Emmaus Express nr. 29 marts 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Emmaus Express nr. 29 marts 2015"

Transkript

1 Emmaus Express nr. 29 marts oversat fra engelsk til dansk af Émilie Motte - fodnoter af Jørgen Olsen. Side 1 Rettigheder for alle. Måden hvorpå Emmaus-grupper i fællesskab sætter gang i bevægelsens centrale prioriteringer. Det Sociale Verdensforum, Tunis Fra den 24. til den 28. marts deltager Emmaus International i Det Sociale Verdensforum i Tunis (Tunesien). Emmaus-delegationen består af nogle medlemmer af forretningsudvalget og medlemmer, som er aktive omkring retten til vand (Patrick Atohoun), omkring internationale migrationer (Renzo Fior) og omkring demokratiske forandringer (Koudbi Koala). Emmaus International skal organisere workshops og skal, i samarbejde med OCU (Organisationen for Universelt Medborgerskab), foreslå ideen om en international traktat om migrationer og universelt borgerskab. Andre workshops skal handle om Emmaus erfaringer, hvad angår folkelig og bæredygtig vandforvaltning og om opbakning til demokratiske forandringer, som er et meget vigtigt emne i Tunesien. Der skal også være andre workshops om adgang til grundlæggende rettigheder, om fælles goder og om etisk finansiering. Møde om Nokoué-projektet Emmaus-grupper, som er involveret i Nokoué-programmet 1, mødtes den 4. februar i Montreuil (Frankrig). Mens opbygning af alle infrastrukturer næsten er færdig, skal der nu fokuseres på at styrke de lokale aktører og på hygiejneoplæring. I år får Emmaus ikke få støtte fra alle de donorer, der hidtil har bidraget. Det er imidlertid vigtigt, at alle Emmaus-grupper fortsætter med at støtte projektet, så det kan blive gennemført. Grupperne skal også arbejde videre om at opbygge politiske markeringer for at gennemføre dialog med de offentlige myndigheder om folkelig og bæredygtig vandforvaltning. Vidnesbyrd -> Grégoire Chauveau, 26 år gammel Grégoire deltager i undersøgelse om politiske handlinger i Emmaus op til den internationale generalforsamling. 1 Projekt i Benin omkring Nokoué-søen - vedr. vandforsyning, sanitet og organisation.

2 I tre måneder skal jeg spørge forskellige Emmaus-grupper i Asien og Europa om deres inddragelse i Emmaus Internationals prioriterede opgaver. Nogle af Emmaus værdier er meget vigtige for mig, som for eksempel det enkelte menneskes økonomiske uafhængighed gennem indkomstskabende aktiviteter, genbrugsarbejdet, bevægelsens ikke-religiøse karakter, og kampen for adgang til grundlæggende rettigheder. Efter ti dages forberedelse i Emmaus- Samfundet i Angers får jeg nu travlt med at møde Emmaus forskellige medlemsorganisationer i andre lande og at forstå realiteterne for hver enkelt. Side 2 Fra gruppe til gruppe - hvordan man kan skabe solidaritet mellem medlemsorganisationerne Engager jer! Synes godt om os på Facebook! Fra nu af står Emmaus International på Facebook. Synes godt om vores side og lær mere om vores bevægelse, vores handlinger og vores politiske arbejde. Del vores Facebook side med dine venner. Planlæg jeres årlige solidaritetssalg! I kan allerede starte med at organisere jeres 2015 solidaritetssalg! Vælg en dato, sælg varer og organisér en særlig begivenhed! Dette år vil solidaritetssalget finansiere projekterne, som skal godkendes af den internationale styrelse i maj Brochure om solidaritet For andet år i træk udarbejder vi en brochure om afsendelse af containere. I brochuren kan du lære mere om, hvordan indholdet af containerne anvendes af de medlemsorganisationer, der modtager dem. Du vil få et eksemplar i slutningen af marts. Møder i de europæiske arbejdsgrupper Takket være de europæiske arbejdsgrupper kan medlemsorganisationerne mødes, tale om deres arbejde og gennemføre solidariske og kollektive handlinger i forhold til de konstaterede behov (finansielle støtter, arbejdslejre, afsendelse af materialer osv.) Polen-Ukraine-arbejdsgruppen samles den 13. og 14. marts i Kraków (Polen). Ved den lejlighed skal beboelseshuset i Emmaus-Samfundet i Kraków, som har fået støtte fra den internationale og europæiske solidaritet siden 2009, indvies. Emmaus Europa koordinerer også arbejdsgrupper for Bosnien-Hercegovina og for Rumænien.

3 Solidariske konvojer sendt til Calais Omtrent migranter lever under umenneskelige forhold i Calais 2 (Frankrig). Siden oktober har Emmaus Frankrig sendt solidariske konvojer i samarbejde med lokale Emmausorganisationer, som allerede i flere år har støttet migranterne. Solidariske konvojer vil sige lastbiler med materialer (sko, dyner osv.) I dag er der allerede sendt mere end 30 lastbiler. Efter den store mobilisering den 18. december i Calais fortsætter Emmaus International, Emmaus Europa, Emmaus Frankrig og OCU (Organisationen for Universelt Medborgerskab) at appellere til politikerne. Et brev skal sendes til franske parlamentsmedlemmer. Side 3 Arbejde og uddannelse i Brasilien Fra den 18. til den 29. gennemførtes fandt Emmaus Amerikas niende seminar i Cachoeira (Brasilien). For første gang indgik undervisning i seminaret. Hundrede af mennesker (beboere i Emmaus-samfund, ledere, ansatte) fra hele Amerika, fra Frankrig, fra Burundi og fra Burkina Faso deltog i Joao Benevides - seminaret. Joao Benevides er grundlæggeren af gruppen Igualdade 3, hvor seminaret fandt sted. For første gang kombinerede Amerika-regionen arbejde og undervisning. Med disse seminarer ønsker vi at styrke engagement, politiske forpligtelser og ledelsen af grupperne, forklarer Jorge Ambiado, Emmaus Amerikas styrelses repræsentant for uddannelse og projektkoordinering. Gruppearbejdet om uddannelse var baseret på disse temaer, især for at tilskynde nye generationer til at være mere proaktive og tænksomme. Om morgenerne foreslog lokale undervisere forskellige aktiviteter omkring ledelse, gennemførelse af kreative projekter, selvforsyning, politiske spørgsmål, analyse af politiske sammenhænge, eller om Abbé Pierres liv og Emmaus-Bevægelsens værdier. Eftermiddagene var helliget det konkrete arbejde i Emmaus-Samfundet: Sortering af affald, snedkerhåndværk, reparationer, sortering af tøj mv. En offentlig demonstration og et stort salgsfremstøds i forbindelse med seminaret gjorde Emmaus-arbejdet bekendt i området. Kort sagt! Tag vores logo til jer! Emmaus International har for nylig ændret sin logo. Lige som det tidligere logo afviger det en smule mellem regioner, lande og medlemsorganisationer. Hvis din organisation vil have sit eget logo tilsendt, send os en 2 Calais er en kystby langt mod nord i Frankrig, tæt på Belgien. De omtalte migranter håber på at komme til England; men England vil ikke tage imod dem, og så kommer de indtil videre hverken frem eller tilbage. 3 Portugisisk for lighed.

4 Udvalget om værdier fortsætter! Mere end 45 % af medlemsorganisationerne har svaret på udvalgets første spørgerunde om Emmaus værdier. Svarene blev indsamlet på nationalt plan og bliver nu sammenfattet i regionerne. På den næste styrelsesmøde i Emmaus International vil vi lave en syntese af svarene. Fra juni 2015 skal vi identificere handlingsprincipper ud fra værdierne. Du kan besøge hjemmesiden https://sites.google.com/site/assembleemondiale2016/ Indvielse af Kinto Hver tredje måned samler styringskomitéen for Nokoué-projektet 4 i Benin de forskellige aktører. I marts bliver projektenheden i Kinto indviet, hvilket markerer fuldførelsen af arbejdet for adgang til drikkevand. Denne indvielse er meget vigtig, fordi det var særdeles vanskeligt at finde en drikkevandskilde i dette område. 5 Side 4 Kalender marts Værdiudvalget mødes med komiteen, som forbereder Emmaus Internationals generalforsamling i Fra den 24. til den 28. marts Det Sociale Verdensforum, Tunis 6 Fra den 22. til den 29. maj Emmaus Internationals styrelse holder møde. 23. maj Organisationen for Universelt Medborgerskab arrangerer internationalt seminar. 4 Jf. note 1. 5 Nokoué-søen indgår i en flod, og Kinto ligger et sted, hvor søen snævrer ind, så floden får normal bredde. Dette betyder, at vandet er ganske uroligt på stedet, hvilket igen betyder, at det er svært at grave og bore og finde rent drikkevand. Men nu er arbejdet altså fuldført. 6 Jf side 1.

5 Fra den 3. til den 6. september Emmaus Europas generalforsamling (Manchester, Storbritannien) Marta Deudero Mayans, lederen af økonomi- og finansafdeling, og Blandine Denoncin, ansvarlig for ekstern finansiering, er fratrådt fra Emmaus Internationals sekretariat og skal snart blive erstattet. 75 % af Emmaus medlemsorganisationer er involveret i mindst to af Emmaus Internationals solidaritetsprogrammer. Hvordan fungerer det? De internationale generalforsamlinger Hvem? På de internationale generalforsamlinger mødes alle Emmaus Internationals medlemsorganisationer og organisationer, der er medlemmer på prøve. Forsamlingerne er Emmaus Internationals øverste myndighed. De fastlægger de overordnede retningslinjer og fornyer mandaterne. De har magten og tager beslutningerne. Hvornår? Den internationale generalforsamling mødes hvert fjerde år i et af de lande, der tilbyder at arrangere, og den varer omkring en uge. Næste forsamling finder sted i april 2016 i Europa. Man har ikke endnu bestemt i hvilket land. Hvad? På den international generalforsamling kan deltagerne gøre status over de sidste fire år og fastlægge retningslinjer og specifikke mål for de fire kommende år. Beslutninger træffes af alle medlemsorganisationer, og hver gruppe repræsenteres af én stemme. Hvordan? Medlemmerne deltager både i plenarmøder og i workshops. Forsamlingen stemmer om de forslag, der bliver fremsat i forløbet. Styrelsen mødes og vælger et forretningsudvalg. Emmaus Internationals formand vælges direkte af forsamlingen. En publikation fra Emmaus International av. de la Résistance Montreuil Cedex Frankrig Ansvarshavende: Jean Rousseau og kommunikationsenheden. Redaktion opsætning: Marie-Anne Dubosc, Lucie Bardisa. Grafisk design: Nicolas Pruvost Billeder: Emmaus International.

Arbejdsprogram 2013 Vedtaget på Netværket af Ungdomsråds landsmøde i Vejle 9.-11. november 2012

Arbejdsprogram 2013 Vedtaget på Netværket af Ungdomsråds landsmøde i Vejle 9.-11. november 2012 Arbejdsprogram 2013 Vedtaget på Netværket af Ungdomsråds landsmøde i Vejle 9.-11. november 2012 For medlemmerne Netværket af Ungdomsråds (NAU s) medlemmer er organisationens grundlag, og det er for dem

Læs mere

Appendix D Interview af Jørgen Olsen

Appendix D Interview af Jørgen Olsen Appendix D Interview af Jørgen Olsen 5 (0 min 0 sec) R: Jeg har også lige... det kan være vi skal gå igennem de sidste ting her. Eeeh ja. Vi skal lige for en sikkerheds skyld, må vi bruge dit navn i J:

Læs mere

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Håndbog for DFUNKs regionsforeninger Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Indhold: 1. Formålet med håndbogen 2. Regionsforeningens placering i organisationen 3. Arbejdet i bestyrelsen

Læs mere

Internationale projekter og partnerskaber

Internationale projekter og partnerskaber Internationale projekter og partnerskaber Retningslinjer for Projektpuljen og Mena puljen Internationale projekter og partnerskaber Retningslinjer for Projektpuljen og Mena puljen Om DUF Hvad er DUF? DUF

Læs mere

GUIDE TIL LOKALE UDVIKLINGSRÅD

GUIDE TIL LOKALE UDVIKLINGSRÅD GUIDE TIL LOKALE UDVIKLINGSRÅD (LUR) GUIDE TIL LOKALE UDVIKLINGSRÅD (LUR) Indhold Indledning 7 Hvad er Ungdommens Røde Kors? Hvad er et lokalt udviklingsråd? 9 11 Hvordan kommer I godt i gang? 13 Hvilke

Læs mere

Rapport for Evaluering af Uddannelsesnetværket med brug af metoden Most Significant Change

Rapport for Evaluering af Uddannelsesnetværket med brug af metoden Most Significant Change Uddannelsesnetværket Rapport for Evaluering af Uddannelsesnetværket med brug af metoden Most Significant Change Bettina Ringsing Maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 0. Sammenfatning... 4 1. Indledning... 6

Læs mere

GUIDE TIL OPSTART AF KLUBBER

GUIDE TIL OPSTART AF KLUBBER GUIDE TIL OPSTART AF KLUBBER Dette dokument er til dig, som overvejer at starte en klub under Ungdommens Røde Kors. Formålet med guiden er, at samle erfaringerne og gode råd om det at starte klubber op.

Læs mere

Fire strategiprocesser om fremtidens frivillige sociale arbejde. August 2006

Fire strategiprocesser om fremtidens frivillige sociale arbejde. August 2006 Fire strategiprocesser om fremtidens frivillige sociale arbejde August 2006 Indholdsfortegnelse Fire strategipapirer inspiration til andre kommuner Strategipapir for Gribskov Kommune A Strategipapir for

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober 2014

Nyhedsbrev Oktober 2014 Nyhedsbrev Oktober 2014 Kære medlemmer og læsere af Landsforeningens nyhedsbrev Dette er vores tredje nyhedsbrev i år. Siden sidst har der været sommerferie, og i dette kvartal har satspuljeprojektet haft

Læs mere

Til kommuner og embedsværk,

Til kommuner og embedsværk, Til kommuner og embedsværk, Ønsker I at starte et samarbejde med de unge i jeres kommune, men ved I samtidig ikke, hvad I skal gøre for at inddrage dem? Netværket af Ungdomsråd har udarbejdet denne hjælpepakke,

Læs mere

Aktivitetsplan for DUI-LEG og VIRKE 2014

Aktivitetsplan for DUI-LEG og VIRKE 2014 Aktivitetsplan for DUI-LEG og VIRKE 2014 Kære medlem af DUI-LEG og VIRKE I aktivitetsplanen finder du alle de spændende arrangementer, som finder sted på landsålan i DUI-LEG og VIRKE i 2014. Denne plan

Læs mere

nr. 102 --- marts 2010 issn. 0901-8824

nr. 102 --- marts 2010 issn. 0901-8824 nr. 102 --- marts 2010 issn. 0901-8824 side 2 Projekt & Kultur nr. 102, marts 2010 Velkommen til Projekt & Kultur nr. 102! Projekt & Kultur udgives af Genvej til Udvikling (GtU), tlf. - og fax-nr. 98 56

Læs mere

IUGS MEDLEMSUNDERSØGELSE

IUGS MEDLEMSUNDERSØGELSE IUGS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2013 Februar 2014 Indhold 1. Baggrund for medlemsundersøgelsen og dens formål... 3 2. Hovedtendenser... 3 3. Opdelt gennemgang af medlemsundersøgelsen... 6 3.1 Respondenternes

Læs mere

Fokuspakke: Ungdomsdemokrati

Fokuspakke: Ungdomsdemokrati Fokuspakke: Ungdomsdemokrati Til ungdomsråd i NAU, Kommunalvalget står for døren, og det betyder en unik mulighed til et ungdomsråd for at sætte de unges dagsorden. Mangler I et sted at være, vil I gerne

Læs mere

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3...

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 1 2 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger Vi vil som frivillige sociale foreninger gerne bidrage

Læs mere

Piareersarfiit Nyhedsbrev november 2011

Piareersarfiit Nyhedsbrev november 2011 Piareersarfiit Nyhedsbrev november 2011 Velkommen til efterårsnyhedsbrevet for Piareersarfiit. Ja, tiden flyver som altid vildt hurtigt af sted. Nu er der i skrivende stund (midten af november) allerede

Læs mere

Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling

Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling Velkommen Tak fordi du vil støtte et barn gennem BØRNEfonden. Som sponsor i BØRNEfonden bidrager du til at skabe en bedre fremtid for det enkelte barn, dets

Læs mere

MEDLEMSKAB ELEVRÅD AKTIVITETER MATERIALE KURSER & TIL KOMMUNER 14 / 15

MEDLEMSKAB ELEVRÅD AKTIVITETER MATERIALE KURSER & TIL KOMMUNER 14 / 15 MEDLEMSKAB ELEVRÅD 14 / 15 Danske Skoleelever, DSE, er en organisation for og af elever. Organisationen har primært fokus på elevrådsarbejde og uddannelsespolitik og arbejder på at sikre det gode skoleliv

Læs mere

Hjælp til navigation i værdiarbejdet

Hjælp til navigation i værdiarbejdet KOGEBOG 3 Hjælp til navigation i værdiarbejdet PROJEKT NYE VÆRDIER I ARBEJDSLIVET Kogebog om fire værdistrategier Udarbejdet af Kubix ApS Projektet»Nye værdier i arbejdslivet«er støttet af EU-socialfonden

Læs mere

Organisatorisk beretning 2011-2012

Organisatorisk beretning 2011-2012 Organisatorisk beretning 2011-2012 Landsledelsens organisatoriske beretning til landsmødet i Folkebevægelsen mod EU i Gladsaxe den 27.-28. oktober 2012 40 året for Folkebevægelsens stiftelse fejres med

Læs mere

RAPPORT OM FOLKEHØRINGEN

RAPPORT OM FOLKEHØRINGEN RAPPORT OM FOLKEHØRINGEN INDLEDNING OG BAGGRUND I 2001 blev det oprindelige Charter for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige udarbejdet af repræsentanter fra begge sektorer.

Læs mere

guide til ungdomslederudvekslinger

guide til ungdomslederudvekslinger guide til ungdomslederudvekslinger guide til ungdomslederudvekslinger En guide med gode råd og krav til ungdomslederudvekslinger under DUFs Projektpulje og MENA Pulje Om DUF Hvad er DUF? DUF Dansk Ungdoms

Læs mere

Guide til formulering af civilsamfunds-projekter. 3. udgave 2013 med brug af Logical Framework Approach, LFA

Guide til formulering af civilsamfunds-projekter. 3. udgave 2013 med brug af Logical Framework Approach, LFA Guide til formulering af civilsamfunds-projekter 3. udgave 2013 med brug af Logical Framework Approach, LFA 1. Indledning 3 Logical Framework Approach, LFA, som metode 3 Dynamisk anvendelse af LFA 4 Tre

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i DSI-Ungdom Torsdag d. 18. oktober kl. 18 21.00

Referat fra bestyrelsesmøde i DSI-Ungdom Torsdag d. 18. oktober kl. 18 21.00 Referatet er godkendt Referat fra bestyrelsesmøde i DSI-Ungdom Torsdag d. 18. oktober kl. 18 21.00 Til stede: Ditte G, Kristina, Isak, Cathrine, Lars, Steffen, Ditte, 2 tolke 1 Valg af referent og ordstyrer

Læs mere

URK ÅRHUS HÅNDBOG TIL AKTIVITETSANSVARLIGE

URK ÅRHUS HÅNDBOG TIL AKTIVITETSANSVARLIGE URK ÅRHUS HÅNDBOG TIL AKTIVITETSANSVARLIGE INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 3 OM UNGDOMMENS RØDE KORS OG RØDE KORS 4 Selvstændig i 1988 4 Både tale og handling 4 Verdensomspændende bevægelse 4 Samarbejde

Læs mere

PILOTUNDERSØGELSE AF FRIVILLIGE ORGANISATIONERS BRUG AF SOCIALE MEDIER

PILOTUNDERSØGELSE AF FRIVILLIGE ORGANISATIONERS BRUG AF SOCIALE MEDIER PILOTUNDERSØGELSE AF FRIVILLIGE ORGANISATIONERS BRUG AF SOCIALE MEDIER Frivilligrådet Juni 2011 Copyright Frivilligrådet 2011 Udarbejdet af Frivilligrådet Udviklingskonsulent Sofie Billekop sb@frivilligraadet.dk

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ hver dag Inspiration til en systematisk indsats DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet Indhold Et godt psykisk arbejdsmiljø hver dag. Inspiration til

Læs mere

det er dit valg, men det handler om at ha det godt

det er dit valg, men det handler om at ha det godt MEDLEM AF HK-UNGDOM? det er dit valg, men det handler om at ha det godt Varenr.: 447526 15.11.24 specialproduction.dk Weidekampsgade 8 9 København C Tlf.: 33 3 46 36 Fax: 33 3 46 99 E-mail: hk.ungdom@hk.dk

Læs mere

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Hellerup 20.05.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning

Læs mere

En ny traktat: en ny rolle for regionerne og de lokale myndigheder

En ny traktat: en ny rolle for regionerne og de lokale myndigheder En ny traktat: en ny rolle for regionerne og de lokale myndigheder EU s forsamling af lokale og regionale repræsentanter 1 Regionsudvalget i dag: en rolle i udvikling Vi er ambassadører for Europa i regionerne,

Læs mere