Leg med LYS OG HVAD KAN BOVBJERG FYR OG ANDRE KULTUR- OG TURISTAKTØRER I REGION MIDTJYLLAND LÆRE AF FYRFESTIVALEN PÅ BOVBJERG FYR?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Leg med LYS OG HVAD KAN BOVBJERG FYR OG ANDRE KULTUR- OG TURISTAKTØRER I REGION MIDTJYLLAND LÆRE AF FYRFESTIVALEN PÅ BOVBJERG FYR?"

Transkript

1 Lige til kanten... IS MØRKE Leg med LYS OG HVAD KAN BOVBJERG FYR OG ANDRE KULTUR- OG TURISTAKTØRER I REGION MIDTJYLLAND LÆRE AF FYRFESTIVALEN PÅ BOVBJERG FYR? EVALUERINGSRAPPORT, UDVIKLET AF:

2 Lige til sagen Bovbjerg fyr har i 2014 arbejdet engageret, hårdt og festligt med at udvikle fyrfestivalen Leg med is, lys og mørke. Et testprojekt i regi af Socialfondsprojektet RETHINK Kulturturisme. Undertegnede har været en integreret del af fyrfestivalen via to projekter, nemlig: Konsulent/sparringspartner til event- og forretningsudvikling samt Gennemførelse af Publikumsundersøgelse med henblik på at udføre eksperimenter og give anbefalinger til fremtidig markedsføring. Alle mine konklusioner og resultater fra begge opgaver præsenteres på de følgende sider via 3 handlingsorienterede værktøjer. Således er det mit håb, at rapporten vil blive taget frem i lyset under planlægningen af såvel enkelt-aktiviteter som større fremtidstiltag, frem for at ende i mørket i bunden af en dyb skuffe. Skulle dele af rapporten virke indforstået på dig, som er ikke-indviet, er du hjertens velkommen til at kontakte mig på så uddyber jeg gerne. Bovbjerg Fyrs slogan er Lige til kanten og inspireret af dette, går vi Lige til sagen. God læsning. Thomas Lütken Kreativ Vanebryder Direktør / Indehaver i VovemoD vovemod.dk / /

3 indhold Afsnit 1. Hvad kan denne evalueringsrapport ANVENDES til? Afsnit 2. Hvilke skridt tog vi - på DEN LANGE VANDRING - for at skabe fyrfestivalen Leg med is, lys og mørke? Afsnit 3. Hvilke 4 BEHOVSDÆKNINGER kan tiltrække endnu flere gæster til Bovbjerg Fyr? Afsnit 4. Hvilke 11 eksperimenterende OPLEVELSES- INGREDIENSER kan Bovbjerg Fyr (og andre turistaktører i regionen) nu putte i fremtidige aktivitetsretter? Afsnit 5. Hvilke 2 fremtidige AKTIVITETSRETTER kan især give Bovbjerg Fyr forøget indtjening i de kommende år? Afsnit 6. Hvordan kommer Bovbjerg Fyr videre? Afsnit 7. Blev visionen til virkelighed?

4 1. anvendelse 1. HVAD KAN DENNE EVALUERINGSRAPPORT ANVENDES TIL? Denne evalueringsrapport opsamler læringen fra fyrfestivalen Leg med is, lys og mørke i tre værktøjer, som Bovbjerg Fyr kan anvende aktivt fremover: 1. I afsnit 3 som indkredsning af 4 BEHOVSDÆKNINGER, som Bovbjerg Fyr kan have særligt fokus på i gæsternes før-, under- og efteroplevelser. Disse 4 behovsdækninger kan bevidstgøres hos alle frivillige. 2. I afsnit 4 som en opsamling af 11 OPLEVELSESINGREDIENSER, der kan puttes i fremtidige aktiviteter hos Bovbjerg Fyr og andre af regionens kultur- og turistaktører. De 11 ingredienser kan bruges i enhver udviklingsseance som en katalysator for øjeblikkelig inddragelse af gode erfaringer. 3. I afsnit 5 som et konceptidé-katalog med 2 væsentlige AKTIVITETSRETTER, som Bovbjerg Fyr fylder de 11 ingredienser i, for at sikre nødvendig indtjening i de kommende år - OG som kan overvejes som en hovedretning for de frivilliges udviklingsfokus i den kommende tid. Desuden indeholder afsnit 5 en række små og store konceptidéer til forretningsfremme. OVENNÆVNTE INDHOLD ER TILTÆNKT 3 PARTER: 1. BOVBJERG FYR...som kan bruge erfaringerne til at forbedre: MARKEDSFØRING... Så der tiltrækkes flere gæster - især internationale kulturturister. Bovbjerg Fyr havde i gæster, mens flere af de større seværdigheder på egnen har op imod det dobbelte. Der er potentiale for at trække både flere gæster til regionen/egnen og flere fra regionen/ egnen til Bovbjerg Fyr - især i OPLEVELSESKVALITET... Så gæsterne får endnu større værdi af deres besøg og er villige til at betale mere for det. VÆRDIKÆDESAMARBEJDE...Så samarbejdet med lokale turist- og kulturaktører styrkes yderligere og trækker flere gæster til egnen - til gavn for alle parter. 2. MIDTJYSK TURISME, REGION MIDT, AARHUS 2017 OG DEN EUROPÆISKE SOCIALFOND...som kan se, hvorledes den godkendte vision blev til virkelighed, og hvilken læring der kan trækkes ud af eksperimenterne til gavn for Bovbjerg Fyr og regionens andre kultur- og turistaktører. 3. REGIONENS KULTUR- OG TURISTAKTØRER...som på de følgende sider kan få konkret inspiration til, hvordan de kan forstærke markedsføring, oplevelseskvalitet og værdikædesamarbejde - baseret på Bovbjerg Fyrs eksperimenter og læringer.

5 2. den lange vandring Det har været en lang vandring. Her er 22 skridt, som blev taget for at skabe fyrfestivalen: 2. HVILKE SKRIDT TOG VI FOR AT SKABE FYRFESTIVALEN? VISIONSARBEJDE PÅ BOVBJERG FYR 1. Bovbjerg laver visionsbeskrivelse, der udvælges af RETHINK Kulturturisme KONSULENTARBEJDE MED THOMAS A. RASMUSSEN, HALD & LIE 2. Styregruppen laver mål- og rammesætning med Thomas A. Rasmussen 3. Frivilliggruppen laver mål- og rammesætning med Thomas A. Rasmussen 4. Frivilligudvalg foretager indledende eksperimenter KREATIVT UDVIKLINGSFORLØB MED THOMAS VOVEMOD 5. Styregruppen m.fl. får nye værktøjer til konceptet og skærer ind til benet i Vanebrudspalæet - rød tråd, navn og kerneaktiviteter besluttes 6. Frivilliggruppen videreudvikler sammen med Thomas VovemoD ud fra kerneaktiviteter på Bovbjerg Fyr 7. Frivilligudvalg eksperimenterer med de udvalgte aktiviteter 8. Markedsføringsgruppen og Thomas VovemoD udvikler visuel linje for projektet 9. Lene og Thomas VovemoD udvikler markedsføringseksperiment til nye målgrupper - breve skrives, opsættes, trykkes, pakkes og sendes 10. Styregruppen, Thomas VovemoD og lokale seværdigheder udvikler konceptet Lemvig-egnens levende landkort 11. Markedsføringsgruppen udvikler og producerer Ballonposekampagnen 12. Alle frivilligudvalg arbejder med finudvikling af deres aktiviteter 13. Thomas, Lene og frivillige færdiggør det levende landkort sammen med lokale seværdigheder 14. Frivilligudvalg bygger og stiller op - køkkenet producerer kager i kæmpestore mængder torsdag-fredag 15. Fredagsarrangementet gennemføres 16. Der gennemføres 20 publikumsinterview + observationer Lørdagsarrangementet gennemføres 18. Alle rydder op 19. Festlig fællesspisning lørdag aften for frivillige og særlige gæster 20. Alle rydder mere op 21. Thomas udvikler Forretningsplan/Model for videreudvikling af Bovbjerg Fyr 22. Styregruppen, Dagmar og Thomas mødes på Bovbjerg Fyr for at gennemgå den grovformulerede evalueringsrapport og vende blikket fremad

6 3. behovsdækninger OV VI SKAL DÆKKE HOS GÆSTERNE FOR AT GØRE BOVBJERG FYR TIL EN SUND FORRETNING UNDER (OPLEVELSE) HOV 2 UNDER-BEHOV 1 UNDER-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 3 UNDER-BEHOV 4 EFTER-B og vælge de tige igheder at ritiden/ferien matcher behov og 3. HVILKE 4 BEHOVSDÆKNINGER KAN TILTRÆKKE ENDNU FLERE GÆSTER TIL BOVBJERG FYR? KAN MÅLES PÅ ANTALLET AF GÆSTER PÅ FYRET Bovbjerg Fyr kan videreudvikle sin forretning ved at bruge fyrfestivalerfaringerne til at blive endnu bedre til at hjælpe gæsterne med at dække aktuelle behov - og huske at tage sig rimeligt betalt for det. Interview og observationer af publikum vidner om, at Bovbjerg Fyr især kan opfylde disse vigtige behov i FØR-UNDER-EFTER-fasen: MENNESKELIGE BEHOV VI SKAL DÆKKE HOS GÆSTERNE FOR AT GØRE BOVBJERG FYR TIL EN SUND FORRETN FØR (SALG) Et menneskeligt behov for at fordybe og forankre sig i skæbner, historie og ophav (som modvægt til overfladiskhed og et liv i høj hastighed) Behovet for at finde ro og eftertænksomhed (ift. udfordringer, udvikling og kropslig stress) UNDER (OPLEVELSE) FØR-BEHOV 1 FØR-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 1 UNDER-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 3 Opdage og vælge det helt rigtige område at feriere i. Som matcher aktuelle behov og ønsker Opdage og vælge de helt rigtige seværdigheder at bruge fritiden/ferien på. Som matcher aktuelle behov og ønsker EFTER (MERSALG/GENSALG) KAN MÅLES PÅ ANTALLET AF GÆSTER PÅ FYRET EHOV 4 EFTER-BEHOV 1 EFTER-BEHOV 2 EFTER-BEHOV 3 olverende leg, sjov, ventyrlighed og dende samvær KAN MÅLES PÅ TILFREDSHEDEN MED BESØGET OG EKSTRA KØB Dele unikke oplevelser, så andre kan se, hvad man har bedrevet, og inspirere andre til at få den samme oplevelse Mindes unikke oplevelser (og trække på dem i hverdagen Behovet for at vende tilbage til steder, der opfyldte ønsker og behov Et menneskeligt behov for at fordybe og forankre sig i skæbner, historie og ophav (som modvægt til overfladiskhed og et liv i høj hastighed) Behovet for at finde omsorg og en tryg følelse af hjemlighed og imødekommenhed KAN MÅLES PÅ SPREDNINGEN AF BUDSKABET / FLERE GÆSTER OG GÆSTENS EGEN TILBAGEVENDEN TIL FYRET Behovet for at finde ro og eftertænksomhed (ift. udfordringer, udvikling og kropslig stress) Lyst til involverende leg, sjov, tumlen, eventyrlighed og underholdende samvær KAN MÅLES PÅ TILFREDSHEDEN MED BESØGET OG EKSTRA KØB Behovet for at fin en tryg følelse af og imødekomme EFTE Dele uni så andre man har inspirere den sam

7 HVORDAN SIKRER VI, AT GÆSTERNE OPDAGER, AT VI KAN DÆKKE DISSE FOR DEM VIGTIGE BEHOV? Det kræver, at Bovbjerg Fyr tør træde stærkt i karaktér ligeså meget i hverdagen, som de gjorde ved fyrfestivalen. De skal i ethvert samspil FØR, UNDER og EFTER besøget stå ved - og vise omverden - at: BOVBJERG FYR ER STEDET, HVOR DU KAN NYDE: HISTORIENS VINGESUS & NATURENS KRÆFTER DEN DEJLIGSTE HJEMLIGHED & ET LEGENDE FÆLLESSKAB Med de fire farver for øje kan Bovbjerg Fyr ved enhver aktivitet overveje, hvilke behov den dækker, og sørge for, at den træder så meget i karaktér, at gæsten tydeligt forstår, at denne behovsdækning er i spil. I de 11 ingredienser på de kommende sider kan du læse, hvordan de fire behovsdækningsfarver kan komme i spil, så f.eks. en opfordring til nye gæster om at komme på besøg ikke bare er en almindelig annonce eller en kedelig mail, men f.eks. er et legende brev, som fint illustrerer det gule budskab om det legende fællesskab på Bovbjerg Fyr, lang tid før de overhovedet besøger stedet.

8 4. oplevelses-ingredienser 4. HVILKE 11 OPLEVELSES-INGREDIENSER KAN PUTTES I FREMTIDE OPLEVELSESRETTER? For at gøre en lang historie kort, så har jeg opsamlet de 11 ingredienser ved at holde samtlige aktiviteter på fyrfestivalen op imod de væsentlige FØR-UNDER- EFTER-behov for at analysere, hvordan hvilke aktiviteter har medvirket til dækning af hvilke behov. De 20 interview i publikumsundersøgelsen har jeg brugt til at verificere om behovsdækningen lykkedes i praksis. Ud fra dette har jeg sammenfattet 11 ingredienser, som er værd at overveje at putte i enhver aktivitetsret, som Bovbjerg Fyr udvikler, for at styrke gæsternes behovsdækning. På næste side kan du se de aktiviteter, som blev tilbudt på festivalen (jf. festivalens programkort for fredag aften og lørdag dag). På den efterfølgende side kan du se, hvordan aktiviteterne er listet i lodrette kolonne, mens behovsdækningerne er listet vandret. Ud fra dette dannes der 11 ingredienser, som efterfølgende beskrives på boblekortene. Hvis ovenstående udpegningsproces ikke giver mening med den korte forklaring, så vid, at ingredienserne let kan hjælpe dig til nye handlinger, selv uden at du helt forstår, hvordan de opstod i et. Kortene er tænkt således, at de kan printes ud, foldes og sættes på tavlen. Hver gang en aktivitet skal udvikles, kan et eller flere kort bringes i spil med spørgsmålet: Kunne denne ingrediens indgå i aktiviteten?

9 Leg med IS FREDAG I MØRKET LYS OG MØRKE STED: SKRÆNTEN Fra kan du sætte ansigter og personligheder på 7 særlige #HAVMÆND OG HAVFRUER. Hvem ved, hvilke spændende ting, de kan finde på, når først du får vakt dem til live?? STARTSTED: TÅRNET Fra kl kan du drage på din helt egen #DRØMMEVANDRING. Bring gode ønsker for fremtiden fra tårnet til havet på vores særlige drømmesti, og markér din drøm ved at bygge en smuk drømmevarde i vandkanten. STED: CAFÉEN Fra sælger #LEG-LÆS-LÆR-BUTIKKEN lærdom, kunst og minder fra dagen. STED: FYRVEJ Fra og med kl gi r vi #EN KOLD VELKOMST. Du vil blive modtaget i en æresport, du aldrig har set før! Aktivitetskortet udleveres og første leg med is, lys og mørke starter her. STED: FYRGÅRDEN Kl byder fondsbestyrelsesformand og frivillig Bjørn Albinus #OFFICIELT VELKOMMEN i Fyrgården. STED: SKRÆNTEN Kl slutter vi fredag aften med manér - ikke med fyrværkeri, men med #DANSENDE LYGTER. P STED: VED DET RUNDE GASHUS Fra kan du opleve hvilke #MØRKE-SVÆRMERE der tiltrækkes af en 400 W pære på et hvidt lagen. STED: DEN GAMLE BUNKER Indenfor perioden kan du #SE PÅ STJERNER. Vi opstiller teleskoper ved den gamle bunker og guider dig helt til stjernerne :-) STED: FYRHAVEN Fra kl kan du drage ind i en #EVENTYRVERDEN. Slip fantasien løs og skab farverige iskrystaller, som kan forvandle højtroldens dystre vulkanlandskab til en smuk eventyrverden. STED: PLÆNEN BAG BRONZEALDERHØJEN Bliv selv en af #ALKYMISTERNE fra og eller kig med fra 1. parket, når vi i mystiske laboratorier udenfor i mørket leger med den magiske virkning af store iskuber, lys og farver. Mød op 10 minutter før start hvis du selv vil være en af alkymisterne. START-STED: FYRFORSTAND (1. SAL) Kl og inviterer vi til #MØRKE-FOTOGRAFI. Ta dit spejlreflekskamera med og få tips og leg med, når vi udforsker kameraets fantastiske muligheder for at ta flotte billeder i mørket. iphone-brugere kan også lege med. NB. Undervisning starter og Lige til kanten... Nyd det særlige lys og mørke ved Bovbjerg Fyr. Leg, sans og lad dig røre og forføre af former, farver og bevægelser. Med isen som en reminder om at livet er på én gang stærkt og skrøbeligt, udfordrer vi dig til at fange isens sjæl, før den smelter mellem hænderne på dig. FYRVEJ 27. FERRING LEMVIG. BOVBJERGFYR.DK Leg med IS STED: CAFÉEN Fra kan du #SMAGE PÅ ISTIDEN, når caféen sælger aftensmad og kager - tilsat et stænk af istid (og JA, du kan også købe IS :-) LØRDAG I LYSET LYS OG MØRKE STED: MARKEN Fra kan du lege og kælke på ISBJERGET og opdage, hvordan istiden flyttede isen rundt i norden. STARTSTED: TÅRNET Fra kl kan du drage på din helt egen #DRØMMEVANDRING. Bring gode ønsker for fremtiden fra tårnet til havet på vores særlige drømmesti, og markér din drøm ved at bygge en smuk drømmevarde i vandkanten. STED: FYRVEJ Fra og med kl gi r vi #EN KOLD VELKOMST. Du vil blive modtaget i en æresport, du aldrig har set før! Aktivitetskortet udleveres og første leg med is, lys og mørke starter her. STED: FYRGÅRDEN Kl byder fondsbestyrelsesformand og frivillig Bjørn Albinus #OFFICIELT VELKOMMEN i Fyrgården. P STED: SKRÆNTEN Fra kan du sætte ansigter og personligheder på 7 særlige #HAVMÆND OG HAVFRUER. Hvem ved, hvilke spændende ting, de kan finde på, når først du får vakt dem til live?? STED: FYRHAVEN Fra kl kan du drage ind i en #EVENTYRVERDEN. Slip fantasien løs og skab farverige iskrystaller, som kan forvandle højtroldens dystre vulkanlandskab til en smuk eventyrverden. STED: MARKEN FORAN BRONZEALDERHØJEN KL har vi premiere på LEMVIG-EGNENS LEVENDE LANDKORT, hvor vores gode kolleger i området leger med på fyrfestivallen og viser vej til unikke seværdigheder i området. Lige til kanten... STED: CAFÉEN Fra sælger #LEG-LÆS-LÆR-BUTIKKEN lærdom, kunst og minder fra dagen. STED: CAFÉEN Fra kan du #SMAGE PÅ ISTIDEN, når caféen sælger aftensmad og kager - tilsat et stænk af istid (og JA, du kan også købe IS :-) Nyd det særlige lys og mørke ved Bovbjerg Fyr. Leg, sans og lad dig røre og forføre af former, farver og bevægelser. Med isen som en reminder om at livet er på én gang stærkt og skrøbeligt, udfordrer vi dig til at fange isens sjæl, før den smelter mellem hænderne på dig.

10 UDPEGNING AF OPLEVELSES-INGREDIENSER FØR (SALG) UNDER (OPLEVELSE) EFTER (MERSALG/GENSALG) FØR-BEHOV 1 FØR-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 1 UNDER-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 3 UNDER-BEHOV 4 EFTER-BEHOV 1 EFTER-BEHOV 2 EFTER-BEHOV 3 Opdage og vælge det Opdage og vælge de KAN MÅLES PÅ Et menneskelig Behovet for at finde Behovet for at finde Lyst til involverende KAN MÅLES PÅ Dele unikke oplevelser, Mindes unikke Behovet for at KAN MÅLES PÅ helt rigtige område at helt rigtige ANTALLET AF behov for at ro og omsorg og en tryg leg, sjov, tumlen, TILFREDSHEDEN MED så andre kan se, hvad oplevelser (og trække vende tilbage til SPREDNINGEN AF feriere i. Som matcher seværdigheder at GÆSTER PÅ FYRET fordybe og forankre eftertænksomhed følelse af eventyrlighed og BESØGET OG EKSTRA man har bedrevet, og på dem i hverdagen steder, der BUDSKABET / aktuelle behov og bruge fritiden/ferien sig i skæbner, (ift. udfordringer, hjemlighed og underholdende KØB inspirere andre til at få opfyldte ønsker og FLERE GÆSTER ønsker på. Som matcher historie og ophav udvikling og kropslig imødekommenhed samvær den samme oplevelse behov OG GÆSTENS aktuelle behov og (som modvægt til stress) EGEN ønsker overfladiskhed og et TILBAGEVENDEN liv i høj hastighed) TIL FYRET EKSPERIMENT A VIP- INVITATIONER OG GUIDES 1. Skabe legende VIPbreve EKSPERIMENT B BALLONPOSER OG VIDEOER 2. Skabe legende henvisning EKSPERIMENT C EN KOLD VELKOMST EKSPERIMENT D EN EVENTYRVERDEN EKSPERIMENT E OFFICIEL VELKOMST 4. Fremme hjemlighed 4. Fremme hjemlighed 3. Skabe legende modtagelse 5. Gøre interaktionen eventyrlig 3. Skabe legende modtagelse EKSPERIMENT F DRØMMEVANDRING 7. Opfordre til 5. Gøre interaktionen 9. Føre café og butik til eftertanke eventyrlig kanten EKSPERIMENT H ALKYMISTERNE 5. Gøre interaktionen eventyrlig EKSPERIMENT I HAVMÆND OG HAVFRUER 5. Gøre interaktionen eventyrlig 5. Gøre interaktionen eventyrlig EKSPERIMENT J MØRKE- FOTOGRAFI EKSPERIMENT K SE PÅ STJERNER 6. Koble leg og viden 6. Koble leg og viden EKSPERIMENT L MØRKE- SVÆRMERE 6. Koble leg og viden EKSPERIMENT M LEG- LÆS- LÆR- BUTIKKEN 9. Føre café og 9. Føre café og butik 9. Føre café og 9. Føre café og butik 9. Føre café og butik til butik til kanten til kanten butik til kanten til kanten kanten EKSPERIMENT N SMAG PÅ ISTIDEN 9. Føre café og 9. Føre café og butik 9. Føre café og 9. Føre café og butik butik til kanten til kanten butik til kanten til kanten EKSPERIMENT O DANSENDE LYGTER 7. Opfordre til eftertanke EKSPERIMENT P ISBJERGET EKSPERIMENT Q LEMVIG- EGNENS LEVENDE LANDKORT 10. Forene seværdigheder 6. Koble leg og viden 6. Koble leg og viden EKSPERIMENT R FALDSKÆRMSUDSPRING EKSPERIMENT S SPECIALSKILTE 8. Skabe legende omgivelser EKSPERIMENT T PENGEGRISEN 8. Skabe legende omgivelser EKSPERIMENT U VIP- VÆRTER 4. Fremme hjemlighed EKSPERIMENT V FRIVILLIG PÅ TVÆRS 11. Sammenføre frivillige Ingrediens #01 : Skabe legende VIP-breve Ingrediens #02 : Skabe legende henvisninger Ingrediens #03 : Skabe legende modtagelse Ingrediens #04 : Fremme hjemligheden Ingrediens #05 : Gøre interaktion eventyrlig Ingrediens #06 : Koble leg og viden Ingrediens #07 : Opfordre til eftertanke Ingrediens #08 : Skabe legende omgivelser Ingrediens #09 : Føre café og butik til kanten Ingrediens #10 : Forene seværdigheder Ingrediens #11 : Sammenføre frivillige

11 SKABE LEGENDE VIP-BREVE At udbrede kendskabet til Bovbjerg Fyr som turist- og mødested til flere relevante, potentielle besøgende i verden uden for Lemvig-egnen At benytte en konkret anledning til at få besøg af indflydelsesrige ambassadører for grupper af mennesker på Bovbjerg Fyr/Lemvig-egnen 1. Udpegede tre vigtige ambassadør-målgrupper vedr. Ovenstående: - Formænd for frivillighedsorganisationer med lyst til at opleve den helt særlige frivillighed på fyret (de 100 mest relevante blev nøje udpeget) - Ejere/Direktører i omegnsvirksomheder med potentielt ønske om at holde møder på unikke steder (de 50 mest relevante blev nøje udpeget) - Norske 'fyrvenner' fra Lindesnés fyr, således med særlig interesse for fyrhistorie (de 100 mest relevante blev nøje udpeget af Lindesnés fyr) 2. Der blev formuleret et personligt invitationsbrev, med håndskrevet navn på brevet. 3. Brevet blev assisteret af et A4-ark om festivalen og et om fyret 4. I kuverten lagde vi marehalm, sand, salt og en (lakrids)fisk. Hjørner blev tapet. SKABE LEGENDE VIP-BREVE At udbrede kendskabet til Bovbjerg Fyr som turist- og mødested til flere relevante, potentielle besøgende i verden uden for Lemvig-egnen At benytte en konkret anledning til at få besøg af indflydelsesrige ambassadører for grupper af mennesker på Bovbjerg Fyr/Lemvig-egnen 1. Udpegede tre vigtige ambassadør-målgrupper vedr. Ovenstående: - Formænd for frivillighedsorganisationer med lyst til at opleve den helt særlige frivillighed på fyret (de 100 mest relevante blev nøje udpeget) - Ejere/Direktører i omegnsvirksomheder med potentielt ønske om at holde møder på unikke steder (de 50 mest relevante blev nøje udpeget) Vi fik 13 % aktiv respons. For år tilbage var der en aktiv respons-rate på 0,5-1 % på direct-mail, så dette er gange højere. 5 % kunne deltage i den pågældende weekend og tog familierne med. Flere afbud kom med flotte postkort. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSE Under talerne til vores fællesspisning lørdag aften fortalte flere VIP-deltagere i taler om den gode følelse ved at modtage en helt særlig personlig invitation. Borgmesteren i Lindesnés, som også er fyrven, havde droppet nogle meget vigtige lokale aftaler for at komme ned til Bovbjerg Fyr. Den norske fyrmoster Siri fik dog skæld ud af sin kollega, fordi han måtte støvsuge Bovbjerg-sand ud af sit tastatur ;-) FORBEDRINGSPUNKTER Brevene til norske fyrvenner kom pga. sommerferietravlhed på fyret først afsted primo august, hvilket var for sent i forhold til planen om udsendelse i starten af juli. Det mindskede naturligvis deltagelsesraten. - Norske 'fyrvenner' fra Lindesnés fyr, således med særlig interesse for fyrhistorie (de 100 mest relevante blev nøje udpeget af Lindesnés fyr) HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 2. Der blev formuleret et personligt invitationsbrev, med håndskrevet navn på brevet. 3. Brevet blev assisteret af et A4-ark om festivalen og et om fyret 4. I kuverten lagde vi marehalm, sand, salt og en (lakrids)fisk. Hjørner blev tapet. HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. I stedet for evt. at udsende s til 'revl og krat' kan I nøje udpege personer, I meget gerne vil i kontakt med, og som skal være jeres første ambassadører. Vi fik 13 % aktiv respons. For år tilbage var der en aktiv respons-rate på 0,5-1 % på direct-mail, så dette er gange højere. 5 % kunne deltage i den pågældende weekend og tog familierne med. Flere afbud kom med flotte postkort. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSE Under talerne til vores fællesspisning lørdag aften fortalte flere VIP-deltagere i taler om den gode følelse ved at modtage en helt særlig personlig invitation. Borgmesteren i Lindesnés, som også er fyrven, havde droppet nogle meget vigtige lokale aftaler for at komme ned til Bovbjerg Fyr. Den norske fyrmoster Siri fik dog skæld ud af sin kollega, fordi han måtte støvsuge Bovbjerg-sand ud af sit tastatur ;-) 2. Herefter kan I udtænke en henvendelse på mail eller brev, som viser modtageren, at I virkelig vil dem (og det vil I jo, hvis de er nøje udvalgt!) 3. Henvendelsen skal lyse langt væk af jeres værdier og behovsdækning for dem, ligesom Bovbjerg Fyrs brev sendte klare signaler om en tur til et spændende sted ved Vesterhavet.

12 Bovbjerg Fyr Leg med - lige til kanten IS LYS OG MØRKE ` g ayfy ca ZYgh]jU``Yb d VcjV^Yf[Zmf"X_,QIR ]XP )HVWLYDO ILQGHQ 6LH DXI ERYEMHUJI\U GN Festival august NDQ NRGHQ RJ VH KYRU GDQ GX ODYHU LVO\JWH DI HQ EDOORQ Experimentieren mit Eis, Licht und Dunkelheit EKSPERIMENT #2: FYRVEJ 27. FERRING. DK 7620 LEMVIG $QOHLWXQJ ]XP %DVWHOQ (LVODWHUQH DXV HLQHP %DOORQ SKABE LEGENDE HENVISNINGER At sikre at danske og tyske turister i områdets sommerhuse hurtigst muligt efter ankomst til området blev bekendte med festivalen. At give gæsterne en flig af den oplevelse, der ventede, for at sikre, at gæsterne straks kunne identificere og vurdere relevansen af den ventende oplevelse 1. Vi fandt en af festivalens legende kunstaktiviteter, som ville kunne udføres i et lejet sommerhus. Nemlig at hælde vand i en ballon og fryse 'kuglen' et eksakt antal timer. Herefter sprættes ballonen op, der slås hul i den ikke helt færdigfrosne kugle, og vandet hældes ud. Så har man en islygte, som man kan putte et fyrfadslys eller en lommelygte i. 2. Markedsføringsgruppen producerede 1500 små lynlåsposer med en ballon og to små info-ark på dansk og tysk. 3. Desuden producerede to frivillige med komiktalenter en video, hvor de uden ord fremviste, hvad man skulle gøre for at lave islygten - og hvad man ikke skulle gøre. Posen linkede til videoen med en QR-kode og havde link til mere info (på tysk) om festivalen på bovbjergfyr.dk EKSPERIMENT #2: SKABE LEGENDE HENVISNINGER At sikre at danske og tyske turister i områdets sommerhuse hurtigst muligt efter ankomst til området blev bekendte med festivalen. At give gæsterne en flig af den oplevelse, der ventede, for at sikre, at gæsterne straks kunne identificere og vurdere relevansen af den ventende oplevelse 1. Vi fandt en af festivalens legende kunstaktiviteter, som ville kunne udføres i et lejet sommerhus. Nemlig at hælde vand i en ballon og fryse 'kuglen' et eksakt antal timer. Herefter sprættes ballonen op, der slås hul i den ikke helt færdigfrosne kugle, og vandet hældes ud. Så har man en islygte, som man kan putte et fyrfadslys eller en lommelygte i. 2. Markedsføringsgruppen producerede 1500 små lynlåsposer med en ballon og to små info-ark på dansk og tysk. 3. Desuden producerede to frivillige med komiktalenter en video, hvor de uden ord fremviste, hvad man skulle gøre for at lave islygten - og hvad man ikke skulle gøre. Posen linkede til videoen med en QR-kode og havde link til mere info (på tysk) om festivalen på bovbjergfyr.dk 4. De 1500 poser blev afleveret hos sommerhusudlejere, så de kunne ligge i samtlige sommerhuse, der skulle overtages lørdagen før festivalen. Desuden blev de lagt i lokale butikker i området, hvor turister og lokale kunne få dem udleveret ved kassen. Fordi ballonposen var en sjov gave at give gæsterne, legede sommerhusudlejningen gerne med. Fredag aften var 2/3 af de cirka 250 gæster tyske turister, så det giver os en formodning om, at ballonposen var en afgørende faktor. FORBEDRINGSPUNKTER Vi kunne have udbredt ballonposerne i et større område, end vi gjorde. 4. De 1500 poser blev afleveret hos sommerhusudlejere, så de kunne ligge i samtlige sommerhuse, der skulle overtages lørdagen før festivalen. Desuden blev de lagt i lokale butikker i området, hvor turister og lokale kunne få dem udleveret ved kassen. Fordi ballonposen var en sjov gave at give gæsterne, legede sommerhusudlejningen gerne med. Fredag aften var 2/3 af de cirka 300 gæster tyske turister, så det giver os en formodning om, at ballonposen var en afgørende faktor. De 200 lørdagsgæster var primært danske og norske, idet (de tyske) sommerhusgæster typisk rejser hjem lørdag middag. FORBEDRINGSPUNKTER Vi kunne have udbredt ballonposerne i et større område, end vi gjorde. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Hvis du har en aktuel, særlig aktivitet, så drop flyeren, og lav en lille teaser, som er billig nok til at uddele i store mængder. 2. Overvej, hvem der vil vise velvillighed og have goodwill'en til at være distributøren, der uddeler en gratis gave til turisten.

13 EKSPERIMENT #3: SKABE LEGENDE MODTAGELSE At sikre, at alle turister øjeblikkeligt fornemmede den legende stemning, arrangementet var tiltænkt, og selv kom i den stemning fra starten. At gæsterne således ville have lyst til at lege aktivt med rundt ved de enkelte aktiviteter, frem for at dyrke kigge-på-vanen. Som en pendant til "en varm velkomst" skabte den praktiske gruppe "En kold velkomst". Således var der reference til "Leg med is": 1. Den bestod af en stor velkomstportal med istapper, som dryppede ned i hovedet på folk, når de gik ind. 2. Alle i modtagelseskomitéen var iført fyrmesteruniformer, og bag deres hvide handsker var der ilagt isterninger, som alle gæster kunne mærke ved håndtryk. EKSPERIMENT #3: 3. De udleverede bobleplastarmbånd, hvor der med en kanyle var spøjtet vand ind i 3 bobler, som efterfølgende var frosset. Således kunne man mærke istemaet 'på egen arm'. SKABE LEGENDE MODTAGELSE 4. Straks efter modtagelse blev man som gæst kastet ud i et par små kast eller løb med is-konkurrencer - med tilhørende wall-of-fame for dem, der klarede det bedst. At sikre, at alle turister øjeblikkeligt fornemmede den legende stemning, arrangementet var tiltænkt, og selv kom i den stemning fra starten. Portalen skabte en fest uden lige, og folk var i dejligt og legende humør, når de gik derfra. Bobleplast-armbåndene var en kærkommen mulighed for at tælle antal gæster, men det lykkedes desværre ikke fyrmestrene at fastholde optællingen i "kampens kulde". At gæsterne således ville have lyst til at lege aktivt med rundt ved de enkelte aktiviteter, frem for at dyrke kigge-på-vanen. Som en pendant til "en varm velkomst" skabte den praktiske gruppe "En kold velkomst". Således var der reference til "Leg med is": 1. Den bestod af en stor velkomstportal med istapper, som dryppede ned i hovedet på folk, når de gik ind. 2. Alle i modtagelseskomitéen var iført fyrmesteruniformer, og bag deres hvide handsker var der ilagt isterninger, som alle gæster kunne mærke ved håndtryk. 3. De udleverede bobleplastarmbånd, hvor der med en kanyle var spøjtet vand ind i 3 bobler, som efterfølgende var frosset. Således kunne man mærke istemaet 'på egen arm'. 4. Straks efter modtagelse blev man som gæst kastet ud i et par små kast eller løb med is-konkurrencer - med tilhørende wall-of-fame for dem, der klarede det bedst. Portalen skabte en fest uden lige, og folk var i dejligt og legende humør, når de gik derfra. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSE Børnene meldte meget positivt tilbage og konstaterede, at det tog lidt tid, før de voksne kastede sig ud i legene, men så var de også i gang. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Find selv svaret på, hvordan du modtager dine gæster i samme ånd som det, de skal opleve. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSE Børnene meldte meget positivt tilbage og konstaterede, at det tog lidt tid, før de voksne kastede sig ud i legene, men så var de også i gang. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Find selv svaret på, hvordan du modtager dine gæster i samme ånd som det, de skal opleve. 2. Benyt velkomsten til at få dem i den stemning, du ønsker, de skal være i under besøget. Så er de mere modtagelige for det, du har at byde på.

14 EKSPERIMENT #4: FREMME HJEMLIGHEDEN At sikre, at de særlige gæster/ambassadører (frivillighedsforeningsformænd, virksomhedsejere og norske fyrfrivillige + 2 borgmestre), som var kommet langvejs fra, følte sig særligt hjemme under hele besøget (vi var bange for, at de kunne komme til at føle sig alene midt i mængden, når nu vi havde så mange gæster på én gang). Samtidig ville vi naturligvis gerne vise, hvilken oplevelse der venter, når man bringer særlige grupper sammen ved Bovbjerg Fyr for at holde et arrangement, da ambassadørerne jo gerne skulle udbrede det gode budskab. At alle de "almindelige" gæster skulle føle en særlig hjemlighed. Bovbjerg fyr er i dén grad kendt for at få gæster til at føle sig hjemme, så det vi gjorde var blot en tydelig optegning af det allerede eksisterende: 1. Alle gæster blev særligt modtaget af velkomstkomitéen ved indgangen, som bestod af frivillige i fyrmesteruniformer, hvilket klart skulle give fornemmelsen af at blive modtaget af særlige personer. De særligt inviterede gæster/ambassadører blev ud over fyrmestrene OPDAGET OG MODTAGET af en særlig modtagelseskomité bestående af fondsformanden, frivilligformanden og en frivillig med gode relationer til de norske fyrvenner. De sørgede for, at disse gæster straks kom på sporet af, hvad weekenden skulle bringe for dem. 2. Næste punkt var, at de særlige gæster/ambassadører, som havde rejst langt for at komme, var inviteret til en SÆRLIG SEANCE på en times tid, hvor de hørte om fyrets historie, om organisationen og udfoldelser blandt de frivillige samt muligheder for at bruge stedet til arrangementer. Vi besluttede at byde dem på en særlig drik, som ikke kunne købes i caféen. EKSPERIMENT #4: FREMME HJEMLIGHEDEN At sikre, at de særlige gæster/ambassadører (frivillighedsforeningsformænd, virksomhedsejere og norske fyrfrivillige + 2 borgmestre), som var kommet langvejs fra, følte sig særligt hjemme under hele besøget (vi var bange for, at de kunne komme til at føle sig alene midt i mængden, når nu vi havde så mange gæster på én gang). Samtidig ville vi naturligvis gerne vise, hvilken oplevelse der venter, når man bringer særlige grupper sammen ved Bovbjerg Fyr for at holde et arrangement, da ambassadørerne jo gerne skulle udbrede det gode budskab. At alle de "almindelige" gæster skulle føle en særlig hjemlighed. Bovbjerg fyr er i dén grad kendt for at få gæster til at føle sig hjemme, så det vi gjorde var blot en tydelig optegning af det allerede eksisterende: 1. Alle gæster blev særligt modtaget af velkomstkomitéen ved indgangen, som bestod af frivillige i fyrmesteruniformer, hvilket klart skulle give fornemmelsen af at blive modtaget af særlige personer. De særligt inviterede gæster/ambassadører blev ud over fyrmestrene OPDAGET OG MODTAGET af en særlig modtagelseskomité bestående af fondsformanden, frivilligformanden og en frivillig med gode relationer til de norske fyrvenner. De sørgede for, at disse gæster straks kom på sporet af, hvad weekenden skulle bringe for dem. 2. Næste punkt var, at de særlige gæster/ambassadører, som havde rejst langt for at komme, var inviteret til en SÆRLIG SEANCE på en times tid, hvor de hørte om fyrets historie, om organisationen og udfoldelser blandt de frivillige samt muligheder for at bruge stedet til arrangementer. Vi besluttede at byde dem på en særlig drik, som ikke kunne købes i caféen. 3. Tredje følelse af hjemlighed bestod i at fortælle de særlige gæster, at de til enhver tid kunne finde de 3 værter, hvis de havde spørgsmål. Og ligeledes aktivt at opsøge de særlige gæster ad hoc for at høre, om de havde det godt. For de almindelige gæsters vedkommende fik disse at vide, at de til enhver tid kunne komme tilbage og spørge en fyrmester + at alle frivillige var udstyret med røde fyr-klistermærker, så der altid var nogen at spørge. 4. Fjerde hjemlighedsindsats bestod i en opfordring til de særlige gæster om at se aktiviteter, lege med og få gode snakke med de frivillige. Der var også mulighed for at melde sig som frivillig, så man lørdag kunne være en del af frivillighedsarbejdet. 5. Femte indsats var at invitere de særlige gæster med til den festlige fællesspisning for de frivillige lørdag aften, så de således kunne være en del af det nære fællesskab. Både særlige og almindelige gæster var henvist til spisning i caféen fredag og lørdag, hvilket i dén grad altid er en hjemlig oplevelse pga. indretning, menuvalg og ikke mindst de frivillige og den 3. Tredje følelse af hjemlighed bestod i at fortælle de særlige gæster, at de til enhver tid kunne finde de 3 værter, hvis de havde spørgsmål. Og ligeledes aktivt at opsøge de særlige gæster ad hoc for at høre, om de havde det godt. For de almindelige gæsters vedkommende fik disse at vide, at de til enhver tid kunne komme tilbage og spørge en fyrmester + at alle frivillige var udstyret med røde fyr-klistermærker, så der altid var nogen at spørge. 4. Fjerde hjemlighedsindsats bestod i en opfordring til de særlige gæster om at se aktiviteter, lege med og få gode snakke med de frivillige. Der var også mulighed for at melde sig som frivillig, så man lørdag kunne være en del af frivillighedsarbejdet. 5. Femte indsats var at invitere de særlige gæster med til den festlige fællesspisning for de frivillige lørdag aften, så de således kunne være en del af det nære fællesskab. Både særlige og almindelige gæster var henvist til spisning i caféen fredag og lørdag, hvilket i dén grad altid er en hjemlig oplevelse pga. indretning, menuvalg og ikke mindst de frivillige og den fastansatte i køkkenets meget familiære måde at møde gæsterne på. Det hele virkede som forventet. Frivillighedsformanden Heidi må fremhæves for sin unikke evne til konstant at holde almindelige og særlige gæster personligt informeret om ændringer eller muligheder, f.eks. i forbindelse med det kraftige regnvejr lørdag. I forbindelse med at vi skulle samle publikum til afslutning ved skrænten fredag aften (dansende lygter) og lørdag eftermiddag (faldskærmsudspringere), gik vi således personligt rundt til alle og informerede dem om, hvor de skulle gå hen for at opleve vores særlige (hemmelige) overraskelser. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSEN To af de særlige gæster holdt tale under den festlige fællesspisning og gav os andre fornemmelsen af at have følt sig fantastisk godt tilpas under opholdet. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Betragt hver eneste gæst som én person, der skal have sin helt egen oplevelse baseret på dækning af sine egne aktive behov. Derfor er enhver gæst disponeret for at føle sig alene eller ikke at føle sig set eller hørt. 2. Med hjemlighed for øje kan du sikre at velkomst og introduktion er nærværende, så de føler sig "hjemme". Herefter kan du slippe dem fri og sikre at de ved, hvordan hjemligheden kan genfindes, hvis de taber den. 3. Til sidst kan du sikre, at der bliver sagt godt farvel, så det har været et besøg i et "hjem" frem for på en "institution" eller i en "organisation".

15 EKSPERIMENT #5: GØRE INTERAKTION EVENTYRLIG Fyrfestivalen tog undervejs et tydeligt valg om at være en "legende" kunstfestival, hvor publikum kunne lege med, frem for en "elitær kunstfestival", hvor dygtige kunstnere kunne fremvise og skabe værker foran publikum. Det gjorde vi for at understrege, at Bovbjerg Fyrs "Lige til kanten"-motto handler rigtig meget om at "Leg og fællesskab" kan udvikle os alle sammen. Således ønskede vi at gøre alle aktiviteter INTERAKTIVE på en LEGENDE måde. For at fremhæve Bovbjerg Fyrs magi begyndte vi et stykke henne i processen at indhylle flest mulige aktiviteter i hvert sit EVENTYRLIGE UNIVERS. Det var i forvejen magisk at skulle stå i haven med en isklump og putte farver på, men vi var overbeviste om, at legen ville blive endnu sjovere, hvis man var en del af et eventyrligt/tematisk setup, som kunne pirre fantasien endnu mere. 1. "En eventyrverden" blev titlen på aktiviteten i fyrhaven, hvor publikum selv kunne dekorere smukke iskrystaller og bruge dem til at nedkæmpe den onde højtrold Bovbjergdia, der havde overtaget verden med sine dystre vulkaner. I praksis legede børn og voksne med at dekorere iskrystallerne og sætte dem ind i et islandskab, som til at begynde med var dækket af sorte "papvulkaner". EKSPERIMENT #5: GØRE INTERAKTION EVENTYRLIG Fyrfestivalen tog undervejs et tydeligt valg om at være en "legende" kunstfestival, hvor publikum kunne lege med, frem for en "elitær kunstfestival", hvor dygtige kunstnere kunne fremvise og skabe værker foran publikum. Det gjorde vi for at understrege, at Bovbjerg Fyrs "Lige til kanten"-motto handler rigtig meget om at "Leg og fællesskab" kan udvikle os alle sammen. Således ønskede vi at gøre alle aktiviteter INTERAKTIVE på en LEGENDE måde. For at fremhæve Bovbjerg Fyrs magi begyndte vi et stykke henne i processen at indhylle flest mulige aktiviteter i hvert sit EVENTYRLIGE UNIVERS. Det var i forvejen magisk at skulle stå i haven med en isklump og putte farver på, men vi var overbeviste om, at legen ville blive endnu sjovere, hvis man var en del af et eventyrligt/tematisk setup, som kunne pirre fantasien endnu mere. 1. "En eventyrverden" blev titlen på aktiviteten i fyrhaven, hvor publikum selv kunne dekorere smukke iskrystaller og bruge dem til at nedkæmpe den onde højtrold Bovbjergdia, der havde overtaget verden med sine dystre vulkaner. I praksis legede børn og voksne med at dekorere iskrystallerne og sætte dem ind i et islandskab, som til at begynde med var dækket af sorte "papvulkaner". 2. "Alkymisterne" blev titlen på aktiviteten foran fyret, hvor vi indrettede et gammeldags 'Edisonsk' laboratorium, hvori to morsomme 'professorer' skulle styre to hold på personer, der skulle eksperimentere med at dekorere store isklumper, som var 'bund-oplyst' på et lysbord midt i den mørke aften. Det resterende publikum kunne gå helt tæt på laboratoriet og følge med i det spændende eksperiment. 3. "Drømmevandring" blev titlen på en spændende aktivitet, som i første omgang handlede om at bygge smukke stenvarder af is ved stranden. Men fordi publikum skulle hentes ved fyret og bringes 400 meter hen til stranden, endte vi med at lade dem starte i hold i fyrtårnet. Her bragte en ung frivillig/sangerinde dem i en særlig rolig stemning og bad dem skue ud fra tårnet, som var udsigten deres fremtid. Herefter sang hun dem på smukkeste vis ned af trappen på deres vandring ned mod stranden, hvor stenvarderne skulle symbolisere noget, de drømte om, fremtiden skulle bringe. 2. "Alkymisterne" blev titlen på aktiviteten foran fyret, hvor vi indrettede et gammeldags 'Edisonsk' laboratorium, hvori to morsomme 'professorer' skulle styre to hold på personer, der skulle eksperimentere med at dekorere store isklumper, som var 'bund-oplyst' på et lysbord midt i den mørke aften. Det resterende publikum kunne gå helt tæt på laboratoriet og følge med i det spændende eksperiment. 3. "Drømmevandring" blev titlen på en spændende aktivitet, som i første omgang handlede om at bygge smukke stenvarder af is ved stranden. Men fordi publikum skulle hentes ved fyret og bringes 400 meter hen til stranden, endte vi med at lade dem starte i hold i fyrtårnet. Her bragte en ung frivillig/sangerinde dem i en særlig rolig stemning og bad dem skue ud fra tårnet, som var udsigten deres fremtid. Herefter sang hun dem på smukkeste vis ned af trappen på deres vandring ned mod stranden, hvor stenvarderne skulle symbolisere noget, de drømte om, fremtiden skulle bringe. 4. "Havmænd og havfruer" var titlen på 7 fine "fugleskræmsel-lignende" klunsekunstfigurer, skabt af den lokale produktionsskole. Interaktionen blev helt særlig, ved at gæsterne selv kunne skifte ishoveder på figurerne OG give figurerne en ny personlighed, som de skrev ned og satte på figuren. EN VIGTIG eventyrlig detalje var, at en af figurerne blev levende, når man satte et nyt hoved på den, og kunne således tale med gæsterne (ved hjælp af to ipads, hvor den ene var placeret hos en skuespiller i en parkeret bus). Alle fire kunstaktiviteter havde en aldeles magisk virkning på publikum. FORBEDRINGSPUNKTER Eventyrverdenen blev oplyst af røde lygter, det havde været smukkere, hvis de var hvide. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Øge interaktion og leg frem for envejskommunikation i aktiviteter og tiltag. 2. Skabe "storytelling" - en historie omkring aktiviteterne, hvis du ikke har sådan allerede. Sætte dem i en levende kontekst.

16 FORBEDRINGSPUNKTER Iværksætte nødplan B hurtigere ved underviserframelding Sikre bedre adgangsforhold til øde placerede aktiviteter Lege videre med kombinationen af leg og undervisning. EKSPERIMENT #6: KOBLE LEG OG VIDEN At give gæsterne mulighed for at lære noget nyt ved aktiv involvering i det at opsamle viden. At udbrede vidensemner, som publikum ville finde interessante i deres liv samt relaterede sig til IS, LYS og MØRKE, som jo var festivalens tema 1. "ISBJERGET" var en aktivitet, hvor en lastbilfuld is blev hældt ud på en mark ved siden af fyret. Herpå kunne børnene kælke, men det var samtidig en anledning til at høre, hvordan isen under istiden blev skubbet rundt i Norden og landede ved Bovbjerg Fyr. 2. "Mørke-sværmere" var en aktivitet, hvor publikum kunne lære om natsværmere og andre mørkeinsekter ved at spænde et stort lærred op og oplyse det i mørket. EKSPERIMENT #6: KOBLE LEG OG VIDEN At give gæsterne mulighed for at lære noget nyt ved aktiv involvering i det at opsamle viden. At udbrede vidensemner, som publikum ville finde interessante i deres liv samt relaterede sig til IS, LYS og MØRKE, som jo var festivalens tema 1. "ISBJERGET" var en aktivitet, hvor en lastbilfuld is blev hældt ud på en mark ved siden af fyret. Herpå kunne børnene kælke, men det var samtidig en anledning til at høre, hvordan isen under istiden blev skubbet rundt i Norden og landede ved Bovbjerg Fyr. 2. "Mørke-sværmere" var en aktivitet, hvor publikum kunne lære om natsværmere og andre mørkeinsekter ved at spænde et stort lærred op og oplyse det i mørket. 3. "Mørke-fotografi" var en aktivitet, hvor publikum fik anledning til at lære mere om, hvordan deres spejlreflekskamera (eller iphone) kan tage fantastiske billeder i mørke (bl.a. vha. lang lukketid). God måde at lege med lys og mørke på en måde, som kan være til gavn i gæstens dagligdag. 4. "Se på stjerner" - hvor en stjernekyndig tog publikum med op på bronzealderhøjen med stjernekikkerter og fortalte om stjernehimlen. 3. "Mørke-fotografi" var en aktivitet, hvor publikum fik anledning til at lære mere om, hvordan deres spejlreflekskamera (eller iphone) kan tage fantastiske billeder i mørke (bl.a. vha. lang lukketid). God måde at lege med lys og mørke på en måde, som kan være til gavn i gæstens dagligdag. 4. "Se på stjerner" - hvor en stjernekyndig tog publikum med op på bronzealderhøjen med stjernekikkerter og fortalte om stjernehimlen. Mørke-fotografi blev aflyst, fordi underviseren måtte melde fra samme dag som afholdelsen. Mørke-sværmere var placeret lidt yderligt og fik ikke så mange gæster som ønsket, og isbjerget var utilgængeligt placeret bag et hegn, og det blev mere til kælketure end decideret viden. "Se på stjerner" blev en rigtig god oplevelse for de få, der fik mulighed for at prøve det. FORBEDRINGSPUNKTER Iværksætte nødplan B hurtigere ved underviserframelding Sikre bedre adgangsforhold til øde placerede aktiviteter Lege videre med kombinationen af leg og undervisning. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Tænk over, hvad dit publikum kan bruge jeres viden til i dagligdagen. Kan I finde en kobling a la, lær dit kamera bedre at kende, er der fin motivation at hente. 2. Brug leg som tiltræknings- eller motivationsfaktor til at indsamle viden. Mørke-fotografi blev aflyst, fordi underviseren måtte melde fra samme dag som afholdelsen. Mørke-sværmere var placeret lidt yderligt og fik ikke så mange gæster som ønsket, og isbjerget var utilgængeligt placeret bag et hegn, og det blev mere til kælketure end decideret viden. "Se på stjerner" blev en rigtig god oplevelse for de få, der fik mulighed for at prøve det.

17 EKSPERIMENT #7: OPFORDRE TIL EFTERTANKE Naturen ved Bovbjerg har en særlig kraftfuldhed, som i dén grad kan hjælpe mennesker med at finde ro og styrke. En ikke uvæsentlig egenskab i en verden, hvor mange mennesker knokler mere, end de kan holde til. Ønsket var, dels at denne stærke og evige natur skulle minde os om livets skrøbelighed og flygtighed. Ønsket var desuden, at vi ville give gæsterne tid til eftertanke mht. egne visioner og ønsker for fremtiden - med naturen som katalysator. 1. Først og fremmest placerede vi langt størstedelen af aktiviteterne ude i naturen og integreret med den. Således fandt man Eventyrland i sin naturlige 'setting' i haven, Alkymisterne som et udendørs laboratorium i stedet for indendørs for at trække på den kraftfulde virkning, som naturen kan have på os. 2. Herudover skabte vi en fælles afslutning såvel fredag aften som lørdag eftermiddag, hvor ALLE var samlede ude ved skrænten - der, hvorfra man kan kigge ud over den vilde skrænt og det barske hav. Fredag aften lod vi unge piger danse med islygter og på den måde sætte natur og mennesker i interaktion. Lørdag eftermiddag skulle tre faldskærmsudspringere lande tæt mellem skrænten og havet. Igen for at vise "hvor små vi er". EKSPERIMENT #7: OPFORDRE TIL EFTERTANKE Naturen ved Bovbjerg har en særlig kraftfuldhed, som i dén grad kan hjælpe mennesker med at finde ro og styrke. En ikke uvæsentlig egenskab i en verden, hvor mange mennesker knokler mere, end de kan holde til. Ønsket var, dels at denne stærke og evige natur skulle minde os om livets skrøbelighed og flygtighed. Ønsket var desuden, at vi ville give gæsterne tid til eftertanke mht. egne visioner og ønsker for fremtiden - med naturen som katalysator. 1. Først og fremmest placerede vi langt størstedelen af aktiviteterne ude i naturen og integreret med den. Således fandt man Eventyrland i sin naturlige 'setting' i haven, Alkymisterne som et udendørs laboratorium i stedet for indendørs for at trække på den kraftfulde virkning, som naturen kan have på os. 2. Herudover skabte vi en fælles afslutning såvel fredag aften som lørdag eftermiddag, hvor ALLE var samlede ude ved skrænten - der, hvorfra man kan kigge ud over den vilde skrænt og det barske hav. Fredag aften lod vi unge piger danse med islygter og på den måde sætte natur og mennesker i interaktion. Lørdag eftermiddag skulle tre faldskærmsudspringere lande tæt mellem skrænten og havet. Igen for at vise "hvor små vi er". 3. "Drømmevandring" (også omtalt i eksperiment 5) legede med tanken om at skue ud over den smukke udsigt fra fyret som et billede på deres fremtid. Gæsterne fik så i legen muligheden for at bevæge sig ud i selvsamme fremtid. De gik således fra fyret og 400 meter ned på stranden, hvor de byggede stenvarder som en markering af et ønske, de gerne ville have opfyldt ude i fremtiden. Herefter gik de tilbage i nutiden, og efterhånden som stenvarderne væltede, var ønsker og drømme dermed 'integrerede i virkeligheden'. Allerede da de forlod fyret, var det idéen, at en yngre sangerinde skulle benytte fyrets fremragende akustik ved at synge dem ned af trapperne. Igen for at fremme ro og tid til eftertanke Det virkede virkelig stærkt. For nogen måske FOR MARKANT, idet afstanden mellem en "stresset krop" og den unikke ro for nogle kan tænkes at være så stor, at det kunne føles vanskeligt at være stille så længe uden samtale, mobiltelefonbrug m.v. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSEN 3. "Drømmevandring" (også omtalt i eksperiment 5) legede med tanken om at skue ud over den smukke udsigt fra fyret som et billede på deres fremtid. Gæsterne fik så i legen muligheden for at bevæge sig ud i selvsamme fremtid. De gik således fra fyret og 400 meter ned på stranden, hvor de byggede stenvarder som en markering af et ønske, de gerne ville have opfyldt ude i fremtiden. Herefter gik de tilbage i nutiden, og efterhånden som stenvarderne væltede, var ønsker og drømme dermed 'integrerede i virkeligheden'. Allerede da de forlod fyret, var det idéen, at en yngre sangerinde skulle benytte fyrets fremragende akustik ved at synge dem ned af trapperne. Igen for at fremme ro og tid til eftertanke Det virkede virkelig stærkt. For nogen måske FOR MARKANT, idet afstanden mellem en "stresset krop" og den unikke ro for nogle kan tænkes at være så stor, at det kunne føles vanskeligt at være stille så længe uden samtale, mobiltelefonbrug m.v. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSEN En af de frivillige fulgtes med en gæst op af de lange trapper fra stranden. Efter at have gået tavst meget længe kiggede gæsten på den frivillige og sagde (om drømmevarden): Jeg kan næsten ikke forlade den. FORBEDRINGSPUNKTER En sagde, at han var humanist, og det var en smule for new age, hvilket jo kan føre til overvejelser om en god forventningsafstemning før ankomsten til tårnet, så alle selv tog valget om at gå ind i denne stærke oplevelse. En foreslog at have musik kørende oppe i tårnet, mens de skuede ud over fremtiden. Formentlig et tegn på, at stilheden kan være svær at rumme. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? Behovet for at finde ro i en stressende verden er større end nogensinde, og efterhånden som mennesker opdager behovet (for nogen på den hårde måde, når deres krop skriger efter den), så bliver der forretning i at skabe ro (se blot det boost wellnessbranchen fik for nogle år siden). Hvad kan du som aktør gøre for at give din gæst et roligt, eftertænksomt moment?

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Havfruernes verden - En sanserejse Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

Meditative vandringer

Meditative vandringer 2016 Meditative vandringer En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro og ny balance. Uge 28 Dato: 10.7-17.7. 2016 Side 2 Meditative vandringer 2016 En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro

Læs mere

Meditative vandringer

Meditative vandringer 2016 Meditative vandringer En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro og ny balance. Uge 28 Dato: 10.7-17.7. 2016 Side 2 Meditative vandringer 2016 En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Hold Øje uge 25. Sidste uge i dette skoleår nærmer sig med hastige skridt. Pedellerne arbejder med legepladsen uha det bliver godt

Hold Øje uge 25. Sidste uge i dette skoleår nærmer sig med hastige skridt. Pedellerne arbejder med legepladsen uha det bliver godt Hold Øje uge 25 Sidste uge i dette skoleår nærmer sig med hastige skridt. Pedellerne arbejder med legepladsen uha det bliver godt Tigerne er ved at være færdige med deres afgangsprøver. I starten af denne

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Indhold Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Del I Eksperimentet 16 Kapitel 1 Forudsætninger for fællesskab 17 Kapitel 2 Et spørgsmål om metode 31 Kapitel 3 Fællesskabets tavse stemme

Læs mere

Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014

Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014 Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014 Baggrund for idéoplæg. Vi har, i vores forslag, arbejdet ud fra at, holde fast i den historiske tråd om den smukke gamle by med Danernes kongesæde og Vikingernes

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvinder Herning er kommet godt fra start i dette nye år. Hvad kan lokke friske og aktive kvinder ud i sne, frost, kulde og... fra en håndboldkamp? - Det kunne

Læs mere

Nyhedsbrev fra klynge 2

Nyhedsbrev fra klynge 2 Nyhedsbrev fra klynge 2 Så blev det til det sidste nyhedsbrev i år 2014. Den har stået på masser af julehygge i december måned, hvilket nyhedsbrevet også bærer præg af. Der har været en fantastisk opbakning

Læs mere

Inspirationsmateriale til

Inspirationsmateriale til Inspirationsmateriale til Til de voksne: Vi har lavet dette inspirationsmateriale, som kan hjælpe til at forberede børnene på forestillingen Min farmors spøgelse og på oplevelsen i teatret. I skal ikke

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Til Herrens tjeneste -4

Til Herrens tjeneste -4 Til Herrens tjeneste -4 Indsigt som gave fra Helligånden (kende ånder, visdomsord og kundskabsord). Mål: At vide, at Helligånden giver os indsigt, visdom og kundskab som gaver. Disse gaver hjælper os til

Læs mere

Til Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og medlemmer af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Til Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og medlemmer af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 383 Offentligt Ferring, den 11.04.2017 Til Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og medlemmer af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Læs mere

RYLA 2011 i Svendborg. 6. - 7. og 8. maj 2011. Lederrollen. Teori og praksis

RYLA 2011 i Svendborg. 6. - 7. og 8. maj 2011. Lederrollen. Teori og praksis RYLA 2011 i Svendborg 6. - 7. og 8. maj 2011 Lederrollen Teori og praksis Velkommen til Svendborg En kær pligt for en borgmester er at efterkomme en opfordring til at byde velkommen til sin by. Derfor

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Inspirationsmateriale til

Inspirationsmateriale til Inspirationsmateriale til Til de voksne: Vi har lavet dette inspirationsmateriale, som kan hjælpe til at forberede børnene på forestillingen Min farmors spøgelse og på oplevelsen i teatret. I skal ikke

Læs mere

Det er lysten, der driver værket. Kommunikationsguide til: Fællesværker, Sprint og URK-Mentor

Det er lysten, der driver værket. Kommunikationsguide til: Fællesværker, Sprint og URK-Mentor Det er lysten, der driver værket Kommunikationsguide til: Fællesværker, Sprint og URK-Mentor Ungdommens Røde Kors har kickstartet en række initiativer, der giver børn og unge alle steder i landet mulighed

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Billeder. psykiatri. på fremtidens. Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013. Rønnebæksholm

Billeder. psykiatri. på fremtidens. Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013. Rønnebæksholm Billeder på fremtidens psykiatri Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013 Rønnebæksholm Du står med et kunstkatalog i hånden! Kataloget er udgivet i forbindelse med kunstudstillingen på Verdens Mentale Sundhedsdag

Læs mere

17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER

17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER 17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...3 ONLINE MARKEDSFØRING MED GAVEARTIKLER...4 Promovér din virksomheds hjemmeside...4 Konkurrencer...4

Læs mere

DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL

DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL Giv turisten let adgang til oplevelser i naturen Guide til pakketering - Tjen penge på naturen Naturligt Samspil drives af HORESTA med støtte fra Naturstyrelsen

Læs mere

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE.

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID - i Lejre Kommune Kære Borger, Kære Gæst - i Lejre Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. Meningen med vore

Læs mere

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse.

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Foto: Jens Hemmel Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Et danseprojekt med otte kommuner og 39 børnehaver på Sjælland i efteråret 2010 og foråret 2011.

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Som noget af det første bestilte vi derefter vores bryllupsfotograf. Vi var ikke et sekund i tvivl om, at vi ønskede, at Vores Store Dag skulle

Som noget af det første bestilte vi derefter vores bryllupsfotograf. Vi var ikke et sekund i tvivl om, at vi ønskede, at Vores Store Dag skulle Julebryllup på Holckenhavn Slot Hvordan skaber man sit eget drømmebryllup, når ens dagligdag er fyldt med bryllupsinspiration og gode idéer? Betina og Rasmus er ejere af firmaet Maid of Honour, som er

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Drejebog for strandsafari

Drejebog for strandsafari Drejebog for strandsafari Fase Fase 0/5 0/5 Her tegner I de overordnede linjer for jeres strandsafari og deler projektets opgaver imellem jer i styregruppen. Tips & tricks Formål Skriv, med jeres egne

Læs mere

Gratis værktøjer og tips

Gratis værktøjer og tips Gratis værktøjer og tips www.pearson.dk BLOG/ARTIKLER NYHEDSBREV PEARSONs inspiration til cool events og unikke oplevelser Få dine arrangementer til at klappe også deltagerne Gi r det mening Pædagogiske

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling.

Barnets alsidige personlighedsudvikling. Barnets alsidige personlighedsudvikling. At barnet udvikler kompetencer, så det kan indgå i sociale fællesskaber, og at barnet oplever sig som en værdifuld deltager i de sociale og kulturelle fællesskaber.

Læs mere

Bilag B Redegørelse for vores performance

Bilag B Redegørelse for vores performance Bilag B Redegørelse for vores performance Vores performance finder sted i en S-togskupé, hvor vi vil ændre på indretningen af rummet, så det inviterer passagererne til at indlede samtaler med hinanden.

Læs mere

FOR FEST, FOLKELIGHED & FÆLLESSKAB! PARTNERSKABSPROGRAM

FOR FEST, FOLKELIGHED & FÆLLESSKAB! PARTNERSKABSPROGRAM FOR FEST, FOLKELIGHED & FÆLLESSKAB! PARTNERSKABSPROGRAM VÆRDIER INDHOLD Fest Musik Folkelighed Mad Fællesskab Kunst Lokal forankring i hele Holbæk Kommune Sport Gratis for alle Leg Teater PARTNERE Som

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

Vil du være en del af international ArtWeek?

Vil du være en del af international ArtWeek? Vil du være en del af international ArtWeek? Picture this Det er sommer lune vinde lokker folket frem turisterne har indtaget byen og havnen er fuld af liv. Mennesker mødes omkring kulinariske oplevelser,

Læs mere

Musik- & Kulturskolerne præsenterer SINUS. Et digitalt læringsunivers SINUS er et nyt praktisk onlineværktøj til musikskolelærere og elever

Musik- & Kulturskolerne præsenterer SINUS. Et digitalt læringsunivers SINUS er et nyt praktisk onlineværktøj til musikskolelærere og elever Musik- & Kulturskolerne præsenterer SINUS Et digitalt læringsunivers SINUS er et nyt praktisk onlineværktøj til musikskolelærere og elever Et socialt og kreativt fællesskab Et digitalt værktøj til musikundervisningen

Læs mere

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X?

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Bilag 3 Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Eggert: Det var helt tilbage i 1997-1998 hvor der var en

Læs mere

Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og

Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og der skal køres ned i gear. Desværre har vi oplevet at mange har ændret og slettet ferie, efter vi har lavet vores planlægning

Læs mere

Gode råd til samarbejdet med ambassadører

Gode råd til samarbejdet med ambassadører Gode råd til samarbejdet med ambassadører Guide til landsdelskonsulenter Marts 2016 Denne guides indhold Formål Din opgave som landsdelskonsulent Ambassadøren Ambassadøren Ambassadørens opgave Tre eksempler

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 47+48 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 47+48 2013 Fælles info Sygemeldt. Jonna, pædagog på 2. årgang, er desværre blevet ramt af en blodprop og er derfor sygemeldt. Hun er pt. indlagt til genoptræning. Det står klart, at der vil blive tale om en længere

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Oktober 2012 ~ side 1

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Oktober 2012 ~ side 1 SFO Bladet SFO Buddinge ~ Oktober 2012 ~ side 1 Kære børn og forældre i SFO Buddinge Rigtig glædelig efterår det er nu, man skal gennemgå børnenes garderober, og sikre sig, at regntøjet og gummistøvlerne

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

Guide. til frivilligværktøjer

Guide. til frivilligværktøjer Værktøj til frivilligledelse Guide til frivilligværktøjer // Kære frivilligledere I får her et kit med tre praktiske værktøjer, som I kan bruge sammen i lederteamet og med de engagerede frivillige i jeres

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen Anne s dagpleje Annes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej 45 6600 Vejen Tlf.: 40893753 Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

DesignBørnehuset SanseSlottet

DesignBørnehuset SanseSlottet DesignBørnehuset SanseSlottet Vi vil gerne byde jer velkommen i Designbørnehuset SanseSlottet. SanseSlottet er en afdeling af Børnehusene i Vonsild. Vi håber, denne skrivelse kan give jer et lille indblik

Læs mere

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Valg af Læringsmål: Læringsmål: Ud fra den overordnede læreplan se stjernen vælges et læringsmål. (0 til 2.år) Beskriv den aktuelle sammenhæng

Læs mere

En god sæsonstart. Inspirationsfolder

En god sæsonstart. Inspirationsfolder En god sæsonstart Inspirationsfolder Indholdsfortegnelse FORORD 2 HUSKELISTE 4 Hvilke målgrupper har vi fokus på? 5 Hvilke hold tilbyder vi i næste sæson? 5 Har vi styr på alle træningstider? 6 Har vi

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

Fabelkunst EVA JOENSEN

Fabelkunst EVA JOENSEN Fabelkunst EVA JOENSEN Fabelagtig kunst... I århundreder har mennesker fortalt hinanden fabler. Fantasier og fortællinger i ord og billeder. God kunst er fabelagtig og Fabelkunst er udtryk, der gør indtryk

Læs mere

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar.

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. Anmeldelse Marianne Grønnow Magasinet Kunst Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. WONDERWORLD 28. oktober 2014 Reportage

Læs mere

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1 SFO Bladet SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1 Kære børn og forældre i SFO Buddinge Så er vi i gang med sidste SFO måned for 3. klasserne, inden de skal starte i klubben 1. juni. 2. klasserne får lov at komme

Læs mere

Etablering af GF erfagruppe Møde den 13. april 2011

Etablering af GF erfagruppe Møde den 13. april 2011 Etablering af GF erfagruppe Møde den 13. april 2011 Erfaringer og udfordringer Kreds Nordjylland: Svært at TR og AMiR ikke kommer på GF. I 2009 havde vi engageret en korleder. Tidligere var det KB medlemmer,

Læs mere

Kapitel 1. Det l a nge blik

Kapitel 1. Det l a nge blik Kapitel 1 Det l a nge blik Kirurgen sagde:»jeg vil foretage en nethindeoperation på dit venstre øje.«det var gode nyheder, men så fortsatte han med at sige, at jeg skulle rekreere mig efter operationen

Læs mere

Kort fortalt om værten og gæsterne den lille håndbog for nybegyndere

Kort fortalt om værten og gæsterne den lille håndbog for nybegyndere Kom godt i gang start-pakke og flere svar Hvis du ikke har fundet svar på det hele, så læs mere på danmarkspisersammen.dk, hvor du også kan finde en start-pakke med bl.a. skabeloner til invitation og plakat

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Lissis dagpleje. Kontakt oplysninger: Lissi Astrup Hansen Ryttervej 36, Andst 6600 Vejen Tlf.:

Lissis dagpleje. Kontakt oplysninger: Lissi Astrup Hansen Ryttervej 36, Andst 6600 Vejen Tlf.: Lissi s dagpleje Lissis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lissi Astrup Hansen Ryttervej 36, Andst 6600 Vejen Tlf.: 51 28 99 05 Lissi Astrup Hansen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

I dag fredag er det sidste skoledag for tigerne Yes. I fodbold blev det som vanligt en sejr til lærerne (så vidt jeg lige kunne tælle sammen )

I dag fredag er det sidste skoledag for tigerne Yes. I fodbold blev det som vanligt en sejr til lærerne (så vidt jeg lige kunne tælle sammen ) Hold Øje Uge 22. Kort uge og et kort Hold Øje. I dag fredag er det sidste skoledag for tigerne Yes. I fodbold blev det som vanligt en sejr til lærerne (så vidt jeg lige kunne tælle sammen ) Vi er så småt

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal:

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal: Vil du være en del af International Art Festival 2013? Send ind til censurering nu. Vores mål er at arrangerer en årligt tilbagevendende kunstfestival med internationalt tilsnit. I 2011 gennemførte vi

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM INDHOLD Introduktion til projektet DET AKTIVE BYRUM SIDE 1 Hvordan skaber man et sted for piger? SIDE 2 Min nye byrumsfacilitet

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af bl.a. RETRO giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven baseret

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Indhentning af tilbud

Indhentning af tilbud Indhentning af tilbud Midtjysk Turisme ønsker at få tilbud på opgaveløsning vedrørende følgende opgaver i regi af Socialfondsprojektet RETHINK Kulturturisme : Konsulentbistand til event- og forretningsudvikling

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

Tips til Model og Fotograf

Tips til Model og Fotograf Tips til Model og Fotograf af Signe Mørkeberg Sjøstrøm Tips til modeller MÅL For at kunne leve som fashion model i Danmark, er der desværre nogle kropsmål man skal kunne leve op til. Det betyder IKKE,

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

JUNI-NYT FRA KUNDBY SKOLE

JUNI-NYT FRA KUNDBY SKOLE JUNI-NYT FRA KUNDBY SKOLE Kundby d. 11. juni 2012 Kære forældre Endnu et skoleår går mod sin afslutning, og den dejlige sommerferie venter forude. I år strækker skoleåret sig helt hen imod juli måned,

Læs mere

Anitas dagpleje. Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389

Anitas dagpleje. Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389 Anita s dagpleje Anitas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389 Anita Dalby Schneider Dich Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

Bethesdas Unge - program og møde opbygning

Bethesdas Unge - program og møde opbygning Bethesdas Unge - program og møde opbygning 2006 1 Indholdsfortegnelse: 1) Baggrund og kilde for nytænkning af BU s struktur 2) Mødeelementer a. Åbne fem minutter b. Forbøn c. Cellegrupper d. Undervisning

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Nyhedsbreve, der sælger

Nyhedsbreve, der sælger Nyhedsbreve, der sælger - Anja Nielsen Nyhedsbreve, der sælger E-mail marketing er en fantastisk salgskanal. Her får du en god opskrift på nyhedsbreve, der sælger. Du får konkrete tips til, hvordan du

Læs mere

Tumleklub. Tumleklub er;

Tumleklub. Tumleklub er; Aktivitetsgrupper Fra kl. 9.30 til 10.30 har vi tirsdag og torsdag planlagte aktiviteter på tværs af grupperne. Her iværksætter vi målrettede aktiviteter rettet mod bestemte aldersgruppe af børn, således

Læs mere

Dansk Talentakademi: Vision for Campus

Dansk Talentakademi: Vision for Campus Dansk Talentakademi: Vision for Campus vedtaget af bestyrelsen September 2014 Indledning Dansk Talentakademi tilbyder undervisning til ca. 150 elever fordelt på fem linjer: Musik Kunst og Design Dans Musical

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Aktiviteter med beboerne

Aktiviteter med beboerne Aktiviteter med beboerne Vinteren har stået på mange sjove, hyggelige og traditionsbåndende aktiviteter sammen med de skønne beboere i klynge 1. I december blev der hver dag hygget med kalendergaver, et

Læs mere

inspirationsmøde, fordi vi meget gerne vil inddrage jer og jeres ideer i udviklingen af konceptet!

inspirationsmøde, fordi vi meget gerne vil inddrage jer og jeres ideer i udviklingen af konceptet! Dette scenarie har meget meget lidt at gøre med vores vision for vandog wellnessprojektet. Men denne visionære mand fra en helt anden tidsalder er alligevel et godt udgangspunkt for at belyse nutidens

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere