FORTÆLLERHOLDET. Med venlig hilsen JAN GRUWIER LARSEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORTÆLLERHOLDET. Med venlig hilsen JAN GRUWIER LARSEN"

Transkript

1 0 LOG 2 SKATA DAG FOE E L L Æ T O F K S I O T S I H U T A N S U H A A M U E S U M

2 FOTÆLLEHOLDET fra Naturhistorisk Museum, Aarhus foredrag for alle Program for Fortællerholdet fra Naturhistorisk Museum er et team af fagligt stærke foredragsholdere. De står parat til at tage ud til jer og dele deres begejstring for og store viden om naturen. På baggrund af foredragsholdernes forskellige fagligheder tilbyder Fortællerholdet spændende fortællinger inden for alle hjørner af naturhistorien. I år kan man således både høre om ulven og dens tilbagevenden til Danmark, lytte til naturens rolle i den danske sangskat eller få historien om det første liv på Jorden. Med venlig hilsen Bo Skaarup Museumsdirektør Naturhistorisk Museum, april 2013 JAN GUWIE LASEN Jan Gruwier Larsen (f. 1954) er biolog og udstillingsleder på Naturhistorisk Museum. Derudover er han en kendt stemme i medierne, og som foredragsholder bringer han ofte en forfriskende ny synsvinkel på biologiens store spørgsmål. Tilbage til fremtiden Jan Gruwier Larsen tager os med på en rejse tilbage til vore mødres mødres mødre. Det er en svimlende tanke, at vi er forbundet med den fjerne fortid gennem den ubrudte kæde af liv, der er forudsætningen for, at du og jeg lever i dag. Jorden er halvvejs gennem den tidsperiode, hvor der er mulighed for liv, som vi kender det. Hvor og hvordan vil det sidste liv, der klynger sig til planeten med det yderste af neglene, se ud? Uintelligent design Den levende verden er fuld af halve løsninger, sjusk og decideret livsfarlige påfund. Jan Gruwier Larsen sætter evolutionsteorien i nyt perspektiv og kommer med forslag til radikale forbedringer af både mennesker og dyr. Myten om intelligent design bliver angrebet fra en ny vinkel, der spørger, om naturens design nu overhovedet er ret intelligent? Hvis du tror, at verden er en velsmurt maskine, hvor alle tandhjul griber ind i hinanden, så vær forberedt på, at dit verdensbillede kan blive vendt på hovedet.

3 MOTEN D.D. Naturvejleder og museumsinspektør Morten D. D. Hansen (f. 1972) er en af landets mest kendte naturformidlere. I mange år har han underholdt avislæsere, tv-seere og radiolyttere med sine begejstrede fortællinger ude fra naturen. Han har bl.a. været vært på den kendte tv-serie Bidt af Naturen på D1 det mest autentiske naturprogram i fjernsynets historie. Kryb, kravl og sug! Hovedparten af Danmarks dyreliv udgøres af små dyr, som de færreste skænker en tanke. Men går man ned på knæ med en insektsuger i munden, bliver man vidne til et mylder af liv i alskens former og farver og med den ene mere mærkelige livshistorie efter den anden. Fortællingen er rigt illustreret, og der medbringes altid en overraskelse. Nationalpark Mols Bjerge På det sydlige Djursland ligger Danmarks anden nationalpark i et mageløst smukt og pædagogisk istidslandskab. Nationalparken huser en lang række særegne dyr, planter og svampe, som vi i dette rigt illustrerede foredrag vil komme særdeles tæt på. Morten D.D. har siden 2001 huseret på Molslaboratoriet midt i nationalparken, og han kender området som sin egen bukselomme. En naturnørds bekendelser Selv om det altid er naturen, det handler om, byder tilværelsen som kratlusker i sandhed på sære tildragelser. I dette stand up-show får man virkelig rørt lattermusklerne, når man hører om insektsugere, katastrofal biologiundervisning, emsige sikkerhedsfolk, tv-fraklip, finsprit, gummihandsker og andre forfærdende omstændigheder. Alle har de dog det til fælles, at de er enestående god reklame for livet som biolog. Glade naturhistorier Der findes folk, der tror, at naturhistorie er kedelig eller at naturvidenskaben mangler magi. De folk har brug for en opsang! Det får de med dette foredrag, der drøner lige ud i den natur, som er så fantastisk og magisk, at man ikke kan forestille sig det. Måner, stjerner, Big Bang, evolution, smukke sommerfugle, grimme planter, liv i dybhavet og farvestrålende paddehatte. Det er alt sammen ganske ufatteligt. Kom med, og bliv overvældet! Naturen i den danske sangskat Velkommen lærkelil, hør den lille stær, hvor engblommen lyser Den danske sangskat er én lang fortælling om den danske natur, sådan som den var for 100 og 200 år siden. Et landskab præget af landbruget, men et helt anderledes landbrug end i dag. Et landbrug, der gav plads til rylefløjt, storke og bekkasiner. I dette foredrag med indlagt sang drager vi på kratlusk i den danske sangskat, og det er sjovt!

4 LAS BØGH Formidlingsinspektør Lars Bøgh (f. 1964) er uddannet biolog og naturvejleder med særlig interesse for flagermus og fugle. Han har en baggrund som naturvejleder i Aarhus og er bl.a. kendt fra et hav af TV- og radioindslag samt ti år som naturvejleder i P1 Morgen. Flagermus forunderlige skabninger Gammel overtro og kreative filmproducenter har givet flagermusen et mytisk og bloddryppende image. Men det virkelige billede er langt fra Dracula og vampyrerne. I dette foredrag løftes lidt af sløret for en ofte overset og sagnomspunden dyregruppe. Hvorfor hænger flagermus i benene? Hvordan finder de vej i mørket, og hvad lever de af? Vi drager gennem den danske flagermusverden med afstikkere til spændende, imponerende og sjove eksempler fra verden omkring os. Fuglehaven året rundt Med udgangspunkt i egen have og en række personlige oplevelser og erfaringer ser vi på, hvilke fugle man kan lokke til haven, hvad der skal til, og hvordan vi kender dem. Med knap hundrede forskellige arter, observeret fra matriklen, byder foredraget på alt fra mejser til storke og havørne. Den fuglevenlige have er nu ikke kun for fugle, den byder også på mange andre spændende dyr. Efter foredraget har man fået en bunke tips og tricks til en have, der er rigere på natur, og måske er man også et par fuglestemmer klogere.

5 BO SKAAUP Museumsdirektør Bo Skaarup (f. 1962) er kendt som en begejstret naturformidler med baggrund som D tv-vært, hajekspert på Kattegatcentret, udstillingsleder på Aqua Ferskvandsakvarium, formidlingschef i Nationalpark Mols Bjerge og nu Naturhistorisk Museum i Aarhus. Hajer, havets herskere Frygten for hajer kender alle, men hvor meget har vi at frygte? Havbiolog og museumsdirektør Bo Skaarup fortæller om sit professionelle arbejdsliv med hajer, om hajers fascinerende biologi og tager publikum med på spændende hajtransporter over Atlanten fra Floridas sumpe til Europas største akvarier. Med flotte fotos og dramatiske fortællinger tegner Bo Skaarup et sjældent nuanceret billede af verdens hajarter og deres levevis som havets herskere. PENILLE MØLGAAD ANDESEN Når hvaler strander i Danmark Hvaler appellerer stærkt til os mennesker skæres op der er masser af blod og en deres enorme størrelse imponerer, og gennemtrængende lugt. ikke mindst deres adfærd og nysgerrighed virker tiltrækkende. Strandede hvaler dingshistorier om kaskelot, finhvaler Med udgangspunkt i billeder og stran- skaber overskrifter og stor opmærksomhed, men de er også værdifulde i forhold komme omkring hvalers spændende og vågehvaler i Danmark vil foredraget til indsamling af informationer. Det er levevis og udvikling. Der medbringes dog ikke for sarte sjæle, når hvalerne hvalgenstande til foredraget. Formidlingsinspektør og skoletjenesteleder Pernille Mølgaard Andersen (f. 1970) har en baggrund som formidler på både Zoologisk Museum i København og på Naturhistorisk Museum, Aarhus. Hun har deltaget i adskillige opskæringer af store strandede hvaler i Danmark.

6 HENIK SELL Vicedirektør og formidlingschef Henrik Sell forsker i småfugleøkologi og er desuden kendt fra radio og TV, hvor han ofte besvarer spørgsmål om aktuelle naturemner. Overlev i naturen af naturen Hvordan overlever en gærdesmutte 25 graders frost en kold vinternat? Hvordan skaffer en blåmejse insekter til et kuld sultne unger? Hvordan kan ederfugle overleve ved at sluge blåmuslinger hele? Henrik Sell vil med flotte billeder, figurer og grafer fortælle om dyrenes forunderlige og forskellige overlevelsesstrategier og tilpasning til den danske natur. Naturhistorisk Museum bag facaden Hvad gemmer der sig i Naturhistorisk Museums store dyresamlinger? Få et indblik i den enorme samling af spektakulære dyr, som til daglig ikke er udstillet på museet. Henrik Sell fortæller om og viser billeder af både flodhesteskeletter, en tohovedet kalv, en samling af menneskefostre og meget, meget mere. Han medbringer eksempler til foredraget.

7 THOMAS SECHE JENSEN Seniorforsker og museumsinspektør, tidligere museumsdirektør, Thomas Secher Jensen, har beskæftiget sig med de danske pattedyr som forsker både på Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum. Han har formidlet sin viden gennem mange medier, både TV, radio og bøger, bl.a. som en af redaktørerne af Dansk Pattedyratlas. Ulven er kommet I december 2012 blev det bevist, at en ulv var set og fundet død i Thy. Siden er der indløbet meldinger om observationer af ulve, dræbte får og hjortedyr, ekskrementer og spor i sne og jord. Fotografier fra vildtkameraer og mobilkameraer har bekræftet, at flere ulve sandsynligvis færdes i det midtjyske område. Seniorforsker Thomas Secher Jensen har fulgt udviklingen nøje og deltaget i den mediestorm, ulvens tilbagekomst har medført. Med udgangspunkt i museets samlinger af skind, udstopninger, kranier og sporaftryk, og illustreret med fotos fra ulvens kendte opholdssteder, fortæller han om ulvens genkomst i Danmark. De danske pattedyr Danmark rummer flere pattedyrarter end de fleste aner, fra ulv til mus. De er nataktive og lugter og hører mennesker, før vi opdager dem. Pattedyr er ikke nemme at komme til at se, men det kan lade sig gøre, og man kan se spor og sportegn efter dem. Seniorforsker Thomas Secher Jensen fortæller om de danske pattedyr, deres indvandring til Danmark, deres nuværende udbredelse og om de truede og sjældne arter. Han giver tips og tricks til, hvordan man kan komme til at se dem. Foredraget ledsages af et righoldigt materiale af skind, kranier og udstoppede dyr fra Naturhistorisk Museums samlinger.

8 PAKTISKE OPLYSNINGE Foredragene er levende fortællinger, som i forskellig grad inddrager billeder, lyd og genstande fra naturen. Varigheden af foredragene er ca. 2 timer inklusive 15 minutters pause og efterfølgende debat. Alt teknisk udstyr medbringes. Flere af foredragene kræver mørklægning af lokalet samt adgang til 220 V stik. BESTIL ET FOEDAG Læs mere og se priser på under fanen Anden formidling. KONTAKT Tlf: Naturhistorisk Museum, Aarhus, er Danmarks næststørste af sin art med over 19 mio. dyr i sine samlinger. Museet er beliggende i Universitetsparken i Aarhus og beskæftiger ca. 35 årsværk af forskere, formidlere, undervisere, konservatorer og administrative medarbejdere. Som statsanerkendt, selvejende museumsinstitution er det museets formål at fremme naturhistorisk forskning og formidle videnskabens resultater. Naturhistorisk Museum har rødder helt tilbage i 1911 og fik i 1941 hjemsted i Universitetsparken. Naturhistorisk Museum ejer ydermere feltlaboratoriet og kursuscentret Molslaboratoriet i Nationalpark Mols Bjerge. Det blev i 1951 doneret af Karen Blixens søster, Ellen Dahl, til forskning og formidling af den danske naturarv. NATUHISTOISK MUSEUM Wilhelm Meyers Allé 210 Universitetsparken, 8000 Aarhus C

Tema: Sort antilope i zoo 4. Teknisk chef takker af 6. Vildt Nyt: Sløruglen 8 og bjerggorillaen. Zoo bruger lortemetoder 9

Tema: Sort antilope i zoo 4. Teknisk chef takker af 6. Vildt Nyt: Sløruglen 8 og bjerggorillaen. Zoo bruger lortemetoder 9 SIMBA G I V S K U D Z O O I N D H O L D Udgives af GIVSKUD ZOO Løveparkvej 3, 7323 Give Tlf.: 75 73 02 22, Fax: 75 73 03 21 e-mail: info@givskudzoo.dk www.givskudzoo.dk Bladet udkommer 4 gange om året

Læs mere

Nyhedsbrev 16. Tema: Publikum

Nyhedsbrev 16. Tema: Publikum Nyhedsbrev 16 Tema: Publikum Indhold Nyhedsbrev 16 Marts 2007 Tema: Publikum Museumsformidlere i Danmark, MID Indhold Publikum www.museumsformidlere.dk Redaktion: Henrik Sell (ansv.) - sell@nathist.dk

Læs mere

Idekatalog til Hjørring Bibliotek

Idekatalog til Hjørring Bibliotek 2013 Idekatalog til Hjørring Bibliotek Thomas Madsen IVA Aalborg 31-03-2013 1 Idékatalog Skrevet af Thomas Madsen Indhold Indledning... 3 Metode og læsevejledning... 3 PR... 3 Drømme... 4 Oplæg med backpackers...

Læs mere

SYDDJURS FOLKEUNIVERSITET

SYDDJURS FOLKEUNIVERSITET SYDDJURS FOLKEUNIVERSITET VIDEN OG INSPIRATION FOR ALLE Forår 2015 HVAD ER FOLKEUNIVERSITETET? Folkeuniversitetet er for alle. På Folkeuniversitetet får du ny inspiration og viden, når videnskabelige emner

Læs mere

December 2004, 13. årg, nr. 4. NATUR vejleder. Gymnasier og naturvejledning

December 2004, 13. årg, nr. 4. NATUR vejleder. Gymnasier og naturvejledning December 2004, 13. årg, nr. 4 NATUR vejleder Gymnasier og naturvejledning Naturvejlederforeningen i Danmark Naturvejlederforeningen i Danmark er et fagligt forum for naturvejledere og naturskolepersonale

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Arbejdsområder. Pattedyr i byen. Du har brug for naturen. Og den har brug for dig!

Arbejdsområder. Pattedyr i byen. Du har brug for naturen. Og den har brug for dig! Arbejdsområder Pattedyr i byen Du har brug for naturen. Og den har brug for dig! Indhold Pindsvinet Oplev byens pattedyr...2 Pindsvinet...3 Egernet...7 Flagermusene...10 Ræven...14 Husmåren...17 En dyrevenlig

Læs mere

Juli 2007, 16. årg, nr. 2. NATUR vejleder. Naturformidling i Finland

Juli 2007, 16. årg, nr. 2. NATUR vejleder. Naturformidling i Finland RNATURVEJLEDE Juli 2007, 16. årg, nr. 2 NATUR vejleder FORENI NGEN Naturformidling i Finland RNATURVEJLEDE FORENI NGEN Naturvejlederforeningen i Danmark Naturvejlederforeningen i Danmark er et fagligt

Læs mere

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16 Lærervejledning Velkommen til Hele Verden i Skole 2007, som består af tre elementer, der sætter fokus på alle børns ret til en uddannelse af god kvalitet. Læsebogen LæseRaketten fortæller både fantasifulde

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

Peter Jepsen. Det er også min. natur. Tema om biodiversitet

Peter Jepsen. Det er også min. natur. Tema om biodiversitet Peter Jepsen Det er også min natur Tema om biodiversitet Det er også min natur Tema om biodiversitet Elevbog 2008, Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Forfatter: Peter Jepsen Redaktør: Annegrete

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

SÅDAN SKRIVER DU TEKSTER, DER SÆLGER!

SÅDAN SKRIVER DU TEKSTER, DER SÆLGER! SÅDAN SKRIVER DU TEKSTER, DER SÆLGER! Find altid mere inspiration på www.cefas.dk. Cefas Kommunikation, analyse, rådgivning Indhold Sådan skriver du tekster, der sælger!... 3 Hvad er det, du sælger?...

Læs mere

Vendsyssel Stenklubs bestyrelse:

Vendsyssel Stenklubs bestyrelse: 2 19 Indhold: Formanden har ordet... 3 Stenklubbens kommende aktiviteter... 4 Strandstenstur til Hirtshals Klint (referat)... 7 Tur til Fyns Hoved (referat)... 8 Omtale af udstilling om sporfossiler, Naturhistorisk

Læs mere

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til Bilagshæfte til Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier Side 2 Side 6 Side 8 Side 9 Side 19 Side 28 Side 29 Side 47 Side 49 Side 50 Side 62 Side 71 Side 72 Side

Læs mere

Medlemsblad for Givskud Zoo nr.74 Sommer 2006. Cameroun. Mit liv med elefanter. Shellshock. Slørugler TEMA - BISON

Medlemsblad for Givskud Zoo nr.74 Sommer 2006. Cameroun. Mit liv med elefanter. Shellshock. Slørugler TEMA - BISON SIMBA Medlemsblad for Givskud Zoo nr.74 Sommer 2006 Cameroun Mit liv med elefanter Shellshock Slørugler TEMA - BISON SIMBA Medlemsblad for Givskud Zoo INDHOLD Udgives af Givskud Zoo Løveparkvej 3, 7323

Læs mere

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder Metoder Forslag til metoder Refleksion over værdierne i politikken for attraktiv arbejdsplads 10 livgivende faktorer Japansk konsensusmetode Associations-metode AI (Appreciative Inquiry) - byg fremtiden

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

F O R E L S K E L S E

F O R E L S K E L S E F O R E L S K E L S E UNG/2000 nr. 1, side 4-5. TEKST: JAKOB WILLADSEN Udskriv side H v a d s k e r d e r n å r d u b l i v e r f o r e l s k e t? - Det er først, når du oplever forelskelse for første

Læs mere

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog Center For Selvværd ELSK DIG SELV - Minibog Er du træt af at bruge energi på at kritisere og være mod dig selv, og har du lyst til at opleve mere kærlighed, ro og åbenhed i dit liv, så er denne mini- bog

Læs mere

Molslaboratoriet. Af Henning Petersen

Molslaboratoriet. Af Henning Petersen Molslaboratoriet Af Henning Petersen Molslaboratoriet Af Henning Petersen Er et særtryk af artiklen side 105-125 i Molsbogen 2005 En antologi Redigeret af John Clausen Forlaget Vistoft 2005 ISBN 87-87734-56-7

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Introduktion. Set derudefra er du bare en lille dims...

Introduktion. Set derudefra er du bare en lille dims... Introduktion LIVETS SKOLE - SKOLEN FOR LIVET Hvorfor skal du gå i skole, og blive ved nu for ottende, niende eller tiende år, når nu du godt kan læse og kan den lille tabel eller måske har opgivet at lære

Læs mere

I SKAL IKKE VÆRE VENNER

I SKAL IKKE VÆRE VENNER 14 af Mette Engell Friis magisterbladet@dm.dk foto: Henrik Petit I SKAL IKKE VÆRE VENNER Diskussionen går livligt på Københavns Universitet, da mentorer fra erhvervslivet og deres KU-mentees mødes for

Læs mere

til enhver LejLighed Lidt

til enhver LejLighed Lidt NR. 18 ı april 2009 til Lidt enhver lejlighed Indhold Lidt til enhver lejlighed 18. nummer 6. udgave April 2009 I bladet kan du blandt andet læse om: Side: Nyt fra administrationen 2 Formand takker af

Læs mere

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer Anbefaling fra Tænketanken angående foreningens fremtid & dens form. Baggrund Umiddelbart før generalforsamlingen 2008 blev der nedsat en tænketank, der skulle se på fremtiden for trekkies.dk. Grundlaget

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15

Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15 Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15 Kære lærer, SFO og klubfolk Helsingør Kommune er en af de kommuner i Danmark, der har flest både små og store kulturinstitutioner. Tilsammen byder de skoleklasser

Læs mere