Hele infrastrukturen ledelse og laboratorium biobank, herunder boringskontrol udstyr og apparater.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hele infrastrukturen ledelse og laboratorium biobank, herunder boringskontrol udstyr og apparater."

Transkript

1 BBMS 1.63 BioBank Management System Hele infrastrukturen ledelse og laboratorium biobank, herunder boringskontrol udstyr og apparater. Korte specifikationer: - Kræver ikke en webbrowser - Har ikke restriktioner og begrænsninger - Kræver ikke internet (arbej de i et milj ø isoleret) - Kan arbej de i et computernetværk på et vilkårligt antal (den anbefalede server) - Har dokumenteret og åbne databasestruktur - Giver dig mulighed for at opbygge din egen base plade - Arbej der med Microsoft Office og OpenOffice - Har en mekanisme til at importere data fra Excel databaser / Calc / Access og enhver ODBC SQL - Understøtter stregkode printere ved hjælp af deres scripts: Zebra (ZPL), Sato (E +) og Brady (LFC) - Arbej der med scannere 1D (nogen) og 2D (LabMind, FluidX, Micronic) - Et modul-definerede rapporter med mulighed for at udskrive / eksportere data - Indeholder et omfattende system af kvoter (til vinduer og elementer i databasen) - Arbej der med moduler LanKontroler at overvåge milj øforhold - Udfører dataopsamling direkte fra basismodulet Q-MSystem - Har en kommando for at opdatere via internettet eller et lokalt netværk - Indeholder et modul defineret eksport / import XML - Har en grænseflade på følgende sprog: polsk, engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, svensk, hollandsk, Esperanto, norsk, dansk, finsk og estisk - En kontekstafhængig hj ælp (F1) på ethvert sprog-interface - Overholder ISO 17025, ISO Har ikke en dongle, betyder det ikke kræver en USB-port - Gør det muligt at styre laboratorium dokumentation gennem et system af vedhæftede filer - Inkluderer et modul, der gør det muligt ressourceposter at overvåge og kontroludstyr - Generer automatisk en serie rapotów til flere - En hurtig søgning og filtrere data i vinduet - Vende mekanisme omfatter kopiering af data fra et vindue til en container - svarende til udklipsholderen - Sender en SMS-besked til den angivne telefonnummer nogen defineret begivenhed. Software selskab, selskabet har specialiseret sig i LabMind biobanker og laboratorium automatisering. Som led i denne aktivitet er skabt langt flere programmer, der fungerer sammen. BBMS version for at understøtte automatiseret biobank eller laboratorium indeholder ekstra software: Yeti (Robot Driftsomkostninger frysere), Agata (kran Laboratory), adjungeret (micro kran manuel sorteringsanlæg) sorteringsanlæg (sorteringsanlæg controller hætteglas), 2D (2D-scanner-controller), Agent (kommunikation med andre terminaler), Robot (ansøgning udfører programmerede processer ved hjælp af midler), og mange andre. Den nuværende version af dokumentet i PDF-format kan findes på Softwaren kan opdateres fra internettet på eller udførelse af en bestemt kommando i

2 menuen Hj ælp.

3 Manuelt Hver tabel driver kontekstmenuen under høj re museknap. Ny position kan også tilføjes med [Ins], og fj ern nøglen [Del]. Mange vinduer har aktiveret funktionaliteten Træk og slip, for at overføre elementer i træet til en anden gren ved hj ælp af venstre museknap. I hver formular, du sætter musen over feltet viser en beskrivelse af feltet. Redigering vindue ud over input-dokumenter giver mulighed for at tilslutte i elektronisk form.

4 Netværk - automatisering og integration Softwaren kan fungere på et netværk ved at dele alle oplysninger. Der er ingen begrænsninger på dette område, og der er måder at optimere dette arbejde. 1. alle delte data bør være på computeren vært drevet på en sådan måde, at de er synlige for det \ BBMS \ BASE \ 2. Programmet filer eller hele indholdet af \ BBMS \ PRG kan og skal placeres på en lokal disk, fx C:. \ BBMS \ PRG Når lanceret, programmet scanner dine lokale drev og tilknyttede drev til rådighed til en mappe \ BBMS \ BASE. Hvis du ønsker at begrænse antallet af drev der skal scannes, derefter køre programmet med den / S Eksempel: Anlægget har syv computere forbundet til netværket, og ikke har den server: BOSS, SECRET, tilmeld, LAB1, Lab2, BB1 Computer SECRET (registrering) har en stor lokal disk partitioneret og derfor beslutter at installere data i D: \ BBMS \ BASE \ Biobank. Denne skive giver netværk og kort på andre computere. Brev mapowanemu allokeret disk, kan du være alt, men ikke bruger bogstaverne til identifikation standard diskettedrev eller cd-rom. Antag, at politik er, at kortlægge bogstavet F. Så får vi følgende konfiguration: SECRET D: \ BBMS \ BASE \ Biobank BOSS og andre F: \ BBMS \ BASE \ Biobank Det næste skridt er at optimere driften af softwaren på netværket. Som du kan gætte handlingsprogrammer er hurtigere, den maksimale mængde data læses fra den lokale disk np.c. Men dette er i modstrid med arbejdet i netværket og forbliver derfor løsningen af overførslen af softwaren og alle mulige data til en lokal disk. Så blot kopiere alle kategorier \ BBMS \ PRG fra disk til disk SECRET forberedt lokale computer. Derefter får på computere C: \ BBMS \ PRG og data på drevet F:. Der er ingen grund til at kopiere data bibliotek (BASE), og faktisk ikke behøver at gøre dette for at undgå forvirring i fremtiden. Denne konfiguration er tilstrækkelig til at begynde at arbej de på et computernetværk. Det er fortsat at løse problemet med softwareopdateringer og dataarkivering. Update (og planter) er holdt i som standard til C: \ BBMS \ PRG og dermed opstart, der vil gøre en opdatering på en af computerne, og derefter "manuelt" kopiere hele indholdet af en mappe på det delte drev, fx F:. \ BBMS \ PRG. Jeg mærket "manuelt" i anførselstegn, fordi det kan udføre et program eller bare xcopy Dataarkivering er en meget vigtig funktion giver sikkerhed for, at skaden eller ødelæggelse af databaser, vores arbejde vil ikke være spildt. Der er to mekanismer til arkivering, manuelle fra menuen System og automatiske i indberetninger ved hjælp af Backup () Netværk Den BBMS er en omfattende IT-løsning til biobanker og laboratoriekemikalier.

5 Den sværeste opgave er ikke afsluttet i LIMS være fuld integration af alle elementer af biobanker og laboratorier, et forsknings-udstyr, support og robotter. Da du nødt til at give: Første informationsstrøm i begge retninger 2 overvågning begivenheder udviklet følgende løsning: På ethvert kompetrze netværket kan køre BBMS, men hver bør køre Agent og om det valgte program Robot, og hvor det afhænger af konstruktionen af biobanken / Laboratorium. Det er muligt at konfigurere følgende funktion: Agent 1 Agent 2 Robot 1 Agent 3 BBMS 1 Agent 4 BBMS 2 Robot 2 Agent - kan køre på enhver computer i netværket. Programmet bruges til at udføre kommandoer og overføre filer på vegne af et andet program Robot. Med det, kan du køre et program med parametre, f.eks. Kontrol kamera / robot Agent ikke forbindelse til databasen, bliver kommunikationen foregår via TCP / IP. Programmet behøver ikke at "se" serveren eller andre netværksressourcer undtagen edb uruchominionym Robot-program. Robot - kan køre på enhver computer på netværket med adgang til serveren. Programmet bruges til at udføre kommandoer på baggrund af definerede processer funktion.

6 Robotten kommunikerer agent eller zamodzielnie udføre opgaverne. Opgaverne omfatter: kontrol enheder ved hjælp af RS232 seriel port, USB, PRN, eller andre og sende kommandoer og data over et netværk ved hj ælp af TCP / IP. Robot er eksekutor af den proces, som kan aktiveres efter forekomsten af en begivenhed. BBMS - kan køre på enhver kompetrze netværk adgang til serveren. Programmet er et interface til databasen. Det giver dig mulighed for at indtaste data eller opbevaring krævede fortegnelser og definere processer. I modsætning til den foregående betjenes af brugeren. Konceptet er baseret på event handleren. Arrangementet er primært forårsaget af Agent og indebærer indberetning til programmet Robot relevante kode kurer. På grundlag af koden kurer robotten starter processen og udfører alle sine procedurer.

7 Tilmeld Registry data proband og besřg. Hvis vedtagelsen af materialet begynder med registrering, er det netop i dette vindue, kan du indtaste oplysninger om den person, og hendes efterfřlgende besřg. I de direkte adresser, kan effekten af hvilke ses ved siden af probanden datafelter. Hvis softwaren finder nogen oplysninger, kan du klikke pĺ knappen [<<] giver dig mulighed for at overfřre data fra databasen til formularen. Registreringer af besřg foretaget i tabellen i hřj re side af vinduet, skal der vćre en form for forskning og produktudvikling indgĺet i undersřgelsen. Softwaren automatisk overfřrer passende dataindsamling til nćste modul. Knap [Control] anvendes til at styre databasen probander, herunder fjernelse af dubletter. Nĺr registreringen er fćrdig, skal du klikke pĺ knappen [Save] Begynde at redigere en ny proband data startende fra den rene form, [Slet].

8 Vigtigt! - Proband skal tildeles til "Project" (Start -> Proj ekter) - Proband skal udfyldes nogle felter, men kun en verificeret Social Security - I mangel af en CPR-nummer skal vćre i omrĺdet, skal du skrive det relevante identifikationsnummer med to bogstaver for landekoden. I undersřgelsen formularen kan aktiveres, du behřver kun at definere sub-baser undersřgelse og vćlg det, det er bare en undersřgelse. Afstemninger tildeles proj ekter, dvs. efter valget af design i registreringen vinduet skal vises tilstrćkkelig undersřgelse.

9 Besog Når du redigerer, kan du vælge studiebesøget og indsamlet biologisk materiale. Kontrol undersøgelser og materialer bestemmes dynamisk baseret på definitionen i skemaerne. I det vindue kan du tilslutte dokumenterne i elektronisk form.

10 Kontant Markering af kodeeksempler 1D eller 2D. Selvom vindue med titlen Cash, og det břr střtte processen med at hente materiale fra probanden eller registrering i řvrigt leverede materiale, hvis hovedformĺl er mćrkningen. Med andre ord, til et besřg erstatte nogle mćrkede hćtteglas. Fra dette vindue kan du lave en udskrift af kode 1D / 2D stregkode printer. Inden du downloader / markering til at vćlge fra en liste over probanden. Pĺ listen er mennesker, der er registreret med et besřg i dag, og det udvalgte proj ekt. Automatisk kodegenerering er at erstatte masken kode oplysninger fra databasen. At maskere koden kan du bruge fřlgende tegn:

11 "U" - et symbol pĺ den brugerbase - kolonne "prćfiks" "S" - materialet af trykte seriel - de samme data er Stałe-> Udskriv seriel "R" - ĺr - de to sidste cifre i ĺrstallet for den dato, pĺ "M" - mĺneden efter den dato, "D" - den dag i dag pĺ "N" - antallet af download - du kan spare en masse "n" f.eks. usrmnnnn

12 Ordrer Liste over materialer (ordrer) til test eller opbevaring. Her kan du angive, hvad der skal testes, og af hvem. Alle ordrer er inddelt i projekter. Projektet er et kontraktvilkĺr og ikke nřdvendigvis vedrřrer en meget specifik begivenhed, som kaldes et proj ekt. Proj ektet kan vćre rutine laboratoriearbejde, og fordelingen af proj ekter giver mulighed for en kronologisk oversigt over ordrer, f.eks. Inden for rammerne af mĺneder eller uger. Det er en mekanisme til at forbedre den mĺde, ordrer, sĺ der er ingen grund til at gennemse tusindvis af arbej dspladser i vinduet, som er meget besvćrlig. Derudover hver ordre (svarende til praksis i andre moduler) har sin egen status og i overensstemmelse med ordrestatus, kan du filtrere - vćrktřj slinj en "Status".

13 Ordrer - redigering Kontrol med forskning og materialer defineret i modul diagrammer. Knap [Probanden] er deaktiveret, da ordren blev oprettet automatisk, når du henter.

14 Forberedelse Overfřrslen af materialet i smĺ hćtteglas i en anden standard prřvehćtteglas. Med andre ord, tildeling af nye koder i materialerne. Som standard er der fřlgende form for forberedelse: 1. Tripod blod hćtteglas med ukendte positioner pĺ et stativ 2. til pladen med bestemte positioner pĺ brćttet, f.eks. 96 (typisk plader / stande / stativer, der er et multiplum af 24, eller 24, 48, 96, 192, 384,..) For eksempel kan forbindelsen opstĺ: 1D blod kode -> hćtteglas 2D kode pĺ en 96 B7 Prćparatet kan kun stole pĺ pipettering eller hele processen af DNA-isolering. Endelig forventes det, at materialet eller dets komponenter / produkter er: - Gemt i hćtteglas okodowanych 2D - Under strenge plader, ved hjćlp af en bestemt position (adresse), - Plate er ogsĺ placeret i et bestemt sted pĺ et tidspunkt Hvert hćtteglas efter denne proces skal tildelte koder, placering og antal ordrer. Derudover kan det tildeles probanden. Fremgangsmĺde: 1. Klik pĺ feltet plade 1D kode - ćndre farve, og derefter scanne koden pladen lćses hćtteglas. 2. Klik pĺ hćtteglasset og scanne koden pĺ input materiale, f.eks. Blood, pĺ dette tidspunkt vil vćre bindende.

15 Sortere Tegn et antal hætteglas med en række fliser i hele biobank. Dette er en af de vigtigste aktiviteter, der udføres rutinemæssigt før prøvematerialet. Materialet opbevares i en biobank tilfældigt. Selv hvis nogen han insisterer og vil blive arrangeret hætteglas / g af et kriterium Det er stadig under forberedelse for at teste disse kriterier helt sikkert ændre sig. Det bør derfor antages på forhånd tilfældige arrangement af hætteglas i biobank. Brug definerede rapporter eller enhver anden mekanisme, for eksempel. Excel, udarbejde en liste over koder til sortering. Denne liste over koder, som ligger i en tekstfil, import, og programmet finder hætteglas med koder og genererer en liste over fliser. Liste over fliser kan blive videregivet til betj eningspersonale biobanken eller sendes til robotten, der understøtter biobank (f.eks. Yeti, Væg-B :)) Pladerne skal derefter bringes hætteglasset / g specificerede adresser (med den mulige kontrol ved hjælp af 2D-scanner). Strækker sig fra pladerne og hætteglas forholdet til de andre arbejdsgrupper plader kan være manuelt eller automatisk. Efter sortering, er det vigtigt at scanne pladen med menukommandoen Start -> Biobanker -> flise. vigtigt: Introduceret metode kodeliste filen på grund af muligheden for et samarbejde mellem biobankami og mellem forskning og biobankami.

16 Sortere - redigering Indtast grundlæggende data om denne slags.

17 Projekter Nćsten hver videnskabelig forskningsinstitution, alle laboratorier eller biobank arbej der pĺ projekter eller tilskud. Selv om der er en virksomhed, som ikke gennemfřrer proj ekter, kan din ordre opdeles i etaper, fx. Mĺnedlig eller kvartalsvis. Proj ekter modul organiserer ordren, opdele dem i grupper. I dette modul kan du kontrollere den aktuelle fase af ordren. Pĺ hvert niveau i trćet, kan du vćlge den aktive undersřgelse. Undersřgelsen er ordentligt forberedt sub base, som er valgt, vises i modulet registrering.

18 Projekter - redigering Proj ekter redigering vindue er kontekstafhængig, dvs. afhængigt af, hvor dørene er aktiveret i de tilsvarende kontroller. Filial af et træ, hvor ordrerne indsamles er niveauet svarer til det stativ eller den eller den part - valget afhænger af anlæggets navn. Ud over input på proj ektet, på et vist niveau af træet er færdig med at redigere j ob. Identisk vindue strosowanym Ordrer modul.

19 Hver ordre består af de trin i gennemførelsen. Det er muligt at styre hvert trin af status.

20 Projekter - Party Vinduet giver dig mulighed for at ændre status for alle faser af batch jobs (på et stativ). Først vælger du den "Stage", som du vil ændre status, og vælg derefter "Status" og klik på "Gem". Et klik og du kan afslutte scenen, stop, eller starte fra begyndelsen :)

21 Delbasisareal Den BBMS bagland og delbasisareal system. Mens břr fastlćgges strukturen af databasen, og bestemt i offentligheden, fordi det er afgřrende for et velfungerende af softwaren (ikke bare BBMS), sub grundstruktur kan allerede vćre nćsten vilkĺrligt ćndret. Begrebet delbasisareal, er det ikke kun deres egen tabel, men muligheden for at fřre fortegnelser i andre databaser, og med andre programmer, og derefter udfřre import, f.eks. Databasen i MS Access, MS Excel, SQL,..... Delbasisareal er selv om de er meget fleksibel lřsning yderst integreret i databasesystem. Softwaren er i stand til at tildele data til en sćrlig delbasisareal probanden (individuel, patient) eller et bestemt materiale. Sub basistabeller kan indarbejdes i rapporter og křre rapporter med begge databasetabeller og delbasisareal system. Pĺ grundlag af definitionen i menuen System-> Struktur delbasisareal kan skabe nogen base plade indeholder udvidet information om visse spřrgsmĺl, f.eks. Proband, resultaterne af forskning, nogle poster. Dette modul kan importeres til enhver tid databasen med Access, SQL og Excel / Calc. Rapporten kan defineres ved hj ćlp af rapporter. Scenarierne i praksis: - Anlćgget křrer forskellige poster i MS Excel, MS Access, og du řnsker at sikre, at ordningen. Det foreslĺs at placere disse ewidnecji pĺ en sĺdan mĺde, at den person, der udfřrer import af BBMS blev angivet registre til rĺdighed - Krćver en optagelse undersřgelser.

22 Gennem et regneark eller en database, du kan indtaste / importere undersřgelsen, og derefter oprette forbindelse til systemet som base plade BBMS. I řj eblikket skabeloner undersřgelser er ikke standardiseret, og hver skaber sin egen version. Tho undersřgelsen er tćt knyttet til proj ektet / tilskud, kan visse data standardiseres, hvad vi vil gřre i den nćrmeste fremtid.

23 Delbasisareal - redigering Det er ikke kendt i forvej en, som sub base konstrueret og hvilke områder foretrækkes. Ikke desto mindre blev gj ort en indsats for at opbygge redigeringsvinduet dynamisk nye etiketter og marker. En alternativ løsning er at bære data til delbasisareal ved forskellig anvendelse og dets forbindelse til systemet BBMS.

24 Biobanker Indsamlingen af biologisk materiale langt fra principperne for ordinćre lager. Hver prřve skal have en rćkke oplysninger, som den er kendetegnet som en kode, placering, opbevaring parametre, historie og relaterede proband. Du kan ikke acceptere reglerne i lagerstyring, fordi prřve af biologisk materiale er ikke en vare. Pĺ rřret kan opkrćves nogle smĺ mćngder materiale til forskning, og det samme emne og re-vedtagelse af skriblerier have en vćsentlig indvirkning pĺ kvaliteten af materialet. Support biobank skal muliggřre prćcis bestemmelse af positionen af prřven, samt udfřrer udgaver af sin historie, sin kvalitet og miljřmćssige forhold. Den BBMS Registry biobank er organiseret i et trć geografisk eller opbevaring er det vigtigt at placere materialet. Vinduet kan indsigt i strukturen af den generelle biobank og find bestemt prřve gřres bedst ved hjćlp af Search (forstřrrelsesglas pĺ bar). Střtte hele pladen blev udfřrt ved hjćlp af oplukkelige vinduer knappen [plade]. Der kan du scanne pladen og / eller bare for at se det. Modulet giver fuld oversigt over det biologiske materiale i form af biobanker eller repositories. Absolut nřdvendig til: 1. hvert rřr / hćtteglas blev kodet; 2. Hver lagerlokation blev kodet; 3. fřr indfřrelsen af rřr / hćtteglas til brug skal scannes; 4. I tilfćlde af samarbejde mellem biobankami optegnelser skal indeholde oplysninger om fabrikanten.

25 Biobanker - redigering En prøve af biologisk materiale skal identificeres ved at vælge Order eller probanden. Du kan oprette forbindelse til et udsnit af dokumenter i elektronisk form (knapperne [+] [>] og [-])

26 Når du redigerer et element i forbindelse med en anordning til opbevaring af biologisk materiale skal være opmærksom på forholdet til ressourcen. Fra ressourcen er også knyttet til en indretning til overvågning af miljøforhold. Med denne aktion vil være muligt at indberette opbevaring historie af røret / hætteglas.

27 Biobanker - Tile Vinduet er designet til kraftigt forenkle brug hele pladen. Plate střrrelse, dvs. fĺr antal hćtteglas til vandret og lodret som parametre biobank fliser, og střrrelsen af den standard, kan du skrive i den permanente ordning. Pĺ dette tidspunkt břr ske med samarbejdsprogrammet 1D og 2D scannere. Det anbefales at bruge hele pladen scannere 2D eksempel. Softwaren virker med alle producentens scannere 1D og 2D gĺr tastatur. 2D scannere testede hele flise selskaber LabMind, Micronic og Fluidx. Ikon fra kurven bruges til at projicere rřret / hćtteglas af pladen, men ikke i databasen. Efter dette trin, rřr /

28 hćtteglas, og dataene beskriver i en database. Bemćrk! Mens 2D brugte scanner LabMind, foruden 2D kode hćtteglas stadig lćses, producenten, skal du skrive koden og checksum. Yderligere oplysninger om hćtteglassene er nřdvendige, fordi der altid er en chance for, at en udveksling mellem biobankami eller blot křbes fra en tredj epart hćtteglas, og sĺ er det muligt udseendet af dubletter.

29 Scanner 2D BBMS understøtter 2D stregkode scannere via kommunikation interface. Oftest sker dette ved at importere data fra den angivne fil. Tendens løsning til kommunikation via RS232 seriel port og ved hj ælp af TCP / IP. Mest alsidige scanner er en "2D scanner SBS" LabMind selskab. Enhver software kan kommunikere med det at bruge tekstfil, ini fil, kommandolinj en, RS232 port, via netværket TCP / IP. Desuden denne software applikation kommunikerer med en 2D scanner via DDE-kanal, som er simpelthen nok, at begge programmer kører. Med andre ord, for 2D scanner LabMind ikke nødvendigt at konfigurere noget, BBMS kommunikerer med ansøgningen 2D.exe automatisk.

30 Delegationen Overførsel til en anden person eller organisatorisk enhed er en forskydning af elementet træ til en anden gren. Hvis overførslen af organisatorisk hører til forskellige institutioner, det kræver indførelse af personer og dato.

31 Laboratorier Strukturen af laboratorier, der udfører outsourcede forskning og detaljer om disse undersøgelser.

32 Laboratorier - redigering Redigering af et laboratorium.

33 Reagenser Řkonomien er en vis lighed reagenser lagerstyring. Forskellene ligger i registrene pĺ den mćngde, fordi reagenserne ikke behřver at beskćftige sig med emballage, der indeholder mange stykker og okodowaniem. Hvert reagens har mindst to stregkoder, men det er nyttigt at indfřre en tredje sin egen kode, som er unik for hvert reagens.

34 Reagenser - redigering Bemærk venligst, at brug af sin egen stregkode og scanne til "kodeksen" For hvert emne, kan du tilslutte et elektronisk dokument.

35 Reagens Vinduet blev introduceret til hurtig og intuitiv betj ening.

36 Magasin Opbevaring modul tillader dig at bygge trćstruktur lagring (lagerbygninger) med hensyn til placering. Dette er ikke en typisk opbevaring bruges i erhvervslivet. BBMS skal tjene biobankowi sĺ forsřgte at gemme tjenesten var tćt forbundet med biobanker og laboratorium. Softwaren tilfřjer automatisk disponible mćngder pĺ lager.

37 Magasin - redigering De vigtigste parametre for gods: kode, fremstillingsdato og dato og beløb. På grundlag af disse parametre kan bygges brugbare rapporter om de statslige lagre og mangel på lager. For hvert emne, kan du tilslutte et elektronisk dokument.

38 Emne Vinduet blev introduceret til hurtig og intuitiv betj ening af lageret. Under sit design antaget maksimal udnyttelse af scannerens 1D og mindst indtaste data fra tastaturet.

39 Overvagning Overvågning milj øforhold omfatter midler biobank, men også laboratorium. Place til nøje at overvåge definerer indikation ressource, at elementet biobank eller laboratorium modul indtastet Resources. Formålet med modulet er at arbejde med udstyr til overvågning miljømæssige betingelser for erhvervelse af alle nødvendige data. Ikke på forhånd fastlagte hvilken størrelse du vil overvåge, kan du bare definere. Overvågningen kan udføres automatisk eller manuelt via indberetninger fra inden i modulet. Softwaren er i øj eblikket kommunikerer med LanKontroler moduler (forkortet LK) og Q-MSystem optagere (QM). LK i modsætning til andre løsninger tillader at læse stort set alle parametre, ikke kun den temperatur, som afhænger af de anvendte sensorer. Anvend temperaturfølerne i området -200 C til C, relativ luftfugtighed, CO2-koncentration, O2-koncentration, koncentrationen af CO,... og aktuatorer, såsom relæer, motorer, aktuatorer og lignende. LK indeholder relæet tillader optagelse af en enhed. Det har også digitale indgange, som kan tilsluttes sensorer, endestop, f.eks. Åbn døren stå åben lab osv QM er imidlertid et system til registrering af en trådløs temperatur normalt anvendes til at overvåge en ultra frysere. Erhvervelse af data kan gøres fra BBMS manuelt eller automatisk, samt ved anvendelse af robotsoftware.

40 Overvagning - redigering De vigtigste data om overvågning er at overvåge træ niveau - punkt (Titelredigering vindue). Ved at sætte musemarkøren over felt viser en beskrivelse af formularfelter. For hvert emne, kan du tilslutte et elektronisk dokument.

41 LanKontroler LanKontroler modul er en økonomisk løsning til overvågning af miljøforhold. Tillader måling af 6 digitale temperaturfølere, en sensor digital temperatur og fugtighed, og flere analoge sensorer, og i tillæg til en række digitale sensorer, f.eks. åbning fryseren. Detaljer:

42 Stamtavler Ved design, skal systemet indeholde BBMS stamtavler, men ikke som en standalone modul med ingenting tilsluttet. Tvćrtimod arbejder vi pĺ en fuld stamtavle datasynkronisering med resultaterne af familiemedlemmer, som er biologisk beslćgtede. Som en del af synkronisering břr vćre information om nřdvendigheden af gentest af mennesker, der potentielt har de relevante mutationer og er endnu ikke blevet undersřgt. Det nćste element er evnen til automatisk stamtavler finde mennesker, der sandsynligvis er relateret, og som ikke findes i stamtavlen. Stamtavler bruges til at bygge stamtrćer pĺ grundlag af registreringer af probander. Hver proband er tildelt en af stamtrćet, og kan henfřres til en far og en mor. I det vindue af ikoner kan du redigere oplysninger for den person eller tilfřje en ny person til familien ved at vćlge den personlige database.

43 Stamtavler - redigering Stamtavle data gemmes i systemet databasen BBMS. Vinduet er opdelt i personlig og detaljeret. Del vedrørende detaljer består af faneblade: "Identification", "Egenskaber", "rør". Identificerende oplysninger kan komme fra et identitetskort eller en undersøgelse. Karakteristik af en person i det følgende skærmbillede anvendes til at styre karakteristika stamtavle, genetisk arvede.

44 For at lette søgningen af materiale til test en anden fane indeholder en liste af rør, der er gemt i en biobank. Listen kan udskrives, eksporteres til et regneark eller sendes til beholderen ved hj ælp af kommandoen kontekstmenuen (høj re museknap).

45 En anden fane "Tander" giver dig mulighed for at indtaste data til at tillade en kontrol af arvelighed tænder.

46

47 Arrangor Opgaver Arrangør: at spare op, for ikke at glemme, og lade dig vide, at andre. I dagens travle tidspunkter, nogle ting er nødt til at spare på gule sedler, sådan en note er arrangør, og det er nok for ham at indtaste en begivenhed, og det samme replikere klæbrig og vil vide, at det er tid til handling.

48 Arrangor - redigering De vigtigste parametre arrangør positioner er: dato, tid, beskrivelse og status. Status bestemmer, om det element der allerede er "færdig" eller venter udskudt.

49 Katalog Kataloget er en liste over varer, hjćlpematerialer, reagenser, reservedele...

50 Katalog - redigering Redigering af et ark.

51 Ressourcer Udstyr og apparater. Hvert laboratorium har biobank og hardware ressourcer. Information Resources modulet anvendes i mange andre moduler. Er faktisk en liste over udstyr, der tager aktivt del i processen med opbevaring af biologisk materiale og dets forskning laboratorie processer. De Ressource Link moduler biobanker, overvĺgning, reagenser og processer. Den mest vigtigt, da det er vigtigt at indgĺ i registret: křleanlćg og hardware. Hver ressource kan udfřres historie forbrug af forskellige typer af materialer, samt vedligeholdelse og fej l historie. Ser man pĺ de ressourcer, vi er i stand til at sige meget om biobank og laboratorium. Det er en rekord, ikke blot med henblik pĺ registrering af anlćgsaktiver, men frem for alt til listen over mulige enheder styre og deres historie drift, vedligeholdelse, reparation,...

52 Ressourcer - redigering Bemærk venligst kontroller: computer, biobank og overvågning, fordi den er baseret på dem er bygget valgliste i de relevante moduler.

53 Ordninger Diagrammer anvendes til at definere undersøgelsen nødvendige materialer og trin. For eksempel skaber et diagram af BRCA1 testning, P16, NOD2 vi forårsage, at softwaren kan tilføj e uafhængig udvælgelse kontrol BRCA testning, P16 og NOD2, men med det samme materiale til download og med de samme faser. Mange flere eksempler er i databasen med testdata TEST.

54 Ordninger - redigering Forskning og nødvendige materialer. Her definerer vi de typer af tests udført under laboratorieforhold kendelser samt det nødvendige materiale til forskning.

55 Processer Processer danner et trć: Group: bestilling er et element, som stort set deler alle de processer, kan det vćre division opgave. Proces: Denne sćt procedurer udfřres, er processen ikke startet som fřlge af begivenheden, processen med at rense kun anerkendte procedurer og bestĺr af uafhćngige procedurer, f.eks. processen til isolering omfatter en flerhed af procedurer udfřres efter en bestemt begivenhed, f.eks.,. afslutningen af den foregĺende proces, scanning, křrer et kamera, og lignende. Fremgangsmĺde: en opgave, der skal udfřres efter forekomsten af en begivenhed eller en anden procedure. Proceduren křrer i Alerts, robot starter proceduren. f.eks. en procedure for at sikkerhedskopiere bestemte filer pĺ en fjerncomputer involverer sekventiel Tćnd computeren udfřrer den funktion, kopiere data og eventuelt lukke computeren Funktion: er et vigtigt skridt i proceduren. Hvert trin, eller udfřrelse af funktioner er skal til at lykkes eller mislykkes. Hvis der er en succes, vil det gĺ til at udfřre fřlgende funktioner, som vil en fiasko, vil det regennemfřrelse af funktion, sĺ lćnge dette ikke sker, vil det vćre en succes eller maksimum tidskřrsler, dvs.. So. Time Out. I den proces kan du křre en rćkke indbyggede funktioner.

56 Processer - redigering En enkelt række kan indeholde en eller flere funktioner i den kombinerede operatør ".or." eller ".and." Er muligt at bruge nogen af funktionerne i CLIPPER sprog syntaks (svarende til Basic og Pascal).

57 Courier Indberetning af hćndelser. Med kurer modulet anvendes til kommunikation mellem en udvalgt enheder biobank / laboratorium og forvaltningssystemet. Pĺ grundlag af meddelelser kan foranstaltninger, der trćffes. Courier er en meget vigtig lřsning til automatiseret biobank og laboratorier, giver mulighed for opfřrelse af skoplikowanego fordi multitasking system baseret pĺ brugen af b egivenheder. -meddelelse opkald vil arbej de, hvis det ikke er lĺst smtp.bbms.pl-server, og SMS notifikation, nĺr der ikke er lĺs til SMS-gateway-server ved Denne lĺs kan tćndes computeren, der křrer BBMS eller pĺ et tidspunkt i mĺlretning Runcha (adgangspunkt), grund i tilfćlde af problemer, skal du fřrst at anmode den relevante celle af IT.

58 Courier - redigering Parametre Courier afhænger af den aktuelle placering i træet. I redigeringsfeltet felter kan aktiveres eller deaktiveres, og hvert felt efter standsning musemarkøren over det har en beskrivelse. På niveauet af træet "Kurier -" done vigtigste beskrivelse af adfærd kurer, som er definitionen af skridt efter forekomsten af en specifik kode.

59 Underretninger Automatisk udfřrelse af kommandoer. Formĺlet med modulet er at udfřre nogle foruddefinerede handlinger pĺ et bestemt tidspunkt. Rang liste over uřnskede til opfyldelse kan tilfřjes automatisk fra et andet modul BBMS system eller manuelt. Hver alarm har en hovedstol alarm, en bruger, der przygotwał og advare modtageren, eller bruger, som du vil křre. Disse data og mange andre kan ćndres under redigering.

60 Underretninger - redigering Alarmer kan opdeles i flere typer: - Én gang eller tilbagevendende - Indlæg eller processer - Manuel eller automatisk Mens den første rodzazju ikke behøver at forklare det kræver yderligere et par ord til forklaring. Advarsler giver dig mulighed for at vise en meddelelse på et bestemt tidspunkt. Meddelelsen kan være en følge af en hændelse eller kan fremstilles ved hånden. I hver alarm, kan du vælge den tid parametre, og angive en person, som er at modtage beskeden. Hvis meddelelsen vises, når zdrazeniu, skal dette defineres af Courier (en meddelelse system i systemet BBMS).

61 Struktur delbasisarealets Delbasisareal struktur definition modul bestĺr af flere niveauer: en gruppe felt og tabeller. Det er fuld frihed til at bestemme, hvilke omrĺder og grupper. Der er nogle begrćnsninger pĺ de resterende poziomomach, eller tabeller, og detalj er i tabellerne: - Tabellen skal vćre entydigt i hele databasen; - Navnet skal vćre kort og kan ikke indeholde specialtegn (inklusive mellemrum); - Bordet skal bestĺ af felter (kolonner); - Hver kasse skal have et kort navn, og ingen specialtegn (selv uden mellemrum) Hvis strukturen af tabellen for at besvare nogle af kildedatabasen, klik derefter pĺ knappen [Source], der kan du křre maskinen.

62 Struktur delbasisarealets - redigering For at sikre, at alle data i databasen med databasen enhver cykel, du har brug for at følge nogle få regler: 1. Navnet på området bør ikke være længere end 10 tegn, kan ikke indeholde specielle tegn og omlyde og kan ikke være et reserveret ord i SQL. 2. Den maksimale størrelse på tekstfeltet er 254 karakterer og 12 numeriske tegn inklusive odzielaj±cym underskrevet heltal mellem fraktioner. 3. Antal felter i tabellen må ikke overstige 254 til 14 (reserveret til BBMS) = 240. Information fra feltet "Beskrivelse" vises i modulet delbasisareal under redigering. "Label" vises overalt vil udnyttelse af den definerede område, herunder vinduer og rapporter. "List" bruges til at angive værdier, der kan indeholde tekstboksen vises, når du redigerer valglisten. "Status" kan du aktivere feltet for at være synlige i modulet delbasisareal.

63 Kilde til import Vinduet bruges til at definere metoden til at importere data fra en ekstern database til delbasisarealets BBMS.

64

65 Tilladelser Hver bruger skal gĺ pĺ ansřgning start identifikation, eller blot at logge ind. Login-processen behřver ikke at vćre "forstyrrende" (udtalelse er delt, eller klappe dit password er kompliceret eller ej, fordi programmet husker dit brugernavn), og kan bruges til f.eks. Scanner og scanne koden med adgangskort. Det afgřrende er, at systemet BBMS i řj eblikket arbejdet tćt defineret (identificeret) person. Hvordan sĺ, sĺ den person kan flytte systemet inden for rammerne af sine befřj elser (tildelt af administratoren). BBMS har et omfattende system af tilladelser, der kan opdeles i to grupper: 1. magt vindue / modul; 2. tilladelser til databasen: tabeller og felter; 3. Baggrund befřj elser. Hvert vinduessystem BBMS har den tekniske betegnelse (du kan se pĺ planen i kolonnenavnet), hvorved det kontrolleres, om brugeren har fuld tilladelser (Vis og rediger) eller besřger, eller mangel pĺ tilladelser. Teknisk navn blev introduceret pĺ grund af BBMS flersproget grćnseflade. I hvert sprog tekniske navn er det samme og forandring "title" vinduet. Retten til vinduet / modulet bestemmer status af stillingen: grřn betyder ret til at redigere, gul bare browsing, og resten af de manglende tilladelser.

66 Den anden gruppe tilladelser til databasen, der kan overfřres i hvert vindue af administratoren og andre brugere har udsigt rettigheder. Nĺr du klikker pĺ hřj rekliksmenuen vises med "tilladelser". Brug af "vinduet" og "table" tilladelser Vćlg gruppe. Hvis du vćlger den "vindue" er de samme rettigheder som angivet i modellerne "tilladelser". Hvis "bord", er det aktive rettigheder redigering til databasen. Brugere med venstre hĺnd ikke har nogle rettigheder til at redigere eller forhĺndsvisning i hřjre side er tilladt. Du kan ikke give tilladelse til at redigere uden rettigheder til at fĺ vist, skal du blot redigere en hřj ere autoritet end vist. Under status (redigering / forhĺndsvisning) er en liste over markeringsomrĺde bord. Du kan lĺse udvalgte felter redigerbare bord og analog data gemmer sig i de udvalgte felter i tabellen. Den tredj e gruppe af befřjelser - sammenhćng, henviser til rettigheder under den nuvćrende situation, den nuvćrende křrende proces. En rćkke begrćnsninger, fordi denne gruppe vedrřrer reduktion af sine befřjelser sker automatisk. For eksempel kan du ikke ćndre probanden i den rćkkefřlge, hvis ordren oprettes automatisk i download. Der er en reduktion af kvoter til redigering, der kan tćndes efter eget řnske ved at indgĺ faste STABLK YES. Inddragelsen af effekten af konstant redigeringsposition lĺs holder status som "OK" eller "lĺse". Reduktion tilladelse til at redigere pĺ denne mĺde kan bidrage mere vćsentligt til beskyttelse af data i

67 forbindelse med fćrdiggřrelsen af en proces. Afslutningsvis udviklede system understřtter tre gruppetilladelser tilladelser til vinduer og databaser og kontekstafhćngige. Adgang til indstillingerne i modulet befřjelser eller enhver vindue lokalmenuen, og sammenhćng kan udvides til en konstant STABLK skrive "JA". Metoden og omfanget for tildeling af rettigheder afhćnger af dig.

68 Tilladelser - redigering Dette modul er særligt vigtigt status af elementet. Afhængigt af kontekst status giver adgang eller blokere den.

69 Kurser og uddannelse Kurser og uddannelse i tillćg til karakteren af den registrering břr have et nćrt forhold til de befřjelser. Synes naturligt, at adgangen til visse moduler břr have en person uddannet i kunsten. Pĺ grund af aktualiteten af certifikater for fćrdiggřrelse af kurser eller uddannelse, kan overvĺges pĺ ved hjćlp af rapporter. Automatisk slukning adgang til et sćrligt modul, hvis udlřb uddannelse er ikke tilstrćkkeligt begrundet at blokere jobbet. Ville sandsynligvis i den nćrmeste fremtid vil der vćre instruktionerne for at opdatere uddannelse.

70 Kurser og uddannelse - redigering Kursus eller uddannelse kan karakteriseres som navn, dato, og nogle gange udløbsdatoen. Vinduet kan forbindes i fiormie elektronisk dokument, der er vidner til afslutning.

71 Vaccination Vaccinationer Ud over arten af den registrering bør være tæt forbundet med samtykke til at udføre visse aktiviteter, eller privilegier. Synes naturligt, at adgangen til visse moduler bør vaccineres person. Selv om det lyder meget alvorligt, jeg tror, at alle har erkendt, at billederne af biologisk materiale ikke kan bære en person, der ikke er vaccineret. Vaccinationer kan rapportere og sende til den ansvarlige for at gennemføre dem, eller blot fører tilsyn deres udførelse. Rapporten kan indeholde forældede og tæt på udløb, detaljerne er simpelthen at definere rapporten.

72 Vaccination - redigering Vaccination kan karakteriseres ved navn, dato og udløbsdato. Vinduet kan forbindes til et elektronisk dokument, der er et certifikat for vaccination.

73 Rapporter Det giver ingen mening at vise meddelelser udlřbet af et materiale eller vaccination. Bare det antal beskeder, der var stort nok, at det kan blokere enhver form for arbej de i programmet. Bedst at forberede passende rapport, der kan sendes via til mange mennesker. Opfřrelse af rapporten er inddragelsen af wybrach felter, og brugen af passende filtre. Visse lettelse er muligheden for at uploade en rapport definition xml-fil. Rapportdefinitioner kan udveksle biobanker og laboratorier.

74 Rapporter - redigering Anmeld header parametre - hvordan du udskriver, optælling, resuméer mv

75 Rapporter - specifikation Definerbare rapporter er en måde til hurtigt at få nogle oplysninger fra databasen. Rapporter er opdelt i temaer, hvilket svarer til et bestemt sæt af databasetabeller. Med hensyn til definitionen af en ny rapport, skal du vælge et interessant emne, og derefter typisk tilføje et nyt punkt, og indtast navnet på den rapport. Navnet vil blive udskrevet ved siden af emnet. Det næste skridt er at afgøre definitionen af rapportens kolonner baseret på et foreslået sæt er placeret på vinduet listen. Ved at klikke på knappen ">" eller "<" årsager, herunder felter for rapporten eller slukket. Tabel liste rapport kolonneoverskriften for at ændre indholdet, blok print (indsat kolonne kan kun bruges til filteret), at udtrykket sortering og filtrering af data definere. Spørgsmålet om valg af data til rapporten for at være den vigtigste og mest effektive begrænsning bestemmer den mulige anvendelse af rapporten. Indført følgende operatører: "" - Ingen operatør - filteret er slukket

76 operator pole tekstowe pole numeryczne pole daty tekst z pola zawiera się w warto ci liczba mniejsza ponad 1000 razy data z pola o przynajmniej rok wcze niej sza < tekst jest mniejszy w sensie alfabetu liczba mniejsza data z pola wcze niejsza \ tekst jest mniejszy lub równy liczba mniejsza lub w sensie alfabetu równa data z pola wcze niejsza lub ta sama = teksty s± sobie równe obie równe równe daty # teksty różne obie różne różne daty ~ teksty podobne (zawieraj± się w sobie) warto ci przybliżone do przybliżone daty 10% / tekst większy lub równy w sensie alfabetu liczba większa lub równa data pola póľniejsza lub ta sama > tekst większy w sensie alfabetu liczba większa data pola póľniejsza >> warto ć zawiera się w tek cie pola liczba większa ponad 1000 razy data pola póľniejsza ponad rok << Opbygning af et komplekst filter består af folde filteret af betingelserne for en række udvalgte områder. Vi skal vide, at som standard er det antaget, at alle betingelser, som bruges logiczy operatør "og". Men hvis der er et behov for at definere et filter ved hjælp af "eller" operatør, er det tilstrækkeligt at anvende NF feltet (inverse filter) i rapportens overskrift definition. Markering af dette felt vil vælge dataene for rapporten er defineret i filteret ikke er opfyldt. Næste trin er at anvende den kendte forhold:! (A og B) = (! A eller y b), hvor mærket "!" beslutsom fornægtelse af udtrykket.

77 Rapporter - om Dette vindue viser de tabeller og deres kombination. Definitionen anvendes under opførelsen af rapporten og under dens udførelse.

78 Formularer Hvis der er behov for at udskrive en formular eller undersřgelse, er dette stedet, hvor du kan forberede en skabelon. Udover print plads og format, kan du bruge et sćt af funktioner og operatřrer til at give fuld adgang til databasen. Dataene kan frit formateret. Listen over tilgćngelige funktioner.

79 Formularer - redigering Overskriften på formen. I dette vindue kan du vælge den forælder form.

80 Formularer - specifikation Specifikationen form og funktion kan anvendes til at henvise til databasefelter. Record OS1-> NZ læser data fra marken NZ OS1 bord. En detaljeret beskrivelse af strukturen af databasen er i menuen Hj ælp-> Borde eller fil DS_BBMS_DK.pdf

81 Udskrifter Vinduet indeholder parametrene for alle udskrifter. Flere parametre kan redigeres og vil blive anvendt i det nćste udskrivning. Ud over de parametre er ogsĺ tilgćngelige statistiske data, at antallet af operationer og forhĺndsvisning og udskrive dato.

82 Udskrifter - redigering Vinduet har de grundlæggende parametre for de trykte og i fremtiden vil blive udviklet.

83 Permanent På dette tidspunkt kan du ændre alle de standardparametre af systemet.

84 Permanent - redigering Vær venlig ikke at ændre navnet på den konstant, fordi det automatisk er indstillet af softwaren. Du skal ændre værdien af en konstant og en beskrivelse.

85 Sekvenser Sřg FASTA-sekvens-databasen.

86 Sekvenser - redigering

87 ABI Importerer resultater sequencer fil-format *.ab1. (Applied Biosystems Genetisk analyse af data File Format Filformat ABIF Specifikation og Sample File Schema) Filerne gemmes data, der kan ses ved hjælp af speciel software. Ændre situationen lidt ved at indføre muligheden for at importere disse data i databasen. Som allerede er importeret, kan du bruge sekvenserne i et søgesystem eller forberede særlige rapporter.

88 ABI - redigering Importerer resultater sequencer-filer *.abi.

89 Tabeller Den vigtigste base af systemets tabeller er defineret af fabrikanten BBMS og offentliggj ort som en del af standard de facto. Til rĺdighed for visning af strukturen pĺ grund af muligheden for at anvende disse data, nĺr du definerer rapporter, formularer og skabeloner XML. Brugeren kan ćndre navnene pĺ tabeller sikkerhed, der ofte anvendes i vinduerne. Behov for at udvikle en databasestruktur skal rapporteres om forum biobanker eller direkte til producenten. I de synlige knapper [field] og [indeks] bruges til at se og redigere detalj erne for den angivne tabel. Knappen [Reset] bruges til at gendanne slettede poster i den valgte tabel.

90 Tabeller - redigering Du kan skifte til din tabel beskrivelse. Indholdet af beskrivelsen vil blive gemt i databasen sikkerhed og vil ikke ændre sig efter opdateringen eller installation. For at genoprette standard beskrivelse bør fj erne den nuværende. Beskrivelser ses ofte i windows system BBMS bør derfor angive indholdet af tabellen.

91 Felter Marker eller pĺ anden mĺde kolonne i tabellen, er elementćre struktur af databasen. Hvert felt har nogle egenskaber, der kan tjekkes her. Du kan ćndre etiketterne og beskrivelser af felterne. Disse data er vist i alle vinduer. Ćndring af andre parametre er foretaget af fabrikanten og distribueres til alle brugere BBMS, sĺ holde en standard database.

92 Felter - redigering Du har mulighed for at ændre etiketter og beskrivelser af felter (kolonner) databasetabeller. Etiketterne er synlige i hvert vindue som kolonnen titler eller etiketter på kasserne samt redigere titlerne på andre former for kontrol. Beskrivelse af feltet forekommer i skyen eller på statuslinj en, når du viser eller redigere kontrol. Field, som består i at vælge redigeringsmuligheder, såsom. STA tolkes som etiketten beskrivelse af hver mulighed.

93 Indexes Indekser, handler om at sortere data i henhold til den definerede nøgle. Markant øge effektiviteten indekser til database vedligeholdelse. Systemet tager hensyn til listen over primær nøgle, filtrering og support poster markeret til sletning.

94 Indexes - redigering Du kan desværre ikke ændre noget her. Hvis en eller anden grund har brug for et indeks, f.eks. For hurtigere gennemførelsesrapporter bedes du rapportere det på forum eller direkte til forfatteren af softwaren.

95 Gendan Fjernelse udføres i flere etaper. Det første element fj ernet opnår status som "skjulte", og ved hj ælp af filtre, kan du se status for alle skj ulte. Ændring af status til en anden, eller "tegne" den skj ulte er enkel og kræver kun tilladelse til at redigere. Hvis den skjulte punkt vil blive slettet, det er allerede en alvorlig situation, fordi det er markeret til fysisk at fjerne. Dette punkt er ikke synlig overalt Ishi, ikke forekommer i nogen modul eller rapporter. Fordi det kan ske, at noget blev fj ernet ved et uheld, blev introduceret til software kan gendanne slettede data, som brugeren "admin". I det åbne vindue på en knap [Gendan] (menu Hjælp-> Borde) er synlige data, der kan gendannes, skal du blot udføre en dobbelt klik på venstre museknap. Bemærk! At gendanne data gemmes ikke på ubestemt tid, men indtil pakning bord, som finder sted under den fornyede indeksering af databasen.

96 Sog Sřgemaskinen bruges i mange BBMS systemets moduler. Du kan sřge ud fra nogen af de oplysninger i sřgefelter.

97 Entreprenorer Listen over leverandřrer, kunder, betalere - simpelthen aktřrer i řkonomisk forstand.

98 Container Den beholder, der anvendes til at indsamle data fra et vindue, for eksempel. Under sřgningen. For hver liste, skal du placere markřren pĺ den position, og nasn±ć plads, som er lagret i containeren. I det samme vindue efter tryk pĺ [Ctrl] + [Mellemrum] ĺbnes med den valgte data beholder, vindue og ewentulnie med dřmt i trćet. Nĺr du overfřrer data til beholderen er opdateret tćller placeret pĺ statuslinj en til hřjre.

99 XML XML-filformat kan du gemme oplysninger fra enhver database, og selv hævdet, at XML er en database. Da hele den moderne verden computer endelig nået til enighed inden for dataudvekslingsformat, vil vi forsøge at gøre det opfylder disse moderne software tendenser. Uden at se på strategien for mange producenter (og forfattere) software, der forsøger at opbygge eksport til XML i deres ansøgninger, men desværre med en stiv struktur, softwaren giver mulighed for fri definition af XML strukturen. Et par tekniske detaljer: - Består af XML-elementer og attributter -. Element er defineret som den aktuelle vej, fx \ Rapport \ element -. Attribut er defineret som en indikation af den sti, der er afsluttet, f.eks \ Rapport \ item \ atrybucik I dette vindue kan du finde eksempler på, som omfatter en liste over elementer, og attributter xml-fil. Import og eksport af data, skal der foreligge en definition af, hvad og hvor du vil, der skal angive, hvilke tabeller og felter er kommet til autrybutu data, og som bord og felter, der skal opbevares med attribut data. Begge processer er forskellige i retning af datastrømmen, bør dette indføre nogle hjælpevariabler: Eksport: position, optegnelser, antal Import: værdi Auxiliary variabel indeholder den aktuelle position af den eksporterede vare, kan atypiske værdier, der indgår i antallet af XML definition, dvs. f.eks Records, og antallet af variabler, det er en en-dimensionel række af tal kortslutning udvalgte poster i multiselekcie (i tabellen ruden ved at trykke på Shift-tasten og klik med musen væk for en række), og nummeret, størrelsen af array. Et eksempel på brug af alle de hj ælpestoffer variabler: IIf (position <= antal, UZ -> (dbgoto (records [Stilling])), F..) Formlen kontrollerer, om den aktuelle position REAL opnå, eller om det er en rekord, som du kan lave et spring ved hjælp af funktionerne er dbgoto (), hvis j a, det vil gøre, og hvis ikke, det vender tilbage falsk, hvilket er et signal om afslutning eksportere data. Funktioner skrevet som en formel element skal returnere en boolesk værdi, der angiver samtykke til en fortsættelse af processen eller manglende

100 samtykke. Denne variabel indeholder værdien af attributten værdi til at skrive til databasen bordet.

101 Udskriv Flet Seriel print indført for at gøre det muligt at udskrive flere etiketter med 1D / 2D / g nogle af masken. Eksempelscripts print (de er gemt i systemet -> Fast -> Printere koder) SATO <ESC>A <ESC>A <ESC>H0900<ESC>V0050<ESC>B103100#### <ESC>L0202 <ESC>H0250<ESC>V0050<ESC>WB0#### <ESC>Q1 <ESC>Z ZEBRA 1D ^XA ^FO40,50 ^BY2,2 ^B3N,N,90,Y,N ^FD####^FS ^XZ

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office. Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no

Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office. Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no Indholdsfortegnelse 1. Systemkrav 1. Systemkrav for at anvende Avery Wizard 2. Installering af Wizard

Læs mere

Sådan opretter du en backup

Sådan opretter du en backup Excovery Guide Varighed: ca. 15 min Denne guide gennemgår hvordan du opretter en backup med Excovery. Guiden vil trinvist lede dig igennem processen, og undervejs introducere dig for de grundlæggende indstillingsmulighed.

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Brugervejledning til www.sundhedspaedagogik.net

Brugervejledning til www.sundhedspaedagogik.net Brugervejledning til www.sundhedspaedagogik.net Af Inger Hindhede Kjær (28.02.2013) Indholdsfortegnelse 1 Introduktion til platformen... 2 2 Login processen... 3 2.1 Login på siden... 3 2.2 Sådan logger

Læs mere

Superbruger Information. Ver. 5.1, 2. udgave - juni 2004-1 -

Superbruger Information. Ver. 5.1, 2. udgave - juni 2004-1 - Superbruger Information Ver. 5.1, 2. udgave - juni 2004-1 - Import /eksport og opdatering af databasen I dette kapitel vil vi se på nogle af de muligheder der er for import og eksport af data til og fra

Læs mere

Kl. mikrobiologisk afdeling Side 1 af 15 Hvidovre Hospital vers.1.6

Kl. mikrobiologisk afdeling Side 1 af 15 Hvidovre Hospital vers.1.6 Kl. mikrobiologisk afdeling Side 1 af 15 Indholdsfortegnelse: Generelt om WWBakt...3 Brugere...3 Anvendelse af patientoplysninger....3 Adgang til programmet...3 Anbefalet skærmindstilling....3 Log på programmet...4

Læs mere

TTS-Link Brugermanual

TTS-Link Brugermanual TTS-Link Brugermanual til enkel og effektiv dyreregistrering Juni 2016 Elektronisk registrering med XRS Stavantenne og XR3000/EW7 Vejecomputer Up- og download af besætningsdata til Dyreregistreringen Eksport

Læs mere

Kursusbeskrivelse Microsoft Excel Grundkursus

Kursusbeskrivelse Microsoft Excel Grundkursus kursusbeskrivelse Office kurser ms Excel niveau 1 Kursusbeskrivelse Microsoft Excel Grundkursus Varighed: 1 dag Excel version 2010, 2013 & 2016 Niveau 1. I gang med Excel Hvad kan du bruge kurset til:

Læs mere

Patient Database - Manual

Patient Database - Manual Patient Database - Manual Side 1 af 36 Adgang til systemet... 4 Glemt brugernavn og kode... 4 Opret projekt (kun System Administrator)... 6 Klik på NYT PROJEKT -knappen øverst til venstre.... 6 Udfyld

Læs mere

OK Fonden. Umbraco CMS Quickguide

OK Fonden. Umbraco CMS Quickguide OK Fonden Umbraco CMS Quickguide 1 Indhold 1 Indhold... 2 2 Indledning... 3 2.1 Kompatible browsere... 3 2.2 Log ind i Umbraco... 3 2.3 Naviger i administrationsområdet... 4 2.4 Brug af træ menu... 5 3

Læs mere

Ruko SmartAir. Updater installation

Ruko SmartAir. Updater installation Ruko SmartAir Updater installation Introduktion. Updateren er en speciel enhed som giver os mulighed for at tilføje, læse og skrive funktioner i en offline installation. Med læse og skrive funktionen kan

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Version 8.0. BullGuard. Backup

Version 8.0. BullGuard. Backup Version 8.0 BullGuard Backup 0GB 1 2 INSTALLATIONSVEJLEDNING WINDOWS VISTA, XP & 2000 (BULLGUARD 8.0) 1 Luk alle åbne programmer, bortset fra Windows. 2 3 Følg instrukserne på skærmen for at installere

Læs mere

TIL MAC. Startvejledning. Klik her for at overføre den seneste version af dette dokument

TIL MAC. Startvejledning. Klik her for at overføre den seneste version af dette dokument TIL MAC Startvejledning Klik her for at overføre den seneste version af dette dokument ESET Cyber Security Pro yder avanceret beskyttelse til din computer mod skadelig kode. Med basis i ThreatSense-scanningsprogrammet,

Læs mere

Symantec Enterprise Vault

Symantec Enterprise Vault Symantec Enterprise Vault Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2003/2007 10.0 Begrænset tilføjelsesprogram til Outlook Symantec Enterprise Vault: Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2003/2007

Læs mere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere Dokument: bibos installationsvejledning bibos version: 2.1.0.1 released 25. oktober 2013 Senest redigeret: 5. februar 2014 af Niels Schmidt Petersen,

Læs mere

PID2000 Archive Service

PID2000 Archive Service PROLON CONTROL SYSTEMS Herstedvesterstræde 56 DK-2620 Albertslund Danmark Tlf.: (+45) 43620625 Fax: (+45) 43623125 PID2000 Archive Service Bruger vejledning Juni 2002 Denne manual beskriver brugen af softwaren

Læs mere

MANUAL TIL. OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER

MANUAL TIL. OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER MANUAL TIL OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER INDHOLDSFORTEGNELSE 1 SAMLING OG TILKOBLING AF SCANNER... 1 1.1 STRØM TIL SCANNER... 2 1.2 TILKOBLING TIL COMPUTER... 2 1.2.1 Tilkobling med Seriel Stik...

Læs mere

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server. Startvejledning

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server. Startvejledning Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server Startvejledning ESET Smart Security leverer avanceret beskyttelse af din computer mod skadelig kode. Baseret på ThreatSense -scanningsmotoren, som

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 3456.78 123456 TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du i gang Side 4 Oprette nye varer Side 5 Ændre eksisterende

Læs mere

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af opslagsfil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 4 Indlæsning af datafil i scanneren... 6 Brug af scanneren... 7 Sådan scanner du... 7 Tømning

Læs mere

Manual til opsætning af Jit-klient version 1.0. Opsætning. Copyright Jit-Danmark Aps 2006. Find mere information på www.jitbesked.

Manual til opsætning af Jit-klient version 1.0. Opsætning. Copyright Jit-Danmark Aps 2006. Find mere information på www.jitbesked. Opsætning Indholdsfortegnelse Sådan finder du indstillingerne...3 Muligheder og begrænsninger...6 Hvilke søgeord skal jeg bruge?...6 Ting man skal passe på...6 Tilføjning/nedlægning af søgeord...6 Ændring

Læs mere

Instruktioner for Asset Management. Udarbejdet af: Brian Bernholm brbe@business-view.dk +45 60 11 2121 Business-View 30-04-2015

Instruktioner for Asset Management. Udarbejdet af: Brian Bernholm brbe@business-view.dk +45 60 11 2121 Business-View 30-04-2015 Instruktioner for Asset Management 2015 Udarbejdet af: Brian Bernholm +45 60 11 2121 Business-View 30-04-2015 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. Asset Management Register... 3 3. Aktivering af Asset Management

Læs mere

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling):

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): Kom godt i gang med CoinDB programmet fra PetriSoft (Holder styr på din Mønt- seddel- eller frimærkesamling) Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): CoinDB er et Windows program, der anvendes af mønt-

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

IDAP manual Analog modul

IDAP manual Analog modul IDAP manual Analog modul Dato: 15-06-2005 11:01:06 Indledning Til at arbejde med opsamlede og lagrede analoge data i IDAP portalen, findes en række funktions områder som brugeren kan anvende. Disse områder

Læs mere

Brugervejledning i behandling af lokale mål i Operation Life

Brugervejledning i behandling af lokale mål i Operation Life Brugervejledning i behandling af lokale mål i Operation Life Installation Programmet downloades fra internettet. Åben et netlæserprogram (f.eks. Microsoft Internet Explorer) og indtast denne adresse: www.mibit.dk/oprlife

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TRIC LAGERRAPPORT MODUL TIL MAGENTO MODUL VERSION BRUGERVEJLEDNING TRIC - Lagerrapport

BRUGERVEJLEDNING TRIC LAGERRAPPORT MODUL TIL MAGENTO MODUL VERSION BRUGERVEJLEDNING TRIC - Lagerrapport BRUGERVEJLEDNING TRIC LAGERRAPPORT MODUL TIL MAGENTO MODUL VERSION 1.1.3 Vejledning: Lagerrapport. Version 2015.12.22 Side 1 af 6 KOM GODT I GANG MED LAGERRAPPORT Vi vil her guide dig gennem brugen af

Læs mere

portal.microsoftonline.com

portal.microsoftonline.com Office Online Office Online er et supplement til Officepakken, som du har liggende på computeren. Office Online ligger i skyen og åbnes i din webbrowser på adressen: portal.microsoftonline.com Du skal

Læs mere

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012 Web MTC manual Version 1.1 08-11-2012 1 Revisioner: Version 1.0, 11-10-2012: Oprettelse af dokument Version 1.1, 08-11-2012: Afsnit om udskrivning af rapport tilføjet. 2 Indhold Sideopbygning... 5 Startside...

Læs mere

Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning

Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning 1. Lokalt installeret afleveringsprogram til stedprøver... 2 2. Systemkrav... 3 3. Netværksopsætning... 4 4. Installation

Læs mere

Call Recorder Apresa Brugermanual

Call Recorder Apresa Brugermanual Call Recorder Apresa Brugermanual Version. 1.100.11 Vidicode Pleje og vedligeholdelse: CR Apresa må ikke blive våd. Hvis den bliver våd, tør den omgående af med en blød, ren klud. Væsker kan indeholde

Læs mere

Skifte til Access 2010

Skifte til Access 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Access 2010 ser meget anderledes ud end Access 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen Ikast 19-09-2015 Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ Det første skridt, når du har Gramps, er at skabe et nyt familie træ. Dette kan betragtes næsten som et projekt,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... Indledning. KAPITEL ET... Kom videre med Excel. KAPITEL TO... 27 Referencer og navne

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... Indledning. KAPITEL ET... Kom videre med Excel. KAPITEL TO... 27 Referencer og navne INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... Indledning KAPITEL ET... Kom videre med Excel Flyt markering efter Enter... 8 Undgå redigering direkte i cellen... 9 Markering ved hjælp af tastaturet... 10 Gå til en

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af stregkodefil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 5 Indlæsning af datafil i scanneren... 7 Brug af scanneren... 8 Sådan scanner du... 8 Sådan

Læs mere

Jobliste overblik

Jobliste overblik Kompakt Jobliste. Du kan starte Jobliste på mange måder. Du kan højreklikke på start knappen eller på proceslinjen, og vælge Jobliste i menuen, der kommer til syne. Du kan også åbne Jobliste med genvejstaster

Læs mere

Application Note: AN-Z05

Application Note: AN-Z05 Application Note: AN-Z05 Opsætning af zense PC-boks og LAN router for kommunikation via internettet. Indledning Dette dokument beskriver et eksempel på opsætning af PC-boksen, model PLM-2110ULT, til brug

Læs mere

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION I denne vejledning gennemgås installation af Stofa OnlineDisk samt opsætning, brugerflade og OnlineDisk Webportalen. Trin 1 Information om Stofa OnlineDisk Stofa

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Excel 2013

Sådan gør du Microsoft Excel 2013 Microsoft Excel 2013 Indholdsfortegnelse Beskyttelse... 3 Diagram... 5 Flyt og kopiér... 6 Formatering... 8 Frys ruder... 12 Sideopsætning og udskriv... 13 Sortering... 15 Udskrive diagrammer... 16 Diagram...

Læs mere

PRODUKTINDEKS. S3 support 26. Vil jeg få en fejlmelding på min S3, hvis der opstår problemer? 27. Vil jeg modtage teknisk support på min ipad mini?

PRODUKTINDEKS. S3 support 26. Vil jeg få en fejlmelding på min S3, hvis der opstår problemer? 27. Vil jeg modtage teknisk support på min ipad mini? OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL PRODUKTINDEKS Apparat Generelt 1. Hvad er S3 scannerens positionering? 2. Hvad måler S3 scanneren? 3. Hvad er forskellen på S2 Everest og S3? 4. Hvilke dele følger med S3 scanneren?

Læs mere

Kom godt i gang med SMS fra Outlook

Kom godt i gang med SMS fra Outlook Grundlæggende funktionalitet Med SMS fra Outlook kan du enkelt sende både SMS, MMS og fax fra Outlook. Programmet er integreret med din personlige Outlook-kontaktliste, og gør afsendelse af meddelelser

Læs mere

ViTre - Opdatering version 84-87 fra ScanDis A/S. Nyheder og instruktion TAL

ViTre - Opdatering version 84-87 fra ScanDis A/S. Nyheder og instruktion TAL ViTre - Opdatering version 84-87 fra ScanDis A/S Nyheder og instruktion TAL Fejlrettelse: F6 virkede ikke hvis udklipslæsning var slået fra. Fejlrettelse: SEORD Korrektur regler virkede ikke optimalt.

Læs mere

Skifte til Outlook 2010

Skifte til Outlook 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Outlook 2010 ser meget anderledes ud end Outlook 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

UniLock System 10. Manual til Integration med Salto adgangskontrol (RW Pro) Projekt PCS125-20 Version 1.0 Revision 140806

UniLock System 10. Manual til Integration med Salto adgangskontrol (RW Pro) Projekt PCS125-20 Version 1.0 Revision 140806 UniLock System 10 Manual til Integration med Salto adgangskontrol (RW Pro) Projekt PCS125-20 Version 1.0 Revision 140806 Med integration til Salto adgangskontrol kan UniLock administrere personers adgang

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning til Eksamensansvarlige

Netprøver.dk. Brugervejledning til Eksamensansvarlige Netprøver.dk Brugervejledning til Eksamensansvarlige 11. marts 2016 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Forberedelser før prøvedagen... 4 2.1 Sådan logger du på www.netprøver.dk... 4 2.2 Sådan godkender du indlæsninger

Læs mere

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: 2015-05-27 / LW. Side 1

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: 2015-05-27 / LW. Side 1 Vejledning til prækvalifikation Rev.: 2015-05-27 / LW Side 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Log på... 4 Opret din bruger... 4 Personlige informationer... 4 Gem login... 5 Glemt password... 5 Brugerfladen

Læs mere

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 1 Programmer og krav... 3 1.1 Installér og konfigurer udstyr... 3 1.2 Lukket netværk...

Læs mere

OPBYGNING AF INSTRUMENTER. Online Designeren Record ID Felttyper Validering og variabelnavne

OPBYGNING AF INSTRUMENTER. Online Designeren Record ID Felttyper Validering og variabelnavne OPBYGNING AF INSTRUMENTER Online Designeren Record ID Felttyper Validering og variabelnavne Online Designer Online designeren er det primære værktøj til at opbygge skemaet til dataindsamling. I REDCap

Læs mere

Langtved Data A/S Nyhedsbrev

Langtved Data A/S Nyhedsbrev Langtved Data A/S Nyhedsbrev Nr. 2 Indledning I denne udgave af nyhedsbrevet har vi valgt at sætte fokus på interessante faciliteter som allerede benyttes af nogle af vores kunder og som kunne være interessante

Læs mere

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN LÆR AT TACKLE 2015 KOMITEEN FOR SUNDHEDSOPLYSNING 1 INDLEDNING Komiteen for Sundhedsoplysning stiller SurveyXact et internetbaseret redskab til kvalitetssikring til

Læs mere

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis // Mamut Business Software Installationsguide: Basis Introduktion Indhold Denne guide forenkler installationen og førstegangsopstarten af Mamut Business Software. Hovedfokus i denne guide er enkeltbrugerinstallationer.

Læs mere

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer.

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Elevskema Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Forudsætningen for at arbejde med modulet Elevskema er, at der i Untis er oprettet elever, som er tilknyttet

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

HSYCO/ALARMS MANAGER INSTALLATION - AXIS KAMERA

HSYCO/ALARMS MANAGER INSTALLATION - AXIS KAMERA Team Mobbis +45 3325 5858 www.mobbis.com info@mobbis.com HSYCO/ALARMS MANAGER INSTALLATION - AXIS KAMERA 2.6. HSYCO/ALARMS MANAGER INSTALLATION AXIS KAMERAER Team Mobbis anbefaler AXIS som leverandør af

Læs mere

Finanstilsynets indberetningssystem. FAQ Ofte stillede spørgsmål

Finanstilsynets indberetningssystem. FAQ Ofte stillede spørgsmål Finanstilsynets indberetningssystem FAQ Ofte stillede spørgsmål Finanstilsynet - 1. udgave oktober 2009 Indholdsfortegnelse 1 HVAD ER FINANSTILSYNETS INDBERETNINGSSYSTEM?... 2 2 HVORDAN FÅR JEG DANNET

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Version 1.0 09/10. Xerox ColorQube 9301/9302/9303 Internet Services

Version 1.0 09/10. Xerox ColorQube 9301/9302/9303 Internet Services Version 1.0 09/10 Xerox 2010 Xerox Corporation. Alle rettigheder forbeholdt. Upublicerede rettigheder forbeholdes under copyright-lovgivningen i USA. Indholdet i denne publikation må ikke gengives på nogen

Læs mere

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort Kort til og Næsgaard Markkort Kun i ADVICER Dette afsnit er kun relevant hvis du arbejder med AD- VICER udgaven af Næsgaard Markkort (rådgiverudgaven). Funktionen findes IKKE i PLUS og OPTI udgaven af

Læs mere

Sonofon Erhverv. Kom godt i gang. med SMS fra Outlook Brugervejledning. 1107V01-93.010.014 gældende fra 29. oktober

Sonofon Erhverv. Kom godt i gang. med SMS fra Outlook Brugervejledning. 1107V01-93.010.014 gældende fra 29. oktober Sonofon Erhverv Kom godt i gang med SMS fra Outlook Brugervejledning 1107V01-93.010.014 gældende fra 29. oktober Grundlæggende funktionalitet Med SMS fra Outlook kan du enkelt sende både SMS, MMS og fax

Læs mere

ITSprint. Sådan printer du vha. print.supportcenter.dk 13-02-2014 ITS

ITSprint. Sådan printer du vha. print.supportcenter.dk 13-02-2014 ITS ITSprint Sådan printer du vha. print.supportcenter.dk Denne vejledning beskriver hvordan du kan printe vha. print.supportcenter.dk fra computere og mobile enheder såsom tablets (fx ipads) og smartphones

Læs mere

Introduktion til frontend

Introduktion til frontend Side 1 af 43 Introduktion til frontend Dette dokument beskriver kort, hvordan du bruger WeroShop frontend. Dette omfatter at sætte dig ind i varegrupper, producenter og produkter, filtrering af produkter,

Læs mere

Opsætning af MobilePBX med Kalenderdatabase

Opsætning af MobilePBX med Kalenderdatabase Opsætning af MobilePBX med Kalenderdatabase Dette dokument beskriver hvorledes der installeres Symprex Exchange Connector og SQL Server Express for at MobilePBX kan benytte kalenderadadgang via database

Læs mere

portal.microsoftonline.com

portal.microsoftonline.com Office Online og OneDrive Office Online er et supplement til Officepakken, som du har liggende på computeren. Office Online ligger i skyen og åbnes i din webbrowser på adressen: portal.microsoftonline.com

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

Udfyldelse af arbejdspladsbrugsanvisninger

Udfyldelse af arbejdspladsbrugsanvisninger 1. Adgang til kemidatabasen Koncern HR Fysisk Arbejdsmiljø Marts 2014 Udfyldelse af arbejdspladsbrugsanvisninger Her kan du skrive dit brugernavn og adgangskode Brugernavn: Adgangskode: Kemidatabasen finder

Læs mere

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S, 2008 Indholdsfortegnelse 1. Skrivebordet... 3 2. Flytte rundt m.m.... 4 3. Log ind... 6 4. Valg af database... 7 5. Rudernes størrelse... 8 6. Kolonner... 9 7.

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Manual til Vandværksløsninger

Manual til Vandværksløsninger Formularer Flytte- og måleraflæsning 1 Manual til Vandværksløsninger 8. Formularer Flytte- og måleraflæsning Formularer Flytte- og måleraflæsning 2 Sådan arbejder du med formularen Formularer er et modul,

Læs mere

Afhentning af ansøgninger til de videregående. Brugervejledning Optagelse.dk

Afhentning af ansøgninger til de videregående. Brugervejledning Optagelse.dk Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser Brugervejledning Optagelse.dk Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen

Læs mere

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN LÆR AT TACKLE 2015 KOMITEEN FOR SUNDHEDSOPLYSNING 1 INDLEDNING Komiteen for Sundhedsoplysning stiller SurveyXact et internetbaseret redskab til kvalitetssikring til

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Novotek Planning Systems A/S 2013 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2

Novotek Planning Systems A/S 2013 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2 Indhold Hovedskærmens opbygning... 2 Tastaturgenveje... 3 Hovedskærmbilleder... 4 Stamdata generelt... 5 Kalender... 6 Opret/rediger kalender... 7 Specifik kalender pr.

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

Se nogle flere oversrifter med funktioner på de efterfølgende sider og læs videre på

Se nogle flere oversrifter med funktioner på de efterfølgende sider og læs videre på Alarms Manager er et system der overvåger, styrer og alarmerer fra alle tænkelige hændelser og fra et utal af forskellige systemer. Alarms Manager kan erstatte, eller supplere alle typer systemer og tekniske

Læs mere

Klik på denne knap for at komme til FaktaNet live! Forside. Siden der bl.a viser hvor mange nye/opdaterede projekter brugeren har.

Klik på denne knap for at komme til FaktaNet live! Forside. Siden der bl.a viser hvor mange nye/opdaterede projekter brugeren har. FaktaNet live! Hjælp Knap menu. Klik på denne knap for at komme til FaktaNet live! Forside. Siden der bl.a viser hvor mange nye/opdaterede projekter brugeren har. Klik her for at åbne FaktaNet live! Søgemodul.

Læs mere

Brugsanvisning Brother Meter Read Tool

Brugsanvisning Brother Meter Read Tool Brugsanvisning Brother Meter Read Tool DAN Version 0 Copyright Copyright 2017 Brother Industries, Ltd. Alle rettigheder forbeholdes. Oplysningerne i dette dokument kan ændres uden varsel. Den software,

Læs mere

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation)

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Hvis du ikke kan opgradere computeren, som kører Windows Vista, til Windows 7, så skal du foretage en brugerdefineret installation.

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Booking system. Instruktion til bookingsystem

Booking system. Instruktion til bookingsystem Booking system Instruktion til bookingsystem Her er beskrevet trin for trin, hvordan bookingsystemet skal betjenes. Systemet er opdelt i to dele en kundedel og en administrationsdel. 4-2-2015 1 Indledning

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

TDCs Signaturserver. 11/05 - Version 1.0 2005 TDC Erhverv Sikkerhed og certifikater

TDCs Signaturserver. 11/05 - Version 1.0 2005 TDC Erhverv Sikkerhed og certifikater TDCs Signaturserver Side 2 Indhold Indledning...3 Teknisk projekt... 3 Tekniske forudsætninger... 3 Installation af klienten... 4 Udstedelse af signatur... 4 Anvendelse af signaturen... 6 Eksport af signaturen...

Læs mere

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem Resumé: Beskrivelse af program (DRFLive) til dynamisk visning af resulter fra DRF Stævnesystem Forfatter: Claus Hulstrøm Dato: 15. januar 2010

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

Carry it Easy Brugermanual

Carry it Easy Brugermanual Carry it Easy Brugermanual Brugermanual Version 2.0 2004-2006 CoSoSys SRL Carry it Easy Brugermanual Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...I 1. Introduktion...1 2. Systemkrav...2 3. Installation...2

Læs mere

Tutorial: Annotationsliste

Tutorial: Annotationsliste Tutorial: Annotationsliste Annotationslisten er en særlig fane med vandret layout, hvor du får effektive muligheder for at behandle, få adgang til, gennemgå og sammenfatte annotationer i en PDF-fil. Som

Læs mere

Digital Video Recorder Brugermanual

Digital Video Recorder Brugermanual Digital Video Recorder Brugermanual Til analog og AHD systemer Dansk 1. Installer harddisk 4/8/16 kanals DVR Harddiskoptager - Manual / Quickguide Punkt 1: Punkt 2: Løsn skruerne og fjern låget fra DVR'en.

Læs mere

Vejledning til firmwareopdatering

Vejledning til firmwareopdatering Modelnummer Vejledning til firmwareopdatering Denne manual forklarer, hvordan man opdaterer maskinens controller-firmware og PDL-firmware. Du kan downloade disse opdateringer fra vores hjemmeside. Om firmware-pakken

Læs mere