Indhold. Governancemodel og forretningsorden for Styregruppen for Fællesoffentlig Systemforvaltning af Sundheds-it (FSI)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. Governancemodel og forretningsorden for Styregruppen for Fællesoffentlig Systemforvaltning af Sundheds-it (FSI)"

Transkript

1 N O T A T Sag nr. 15/447 Dokumentnr /16 Governancemodel og forretningsorden for Styregruppen for Fællesoffentlig Systemforvaltning af Sundheds-it (FSI) Jeanne Dragheim Tel jdr@regioner.dk Indhold Indledning 2 Formål med FSI s governancemodel 2 Principper for FSI s governancemodel 3 FSI s governancemodel 4 Forretningsorden for FSI 13 FSI s årshjul 17

2 Indledning Side 2 Den stigende kompleksitet i varetagelsen af offentlig sundheds-it har affødt et øget behov for fællesoffentlig koordinering og gennemsigtighed om systemforvaltning af sundheds-it. I økonomiaftalen 2016 besluttede Regeringen, KL og Danske Regioner derfor at oprette en styregruppe for fællesoffentlig systemforvaltning af sundheds-it (FSI). Etableringen af FSI skal øge gennemsigtigheden om drift og vedligehold af fælles sundheds-it løsninger, der er finansieret af mere end én part. Herudover er formålet at sikre, at afhængigheder mellem systemerne samt kritiske integrationer og implementering via lokale systemer bliver synliggjort og koordineret på tværs af systemerne og mellem systemansvarlige organisationer. Formål med FSI s governancemodel Formålet med en governancemodel for FSI samarbejdet er at sikre en effektiv beslutningsproces, samt gennemsigtighed i og tydeliggørelse af forskellige ansvarsområder. Governancemodellen tager højde for involvering af en række forskellige parter, og for at disse parter inddrages i beslutningsprocessen, hvor det er relevant. FSI skal kunne skabe overblik over en kompleks it-systemportefølje, og derfor er det blandt andet nødvendigt, at ansvaret i governancemodellen er tydeligt på tværs af interessenter. Governancemodellen sætter rammerne for ansvarsfordelingen mellem FSI og involverede interessenter, i særlig grad forretningsstyregrupperne, med henblik på at etablere et velfungerende fællesoffentligt samarbejde, hvor FSI kan opfylde rammerne i FSI s kommissorium, samt at der kan videreudvikles på samarbejdet i form af yderligere tiltag indenfor fællesoffentlig systemforvaltning af sundheds-it. Der rapporteres to gange årligt til den nationale bestyrelse for sundheds -it om status på FSI s portefølje, og samtidig godkender den nationale bestyrelse for sundheds-it eventuelle væsentlige ændringer i FSI s governancemodel og forretningsorden.

3 Principper for FSI s governancemodel Side 3 Følgende principper følges for at sikre hurtige og smidige governanceprocesser, der kan understøtte effektiv drift af systemerne i porteføljen. 1. Effektivt beslutningshierarki Beslutninger tages på det niveau i samarbejdsorganisationen, hvor det er mest effektivt, og ansvaret er delegeret til dette niveau. Princippet tilg o- deser hensynet til at kunne tage initiativ til løsning hurtigst muligt uden at afvente møde i FSI. For eksempel bør udsigt til kolliderende eller konfliktende releases og changes forsøges håndteret på driftsniveau, f.eks. af FO- SA er (Fællesoffentlig systemadministrator), forretningsstyregrupper eller eksisterende change managment funktioner, uden at eskalere til højere niveau. For at sikre et effektivt beslutningshierarki, skal FSI som udgang s- punkt ikke involveres i den daglige drift, men derimod sikre at fælles visioner og strategiske målsætninger indfries. 2. Styring Kun ved kritiske afvigelser på aftalte (drifts-)mål skal der eskaleres. For eksempel kan de aftalte KPI er indeholde definerede tolerancer for afvigelser, og der eskaleres kun, såfremt konklusion eller beslutning er nødvendig i FSI. 3. Pragmatisk og dynamisk governance FSI governancemodel beskriver partneres involvering og forventninger med fokus på formaliserede aftaler mellem parterne, og en enighed om at undgå unødvendigt bureaukrati. Løbende kontakt mellem involverede parter er en forpligtelse som medlem af FSI, og er gældende for alle niveauer i governancemodellen, hvor dette er påkrævet for at løse udeståender.

4 FSI s governancemodel Side 4 FSI s governancemodel er illustreret i figur 1, og tager udgangspunkt i nuværende systemportefølje samt dertilhørende forretningsstyregrupper. Da der over tid vil blive tilføjet flere systemer til FSI s portefølje, vil samarbejdsorganisationen blive revideret i takt med indtrædelse af nye forretningsstyregrupper m.m. Den systemansvarlige part er ansvarlig for, at der er etableret en forretningsstyregruppe og for at udpege en FOSA. Derudover har den systemansvarlige selvbestemmelse over, hvordan parten vælger at organisere driften omkring systemet i de interne funktioner, herunder med anvendelse af brugergrupper eller lignende. Figur 1: Samarbejdsorganisering og beslutningshierarki for FSI Nedenstående beskriver samarbejdsorganiseringen og beslutningshierarkiet for FSI. Opgavebeskrivelserne specificerer de enkelte parters roller og opgaver i FSI samarbejdet, jævnfør kommissoriet for FSI. National bestyrelse for sundheds-it Den nationale bestyrelse for sundheds-it fungerer som øverste beslutningsmyndighed i FSI s beslutningshierarki, og er i den sammenhæng et forum for sager, der eskaleres fra FSI. Den nationale bestyrelse for sundheds-it er forankret i Sundheds- og Ældreministeriet. Den nationale bestyrelse for sundheds-it skal to gange årligt modtage en statusrapport fra FSI. Statusrapporterne tager afsæt i FSI s rammer om at skabe gennemsigtighed om drift og vedligehold af fælles sundheds-it løsninger, og at sikre at afhængigheder mellem systemerne bliver synliggjort

5 og koordineret. Den nationale bestyrelse for sundheds-it modtager en status for FSI s samlede driftsbudget forud for økonomiforhandlingerne. Den anden statusrapport afleveres ved årets afslutning, som en opfølgning på årets aktiviteter og en redegørelse for kommende års aktiviteter. Side 5 Den nationale bestyrelse for sundheds-it orienteres yderligere i statusrapporterne om udvikling i FSI s portefølje i forhold til indtrædelse af nye systemer i porteføljen, og eventuelle justeringer som følge heraf i governancemodellen. Styregruppe for fællesoffentlig systemforvaltning af sundheds-it (FSI) FSI har det overordnede ansvar for at overvåge effektiv systemforvaltning af de fællesoffentlige sundheds-it systemer der indgår i porteføljen. FSI foretager styring på baggrund af rapporteringer og oplæg fra forretningsstyregrupperne. FSI består af deltagere fra regioner (5 medlemmer), staten (3 medlemmer) og kommuner (5 medlemmer). Formanden udpeges af Danske Regioner. Deltagerne fra de respektive parter (stat, regioner, kommuner) skal have mandat til at træffe beslutninger, der tilgodeser såvel egen organisation som de fælles interesser. Deltagerne skal have en passende systemteknisk indsigt i systemerne i porteføljen, samt deres anvendelse i egen organis a- tion. Nedenstående beskriver FSI s primære opgaver, jf. kommissorium for FSI: 1. Indgå driftsaftale med systemansvarlige parter FSI sikrer, at der indgås en driftsaftale mellem FSI s parter, og den systemansvarlige part. Som bilag til aftalen udarbejdes en Service Level Agreement (SLA), som beskriver det serviceniveau, som den systemansvarlige part er forpligtet til at levere i forhold til brugere af systemet. I det tilfælde at et system ikke overholder kritiske forhold i driftsaftalen, skal den s y- stemansvarlige part for systemet redegøre herfor, samt redegøre for, hvilke tiltag der tages for at leve op til aftalen. FSI kan udbede sig tekniske eller driftsmæssige redegørelser hos den systemansvarlige part, hvis der er behov, samt ligeledes efter behov indstille til parterne via den nationale bestyrelse at iværksætte eksterne reviews.

6 2. Tværgående overblik og koordinering af systemforvaltningen Side 6 FSI har ansvaret for opfølgning på tværgående systemforvaltning og sikre, at der foregår tværgående koordinering af systemforvaltning af de fællesoffentlige sundheds-it systemer. For at kunne varetage denne opgave er det væsentligt, at styregruppen har et samlet overblik over porteføljen. De væsentligste styringsværktøjer er kvartalsvise rapporteringer om systemforvaltningen på hvert system i FSI s systemportefølje, herunder: I. Tværgående roadmap over changes og releases FSI skal sikre udarbejdelsen af et samlet overblik/roadmap for vedligeholdstiltag/opdateringer for alle systemer i porteføljen. Det tværgående roadmap skal skabe overblik over væsentlige vedligeholdelsestiltag og opdateringer, og skal anvendes, som strategisk udgangspunkt for drøftelser vedrørende afhængigheder og behov for koordinering af porteføljen. Roadmappet indgår som fast punkt på FSI s møder. Roadmappet til FSI indeholder de væsentligste afhængigheder på strategisk niveau, og er et uddrag af det bagvedliggende detaljerede roadmap, der anvendes på taktisk og operationelt niveau for FOSA erne. For FSI er det væsentligt at roadmappet indeholder overblik over store og relevante: godkendte changes af forretningsstyregruppen godkendte releases standstill periode i forbindelse med changes og releases kommende udbudsprocesser vedrørende systemer Formålet er at sikre, at afhængigheder mellem systemerne bliver synliggjort, og at FSI kan indstille til koordinering på tværs af s y- stemerne. Eventuelle væsentlige ændringer præsenteres på kommende møder. II. Status på KPI er Det fremgår af FSI s kommissorium, at styregruppen har til opgave at følge op på KPI er for systemerne, hvormed der kan ske gensidig orientering om driftsstatus og driftsafvikling af det enkelte system. Den systemansvarlige part er ansvarlig for at levere en status på KPI er hvert kvartal til FSI. KPI er anvendes til at følge udviklingen i systemforvaltningen ud fra målbare indikatorer, og til gensidig orientering om driftsstatus og driftsafvikling af det enkelte system.

7 KPI erne udvikles og indstilles via forretningsstyregrupperne. FSI udvælger relevante KPI er, ud fra et tværgående fokus på sammenlignelighed og overblik. I det omfang der er behov for udvikling af særlige KPI er, aftales dette nærmere mellem forretningsstyregruppen og FSI. Side 7 KPI er suppleres af kort skriftlig status per system på væsentlige udfordringer i driften i den forgangne periode. 3. Økonomi FSI behandler en række forhold vedrørende systemernes økonomi. Se tabel 1 for beskrivelse per system. FSI skal have forelagt rullende treårige driftsbudgetter fra forretningsstyregrupperne, herunder eventuelle usikkerheder om budgettet f.eks. omkostninger i forbindelse med udbud. FSI behandler budgetterne for at skabe fore cast på store investeringsbehov i FSI porteføljen, og for proaktivt at fokusere på øget transparens og koordinering af budgetter. Budgetforslag skal være behandlet af FSI senest 15. marts. Processen for budgetgennemgang indeholder en 1. og 2. behandling, så der er mulighed for at håndtere en mellemliggende revision af budgettet (se årshjul i FSI forretningsorden for proces). Proces FSI foreslår det kommende års ramme (ekskl. udgifter til videreudvikling) for FMK og NSP til parterne ved de årlige økonomiforhandlinger med henblik på finansiering via bloktilskuddet. FSI godkender, inden for den finansielle ramme som er aftalt for Haiba/Miba frem til og med 2017 jf. ØA15, den budgetmæssige udmøntning af midler til drift og vedligehold af de to systemer. FSI godkender, inden for den finansielle ramme som er godkendt i ØA15, den budgetmæssige udmøntning af midler til drift og vedligehold af de to systemer. FSI godkender parternes finansielle driftsbidrag til Sundhedsdatanettet og Videoknudepunkt. System FMK og NSP Haiba/Miba KIH og Sårjournalen Sundhedsdatanettet og videoknudepunktet Sundhed.dk FSI godkender, inden for den finansielle ramme som er aftalt i bestyrelsen for sundhed.dk, den budget-

8 mæssige udmøntning af midler til drift og vedligehold af sundhed.dk platformen. Tabel 1 FSI s opgaver vedrørende økonomi jf. kommissorium Side 8 4. Ensartet rapportering og fælles processkabeloner FSI er ansvarlig for at sikre ensartethed i indrapporteringen, og godkende koncepter for relevante skabeloner. FSI er ansvarlig for at sikre at FSI s fælles processkabeloner kvalitetssikres, og vurdere om der er behov for at iværksætte udvikling af nye skabeloner eller tilpasning af eksisterende skabeloner, via FOSA forum og FSI-sekretariatet. Derudover vil FSI løbende vurdere tværgående optimeringsmuligheder inden for fællesoffentlig systemforvaltning bl.a. via øget ensartethed i systemforvaltningen. 5. Intervenere i systemforvaltningen FSI har mandat til at intervenere i afhængigheder i systemforvaltningen for FSI s portefølje, ved at udbede sig øget koordinering på tværs af porteføljen med udgangspunkt i FSI s roadmap, herunder at foreslå omprioriteringer af aktiviteter for systemer eller igangsættelse af yderligere aktiviteter. FSI kan intervenere i det omfang, at aktiviteter i forretningsstyregruppen har betydning for andre systemer i FSI porteføljen eller forretningsstyregruppen ikke følger gældende retningslinjer og procedurer for systemer i porteføljen. 6. Strategiske tiltag og initiativer FSI har til opgave at drøfte centrale strategiske tiltag og dispositioner i tilrettelæggelse af drift og vedligehold af systemporteføljen. På baggrund af viden om den nuværende systemforvaltning og det tværgående roadmap, skal FSI drøfte behovet for strategiske tiltag, der tilrettelægger en mere hensigtsmæssig drift og vedligehold af systemporteføljen. Strategiske udfordringer kan være nationale tværgående tiltag, der får betydning for FSI porteføljen. Det kan f.eks. være infrastruktur eller lovgivning, hvor konsekvenserne kan være gennemgribende for FSI porteføljen. 7. Udvidelse af porteføljen På sigt kan flere løsninger tilføjes til FSI s portefølje, og porteføljen kan udvides efter aftale mellem parterne. FSI drøfter strategi og kriterier for nye systemer i porteføljen. Nye systemer, der lever op til kriterierne, kan indstilles af parterne i forbindelse med økonomiforhandlinger, eller aftales i den nationale bestyrelse for sundheds-it. FSI kan yderligere selv indstille til

9 den nationale bestyrelse for sundheds-it, at nye systemer bør tilføjes til porteføljen. Side 9 8. Koordinering med driftsnetværket FSI sikrer relevant koordinering med driftsnetværket i Digitaliseringsstyrelsen, og det forestående Fællesoffentlige koordinationsforum i regi af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for FSI sekretariat FSI sekretariatet varetages af Danske Regioner, der forestår sekretariatsbetjeningen af FSI. FSI sekretariatet er ansvarlig for, at tidsplanen for FSI s årshjul overholdes, og at indrapporteringen fra systemerne sker rettidigt. FSI sekretariatet følger op på de systemansvarlige parters beslutningsoplæg og indstillinger, og genererer dagsordener for FSI. FSI sekretariatet er ansvarlig for at udarbejde udkast til de skriftlige statusrapporter til Den nationale bestyrelse for sundheds-it. Sekretariatet modtager indrapporteringer fra de systemansvarlige parter på de aftalte KPI er, og overvåger status på systemforvaltningen. Monitorering af KPI er for systemerne modtages kvartalsvist. Sekretariatet betjener styregruppen med hyppigere status, eventuelt skriftligt, mellem møder om status på fastsatte KPI er såfremt der måtte være behov herfor. FSI sekretariatet opstiller og vedligeholder kvartalsvist et opdateret roadmap for porteføljen med tværgående overblik over releases, changes, standstill og udbudsplaner. Materialet til det samlede roadmap kommer fra det enkelte systemers FOSA. I det omfang sekretariatet noterer sig, at der er behov for koordination imellem to eller flere systemer, kan sekretariatet tage initiativ til en proces, der får relevante parter til at koordinere. Imidlertid ligger initiativpligten og ansvaret for at koordinere changes og releases hos den enkelte FOSA og FOSA-forum, og de eksisterende change managment funktioner. Endvidere er sekretariatet ansvarlige for, at FSI s skabeloner er opdaterede og at de med regelmæssige mellemrum drøftes med henblik på videreudvikling. Dette sker ved involvering af FOSA forum, der bidrager til udarbejdelse af nye og opdatering af eksisterende FSI skabeloner.

10 Forretningsstyregrupper På driftsniveau er der for hvert system tilknyttet en forretningsstyregruppe, der har fuldt ansvar for at sikre en effektiv styring og vedligehold af s y- stemerne. Det er den systemansvarlige parts opgave altid at sikre, at s y- stemet er tilknyttet en forretningsstyregruppe. Side 10 Forretningsstyregrupperne agerer inden for de overordnede rammer i FSI, og har ansvaret for den overordnede drift og systemforvaltning. Forretningsstyregruppen har ansvaret for at tilse, at systemejernes forvaltning af systemet sker med udgangspunkt i, hvad der er mest forretningsmæssigt og økonomisk hensigtsmæssigt for det pågældende system. Driftsbudgetter, roadmaps med mere behandles således i systemets forretningsstyregruppe, inden de behandles i FSI. Forretningsstyregruppen har endvidere det udførende ansvar for at tilse, at it-løsningerne forvaltes af den systemansvarlige organisation i henhold til lovgivning og krav om informationssikkerhed, heri følge op på om den systemansvarlige organisation har indgået de fornødne databehandleraftaler med videre. Forretningsstyregrupperne er ansvarlige for, at indrapporteringen til FSI sker ud fra vedtagne skabeloner, og at det sker rettidigt i forhold til FSI s årshjul og aftalte deadlines. Det er forretningsstyregruppens ansvar at udarbejde og indstille forslag til FSI om, hvilke KPI er der skal følges op på for det enkelte system. Det er desuden forretningsstyregruppernes ansvar at udarbejde oplæg til økonomiforhandlinger vedrørende økonomi om s y- stemforvaltningen. Forretningsstyregrupperne har ansvar for, at der for hvert system er etableret et opdateret roadmap, hvorfra der kan indrapporteres til det overordnede og samlede roadmap for FSI s portefølje. Den tilknyttede FOSA har opgaven med indrapportering til FSI-sekretariatet. Systemansvarlig part Selve drift- og systemforvaltningsansvaret for det enkelte system er placeret hos en systemansvarlig part. Det er derved den systemansvarlige parts ansvar at sikre, at der er etableret de relevante processer for, at der kan rapporteres til FSI. Systemforvaltningsansvaret er defineret i en aftale, som indgås mellem FSI s parter og den systemansvarlige part. Som bilag til aftalen udarbejdes

11 en Service Level Agreement (SLA), der beskriver det serviceniveau, som den systemansvarlige part er forpligtet til at levere. Herudover kan den systemansvarlige part have driftsaftaler med eksterne leverandører. Side 11 Den systemansvarlige part har det daglige driftsansvar for systemet, og har til opgave at sikre, at der er tilknyttet en forretningsstyregruppe til systemet. Det er tilsvarende den systemansvarlige parts opgave at udpege en FOSA til systemet. Den systemansvarlige part er ansvarlig for at følge og anvende de fælles skabeloner for indrapportering, der er aftalt i regi af FSI. Dette ansvar er defineret og beskrevet yderligere i driftsaftalen mellem den systemansvarlige part og FSI styregruppen. Der vil løbende ske udvikling og opdatering af FSI s fælles skabeloner, hvilket den systemansvarlige part er forpligtet til at følge og anvende. Fællesoffentlig systemadministrator (FOSA) Der tilknyttes en fællesoffentlig systemadministrator (FOSA) for hvert s y- stem i FSI s portefølje, som har tilknytning til den daglige drift af den/de relevante fællesoffentlige løsninger, og er ansat i den driftsansvarlige organisation. Det er den systemansvarlige parts ansvar at sikre, at der er udpeget og tilknyttet en FOSA til hver system. FOSA en primære rolle i FSI samarbejdet er at være kontaktled til den daglige drift af systemet, og være bindeled mellem den systemansvarlige part, forretningsstyregruppen, FSI og sekretariatet. FOSA en er en funktion under den systemansvarlige part, som derved kan organisere FOSA ens daglige arbejdsopgaver forskelligt, alt efter de eksisterende processer hos den systemansvarlige part. Hver FOSA er ansvarlig for at overvåge afhængigheder fra eget system til andre systemer i FSI-porteføljen. FOSA opererer inden for de processer, som er etableret af den systemansvarlige part, og FOSA en skal sikre, at disse processer tager højde for andre systemer i porteføljen. I tilfælde af systemkritiske afhængigheder, så som changes, incidents eller releases, der ikke håndteres i de systemansvarlige parts processer, har de enkelte FOSA en initiativpligt til at kordinere dette med de involverede FOSA. Til udarbejdelsen af FSI s kvartalsvise rapporter om systemforvaltningen, er FOSA en ansvarlig for at indrapportere nedenstående til sekretariatet: Opdateret roadmap med planlagte changes og releases på systemet, med henblik på udarbejdelsen af tværgående roadmap. Even-

12 tuelle væsentlige justeringer indrapporteres til FSI kvartalsvis (se FSI årshjul for tidsplan herfor). på vegne af forretningsstyregruppen, skal FOSA rapportere på aftalte KPI er til FSI. FOSA en deltager i FOSA-forum, og har herunder til opgave at deltage i vedligeholdelse og videreudviklingen af fællesoffentlige skabeloner og processer. FOSA en kan i den forbindelse, give input til behovet for videreudvikling af skabeloner og processer, der er relevante for fællesoffentlig systemforvaltning. Side 12 FOSA-forum Der etableres et FOSA-forum, der videndeler og koordinerer på tværs af systemer. FOSA-forum anvendes til at kommunikere om f.eks. relevante changes, incidents og releases med henblik på at sikre, at berørte parter informeres. Forummet besættes af de udpegede FOSA er for hvert system. Forummet koordinerer på tværs af systemer i forhold til afhængigheder. FOSA-forum drøfter det tværgående roadmap med henblik på at koordinere eventuelle kolliderende changes og releases. Forummet kan yderligere modtage konkrete bestillinger fra FSI, f.eks. i forbindelse med input til opdatering af eksisterende skabeloner til systemforvaltning eller udarbejdelse af nye skabeloner. Der udpeges en formand for FOSA-forum, og denne udpeges af FSI. Formanden udpeges blandt medlemmerne af FSI. Formandskabet for FOSAforum går på skift mellem involverede parter (stat, regioner, kommuner). Ny formand udpeges for to år ad gangen. FOSA-forum sekretariatsbetjenes af den part, som har formandsskabet for FOSA-forum. FOSA-forum koordinerer internt mellem møder i FSI, og mødes fire gange årligt. Møder afholdes forud for møder i FSI med henblik på at kunne indstille eventuelle sager til FSI. FOSA-forum har ansvaret for videndeling, samt skal drøfte behovet for udvikling og opdatering af skabeloner, der anvendes i fællesoffentlig systemforvaltning i FSI s portefølje. Videreudvikling og opdatering af skabeloner kan indstilles fra FOSA-forum til FSI via sekretariatet blandt andet på baggrund af forslag fra de enkelte FOSA og forretningsstyregrupper.

13 Side 13 Forretningsorden for FSI Forretningsordenen for FSI fungerer som et fælles overblik og arbejdsplan for FSI. Forretningsordenen anvendes som en fælles oversigt over primære aktiviteter, ansvar, opgaver og milepæle for FSI. Det vil af samme årsag være relevant at overblikket genbesøges regelmæssigt og opdateres efter behov. Forretningsordenen tydeliggør hvilke aktiviteter der skal afvikles i løbet af et år, og hvem der er ansvarlig for en aktivitet/opgave, samt hvem der skal være udførende på at gennemføre denne opgave. Det vil være nødvendigt at opdatere dette, i takt med udvidelse af både aktiviteter og systemportefølje. Forretningsordenen indeholder en beskrivelse af FSI s møderække, og hvilke temaer der bør behandles i forhold til et årshjul. I relation hertil indeholder forretningsordenen en beskrivelse af, hvilke interne processer der skal iværksættes i løbet af et år forud for FSI møder. FSI s sammensætning Styregruppen for fællesoffentlig systemforvaltning af sundheds -it s (FSI) består af deltagere fra regioner (5 medlemmer), staten (3 medlemmer) og kommuner (5 medlemmer). Medlemmer af FSI har mulighed for at foreslå enkeltvis mødedeltagelse af ikke-medlemmer, såfremt der måtte være opbakning i FSI hertil. Sundhed.dk og Medcom deltager som observatør i møder som systemansvarlige parter resten af 2016, indtil kommissorium eventuelt revideres ultimo Formanden udpeges af Danske Regioner. Rollen som formand for FSI indebærer at have det overordnede ansvar for at sikre fremdrift i forhold til FSI s overordnende opgaver og aktiviteter. Formanden fungerer som mødeleder, og skal derved facilitere, at FSI når til en enighed om indstillingerne, og at konklusionerne føres til referat. FSI s løbende opgaver FSI har en række hovedpunkter, der er gennemgående på møder:

14 1) Driftsrapportering om tilstand på den løbende drift baseret på indrapportering fra FOSA og baseret på vedtagne KPI 2) Opdateret roadmap Side 14 Herudover har FSI en række faste punkter, der ikke drøftes hver gang: 3) Statusrapportering til den nationale bestyrelse for sundheds-it (to gange årligt) 4) Præsentation af budgetter besluttet i ØA (en gang årligt) 5) Behandling af systemernes økonomi og tre årige budgetter (to gange årligt) 6) Beslutninger der skal tages i FSI vedrørende indstillinger fra driftsniveau om behov for koordinering af afhængigheder 7) Sager der er modtaget fra forretningstyregrupperne eller FOSAforum 8) Eventuelle temadrøftelser I forbindelse med drøftelse af systemernes økonomi og tre årige budgetter i november inviteres forretningstyregruppeformænd og FOSA for de enkelte systemer. Sekretariatet Danske Regioner sekretariatsbetjener FSI. Sekretariatet er ansvarligt for sekretariatsbetjening i forbindelse med mødeforberedelse, afholdelse og opfølgning. Sekretariatet skal på baggrund af indrapportering fra de enkelte systemer og dertil knyttede forretningsstyregrupper (via FOSA) vedligeholde det overordnede roadmap til FSI. Mødehyppighed Der er aftalt fire årlige møder for FSI. Møder fastlægges om muligt for et år ad gangen på sidste møde, og indkaldes af sekretariatet. Møder afholdes som udgangspunkt fysisk, med mulighed for videomøde, hvis det er hensigtsmæssigt, og alle er enige herom. FSI kan ved behov aftale yderligere møder eller eventuelle supplerende møder. Formanden kan kræve styregruppen indkaldt til ekstraordinært møde med mindst en uges varsel. Formanden kan i særlige tilfælde beslutte, at en sag forelægges til skriftlig høring. Om muligt og såfremt dagsordenen muliggør det, tilstræbes at ekstraordinære møder afholdes som videomøder.

15 FSI kan behandle sager skriftligt imellem fastlagte møder. Endvidere vil FSI modtage eventuelle statusopdateringer for FSI s roadmap og andre justeringer skriftligt imellem fastlagte møder, hvis sekretariat og formand finder behov for dette. Side 15 Afbud til møder Afbud til møder skal meldes til sekretariatet enten skriftligt eller telefonisk senest en uge før mødet. Der henstilles til, at FSI medlemmer ikke sender suppleanter. Såfremt man som medlem er forhindret, henstilles til, at man giver sit input til dagsorden til et medlem i FSI. Alternativt er det muligt at sende en suppleant, der har samme mandat til at træffe beslutninger, som det ordinære FSI medlem. Dagsorden Dagsorden og alt bilagsmateriale udsendes en uge forinden mødeafholdelse af sekretariatet. Referater Der udarbejdes referater fra hvert møde over styregruppens handlinger og beslutninger. Referatet skal indeholde klare definitioner på handlinger, og ansvaret for udførelse herpå skal være aftalt. Sekretariatet er ansvarligt for udarbejdelse af referatet, og det skal udsendes senest en uge efter afholdt møde. Kommentarer til referat skal være sekretariatet i hænde s e- nest to uger efter udsendelse. Referatet udsendes herefter med eventuelle tilpasninger på mail senest tre uger efter afholdt møde, og betragtes herefter som godkendt. Beslutningsdygtighed Beslutninger træffes på møder i styregruppen ved drøftelse og enighed. FSI er beslutningsdygtig, når der som minimum er én deltager fra hver part (region, stat, kommuner) i FSI til stede, eller har indsendt bemærkninger inden mødet. Såfremt alle deltagere fra en af parterne melder afbud, kan formanden aflyse mødet. Det er muligt at fremsende skriftlige kommentarer forud og efter mødet. FSI s formand konkluderer på hvert møde hvilke beslutninger, der er truffet og disse føres til referat. Ad hoc arbejdsgrupper FSI kan vælge, at der er behov for at nedsætte en arbejdsgruppe i forbindelse med udførelse af en særlig opgave eller aktivitet. Faglig udvikling af

16 FSI værktøjer og metoder til overvågning af drift ligger som udgangspunkt i FOSA-forum. Side 16

17 FSI s årshjul Side 17 FSI s årshjul er struktureret ud fra FSI s fire årlige møder. Indholdet til disse er skitseret i nedenstående figur. Figur 2: Årshjul for FSI I relation hertil er der en række interne processer, som forudsætninger for, at FSI kan afholde møder, men disse fremgår ikke af årshjulet. Nedenstående beskriver de forskellige aktiviteter i årshjulet i forhold til, hvem der er ansvarlig for opgaven, og hvem der har en udførende rolle. Måned Aktivitet/opgave Udførende Februar Første møde i FSI Roadmap og KPI status for FSI s systemportefølje. FOSA indrapporterer til FSI sekretariatet. April Drøfte tværgående roadmap for FSI s portefølje. Drøfte eventuel udvidelse af systemporteføljen på baggrund af oplæg til økonomiforhandlinger. 2. behandling af tre årige budgetter og godkendelse af oplæg til økonomiforhandlingerne besluttes. Andet møde i FSI Roadmap og KPI status for FSI s systemportefølje. FOSA indrapporterer til FSI sekretariatet. Sekretariatet på vegne af parterne i FSI Forretningsstyregrupperne indstiller driftsbudget. FOSA indrapporterer til FSI sekretariatet.

18 September Drøfte udvidelsen af porteføljen Godkendelse af første statusrapport til den nationale bestyrelse for sundheds-it. Tredje møde i FSI Roadmap og KPI status for FSI s systemportefølje. Sekretariatet på vegne af parterne i FSI FSI sekretariatet FOSA indrapporterer til FSI sekretariatet. Side 18 Systemansvarlige parter November Præsentation af budgetter besluttet i ØA. Fjerde møde i FSI Roadmap og KPI status for FSI s systemportefølje. FOSA indrapporterer til FSI sekretariatet. Godkendelse af anden statusrapport til Den nationale bestyrelse for sundheds-it. FSI sekretariatet Drøftelse og opfølgning på porteføljen samt realiserede opgaver og kommende års aktiviteter. Opsamling på opnåede strategiske indsatser samt hvilke der er behov for at videreføre og/eller iværksætte. 1. behandling af treårige budgetter. Tabel 2: Årshjul for FSI FSI sekretariatet Forretningsstyregrupperne indstiller driftsbudget.

UDKAST: Sundhedsdatanettet (SDN) Danske Regioner

UDKAST: Sundhedsdatanettet (SDN) Danske Regioner UDKAST: Sundhedsdatanettet (SDN) Modenhedsdrøftelse af systemerne i regi af FSI Det er aftalt i den fællesoffentlige styregruppe for sundheds-it (FSI), at forretningsstyregrupperne én gang årligt drøfter

Læs mere

MedCom Systemforvaltning (SDN/VDX/KIH) Danske Regioner

MedCom Systemforvaltning (SDN/VDX/KIH) Danske Regioner MedCom Systemforvaltning (SDN/VDX/KIH) Modenhedsdrøftelse af systemerne i regi af FSI Det er aftalt i den fællesoffentlige styregruppe for sundheds-it (FSI), at forretningsstyregrupperne én gang årligt

Læs mere

Videoknudepunktet (VDX) UDKAST Danske Regioner

Videoknudepunktet (VDX) UDKAST Danske Regioner Videoknudepunktet (VDX) UDKAST Modenhedsdrøftelse af systemerne i regi af FSI Det er aftalt i den fællesoffentlige styregruppe for sundheds-it (FSI), at forretningsstyregrupperne én gang årligt drøfter

Læs mere

Pia Kopke (formand), Børge Knudsen, Lone Kaalund Thiel, Caroline Thrane.

Pia Kopke (formand), Børge Knudsen, Lone Kaalund Thiel, Caroline Thrane. N O T A T Refer fra møde i Styregruppen for fællesoffentlig systemforvaltning af sundheds-it (FSI). Mødet fandt sted i Danske Regioner, torsdag den 3. maj 2018 kl. 13.00-16.00. 18-06-2018 EMN-2017-00757

Læs mere

SDN-brugergruppemøde 2. februar Peder Illum, konsulent,

SDN-brugergruppemøde 2. februar Peder Illum, konsulent, SDN-brugergruppemøde 2. februar 2017 Peder Illum, konsulent, pi@medcom.dk Dagsorden Velkomst og præsentation af deltagere i den nye SDN-brugergruppe v/ Peder Illum Godkendelse af dagsorden v/ Peder Illum

Læs mere

UDKAST: MedCom Systemforvaltning (SDN/VDX/KIH) Danske Regioner

UDKAST: MedCom Systemforvaltning (SDN/VDX/KIH) Danske Regioner UDKAST: MedCom Systemforvaltning (SDN/VDX/KIH) Modenhedsdrøftelse af systemerne i regi af FSI Det er aftalt i den fællesoffentlige styregruppe for sundheds-it (FSI), at forretningsstyregrupperne én gang

Læs mere

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

Udkast til svar på Rigsrevisionens rapport om it-sikkerheden på SDN [Godkendt af MedComs styregruppe den 12. februar 2016]

Udkast til svar på Rigsrevisionens rapport om it-sikkerheden på SDN [Godkendt af MedComs styregruppe den 12. februar 2016] Udkast til svar på Rigsrevisionens rapport om it-sikkerheden på SDN [Godkendt af MedComs styregruppe den 12. februar 2016] Indhold 1. Indledning... 2 2. Kommentarer til de enkelte punkter... 2 2.1. Hensigtsmæssig

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune 1 of 6 26-11-2015 Sagsnummer.: 14/37310 Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune Indledning Dialogbaseret aftalestyring er et af de centrale styringsværktøjer i Syddjurs Kommune, der er baseret på dialog

Læs mere

12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne

12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne Side 1 af 5 12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne Målsætning Organiseringen af det tværoffentlige arbejde med digitalisering

Læs mere

Retningslinjer for Centerråd for bo- og dagtilbud for borgere med funktionsnedsættelser Under Socialforvaltningen i Københavns Kommune

Retningslinjer for Centerråd for bo- og dagtilbud for borgere med funktionsnedsættelser Under Socialforvaltningen i Københavns Kommune Retningslinjer for Centerråd for bo- og dagtilbud for borgere med funktionsnedsættelser Under Socialforvaltningen i Københavns Kommune Formålet med centerrådet er, at skabe et hørings- og dialogforum,

Læs mere

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse Bestyrelsesmøde nr. 93, d. 30. januar 2018 Pkt. 4. Bilag 1 Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse I medfør af 176, stk. 2 i vedtægt for Københavns Universitet fastsættes herved følgende

Læs mere

Hovedbestyrelsen (herefter HB) agerer i henhold til følgende forretningsorden:

Hovedbestyrelsen (herefter HB) agerer i henhold til følgende forretningsorden: Vedtaget d. 22. november 2014 Forretningsorden for CISV Danmarks Hovedbestyrelse CISV Danmark er etableret som en selvstændig organisation i Danmark. CISV Danmark er tilsluttet CISV International og agerer

Læs mere

Vedtægter for Brugerklubben SBSYS

Vedtægter for Brugerklubben SBSYS Vedtægter for Brugerklubben SBSYS Oktober 2015 Kapitel 1: Brugerklubbens navn og formål 1 Foreningens navn er Brugerklubben SBSYS (herefter benævnt Brugerklubben ). 2 Brugerklubben er et indkøbsfællesskab,

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR LANDSSTYRELSEN I UNGDOMMENS RØDE KORS 2015/2016

FORRETNINGSORDEN FOR LANDSSTYRELSEN I UNGDOMMENS RØDE KORS 2015/2016 FORRETNINGSORDEN FOR LANDSSTYRELSEN I UNGDOMMENS RØDE KORS 2015/2016 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen

Læs mere

MedCom, Mødelokale C, Forskerparken 10, 5230 Odense M

MedCom, Mødelokale C, Forskerparken 10, 5230 Odense M SDN-BRUGERGRUPPEMØDE TID: Den 2. februar 2017 kl. 10.00 14.00 STED: VIDEOMØDERUM: DELTAGERE: AFBUD MedCom, Mødelokale C, Forskerparken 10, 5230 Odense M tgj@rooms.medcom.dk Lars Helsberg, Sundhedsdatastyrelsen

Læs mere

Bilag 1. Styring- og governancemodel for indkøbsområdet. Sagsnr Baggrund. Dokumentnr

Bilag 1. Styring- og governancemodel for indkøbsområdet. Sagsnr Baggrund. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT Bilag 1. Styring- og governancemodel for indkøbsområdet Baggrund I forlængelse af vedtagelsen af Indkøbsprogrammet ved budgetforhandlingerne

Læs mere

Bestyrelsens Forretningsorden Greve Fodbold

Bestyrelsens Forretningsorden Greve Fodbold Greve Fodbold Bestyrelsens Forretningsorden Bestyrelsens Forretningsorden Greve Fodbold 1. Formål 1.1 Nærværende forretningsorden fastlægger rammerne for Greve Fodbolds bestyrelses ageren under iagttagelse

Læs mere

Bilag 3: Vedtægter for styregruppe Områdefornyelsen Indre Nørrebro

Bilag 3: Vedtægter for styregruppe Områdefornyelsen Indre Nørrebro KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik NOTAT Bilag 3: Vedtægter for styregruppe Områdefornyelsen Indre Nørrebro 1 Baggrund Med overførselssagen 2013 Fremgang i Fællesskab, som blev

Læs mere

RSI change management proces

RSI change management proces RSI change management proces version 1.8 RSI change management proces Dato: 01.02.20167 Version: 1.10 Status: t Systemansvarlig: RSI 1. Formål Det overordnede formål med RSI change management processen

Læs mere

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 11. Bilag 2 Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse I medfør af 16, stk. 2 i vedtægt for Københavns Universitet fastsættes herved følgende

Læs mere

Forretningsorden for Uddannelsespolitisk udvalg

Forretningsorden for Uddannelsespolitisk udvalg FIOLSTRÆDE 44, 1. TH 1171 KØBENHAVN K TLF. +45 33 36 98 00 WWW.DKUNI.DK Forretningsorden for Uddannelsespolitisk udvalg 9. MAJ 2018 J.NR. TKS SIDE 1/6 Formål for Uddannelsespolitisk udvalg 1: Udvalget

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Bestyrelserne

Forretningsorden for bestyrelsen i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Bestyrelserne Forretningsorden for bestyrelsen i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Bestyrelserne 1. BESTYRELSENS SAMMENSÆTNING Bestyrelsen består af 18 medlemmer og 5 suppleanter, som er blevet valgt på Danske Erhvervsskoler

Læs mere

Status baseret på MedCom s svar og handleplan vedrørende revisionsrapport om it-revision af Sundhedsdatanettet (SDN) 2015

Status baseret på MedCom s svar og handleplan vedrørende revisionsrapport om it-revision af Sundhedsdatanettet (SDN) 2015 Status baseret på MedCom s svar og handleplan vedrørende revisionsrapport om it-revision af Sundhedsdatanettet (SDN) 2015 Status = projektstatus ud fra milepæle Følger plan Ved korrigerende handlinger

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk September 2013 (revideret juni/dec.2014, april/sep.2015, dec. 2016, okt. 2018) Sagsnr.: 2018-412-01052 Procedure for selvevaluering

Læs mere

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Kommissorium 28. april 2016 1. Baggrund De udsatte boligområder skal udvikle sig til attraktive bydele, med en alsidig beboersammensætning, tryghed,

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

It-systemportefølje: Vejledning til review og rådgivning ved Statens Itråd

It-systemportefølje: Vejledning til review og rådgivning ved Statens Itråd It-systemportefølje: Vejledning til review og rådgivning ved Statens Itråd Marts 2019 Vejledning til review og rådgivning ved Statens It-råd, Digitaliseringsstyrelsen version: 1.0 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt 12 lokaludvalg i 10 bydele efter bestemmelsen i den kommunale

Læs mere

Bilag 7.1 Status på handleplan

Bilag 7.1 Status på handleplan Bilag 7.1 Status på handleplan Status baseret på MedCom s svar og handleplan vedrørende revisionsrapport om it-revision af Sundhedsdatanettet (SDN) 2015 Status = projektstatus ud fra milepæle Følger plan

Læs mere

Governance for Program for Kvalitetsudvikling i almen praksis

Governance for Program for Kvalitetsudvikling i almen praksis NOTAT Revideret pr. 11. januar 2018 Governance for Program for Kvalitetsudvikling i almen praksis Formål Med baggrund i overenskomstaftale af 14. september 2017 mellem PLO og RLTN skal der etableres et

Læs mere

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg Bilag 2: Forslag til revideret Kommissorium for Lokaludvalg Kommissorium for Lokaludvalg På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium 18. juni 2015 BILAG 1 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen

Læs mere

At Sikre en samlet og koordineret styring af porteføljen af sundheds-it på tværs af sektorer.

At Sikre en samlet og koordineret styring af porteføljen af sundheds-it på tværs af sektorer. Kommissorium for It-porteføljestyregruppe. Baggrund Digitalisering og Sundheds-it går i højere grad på tværs af sektorer og stiller i højere grad krav til samarbejdet på tværs. I sundhedsaftalen er det

Læs mere

Referatet blev godkendt. Fremadrettet sendes referat fra det foregående møde med som en del af bilagsmaterialet.

Referatet blev godkendt. Fremadrettet sendes referat fra det foregående møde med som en del af bilagsmaterialet. Referat Styregruppen for DDB Møde den 26. marts 2014, kl. 15.00-17.00 og d. 27. marts 2014, kl. 17.00 18.00. Deltagere: Ralf Klitgaard Jensen (KL), Steen Kyed (Kulturministeriet), Lone Gladbo (Kulturdirektør

Læs mere

1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på 3 år.

1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på 3 år. 25. februar 2011 J.nr. 2011-4001-01 MD Forretningsorden for Universitetsdirektørudvalget Formandskab 1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på

Læs mere

Bilag 10. Samarbejdsorganisation. Udbud af Medical Device Information Collection

Bilag 10. Samarbejdsorganisation. Udbud af Medical Device Information Collection Bilag 10 Samarbejdsorganisation Udbud af INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med Bilag: Formålet med dette

Læs mere

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Læsevejledning: Nærværende kommissorium er udarbejdet med udgangspunkt i udkast til generisk kommissorium for samordningsfora, godkendt på DAK-mødet

Læs mere

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Indhold 1. Indledning... 3 2. Temaer... 3 2.1 Mål, strategi og økonomi... 3 2.2 Arbejds- og personaleforhold... 4 2.3

Læs mere

Forretningsorden for samarbejde

Forretningsorden for samarbejde Aarhus Februar 2016 Sagsnr. 020789-0092 tb/tb/kkp Forretningsorden for samarbejde Aalborg Kommune og Budolfi Plads, Aalborg 2/10 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Samarbejdets organisering... 3

Læs mere

Samarbejdsorganisation

Samarbejdsorganisation Bilag 4 Opdateret januar 2017 Samarbejdsorganisation i Innovationspartnerskabet vedrørende forebyggelse eller afhjælpning af dehydrering og eventuelt tillige følger af dehydrering hos ældre over 65 år

Læs mere

TSN-Koordinationsgruppen

TSN-Koordinationsgruppen Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet TSN-Koordinationsgruppen (Koordinationsgruppen for det TværSektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange) Skottenborg 26 DK-8800

Læs mere

Basisbidrag: De 3 ejere finansierer MedComs basisbidrag med hver 1/3. Finansieringsmodellen er aftalt i økonomiaftalerne for 2015.

Basisbidrag: De 3 ejere finansierer MedComs basisbidrag med hver 1/3. Finansieringsmodellen er aftalt i økonomiaftalerne for 2015. MEDCOM KORT FORTALT 2 HVEM ER MEDCOM? MedCom understøtter sammenhængen i sundhedsvæsenet med digitale løsninger, der er med til at sikre patienten og borgeren bedre service samt minimere fejl. Vi understøtter

Læs mere

FORRETNINGSORDEN DANMARKS INNOVATIONSFOND

FORRETNINGSORDEN DANMARKS INNOVATIONSFOND CVR Nr. 29 03 5695 Forretningsordenen er udfærdiget af bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond (i det følgende kaldet Fonden ) med hjemmel i 11, stk. 1 i lov nr. 306 af 29. marts 2014 om Danmarks Innovationsfond

Læs mere

MedCom, Mødelokale C, Forskerparken 10, 5230 Odense M

MedCom, Mødelokale C, Forskerparken 10, 5230 Odense M VDX-BRUGERGRUPPEMØDE TID: Den 6. februar 2017 kl. 10.00 14.00 STED: VIDEOMØDERUM: DELTAGERE: MedCom, Mødelokale C, Forskerparken 10, 5230 Odense M tgj@rooms.medcom.dk Lisbeth Jørgensen Region Syddanmark

Læs mere

Udsatterådet i Københavns Kommune Forretningsorden

Udsatterådet i Københavns Kommune Forretningsorden Udsatterådet i Københavns Kommune Forretningsorden Formål og opgaver 1. Udsatterådet, benævnt Rådet i det følgende, skal være et samlet talerør og en formel indgang til medindflydelse på de kommunale indsatser

Læs mere

Hovedbestyrelsens forretningsorden

Hovedbestyrelsens forretningsorden Hovedbestyrelsens forretningsorden DJ Hovedbestyrelsens forretningsorden 1. 1. Indkaldelse og dagsorden Stk. 1. Forretningsudvalget har ansvaret for indkaldelse af hovedbestyrelsen og for udarbejdelse

Læs mere

Basisbidrag: De 3 ejere finansierer MedComs basisbidrag med hver 1/3. Finansieringsmodellen er aftalt i økonomiaftalerne.

Basisbidrag: De 3 ejere finansierer MedComs basisbidrag med hver 1/3. Finansieringsmodellen er aftalt i økonomiaftalerne. MEDCOM KORT FORTALT HVAD ER MEDCOM? 2 MedCom er bindeleddet i det samarbejdende sundhedsvæsen, idet vi udvikler og udbreder tværsektorielle digitale kommunikationsløsninger. Med andre ord er MedCom et

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU)

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) Bilag 7 Forretningsorden Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) Nærværende forretningsorden tager udgangspunkt i ITUs interimvedtægter af 30. juni 2003 samt lov nummer 403 af 28. maj 2003 om universiteter

Læs mere

Forretningsorden for Kodas bestyrelse

Forretningsorden for Kodas bestyrelse 17. september 2014 Forretningsorden for Kodas bestyrelse 1. Bestyrelsens konstituering 1.1. Konstituering og sammensætning Bestyrelsen konstituerer sig på første bestyrelsesmøde efter generalforsamlingen.

Læs mere

F O R R E T N I N G S O R D E N

F O R R E T N I N G S O R D E N F O R R E T N I N G S O R D E N Organisationsbestyrelsen i Boligforeningen 3B 1 Organisationsbestyrelsens ansvar Organisationsbestyrelsen har den overordnede ledelse af Boligforeningen 3B og dens afdelinger

Læs mere

Ringkjøbing Landbobank A/S. Kommissorium for Aflønningsudvalget. Kommissorium for Aflønningsudvalget

Ringkjøbing Landbobank A/S. Kommissorium for Aflønningsudvalget. Kommissorium for Aflønningsudvalget 1 1. Anvendelsesområde og formål 1.1 I henhold til Lov om Finansiel Virksomhed 77c samt bestyrelsens forretningsorden punkt 1.6 er der nedsat et Aflønningsudvalg (i det følgende benævnt Udvalget) under

Læs mere

Vedtægter for Brugerklubben SBSYS

Vedtægter for Brugerklubben SBSYS Vedtægter for Brugerklubben SBSYS Kapitel 1: Brugerklubbens navn og formål November 2006 Revideret oktober 2007 Revideret november 2008 Revideret maj 2009 1 Foreningens navn er Brugerklubben SBSYS (herefter

Læs mere

1 Udvalgets navn. Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune. I daglig tale Frivillighedsrådet. 2 Formål

1 Udvalgets navn. Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune. I daglig tale Frivillighedsrådet. 2 Formål 1 Udvalgets navn Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune. I daglig tale Frivillighedsrådet Begrundelser: 2 Formål Formålet med Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune er at styrke, støtte og udvikle det frivillige

Læs mere

Forretningsorden for URK s landsstyrelse

Forretningsorden for URK s landsstyrelse Forretningsorden for URK s landsstyrelse 2011-2012 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen er på

Læs mere

Kommissorium for Grønt Råd i Ballerup Kommune

Kommissorium for Grønt Råd i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Tlf. dir.: 4477 2000 E-mail: balkom@balk.dk Dok. nr.: x Kommissorium for Grønt Råd i Ballerup Kommune 1 Udvalgets navn Grønt Råd i Ballerup Kommune. I daglig tale Grønt Råd. 2 Formål Grønt

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i LAG-Ringsted

Forretningsorden for bestyrelsen i LAG-Ringsted Forretningsorden for bestyrelsen i LAG-Ringsted Konstituering og afholdelse af bestyrelsesmøder: 1 Umiddelbart efter afholdelse af en ordinær generalforsamling eller en ekstraordinær generalforsamling,

Læs mere

Vedtægter for Foreningen NORDEN

Vedtægter for Foreningen NORDEN Vedtægter for Foreningen NORDEN 1 Formål Foreningen NORDEN, dansk forening for nordisk samarbejde, har til formål på alle områder at styrke og udvikle de nordiske folks samarbejde indadtil og udadtil.

Læs mere

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Samarbejdsorganisation

Samarbejdsorganisation Bilag 3 Dato November 2015 Bilag 3 er i sin helhed et mindstekrav. Samarbejdsorganisation Udvikling af nye, innovative løsninger til optimal anvendelse af ressourcer i spildevand Til Side 1/6 Indhold 1.

Læs mere

Vedtægter for Foreningen Vestdansk Investeringsfremme Juni 2016

Vedtægter for Foreningen Vestdansk Investeringsfremme Juni 2016 Vedtægter for Foreningen Vestdansk Investeringsfremme Juni 2016 Side 1 / 6 1. Navn og hjemsted Foreningens navn er Foreningen Vestdansk Investeringsfremme Foreningens hjemsted er Odense kommune. 2. Formål

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR FORÆLDRERÅDET KKFO BØRNEHUSET RØDKILDEN RØDKILDEVEJ KØBENHAVN NV

FORRETNINGSORDEN FOR FORÆLDRERÅDET KKFO BØRNEHUSET RØDKILDEN RØDKILDEVEJ KØBENHAVN NV FORRETNINGSORDEN FOR FORÆLDRERÅDET KKFO BØRNEHUSET RØDKILDEN RØDKILDEVEJ 3 2400 KØBENHAVN NV 1 Rammer for forældrerådets virksomhed Stk. 1. Forældrerådet udøver deres virksomhed indenfor rammerne af den

Læs mere

Forretningsorden. for. bestyrelsen. DNS i/s [Arbejdstitel]

Forretningsorden. for. bestyrelsen. DNS i/s [Arbejdstitel] Eksempel på Forretningsorden for løsningsforslag no. 1. Eksemplet på Forretningsorden kræver ikke ændringer i det udarbejdede DNS I/S aftalesæt. Løsningsforslag fremlagt på borgmestermødet den 28. august

Læs mere

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Side 1 af 6 Indledning Bæredygtighedsudvalget er nedsat af Aarhus Byråd den 24. januar 2018. Byrådet har fastlagt følgende overordnede rammer for udvalgets arbejde:

Læs mere

INTRODUKTION TIL DDB S ÅRSHJUL

INTRODUKTION TIL DDB S ÅRSHJUL ÅRSHJUL JANUAR 2015 INTRODUKTION TIL DDB S ÅRSHJUL DDB s årshjul skaber et overblik over de væsentligste årligt tilbagevendende begivenheder i DDB, der har strategisk og økonomisk betydning for DDB s udvikling.

Læs mere

Forslag til administrativ organisering

Forslag til administrativ organisering Forslag til administrativ organisering Sundhedskoordinationsudvalget Den Administrative Styregruppe Sundhedsaftalens udviklingsdel Sundhedsaftalens driftsdel Sundhedsaftalens Porteføljestyregruppe Sygehus

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 2. februar 2012 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen for

Læs mere

Kommissorium for risiko- og revisionsudvalget i Den Jyske Sparekasse

Kommissorium for risiko- og revisionsudvalget i Den Jyske Sparekasse 1. Indledning På bestyrelsesmødet den 12. marts 2009 besluttede bestyrelsen for at nedsætte et revisionsudvalg samt at indstille valg af formand og udvalgets honorering til repræsentantskabets godkendelse

Læs mere

Til nogle projekter kan der være knyttet en styregruppe ligesom der i nogle projektforløb kan være brug for en eller flere følge-/referencegrupper.

Til nogle projekter kan der være knyttet en styregruppe ligesom der i nogle projektforløb kan være brug for en eller flere følge-/referencegrupper. PROJEKTORGANISATION OG PROJEKTARBEJDE Rollefordeling i en projektorganisation Ethvert projekt har en projektejer, en projektleder og en eller flere projektmedarbejdere. Disse parter er altså obligatoriske

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Forslag til ændrede vedtægter for Roskilde Elite- og Talentråd. Forslag til ændringer med rød. dateret den 17. april 2015

Forslag til ændrede vedtægter for Roskilde Elite- og Talentråd. Forslag til ændringer med rød. dateret den 17. april 2015 Forslag til ændrede vedtægter for Roskilde Elite- og Talentråd Gældende vedtægt v dateret den 17. april 2015 1. Hjemsted Med henblik på at udmønte Roskilde Kommunes Eliteidrætspolitik og med en hensigt

Læs mere

Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne. 7. marts 2017

Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne. 7. marts 2017 Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne 7. marts 2017 1. Navn og organisation 1.1 Regionernes fælles udbud organiseres under navnet Regionernes Fælles Indkøb (RFI) og består af de 5 regioner

Læs mere

Organisation og kommissorier for Kulturmetropolen

Organisation og kommissorier for Kulturmetropolen Organisation og kommissorier for Kulturmetropolen 2016-2019 1 Indholdsfortegnelse Organisationsdiagram... 3 Kulturmetropolens politikere KMP (politisk styregruppe)... 4 Kulturmetropolens kulturchefer KMK

Læs mere

Forretningsorden for RAR Nordjylland

Forretningsorden for RAR Nordjylland Forretningsorden for RAR Nordjylland 1. Opgaver 1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv.: 1. Indgår

Læs mere

Forretningsorden for Bestyrelsen ved SOSU C

Forretningsorden for Bestyrelsen ved SOSU C Forretningsorden for Bestyrelsen ved SOSU C I henhold til Vedtægternes 14 fastsætter bestyrelsen forretningsorden og instrukser for sit virke. Forretningsorden skal sikre, at bestyrelsen gennem sit arbejde

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FORENINGEN VESTDANSK INVESTERINGSFREMME

VEDTÆGTER FOR FORENINGEN VESTDANSK INVESTERINGSFREMME VEDTÆGTER FOR FORENINGEN VESTDANSK INVESTERINGSFREMME 1. Navn og hjemsted Foreningens navn er Foreningen Vestdansk Investeringsfremme Foreningens hjemsted er Odense kommune. 2. Formål Foreningen Vestdansk

Læs mere

Dagsorden 12. april 2016 Klokken 12:00 14:30 Strøjer Tegl

Dagsorden 12. april 2016 Klokken 12:00 14:30 Strøjer Tegl Dagsorden 12. april 2016 Klokken 12:00 14:30 Strøjer Tegl Sekretariat: Fynssekretariatet Jacob Pedersen jacpe@odense.dk tlf. nr. 40290393 1 Dagsorden 1. Godkendelse af referat af mødet i Borgmesterforum

Læs mere

Spejdernes bestyrelse Fredag d. 15. september kl lørdag d. 16. september kl

Spejdernes bestyrelse Fredag d. 15. september kl lørdag d. 16. september kl Spejdernes bestyrelse Fredag d. 15. september kl. 18.00 lørdag d. 16. september kl. 15.00 Sted: Brogården, Middelfart REFERAT Deltagere: David Hansen, Morten Junget, Stefan R. Hansen, Erik Friis, Erling

Læs mere

Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne. 30. april 2014

Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne. 30. april 2014 Samarbejdsaftale om fælles udbud mellem regionerne 30. april 2014 1. Navn og organisation 1.1. Regionernes fælles udbud organiseres under navnet Regionernes Fælles Indkøb (RFI) og består af de 5 regioner;

Læs mere

Forretningsorden ADHD-foreningens Hovedbestyrelse

Forretningsorden ADHD-foreningens Hovedbestyrelse Forretningsorden ADHD-foreningens Hovedbestyrelse Forretningsordenen udstikker regler for, hvordan Hovedbestyrelsen (i det følgende kaldet HB) skal udføre deres ledelsesarbejde så arbejdet udføres til

Læs mere

FORRETNINGSORDEN, DECEMBER Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse. 1. Hovedbestyrelsens sammensætning. 2. Hovedbestyrelsesmøder. 3.

FORRETNINGSORDEN, DECEMBER Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse. 1. Hovedbestyrelsens sammensætning. 2. Hovedbestyrelsesmøder. 3. FORRETNINGSORDEN, DECEMBER 2018 Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse 1. Hovedbestyrelsens sammensætning Hovedbestyrelsen består af formanden, de fem regionsformænd, seks repræsentantskabsvalgte medlemmer

Læs mere

F O R R E T N I N G S O R D E N for Organisationsbestyrelsen i Boligforeningen 3B

F O R R E T N I N G S O R D E N for Organisationsbestyrelsen i Boligforeningen 3B F O R R E T N I N G S O R D E N for Organisationsbestyrelsen i Boligforeningen 3B 1 Organisationsbestyrelsens ansvar Organisationsbestyrelsen har den overordnede ledelse af Boligforeningen 3B og dens afdelinger

Læs mere

God Fondsledelse KFBU-

God Fondsledelse KFBU- God Fondsledelse KFBU- Fonden følger Fonden forklarer 1. Åbenhed og kommunikation Retningslinjerne for ekstern kommunikation fremgår af KFBU- Fondens forretningsorden punkt 6.01: *Bestyrelsens formand

Læs mere

2.1 Fællesskabet FBS er i samarbejde med KOMBIT stiftet af de kommuner, som har tilsluttet sig det Fælles Bibliotekssystem pr

2.1 Fællesskabet FBS er i samarbejde med KOMBIT stiftet af de kommuner, som har tilsluttet sig det Fælles Bibliotekssystem pr Vedtægter for det kommunale fællesskab for styring af drift og videreudvikling af Fælles Bibliotekssystem (Fællesskabet FBS) - version pr. 6. juni 2018 VEDTÆGTER FOR FÆLLESSKABET FBS 1. NAVN 1.1 Det kommunale

Læs mere

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed I regi af sundhedsaftalen har kommunerne, regionen og almen praksis opbygget en samarbejdsorganisation, der har kunnet løse en række

Læs mere

SAMARBEJDS- ORGANISATION BILAG 3

SAMARBEJDS- ORGANISATION BILAG 3 Til Sygehuspartnerskabet (1) Dokumenttype Bilag 3 Dato Juni 2014 Bilag 3 er i sin helhed et mindstekrav. SAMARBEJDS- ORGANISATION BILAG 3 SAMARBEJDSORGANISATION BILAG 3 INDHOLD 1. Indledning 1 2. Samarbejdsmodel

Læs mere

Evaluering og justering af det ledelsesmæssige samarbejde om implementering af engrosmodellen

Evaluering og justering af det ledelsesmæssige samarbejde om implementering af engrosmodellen BILAG 1 Til 16. april 2015 SHR/SHR Evaluering og justering af det ledelsesmæssige samarbejde om implementering af engrosmodellen Dette notat indeholder forslag til revideret kommissorium for den fortsatte

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for bestyrelsen i. Fonden Roskilde Festival

FORRETNINGSORDEN. for bestyrelsen i. Fonden Roskilde Festival FORRETNINGSORDEN for bestyrelsen i Fonden Roskilde Festival 1. FORRETNINGSORDENENS HJEMMEL 1.01. Denne forretningsorden oprettes i henhold til vedtægternes 6.07. 1.02. Originaleksemplaret skal opbevares

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

VEDTÆGTER for foreningen Byg til Vækst

VEDTÆGTER for foreningen Byg til Vækst VEDTÆGTER for foreningen Byg til Vækst Navn og hjemsted 1 Foreningens navn er Byg til Vækst. Foreningen har hjemsted i Odense Kommune. Medlemskreds og kontingent 2 Foreningens medlemmer er Odense, Assens,

Læs mere

Forretningsorden for Ældrerådet i Aarhus Kommune

Forretningsorden for Ældrerådet i Aarhus Kommune Forretningsorden for Ældrerådet i Aarhus Kommune Gældende fra 7. feb. 2017 Denne forretningsorden er forankret i Ældrerådets Vedtægt 7 stk. 1. 1 Konstituering: Stk. 1. Ældrerådet konstituerer sig med formand,

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU)

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) 2. udkast af 19.03.2004 til forretningsorden for bestyrelsen Bilag 7 Forretningsorden Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) 1 Forretningsordenens hjemmel Denne forretningsorden oprettes i henhold

Læs mere