I kort form kan kommunens umiddelbare ønsker og behov til processen opsummeres som følger:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I kort form kan kommunens umiddelbare ønsker og behov til processen opsummeres som følger:"

Transkript

1 Notat Århus Kommune MULTIMEDIEHUS BYRÅDSINDSTILLING 2006 Procesbeskrivelse inkl. tids- og aktivitetsplan 15. august Ønsker til processen Århus Kommune har en række ønsker i forhold til den proces, der skal lede frem til det nye multimediehus, hvor målet er at skabe både en god og udviklende proces, og samtidig et arkitektonisk pejlemærke, der kan medvirke til at bringe/fastholde Århus på arkitekturens landkort også i international sammenhæng. I kort form kan kommunens umiddelbare ønsker og behov til processen opsummeres som følger: At få skabt en ny og udviklende proces, der lige såvel som produktet kan vise nye veje og sætte varige spor i byggebranchen. At få skabt en proces, hvor brugere og andre interessenter kan indgå i en udviklende dialog med en række kreative og visionære arkitektfirmaer suppleret med nødvendig ingeniørmæssig viden, og hvor man på et tidspunkt i procesforløbet kan lade det bedste team vinde og fortsætte samarbejdet omkring færdigprojektering og realisering af projektet med denne. At få involveret entreprenørernes og håndværkernes kompetencer tidligere end normalt, således at de kan være med til at sikre bygbare/holdbare løsninger og samtidig kvalificere priskalkulationer m.v. At opnå god sikkerhed for, at projektet kan holdes inden for de juridiske, økonomiske og tidsmæssige rammer, som er en forudsætning for dets realisering. Disse ønsker/behov søges tilgodeset ved den proces, der beskrives i det efterfølgende afsnit.

2 2 2. Procesbeskrivelse Procesbeskrivelsen deles i to. En beskrivelse af den traditionelle byggeproces og dennes faseinddeling og en beskrivelse af den proces, der foreslås anvendt i relation til gennemførelsen af multimediehusprojektet. På denne måde kan ligheder og forskelligheder i de to processer vurderes. Den traditionelle proces I den traditionelle byggeproces opereres med et antal faser, som beskriver tilblivelsen af projektet, fra det opstår som et behov eller en idé hos kunden, til det er designet, udført, leveret og sat i drift. De traditionelle faser er: Program I programfasen afdækkes kundens behov og krav til projektet. Herunder identificeres brugergrupper, og øvrige interessenter og deres funktionelle behov afklares, der fastlægges organiserings- og samarbejdsforhold m.v. Desuden søges forudsætningerne for projektets realisering og rammerne for disse afklaret, så godt som det er muligt på dette tidspunkt. Herunder afklares forhold omkring myndigheder, forsyninger, jordbund og miljø m.v. Programfasen splittes ofte op i to delfaser: Idéforslag Byggeprogram Hvor idéfasen skitserer de idémæssige muligheder, der er i forbindelse med projektet på et forholdsvist overordnet plan, og hvor byggeprogrammet mere specifikt fastlægger rammer og indhold for projektets videre gennemførelse. Byggeprogrammet og i visse tilfælde også idéforslaget benyttes ofte som udbudsgrundlag for at finde enten rådgivere og/eller hele leverancekædens aktører inklusive entreprenøren eksempelvis i en tidlig partnering. Forslag I forslagsfasen udvikles projektets koncept yderligere, og man når tættere og tættere på at få specificeret det egentlige grundlag for at kunne færdigprojektere og opføre byggeriet. Dette sker som oftest i en tæt dialog imellem kunden og rådgiverne og i visse tilfælde også med entreprenøren.

3 3 Forslagsfasen deles typisk også i to faser: Dispositionsforslag Projektforslag Faserne indeholder forskellig detaljeringsgrad, men er begge et led i at få specificeret projektet i forhold til de kundebehov og projektforudsætninger, der måtte være. Typisk benyttes enten dispositionsforslaget eller projektforslaget som grundlag for at finde entreprenørsamarbejdspartnere, i det der benævnes tidligt udbud og/eller sen partnering. I totalentreprisemodellen udvælges denne også typisk på baggrund af et projektforslag. Projekt Projektfasen indeholder færdigprojekteringen af projektet. I princippet er kundens ønsker og behov afdækket, om end ikke på et helt detaljeret niveau, men således at projektets overordnede rammer og indhold er fastlagt, således at der kun er detailbeslutninger tilbage. I projektfasen detailspecificeres projektet, og de nødvendige myndighedstilladelser til gennemførelsen af projektet indhentes. Projektfasen deles typisk op i to delfaser: Forprojekt Hovedprojekt Hvor forprojektet er en yderligere specificering af projektforslaget og i beskrivelse og tegninger beskriver projektet, og hvor hovedprojektet er det færdige projekt til udførelsen. Typisk ansøges der om myndighedstilladelse på baggrund af forprojektet. Det færdige projektmateriale danner udgangspunkt for entreprenørens udførelse af byggeriet. I den helt traditionelle hoved-, stor- og fagentreprise udbydes projektet til entreprenørerne på baggrund af hovedprojektet. Udførelsen Her opføres byggeriet i et samarbejde imellem entreprenøren og rådgiverne, hvor rådgiverne typisk varetager byggeledelse, fagtilsyn og projektopfølgning, mens entreprenøren er ansvarlig for udførelsen af projektet inden for de rammer, der er gældende for dette. Drift I driftsfasen har kunden overtaget byggeriet, og det drives i resten af dets livscyklus af enten kunden, en ejer og/eller af en driftsherre i form af et OPP-selskab (Offentligt Privat Partnerskab) eller andet.

4 4 Multimediehusprocessen Multimediehusprocessen søger at opfylde de ønsker/behov, som kommunen har til denne ved at ændre i forhold til den traditionelle proces på en række punkter som følger: Parallelt udbud Der gennemføres en procedure kaldet parallelt udbud i de tidlige projektfaser. Formålet med dette er at få skabt en høj grad af inddragelse og dialog allerede i de tidlige faser, samtidig med at anerkendte arkitekttegnestuer heriblandt internationale ser en udfordring i at konkurrere indbyrdes på både procesforståelsen/dialogen og på det produkt, der kommer ud af dette. Den tegnestue, der bedst formår at lytte til behovene og tilgodese disse i det mest spektakulære projekt, vil blive udpeget som vinder af konkurrencen. Dialogen imellem arkitekterne og kunden skal medvirke til at få øget funktionalitet og kendskab til brugerbehov m.v. med et bedre byggeri som resultat. Udbudsformen indebærer bl.a., at arkitektfirmaerne skal være indstillet på at deltage under de givne procesmæssige betingelser, og at man på udvalgte steder undervejs i den indledende fase evaluerer projekterne op imod hinanden eksempelvis ved at afholde fælles evalueringer, hvor alle firmaerne er til stede og ser og hører hinandens evalueringer. På denne måde skabes fuld åbenhed og oplysning om hinandens ideer, og samtidig gøres processen ligeværdig, så der ikke opstår uhensigtsmæssigheder i forhold til dette grundlæggende forhold. Typisk vil indbydelsen af disse firmaer ske på det niveau, der modsvarer idéforslaget eller byggeprogrammet i den traditionelle faseopdeling. Og typisk vil man lade de konkurrerende teams fortsætte til et dispositions- /projektforslagsniveau, hvor man så kårer den endelige vinder. Konkurrenceformen tilgodeser kommunens ønske om en dialogbaseret udvælgelse med fokus på at få det mest sublime forslag som vinder af konkurrencen. Dialogen med brugere af og andre interessenter i Multimediehuset kan gennemføres på flere forskellige måder, afhængig af hvor bredt man vil gennemføre dialogen. Borgerinddragelsen vil kunne tænkes ind i forhold til en bred kreds af interessenter, og i forhold til den proces der gennemføres i relation til at udforme de bedste projekter og udpege vinderforslaget. Dialogen gennemføres i et bredt forum hvor ønsker/behov og vurderinger opsamles af de konkurrerende arkitektteams og indarbejdes i deres projekter, i det omfang de finder dette relevant og muligt. Udvælgelsen af de bedste projekter sker derimod som oplæg i et mere snævert forum (dommerkomité). Tidlig inddragelse af entreprenørkompetencer Den tidlige inddragelse af entreprenørkompetencer kan sikres ved at gen-

5 5 nemføre et tidligt udbud i enten hoved-, stor- og eller fagentreprise. Denne udbudsform er kendt og beskrevet i andre sammenhænge og efterhånden gennemført i en række sager. Typisk gennemføres det tidlige udbud (også kaldet sen partnering) på baggrund af et pris- og mængdesat projektforslag, hvor rådgiverne har sat mængder på tilbudslistens poster i projektforslaget. På denne måde sikres det, at der ikke opstår usikkerhed blandt de konkurrerende entreprenører omkring mængdesætningen, og tilbudsgrundlaget bliver derfor entydigt bestemt. Den vindende entreprenør indbydes herefter til at deltage sammen med kunden og rådgiverne i færdigprojekteringen af projektet og være ansvarlig for den efterfølgende udførelse af byggeriet. Formålet med entreprise- og samarbejdsformen er at få entreprenørens kompetencer og erfaringer indarbejdet i projektmaterialet, således at der opnås den bedste mulige bygbarhed i løsningerne og de mest optimale løsninger, og således at uklarheder omkring projektet ryddes af vejen i fællesskab resulterende i en mere optimal udførelse med reducerede omkostninger til følge og en deraf foranlediget lavere pris for kunden som resultat. I relation til priselementet gennemføres udbudet ved, at entreprenøren prissætter projektforslagets mængdesatte poster i tilbudslisten, hvorefter der indgås en kontrakt om leverancen betinget af, at den endelige pris som fastlåses, når projekteringen er færdig holdes inden for den økonomiske ramme, der er gældende for projektet. På denne måde søges projektets løsninger optimalt tilgodeset, samtidig med at der opnås sikkerhed for prisen. Den foreslåede proces for multimediehuset der kan siges at være en kombination af parallelt udbud og en sen partnering/tidligt udbud opfylder således både behovet for en dialogbaseret proces imellem bygherren og dennes brugere og arkitekterne samt ønsket om tidlig inddragelse af entreprenørkompetencer, ligesom den tilgodeser ønsket om, at projektet holdes inden for de økonomiske og tidsmæssige rammer. Endelig baseres samarbejdsmodellen på helt kendte og anvendte rådgivnings- og entrepriseaftaleretlige former, så der skabes tryghed i forhold til de aftalemæssige forhold. 3. Tids- og aktivitetsplan Følgende overordnede hovedterminer og -aktiviteter påregnes for gennemførelsen af mulitimediehussagen. Alle godkendelsesprocedurer hos kommunen forudsættes indeholdt i de anførte tidsterminer. En mere præcis tidsfastsættelse i forhold til myndighedsgodkendelser mv. kan fastsættes i dialogen med de relevante instanser i Århus Kommune. Aktiviteter vil i flere tilfælde kunne gennemføres sideløbende. Det søges illustreret i det efterfølgende skema.

6 6 A. Parallelt udbud program og forslagsfaserne, august 2006 september 2008 (2 år og 2 mdr.) Udbud af bygherrerådgivning 4 mdr. Færdiggørelse af udbudsgrundlag i samarbejde med interessenter (byggeprogram) - 4 mdr. Gennemførelse af udbud og udvælgelse af arkitekt-/ing. teams 5 mdr. Gennemførelse af dialog- og udvælgelsesprocessen i forslagsfasen frem til dispositionsforslagsniveau 9 mdr. Udarbejdelse af projektforslag (mængdesat) i samarbejde med det vindende rådgiverteam 5 mdr. B. Sen partnering projekt- og udførelsesfaserne, september 2008 oktober 2009 (1 år og 2 mdr.) Udbud og udvælgelse af entreprenør(er) i tidligt udbud samt betinget kontrahering på mængde- og prissat projekt 4 mdr. Gennemførelse af forprojektering og udarbejdelse af myndighedsandragende/-projekt 6 mdr. Gennemførelse af hovedprojektering og fastlæggelse af endelig justeret pris til endelig kontrahering 6 mdr. Endelig myndighedsgodkendelse og kontrahering 4 mdr. C. Sen partnering udførelsen, marts 2010 november 2012 (2 år og 9 mdr.) Opstart af byggeplads m.v. - 1 mdr. Råhus 15 mdr. Installationer 15 mdr. Komplettering 15 mdr. Inventar og indflytning 6 mdr. De anførte tidsterminer er skønnede på dette niveau, og der vil forekomme ændringer af disse undervejs i processen. Den samlede tidstermin skønnes dog at kunne holdes inden for de afstukne rammer.

7 Tids- og aktivitetsskema A. Parallelt udbud program og forslagsfaserne (august 2006 september år og 2 mdr.) Udbud af bygherrerådgivning 4 mdr. Færdiggørelse af udbudsgrundlag i samarbejde med interessenter 4 mdr. Gennemførelse af udbud og udvælgelse af arkitekt-/ing.teams 5 mdr. Gennemførelse af dialog- og udvælgelsesprocessen i forslagsfasen frem til dispositionsforslagsniveau 9 mdr. Udarbejdelse af projektforslag (mængdesat) i samarbejde med det vindende rådgiverteam 5 mdr. B. Sen partnering projekt- og udførelsesfaserne, september 2008 februar 2010 (1 år og 6 mdr.) Udbud og udvælgelse af entreprenør(er) i tidligt udbud samt betinget kontrahering på mængde- og prissat projekt 4 mdr. Gennemførelse af forprojektering og udarbejdelse af myndighedsandragende/-projekt 6 mdr. Gennemførelse af hovedprojektering og fastlæggelse af endelig justeret pris til endelig kontrahering 6 mdr. Endelig myndighedsgodkendelse og kontrahering 4 mdr. C. Sen partnering udførelsen, marts 2010 november 2012 (2 år og 9 mdr.) Opstart af byggeplads m.v. - 1 mdr. Råhus 15 mdr. Installationer 15 mdr. Komplettering 15 mdr. Inventar og indflytning 6 mdr. aug 06 dec 06 juli 07 dec 07 juli 08 dec 08 juli 09 dec 09 juli 10 dec 10 juli 11 dec 11 juli 12 dec 12 1/ / / / / / / / / / / /10 31/ / / / /7 12 1/ / /6 12

8

Aftale-Håndbogen - Kap. 7. Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser, side 1 af 5 August 2012

Aftale-Håndbogen - Kap. 7. Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser, side 1 af 5 August 2012 Aftale-Håndbogen - Kap. 7. Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser, side 1 af 5 August Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser Notatet Afgrænsning af rådgiverydelser kan i en udfyldt stand

Læs mere

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Baggrund Nærværende notat vil søge at afklare forhold omkring udbuds- og samarbejdsformer i forbindelse med det forestående skolebyggeri.

Læs mere

Udvikling af byggeprogram

Udvikling af byggeprogram Udvikling af byggeprogram I dette kapitel beskrives de krav der skal stilles til et standardbyggeprogram, med hensyn til indhold og opbygning. Der er til dette kapitel udarbejdet en standard for byggeprogram

Læs mere

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen.

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen. 3. BYGGEPROCESSEN 3. BYGGEPROCESSEN Formået med kapitlet er at redegøre for aktiviteterne og samspillet mellem aktørerne i byggeprocessen, på baggrund af de beskrevne aktører. Byggeprocessen er her defineret,

Læs mere

Introduktion til større byggeprojekter (anlægsprojekter) i Hvidovre Kommune

Introduktion til større byggeprojekter (anlægsprojekter) i Hvidovre Kommune Pkt. nr. 8 Introduktion til større byggeprojekter (anlægsprojekter) i Hvidovre Kommune Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Ejendoms og Arealudvalget: 1. at tage orientering om større byggeprojekter

Læs mere

Analyse af problemstillingerne

Analyse af problemstillingerne Analyse af problemstillingerne I dette kapitel analyseres de i kapitel 3 udvalgte problemstillinger med problemtræer, for at fastlægge hvad der er årsagerne til problemstillingerne. 4.1 Analyse med problemtræer...

Læs mere

Interviewreferat. Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30. Projektleder, arkitektfirmaet. Interviewede: Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet

Interviewreferat. Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30. Projektleder, arkitektfirmaet. Interviewede: Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet Interviewreferat Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30 Interviewede: Projektleder, arkitektfirmaet Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet Interviewområder: Projektmaterialet o Udarbejdelse af projektmateriale

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse for totalrådgivning ved byggeri i fag- og hovedentreprise

Ydelsesbeskrivelse for totalrådgivning ved byggeri i fag- og hovedentreprise Ydelsesbeskrivelse for totalrådgivning ved byggeri i fag- og hovedentreprise Bilag til totalrådgivningskontrakt Etablering af sundhedshus i Skærbæk 3. september 2012 YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALRÅDGIVNING

Læs mere

Faserne gennem et Projektforløb

Faserne gennem et Projektforløb Faserne gennem et Projektforløb Bygge og Anlæg - Generel vejledning - Indhold Indledning... 3 Store og små projekter... 4 Beslutningsprocessen... 4 Politisk behandling... 4 Borgerinddragelse... 4 Projektdokumentation...

Læs mere

I dette bilag beskrives de to typer af byggeprocesser nærmere.

I dette bilag beskrives de to typer af byggeprocesser nærmere. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Boligkontoret NOTAT Til Socialudvalget Bilag 1: i byggeproces I dette bilag beskrives de to typer af byggeprocesser nærmere. For de almene byggerier er der anvendt

Læs mere

Nye tider Nye haller. Invitation til deltagelse

Nye tider Nye haller. Invitation til deltagelse Nye tider Nye haller Invitation til deltagelse Invitation til deltagelse i Nye tider Nye haller... side 3 Nye tider stiller nye krav til nye idrætshaller... side 3 Hvordan gør vi?... side 4 Den overordnede

Læs mere

EU-udbud af bygherrerådgivning Ydelsesbeskrivelse

EU-udbud af bygherrerådgivning Ydelsesbeskrivelse Region Syddanmark EU-udbud af bygherrerådgivning Ydelsesbeskrivelse Indholdsfortegnelse 1. Generelt... 3 2. Udarbejdelse af udbudsgrundlag for Projektkonkurrence... 4 3. Varetagelse af Projektkonkurrence...

Læs mere

Sammenligning af tidligt udbud i hhv. hovedentreprise eller totalentreprise

Sammenligning af tidligt udbud i hhv. hovedentreprise eller totalentreprise Sammenligning af tidligt udbud i hhv. hovedentreprise eller totalentreprise 1. Baggrund I kontrakten med Rådgiverkonsortiet Medic OUH er angivet, at Nyt OUH projektet skal udbydes i stor- og fagentrepriser.

Læs mere

Ved bedømmelsen vægtes hovedkriterierne således, at tilbuddets tekniske værdi tillægges en

Ved bedømmelsen vægtes hovedkriterierne således, at tilbuddets tekniske værdi tillægges en SCENARIE A - TOTALRÅDGIVNING OG HOVED-/FAGENTREPRISE HOVEDAKTIVITETER Udarbejdelse af program Udarbejdelse af juridisk grundlag Annoncering Prækvalificering af totalrådgivere (5 udvælges) Udbud af totalrådgivning

Læs mere

Principper for konkurrenceproces for kystbeskyttelse i Dragør Kommune

Principper for konkurrenceproces for kystbeskyttelse i Dragør Kommune Diger i Dragør Vedr.: Fra: Principper for konkurrenceproces for kystbeskyttelse i Dragør Kommune CFBO Dato: 2018-10-23 I forlængelse af Kommunalbestyrelsens principbeslutning den 21.juni 2018 om at konkretisere

Læs mere

HØRINGSNOTAT YBL 2018

HØRINGSNOTAT YBL 2018 DANSKE ARK Danske Arkitektvirksomheder Vesterbrogade 1E, 2. sal 1620 København V Tlf 3283 0500 Fax 3283 0730 FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører Vesterbrogade 1E, 3. sal Postboks 367 1504 København

Læs mere

Brugerindflydelse i de forskellige faser

Brugerindflydelse i de forskellige faser Inddragende byggeproces Byggeriets faser og aktører www.regionmidtjylland.dk Oversigt over projektfaser 2 www.regionmidtjylland.dk 1 Brugerindflydelse i de forskellige faser Indflydelse Omkostning ved

Læs mere

Problemstillinger Analyser og beskrivelser. Problemtræer Ledelsessystemet Byggeprogram. Byggeprogram Forberedelse fremmer Anbefalinger

Problemstillinger Analyser og beskrivelser. Problemtræer Ledelsessystemet Byggeprogram. Byggeprogram Forberedelse fremmer Anbefalinger Agenda Problemstillinger Analyser og Problemtræer Ledelsessystemet Byggeprogram Løsninger Byggeprogram Forberedelse Anbefalinger Konklusion 1 Initierende Problem Hvorledes kan ressourcerne, brugt på de

Læs mere

UDKAST AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND 1. PARTERNE

UDKAST AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND 1. PARTERNE UDKAST AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND 1. PARTERNE 1.1 Undertegnede, Fonden Skødstrup Idræts- og Kulturcenter i det følgende kaldet bygherren, 1.2 og medundertegnede i det følgende kaldet rådgiveren,

Læs mere

Breakout Byggeri. FRI årsdag 2018

Breakout Byggeri. FRI årsdag 2018 Breakout Byggeri FRI årsdag 2018 Program Velkomst og FRI s aktiviteter og planer indenfor byggeri 2017/18 v Anders Kirk Christoffersen, NIRAS, formand for FRI s Byggeriudvalg Status for ydelsesbeskrivelsen

Læs mere

REVISIONSNOTAT YBL 2018

REVISIONSNOTAT YBL 2018 Danske Arkitektvirksomheder Vesterbrogade 1E, 2. sal 1620 København V Tlf. 3283 0500 Fax 3283 0730 Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Vesterbrogade 1E, 3. sal Postboks 367 1504 København V Tlf. 3525

Læs mere

Projekterende/rådgiverens pligter

Projekterende/rådgiverens pligter Projekterende/rådgiverens pligter Preben Boock, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI marts april 2011 13. april 2011 1 Projekterende Bygherre Entreprenør Leverandør Aktører i byggefasen Rådgiver: Ingeniør,

Læs mere

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Forord I Varde Kommune har vi mange byggeprojekter, som vi ønsker at udbyde bredt, men også således, at Varde Kommune sikres den optimale kvalitet til den

Læs mere

Evaluering af lokale store byggeprojekter

Evaluering af lokale store byggeprojekter 02. september 2015, Nyborg Evaluering af lokale store byggeprojekter Rådgiver og entreprenørsamarbejde Proces Interview med projekterne, primo 2015: Psykiatrisk afdeling, Esbjerg, ca. 250 Kr. mio. Totalrådgivning

Læs mere

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Side 1 af 5 Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Udbud og tildeling følger reglerne i Tilbudsloven, Odder Kommunes indkøbspolitik samt gældende EU-regler. For bygge- og anlægsopgaver

Læs mere

Få overblik over byggeprocessen

Få overblik over byggeprocessen Fra ide til beslutning er den allerførste del af byggeprocessen. Sygehuset eller regionen har konstateret et behov for nybygning eller renovering og går i gang med at undersøge mulighederne. Hvis undersøgelsen

Læs mere

Udbudsstrategi og entrepriseform

Udbudsstrategi og entrepriseform Udbudsstrategi og entrepriseform Dagsorden Byggeriets udfordringer, herunder de forskellige interessenters forventninger (Byggechef Kurt Reitz, Region Sjælland) Bygherrens udfordringer og handlemuligheder,

Læs mere

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver 1. Procedurer for udbud og valg af rådgiver 2 1.1 Lovgivning 2 1.2 Rådgivningsydelser 2 1.2.1 Bygherrerådgivning 2 1.2.2 Projektering 3 1.2.3 Valg

Læs mere

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue bygaden 70 8700 horsens tel 44490054 www.lundhild.dk info@lundhild.dk Erhvervsbyggeri - din professionelle samarbejdspartner Hos Lundhilds tegnestue

Læs mere

lundhilds Tegnestue tegnestue PROFILBROCHURE

lundhilds Tegnestue tegnestue PROFILBROCHURE lundhilds Tegnestue tegnestue PROFILBROCHURE lundhilds tegnestue bygaden 70 8700 horsens tel 44490054 www.lundhild.dk info@lundhild.dk Hvordan skal din bolig være? Fra drøm til virkelighed... lundhilds

Læs mere

Nye samarbejdsformer partnering

Nye samarbejdsformer partnering Nye samarbejdsformer partnering Af Knud Erik Busk, projektchef i DR og formand for Bygherreforeningen i Danmark Artikler fra HFB 30 2003 Baggrund Partnering har været anvendt i USA gennem de seneste 20

Læs mere

Fejl i udbudsmaterialet

Fejl i udbudsmaterialet Fejl i udbudsmaterialet 14. november 2015 Christian Molt Wengel Advokat, partner PRÆSENTATION 2 Hvad? Rådgiveren i byggeriet Krav til projekteringen Ansvar for projekteringen Krav til udbudsmateriale 3

Læs mere

Bistand til statslige bygherrer efter lov om offentlig byggevirksomhed, varetages af Bygningsstyrelsen.

Bistand til statslige bygherrer efter lov om offentlig byggevirksomhed, varetages af Bygningsstyrelsen. NOTAT PROCEDURER VEDRØRENDE STATSBYGGESAGER 3.maj 2013 Juridisk Center LKR Almindelig orientering Statens byggevirksomhed er organiseret ved lov om offentlig byggevirksomhed nr. 1712 af 16. december 2010

Læs mere

Møllerboligen ved Dybbøl Mølle Totalrådgivning

Møllerboligen ved Dybbøl Mølle Totalrådgivning Møllerboligen ved Dybbøl Mølle Totalrådgivning Ydelsesbeskrivelse relateret til FRI, PLR og Danske Ark s ydelsesbeskrivelser (Bilag A til totalrådgivningsaftale) 1 1 Afgrænsning af rådgiverydelser Rådgivernes

Læs mere

Er du er privat bygherre og drømmer om at bygge/renovere nyt parcelhus, villa eller sommerhus? Her kan du læse, hvordan KPF Arkitekter kan hjælpe dig

Er du er privat bygherre og drømmer om at bygge/renovere nyt parcelhus, villa eller sommerhus? Her kan du læse, hvordan KPF Arkitekter kan hjælpe dig Er du er privat bygherre og drømmer om at bygge/renovere nyt parcelhus, villa eller sommerhus? Her kan du læse, hvordan KPF Arkitekter kan hjælpe dig med at realisere drømmen. KPF Arkitekter realisere

Læs mere

DR Modellen for Partnering. 1 Formål. 2 DR Modellens elementer. Dato 30. august 2002/STG

DR Modellen for Partnering. 1 Formål. 2 DR Modellens elementer. Dato 30. august 2002/STG Dato 30. august 2002/STG DR Modellen for Partnering 1 Formål Formålet med DR Modellen er at skabe et tæt samarbejde mellem totalrådgiverne, entreprenørerne og DR/BR, således at projektets kvalitet, økonomi

Læs mere

Niels Ole Karstoft Stig Brinck

Niels Ole Karstoft Stig Brinck BIM samarbejdsformer og Samprojektering Niels Ole Karstoft Stig Brinck 19. FEBRUAR 2018 Disp. forslag Proj.forslag Udbud Udførelsesproj. Forventet design Fastlagt design Endeligt design Produktion Arkitekt

Læs mere

Handlingsplan for gennemførelsen af erstatningsbyggeri for Rådhuset på Hobrovej i Støvring

Handlingsplan for gennemførelsen af erstatningsbyggeri for Rådhuset på Hobrovej i Støvring Handlingsplan for gennemførelsen erstatningsbyggeri for Rådhuset på Hobrovej i Støvring 24. oktober _Rev. 31.oktober _Rev. 12. november Rebild Kommune Erstatningsbyggeri for Rådhuset på Hobrovej i Støvring.

Læs mere

DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012.

DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012. DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012. Den af organisationerne nedsatte arbejdsgruppe omfattede:

Læs mere

det tegner godt ArkiTegnRibe ApS v/ Arkitekt maa Niels Pinborg Saltgade 18, 1 6760 Ribe Tlf.: 7542 2122 arkitekt@arkitegnribe.dk www.arkitegnribe.

det tegner godt ArkiTegnRibe ApS v/ Arkitekt maa Niels Pinborg Saltgade 18, 1 6760 Ribe Tlf.: 7542 2122 arkitekt@arkitegnribe.dk www.arkitegnribe. det tegner godt ArkiTegnRibe ApS v/ Arkitekt maa Niels Pinborg Saltgade 18, 1 6760 Ribe Tlf.: 7542 2122 arkitekt@arkitegnribe.dk www.arkitegnribe.dk Side 2 Velkommen Velkommen til ArkiTegnRibe, hvor arkitekt

Læs mere

bim ikke i teori men i daglig praksis

bim ikke i teori men i daglig praksis bim ikke i teori men i daglig praksis Få et indblik i hvordan ALECTIA anvender BIM på urban mediaspace i Århus havn. Sammen med NCC præsenteres udbudsprojektet af råhusentreprisen, som er udbudt på mængder

Læs mere

» Partneringmodeller og Klimaudfordringen

» Partneringmodeller og Klimaudfordringen » Partneringmodeller og Klimaudfordringen Hvad kan kommunerne lære af partneringmodeller til håndtering af klimaudfordringen? 23. oktober 2009 MT Højgaard ved John Sommer 1 » Præsentation - Agenda MTH

Læs mere

Partnerskabsaftale om byggeprojekter mellem bestillere af byggeprojekter og Byggeri København

Partnerskabsaftale om byggeprojekter mellem bestillere af byggeprojekter og Byggeri København KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Byggeri København NOTAT Partnerskabsaftale om byggeprojekter mellem bestillere af byggeprojekter og Byggeri København Sekretariat Nyropsgade 1, 5. sal 1602 København

Læs mere

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk DDB IKT BIM Revit Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk Agenda Bygherrekravene iht. DDB Det Digitale Byggeri Cuneco.dk Principperne omkring IKT specifikation

Læs mere

Byggeri og Planlægning

Byggeri og Planlægning Ydelsesbeskrivelser Byggeri og Planlægning 2012 Vejledning om digital projektering Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI og DANSKE ARK Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning Vejledning om digital

Læs mere

Forslagsfasen Arkitekt. figur 5.1. Faseinddeling af byggeprocessen med angivelse af opgaver i de enkelte faser.

Forslagsfasen Arkitekt. figur 5.1. Faseinddeling af byggeprocessen med angivelse af opgaver i de enkelte faser. Ledelsessystemet I dette kapitel beskrives først det idealiserede ledelsessystem for forskellige faser i et byggeforløb. Ledelsessystemerne beskrives ud fra en Leavitt s diamantmodel, jf. appendiks H.

Læs mere

Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse Nyt korttidscenter, Leos Plejecenter, Bargumsvej 2, 6270 Tønder. Tønder Kommune Kongevej 57 6270 Tønder

Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse Nyt korttidscenter, Leos Plejecenter, Bargumsvej 2, 6270 Tønder. Tønder Kommune Kongevej 57 6270 Tønder Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse Nyt korttidscenter, Leos Plejecenter, Bargumsvej 2, 6270 Tønder - Kongevej 57 6270 Tønder Oktober 2012 Team Ejendomme 1 Indholdsfortegnelse Indhold Almindelig

Læs mere

Delprojekt 03 Vidensaksen (DP03) Delprojekt 04 Behandlings- og sengeafsnit (DP04)

Delprojekt 03 Vidensaksen (DP03) Delprojekt 04 Behandlings- og sengeafsnit (DP04) Nyt OUH som totalentreprise Konkurrencepræget dialog Delprojekt 03 Vidensaksen (DP03) Delprojekt 04 Behandlings- og sengeafsnit (DP04) Informationsmøde den 19. maj 2017 2 Udbudsmateriale Det beskrivende

Læs mere

Udbudsbetingelser Ny Daginstitution i området Buldervang Nybyggeri. Team Ejendom og Affald, Kalundborg Kommune 2019

Udbudsbetingelser Ny Daginstitution i området Buldervang Nybyggeri. Team Ejendom og Affald, Kalundborg Kommune 2019 Udbudsbetingelser Ny Daginstitution i området Buldervang Nybyggeri Team Ejendom og Affald, Kalundborg Kommune 2019 Åben projektkonkurrence Opførelse af ny integreret daginstitution i området Buldervang

Læs mere

Arbejdsmiljø i byggeriet Ydelsesbeskrivelser. Projektdirektør i SES Jan Quitzau Rasmussen

Arbejdsmiljø i byggeriet Ydelsesbeskrivelser. Projektdirektør i SES Jan Quitzau Rasmussen Arbejdsmiljø i byggeriet Ydelsesbeskrivelser Projektdirektør i SES Jan Quitzau Rasmussen FRI og Danske ARK Ydelsesbeskrivelser Udgave Byggeri og Planlægning, april 2006. - Tilrettes let ultimo 2009. -

Læs mere

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør Tømrer NTI CADcenter A/S pt@nti.dk

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør Tømrer NTI CADcenter A/S pt@nti.dk DDB IKT BIM Revit Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør Tømrer NTI CADcenter A/S pt@nti.dk Agenda Anvendelse af IKT Det Digitale Byggeri Cuneco.dk Principperne omkring IKT specifikation

Læs mere

INTRODUKTION TIL AB 92

INTRODUKTION TIL AB 92 INTRODUKTION TIL AB 92 DAGENS PROGRAM 14.30 Introduktion Advokat, partner Christian Molt Wengel Byggeprocessen Juraen Entrepriseformer Overblik over AB 92 Betaling og ekstraarbejder Tid og forsinkelse

Læs mere

Drejebog 3A - Nyt rådhus og sundhedscenter Fase 7 og 8 Forprojektering og hovedprojektering Oktober 2012 oktober 2013

Drejebog 3A - Nyt rådhus og sundhedscenter Fase 7 og 8 Forprojektering og hovedprojektering Oktober 2012 oktober 2013 Drejebog 3A - Nyt rådhus og sundhedscenter Fase 7 og 8 Forprojektering og hovedprojektering Oktober 2012 oktober 2013 Revideret 22. november 2012 Egedal Kommune Drejebog for nyt rådhus og sundhedscenter

Læs mere

VALG AF HONORARFORM FOR ARKITEKT- og INGENIØRYDELSER VED BYGGERI, ANLÆG, PLANLÆGNING OG BYGHERRERÅDGIVNING

VALG AF HONORARFORM FOR ARKITEKT- og INGENIØRYDELSER VED BYGGERI, ANLÆG, PLANLÆGNING OG BYGHERRERÅDGIVNING VALG AF HONORARFORM FOR ARKITEKT- og INGENIØRYDELSER VED BYGGERI, ANLÆG, PLANLÆGNING OG BYGHERRERÅDGIVNING DANSKE ARKITEKTVIRKSOMHEDER FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER 18. august 2008 1 Rådgiverens

Læs mere

UDKAST TIL. Projektbeskrivelse. Vidensoverførsel til den kinesiske ældresektor - udviklings - og forsøgsbyggeri Plejecenter Viborg Baneby

UDKAST TIL. Projektbeskrivelse. Vidensoverførsel til den kinesiske ældresektor - udviklings - og forsøgsbyggeri Plejecenter Viborg Baneby UDKAST TIL Projektbeskrivelse Vidensoverførsel til den kinesiske ældresektor - udviklings - og forsøgsbyggeri Plejecenter Viborg Baneby Vision Der skabes et dansk kraftcenter, som med afsæt i et planlagt

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Indgår som bilag til Rådgiveraftalen og kan anvendes, uanset om der er tale om totalrådgivning eller delt rådgivning IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

Læs mere

BYGHERRES RAMMESÆTNING Interessegruppe for arbejdsmiljøkoordinatorer. Den 12. juni 2018

BYGHERRES RAMMESÆTNING Interessegruppe for arbejdsmiljøkoordinatorer. Den 12. juni 2018 BYGHERRES RAMMESÆTNING Interessegruppe for arbejdsmiljøkoordinatorer Den 12. juni 2018 Dagsorden Hvem er SLKS & Anne Sofia SLKS Vision Arbejdsmiljø og store projekter i SLKS Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS)

Læs mere

Sundhedscenter i Skærbæk

Sundhedscenter i Skærbæk Område: Økonomi Afdeling: Bygningsafdelingen Journal nr.: Sundhedscenter Dato: 14. september 2012 Udarbejdet af: Lars Storr E-mail: Lars.Storr@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631618 Notat Sundhedscenter

Læs mere

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 Bygningsstyrelsen Planlægning af byggeri i en politisk kontekst Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 25-09-2014 1 Indhold Hvem er Bygningsstyrelsen? Fokusområder Planlægning af byggeri i en politisk

Læs mere

UNIVERSITETSSYGEHUS KØGE (USK) PROCESBESKRIVELSE FOR BYGGEPROGRAM OG HELHEDSPLAN. FASEHÆFTE 01 November 2013

UNIVERSITETSSYGEHUS KØGE (USK) PROCESBESKRIVELSE FOR BYGGEPROGRAM OG HELHEDSPLAN. FASEHÆFTE 01 November 2013 UNIVERSITETSSYGEHUS KØGE (USK) PROCESBESKRIVELSE FOR BYGGEPROGRAM OG HELHEDSPLAN FASEHÆFTE 01 November 2013 UNIVERSITETSSYGEHUS KØGE (USK) Formålet med dette hæfte er at give involverede parter og andre

Læs mere

Bygherreorganisation. Bygherreorganisationen, generelt

Bygherreorganisation. Bygherreorganisationen, generelt Bygherreorganisationen, generelt Et anlægsprojekt, som samling af administrationen i et renoveret Frederikshavn rådhus og en nybygning på Værkergrunden, omfatter en lang række aktører, der i større eller

Læs mere

Denne præsentation omhandler metodebeskrivelse og erfaringer med kommunal partnering i vejvedligeholdelsen.

Denne præsentation omhandler metodebeskrivelse og erfaringer med kommunal partnering i vejvedligeholdelsen. Erfaringer med kommunal partnering i vejvedligeholdelsen Af ingeniør Lone Ankjær, Carl Bro as (LnA@CarlBro.dk) Partnering er almindelig kendt inden for bygge- og anlægsområdet. Partnering i forbindelse

Læs mere

Offentlige bygge- og anlægsprojekter hvor går det galt?

Offentlige bygge- og anlægsprojekter hvor går det galt? Offentlige bygge- og anlægsprojekter hvor går det galt? Tina Braad 2 Overordnede forudsætninger Begrænsede muligheder for at vægte totaløkonomi, da anlægsrammerne er låste. Vanskelig konkurrencesituation

Læs mere

Samarbejde med entreprenøren

Samarbejde med entreprenøren Samarbejde med entreprenøren Samarbejde med entreprenøren Dag Præstegaard Bygningskonstruktør Byggeledelse/projektering Rambøll, Arkitektur Landskab Proces (Rambøll - 3XN Witraz Rambøll) Samarbejdet med

Læs mere

Holstebro Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver

Holstebro Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver Holstebro Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver 1 Procedurer for udbud og valg af rådgiver...2 1.1 Lovgrundlag...2 1.2 Rådgivningsydelser...2 1.2.1 Bygherrerådgivning...2 1.2.2 Projektrådgivning...3

Læs mere

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER 1 Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse kan øge kvaliteten og effektiviteten i kommunens

Læs mere

Skema til afgrænsning af rådgiverydelser

Skema til afgrænsning af rådgiverydelser Danske Arkitektvirksomheder Vesterbrogade 1E, 2. sal 1620 København V Tlf 3283 0500 Fax 3283 0730 FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører Vesterbrogade 1E, 3. sal Postboks 367 1504 København V Tlf. 3525

Læs mere

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning)

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Marts 2019 AFTALE om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren Bilag 2 - Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren AlmenNet, Studeistrædet

Læs mere

Valg af strategi for gennemførelse, BHK, BC

Valg af strategi for gennemførelse, BHK, BC Valg af strategi for gennemførelse, BHK, BC Hvad er strategi - projektlederens rolle De store beslutninger - mulighederne Cases Hvordan vælge - situationsegenskaber og erfaringer Konklusion - valg og opfølgning

Læs mere

Dagsorden til ÆLDRERÅDSMØDE Referat

Dagsorden til ÆLDRERÅDSMØDE Referat Dagsorden til ÆLDRERÅDSMØDE Referat Tid: Onsdag den 06. februar 2013 kl. 09.00 13.00 Sted: Holbæk Kommunes administrationscenter, Kanalstræde 2, Mødelokale: 1 C Dagsorden: 1. Velkomst Palle Kristensen

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse for SOM UDFØRT høringsudkast. Udkast

Ydelsesbeskrivelse for SOM UDFØRT høringsudkast. Udkast Ydelsesbeskrivelse for SOM UDFØRT 2019 høringsudkast Udkast 2018-12-10 Ydelsesbeskrivelsen er udarbejdet af: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI DANSKE ARKITEKTVIRKSOMHEDER Følgende virksomheder har

Læs mere

Nøgletal. 100 forskere 500 studerende 4000 ansatte 831 sengepladser ca sengedage per år ambulante behandlinger per år

Nøgletal. 100 forskere 500 studerende 4000 ansatte 831 sengepladser ca sengedage per år ambulante behandlinger per år Nøgletal 4 mia. kroner + lån til energioptimering 740 mio. kr. til IT, udstyr mv. 185.000 m 2 1.962 p pladser 100 forskere 500 studerende 4000 ansatte 831 sengepladser ca. 250.000 sengedage per år 420.000

Læs mere

Konvertering af Lygten Varmeværk

Konvertering af Lygten Varmeværk Konvertering af Lygten Varmeværk 04 Tilbudsliste Teknisk Rådgivning HOFOR A/S 02. Maj 2016 Tilbudsliste Teknisk rådgivning Indholdsfortegnelse 1 Generelt... 3 2 Tilbudsgrundlag... 3 3 Tilbudsdokumenter...

Læs mere

Rådgiver Ydelser ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Rådgiver Ydelser ETAGEBOLIGER BORGERGADE Afsnit jf. ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Planlægning 1. Rådgivning før Projektering Indeholdt 1.1 Ideoplæg 1.2 Byggeprogram 2 Rådgivning i forbindelse med projekteringsledelse 2.1 Projekteringsledelse

Læs mere

Nyt OUH som totalentreprise Konkurrencepræget dialog

Nyt OUH som totalentreprise Konkurrencepræget dialog Nyt OUH som totalentreprise Konkurrencepræget dialog Delprojekt 05 Klynge V1 (DP05) Delprojekt 06 Klynge V2 (DP06) Delprojekt 07 Klynge Ø2 (DP07) Delprojekt 08 Klynge Ø1 (DP08) Informationsmøde den 28.

Læs mere

DNU FORUM Gennemførelse af udbud for opførelsen af Forum T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615

DNU FORUM Gennemførelse af udbud for opførelsen af Forum T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615 Notat FORUM-01 DNU FORUM Gennemførelse af udbud for opførelsen af Forum 19. januar 2015 Projekt nr. 219395 Dokument nr. 1214565723 Version 1 Udarbejdet af JLPN, UJN Kontrolleret af UJN Godkendt af PTR

Læs mere

Niels Christian Toppenberg

Niels Christian Toppenberg AB/ABR høring Projektering og grænseflader ABR og konsekvenser for rådgiverydelser Niels Christian Toppenberg ncto@cowi.com 1 Agenda Nyt i AB/ABR revisionen ift. projektering og grænseflader Konsekvens:

Læs mere

3D CAD-projektaftale 200. DBK 2006 procesdomænet Klassifikationstabeller for faser og processer

3D CAD-projektaftale 200. DBK 2006 procesdomænet Klassifikationstabeller for faser og processer 3D CAD-projektaftale 200 DBK 2006 procesdomænet Klassifikationstabeller for faser og processer DBK 2006 procesdomænet DBK 2006 procesdomænet er udarbejdet i Det Digitale Byggeris regi af en projektorganisation

Læs mere

Beskrivelse af byggeprocessen

Beskrivelse af byggeprocessen Beskrivelse af byggeprocessen I dette kapitel beskrives byggeprocessen med de faser, opgaver og systemer der skal udføres i et byggeprojekt. Der gives også en beskrives af samarbejdsformerne OPP og partnering

Læs mere

» Partnering med MT Højgaard. mth.dk/partnering

» Partnering med MT Højgaard. mth.dk/partnering mth.dk/partnering» Partnering med MT Højgaard Partnering giver mulighed for at skabe en sam - arbejdskultur i bygge- og anlægsbranchen, hvor bygherrens ønsker og projektets individuelle behov er i centrum.

Læs mere

Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse ved udvidelse af Tønder Distriktskole, Holmevej 2, 6270 Tønder

Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse ved udvidelse af Tønder Distriktskole, Holmevej 2, 6270 Tønder Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse ved udvidelse af Tønder Distriktskole, Holmevej 2, 6270 Tønder Kongevej 57 6270 Tønder April 2012 Nyt Læringscenter, Tønder Distriktskole Team Ejendomme 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny Retspsykiatri Sct. Hans Region Hovedstadens Psykiatri Mogens Hedegaard Andersen 1 Region Hovedstadens Psykiatri Mogens Hedegaard Andersen 2 Visioner for kvalitetsfondsprojektet på Sct. Hans Øge antallet af lukkede retspsykiatriske

Læs mere

Underskreven tilbudsgiver - herefter kaldet rådgiveren - tilbyder at udføre Totalrådgivning af Vestre Fjordpark, Aalborg.

Underskreven tilbudsgiver - herefter kaldet rådgiveren - tilbyder at udføre Totalrådgivning af Vestre Fjordpark, Aalborg. 28-04-2014 Bilag C til Tilbudsgrundlag (TG) Totalrådgivning Vestre Fjordpark Tilbudsliste 1. Generelt Underskreven tilbudsgiver - herefter kaldet rådgiveren - tilbyder at udføre Totalrådgivning af Vestre

Læs mere

Byggeri og Planlægning 2011

Byggeri og Planlægning 2011 Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning 2011 Vejledning om digitalt projektering Udkast 10. november 2011 [Dobbelklik > vælg billede tilpas til 16,0 cm bredt, 8 cm højt maks. 10 cm højt] Foreningen

Læs mere

PROCESNOTAT HELHEDSPLAN GALGEBAKKEN Byggeudvalgsmøde 17. Januar 2013

PROCESNOTAT HELHEDSPLAN GALGEBAKKEN Byggeudvalgsmøde 17. Januar 2013 J.nr.: 8915877 BOP PROCESNOTAT HELHEDSPLAN GALGEBAKKEN Byggeudvalgsmøde 17. Januar 2013 INDHOLD 1. FORMÅL OG INDLEDNING 2 2. HVAD ER OPGAVEN? KRAV OG ØNSKER. 2 3. ORGANISERING AF RENOVERINGSOPGAVEN. 4

Læs mere

TOTALRÅDGIVNING. Billund Kommune Januar dinesen & partnere a/s PRÆKVALIFIKATION. Nybygning af Centralkøkken ved Sydtoften i Grindsted

TOTALRÅDGIVNING. Billund Kommune Januar dinesen & partnere a/s PRÆKVALIFIKATION. Nybygning af Centralkøkken ved Sydtoften i Grindsted TOTALRÅDGIVNING PRÆKVALIFIKATION Nybygning af Centralkøkken ved Sydtoften i Grindsted Billund Kommune Januar 2013 dinesen & partnere a/s bygherrerådgivning boligadministration 1 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Godkendelse af bevilling vedr. projektforslag for AUH Ombygning af eksisterende Skejby, etape 1, 2 og 3

Godkendelse af bevilling vedr. projektforslag for AUH Ombygning af eksisterende Skejby, etape 1, 2 og 3 Side 1 af 6 Aarhus, 22.8.2013 Sag nr.: F2-31-00 Initialer: HNL Godkendelse af bevilling vedr. projektforslag for AUH Ombygning af eksisterende Skejby, etape 1, 2 og 3 Notat Vedr. : Godkendelse af bevilling

Læs mere

Netværkskonferencen SDCO

Netværkskonferencen SDCO Netværkskonferencen SDCO Ved projektleder Lars Loft Reuter Tilblivelse af byggesagen - Aftale proces Visionspapir godkendt i Regionsrådet den 22. august 2016 Drejebog godkendes i Regionsrådet den 28. august

Læs mere

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Nivå den 121214 Ydelser og faseforløb. Sådan kan det se ud: Jesper Stauns ydelser grupperes

Læs mere

1. Generelt Nærværende bilag udgør ordregivers opgavebeskrivelse. Bilaget udgør efter tilbudsafgivelse bilag 2 til kontrakten.

1. Generelt Nærværende bilag udgør ordregivers opgavebeskrivelse. Bilaget udgør efter tilbudsafgivelse bilag 2 til kontrakten. Bilag 2 Ordregivers opgavebeskrivelse 1. Generelt Nærværende bilag udgør ordregivers opgavebeskrivelse. Bilaget udgør efter tilbudsafgivelse bilag 2 til kontrakten. 2. Om selve anlægsprojektet Der skal

Læs mere

PROCES BYGNING LANDSKAB. proces - bygning - Landskab - proces - bygming - landskab

PROCES BYGNING LANDSKAB. proces - bygning - Landskab - proces - bygming - landskab PROCES proces - bygning - Landskab - proces - bygming - landskab LANDSKAB BYGNING WITRAZ arkitekter + landskab, Store Kongensgade 75 B, 1264 Kbh H, +45 3391 3319, www.witraz.dk, arkitekter@witraz.dk WITRAZ

Læs mere

PRIMO-seminar Risikoledelse i bygge- og anlægsprojekter 6. marts 2007 013861-0079

PRIMO-seminar Risikoledelse i bygge- og anlægsprojekter 6. marts 2007 013861-0079 PRIMO-seminar Risikoledelse i bygge- og anlægsprojekter 6. marts 2007 OPP og samlet udbud Torben Brøgger 013861-0079 Torben Brøgger Bech-Bruun, Århus Partner i afdelingen for Fast ejendom, entreprise og

Læs mere

TOTALRÅDGIVNING AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND. Bygherre: UCH. Døesvej 70. 7500 Holstebro

TOTALRÅDGIVNING AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND. Bygherre: UCH. Døesvej 70. 7500 Holstebro Anton Arkitekter Vejgade 1 DK Tlf +45 96 10 04 50 Mobil 24 87 70 44 Cvr 25 10 50 20 Web www.lape.dk Mail lape@lape.dk TOTALRÅDGIVNING Sagsnr 001 Sag UCH tilbygning AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND

Læs mere

Retten i xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. BS xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx mod xxxxxxxxxxxxxxxxx

Retten i xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. BS xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx mod xxxxxxxxxxxxxxxxx Retten i xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx BS xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx mod xxxxxxxxxxxxxxxxx xx. august 2013 Rets- og Responsumudvalget Sag nr. 13/xxxx -/bkh Med brev af 22. juli 2013 fra advokat

Læs mere

Allerødruten Konkurrencebetingelser

Allerødruten Konkurrencebetingelser 1 Generel information... 2 1.1 Overordnet tidsplan... 2 1.2 Udbyder... 3 1.3 Tilbudsgivere... 3 2 Udbudsform... 3 3 Udbudsmateriale... 3 4 Regler for afgivelse af tilbud... 4 5 Ydelsesbeskrivelse... 4

Læs mere

NOTAT. Dato: 21. december 2015 Vedrørende: Tids- og procesplan pr. 21. december 2015

NOTAT. Dato: 21. december 2015 Vedrørende: Tids- og procesplan pr. 21. december 2015 NOTAT Dato: 21. december 2015 Vedrørende: Tids- og procesplan pr. 21. december 2015 Fagsekretariatet Ældre og Handicap Skanderborg Kommune Baggrund Projektet omkring plejeboligplanen har i efteråret haft

Læs mere

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri. Dansk Byggeri, 11. april 2013

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri. Dansk Byggeri, 11. april 2013 Indikatorer på Det fejlfrie byggeri Dansk Byggeri, 11. april 2013 Program Den kvantitative undersøgelse - Forhold der har særlig betydning - Store og små byggesager - Entrepriseformerne Den kvalitative

Læs mere

Ballerup Kommunes udbud af totalrådgivningskonkurrence - Projekt Nyt Børnehus i Skovlunde.

Ballerup Kommunes udbud af totalrådgivningskonkurrence - Projekt Nyt Børnehus i Skovlunde. Ballerup Kommune Center for Ejendomme Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Att: Rikke Lundquist og Karsten Schrøder Danske Arkitektvirksomheder Vesterbrogade 1E, 2. sal 1620 København V Tlf. 32 83 05 00 Fax 32

Læs mere

AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND

AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND I forbindelse med Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand (ABR 89) 1. Parterne 1.1 Undertegnede Slagelse Kommune Center for Kommunale Ejendomme

Læs mere

Overordnet ramme for arbejdet med Skøjtehal

Overordnet ramme for arbejdet med Skøjtehal Overordnet ramme for arbejdet med Skøjtehal BESLUTNING Tiltrådt med bemærkning om at ønsket om tilskuerfaciliteter indgår i det videre arbejde med programoplægget. Styregruppen udvides, så der er to brugerrepræsentanter:

Læs mere