Straffespark Penalty Elf-meter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Straffespark Penalty Elf-meter"

Transkript

1 Straffe Penalty Elf-meter A-træner opgave lavet af Peter Foldgast. 2011

2 Indholdsfortegnelse Forord!!!!!!!!!!! side 3 Indledning!!!!!!!!!!! side 4 Opgaveformulering!!!!!!!!! side 5 Metode!!!!!!!!!!! side 6 Hovedopgave!!!!!!!!!! side 7 Brændt straffe!!!!!!!!!! side 17 Trænerens valg af er!!!!!!!! side 19 Konklusion!!!!!!!!!! side 22

3 Forord Peter Foldgast, gift med Tatjana og har to børn Emilia 12 år og Nicolas 6 år. Bor i Slagelse, hvor jeg arb. på en skole som fuldtidsidrætslærer. Jeg er uddannet tømmer, men nåede ikke at komme ud og arb. som tømmersvend, da jeg fik en fuldtidskontrakt med Brøndby IF dagen efter, jeg blev udlært. Der spillede jeg i 6-7 år, hvorefter jeg tog til Tyskland i Rot-Weiss-Essen. Der var jeg i 1 år. Så gik turen til AGF, hvor jeg spillede i 3 år. Yderligere en lille tur til Færøerne i et par måneder. Det sidste sted, jeg spillede, var i FC. Vestsjælland i 1 1/2 år, men blev desværre nødt til at stoppe grundet mit knæ ikke kunne mere. Det var selvfølgelig noget, jeg vidste vil komme, så jeg havde gjort mig tanker omkring, hvad jeg så skulle lave. Det tog ikke lang tid at finde ud af, at jeg skulle blive i fodboldverdenen, da det er der, jeg trives bedst. Det skulle dog ikke være bag skrivebordet i en klub, men ude på banen, hvor man har fodbolden helt tæt på. Derfor har jeg valgt at gå trænervejen. Så det har været godt selv at have haft mange forskellige trænere - både gode og dårlige, så kan man netop selv anvende det, man mener, der kan bruges til ens egen træning/kamp. Mit mål er at komme op på højste niveau. Jeg fik muligheden for at blive ass. træner for Michael Schjønberg i FC. Vestsjælland, hvor jeg var 1 år, derefter fik jeg ansvaret for 2. holdet i serie 1. Der rykkede vi op 1. år til Sjællandsserien, hvor vi er nu og ligger i den bedre halvdel. Til sidst vil jeg gerne sige tak til dem, der har hjulpet mig: Tak til min instruktør Jens Tang Olesen for super god vejledning,feedback og hjælp. Tak til de 28 trænere, der har udfyldt spørgeskema. Tak til min gode kollega Ulla Hass Hansen for gennemlæsning.

4 Indledning Mit valg af opgave lå lige til venstrebenet. Straffe har altid fascineret mig. Det er det eneste tidspunkt, hvor man er alene i fodbold, og alle kigger kun på én, bliver man helt eller skurk? Så alt fokus er kun på er og målmanden har alt at vinde. Jeg har altid håbet, at knald eller fald kampe kom ud i straffeskonkurrence, når man har siddet og set kampe i tv. Her kan man rigtig se, om de kan klare, når der er max fokus på den enkelte spiller. Med hensyn til da jeg selv spillede, var jeg også den første, der meldte mig til at e, når vi skulle ud i straffeskonkurrence. 2 gange har jeg været med til straffeskonkurrence. 1 gang i kvartfinalen i pokalen mod OB og 1 gang mod Schalke 04 i UEFA cuppen. Jeg ede i begge kampe som nr. 4 og scorede i samme side begge gange. Og vi gik videre begge gange. Straffeskonkurrencen er en oplevelse, jeg bare måtte have. Det at være på helt alene og mærke suset, når alle kigger på én. At det så ovenikøbet lykkedes - det er super fedt.

5 Opgave-formulering 1. Kortlægning af mulig systematik i den måde straffe bliver udført på i forhold til den afstand og vinkel, som er har til bolden? Derved give målmand et redskab, hvis der er systematik i det? Delopgaver: a. Bliver der brændt flere straffe i de store finaler end gennemsnitligt brændt straffe?!! b. Træners valg af er til straffe? Afgrænsning til opgave 1: Der bliver ikke kigget på målmandens udfald. Der vil heller ikke blivet taget højde for vigtigheden af et, om det så er i en Champions League finale eller en normal turneringskamp. Stilling og tidspunktet når der es, bliver der heller ikke taget højde for.

6 Metode Opgave 1 Her vil jeg finde så mange straffe som muligt for at få et så godt billede som muligt af evt. system i et? Selve et vil jeg kun godtage, hvis jeg er helt sikker på, hvor er starter sit tilløb, og hvor er skyder henne i målet. Hvis er skyder forbi eller over mål tæller et stadig og bliver noteret i den side bolden ryger forbi. Jeg vil også selv prøve at e fra de forskellige vinkler med venstrebenet, og få en af mine spillere til at e med højrebenet, så jeg kan finde ud af, hvor det er mest naturligt at e. Jeg vil også undersøge, om jeg kan finde nogle, der har berørt emnet evt. andre analyser eller artikler for at lave en sammenligning. Del-opgave a: Her vil jeg finde alle store finaler (VM,CL og Uefa cup), der er kommet ud i straffeskonkurrence og så sammenligne med det, jeg finder ud af i opgave 1 i forhold til, hvor mange, der bliver brændt i gennemsnit. Del-opgave b: Her vil jeg lave et spørgeskema og sende ud til alle trænere i superligaen, 1 div. og begge 2 div. Spørgeskemaet omhandler, hvordan de vælger deres er til straffe. Ligeledes giver jeg dem muligheden for at uddybe deres valg.

7 Hovedopgave 1. Kortlægning af mulig systematik i den måde straffe bliver udført på i forhold til den afstand og vinkel, som er har til bolden? 1015 straffe har jeg kigget igennem for at få et godt billede af et muligt system omkring, hvor er skyder. 900 er fra straffeskonkurrence. 115 er fra ordinær spilletid. 252 blev udført med venstrebenet, 763 blev udført med højrebenet. Jeg har lavet nogle skemaer, hvor ene er ført ind i. Ud fra disse skemaer vil jeg lave en analyse af hvert område er starter sit tilløb fra. Jeg vil begynde med venstrebenet, derefter højrebenet og til sidst samlet set. Der har ikke været meget materiale, man kunne finde andre steder omkring straffe, men jeg har fået fat på en undersøgelse af Michael Bar-Eli og Ofer H. Azar, som de har lavet til et firma, der hedder Taylor & Francis. Så der er lidt, man kan sammenligne med. Jeg vil også skrive lidt om mine egne erfaringer i forhold til, hvordan jeg har tænkt og udført mine straffe.

8 Hovedopgave Analyse på venstrebenet: Se skema på næste side, hvor der også er lavet et eksempel, så man kan se, hvordan fremgangsmåden har været. V1: Der var kun 3 fra den position, de blev alle 3 et i zone 1. Med det korte tilløb og den lille vinkel lægger det op til et inderside i zone 1. Det vil helt klart også være der, jeg ville e, hvis jeg skulle have det tilløb. V2: 10 derfra. (4 i zone 1) (1 i zone 2) (5 i zone 3) Stadig et kort tilløb, men har nemmere ved at variere et efter der er kommet lidt vinkel på. V3: 77 derfra. (43 i zone 1) (17 i zone 2) (17 i zone 3) 56 bliver et i zone 1. Igen er der ikke så meget vinkel på, men afstanden gør, at man som er har mere tid til at tænke over et og kan evt. se om målmanden laver et udfald, de kan e efter. Som målmand vil jeg vente til sidst øjeblik og springe ud i zone 1, for det er mest naturligt, at et kommer der. V4: 109 derfra (16 i zone 1) (13 i zone 2) (80 i zone 3) Der er vi oppe på 73 i zone 3, som taler for sig selv, hvis man er målmand skal man tage den chance og springe ud i zone 3. Det er også det, jeg helt sikkert vil foretrække, da afstanden og vinklen gør, at man kan få meget fart på bolden, og bolden skruer væk fra målmanden. V5: 36 (9 i zone 1) (5 i zone 2) (22 i zone 3) 61 i zone 3 Det er lidt omvendt i forhold til V1 og V3, hvor der bliver et mest i zone 1. Vinklen er heller ikke stor i V5, men længden på tilløbet må have noget at sige, det kunne bunde i noget usikkerhed hos er, at han ikke har besluttet sig for, hvor han vil e. Derfor har han brug for det lange tilløb til at tænke og håbe på, at målmanden laver et udfald, som han kan e efter. V6: 17 (8 i zone 1) (7 i zone 2) (2 i zone 3) Fra V6 kan man nå at skifte vinkel i sit tilløb, så man kan starte i V6 og komme igennem V3 og V1. Det vil stadig være et naturligt løb for er, så den er svær for målmanden at læse.

9 Straffe med venstre ben Position Zone 1 Zone 1 Zone 2 Zone 2 Zone 3 Zone 3 V V V V V V IALT Eks.1 Det er i område V4 at er starter sit tilløb, han er i zone 3. Herefter kan man se i skemaet, hvor mange, der har været fra de forskellige områder. MÅL Zone 1 Zone 2 Zone 3 Straffesplet H2 H1 V1 V2 H4 H3 V3 V4 FELT H6 H5 V5 V6

10 Hovedopgave Analyse på højrebenet: Se skema for højrebenet på næste side. H1: 6 (2 i zone 1) (0 i zone 2) (4 i zone 3) Det samme som V1. Mest naturligt for en højrebenet at sætte den ind med en inderside i zone 3. H2: 22 (12 i zone 1) (3 i zone 2) (7 i zone 3) 55 bliver et i zone 1 med et kort tilløb, hvor målmanden ikke kan nå at påvirke er, så han må bare tage en chance. H3: 331 (98 i zone 1) (51 i zone 2) (182 i zone 3) Det er det mest benyttede udgangspunkt for en højrebenet. Der er 51, der bliver et i zone 2, derfor har jeg lavet en lille udvidet undersøgelse af det område. Der blev scoret på 47 af de, så 4 brændt, hvor 3 af de brændte var over mål. Så det er tydligt bevis på, at målmanden næsten altid vælger en side at gå til. H4: 266 (170 i zone 1) (37 i zone 2) (59 i zone 3) Hele 64 er i zone 1. Så ligesom i V4 skal målmanden springe ud, men denne gang i zone 1. Så både V4 og H4 er de positioner, hvor sandsynligheden er størst for, at målmanden vælger den rigtige zone at springe ud i ifølge min analyse. H5: 108 (50 i zone 1) (14 i zone 2) (44 i zone 3) Det er stort set 50/50, hvad man gør som målmand, når er starter i H5, dog skal målmand ikke blive stående. H6: 30 (13 i zone 1) (4 i zone 2) (13 i zone 3) Det er det samme som i H5.

11 Straffe med højre ben Position Zone 1 Zone 1 Zone 2 Zone 2 Zone 3 Zone 3 H H H H H H IALT MÅL Zone 1 Zone 2 Zone 3 Straffesplet H2 H1 V1 V2 H4 H3 V3 V4 FELT H6 H5 V5 V6

12 Hovedopgave Samlet oversigt med venstrebenet: 252 (83 i zone 1) (43 i zone 2) (126 i zone 3) Hvis man som målmand ikke kan huske alle de forskellige områder, hvor er starter og skyder, skal man som målmand vælge at springe ud i zone 3. Der er 50 chance for, at det er den rigtige side, når det er venstrebenet, der er. Den vil kun være 33 i zone 1. Samlet oversigt med højrebenet: 763 (345 i zone 1) (109 i zone 2) (309 i zone 3) Den er meget ligeligt fordelt imellem zone 1 (45) og zone 3 (41 ). Så igen, hvis man har glemt den analyse, jeg har lavet, så skal man som målmand bruge sin mavefornemmelse, når en højrebenet er. Samlet oversigt med begge ben: 1015 (428 i zone 1) (152 i zone 2) (435 i zone 3) Hvis man som målmand ikke har nogle viden omkring straffe, er der stadig gode chancer, hvis han springer til en af siderne. Han må bare ikke blive midt i målet, der er kun 14 chance for, at der bliver et der. Se skema på næste side.

13 Straffe med venstre ben Antal ialt Mål ialt Mål ialt Brændt ialt Brændt ialt Straffe med højre ben Antal ialt Mål ialt Mål ialt Brændt ialt Brændt ialt Straffe men begge ben Antal ialt Mål ialt Mål ialt Brændt ialt Brændt ialt Ialt Zone 1 Zone 1 Zone 2 Zone 2 Zone 3 Zone MÅL Zone 1 Zone 2 Zone 3 Straffesplet H2 H1 V1 V2 H4 H3 V3 V4 FELT H6 H5 V5 V6

14 Hovedopgave Sammenligning med andre undersøgelser: Den eneste sammenligning, der var at finde, er om brændt straffe. Undersøgelsen er lavet af Michael Bar-Eli og Ofer H. Azar for et firma, der hedder Taylor & Francis. Der skriver de, at der kun bliver brændt 20 i Spanien, England, Italien, Frankrig og i de store turneringer. Hvorimod i min undersøgelse bliver der brændt 30, så 10 flere brændte straffe end i deres undersøgelse. Mit bud hvorfor det ikke stemmer er, at i min undersøgelse er 900 af ene fra straffeskonkurrence. En forklaring på forskellen kunne være, at hvert er afgørende, når man er i straffeskonkurrence, så der er nemlig meget pres på. Hvorimod deres undersøgelse bygger på i selve kampen, og der er det ikke så tit, at det er et altafgørende straffe, så der er ikke lige så meget pres på. Eks. et hold fører 3-0 og de får straffe til sidst i kampen, der vil jo ikke være pres på, i forhold til en straffeskonkurrence. Derfor tror jeg, at der er det gab på 10. Mine egne erfaringer omkring straffe: Som nævnt i indledningen er straffe altid noget, jeg har gået meget op i. Jeg vil tror, at jeg som seniorspiller har et 10 straffe og alle samme i zone 3 med mit venstre ben. Jeg har brændt 1. En ting, jeg har gjort ved alle, er at beslutte mig for, hvor jeg ville e henne inden et. inden, Derved kan jeg holde fuld fokus på et, og ikke tænke på, hvor målmanden springer hen, eller om han prøver at lokke mig. Mit straffe for Brøndby IF. mod Schalke 04 står meget klart for mig, husker det som det var igår. Jeg melder mig selv som er og vil e som nr. 4, fordi sidst vi var i straffekonkurrence, ede jeg også som nr. 4, så lidt overtror gik der i den. Under de 7 første holder jeg fokus oppe på midten og jubler heller ikke ved mål til os eller brændt straffe til Schalke. Det bliver min tur, og jeg er fast besluttet på, hvor jeg vil e henne. Frank Rost (Schalkes målmand) har læst mig, og er meget tæt på at redde mit, så hvis jeg havde tøvet et split sek. omkring hvor jeg vil e, havde han taget den. Så mit råd til er: Beslut dig, inden du går til bolden. Man kan inden på youtube.com (søg brøndby vs schalke, vælg den, hvor tiden er 5.53) finde denne straffekonkurence mod Schalke 04, hvor man tydelig kan se de ting, jeg har omtalt.

15 Kampe Kamp-oversigt for straffe kampe kampe Man U-Chelsea (1) 6 Tyskland-England 9 Steaua b-valencia 10 Korea-Iraq 9 Genk-Haifa 7 URG-Ghana 9 USA-Brazil 6 Japan-Østrig 10 Brazil-Paraguay 7 Barcelona-Milan 9 AUS-Japan 10 AAB-Man city 9 England-AID 10 S Korea-Japan 7 Barcelona-Steaua 8 Bayern-R.Madrid 9 Benfica-Paris SG 10 Man U-Everton 9 Napoli-Inter 11 FC.Barso-De porto 9 Man U-Arsenal 3 DK-Holland 10 AL hilal-zenit st. 7 Paraguay-Japan 9 Conference semi. 9 Hamborg-Werder 7 Schalke-Dortmund 9 England-Argentina 10 Milan-Hamborg 10 Liverpool-Milan 7 Brazil-Italien 9 Club A-Inter 11 Bayern-Milan 9 Tyskland-Argentina 8 Spartak M-CSKA 10 Argentina-Italien 9 Spanien-Italien 9 Sevilla- Fenerbahce 9 Argentina- Yugoslavia 8 Ukraine-Schweiz 7 Galatasaray- Arsenal 7 A-League Finale 9 Celtic-Spartak 8 Rovers-Shamrock 8 Newcastle- Partizan 14 Gilling-Man City 9 FC.Dinamo- FC.Slovan 11 PSV-Tottenham 14 Man U-Tottenham 7 Chelsea- Blackburn 10 LA Galaxy-Man city 19

16 Kampe Kamp-oversigt for straffe kampe kampe Aston v.-juventus 11 Italien-Frankrig 9 Portugal-Argentina U Fiorentina-Rangers 9 England-Portugal 9 Birmingham- Watford 16 Paraguay- Venezuela 9 AUS-URG 9 Liverpool-Nort town 9 Nigeria-Zambia 10 Argentina-URG 10 Inter-Juventus 14 Brøndby-Schalke 8 Koreq-Japan 12 Charlton-Swindon 10 Man U-Chelsea (2) 14 Japan-Østrig 10 Burghausen- Bayern M. 14 Brazil-Argentina 8 Andre 112 Wimbledon-Luton 10 Nigeria-Spanien U-17 6 LA.Galaxy-Salt Lake 14 Brazil-Holland 7 Bulgarien-Mexico 8 Irland-Romanien 10 Framengo- Botafogo 6 LA.Galaxy- Pachuca Adelaide- Newcaslte 12 Brisbane-CC Marines 9 Brazil-Spanien U-20 8 Twente-PSV 14 8 Osnabruck-HSV 8 Inter-Schalke 04 7 S Korea-Spanien 9 Sverige-Romanien 12 Holland-Italien 8 URG-Holland 10 Milan-Juventus 10 Bayern-Mainz 12 Krakow-Vålerenga 10 Grasshopper- Steaua b. 9 Liverpool-West ham 8 Canada- Martinique 14 Singapore-Kina 9 IALT 1015

17 Bliver der brændt flere straffe i de store finaler, end gennemsnitligt brændt straffe? Del-opgave a: Jeg har kigget 9 straffeskonkurrencer igennem fra forskellige finaler i VM, CL og UEFA cuppen. Det er der verdens bedste spillere er, og det er de kampe, der er mest fokus på i forhold til presse, tv-seere, tilskuere, penge både til klubben og den enkelte spiller og selvfølgelig den store pokal man ikke får, hvis man brænder. Kan de stå for presset? Kampe Antal Brændt Brændt CL 1986 Barcelona-Steaua b VM 1994 Brazil-Italien UEFA cup 1997 Inter-Schalke UEFA cup 2000 Arsenal-Galatasaray CL 2001 Bayern M.-Valencia CL 2003 Milan-Juventus CL 2005 Liverpool-Milan VM 2006 Frankrig-Italien CL 2008 Man U.-Chelsea IALT 9 Kampe NEJ det kan de ikke. Samlet set brænder de 38 i de 9 kampe, hvor i min undersøgelse med de 1015, bliver der brændt 30. Så verdens bedste spillere er 8 dårligere end gennemsnittet i følge min undersøgelse til at e straffe, når de ydre rammer spiller ind. Den var helt gal for Barcelona i 1986 mod Steaua b. Der brænder Barcelona 4 udad 4, og Steaua 2 udad 4, så Steaua vinder 2-0 efter 8.

18 Bliver der brændt flere straffe i de store finaler, end gennemsnitligt brændt straffe? 3 af kampene har en vinkel, som jeg synes, er interessant at kigge på. Kamp 1 Barcelona vs Steaua Den bliver spillet i Sevilla (Spanien) foran tilskuere. Barcelona er favorit og spiller på hjemmebane. Så der forventes, at de vinder kampen, hvor Steaua har alt at vinde. Og som nævnt før kunne de ikke stå for det pres. Kamp 2 Inter vs Schalke 04 Det er et opgør, der bliver spillet over 2 kampe, hvor Schalke vandt den 1. i Tyskland 1-0. Inter vandt den anden på hjemmebane 1-0, så derfor skulle ud i straffe. Inter er helt klart favoritter i denne finale, men med tilskuere på hjemmebane blev presset for stort for dem, og Schalke 04 som underdogs kunne løfte pokalen. Kamp 3 Milan vs Liverpool Champions league finale 3-0 i pausen til Milan, hvor de nok sad i omklædningsrummet og fejrede titlen. Også kender man historien, Liverpool kommer på 3-3 i anden halvleg, og det der skulle vise så at være sikkert for Milan, har de smidt væk. Så Milan er gået for at være sikker vinder til at være en fiasko, hvis de ikke vandt. Kampen gik i straffeskonkurrence og Liverpool vandt. De sidste 6 finaler var der ikke noget tankevækkende ved.

19 Trænerens valg af er til straffe? Del-opgave b: Jeg har lavet et spørgeskema og sendt ud til alle trænere i superligaen,1 div og begge 2. div, og fået 28 svar tilbage. 8 fra superligaen. 9 fra 1. DIV. 11 fra 2. DIV. øst/vest. Spørgeskema: Forskellige overvejelser Altid Ofte Sjældent Aldrig Jeg vælger en angriber, så han kan lave så mange mål som muligt? Jeg vælger anføreren fordi han tager ansvar og kan tåle at brænde? Jeg vælger den spiller der har det bedste? Jeg vælger den spiller straffet er begået imod? Den spiller der først får fat på bolden er? Jeg lader selv spillerene vælge hvem der er? Jeg bruger min mavefornemmelse til valg af er? ? De fik også mulighed for at uddybe deres svar eller hvis de havde andre overvejelser. Herunder vil jeg tage deres svar fra spørgeskemaet og deres evt. uddybelse og analysere dem, punkt for punkt.

20 Trænerens valg af er til straffe? Jeg vælger en angriber, så han kan lave så mange mål som muligt. Der er ikke nogen, som vælger det som deres 1. prioritet, men 5 stk. tager det op til overvejelse, hvis de er meget foran og har vundet kampen. Så vil de lade deres angriber e, så han kunne få lavet nogle nemme mål og dermed få mere selvtillid. Min holdning er meget den samme med hensyn til valg af angriber, medmindre han er den bedste til at udføre straffe, så slog man to fluer med et smæk. Jeg vælger anføreren, fordi han kan tåle at brænde. Den får samme score som ovenfor. Så det er ikke anføreren, de kigger først på, når der skal vælges er. Men 6 stk. vælger deres anfører, når deres normale er ikke kan grundet skade eller andet. De begrunder det med, at det er der, man som anfører kan stå for presset, når der opstår noget uventet, som når fast er ikke er der til at e. Min mening omkring anføreren som er er, at hvis han er den bedste til at e, så er han. Men jeg vil ikke vælge ham, bare fordi han er anfører, selvom den normale er ikke har mulighed for at e. Jeg vælger den med det bedste. Den er fordelt godt ud på alle 4 muligheder. De 5, der har valgt at sætte x i altid, begrunder det med, at når er har styr på sit, skal han kun tænke på presset og ikke begge dele, men stort set vil alle trænerne gerne have den med det bedste til at e, hvis han nu kunne stå for presset. Men det er jo ikke altid, at man besidder begge dele. Jeg kigger også på eteknik, når jeg skal vælge, men det er ikke alt afgørende, men han skal selvfølgelig have noget eteknik, så han ved, hvor bolden lander henne :-) Jeg vælger den straffet er begået imod til at e. Der er kun en træner, der vælger, at han skal e, hvis det er begået imod ham. Valget af er er på plads inden kampen, så for at undgå forvirring i kampen, fastholder han er ligemeget hvad. De andre trænere holder sig til den gamle historie om aldrig at lade den e, som det er begået imod), de mener, de kan være for påvirket af situationen.

21 Trænerens valg af er til straffe? Jeg vil heller ikke vælger ham, det er begået imod, medmindre vi fører stort, så må han godt e, hvis han vil. Men det er noget, jeg tager stilling i kampen. Den spiller der først får fat på bolden er. Den er der 3, der har sat x i ofte, men i deres begrundelse for det, ligger der i det, at de selv lader spillerne vælge. Men det er ikke sådan, at der er 11 spillere, der kaster sig over bolden, når der bliver dømt straffe. Jeg vil aldrig give en spiller lov til at e, hvis han løb hen og tog bolden. Jeg lader selv spillerne vælge, hvem der er. 4 stk. har valgt altid, deres begrundelse er den, at de mener, at spillerne indbyrdes godt er klar over, hvem der er mest kompetent til at udføre straffeet. Jeg vil ikke lade spillerne selv vælge, fordi der er altid nogle, der er højt i hierarkiet, som vil overfuse de andre, der måske har større mulighed for at score med deres færdigheder, men ikke tør stå frem, når der skal vælges er. Jeg bruger min mavefornemmelse til valg af er. Der er 7 stk. der har valgt ofte. Men det er kun i tilfælde af deres valg af er ikke har mulighed for at e. Så bruger de deres mavefornemmelse udfra, hvordan deres spiller har gjort det i kampen. Så de tager ikke bare en spiller, der har spillet dårligt, selvom han måske har de kompetencer, som træneren mener, man skal have. Jeg bruger selv meget mavefornemmelsen med hensyn til er, da det er en ting jeg tror meget på. Mit valg af er. Pt. er mit valg på Anders Hundsballe. Det er en spiller, der ligger og vipper mellem FC. Vestsjælland og mit hold. Så jeg vil gerne hjælpe ham med, at der kommer mere fokus på ham i forhold til han laver flere mål, og lærer at komme ud i pressede situationer, som han forhåbenligt kommer ud for, når han kommer fast på 1. holdet. Er han ikke i stand til e, bruger jeg min mavefornemmelse til, hvem der så skal e.

22 Konklusion Straffe er noget helt særligt, og min fascination er under skrivningen af denne opgave absolut ikke blevet mindre. Jeg satte mig for at finde ud af, om der var en mulig systematik i den måde er udfører et på i forhold til afstand og vinkel. Det var der, og overraskende meget endda. Specielt i V4, hvor det var 73 af tilfældene, at der blev et i samme side, nemlig i zone 3. Ligeledes i H4, hvor det var 64 i zone 1. Jeg ville ligeledes undersøge, hvorvidt der blev brændt flere straffe i de store finaler end ved normale kampe, da presset ved de store finaler er enormt fra de ydre rammer. Der blev brændt 38 i finalerne, og min undersøgelse med 1015 viser, at der i gennemsnit bliver brændt 30. Så ja, de er 8 dårligere, når der er max pres på. I forhold til trænerens valg af er har jeg fået et stort indblik i og en større forståelse for de mange forskellige overvejelser, der ligger til grund for en træners valg af er. Det har været lidt af en øjenåbner at få så mange kvalificerede forklaringer på valget af er, og jeg vil helt sikkert have disse i mente, når jeg skal træffe et valg i fremtiden.

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle.

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. I Kina har man også spillet fod-bold for flere 1000 år siden,

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Brøndby Pige Cup Brøndby Hallen 8. 9. marts 2014

Brøndby Pige Cup Brøndby Hallen 8. 9. marts 2014 Brøndby Pige Cup Brøndby Hallen 8. 9. marts 2014 Velkommen til Jubilæumsfodbold Det er mig en stor glæde, at kunne byde velkommen til Brøndby IF Jubilæums Cup 2014. En særlig velkomst skal lyde til vores

Læs mere

Årets gang 2007. 2007 Årgang 98, Miniput Yngste:

Årets gang 2007. 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: Årets gang 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: Årgang 98 har haft en meget flot sæson, hvor hovedmålet var at lære at spille den rigtige fodbold a la AB, og helst i den bedste

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Tilpasset dansk mesterskab i 11-

Tilpasset dansk mesterskab i 11- Tiderne skifter og som ofte nævnt gennem det sidste halvandet år, er der sket mange store forandringer i den danske politisport. Det traditionsrige politifodboldmesterskab blev desværre, pga af et sent

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U13 14

Forslag til træningsøvelser for U13 14 Forslag til træningsøvelser for U13 14 Inderside. Spillerantal: Alle 2 bolde pr. 3 spiller Banestørrelse: 20 x 20 meter Scoring: Ingen Rød spiller skal stoppe bolden med fodsålen inden den spilles tilbage

Læs mere

KAMPPROGRAM Rev.2. Gladsaxe Cup. Den 21.-22. juni 2014

KAMPPROGRAM Rev.2. Gladsaxe Cup. Den 21.-22. juni 2014 KAMPPROGRAM Rev.2 Gladsaxe Cup Den 21.22. juni 2014 Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Velkommen... 2 Mødetid og betaling... 3 Præmier... 3 Spilleregler... 3 Dommere... 3 Rækken U7 A Lørdag Revision 2...4

Læs mere

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Øverst fra venstre: Jacob, Lucas, Christian, Mads, Christian HD og Jonas (træner) Nederst fra venstre: Nikolai, Anton, Mikkel H., Mikkel L., Victor

Læs mere

HUSUM BOLDKLUB'S DELTAGELSE i Easter Open 2012.

HUSUM BOLDKLUB'S DELTAGELSE i Easter Open 2012. HUSUM BOLDKLUB'S DELTAGELSE i Easter Open 2012. Torsdag den 05. april kl. 05.00 drog Husum's U15 & U13 1 og U13 2 drenge med trænere og holdledere, fra klubhuset med retning mod Venlo Holland, hvor de

Læs mere

Hi Skole Cup 2010. Program til Indefodboldstævne. Arrangør: 1. klasse den 14. marts i Vendiahallen. Hi Fodbold Ungdom. 1 af 5

Hi Skole Cup 2010. Program til Indefodboldstævne. Arrangør: 1. klasse den 14. marts i Vendiahallen. Hi Fodbold Ungdom. 1 af 5 Hi Skole Cup 2010 Program til Indefodboldstævne 1. klasse den 14. marts i Vendiahallen Arrangør: Hi Fodbold Ungdom 1 af 5 Velkommen Hi s Skole Cup 2010 For 20. år i træk arrangerer Hjørring IF Fodbold

Læs mere

Hjertelig velkommen til 2. udgave af: Brøndby Sommer Cup 2011

Hjertelig velkommen til 2. udgave af: Brøndby Sommer Cup 2011 Hjertelig velkommen til 2. udgave af: Brøndby Sommer Cup 2011 Lørdag den, 25. juni 2011 Søndag den, 26. juni 2011 Velkommen til Brøndby Sommer Cup Mikroput og Poder 2011 Det er os en stor glæde endnu en

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

Solrød Cup 2013. Kampprogram & Regler

Solrød Cup 2013. Kampprogram & Regler Solrød Cup 2013 Kampprogram & Regler 1 Indhold Velkommen... 3 Praktiske oplysninger... 3 Spilleregler... 4 Præmier... 4 Kampprogram... 5 De 5 forældrebud... 7 De 5 trænerbud... 8 Sponsorer... 9 2 Velkommen

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Husmandsfinte 2. Zidane-finte 3. Okocha-finte 4. Laudrup-finte 5. Cruyff-vending 6. Ronaldo-retningsskift (bag om støtteben) 7. 8 forskellige driblerytmer

Læs mere

GRUNDE TIL AT SPILLE FUTSAL

GRUNDE TIL AT SPILLE FUTSAL 10 JEG HAVDE FORNØJELSEN AF AT SPILLE FUTSAL I SKOLEN, OG HVAD FUTSAL KAN GIVE DIG SOM FODBOLDSPILLER ER INTELLIGENS OG EN ANDEN MÅDE AT TÆNKE FODBOLD PÅ. HVORFOR? FORDI MAN SPILLER PÅ MEGET BEGRÆNSET

Læs mere

1V1 positionsspil. Deltagere: Alle 6 pr. bane. Banen: 20 X 20. Materialer: 4 kegler og en bold pr. 6 spillere.

1V1 positionsspil. Deltagere: Alle 6 pr. bane. Banen: 20 X 20. Materialer: 4 kegler og en bold pr. 6 spillere. 1V1 positionsspil Deltagere: Alle 6 pr. bane Banen: 20 X 20 Øvelsen starter med at en spiller i midten skal løbe i position og vise hvor han vil have bolden. Rød spiller er presspiller, så blå skal være

Læs mere

Et håndboldemne i matematik

Et håndboldemne i matematik Et håndboldemne i matematik Lavet af Christian Lund Tallerupskolen mail@chrlund.dk I 2010 blev der afholdt europamesterskab i damehåndbold. Slutrunden var delt mellem to lande Danmark og Norge. Der var

Læs mere

Program for Indendørs Fodboldstævne SØNDAG den 6. december 2009 i Gladsaxe Sportscenter. Arrangør: Gladsaxe-Hero Boldklub

Program for Indendørs Fodboldstævne SØNDAG den 6. december 2009 i Gladsaxe Sportscenter. Arrangør: Gladsaxe-Hero Boldklub Program for Indendørs Fodboldstævne SØNDAG den 6. december 2009 i Gladsaxe Sportscenter Arrangør: Gladsaxe-Hero Boldklub Velkommen til indendørsstævne 2009 Igen i år har vi fornøjelsen af at afholde indendørs

Læs mere

VM i fodbold 2014 i Brasilien

VM i fodbold 2014 i Brasilien VM i fodbold 2014 i Brasilien Spille betingelser og regler Pris Tusseklubben inviterer til deltagelse i en tipsdyst på VM turneringen 2014. Hvert spil koster kr. 100,- Indsættes på Tusseklubbens konto

Læs mere

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1745 Stige / koordination Der arbejdes med 2 stiger (2 grupper spillere på en gang). Der skal gennemgås 5 stigeøvelser. Hver øvelse skal trænes 5 gange per spiller. Bane

Læs mere

Du kender situationen. Der er Champions

Du kender situationen. Der er Champions 62 Seernes sport øjne Engang var fodbold i tv noget med mudrede, engelske baner eller grynede billeder fra Europa Cup-kampe. I dag er transmissioner fra store sportsbegivenheder en ren opvisning i tv-teknologi,

Læs mere

U8 Stævne hos Køge Boldklub

U8 Stævne hos Køge Boldklub U8 Stævne hos Køge Boldklub Lørdag den 17 september fra kl. 10.00 til 15.00 Sponsorer: Spillested: Arrangør: Køge Boldklub Sted: Køge stadion Adresse: Ved Stadion 4 Postnr: 4600 By: Køge Land: Danmark

Læs mere

Den blå tråd. Børnefodbold i Gundsølille

Den blå tråd. Børnefodbold i Gundsølille Børnefodbold i Gundsølille Indhold Forord... 3 Fokuspunkter fra den sportslige koordinator... 4 De 10 trænerbud (DBU)... 5 Niveauet, mængden, holdet og bolden.... 6 Intro til oversigten... 6 Trænerkvalifikationer...

Læs mere

A-TRÆNER HOVEDOPGAVE. Hovedrapport

A-TRÆNER HOVEDOPGAVE. Hovedrapport A-TRÆNER HOVEDOPGAVE Med udgangspunkt i EM-slutrunden for U21 hold i Danmark analyseres angriberens/afslutterens bevægelse umiddelbart før den chanceskabende aflevering falder. Udarbejdet af Ebbe Sand

Læs mere

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund.

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND PRÆSENTERER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE Sidste års medalje vindere. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND Revideret januar 2008. Danske double spilleregler for

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

CUP 2012. En rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår 2012/2013!

CUP 2012. En rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår 2012/2013! RIF s FODBOLDSUPPORT og Sportmaster ØNSKER HERMED ALLE SPONSORER, TRÆNERE, DRENGENE, FAMILIERNE OG ALLE ANDRE INVOLVEREDE - CUP 2012 Fredag til søndag, 14., 15. og 16. december En rigtig glædelig jul samt

Læs mere

KAMPPROGRAM 2015. Stævne-ledelse: Verner Sørensen tlf. 31713413 Mette Stern tlf. 30335795 Maria Zurek M-M tlf. 28148241

KAMPPROGRAM 2015. Stævne-ledelse: Verner Sørensen tlf. 31713413 Mette Stern tlf. 30335795 Maria Zurek M-M tlf. 28148241 KAMPPROGRAM 215 Fredag den 14. august til søndag den 16. august Adresse: Stensballe Idræts Klub Stensballe Hallen Bygaden 57, 87 Horsens Tlf.: 7565 8191 Stævne-ledelse: Verner Sørensen tlf. 31713413 Mette

Læs mere

Danske Bank Cup. Program for Fodboldstævne den 18. september 2011 i Bramming. Arrangør: Bramming Boldklub

Danske Bank Cup. Program for Fodboldstævne den 18. september 2011 i Bramming. Arrangør: Bramming Boldklub 18024 12.2009 Danske Bank A/S CVR-nr. 61 12 62 28 - København Danske Bank Cup Program for Fodboldstævne den 18. september 2011 i Bramming Arrangør: Bramming Boldklub Bramming Boldklub og Danske Bank byder

Læs mere

Brug bolden 4. Flere idéer på spil

Brug bolden 4. Flere idéer på spil Brug bolden 4 Flere idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis............................... 3 Tennis................................... 7 Fodbold.................................. 10 Håndbold................................

Læs mere

Velkommen til. Præmier: Præmieoverrækkelse på banen lige efter hver finale. Præmier til nummer 1-3 i hver række.

Velkommen til. Præmier: Præmieoverrækkelse på banen lige efter hver finale. Præmier til nummer 1-3 i hver række. Velkommen til 7-mands indendørsstævne for piger U11 a og b, U13 a og b og U15b 28. - 29. januar 2012 i Brøndbyhallen, Brøndby Stadion 10, 2605 Brøndby For femte år i træk byder vi jer velkommen - med håbet

Læs mere

Solrød Sport CUP, Herstedøster IC

Solrød Sport CUP, Herstedøster IC og Herstedøster IC har hermed fornøjelsen at indbyde til den 18. udgave af Solrød Sport CUP, Herstedøster IC den 5-6-7. september 2014 Solrød Sport CUP, Herstedøster IC afvikles med udgangspunkt i DBU

Læs mere

Hvad er Bakken bears klubben: Bakken Bears er et basketballhold fra Århus. Klubben blev stiftet i 1962 under navnet Skovbakken Basketball.

Hvad er Bakken bears klubben: Bakken Bears er et basketballhold fra Århus. Klubben blev stiftet i 1962 under navnet Skovbakken Basketball. BAKKEN BEARS BAKKEN BEARS HALL OF FAME Velkommen i Bakken bears Da Bakken Bears i efteråret 2009 udtrådte af Århus Elite, blev det anledningen til endnu et organisatorisk løft. En ny og langt bredere ejerkreds

Læs mere

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde.

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde. Bredde/dybtespil Banen: Halvbane Her trænes angrebsspil, der spille 5 V 5, 6 V 6, og hvert hold skal forsvare 5 kegler i hver siden. Spillerne tvinges nu til at spille med bredde og sideskift. Formål:

Læs mere

DanBolig Niels Hald Cup. Program

DanBolig Niels Hald Cup. Program Program Kære fodboldleder Så er der trukket lod til årets superstævne på Frederiksberg - nemlig danbolig Niels Hald Cup 2012 på FA Park, Jens Jessensvej 20, Frederiksberg i dagene 8.-9. september 2012.

Læs mere

Fremad Valby Cup 2012 Lørdag d. 9. juni

Fremad Valby Cup 2012 Lørdag d. 9. juni Fremad Valby Cup 2012 Lørdag d. 9. juni Adresse: Julius Andersens Vej 8, 2450 København SV Ankomst: Ved ankomst skal holdet foretage indtjekning hos stævnekontoret senest 30 minutter før første kamp, som

Læs mere

Den hvid-røde tråd Fodbold - Ungdomsafdelingen

Den hvid-røde tråd Fodbold - Ungdomsafdelingen Indhold Indledning...1 Målsætning...2 Retningslinier for træning...2 Ideer til træningsøvelser...2 Pode/mikro afdelingen (0-8 år)...2 Miniput afdelingen (8-10 år)...3 Drengelilleput-afdelingen (10-12 år)...4

Læs mere

SPORTSNØRD. Spilleregler. Dette er ikke en spilleplade

SPORTSNØRD. Spilleregler. Dette er ikke en spilleplade SPORTSNØRD Spilleregler Dette er ikke en spilleplade Indhold 750 kort med tryk på begge sider (se et eksempel på side 6). Den røde forside består af tre spørgsmål og den grønne bagside af tre kategorier

Læs mere

DBU og DBU Sjælland byder velkommen til foredrag om

DBU og DBU Sjælland byder velkommen til foredrag om DBU og DBU Sjælland byder velkommen til foredrag om Brøndby stadion, den 26. april 2015 INDHOLD Hvad er matchfixing Hvad er uetisk adfærd Informationspligt Hvem er omfattet af reglerne Sanktioner Afsløring

Læs mere

Et fodboldemne i matematik

Et fodboldemne i matematik Et fodboldemne i matematik Lavet af Christian Lund Tallerupskolen mail@chrlund.dk I efteråret 2011 kvalificerede Danmark sig til EM. Det skete ved at vinde sidste og afgørende kamp mod Portugal i Parken.

Læs mere

VolleyLiga Klubmøde. Onsdag den 25. februar 2015 Idrættens Hus

VolleyLiga Klubmøde. Onsdag den 25. februar 2015 Idrættens Hus VolleyLiga Klubmøde Onsdag den 25. februar 2015 Idrættens Hus Dagsorden 1. Velkomst og Præsentation 2. Standartkontrakter & Amatøraftaler 3. TV og Mediebilledet 4. VolleyLigaen 2016 5. Internationalt 6.

Læs mere

Danske Bank Cup Næstved 2011 17. 18. september.

Danske Bank Cup Næstved 2011 17. 18. september. Danske Bank Cup Næstved 2011 17. 18. september. Velkommen til Danske Bank Cup - Næstved 2011. Håndboldspillere, dommere, publikum, sponsorer og alle frivillige hjælpere bydes velkommen til dette års Danske

Læs mere

Generalforsamling. Torsdag 13/3 2014 kl. 19.00

Generalforsamling. Torsdag 13/3 2014 kl. 19.00 Generalforsamling Bjerringbro IF inviterede til generalforsamling Torsdag 13/3 2014 kl. 19.00 Generalforsamlingen blev liver afholdt i Bjerringbro IFs klubhus Dagsorden: 1) Valg af dirigent og referent

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Johnbold foregår så hurtigt at mange fotos vil være rystede og viser dobbelte steger, hvor der i virkeligheden kun er én streg.

Johnbold foregår så hurtigt at mange fotos vil være rystede og viser dobbelte steger, hvor der i virkeligheden kun er én streg. Johnbold Johnbold er så hurtigt og spændende at man har brug for to dommere Johnbold giver mere motion end noget andet havespil Johnbold gør ikke forskel på mænd og kvinder Johnbold egner sig bedst til

Læs mere

Program for Danske Bank Morud Cup i Langesøhallen Lørdag d. 24. januar 2009 10:00 ca. 20:30

Program for Danske Bank Morud Cup i Langesøhallen Lørdag d. 24. januar 2009 10:00 ca. 20:30 Program for Danske Bank Morud Cup i Langesøhallen Lørdag d. 24. januar 2009 10:00 ca. 20:30 Velkommen til Danske Bank Morud Cup Der er med stor glæde, at Morud Boldklub og Danske Bank kan byde spillere,

Læs mere

Brøndbyernes IF-beretning 2013. Følgende klubfolk er afgået ved døden siden sidste generalforsamling:

Brøndbyernes IF-beretning 2013. Følgende klubfolk er afgået ved døden siden sidste generalforsamling: Brøndbyernes IF-beretning 2013 Følgende klubfolk er afgået ved døden siden sidste generalforsamling: Jørn Sørensen Bente Fryland John Pedersen Arne Nielsen Rudolf Larsen Æret være deres minde.. Året 2013

Læs mere

Herfølge Sommer Cup 2015

Herfølge Sommer Cup 2015 2015 15. & 16. AUGUST 2015 KAMPPROGRAM HERFØLGE BOLDKLUB indbyder til HERFØLGE SOMMER CUP d. 15.-16. august 2015. Stævnet afvikles som udendørsstævne i Herfølge Boldklub, Vordingborgvej 124, 4681 Herfølge.

Læs mere

Velkommen til Næstved IF Forældreforenings Julestævne 2 1

Velkommen til Næstved IF Forældreforenings Julestævne 2 1 Velkommen til Næstved IF Forældreforenings Julestævne 2 1 Lørdag den 27. november og søndag den 28. november 2010 på Sydbyskolen, Parkvej 109, 4700 Næstved En repræsentant fra holdet bedes melde sig ved

Læs mere

DANSK HÅNDBOLD FORBUND

DANSK HÅNDBOLD FORBUND 1 Målmand RØD 1 befinder sig ude på spillepladsen, da HVID 8 opfanger bolden og kaster den mod RØDT holds tomme mål. Rød 5 har imidlertid opdaget faren og løber på tværs af feltet for at stoppe bolden.

Læs mere

Velkommen til Handelsskole DM i Fodbold 2010 Svendborg Onsdag d. 27. oktober og torsdag d. 28. oktober

Velkommen til Handelsskole DM i Fodbold 2010 Svendborg Onsdag d. 27. oktober og torsdag d. 28. oktober Velkommen til Handelsskole DM i Fodbold 2010 Svendborg Onsdag d. 27. oktober og torsdag d. 28. oktober Arrangører: Svendborg SportsCollege, Svendborg Erhvervsskole & Svendborg Forenede Boldklubber Velkommen

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne. Jeg har lavet

Læs mere

Indendørsfodbold. 2. Del Program

Indendørsfodbold. 2. Del Program 16-12-2012 Indendørsfodbold Med bander, en mand over midt og målmanden må ikke bruge hænderne. 2. Del Program for s Indendørs fodboldturnering 2012/2013 http://www.allanfodbold.dk http://www.koebenhavnsfirmasport.dk

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

unge og fodbold Kolde kendsgerninger om

unge og fodbold Kolde kendsgerninger om Kolde kendsgerninger om unge og fodbold Her kan du finde hurtige genveje til den store mængde af dokumentation om unges bevæggrunde for at til og fravælge fodbold og idræt i det hele taget. Tekst: Mads

Læs mere

Marienlyst og dagens kampsponsor fra HK MIDT byder velkommen til dagens opgør i 2. Division Vest i mellem: Marienlyst vs.

Marienlyst og dagens kampsponsor fra HK MIDT byder velkommen til dagens opgør i 2. Division Vest i mellem: Marienlyst vs. Marienlyst og dagens kampsponsor fra HK MIDT byder velkommen til dagens opgør i 2. Division Vest i mellem: Marienlyst vs. Næsby Boldklub . Sportschefen har ordet: Velkommen til dagens kamp i 2. division

Læs mere

Kulturmagasinet. Olympiastadion, Berlin - Udgave februar 2015

Kulturmagasinet. Olympiastadion, Berlin - Udgave februar 2015 Kulturmagasinet Olympiastadion, Berlin - Udgave februar 2015 INDHOLD SIDE 4: Historien om Olympiastadion SIDE 5: FIFA World Cup 2006 SIDE 6-7: UEFA Champions League 2015 2 3 Olympiastadion er ikke bare

Læs mere

RIF CUP 2014 Program. I samarbejde med:

RIF CUP 2014 Program. I samarbejde med: RIF CUP 2014 Program I samarbejde med: Velkommen til RIF CUP 2014 87 hold har meldt sin ankomst og der skal afvikles 179 kampe. Vi vil gerne benytte lejligheden til at sige 1000 tak for den flotte opbakning.

Læs mere

RHS Ungdomsfodbold arrangerer. RHS UMBRO Cup 2011. Fredag den 4. november Lørdag den 5. november Søndag den 6. november

RHS Ungdomsfodbold arrangerer. RHS UMBRO Cup 2011. Fredag den 4. november Lørdag den 5. november Søndag den 6. november RHS Ungdomsfodbold arrangerer RHS UMBRO Cup 2011 Fredag den 4. november Lørdag den 5. november Søndag den 6. november I Rårup Hallen, Stouby Hallen og Hornsyld Idrætscenter Velkommen til RHS UMBRO Cup

Læs mere

Øvelser til forhånd og baghånd

Øvelser til forhånd og baghånd Øvelser til forhånd og baghånd Forhånd og baghånd kan integreres i de fleste øvelser. Her er en masse øvelser, som giver mulighed for at lege forhånd og baghånd ind. En øvelse har altid et fagligt formål,

Læs mere

RUDE 11 LIGAEN. Scoretavler & Betaling. Generelle spilleregler. Rude 11 Liga Mesterskabet

RUDE 11 LIGAEN. Scoretavler & Betaling. Generelle spilleregler. Rude 11 Liga Mesterskabet Afsnit 1 Afsnit 2 Afsnit 3 Afsnit 4 Afsnit 5 Afsnit 6 Afsnit 7 Afsnit 8 Afsnit 9 Afsnit 10 Afsnit 11 Afsnit 12 Afsnit 13 Afsnit 14 Rude 11 Ligaen Puljer Holdsammensætning Spillere Puljeinddeling Spillerunder

Læs mere

ÅRHUSMESTERSKABERNE I FODBOLD 2014

ÅRHUSMESTERSKABERNE I FODBOLD 2014 ÅRHUSMESTERSKABERNE I FODBOLD 2014 s BANER 14. 15. Juni PROGRAM VELKOMMEN TIL ÅRHUSMESTERSKABERNE I FODBOLD 2014 Fodbold har fornøjelsen af at byde jer velkommen til det andet Århus mesterskab i udefodbold.

Læs mere

DARTREGLER. Ikke alle darts scorer

DARTREGLER. Ikke alle darts scorer DARTREGLER Hvem skal starte? Almindeligt træningsspil kan afgøres ved, at hver spiller kaster en dart. Den, der rammer nærmest bull, starter. Denne form for afgørelse kaldes»middle for diddle«. I nogle

Læs mere

Momentum i fodbold. Et psykologisk perspektiv

Momentum i fodbold. Et psykologisk perspektiv Momentum i fodbold Et psykologisk perspektiv Carsten Hvid Larsen og Henrik Skov Momentum i fodbold Et psykologisk perspektiv Syddansk Universitetsforlag 2013 Forfatterne og Syddansk Universitetsforlag

Læs mere

U 18 Afdelingen. Nyhedsbrev November 2013

U 18 Afdelingen. Nyhedsbrev November 2013 U 18 Afdelingen. Nyhedsbrev November 2013 Dato: 31/10 2013 Turen til Spanien. Årets tur til Spanien, blev endnu engang en SUPER tur, hvor det sociale var i højsædet. Efter en relativ tidlig ankomst til

Læs mere

Maria Rasmussen. Tekst & Foto: Michael Ask

Maria Rasmussen. Tekst & Foto: Michael Ask Maria Rasmussen politieuropamester Tekst & Foto: Michael Ask En helt igennem sublim præstation af Maria Rasmussen, Københavns PI, der efter en lidt shaky start spillede sig i form og fik mere og mere selvtillid

Læs mere

Danske Bank Cup. Program for indefodboldstævne den 27. - 30. december 2012 i Støvringhallen og Arena Himmerland

Danske Bank Cup. Program for indefodboldstævne den 27. - 30. december 2012 i Støvringhallen og Arena Himmerland Program for indefodboldstævne den 27. - 30. december 2012 i Støvringhallen og Arena Himmerland Arrangør: Støvring Idrætsforening Fodbold Støvring Idrætsforenings fodboldafdeling byder velkommen til det

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten.

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten. Vejen frem I starten af 2012 blev Danmark kåret som verdens bedste håndboldnation. Kåringen skete på baggrund af de seneste års resultater, som vores landshold har præsteret på såvel ungdoms- som seniorsiden

Læs mere

Teknisk basetræning fodbold

Teknisk basetræning fodbold Fodbold stationer Banen Henvisninger til øvelserne på tysk hos DFB : http://www.dfb.de/dfb-info/training/abzeichen/right.php DFB / hp Utoft - 1 DFB / hp Utoft - 2 Station 1 Præcisions-skytte Opgave: Spark

Læs mere

TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk

TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk Kære forening, kære trænere, ledere, hjælpere og spillere Dette hæfte har til formål at give et indblik i totalhåndbold. Hvordan spiller vi totalhåndbold

Læs mere

En rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår 2011/2012!

En rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår 2011/2012! RIF s FODBOLDSUPPORT og Sportmaster ØNSKER HERMED ALLE SPONSORER, TRÆNERE, DRENGENE, FAMILIERNE OG ALLE ANDRE INVOLVEREDE - Fredag til søndag, 16., 17. og 18. december En rigtig glædelig jul samt et godt

Læs mere

Historien om Boldklubben Hellas

Historien om Boldklubben Hellas Historien om Boldklubben Hellas BK Hellas blev stiftet 23. Juni 1926 af Carl Matzen. Carl Matzen, som var vicevært for kommunens ejendom Carl Langesvej, var meget sportsinteresseret og derfor var det for

Læs mere

Løve Cup 2015. Program. Løve Cup 2015. Velkommen til Løve Cup 2015. Vi glæder os til nogle hyggelige dage med fairplay og flot fodbold.

Løve Cup 2015. Program. Løve Cup 2015. Velkommen til Løve Cup 2015. Vi glæder os til nogle hyggelige dage med fairplay og flot fodbold. Løve Cup 2015 fredag d. 1. maj-søndag d. 3. maj Program Velkommen til Løve Cup 2015. Vi glæder os til nogle hyggelige dage med fairplay og flot fodbold. Med sportslig hilsen, Stævneledelsen Løve Cup 2015

Læs mere

Program. Firmaidræt Open - Rødovre. Fodbold Resultater og slutstillinger

Program. Firmaidræt Open - Rødovre. Fodbold Resultater og slutstillinger Program Firmaidræt Open - Rødovre Fodbold Resultater og slutstillinger Spillested Espelundens Idrætsanlæg Korsdalsvej 100 2610 Rødovre Stævneledelse Firmaidræt StorKøbenhavn Afbud Michael Kofoed - 26 36

Læs mere

Nyhedsbrev FC Roskilde ungdom

Nyhedsbrev FC Roskilde ungdom August 2011 Nyhedsbrev i FC Roskilde ungdom Velkommen til et nyt tiltag i FC Roskilde ungdom. Som noget nyt vil FC Roskilde ungdom 4 gange om året udsende et nyhedsbrev. Nyhedsbrevet skal bruges til at

Læs mere

Nyhedsavisen Torsdag d. 22. maj 2015 Uge 20 1. udgave

Nyhedsavisen Torsdag d. 22. maj 2015 Uge 20 1. udgave Nyhedsavisen Torsdag d. 22. maj 2015 Uge 20 1. udgave Fodbold Pc spil NHL Boksning Indholdsfortegnelse: Side 1: Forside Side 8: Avengers Side 2-3: Fodbold Side 9-10: American sniper Side 4: Five nights

Læs mere

Støt det lokale forenings liv -

Støt det lokale forenings liv - Støt det lokale forenings liv - bliv sponsor for Kolding Guardians AFC www.koldingguardians.dk Sponsor pakker Pakke 1 Pris: 2.000 kr. pr. år samt link og 5 linjers fritekst på hjemmesiden Pakke 2 Pris:

Læs mere

FODBOLDENS KRAV TIL DANSKE STADIONER

FODBOLDENS KRAV TIL DANSKE STADIONER 5. September 2013 FODBOLDENS KRAV TIL DANSKE STADIONER v/claus Thomsen Direktør, Divisionsforeningen Introduktion 1. Stadionkrav Baggrund Hvilke krav har vi Udviklingen i stadionkrav 2. Tilskuerudvikling

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 Generelle retningslinjer for Referees/referee assistenten der virker ved turneringer hvor der spilles kampe spillet uden dommer:

Læs mere

VELKOMMEN TIL STRYHNS CUP 2015

VELKOMMEN TIL STRYHNS CUP 2015 VELKOMMEN TIL STRYHNS CUP 2015 Himmelev-Veddelev BK, Herregårdsvej 46, 4000 Roskilde Der er samlet ca. 100 tilmeldte hold til Årets Stryhns Cup Der er medaljer til alle og endvidere Pokal til puljevinderen

Læs mere

Etableret angreb Hovedopgave

Etableret angreb Hovedopgave Indholdsfortegnelse Baggrund, forventninger og problemstillinger 1 Formål med opgaven 2 Definition 3 Indsamling og forståelse af data 4 OB s spillestil og holdet 6 Analyse af resultaterne 7 Karim Zazas

Læs mere

Skrotspecialist Cup 2014. 7-9. marts 2014. Side 1

Skrotspecialist Cup 2014. 7-9. marts 2014. Side 1 7-9. marts 2014 Side 1 Spillested: Skrotspecialist Cup 2014 Tuneringen afvikles i Karise hallen, Møllevej 6A, 4653 Karise. Mødetid Holdene skal melde deres ankomst ved tidtagerbordet i hallen, senest 30

Læs mere

Formandens beretning 2014-15

Formandens beretning 2014-15 Formandens beretning 2014-15 Dette er så afslutningen på mit første år som formand for Tårnby HK. Det kan vel siges at have været et turbulent år, når man ser på de ting der er sket i løbet af året, men

Læs mere

Program påske lørdag

Program påske lørdag Program påske lørdag 09.00 14.00 8 mands U11 og U12 13.45 14.15 Præmieoverrækkelse U11 og U12 Aktiviteter Besøg AL s stand, gæt bolde og vind eller få en snak om alt fra lønkonti til realkreditlån. Speedcage

Læs mere

Regler. Dansk Arbejder Idrætsforbund. En verden af gode oplevelser www.dai-sport.dk. Dansk Arbejder Idrætsforbund

Regler. Dansk Arbejder Idrætsforbund. En verden af gode oplevelser www.dai-sport.dk. Dansk Arbejder Idrætsforbund Dansk Arbejder Idrætsforbund En verden af gode oplevelser www.dai-sport.dk Regler Dansk Arbejder Idrætsforbund Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Tlf. 43 26 23 84 Fax: 43 26 23 86 E-mail: dai@dai-sport.dk

Læs mere

Klubhus. - hvilke andre aktiviteter kan man lave i klubhuset. - hvad er behovet til klubhuset

Klubhus. - hvilke andre aktiviteter kan man lave i klubhuset. - hvad er behovet til klubhuset Klubhus - hvilke andre aktiviteter kan man lave i klubhuset. - hvad er behovet til klubhuset Klubhus. Hvilke andre aktiviteter kan man lave i klubhuset. Hvad er behovet til klubhuset. Forpagter til klubhuset.

Læs mere

Arrangør: PI-København. Program for Danske Politimesterskaber i. Bowling 2011. Torsdag den 12. maj

Arrangør: PI-København. Program for Danske Politimesterskaber i. Bowling 2011. Torsdag den 12. maj Arrangør: PI-København Program for Danske Politimesterskaber i Bowling 2011 Torsdag den 12. maj Dansk Politiidrætsforbund PI-København lagde ud i 2002 med det første officielle politimesterskab, og kan

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (8-mands)

Silkeborg IF spillestil (8-mands) Silkeborg IF spillestil (8-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling Øvelseshæfte over 12 Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling 2009 Kære DGI fodboldskole ledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af vores fodboldskoler i DGI. Det kan

Læs mere

Mc Donalds LigaCup 2014 KAMPPROGRAM

Mc Donalds LigaCup 2014 KAMPPROGRAM McDonald s Liga Cup 0 KAMPPROGRAM Mc Donalds LigaCup 0 Arrangør Dalum IF Støt vore sponsorer - De støtter os Velkommen til McDonald s Liga Cup Velkommen til Odense Det er en fornøjelse, at jeg for andet

Læs mere

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014 Start fra Vildbjerg I alt 19 personer deltog på turen, som var proppet med oplevelser, fodbold, netværk og erhvervsindtryk. Turen gik fra Vildbjerg Sport- og Kulturcenter kl. 06.00 om morgenen, hvor Vildbjerg

Læs mere