Straffespark Penalty Elf-meter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Straffespark Penalty Elf-meter"

Transkript

1 Straffe Penalty Elf-meter A-træner opgave lavet af Peter Foldgast. 2011

2 Indholdsfortegnelse Forord!!!!!!!!!!! side 3 Indledning!!!!!!!!!!! side 4 Opgaveformulering!!!!!!!!! side 5 Metode!!!!!!!!!!! side 6 Hovedopgave!!!!!!!!!! side 7 Brændt straffe!!!!!!!!!! side 17 Trænerens valg af er!!!!!!!! side 19 Konklusion!!!!!!!!!! side 22

3 Forord Peter Foldgast, gift med Tatjana og har to børn Emilia 12 år og Nicolas 6 år. Bor i Slagelse, hvor jeg arb. på en skole som fuldtidsidrætslærer. Jeg er uddannet tømmer, men nåede ikke at komme ud og arb. som tømmersvend, da jeg fik en fuldtidskontrakt med Brøndby IF dagen efter, jeg blev udlært. Der spillede jeg i 6-7 år, hvorefter jeg tog til Tyskland i Rot-Weiss-Essen. Der var jeg i 1 år. Så gik turen til AGF, hvor jeg spillede i 3 år. Yderligere en lille tur til Færøerne i et par måneder. Det sidste sted, jeg spillede, var i FC. Vestsjælland i 1 1/2 år, men blev desværre nødt til at stoppe grundet mit knæ ikke kunne mere. Det var selvfølgelig noget, jeg vidste vil komme, så jeg havde gjort mig tanker omkring, hvad jeg så skulle lave. Det tog ikke lang tid at finde ud af, at jeg skulle blive i fodboldverdenen, da det er der, jeg trives bedst. Det skulle dog ikke være bag skrivebordet i en klub, men ude på banen, hvor man har fodbolden helt tæt på. Derfor har jeg valgt at gå trænervejen. Så det har været godt selv at have haft mange forskellige trænere - både gode og dårlige, så kan man netop selv anvende det, man mener, der kan bruges til ens egen træning/kamp. Mit mål er at komme op på højste niveau. Jeg fik muligheden for at blive ass. træner for Michael Schjønberg i FC. Vestsjælland, hvor jeg var 1 år, derefter fik jeg ansvaret for 2. holdet i serie 1. Der rykkede vi op 1. år til Sjællandsserien, hvor vi er nu og ligger i den bedre halvdel. Til sidst vil jeg gerne sige tak til dem, der har hjulpet mig: Tak til min instruktør Jens Tang Olesen for super god vejledning,feedback og hjælp. Tak til de 28 trænere, der har udfyldt spørgeskema. Tak til min gode kollega Ulla Hass Hansen for gennemlæsning.

4 Indledning Mit valg af opgave lå lige til venstrebenet. Straffe har altid fascineret mig. Det er det eneste tidspunkt, hvor man er alene i fodbold, og alle kigger kun på én, bliver man helt eller skurk? Så alt fokus er kun på er og målmanden har alt at vinde. Jeg har altid håbet, at knald eller fald kampe kom ud i straffeskonkurrence, når man har siddet og set kampe i tv. Her kan man rigtig se, om de kan klare, når der er max fokus på den enkelte spiller. Med hensyn til da jeg selv spillede, var jeg også den første, der meldte mig til at e, når vi skulle ud i straffeskonkurrence. 2 gange har jeg været med til straffeskonkurrence. 1 gang i kvartfinalen i pokalen mod OB og 1 gang mod Schalke 04 i UEFA cuppen. Jeg ede i begge kampe som nr. 4 og scorede i samme side begge gange. Og vi gik videre begge gange. Straffeskonkurrencen er en oplevelse, jeg bare måtte have. Det at være på helt alene og mærke suset, når alle kigger på én. At det så ovenikøbet lykkedes - det er super fedt.

5 Opgave-formulering 1. Kortlægning af mulig systematik i den måde straffe bliver udført på i forhold til den afstand og vinkel, som er har til bolden? Derved give målmand et redskab, hvis der er systematik i det? Delopgaver: a. Bliver der brændt flere straffe i de store finaler end gennemsnitligt brændt straffe?!! b. Træners valg af er til straffe? Afgrænsning til opgave 1: Der bliver ikke kigget på målmandens udfald. Der vil heller ikke blivet taget højde for vigtigheden af et, om det så er i en Champions League finale eller en normal turneringskamp. Stilling og tidspunktet når der es, bliver der heller ikke taget højde for.

6 Metode Opgave 1 Her vil jeg finde så mange straffe som muligt for at få et så godt billede som muligt af evt. system i et? Selve et vil jeg kun godtage, hvis jeg er helt sikker på, hvor er starter sit tilløb, og hvor er skyder henne i målet. Hvis er skyder forbi eller over mål tæller et stadig og bliver noteret i den side bolden ryger forbi. Jeg vil også selv prøve at e fra de forskellige vinkler med venstrebenet, og få en af mine spillere til at e med højrebenet, så jeg kan finde ud af, hvor det er mest naturligt at e. Jeg vil også undersøge, om jeg kan finde nogle, der har berørt emnet evt. andre analyser eller artikler for at lave en sammenligning. Del-opgave a: Her vil jeg finde alle store finaler (VM,CL og Uefa cup), der er kommet ud i straffeskonkurrence og så sammenligne med det, jeg finder ud af i opgave 1 i forhold til, hvor mange, der bliver brændt i gennemsnit. Del-opgave b: Her vil jeg lave et spørgeskema og sende ud til alle trænere i superligaen, 1 div. og begge 2 div. Spørgeskemaet omhandler, hvordan de vælger deres er til straffe. Ligeledes giver jeg dem muligheden for at uddybe deres valg.

7 Hovedopgave 1. Kortlægning af mulig systematik i den måde straffe bliver udført på i forhold til den afstand og vinkel, som er har til bolden? 1015 straffe har jeg kigget igennem for at få et godt billede af et muligt system omkring, hvor er skyder. 900 er fra straffeskonkurrence. 115 er fra ordinær spilletid. 252 blev udført med venstrebenet, 763 blev udført med højrebenet. Jeg har lavet nogle skemaer, hvor ene er ført ind i. Ud fra disse skemaer vil jeg lave en analyse af hvert område er starter sit tilløb fra. Jeg vil begynde med venstrebenet, derefter højrebenet og til sidst samlet set. Der har ikke været meget materiale, man kunne finde andre steder omkring straffe, men jeg har fået fat på en undersøgelse af Michael Bar-Eli og Ofer H. Azar, som de har lavet til et firma, der hedder Taylor & Francis. Så der er lidt, man kan sammenligne med. Jeg vil også skrive lidt om mine egne erfaringer i forhold til, hvordan jeg har tænkt og udført mine straffe.

8 Hovedopgave Analyse på venstrebenet: Se skema på næste side, hvor der også er lavet et eksempel, så man kan se, hvordan fremgangsmåden har været. V1: Der var kun 3 fra den position, de blev alle 3 et i zone 1. Med det korte tilløb og den lille vinkel lægger det op til et inderside i zone 1. Det vil helt klart også være der, jeg ville e, hvis jeg skulle have det tilløb. V2: 10 derfra. (4 i zone 1) (1 i zone 2) (5 i zone 3) Stadig et kort tilløb, men har nemmere ved at variere et efter der er kommet lidt vinkel på. V3: 77 derfra. (43 i zone 1) (17 i zone 2) (17 i zone 3) 56 bliver et i zone 1. Igen er der ikke så meget vinkel på, men afstanden gør, at man som er har mere tid til at tænke over et og kan evt. se om målmanden laver et udfald, de kan e efter. Som målmand vil jeg vente til sidst øjeblik og springe ud i zone 1, for det er mest naturligt, at et kommer der. V4: 109 derfra (16 i zone 1) (13 i zone 2) (80 i zone 3) Der er vi oppe på 73 i zone 3, som taler for sig selv, hvis man er målmand skal man tage den chance og springe ud i zone 3. Det er også det, jeg helt sikkert vil foretrække, da afstanden og vinklen gør, at man kan få meget fart på bolden, og bolden skruer væk fra målmanden. V5: 36 (9 i zone 1) (5 i zone 2) (22 i zone 3) 61 i zone 3 Det er lidt omvendt i forhold til V1 og V3, hvor der bliver et mest i zone 1. Vinklen er heller ikke stor i V5, men længden på tilløbet må have noget at sige, det kunne bunde i noget usikkerhed hos er, at han ikke har besluttet sig for, hvor han vil e. Derfor har han brug for det lange tilløb til at tænke og håbe på, at målmanden laver et udfald, som han kan e efter. V6: 17 (8 i zone 1) (7 i zone 2) (2 i zone 3) Fra V6 kan man nå at skifte vinkel i sit tilløb, så man kan starte i V6 og komme igennem V3 og V1. Det vil stadig være et naturligt løb for er, så den er svær for målmanden at læse.

9 Straffe med venstre ben Position Zone 1 Zone 1 Zone 2 Zone 2 Zone 3 Zone 3 V V V V V V IALT Eks.1 Det er i område V4 at er starter sit tilløb, han er i zone 3. Herefter kan man se i skemaet, hvor mange, der har været fra de forskellige områder. MÅL Zone 1 Zone 2 Zone 3 Straffesplet H2 H1 V1 V2 H4 H3 V3 V4 FELT H6 H5 V5 V6

10 Hovedopgave Analyse på højrebenet: Se skema for højrebenet på næste side. H1: 6 (2 i zone 1) (0 i zone 2) (4 i zone 3) Det samme som V1. Mest naturligt for en højrebenet at sætte den ind med en inderside i zone 3. H2: 22 (12 i zone 1) (3 i zone 2) (7 i zone 3) 55 bliver et i zone 1 med et kort tilløb, hvor målmanden ikke kan nå at påvirke er, så han må bare tage en chance. H3: 331 (98 i zone 1) (51 i zone 2) (182 i zone 3) Det er det mest benyttede udgangspunkt for en højrebenet. Der er 51, der bliver et i zone 2, derfor har jeg lavet en lille udvidet undersøgelse af det område. Der blev scoret på 47 af de, så 4 brændt, hvor 3 af de brændte var over mål. Så det er tydligt bevis på, at målmanden næsten altid vælger en side at gå til. H4: 266 (170 i zone 1) (37 i zone 2) (59 i zone 3) Hele 64 er i zone 1. Så ligesom i V4 skal målmanden springe ud, men denne gang i zone 1. Så både V4 og H4 er de positioner, hvor sandsynligheden er størst for, at målmanden vælger den rigtige zone at springe ud i ifølge min analyse. H5: 108 (50 i zone 1) (14 i zone 2) (44 i zone 3) Det er stort set 50/50, hvad man gør som målmand, når er starter i H5, dog skal målmand ikke blive stående. H6: 30 (13 i zone 1) (4 i zone 2) (13 i zone 3) Det er det samme som i H5.

11 Straffe med højre ben Position Zone 1 Zone 1 Zone 2 Zone 2 Zone 3 Zone 3 H H H H H H IALT MÅL Zone 1 Zone 2 Zone 3 Straffesplet H2 H1 V1 V2 H4 H3 V3 V4 FELT H6 H5 V5 V6

12 Hovedopgave Samlet oversigt med venstrebenet: 252 (83 i zone 1) (43 i zone 2) (126 i zone 3) Hvis man som målmand ikke kan huske alle de forskellige områder, hvor er starter og skyder, skal man som målmand vælge at springe ud i zone 3. Der er 50 chance for, at det er den rigtige side, når det er venstrebenet, der er. Den vil kun være 33 i zone 1. Samlet oversigt med højrebenet: 763 (345 i zone 1) (109 i zone 2) (309 i zone 3) Den er meget ligeligt fordelt imellem zone 1 (45) og zone 3 (41 ). Så igen, hvis man har glemt den analyse, jeg har lavet, så skal man som målmand bruge sin mavefornemmelse, når en højrebenet er. Samlet oversigt med begge ben: 1015 (428 i zone 1) (152 i zone 2) (435 i zone 3) Hvis man som målmand ikke har nogle viden omkring straffe, er der stadig gode chancer, hvis han springer til en af siderne. Han må bare ikke blive midt i målet, der er kun 14 chance for, at der bliver et der. Se skema på næste side.

13 Straffe med venstre ben Antal ialt Mål ialt Mål ialt Brændt ialt Brændt ialt Straffe med højre ben Antal ialt Mål ialt Mål ialt Brændt ialt Brændt ialt Straffe men begge ben Antal ialt Mål ialt Mål ialt Brændt ialt Brændt ialt Ialt Zone 1 Zone 1 Zone 2 Zone 2 Zone 3 Zone MÅL Zone 1 Zone 2 Zone 3 Straffesplet H2 H1 V1 V2 H4 H3 V3 V4 FELT H6 H5 V5 V6

14 Hovedopgave Sammenligning med andre undersøgelser: Den eneste sammenligning, der var at finde, er om brændt straffe. Undersøgelsen er lavet af Michael Bar-Eli og Ofer H. Azar for et firma, der hedder Taylor & Francis. Der skriver de, at der kun bliver brændt 20 i Spanien, England, Italien, Frankrig og i de store turneringer. Hvorimod i min undersøgelse bliver der brændt 30, så 10 flere brændte straffe end i deres undersøgelse. Mit bud hvorfor det ikke stemmer er, at i min undersøgelse er 900 af ene fra straffeskonkurrence. En forklaring på forskellen kunne være, at hvert er afgørende, når man er i straffeskonkurrence, så der er nemlig meget pres på. Hvorimod deres undersøgelse bygger på i selve kampen, og der er det ikke så tit, at det er et altafgørende straffe, så der er ikke lige så meget pres på. Eks. et hold fører 3-0 og de får straffe til sidst i kampen, der vil jo ikke være pres på, i forhold til en straffeskonkurrence. Derfor tror jeg, at der er det gab på 10. Mine egne erfaringer omkring straffe: Som nævnt i indledningen er straffe altid noget, jeg har gået meget op i. Jeg vil tror, at jeg som seniorspiller har et 10 straffe og alle samme i zone 3 med mit venstre ben. Jeg har brændt 1. En ting, jeg har gjort ved alle, er at beslutte mig for, hvor jeg ville e henne inden et. inden, Derved kan jeg holde fuld fokus på et, og ikke tænke på, hvor målmanden springer hen, eller om han prøver at lokke mig. Mit straffe for Brøndby IF. mod Schalke 04 står meget klart for mig, husker det som det var igår. Jeg melder mig selv som er og vil e som nr. 4, fordi sidst vi var i straffekonkurrence, ede jeg også som nr. 4, så lidt overtror gik der i den. Under de 7 første holder jeg fokus oppe på midten og jubler heller ikke ved mål til os eller brændt straffe til Schalke. Det bliver min tur, og jeg er fast besluttet på, hvor jeg vil e henne. Frank Rost (Schalkes målmand) har læst mig, og er meget tæt på at redde mit, så hvis jeg havde tøvet et split sek. omkring hvor jeg vil e, havde han taget den. Så mit råd til er: Beslut dig, inden du går til bolden. Man kan inden på youtube.com (søg brøndby vs schalke, vælg den, hvor tiden er 5.53) finde denne straffekonkurence mod Schalke 04, hvor man tydelig kan se de ting, jeg har omtalt.

15 Kampe Kamp-oversigt for straffe kampe kampe Man U-Chelsea (1) 6 Tyskland-England 9 Steaua b-valencia 10 Korea-Iraq 9 Genk-Haifa 7 URG-Ghana 9 USA-Brazil 6 Japan-Østrig 10 Brazil-Paraguay 7 Barcelona-Milan 9 AUS-Japan 10 AAB-Man city 9 England-AID 10 S Korea-Japan 7 Barcelona-Steaua 8 Bayern-R.Madrid 9 Benfica-Paris SG 10 Man U-Everton 9 Napoli-Inter 11 FC.Barso-De porto 9 Man U-Arsenal 3 DK-Holland 10 AL hilal-zenit st. 7 Paraguay-Japan 9 Conference semi. 9 Hamborg-Werder 7 Schalke-Dortmund 9 England-Argentina 10 Milan-Hamborg 10 Liverpool-Milan 7 Brazil-Italien 9 Club A-Inter 11 Bayern-Milan 9 Tyskland-Argentina 8 Spartak M-CSKA 10 Argentina-Italien 9 Spanien-Italien 9 Sevilla- Fenerbahce 9 Argentina- Yugoslavia 8 Ukraine-Schweiz 7 Galatasaray- Arsenal 7 A-League Finale 9 Celtic-Spartak 8 Rovers-Shamrock 8 Newcastle- Partizan 14 Gilling-Man City 9 FC.Dinamo- FC.Slovan 11 PSV-Tottenham 14 Man U-Tottenham 7 Chelsea- Blackburn 10 LA Galaxy-Man city 19

16 Kampe Kamp-oversigt for straffe kampe kampe Aston v.-juventus 11 Italien-Frankrig 9 Portugal-Argentina U Fiorentina-Rangers 9 England-Portugal 9 Birmingham- Watford 16 Paraguay- Venezuela 9 AUS-URG 9 Liverpool-Nort town 9 Nigeria-Zambia 10 Argentina-URG 10 Inter-Juventus 14 Brøndby-Schalke 8 Koreq-Japan 12 Charlton-Swindon 10 Man U-Chelsea (2) 14 Japan-Østrig 10 Burghausen- Bayern M. 14 Brazil-Argentina 8 Andre 112 Wimbledon-Luton 10 Nigeria-Spanien U-17 6 LA.Galaxy-Salt Lake 14 Brazil-Holland 7 Bulgarien-Mexico 8 Irland-Romanien 10 Framengo- Botafogo 6 LA.Galaxy- Pachuca Adelaide- Newcaslte 12 Brisbane-CC Marines 9 Brazil-Spanien U-20 8 Twente-PSV 14 8 Osnabruck-HSV 8 Inter-Schalke 04 7 S Korea-Spanien 9 Sverige-Romanien 12 Holland-Italien 8 URG-Holland 10 Milan-Juventus 10 Bayern-Mainz 12 Krakow-Vålerenga 10 Grasshopper- Steaua b. 9 Liverpool-West ham 8 Canada- Martinique 14 Singapore-Kina 9 IALT 1015

17 Bliver der brændt flere straffe i de store finaler, end gennemsnitligt brændt straffe? Del-opgave a: Jeg har kigget 9 straffeskonkurrencer igennem fra forskellige finaler i VM, CL og UEFA cuppen. Det er der verdens bedste spillere er, og det er de kampe, der er mest fokus på i forhold til presse, tv-seere, tilskuere, penge både til klubben og den enkelte spiller og selvfølgelig den store pokal man ikke får, hvis man brænder. Kan de stå for presset? Kampe Antal Brændt Brændt CL 1986 Barcelona-Steaua b VM 1994 Brazil-Italien UEFA cup 1997 Inter-Schalke UEFA cup 2000 Arsenal-Galatasaray CL 2001 Bayern M.-Valencia CL 2003 Milan-Juventus CL 2005 Liverpool-Milan VM 2006 Frankrig-Italien CL 2008 Man U.-Chelsea IALT 9 Kampe NEJ det kan de ikke. Samlet set brænder de 38 i de 9 kampe, hvor i min undersøgelse med de 1015, bliver der brændt 30. Så verdens bedste spillere er 8 dårligere end gennemsnittet i følge min undersøgelse til at e straffe, når de ydre rammer spiller ind. Den var helt gal for Barcelona i 1986 mod Steaua b. Der brænder Barcelona 4 udad 4, og Steaua 2 udad 4, så Steaua vinder 2-0 efter 8.

18 Bliver der brændt flere straffe i de store finaler, end gennemsnitligt brændt straffe? 3 af kampene har en vinkel, som jeg synes, er interessant at kigge på. Kamp 1 Barcelona vs Steaua Den bliver spillet i Sevilla (Spanien) foran tilskuere. Barcelona er favorit og spiller på hjemmebane. Så der forventes, at de vinder kampen, hvor Steaua har alt at vinde. Og som nævnt før kunne de ikke stå for det pres. Kamp 2 Inter vs Schalke 04 Det er et opgør, der bliver spillet over 2 kampe, hvor Schalke vandt den 1. i Tyskland 1-0. Inter vandt den anden på hjemmebane 1-0, så derfor skulle ud i straffe. Inter er helt klart favoritter i denne finale, men med tilskuere på hjemmebane blev presset for stort for dem, og Schalke 04 som underdogs kunne løfte pokalen. Kamp 3 Milan vs Liverpool Champions league finale 3-0 i pausen til Milan, hvor de nok sad i omklædningsrummet og fejrede titlen. Også kender man historien, Liverpool kommer på 3-3 i anden halvleg, og det der skulle vise så at være sikkert for Milan, har de smidt væk. Så Milan er gået for at være sikker vinder til at være en fiasko, hvis de ikke vandt. Kampen gik i straffeskonkurrence og Liverpool vandt. De sidste 6 finaler var der ikke noget tankevækkende ved.

19 Trænerens valg af er til straffe? Del-opgave b: Jeg har lavet et spørgeskema og sendt ud til alle trænere i superligaen,1 div og begge 2. div, og fået 28 svar tilbage. 8 fra superligaen. 9 fra 1. DIV. 11 fra 2. DIV. øst/vest. Spørgeskema: Forskellige overvejelser Altid Ofte Sjældent Aldrig Jeg vælger en angriber, så han kan lave så mange mål som muligt? Jeg vælger anføreren fordi han tager ansvar og kan tåle at brænde? Jeg vælger den spiller der har det bedste? Jeg vælger den spiller straffet er begået imod? Den spiller der først får fat på bolden er? Jeg lader selv spillerene vælge hvem der er? Jeg bruger min mavefornemmelse til valg af er? ? De fik også mulighed for at uddybe deres svar eller hvis de havde andre overvejelser. Herunder vil jeg tage deres svar fra spørgeskemaet og deres evt. uddybelse og analysere dem, punkt for punkt.

20 Trænerens valg af er til straffe? Jeg vælger en angriber, så han kan lave så mange mål som muligt. Der er ikke nogen, som vælger det som deres 1. prioritet, men 5 stk. tager det op til overvejelse, hvis de er meget foran og har vundet kampen. Så vil de lade deres angriber e, så han kunne få lavet nogle nemme mål og dermed få mere selvtillid. Min holdning er meget den samme med hensyn til valg af angriber, medmindre han er den bedste til at udføre straffe, så slog man to fluer med et smæk. Jeg vælger anføreren, fordi han kan tåle at brænde. Den får samme score som ovenfor. Så det er ikke anføreren, de kigger først på, når der skal vælges er. Men 6 stk. vælger deres anfører, når deres normale er ikke kan grundet skade eller andet. De begrunder det med, at det er der, man som anfører kan stå for presset, når der opstår noget uventet, som når fast er ikke er der til at e. Min mening omkring anføreren som er er, at hvis han er den bedste til at e, så er han. Men jeg vil ikke vælge ham, bare fordi han er anfører, selvom den normale er ikke har mulighed for at e. Jeg vælger den med det bedste. Den er fordelt godt ud på alle 4 muligheder. De 5, der har valgt at sætte x i altid, begrunder det med, at når er har styr på sit, skal han kun tænke på presset og ikke begge dele, men stort set vil alle trænerne gerne have den med det bedste til at e, hvis han nu kunne stå for presset. Men det er jo ikke altid, at man besidder begge dele. Jeg kigger også på eteknik, når jeg skal vælge, men det er ikke alt afgørende, men han skal selvfølgelig have noget eteknik, så han ved, hvor bolden lander henne :-) Jeg vælger den straffet er begået imod til at e. Der er kun en træner, der vælger, at han skal e, hvis det er begået imod ham. Valget af er er på plads inden kampen, så for at undgå forvirring i kampen, fastholder han er ligemeget hvad. De andre trænere holder sig til den gamle historie om aldrig at lade den e, som det er begået imod), de mener, de kan være for påvirket af situationen.

21 Trænerens valg af er til straffe? Jeg vil heller ikke vælger ham, det er begået imod, medmindre vi fører stort, så må han godt e, hvis han vil. Men det er noget, jeg tager stilling i kampen. Den spiller der først får fat på bolden er. Den er der 3, der har sat x i ofte, men i deres begrundelse for det, ligger der i det, at de selv lader spillerne vælge. Men det er ikke sådan, at der er 11 spillere, der kaster sig over bolden, når der bliver dømt straffe. Jeg vil aldrig give en spiller lov til at e, hvis han løb hen og tog bolden. Jeg lader selv spillerne vælge, hvem der er. 4 stk. har valgt altid, deres begrundelse er den, at de mener, at spillerne indbyrdes godt er klar over, hvem der er mest kompetent til at udføre straffeet. Jeg vil ikke lade spillerne selv vælge, fordi der er altid nogle, der er højt i hierarkiet, som vil overfuse de andre, der måske har større mulighed for at score med deres færdigheder, men ikke tør stå frem, når der skal vælges er. Jeg bruger min mavefornemmelse til valg af er. Der er 7 stk. der har valgt ofte. Men det er kun i tilfælde af deres valg af er ikke har mulighed for at e. Så bruger de deres mavefornemmelse udfra, hvordan deres spiller har gjort det i kampen. Så de tager ikke bare en spiller, der har spillet dårligt, selvom han måske har de kompetencer, som træneren mener, man skal have. Jeg bruger selv meget mavefornemmelsen med hensyn til er, da det er en ting jeg tror meget på. Mit valg af er. Pt. er mit valg på Anders Hundsballe. Det er en spiller, der ligger og vipper mellem FC. Vestsjælland og mit hold. Så jeg vil gerne hjælpe ham med, at der kommer mere fokus på ham i forhold til han laver flere mål, og lærer at komme ud i pressede situationer, som han forhåbenligt kommer ud for, når han kommer fast på 1. holdet. Er han ikke i stand til e, bruger jeg min mavefornemmelse til, hvem der så skal e.

22 Konklusion Straffe er noget helt særligt, og min fascination er under skrivningen af denne opgave absolut ikke blevet mindre. Jeg satte mig for at finde ud af, om der var en mulig systematik i den måde er udfører et på i forhold til afstand og vinkel. Det var der, og overraskende meget endda. Specielt i V4, hvor det var 73 af tilfældene, at der blev et i samme side, nemlig i zone 3. Ligeledes i H4, hvor det var 64 i zone 1. Jeg ville ligeledes undersøge, hvorvidt der blev brændt flere straffe i de store finaler end ved normale kampe, da presset ved de store finaler er enormt fra de ydre rammer. Der blev brændt 38 i finalerne, og min undersøgelse med 1015 viser, at der i gennemsnit bliver brændt 30. Så ja, de er 8 dårligere, når der er max pres på. I forhold til trænerens valg af er har jeg fået et stort indblik i og en større forståelse for de mange forskellige overvejelser, der ligger til grund for en træners valg af er. Det har været lidt af en øjenåbner at få så mange kvalificerede forklaringer på valget af er, og jeg vil helt sikkert have disse i mente, når jeg skal træffe et valg i fremtiden.

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

KAMPREFERATER 2009/2010 1. SENIOR

KAMPREFERATER 2009/2010 1. SENIOR KAMPREFERATER 2009/2010 1. SENIOR Invensure A/S Frederiksborggade 1 DK 1360 Kbh. K Tlf +45 3332 0766 Fax +45 3332 0763 Website: www.invensure.dk Bispebjerg Torv 2 2400 København NV Dette dokument tilhører

Læs mere

Bilagskompendium for rapport: Undersøgelse af organisationen i AaB Kvindefodbold Indholdsfortegnelse

Bilagskompendium for rapport: Undersøgelse af organisationen i AaB Kvindefodbold Indholdsfortegnelse Bilagskompendium for rapport: Undersøgelse af organisationen i AaB Kvindefodbold Indholdsfortegnelse 1. Transkribering af fokusgruppeinterview 15/03-12... 2 2. Transkribering af interview af Anna Larsen

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 tips til bedre ansøgninger til fonde Forord 3 Tip 1 - Skriv en kort og præcis ansøgning 4 Tip 2 - Søg støtte til et konkret projekt 5 Tip 3 -

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Bridgeregler Etik og regler i bridge

Bridgeregler Etik og regler i bridge Bridgeregler Etik og regler i bridge Her vil du kunne finde lidt nyttige informationer om hvordan man opfører sig ved bridgebordet, og hvad reglerne siger omkring meldinger og spil. Du kan se Love for

Læs mere

P-opgave: Den offensive back aktioner og opgaver

P-opgave: Den offensive back aktioner og opgaver P-opgave: Den offensive back aktioner og opgaver Jens Letort September 2011 Den offensive back aktioner og opgaver P-opgave Jens Letort 2011 Side 1 Indholdsfortegnelse P-opgave: Den offensive back aktioner

Læs mere

Følgende er en nedskrivning af telefoninterview foretaget med en direktør i Fullrate

Følgende er en nedskrivning af telefoninterview foretaget med en direktør i Fullrate Bilag A Bilag B Bilag C Følgende er en nedskrivning af telefoninterview foretaget med en direktør i Fullrate Navn: Bo Abrahamsen Virksomhed: Fullrate Stilling: Salgsdirektør Udover I har fortsat M1s sponsorat

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

TEMAHÆFTE 10 TRÆN SOM VM-STJERNERNE KOM TÆTTERE PÅ VM I SYDAFRIKA!

TEMAHÆFTE 10 TRÆN SOM VM-STJERNERNE KOM TÆTTERE PÅ VM I SYDAFRIKA! TEMAHÆFTE 10 TRÆN SOM VM-STJERNERNE DBUs Fodboldskole Temahæfte 2010 KOM TÆTTERE PÅ VM I SYDAFRIKA! Officielle sponsorer for DBUs Fodboldskoleaktiviteter fra leg til landshold 1 fra leg til landshold DBUs

Læs mere

Interaktiv 3d i Flash

Interaktiv 3d i Flash 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INTRODUKTION 4 3 PROBLEMFORMULERING 4 4 PROBLEMAFGRÆNSNING 5 5 METODE OG STRUKTUR 5 5.1 Metode 6 5.2 Struktur 6 6 UDVIKLINGS IDE. 7 6.1 Bruger anvendelighed

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

Anja Vintov FLYT DIG LIDT. Små skridt til store forandringer. Gads Forlag

Anja Vintov FLYT DIG LIDT. Små skridt til store forandringer. Gads Forlag Anja Vintov FLYT DIG LIDT Små skridt til store forandringer Gads Forlag ANJA VINTOV FLYT DIG LIDT Gads Forlag Indhold Forord... 6 Kapitel 1 Hverdagsmod er vejen frem... 10 Kapitel 2 Smerten er dit vækkeur...

Læs mere

Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013

Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013 Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013 Indhold Forord... 1 Konklusion... 1 Spørgsmål 1: Er du glad for skolen og måden vi gerne vil være på?... 2 Uddybende svar til spørgsmål 1... 2 Spørgsmål 2:

Læs mere

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Når man første gang hører om mentalbeskrivelser, kan man godt blive noget forvirret. Ikke så mange har endnu prøvet at overvære

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvad det er der betyder noget

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren INFA 2005 Forord Denne INFA-publikation giver en indføring i arbejdet med begreber fra sandsynlighedernes verden. Den henvender

Læs mere