Leg med LYS OG HVAD KAN BOVBJERG FYR OG ANDRE KULTUR- OG TURISTAKTØRER I REGION MIDTJYLLAND LÆRE AF FYRFESTIVALEN PÅ BOVBJERG FYR?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Leg med LYS OG HVAD KAN BOVBJERG FYR OG ANDRE KULTUR- OG TURISTAKTØRER I REGION MIDTJYLLAND LÆRE AF FYRFESTIVALEN PÅ BOVBJERG FYR?"

Transkript

1 Lige til kanten... IS MØRKE Leg med LYS OG HVAD KAN BOVBJERG FYR OG ANDRE KULTUR- OG TURISTAKTØRER I REGION MIDTJYLLAND LÆRE AF FYRFESTIVALEN PÅ BOVBJERG FYR? EVALUERINGSRAPPORT, UDVIKLET AF:

2 Lige til sagen Bovbjerg fyr har i 2014 arbejdet engageret, hårdt og festligt med at udvikle fyrfestivalen Leg med is, lys og mørke. Et testprojekt i regi af Socialfondsprojektet RETHINK Kulturturisme. Undertegnede har været en integreret del af fyrfestivalen via to projekter, nemlig: Konsulent/sparringspartner til event- og forretningsudvikling samt Gennemførelse af Publikumsundersøgelse med henblik på at udføre eksperimenter og give anbefalinger til fremtidig markedsføring. Alle mine konklusioner og resultater fra begge opgaver præsenteres på de følgende sider via 3 handlingsorienterede værktøjer. Således er det mit håb, at rapporten vil blive taget frem i lyset under planlægningen af såvel enkelt-aktiviteter som større fremtidstiltag, frem for at ende i mørket i bunden af en dyb skuffe. Skulle dele af rapporten virke indforstået på dig, som er ikke-indviet, er du hjertens velkommen til at kontakte mig på så uddyber jeg gerne. Bovbjerg Fyrs slogan er Lige til kanten og inspireret af dette, går vi Lige til sagen. God læsning. Thomas Lütken Kreativ Vanebryder Direktør / Indehaver i VovemoD vovemod.dk / /

3 indhold Afsnit 1. Hvad kan denne evalueringsrapport ANVENDES til? Afsnit 2. Hvilke skridt tog vi - på DEN LANGE VANDRING - for at skabe fyrfestivalen Leg med is, lys og mørke? Afsnit 3. Hvilke 4 BEHOVSDÆKNINGER kan tiltrække endnu flere gæster til Bovbjerg Fyr? Afsnit 4. Hvilke 11 eksperimenterende OPLEVELSES- INGREDIENSER kan Bovbjerg Fyr (og andre turistaktører i regionen) nu putte i fremtidige aktivitetsretter? Afsnit 5. Hvilke 2 fremtidige AKTIVITETSRETTER kan især give Bovbjerg Fyr forøget indtjening i de kommende år? Afsnit 6. Hvordan kommer Bovbjerg Fyr videre? Afsnit 7. Blev visionen til virkelighed?

4 1. anvendelse 1. HVAD KAN DENNE EVALUERINGSRAPPORT ANVENDES TIL? Denne evalueringsrapport opsamler læringen fra fyrfestivalen Leg med is, lys og mørke i tre værktøjer, som Bovbjerg Fyr kan anvende aktivt fremover: 1. I afsnit 3 som indkredsning af 4 BEHOVSDÆKNINGER, som Bovbjerg Fyr kan have særligt fokus på i gæsternes før-, under- og efteroplevelser. Disse 4 behovsdækninger kan bevidstgøres hos alle frivillige. 2. I afsnit 4 som en opsamling af 11 OPLEVELSESINGREDIENSER, der kan puttes i fremtidige aktiviteter hos Bovbjerg Fyr og andre af regionens kultur- og turistaktører. De 11 ingredienser kan bruges i enhver udviklingsseance som en katalysator for øjeblikkelig inddragelse af gode erfaringer. 3. I afsnit 5 som et konceptidé-katalog med 2 væsentlige AKTIVITETSRETTER, som Bovbjerg Fyr fylder de 11 ingredienser i, for at sikre nødvendig indtjening i de kommende år - OG som kan overvejes som en hovedretning for de frivilliges udviklingsfokus i den kommende tid. Desuden indeholder afsnit 5 en række små og store konceptidéer til forretningsfremme. OVENNÆVNTE INDHOLD ER TILTÆNKT 3 PARTER: 1. BOVBJERG FYR...som kan bruge erfaringerne til at forbedre: MARKEDSFØRING... Så der tiltrækkes flere gæster - især internationale kulturturister. Bovbjerg Fyr havde i gæster, mens flere af de større seværdigheder på egnen har op imod det dobbelte. Der er potentiale for at trække både flere gæster til regionen/egnen og flere fra regionen/ egnen til Bovbjerg Fyr - især i OPLEVELSESKVALITET... Så gæsterne får endnu større værdi af deres besøg og er villige til at betale mere for det. VÆRDIKÆDESAMARBEJDE...Så samarbejdet med lokale turist- og kulturaktører styrkes yderligere og trækker flere gæster til egnen - til gavn for alle parter. 2. MIDTJYSK TURISME, REGION MIDT, AARHUS 2017 OG DEN EUROPÆISKE SOCIALFOND...som kan se, hvorledes den godkendte vision blev til virkelighed, og hvilken læring der kan trækkes ud af eksperimenterne til gavn for Bovbjerg Fyr og regionens andre kultur- og turistaktører. 3. REGIONENS KULTUR- OG TURISTAKTØRER...som på de følgende sider kan få konkret inspiration til, hvordan de kan forstærke markedsføring, oplevelseskvalitet og værdikædesamarbejde - baseret på Bovbjerg Fyrs eksperimenter og læringer.

5 2. den lange vandring Det har været en lang vandring. Her er 22 skridt, som blev taget for at skabe fyrfestivalen: 2. HVILKE SKRIDT TOG VI FOR AT SKABE FYRFESTIVALEN? VISIONSARBEJDE PÅ BOVBJERG FYR 1. Bovbjerg laver visionsbeskrivelse, der udvælges af RETHINK Kulturturisme KONSULENTARBEJDE MED THOMAS A. RASMUSSEN, HALD & LIE 2. Styregruppen laver mål- og rammesætning med Thomas A. Rasmussen 3. Frivilliggruppen laver mål- og rammesætning med Thomas A. Rasmussen 4. Frivilligudvalg foretager indledende eksperimenter KREATIVT UDVIKLINGSFORLØB MED THOMAS VOVEMOD 5. Styregruppen m.fl. får nye værktøjer til konceptet og skærer ind til benet i Vanebrudspalæet - rød tråd, navn og kerneaktiviteter besluttes 6. Frivilliggruppen videreudvikler sammen med Thomas VovemoD ud fra kerneaktiviteter på Bovbjerg Fyr 7. Frivilligudvalg eksperimenterer med de udvalgte aktiviteter 8. Markedsføringsgruppen og Thomas VovemoD udvikler visuel linje for projektet 9. Lene og Thomas VovemoD udvikler markedsføringseksperiment til nye målgrupper - breve skrives, opsættes, trykkes, pakkes og sendes 10. Styregruppen, Thomas VovemoD og lokale seværdigheder udvikler konceptet Lemvig-egnens levende landkort 11. Markedsføringsgruppen udvikler og producerer Ballonposekampagnen 12. Alle frivilligudvalg arbejder med finudvikling af deres aktiviteter 13. Thomas, Lene og frivillige færdiggør det levende landkort sammen med lokale seværdigheder 14. Frivilligudvalg bygger og stiller op - køkkenet producerer kager i kæmpestore mængder torsdag-fredag 15. Fredagsarrangementet gennemføres 16. Der gennemføres 20 publikumsinterview + observationer Lørdagsarrangementet gennemføres 18. Alle rydder op 19. Festlig fællesspisning lørdag aften for frivillige og særlige gæster 20. Alle rydder mere op 21. Thomas udvikler Forretningsplan/Model for videreudvikling af Bovbjerg Fyr 22. Styregruppen, Dagmar og Thomas mødes på Bovbjerg Fyr for at gennemgå den grovformulerede evalueringsrapport og vende blikket fremad

6 3. behovsdækninger OV VI SKAL DÆKKE HOS GÆSTERNE FOR AT GØRE BOVBJERG FYR TIL EN SUND FORRETNING UNDER (OPLEVELSE) HOV 2 UNDER-BEHOV 1 UNDER-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 3 UNDER-BEHOV 4 EFTER-B og vælge de tige igheder at ritiden/ferien matcher behov og 3. HVILKE 4 BEHOVSDÆKNINGER KAN TILTRÆKKE ENDNU FLERE GÆSTER TIL BOVBJERG FYR? KAN MÅLES PÅ ANTALLET AF GÆSTER PÅ FYRET Bovbjerg Fyr kan videreudvikle sin forretning ved at bruge fyrfestivalerfaringerne til at blive endnu bedre til at hjælpe gæsterne med at dække aktuelle behov - og huske at tage sig rimeligt betalt for det. Interview og observationer af publikum vidner om, at Bovbjerg Fyr især kan opfylde disse vigtige behov i FØR-UNDER-EFTER-fasen: MENNESKELIGE BEHOV VI SKAL DÆKKE HOS GÆSTERNE FOR AT GØRE BOVBJERG FYR TIL EN SUND FORRETN FØR (SALG) Et menneskeligt behov for at fordybe og forankre sig i skæbner, historie og ophav (som modvægt til overfladiskhed og et liv i høj hastighed) Behovet for at finde ro og eftertænksomhed (ift. udfordringer, udvikling og kropslig stress) UNDER (OPLEVELSE) FØR-BEHOV 1 FØR-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 1 UNDER-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 3 Opdage og vælge det helt rigtige område at feriere i. Som matcher aktuelle behov og ønsker Opdage og vælge de helt rigtige seværdigheder at bruge fritiden/ferien på. Som matcher aktuelle behov og ønsker EFTER (MERSALG/GENSALG) KAN MÅLES PÅ ANTALLET AF GÆSTER PÅ FYRET EHOV 4 EFTER-BEHOV 1 EFTER-BEHOV 2 EFTER-BEHOV 3 olverende leg, sjov, ventyrlighed og dende samvær KAN MÅLES PÅ TILFREDSHEDEN MED BESØGET OG EKSTRA KØB Dele unikke oplevelser, så andre kan se, hvad man har bedrevet, og inspirere andre til at få den samme oplevelse Mindes unikke oplevelser (og trække på dem i hverdagen Behovet for at vende tilbage til steder, der opfyldte ønsker og behov Et menneskeligt behov for at fordybe og forankre sig i skæbner, historie og ophav (som modvægt til overfladiskhed og et liv i høj hastighed) Behovet for at finde omsorg og en tryg følelse af hjemlighed og imødekommenhed KAN MÅLES PÅ SPREDNINGEN AF BUDSKABET / FLERE GÆSTER OG GÆSTENS EGEN TILBAGEVENDEN TIL FYRET Behovet for at finde ro og eftertænksomhed (ift. udfordringer, udvikling og kropslig stress) Lyst til involverende leg, sjov, tumlen, eventyrlighed og underholdende samvær KAN MÅLES PÅ TILFREDSHEDEN MED BESØGET OG EKSTRA KØB Behovet for at fin en tryg følelse af og imødekomme EFTE Dele uni så andre man har inspirere den sam

7 HVORDAN SIKRER VI, AT GÆSTERNE OPDAGER, AT VI KAN DÆKKE DISSE FOR DEM VIGTIGE BEHOV? Det kræver, at Bovbjerg Fyr tør træde stærkt i karaktér ligeså meget i hverdagen, som de gjorde ved fyrfestivalen. De skal i ethvert samspil FØR, UNDER og EFTER besøget stå ved - og vise omverden - at: BOVBJERG FYR ER STEDET, HVOR DU KAN NYDE: HISTORIENS VINGESUS & NATURENS KRÆFTER DEN DEJLIGSTE HJEMLIGHED & ET LEGENDE FÆLLESSKAB Med de fire farver for øje kan Bovbjerg Fyr ved enhver aktivitet overveje, hvilke behov den dækker, og sørge for, at den træder så meget i karaktér, at gæsten tydeligt forstår, at denne behovsdækning er i spil. I de 11 ingredienser på de kommende sider kan du læse, hvordan de fire behovsdækningsfarver kan komme i spil, så f.eks. en opfordring til nye gæster om at komme på besøg ikke bare er en almindelig annonce eller en kedelig mail, men f.eks. er et legende brev, som fint illustrerer det gule budskab om det legende fællesskab på Bovbjerg Fyr, lang tid før de overhovedet besøger stedet.

8 4. oplevelses-ingredienser 4. HVILKE 11 OPLEVELSES-INGREDIENSER KAN PUTTES I FREMTIDE OPLEVELSESRETTER? For at gøre en lang historie kort, så har jeg opsamlet de 11 ingredienser ved at holde samtlige aktiviteter på fyrfestivalen op imod de væsentlige FØR-UNDER- EFTER-behov for at analysere, hvordan hvilke aktiviteter har medvirket til dækning af hvilke behov. De 20 interview i publikumsundersøgelsen har jeg brugt til at verificere om behovsdækningen lykkedes i praksis. Ud fra dette har jeg sammenfattet 11 ingredienser, som er værd at overveje at putte i enhver aktivitetsret, som Bovbjerg Fyr udvikler, for at styrke gæsternes behovsdækning. På næste side kan du se de aktiviteter, som blev tilbudt på festivalen (jf. festivalens programkort for fredag aften og lørdag dag). På den efterfølgende side kan du se, hvordan aktiviteterne er listet i lodrette kolonne, mens behovsdækningerne er listet vandret. Ud fra dette dannes der 11 ingredienser, som efterfølgende beskrives på boblekortene. Hvis ovenstående udpegningsproces ikke giver mening med den korte forklaring, så vid, at ingredienserne let kan hjælpe dig til nye handlinger, selv uden at du helt forstår, hvordan de opstod i et. Kortene er tænkt således, at de kan printes ud, foldes og sættes på tavlen. Hver gang en aktivitet skal udvikles, kan et eller flere kort bringes i spil med spørgsmålet: Kunne denne ingrediens indgå i aktiviteten?

9 Leg med IS FREDAG I MØRKET LYS OG MØRKE STED: SKRÆNTEN Fra kan du sætte ansigter og personligheder på 7 særlige #HAVMÆND OG HAVFRUER. Hvem ved, hvilke spændende ting, de kan finde på, når først du får vakt dem til live?? STARTSTED: TÅRNET Fra kl kan du drage på din helt egen #DRØMMEVANDRING. Bring gode ønsker for fremtiden fra tårnet til havet på vores særlige drømmesti, og markér din drøm ved at bygge en smuk drømmevarde i vandkanten. STED: CAFÉEN Fra sælger #LEG-LÆS-LÆR-BUTIKKEN lærdom, kunst og minder fra dagen. STED: FYRVEJ Fra og med kl gi r vi #EN KOLD VELKOMST. Du vil blive modtaget i en æresport, du aldrig har set før! Aktivitetskortet udleveres og første leg med is, lys og mørke starter her. STED: FYRGÅRDEN Kl byder fondsbestyrelsesformand og frivillig Bjørn Albinus #OFFICIELT VELKOMMEN i Fyrgården. STED: SKRÆNTEN Kl slutter vi fredag aften med manér - ikke med fyrværkeri, men med #DANSENDE LYGTER. P STED: VED DET RUNDE GASHUS Fra kan du opleve hvilke #MØRKE-SVÆRMERE der tiltrækkes af en 400 W pære på et hvidt lagen. STED: DEN GAMLE BUNKER Indenfor perioden kan du #SE PÅ STJERNER. Vi opstiller teleskoper ved den gamle bunker og guider dig helt til stjernerne :-) STED: FYRHAVEN Fra kl kan du drage ind i en #EVENTYRVERDEN. Slip fantasien løs og skab farverige iskrystaller, som kan forvandle højtroldens dystre vulkanlandskab til en smuk eventyrverden. STED: PLÆNEN BAG BRONZEALDERHØJEN Bliv selv en af #ALKYMISTERNE fra og eller kig med fra 1. parket, når vi i mystiske laboratorier udenfor i mørket leger med den magiske virkning af store iskuber, lys og farver. Mød op 10 minutter før start hvis du selv vil være en af alkymisterne. START-STED: FYRFORSTAND (1. SAL) Kl og inviterer vi til #MØRKE-FOTOGRAFI. Ta dit spejlreflekskamera med og få tips og leg med, når vi udforsker kameraets fantastiske muligheder for at ta flotte billeder i mørket. iphone-brugere kan også lege med. NB. Undervisning starter og Lige til kanten... Nyd det særlige lys og mørke ved Bovbjerg Fyr. Leg, sans og lad dig røre og forføre af former, farver og bevægelser. Med isen som en reminder om at livet er på én gang stærkt og skrøbeligt, udfordrer vi dig til at fange isens sjæl, før den smelter mellem hænderne på dig. FYRVEJ 27. FERRING LEMVIG. BOVBJERGFYR.DK Leg med IS STED: CAFÉEN Fra kan du #SMAGE PÅ ISTIDEN, når caféen sælger aftensmad og kager - tilsat et stænk af istid (og JA, du kan også købe IS :-) LØRDAG I LYSET LYS OG MØRKE STED: MARKEN Fra kan du lege og kælke på ISBJERGET og opdage, hvordan istiden flyttede isen rundt i norden. STARTSTED: TÅRNET Fra kl kan du drage på din helt egen #DRØMMEVANDRING. Bring gode ønsker for fremtiden fra tårnet til havet på vores særlige drømmesti, og markér din drøm ved at bygge en smuk drømmevarde i vandkanten. STED: FYRVEJ Fra og med kl gi r vi #EN KOLD VELKOMST. Du vil blive modtaget i en æresport, du aldrig har set før! Aktivitetskortet udleveres og første leg med is, lys og mørke starter her. STED: FYRGÅRDEN Kl byder fondsbestyrelsesformand og frivillig Bjørn Albinus #OFFICIELT VELKOMMEN i Fyrgården. P STED: SKRÆNTEN Fra kan du sætte ansigter og personligheder på 7 særlige #HAVMÆND OG HAVFRUER. Hvem ved, hvilke spændende ting, de kan finde på, når først du får vakt dem til live?? STED: FYRHAVEN Fra kl kan du drage ind i en #EVENTYRVERDEN. Slip fantasien løs og skab farverige iskrystaller, som kan forvandle højtroldens dystre vulkanlandskab til en smuk eventyrverden. STED: MARKEN FORAN BRONZEALDERHØJEN KL har vi premiere på LEMVIG-EGNENS LEVENDE LANDKORT, hvor vores gode kolleger i området leger med på fyrfestivallen og viser vej til unikke seværdigheder i området. Lige til kanten... STED: CAFÉEN Fra sælger #LEG-LÆS-LÆR-BUTIKKEN lærdom, kunst og minder fra dagen. STED: CAFÉEN Fra kan du #SMAGE PÅ ISTIDEN, når caféen sælger aftensmad og kager - tilsat et stænk af istid (og JA, du kan også købe IS :-) Nyd det særlige lys og mørke ved Bovbjerg Fyr. Leg, sans og lad dig røre og forføre af former, farver og bevægelser. Med isen som en reminder om at livet er på én gang stærkt og skrøbeligt, udfordrer vi dig til at fange isens sjæl, før den smelter mellem hænderne på dig.

10 UDPEGNING AF OPLEVELSES-INGREDIENSER FØR (SALG) UNDER (OPLEVELSE) EFTER (MERSALG/GENSALG) FØR-BEHOV 1 FØR-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 1 UNDER-BEHOV 2 UNDER-BEHOV 3 UNDER-BEHOV 4 EFTER-BEHOV 1 EFTER-BEHOV 2 EFTER-BEHOV 3 Opdage og vælge det Opdage og vælge de KAN MÅLES PÅ Et menneskelig Behovet for at finde Behovet for at finde Lyst til involverende KAN MÅLES PÅ Dele unikke oplevelser, Mindes unikke Behovet for at KAN MÅLES PÅ helt rigtige område at helt rigtige ANTALLET AF behov for at ro og omsorg og en tryg leg, sjov, tumlen, TILFREDSHEDEN MED så andre kan se, hvad oplevelser (og trække vende tilbage til SPREDNINGEN AF feriere i. Som matcher seværdigheder at GÆSTER PÅ FYRET fordybe og forankre eftertænksomhed følelse af eventyrlighed og BESØGET OG EKSTRA man har bedrevet, og på dem i hverdagen steder, der BUDSKABET / aktuelle behov og bruge fritiden/ferien sig i skæbner, (ift. udfordringer, hjemlighed og underholdende KØB inspirere andre til at få opfyldte ønsker og FLERE GÆSTER ønsker på. Som matcher historie og ophav udvikling og kropslig imødekommenhed samvær den samme oplevelse behov OG GÆSTENS aktuelle behov og (som modvægt til stress) EGEN ønsker overfladiskhed og et TILBAGEVENDEN liv i høj hastighed) TIL FYRET EKSPERIMENT A VIP- INVITATIONER OG GUIDES 1. Skabe legende VIPbreve EKSPERIMENT B BALLONPOSER OG VIDEOER 2. Skabe legende henvisning EKSPERIMENT C EN KOLD VELKOMST EKSPERIMENT D EN EVENTYRVERDEN EKSPERIMENT E OFFICIEL VELKOMST 4. Fremme hjemlighed 4. Fremme hjemlighed 3. Skabe legende modtagelse 5. Gøre interaktionen eventyrlig 3. Skabe legende modtagelse EKSPERIMENT F DRØMMEVANDRING 7. Opfordre til 5. Gøre interaktionen 9. Føre café og butik til eftertanke eventyrlig kanten EKSPERIMENT H ALKYMISTERNE 5. Gøre interaktionen eventyrlig EKSPERIMENT I HAVMÆND OG HAVFRUER 5. Gøre interaktionen eventyrlig 5. Gøre interaktionen eventyrlig EKSPERIMENT J MØRKE- FOTOGRAFI EKSPERIMENT K SE PÅ STJERNER 6. Koble leg og viden 6. Koble leg og viden EKSPERIMENT L MØRKE- SVÆRMERE 6. Koble leg og viden EKSPERIMENT M LEG- LÆS- LÆR- BUTIKKEN 9. Føre café og 9. Føre café og butik 9. Føre café og 9. Føre café og butik 9. Føre café og butik til butik til kanten til kanten butik til kanten til kanten kanten EKSPERIMENT N SMAG PÅ ISTIDEN 9. Føre café og 9. Føre café og butik 9. Føre café og 9. Føre café og butik butik til kanten til kanten butik til kanten til kanten EKSPERIMENT O DANSENDE LYGTER 7. Opfordre til eftertanke EKSPERIMENT P ISBJERGET EKSPERIMENT Q LEMVIG- EGNENS LEVENDE LANDKORT 10. Forene seværdigheder 6. Koble leg og viden 6. Koble leg og viden EKSPERIMENT R FALDSKÆRMSUDSPRING EKSPERIMENT S SPECIALSKILTE 8. Skabe legende omgivelser EKSPERIMENT T PENGEGRISEN 8. Skabe legende omgivelser EKSPERIMENT U VIP- VÆRTER 4. Fremme hjemlighed EKSPERIMENT V FRIVILLIG PÅ TVÆRS 11. Sammenføre frivillige Ingrediens #01 : Skabe legende VIP-breve Ingrediens #02 : Skabe legende henvisninger Ingrediens #03 : Skabe legende modtagelse Ingrediens #04 : Fremme hjemligheden Ingrediens #05 : Gøre interaktion eventyrlig Ingrediens #06 : Koble leg og viden Ingrediens #07 : Opfordre til eftertanke Ingrediens #08 : Skabe legende omgivelser Ingrediens #09 : Føre café og butik til kanten Ingrediens #10 : Forene seværdigheder Ingrediens #11 : Sammenføre frivillige

11 SKABE LEGENDE VIP-BREVE At udbrede kendskabet til Bovbjerg Fyr som turist- og mødested til flere relevante, potentielle besøgende i verden uden for Lemvig-egnen At benytte en konkret anledning til at få besøg af indflydelsesrige ambassadører for grupper af mennesker på Bovbjerg Fyr/Lemvig-egnen 1. Udpegede tre vigtige ambassadør-målgrupper vedr. Ovenstående: - Formænd for frivillighedsorganisationer med lyst til at opleve den helt særlige frivillighed på fyret (de 100 mest relevante blev nøje udpeget) - Ejere/Direktører i omegnsvirksomheder med potentielt ønske om at holde møder på unikke steder (de 50 mest relevante blev nøje udpeget) - Norske 'fyrvenner' fra Lindesnés fyr, således med særlig interesse for fyrhistorie (de 100 mest relevante blev nøje udpeget af Lindesnés fyr) 2. Der blev formuleret et personligt invitationsbrev, med håndskrevet navn på brevet. 3. Brevet blev assisteret af et A4-ark om festivalen og et om fyret 4. I kuverten lagde vi marehalm, sand, salt og en (lakrids)fisk. Hjørner blev tapet. SKABE LEGENDE VIP-BREVE At udbrede kendskabet til Bovbjerg Fyr som turist- og mødested til flere relevante, potentielle besøgende i verden uden for Lemvig-egnen At benytte en konkret anledning til at få besøg af indflydelsesrige ambassadører for grupper af mennesker på Bovbjerg Fyr/Lemvig-egnen 1. Udpegede tre vigtige ambassadør-målgrupper vedr. Ovenstående: - Formænd for frivillighedsorganisationer med lyst til at opleve den helt særlige frivillighed på fyret (de 100 mest relevante blev nøje udpeget) - Ejere/Direktører i omegnsvirksomheder med potentielt ønske om at holde møder på unikke steder (de 50 mest relevante blev nøje udpeget) Vi fik 13 % aktiv respons. For år tilbage var der en aktiv respons-rate på 0,5-1 % på direct-mail, så dette er gange højere. 5 % kunne deltage i den pågældende weekend og tog familierne med. Flere afbud kom med flotte postkort. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSE Under talerne til vores fællesspisning lørdag aften fortalte flere VIP-deltagere i taler om den gode følelse ved at modtage en helt særlig personlig invitation. Borgmesteren i Lindesnés, som også er fyrven, havde droppet nogle meget vigtige lokale aftaler for at komme ned til Bovbjerg Fyr. Den norske fyrmoster Siri fik dog skæld ud af sin kollega, fordi han måtte støvsuge Bovbjerg-sand ud af sit tastatur ;-) FORBEDRINGSPUNKTER Brevene til norske fyrvenner kom pga. sommerferietravlhed på fyret først afsted primo august, hvilket var for sent i forhold til planen om udsendelse i starten af juli. Det mindskede naturligvis deltagelsesraten. - Norske 'fyrvenner' fra Lindesnés fyr, således med særlig interesse for fyrhistorie (de 100 mest relevante blev nøje udpeget af Lindesnés fyr) HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 2. Der blev formuleret et personligt invitationsbrev, med håndskrevet navn på brevet. 3. Brevet blev assisteret af et A4-ark om festivalen og et om fyret 4. I kuverten lagde vi marehalm, sand, salt og en (lakrids)fisk. Hjørner blev tapet. HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. I stedet for evt. at udsende s til 'revl og krat' kan I nøje udpege personer, I meget gerne vil i kontakt med, og som skal være jeres første ambassadører. Vi fik 13 % aktiv respons. For år tilbage var der en aktiv respons-rate på 0,5-1 % på direct-mail, så dette er gange højere. 5 % kunne deltage i den pågældende weekend og tog familierne med. Flere afbud kom med flotte postkort. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSE Under talerne til vores fællesspisning lørdag aften fortalte flere VIP-deltagere i taler om den gode følelse ved at modtage en helt særlig personlig invitation. Borgmesteren i Lindesnés, som også er fyrven, havde droppet nogle meget vigtige lokale aftaler for at komme ned til Bovbjerg Fyr. Den norske fyrmoster Siri fik dog skæld ud af sin kollega, fordi han måtte støvsuge Bovbjerg-sand ud af sit tastatur ;-) 2. Herefter kan I udtænke en henvendelse på mail eller brev, som viser modtageren, at I virkelig vil dem (og det vil I jo, hvis de er nøje udvalgt!) 3. Henvendelsen skal lyse langt væk af jeres værdier og behovsdækning for dem, ligesom Bovbjerg Fyrs brev sendte klare signaler om en tur til et spændende sted ved Vesterhavet.

12 Bovbjerg Fyr Leg med - lige til kanten IS LYS OG MØRKE ` g ayfy ca ZYgh]jU``Yb d VcjV^Yf[Zmf"X_,QIR ]XP )HVWLYDO ILQGHQ 6LH DXI ERYEMHUJI\U GN Festival august NDQ NRGHQ RJ VH KYRU GDQ GX ODYHU LVO\JWH DI HQ EDOORQ Experimentieren mit Eis, Licht und Dunkelheit EKSPERIMENT #2: FYRVEJ 27. FERRING. DK 7620 LEMVIG $QOHLWXQJ ]XP %DVWHOQ (LVODWHUQH DXV HLQHP %DOORQ SKABE LEGENDE HENVISNINGER At sikre at danske og tyske turister i områdets sommerhuse hurtigst muligt efter ankomst til området blev bekendte med festivalen. At give gæsterne en flig af den oplevelse, der ventede, for at sikre, at gæsterne straks kunne identificere og vurdere relevansen af den ventende oplevelse 1. Vi fandt en af festivalens legende kunstaktiviteter, som ville kunne udføres i et lejet sommerhus. Nemlig at hælde vand i en ballon og fryse 'kuglen' et eksakt antal timer. Herefter sprættes ballonen op, der slås hul i den ikke helt færdigfrosne kugle, og vandet hældes ud. Så har man en islygte, som man kan putte et fyrfadslys eller en lommelygte i. 2. Markedsføringsgruppen producerede 1500 små lynlåsposer med en ballon og to små info-ark på dansk og tysk. 3. Desuden producerede to frivillige med komiktalenter en video, hvor de uden ord fremviste, hvad man skulle gøre for at lave islygten - og hvad man ikke skulle gøre. Posen linkede til videoen med en QR-kode og havde link til mere info (på tysk) om festivalen på bovbjergfyr.dk EKSPERIMENT #2: SKABE LEGENDE HENVISNINGER At sikre at danske og tyske turister i områdets sommerhuse hurtigst muligt efter ankomst til området blev bekendte med festivalen. At give gæsterne en flig af den oplevelse, der ventede, for at sikre, at gæsterne straks kunne identificere og vurdere relevansen af den ventende oplevelse 1. Vi fandt en af festivalens legende kunstaktiviteter, som ville kunne udføres i et lejet sommerhus. Nemlig at hælde vand i en ballon og fryse 'kuglen' et eksakt antal timer. Herefter sprættes ballonen op, der slås hul i den ikke helt færdigfrosne kugle, og vandet hældes ud. Så har man en islygte, som man kan putte et fyrfadslys eller en lommelygte i. 2. Markedsføringsgruppen producerede 1500 små lynlåsposer med en ballon og to små info-ark på dansk og tysk. 3. Desuden producerede to frivillige med komiktalenter en video, hvor de uden ord fremviste, hvad man skulle gøre for at lave islygten - og hvad man ikke skulle gøre. Posen linkede til videoen med en QR-kode og havde link til mere info (på tysk) om festivalen på bovbjergfyr.dk 4. De 1500 poser blev afleveret hos sommerhusudlejere, så de kunne ligge i samtlige sommerhuse, der skulle overtages lørdagen før festivalen. Desuden blev de lagt i lokale butikker i området, hvor turister og lokale kunne få dem udleveret ved kassen. Fordi ballonposen var en sjov gave at give gæsterne, legede sommerhusudlejningen gerne med. Fredag aften var 2/3 af de cirka 250 gæster tyske turister, så det giver os en formodning om, at ballonposen var en afgørende faktor. FORBEDRINGSPUNKTER Vi kunne have udbredt ballonposerne i et større område, end vi gjorde. 4. De 1500 poser blev afleveret hos sommerhusudlejere, så de kunne ligge i samtlige sommerhuse, der skulle overtages lørdagen før festivalen. Desuden blev de lagt i lokale butikker i området, hvor turister og lokale kunne få dem udleveret ved kassen. Fordi ballonposen var en sjov gave at give gæsterne, legede sommerhusudlejningen gerne med. Fredag aften var 2/3 af de cirka 300 gæster tyske turister, så det giver os en formodning om, at ballonposen var en afgørende faktor. De 200 lørdagsgæster var primært danske og norske, idet (de tyske) sommerhusgæster typisk rejser hjem lørdag middag. FORBEDRINGSPUNKTER Vi kunne have udbredt ballonposerne i et større område, end vi gjorde. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Hvis du har en aktuel, særlig aktivitet, så drop flyeren, og lav en lille teaser, som er billig nok til at uddele i store mængder. 2. Overvej, hvem der vil vise velvillighed og have goodwill'en til at være distributøren, der uddeler en gratis gave til turisten.

13 EKSPERIMENT #3: SKABE LEGENDE MODTAGELSE At sikre, at alle turister øjeblikkeligt fornemmede den legende stemning, arrangementet var tiltænkt, og selv kom i den stemning fra starten. At gæsterne således ville have lyst til at lege aktivt med rundt ved de enkelte aktiviteter, frem for at dyrke kigge-på-vanen. Som en pendant til "en varm velkomst" skabte den praktiske gruppe "En kold velkomst". Således var der reference til "Leg med is": 1. Den bestod af en stor velkomstportal med istapper, som dryppede ned i hovedet på folk, når de gik ind. 2. Alle i modtagelseskomitéen var iført fyrmesteruniformer, og bag deres hvide handsker var der ilagt isterninger, som alle gæster kunne mærke ved håndtryk. EKSPERIMENT #3: 3. De udleverede bobleplastarmbånd, hvor der med en kanyle var spøjtet vand ind i 3 bobler, som efterfølgende var frosset. Således kunne man mærke istemaet 'på egen arm'. SKABE LEGENDE MODTAGELSE 4. Straks efter modtagelse blev man som gæst kastet ud i et par små kast eller løb med is-konkurrencer - med tilhørende wall-of-fame for dem, der klarede det bedst. At sikre, at alle turister øjeblikkeligt fornemmede den legende stemning, arrangementet var tiltænkt, og selv kom i den stemning fra starten. Portalen skabte en fest uden lige, og folk var i dejligt og legende humør, når de gik derfra. Bobleplast-armbåndene var en kærkommen mulighed for at tælle antal gæster, men det lykkedes desværre ikke fyrmestrene at fastholde optællingen i "kampens kulde". At gæsterne således ville have lyst til at lege aktivt med rundt ved de enkelte aktiviteter, frem for at dyrke kigge-på-vanen. Som en pendant til "en varm velkomst" skabte den praktiske gruppe "En kold velkomst". Således var der reference til "Leg med is": 1. Den bestod af en stor velkomstportal med istapper, som dryppede ned i hovedet på folk, når de gik ind. 2. Alle i modtagelseskomitéen var iført fyrmesteruniformer, og bag deres hvide handsker var der ilagt isterninger, som alle gæster kunne mærke ved håndtryk. 3. De udleverede bobleplastarmbånd, hvor der med en kanyle var spøjtet vand ind i 3 bobler, som efterfølgende var frosset. Således kunne man mærke istemaet 'på egen arm'. 4. Straks efter modtagelse blev man som gæst kastet ud i et par små kast eller løb med is-konkurrencer - med tilhørende wall-of-fame for dem, der klarede det bedst. Portalen skabte en fest uden lige, og folk var i dejligt og legende humør, når de gik derfra. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSE Børnene meldte meget positivt tilbage og konstaterede, at det tog lidt tid, før de voksne kastede sig ud i legene, men så var de også i gang. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Find selv svaret på, hvordan du modtager dine gæster i samme ånd som det, de skal opleve. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSE Børnene meldte meget positivt tilbage og konstaterede, at det tog lidt tid, før de voksne kastede sig ud i legene, men så var de også i gang. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Find selv svaret på, hvordan du modtager dine gæster i samme ånd som det, de skal opleve. 2. Benyt velkomsten til at få dem i den stemning, du ønsker, de skal være i under besøget. Så er de mere modtagelige for det, du har at byde på.

14 EKSPERIMENT #4: FREMME HJEMLIGHEDEN At sikre, at de særlige gæster/ambassadører (frivillighedsforeningsformænd, virksomhedsejere og norske fyrfrivillige + 2 borgmestre), som var kommet langvejs fra, følte sig særligt hjemme under hele besøget (vi var bange for, at de kunne komme til at føle sig alene midt i mængden, når nu vi havde så mange gæster på én gang). Samtidig ville vi naturligvis gerne vise, hvilken oplevelse der venter, når man bringer særlige grupper sammen ved Bovbjerg Fyr for at holde et arrangement, da ambassadørerne jo gerne skulle udbrede det gode budskab. At alle de "almindelige" gæster skulle føle en særlig hjemlighed. Bovbjerg fyr er i dén grad kendt for at få gæster til at føle sig hjemme, så det vi gjorde var blot en tydelig optegning af det allerede eksisterende: 1. Alle gæster blev særligt modtaget af velkomstkomitéen ved indgangen, som bestod af frivillige i fyrmesteruniformer, hvilket klart skulle give fornemmelsen af at blive modtaget af særlige personer. De særligt inviterede gæster/ambassadører blev ud over fyrmestrene OPDAGET OG MODTAGET af en særlig modtagelseskomité bestående af fondsformanden, frivilligformanden og en frivillig med gode relationer til de norske fyrvenner. De sørgede for, at disse gæster straks kom på sporet af, hvad weekenden skulle bringe for dem. 2. Næste punkt var, at de særlige gæster/ambassadører, som havde rejst langt for at komme, var inviteret til en SÆRLIG SEANCE på en times tid, hvor de hørte om fyrets historie, om organisationen og udfoldelser blandt de frivillige samt muligheder for at bruge stedet til arrangementer. Vi besluttede at byde dem på en særlig drik, som ikke kunne købes i caféen. EKSPERIMENT #4: FREMME HJEMLIGHEDEN At sikre, at de særlige gæster/ambassadører (frivillighedsforeningsformænd, virksomhedsejere og norske fyrfrivillige + 2 borgmestre), som var kommet langvejs fra, følte sig særligt hjemme under hele besøget (vi var bange for, at de kunne komme til at føle sig alene midt i mængden, når nu vi havde så mange gæster på én gang). Samtidig ville vi naturligvis gerne vise, hvilken oplevelse der venter, når man bringer særlige grupper sammen ved Bovbjerg Fyr for at holde et arrangement, da ambassadørerne jo gerne skulle udbrede det gode budskab. At alle de "almindelige" gæster skulle føle en særlig hjemlighed. Bovbjerg fyr er i dén grad kendt for at få gæster til at føle sig hjemme, så det vi gjorde var blot en tydelig optegning af det allerede eksisterende: 1. Alle gæster blev særligt modtaget af velkomstkomitéen ved indgangen, som bestod af frivillige i fyrmesteruniformer, hvilket klart skulle give fornemmelsen af at blive modtaget af særlige personer. De særligt inviterede gæster/ambassadører blev ud over fyrmestrene OPDAGET OG MODTAGET af en særlig modtagelseskomité bestående af fondsformanden, frivilligformanden og en frivillig med gode relationer til de norske fyrvenner. De sørgede for, at disse gæster straks kom på sporet af, hvad weekenden skulle bringe for dem. 2. Næste punkt var, at de særlige gæster/ambassadører, som havde rejst langt for at komme, var inviteret til en SÆRLIG SEANCE på en times tid, hvor de hørte om fyrets historie, om organisationen og udfoldelser blandt de frivillige samt muligheder for at bruge stedet til arrangementer. Vi besluttede at byde dem på en særlig drik, som ikke kunne købes i caféen. 3. Tredje følelse af hjemlighed bestod i at fortælle de særlige gæster, at de til enhver tid kunne finde de 3 værter, hvis de havde spørgsmål. Og ligeledes aktivt at opsøge de særlige gæster ad hoc for at høre, om de havde det godt. For de almindelige gæsters vedkommende fik disse at vide, at de til enhver tid kunne komme tilbage og spørge en fyrmester + at alle frivillige var udstyret med røde fyr-klistermærker, så der altid var nogen at spørge. 4. Fjerde hjemlighedsindsats bestod i en opfordring til de særlige gæster om at se aktiviteter, lege med og få gode snakke med de frivillige. Der var også mulighed for at melde sig som frivillig, så man lørdag kunne være en del af frivillighedsarbejdet. 5. Femte indsats var at invitere de særlige gæster med til den festlige fællesspisning for de frivillige lørdag aften, så de således kunne være en del af det nære fællesskab. Både særlige og almindelige gæster var henvist til spisning i caféen fredag og lørdag, hvilket i dén grad altid er en hjemlig oplevelse pga. indretning, menuvalg og ikke mindst de frivillige og den 3. Tredje følelse af hjemlighed bestod i at fortælle de særlige gæster, at de til enhver tid kunne finde de 3 værter, hvis de havde spørgsmål. Og ligeledes aktivt at opsøge de særlige gæster ad hoc for at høre, om de havde det godt. For de almindelige gæsters vedkommende fik disse at vide, at de til enhver tid kunne komme tilbage og spørge en fyrmester + at alle frivillige var udstyret med røde fyr-klistermærker, så der altid var nogen at spørge. 4. Fjerde hjemlighedsindsats bestod i en opfordring til de særlige gæster om at se aktiviteter, lege med og få gode snakke med de frivillige. Der var også mulighed for at melde sig som frivillig, så man lørdag kunne være en del af frivillighedsarbejdet. 5. Femte indsats var at invitere de særlige gæster med til den festlige fællesspisning for de frivillige lørdag aften, så de således kunne være en del af det nære fællesskab. Både særlige og almindelige gæster var henvist til spisning i caféen fredag og lørdag, hvilket i dén grad altid er en hjemlig oplevelse pga. indretning, menuvalg og ikke mindst de frivillige og den fastansatte i køkkenets meget familiære måde at møde gæsterne på. Det hele virkede som forventet. Frivillighedsformanden Heidi må fremhæves for sin unikke evne til konstant at holde almindelige og særlige gæster personligt informeret om ændringer eller muligheder, f.eks. i forbindelse med det kraftige regnvejr lørdag. I forbindelse med at vi skulle samle publikum til afslutning ved skrænten fredag aften (dansende lygter) og lørdag eftermiddag (faldskærmsudspringere), gik vi således personligt rundt til alle og informerede dem om, hvor de skulle gå hen for at opleve vores særlige (hemmelige) overraskelser. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSEN To af de særlige gæster holdt tale under den festlige fællesspisning og gav os andre fornemmelsen af at have følt sig fantastisk godt tilpas under opholdet. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Betragt hver eneste gæst som én person, der skal have sin helt egen oplevelse baseret på dækning af sine egne aktive behov. Derfor er enhver gæst disponeret for at føle sig alene eller ikke at føle sig set eller hørt. 2. Med hjemlighed for øje kan du sikre at velkomst og introduktion er nærværende, så de føler sig "hjemme". Herefter kan du slippe dem fri og sikre at de ved, hvordan hjemligheden kan genfindes, hvis de taber den. 3. Til sidst kan du sikre, at der bliver sagt godt farvel, så det har været et besøg i et "hjem" frem for på en "institution" eller i en "organisation".

15 EKSPERIMENT #5: GØRE INTERAKTION EVENTYRLIG Fyrfestivalen tog undervejs et tydeligt valg om at være en "legende" kunstfestival, hvor publikum kunne lege med, frem for en "elitær kunstfestival", hvor dygtige kunstnere kunne fremvise og skabe værker foran publikum. Det gjorde vi for at understrege, at Bovbjerg Fyrs "Lige til kanten"-motto handler rigtig meget om at "Leg og fællesskab" kan udvikle os alle sammen. Således ønskede vi at gøre alle aktiviteter INTERAKTIVE på en LEGENDE måde. For at fremhæve Bovbjerg Fyrs magi begyndte vi et stykke henne i processen at indhylle flest mulige aktiviteter i hvert sit EVENTYRLIGE UNIVERS. Det var i forvejen magisk at skulle stå i haven med en isklump og putte farver på, men vi var overbeviste om, at legen ville blive endnu sjovere, hvis man var en del af et eventyrligt/tematisk setup, som kunne pirre fantasien endnu mere. 1. "En eventyrverden" blev titlen på aktiviteten i fyrhaven, hvor publikum selv kunne dekorere smukke iskrystaller og bruge dem til at nedkæmpe den onde højtrold Bovbjergdia, der havde overtaget verden med sine dystre vulkaner. I praksis legede børn og voksne med at dekorere iskrystallerne og sætte dem ind i et islandskab, som til at begynde med var dækket af sorte "papvulkaner". EKSPERIMENT #5: GØRE INTERAKTION EVENTYRLIG Fyrfestivalen tog undervejs et tydeligt valg om at være en "legende" kunstfestival, hvor publikum kunne lege med, frem for en "elitær kunstfestival", hvor dygtige kunstnere kunne fremvise og skabe værker foran publikum. Det gjorde vi for at understrege, at Bovbjerg Fyrs "Lige til kanten"-motto handler rigtig meget om at "Leg og fællesskab" kan udvikle os alle sammen. Således ønskede vi at gøre alle aktiviteter INTERAKTIVE på en LEGENDE måde. For at fremhæve Bovbjerg Fyrs magi begyndte vi et stykke henne i processen at indhylle flest mulige aktiviteter i hvert sit EVENTYRLIGE UNIVERS. Det var i forvejen magisk at skulle stå i haven med en isklump og putte farver på, men vi var overbeviste om, at legen ville blive endnu sjovere, hvis man var en del af et eventyrligt/tematisk setup, som kunne pirre fantasien endnu mere. 1. "En eventyrverden" blev titlen på aktiviteten i fyrhaven, hvor publikum selv kunne dekorere smukke iskrystaller og bruge dem til at nedkæmpe den onde højtrold Bovbjergdia, der havde overtaget verden med sine dystre vulkaner. I praksis legede børn og voksne med at dekorere iskrystallerne og sætte dem ind i et islandskab, som til at begynde med var dækket af sorte "papvulkaner". 2. "Alkymisterne" blev titlen på aktiviteten foran fyret, hvor vi indrettede et gammeldags 'Edisonsk' laboratorium, hvori to morsomme 'professorer' skulle styre to hold på personer, der skulle eksperimentere med at dekorere store isklumper, som var 'bund-oplyst' på et lysbord midt i den mørke aften. Det resterende publikum kunne gå helt tæt på laboratoriet og følge med i det spændende eksperiment. 3. "Drømmevandring" blev titlen på en spændende aktivitet, som i første omgang handlede om at bygge smukke stenvarder af is ved stranden. Men fordi publikum skulle hentes ved fyret og bringes 400 meter hen til stranden, endte vi med at lade dem starte i hold i fyrtårnet. Her bragte en ung frivillig/sangerinde dem i en særlig rolig stemning og bad dem skue ud fra tårnet, som var udsigten deres fremtid. Herefter sang hun dem på smukkeste vis ned af trappen på deres vandring ned mod stranden, hvor stenvarderne skulle symbolisere noget, de drømte om, fremtiden skulle bringe. 2. "Alkymisterne" blev titlen på aktiviteten foran fyret, hvor vi indrettede et gammeldags 'Edisonsk' laboratorium, hvori to morsomme 'professorer' skulle styre to hold på personer, der skulle eksperimentere med at dekorere store isklumper, som var 'bund-oplyst' på et lysbord midt i den mørke aften. Det resterende publikum kunne gå helt tæt på laboratoriet og følge med i det spændende eksperiment. 3. "Drømmevandring" blev titlen på en spændende aktivitet, som i første omgang handlede om at bygge smukke stenvarder af is ved stranden. Men fordi publikum skulle hentes ved fyret og bringes 400 meter hen til stranden, endte vi med at lade dem starte i hold i fyrtårnet. Her bragte en ung frivillig/sangerinde dem i en særlig rolig stemning og bad dem skue ud fra tårnet, som var udsigten deres fremtid. Herefter sang hun dem på smukkeste vis ned af trappen på deres vandring ned mod stranden, hvor stenvarderne skulle symbolisere noget, de drømte om, fremtiden skulle bringe. 4. "Havmænd og havfruer" var titlen på 7 fine "fugleskræmsel-lignende" klunsekunstfigurer, skabt af den lokale produktionsskole. Interaktionen blev helt særlig, ved at gæsterne selv kunne skifte ishoveder på figurerne OG give figurerne en ny personlighed, som de skrev ned og satte på figuren. EN VIGTIG eventyrlig detalje var, at en af figurerne blev levende, når man satte et nyt hoved på den, og kunne således tale med gæsterne (ved hjælp af to ipads, hvor den ene var placeret hos en skuespiller i en parkeret bus). Alle fire kunstaktiviteter havde en aldeles magisk virkning på publikum. FORBEDRINGSPUNKTER Eventyrverdenen blev oplyst af røde lygter, det havde været smukkere, hvis de var hvide. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Øge interaktion og leg frem for envejskommunikation i aktiviteter og tiltag. 2. Skabe "storytelling" - en historie omkring aktiviteterne, hvis du ikke har sådan allerede. Sætte dem i en levende kontekst.

16 FORBEDRINGSPUNKTER Iværksætte nødplan B hurtigere ved underviserframelding Sikre bedre adgangsforhold til øde placerede aktiviteter Lege videre med kombinationen af leg og undervisning. EKSPERIMENT #6: KOBLE LEG OG VIDEN At give gæsterne mulighed for at lære noget nyt ved aktiv involvering i det at opsamle viden. At udbrede vidensemner, som publikum ville finde interessante i deres liv samt relaterede sig til IS, LYS og MØRKE, som jo var festivalens tema 1. "ISBJERGET" var en aktivitet, hvor en lastbilfuld is blev hældt ud på en mark ved siden af fyret. Herpå kunne børnene kælke, men det var samtidig en anledning til at høre, hvordan isen under istiden blev skubbet rundt i Norden og landede ved Bovbjerg Fyr. 2. "Mørke-sværmere" var en aktivitet, hvor publikum kunne lære om natsværmere og andre mørkeinsekter ved at spænde et stort lærred op og oplyse det i mørket. EKSPERIMENT #6: KOBLE LEG OG VIDEN At give gæsterne mulighed for at lære noget nyt ved aktiv involvering i det at opsamle viden. At udbrede vidensemner, som publikum ville finde interessante i deres liv samt relaterede sig til IS, LYS og MØRKE, som jo var festivalens tema 1. "ISBJERGET" var en aktivitet, hvor en lastbilfuld is blev hældt ud på en mark ved siden af fyret. Herpå kunne børnene kælke, men det var samtidig en anledning til at høre, hvordan isen under istiden blev skubbet rundt i Norden og landede ved Bovbjerg Fyr. 2. "Mørke-sværmere" var en aktivitet, hvor publikum kunne lære om natsværmere og andre mørkeinsekter ved at spænde et stort lærred op og oplyse det i mørket. 3. "Mørke-fotografi" var en aktivitet, hvor publikum fik anledning til at lære mere om, hvordan deres spejlreflekskamera (eller iphone) kan tage fantastiske billeder i mørke (bl.a. vha. lang lukketid). God måde at lege med lys og mørke på en måde, som kan være til gavn i gæstens dagligdag. 4. "Se på stjerner" - hvor en stjernekyndig tog publikum med op på bronzealderhøjen med stjernekikkerter og fortalte om stjernehimlen. 3. "Mørke-fotografi" var en aktivitet, hvor publikum fik anledning til at lære mere om, hvordan deres spejlreflekskamera (eller iphone) kan tage fantastiske billeder i mørke (bl.a. vha. lang lukketid). God måde at lege med lys og mørke på en måde, som kan være til gavn i gæstens dagligdag. 4. "Se på stjerner" - hvor en stjernekyndig tog publikum med op på bronzealderhøjen med stjernekikkerter og fortalte om stjernehimlen. Mørke-fotografi blev aflyst, fordi underviseren måtte melde fra samme dag som afholdelsen. Mørke-sværmere var placeret lidt yderligt og fik ikke så mange gæster som ønsket, og isbjerget var utilgængeligt placeret bag et hegn, og det blev mere til kælketure end decideret viden. "Se på stjerner" blev en rigtig god oplevelse for de få, der fik mulighed for at prøve det. FORBEDRINGSPUNKTER Iværksætte nødplan B hurtigere ved underviserframelding Sikre bedre adgangsforhold til øde placerede aktiviteter Lege videre med kombinationen af leg og undervisning. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? 1. Tænk over, hvad dit publikum kan bruge jeres viden til i dagligdagen. Kan I finde en kobling a la, lær dit kamera bedre at kende, er der fin motivation at hente. 2. Brug leg som tiltræknings- eller motivationsfaktor til at indsamle viden. Mørke-fotografi blev aflyst, fordi underviseren måtte melde fra samme dag som afholdelsen. Mørke-sværmere var placeret lidt yderligt og fik ikke så mange gæster som ønsket, og isbjerget var utilgængeligt placeret bag et hegn, og det blev mere til kælketure end decideret viden. "Se på stjerner" blev en rigtig god oplevelse for de få, der fik mulighed for at prøve det.

17 EKSPERIMENT #7: OPFORDRE TIL EFTERTANKE Naturen ved Bovbjerg har en særlig kraftfuldhed, som i dén grad kan hjælpe mennesker med at finde ro og styrke. En ikke uvæsentlig egenskab i en verden, hvor mange mennesker knokler mere, end de kan holde til. Ønsket var, dels at denne stærke og evige natur skulle minde os om livets skrøbelighed og flygtighed. Ønsket var desuden, at vi ville give gæsterne tid til eftertanke mht. egne visioner og ønsker for fremtiden - med naturen som katalysator. 1. Først og fremmest placerede vi langt størstedelen af aktiviteterne ude i naturen og integreret med den. Således fandt man Eventyrland i sin naturlige 'setting' i haven, Alkymisterne som et udendørs laboratorium i stedet for indendørs for at trække på den kraftfulde virkning, som naturen kan have på os. 2. Herudover skabte vi en fælles afslutning såvel fredag aften som lørdag eftermiddag, hvor ALLE var samlede ude ved skrænten - der, hvorfra man kan kigge ud over den vilde skrænt og det barske hav. Fredag aften lod vi unge piger danse med islygter og på den måde sætte natur og mennesker i interaktion. Lørdag eftermiddag skulle tre faldskærmsudspringere lande tæt mellem skrænten og havet. Igen for at vise "hvor små vi er". EKSPERIMENT #7: OPFORDRE TIL EFTERTANKE Naturen ved Bovbjerg har en særlig kraftfuldhed, som i dén grad kan hjælpe mennesker med at finde ro og styrke. En ikke uvæsentlig egenskab i en verden, hvor mange mennesker knokler mere, end de kan holde til. Ønsket var, dels at denne stærke og evige natur skulle minde os om livets skrøbelighed og flygtighed. Ønsket var desuden, at vi ville give gæsterne tid til eftertanke mht. egne visioner og ønsker for fremtiden - med naturen som katalysator. 1. Først og fremmest placerede vi langt størstedelen af aktiviteterne ude i naturen og integreret med den. Således fandt man Eventyrland i sin naturlige 'setting' i haven, Alkymisterne som et udendørs laboratorium i stedet for indendørs for at trække på den kraftfulde virkning, som naturen kan have på os. 2. Herudover skabte vi en fælles afslutning såvel fredag aften som lørdag eftermiddag, hvor ALLE var samlede ude ved skrænten - der, hvorfra man kan kigge ud over den vilde skrænt og det barske hav. Fredag aften lod vi unge piger danse med islygter og på den måde sætte natur og mennesker i interaktion. Lørdag eftermiddag skulle tre faldskærmsudspringere lande tæt mellem skrænten og havet. Igen for at vise "hvor små vi er". 3. "Drømmevandring" (også omtalt i eksperiment 5) legede med tanken om at skue ud over den smukke udsigt fra fyret som et billede på deres fremtid. Gæsterne fik så i legen muligheden for at bevæge sig ud i selvsamme fremtid. De gik således fra fyret og 400 meter ned på stranden, hvor de byggede stenvarder som en markering af et ønske, de gerne ville have opfyldt ude i fremtiden. Herefter gik de tilbage i nutiden, og efterhånden som stenvarderne væltede, var ønsker og drømme dermed 'integrerede i virkeligheden'. Allerede da de forlod fyret, var det idéen, at en yngre sangerinde skulle benytte fyrets fremragende akustik ved at synge dem ned af trapperne. Igen for at fremme ro og tid til eftertanke Det virkede virkelig stærkt. For nogen måske FOR MARKANT, idet afstanden mellem en "stresset krop" og den unikke ro for nogle kan tænkes at være så stor, at det kunne føles vanskeligt at være stille så længe uden samtale, mobiltelefonbrug m.v. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSEN 3. "Drømmevandring" (også omtalt i eksperiment 5) legede med tanken om at skue ud over den smukke udsigt fra fyret som et billede på deres fremtid. Gæsterne fik så i legen muligheden for at bevæge sig ud i selvsamme fremtid. De gik således fra fyret og 400 meter ned på stranden, hvor de byggede stenvarder som en markering af et ønske, de gerne ville have opfyldt ude i fremtiden. Herefter gik de tilbage i nutiden, og efterhånden som stenvarderne væltede, var ønsker og drømme dermed 'integrerede i virkeligheden'. Allerede da de forlod fyret, var det idéen, at en yngre sangerinde skulle benytte fyrets fremragende akustik ved at synge dem ned af trapperne. Igen for at fremme ro og tid til eftertanke Det virkede virkelig stærkt. For nogen måske FOR MARKANT, idet afstanden mellem en "stresset krop" og den unikke ro for nogle kan tænkes at være så stor, at det kunne føles vanskeligt at være stille så længe uden samtale, mobiltelefonbrug m.v. ANEKDOTE FRA PUBLIKUMSUNDERSØGELSEN En af de frivillige fulgtes med en gæst op af de lange trapper fra stranden. Efter at have gået tavst meget længe kiggede gæsten på den frivillige og sagde (om drømmevarden): Jeg kan næsten ikke forlade den. FORBEDRINGSPUNKTER En sagde, at han var humanist, og det var en smule for new age, hvilket jo kan føre til overvejelser om en god forventningsafstemning før ankomsten til tårnet, så alle selv tog valget om at gå ind i denne stærke oplevelse. En foreslog at have musik kørende oppe i tårnet, mens de skuede ud over fremtiden. Formentlig et tegn på, at stilheden kan være svær at rumme. HVORDAN KAN BOVBJERG FYR BRUGE DETTE AKTIVT FREMOVER? Se afsnit 5 HVORDAN KAN DU SOM TURIST- ELLER KULTURAKTØR BRUGE DETTE? Behovet for at finde ro i en stressende verden er større end nogensinde, og efterhånden som mennesker opdager behovet (for nogen på den hårde måde, når deres krop skriger efter den), så bliver der forretning i at skabe ro (se blot det boost wellnessbranchen fik for nogle år siden). Hvad kan du som aktør gøre for at give din gæst et roligt, eftertænksomt moment?

EVENTSAMARBEJDE I REBILD. Eventstrategi og praktisk guide til styrkelse af samarbejdet omkring events

EVENTSAMARBEJDE I REBILD. Eventstrategi og praktisk guide til styrkelse af samarbejdet omkring events EVENTSAMARBEJDE I REBILD Eventstrategi og praktisk guide til styrkelse af samarbejdet omkring events Projektet Destinations-, organisationsog eventudvikling i Rebild Kommune Formålet med projektet Destinations-,

Læs mere

INNOVATIVE AKTIVITETER. For produktivitet i møder og undervisningssituationer. Af PS4 A/S

INNOVATIVE AKTIVITETER. For produktivitet i møder og undervisningssituationer. Af PS4 A/S INNOVATIVE AKTIVITETER For produktivitet i møder og undervisningssituationer Af PS4 A/S Indhold Indhold... 1 Forord... 2 1. Introduktion... 3 2. 2 sande og 1 falsk... 5 3. Accept og respekt... 6 4. Aktiv

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

Evaluering af nyt udviklingsforløb for voksne kontanthjælpsmodtagere med ADHD

Evaluering af nyt udviklingsforløb for voksne kontanthjælpsmodtagere med ADHD 180 Evaluering af nyt udviklingsforløb for voksne kontanthjælpsmodtagere med ADHD Mange voksne med ADHD har svært ved at få hverdagen til at fungere. STRUKTUR De har ofte vanskeligheder med at organisere

Læs mere

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop Movements of Love - Kierkegaard, kærlighed og krop Evaluering af undervisningsprojekt 1. december 2013 31. juli 2014 Hanne Hjetting Nielsen, projektmedarbejder Bevægelsesworkshop (Hold fra UCC Sydhavn).

Læs mere

Bibliotekets Stemme. Forfatter og udgiver: Strong Bright Hearts & Borgerservice & biblioteker - Hovedbiblioteket i Århus

Bibliotekets Stemme. Forfatter og udgiver: Strong Bright Hearts & Borgerservice & biblioteker - Hovedbiblioteket i Århus Bibliotekets Stemme Bibliotekets Stemme Forfatter og udgiver: Strong Bright Hearts & Borgerservice & biblioteker - Hovedbiblioteket i Århus www.strongbrighthearts.com www.aakb.dk Århus, 2008 Udgivet med

Læs mere

Evaluering af Fra underkendt til anerkendt 2

Evaluering af Fra underkendt til anerkendt 2 Evaluering af Fra underkendt til anerkendt 2 Anerkendende metoder til jobkonsulenter for personer med psyko-social funktionsnedsættelse Projekt af Specialfunktionen Job & Handicap Interventioner af Harbohus

Læs mere

Flere sider af det sunde liv Inspirationskatalog

Flere sider af det sunde liv Inspirationskatalog Flere sider af det sunde liv Inspirationskatalog Indhold 3 5 9 13 17 20 23 25 28 31 34 38 40 42 44 45 Flere sider af det sunde liv - et projekt der vil bygge bro Det dobbelte KRAM Ni enkemænd og det gode

Læs mere

Få din lederuddannelse til at skabe ringe i vandet

Få din lederuddannelse til at skabe ringe i vandet Få din lederuddannelse til at skabe ringe i vandet Hvad lederuddannelse betyder for lederen selv og for lederens omgivelser lederweb.dk 2 Om Væksthus for Ledelse Få din lederuddannelse til at skabe ringe

Læs mere

Kursushåndbog. Om planlægning af kurser i egen organisation. - trin for trin

Kursushåndbog. Om planlægning af kurser i egen organisation. - trin for trin Kursushåndbog Om planlægning af kurser i egen organisation - trin for trin Kursushåndbog Om planlægning af kurser i egen organisation - trin for trin [ 4 ] Center for frivilligt socialt arbejde Redaktion

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

Indholdsfortegnelse Indledning Kap. 1 Noget er anderledes Kap. 2 Livet forandres Kap. 3 Nye valg og udfordringer

Indholdsfortegnelse Indledning Kap. 1 Noget er anderledes Kap. 2 Livet forandres Kap. 3 Nye valg og udfordringer 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Kap. 1 Noget er anderledes... 4 De første små tegn... 4 Omkring diagnosen... 5 Dagen jeg aldrig glemmer... 6 Nedtur...... 8 Kap. 2 Livet forandres..... 11 Den svære

Læs mere

FØRSTEHJÆLP I OMSORG er også for børn

FØRSTEHJÆLP I OMSORG er også for børn FØRSTEHJÆLP I OMSORG er også for børn FØRSTEHJÆLP I OMSORG er også for børn Den integrerede Daginstitution HUMLEGÅRDEN Chr. Gadesvej 36 42, Humlum 7600 Struer kho@struer.dk August 2003 FØRSTEHJÆLP I OMSORG

Læs mere

Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle

Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle Rimmer på Eksperimentarium...6 Bilag 5 Spørgeguide til

Læs mere

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 4 Luk op for noget godt Sådan bruger du håndbogen 4 Værktøjer til rekruttering 6 Planlægning og forberedelse Trin 1-9: Kom godt

Læs mere

RAPPORT OM FASTHOLDELSEINITIATIVET PÅ HA(IT), EFTERÅRET 2012

RAPPORT OM FASTHOLDELSEINITIATIVET PÅ HA(IT), EFTERÅRET 2012 [ Fastholdelsesinitiativ HA(it), efteråret 2012] RAPPORT OM FASTHOLDELSEINITIATIVET PÅ HA(IT), EFTERÅRET 2012 Vi afholdt i efterårssemestret 2012 en fastholdelsesworkshop for de nye studerende på HA(it)

Læs mere

Grejs Friskole 1988-2013 ÅR

Grejs Friskole 1988-2013 ÅR Grejs Friskole 1988-2013 ÅR 25 25 års Jubilæum 2013 8. august Grejs Friskole Vestermarksvej 13B 7100 Vejle Tlf. 7585 3797 grejsfriskole.dk gimle@grejsfriskole.dk Elever 155 Redaktionsudvalg Inger Marie

Læs mere

Oplevelser ind i beboerdemokratiet

Oplevelser ind i beboerdemokratiet Oplevelser ind i beboerdemokratiet - en inspirationsrapport fra Rødovre Boligselskabs Sjov Søndag Rødovre Boligselskab gennemførte en beboerdag for alle selskabets 20 afdelinger. Arrangementet, der fik

Læs mere

Seniorer i Skolen Håndbog En guide til indførelse af Seniorer i Skolen

Seniorer i Skolen Håndbog En guide til indførelse af Seniorer i Skolen Seniorer i Skolen Håndbog En guide til indførelse af Seniorer i Skolen Håndbogen er produceret af arbejdsgruppen: Ruta Aukspole, Dainis Naburgs, Karl-Erik Olsson, Sven Norén, Jørgen Ole Erichsen, Grete

Læs mere

DEn DER BOG OM. PROJEKTLEDELSE DIN GUIDE TIL Ryslinge-modellen

DEn DER BOG OM. PROJEKTLEDELSE DIN GUIDE TIL Ryslinge-modellen DEn DER BOG OM PROJEKTLEDELSE DIN GUIDE TIL Ryslinge-modellen Tak En særlig tak til alle de elever fra Ryslinge Efterskole, årgang 14/15, som har indgået i bogens tilblivelse. Skarpere kritikere skal man

Læs mere

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 cellehåndbog indholdsfortegnelse Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5 Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 Cellegruppelederen... 12 Cellegruppeaftenerne... 15 Facilitering...

Læs mere

Læs mere på www.midtjyskturisme.com

Læs mere på www.midtjyskturisme.com CONTENT MARKETING Udgivet af: Midtjysk Turisme Midtjysk Turisme er det regionale turismeudviklingsselskab i Region Midtjylland. Vores overordnede idé og målsætning er væsentligst at stimulere turisterhvervets

Læs mere

SÅDAN SKABER DU BEDRE EVENTOPLEVELSER

SÅDAN SKABER DU BEDRE EVENTOPLEVELSER Miniguide SÅDAN SKABER DU BEDRE EVENTOPLEVELSER i samarbejde med lokale aktører og gæster Baseret på testprojekt af: Indhold #2 Sådan skaber du bedre eventoplevelser INDHOLD Kapitel 1 9 Før du går i gang.

Læs mere

åndbog i rekruttering Håndbo HÅNDBOG I REKRUTTERING

åndbog i rekruttering Håndbo HÅNDBOG I REKRUTTERING åndbog i Hånd rek rekruttering ring Håndbo HÅNDBOG I REKRUTTERING rekrutt Håndbog i rekruttering Projektleder Cecilie Vyff, OAO Projektleder Cille Løwe Lindgren, KL 2011 Udgiver Kl og KTO Redaktion og

Læs mere

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp Dansk Flygtningehjælp igangsatte i 2006 et toårigt Pigeklubprojekt, der skulle etablere 21 pigeklubber for teenagepiger med etnisk

Læs mere

Rejsen. Udfordringerne tager fat. Arbejdet indledes for alvor. mens vi venter på app en. et udviklingsprojekt bliver til. frederikshavn bliver

Rejsen. Udfordringerne tager fat. Arbejdet indledes for alvor. mens vi venter på app en. et udviklingsprojekt bliver til. frederikshavn bliver Rejsen der var engang... et udviklingsprojekt bliver til Primær samarbejdspartner Midlet indkredses Eksperterne indkaldes frederikshavn bliver læsekommune Arbejdet indledes for alvor App en som koncept

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

Baggrundsbilag til evaluering af Legens dag 2012

Baggrundsbilag til evaluering af Legens dag 2012 Baggrundsbilag til evaluering af Legens dag 2012 1 Hvorfor leg?...2 1.1 Kampagnens fokus og indhold...2 1.2 Mål og Evaluering...3 2 Den interne kampagne...4 2.1 Landsdelsledelser...4 2.2 Direkte kontakt

Læs mere

Årsberetninger 2011-2012

Årsberetninger 2011-2012 Årsberetninger 2011-2012 Indholdsfortegnelse Året der gik i SFO 2 Minikrogen 5 1. klasse 8 2. klasse 11 3. klasse 13 4. klasse 16 5. klasse 21 6. klasse 24 7. klasse 27 Mantle 7. klasse 30 Musik 33 1 Året

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere