Hele infrastrukturen ledelse og laboratorium biobank, herunder boringskontrol udstyr og apparater.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hele infrastrukturen ledelse og laboratorium biobank, herunder boringskontrol udstyr og apparater."

Transkript

1 BBMS 1.63 BioBank Management System Hele infrastrukturen ledelse og laboratorium biobank, herunder boringskontrol udstyr og apparater. Korte specifikationer: - Kræver ikke en webbrowser - Har ikke restriktioner og begrænsninger - Kræver ikke internet (arbej de i et milj ø isoleret) - Kan arbej de i et computernetværk på et vilkårligt antal (den anbefalede server) - Har dokumenteret og åbne databasestruktur - Giver dig mulighed for at opbygge din egen base plade - Arbej der med Microsoft Office og OpenOffice - Har en mekanisme til at importere data fra Excel databaser / Calc / Access og enhver ODBC SQL - Understøtter stregkode printere ved hjælp af deres scripts: Zebra (ZPL), Sato (E +) og Brady (LFC) - Arbej der med scannere 1D (nogen) og 2D (LabMind, FluidX, Micronic) - Et modul-definerede rapporter med mulighed for at udskrive / eksportere data - Indeholder et omfattende system af kvoter (til vinduer og elementer i databasen) - Arbej der med moduler LanKontroler at overvåge milj øforhold - Udfører dataopsamling direkte fra basismodulet Q-MSystem - Har en kommando for at opdatere via internettet eller et lokalt netværk - Indeholder et modul defineret eksport / import XML - Har en grænseflade på følgende sprog: polsk, engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, svensk, hollandsk, Esperanto, norsk, dansk, finsk og estisk - En kontekstafhængig hj ælp (F1) på ethvert sprog-interface - Overholder ISO 17025, ISO Har ikke en dongle, betyder det ikke kræver en USB-port - Gør det muligt at styre laboratorium dokumentation gennem et system af vedhæftede filer - Inkluderer et modul, der gør det muligt ressourceposter at overvåge og kontroludstyr - Generer automatisk en serie rapotów til flere - En hurtig søgning og filtrere data i vinduet - Vende mekanisme omfatter kopiering af data fra et vindue til en container - svarende til udklipsholderen - Sender en SMS-besked til den angivne telefonnummer nogen defineret begivenhed. Software selskab, selskabet har specialiseret sig i LabMind biobanker og laboratorium automatisering. Som led i denne aktivitet er skabt langt flere programmer, der fungerer sammen. BBMS version for at understøtte automatiseret biobank eller laboratorium indeholder ekstra software: Yeti (Robot Driftsomkostninger frysere), Agata (kran Laboratory), adjungeret (micro kran manuel sorteringsanlæg) sorteringsanlæg (sorteringsanlæg controller hætteglas), 2D (2D-scanner-controller), Agent (kommunikation med andre terminaler), Robot (ansøgning udfører programmerede processer ved hjælp af midler), og mange andre. Den nuværende version af dokumentet i PDF-format kan findes på Softwaren kan opdateres fra internettet på eller udførelse af en bestemt kommando i

2 menuen Hj ælp.

3 Manuelt Hver tabel driver kontekstmenuen under høj re museknap. Ny position kan også tilføjes med [Ins], og fj ern nøglen [Del]. Mange vinduer har aktiveret funktionaliteten Træk og slip, for at overføre elementer i træet til en anden gren ved hj ælp af venstre museknap. I hver formular, du sætter musen over feltet viser en beskrivelse af feltet. Redigering vindue ud over input-dokumenter giver mulighed for at tilslutte i elektronisk form.

4 Netværk - automatisering og integration Softwaren kan fungere på et netværk ved at dele alle oplysninger. Der er ingen begrænsninger på dette område, og der er måder at optimere dette arbejde. 1. alle delte data bør være på computeren vært drevet på en sådan måde, at de er synlige for det \ BBMS \ BASE \ 2. Programmet filer eller hele indholdet af \ BBMS \ PRG kan og skal placeres på en lokal disk, fx C:. \ BBMS \ PRG Når lanceret, programmet scanner dine lokale drev og tilknyttede drev til rådighed til en mappe \ BBMS \ BASE. Hvis du ønsker at begrænse antallet af drev der skal scannes, derefter køre programmet med den / S Eksempel: Anlægget har syv computere forbundet til netværket, og ikke har den server: BOSS, SECRET, tilmeld, LAB1, Lab2, BB1 Computer SECRET (registrering) har en stor lokal disk partitioneret og derfor beslutter at installere data i D: \ BBMS \ BASE \ Biobank. Denne skive giver netværk og kort på andre computere. Brev mapowanemu allokeret disk, kan du være alt, men ikke bruger bogstaverne til identifikation standard diskettedrev eller cd-rom. Antag, at politik er, at kortlægge bogstavet F. Så får vi følgende konfiguration: SECRET D: \ BBMS \ BASE \ Biobank BOSS og andre F: \ BBMS \ BASE \ Biobank Det næste skridt er at optimere driften af softwaren på netværket. Som du kan gætte handlingsprogrammer er hurtigere, den maksimale mængde data læses fra den lokale disk np.c. Men dette er i modstrid med arbejdet i netværket og forbliver derfor løsningen af overførslen af softwaren og alle mulige data til en lokal disk. Så blot kopiere alle kategorier \ BBMS \ PRG fra disk til disk SECRET forberedt lokale computer. Derefter får på computere C: \ BBMS \ PRG og data på drevet F:. Der er ingen grund til at kopiere data bibliotek (BASE), og faktisk ikke behøver at gøre dette for at undgå forvirring i fremtiden. Denne konfiguration er tilstrækkelig til at begynde at arbej de på et computernetværk. Det er fortsat at løse problemet med softwareopdateringer og dataarkivering. Update (og planter) er holdt i som standard til C: \ BBMS \ PRG og dermed opstart, der vil gøre en opdatering på en af computerne, og derefter "manuelt" kopiere hele indholdet af en mappe på det delte drev, fx F:. \ BBMS \ PRG. Jeg mærket "manuelt" i anførselstegn, fordi det kan udføre et program eller bare xcopy Dataarkivering er en meget vigtig funktion giver sikkerhed for, at skaden eller ødelæggelse af databaser, vores arbejde vil ikke være spildt. Der er to mekanismer til arkivering, manuelle fra menuen System og automatiske i indberetninger ved hjælp af Backup () Netværk Den BBMS er en omfattende IT-løsning til biobanker og laboratoriekemikalier.

5 Den sværeste opgave er ikke afsluttet i LIMS være fuld integration af alle elementer af biobanker og laboratorier, et forsknings-udstyr, support og robotter. Da du nødt til at give: Første informationsstrøm i begge retninger 2 overvågning begivenheder udviklet følgende løsning: På ethvert kompetrze netværket kan køre BBMS, men hver bør køre Agent og om det valgte program Robot, og hvor det afhænger af konstruktionen af biobanken / Laboratorium. Det er muligt at konfigurere følgende funktion: Agent 1 Agent 2 Robot 1 Agent 3 BBMS 1 Agent 4 BBMS 2 Robot 2 Agent - kan køre på enhver computer i netværket. Programmet bruges til at udføre kommandoer og overføre filer på vegne af et andet program Robot. Med det, kan du køre et program med parametre, f.eks. Kontrol kamera / robot Agent ikke forbindelse til databasen, bliver kommunikationen foregår via TCP / IP. Programmet behøver ikke at "se" serveren eller andre netværksressourcer undtagen edb uruchominionym Robot-program. Robot - kan køre på enhver computer på netværket med adgang til serveren. Programmet bruges til at udføre kommandoer på baggrund af definerede processer funktion.

6 Robotten kommunikerer agent eller zamodzielnie udføre opgaverne. Opgaverne omfatter: kontrol enheder ved hjælp af RS232 seriel port, USB, PRN, eller andre og sende kommandoer og data over et netværk ved hj ælp af TCP / IP. Robot er eksekutor af den proces, som kan aktiveres efter forekomsten af en begivenhed. BBMS - kan køre på enhver kompetrze netværk adgang til serveren. Programmet er et interface til databasen. Det giver dig mulighed for at indtaste data eller opbevaring krævede fortegnelser og definere processer. I modsætning til den foregående betjenes af brugeren. Konceptet er baseret på event handleren. Arrangementet er primært forårsaget af Agent og indebærer indberetning til programmet Robot relevante kode kurer. På grundlag af koden kurer robotten starter processen og udfører alle sine procedurer.

7 Tilmeld Registry data proband og besřg. Hvis vedtagelsen af materialet begynder med registrering, er det netop i dette vindue, kan du indtaste oplysninger om den person, og hendes efterfřlgende besřg. I de direkte adresser, kan effekten af hvilke ses ved siden af probanden datafelter. Hvis softwaren finder nogen oplysninger, kan du klikke pĺ knappen [<<] giver dig mulighed for at overfřre data fra databasen til formularen. Registreringer af besřg foretaget i tabellen i hřj re side af vinduet, skal der vćre en form for forskning og produktudvikling indgĺet i undersřgelsen. Softwaren automatisk overfřrer passende dataindsamling til nćste modul. Knap [Control] anvendes til at styre databasen probander, herunder fjernelse af dubletter. Nĺr registreringen er fćrdig, skal du klikke pĺ knappen [Save] Begynde at redigere en ny proband data startende fra den rene form, [Slet].

8 Vigtigt! - Proband skal tildeles til "Project" (Start -> Proj ekter) - Proband skal udfyldes nogle felter, men kun en verificeret Social Security - I mangel af en CPR-nummer skal vćre i omrĺdet, skal du skrive det relevante identifikationsnummer med to bogstaver for landekoden. I undersřgelsen formularen kan aktiveres, du behřver kun at definere sub-baser undersřgelse og vćlg det, det er bare en undersřgelse. Afstemninger tildeles proj ekter, dvs. efter valget af design i registreringen vinduet skal vises tilstrćkkelig undersřgelse.

9 Besog Når du redigerer, kan du vælge studiebesøget og indsamlet biologisk materiale. Kontrol undersøgelser og materialer bestemmes dynamisk baseret på definitionen i skemaerne. I det vindue kan du tilslutte dokumenterne i elektronisk form.

10 Kontant Markering af kodeeksempler 1D eller 2D. Selvom vindue med titlen Cash, og det břr střtte processen med at hente materiale fra probanden eller registrering i řvrigt leverede materiale, hvis hovedformĺl er mćrkningen. Med andre ord, til et besřg erstatte nogle mćrkede hćtteglas. Fra dette vindue kan du lave en udskrift af kode 1D / 2D stregkode printer. Inden du downloader / markering til at vćlge fra en liste over probanden. Pĺ listen er mennesker, der er registreret med et besřg i dag, og det udvalgte proj ekt. Automatisk kodegenerering er at erstatte masken kode oplysninger fra databasen. At maskere koden kan du bruge fřlgende tegn:

11 "U" - et symbol pĺ den brugerbase - kolonne "prćfiks" "S" - materialet af trykte seriel - de samme data er Stałe-> Udskriv seriel "R" - ĺr - de to sidste cifre i ĺrstallet for den dato, pĺ "M" - mĺneden efter den dato, "D" - den dag i dag pĺ "N" - antallet af download - du kan spare en masse "n" f.eks. usrmnnnn

12 Ordrer Liste over materialer (ordrer) til test eller opbevaring. Her kan du angive, hvad der skal testes, og af hvem. Alle ordrer er inddelt i projekter. Projektet er et kontraktvilkĺr og ikke nřdvendigvis vedrřrer en meget specifik begivenhed, som kaldes et proj ekt. Proj ektet kan vćre rutine laboratoriearbejde, og fordelingen af proj ekter giver mulighed for en kronologisk oversigt over ordrer, f.eks. Inden for rammerne af mĺneder eller uger. Det er en mekanisme til at forbedre den mĺde, ordrer, sĺ der er ingen grund til at gennemse tusindvis af arbej dspladser i vinduet, som er meget besvćrlig. Derudover hver ordre (svarende til praksis i andre moduler) har sin egen status og i overensstemmelse med ordrestatus, kan du filtrere - vćrktřj slinj en "Status".

13 Ordrer - redigering Kontrol med forskning og materialer defineret i modul diagrammer. Knap [Probanden] er deaktiveret, da ordren blev oprettet automatisk, når du henter.

14 Forberedelse Overfřrslen af materialet i smĺ hćtteglas i en anden standard prřvehćtteglas. Med andre ord, tildeling af nye koder i materialerne. Som standard er der fřlgende form for forberedelse: 1. Tripod blod hćtteglas med ukendte positioner pĺ et stativ 2. til pladen med bestemte positioner pĺ brćttet, f.eks. 96 (typisk plader / stande / stativer, der er et multiplum af 24, eller 24, 48, 96, 192, 384,..) For eksempel kan forbindelsen opstĺ: 1D blod kode -> hćtteglas 2D kode pĺ en 96 B7 Prćparatet kan kun stole pĺ pipettering eller hele processen af DNA-isolering. Endelig forventes det, at materialet eller dets komponenter / produkter er: - Gemt i hćtteglas okodowanych 2D - Under strenge plader, ved hjćlp af en bestemt position (adresse), - Plate er ogsĺ placeret i et bestemt sted pĺ et tidspunkt Hvert hćtteglas efter denne proces skal tildelte koder, placering og antal ordrer. Derudover kan det tildeles probanden. Fremgangsmĺde: 1. Klik pĺ feltet plade 1D kode - ćndre farve, og derefter scanne koden pladen lćses hćtteglas. 2. Klik pĺ hćtteglasset og scanne koden pĺ input materiale, f.eks. Blood, pĺ dette tidspunkt vil vćre bindende.

15 Sortere Tegn et antal hætteglas med en række fliser i hele biobank. Dette er en af de vigtigste aktiviteter, der udføres rutinemæssigt før prøvematerialet. Materialet opbevares i en biobank tilfældigt. Selv hvis nogen han insisterer og vil blive arrangeret hætteglas / g af et kriterium Det er stadig under forberedelse for at teste disse kriterier helt sikkert ændre sig. Det bør derfor antages på forhånd tilfældige arrangement af hætteglas i biobank. Brug definerede rapporter eller enhver anden mekanisme, for eksempel. Excel, udarbejde en liste over koder til sortering. Denne liste over koder, som ligger i en tekstfil, import, og programmet finder hætteglas med koder og genererer en liste over fliser. Liste over fliser kan blive videregivet til betj eningspersonale biobanken eller sendes til robotten, der understøtter biobank (f.eks. Yeti, Væg-B :)) Pladerne skal derefter bringes hætteglasset / g specificerede adresser (med den mulige kontrol ved hjælp af 2D-scanner). Strækker sig fra pladerne og hætteglas forholdet til de andre arbejdsgrupper plader kan være manuelt eller automatisk. Efter sortering, er det vigtigt at scanne pladen med menukommandoen Start -> Biobanker -> flise. vigtigt: Introduceret metode kodeliste filen på grund af muligheden for et samarbejde mellem biobankami og mellem forskning og biobankami.

16 Sortere - redigering Indtast grundlæggende data om denne slags.

17 Projekter Nćsten hver videnskabelig forskningsinstitution, alle laboratorier eller biobank arbej der pĺ projekter eller tilskud. Selv om der er en virksomhed, som ikke gennemfřrer proj ekter, kan din ordre opdeles i etaper, fx. Mĺnedlig eller kvartalsvis. Proj ekter modul organiserer ordren, opdele dem i grupper. I dette modul kan du kontrollere den aktuelle fase af ordren. Pĺ hvert niveau i trćet, kan du vćlge den aktive undersřgelse. Undersřgelsen er ordentligt forberedt sub base, som er valgt, vises i modulet registrering.

18 Projekter - redigering Proj ekter redigering vindue er kontekstafhængig, dvs. afhængigt af, hvor dørene er aktiveret i de tilsvarende kontroller. Filial af et træ, hvor ordrerne indsamles er niveauet svarer til det stativ eller den eller den part - valget afhænger af anlæggets navn. Ud over input på proj ektet, på et vist niveau af træet er færdig med at redigere j ob. Identisk vindue strosowanym Ordrer modul.

19 Hver ordre består af de trin i gennemførelsen. Det er muligt at styre hvert trin af status.

20 Projekter - Party Vinduet giver dig mulighed for at ændre status for alle faser af batch jobs (på et stativ). Først vælger du den "Stage", som du vil ændre status, og vælg derefter "Status" og klik på "Gem". Et klik og du kan afslutte scenen, stop, eller starte fra begyndelsen :)

21 Delbasisareal Den BBMS bagland og delbasisareal system. Mens břr fastlćgges strukturen af databasen, og bestemt i offentligheden, fordi det er afgřrende for et velfungerende af softwaren (ikke bare BBMS), sub grundstruktur kan allerede vćre nćsten vilkĺrligt ćndret. Begrebet delbasisareal, er det ikke kun deres egen tabel, men muligheden for at fřre fortegnelser i andre databaser, og med andre programmer, og derefter udfřre import, f.eks. Databasen i MS Access, MS Excel, SQL,..... Delbasisareal er selv om de er meget fleksibel lřsning yderst integreret i databasesystem. Softwaren er i stand til at tildele data til en sćrlig delbasisareal probanden (individuel, patient) eller et bestemt materiale. Sub basistabeller kan indarbejdes i rapporter og křre rapporter med begge databasetabeller og delbasisareal system. Pĺ grundlag af definitionen i menuen System-> Struktur delbasisareal kan skabe nogen base plade indeholder udvidet information om visse spřrgsmĺl, f.eks. Proband, resultaterne af forskning, nogle poster. Dette modul kan importeres til enhver tid databasen med Access, SQL og Excel / Calc. Rapporten kan defineres ved hj ćlp af rapporter. Scenarierne i praksis: - Anlćgget křrer forskellige poster i MS Excel, MS Access, og du řnsker at sikre, at ordningen. Det foreslĺs at placere disse ewidnecji pĺ en sĺdan mĺde, at den person, der udfřrer import af BBMS blev angivet registre til rĺdighed - Krćver en optagelse undersřgelser.

22 Gennem et regneark eller en database, du kan indtaste / importere undersřgelsen, og derefter oprette forbindelse til systemet som base plade BBMS. I řj eblikket skabeloner undersřgelser er ikke standardiseret, og hver skaber sin egen version. Tho undersřgelsen er tćt knyttet til proj ektet / tilskud, kan visse data standardiseres, hvad vi vil gřre i den nćrmeste fremtid.

23 Delbasisareal - redigering Det er ikke kendt i forvej en, som sub base konstrueret og hvilke områder foretrækkes. Ikke desto mindre blev gj ort en indsats for at opbygge redigeringsvinduet dynamisk nye etiketter og marker. En alternativ løsning er at bære data til delbasisareal ved forskellig anvendelse og dets forbindelse til systemet BBMS.

24 Biobanker Indsamlingen af biologisk materiale langt fra principperne for ordinćre lager. Hver prřve skal have en rćkke oplysninger, som den er kendetegnet som en kode, placering, opbevaring parametre, historie og relaterede proband. Du kan ikke acceptere reglerne i lagerstyring, fordi prřve af biologisk materiale er ikke en vare. Pĺ rřret kan opkrćves nogle smĺ mćngder materiale til forskning, og det samme emne og re-vedtagelse af skriblerier have en vćsentlig indvirkning pĺ kvaliteten af materialet. Support biobank skal muliggřre prćcis bestemmelse af positionen af prřven, samt udfřrer udgaver af sin historie, sin kvalitet og miljřmćssige forhold. Den BBMS Registry biobank er organiseret i et trć geografisk eller opbevaring er det vigtigt at placere materialet. Vinduet kan indsigt i strukturen af den generelle biobank og find bestemt prřve gřres bedst ved hjćlp af Search (forstřrrelsesglas pĺ bar). Střtte hele pladen blev udfřrt ved hjćlp af oplukkelige vinduer knappen [plade]. Der kan du scanne pladen og / eller bare for at se det. Modulet giver fuld oversigt over det biologiske materiale i form af biobanker eller repositories. Absolut nřdvendig til: 1. hvert rřr / hćtteglas blev kodet; 2. Hver lagerlokation blev kodet; 3. fřr indfřrelsen af rřr / hćtteglas til brug skal scannes; 4. I tilfćlde af samarbejde mellem biobankami optegnelser skal indeholde oplysninger om fabrikanten.

25 Biobanker - redigering En prøve af biologisk materiale skal identificeres ved at vælge Order eller probanden. Du kan oprette forbindelse til et udsnit af dokumenter i elektronisk form (knapperne [+] [>] og [-])

26 Når du redigerer et element i forbindelse med en anordning til opbevaring af biologisk materiale skal være opmærksom på forholdet til ressourcen. Fra ressourcen er også knyttet til en indretning til overvågning af miljøforhold. Med denne aktion vil være muligt at indberette opbevaring historie af røret / hætteglas.

27 Biobanker - Tile Vinduet er designet til kraftigt forenkle brug hele pladen. Plate střrrelse, dvs. fĺr antal hćtteglas til vandret og lodret som parametre biobank fliser, og střrrelsen af den standard, kan du skrive i den permanente ordning. Pĺ dette tidspunkt břr ske med samarbejdsprogrammet 1D og 2D scannere. Det anbefales at bruge hele pladen scannere 2D eksempel. Softwaren virker med alle producentens scannere 1D og 2D gĺr tastatur. 2D scannere testede hele flise selskaber LabMind, Micronic og Fluidx. Ikon fra kurven bruges til at projicere rřret / hćtteglas af pladen, men ikke i databasen. Efter dette trin, rřr /

28 hćtteglas, og dataene beskriver i en database. Bemćrk! Mens 2D brugte scanner LabMind, foruden 2D kode hćtteglas stadig lćses, producenten, skal du skrive koden og checksum. Yderligere oplysninger om hćtteglassene er nřdvendige, fordi der altid er en chance for, at en udveksling mellem biobankami eller blot křbes fra en tredj epart hćtteglas, og sĺ er det muligt udseendet af dubletter.

29 Scanner 2D BBMS understøtter 2D stregkode scannere via kommunikation interface. Oftest sker dette ved at importere data fra den angivne fil. Tendens løsning til kommunikation via RS232 seriel port og ved hj ælp af TCP / IP. Mest alsidige scanner er en "2D scanner SBS" LabMind selskab. Enhver software kan kommunikere med det at bruge tekstfil, ini fil, kommandolinj en, RS232 port, via netværket TCP / IP. Desuden denne software applikation kommunikerer med en 2D scanner via DDE-kanal, som er simpelthen nok, at begge programmer kører. Med andre ord, for 2D scanner LabMind ikke nødvendigt at konfigurere noget, BBMS kommunikerer med ansøgningen 2D.exe automatisk.

30 Delegationen Overførsel til en anden person eller organisatorisk enhed er en forskydning af elementet træ til en anden gren. Hvis overførslen af organisatorisk hører til forskellige institutioner, det kræver indførelse af personer og dato.

31 Laboratorier Strukturen af laboratorier, der udfører outsourcede forskning og detaljer om disse undersøgelser.

32 Laboratorier - redigering Redigering af et laboratorium.

33 Reagenser Řkonomien er en vis lighed reagenser lagerstyring. Forskellene ligger i registrene pĺ den mćngde, fordi reagenserne ikke behřver at beskćftige sig med emballage, der indeholder mange stykker og okodowaniem. Hvert reagens har mindst to stregkoder, men det er nyttigt at indfřre en tredje sin egen kode, som er unik for hvert reagens.

34 Reagenser - redigering Bemærk venligst, at brug af sin egen stregkode og scanne til "kodeksen" For hvert emne, kan du tilslutte et elektronisk dokument.

35 Reagens Vinduet blev introduceret til hurtig og intuitiv betj ening.

36 Magasin Opbevaring modul tillader dig at bygge trćstruktur lagring (lagerbygninger) med hensyn til placering. Dette er ikke en typisk opbevaring bruges i erhvervslivet. BBMS skal tjene biobankowi sĺ forsřgte at gemme tjenesten var tćt forbundet med biobanker og laboratorium. Softwaren tilfřjer automatisk disponible mćngder pĺ lager.

37 Magasin - redigering De vigtigste parametre for gods: kode, fremstillingsdato og dato og beløb. På grundlag af disse parametre kan bygges brugbare rapporter om de statslige lagre og mangel på lager. For hvert emne, kan du tilslutte et elektronisk dokument.

38 Emne Vinduet blev introduceret til hurtig og intuitiv betj ening af lageret. Under sit design antaget maksimal udnyttelse af scannerens 1D og mindst indtaste data fra tastaturet.

39 Overvagning Overvågning milj øforhold omfatter midler biobank, men også laboratorium. Place til nøje at overvåge definerer indikation ressource, at elementet biobank eller laboratorium modul indtastet Resources. Formålet med modulet er at arbejde med udstyr til overvågning miljømæssige betingelser for erhvervelse af alle nødvendige data. Ikke på forhånd fastlagte hvilken størrelse du vil overvåge, kan du bare definere. Overvågningen kan udføres automatisk eller manuelt via indberetninger fra inden i modulet. Softwaren er i øj eblikket kommunikerer med LanKontroler moduler (forkortet LK) og Q-MSystem optagere (QM). LK i modsætning til andre løsninger tillader at læse stort set alle parametre, ikke kun den temperatur, som afhænger af de anvendte sensorer. Anvend temperaturfølerne i området -200 C til C, relativ luftfugtighed, CO2-koncentration, O2-koncentration, koncentrationen af CO,... og aktuatorer, såsom relæer, motorer, aktuatorer og lignende. LK indeholder relæet tillader optagelse af en enhed. Det har også digitale indgange, som kan tilsluttes sensorer, endestop, f.eks. Åbn døren stå åben lab osv QM er imidlertid et system til registrering af en trådløs temperatur normalt anvendes til at overvåge en ultra frysere. Erhvervelse af data kan gøres fra BBMS manuelt eller automatisk, samt ved anvendelse af robotsoftware.

40 Overvagning - redigering De vigtigste data om overvågning er at overvåge træ niveau - punkt (Titelredigering vindue). Ved at sætte musemarkøren over felt viser en beskrivelse af formularfelter. For hvert emne, kan du tilslutte et elektronisk dokument.

41 LanKontroler LanKontroler modul er en økonomisk løsning til overvågning af miljøforhold. Tillader måling af 6 digitale temperaturfølere, en sensor digital temperatur og fugtighed, og flere analoge sensorer, og i tillæg til en række digitale sensorer, f.eks. åbning fryseren. Detaljer:

42 Stamtavler Ved design, skal systemet indeholde BBMS stamtavler, men ikke som en standalone modul med ingenting tilsluttet. Tvćrtimod arbejder vi pĺ en fuld stamtavle datasynkronisering med resultaterne af familiemedlemmer, som er biologisk beslćgtede. Som en del af synkronisering břr vćre information om nřdvendigheden af gentest af mennesker, der potentielt har de relevante mutationer og er endnu ikke blevet undersřgt. Det nćste element er evnen til automatisk stamtavler finde mennesker, der sandsynligvis er relateret, og som ikke findes i stamtavlen. Stamtavler bruges til at bygge stamtrćer pĺ grundlag af registreringer af probander. Hver proband er tildelt en af stamtrćet, og kan henfřres til en far og en mor. I det vindue af ikoner kan du redigere oplysninger for den person eller tilfřje en ny person til familien ved at vćlge den personlige database.

43 Stamtavler - redigering Stamtavle data gemmes i systemet databasen BBMS. Vinduet er opdelt i personlig og detaljeret. Del vedrørende detaljer består af faneblade: "Identification", "Egenskaber", "rør". Identificerende oplysninger kan komme fra et identitetskort eller en undersøgelse. Karakteristik af en person i det følgende skærmbillede anvendes til at styre karakteristika stamtavle, genetisk arvede.

44 For at lette søgningen af materiale til test en anden fane indeholder en liste af rør, der er gemt i en biobank. Listen kan udskrives, eksporteres til et regneark eller sendes til beholderen ved hj ælp af kommandoen kontekstmenuen (høj re museknap).

45 En anden fane "Tander" giver dig mulighed for at indtaste data til at tillade en kontrol af arvelighed tænder.

46

47 Arrangor Opgaver Arrangør: at spare op, for ikke at glemme, og lade dig vide, at andre. I dagens travle tidspunkter, nogle ting er nødt til at spare på gule sedler, sådan en note er arrangør, og det er nok for ham at indtaste en begivenhed, og det samme replikere klæbrig og vil vide, at det er tid til handling.

48 Arrangor - redigering De vigtigste parametre arrangør positioner er: dato, tid, beskrivelse og status. Status bestemmer, om det element der allerede er "færdig" eller venter udskudt.

49 Katalog Kataloget er en liste over varer, hjćlpematerialer, reagenser, reservedele...

50 Katalog - redigering Redigering af et ark.

51 Ressourcer Udstyr og apparater. Hvert laboratorium har biobank og hardware ressourcer. Information Resources modulet anvendes i mange andre moduler. Er faktisk en liste over udstyr, der tager aktivt del i processen med opbevaring af biologisk materiale og dets forskning laboratorie processer. De Ressource Link moduler biobanker, overvĺgning, reagenser og processer. Den mest vigtigt, da det er vigtigt at indgĺ i registret: křleanlćg og hardware. Hver ressource kan udfřres historie forbrug af forskellige typer af materialer, samt vedligeholdelse og fej l historie. Ser man pĺ de ressourcer, vi er i stand til at sige meget om biobank og laboratorium. Det er en rekord, ikke blot med henblik pĺ registrering af anlćgsaktiver, men frem for alt til listen over mulige enheder styre og deres historie drift, vedligeholdelse, reparation,...

52 Ressourcer - redigering Bemærk venligst kontroller: computer, biobank og overvågning, fordi den er baseret på dem er bygget valgliste i de relevante moduler.

53 Ordninger Diagrammer anvendes til at definere undersøgelsen nødvendige materialer og trin. For eksempel skaber et diagram af BRCA1 testning, P16, NOD2 vi forårsage, at softwaren kan tilføj e uafhængig udvælgelse kontrol BRCA testning, P16 og NOD2, men med det samme materiale til download og med de samme faser. Mange flere eksempler er i databasen med testdata TEST.

54 Ordninger - redigering Forskning og nødvendige materialer. Her definerer vi de typer af tests udført under laboratorieforhold kendelser samt det nødvendige materiale til forskning.

55 Processer Processer danner et trć: Group: bestilling er et element, som stort set deler alle de processer, kan det vćre division opgave. Proces: Denne sćt procedurer udfřres, er processen ikke startet som fřlge af begivenheden, processen med at rense kun anerkendte procedurer og bestĺr af uafhćngige procedurer, f.eks. processen til isolering omfatter en flerhed af procedurer udfřres efter en bestemt begivenhed, f.eks.,. afslutningen af den foregĺende proces, scanning, křrer et kamera, og lignende. Fremgangsmĺde: en opgave, der skal udfřres efter forekomsten af en begivenhed eller en anden procedure. Proceduren křrer i Alerts, robot starter proceduren. f.eks. en procedure for at sikkerhedskopiere bestemte filer pĺ en fjerncomputer involverer sekventiel Tćnd computeren udfřrer den funktion, kopiere data og eventuelt lukke computeren Funktion: er et vigtigt skridt i proceduren. Hvert trin, eller udfřrelse af funktioner er skal til at lykkes eller mislykkes. Hvis der er en succes, vil det gĺ til at udfřre fřlgende funktioner, som vil en fiasko, vil det regennemfřrelse af funktion, sĺ lćnge dette ikke sker, vil det vćre en succes eller maksimum tidskřrsler, dvs.. So. Time Out. I den proces kan du křre en rćkke indbyggede funktioner.

56 Processer - redigering En enkelt række kan indeholde en eller flere funktioner i den kombinerede operatør ".or." eller ".and." Er muligt at bruge nogen af funktionerne i CLIPPER sprog syntaks (svarende til Basic og Pascal).

57 Courier Indberetning af hćndelser. Med kurer modulet anvendes til kommunikation mellem en udvalgt enheder biobank / laboratorium og forvaltningssystemet. Pĺ grundlag af meddelelser kan foranstaltninger, der trćffes. Courier er en meget vigtig lřsning til automatiseret biobank og laboratorier, giver mulighed for opfřrelse af skoplikowanego fordi multitasking system baseret pĺ brugen af b egivenheder. -meddelelse opkald vil arbej de, hvis det ikke er lĺst smtp.bbms.pl-server, og SMS notifikation, nĺr der ikke er lĺs til SMS-gateway-server ved Denne lĺs kan tćndes computeren, der křrer BBMS eller pĺ et tidspunkt i mĺlretning Runcha (adgangspunkt), grund i tilfćlde af problemer, skal du fřrst at anmode den relevante celle af IT.

58 Courier - redigering Parametre Courier afhænger af den aktuelle placering i træet. I redigeringsfeltet felter kan aktiveres eller deaktiveres, og hvert felt efter standsning musemarkøren over det har en beskrivelse. På niveauet af træet "Kurier -" done vigtigste beskrivelse af adfærd kurer, som er definitionen af skridt efter forekomsten af en specifik kode.

59 Underretninger Automatisk udfřrelse af kommandoer. Formĺlet med modulet er at udfřre nogle foruddefinerede handlinger pĺ et bestemt tidspunkt. Rang liste over uřnskede til opfyldelse kan tilfřjes automatisk fra et andet modul BBMS system eller manuelt. Hver alarm har en hovedstol alarm, en bruger, der przygotwał og advare modtageren, eller bruger, som du vil křre. Disse data og mange andre kan ćndres under redigering.

60 Underretninger - redigering Alarmer kan opdeles i flere typer: - Én gang eller tilbagevendende - Indlæg eller processer - Manuel eller automatisk Mens den første rodzazju ikke behøver at forklare det kræver yderligere et par ord til forklaring. Advarsler giver dig mulighed for at vise en meddelelse på et bestemt tidspunkt. Meddelelsen kan være en følge af en hændelse eller kan fremstilles ved hånden. I hver alarm, kan du vælge den tid parametre, og angive en person, som er at modtage beskeden. Hvis meddelelsen vises, når zdrazeniu, skal dette defineres af Courier (en meddelelse system i systemet BBMS).

61 Struktur delbasisarealets Delbasisareal struktur definition modul bestĺr af flere niveauer: en gruppe felt og tabeller. Det er fuld frihed til at bestemme, hvilke omrĺder og grupper. Der er nogle begrćnsninger pĺ de resterende poziomomach, eller tabeller, og detalj er i tabellerne: - Tabellen skal vćre entydigt i hele databasen; - Navnet skal vćre kort og kan ikke indeholde specialtegn (inklusive mellemrum); - Bordet skal bestĺ af felter (kolonner); - Hver kasse skal have et kort navn, og ingen specialtegn (selv uden mellemrum) Hvis strukturen af tabellen for at besvare nogle af kildedatabasen, klik derefter pĺ knappen [Source], der kan du křre maskinen.

62 Struktur delbasisarealets - redigering For at sikre, at alle data i databasen med databasen enhver cykel, du har brug for at følge nogle få regler: 1. Navnet på området bør ikke være længere end 10 tegn, kan ikke indeholde specielle tegn og omlyde og kan ikke være et reserveret ord i SQL. 2. Den maksimale størrelse på tekstfeltet er 254 karakterer og 12 numeriske tegn inklusive odzielaj±cym underskrevet heltal mellem fraktioner. 3. Antal felter i tabellen må ikke overstige 254 til 14 (reserveret til BBMS) = 240. Information fra feltet "Beskrivelse" vises i modulet delbasisareal under redigering. "Label" vises overalt vil udnyttelse af den definerede område, herunder vinduer og rapporter. "List" bruges til at angive værdier, der kan indeholde tekstboksen vises, når du redigerer valglisten. "Status" kan du aktivere feltet for at være synlige i modulet delbasisareal.

63 Kilde til import Vinduet bruges til at definere metoden til at importere data fra en ekstern database til delbasisarealets BBMS.

64

65 Tilladelser Hver bruger skal gĺ pĺ ansřgning start identifikation, eller blot at logge ind. Login-processen behřver ikke at vćre "forstyrrende" (udtalelse er delt, eller klappe dit password er kompliceret eller ej, fordi programmet husker dit brugernavn), og kan bruges til f.eks. Scanner og scanne koden med adgangskort. Det afgřrende er, at systemet BBMS i řj eblikket arbejdet tćt defineret (identificeret) person. Hvordan sĺ, sĺ den person kan flytte systemet inden for rammerne af sine befřj elser (tildelt af administratoren). BBMS har et omfattende system af tilladelser, der kan opdeles i to grupper: 1. magt vindue / modul; 2. tilladelser til databasen: tabeller og felter; 3. Baggrund befřj elser. Hvert vinduessystem BBMS har den tekniske betegnelse (du kan se pĺ planen i kolonnenavnet), hvorved det kontrolleres, om brugeren har fuld tilladelser (Vis og rediger) eller besřger, eller mangel pĺ tilladelser. Teknisk navn blev introduceret pĺ grund af BBMS flersproget grćnseflade. I hvert sprog tekniske navn er det samme og forandring "title" vinduet. Retten til vinduet / modulet bestemmer status af stillingen: grřn betyder ret til at redigere, gul bare browsing, og resten af de manglende tilladelser.

66 Den anden gruppe tilladelser til databasen, der kan overfřres i hvert vindue af administratoren og andre brugere har udsigt rettigheder. Nĺr du klikker pĺ hřj rekliksmenuen vises med "tilladelser". Brug af "vinduet" og "table" tilladelser Vćlg gruppe. Hvis du vćlger den "vindue" er de samme rettigheder som angivet i modellerne "tilladelser". Hvis "bord", er det aktive rettigheder redigering til databasen. Brugere med venstre hĺnd ikke har nogle rettigheder til at redigere eller forhĺndsvisning i hřjre side er tilladt. Du kan ikke give tilladelse til at redigere uden rettigheder til at fĺ vist, skal du blot redigere en hřj ere autoritet end vist. Under status (redigering / forhĺndsvisning) er en liste over markeringsomrĺde bord. Du kan lĺse udvalgte felter redigerbare bord og analog data gemmer sig i de udvalgte felter i tabellen. Den tredj e gruppe af befřjelser - sammenhćng, henviser til rettigheder under den nuvćrende situation, den nuvćrende křrende proces. En rćkke begrćnsninger, fordi denne gruppe vedrřrer reduktion af sine befřjelser sker automatisk. For eksempel kan du ikke ćndre probanden i den rćkkefřlge, hvis ordren oprettes automatisk i download. Der er en reduktion af kvoter til redigering, der kan tćndes efter eget řnske ved at indgĺ faste STABLK YES. Inddragelsen af effekten af konstant redigeringsposition lĺs holder status som "OK" eller "lĺse". Reduktion tilladelse til at redigere pĺ denne mĺde kan bidrage mere vćsentligt til beskyttelse af data i

67 forbindelse med fćrdiggřrelsen af en proces. Afslutningsvis udviklede system understřtter tre gruppetilladelser tilladelser til vinduer og databaser og kontekstafhćngige. Adgang til indstillingerne i modulet befřjelser eller enhver vindue lokalmenuen, og sammenhćng kan udvides til en konstant STABLK skrive "JA". Metoden og omfanget for tildeling af rettigheder afhćnger af dig.

68 Tilladelser - redigering Dette modul er særligt vigtigt status af elementet. Afhængigt af kontekst status giver adgang eller blokere den.

69 Kurser og uddannelse Kurser og uddannelse i tillćg til karakteren af den registrering břr have et nćrt forhold til de befřjelser. Synes naturligt, at adgangen til visse moduler břr have en person uddannet i kunsten. Pĺ grund af aktualiteten af certifikater for fćrdiggřrelse af kurser eller uddannelse, kan overvĺges pĺ ved hjćlp af rapporter. Automatisk slukning adgang til et sćrligt modul, hvis udlřb uddannelse er ikke tilstrćkkeligt begrundet at blokere jobbet. Ville sandsynligvis i den nćrmeste fremtid vil der vćre instruktionerne for at opdatere uddannelse.

70 Kurser og uddannelse - redigering Kursus eller uddannelse kan karakteriseres som navn, dato, og nogle gange udløbsdatoen. Vinduet kan forbindes i fiormie elektronisk dokument, der er vidner til afslutning.

71 Vaccination Vaccinationer Ud over arten af den registrering bør være tæt forbundet med samtykke til at udføre visse aktiviteter, eller privilegier. Synes naturligt, at adgangen til visse moduler bør vaccineres person. Selv om det lyder meget alvorligt, jeg tror, at alle har erkendt, at billederne af biologisk materiale ikke kan bære en person, der ikke er vaccineret. Vaccinationer kan rapportere og sende til den ansvarlige for at gennemføre dem, eller blot fører tilsyn deres udførelse. Rapporten kan indeholde forældede og tæt på udløb, detaljerne er simpelthen at definere rapporten.

72 Vaccination - redigering Vaccination kan karakteriseres ved navn, dato og udløbsdato. Vinduet kan forbindes til et elektronisk dokument, der er et certifikat for vaccination.

73 Rapporter Det giver ingen mening at vise meddelelser udlřbet af et materiale eller vaccination. Bare det antal beskeder, der var stort nok, at det kan blokere enhver form for arbej de i programmet. Bedst at forberede passende rapport, der kan sendes via til mange mennesker. Opfřrelse af rapporten er inddragelsen af wybrach felter, og brugen af passende filtre. Visse lettelse er muligheden for at uploade en rapport definition xml-fil. Rapportdefinitioner kan udveksle biobanker og laboratorier.

74 Rapporter - redigering Anmeld header parametre - hvordan du udskriver, optælling, resuméer mv

75 Rapporter - specifikation Definerbare rapporter er en måde til hurtigt at få nogle oplysninger fra databasen. Rapporter er opdelt i temaer, hvilket svarer til et bestemt sæt af databasetabeller. Med hensyn til definitionen af en ny rapport, skal du vælge et interessant emne, og derefter typisk tilføje et nyt punkt, og indtast navnet på den rapport. Navnet vil blive udskrevet ved siden af emnet. Det næste skridt er at afgøre definitionen af rapportens kolonner baseret på et foreslået sæt er placeret på vinduet listen. Ved at klikke på knappen ">" eller "<" årsager, herunder felter for rapporten eller slukket. Tabel liste rapport kolonneoverskriften for at ændre indholdet, blok print (indsat kolonne kan kun bruges til filteret), at udtrykket sortering og filtrering af data definere. Spørgsmålet om valg af data til rapporten for at være den vigtigste og mest effektive begrænsning bestemmer den mulige anvendelse af rapporten. Indført følgende operatører: "" - Ingen operatør - filteret er slukket

76 operator pole tekstowe pole numeryczne pole daty tekst z pola zawiera się w warto ci liczba mniejsza ponad 1000 razy data z pola o przynajmniej rok wcze niej sza < tekst jest mniejszy w sensie alfabetu liczba mniejsza data z pola wcze niejsza \ tekst jest mniejszy lub równy liczba mniejsza lub w sensie alfabetu równa data z pola wcze niejsza lub ta sama = teksty s± sobie równe obie równe równe daty # teksty różne obie różne różne daty ~ teksty podobne (zawieraj± się w sobie) warto ci przybliżone do przybliżone daty 10% / tekst większy lub równy w sensie alfabetu liczba większa lub równa data pola póľniejsza lub ta sama > tekst większy w sensie alfabetu liczba większa data pola póľniejsza >> warto ć zawiera się w tek cie pola liczba większa ponad 1000 razy data pola póľniejsza ponad rok << Opbygning af et komplekst filter består af folde filteret af betingelserne for en række udvalgte områder. Vi skal vide, at som standard er det antaget, at alle betingelser, som bruges logiczy operatør "og". Men hvis der er et behov for at definere et filter ved hjælp af "eller" operatør, er det tilstrækkeligt at anvende NF feltet (inverse filter) i rapportens overskrift definition. Markering af dette felt vil vælge dataene for rapporten er defineret i filteret ikke er opfyldt. Næste trin er at anvende den kendte forhold:! (A og B) = (! A eller y b), hvor mærket "!" beslutsom fornægtelse af udtrykket.

77 Rapporter - om Dette vindue viser de tabeller og deres kombination. Definitionen anvendes under opførelsen af rapporten og under dens udførelse.

78 Formularer Hvis der er behov for at udskrive en formular eller undersřgelse, er dette stedet, hvor du kan forberede en skabelon. Udover print plads og format, kan du bruge et sćt af funktioner og operatřrer til at give fuld adgang til databasen. Dataene kan frit formateret. Listen over tilgćngelige funktioner.

79 Formularer - redigering Overskriften på formen. I dette vindue kan du vælge den forælder form.

80 Formularer - specifikation Specifikationen form og funktion kan anvendes til at henvise til databasefelter. Record OS1-> NZ læser data fra marken NZ OS1 bord. En detaljeret beskrivelse af strukturen af databasen er i menuen Hj ælp-> Borde eller fil DS_BBMS_DK.pdf

81 Udskrifter Vinduet indeholder parametrene for alle udskrifter. Flere parametre kan redigeres og vil blive anvendt i det nćste udskrivning. Ud over de parametre er ogsĺ tilgćngelige statistiske data, at antallet af operationer og forhĺndsvisning og udskrive dato.

82 Udskrifter - redigering Vinduet har de grundlæggende parametre for de trykte og i fremtiden vil blive udviklet.

83 Permanent På dette tidspunkt kan du ændre alle de standardparametre af systemet.

84 Permanent - redigering Vær venlig ikke at ændre navnet på den konstant, fordi det automatisk er indstillet af softwaren. Du skal ændre værdien af en konstant og en beskrivelse.

85 Sekvenser Sřg FASTA-sekvens-databasen.

86 Sekvenser - redigering

87 ABI Importerer resultater sequencer fil-format *.ab1. (Applied Biosystems Genetisk analyse af data File Format Filformat ABIF Specifikation og Sample File Schema) Filerne gemmes data, der kan ses ved hjælp af speciel software. Ændre situationen lidt ved at indføre muligheden for at importere disse data i databasen. Som allerede er importeret, kan du bruge sekvenserne i et søgesystem eller forberede særlige rapporter.

88 ABI - redigering Importerer resultater sequencer-filer *.abi.

89 Tabeller Den vigtigste base af systemets tabeller er defineret af fabrikanten BBMS og offentliggj ort som en del af standard de facto. Til rĺdighed for visning af strukturen pĺ grund af muligheden for at anvende disse data, nĺr du definerer rapporter, formularer og skabeloner XML. Brugeren kan ćndre navnene pĺ tabeller sikkerhed, der ofte anvendes i vinduerne. Behov for at udvikle en databasestruktur skal rapporteres om forum biobanker eller direkte til producenten. I de synlige knapper [field] og [indeks] bruges til at se og redigere detalj erne for den angivne tabel. Knappen [Reset] bruges til at gendanne slettede poster i den valgte tabel.

90 Tabeller - redigering Du kan skifte til din tabel beskrivelse. Indholdet af beskrivelsen vil blive gemt i databasen sikkerhed og vil ikke ændre sig efter opdateringen eller installation. For at genoprette standard beskrivelse bør fj erne den nuværende. Beskrivelser ses ofte i windows system BBMS bør derfor angive indholdet af tabellen.

91 Felter Marker eller pĺ anden mĺde kolonne i tabellen, er elementćre struktur af databasen. Hvert felt har nogle egenskaber, der kan tjekkes her. Du kan ćndre etiketterne og beskrivelser af felterne. Disse data er vist i alle vinduer. Ćndring af andre parametre er foretaget af fabrikanten og distribueres til alle brugere BBMS, sĺ holde en standard database.

92 Felter - redigering Du har mulighed for at ændre etiketter og beskrivelser af felter (kolonner) databasetabeller. Etiketterne er synlige i hvert vindue som kolonnen titler eller etiketter på kasserne samt redigere titlerne på andre former for kontrol. Beskrivelse af feltet forekommer i skyen eller på statuslinj en, når du viser eller redigere kontrol. Field, som består i at vælge redigeringsmuligheder, såsom. STA tolkes som etiketten beskrivelse af hver mulighed.

93 Indexes Indekser, handler om at sortere data i henhold til den definerede nøgle. Markant øge effektiviteten indekser til database vedligeholdelse. Systemet tager hensyn til listen over primær nøgle, filtrering og support poster markeret til sletning.

94 Indexes - redigering Du kan desværre ikke ændre noget her. Hvis en eller anden grund har brug for et indeks, f.eks. For hurtigere gennemførelsesrapporter bedes du rapportere det på forum eller direkte til forfatteren af softwaren.

95 Gendan Fjernelse udføres i flere etaper. Det første element fj ernet opnår status som "skjulte", og ved hj ælp af filtre, kan du se status for alle skj ulte. Ændring af status til en anden, eller "tegne" den skj ulte er enkel og kræver kun tilladelse til at redigere. Hvis den skjulte punkt vil blive slettet, det er allerede en alvorlig situation, fordi det er markeret til fysisk at fjerne. Dette punkt er ikke synlig overalt Ishi, ikke forekommer i nogen modul eller rapporter. Fordi det kan ske, at noget blev fj ernet ved et uheld, blev introduceret til software kan gendanne slettede data, som brugeren "admin". I det åbne vindue på en knap [Gendan] (menu Hjælp-> Borde) er synlige data, der kan gendannes, skal du blot udføre en dobbelt klik på venstre museknap. Bemærk! At gendanne data gemmes ikke på ubestemt tid, men indtil pakning bord, som finder sted under den fornyede indeksering af databasen.

96 Sog Sřgemaskinen bruges i mange BBMS systemets moduler. Du kan sřge ud fra nogen af de oplysninger i sřgefelter.

97 Entreprenorer Listen over leverandřrer, kunder, betalere - simpelthen aktřrer i řkonomisk forstand.

98 Container Den beholder, der anvendes til at indsamle data fra et vindue, for eksempel. Under sřgningen. For hver liste, skal du placere markřren pĺ den position, og nasn±ć plads, som er lagret i containeren. I det samme vindue efter tryk pĺ [Ctrl] + [Mellemrum] ĺbnes med den valgte data beholder, vindue og ewentulnie med dřmt i trćet. Nĺr du overfřrer data til beholderen er opdateret tćller placeret pĺ statuslinj en til hřjre.

99 XML XML-filformat kan du gemme oplysninger fra enhver database, og selv hævdet, at XML er en database. Da hele den moderne verden computer endelig nået til enighed inden for dataudvekslingsformat, vil vi forsøge at gøre det opfylder disse moderne software tendenser. Uden at se på strategien for mange producenter (og forfattere) software, der forsøger at opbygge eksport til XML i deres ansøgninger, men desværre med en stiv struktur, softwaren giver mulighed for fri definition af XML strukturen. Et par tekniske detaljer: - Består af XML-elementer og attributter -. Element er defineret som den aktuelle vej, fx \ Rapport \ element -. Attribut er defineret som en indikation af den sti, der er afsluttet, f.eks \ Rapport \ item \ atrybucik I dette vindue kan du finde eksempler på, som omfatter en liste over elementer, og attributter xml-fil. Import og eksport af data, skal der foreligge en definition af, hvad og hvor du vil, der skal angive, hvilke tabeller og felter er kommet til autrybutu data, og som bord og felter, der skal opbevares med attribut data. Begge processer er forskellige i retning af datastrømmen, bør dette indføre nogle hjælpevariabler: Eksport: position, optegnelser, antal Import: værdi Auxiliary variabel indeholder den aktuelle position af den eksporterede vare, kan atypiske værdier, der indgår i antallet af XML definition, dvs. f.eks Records, og antallet af variabler, det er en en-dimensionel række af tal kortslutning udvalgte poster i multiselekcie (i tabellen ruden ved at trykke på Shift-tasten og klik med musen væk for en række), og nummeret, størrelsen af array. Et eksempel på brug af alle de hj ælpestoffer variabler: IIf (position <= antal, UZ -> (dbgoto (records [Stilling])), F..) Formlen kontrollerer, om den aktuelle position REAL opnå, eller om det er en rekord, som du kan lave et spring ved hjælp af funktionerne er dbgoto (), hvis j a, det vil gøre, og hvis ikke, det vender tilbage falsk, hvilket er et signal om afslutning eksportere data. Funktioner skrevet som en formel element skal returnere en boolesk værdi, der angiver samtykke til en fortsættelse af processen eller manglende

100 samtykke. Denne variabel indeholder værdien af attributten værdi til at skrive til databasen bordet.

101 Udskriv Flet Seriel print indført for at gøre det muligt at udskrive flere etiketter med 1D / 2D / g nogle af masken. Eksempelscripts print (de er gemt i systemet -> Fast -> Printere koder) SATO <ESC>A <ESC>A <ESC>H0900<ESC>V0050<ESC>B103100#### <ESC>L0202 <ESC>H0250<ESC>V0050<ESC>WB0#### <ESC>Q1 <ESC>Z ZEBRA 1D ^XA ^FO40,50 ^BY2,2 ^B3N,N,90,Y,N ^FD####^FS ^XZ

Copyright EPiServer AB

Copyright EPiServer AB Indholdsfortegnelse 3 Indholdsfortegnelse OM DENNE DOKUMENTATION 6 SÅDAN FÅR DU ADGANG TIL HJÆLPESYSTEMET I EPISERVER 6 FORVENTET VIDEN 6 REFERENCER 6 ONLINE FÆLLESSKAB PÅ EPISERVER WORLD 6 COPYRIGHTMEDDELELSE

Læs mere

Håndbogen kan distribueres frit i sin helhed, digitalt eller i trykt format til alle brugere af EPiServer CMS.

Håndbogen kan distribueres frit i sin helhed, digitalt eller i trykt format til alle brugere af EPiServer CMS. Copyright Denne håndbog er beskyttet af ophavsretlige love. Ændringer af indholdet eller delvis kopiering af indhold må ikke finde sted uden tilladelse fra ophavsretshaveren.. Håndbogen kan distribueres

Læs mere

Umbraco v4 Vejledning til redaktører

Umbraco v4 Vejledning til redaktører Umbraco v4 Vejledning til redaktører Produceret af Umbraco s Community Umbraco // The Friendly CMS Indhold 1 Introduktion... 3 2 Kom i gang med Umbraco... 4 2.1 Log ind... 4 2.2 Redigeringsinterfacet...

Læs mere

OnLibri.dk. Access 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. Access 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com Access 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller med

Læs mere

Montage Energiledelses Software

Montage Energiledelses Software Montage Energiledelses Software Montage er det mest avancerede software til at optimere energiforbruget, mindske spild og reducere omkostninger Scanenergi Solutions A/S Birkemose Allé 33 6000 Kolding Danmark

Læs mere

TRAKA32 OPSTARTS GUIDE

TRAKA32 OPSTARTS GUIDE TRAKA32 OPSTARTS GUIDE 14/03/2014 VERSION 5.1 [14/03/2014] Page 1 of 81 VERSIONS HISTORIK Version Date Who Description of Changes 3.0 16/11/12 AK Changed from old style document to official UD format and

Læs mere

Symantec Enterprise Vault

Symantec Enterprise Vault Symantec Enterprise Vault Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2010 9.0 Symantec Enterprise Vault: Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2010 Den software, der beskrives i denne bog, leveres

Læs mere

Den komplette håndbog til

Den komplette håndbog til Den komplette håndbog til 1 Denne digitale bog kan distribueres frit og uden tilladelse fra forfatteren, enten i digital eller trykt form. Men hvis denne bog sælges i trykt form, må prisen ikke overstige

Læs mere

easyourtime Komme & Gå

easyourtime Komme & Gå easyourtime Komme & Gå adm4you 2009 Revision 1.31 Side 1 INDHOLD Indhold... 2 Teknisk system opsætning... 5 Licens filen... 5 Rettigheder... 6 Oprettelse af forbindelser... 7 Skift sprog... 8 Opstarts

Læs mere

Design og automatisering af regneark

Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2007 Indholdsfortegnelse 1 Målbeskrivelse... 7 2 Deltagerinformation... 8 3 Bestyrelsesmøde i Firmaet A/S... 10 3.1 Lidt om diagrammer... 11 3.2 Generelt om redigering af diagrammer...

Læs mere

48,- Kan også bruges til Excel 2000. Avanceret Excel. Videre med. Excel 97. Er summerne ens? www.knowware.dk. Palle Grønbæk

48,- Kan også bruges til Excel 2000. Avanceret Excel. Videre med. Excel 97. Er summerne ens? www.knowware.dk. Palle Grønbæk 48,- Kan også bruges til Excel 2000 Avanceret Excel Videre med Start med Windows95 Excel 97 Er summerne ens? www.knowware.dk Palle Grønbæk Videre med Excel 97 Kig lige her F5/F6 åbner/lukker Bogmærker

Læs mere

Brugermanual til Byggeweb projekt 7.04

Brugermanual til Byggeweb projekt 7.04 Brugermanual til Byggeweb projekt 7.04 Indholdsfortegnelse Velkommen til Byggeweb manualen... 11 Indledning... 11 Byggewebs historie... 12 Projektweb som princip... 12 Projektering... 13 Byggeweb Projekt

Læs mere

48,- Kan også bruges til Excel 2000. Avanceret Excel. Videre med. Excel 97. Er summerne ens? www.knowware.dk. Palle Grønbæk

48,- Kan også bruges til Excel 2000. Avanceret Excel. Videre med. Excel 97. Er summerne ens? www.knowware.dk. Palle Grønbæk 48,- Kan også bruges til Excel 2000 Avanceret Excel Videre med Start med Windows95 Excel 97 Er summerne ens? www.knowware.dk Palle Grønbæk 2 KnowWare Videre med Excel 97 Avancerede funktioner Palle Grønbæk,

Læs mere

Brugervejledning. SmartAir TS1000. Administrationssoftware

Brugervejledning. SmartAir TS1000. Administrationssoftware Brugervejledning SmartAir TS1000 Administrationssoftware Copyright 2006 - Ruko A/S Ruko A/S Marielundvej 20 DK - 2730 Herlev DENMARK Telefon: +45 44 54 44 54 Hotline: +45 44 54 46 00 Fax: +45 44 54 44

Læs mere

OnLibri.dk. Outlook 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. Outlook 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com Outlook 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller med

Læs mere

48,- Kan også bruges til Excel 2000. Avanceret Excel. Videre med. Excel 97. Er summerne ens? www.knowware.dk. Palle Grønbæk

48,- Kan også bruges til Excel 2000. Avanceret Excel. Videre med. Excel 97. Er summerne ens? www.knowware.dk. Palle Grønbæk 48,- Kan også bruges til Excel 2000 Avanceret Excel Videre med Start med Windows95 Excel 97 Er summerne ens? www.knowware.dk Palle Grønbæk Acrobat Reader: tips... F5/F6 åbner/lukker Bogmærker I Menu AVis

Læs mere

Projektweb manual for 4Projects. 4Projects brugermanual for grundlæggende Ekstranet funktionalitet

Projektweb manual for 4Projects. 4Projects brugermanual for grundlæggende Ekstranet funktionalitet Projektweb manual for 4Projects 4Projects brugermanual for grundlæggende Ekstranet funktionalitet IKT:knowhow www.iktknowhow.dk Mynstersvej 3, 3. tv. info@iktknowhow.dk DK-1827 Frederiksberg T: (+45) 31

Læs mere

Markedets førende software til print af etiketter, stregkoder, RFID og kort. Kom i gang med BarTender Application Suite

Markedets førende software til print af etiketter, stregkoder, RFID og kort. Kom i gang med BarTender Application Suite Markedets førende software til print af etiketter, stregkoder, RFID og kort Kom i gang med BarTender Application Suite Oversigt, installation og grundlæggende brug (Dansk udgave) Rev. 13.06.20.1541 Dansk

Læs mere

Installation og ibrugtagning af M-files / Alibre Vault i mindre virksomheder.

Installation og ibrugtagning af M-files / Alibre Vault i mindre virksomheder. Karl Lausten Tlf.:+45 98 62 28 37 Email: klausten@bright-ideas.dk www.bright-ideas.dk Bright Ideas Mejsevej 8 DK-9600 Aars CVR 26 85 59 69 12.02.2014 Installation og ibrugtagning af M-files / Alibre Vault

Læs mere

GSM port styring for 400 brugere

GSM port styring for 400 brugere 1 29-1-2015 GSM port styring for 400 brugere SMS alarm, temperatur og fjernkontrol system 16 brugere kan modtage alarm beskeder via SMS Bruger / Installations vejledning for 6000.0170 Program version GSM

Læs mere

BAKURI WEBSHOP ADMINISTRATION GUIDE... 3

BAKURI WEBSHOP ADMINISTRATION GUIDE... 3 BAKURI WEBSHOP ADMINISTRATION GUIDE... 3 BACK OFFICE KONFIGURATION...4 Log ind...4 Back Office sidehoved... 5 Back Office faner... 5 KATALOG SEKTION...6 Katalog...6 Tilføj et nyt produkt... 9 Sporing...19

Læs mere

2 Operativsystemer 3 Kommunikationsenheder 4 Undervisningsmiljø 5 Undervisningshandlinger 6 Klassekontrolpanel. 9 Om NetOp Underviser

2 Operativsystemer 3 Kommunikationsenheder 4 Undervisningsmiljø 5 Undervisningshandlinger 6 Klassekontrolpanel. 9 Om NetOp Underviser Indhold I Indholdsfortegnelse Del I Introduktion 1 1 Om dokumentationen... til NetOp Instruct 1 Typografiske konventioner... 1 Opdateringer til... dokumentationen 2 2 Operativsystemer... 2 3 Kommunikationsenheder...

Læs mere

Introduktion til Client Version 9.0

Introduktion til Client Version 9.0 Introduktion til Client Version 9.0 Spørgeskema Web interview Rapport Indholdsfortegnelse Gennemførelse af en webbaseret spørgeskemaundersøgelse... 1 Sådan kommer du i gang... 1 Projektoversigt... 2 Opret

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Understøttede browsere... 3. Handicapvenlige funktioner til SmartCloud. Ordliste... 7 A... 7

Indholdsfortegnelse. Understøttede browsere... 3. Handicapvenlige funktioner til SmartCloud. Ordliste... 7 A... 7 Docs Version 1.0.5 ii Docs Indholdsfortegnelse Understøttede browsere........ 3 Handicapvenlige funktioner til SmartCloud Docs.............. 5 Ordliste............... 7 A.................. 7 B..................

Læs mere

AVG Anti-virus 2012. Brugervejledning. Dokumentrevision 2012.01 (1.9.2011)

AVG Anti-virus 2012. Brugervejledning. Dokumentrevision 2012.01 (1.9.2011) AVG Anti-virus 2012 Brugervejledning Dokumentrevision 2012.01 (1.9.2011) Copyright AVG Technologies CZ, s.r.o. Alle rettigheder forbeholdes. Alle andre varemærker tilhører de respektive ejere. Dette produkt

Læs mere

Excel 2010 Grundlæggende

Excel 2010 Grundlæggende Excel 2010 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

OpenOffice.org Calc Brugerhåndbog v. 1.1.3

OpenOffice.org Calc Brugerhåndbog v. 1.1.3 OpenOffice.org Calc: Brugerhåndbog v. 1.1.3 Titel: OpenOffice.org Calc Brugerhåndbog v. 1.1.3 Version: 9. januar 2005 Forfatter: Leif L. Lodahl Første udgave: 9. januar 2005 Engelsk udgave: 07-maj 2004

Læs mere

ASPECT4. fit for business. Release 4 Foundation. EG www.eg.dk/aspect4

ASPECT4. fit for business. Release 4 Foundation. EG www.eg.dk/aspect4 ASPECT4 fit for business Release 4 Foundation EG www.eg.dk/aspect4 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion til release 4 af ASPECT4 Foundation... 1 2 Overblik... 2 3 Selvstændige nyheder... 4 3.1 Apps... 4

Læs mere

REGIN-KULTURHISTORIE BRUGERVEJLEDNING

REGIN-KULTURHISTORIE BRUGERVEJLEDNING REGIN-KULTURHISTORIE BRUGERVEJLEDNING 16. JANUAR 2012 En indføring i brugen af det elektroniske registreringssystem Regin Regin brugervejledning En indføring i brugen af Kulturarvsstyrelsens elektroniske

Læs mere

DeskTopSurvey 3.1 Analysearbejdet gjort enkelt!

DeskTopSurvey 3.1 Analysearbejdet gjort enkelt! DeskTopSurvey 3.1 Analysearbejdet gjort enkelt! 2 KORT INTRODUKTION: 6 INSTALLATION: 7 PROGRAMMETS OPBYGNING: 8 DESIGN AF SPØRGESKEMA: 9 ÅBEN SPØRGESKEMA 9 GEM SPØRGESKEMA 9 EKSPORT AF SPØRGESKEMA 9 PRINT

Læs mere