KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg 2016 Godkendt: SÆH-udvalget 14. juni Lov nr af 29/12/2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg 2016 Godkendt: SÆH-udvalget 14. juni Lov nr af 29/12/2015"

Transkript

1 KVALITETSSTANDARD Forebyggende Hjemmebesøg 2016 Godkendt: SÆH-udvalget 14. juni 2016 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Lov om social service 79 om Forebyggende Hjemmebesøg Lov nr af 29/12/2015 Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg) Hvilket behov dækker indsatsen? Forebyggende hjemmebesøg målrettet kommunens +65-årige borgere. Hvad er formålet med indsatsen? Formålet med forebyggende hjemmebesøg er at understøtte hjælp til selvhjælp hos den enkelte borger. Dette gøres gennem forebyggende og sundhedsfremmende indsatser over for ældre ved fx at yde råd og vejledning om aktiviteter og støttemuligheder med henblik på at bidrage til øget tryghed og trivsel. Hjemmebesøgene har dermed bl.a. til formål at hjælpe de ældre til bedre at udnytte egne ressourcer og bevare funktionsniveauet længst muligt. Hvem kan modtage indsatsen, og hvilke kriterier indgår for tildeling af indsatsen? Der er 3 målgrupper, der kan modtage indsatsen. Målgruppe 1 Alle borgere på 80 år og derover, som bor i Hjørring Kommune, skal tilbydes forebyggende hjemmebesøg. Borgeren modtager et brev med et tilbud om hjemmebesøg mindst én gang om året. I brevet oplyses planlagt besøgsdato og tidspunkt. Det er den enkelte borger, der aktivt skal framelde, hvis borgeren ikke ønsker at tage imod tilbuddet. Derudover tilbydes enkebesøg og behovsbesøg. Målgruppe 2 I det år de fylder 75 år skal alle borgere, der bor i Hjørring Kommune, tilbydes forebyggende hjemmebesøg. Borgerne får tilsendt et brev i deres 75. år med en invitation til et informationsmøde. I brevet oplyses, hvor og hvornår informationsmøderne afholdes. De borgere, der ikke reagerer på

2 tilbuddet om informationsmødet, får tilbud om et hjemmebesøg i deres 75. år. Målgruppe 3 Borgere i alderen 65 til 79 år, som er i særlig risiko for at få nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne, og som bor i Hjørring Kommune, skal tilbydes forebyggende hjemmebesøg efter behov. Borgere i målgruppen får tilsendt et brev med tilbud om forebyggende hjemmebesøg. I brevet oplyses planlagt besøgsdato og tidspunkt. I udgangspunktet tilbydes der ét besøg, men under besøget vurderes det, om der er behov for flere besøg. Særlige risikogrupper er: Borgere, der mister en samlever/ægtefælle Borgeren skal kontaktes 6-8 uger efter tabet af en samlever eller ægtefælle. Borgere, der afslutter rehabiliteringsforløb/anden kommunal indsats: - Borgere, der afslutter rehabiliteringsforløb efter Servicelovens 83A (hjemmetræning) skal tilbydes besøg 6-8 uger efter afsluttet forløb. - Borgere med kronisk sygdom, der afslutter rehabiliteringsforløb i Hjørring Sundhedscenter, kan ved behov tilbydes besøg 6-8 uger efter afsluttet forløb. - Borgere, der afslutter en genoptræningsplan efter Sundhedslovens 140, kan tilbydes besøg ved behov. - Borgere, der afslutter livsstilsindsatser (fx om alkoholog rygevaner) i Hjørring Sundhedscenter, kan tilbydes besøg ved behov. - Borgere, der afslutter sygepleje og ikke får både praktisk og personlig hjælp efterfølgende. Nye flygtninge med opholdstilladelse (og som har cpr.nr.) over 65 år skal tilbydes forebyggende hjemmebesøg. Undtaget af tilbuddet om forebyggende hjemmebesøg er borgere, der er fyldt 65 år, og som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp efter Servicelovens 83. Ansøgning Der skal ikke sendes en ansøgning, da borgerne kontaktes uopfordret. Borgere i målgruppen i alderen 65 til 79 år, som ikke automatisk modtager tilbud om forebyggende hjemmebesøg, har mulighed for at få tilbuddet ved selv at rette henvendelse til Hjørring Sundhedscenter eller Borgerservice, Hjørring Kommune.

3 Hvilke aktiviteter kan indgå i indsatsen? Hjemmebesøg ved borgeren Besøget indeholder en struktureret, helhedsorienteret samtale, som koncentrerer sig om den ældres mestring af tilværelsen, frem for lidelser og sygdomme. Samtalen kan dreje sig om dagligdagen, borgerens trivsel og sociale netværk, bolig, funktionsevne, sundhedstilstand osv. Samtalen tager udgangspunkt i den enkelte borgers ønsker og behov. På baggrund af samtalen kan der henvises til forskellige forebyggende og aktiverende tilbud i kommunen. Efter behov kan der vejledes om social- eller sundhedsområdets tilbud, boligtilbud mv. Informationsmøder Der afholdes informationsmøder for de 75-årige borgere. På informationsmødet fokuseres der på et aktivt seniorliv her og nu, og på hvordan den enkelte kan forblive aktiv og bevare funktioner. Telefonisk træffetid kl. 8-9, man.- fre. Telefontiden benyttes primært til at besvare opkald fra borgerne, men også til at planlægge besøg, sende breve, føre journal, kontakte samarbejdspartnere mv. Hvad er indsatsens omfang? Borgerne i målgruppen for hjemmebesøg tilbydes besøg én gang årligt eller efter individuelt vurderet behov. Særlige aftaler dokumenteres i borgerens journal. Selve besøget varer ca. 1 time pr. borger og ca. 1½ time hos ægtepar, hvor begge er i målgruppen for forebyggende hjemmbesøg. Borgerne i målgruppen for informationsmøde tilbydes at deltage i ét informationsmøde i deres 75. år med fokus på et aktivt seniorliv her og nu og i fremtiden. Informationsmødet varer 2 timer. Dertil kommer administrative opgaver i forbindelse med hjemmebesøgene og informationsmøderne. Er der valgmulighed med hensyn til leverandør? Nej Leverandør Hjørring Kommune

4 Kompetencekrav til personalet Hjemmebesøgene og informationsmøderne varetages af autoriseret sundhedsfagligt personale. Med udgangspunkt i den enkelte borger, skal personalet kunne arbejde: - forebyggende fx have en meget bred viden om hvad der forebygger funktionstab hos ældre fysisk, psykisk og socialt - sundhedsfremmende fx mestre den motiverende samtale og andre sundhedspædagogiske metoder for at finde ud af hvad der giver mening for den enkelte borger Samtidig skal personalet have kompetencer indenfor mundtlig kommunikation, der anvendes i dialogen om trivsel, dagligdags aktivitet, socialt netværk mv. Når personalet udfører forebyggende hjemmebesøg, skal de have stor viden om kommunens generelle tilbud - såsom personlig og praktisk hjælp, hjælpemidler, boligindretning, personligt tillæg til folkepensionen mv. Ligesom viden om Den digitale kommune er en forudsætning fx ved vejledning i digital-post, elektroniske ansøgninger osv. Personalet skal også have et bredt lokalkendskab, således der kvalificeret kan samarbejdes med frivillige organisationer og vejledes om de lokale tilbud om aktiviteter, besøg mv. Omkostninger for borgeren Der er ingen brugerbetaling. Kvalitetsmål Hjørring Kommune har som kvalitetsmål: At alle borgere over 80 år, og som bor i Hjørring Kommune, tilbydes ét årligt hjemmebesøg. At borgere i alderen 65 til 79 år, som er i særlig risiko for at få nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne, og som bor i Hjørring Kommune, tilbydes hjemmebesøg efter behov. Alle borgere, der bor i Hjørring Kommune, tilbydes at deltage i ét informationsmøde i deres fyldte 75. år. At tilbuddet om forebyggende hjemmebesøg i form af hjemmebesøg og informationsmøder bidrager til at opretholde borgernes mestringsevne og livskvalitet. Hvordan følges op på indsatsen? Alle hjemmebesøg og deltagelse ved informationsmøder dokumenteres i borgerens journal i Hjørring Kommunes omsorgssystem med henblik på at kunne følge op på væsentlige emner og aftaler samt sikre kontinuitet i besøgene.

5 Desuden udarbejder de forebyggende medarbejdere en årsrapport for at sikre en årlig vurdering og synliggørelse af indsatsen. Særlige forhold, der gør sig gældende? Tavshedspligt Medarbejderne har tavshedspligt om personlige forhold, der fremkommer under hjemmebesøgene og informationsmøderne. Videregivelse af personlige oplysninger sker med borgerens samtykke Røgfrit arbejdsmiljø Efter Lov om røgfrie miljøer beder vi borgeren om, at der ikke ryges under informationsmødet eller hjemmebesøget. Hvis den forebyggende medarbejder oplever, at røgen i hjemmet er til gene kan medarbejderen anbefale, at besøget foregår et andet sted fx på Hjørring Sundhedscenter. Procedure, hvis borger ikke lukker op ved aftalt besøg Efter at have ringet eller banket på døren 2 gange uden reaktion ringes der til borgeren. Er der fortsat ingen kontakt lægges en seddel i postkasse med besked om, at den forebyggende medarbejder har været der, påført dato, klokkeslæt og underskrift, samt at borgeren fortsat har mulighed for at få besøg ved at ringe til personalet. Det noteres i borgerens journal, at ovenstående procedure er fulgt. Ved husdyr i hjemmet Såfremt den forebyggende medarbejder føler sig utryg ved husdyret, kan man bede borgeren om at lukke dyret ind i et andet rum. Ønsker borgeren ikke det, kan medarbejderen aftale at det forebyggende hjemmebesøg foregår et andet sted fx på Hjørring Sundhedscenter.

6 FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG ÅRSRAPPORT 2015

7 Forebyggende hjemmebesøg i Hjørring Kommune Lovgrundlaget I henhold til Servicelovens 79 a 1 skal kommunen tilbyde forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der er fyldt 75 år, mindst en gang årligt. Kommunalbestyrelsen kan dog vælge at undtage borgere, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp. Formål Hjørring Kommunes sundhedspolitik for har en vision om at skabe: Et sundt og stærkt medborgerskab, som giver individuel frihed, og som understøtter borgeren i at mestre eget liv. For at understøtte dette er der vedtaget fire overordnede pejlemærker, der sætter retning for det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde: Sunde rammer for borgernes hverdag Øget mental sundhed og trivsel Mestring af eget liv En styrket indsats for lighed i sundhed Denne vision harmonerer med formålet for forebyggende hjemmebesøg som bl.a. er at hjælpe den ældre til bedre at udnytte egne ressourcer og bevare funktionsniveauet længst muligt. Det forebyggende hjemmebesøg handler om at støtte den ældre i at finde ressourcer til at leve det liv, den enkelte ønsker at leve. Samt at yde råd og vejledning om relevante aktiviteter og støttemuligheder. Målgruppe Målgruppen for forebyggende hjemmebesøg er borgere i Hjørring Kommune, der er fyldt 75 år - med undtagelse af borgere, der modtager både personlig pleje og praktisk hjælp. Derudover tilbydes enkebesøg til alle borgere i målgruppen, da enker/enkemænd udgør en særlig risikogruppe. 3 Henvendelse til borgeren Borgere i målgruppen får tilsendt ét brev årligt med tilbud om forebyggende besøg. I brevet oplyses planlagt besøgsdato og tidspunkt. Borgeren skal derefter selv tage kontakt for at afmelde besøget eller ændre tidspunktet. På den måde når tilbuddet ud til de borgere, som ikke har ressourcer til selv at henvende sig for at få et hjemmebesøg. 1 Lov om social service, nr. 629 af 11. juni a forebyggende hjemmebesøg. 2 Hjørring Kommunes Sundhedspolitik Vass, M, Avlund K, Hendriksen C. Ældre og forebyggende hjemmebesøg. København: ÆldreForum

8 Indhold i besøget Det forebyggende hjemmebesøg indeholder en struktureret, helhedsorienteret samtale, som koncentrerer sig om den ældres mestring af tilværelsen frem for lidelser og sygdomme. Samtalen kan dreje sig om dagligdagen, borgerens trivsel og sociale netværk, bolig, funktionsevne osv. Den forebyggende medarbejder har i samtalen fokus på den ældres aktuelle livssituation og under besøget er der mulighed for at diskutere netop de emner, som den ældre finder væsentlige. Dermed tilpasses samtalen de individuelle behov, så borgeren opnår størst muligt udbytte af besøget. Besøget dokumenteres efterfølgende i borgerens journal i det forebyggende modul i omsorgssystemet Care med henblik på at kunne følge op på væsentlige emner ved efterfølgende besøg og sikre kontinuitet i besøgene. Status 2015 Afvikling af besøg Målgruppen for forebyggende hjemmebesøg udgjorde i 2015 et antal på 4629 borgere. I de seneste fire år er der sket en stigning i gruppen. Fra 2014 til 2015 er gruppen steget med 62 borgere. I 2015 er der givet tilbud om besøg til 4099, dette svarer til at 88 % af målgruppen. Der er aflagt 2219 besøg, dette antal svarer til, at 54 % har takket ja til besøg. Der ses en tendens til at færre takker ja til besøg, men da målgruppen er blevet større, er der aflagt flere besøg end i Set i forhold til køn, er der flere kvinder end mænd, som vælger at tage imod et forebyggende hjemmebesøg. I 2015 takkede 57 % af kvinderne ja til besøg, hos mændene var det 53 %. Tilsvarende er der også sammenhæng mellem alder og modtagelse af tilbud. Den laveste andel, der takker ja er hos nye 75 årige, hvor 40 % takker ja. Ja-procenten stiger derefter og hos gruppen fra 80 år og opefter er den 60 %. Infomøde Den 22. september 2014 blev SÆH-udvalget præsenteret for forslag til ændringen i tilbuddet for nye 75-årige. SÆH-udvalget vedtog, at der skal afholdes infomøde (gruppe) for nye 75 årige. Den nye metode er afprøvet en gang i løbet af Der blev sendt indbydelse ud til 200 nye 75 årige. Til infomødet deltog 35 hvoraf de 10 var pårørende. I invitationen til infomødet, blev der oplyst om, at der også var mulighed for besøg i hjemmet, hvis borgeren ønskede det. Ti borgere af de 200 ønskede et hjemmebesøg. På infomødet blev informeret om de emner som er de typiske ved hjemmebesøg og lagt op til debat om de relevante emner, som borgeren kom med. Sammenlignet med forbyggende hjemmebesøg var der ikke den samme detaljeringsgrad om de enkelte emner. I stedet var der en gruppedynamik på mødet, hvor borgerne kunne bidrage med egne erfaringer ind i dialogen med andre borgere. Det gav en værdifuld dimension i debatten og mødet var præget af god stemning. 2

9 Erfaringerne fra det første infomøde for nye 75 årige skal med i overvejelserne omkring fremtidig udformning af tilbud. Praksisbeskrivelser De kvantitative opgørelser giver ikke et komplet billede af kvaliteten i de forebyggende hjemmebesøg og medarbejderne dokumenterer derfor løbende besøgene ved hjælp af praksisbeskrivelser. Det vil sige kvalitative beskrivelser fra forebyggende hjemmebesøg, som illustrerer borgernes udbytte af besøgene. Nedenstående er et lille udpluk af disse praksisbeskrivelser. Forvirring om digital post I 2014 besøger jeg kvinde på 75 år, som jeg som vanligt havde sent tilbud om forebyggende hjemmebesøg. Da jeg kommer til hende, for at aflægge besøg på planlagte tidspunkt, er hun meget uforstående overfor mit ærinde. Hun fortæller, at hun ikke har fået noget brev. Jeg forklarer lidt om baggrunden for mit besøg og udleverer visitkort og folder, der fortæller om Forebyggende hjemmebesøg. I 2015 sender jeg et nyt tilbud om besøg. På baggrund af episoden sidste år vælger jeg at ringe dagen før, for at høre om hun er bestemt på mit besøg. Damen meddeler, at det er hun ikke og hun siger som sidste år, at hun ikke har modtaget brev. Jeg spørger ind til om hun har digital post, men det ved hun ikke. Vi aftaler, at jeg undersøger det ved Borgerservice og at jeg besøger hende som planlagt den efterfølgende dag. Det viser sig, at damen ikke har hverken tilmeldt eller fravalgt digital post og, at der derfor ligger en del post, som hun ikke er bekendt med. Ved besøget udfylder hun en fuldmagtserklæring om fritagelse for digital post, som jeg senere afleverer. Hun orienteres om, at hun efterfølgende får tilsendt den uåbnede post som almindelige breve. Ægtefælden mister hukommelsen Jeg har besøgt et ægtepar gennem nogle år og for et par år siden talte ægtefællen om, at hustruen havde problemer med hukommelsen. På det tidspunkt var det ikke noget der i betydelig grad påvirkede hverdagen. Jeg havde foreslået kontakt til demensvejleder, men det var manden ikke interesseret i. Ved besøget fortæller hustruen selv, at hun er blevet dårligere til at huske, men med hjælp fra hendes mand går tingene. I foråret 2015 ringer ægtefællen ind til mig. Han fortæller, at parret gennem mange år har holdt ferie sydpå. De kører selv, bor i samme ferieby og har gode bekendte der. Han ønsker at vide, om der fandtes noget, der kunne spore hustruen, hvis hun skulle blive væk på ferien. Jeg kunne vejlede om forskellige muligheder og foreslog igen. at han skulle kontakte demensvejleder. Manden er fortsat ikke interesseret i kontakt til demensvejleder. Efter kort tid ringer manden igen. Han fortæller igen om hans bekymringer for turen. Adspurgt fortæller han også, at han oplever, at hans hustrus aktiviteter i hverdagen begrænses af hukommelsesproblemerne. Jeg foreslår, at jeg kommer ud og snakker med dem. Han vil gerne tage imod samtalen, men ønsker ikke, at det skal være i hjemmet. Hustruen er ikke vidende om, at han ringer, så i stedet aftaler vi, at han kan komme til samtale på Sundhedscentret. Gennem samtalen viser det sig, at han har mange tanker, som han går alene og tumler med. Jeg foreslår 3

10 igen, at vi kontakter en demenskonsulent, men han er stadig ikke klar. I stedet aftaler vi, at jeg sender brev med tilbud om forbyggende hjemmebesøg først på sommeren. Ved hjemmebesøget først på sommeren taler jeg med hustruen om muligheden for, at jeg efter deres ferie kommer igen og tager demenskonsulenten med og, at det ikke forpligter ægteparret til videre kontakt til demenskonsulenten. Den aftale vil begge parter gerne indgå. Herefter taler jeg med demenskonsulenten og sætter hende ind i situationen. Der aftales tidspunkt og jeg sørger for at sende brev til ægteparret. Ved besøget deltager alle i den første del. Herefter tager demenskonsulenten en snak med hustruen alene og undersøger hustruens tilstand. Ægteparret vil gerne tage imod vejledning fra demenskonsulenten, som fortæller hvilke undersøgelser, hun vurderer, der vil være relevant at gå videre med. Nu er der skabt kontakt og tillid til demenskonsulenten, som hjælper ægteparret videre i forhold til hustruens svigtende hukommelse. Det gælder udredning af hustruen og fortløbende besøg i hjemmet, der kan støtte ægtefællen i de udfordringer, der kan opstå ved at have en dement ægtefælle. Min rolle i forløbet er nu blot at tilbyde de årlige besøg. Jeg har sikret over længere tid - at der blev en god kontakt til den rette specialist (demenskonsulenten). Fokusområder Hjørring Kommune ansøgte bl.a. om midler til et træningstilbud til mellemgruppen i forbindelse med Ældrepuljen 4. Målgruppen er bl.a. ældre borgere, der med en målrettet træning kan støttes til at klare sig selv. Indsatsen varetages af Træningsenheden og de forebyggende medarbejdere kan henvise direkte til tilbuddet har været brugt på at udvikle og implementere indsatsen. Forebyggende medarbejdere bruger screeningmetoden Rejse Sætte Sig test (RSS) og en konkret vurdering af den enkeltes funktionsniveau for at identificere relevante borgere. Der er megen faglig opmærksomhed på, hvilken betydning søvn har for at kunne mestre sin hverdag. Det gælder for alle aldersgruppe og er derfor også et fokusområde i forebyggende hjemmebesøg. For at være klædt på til denne opgave har de forebyggende medarbejdere deltaget i temadag om søvn arrangeret af Region Nordjylland. Gennem de seneste år har der været fokus på mad i forebyggende hjemmebesøg. Det kan bl.a. dreje sig om at få en optimal ernæring altså indholdsdelen i maden. Men der er også mange andre aspekter, der skal medtænkes. Derfor er de forebyggende medarbejdere blevet undervist i ældres tandsundhed og hvilke forhold der særligt gør sig gældende for ældre. Undervisningen var arrangeret af leder Gry Rasmussen fra Hjørring Kommunes Tandpleje. Gennem flere besøg, havde de forebyggende medarbejdere erfaret, at mange af de ældre, der bliver ramt af kræft har svært ved at snakke med pårørende om, hvad det betyder for dem. Fx - er det ok at blive ked af at blive ramt af kræft, selv om man er godt oppe i årene? Hvordan reagerer ens omgivelser, når et ældre menneske bliver ramt af en alvorlig sygdom? 4 4

11 Derfor blev emnet for det årlige temamøde Når kræften rammer ældre. Psykolog Birgitte Bentsen fra Hjørring Sundhedscenter fortalte om, hvorledes man reagerer, når kræften bliver en del af ens liv. Derudover blev der sat fokus på redskaber til, hvad man som ældre og pårørende kan gøre for at håndtere situationen. Der mødte 20 borgere op til mødet og der var en god dialog og mange spørgsmål. I 2015 har Nordjyllands Trafikselskab og de to taxiselskaber i kommunen været i gang med at udvikle Flexturs-mulighederne. Der er blevet arbejdet på at udvikle et nyt produkt til de ældre, der kan supplere det eksisterende Flextur. Tanken er, at det nye produkt Flexsenior skal gælde fra 65+. Ligeledes ønskes det, at taksten nedsættes så den lave takst gælder, uanset om man bor i byområdet eller udenfor. I dag gælder en høj takst i Hjørring by. To forebyggende medarbejdere har deltaget i arbejdsgruppen og bidraget med erfaringer fra den målgruppe, der er for forebyggende hjemmebesøg. Ved besøgende snakkes ofte om transportmuligheder både i relation til dagligdags gøremål fx indkøb, men også i forbindelse med, at det er vigtigt at deltage i sociale aktiviteter. Det forventes, at der kommer forslag om Flexsenior med taxiordning to gange om ugen. Her bliver borgeren hentet på egen bopæl og har mulighed for at blive kørt til to afsætningssteder i Hjørring. Efter to timer hentes borgere og køres hjem. I de to timer kan klares fx indkøb, apotek besøg, sociale besøg osv. Opfølgning på afsendelse af digital post Efter, at der har været indført digital post i lidt over et år, har de fleste borgere gjort et aktivt valg med at tilmelde sig eller fravælge digital post. Emnet digital post er stadig et vigtigt emne i forebyggende hjemmebesøg. Rigtig mange er helt fortrolig med den måde at modtage breve på. Vi oplever dog, at nogle der har tilmeldt digital post ikke er helt fortrolig med at bruge computeren og derfor ikke får åbnet e-boksen eller er opmærksomme på, at der er kommet post. Nogle af dem opfordrer vi til at kontakte borgerservice og anmode om at blive fritaget for digital post. Vi kan også oplyse om de muligheder, der findes i kommunen for at lære mere om brugen af computer. I enkelte tilfælde har vi mødt borgere, der ikke har taget stilling til hverken/eller, det betyder, at de kan have megen uåbnet post i en digital postkasse, som de ikke kender til. Her har vi sørget for, at de bliver henvist til Borgerservice. I forhold til 2014 er der kun en ganske svag stigning i forhold til antallet af breve, der bliver sendt digitalt. I 2014 sendte vi 41 % som digital post, i 2015 er det 42 %. Andre aktiviteter i 2015 Dataindsamling i forbindelse med projektet Prefall er afsluttet. Prefall var et projektet, der bl.a. har haft til formål at udvikle funktionstests relateret til faldrisiko, og at udvikle og validere et faldscreeningsredskab. Bearbejdningen af de indsamlede data foregår på Aalborg Universitetshospital. Det er besluttet at fortsætte samarbejdet mellem Hjørring Kommune og Aalborg Universitetshospital og en evt. indsats skal konkretiseres i

12 Mål for 2016 Der trådte en ny lovgivning for forebyggende hjemmebesøg i kraft den 1. januar Derfor vil det primære udviklingsarbejde for indsatsen være at tilpasse sig den ændrede lovgivning. Loven beskriver, at aldersgrænsen for, hvornår man tilbyder et årligt besøg hæves fra 75 til 80 år. I lovgivningen indføres begrebet risikogrupper, dvs. borgere der vil profitere af en forebyggende indsats. Denne gruppe er ikke nærmere defineret i lovteksten. Nye 75-årige skal tilbydes besøg, hvor det vurderes om næste tilbud skal tilbydes ved 80 år eller det vurderes, at vedkommende er i en risikogruppe og at der derfor skal tilbydes årlige besøg. Aldersgrænsen for, hvilke borgere der kan tilbydes besøg, hvis man vurderes at være i en risikogruppe, er fra 65 til og med 79 år. I håndbogen Forebyggelse på Ældreområdet 5, udpeges nogle grupper af ældre, der er i større risiko for nedsættelse af funktion end andre. Det drejer sig om: Ældre, som har mistet samlever/ægtefælle Ældre med alvorligt syg samlever/ægtefælle Ældre, der forlader arbejdsmarkedet Ældre, der udskrives fra sygehus. Ældre, der afslutter rehabiliteringsforløb. Ældre mænd, der lever alene. Ældre med anden etnisk baggrund end dansk. Ældre med kort uddannelse og/eller kort erhvervserfaring. Målgruppen for de forbyggende indsatser beskrives i håndbogen: Forebyggelse på Ældreområdet som personer, der er: Over 65 år Som i høj grad klarer sig selv i hverdagen, dvs. ikke modtager hjælp eller kun i begrænset omfang får hjælp eller støtte efter serviceloven. Som samtidig er i risiko for (yderligere) nedsættelse af funktionsevnen, og hvor denne risiko kan mindskes via en tidlig forebyggende indsats. Håndbogen har fokus på følgende 6 indsatsområder: Alkohol Ensomhed og isolation Ernæring Fald Fysisk aktivitet Selvmordsadfærd Indsatsområderne er blandt andet valgt på baggrund af en kortlægning af kommunale erfaringer, samt national og international viden om forebyggelse på ældreområdet. 5 Forebyggelse på Ældreområdet, Håndbog til kommunerne, Sundhedsstyrelsen

13 Der foreligger allerede en kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg i Hjørring kommune, men med baggrund i den nye lovgivning skal der i 2016 udarbejdes en ny kvalitetsstandard 6, der beskriver, hvordan Hjørring kommune vælger at løse opgaven. I 2016 vil fokus for de forebyggende medarbejdere være at fylde de nye rammer for forebyggende hjemmebesøg. Det kræver fortsat høj grad af samarbejde på tværs af afdelinger inden for kommunen og et stærkt samarbejde med civilsamfundet. Hjørring kommunes forebyggende medarbejdere deltager i erfaringsudvekslingsgruppe med de forebyggende medarbejdere fra Brønderslev, Frederikshavn og Jammerbugt Kommune. Det giver mulighed for udveksling af viden om, hvordan andre kommuner vælger at løse opgaven og hvilke erfaringer de har samt sparring og inspiration til udvikling af forebyggende hjemmebesøg i Hjørring Kommune. Desuden deltager de forebyggende medarbejdere i et årskursus for netop medarbejdere der udfører forbyggende hjemmebesøg. Ved årskurset marts 2016 er temaet Forebyggende hjemmebesøg ved en skillevej. Der er fokus på, hvordan kommuner kan målrette den forebyggende indsats til særligt sårbare grupper, hvordan man kan identificere sårbare grupper og om at samarbejde på tværs for at komme i mål med den opsporende indsats. I 2016 vil der fortsat være et stort fokus på ernæring. Dette fokus vil ske på tværs af SÆ-området og i samarbejde med Køkkenområdet. En gren af ernæringsområdet vil være fokus på tygge- og synkebesvær kaldet dysfagi. Dysfagi kan være skyld i bl.a. fejl- og underernæring og hyppige lungebetændelser. Som i de tidligere år vil de forebyggende medarbejdere have stort fokus på fysisk aktivitet. Et nyt tilbud i 2016 er rehabiliteringstilbud for borgere med osteoporose, dette vil de forebyggende medarbejdere have opmærksomhed på i forhold til relevante borgere. Derfor er der fra 2016 mulighed for at informere borgerene om både hjerte-, diabetes 2-, KOL-, kræft- og osteoporose rehabilitering. 6 Kvalitetsstandard 2016, Forebyggende hjemmebesøg, Hjørring Kommune 7

KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg 2016 Godkendt: SÆH-udvalget 14. juni Lov nr af 29/12/2015

KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg 2016 Godkendt: SÆH-udvalget 14. juni Lov nr af 29/12/2015 KVALITETSSTANDARD Forebyggende Hjemmebesøg 2016 Godkendt: SÆH-udvalget 14. juni 2016 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Lov om social service 79 om Forebyggende Hjemmebesøg Lov nr. 1894 af 29/12/2015 Lov

Læs mere

FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG ÅRSRAPPORT 2015

FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG ÅRSRAPPORT 2015 FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG ÅRSRAPPORT 2015 Forebyggende hjemmebesøg i Hjørring Kommune Lovgrundlaget I henhold til Servicelovens 79 a 1 skal kommunen tilbyde forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg Vedtaget Sundheds- Ældre- og Handicapudvalget xxxx. Hvad er indsatsens lovgrundlag?

KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg Vedtaget Sundheds- Ældre- og Handicapudvalget xxxx. Hvad er indsatsens lovgrundlag? KVALITETSSTANDARD Forebyggende Hjemmebesøg Vedtaget Sundheds- Ældre- og Handicapudvalget xxxx Hvad er indsatsens lovgrundlag? Lov om social service 79 a om Forebyggende Hjemmebesøg Lov nr. 1894 af 29/12/2015

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Forebyggende hjemmebesøg i Ærø Kommune

KVALITETSSTANDARD Forebyggende hjemmebesøg i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Forebyggende hjemmebesøg i Ærø Kommune Indhold 1.0 Hvad er formålet med indsatsen?... 2 2.0 Hvad er indsatsens lovgrundlag?... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvilket behov dækker

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG. LOV OM SOCIAL SERVICE 79a

KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG. LOV OM SOCIAL SERVICE 79a KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG LOV OM SOCIAL SERVICE 79a BRØNDBY KOMMUNE August 2016 1 Indledning Af Bekendtgørelse nr. 304 af 20. marts 2016 fremgår, at kommunalbestyrelsen mindst én gang

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG. LOV OM SOCIAL SERVICE 79a

KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG. LOV OM SOCIAL SERVICE 79a KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG LOV OM SOCIAL SERVICE 79a BRØNDBY KOMMUNE Januar 2018 Side 1 af 6 Indledning Af Bekendtgørelse nr. 304 af 20. marts 2016 fremgår, at kommunalbestyrelsen mindst

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem -

Læs mere

Kvalitetsstandard Forbyggende hjemmebesøg

Kvalitetsstandard Forbyggende hjemmebesøg Kvalitetsstandard Forbyggende hjemmebesøg Fanø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvor kan man henvende sig om forebyggende hjemmebesøg?... 3 3.1 Klageadgang... 3 4.0 Målgruppe -

Læs mere

1 of 7. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d.

1 of 7. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Godkendt af byrådet d. 1 of 7 2 of 7 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En

Læs mere

Kvalitetsstandard de forebyggende hjemmebesøg 2016

Kvalitetsstandard de forebyggende hjemmebesøg 2016 Kvalitetsstandard de forebyggende hjemmebesøg 2016 1 Indhold Baggrund og formål... 3 Implementering af ny lovændring om de forebyggende hjemmebesøg pr. 1. januar 2016... 3 Kvalitetsstandard for tilbud

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018 Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a Albertslund Kommune 2018 se Indledning Visionen livet skal leves sundt hele livet Vores hjælp og støtte tager udgangspunkt i at livet

Læs mere

Forebyggende hjemmebesøg. Kvalitetsstandard 2016

Forebyggende hjemmebesøg. Kvalitetsstandard 2016 Forebyggende hjemmebesøg Kvalitetsstandard 2016 Kvalitetsstandard forebyggende hjemmebesøg Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af serviceniveauet for forebyggende hjemmebesøg i Faaborg-Midtfyn Kommune

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Servicelovens 79a Lovgrundlag Formål 79 a. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde mindst et årligt forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der er fyldt 80 år, og

Læs mere

Kvalitetsstandard 2019 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a

Kvalitetsstandard 2019 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a Kvalitetsstandard 2019 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a 1 Indhold Forord... 3 Formålet... 3 Generelt om forebyggende hjemmebesøg... 3 Hvem kommer på forebyggende hjemmebesøg?... 3 Bevillinger:...

Læs mere

Vejledende serviceniveau for. Forebyggende hjemmebesøg 2018/19

Vejledende serviceniveau for. Forebyggende hjemmebesøg 2018/19 Vejledende serviceniveau for Forebyggende hjemmebesøg 2018/19 Indholdsfortegnelse Vejledende serviceniveau vedrørende forebyggende hjemmebesøg til borgere, der bor i eget hjem.... 3 Lovgrundlag... 3 Målgruppe...

Læs mere

Temadag om forebyggelse på ældreområdet. Nicoline Lykkegaard Leisner, Fuldmægtig, Sundhedsstyrelsen Aalborg, 28. september 2017

Temadag om forebyggelse på ældreområdet. Nicoline Lykkegaard Leisner, Fuldmægtig, Sundhedsstyrelsen Aalborg, 28. september 2017 Temadag om forebyggelse på ældreområdet Nicoline Lykkegaard Leisner, Fuldmægtig, Sundhedsstyrelsen Aalborg, 28. september 2017 Velkommen Formålet med temadagen At bringe ledere og medarbejdere sammen på

Læs mere

Forebyggende hjemmebesøg

Forebyggende hjemmebesøg Ydelsestype Forebyggelse og sundhedsfremme (12) Ydelsens lovgrundlag ydelsen Kriterier for at få Serviceloven 79 a tilbud om forebyggende hjemmebesøg er at støtte borgerens evne til at klare sig selv bedst

Læs mere

Kvalitetsstandard 2017 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a

Kvalitetsstandard 2017 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a Kvalitetsstandard 2017 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a 1 Indhold Forord... 3 Formålet... 3 Generelt om forebyggende hjemmebesøg... 3 Lovgivning... 4 Klageadgang... 4 Ydelsesbeskrivelse...

Læs mere

BILAG 1: KONCEPT FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG I HVIDOVRE KOMMUNE

BILAG 1: KONCEPT FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG I HVIDOVRE KOMMUNE BILAG 1: KONCEPT FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG I HVIDOVRE KOMMUNE Baggrund Lovgivning Den 1. januar 2016 blev loven om forebyggende hjemmebesøg ændret. Det betyder, at kommunalbestyrelsen skal tilbyde et

Læs mere

De forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2014

De forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2014 De forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2014 Center for Velfærd & Omsorg Lejre Kommune Forebyggende hjemmebesøg handler om borgerens trivsel Denne rapport handler om Lejre Kommunes arbejde med forebyggende

Læs mere

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune NOTAT 9. oktober 2018 Sundhedssekretariatet Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune Indhold Indledning...2 Nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg...2 Individuelle hjemmebesøg...3

Læs mere

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune NOTAT 2. august 2019 Sundhed og HRCenter for Politik, Sundhed og Personale Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune Indhold Indledning...2 Nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg...2

Læs mere

De forebyggende hjemmebesøg og andre sundhedsfremmende aktiviteter. Årsrapport 2015

De forebyggende hjemmebesøg og andre sundhedsfremmende aktiviteter. Årsrapport 2015 De forebyggende hjemmebesøg og andre sundhedsfremmende aktiviteter Årsrapport 2015 At facilitere socialt samvær er en vigtig del af det forbyggende arbejde Center for Velfærd og Omsorg Lejre Kommune Forebyggende

Læs mere

Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg

Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til dig og

Læs mere

Forebyggende hjemmebesøg

Forebyggende hjemmebesøg Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79 a Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Rapport for året 2012 Forebyggende hjemmebesøg

Rapport for året 2012 Forebyggende hjemmebesøg Rapport for året 2012 Forebyggende hjemmebesøg Minna Grunnet Pia Høgh Kirsten Bentsen Forebyggelseskonsulenter Center for Sundhedsfremme Årsrapport 2012 side - 2 - Årsrapport 2012 Lovgrundlag Målsætning

Læs mere

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen?

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Ved SUFO (Landsforeningen for ansatte i Sundhedsfremmende og Forebyggende hjemmebesøg) Ved Vibeke Reiter, forebyggende

Læs mere

Friske ældre. Har overskud: tid penge- godt helbred. Kan selv mestre og tage ansvar for egen sundhed

Friske ældre. Har overskud: tid penge- godt helbred. Kan selv mestre og tage ansvar for egen sundhed Har overskud: tid penge godt helbred Kan selv mestre og tage ansvar for egen sundhed Har mulighed for at hjælpe andre frivilligt arbejde? Friske ældre Eksempler på emner til Temamøder Forebyggelse af fald

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune 13. juni 2016 Side 1. Mødedato: 13. juni 2016 Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 12:00 Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017 MÅL OG VÆRDIER Byrådet i Allerød Kommune fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud. Ældre og Sundhed

Læs mere

Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg)

Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg) Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg) I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 150 af 16. februar 2015, som senest ændret ved lov

Læs mere

Rapport for året 2013 Forebyggende hjemmebesøg

Rapport for året 2013 Forebyggende hjemmebesøg Rapport for året 2013 Forebyggende hjemmebesøg Minna Grunnet Pia Høgh Kirsten Bentsen Forebyggelseskonsulenter Center for Sundhedsfremme Årsrapport 2013 Lovgrundlag Lov om social service 79 a Målsætning

Læs mere

Forebyggende hjemmebesøg

Forebyggende hjemmebesøg Ydelsestype Forebyggelse og sundhedsfremme (12) Ydelsens lovgrundlag ydelsen Beskrivelse af ydelsens Serviceloven 79 a tilbud om forebyggende hjemmebesøg er at støtte borgerens evne til at klare sig selv

Læs mere

Kvalitetsstandard Visitation

Kvalitetsstandard Visitation Indhold 1.0 Lovgrundlag...2 2.0 Formål...2 3.0 Hvordan søges om hjælp og støtte?...2 3.1 Sagsbehandlingstid...2 3.2 Hvordan behandles ansøgningen?...3 3.3 Revurdering...3 4.0 Målgruppe Hvem kan få hjælp?...3

Læs mere

Årsrapport 2016 Forebyggende Hjemmebesøg

Årsrapport 2016 Forebyggende Hjemmebesøg Årsrapport 2016 Forebyggende Hjemmebesøg Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 Lovpligtige forebyggende hjemmebesøg 1 Formål med forebyggende hjemmebesøg 1 Effekten af de forebyggende hjemmebesøg 1 2 Praksis

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Kvalitetsstandard Visitation

Kvalitetsstandard Visitation Kvalitetsstandard Visitation Fanø Kommune Indhold Forord...2 1.0 Lovgrundlag...3 2.0 Formål...3 3.0 Hvordan søges om hjælp og støtte?...3 3.1 Sagsbehandlingstid...4 3.2 Hvordan behandles ansøgningen?...4

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

Forebyggende hjemmebesøg

Forebyggende hjemmebesøg Forebyggende hjemmebesøg Kvalitetsstandard 2016 Indholdsfortegnelse Hvad er formålet med de forebyggende hjemmebesøg? 3 Hvem får tilbudt et forebyggende hjemmebesøg? 3 Hvem foretager de forebyggende hjemmebesøg?

Læs mere

Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Seniorsamtaler

Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Seniorsamtaler Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Seniorsamtaler 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Lov om social service 79 a. 2. Hvilket behov dækker ydelsen? Hvidovre Kommune tilbyder ældre borgere forebyggende

Læs mere

Bilag 1: Forslag til nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg

Bilag 1: Forslag til nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed NOTAT Bilag 1: Forslag til nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg Baggrund Med udgangspunkt i den nye lovgivning om forebyggende

Læs mere

Psykisk pleje og omsorg efter servicelovens 83

Psykisk pleje og omsorg efter servicelovens 83 Psykisk pleje og omsorg efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for psykisk pleje og omsorg Denne kvalitetsstandard beskriver Sønderborg Kommunes serviceniveau for psykisk pleje og omsorg

Læs mere

Status - Forebyggende hjemmebesøg, Servicelovens 79a

Status - Forebyggende hjemmebesøg, Servicelovens 79a Velfærd og Sundhed Sagsbehandler: Anne Sloth-Egholm Sagsnummer: 27.35.04-A00-1-16 Dato: 2. januar 2019 Status - Forebyggende hjemmebesøg, Servicelovens 79a Dette notat beskriver den faktiske udvikling

Læs mere

Forslag til Seniorpolitik 2017 og frem

Forslag til Seniorpolitik 2017 og frem Forord Der er rigtig mange stærke seniorer, der holder sig raske hele livet. I fremtiden vil der på trods af teknologiske fremskridt og en generelt sundere livsstil være ældre borgere, som har brug for

Læs mere

Seniorpolitik 2017 og frem

Seniorpolitik 2017 og frem Forord Der er rigtig mange stærke seniorer, der holder sig raske hele livet. I fremtiden vil der på trods af teknologiske fremskridt og en generelt sundere livsstil være ældre borgere, som har brug for

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Socialpædagogisk støtte

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Socialpædagogisk støtte Allerød Kommune Kvalitetsstandard: Socialpædagogisk støtte 2016 Brug for socialpædagogisk støtte? Hvis du eller en pårørende har behov for socialpædagogisk støtte, kan du kontakte koordinatorerne i Social

Læs mere

FOREBYGGELSE PÅ ÆLDREOMRÅDET TEMADAG OM FOREBYGGELSE PÅ ÆLDREOMRÅDET

FOREBYGGELSE PÅ ÆLDREOMRÅDET TEMADAG OM FOREBYGGELSE PÅ ÆLDREOMRÅDET TEMADAG OM FOREBYGGELSE PÅ ÆLDREOMRÅDET Anette Thorsmark og Lene Dørfler Center for Forebyggelse i praksis, KL OPSPORING AF RISIKOGRUPPER OG SOCIAL ULIGHED I SUNDHED Forhold der påvirker sundhed - og lighed

Læs mere

Årsrapport 2014 Forebyggende hjemmebesøg

Årsrapport 2014 Forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2014 Forebyggende hjemmebesøg Udsyn mod fremtidens velfærd Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 1.1 Forebyggende hjemmebesøg 1 1.2 Effekten af de forebyggende hjemmebesøg 1 1.3 Planlagte temaer

Læs mere

Årsrapport 2013. Forebyggende hjemmebesøg

Årsrapport 2013. Forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2013 Forebyggende hjemmebesøg 1 Beskrivelse af de forebyggende hjemmebesøg De forebyggende hjemmebesøg sætter fokus på forebyggelse og sundhedsfremme, hos borgere der er fyldt 75 år, og som

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Rehabiliteringsforløb Servicelovens 83a

KVALITETSSTANDARD Rehabiliteringsforløb Servicelovens 83a KVALITETSSTANDARD Rehabiliteringsforløb Servicelovens 83a LOVGRUNDLAG FORMÅL 83 a. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde et korterevarende og tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til personer med nedsat funktionsevne,

Læs mere

Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg

Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg 2 Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Formålet Hvem kan få besøg? Formålet med

Læs mere

Lovgivning i de forebyggende hjemmebesøg - gråzoner og snitflader. SUFO årsmøde 2015

Lovgivning i de forebyggende hjemmebesøg - gråzoner og snitflader. SUFO årsmøde 2015 Lovgivning i de forebyggende hjemmebesøg - gråzoner og snitflader SUFO årsmøde 2015 1 stevns kommune Lovgrundlag forebyggende hjemmebesøg (uddrag) Det faglige indhold Serviceloven Sundhedsloven samt vejledning

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Korttidsplads efter Servicelovens 84 stk. 2. Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 84, stk. 2

KVALITETSSTANDARD. Korttidsplads efter Servicelovens 84 stk. 2. Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 84, stk. 2 KVALITETSSTANDARD 2016 Korttidsplads efter Servicelovens 84 stk. 2 Godkendt: Byrådet 26. juni 2014 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 84, stk. 2 Hvilket behov dækker Hjælp og støtte udenfor hjemmet

Læs mere

Årsrapport 2015 Forebyggende Hjemmebesøg

Årsrapport 2015 Forebyggende Hjemmebesøg Årsrapport 2015 Forebyggende Hjemmebesøg Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 1.1 Lovpligtige forebyggende hjemmebesøg 1 1.2 Praksis i Faaborg-Midtfyn Kommune i 2015 1 1.3 Effekten af de forebyggende hjemmebesøg

Læs mere

Årsrapport 2015: Forebyggende hjemmebesøg

Årsrapport 2015: Forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2015: Forebyggende Kathrine Eie Frigaard, Lene W. Hansen, Tuija Kastrup, Lone Vinge Syddjurs Kommune Indholdsfortegnelse Resumé..... 1 Baggrund... 2 Formål... 2 Ressourcer.... 2 Deskriptiv statistik...

Læs mere

Årsrapport 2009 Forebyggende hjemmebesøg

Årsrapport 2009 Forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2009 Forebyggende hjemmebesøg 5-02-10 Lov om Forebyggende hjemmebesøg: I lov om forebyggende hjemmebesøg til ældre står: Formålet med tilbuddet om forebyggende hjemmebesøg er at opprioritere

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvordan søges om sygepleje?... 3 4.0 Målgruppe - Hvem kan modtage sygepleje?... 3 5.0 Indhold...

Læs mere

Atypiske ældreliv overset forskellighed Seminar A: Ældre i en socialt udsat position

Atypiske ældreliv overset forskellighed Seminar A: Ældre i en socialt udsat position Atypiske ældreliv overset forskellighed Seminar A: Ældre i en socialt udsat position Oplæg v. Anne Dorthe Prisak Forebyggelseskonsulent Aarhus Kommune, adbp@aarhus.dk Formand for SUFO, Landsforeningen

Læs mere

Hverdagsrehabilitering

Hverdagsrehabilitering Ydelsestype Ydelsens lovgrundlag Serviceloven 83 a Formålet med hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for at klare sig selv eller at lette den daglige tilværelse og forbedre

Læs mere

Årsrapport 2014. Forebyggende hjemmebesøg

Årsrapport 2014. Forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2014 Forebyggende hjemmebesøg 1 Beskrivelse af de forebyggende hjemmebesøg De forebyggende hjemmebesøg sætter fokus på forebyggelse og sundhedsfremme, hos borgere der er fyldt 75 år, og som

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune Vedtaget i Fanø byråd den (dato) Indhold 1.0 Lovgrundlag...3 2.0 Formål...3 3.0 Hvordan søges om sygepleje?...4 4.0 Målgruppe - Hvem kan modtage

Læs mere

Kvalitetsstandard for rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a

Kvalitetsstandard for rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a Kvalitetsstandard for rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a Godkendt i Byrådet den 24. marts 2015. Indledning. Kommunalbestyrelsen skal, ifølge Lov om Social Service 1, mindst én gang om året udarbejde

Læs mere

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard Psykisk pleje og omsorg Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for psykisk pleje og omsorg Denne pjece indeholder Kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Kvalitetsstandard Generel 2014

Kvalitetsstandard Generel 2014 Kvalitetsstandard Generel 2014 Lovgrundlag: Servicelovens 83 og 84 Mål Kommunalbestyrelsen ønsker: At yde en indsats, der opleves som en helhed, og som tager udgangspunkt i borgerens ønsker og behov. At

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Afløsning eller aflastning

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Afløsning eller aflastning Allerød Kommune Kvalitetsstandard: Afløsning eller aflastning 2016 Brug for aflastning eller afløsning? Hvis du som pårørende passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, kan du søge

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg 2015 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politiske besluttede serviceniveau og

Læs mere

Notat til Sundheds- og omsorgsudvalget vedrørende ny retning, mål og fremadrettet indsats. Ny retning

Notat til Sundheds- og omsorgsudvalget vedrørende ny retning, mål og fremadrettet indsats. Ny retning 1 Forebyggende Hjemmebesøg Notat til Sundheds- og omsorgsudvalget vedrørende ny retning, mål og fremadrettet indsats. Ny retning Baggrund Forebyggende hjemmebesøg har været en del af MSO s indsats, siden

Læs mere

Projekt forebyggende hjemmebesøg

Projekt forebyggende hjemmebesøg Projekt forebyggende hjemmebesøg Del 1: Kort sammenfatning af rapporten Lemvig Kommune Udarbejdet af: Dato: Birthe Høimark Poulsen 16. december 2014 Projektmedarbejder Lemvig Kommune Sundhedsafdelingen

Læs mere

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Forebyggelsespakkerne Udgivet af Sundhedsstyrelsen Forebyggelsespakkerne: indeholder vidensbaserede faglige anbefalinger

Læs mere

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet December 2015 Indledning Fredensborg Kommune ønsker, at den ældrepolitik, som skal ligge til grund for at realisere kommunens vision om tilfredse

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Målgruppe Ældre borgere, der efter sygdom/almen svækkelse uden forudgående hospitalsindlæggelse er midlertidigt svækkede. Udover denne

Læs mere

Kvalitetsstandarder træning Center Sundhed, Kultur og Fritid

Kvalitetsstandarder træning Center Sundhed, Kultur og Fritid Kvalitetsstandarder træning 2019 Center Sundhed, Kultur og Fritid Genoptræning efter sygehusindlæggelse Kriterier Alle borgere i Rebild kommune, der på tidspunktet for udskrivning fra sygehus har et lægefagligt

Læs mere

Rehabilitering Personlig pleje

Rehabilitering Personlig pleje Rehabilitering Personlig pleje Kvalitetsstandard 2018 Hvad er rehabilitering personlig pleje: Rehabilitering er en målrettet indsats i en tidsbegrænset periode, hvor du i fællesskab med en ergoterapeut

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

BEHOV FOR HJÆLP KVALITETSSTANDARD FOR SUNDHEDS- OG ÆLDREOMRÅDET

BEHOV FOR HJÆLP KVALITETSSTANDARD FOR SUNDHEDS- OG ÆLDREOMRÅDET BEHOV FOR HJÆLP KVALITETSSTANDARD FOR SUNDHEDS- OG ÆLDREOMRÅDET Behov for hjælp Kvalitetsstandarden - Behov for hjælp giver dig generel information om Holbæk Kommunes tilbud om sygepleje, praktisk eller

Læs mere

STATUSRAPPORT 2012. Årligt forebyggende hjemmebesøg Nyt initiativ

STATUSRAPPORT 2012. Årligt forebyggende hjemmebesøg Nyt initiativ STATUSRAPPORT 2012 Årligt forebyggende hjemmebesøg Nyt initiativ +75 forebyggende hjemmebesøg Statusrapport 2012 Alle borgere i Frederikssund Kommune, der er fyldt 75 år, og ikke modtager både personlig

Læs mere

Målgruppen er borgere i Norddjurs Kommune med et eller flere af følgende behov:

Målgruppen er borgere i Norddjurs Kommune med et eller flere af følgende behov: Kvalitetsstandard: Træning Målgruppe Målgruppen er borgere i Norddjurs Kommune med et eller flere af følgende behov: Borgere, der efter sygdom er midlertidigt svækkede Borgere, der har behov for træning

Læs mere

Det forebyggende team, Viborg Kommune. Årsrapport 2016

Det forebyggende team, Viborg Kommune. Årsrapport 2016 Det forebyggende team, Viborg Kommune Årsrapport 2016 Det forebyggende teams arbejde i 2016, med fokus på implementering af ændring i lov om social service 79a, ensomhed og sårbarhed 16-01-2017 Indhold

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg 2 Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Formålet Hvem kan få besøg? Formålet med et forebyggende hjemmebesøg er at mindske

Læs mere

Rehabiliteringsforløb

Rehabiliteringsforløb Rehabiliteringsforløb Sundhedsloven 119 Kvalitetsstandard Godkendt af Sundhedsudvalget den 1. december 2009 Sønderborg Kommune, Sundhed og Handicap Rehabiliteringsforløb 1. Overordnede rammer 1. Formål

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2014

Overordnet kvalitetsstandard 2014 Overordnet kvalitetsstandard 2014 Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske hjælp mm., som borgeren kan få fra kommunen.

Læs mere

Forebyggende hjemmebesøg i Aalborg Kommune

Forebyggende hjemmebesøg i Aalborg Kommune Indledning Gennem de sidste 30 år er der i Danmark sket en rivende udvikling indenfor forebyggelse og sundhedsfremme. I 1980 trådte loven om et forebyggelsesråd på nationalt niveau i kraft. Ideen var at

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Aktive borgere Fredensborg Kommune skaber rammer for at ældre selv får mulighed for :

Aktive borgere Fredensborg Kommune skaber rammer for at ældre selv får mulighed for : Seniorrådets forslag til ældrepolitik med indbyggede værdighedskriterier 7. Februar 2016 Indledning Fredensborg Kommune har revideret sin ældrepolitik i lyset af den lov om værdighed i ældreplejen, som

Læs mere

Værdighedspolitik for Fanø Kommune

Værdighedspolitik for Fanø Kommune Værdighedspolitik for Fanø Kommune Vedtaget i Social- og sundhedsudvalget den 30.10.2018 Værdighedspolitik Fanø Kommune I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker

Læs mere

Ydelsen kan sammensættes af flere tilbud: Individuel træning Holdtræning Instruktion til selvtræning Hjemmetræning Specialiseret genoptræning.

Ydelsen kan sammensættes af flere tilbud: Individuel træning Holdtræning Instruktion til selvtræning Hjemmetræning Specialiseret genoptræning. Genoptræning efter udskrivning fra hospital efter Sundhedsloven Hvad er ydelsens 140 i Sundhedsloven samt Vejledning om træning i lovgrundlag? kommuner og regioner. Kommunen tilbyder genoptræning efter

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Bostøtte i eget hjem efter Servicelovens 85 (ikke botilbud) Godkendt: Byrådet, 25. juni Bostøtte

KVALITETSSTANDARD. Bostøtte i eget hjem efter Servicelovens 85 (ikke botilbud) Godkendt: Byrådet, 25. juni Bostøtte KVALITETSSTANDARD 2016 Bostøtte i eget hjem efter Servicelovens 85 (ikke botilbud) Godkendt: Byrådet, 25. juni 2015 Bostøtte Kvalitetsstandard for bostøtte efter Lov om Social Støtte 85 er Hjørring Kommunes

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2

Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2 Sundhed & Omsorg Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandard Lovgrundlag Visitation Målgruppe Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2 Alle kan henvende sig direkte til Sundhed & Omsorgs

Læs mere

Projekter i Sundhed 2015

Projekter i Sundhed 2015 Indsatser 2015 Type af aktivitet Effekt Kompetenceudvikling af medarbejdere Osteoporose, Ernæring, kroniske smerter, fald, KOL I forhold til den geriatriske borger har optimeret træningsindsatsen Ernæring

Læs mere

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Hvem er jeg? Else Deichmann Nielsen Sygeplejerske ved Borgersundhed, Sundhedscenter Hjørring. 67.816 indbyggere Hjørring Sundhedscenter Træningsenheden

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Administrativt revideret februar 2016 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Resume: Vordingborg Kommunes j. nr

Resume: Vordingborg Kommunes j. nr Resume: Statsforvaltningen udtaler, at Vordingborg Kommunes administration af lov om forebyggende hjemmebesøg 1 ikke fuldt ud har været i overensstemmelse med lovgivningen. 18-04- 2010 Vordingborg Kommunes

Læs mere

REHABILITERINGSINDSATSEN PÅ SUNDHEDS- OG OMSORGSOMRÅDET

REHABILITERINGSINDSATSEN PÅ SUNDHEDS- OG OMSORGSOMRÅDET REHABILITERINGSINDSATSEN PÅ SUNDHEDS- OG OMSORGSOMRÅDET EN MÅLRETTET OG TIDSBESTEMT SAMARBEJDSPROCES I Stevns Kommune ønsker vi, at borgerne lever et sundt og aktivt liv. Alt peger på, at mental og fysisk

Læs mere