møller, født den i Randers, død i Randers. 6) Laura Sophie Christiane Møller, født den i Randers 7) Dorthea Johanne Møller, født den i Randers, død i Randers. 8) Dorthea Johanne Møller, født den i Randers 9) Julie Anna Nathalie Møller, født den i Randers, død i Randers. 10) Julie Anna Nathalie Møller, født den i Randers. I FT1880 bor de i Brødregade Clausdius Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher Claudine Møller Ved Claudines konfirmation i foråret 1850, har hun ophold/i pleje ved Christiane Nicoline Friis Clausdius Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher

33 Alexander Møller Clausdius Møller (3) Anna Margareta Gross (2) Johan Christopher Jens Christian Møller Hans Søren Oluf Claudius Grooss (3) Claus Gross (2) Johan Christopher Claudius Grooss bliver gift med Kjerstine Hansine Pedersen den i Vejen. Claudius er mejerist da han bliver gift, i Højslev er han Mejeribestyrer, i Ødum er han gårdmand/ejer. Kjerstine er født den i Hjerting (Frøs Herred), hendes forældre er fattiggårdsstyrer Svend Christian Pedersen og Ellen Marie Ibsen. De får 11 børn sammen: 1) Marie Magdalene Grooss, født den i Brørup. 2) Hans Kristian Grooss, født den i Højslev, død den i Højslev 3) Ellen Marie Grooss, født den i Højslev, død den i Højslev 4) Emma Kirstine Grooss, født den i Højslev 5) Christian Claudius Grooss, født den i Højslev 6) Zona Knudine Grooss, født den i Højslev 7) Vilhelm Oluf Claudius Grooss, født den i Højslev 8) Svend Claudius Grooss, født den i Kobberup 9) Ellen Claudine Grooss, født den i Kobberup 10) Karl Aage Claudius Grooss, født den i Kobberup 11) Valdemar Claudius Grooss, født den i Kobberup

34 Ca I FT1880 er Claudius bosat i Lyngby på Landboskolen. Fra Oluf Grooss fortællinger: 11/ Flyttede Claudius Grooss fra Højslev til Selling der var 7 Børn Flyttegodset var med toget. 3 hestevogne fra Poul Fisker + charbang (hans far Anders Fisker) Poul Fisker havde solgt gården til Claudius Grooss Kjerstine dør den i Kobberup og bliver begravet i Ødum sogn og er benævnt Gårdmandskone i Lelling, Ødum sogn, 47 år. Claudius bliver efter Kjerstines død gift med Ane Marie Nielsen den i Ødum. Ane er født den , hendes forældre er gårdmand Niels Jensen og Birthe Marie Jensen. Ved vielsen er Ane enke efter købmand Martin Ernst Jensen Scheldahl. Afskrift af Claudius Grooss notater: Min Kjære Fader, Hans Søren Oluf Claudius Grooss, født den 24. august 1827 henlevede sit liv ugift efter hans kløre Hustrus død. Emma Magdalene Struntze, den 11. maj Han ejede Framlevgaard Til den 28. februar 1881 (eller 1888), da den blev solgt ved Auktion og derefter boede han i Aarhus og døde der den 14. december 1897, 70 år gammel og blev begravet ved siden af hans Hustru på Framlev Kirkegaard.

35 Hans Søren Oluf Claudius Grooss søn Claudius Grooss var efter at hans Fødegård blev solgt, gået over til Mejerivæsenet 1888 og i 1889, da jeg blev Mejerist og Bestyrer på Halk Mejeri ved Haderslev, blev jeg kjendt og forlovet med Kirstine Hansine Pedersen fra Hjerting ved Rødding i Sønderjylland og vi fejrede vort bryllup i Vejen Kirke den 18. april 1891, da hun den 20. april blev 25 år. Hvorefter vi futtede til Brørup Station, hvor min kjære Hustru fødte vort første Barn den 5. juni 1891 som blev døbt Marie Magdalene Grooss. Dernæst efter at vi var bleven Bestyrer på Højslev Andelsmejeri i august Efter at have levet et lykkeligt samliv med vore raske og velsignede børn kaldte vor kjære herre min elskede Hustru til den evige Hvile den 8. august Min kjære elskede Hustru døde hos vore tidligere Naboer og gode venner i Søby, hvor vi havde boet i 12 år ved siden af Niels Christian Nielsen, hos hvem min kjære Hustru var på ferieophold for at finde ro og hvile, hvor hun efter i en længere tid tiltagende Svaghed døde af en Blodprop eller en Hjerneblødning 47 år gammel. Højslev andelsmejeri (efter udvidelse i 1914) Claudius dør den i Ødum, Galten herred, 76 år. Johan Nicolai Jørgensen (3) Marie Catrine Gross (2) Johan Christopher Ane Marie Jørgensen bliver gift med sagfører Julius Frederik Ohlmann i Kundby den Julius er født den i Haderslev, hans forældre er Handskemager Peter Martin Ohlmann og Hustru Dorthea Maria Krimling. De får sammen 6 børn: 1) Peter Martin Ohlmann, født den i Holbæk 2) Johanne Henriette Marie Ohlmann, født den i Holbæk 3) Johan Nikolai Ohlmann, født den i Holbæk 4) Frederik Julius Ohlmann, født den i Holbæk 5) Axel Emil Christian Ohlmann, født den i Holbæk 6) Henrik Jørgensen Ohlmann, født den i Holbæk

36 I Danske Sagførere står der blandt andet: 1852 exam. jur. Maj 1852-Maj 1859 Fuldm. ved Merløse og Tudse Herreder. 27. Jan Sagfører, Holbæk; praktiserede der til sin Død Medl. af Den danske Sagfører-forenings Hovedbestyrelse. Fra 1884 Overligningskommissær for Holbæk Købstad. Medl. af Holbæk Byraad i henved 30 Aar R. af Dbg. Ved Julius død bor de i Alhgade 69, Holbæk. Julius dør den i Holbæk, 63 år. Ane dør den i Frederiksberg, 77 år. Johan Nicolai Jørgensen (3) Marie Catrine Gross (2) Johan Christopher Johanne Christine Jørgensen Johan Nicolai Jørgensen (3) Marie Catrine Gross (2) Johan Christopher Georgine Mathilde Jørgensen bliver gift med? Christian Hann i Kundby den Christian er født den Johan Nicolai Jørgensen (3) Marie Catrine Gross (2) Johan Christopher Cicilie Marie Jørgensen bliver gift med forpagter Carl Christian Emil Kark i Kundby den Carl er født ca og er fra Bjørnsnæs i Sverige. Johan Nicolai Jørgensen (3) Marie Catrine Gross (2) Johan Christopher Axel Nørager Jørgensen bliver gift med Charlotte Marie Bolette Teisen Axel overtager Cathrinedal hovedgård efter faren. I FT 1880 er der 20 ansatte. Charlotte er født ca i Kastrup, hendes forældre er godsforvalter Hans Teisen og Henriette Teisen. De får sammen X børn: 1) Johannes Jørgensen, født den i Kundby 2) Henrik Jørgensen, født den i Kundby, død den i Kundby.

Hvem var min forfædre?

Hvem var min forfædre? Hvem var min forfædre? Dette her er ikke tænkt som en komplet fortegnelse over, hvad de forskellige har foretaget sig gennem hele deres liv, men mest som en fortegnelse over hvornår personerne har levet,

Læs mere

Sulsbrück En slægtshistorie

Sulsbrück En slægtshistorie Sulsbrück En slægtshistorie 1 Indholdsfortegnelse Johan Mortensen Sulsbrück, født 25. juli 1825 i Gl. Haderslev... 2 Maren Nielsdatter, født 28. januar 1827 i Svanninge... 4 Johan og Marens 4 børn:...

Læs mere

Slægtsbog for Hanne Klitgaard

Slægtsbog for Hanne Klitgaard Slægtsbog for Hanne Klitgaard mine forældre Søren og Tove Ravn Min morfar Theodor med sin familie Min mormor Sonja med sine søskende min bedstemor og bedstefar Anna Marie og Kristian Ravn Indholdsfortegnelse

Læs mere

Slægtsbog for. Gustav Nilsson

Slægtsbog for. Gustav Nilsson Slægtsbog for Gustav Nilsson (1925-2002) Et ufuldendt studie Jan Løve Østerbye februar 2009 1 Forord For en del år siden lavede jeg et lille forstudie på en del af min svigerindes svigerfamilie. Dette

Læs mere

Forord. Vi skriver i dag 2012, der er således gået over 30 år siden udgivelsen. Det gøres nemmest ved at sende mig en e- mail til:

Forord. Vi skriver i dag 2012, der er således gået over 30 år siden udgivelsen. Det gøres nemmest ved at sende mig en e- mail til: Forord Denne slægtsbog Min Slægt fik Rasmus Anton Rasmussen udgivet i 1981. Det har været et virkeligt stort stykke arbejde, ikke kun at skrive bogen, men også at gennemgå alle de gamle kirkebøger, så

Læs mere

Christian (Dugge) Duch Side 1. Første Generation

Christian (Dugge) Duch Side 1. Første Generation Christian (Dugge) Duch Side 1 Første Generation 1. Christian (Dugge) Duch, * ca. 1678, begravet 1760 i Sieseby, 29-07-1760 i Pommerby, Sieseby, Schleswig. Tømrer i Glashölzung, Wabbs Sogn. Han blev gift

Læs mere

Slægtsbog om: Slægten Breinholt

Slægtsbog om: Slægten Breinholt Slægtsbog om: Slægten Breinholt 1 SLÆGTEN BREINHOLT I det foreliggende arbejde fremlægges for familien, på hvis foranstaltning det er udført, må det oplyses, at arbejdet i væsentlig grad støtter sig til

Læs mere

Ejendom 22 Gallehøj Åhusevej 10

Ejendom 22 Gallehøj Åhusevej 10 Ejendom 22 Gallehøj Åhusevej 10 1880 Niels Veller Hansen. 1895 Sælger parcel 2c til Jens Chr. Jensen til ejendom 3. 1913 F.S. Ole Hansen. 1919 Køber parcel 2c og 3k fra købmand I.C. Nielsen fra ejendom

Læs mere

Aner til Poul Ludvig Knudsen 1906-1975

Aner til Poul Ludvig Knudsen 1906-1975 Aner til Poul Ludvig Knudsen 1906-1975 Indholdsfortegnelse. Aner.... til... Poul.... Ludvig....... Knudsen................................................... 1... 1... generation.................................................................

Læs mere

Lokalarkiver Billund

Lokalarkiver Billund Et bidrag til Grindsted Vestersogns gård- og beboerhistorie Bind 1. Sønder Urup. Nørre Urup. Dyvelsrække. Jens Madsen 1993. 1 1 1 Sønder Urup...4 10 Nørre Urup...22 10b 10c 5b Nørre Urup...23 11 Nørre

Læs mere

Udvandrede fra Vilslev (eller med relation til Vilslev)

Udvandrede fra Vilslev (eller med relation til Vilslev) Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn Udvandrede fra Vilslev (eller med relation til Vilslev) Afskrift og bearbejdelse foretaget af Magne Juhl efteråret 2013. Se Magne Juhls medlemsside her. Opdateret

Læs mere

Thisgaard. En gårdhistorie fra Dørken, på basis af Ejner Bjerres Thyregod gårdhistorie

Thisgaard. En gårdhistorie fra Dørken, på basis af Ejner Bjerres Thyregod gårdhistorie 1 Thisgaard En gårdhistorie fra Dørken, på basis af Ejner Bjerres Thyregod gårdhistorie Gårdens beboere gennem tiderne: Fæstere: Frands Jacobsen og Bertel Madsen omk. 1660 1680 Fæstere: Jacob Frandsen

Læs mere

Efterkommere af Philip Dominicussen Lauritzen

Efterkommere af Philip Dominicussen Lauritzen Efterkommere af Philip Dominicussen Lauritzen Indholdsfortegnelse Efterkommere............. af.. Philip...... Dominicussen............ Lauritzen.................................................... 1...

Læs mere

Bent Christiansen har fundet nyt at fortælle om sine aner. Tak fordi vi må bruge artiklen.

Bent Christiansen har fundet nyt at fortælle om sine aner. Tak fordi vi må bruge artiklen. Bent Christiansen har fundet nyt at fortælle om sine aner. Tak fordi vi må bruge artiklen. Om Lorentz Fitz og hans efterkommere i 7 generationer udskrevet den 13. november 2011 Indledning: Når det har

Læs mere

Efterkommere til Søren Sørensen (Aamand) af Trelde

Efterkommere til Søren Sørensen (Aamand) af Trelde Efterkommere til Søren Sørensen (Aamand) af Trelde Indholdsfortegnelse..............af..Søren Efterkommere..... Sørensen......................................................1.. 1... generation.......................................................................1..

Læs mere

BILLEDER AF HOLMES HISTORIE: Kirken og skolen

BILLEDER AF HOLMES HISTORIE: Kirken og skolen Forord Holme ligger i et morænebakkelandskab, der er dannet i forbindelse med sidste istid. Fra Jelshøj og Holme Bjerge strømmede der på nordsiden vandløb i form af bække ned mod det, der engang skulle

Læs mere

Lokalarkiver Billund

Lokalarkiver Billund Et bidrag til Grindsted Vestersogns gård- og beboerhistorie Bind 3 Modvig. Loft. Jerrig. Eg. Jens Madsen 1995. Stikordsregister på vejnavne, gårdnavne og matrikelnumre 1 1 Eg...18 1 Jerrig...11 1a Loft...7

Læs mere

Slægtsbog for. Gerda Sørensen

Slægtsbog for. Gerda Sørensen Slægtsbog for Gerda Sørensen (1921-2008) Tre søstre Else, Inger og Gerda i 1999. Et ufuldendt studie af Jan Løve Østerbye oktober 2008 Forord Foranlediget af moster Ingers 100 års fødselsdag og Benediktes

Læs mere

Julius Louis Theodor Jansen, en farende svend

Julius Louis Theodor Jansen, en farende svend Julius Louis Theodor Jansen, en farende svend Af Jørgen Ulriksen Arbejdskraftens vandring i 1800-tallet På Roskilde Museum findes der i rum 23 på museets første sal i en montre to beskedne små bøger hver

Læs mere

Bygninger, huse, gårde og deres beboere i Oksbøl sogn Broballe 2

Bygninger, huse, gårde og deres beboere i Oksbøl sogn Broballe 2 Bygninger, huse, gårde og deres beboere i Oksbøl sogn Broballe 2 Spangsmosevej Søholmvej Uglebjergvej Vikkebjergvej Denne bog er blevet til ud fra de indsamlede data omkring de over 400 beskrivelser af

Læs mere

Anefortegnelse. Værket omfatter:

Anefortegnelse. Værket omfatter: Anefortegnelse Denne anefortegnelse er kommet til af flere omgange. Den første del er en undersøgelse lavet af førstelærer Møllegaard i Bredsted omkring 1960. Resten er undersøgelser, jeg selv med udgangspunkt

Læs mere

FOTOGRAF, ARBEJDSMAND OG BESTYRER AF TVIS ASYL. Farfar C. M. C. Kjær. døbt Kristian Marinus Kristensen, 1880-1959.

FOTOGRAF, ARBEJDSMAND OG BESTYRER AF TVIS ASYL. Farfar C. M. C. Kjær. døbt Kristian Marinus Kristensen, 1880-1959. FOTOGRAF, ARBEJDSMAND OG BESTYRER AF TVIS ASYL Farfar C. M. C. Kjær døbt Kristian Marinus Kristensen, 1880-1959. søn af Jens Christensen, 1845-1927 kaldet Kjær. Af oldebarn og barnebarn Bodil Laurentzi

Læs mere

Et familienetværk i Varde

Et familienetværk i Varde 1 Et familienetværk i Varde Min mor er født 1908 i Varde, hvor hendes forældre boede fra ca. 1907 til ca. 1917. Her blev de gode venner med familien Sørensen Kreilgaard, hvor hustruen, Maren Kreilgaard,

Læs mere

Sø i Sejerslev Af KJELD TORSEN NØR

Sø i Sejerslev Af KJELD TORSEN NØR Sø i Sejerslev Af KJELD TORSEN NØR Denne artikel er blevet til delvis på grundlag af et manuskript om Søs historie, skrevet af C. C. Mansa, ejer af Sø. En afskrift af manuskriptet, der findes på Morslands

Læs mere

Rebslager Martin Laursen Rasmussen

Rebslager Martin Laursen Rasmussen Rebslager Martin Laursen Rasmussen Dato 13 maj 2014 Slægtsforskning udført af John Rasmussen Slægtsbog nr. 3 i serien af slægtsbøger omkring familien Rasmussen i Fredericia Rebslager Martin Laursen Rasmussen

Læs mere

Efterkommere af Nelaus Knudsen og Alhed Olsdatter

Efterkommere af Nelaus Knudsen og Alhed Olsdatter Efterkommere af Nelaus Knudsen og Alhed Olsdatter Indholdsfortegnelse..............af..Nelaus Efterkommere......Knudsen...................................................................1.. 1... generation.....................................................................................1..

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Lindbjerggaard v/ Alis Skjødt Nielsen side 2. Skovvejen og den nye vej v/ Ejnar Mathiasen.side 17

Indholdsfortegnelse. Lindbjerggaard v/ Alis Skjødt Nielsen side 2. Skovvejen og den nye vej v/ Ejnar Mathiasen.side 17 Indholdsfortegnelse Lindbjerggaard v/ Alis Skjødt Nielsen side 2 Skovvejen og den nye vej v/ Ejnar Mathiasen.side 17 Hald Bageri gennem 75 år v/ Inger Præst.side 19 Degnen gav et gok v/ Peter Østergård.side

Læs mere

HALGÅRD. Nørre Halgård

HALGÅRD. Nørre Halgård HALGÅRD Selv om gården i det meste af den tid, vi kan følge den, har haft to fæstere, har navnet ikke noget at gøre med halve gårde. Det kommer af det gammeldanske ord hali) som betød 'langstrakte terrænformer,

Læs mere

Kapitel 14 Vore Børns Bedsteforældre

Kapitel 14 Vore Børns Bedsteforældre Kapitel 14 Vore Børns Bedsteforældre Mor og Far flytter på Østerlide Besøg af Mor på Kochsvej Mors og Fars Mærkedage Far dør i foråret 1978 Fars Beretning Gittes Far dør i efterået 1978 Mors alderdom og

Læs mere