Klima- og Miljøudvalget. Sammenfatning af bemærkninger og høringssvar til Affalds- og ressourceplan (ARP)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klima- og Miljøudvalget. Sammenfatning af bemærkninger og høringssvar til Affalds- og ressourceplan 2015-2024 (ARP)"

Transkript

1 Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr Brevid Ref. ANSE Dir. tlf Sammenfatning af bemærkninger og høringssvar til Affalds- og ressourceplan (ARP) 31. august 2015 I dette notat sammenfattes alle bemærkninger, kommentarer og ideer til det planforslag til Affalds- og ressourceplan , som har været i offentlig høring fra 11. marts til 15. maj Kommunen har modtaget 16 skriftlige høringssvar. Forvaltningen lagde desuden en udfordring på hjemmesiden Den 10. marts 2015 havde kommunens Klimaråd mulighed for at drøfte visioner og målsætninger i ARP. Der blev afholdt borgermøde den 23. april 2015 i Byens Hus, hvor der deltog 17 borgere. Nedenfor gennemgås først de væsentligste emner fra borgermødet og høringsperioden med forvaltningens vurderinger og forslag til ændringer af ARP. Til sidst er der et oversigtsskema over alle høringssvar. Behandling af væsentlig emner fra høringsperioden Der har været fire centrale temaer i de inputs, der er givet i høringsperioden. For det første har der generelt været en stor interesse for at etablere yderligere muligheder for sortering af husholdningsaffaldet. Nogle ønsker løsninger tæt på egen bolig, mens andre efterlyser flere muligheder for sortering decentralt og på genbrugspladserne. Det andet væsentlige tema, som bliver nævnt, er ønsket om øget fokus på affaldsforebyggelse. Der nævnes tiltag som leasing af værktøjer og trailere, muligheder for klunsning, samarbejde med genbrugsbutikker og undervisning af skoleklasser i forhold til forbrug og ressourcer. Temaet er aktualiseret ved, at Regeringen i høringsperioden også fremlagde "Danmark uden affald II strategi for affaldsforebyggelse". Et tredje tema er gebyrstruktur. Dels er der et ønske om fokus på, hvordan gebyrstrukturen i højere grad kan understøtte sortering, dels et ønske om at sikre sammenhæng mellem ydelse og betaling i forhold til de forskellige brugergrupper. Det sidste emne, som flere interessenter nævner, er dialog og kommunikation, hvor mere information bliver efterspurgt samt viden om hvordan og hvorfor det er nødvendigt at sortere, men også større inddragelse af forskellige grupper bliver efterspurgt, som et led i kvalitetssikringen af de nye ordninger. De centrale temaer understøtter i høj grad intentionerne med ARP, og de fremsendte input vil derfor indgå som supplerende materiale ved implementering af initiativerne i planen.

2 Side2/6 Forvaltningens forslag til ændringer i ARP Forvaltningen har ændret tidshorisonten for gennemførelse af enkelte initiativer fra 2015 til 2016 i ARP i forhold til det fremlagte høringsudkast. Det skyldes, at mange udviklingsopgaver har krævet ekstra ressourcer i dette arbejdsår. Resume fra borgermøde Mødet blev afholdt i Byens Hus, Stændertorvet 1, Tidspunkt kl borgere inkl. medlemmer af Klima- og Miljøudvalget deltog i mødet. På baggrund af dialogen på mødet har forvaltningen noteret følgende input: Ønsker: Fleksible løsninger Gerne flere muligheder tættere på, hvor man bor Gerne ens løsninger, så der sikres genkendelighed Gerne bringeordninger; ikke alt behøver at foregå hjemme Gerne forslag til løsninger i hjemmet Gerne forsøgsordninger Når løsninger kommer, så skal de virker fra starten Det skal være nemt for brugerne og de skal se at det nytter Fokus på organisk affald Kommunikation: Fortæl om resultaterne, også de gode Gerne et newsletter fra skraldemanden Bedre information om hvad der sker med affaldet Kommunikation skal være sjov og gerne med konkurrencer Apps om sortering Gerne happenings som supplement til information Gerne information på indersiden af låget til beholderen Skriv læserbreve om at komme i gang Hjælp kommunen med at informere, fordi så lytter flere Bruge ledige, rare mennesker til at informere ved etageboliger Informer om indendørssortering med eksempler Gerne spil på app eller via hjemmeside Ideer: Etablering af brugerpanel eller supportgruppe bestående af brugere/borgere At veje affaldet som i Holbæk Lav et supportteam, der kan hjælpe til en snarlig beslutning Lav forsøg om æstetik, og hvor værdien af nemt og tæt på bliver afprøvet Gør det nemmere at aflevere papir og ikke gennem en smal sprække Drøftelse på kommunens Klimaråd På baggrund af en kort gennemgang af planens indhold havde rådets medlemmer følgende input:

3 Side3/6 Borgerne i Roskilde er generelt positive og venter bare på at komme i gang med yderligere sortering information i form af en pjece vil være en god hjælp ARP er et fint bud men vær lydhør og opmærksom på, hvad der sker andre steder Afsætning er en udfordring det er vigtigt at have fokus på: værdiforøgelse hele værdikæden at sikre kapacitet at sikre upcycling og gerne at det gøres lokalt Pluk de lavthængende frugter og vær vågen overfor nye muligheder Tag udgangspunkt i borgernes motivation Det handler om læring over tid Der skal være transparens i processerne Husk at få de lokale institutioner med Det er en stor opgave, at hjælpe både borgere og virksomheder med at se affald som en ressource Oversigt over modtagne høringssvar i den rækkefølge som de er modtaget: Navn Indhold af bemærkninger Evt. ændringer i ARP 1 Karina Kalstad Roarsvej 2 2 Lone Larsen Jernbanegade 56 Forslag om at overveje brug af genbrugsmøbler i kommunens daginstitutioner. Forslag om etablering af løsning for opsamling af pap, plastik, metal, papir, batterier, elpærer, som afhentes fx en gang om måneden ved de enkelte boliger, samt forslag om en mobil enhed, som afhenter møbler og andet storaffald fra i nærområdet. Det kunne enten være bemandet eller ubemandet og gerne mod symbolsk betaling. Forslag om indsats i dialog med institutioner husstande samt i evaluering af ordninger for storskrald 3 Jan Obel Områdeleder Hyrdehøjområdet Boligselskabet Sjælland Kristianslund 47 A Forslag om sortering i 6 fraktioner i form af 6 bokse ved hver husstand, samt nedgravning af affaldsbeholdere med automatisk styring af tømningsfrekvens. Forslag om forbud mod central indsamling af organisk affald, som bør komposteres i egen have. husstande 4 Søren og Else Hansen Sankt Jørgens Vej 19 5 Anne Marie Thomsen formand HF Solvang Forslag om fortsat ugetømning af dagrenovation og samme frekvens på tømning af papir. Forslag om bedre skiltning om plast på genbrugspladsen samt ønske om flere offentligt opstillede kuber til emballageglas. Forslag om samarbejde vedrørende henkastet affald i haveforeningen. Ønske om forsøg med indsamling af ikke-pantbelagte dåser samt forslag om et depot af kompost på det grønne område ved Holbækvej. husstande samt i dialog med K/N om drift af genbrugspladsen Input indgår i dialog med Roskilde Haveselskab om bæredygtighed generelt og affaldsforebyggelse

4 Side4/6 6 Lisa Olsson Emilsgave Viby Sj. 7 Karen Askholm Bakkefløjen Viby Sj. 8 Jane Kvint Drosselvej 17 9 Ditte Kathrine Engelstoftegård Mølle Alle 23, Valby 10 Ole Nielsen Broager 2 B Store Valby Forslag om bedre skiltning på offentligt opstillede beholdere og kuber med inspiration fra DR-program om nudging. Forslag om samarbejde mellem kommunen og eksisterende genbrugsbutikker m.fl. Ønske om at klunse på genbrugspladsen efter et pointsystem eller på særlige dage. Forslag om at sætte (vægt)grænse for brug af genbrugspladsen samt at uddele mindre beholdere for at animere til omtanke og mindre forbrug. Forslag om indsamling af metalemballage fra de enkelte ejendomme eller fra områdepladser. Forlag om hold af frivillige der samler henkastet affald. Forslag til et inspirationshus, hvor medlemmer og frivillige i et fysisk hus giver gode råd til selvhjælp. Huset skal desuden bemandes af kunstnere og håndværkere. Desuden leasing af værktøj og typiske maskiner i husholdningen. Udover affald kunne energi og bæredygtighed generelt være i fokus i huset. Kopi af oplæg til Københavns Kommune om projekt Grønne gårde i København med elementer om affaldssortering, hønsehold, opsamling af regnvand m.v. som udover konkrete resultater desuden skal dyrke fællesskabet som det primære. Forslag om at engagere viceværter, ejer- og grundejerforeninger i affaldssortering. Forslag om offentlige opsamlingsløsninger til fokusfraktioner. Forslag om dialog med private husstande via omdelte poser til elskrot/batterier, kommunikation via børn og unge samt månedens affalds-tip på skraldespanden. Opfordring til lokale serviceerhverv med opfordringer til mere sortering. Forslag om mulighed for at låne trailer på genbrugspladsen. specifikt Input indgår i dialog med Kara/Noveren om affaldsforebyggelse samt i valg af ny løsning for private husstande husstande I dialog med Jane Kvint tages kontakt til henholdsvis INSP og Byens Hus for at undersøge om ideen er bæredygtig. husstande samt indsats om affaldsgårde i etageboliger husstande samt i indsats om etablering af netværk for ejendomsfunktionsnærer og i dialog med Kara/Noveren om drift af genbrugspladsen 11 Anders Fredenslund Skovbogade 11, Christine Almstrup Toppen 199 Tilkendegivelse af enighed om bioforgasning af organisk affald som en vigtig ressource i gyllebaserede biogasanlæg i forhold til både udnyttelse af næringsstoffer og produktion af vedvarende energi. Forslag om kommunikation som i højere grad fremhæver effekter og mål. Forslag om genkendelighed i affaldssortering på skoler og gymnasier i sammenhæng med undervisningen, hvor besøg på behandlingsanlæg kunne indgå. husstande. Input indgår i indsatser rettet mod kommunale institutioner og private erhvervsliv.

5 Side5/6 13 Kim Baundal Områdeleder Syd Boligselskabet Sjælland Sjællandsvænget 1 14 Grøn Hverdag, Roskilde og Danmarks Naturfredningsforening, Roskilde 15 Anna Bondo Nielsen Enhedslisten Roskilde Savner fokus på særlige forhold for udlejningsejendomme i planforslaget. Forslag om at se på ny gebyrstruktur, som i højere grad afspejler omkostninger ved indsamling i henholdsvis enfamilieog etageboliger. Desuden en række spørgsmål om indsatser rettet mod etageboliger i planforslaget. Tilkendegivelse af enighed om mål og virkemidler i planforslaget, mens foreningerne er skeptiske overfor kommunens medejerskab af Roskilde Kraftvarmeværk i sammenhæng med intentionerne om affaldsforebyggelse. Foreningerne stiller desuden spørgsmål omkring import af affald til forbrænding. Forslag om at gå i gang umiddelbart med indsamling af fokusfraktioner ved private husstande og ikke afvente forsøg, idet andre kommuners erfaringer bør være nok. Forslag om at kombinere indsamling ved områdepladser med indsamling ved den enkelte bolig. Forslag om at udbygge de eksisterende områdepladser til aflevering af storskrald og haveaffald. Foreningerne fremhæver behovet for kommunikation rettet mod børn og unge samt at informere specifikt for de gældende ordninger for storskrald. Desuden ønsker foreningerne et husstandsomdelt hæfte, der fortæller om både hvorfor og hvordan. Partiet er generelt positive i forhold til planforslagets strategiske virkemidler, men savner mere fokus på affaldsforebyggelse og yderligere dokumentation for økonomi og energiregnskab forbundet med implementering af mål og indsatser. Partiet foreslår, at der oprettes et hold af ambassadører, der skal være sparringspartner for kommunen. Kommunikation bør have højeste prioritet for at nå mål og hensigter, og elektroniske som skrevne medier skal anvendes klogt. Partiet fremhæver, at alle muligheder for at indtænke grønne jobs bør overvejes nøje. Partiet tilkendegiver, at kommunen bør satse på kildesortering frem for kildeopdeling, samt at igangsætning i foråret 2017 synes fornuftigt. Partiet har endvidere en række ideer som ikke kan vente til 2017, hvilket bl.a. er information om farligt affald, de gældende storskraldsordninger og direkte genbrug på genbrugspladserne, hvor der desuden bør stilles Input indgår i indsats om fremtidig gebyrstruktur samt i valg af ny affaldsordning for private husstande uanset boligtype. Konkrete spørgsmål er besvaret direkte. husstande samt i kommunikationsindsatsen. Spørgsmål om import af affald til forbrænding sendes videre til Kara/Noveren. husstande samt ved indsats om brugerundersøgelser og netværksaktiviteter. Input indgår endvidere i indsats om fremtidig gebyrstruktur og i dialog med Kara/noveren om drift af genbrugspladsen.

6 Side6/6 16 Per Kjøller Jensen Tepas Miljøhensyn ApS Bækgårdsvej 2N 4140 Borup yderligere mål for genanvendelse umiddelbart. Krav til sortering ved kommunale institutioner bør desuden implementeres straks. Partiet foreslår også, at det overvejes om økonomiske incitamenter kan medvirke til yderligere sortering. Firmaet tilbyder at være kommunen behjælpelig med implementering af mål og indsatser, idet firmaet dog mener, at kommunens bør sigte efter et højere genanvendelsesmål. Firmaet forholder sig kritisk til målet om at lade gebyrerne stige 10 % inden vedtagelse af en endelig løsning ved private husstande. Firmaet forholder sig kritisk til løsningen med nedgravede beholdere ved etageboliger, idet man i stedet peger på synlig affaldshåndtering. Firmaet peger på en løsning ved etageboliger, hvor affaldsopsamlingen flyttes tættere på brugerne i kombination med en optimering af indsamlingen. Løsningen er ikke præcist beskrevet. Endelig peger firmaet på at fællesskab og løbende tilsyn bør prioriteres i områder med etageboliger. Firmaet har stillet en række spørgsmål om mål og økonomi, som forvaltningen har besvaret. Opsamling på input på tagdel.dk, der er en privat hjemmeside, hvor både private, virksomheder og organisationer har mulighed for at lægge udfordringer op, som alle uanset baggrund har mulighed for at kommentere. Antallet af støtter nedenfor angiver, at andre liker samme holdning, forslag eller tilsvarende. Navn Indhold af bemærkninger Evt. ændringer i ARP 1 Karsten Ansbjerg Thørring 3 støtter 2 Ditte Kathrine Engelstoftegård Mølle Alle 23, Valby Forslag om fokus på opsamling af organisk affald svarende til den løsning, som anvendes i Aarhus (Red. nedgravede beholdere ved etageboliger). Desuden ønske om uddeling af indendørsudstyr til bla. organisk affald Samme forslag som fremsendt direkte til kommunen ovenfor. husstande. 3 Lars Sloth Forespørgsel om deltagelse i borgermøde om ARP Spørgsmål besvaret direkte.

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017.

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017. Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr. 282826 Brevid. 2389498 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Notat til vedtagelse af ny gebyrstruktur og gebyrer på affaldsområdet

Læs mere

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Emne: Evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Til: sagen Dato: 10. oktober 2018 Sagsbeh.: aja Sagsnr.: I affaldshåndteringsplan 2014-2024 er

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39 1 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 6 3 Tilfredshed Side 8 4 Affaldssortering Side 27 5 Konklusion Side 39 2 1 Formål, metode og fordeling I dette afsnit

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Høringsmateriale Udkast af 31. oktober 2014 1 Hvorfor nye affaldsordninger? Selvom vi allerede er gode til at sortere (fx glas

Læs mere

I den følgende gengives essensen af høringssvarene, som kommenteres af Teknik- og Forsyningsafdelingen.

I den følgende gengives essensen af høringssvarene, som kommenteres af Teknik- og Forsyningsafdelingen. 17-04-2015 Tom Hansen Direkte: 7257 7868 Mail: tha@jammerbugt.dk Sagsnr.: 07.00.01-P15-1-13 Høringssvar til forslag til Affalds- og Ressourceplan 2014-2024 1. Indledning. Forslag til Affalds- og Ressourceplan

Læs mere

Affalds- og ressourceplan 2015-2024.

Affalds- og ressourceplan 2015-2024. Affalds- og ressourceplan 2015-2024. side 2 Indhold Indledning... 4 Hvorfor en affaldsplan?... 6 Hvor kommer Affalds- og ressourceplanen fra?... 8 Vision, strategi og målsætning... 11 Når målet er 50 %

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Hvorfor

Læs mere

Albertslund Kommunes nye affaldsordninger. Høringsmateriale 16. december februar 2015

Albertslund Kommunes nye affaldsordninger. Høringsmateriale 16. december februar 2015 Albertslund Kommunes nye affaldsordninger Høringsmateriale 16. december 2014 1. februar 2015 1 Hvorfor nye affaldsordninger? Kommunalbestyrelsen vedtog i 2012 en ambitiøs affaldsplan, herunder at vi skal

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

Sammenfatning af ændringer som følge af høringssvarene

Sammenfatning af ændringer som følge af høringssvarene KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø BILAG 1 Sammenfatning af ændringer som følge af høringssvarene Ressource- og Affaldsplan 2018 har været i høring i perioden 24. august

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Indledning. Byrådet. Baggrund for ny affaldsordning i Roskilde Kommune

Indledning. Byrådet. Baggrund for ny affaldsordning i Roskilde Kommune Byrådet Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 2208095 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Baggrund for ny affaldsordning i Roskilde Kommune 28. oktober 2015 Dette notat er opdateret

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Notat. Evaluering af Affaldsplan status for initiativer

Notat. Evaluering af Affaldsplan status for initiativer Notat Evaluering af Affaldsplan 2009-2012 status for initiativer Affaldsplan 2009-2012 indeholder 41 initiativer, hvoraf 16 er gennemført, mens yderligere 16 er delvist gennemført. De resterende 9 initiativer

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

Borgere i villaer skal jf. Ressource- og Affaldsplan 2018 have flere sorteringsmuligheder for affald, så det er nemt at genanvende affald.

Borgere i villaer skal jf. Ressource- og Affaldsplan 2018 have flere sorteringsmuligheder for affald, så det er nemt at genanvende affald. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Affald og Genbrug NOTAT 03-01-2014 Sagsnr. 2014-0016912 Dokumentnr. 2014-0016912-4 Bilag 3. Notat om plads til opstilling af affaldsbeholdere.

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Beslutning: Vedtagelse af nyt regulativ for husholdningsaffald Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling skal beslutte, om udvalget

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Dette notat er bilag til temadrøftelse om ny affaldsordning i Roskilde Kommune til Klima- og Miljøudvalgets møde den 18. august 2015.

Dette notat er bilag til temadrøftelse om ny affaldsordning i Roskilde Kommune til Klima- og Miljøudvalgets møde den 18. august 2015. Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 2159173 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Notat om ny affaldsordning til private husstande 7. august 2015 Dette

Læs mere

Plads til 2 ugers affald

Plads til 2 ugers affald Plads til 2 ugers affald vælg den rigtige beholder Mindre slid på vejene Bedre for økonomien Bedre for miljøet Plads til 2 ugers affald Her kan du se, hvilke affaldsbeholdere du kan vælge mellem til din

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 08-12-2009 Dato: 20-11-2009 Sag nr.: KB 214 Sagsbehandler: Poul Jessen Petersen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen BORGERNE OG AFFALDET I KAVO Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen MAJ 2009 HOVEDKONKLUSIONER 580 borgere fra Slagelse og Sorø Kommune har svaret på spørgsmålene 98 % mener, at henkastet

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper:

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper: GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 2 - Udbud af storskrald NOTAT Dato: 25. september 2015 Af: Lenette Møller Jensen, Anja Hoff Hansen og Malene Matthison-Hansen Introduktion og lovgrundlag Gladsaxe

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Indkomne høringsbesvarelser

Indkomne høringsbesvarelser Notat om høringsbesvarelser til forslag til Ressource- og affaldsplan 2015-2024 Byrådet vedtog på sit møde den 24. november 2014 at udsende forslag til Ressource- og affaldsplan i den lovpligtige offentlige

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Den 12. juli 2012 Init. CBP/BEB Sagsnr. 12-01061 Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Baggrund Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Læs mere

Affaldsplan 2014-18 (2014-24)

Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Læsevejledning Dette er et aktivt dokument, hvor du kan klikke dig frem til den ønskede side eller bilag. Du vælger enten indholdsfortegnelsen eller fanebladene øverst, og

Læs mere

/ Nye affaldsordninger i Stevns kommune. PTU den 20. september 2016

/ Nye affaldsordninger i Stevns kommune. PTU den 20. september 2016 / Nye affaldsordninger i Stevns kommune PTU den 20. september 2016 / Temamødets indhold 1. Hvorfor nye affaldsordninger? 2. Status for mængder og genanvendelse - I fællesskabet og for Stevns 3. Hvad kan

Læs mere

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan 2014 AFFALDSPLAN 2024 Fra affald til ressource Kom med dine idéer til den nye affaldsplan Affaldet luner i stuen Frem til den 9. februar 2015 er Vejen Kommunes nye affaldsplan i høring, og du er velkommen

Læs mere

Nye affaldsordninger i Køge Kommune

Nye affaldsordninger i Køge Kommune Nye affaldsordninger i Køge Kommune Februar 2019 Nyttige oplysninger fra Affald og Genbrug VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Kære politikere og kolleger Denne lille folder indeholder nyttig information

Læs mere

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune.

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. november 2014 Høring af affaldsplan 2015 2018 Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. 1. Resume

Læs mere

Brugerundersøgelse Ikast-Brande Kommunes affaldsplan

Brugerundersøgelse Ikast-Brande Kommunes affaldsplan Brugerundersøgelse Ikast-Brande Kommunes affaldsplan Rekvireret af: Ikast-Brande Kommune Udfærdiget af: JHN Processor v. Jacob Høg Nyborg og Bjarke Bøgeskov Jespersen Efteråret 2013 Spinderigade 11E I

Læs mere

Læringsmiljø i etagebyggeri og kollegier fornuft og følelse. Af Anette Sejersen, Affald og Genbrug, Roskilde Kommune

Læringsmiljø i etagebyggeri og kollegier fornuft og følelse. Af Anette Sejersen, Affald og Genbrug, Roskilde Kommune Læringsmiljø i etagebyggeri og kollegier fornuft og følelse Af Anette Sejersen, Affald og Genbrug, Roskilde Kommune Dakofa 10. december 2015 Hvad vil hun sige Udvikling af læringsmiljø i etagebyggeri Øget

Læs mere

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Danmarkudenaffald.dk Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Organisk affald Jette Skaarup Justesen, Miljøstyrelsen Vi skal genanvende mere og forbrænde mindre. Visionen er et Danmark uden affald,

Læs mere

Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser

Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser Affaldshåndteringsplanens fokusområder Alle tal er i 1.000 kr. Alle tal med * er internt forbrug indeholdt i nuværende organisation. (1) Note

Læs mere

Ressource- og Affaldsplan Lykkesholm 19. april 2018 Enheden for Affald og Genbrug / Anna Louise H Møller

Ressource- og Affaldsplan Lykkesholm 19. april 2018 Enheden for Affald og Genbrug / Anna Louise H Møller København - Intet spild af ressourcer Ressource- og Affaldsplan 2019-2024 Lykkesholm 19. april 2018 Enheden for Affald og Genbrug / Anna Louise H Møller Kg Fakta om København 2017: Boliger i København

Læs mere

Madam Skrald nemt og bekvemt. v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune

Madam Skrald nemt og bekvemt. v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune Madam Skrald nemt og bekvemt v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune Hvad vil vi fortælle om i dag -Hvorfor Madam Skrald -Processen -Brugerdreven innovation -Foreløbige resultater -Udestående

Læs mere

Referat af møde den

Referat af møde den Næstved Kommune Team Affald www.naestved.dk Referat af møde den 20.8.2015 Mødedato 20-08- 2015 Tid 14-16 Sted Mødelokale 5, Rådmandshaven 20 Mødedeltagere Curtie, Lizzi, Varnny, Henning, Anne, Lisbeth,

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

Affalds- og ressourceplan 2015-2024. Planforslag i offentlig høring fra 11. marts til 15. maj 2015

Affalds- og ressourceplan 2015-2024. Planforslag i offentlig høring fra 11. marts til 15. maj 2015 Affalds- og ressourceplan 2015-2024. Planforslag i offentlig høring fra 11. marts til 15. maj 2015 side 2 Indhold Indledning... 4 Hvorfor en affaldsplan?... 6 Hvor kommer Affalds- og ressourceplanen fra?...

Læs mere

Hovedplanen. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=1

Hovedplanen. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=1 Side 1 af 25 Hovedplanen Side 2 af 25 Side 3 af 25 1 Forord 2 Indledning 2.1 Rammerne for affaldsplanen 3 Affaldsplanens opbygning 4 Haderslev Kommunes målsætninger 4.1 Målsætninger for perioden 2009-2012

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

Bilag 1. Forslag til indsamlingsordning for madaffald

Bilag 1. Forslag til indsamlingsordning for madaffald Bilag 1 18. maj 2017 Sagsbeh.:ON J.nr.: 07.00.00-G01-11-16 Vej Park og Miljø Forslag til indsamlingsordning for madaffald Notatet beskriver forslag til indsamlingsordning for madaffald, herunder baggrund,

Læs mere

Affaldsplan for Slagelse Kommune 2014-2024 Bilag 4: Tidsplaner. Godkendt af Slagelse Byråd den 15. september 2014

Affaldsplan for Slagelse Kommune 2014-2024 Bilag 4: Tidsplaner. Godkendt af Slagelse Byråd den 15. september 2014 Affaldsplan for Slagelse Kommune 2014-2024 Bilag 4: Tidsplaner Godkendt af Slagelse Byråd den 15. september 2014 Tidsplan, husholdninger fejlsorterede materialer i dagrenovatationen Information om sortering

Læs mere

Natur og Miljøudvalget 2017

Natur og Miljøudvalget 2017 Affald Genbrug FÆLLESBEBYGGELSER Administrationsgebyr pr. lejlighed 406,50 Anmeldelse af jordflytning Gebyr pr. ejendom, uanset art - Miljøbeskyttelsesloven 48 12,00 Dagrenovationsbeholder til rest eller

Læs mere

Vedtagelse af Affaldsplan

Vedtagelse af Affaldsplan Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 22. april 2015 Endelig vedtagelse af Affaldsplan 2015- efter offentlig høring. 1. Resume Byrådet vedtog på byrådsmøde den 3. december

Læs mere

NOTAT. Bilag 1 til indstilling til Teknik- og Miljøudvalget 6. april Forudsætninger og sammenhænge m.v.

NOTAT. Bilag 1 til indstilling til Teknik- og Miljøudvalget 6. april Forudsætninger og sammenhænge m.v. NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Bilag 1 til indstilling til Teknik- og Miljøudvalget 6. april 2017 Forudsætninger og sammenhænge m.v. Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge www.koege.dk

Læs mere

BORGERNE OG AFFALDET I SLAGELSE KOMMUNE. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen

BORGERNE OG AFFALDET I SLAGELSE KOMMUNE. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen BORGERNE OG AFFALDET I SLAGELSE KOMMUNE Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen MAJ 2009 HOVEDKONKLUSIONER 391 borgere i Slagelse Kommune har svaret på spørgsmålene 97 % mener, at henkastet

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Indsamlingsmetoderne og materiel er valgt. Processen med at nå frem til de sidste valg er i fuld gang.

Indsamlingsmetoderne og materiel er valgt. Processen med at nå frem til de sidste valg er i fuld gang. Hvilke valg har vi truffet og hvorfor? v/ Jørgen Niemann Behandling og afsætning af organisk affald - Hvordan sikrer vi kvalitet og kapacitet? DAKOFA s konference den 3. februar 2015. Affalds- og Ressourceplan

Læs mere

Virksomheders andel af den kommunale administration i forbindelse med planlægning, vejledning og registrering af erhvervsaffald

Virksomheders andel af den kommunale administration i forbindelse med planlægning, vejledning og registrering af erhvervsaffald TM Veje og Grønne områder Affald og Genbrug Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 199548 Brevid. 1258412 Ref. ANSE Dir. tlf. 4631 3788 Anettesej@roskilde.dk Budgetindstilling 2012 for renovationsområdet

Læs mere

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år.

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år. Bilag 1 Udkast til Handlingsplan for 2015 Gladsaxe Kommunes Affaldsplan 2014 2024 Gladsaxe Kommune forventer at godkende affaldsplan for periode 2014-2024 i april 2015. Arbejdet med at imødekomme målene

Læs mere

Svendborg uden affald 2022

Svendborg uden affald 2022 Svendborg uden affald 2022 Svendborg Kommune skal ændre på ordningerne for husholdningsaffald for at øge mængden af affald som genanvendes. Det nationale mål er, at der skal genanvendes minimum 50% af

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

Ressourcestrategien - Hvad er mulighederne for Roskilde Kommune?

Ressourcestrategien - Hvad er mulighederne for Roskilde Kommune? Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1876724 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Ressourcestrategien - Hvad er mulighederne for Roskilde Kommune? 24. marts 2014

Læs mere

Konference for skuemestre, LUU-medlemmer og skolerepræsentanter ejendomsserviceteknikeruddannelsen. Onsdag d. 29. august 2012 i Middelfart Lovgivningen på miljøområdet (samt et bud på udviklingen de kommende

Læs mere

277 Nye affaldsordninger pr. 1. maj 2020

277 Nye affaldsordninger pr. 1. maj 2020 Udskrift af forhandlingsprotokollen for Kommunalbestyrelsen Mødet den 29. november 2018 side 1 af 5 277 Nye affaldsordninger pr. 1. maj 2020 07.18.00-G00-5-16 BerBur Resumé PMT og KB er på tidligere møder

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012 resumé Indhold 1. Mål og visioner for affaldsplanen... side 4 2. Indsamling af affald fra private, boligforeninger og erhverv... side 6 - nuværende og nye tiltag

Læs mere

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen.

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. Vores affald Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. mener, at vi i fremtiden skal minimere mængden af affald. Det skal især ske ved at forebygge, at affaldet opstår, og ved at

Læs mere

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3 Analyse af restaffald Domus Vista Park 3 juli og november 2012 Affald & Genbrug Bygge, Plan & Miljø Frederiksberg Kommune Undersøgelse af affaldsforhold i Domus Vista Park 3 Frederiksberg Kommune prioriterer

Læs mere

Borgernes råd til kommende affaldsløsning. Opsamling på fokusgrupper med borgere fra en-familieboliger i Køge kommune

Borgernes råd til kommende affaldsløsning. Opsamling på fokusgrupper med borgere fra en-familieboliger i Køge kommune Borgernes råd til kommende affaldsløsning Opsamling på fokusgrupper med borgere fra en-familieboliger i Køge kommune Kommende affaldsordning Hvorfor ny indsamlingsordning? Mål om mindst 50 % genanvendelse

Læs mere

EVALUERING AF LEJRE KOMMUNES AFFALDSORDNINGER DECEMBER 2008

EVALUERING AF LEJRE KOMMUNES AFFALDSORDNINGER DECEMBER 2008 EVALUERING AF LEJRE KOMMUNES AFFALDSORDNINGER DECEMBER 2008 Q/markedsanalyse Låsbygade 65 6000 Kolding Tlf. 75 50 39 60 Indholdsfortegnelse Forord...3 1. Sammenfatning...4 1.1. Dagrenovation...4 1.2. Hjemmekompostering...4

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

Formålet med regulativet

Formålet med regulativet Formålet med regulativet Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Fanø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske

Læs mere

Sagsnr Beskrivelse af fire scenarier til at sikre mere genanvendelse

Sagsnr Beskrivelse af fire scenarier til at sikre mere genanvendelse KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 1 31-05-2016 Beskrivelse af fire scenarier til at sikre mere genanvendelse Alle scenarierne tager udgangspunkt i kildesortering som

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningens bemærkninger Bilag 1 Dette notat sammenfatter Forvaltningens bemærkninger til indkomne høringssvar, herunder hvorvidt høringssvar foreslås at føre til ændringer i den endelige affaldsplan 2015-2026. Nummerering til

Læs mere

Mere sortering Mindre bøvl

Mere sortering Mindre bøvl Mere sortering Mindre bøvl Ny affaldshåndteringsplan: Det hele bliver hentet ved husstanden TEKNIK OG MILJØ Du får to beholdere I Horsens Kommunes affaldshåndteringsplan lægger vi op til et nyt system,

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 Notat Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 8. januar 2014 Dok.nr.: 2013/0024904-3 Indledningsvist skal Frederiksberg

Læs mere

NOTAT. De 3 løsningsmodeller for énfamilieboliger, herunder forudsætninger, sammenhænge og afhængigheder m.v.

NOTAT. De 3 løsningsmodeller for énfamilieboliger, herunder forudsætninger, sammenhænge og afhængigheder m.v. NOTAT Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Bilag 1 til indstilling til Teknik- og Miljøudvalget 2. marts 2017 De 3 løsningsmodeller for énfamilieboliger, herunder forudsætninger, sammenhænge og

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Indledning Det er AFLDs opgave at modtage og behandle det affald, som de 6 ejerkommuner indsamler.

Indledning Det er AFLDs opgave at modtage og behandle det affald, som de 6 ejerkommuner indsamler. AFLD I/S Uldjydevej 2 DK-7400 Herning NOTAT telefon +45 97 37 33 77 e-mail afld@afld.dk www.afld.dk CVR-nr. 13 81 47 08 Dato 28. september 2018 sagsnr. 13070001 reference /pn Indsamling af genanvendeligt

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014 TEMARAPPORT GENBRUG OG AFFALD

GRØNT REGNSKAB 2014 TEMARAPPORT GENBRUG OG AFFALD GRØNT BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 3 MÅL... 4 OPGØRELSER - HUSHOLDNINGSAFFALD... 5 OPGØRELSER - GENBRUGSPLADSER... 5 AKTIVITETER...10 TILTAG PLANLAGT I 2015...13 DEN GODE HISTORIE... 14 Ud over denne temarapport

Læs mere

VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER

VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER Katalog over de nye affaldsordninger, der skal hjælpe dig med at beslutte hvilken affaldsordning dit boligområde skal vælge www.albertslund.dk/byen NY AFFALDSORDNING I DIT

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

Indstilling. Ændring af storskraldsordningen i Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 30. august 2007.

Indstilling. Ændring af storskraldsordningen i Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 30. august 2007. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 30. august 2007 AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Byrådet har besluttet, at skraldespandene skal væk fra fortovet

Læs mere

sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt

sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt / Overvejelser vedrørende central sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt DAKOFA konference 20. januar 2015 / Hvem er vi? 9 ejerkommuner 400.000 indbyggere / 20.000 virksomheder Gadstrup

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

Notat. Opsamling og kommentering af høringssvar i forbindelse med høring af forslag til Affalds- og Ressourceplan

Notat. Opsamling og kommentering af høringssvar i forbindelse med høring af forslag til Affalds- og Ressourceplan Notat Opsamling og kommentering af høringssvar i forbindelse med høring af forslag til Affalds- og Ressourceplan 2014 2018 9. september 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-92 Forslag til Affalds- og Ressourceplan

Læs mere

På Miljø- og Teknikudvalgets møde den 2. december 2015 blev handleplan for øget sortering af husholdningsaffald i Rudersdal Kommune fremlagt.

På Miljø- og Teknikudvalgets møde den 2. december 2015 blev handleplan for øget sortering af husholdningsaffald i Rudersdal Kommune fremlagt. NOTAT Projekt Handleplan for øget sortering af husholdningsaffald Kunde Rudersdal Kommune Notat nr. 2 Dato 215-12-16 Til Fra Kopi til Tanja Ladefoged Dorte Hvid-Jacobsen 1. Klimaeffekt ved øget sortering

Læs mere

AFFALDSSORTERING GENBRUG DIN HVERDAG Sådan sorterer du etage- og flerfamiliehuse

AFFALDSSORTERING GENBRUG DIN HVERDAG Sådan sorterer du etage- og flerfamiliehuse 1 AFFALDSSORTERING GENBRUG DIN HVERDAG Sådan sorterer du etage- og flerfamiliehuse Bestyrelsen har ved henvendelse hos Aalborg Renovation fået udleveret den nye brochure Genbrug din hverdag til alle beboerne.

Læs mere

Takstkatalog budget

Takstkatalog budget Takstkatalog budget 2017-20 KLIMA- OG MILJØUDVALGET 2016 2017 AFFALDSGEBYR FOR PRIVATE HUSSTANDE Kr. inkl. moms I løbet af 2017 bliver gebyrstrukturen på affaldsområdet ændret med implementeringen af den

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 05-10-2010 Dato: 15-09-2010 Sag nr.: KB 218 Sagsbehandler: Thomas Jørgensen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Affaldsplanen blev udarbejdet i et tæt samarbejde mellem de seks ejerkommuner i affaldsselskabet I/S AffaldPlus og selve affaldsselskabet.

Affaldsplanen blev udarbejdet i et tæt samarbejde mellem de seks ejerkommuner i affaldsselskabet I/S AffaldPlus og selve affaldsselskabet. Ændret affaldsordning i Ringsted Kommune. Sag nr. 17/670 Bilag 1 Sagsbeskrivelse Indledning I januar 2011 traf Byrådet beslutning om, hvorledes den fremtidige affaldsordning for enfamilieboliger skulle

Læs mere

Afrunding af test Af Anette Sejersen, Affald og Genbrug

Afrunding af test Af Anette Sejersen, Affald og Genbrug Afrunding af test 2016 Af Anette Sejersen, Affald og Genbrug Roskilde, oktober 2016 Hvad skal vi nå i dag? Velkomst Hvad har vi lært/resultater? Kommunikation/quiz/oplæg til gruppearbejde Gruppearbejde/sandwich

Læs mere