Installation af verdens første automatiserede sterilcentral. v/poul Fuglsang, adm.direktør,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Installation af verdens første automatiserede sterilcentral. v/poul Fuglsang, adm.direktør,"

Transkript

1 Installation af verdens første automatiserede sterilcentral v/poul Fuglsang, adm.direktør,

2 Hvem er Gibotech?

3 Vi er en 26 år gammel virksomhed på ca. 25 mand beliggende i Højby syd for Odense kun ca. 1 km. fra det nye OUH i luftlinie. Vi har specialiseret os i automatisering med og uden anvendelse af robotter, samt CNC maskiner til mange forskellige brancher, med tilhørende software. Vi designer og konstruerer selv vore anlæg, herefter får vi den mekaniske del af anlæggene bygget hos forskellige underleverandører. Mekanikken leveres til vor montagehal hvor vi opbygger det samlede anlæg og efterfølgende bygger vi alt el og foretager al programmering med egne folk. Som det fremgår er en del af vort logo MOVING TECHNOLOGI, fordi vi anser os som værende en innovativ udviklende virksomhed, der gennem årene har udviklet mange systemer og anlæg som aldrig har været bygget før.

4 Projekt Gentofte Hospitals sterilcentral startede for ca. 1 år siden med et EU udbud. Vi rekvirerede udbudsmaterialet, et digert værk, og vurderede at det var et spændende projekt,der lå inden for vores muligheder,og hvor vi kunne få lov til at udfolde vores kreativitet inden for et nyt område. I udbudsmaterialet var der et forslag til en løsning. Vi valgte imidlertid at tilbyde et alternativ lay out, som vi fandt mere innovativt, og som vi fandt værende i stand til at leve op til kravene. Projektet var meget komplekst med et væld af, for os, forskellige nye reglementer som vi og anlægget skulle leve op til.

5 Detailprojektering og design startede op, hele tiden i samarbejde og med input og råd fra de relevante medarbejdere fra Gentofte, og fra Teknologisk Institut. Meget tidligt i projektfasen,så snart lay out og design var fastlagt, udvalgte vi de underleverandører som var nødvendige for projektets gennemførelse, så det kunne gennemføres uden at blokere for vor virksomheds andre projekter.

6 Ved valget af underleverandører lagde vi vægt på flere ting: Erfaring fra lignende relaterede opgaver. Erfaring i at arbejde i de materialer der skulle anvendes. Værkstedskapacitet til at løfte opgaven. Konstruktionsafdeling. I stand til at producere et kvalitetsprodukt. Indstillet på at acceptere kravene fra udbudsmaterialet. Geografisk placering. Vi havde i alt 6 hoved underleverandører i projektet, hvoraf den ene, Jorgensen Engineering,var med i projekteringen af de specifikke opgaver de skulle løse, de øvrige underleverandører udførte opgaver efter vor design og konstruktion.

7 Lay out tegning

8 Udfordringer: Projektet bød på mange udfordringer, mange især fordi det for os var et nyt område og et nyt miljø at arbejde i. Ud over de kendte krav fra arbejdstilsynet med hensyn til sikkerhed, arbejdsstillinger etc. var der en række nye krav og regulativer, et af dem der især adskilte sig fra det vi kendte var kravene til rengøringsvenlighed. Da man i sterilcentralen har meget begrænsede muligheder for at anvende rengøringsmidler, skulle der i projekteringsfasen tages hensyn hertil, dvs. alle flader og kanter skulle være udformet så de er meget venlige at rengøre og komme til. Der skulle være så lidt montage og maskindele på gulvet som muligt, og da der skal være mulighed for at rengøre automatisk skulle der udvikles systemer hertil.

9 Vi har i vid udstrækning taget hensyn hertil, således at der er anvendt så få ben under systemet som muligt, det fremføringssystem der er til transportvognene er monteret på væggen, ligesom der er udviklet og leveret et fuldautomatisk system til rengøring af alle bæringer i reolsystemet.

10 Hele lagersystemet med robot er installeret bag glasfacader, der reducerer støv, støj og virker som sikkerhedsafskærmning.

11 En anden stor udfordring var etableringen af et samarbejde med en offentlig institution og hovedstadens indkøbscentral en oplevelse der er noget anderledes end samarbejdet med en privat virksomhed påmange måder. Problemet er ikke samarbejdet med de involverede personer, men mere det overordnede fastlåste offentlige system. Vi har oplevet det sådan, at alle beslutninger der afviger bare en anelse fra det skrevne ord skal vendes højere oppe! I øvrigt var betalingsbetingelser og garantikrav urimelig hårde.

12 Selve opbygningen foregik på den måde, at vi opbyggede en tro kopi af Gentoftes Hospitals sterilcentral i vores montagehal. Det var en nødvendighed på grund af de snævre og kringlede forhold der var på stedet. Her byggede vi hele anlægget op, således at der var mulighed for at teste det under så realistiske forhold som muligt.

13

14 Opbygningen tog flere måneder, og som det måske ofte sker på prototyper, konstaterede vi undervejs at der var en del af vore konstruktioner der måtte ændres. På trods af vores opbygning i montagehallen før leverancen er det ikke muligt at lave en test der 100% modsvarer en reel produktion. Vi havde selvfølgelig ingen mulighed for at teste systemet med rigtige instrumenter i kurvene, men kunne kun simulere med nogle vægte i nogle af kurvene. Efter anlægget blev taget i produktion opstod der nogle nye udfordringer. Bl.a. kunne de modtagere der skulle aflæse de radiochips, som alle kurve er forsynet med, ikke skelne mellem kurvene når de var fyldt op med instrumenter, ligesom vægtene og den skævt fordelte vægt i kurvene viste sig at være en udfordring. Blot nogle af de udfordringer der var mere eller mindre uforudsigelige.

15 Softwaren, som skulle kommunikere med hospitalets eksisterende software, (T.Doc) skulle også håndtere hele lagerstyringen, både indlastning af varer, pakning af engangs og flergangsartikler, mellemlagring af pakkede ordrer, holde styr på udløbsdatoer, leveringstidspunkter, håndtere tomme kurve og levere disse til pakning,være i stand til at levere såkaldte akutvarer ud og meget mere. Der er 4 computerer og en stor server i anlægget, al kommunikation foregår via eternet. Anlægget er forsynet med en UPS der kan holde gang i alle skærme, PLC og fotoceller i ca. 120 minutter ved strømsvigt. For at give en ide om omfanget af softwaren kan jeg oplyse at den fylder knap program linier og hertil kommer så en omfattende PLC software, i alt ca. 3 mandeårs arbejde.

16

17

18

19 Installation af anlægget skulle nøje planlægges med Hospitalets operationer. Vi installerede anlægget i påsken og havde ca. 8 døgn til den samlede montage, det betød at vi måtte oprette skiftehold og arbejde 24 timer i træk. Det var faktisk også en stor udfordring for os, da vi normalt ikke arbejder på skift, og overdragelsen fra det ene hold til det næste krævede en del planlægning. Der er ca. 20 km. elkabler i anlægget, ca. 500 følere/aftastere og 17 el skabe, dette medfører en hel del montage arbejde. Men det lykkedes, så Gentofte kunne begynde at anvende anlægget til produktion efter 8 dage, dog med støtte fra os. Siden påske har al produktionen af sterilgods til Gentoftes 24 operationsstuer kørt på anlægget.

20

21 I forbindelse med udbuddet, var der også en forespørgslen på automatisering af både det snavsede område og vaske området. Dette har vi også tilbudt, men det er foreløbig blevet udsat af økonomiske årsager. Det leverede anlæg er ikke et fuldautomatisk anlæg, da der er 2 manuelle arbejdspladser i anlægget. Det ville også være muligt ikke enkelt men muligt, at automatisere dette, spørgsmålet er om det er rentabelt. Det leverede anlæg har ifølge de oplyste sparet Gentofte Hospital for 10 årsværk, samtidig med at man har fjernet EGA og tunge løft, derudover er der en øget sikkerhed i leverancerne. Det er muligt for 1 person at køre med hele anlægget afhængig af ordremængden.

22 Anlæg af denne type kan fremme samarbejdet mellem virksomheder, da det typisk vil kræve meget forskellige kompetancer. For vort vedkommende havde vi som nævnt 6 hoved underleverandører/samarbejdspartnere, derudover havde vi selvfølgelig en lang række komponentleverandører. En leverance i størrelsesordnen som denne sterilcentral vil kræve en hovedleverandør som er ansvarlig for hele anlægget, og det er så op til ham at finde sine samarbejdspartnere. Jeg er overbevist om at det nye OUH kan tilflyde region syddanmark flere arbejdspladser, såfremt nogle af ordrerne går hertil. Jeg kan kun opfordre til at gå sammen når udbuddene bliver offentliggjort.

23 Sundhedssektoren er som nævnt et nyt område for os, et område vi finder meget interessant, og hvor vi for øjeblikket prøver at udvikle nye systemer og anlæg inden for flere områder. Det er systemer med anvendelse af robotteknologi til at give bedre arbejdsvilkår større ensartethed og afhjælpe på de arbejdspladser hvor det er svært at få personale. Med den kompetence vi har i danmark og i region syddanmark må det være muligt i stor udstrækning at sætte sit præg på et nyt OUH så det bliver så dansk udviklet som muligt, så jeg håber de involverede partner fra OUH vil benytte den viden der er i nærområdet.

24

25 Det har været et utroligt spændende projekt, hvor alle involverede har ydet en kæmpeindsats, men hvor vi godt kunne have brugt lidt mere tid i tilbudsfasen. Jeg svarer gerne på spørgsmål. TAK FORDI I VILLE HØRE PÅ MIT INDLÆG VEDRØRENDE GENTOFTE VI ER ALTID PARATE TIL NYE UDFORDRINGER.

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi ROBOCLUSTER Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi Veje til innovation Aalborg 6 Oktober Nationalt innovationsnetværk Samler de danske robotkompetencer

Læs mere

DEFU STEPP DEn FUldautomatiske STErilcentral og Procedure Pakning 11:00 11:30 d.7 februar 2013

DEFU STEPP DEn FUldautomatiske STErilcentral og Procedure Pakning 11:00 11:30 d.7 februar 2013 11:00 11:30 d.7 februar 2013 v/ Kim S. Rasmussen Introduktion af: Delprojekt 4 og 3 K1 DEFU STEEP Konference Februar 2013 Præsentation af Delprojekt 4 Påsætning og aftagning af instrumentcontainer Delprojekt

Læs mere

Idékatalog. Idéer til at mindske nedslidning blandt medarbejdere

Idékatalog. Idéer til at mindske nedslidning blandt medarbejdere Idékatalog Idéer til at mindske nedslidning blandt medarbejdere Udviklet af medarbejdere i plejesektoren i Odsherred Kommune i foråret 2012 1 Med udgangspunkt i spørgsmålet Hvordan kan vi mindske fysisk

Læs mere

AVN Hydraulik. Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter.

AVN Hydraulik. Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter. AVN Hydraulik AVN Hydraulik er i dag et stærkt team på godt 30 dygtige medarbejdere. Vi har eksisteret siden 1978 og er en del af AVN Gruppen. Hovedkontoret på 2.000 m² ligger i Brøndby, hvor vi har lager,

Læs mere

»FSTA Årskonference 2014 Robotteknologi i Sterilcentraler (RSR)

»FSTA Årskonference 2014 Robotteknologi i Sterilcentraler (RSR) »FSTA Årskonference 2014 Robotteknologi i Sterilcentraler (RSR) 22. 24. september 2014 John S. Sørensen og Kevin Jungløv - ALECTIA Dok nr. 12671763 v1.0 Agenda Introduktion til projektet Udstyr og automatisering

Læs mere

Foredrag spor 2 - robotter

Foredrag spor 2 - robotter Foredrag spor 2 - robotter Kort introduktion til GIBOTECH Er din næste kollega en robot? Sterilcentralen i Region Hovedstaden Hvad kan automatiseres Hvilke typer teknologier kan anvendes i en sterilcentral

Læs mere

www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien

www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien ROBOTOOL // velkommen til robotool Velkommen til Robotool RoboTool har siden 1997 beskæftiget sig med udvikling og

Læs mere

Centralisering af sterilcentraler i Region Hovedstaden. Projektleder Gitte Antonisen

Centralisering af sterilcentraler i Region Hovedstaden. Projektleder Gitte Antonisen Centralisering af sterilcentraler i Region Hovedstaden Projektleder Gitte Antonisen Indhold Baggrund for beslutning Forløb og status Faglige bekymringer Udfordringer Muligheder for; innovation, kvalitative

Læs mere

2013-09-04 SESAM Seminar Erfaring med opbygning af produktionslinjer og fordelene ved standardisering af grænseflader til maskiner og udstyr

2013-09-04 SESAM Seminar Erfaring med opbygning af produktionslinjer og fordelene ved standardisering af grænseflader til maskiner og udstyr 2013-09-04 SESAM Seminar Erfaring med opbygning af produktionslinjer og fordelene ved standardisering af grænseflader til maskiner og udstyr PJD A/S har 23 års erfaring med Automation og Industriel IT

Læs mere

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S.

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S. FH Automation A/S Rådgivning og Automation indenfor: Scada PLC Drives & Motion Robotteknologi El-Tavler Elektromekanisk værksted Hos FH Automation A/S har vi mange års erfaring med automatisering, og vi

Læs mere

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis LASERSKÆRING REVOLVERSTANSNING Den foretrukne underleverandør Med mange års erfaring, en bred og alsidig maskinpark og ikke mindst en professionel

Læs mere

Robotter på DNU? Christian Klit Johansen 5. maj 2010 ROBOCLUSTER

Robotter på DNU? Christian Klit Johansen 5. maj 2010 ROBOCLUSTER Robotter på DNU? Christian Klit Johansen 5. maj 2010 ROBOCLUSTER Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi Nationalt innovationsnetværk Samler

Læs mere

Bisca A/S. Nordens største kiks og kagefabrik. Robotprojekter i en eksisterende fødevareproduktion. Rammer løsningerne virkeligheden?

Bisca A/S. Nordens største kiks og kagefabrik. Robotprojekter i en eksisterende fødevareproduktion. Rammer løsningerne virkeligheden? Bisca A/S Nordens største kiks og kagefabrik Robotprojekter i en eksisterende fødevareproduktion. Rammer løsningerne virkeligheden? Er fokus på funktioner altid det samme imellem leverandør og kunde? Hvordan

Læs mere

Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter.

Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter. we know how AVN Hydraulik AVN Hydraulik er i dag et stærkt team på godt 35 dygtige medarbejdere. Vi har eksisteret siden 1978 og er en del af AVN Gruppen. Hovedafdelingen på 2.000 m² ligger i Brøndby,

Læs mere

Teglværksvej 1b - 5 DK-9881 Bindslev Tel.: +45 98 93 87 88 Fax: +45 98 93 84 32 www.multilak.dk e-mail: multilak@multilak.dk

Teglværksvej 1b - 5 DK-9881 Bindslev Tel.: +45 98 93 87 88 Fax: +45 98 93 84 32 www.multilak.dk e-mail: multilak@multilak.dk Hirtshals Multilak Bindslev Hjørring Frederikshavn Brønderslev Aalborg Pulverlakering I pulverlakeringsafdelingen råder vi over 2 top-moderne lakerings linier. Et automat anlæg og et manuelt anlæg. Vi

Læs mere

CGI (3D) Simulering. Klaus Baltser CGI Group Inc.

CGI (3D) Simulering. Klaus Baltser CGI Group Inc. CGI (3D) Simulering Klaus Baltser 2016 CGI Group Inc. Agenda 1 2 3 4 5 2 ord om CGI Hvorfor interesserer CGI sig for (3D) Simulering Risiko baseret planlægning med simulering Use Case Region Hovedstaden

Læs mere

Automatiseret Sterilcentral

Automatiseret Sterilcentral Evalueringsrapport Automatiseret Sterilcentral Gentofte Hospital 2012 Udarbejdet af: Torben Lage Frandsen, projektleder 2 INDHOLD SAMMENFATNING 3 Arbejdskraftbesparende potentiale 3 Øvrige gevinster 3

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel

Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel Nyhedsbrev nr. 02/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i februar måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Effektiv problemløsning kræver nytænkning

Effektiv problemløsning kræver nytænkning Effektiv problemløsning kræver nytænkning Da Columbus leverede sin utraditionelle løsning på et tilsyneladende uløseligt problem, demonstrerede han nytænkning. Det samme gør vi! ODIN Maskinfabrik A/S En

Læs mere

Rum/arbejdsområde: Problemet Ja Nej Bemærkninger. Arbejdsstedets indretning

Rum/arbejdsområde: Problemet Ja Nej Bemærkninger. Arbejdsstedets indretning 1 of 12 Arbejdsstedets indretning Er størrelsen på de enkelte arbejdsrum tilpasset produktionen? Er der tilstrækkelig plads til, at medarbejderne kan arbejde uden hindringer Er der tilstrækkelig plads

Læs mere

Bearbejdning af fremtidens vigtigste emner

Bearbejdning af fremtidens vigtigste emner Bearbejdning af fremtidens vigtigste emner 2006 2001 Ingemann Maskinfabrik fik i 2007 tildelt DS Håndværk & Industris Erhvervspris 2007 - og blev i årene 2001 og 2006 udråbt som Gazelle virksomhed af dagbladet

Læs mere

Hvem orker at vaske op efter flere hundrede mennesker...? Du kan altid finde en effektiv opvasker i KEN-familien. KEN K-tronic tunnelopvaskemaskine

Hvem orker at vaske op efter flere hundrede mennesker...? Du kan altid finde en effektiv opvasker i KEN-familien. KEN K-tronic tunnelopvaskemaskine Tunnelopvask 6sidet Trine.qxd 12/5/00 11:07 AM Page 3 Hvem orker at vaske op efter flere hundrede mennesker...? Du kan altid finde en effektiv opvasker i KEN-familien KEN K-tronic tunnelopvaskemaskine

Læs mere

FAXE KOMMUNE AUGUST 2015. Levering og montering af nyt dentaludstyr samt klinikinventar. UDBUDSBETINGELSER. Dato: 17-08-2015 Sags nr.

FAXE KOMMUNE AUGUST 2015. Levering og montering af nyt dentaludstyr samt klinikinventar. UDBUDSBETINGELSER. Dato: 17-08-2015 Sags nr. FAXE KOMMUNE Levering og montering af nyt dentaludstyr samt klinikinventar. UDBUDSBETINGELSER AUGUST 2015 New///Clinic Alhambravej 5, 1. tv. 1826 Frederiksberg. Side 1 af 8 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold

Læs mere

Navn på kontaktperson

Navn på kontaktperson 1: Projektbasis 1.1: Projektidentifikation Pejlemærke 3. Sterilgodsproduktion Projekt titel Sterilgodsproduktion Dato + version 23-08-2011 Godkendelse 1.2: Projektansvarlige Projektledende region eller

Læs mere

Mejerisektoren - Mælk

Mejerisektoren - Mælk Working Class Food Metal Automatiserer arbejdsprocesser til: Mejerisektoren - Mælk Effektiv og fleksibel: - Pakning - Bila Milk Packer - Palletering Pakning Effektivt Ensartet Fjerner EGA Pakning af mælk

Læs mere

Automatiser jeres produktion let, billigt og fleksibelt

Automatiser jeres produktion let, billigt og fleksibelt Automatiser jeres produktion let, billigt og fleksibelt Universal Robots udvikler fleksibel og prisgunstig robotteknologi til industrien. Vi sætter slutbrugeren i centrum og gør teknologien let at bruge

Læs mere

Regionernes pejlemærker for sygehuslogistik

Regionernes pejlemærker for sygehuslogistik Regionernes pejlemærker for sygehuslogistik Transportteknologier Ole Teglgaard, chefkonsulent, DNV-Gødstrup Formand for Pejlemærke om transportteknologier Anbefaling om IHL Pejlemærke-rapport, s. 22: IHL-projektet

Læs mere

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Dansk Metal og DI oktober 215 Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Robotter vinder frem over hele verden, og derfor er det afgørende, at flere danske virksomheder udnytter det store

Læs mere

Software test i Socialstyrelsen. af: Jan Kristensen. Nov 2013

Software test i Socialstyrelsen. af: Jan Kristensen. Nov 2013 Software test i Socialstyrelsen af: Jan Kristensen Nov 2013 Agenda Lidt om Socialstyrelsen IT i Socialstyrelsen Software test QA Udviklingsmetode Agurkemetoden Test cases Test automatisering Afslutning

Læs mere

Bedømmelsesplan, svendeprøve - industritekniker

Bedømmelsesplan, svendeprøve - industritekniker Bedømmelsesplan til Industriteknikuddannelsen Bedømmelsesplan, svendeprøve - industritekniker Ved den afsluttende prøve, tages der udgangspunkt i den opgave det faglige udvalg stiller. Prøven indeholder

Læs mere

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRO 3 STARTEN AF SPECIALISERINGEN 3 ANKOMST TIL SKOTLAND 4 DATABASER 5 NETVÆRK 5 INTERAKTION 5 AFSLUTNING AF SPECIALISERINGEN 5 KONKLUSION 6 Side

Læs mere

Orienteringsmøde om PCP-udbud i regi af Sygehuspartnerskabet. Dansk Design Center den 18. juni 2014

Orienteringsmøde om PCP-udbud i regi af Sygehuspartnerskabet. Dansk Design Center den 18. juni 2014 Orienteringsmøde om PCP-udbud i regi af Sygehuspartnerskabet Dansk Design Center den 18. juni 2014 Dagsorden Velkomst Præsentation af Sygehuspartnerskabet og de to udbud Gennemgang af PCP processen Overordnet

Læs mere

Mejerisektoren - ost

Mejerisektoren - ost Working Class Food Automatiserer arbejdsprocesser til: Mejerisektoren - ost Effektiv og fleksibel: - Håndtering i højhygiejne zoner - Pakning - Mixpakning - Palletering Håndtering i højhygiejne zoner Skånsomt

Læs mere

AUTOMATISERET LOGISTIK. KEN AL10 Automatisk transportrobot til instrumentvogne i sterilcentraler

AUTOMATISERET LOGISTIK. KEN AL10 Automatisk transportrobot til instrumentvogne i sterilcentraler AUTOMATISERET LOGISTIK KEN AL10 Automatisk transportrobot til instrumentvogne i sterilcentraler AL10 AL10 Øget produktivitet Medarbejderne kan koncentrere sig om mere værdifulde opgaver Manøvrerer sikkert

Læs mere

we do the hard work DK

we do the hard work DK we do the hard work DK Medarbejderne kan mærke en klar forskel fra før til nu, hvor de anvender Mountits maskiner. De er ikke lige så trætte, når de kommer hjem, fordi de ikke længere overbelaster deres

Læs mere

www.robotool.com Metal og Industri Robotbaserede løsninger til Metal-, Træ-, og Plastindustrien

www.robotool.com Metal og Industri Robotbaserede løsninger til Metal-, Træ-, og Plastindustrien www.robotool.com Metal og Industri Robotbaserede løsninger til Metal-, Træ-, og Plastindustrien ROBOTOOL // velkommen til robotool Velkommen til Robotool RoboTool har siden 1997 beskæftiget sig med udvikling

Læs mere

QUICK GUIDE. Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online

QUICK GUIDE. Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online QUICK GUIDE Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online Som erhvervsdrivende ved vi, hvor vigtigt det er at differentiere sig. For at overleve har vi i de seneste årtier set eksempler på,

Læs mere

Logistikken i forbindelse med ny servicebygning og sterilcentral på Herlev Hospital

Logistikken i forbindelse med ny servicebygning og sterilcentral på Herlev Hospital Logistikken i forbindelse med ny servicebygning og sterilcentral på Herlev Hospital Arne Rask Nybyg, Herlev Hospital Agenda Introduktion til HH servicebygning Logistik - forudsætninger Arbejdsprocesser

Læs mere

Modulrum til køl og frys Celltherm

Modulrum til køl og frys Celltherm Modulrum til køl og frys modulrum til køl og frys er et tysk kvalitetsprodukt. Rummene opbygges af sandwich paneler, der er isoleret med CFC- og HFC-frit PUR-skum, der garanterer lave driftsomkostninger.

Læs mere

Svendeprøve Projekt Tyveri alarm

Svendeprøve Projekt Tyveri alarm Svendeprøve Projekt Tyveri alarm Påbegyndt.: 8/2-1999 Afleveret.: 4/3-1999 Projektet er lavet af.: Kasper Kirkeby Brian Andersen Thomas Bojer Nielsen Søren Vang Jørgensen Indholds fortegnelse 1. INDLEDNING...3

Læs mere

FSD FSSD Temadag 26. januar 2017

FSD FSSD Temadag 26. januar 2017 FSD FSSD Temadag 26. januar 2017»Automatisering af sterilcentraler - Er din næste kollega en robot? Mette Helmig, Specialist i hygiejne og genbehandling Gert Heldgaard Pedersen, Senior Advisor, Logistics

Læs mere

Region Syddanmark. Odense Universitetshospital. Levering af lagerautomater til centrallager. Beskrivelse. Marts 2013

Region Syddanmark. Odense Universitetshospital. Levering af lagerautomater til centrallager. Beskrivelse. Marts 2013 Region Syddanmark Odense Universitetshospital Levering af lagerautomater til centrallager Beskrivelse Marts 2013 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Nærværende beskrivelse vedrører levering af 2-3 stk. lagerautomater

Læs mere

Drevet af den nyeste Dyson digitale motor

Drevet af den nyeste Dyson digitale motor Den har taget syv år at udvikle, men nu har vi opnået noget helt revolutionerende inden for motordesign en af verdens mindste, fuldt integrerede 1600 W motorer. Det var bare begyndelsen for vores nyeste

Læs mere

we know how 306100108-2000 G R U P P E N

we know how 306100108-2000 G R U P P E N we know how G R U P P E N 02 AVN Gruppens ejere. Fra venstre Henrik Krabbe, Peter Krabbe og Ole Krabbe G R U P P E N Teknik der skaber resultater AVN Gruppen blev grundlagt i 1933 af Alfred V. Nielsen.

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 02/ 2008. Indholdsfortegnelse:

Nyhedsbrev nr. 02/ 2008. Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 02/ 2008 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden januar 2008 - til og med marts 2008 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive

Læs mere

Centralisering af sterilcentraler i Region Hovedstaden

Centralisering af sterilcentraler i Region Hovedstaden Rigshospitalet Infektionshygiejnisk Enhed, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Centralisering af sterilcentraler i Region Hovedstaden Herlev Hospital Lisbeth Kyndi Bergen Hygiejnesygeplejerske, MPH Rigshospitalet,

Læs mere

Læringsprogram. Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4

Læringsprogram. Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4 Læringsprogram Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4 R o s k i l d e T e k n i s k e G y m n a s i u m Indholdsfortegnelse FORMÅL...

Læs mere

Implementering af robotprojekt hos EME

Implementering af robotprojekt hos EME Implementering af robotprojekt hos EME Faserne når man skal gennemføre sit første robotprojekt Per Lachenmeier, CEO, EasyRobotics ApS Agenda: Præsentation af Jeper Østergård, EME og Per Lachenmeier, EasyRobotics

Læs mere

Spørgsmål og svar til udbud af bærbare computere 2015/S

Spørgsmål og svar til udbud af bærbare computere 2015/S Spørgsmål og svar til udbud af bærbare computere 2015/S 244-443181 Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjort spørgsmål og svar. Alle spørgsmål og svar offentliggøres på http://www.ikast-brande.dk

Læs mere

RØRINDUSTRI PULVERLAKERING MONTAGE

RØRINDUSTRI PULVERLAKERING MONTAGE RØRINDUSTRI PULVERLAKERING MONTAGE 2 Multilak står på tre ben Multilak er en virksomhed, som står på tre ben. Med kompetencer inden for maskinfabrik, overfladebehandling og montage er virksomheden blevet

Læs mere

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium Spørgsmål og svar nr. 3 til Prækvalifikationsmaterialet Spørgsmål modtaget til med den 4. april 2014 kl. 12.00 er medtaget. 1 Er det muligt, at der i stedet for årlig nettoomsætning kan angives antal processerede

Læs mere

Udbud af vaske- og tørrekabinet til fælles hjælpemiddeldepot

Udbud af vaske- og tørrekabinet til fælles hjælpemiddeldepot Udbud af vaske- og tørrekabinet til fælles hjælpemiddeldepot Referat af besigtigelsesmøde afholdt d. 6. juni 2017 kl. 9.30-11.30 på Rundforbivej 176, 2850 Nærum, i forbindelse med Rudersdal Kommunes annoncering

Læs mere

THE POWER OF LESS I PRAKSIS

THE POWER OF LESS I PRAKSIS THE POWER OF LESS I PRAKSIS UOVERTRUFFEN KVALITET PÅ BEGGE SIDER ET BREDT UDVALG AF LØSNINGER TIL BEGGE SIDER AF VÆGGEN Alle byggeprojekter kan være komplekse og udfordrende, både i design-, planlægnings-

Læs mere

Proces- og maskinteknologi, innovation og kreativitet

Proces- og maskinteknologi, innovation og kreativitet Proces- og maskinteknologi, innovation og kreativitet Underleverandørarbejde Linatech udfører en bred vifte af underleverandøropgaver til flere brancher. Vi har fokus på arbejdsopgaver, som stiller høje

Læs mere

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium Spørgsmål og svar nr. 2 til Prækvalifikationsmaterialet Spørgsmål modtaget til med den 3. april 2014 er medtaget. 1 Er det muligt, at der i stedet for årlig nettoomsætning kan angives antal processerede

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen

Læs mere

APV for HoptrupBrandstation

APV for HoptrupBrandstation Navn:Fælles Hoptrup PSYKISK ARBEJDSMILJØ ARBEJDSMÆNGDE OG TIDSPRES Har du konstant en stor arbejdsmængde, eller udsættes du for stort tidspres? Bringer arbejdet brandmændene i følelsesmæssigt belastende

Læs mere

APV undersøgelse 2014

APV undersøgelse 2014 APV undersøgelse Roskilde Handelsskole Datarapportering Roskilde Handelsskole APV undersøgelse APV undersøgelse på Roskilde Handelsskole Der har deltaget i alt 9 medarbejdere ud af mulige. Det giver en

Læs mere

Jesper Nielsen, Gunnar Fuglsang, Peter Orby, Evald Zacho Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER

Jesper Nielsen, Gunnar Fuglsang, Peter Orby, Evald Zacho Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Jesper Nielsen, Gunnar Fuglsang, Peter Orby, Evald Zacho Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Byggeriets arbejdsmiljøbus Et fælles partsprojekt i Danmark Mobil

Læs mere

- I branchen siden 1997

- I branchen siden 1997 HANDLING - I branchen siden 1997 - I brancen siden 1997 DANSK INSTITUT FOR CERTIFICERING CERTIFIED BY ISO 9001:2008 www.dic.dk Profil BAYTECH A/S er grundlagt i 1997 og beliggende i industrikvarteret i

Læs mere

Produkter og rådgivning, der bringer dig til toppen!

Produkter og rådgivning, der bringer dig til toppen! Produkter og rådgivning, der bringer dig til toppen! Hvorfor vælge KJ? KJ tilbyder dig fordele, der kan måles direkte på din bundlinje: Rådgivning på højt teknisk niveau Korte svartider Leveringssikkerhed

Læs mere

PanPac Engineering a/s

PanPac Engineering a/s PanPac Engineering a/s Robotpalletering Sækkefyldning Folievikling Robot palletering Hurtig og pålidelig palletering Få en hurtig, flot og pålidelig palletering PanPac er den bedste på markedet til at

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

BESPARELSER PÅ SERVICETRAFIK RAMMER CHAUFFØRER OG PASSAGERERS SIKKERHED

BESPARELSER PÅ SERVICETRAFIK RAMMER CHAUFFØRER OG PASSAGERERS SIKKERHED BESPARELSER PÅ SERVICETRAFIK RAMMER CHAUFFØRER OG PASSAGERERS SIKKERHED Social dumping, lovovertrædelser og liberalisering af servicetrafik er i dag hverdagskost ved kørsel af offentlig servicetrafik for

Læs mere

Fremtidens kassesystem

Fremtidens kassesystem Fremtidens kassesystem Gør hverdagen nemmere, og giver et smil på læben. Fremtidens kassesystem Dette projekt er lavet af Emil Toft, Thomas Gandrup Sørensen & Omran El-Habet (9. klasse, Antvorskovskole).

Læs mere

Her der er tale om et offentligt EU-udbud og alle kan deltage. Tilbudsgivere skal blot sende deres tilbud i henhold til udbudsmaterialet.

Her der er tale om et offentligt EU-udbud og alle kan deltage. Tilbudsgivere skal blot sende deres tilbud i henhold til udbudsmaterialet. Parkvænget 25 Postboks 269 4000 Roskilde CVR: 4200 8419 Telefon: Fax: Direkte: www.bosj.dk ahy@bosj.dk 8. marts 2012 46 30 47 00 46 30 47 57 46 30 47 11 Kære Tilbudsgiver For at sikre tilbudsgivere lige

Læs mere

PÅSÆTNING OG AFTAGNING AF INSTRUMENTCONTAINERE I FORBINDELSE MED GENBEHANDLING I KABINETVASKEMASKINE

PÅSÆTNING OG AFTAGNING AF INSTRUMENTCONTAINERE I FORBINDELSE MED GENBEHANDLING I KABINETVASKEMASKINE Innovationsprojekt DEFU-STEPP Projekt under Welfare Tech Februar 2013 PÅSÆTNING OG AFTAGNING AF INSTRUMENTCONTAINERE I FORBINDELSE MED GENBEHANDLING I KABINETVASKEMASKINE Delprojekt 4 Udarbejdet af: KEN

Læs mere

Robotter forfølger en veldefineret bane. Robotteknologi automation til limning/sealing

Robotter forfølger en veldefineret bane. Robotteknologi automation til limning/sealing Robotter forfølger en veldefineret bane Robotteknologi automation til limning/sealing Kort præsentation af Dansk RobotTeknik Dansk RobotTeknik ApS etableret i 2009 Adresse Måløv Værkstedsby 90, 2760 Måløv

Læs mere

Der var også forslag om at indføre rullefelt til løbene for at imødegå evt. snyd.

Der var også forslag om at indføre rullefelt til løbene for at imødegå evt. snyd. Referat fra DEC mødet afholdt på Hotel Hedegården i Vejle d. 5. nov. 2012 Referent: Karin Niebuhr Velkomst v/ K.Niebuhr og en hilsen fra Holger Møller Nielsen, der desværre var blevet forhindret i at deltage

Læs mere

Hvor langt vil Kamstrup gå med automation

Hvor langt vil Kamstrup gå med automation Hvor langt vil Kamstrup gå med automation Ulrik Glavind Mørch, født 1975 MES Manager @ Kamstrup (Manufacturing Execution System). br.sc.ee fra 2001 Microsoft Certificate Technical Specialist i.net 3.5

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Professionel støjservice

Professionel støjservice Professionel støjservice Profil: Støjakustik leverer støjdæmpning og akustikløsninger til industri, den offentlige sektor og til private. Vi har 20 års erfaring og anvendes som specialister og rådgivere

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

LEGO Mindstorm EV3. Programmering og problemløsning for 6. klasserne på Frederiksberg. Et samarbejde mellem Skoleafdelingen og

LEGO Mindstorm EV3. Programmering og problemløsning for 6. klasserne på Frederiksberg. Et samarbejde mellem Skoleafdelingen og LEGO Mindstorm EV3 Programmering og problemløsning for 6. klasserne på Frederiksberg Et samarbejde mellem Skoleafdelingen og LEGO Mindstorm EV3 Programmering og problemløsning for 6. klasserne på Frederiksberg

Læs mere

Få overblik over byggeprocessen

Få overblik over byggeprocessen Fra ide til beslutning er den allerførste del af byggeprocessen. Sygehuset eller regionen har konstateret et behov for nybygning eller renovering og går i gang med at undersøge mulighederne. Hvis undersøgelsen

Læs mere

Bilag 24 BYGHERRE tjekliste journal som logbog

Bilag 24 BYGHERRE tjekliste journal som logbog Vejledning og tjekliste til indhold i journal i udførelsesfasen og for den færdige bygning Denne vejledning og tjekliste 2.1.1 for journal beskriver brugen af journal som en logbog. Der findes på Byggesagsstyring.nu

Læs mere

Vejledning til elever om eksamen. EUC SYD

Vejledning til elever om eksamen. EUC SYD Vejledning til elever om eksamen. EUC SYD Indhold 1.0 Eksamensplan... 3 2.0 Skriftlig eksamen.... 3 2.1 Mundtlig eksamen... 5 3.0 Vejledning om brug af IT ved skriftlig eksamen.... 5 4.0 Sygeeksamen....

Læs mere

Kampagnemagasin nr. 3-2008

Kampagnemagasin nr. 3-2008 Kampagnemagasin nr. 3-2008 Tønder kommune deltager i Virksomhedsdysten - og planlægger at vinde TV2 holdt formen ved lige i Af Jakob Thøger Michelsen, Konsulent MpA Tønder kommune deltager i virksomhedsdysten

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

6 special dæksler. Skælskør Kommune

6 special dæksler. Skælskør Kommune 6 special dæksler Skælskør Kommune Skælskør Kommune havde behov for såvel en arbejdsmiljø som miljørigtig løsning på 6 store specialdæksler til deres rensningsanlæg. Dækslerne skulle erstatte nogle tunge

Læs mere

Alle vores produkter er udformet og afprøvet efter

Alle vores produkter er udformet og afprøvet efter SKANDIMATIK Kvalitet Alle vores produkter er udformet og afprøvet efter gældende reglement fra EU. Produkterne fra er alle CE mærket og testet til brug på det Danske marked. Alle vores produkter er egnet

Læs mere

Midt i Thy, og helt i front med service og teknik

Midt i Thy, og helt i front med service og teknik Midt i Thy, og helt i front med service og teknik GRØNKJÆR s Maskinværksted holder til i Hurup Thy, hvor der er højt til loftet og plads til udvikling. Der er ikke langt til gode veje, og færgeforbindelserne

Læs mere

Indhold Indledning...2 Øjenvidneskildring fra Kurt...3 Metalarbejderformandens tale på TV

Indhold Indledning...2 Øjenvidneskildring fra Kurt...3 Metalarbejderformandens tale på TV 1989 Indhold Indledning...2 Øjenvidneskildring fra Kurt...3 Metalarbejderformandens tale på TV 14-07-1989...5 Indledning Vi har på redaktionen netop modtaget en del materiale fra forskellig side om den

Læs mere

GETINGE ONLINE FÅ ADGANG TIL INFORMATION HVOR END DU BEFINDER DIG. Always with you

GETINGE ONLINE FÅ ADGANG TIL INFORMATION HVOR END DU BEFINDER DIG. Always with you GETINGE ONLINE FÅ ADGANG TIL INFORMATION HVOR END DU BEFINDER DIG Always with you 2 Getinge Online ARBEJD SMARTERE, OG FÅ MERE OPPETID Traditionelt overvåges status for genbehandlingsudstyr manuelt og

Læs mere

KUGLELAMPE MED PIR-SENSOR

KUGLELAMPE MED PIR-SENSOR KUGLELAMPE MED PIR-SENSOR HN 1294 HN 8990 Læs brugervejledningen omhyggeligt, før lampen opsættes og tages i brug. Gem brugervejledningen til senere brug. INTRODUKTION 1. LAMPESKÆRM 2. BEVÆGELSESSENSOR

Læs mere

Danmarks industriportal for løsning af materialerelaterede problemstillinger

Danmarks industriportal for løsning af materialerelaterede problemstillinger Danmarks industriportal for løsning af materialerelaterede problemstillinger Netværkssamarbejde med fokus på forskning og udvikling Netværkssamarbejde Dansk Materiale Netværk, DMN, har lanceret et koncept,

Læs mere

Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER

Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER Indhold InDhold Indledning 3 Transport og montage 4 Brug af tekniske hjælpemidler... 4 Manuel håndtering af standardplader... 6 Pladetyper og vægt... 7 Ansvar

Læs mere

Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver.

Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver. Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver. Opgaverne blev delt ud efter elevernes niveau i virksomhedsøkonomi.

Læs mere

Fund raising til VolNepal

Fund raising til VolNepal Fund raising til VolNepal 1. INTRODUKTION Hvis du læser dette tænker du nok på at lave et fund raising event og støtte VolNepal Tak! Events er en god måde at give din støtte til vores rbejde på. De hjælper

Læs mere

Kvalitetsarbejde i jern og stål siden 1855

Kvalitetsarbejde i jern og stål siden 1855 Kvalitetsarbejde i jern og stål siden 1855 Hvem er vi? P. Lindberg blev grundlagt i 1855 og har siden udviklet sig fra landbrugssmedje med lokale kunder, til en moderne specialvirksomhed med kunder over

Læs mere

Cowex Præsentation. Løsninger. Viden til. www.cowex.com. P r o f i l & k o m p e t e n c e r. industrial lt automation process technology

Cowex Præsentation. Løsninger. Viden til. www.cowex.com. P r o f i l & k o m p e t e n c e r. industrial lt automation process technology Cowex Præsentation Viden til Løsninger P r o f i l & k o m p e t e n c e r industrial lt automation process technology Profil & Know-how Cowex Profil Cowex a/s er en virksomhed med speciale i løsning af

Læs mere

IHL Business Case. Intelligent og fuldautomatisk transport- og lagerløsning til fremtidens sygehuse. Kick off) Støttet af:

IHL Business Case. Intelligent og fuldautomatisk transport- og lagerløsning til fremtidens sygehuse. Kick off) Støttet af: Støttet af: IHL Business Case Intelligent og fuldautomatisk transport- og lagerløsning til fremtidens sygehuse Kick off) April 2015, Annika Lindberg (Syddansk Sundhedsinnovation), Ole Klinkby (Intelligent

Læs mere

Øget produktivitet og kompleksitet

Øget produktivitet og kompleksitet Øget produktivitet og kompleksitet Intelligente netværk af mennesker, maskiner og produkter Kompleksitet, Produktivitet Dampen skaber industrielt samfund Elektriciteten og samlebånd skaber masseproduktion

Læs mere

White Words Peter Callesen

White Words Peter Callesen White Words Peter Callesen White Words Et udsmykningsprojekt til KUA 2 Tårnet set fra stueetagen i Læringsgaden White Words - Detaljebilleder fra model Toppen af tårnet set fra 3. sal White Window, 2010

Læs mere

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E Telefon 48 20 50 00 Direkte Fax 48 20 57 99 Region Hovedstadens CVR/SE-nr: 29190623 Dato: 4. februar 2014 Bilag 4 Arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed 1 Grundlag

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1... 1. Påbud om at håndtere skotøjsæsker sikkerheds- og sundhedsmæssigt

Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1... 1. Påbud om at håndtere skotøjsæsker sikkerheds- og sundhedsmæssigt Nyhedsbrev nr. 11/2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Forskningens Døgn - Vil du være med? Forskningens Døgn bringer viden videre

Forskningens Døgn - Vil du være med? Forskningens Døgn bringer viden videre Forskningens Døgn - Vil du være med? Forskningens Døgn bringer viden videre Hvad er Forskningens Døgn? Forskningens Døgn er en årlig landsdækkende videnskabsfestival, der har til formål at: Hylde forskningens

Læs mere

Jesper Nielsen Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER

Jesper Nielsen Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Jesper Nielsen Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Byggeriets arbejdsmiljøbus Et fælles partsprojekt i Danmark Mobil konsulenttjeneste Formidler af god arbejdsmiljøpraksis

Læs mere

Vejledning til de bydende

Vejledning til de bydende Vejledning til de bydende Juni 2013/JET Indledning Indledning ibinder er et web-baseret program, til håndtering af byggeprojekter og ejendomsdrift på en hidtil uset brugervenlig og økonomisk måde. ibinder

Læs mere