Ugebrev 16 Indskolingen 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ugebrev 16 Indskolingen 2015"

Transkript

1 Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Det ser ud til at foråret endelig har fundet Odsherred herligt, herligt. Det betyder bl.a., at der skal skiftes lidt ud i garderoben. Støvler og flyverdragter er ved at være for varme, men nogle dage er vinden lidt kold, og så er det er smart med en ekstra varm trøje, hvis det er lidt for koldt til en forårsjakke e.l.. Vi starter snart op med skole/hjem samtaler. Bh.kl., 1. kl. og 2. kl. har samtaler tirsdag d. 5. maj og onsdag d. 27. maj. Der hænger snarest sedler i klasserne. Skriv jer på/se hvilken tid I har fået. 3. kl. har tirsdag d. 28. april, tirsdag d. 5. maj og tirsdag d. 19. maj. Der er seddel i børnenes tasker mandag. Vi glæder os til at snakke med jer alle sammen om jeres børnj På vegne af indskolingen, Anne Rengøring: Uge Børnehaveklassen 1. og 2. klasse 3. klasse 15 Malou Mads Anna 16 Rasmus Magnus (1. kl) Birk

2 Info fra grupperne: Børnehaveklassen: Kære børnehaveklasse forældre. Så kom vi godt i gang igen efter en dejlig påskeferie. Det er da bare så skønt at mærke, at foråret nu for alvor er vendt tilbage, vi benyttede os også af det i ugens løb og var ude og lufte os ind imellem i timerne med bl.a. bogstav jagt og jagten på Det gyldne skind. Tirsdag skulle børnene lige finde deres ben igen alle var vist meget glade for at se hinanden, der var i hvert fald rigtig meget snak hele dagen. Men onsdag var vi tilbage til normalen igen, det var dejligt. Jeres børn har fået nye arbejdspladser, og det er så skønt at se, hvordan det skaber nogle nye relationer, hver gang der bliver nye konstellationer. I pige gruppen er der lige nu lidt udfordringer i - for nogle af dem - at finde ud af, hvem der skal lege med hvem, og hvad nu hvis man lovede en i går at lege næste dag, kan man så ændre på det? Vi snakkede en del om det, og snakken fortsætter i den kommende tid, hvor vi også inden frikvarteret vil snakke om legerelationerne i kommende pause og efter pausen finde ud af, hvordan det så gik. Jeg tror, at dette kan være med til, at hjælpe dem videre på vej. Jeg er helt sikker på, at I også snakker med dem hjemme om dette. Fagligt handlede det om matematik og så arbejdede vi med d lyden, denne er der fokus på i den kommende uge også. Udover dette skal vi arbejde videre med vores egen dyrehistorie for som et af børnene sagde: Dyr starter jo også med d. Vi skal digte og illustrere historien, så det vil fylde en del i kommende uge. Men der skal også lyttes til andres gode dyrehistorier. Inden onsdag skal klassen høre lidt om Guatemala, så vi er klar til det fælles oplæg i Baunen, dette kan I læse mere om andetsteds. Som I også kan læse er skole/hjem samtalerne på trapperne, jeg hænger en seddel op i klassen i løbet af næste uge, her kan I skrive det tidspunkt på der passer jer bedst. God weekend Kærlig hilsen Bodil 1. klasse: Kære forældre i 1. klasse. Ugen der er gået: Så er vi tilbage. Jeg skal lige love for de to første dage var med fart på. Der var fuld knald på klassen, og det hele var meget uroligt og larmende. Langsomt men sikkert er vi tilbage med ro, arbejdsiver og gode skoledage fedt! Udgangspunktet for de kommende forældresamtaler er fire forskellige opgaver/test, som eleverne har lavet i uge 15. De har som formål at evaluerer elevernes udvikling indenfor følgende sproglige områder:

3 Evnen til at læse ord Evnen til at læse lyde Evnen til at skrive ord Evnen til at skrive lyde Jeg har hængt sedler med tider op ved døren til klassen. Skriv jer meget gerne på. Jeg glæder mig til samtalerne, og eleverne er meget velkomne. Derudover får vi besøg af læsekaravanen på onsdag, og dette bruger vi et modul på. Eleverne har i fredags fået en bog med hjem. Den må de beholde. Vi har læst om børnene i bøgerne, kigget på Guatemala på verdenskortet og set film om landet på læsekaravanens hjemmeside kig evt. med derhjemme. Dansk: Der er ikke mange fine måder at sige det på vores nye højtlæsningsbog er forfærdelig. Victors verden har ellers en spændende handling, men det er skrevet i et så indforstået sprog at selv jeg enkelte gange giver op. Vi har besluttet at se hvordan den ender, og så tror jeg ellers bare vi glemmer denj Vi skal fortsætte med opstarten af det nye kapitel, og derfor er der i denne uge en del nye lytte- og drilleord. Ugens sproglige arbejde er: Konsonantklynger Sammensatte ord De 120 mest benyttede ord (ordjagt onsdag) Matematik: I fredags arbejdede vi med side i matematikbogen. Det var der mange der havde svært ved. Derudover har jeg kigget alle elevers matematikbog igennem, og sat kryds ved de opgaver, som de mangler at lave. Derfor har alle elever også fået deres matematikbog med hjem. Mandag Tirsdag Fredag I bedes øve følgende lytte og drilleord: Dansk Lytteord Øl Salat Solen Farmors Tæppe/tæppet Madkurv/madkurven Smed Pilot Raket Sidder Pizza Hjelm Været Drilleord Matematik Lav siderne med kryds på i ugens løb. Der er den del der mangler at lave opgaver, der efterhånden ligger langt tilbage.

4 2. klasse: En dejlig påskeferie er slut og vi er kommet godt i gang med skolearbejdet igen. Den forgangene uge har budt på mange forskellige aktiviteter og opgaver for børnene. Vi startede ugen med at tale, skrive og læse op om vores ferie. Derudover fik vi arbejdet med minus i matematik. Onsdag lavede vi butikker og købmandsforretninger i klassen, vi lånte lidt mønter i SFO en og så blev der ellers shoppet igennem. en god måde at lære at minus på. Torsdag smilte foråret til os og vi var uden for hele dagen. Vi fik besøg af 3 studerende fra Roskilde seminarium som fulgte klassen hele dagen. De havde nogle gode matematik-udeundervisningsaktiviteter med som børnene var meget engageret i. Jeg havde ligeledes planlagt nogle dansk-aktiviteter og på den måde fik vi alle, både børn og voksne, lært noget den dag. Vi sluttede af med, at lave skumfiduser over bålet. Fredag lavede vi diktat og det ser rigtig godt ud. I næste uge får vi travlt. Vi skal for det første fortsat arbejde med minus i matematik. Onsdag kommer der nogle folk fra Hele verden i skolen og fortæller om deres projekter i Guatemala (jeg har skrevet om organisationen i et tidligere ugebrev). Derfor kommer undervisningen i starten af uge til at kredse om dette emne. Vi skal se lidt film fra landet og læse i Læseraketten og skrive om emnet. I forbindelse med, at der snart er skole/hjemsamtaler har Mads og jeg købt et danskfagligt evalueringsværktøj, som består af en masse tests. Disse vil jeg bruge en del tid på i den kommende uge. Derfor vil der ikke være tid til diktat i næste uge og desuden vil de kommende diktater have en anden form frem til sommerferien, men mere om det i næste ugebrev. Apropos skole/hjem-samtaler, så bliver de tirsdag d. 5. maj samt onsdag d. 27. maj og der hænger allerede et opslag på døren til klassen, hvor i bedes skrive jer på ved den tid som passer jer bedst. God solrig weekend, Thomas.

5 3. klasse: Vi har nu afsluttet vores arbejde med Grundtvig. Før påske havde vi et ret godt og effektivt gruppearbejde om Grundtvig, der endte op i en fremlæggelse for klassen. Alle grupper havde lavet en planche, hvor de havde skrevet en masse om alt det de havde hørt og læst om Grundtvig. Til fremlæggelse bad jeg dem FORTÆLLE og IKKE læse op. Det var ret så grænseoverskridende for dem, men de klarede det simpelthen så flot. Det var lidt svært for ungerne at forstå, at det var ok, at de bare fortalte lidt, fordi de jo umuligt kunne huske alt det de havde skrevet, men jeg tror de lidt forstod hvad jeg mente, når jeg forklarede, at det er dødsygt at se/høre en fremlæggelse, med en der bare står og læse højt. Tilskuerne kan jo ikke huske alt, hvad der bliver læst alligevel, så hellere vælge hvad man synes er vigtigst, og f o r t æ l l e det! De fik meget ros og jeg var stolt af dem! Sådan 3. kl.! I denne uge har vi arbejdet med Grundtvigs salmer. Børnene blev igen delt ind i grupper, og hver gruppe fik en salme. Der blev arbejdet med Det er så yndigt at følges ad, Morgenstund har guld i mund og Nu falmer skoven trindt om land. Opgaven var, at salmen sprogligt skulle gøre mere nutidig. De skulle forstå, hvad det var sangen betød og ændre teksten. Det var godt nok mindre vellykket. Ungerne havde meget svært ved at se, hvad de kunne lære ud af det arbejde, men vi kom da igennem. I næste uge starter vi op igen med Hele Verden i Skole. Alle børnene får en læsebog, som vi skal læse i sammen, og der er massere af super gode ideer til opgaver omkring arbejdet. Det er i år Guatemala der er fokus på, og jeg er sikker på, jeres børn om nogle uger ved en masse om, hvordan det er at være barn netop der. I må meget gerne hjemme læse i bogen gerne det vi har læst sammen i klassen. Sidste år var børnene meget optagede af at arbejdet med Hele Verden i Skole, så jeg glæder mig til at komme i gang med det, og se hvor meget mere de nu kan få ud af det, fordi de blevet er et år ældre, og alle vældig meget dygtigere J I matematik er vi startet op på et emne der hedder Byg. Vi arbejder bl.a. med det tredimensionelle bygger små figurer i centicubes der bagefter skal tegnes på isometrisk papir. Det er indtil videre gået over al forventning jeg har før oplevet, at det for nogle er meget svært, men vores klasse har umiddelbart let ved at overføre en figur til papir. Måske er jeres barn ikke blevet helt færdige med arbejdet i klassen tjek om der er et X på en side. Her i ugebrevet skriver jeg hvilke sider vi i kommende uge skal arbejde med, men det sker, at noget går hurtigere eller langsommere end forventet. Derfor kan der være et kryds lidt før eller efter i forhold til det jeg har meldt ud. Det plejer nu at passe meget godt J Mht. Skole/hjem samlerne, så får jeres børn en seddel i tasken mandag, hvor I bedes skrive ALLE de tidspunkter der passer jer. Sedlen skal retur til mig slut næste uge. Næste uge skal vi lave s. 43 i Pirana, diktat tirsdag, s i Kolorit samt Fredagshistorie fredag. Foråret har jo sneget sig ind på os, og planer var og er jo, at vi skal i gang med at løbe i stedet for at gå. Derfor er det tid til gummisko gerne løbesko så vi ikke ødelægger fødderne. Når jeres børn kommer i 4. klasse skal de også løbe hver uge, når de får Sundhed og Bevægelse, så en investering i et par løbesko er en god ide. Jeg ved, at vi har nogle drenge, der kan løbe solen sort, men mange af os er måske ikke lige der i vores

6 såkaldte løbeform ;) Derfor bliver det skiftevis løbe gå de første uger, og så må vi se hvor hurtigt formene tillader en reel løbetur. De hurtige får tilbudt at løbe turen to gange, eller smutte op i klassen og læse lidt ekstra. Det var vist alt for nu. God weekend. Kærlig hilsen Anne

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Aktuelt. Vi har fået en ny vikar tilknyttet friskolen. Bjarke Christensen som har været elev på friskolen og som i sommer blevet færdig med gymnasiet.

Aktuelt. Vi har fået en ny vikar tilknyttet friskolen. Bjarke Christensen som har været elev på friskolen og som i sommer blevet færdig med gymnasiet. Uge 2 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460. Aktuelt På tirsdag kører skolebussen

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

Fredagsbrevet uge 12. Nyt fra ledelsen.

Fredagsbrevet uge 12. Nyt fra ledelsen. 1 Fredagsbrevet uge 12 Nyt fra ledelsen. Kære alle. Det er forår, og forår er højsæson for generalforsamlinger så vedhæftet finder I indkaldelse og dagsorden til årets ordinære generalforsamling torsdag

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Fredagsbrevet uge 10. Kære forældre på Norddjurs Friskole. Nyt fra Ledelsen Om skolens netværk..

Fredagsbrevet uge 10. Kære forældre på Norddjurs Friskole. Nyt fra Ledelsen Om skolens netværk.. 1 Fredagsbrevet uge 10 Kære forældre på Norddjurs Friskole. Sæt et stort X i kalenderen torsdag d. 9. april kl. 17.00, for da er det tid til den årlige ordinære generalforsamling på NDF. Sammen med denne

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Når far eller mor får kræft

Når far eller mor får kræft Familierådgivning Kræftens Bekæmpelse Når far eller mor får kræft En arbejdsbog til kræftramte familier Indholdsfortegnelse Når far eller mor får kræft....................... 1 Til hele familien.............................

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Kalenderen for skolen for forår/sommer 2014 finder du som altid på side 2. I marts var en gruppe elever på virksomhedsbesøg

Kalenderen for skolen for forår/sommer 2014 finder du som altid på side 2. I marts var en gruppe elever på virksomhedsbesøg EV Elev nyt er også denne gang på 12 sider. Der er sket meget, og vi har haft nogle spændende måneder siden sidst, og det vil vi rigtig gerne fortælle om. Som i de foregående numre af EV Elevnyt, har vi

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse.

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Manual udarbejdet i 2010 af Hanne Ryberg og Hanne Andreassen Sundhedsplejersker i Randers Kommune Folder/plakat

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere