Deformation og High Modulus Asphalt Status i Danmark. Erik Nielsen, Vejdirektoratet, Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Deformation og High Modulus Asphalt Status i Danmark. Erik Nielsen, Vejdirektoratet, Danmark"

Transkript

1 Deformation og High Modulus Asphalt Status i Danmark Erik Nielsen, Vejdirektoratet, Danmark

2 Oversigt Deformation dansk definition af sporkøring Status i dag en funktion af historisk udvikling RST målinger i 1987 og 1989 Den Sønderjyske motorvej og GAB 0 (øvre bærelag) Super single monterede lastbiler og ABS (Hot Rolled Asphalt) Receptoptimering med Wheel Tracking Test (TRL, Hamborg og CEN samt RUT) Polymermodificering in-situ tilsætning eller færdigfremstillet? ABB Asfaltbetonbindelag (Binderschicht) High Modulus Asphalt Studietur til Frankrig november 2000 Klimapåvirkning Kan vi hvile på laurbærrene med hensyn til sporkøring? HMA forsøg på vej mod de danske udbudsforskrifter Konkluderende opsamling 2.

3 Deformation min danske definition NABin s titel for årets seminar er: Bitumen og deformasjon Der er mange former for deformation, men mit udgangspunkt er Deformation = plastiske deformationer i asfaltmaterialet (Strukturel deformation = sætninger i ubundne materialer under asfalten) 3.

4 Deformation min danske definition Sporkøring plastiske deformationer i asfalten Sporkøring er i dansk sammenhæng ikke slitage! Sporkøring i asfalten kan indeholde flere elementer fjernelse af bitumenmørtel, eventuel efterkomprimering af asfalten og plastiske deformationer i asfalten 4.

5 Min forståelse af dagens emne Deformation Stabilitet Stivhed Bæreevne High Modulus Asphalt 5.

6 Deformation sættes på dagsordenen Der blev i 1987 lavet de første, systematiske sporkøringsmålinger i Danmark med den svenske RST-målebil. I første omgang blev alle motorveje, samt hovedlandeveje og landeveje i Ribe Amt (1 af 14 fylker) i alt ca km - målt. Målingerne blev gentaget i Nu på alle motor- og hovedlandeveje (dog ikke Bornholm) samt landeveje i 6 amter i alt ca km. Konklusion: Houston. We have a problem! 6.

7 Deformation sættes på dagsordenen Der blev i 1987 konstateret, at 5 % af de danske motorveje havde sporkøring > 10 mm Der blev igen i 1989 konstateret, at Ydermere 5 % af de danske motorveje stadig havde sporkøring > 10 mm, men strækningerne fra 1987 var blevet repareret! 40 % af motorvejene med sporkøring > 10 mm var mindre end 5 år gamle og De bestod i hovedsagen af ABS (Hot Rolled Asphalt) 7.

8 GAB 0 og ABS kommer under pres Den sønderjyske motorvej blev undersøgt nærmere. Det nedre asfaltbærelag af GAB II (Grus Asfalt Beton II) viste ingen tegn på sporkøring, men det øvre asfaltbærelag GAB 0 viste sig at være utilstrækkeligt til at modstå trafikken; bl.a. et øget antal af super single monterede lastbiler. Asfaltentreprenørerne var i gang med at udvikle nye typer af GAB 0 med større indhold af knuste stenmaterialer og med modificering (polymerer/voks) til de højere belastede strækninger. Slidlagstyper blev også optimeret med hensyn til sporkøringsresistens. 8.

9 ABB fødes ABS dør Med tiden indføres der på baggrund af de forskellige forbedringer af GAB 0 i de danske vejregler et nyt asfaltmateriale ABB (Asfalt Beton Bindelag) efter inspiration fra det tyske Binderschicht. Et højstabilt, øvre bærelag, som til stærkere trafikerede veje skal modstå de forskydningskræfter, som i 4-8 cm dybde kan opstå; specielt ved super single dæk. Bitumen er 40/60 eller modificeret bindemiddel ved stærkt trafikerede veje (Æ 10 > 500). Asfalt Beton med nedtromlede Skærver (ABS, Hot Rolled Asphalt) kan ikke optimeres. På 4 år går ABS fra at være det foretrukne slidlag på motorveje i Danmark til slet ikke at blive nævnt som asfalttype i de danske vejregler. Primært et offer for introduktionen af super single monterede lastbiler. 9.

10 Prøvningsmetoder for deformation Til optimeringen af asfaltmaterialernes resistens overfor deformationer skal asfaltentreprenørerne vælge metode. Krybning (som vælges i Sverige) forkastes som for teoretisk. Wheel Tracking Test er lettere at forstå et hjul, der kører på en vej. Den engelske Wheel Tracking Test fra TRRL (Leaflet LF50, feb. 1971) forkastes som utilstrækkelig. Hamborg Wheel Tracking Test med stålhjul forkastes også, da den kan knuse stenene. 10.

11 Prøvningsmetoder for deformation Danskerne kombinerer det engelske gummihjul og den tyske belastning og temperaturer og får indført det som CENmetode (EN Model B in water). Desværre bliver det termostatering in air, som nævnes i produktstandarderne. Optimering af sporkøringsmodstand sker herefter med Wheel Tracking Test ved 50 C eller 60 C. Dokumentation for forbedrede egenskaber ved modificering (polymerer eller voks) sker også primært med denne metode ved relative sammenligninger med og uden modificering. 11.

12 Fuldskala test af deformation Vejdirektoratet udvikler DART (Danish Asphalt Rut Tester) eller RUT. Udstyret simulerer en rullende hjulbelastning med mulighed for sideforskydning Antal belastninger per dag (begge retninger) eller per dag (enkeltrettet) Lineær hastighed 0-5 km/h Hjulbelastning op til 65 kn (svarende til 13 tons aksel) Stokastisk normalfordelt sideforskydning (± 200 mm fra centerlinie) Fuld størrelse lastbildæk (enten enkelt eller tvillinghjul) Automatisk dæktryk kontrol Prøvestørrelse 1200 mm x 1500 mm, tykkelse mm Lufttemperatur (overflade), C Temperaturreguleret underside af prøven, C Automatisk måling af længde- og tværprofiler til forudvalgte tidspunkter 12.

13 Rut depth (mm) Deformation og High Modulus Asphalt Status i Danmark Fuldskala test af deformation Vejdirektoratet udtager fra perioden udtages prøver til forsøg i RUT af befæstelser på motorveje og landeveje til afprøvning af sporkøringsresistensen DRI test pavement Super Single, with temperature gradient 5 DRI test pavement Dual wheel, with temperature gradient Number of loads Spor109 Spor112 Spor 111 Spor

14 Deformationen kom under kontrol Asfaltproducenterne fik optimeret alle deres recepter i forhold til sporkøringsresistens. Virkemidler var blandt andet: Bindemidlets hårdhed og type (tilsætning af polymer og senere voks) Kornkurvejusteringer Andel af knust materiale Polymermodificering blev ofte en løsningsmulighed. I starten som oftest med færdigfremstillet polymermodificeret bitumen, men senere in-situ -tilsætning altså polymermodificeret asfalt. Det er egentlig bemærkelsesværdigt, at man i Danmark (og til dels Sverige) i forhold til Centraleuropa ofte havde held til at få kunden til at accepterer PMB med blødhedspunkt kugle og ring > 75 C altså højt indhold af polymer. 14.

15 Studietur Frankrig nov Emnet var: Enrobés à Module Élevé (EMÉ) eller High Modulus Asphalt. Fokus: Mulighederne for et stivere, stærkere og tyndere asfaltbærelag Indhentning af erfaringer fra LCPC (Nantes), SETRA og Colas. Konklusionen lige efter turen var: Frygt for, at 10/20 og 15/25 er for hårde ( sprøde ) under danske forhold. De materiale-besparelser, som Frankrig har opnået ved brug af EME (HMA), kan Danmark ikke udnytte, da vi allerede har reduceret belægningstykkelserne til dette niveau og yderligere reduktioner forekommer ikke realistiske. 15.

16 Klimapåvirkning Global Warming COP15 afholdes i København i Hvad betyder Global Warming for den danske vejsektor? Ændring i den globale middeltemperatur forventes ikke at have betydning. For vejsektoren i Danmark ses kommende klimapåvirkninger oftest som ekstremt vejr i form af øget, pludseligt nedbør og problemer med at komme af med vandet hurtigt nok. Men kunne der være andre effekter? 16.

17 Klimapåvirkning Global Warming I 2012 skal et projekt se på sporkøringsudviklingen med en sammenligning af målinger af deformationer i RUT og profilograf-målinger af de motorveje, hvorfra prøverne kom i perioden

18 Klimapåvirkning Global Warming Ingen ændringer i trafikken kunne forklare ændringen fra Vi begyndte så at se på klimadata og vejtemperatur-målinger fra vores mange vejr- og vejmålestationer, hvor nogle lå i nærheden af de berørte steder for månederne maj-september i perioden Som parameter brugte vi den makismale middeltemperaturen for de øverste 4 cm asfalt. Vi lavede derefter en optælling i 5 C intervaller af: antal dage, hvor maksimal-temperaturen havde været i det pågældende interval og hvor mange dage, der havde været i sammenhæng. 18.

19 Klimapåvirkning Global Warming 19.

20 Officielle danske forsøg med HMA Første danske forsøg med HM- Asfalt var i 2006, hvor Colas Danmarks A/S udførte en strækning på motorvejen ved Høgild. Der er nu et vejregelforberedende forsøg i gang, hvor HM- Asfalt afprøves i et bærelag (GAB) og i et bindelag (ABB). Forsøgsstrækningerne blev udlagt i oktober 2014 på motorvejen øst for Silkeborg. Noget af det ledsagende laboratoriearbejde er forsinket af udstyrsmæssige årsager. Derfor er slutrapporten ikke klar endnu. 20.

21 Funktionsprøvning i laboratoriet 3 % Sasobit 20 % genbrugsasfalt 50 % genbrugsasfalt uden Sasobit + 0,4 % bitumen - 0,4 % bitumen 21.

22 Funktionsprøvning E-modul 20 % genbrugsasfalt 50 % genbrugsasfalt uden Sasobit + 0,4 % bitumen - 0,4 % bitumen 22.

23 Funktionsprøvning - sporkøring 20 % genbrugsasfalt 50 % genbrugsasfalt uden Sasobit + 0,4 % bitumen - 0,4 % bitumen 23.

24 Funktionsprøvning - udmattelse Alle laboratorie-prøvninger er endnu ikke afsluttet på grund af udstyrsbegrænsning, som nu forventes løst. Visse prøvninger med 2 point bending er udført i Frankrig på Miks A og C, hvor de franske krav til E-modul og udmattelse for EMÉ er opfyldt. Men prøvninger i Danmark med Indirect Tensile Test skal udføres i denne vinter på servo-hydraulisk udstyr. 20 % genbrugsasfalt 50 % genbrugsasfalt uden Sasobit + 0,4 % bitumen - 0,4 % bitumen 24.

25 Personlig konkluderende opsamling Danske asfaltproducenter har optimeret deformationsresistensen i deres recepter, som en del af deres produktansvar. Ofte benyttes modificering (polymer eller voks) på stærkt trafikerede veje. Desværre er in-situ mest fremherskende. Danske vejregler har ikke krav til sporkøringsresistens! Vi skal være opmærksomme på udviklingen i trafikbelastninger og ekstrem vejr i forhold til deformationer. HM-Asfalt (HøjModul-Asfalt) er på vej til at blive en del af de danske vejregler i fremtiden. Hovedsigtet i Danmark med HM-Asfalt er materiale-besparelser (mindre lagtykkelse til samme trafikmængde), ikke sporkøringsresistens. Der vil formentlig kunne bruges genbrug i bærelagsmaterialer af HM- Asfalt, men ikke i meget høje procenter, da dansk genbrug er for blødt. 25.

26 Spørgsmål?

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark.

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. Af Diplomingeniør Claus Thorup, Colas Danmark A/S, ct@colas.dk Egenskaberne for HøjModul asfalt er så forskellige fra traditionel asfalt at der

Læs mere

Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Varmblandet asfalt. Bundne materialer. Asfalt. Produktion af asfalt

Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Varmblandet asfalt. Bundne materialer. Asfalt. Produktion af asfalt Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Varmblandet asfalt Produktion af asfalt 1 Bundne materialer Stenmaterialer Filler Bitumen Krav til asfaltmaterialer 2 Asfalt 3 1 Granit Stenmaterialer Knust Sigtning

Læs mere

Anvendelse, krav og erfaringer i Danmark Poul Henning Jensen Pankas A/S

Anvendelse, krav og erfaringer i Danmark Poul Henning Jensen Pankas A/S Modificeret bitumen i asfaltbelægninger Anvendelse, krav og erfaringer i Danmark Poul Henning Jensen Pankas A/S Pankas A/S Internationalt Dansk ejet koncern med hovedkvarter i KBH Omsætning i 2008 ca.

Læs mere

Modificering af asfalt, 15 års erfaringer

Modificering af asfalt, 15 års erfaringer Modificering af asfalt, 15 års erfaringer Produktchef Bjarne Bo Jensen, NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Modificeret bitumen har været kendt og anvendt gennem mange år på det danske vejnet. På små jobs kan det

Læs mere

Opbygning af vejregler. Vejregelportalen

Opbygning af vejregler. Vejregelportalen SIDE Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Vejregler SIDE Opbygning af vejregler Vejregler Jura Teknik Økonomi AB9 SB TAB AAB SAB TBL TAG SAB-P SAB-P TBL-P TAG-P SIDE 3 Vejregelportalen Vejreglerne og udbudsforskrifterne

Læs mere

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Seniorforsker Hans Bendtsen Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Guldalderen 12, P.O. Box 235, 2640 Hedehusene, Denmark Telefon: 4630 7000, www.vd.dk, E-mail:

Læs mere

Danske asfaltbelægningers sporkøringsmodstand

Danske asfaltbelægningers sporkøringsmodstand Danske asfaltbelægningers sporkøringsmodstand Vejteknisk Institut Rapport 107 2001 Vejdirektoratet Vejteknisk Institut Elisagårdsvej 5 4000 Roskilde Telefon: 46 30 70 00 Telefax: 46 30 71 05 Titel: Danske

Læs mere

Asfalt Visioner april 2017 Visionær anvendelse af genbrug i asfalt

Asfalt Visioner april 2017 Visionær anvendelse af genbrug i asfalt Visionær anvendelse af Ole Grann Andersson Faglig leder Teknologisk Institut Hvorfor genbruge asfalt? Miljørigtig løsning! Asfalt: Stenmateriale + filler + bitumen: Kan genbruges 100 %. Reduceret råstofimport

Læs mere

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Oversigt Hvorfor permeable belægninger på statens vejnet? Hvad gør vi i dag? Hvad er de alternative muligheder?

Læs mere

Hvordan implementeres resultaterne på statsvejene? Erik Nielsen Befæstelser, Vejdirektoratet

Hvordan implementeres resultaterne på statsvejene? Erik Nielsen Befæstelser, Vejdirektoratet Hvordan implementeres resultaterne på statsvejene? Erik Nielsen Befæstelser, Vejdirektoratet Intro Outtro Danmark og holdningen til genbrug/genanvendelse Danmarks historiske råstofudfordring Udfordringen

Læs mere

Warm Mix Asfalt i Danmark. Vejforum Erik Olesen, Vejrirektoratet

Warm Mix Asfalt i Danmark. Vejforum Erik Olesen, Vejrirektoratet Vejforum 2011 Erik Olesen, Vejrirektoratet Warm Mix Asfalt er en teknologi Hvor asfalt fremstilles ved lavere temperatur end traditionelt asfalt. Temperaturen er reduceret 20 40 C Energiforbruget er reduceret

Læs mere

Grønne, bæredygtige slid-/ bindelag med genbrug

Grønne, bæredygtige slid-/ bindelag med genbrug Grønne, bæredygtige slid-/ bindelag med genbrug Præsentation af resultaterne fra FoU projektet CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK MUDP-Projekt Baggrund, genbrug Generelt fokus: Bæredygtige løsninger -

Læs mere

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK - VEJLEDNING TIL MERE BÆREDYGTIGE ASFALTVEJE MED ØGET GENBRUG!

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK - VEJLEDNING TIL MERE BÆREDYGTIGE ASFALTVEJE MED ØGET GENBRUG! CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK - VEJLEDNING TIL MERE BÆREDYGTIGE ASFALTVEJE MED ØGET GENBRUG! Indhold Kortfattet vejledning fra det af Miljøstyrelsen støttede udviklingsprojekt med deltagelse af YIT

Læs mere

Demonstration 08 evaluering og planer

Demonstration 08 evaluering og planer Demonstration 08 evaluering og planer Fremtidens Vej skal være holdbar, vedligeholdelses- og miljøvenlig og så vidt muligt bygget af lokale råstoffer. Grundlaget for dagens vejbygning er skabt gennem erfaringer

Læs mere

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger:

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger: Afsnit 2.1 Side 1 af 5 1. marts 2009 Grusasfaltbeton Grusasfaltbeton (GAB) er fællesbetegnelsen for en serie varmblandede bituminøse bærelagsmaterialer beregnet til nyanlæg og forstærkning af færdselsarealer.

Læs mere

Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger

Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger Nordisk Vejteknisk Forbund - udvalg 33 Tromsø, Norge 1-3. juli 2001 Akademiingeniør, Jørn Raaberg Materiale- og miljøafdelingen Vejteknisk Institut

Læs mere

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) 2 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) Dette paradigme for Særlig arbejdsbeskrivelse

Læs mere

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer Fakta De danske vejregler består af en almindelig arbejdsbeskrivelse og en vejledning. I Vejledningen findes anvisninger for valg af lagtykkelser på. For pulverasfalt, som er et slidlagsmateriale med en

Læs mere

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK MUDP-Projekt af Ole Grann Andersson Faglig leder, Teknologisk Institut Cirkulær Asfaltproduktion i Danmark MUDP-projekt (Miljøstyrelsen, 2014) Lemminkäinen (ansøger),

Læs mere

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Varmblandet asfalt Introduktion Sammensætning Varmblandet asfalt er sammensat af stenmateriale, filler og bitumen. Sammensætningen varierer i forhold til de funktionskrav,

Læs mere

Cirkulær Asfaltproduktion i Danmark

Cirkulær Asfaltproduktion i Danmark Konference 23. januar 2019 i Danmark Præsentation af projektets mål og resultater, herunder ny mini-vejledning v/ projektleder Ole Grann Andersson Seniorspecialist, Teknologisk Institut Projektet i Danmark

Læs mere

Energibesparelse i vejtransporten.

Energibesparelse i vejtransporten. Energibesparelse i vejtransporten. Af: Per Ullidtz, Dynatest International Bjarne Schmidt, Vejdirektoratet - Vejteknisk Institut Birgitte Eilskov Jensen, NCC Roads A/S Med den konstante fokus på energiforbrug

Læs mere

SILENCE, forsøg med støjreducerende asfalt

SILENCE, forsøg med støjreducerende asfalt Vejbelægninger SILENCE, forsøg med støjreducerende asfalt Som led i de fortsatte bestræbelser på at udvikle og optimere støjdæmpende belægninger er der gennemført et EU forsknings- og udviklingsprojekt,

Læs mere

Revner i slidlagsbelægning.

Revner i slidlagsbelægning. Revner i slidlagsbelægning. Grundejerforeningen Damgården Jorder Vejcenter Østjylland Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 1020 København K Tlf.: 33 93 33 38 Notat: Revner i slidlagsbelægning.

Læs mere

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet Ole Olsen Fagkoordinator Vejdirektoratet, Driftsafd. Syddanmark oo@vd.dk www.vejdirektoratet.dk Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk www.ncc.dk Anvendelse af forskellige reparationsmetoder

Læs mere

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING HANS BENDTSEN, SENIORFORSKER, KOORDINATOR STØJ, VEJDIREKTORATET ERIK OLESEN, VEJDIREKTORATET HENRIK FRED LARSEN, VEJDIREKTORATET GILLES PIGASSE,

Læs mere

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG FINN THØGERSEN VEJDIREKTORATET 2 Baggrund, historisk Udviklingsprojekt Demonstration Sideudvidelser 1 3 DEFINITION Halvstiv belægning semi-rigid

Læs mere

med cementbundne bærelag

med cementbundne bærelag Vejdirektoratets erfaringer med cementbundne bærelag Udviklingsprojekt 2003-2004 Demonstrationsprojekt Høgild 2005-2008 Finn Thøgersen Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Definition Halvstiv belægning

Læs mere

Trends inden for asfaltbelægninger -------- Rapport fra det danske NVF Belægningsudvalg

Trends inden for asfaltbelægninger -------- Rapport fra det danske NVF Belægningsudvalg Trends inden for asfaltbelægninger -------- Rapport fra det danske NVF Belægningsudvalg 16.05.2013 Trends indenfor asfaltbelægninger i Danmark Februar Marts April Maj Maj Maj Maj Arbejdsproces : Drøftelse

Læs mere

Del 1. Stikprøvekontrol af asfalt slidlag

Del 1. Stikprøvekontrol af asfalt slidlag Del 1. Stikprøvekontrol af asfalt slidlag Vejteknisk Institut har foretaget stikprøvekontrol under udlægningen af 80 kg/m 2 slidlag på en to-sporet landevej med en samlet bredde på 8 m. Slidlaget er udført

Læs mere

Modificeret bindemiddel i overfladebehandling

Modificeret bindemiddel i overfladebehandling Modificeret bindemiddel i overfladebehandling Fase 1 (NVF): Hvad er udbredelsen af modificeret bindemiddel i OB i norden Fase 2 (Island): Trækforsøg i lab af OB med forskellige bindemidler Fase 3 (Island)

Læs mere

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning NOTAT (Bilag 2 til UTM 08APR08) Lejre Kommune Lyndby Gade 19, Lyndby Postboks 51 4070 Kirke Hyllinge T 4646 4646 F 4646 4599 H www.lejre.dk Nawzad Marouf Ejendom & Anlæg D 4646 4933 E nama@lejre.dk Teknisk

Læs mere

Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer 13. september 2018 Vores reference:

Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer 13. september 2018 Vores reference: Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 7220 7207 F +45 7242 8900 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Stevns Kommune Slidlagsfornyelse på kommunens veje Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer

Læs mere

Sideudvidelse af Motorvej E20 på Fyn. Speciel udfordring med tjærestabiliseret bærelag

Sideudvidelse af Motorvej E20 på Fyn. Speciel udfordring med tjærestabiliseret bærelag Sideudvidelse af Motorvej E20 på Fyn Speciel udfordring med tjærestabiliseret bærelag Motorvej over Fyn Anlagt 1967 1971 Bærelag af tjærestabiliseret grus Udvides nu fra 2 + 2 spor til 3 + 3 spor Tjæren

Læs mere

bindemidler og klæbemidler - veje

bindemidler og klæbemidler - veje specifikationer for bituminøse bindemidler til vejformål bindemidler og klæbemidler - veje UDBUD februar 2011 VejREGLER UDBUDSFORSKRIFT VEJE BINDEMIDLER OG KLÆBEMIDLER Specifikationer for bituminøse bindemidler

Læs mere

Forudsigelse af sporkøringsudvikling

Forudsigelse af sporkøringsudvikling Verificering af relationer mellem accelereret prøvning og vej Forudsigelse af sporkøringsudvikling Vejdirektoratet, Rapport 449 Forudsigelse af sporkøringsudvikling Verificering af relationer mellem accelereret

Læs mere

Livscyklusvurdering ved et motorvejsanlæg

Livscyklusvurdering ved et motorvejsanlæg Livscyklusvurdering ved et motorvejsanlæg Knud A. Pihl Specialkonsulent, civilingeniør Vejdirektoratet; Vejteknisk Institut kap@vd.dk Sammendrag Livscyklusvurdering (forkortet LCA) er et værktøj, som kan

Læs mere

Anvendelsesområder for asfalt

Anvendelsesområder for asfalt Afsnit 1.3 Side 1 af 8 1. oktober 2002 Anvendelsesområder for asfalt Asfalt anvendes overvejende til anlæg og vedligeholdelse af færdselsarealer på veje, pladser, stier, broer m.v. Desuden anvendes asfalt

Læs mere

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Genbrugsasfalt Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der opsamles meget større mængder genbrugsasfalt i Danmark end asfaltbranchen forbruger i nye asfaltprodukter. Ved en større sortering

Læs mere

Bitumenstabiliserede bærelag

Bitumenstabiliserede bærelag Bitumenstabiliserede bærelag Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der findes i dag flere alternative anvendelser for genbrugsasfalt. Bitumenbundet genbrugsasfalt kan produceres efter flere

Læs mere

TB-k (tyndlagsbelægninger)

TB-k (tyndlagsbelægninger) TB-k (tyndlagsbelægninger) Af Teknisk Chef Poul Henning Jensen, phj@pankas.dk Pankas A/S, Rundforbivej 34, 2950 Vedbæk Introduktion Tyndlagsbelægninger af kombinationstypen også benævnt TB-k belægninger

Læs mere

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Per Aarsleff A/S Resume Udbudsforskriften for Ubundne bærelag med knust asfalt er opbygget på samme måde

Læs mere

Vejledning Knust asfalt og beton

Vejledning Knust asfalt og beton Knust asfalt og beton 1.3.1 Anvendelse som bærelag Da lovgivningen på miljøområdet løbende justeres, anbefales det, at det aktuelle lovgivningsgrundlag altid tjekkes Forskrifter vedrørende arbejdsmiljø

Læs mere

Dansk asfaltvejbygning igennem 125 år

Dansk asfaltvejbygning igennem 125 år VEJFORUM Dansk asfaltvejbygning igennem 125 år Dansk asfaltvejbygning kan i disse tider fejre 125 års jubilæum og se tilbage på et tidsforløb, som har haft meget stor betydning for den almene fremkommelighed

Læs mere

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING HANS BENDTSEN, SENIORFORSKER, KOORDINATOR STØJ, VEJDIREKTORATET ERIK OLESEN, VEJDIREKTORATET HENRIK FRED LARSEN, VEJDIREKTORATET GILLES PIGASSE,

Læs mere

Udbuds- og anlægsforskrifter. Varmblandet asfalt. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Revisionshæfte

Udbuds- og anlægsforskrifter. Varmblandet asfalt. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Revisionshæfte Udbuds- og anlægsforskrifter Varmblandet asfalt Maj 2004 Erstatter Nov. 2003 Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Revisionshæfte Forord Herværende revision af AAB Varmblandet asfalt nov. 1998 er gældende

Læs mere

Asfaltbeton- og Pulverasfaltslidlag

Asfaltbeton- og Pulverasfaltslidlag Afsnit 4.1 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Asfaltbeton og Pulverasfaltslidlag Asfaltbeton (AB) og Pulverasfalt (PA) er bituminøse belægningsprodukter, der er velegnede som slidlag på et bredt udsnit af færdselsarealer,

Læs mere

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, chh@vd.dk Resume Udbudsforskriften for kalkstabilisering omfatter råjorden består af lerjord med utilstrækkelige

Læs mere

Vejbelægninger og vejkapital

Vejbelægninger og vejkapital Vejbelægninger og vejkapital Asfalt er mange ting En fortælling om hvad asfalt er for en størrelse Og hvilken asfalt der bruges hvor Hvad er en OB? Hvad er et slidlag? Hvad er et bærelag? Hvad er en bundsikring?

Læs mere

Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter

Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter Bjarne Bo Lund-Jensen Produktchef, NCC Industry A/S Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter 1 Indhold 1. Hvad kan bidrage til mere bæredygtighed i asfalt

Læs mere

VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017

VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017 VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN 3 2 HØRINGSBREV 4 3 RESULTAT AF HØRINGEN 8 4 HØRINGSSVAR 9

Læs mere

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder Anlæg & Fornyelse Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder (GAB Asfalt) Filnavn: GAB Asfalt_udg 1.docx Udgave nr.: 1 Dato: 16.07.2009 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: BCA JEC LAFO GAB

Læs mere

Dataindsamling og visning på kort. Copyright, Grontmij A/S 2011

Dataindsamling og visning på kort. Copyright, Grontmij A/S 2011 Dataindsamling og visning på kort Copyright, Grontmij A/S 2011 2. Haderslev som eksempel 1. Introduktion til projektet 2. Måling af sporkøring og bæreevnen 3. Resultater af målingerne Introduktion til

Læs mere

Hvordan udbyder man støjreducerende slidlag (SRS)

Hvordan udbyder man støjreducerende slidlag (SRS) Hvordan udbyder man støjreducerende slidlag (SRS) Metode til klassifikation af SRS Ved: Mikael Thau, LOTCON Dansk model for udbud af SRS Ved: Ole Olsen, Ribe Amt Metode til klassifikation af SRS ved Mikael

Læs mere

VEJLEDNING VARMBLANDET ASFALT VEJL. UDBUD FEBRUAR 2012

VEJLEDNING VARMBLANDET ASFALT VEJL. UDBUD FEBRUAR 2012 VEJLEDNING UDBUD FEBRUAR 2012 FORORD Udbudsforskrifterne for Varmblandet asfalt er revideret af vejregelgruppen for asfalt, som medio 2011 havde følgende sammensætning: Tony K. Andersen, Vejdirektoratet,

Læs mere

Gode løsninger ved indbygning af overskudsjord vej vejprojekter

Gode løsninger ved indbygning af overskudsjord vej vejprojekter Gode løsninger ved indbygning af overskudsjord vej vejprojekter Møde i ATV Jord og Grundvand 25. Januar 2018 Caroline Hejlesen, chha@vd.dk Vejdirektoratet Jordarbejder og materialer Jordbalance Vejdirektorat-projekter

Læs mere

Ny vejregel for Dimensionering af befæstelser og forstærkningsbelægninger

Ny vejregel for Dimensionering af befæstelser og forstærkningsbelægninger Civilingeniør, Lic.Techn. Christian Busch COWI A/S chb@cowi.dk Civilingeniør, Ph.D. Gregers Hildebrand Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut ghb@vd.dk Den danske vejsektor har fået et nyt værktøj til dimensionering

Læs mere

bindemidler og klæbemidler - veje

bindemidler og klæbemidler - veje vejledning bindemidler og klæbemidler - veje UDBUD februar 2011 VejREGLER UDBUDSFORSKRIFT VEJE BINDEMIDLER OG KLÆBEMIDLER Vejledning Februar 2011 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 0. TILBLIVELSE 3

Læs mere

Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger. Datarapport

Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger. Datarapport Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger Datarapport Vejteknisk Institut Rapport 99 2000 Vejdirektoratet Vejteknisk Institut Elisagårdsvej 5 4000 Roskilde Telefon: 46 30 70 00 Telefax: 46 30

Læs mere

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden Vejbelægninger A Vej og Trafikteknik Bachelor og Diplomingeniøruddannelsen i Byggeri og Anlæg 3. semester Agenda Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Underbunden

Læs mere

Affræsning af asfalt med fokus på genbrug i nye bæredygtige slidlag

Affræsning af asfalt med fokus på genbrug i nye bæredygtige slidlag GENANVENDELSE Affræsning af asfalt med fokus på genbrug i nye bæredygtige slidlag Når et udslidt asfaltslidlag skal fornyes, er det almindeligt, at det bortfræses til opnåelse af passende lysningshøjde

Læs mere

Vejforum Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde

Vejforum Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde Vejforum 2010 -Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde Formål: Miljøtilpassede belægninger Hvordan beregnes en evt. miljøgevinst? Hvordan sikrer man at alle regner på samme måde?

Læs mere

Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger og noget om mindre støjende overfladebehandling. Hans Bendtsen Seniorforsker Vejdirektoratet

Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger og noget om mindre støjende overfladebehandling. Hans Bendtsen Seniorforsker Vejdirektoratet Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger og noget om mindre støjende overfladebehandling Hans Bendtsen Seniorforsker Vejdirektoratet Konklusioner Første generations støjreducerende SRS belægninger

Læs mere

Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde

Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde Martin Korsgaard Civilingeniør Colas Danmark A/S mko@colas.dk Indledning I en tid hvor der i høj grad er fokus på menneskeskabte klimaforandringer,

Læs mere

Perspektiver for asfaltbranchen og historien om asfaltgenbrug i Danmark

Perspektiver for asfaltbranchen og historien om asfaltgenbrug i Danmark Perspektiver for asfaltbranchen og historien om asfaltgenbrug i Danmark Konference om cirkulær asfalt 23. januar 2019 Teknisk koordinator Uno Helk, Asfaltindustrien Indhold Baggrund Status Muligheder Udfordringer

Læs mere

Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste

Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste Poul-Erik Jakobsen Pavement Consultants, Kolding Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste Pavement Consultants producerer: Faldlodsmålere RoSy pavement

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

Brændstofbesparende vejbelægninger. Indledning. Vejdirektoratets initiativer

Brændstofbesparende vejbelægninger. Indledning. Vejdirektoratets initiativer Brændstofbesparende vejbelægninger Indledning Transportsektoren bidrager på verdensplan med ca. 20 % af den samlede udledning af drivhusgasser. Implementering af brændstofbesparende vejbelægninger vil

Læs mere

Bilag 4: Beregning af vejslid

Bilag 4: Beregning af vejslid Vejdirektoratet Side 1 1 INDLEDNING I dette bilag beskrives effekten for levetiden på slidlaget på motorveje og hovedlandeveje som funktion af andelen af modulvogntog i den samlede lastvognstrafik. Analyserne

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JANUAR 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 2.1 Skærver 4 2.2 Dæksand 4 2.3 Bitumenemulsion 5 2.4 Stenmel 5 3 UDFØRELSE 5 3.1 Underlag 5 3.2 Udlægning af skærver

Læs mere

Vejledning Knust beton og tegl

Vejledning Knust beton og tegl Vejledning Knust beton og tegl Vejledning 1. Alment Da lovgivningen på miljøområdet løbende justeres, anbefales det, at det aktuelle lovgivningsgrundlag altid tjekkes Forskrifter vedrørende arbejdsmiljø

Læs mere

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Støjreduktion Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: 1 db 2 db 3 db Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Fjerne 35 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 20 km/t

Læs mere

NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER

NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER Seniorforsker Hans Bendtsen Afdelingen for Trafiksikkerhed og Miljø Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1020 København K Tel: 33 93 33 38, Fax: 33 93 07 12 E-mail:

Læs mere

Skadeskatalog Retningslinjer for tilstandsregistrering

Skadeskatalog Retningslinjer for tilstandsregistrering 2009, Grontmij Carl Bro A/S Skadeskatalog Retningslinjer for tilstandsregistrering 1 - Gruppe Gemeinsam die Zukunft gestalten Forord Nærværende dokument er et vejledende skadeskatalog med eksempler på

Læs mere

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018 PARADIGME UDBUD MARTS 2018 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Jordstabilisering SAB er supplerende arbejdsbeskrivelse til Jordstabilisering AAB. 1 ALMENT Her anføres de prøvningsmetoder, som, udover de i AAB afsnit

Læs mere

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud almindelig arbejdsbeskrivelse (aab) ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud juni 2011 VejREGLER UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST ASFALT OG BETON Almindelig arbejdsbeskrivelse

Læs mere

REPARATION AF SLAGHULLER - I ET EUROPÆISK LYS ERIK NIELSEN, VEJDIREKTORATET

REPARATION AF SLAGHULLER - I ET EUROPÆISK LYS ERIK NIELSEN, VEJDIREKTORATET REPARATION AF SLAGHULLER - I ET EUROPÆISK LYS ERIK NIELSEN, VEJDIREKTORATET PROJEKT BAGGRUND OG TEAM Projektet var initieret af ERA-NET ROAD et projekt under EU Kommissionen Projekt team: Karlsruhe Institute

Læs mere

Modeller for vejbelægningers nedbrydning baseret på moderne målemetoder

Modeller for vejbelægningers nedbrydning baseret på moderne målemetoder Modeller for vejbelægningers nedbrydning baseret på moderne målemetoder Udvikling af nye nordiske modeller for vejes nedbrydning på netværksniveau Af Civilingeniør, ph.d. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet,

Læs mere

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder.

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Asfaltreparationer Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Maj 2003 Belægningsreparation - asfalt Teknisk Forvaltning har i de forløbne år set stærkt varierende lappeløsninger

Læs mere

BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. 2 Introduktion 2. 3 Vejens nuværende tilstand 2. 4 Bæreevnemålinger 3

BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. 2 Introduktion 2. 3 Vejens nuværende tilstand 2. 4 Bæreevnemålinger 3 AABENRAA KOMMUNE BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Konklusion 1 2 Introduktion

Læs mere

MIRIAM - Models for rolling resistance In Road Infrastructure Asset Management Systems

MIRIAM - Models for rolling resistance In Road Infrastructure Asset Management Systems MIRIAM - Models for rolling resistance In Road Infrastructure Asset Management Systems Introduktionen af nye vejbelægninger i et vejnet, som kan reducere bilisternes brændstofforbrug med 3 4 %, vil have

Læs mere

Praktiske forhold ved udnyttelse af genbrugsasfalt Civilingeniør Erik Nielsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut,

Praktiske forhold ved udnyttelse af genbrugsasfalt Civilingeniør Erik Nielsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, Praktiske forhold ved udnyttelse af genbrugsasfalt Civilingeniør Erik Nielsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, enie@vd.dk I det 7. rammeprogram under EU er Vejteknisk Institut aktiv i flere projekter.

Læs mere

Christian Busch COWI A/S, Parallelvej 2, 2800 Kongens Lyngby

Christian Busch COWI A/S, Parallelvej 2, 2800 Kongens Lyngby Analytisk Dimensionering af Halvstive Befæstelser Christian Busch COWI A/S, Parallelvej 2, 28 Kongens Lyngby chb@cowi.dk Dansk Betonforening Temadag Udførelse af Hydraulisk Bundne Bærelag Hindsgavl Slot,

Læs mere

MIRIAM Et international projekt med fokus på vejsektorens bidrag til en reduktion af CO2 udslippet

MIRIAM Et international projekt med fokus på vejsektorens bidrag til en reduktion af CO2 udslippet MIRIAM Et international projekt med fokus på vejsektorens bidrag til en reduktion af CO2 udslippet Projektets målsætning Bidrage til en bæredygtigt vejinfrastruktur gennem implementering af metode til

Læs mere

Vandgennemtrængelige belægninger

Vandgennemtrængelige belægninger Vandgennemtrængelige belægninger Hvad er vandgennemtrængelige belægninger? En vandgennemtrængelig eller permeabel belægning er en belægning, der ved hjælp af større knaster på belægningen tvinger større

Læs mere

Vejforum 2005: CEN nyt fra Vejregelgruppen for Varmblandet asfalt AG U.21

Vejforum 2005: CEN nyt fra Vejregelgruppen for Varmblandet asfalt AG U.21 Vejforum 2005: CEN nyt fra Vejregelgruppen for Varmblandet asfalt AG U.21 Af H J Ertman Larsen, Leder af Asfaltafdelingen Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, hje,@vd. Abstract Vejregelgruppe U.21 er

Læs mere

Cooee - CO2 emission reduction by exploitation of rolling resistance modelling of pavements

Cooee - CO2 emission reduction by exploitation of rolling resistance modelling of pavements Cooee - CO2 emission reduction by exploitation of rolling resistance modelling of pavements Cooee projektet er et samarbejdsprojekt mellem Roskilde Universitetet, DTU-BYG, NCC Roads og Vejdirektoratet.

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Almindelige arbejdsbeskrivelser (supplerende) Juli 2010.

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Almindelige arbejdsbeskrivelser (supplerende) Juli 2010. UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER Almindelige arbejdsbeskrivelser (supplerende) Juli 2010 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE Side nr. SKÆRVEMASTIKS, SMA 6+ 3 KOMBILAG,

Læs mere

ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE

ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE RETTELSESBLAD 2 28-03-2019 SPØRGSMÅL OG SVAR VEDRØRENDE UDBUDSMATERIALE ASFALTABREJDER 2019, HERNING KOMMUNE ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE Spørgsmål Stabilgrus (SG) og forarbejder inden asfaltudlægning

Læs mere

Genbrug af vejmaterialer til nye veje. Finn Thøgersen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut

Genbrug af vejmaterialer til nye veje. Finn Thøgersen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Genbrug af vejmaterialer til nye veje Finn Thøgersen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut DIRECT-MAT DIsmantling and RECycling Techniques for road MATerials - sharing knowledge and practices 7. rammeprogram

Læs mere

Funktionskontrakter. fordele og (minimering af ) ulemper. af Vejregelgruppen for Funktionskontrakter. v/susanne Baltzer, Vejdirektoratet

Funktionskontrakter. fordele og (minimering af ) ulemper. af Vejregelgruppen for Funktionskontrakter. v/susanne Baltzer, Vejdirektoratet Funktionskontrakter fordele og (minimering af ) ulemper af Vejregelgruppen for Funktionskontrakter og Partneringaftaler v/susanne Baltzer, Vejdirektoratet Vejregelgruppen består af René Olesen, Fredericia

Læs mere

ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE

ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE RETTELSESBLAD 3 31-03-2019 SPØRGSMÅL OG SVAR VEDRØRENDE UDBUDSMATERIALE ASFALTABREJDER 2019, HERNING KOMMUNE ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE Spørgsmål Stabilgrus (SG) og forarbejder inden asfaltudlægning

Læs mere

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Februar 2011 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. ALMENT 3 2. MATERIALER 3 2.1 Gradering

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE VARMBLANDET ASFALT - AAB UDBUD FEBRUAR 2012

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE VARMBLANDET ASFALT - AAB UDBUD FEBRUAR 2012 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE VARMBLANDET ASFALT AAB UDBUD FEBRUAR 2012 VARMBLANDET ASFALT AAB INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 1.1 Entreprenørens ydelser 4 1.2 Underlag 4 1.3 Krav til specifikationer og

Læs mere

MMOPP Dimensioneringsprogram for vejbefæstelser

MMOPP Dimensioneringsprogram for vejbefæstelser Vejregel Arbejdsgruppe P.21 MMOPP Dimensioneringsprogram for vejbefæstelser Brugervejledning Marts 2007 MMOPP Brugervejledning 2007 MMOPP Brugervejledning 2007 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Programmets

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible NCC Roads overfladebehandling En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible Holdbare Alternative Flotte Velegnede til både små og store opgaver

Læs mere