Turen til Kroatien maj 2009.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Turen til Kroatien. 10 18. maj 2009."

Transkript

1 Turen til Kroatien maj

2 2 Turen var arrangeret af Ældre Sagen i Hundested i samarbejde med Best Travel Prisen for turen var kr ,00 inkl. halvpension. Søndag den 10. maj. Der var afgang fra Strandjægernes hus klokken Derfra kørte vi til Strandgården, Vibehus have, Frederiksværks gamle rundkørsel, Frederiksværk Shell tank, hvor vi var klokken Bussen vi kørte i var fra Christiansens busser, Særslev på Fyn. Chaufføren hed Christa (Indtil Nykøbing F), hvor Morten steg på, og guiden hed Michael. Solen skinnede, og der var 9 grader udenfor. Arresøen stod som et spejl, og forude ventede der os ca kilometer, inden Pula i Kroatien. Turen gik via København ad motorvejen, videre til Ølby, hvor de sidste af turens 3 deltagere steg ombord. Turen kunne nu fortsætte mod vores første mål Gedser, hvorfra vi skulle med færgen til Rostock. Til synet af de nyudsprungne træer og de grønne og gule marker sang vi dagens første sang, Dagen i dag, da vi nåde afkørslen til Herfølge. Erling sang for, og temperaturen havde sneget sig op på 12 grader. Umiddelbart før Nykøbing F, overlod chaufføren Christa rattet til Morten, og klokken var blevet Temperaturen havde sneget sig op på 14 grader. Efter et par kilometer præsenterede Morten sig og fortalte, at der var 740 kilometer til overnatningsstedet syd for Nürnberg, og at han forventede, at vi var der klokken ca Men han lovede også, at der blev pauser for hver 2 2½ time. Klokken ca nåede vi Gedser, og lidt efter kørte vi om bord på færgen Kronprins Frederik, og overfarten lovede let vind og blå himmel. Efter et sædvanligt lækkert morgenbord og en konstatering af, at priserne ombord ikke var lavere end i Danmark tvært imod nåede vi Rostock klokken minutter efter var vi på motorvejen, og så var det bare ind i rækken af busser med pensionister, der var på vej på ferie et eller andet sted hen. Lidt efter opstod den første køkørsel, forårsaget af vejarbejde. Morten fortalte, at vi kørte mod Berlin på vej 8 og fra Berlin ad vej 9 forbi Leipzig, Hof, Nürnberg til overnatnings hotel i Greding syd for Nürnberg. Herefter orienterede han om bussen, bl.a. at der var ligestilling på toilettet. Dvs. at alle skulle sidde ned under besøget. Øl, vand og små skarpe kunne købes for 10 kr. og kaffe for 5 kr. Videre gik turen forbi de gule marker, og igen var der i bussen en af de mange forskellige ringetoner fra de uundværlige mobiltelefoner; og så var der turens første salg af drikkevare serveret af guiden Michael.

3 3 Klokken var vi nået til området med de mange vindmøller, og lidt efter kørte vi over Rhinkanal, og ca. 7 km. fremme nåede vi dagens første rast, som var på rastepladsen Linumer Bruck. Nøjagtig 45 min. efter vores ankomst sad vi alle igen i bussen, og turen kunne fortsætte mod Berliner Ring, som vi, iflg. Morten, skulle køre på ca.1/3 af dens fulde længde. Klokken kørte vi ind på Berliner Ring, og der var nu 193 km. til Leipzig. Turen gik over Havelbrücke, forbi Plessoversee, Elben til Rasthoff Köckern, hvor vi havde en pause på 20 min. Da vi igen sad i bussen, var det blevet tid til fællessang. På opfordring af Erling var første sang, med Erling som forsanger De 3 musikanter, derefter Fra Halifax til Skåne, Sigøjner sangen, Jeg elsker den gamle, den vaklende rønne og til sidst Hundestedvalsen. Vi var nået forbi Leipzig lufthavn, og de gule rapsmarker var der ikke blevet færre af. Iflg. Morten blev vi nød til at holde ½ times pause af hensyn til hviletids bestemmelserne og det blev omkring Hof. Klokken gjorde vi stop på Rasthoff Frankenwald. Pausen var på ½ time. Solen skinnede, og udenfor var der 20 grader. Området, som vi nu befandt os i, hedder Frankenwald og også Frankische Schweiz, og det er her, der bliver fremstillet Frankenwein, en rigtig god hvidvin. Umiddelbart efter Nürnberg havde vi en ny tog-hurtigbane på vores højre hånd, en togbane der blev bygget i anledning af VM i fodbold i München. Togbanen var ført igennem en tunnel for på den måde at komme uden om en fredet by. Klokken ca ankom vi til vores overnatnings-hotel, Gasthof Christl, i byen Greding syd for Nürnberg, og Morten fortalte, at vi havde kørt 900 km. siden vi forlod Hundested. Nogle blev indlogeret på selve Gasthaus Christl og andre på pension Haas, som var et anneks til hotellet.. Klokken var der middag på hotellet, og menuen var salat, suppe, gryderet og is til dessert. Mandag den 11. maj. Iflg. DMI s vejrudsigt skulle det blive regnvejr i Nûrnberg. Da byen Greding ligger lidt syd for Nürnberg passede vejrudsigten, idet det også regnede her. Efter morgenmaden sad vi alle igen i bussen klokken 7.30, og lidt efter stilnede regnen af, og Morten havde nu sat kursen mod München, hvortil der var 110 km. Morten hilste godmorgen til dagens udflugt, som gik til Pula - ca. 730 km. Efter ca. 15. minutters kørsel nåede vi dagens første vejarbejde, alt imens Michael skænkede morgenbitter, til dem der ønskede det. Det var også nu vi mødte hurtigtoget fra München, som havde kurs mod Nürnberg.

4 4 Da vi nærmede os Ingoldstadt, fortalte Morten, at Ingoldstadt er en af de mest betydningsfulde byer i Tyskland. Alt er samlet i Ingoldstadt, f.eks. AUDI med ansatte. Byen er også centrum for mange raffinaderier i Tyskland, og der går fra Middelhavet 3 rørledninger til raffinaderierne, som har Donau til videre transport af de færdige produkter. Solen skinnede, og klokken var nu blevet ca. 8.00, og vi kørte over Donau. Morten sagde, at hvis man kan se, at vandet i Donau er blåt, er man forelsket. Alle i bussen mente, at vandet var grønt. Vi fortsatte gennem områderne med de mange humlemarker, og nu skulle dagens første fællessang synges. Det er i dag et solskinsvejr Så sødt som i gamle dage Dit sind altid så viden omkring og til sidst Lynæsvalsen, og så blev kaffen serveret. Umiddelbart efter kom vi forbi Münchens nye stadion Allianz Arena, som blev bygget i anledning af fodbold-vm i München. Stadionet, der har plads til tilskuere, blev åbnet i maj Under VM fodbold i 2006 blev der bl.a. spillet en semifinale her. Det kostede 286 millioner euro at bygge dette stadion. Lidt efter nåede vi afkørslen til Garmisch, men vi fortsatte lige ud mod Salzburg. Klokken var blevet ca. 9.00, og vi kunne gennem bussens forrude skimte Alperne med sne på toppene. Ca. 15 min. senere var der rast på rastepladsen Irchenberg, hvor temperaturen var blevet 18 grader, og vi havde den flotteste udsigt til Alpernes sneklædte toppe.. Efter ca. ½ time fortsatte turen mod vores mål, og lidt efter krydsede vi floden Inn. Senere havde vi Tysklands største sø, Chiemsee, med en kystlængde på 64 kilometer, på vores venstre hånd. Vi kom forbi byen Bad Reichenhall, hvor en sportshal styrtede sammen for 2 år siden. Klokken kørte vi over grænsen til Østrig, og solen skinnede fortsat. Videre gik turen forbi Salzburg, Villach, Hallein, og fortsat havde vi Alperne med sne på toppen på vores højre side. Efter vi havde kørt gennem 5 tunneler, havde vi på vores højre hånd borgen, der blev brugt til optagelse af filmen Ørneborgen. Nu var det Setra bussens tur til af få fyldt væske på, hvilket skete på rastepladsen Landzeit 460 liter diesel og klokken var blevet Da vi igen kom i gang viste temperaturen 23 grader, og sneen havde vi fortsat på højre hånd. Iflg. Morten kørte vi i en højde på 1157 meter, og så gik det igen gennem en tunnel på 7000 meter, og derefter kom dagens første betalingsstation, hvor der skulle betales for at køre gennem Taurn Tunnelen Klokken kørte vi ind på næste rast, Eisentratten, hvor vi skulle køre fra klokken 13.20, herefter havde vi kun 370 km. til Pula. Vi spiste middag her. Nogle indtog frokosten på Rosenberger og andre på fortovskanten ved tankstationen. Klokken fortsatte vi igen, og der manglede nu 360 km. til Pula.

5 5 Klokken forlod vi vejen mod Wien og fortsatte ad motorvejen mod Slovenien, og temperaturen var 25 grader, da vi kørte langs floden Gail. Klokken kørte vi ud af Østrig. Men den rigtige grænse var ca. midt i den 7864 km. lange tunnel, og det var først der, man kørte ind i Slovenien. Klokken var 14.20, og vi fortsatte ad vej E652 mod Ljubljana. Vejret var flot, og vi havde ca. 70 km. til Trieste. Klokken til klokken havde vi rast på Polozavista Rast, og der var så 180 km. til Pula. Det var et flot område, vi kørte i, og det måtte Morten også betale for, idet betalingsstationerne kom som perler på en snor. Umiddelbart før Trieste forlod vi motorvejen og kørte ad en lille snoet vej ned mod byen for på den måde at komme ned på en ny motorvej, som Morten havde valgt, frem for den som GPS eren foreslog. Vi havde nu vinmarkerne på den ene side af bussen og flotte store Cypresser på den anden side og Trieste forude. Klokken nåede vi grænseovergangen til Kroatien uden pas-problemer. Men nervøsitet hos dem, der havde passet i bagagen i kufferten. Michael fortalte, at han var mere på hjemmebane i Kroatien end i Tyskland, hvilket alle måtte give ham ret i, idet han nok var bussens meste tavse mand indtil nu. Vi kørte ad vej A9, og til Pula var der 84 kilometer. Iflg.. Morten ser man ikke mange træer på Istrien, idet Venezianerne har fældet dem og brugt dem til stolper til deres huse. Temperaturen udenfor var 24 grader, og vi havde Limski- Kanalen på vores h. h Morten fortalte, at danskerne også kaldte kanalen for Limfjorden. Fjorden er 9 kilometer lang og 600 meter bred med stejle sider, der er gennemhullet af kalkstenshuler. I 1100-tallet var en af hulerne bolig for eremitten Skt. Romualdo, der også grundlagde Skt. Michael-klosteret. Vi var nu 30 kilometer fra vores mål. Men af hensyn til køre-hviletids bestemmelserne måtte vi holde ½ times pause, hvilket foregik på en lille listig rasteplads. Her var det muligt at bruge de medbragte Kuna. Men Euro var også et betalingsmiddel, men så blev øllet dyrere, idet vekselkursen var dårlig. Mange benyttede pausen til at blive fotograferet sammen med en af de mange kaniner, der var på rastepladsen. Præcis klokken fortsatte turen igen, og Michael fortalte lidt om vores hotel, og om at man skulle drikke meget vand, købevand, fordi der er meget klor i vandværksvandet. Han fortalte også, at området er meget italiensk præget, og at der er mange søpindsvin på stenene ved stranden, som ikke ligefrem er sandstrand, men en strand enten af store sten eller små kalksten. For dem, der ikke ville bade i havet, var der en pool på hotellet, endda med saltvand. Der var morgenmad på hotellet fra 7.00 til Morgendagens program var, i. flg. Michael, en byrundtur i Pula. Turen blev delt op i 2 ture. En kort om formiddagen og en længere om eftermiddagen, og afhængig af hvor godt man gik, kunne man vælge, hvilken man vil med på.

6 6 Klokken kom vi forbi byskiltet, hvorpå der stod Pula, og 15 minutter senere var vi ved vores hotel, Brioni, Verudela, Pula. Vi fik værelse 103 med lidt havudsigt, dejligt stille lige ned til vandet. Da sæsonen ikke var begyndt i Kroatien, var der flere hoteller, der endnu ikke var åbnede. På vores hotel var der mange unge mennesker, men stort set var der roligt, bortset fra en enkelt aften, hvor der hørtes lidt musik på nogle af værelserne. Der var aftensmad fra Da det var en buffet, var det muligt at fravælge det, man ikke kunne lide og det modsatte, hvis det andet var ens livret. Tirsdag den 12. maj. Efter en god nats søvn, som alle nok satte stor pris på, var der morgenmad fra klokken Vejret var med lidt sløret sol. Som Michael tidligere havde nævnt, var der om formiddagen en rundtur inde i Pula på 1 time og om eftermiddagen en tur på 2 timer. Hotel Brioni I samlet flok gik vi fra hotellet klokken op til busstopstedet, hvorfra vi kørte med bus 3A klokken Klokken nåede vi Titusparken. Her valgte nogle at gå ind og se Amfiteateret. Vi valgte at se det nærmeste på egen hånd. Amfiteateret har været brugt til gladiator- og rovdyrkampe. Den elipseformede arena, der er fra 1100-tallet e. kr., er 133 meter lang, 3 etager høj og 105 meter bred. Oprindelig var der plads til tilskuere. I det underjordiske område er der udstilling af arkæologiske fund fra teateret og andre romerske bygninger. Ca. ½ time efter dette mødtes vi igen, og i samlet flok gik vi ad en smal vej forbi Marias Katedralen, byens domkirke viet til Jomfru Maria. Kirken blev opført i stedet for en ældre kirke fra tallet og ombygget i tallet. Dens nuværende udseende stammer fra 1600 tallet. Derfra gik vi op ad trappen til Franziska Klosteret og videre til Kastellet, som blev bygget i tallet. Herfra havde vi udsigt over havnen og skibsværftet. Vi gik videre til Det Arkæologiske Museum, hvor der udstilles fund fra Pula og omegn, dækkende perioden fra Antikken og op til Middelalderen.

7 7 Amfiteatret i Pula Herfra fortsatte turen gennem Tvillingeporten, som er en del af bymuren, der blev nedtaget i 1800-tallet. Men der er stadig bevaret rester af muren samt enkelte af portene, bl.a. Tvillingeporten med de 2 buer, dateret til tallet e.kr. Videre gik turen langs den del af bymuren, der er bevaret, ned til Sergiernes Triumfbue. Triumfbuen, som er opført ca f. Kr., har fine kannellerede søjler. Den blev rejst for at hædre tre mænd, som havde høje stillinger i det romerske imperium. Herfra gik turen videre ad gågaden til Markedsbygningen. Inde i Markedsbygningen blev der handlet fisk og kød (men desværre var bygningen lukket, da vi ankom). Udenfor var det grøntsager, sko og tøj (fine bade-håndklæder) der blev handlet fra små boder. Fra Markedsbygningen tog vi klokken tilbage med bus 3A til vores hotel, hvor vi var klokken Aftenens menu var svinekød, kylling og fisk med diverse udkogte grøntsager og kartofler, samt dessert. Onsdag den 13. maj. Morgenbuffet og klokken 9.30 var der afgang med bussen og dagens udflugt var Istrien rundt. Det småregnede, men ville forhåbentlig klare op i løbet af dagen. Turen gik mod Rovinj, som er Istriens svar på Venedig. Temperaturen var 19 grader og til Rovinj havde vi ca. 40 kilometer. Michael fortalte, at meteorologerne havde lovet at regnskyerne ville blive blæst væk, og det ville blive blå himmel. Efter ca. 15. minutters kørsel foreslog Erling, at vi sang dagens første fællessang Dagen i dag. Derefter Det haver så nyeligen regnet. Da vi havde kørt ½ time, kunne vi på vores venstre side se Brioni øerne, som bl.a. var opholdssted for Tito. Michael fortalte, at Istrien ikke var særlig hårdt ramt af borgerkrigen i 90erne. Bagefter kunne vi på vores venstre side se et af synke hullerne som opstår når kalksten falder sammen.

8 8 Vejen, vi kørte på, var en nyanlagt vej fra grænsen til Pula, og klokken havde vi forude Rovinj, hvor vi kunne se klokketårnet på Skt. Euphemia-katedralen. Klokken ankom vi til Rovinj havn med det store krydstogts-skib forude, og temp. var blevet 21 grader og himlen næsten blå. Da vi stod ud af bussen, gik vi langs kajen, hvor Michael fortalte, at husene stod i vandet, og at hver kvadratmeter var udnyttet. Næste stop var den gamle bymur, der var anlagt for at beskytte kirken. Videre gik vi op ad de mange trapper til Skt. Euphemia-katedralen med det slanke 60 meter høje klokketårn fra Selve barokkirken blev opført i 1736 og er bygget oven på to tidligere kirker. På toppen af tårnet er der en statue af den hellige Skt. Euphemia, hvis senantikke sarkofag findes i kirken. Kirken er den største barokbygning på Istrien. Derfra gik vi ned mod havnen med et lille stop på cafe Delfin, hvor det blev til en lille forfriskning. Klokken sad vi alle igen i bussen, og turen gik mod Porec via snoede veje ned til Piraternes Havn, som nu er lavet om til et turiststed med boder og caféer ved Limskikanalen, hvor vi havde et stop på ca. 20 minutter. Her var det muligt at smage og at købe alverdens likører og andet spiritus, lavet på Slivovits. Limski kanalen Klokken fortsatte turen til Labin på den modsatte side af Istrien, en køn tur med vinmarker og oliventræer langs vejen. Turen gik via Pazin, hvor vi var klokken 15.45, og temperaturen var 24 grader. Forude havde vi bjergkæden De Dinariske Alper, hvor der lever bjørne og vildsvin. Da vi nåede Labin, kom vi først til den gamle bydel, som er placeret på et klippefremspring 315 meter over havet. Klokken nåede vi, ad snoede veje, torvet i Labin. Vi havde 1 time til at opleve Labin og evt. få en forfriskning på byens torv.

9 Det blev en tur op ad trapperne til byens kirke og -kanon, inden vi endte på cafe Velo for at nyde en forfriskning. Før vi igen skulle sidde i bussen, nåede vi en lille tur rundt bag cafeen for at nyde udsigten over byen. Klokken var der afgang mod Pula, og vejskiltene viste afstanden 40 kilometer. Ned ad bakke gik det gennem hårnålesving, solen var bag skyerne, og temperaturen var 22 grader. Da vi nåede ned i dalen, kørte vi gennem et område, hvor der tidligere blev fremstillet havsalt. Fremgangsmåden var, at man lukkede vandet ind i bassiner, som blev udtørret af solen. Efter ca. 45 minutters forløb kom vi forbi Pula lufthavn, hvor også fly fra København lander. Præcis klokken kom vi forbi byskiltet til Pula og lidt senere ind gennem byen ad samme vej, som vi kørte på om morgenen.. Klokken var vi tilbage på hotellet. Aftensmaden bestod af de samme slags grøntsager, fisk og gris på spyd samt dessert. Torsdag den 14. maj Sol og blå himmel. Morgenmad og afgang klokken 8.00 til Postojnagrotten. Vel om bord i bussen fik vi en lokalguide, der på svensk skulle guide os igennem turen til grotterne. Han startede med at fortælle om Kroatien og spurgte derefter, om alle havde husket passet, fordi grotterne ligger i Slovenien. Derefter sagde han, at vi havde ca. 1 times kørsel til grænsen til Slovenien. Også om tiden fra Jugoslavien til nu fortalte han, herunder møntsort og EU, at temperaturen udenfor var nu 19 grader, og at besøget i grotterne vil tage ca. 1½ time. Han fortalte at Postojna er en af de største og lettest tilgængelige huler i verden, og de besøgende bliver en del af vejen fragtet ind i hulerne i et mini tog. Hulerne strækker sig i et labyrintisk system af gange og sale over 20 kilometer. Grotte og hulesystemet ligger i to horisontale lag. Et ganske særligt fænomen i Postojna grotterne er den særegne Proteus anguinus, Menneskefisken. Det er en slags Salamander, og det største permanent huleboende hvirveldyr, der endnu er kendt. Den cm. lange blinde padde lever skjult i mørket, ånder gennem gælder, og kan leve næsten1 år uden føde. Den lange hale bruges, når den svømmer, men den kan også bevæge sig rundt på sine fire ben. Dens menneskeheds lignende skind har ingen farve. Guiden sagde, at vi ikke kunne køre på motorvejen denne dag, fordi den var spærret pga. arbejde. Området vi kørte på kaldes også Det røde Istrien på grund af den jernholdige røde jord. 9

10 10 Guiden fortalte også, at Istrien var delt op i det det hvide-, det grå- og det røde Istrien. En af de største investeringer i Kroatien var udbygning af vejsystemet til motorvej. Klokken 7.50 kom vi ind på lidt motorvej, som åbnedes for 2 år siden. Efter vi havde kørt ca. 1 time kom vi igennem et stort vinområde med røde druer, og umiddelbart efter nåede vi en betalingsstation, hvor prisen var 40 Kuna. Derefter kørte vi over Istriens største flod Mirna, som løber ud i Adriaterhavet. Klokken 9.30 nåede vi grænsen til Slovenien, hvor paskontrollen foregik på den måde, at vi alle skulle holde vores pas op, imens pas-betjenten gik en tur ned gennem bussen. Ingen problemer, alle havde passene med, og turen kunne nu fortsætte mod Postojna. Den svensk-talende guide gav os lidt historie om Slovenien, hvor man betragtede Slovenien/ Kroatien som Sverige/Danmark. Det var også her, vi kom ind i det alpinske område. Svenskeren fortalte også at hovedstaden hedder Ljubljana og har indbyggere. Landet har et areal på Km². 82 % af befolkningen tilhører den romerskkatolske kirke, resten fordeler sig på mindre grupper, fx ortodokse, muslimer og protestanter. Vi kom til Koper, den eneste havneby i Slovenien. Klokken havde vi Trieste og Adriaterhavet på venstre hånd, og lidt efter skulle vi igen betale for at køre videre, og vi havde 30 km. til Postojna. Guiden fortalte, at der var 8 grader inde i grotterne, hvorfor det var en god ide at tage noget varmt tøj på. Og så nåede vi Postojna, og temperaturen uden for var 23 grader. Vi ankom klokken ca Da toget, der kørte ind i grotten, kun kørte hver hele time, var det afgangen klokken vi skulle med. Nogle benyttede ventetiden til en forfriskning, vådt eller tørt. Præcis klokken sad vi alle i toget, og turen på ca. 10 minutter (med toget) kunne starte. Efter en engelskguidet rundtur i grotterne var vi tilbage 1½ time efter. Der var nu afsat ca. 1½ time til at finde et sted spise frokosten. Præcis klokken sad vi igen i bussen, og turen gik nu mod Pula. Michael åbnede baren i bussen, og alle var glade. Turen tilbage gik ad samme vej som vi var kommet, og ingen problemer ved grænsen til Kroatien, ingen visning af pas. Umiddelbart før vi nåede hotellet, orienterede Michael om en sejltur som, hvis der var interesse for det, kunne arrangeres for 100 Kuna/person inkl. 1 glas hvidvin. Der var interesse. Klokken var vi tilbage på hotellet, hvorefter vi gik op til Nina og Jørn og fik et glas oven på en spændende tur til Postojna Grotterne. Aftenens menu var gris, okse og fisk.

11 11 Fredag den 15. maj Lidt sløret sol. Klokken kørte vi i vores bus, med Morten som chauffør, ind til havnen i Pula, hvor det gode skib M/B Kresimir ventede på os. Michael fortalte, at sejlturen ville tage ca. 3 timer, og ville gå rundt om Brijuni-øerne, som omfatter 14 skovklædte øer 3 km. ud for Istriens vestkyst. 26 deltagere tog imod tilbuddet. Ombord på M/B Kresimir Ved udsejlingen fra Pula havn havde vi på vores h. h. den gamle kaserne, som under krigen blev brugt som lazaret under borgerkrigen. Efter ca. ½ times sejlads med bølgerne på bagbords side, blev der udskænket 1 glas hvidvin, alt imens alle ombord havde problemer med at holde balancen i søgangen. Men efter ca. endnu ½ time ændrede M/B Kresimir kurs, og vi fik nu vinden ind agter fra, og alt blev igen stille og roligt. Klokken ca havde vi Titos sommerhus, som han brugte ca. 7 mdr. om året, på højre hånd. Ca. 20 minutter senere passerede vi Fazona, en gammel romersk by, der lavede krukker til opbevaring af olivenolie, og vi havde nu vinden ind forfra. Klokken var vi tilbage i Pula. Fra havnen skulle vi selv sørge for at komme tilbage til hotellet. Aftenens menu var fisk, snitsel og noget sammenkogt. Lørdag den 16. maj. Turen til Plitvice. 16 fra selskabet ønskede ikke at deltage, fordi der var 5 timers kørsel (til Plitvice), og det var dagen før, vi skulle køre tilbage til DK.

12 De, der ikke deltog i turen til Plitvice, havde så hele dagen til egen rådighed. Nogle valgte at nyde livet i omegnen af hotellet, og andre valgte at tage ind til Pula for at opleve byen endnu en gang. Selskabet der kørte til Plitvice kørte fra hotellet klokken 7.00 medbringende morgenmaden, som kunne nydes i bussen. Turen til Plitvice gik via de skønne naturområder til Opatija og derfra til målet. Naturparken Plitvice består af 16 søer, der er så klare, at man ser fiskene svømme(r) rundt på bunden. Søerne krydser ind over hinanden og danner de smukkeste vandfald. Plitvice Nationalpark kom i 1979 på Unescos s liste over verdens naturarv. Området omkring Plitvice-søerne hører til Karstbjergene, som strækker sig 500 km. langs Adriaterhavets kyst. 12 Solnedgang over Adriaterhavet Efter en storslået oplevelse var alle igen tilbage på hotellet klokken ca Søndag den 17. maj. Sol og 18 grader. Kl morgenmad. Pakke bus kl og afgang klokken Efter ca. ½ times kørsel sang vi, med Christa som forsanger: Bjørnen vågner Katinka, Katinka Dagen i dag. Efter de sædvanlige betalingsstationer var vi ved grænsen til Slovenien klokken Paskontrollen foregik på den måde, at vi alle skulle holde vores pas op, så den kvindelige paskontrollør, der stod nede ved chaufføren, kunne se, om vi havde pas. (Hvis det var muligt) Hun var tilfreds, og turen kunne nu fortsætte ad den smukke vej, som vi var kommet på sidste mandag, og for den sags skyld også havde kørt på, da vi var i Postojna. Klokken var der 25 minutters rast umiddelbart ved afkørslen til Postojna.

13 Omkring klokken kunne vi se den første sne på Alperne, og kort tid efter passerede vi den Østrigske grænse Turen gik nu mod Salzburg, og så var vi igen i gang med de mange tunneler, inden en rast på Rast Feistfritz. Pause fra klokken til Det var frokostpausen. Turen fortsatte atter gennem tunneler, og inden vi kørte ud af Østrig, fik vores bus fyldt brændstof på. Det var på Raststation Eben, hvor vi havde 15 minutter til at strække ben, og evt. tænde en smøg i rimelig afstand fra tankstationen. Det blev til 350 liter diesel og temperaturen var nu 26 grader. Klokken kørte vi forbi borgen, der var anvendt i forbindelse med optagelse af filmen Ørneborgen; den rigtige Ørneborg ligger ved Salzburg i Østrig. Da vi var ved Hallein, kom sandheden om dagen i morgen : Morgenmad klokken 6.15 og afgang klokken Til München havde vi 100 kilometer, og klokken var blevet Lidt senere kørte vi over floden Tyroler Achen, og umiddelbart efter havde vi på højre side Tysklands største sø, Chiemsee. Vi var ved afkørslen til Innsbruck, og landmanden var godt i gang med at vende høet på marken. Næste rast var på Holzkirchen Nord fra klokken til 16.55, og til München havde vi kun 30 km. Klokken kørte vi forbi München Arena, og vi var i området med de mange hummelmarker Klokken krydsede vi Donau, og 15 minutter senere drejede vi fra motorvejen ind til overnatningshotellet Gasthaus Christl, det samme hotel, som vi overnattede på, da vi kørte til Pula. Inge og jeg fik samme værelse i annekset som på udturen. Der var aftensmad klokken og menuen var: Salat, kartoffelsuppe, svinesteak og is. Mandag den 18. maj. Torden om natten, let regn og morgenmad klokken Klokken 7.00 sad vi alle i bussen. Der var 13 grader udenfor og 678 km. til Rostock. Vi kørte langs hurtigbanen til Nürnberg og blev overhalet af hurtigtoget, der netop var på vej til Nürnberg. Umiddelbart efter Nürnberg delte vejen sig, og vi tog vej 9 mod Berlin. Der var nu stille i bussen, hvilket var tegn på, at alle havde været tidligt oppe. Dagens første kaffe blev lidt senere serveret, og de tunge skyer hang stadig over os. 13

14 Da klokken var blevet 8.30, nåede vi Bayreuth, og ½ time senere var der rast på Rasthof Hirchenberg fra 9.00 til Turen gik videre, og ved næste stop skulle frokosten indtages. Vi var igen kommet ud på motorvejen, og dagens første sang var: Dagen i dag Derefter Jeg ser de bøge lyse øer og til sidst Dit sind flyver altid så viden omkring. Så satte koret bag i bussen ind med sangen Michael- Michael-Michael- Michael, og straks kom dagens første servering. Det var blevet lunere, skyerne spredte sig og temperaturen var 17 grader. At det var 9 dage siden, vi sidst havde kørt her, kunne ses på Rapsen, der var falmet noget. Klokken havde vi 130 km. til Berlin, det trak igen op til regn, og vi krydsede Elben. Stop ved Rasthof Fläming, hvor vi havde rast fra til 12.30, så her var der frokost. Efter 10 minutters kørsel forlod vi vej 9 og satte kurs ad vej 10 mod Rostock. Vi var nu kommet ind i Storkeland, idet der fra forskellige sæder i bussen lød se storken, og lidt senere igen - se storken, og sådan lød det nogle gange. Efter lidt kødannelse nåede vi rastepladsen Prignitz Ost, hvor vi havde pause fra klokken til 14.45, og nu havde vi kun 130 kilometer til Rostock. Chaufføren fortalte historien om Erna og Esther, der sad oppe i Skagen og røg cigar i regnvejr. Da der var taget hul på historierne var det Bjørda, der fortalte historien om gamle Katrine, og igen var så Morten i højtalerne med historien om Ældre Sagen der var på den årlige tur på Arresøen. Historierne blev afløst af fællessang, idet Christa sang for til Jeg elsker den gamle, den vaklende rønne, Lynæs valsen og afsluttede med historien om Lille Peter og bagefter om de 2 bønder. Til sidst sluttede vi af med et par sange Pigen der bor i Harzen og Hundested valsen. Men der var dog lige plads til en lille vovet historie om Søren og Sofie der boede på landet, og fra Morten historien om Carlsen der var på toilettet. Klokken nåede vi Bordershoppen, hvor der var afsat ½ time til at handle i. Det benyttede især Morten sig af, idet han var løbet tør for øl i bussen. Klokken kørte vi til færgen, og klokken var der afgang mod Gedser med færgen Prins Joachim. Nogle havde på forhånd bestilt Wienerschnitzel og islagkage pris kr. 145,00. Klokken var færgen i havn, og så gik det mod første stop i Fædrelandet, rastepladsen ved Farøbroen, hvor Morten og Michael stod af, og der kom ny chauffør ombord som hed Georg. 14

15 15 Havde det ikke regnet før, gjorde det det eftertrykkeligt, da vi gjorde holdt på Farøbroen klokken for at skifte chauffør. Næste stop var Ølby, derefter Frederiksværk for til sidst at nå Hundested klokken ca En god tur var til ende, og vi 52 fra Ældre Sagen havde fået en god oplevelse. At rejse er at leve. Tekst og foto: Ernst Peters Gennemlæst: Stephan Petersen

Forord. DAGBOGSNOTATER. Østrig 1. 8. august 2015 1. Hanne og Flemming Jensen

Forord. DAGBOGSNOTATER. Østrig 1. 8. august 2015 1. Hanne og Flemming Jensen Forord. Denne dagbog beskriver en busrejse til Østrig nærmere bestemt til det område, som kaldes Salzkammergut eller Salzburgerland i perioden 1. 8. august 2015. Rejsen var tilrettelagt af Ældre Sagen

Læs mere

Ferie i Italien fra 7. april til 7. juni 2011

Ferie i Italien fra 7. april til 7. juni 2011 Torsdag den 7. april 2011 Ferie i Italien fra 7. april til 7. juni 2011 Nu kunne vor næste ferie begynde så vi startede af sted mod Kolding. Kilometertæller hjemmefra 182.768. Vi ankom til Kolding campingplads

Læs mere

Fredag den 22. august Helsinge.

Fredag den 22. august Helsinge. Fredag den 22. august Helsinge. Efter at campingvognen var pakket færdig, gik turen mod Tyskland, hvor vi startede med et kabe-træf på Camping Medelby i Nordtyskland. Tyskland Camping Medelby (Mitte) Straks

Læs mere

Søndag d. 10. august

Søndag d. 10. august Dagbog for Sicilien turen 2008 gennem Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Spanien og Italien til Sicilien. På tur med Lis & Bjarne (2459, Marie & Preben (1721). Asta & Jørn (2234) tlf.: 75 68 39 14 Onsdag

Læs mere

Fra Svendborg til Prag.

Fra Svendborg til Prag. 1 Cykeltur. Fra Svendborg til Prag. Fra torsdag d. 15. juli til lørdag d. 24. juli 2010. Jeg havde planlagt årets cykeltur igennem foråret inde i mit hoved, både i min fritid, på træningsturene og på mit

Læs mere

Skotland 2009. Vores første egentlige kaffepause.

Skotland 2009. Vores første egentlige kaffepause. 1 Skotland 2009. Indledning: Så var der igen dømt tur til De britiske Øer, nu for 3. gang for Marie s og mit vedkommende, indenfor de sidste 6 år. Som sidste gang vi var af sted sammen med Lena og Ole

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 05. 2006.

Nyhedsbrev nr. 05. 2006. Berlin 25.maj til 28. maj Nyhedsbrev nr. 05. 2006. Vi skulle mødes på Hornbækvejen under motorvejsbroen kl. 7.45. Det gjorde vi så, de var der alle sammen på nær Bjørn, han havde angiveligt haft nogle

Læs mere

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Punkt... Side Søndag den 10. november 2002... 3 Mandag den 11. november 2002... 5 Tirsdag den 12. november 2002... 7 Onsdag den 13. november 2002...

Læs mere

Pilgrimsruten Nordspanien

Pilgrimsruten Nordspanien 1 Pilgrimsruten Nordspanien Fra Pamplona til Santiago de Compostella August - september 2010 Af: Tommy Nylandsted Andersen Mit pilgrimsbevis 2 3 Pilgrimsruten på cykel 2010. Fredag 20. august. Så skulle

Læs mere

Rejseholdets dagbog fra Cuba 2006. Cuba. Side 1 af 27

Rejseholdets dagbog fra Cuba 2006. Cuba. Side 1 af 27 Cuba Side 1 af 27 Rejseprogram til Cuba 2006 Ugedag Dato Aktiviteter Onsdag 15. nov. Afrejse til Cuba fra Kolding Banegård til København Torsdag Fredag 16. nov. 17. nov. Afrejse fra Kastrup Lufthavn til

Læs mere

Turen går til Østeuropa Af Eva Klintø (1031) 9 lande på 4 uger

Turen går til Østeuropa Af Eva Klintø (1031) 9 lande på 4 uger Turen går til Østeuropa Af Eva Klintø (1031) 9 lande på 4 uger I foråret 2005 er vi nogle autocampere, som kører ned gennem Østeuropa. Vi har lyst til at se, hvordan vores nye EU lande ser ud. Vi besøger

Læs mere

Medlemsblad for Postpensionisternes Landsforening

Medlemsblad for Postpensionisternes Landsforening Posthornet 04/13 Medlemsblad for Postpensionisternes Landsforening August Besøg Landsforeningen På Mallorca Side 4 Side 6 generalforsamling i Postpensionisternes Landsforening Side 12 Vinteransøgning Side

Læs mere

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Det hele startede i september 2006. Arthur, Eva og Kaj var ved at planlægge en tur gennem Ukraine og Rusland helt til Sibirien. Vi var netop kommet hjem

Læs mere

2011 Cykelferie langs Rhinen

2011 Cykelferie langs Rhinen Torsdag, den 16. juni: Turstart på en regnvejrsdag Fri fra arbejde kl. 15 og det er tid til at pakke bilen med cykler og bagage. Vi startede turen mod Padborg lidt i 18 og forventningerne var høje. Aftensmaden

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 06. 2006.

Nyhedsbrev nr. 06. 2006. Nyhedsbrev nr. 06. 2006. Træf på Toppen konverteret til Revskindshült og Nyborg kombineret med en test af Carpal tunnelen Den gamle formand på Fyn var kommet med et tilbud, han har i årevis fortalt hvor

Læs mere

2015 Ekspedition Vestnorge til Nordkapp.

2015 Ekspedition Vestnorge til Nordkapp. 2015 Ekspedition Vestnorge til Nordkapp. Sig nærmer tiden, hvor vi stopper på arbejdsmarkedet. Jeg for at gå på pension, og Karin for at gå på efterløn med udgangen af august 2015. Med ferie og seniordage

Læs mere

TUR RUNDT I EUROPA 2013

TUR RUNDT I EUROPA 2013 TUR RUNDT I EUROPA 2013 Meget tidligt om morgenen den 27. august (midt om natten) var det tid at gå den lille tur fra Strandmøllevej til Netto ved Munkholmvej, for det var nemlig derfra, at bussen skulle

Læs mere

torsdag, den 1. august 2013: tirsdag, den 6. august 2013:

torsdag, den 1. august 2013: tirsdag, den 6. august 2013: 2013 Sommerferie i Østrig og Tyskland. Nu er vi fremme ved årets længste dag, og vi har endnu ikke planlagt vores sommerferie. Vi regner med at turen i år skal gå til Østrig og Wien. Inden vi starter ferieturen,

Læs mere

SeniorNyt. Statoil Pensionistforening ØST Medlemsblad nr. 51 Juli 2015. Læs om otte varme dage i Kroatien. Gensyn med Grønnegårds Teatret

SeniorNyt. Statoil Pensionistforening ØST Medlemsblad nr. 51 Juli 2015. Læs om otte varme dage i Kroatien. Gensyn med Grønnegårds Teatret SeniorNyt Statoil Pensionistforening ØST Medlemsblad nr. 51 Juli 2015 Læs om otte varme dage i Kroatien Gensyn med Grønnegårds Teatret Kommende arrangementer: Besøg i Botanisk Have Efterårstur til Fyn

Læs mere

Marokko 2014. Fredag 17. oktober 2014 (Merete).

Marokko 2014. Fredag 17. oktober 2014 (Merete). Marokko 2014 Fredag 17. oktober 2014 (Merete). Vi havde glædet os meget til Marokko turen, fordi det var første gang, at vi (Bent og jeg) skulle til det Afrikanske kontinent. Tirsdag før afrejse havde

Læs mere

Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli.

Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli. 28 Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli. Dagen startede som den plejede med et morgenbad, derefter var der Früstück nede i hotellets kælder, hvor maden var stillet frem til os, den var lidt spartansk,

Læs mere

Turen går til ROM Torsdag den 21.marts 2013 starter vores tur til ROM. Vi har pakket campingvognen onsdag og da jeg kommer hjem fra arbejde om eftermiddagen går der kun ½ time så suser vi af sted. Der

Læs mere

Cyklerne blev pakket med bagagen og bilen blev forladt. Efter en lille cykeltur i byen,

Cyklerne blev pakket med bagagen og bilen blev forladt. Efter en lille cykeltur i byen, Forberedelserne til turen havde vi (jeg) gjort i vinters. Togtiderne var undersøgt. Der går et tog fra Hamburg-Altona banegården, direkte til Dresden. Togbilletterne kunne først købes fra 20. april, hvilket

Læs mere

2010 Sommerferie i Italien.

2010 Sommerferie i Italien. 2010 Sommerferie i Italien. Her er så en sommerferiefortælling fra mors (Karins) og min sommerferie, som denne gang går til Italien. Det er anden gang vi ikke har børn med De er blevet voksne og holder

Læs mere

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen Anker Sørensen 1 Dagbog: Min tid i Grønland Anker Sørensen 1965 1971. og besøg i sommeren 1998. Onsdag,d.11.8.1965. Dagen er nået, og med stor forventning om det, der venter mig af oplevelser og arbejde,

Læs mere

Efterårsferie fra 20. august til 4. oktober 2013

Efterårsferie fra 20. august til 4. oktober 2013 Efterårsferie fra 20. august til 4. oktober 2013 Tirsdag den 20. august 2013 startede vi på vor efterårsferie. Kilometertælleren stod på 228157 og efter lidt luft på tankstationen kørte vi klokken 10 mod

Læs mere

Flyet landede i Singapore kl. 22.00 dansk tid eller kl. 05.00 Singapore tid. Flyvetid 12 timer i alt.

Flyet landede i Singapore kl. 22.00 dansk tid eller kl. 05.00 Singapore tid. Flyvetid 12 timer i alt. Dagbog New-Zealand Lørdag den 19. februar februar 2011 Skrevet af Anita. Mødetid i Københavns Lufthavn kl. 08.30. Fælles indtjekning. Flyet lettede rettidigt ca. kl. 11.15 med kurs mod Singapore. Vi fik

Læs mere

www.mc-fossilerne.dk

www.mc-fossilerne.dk Efterår 2009 nr 4 Ska du med til USA 2010? Triumph-tog gennem DK Fossil-tur til Oberaudorf www.mc-fossilerne.dk Se flere billeder og turberetninger inde i bladet eller på vores hjemmeside Glimt fra nogle

Læs mere

2011 Kr. Himmelfart i Berlin.

2011 Kr. Himmelfart i Berlin. 2011 Kr. Himmelfart i Berlin. Her er lidt fra vores Kr. Himmelfartstur til Berlin. At vi kom til Berlin i Kr. Himmelfartsferien, må vi sige skete meget spontant. Jeg var torsdag i ugen før til afskedsreception

Læs mere

ROSA. Gennem 10 lande til Kreta. Tekst & foto: Vivi & Steen (3082)

ROSA. Gennem 10 lande til Kreta. Tekst & foto: Vivi & Steen (3082) Tekst & foto: Vivi & Steen (3082) På mødestedet i Grado, Italien startede vi med langbord om aftenen. Og det havde vi så stort set hver dag, når ikke der var et andet arrangement i kalenderen ROSA Dag

Læs mere