Forslag til udvidelser på budget Pkt. 5.1 Type: Anlægsinvestering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til udvidelser på budget Pkt. 5.1 Type: Anlægsinvestering"

Transkript

1 Forslag til udvidelser på budget Pkt. 5.1 Type: Anlægsinvestering Områdebevilling (nr.): 9720 Afdeling: Miljø & Teknik Pengepose (nr.): og Udvalg: MBU Dato: 4. juli 2016, rev. 1. aug Udfyldt af: Steen Westring Aktivitetens navn: Fjernaflæste varmemålere hos alle forbrugere. Aktivitetens formål: For at kunne efterleve Albertslunds nye Vision og Strategi, har Forsyningen udarbejdet en målerstrategi. Vi sætter os som mål, at vi har en CO₂-neutral el- og varmeforsyning i Vi vil sikre, at Albertslund Varmeværk kun leverer lavtemperaturfjernvarme. Vi vil arbejde med strategisk energiplanlægning og løbende afdække mulighederne for lokal vedvarende energiproduktion. Vi vil arbejde med udvikling af det intelligente energisystem også kaldet Smart Grid som en måde at levere en bæredygtig, økonomisk og sikker energiforsyning i Albertslund. Et detaljeret kendskab til forbrug og forbrugsmønstre er en grundforudsætning for at realisere Albertslunds målsætninger på energiområdet. Derfor skal der ske implementering af fjernaflæste målere. Dette vil muliggøre døgn/time aflæsninger, lækageovervågning, afkølingsovervågning, fejlovervågning m.v. Der forventes, at VEKS i fremtiden vil gå over til et varierende takstsystem, hvor prisen på køb af varme til enhver tid afspejler omkostningerne ved varmeproduktion. Med et sådant takstsystem vil en øget fleksibilitet kunne have stor værdi, og smarte målere vil kunne bidrage til at optimere driften og sænke omkostningerne. Beskrivelse af aktiviteten og de økonomiske konsekvenser inkl. forslag til finansiering: Den samlede målerpark tilpasses over en 3-årig periode, med genanvendelse af eksisterende målere i størst muligt omfang. Der vil blive etableret aflæsnings-, registrerings- og afregningssystem, som simplificerer og automatiserer arbejdsprocesserne. Den samlede anlægsbevilling for perioden skønnes at udgøre kr., og der afsættes rådighedsbeløb på kr. i hvert af årene. Der henlægges kr., og afskrivningerne er beregnet til kr. i perioden Afskrivningsperioden er 10 år. Henlæggelser og afskrivninger indarbejdes i målertaksten og vil medføre en stigning i 2017 på ca. 347,22 kr., men forventes at ville falde i løbet af et par år. Der er tale om en forholdsvis stor stigning i 2017, men da udgangspunktet i BF er lavt, vil den samlede målertakst udgøre 626,53 kr. ekskl. moms, og vil dermed svare til niveauet for tidligere år. Specificeret beregning haves.

2 Vurdering af økonomisk gevinst: Økonomiske konsekvenser (1.000 kr.) (Angiv prisniveau (fx pl)) Varigt niveau A. Udgift til aktiviteten ("+" = udgift) Takst B. Økonomisk gevinst C. Finansiering af kassebeholdningen (A minus B)

3 Forslag til udvidelser på budget Pkt. 5.2 Type: Aktivitetsudvidelse Områdebevilling (nr.): 2060 Afdeling: Miljø & Teknik Pengepose (nr.): Udvalg: MBU Dato: 4. juli 2016, rev. 17. aug. Udfyldt af: Steen Westring 2016 Aktivitetens navn: Oprettelse af driftslederstilling til varetagelse af drift og vedligehold af udebelysningen og fjernvarmeforsyningen. Aktivitetens formål: Der ønskes oprettet en driftsleder stilling, som organisatorisk knyttes til lederen af forsyningsområdet. Kommunens belysningsplan foreskriver udskiftning af belysningen over en årrække, og i forbindelse hermed hjemtages drift og vedligehold løbende fra DONG. Kommunen har hjemkøbt anlæg til udebelysning med 7500 lyspunkter fra DONG i 2013, og der er indgået en samarbejdsaftale om drift og vedligehold af disse lyspunkter frem til april Ud over de 7500 lyspunkter, varetages drift og vedligehold af ca andre lyspunkter, i samarbejde med ekstern entreprenør. Drift og vedligehold af udebelysning har hidtil været varetaget af afdelingerne Trafik & Natur og Materialegården, med anvendelse af eksterne entreprenører. Beskrivelse af aktiviteten og de økonomiske konsekvenser inkl. forslag til finansiering: Det forventes, at en del af eftersyns- og tilsyns opgaverne, som i dag udføres af eksterne entreprenører i fremtiden skal varetages af forsyningens eget personale. Stillingen er nødvendig for at opnå forventede besparelser på drift og vedligehold i forbindelse med fornyelse af belysningsanlægget, som beskrevet i kommunens belysningsplan og handlingsplanen for belysningen Driftslederstillingen deles økonomisk ligeligt mellem Belysningsområdet og varmeforsyningen i 2017 og 2018, da der også implementeres nye opgaver på forsyningsområdet, men fra 2019 tilknyttes stillingen udelukkende belysningsområdet. Den samlede udgift til driftslederstillingen er kr. årligt, heraf finansieres kr. ved takststigning på fjernvarmeområdet, mens de resterende kr. finansieres ved mindre udgifter til ekstern leverandør på belysningsområdet.

4 Vurdering af økonomisk gevinst: Økonomiske konsekvenser (1.000 kr.) (Angiv prisniveau (fx pl)) Varigt niveau A. Udgift til aktiviteten ("+" = udgift) Mindre udgift Takst B. Økonomisk gevinst C. Finansiering af kassebeholdningen (A minus B)

5 Forslag til udvidelser på budget Pkt. 5.3 Type: Aktivitetsudvidelse Områdebevilling (nr.): 2030 Afdeling: Miljø & Teknik Pengepose (nr.): Udvalg: MBU Varmeforsyning Dato: 4. juli 2016, rev. 3.aug Udfyldt af: Steen Westring Aktivitetens navn: Oprettelse af 1 stilling på varmeværket - El arbejde og rådighedsvagt Aktivitetens formål: Formålet med oprettelsen af 1 stilling som elektriker er, at overtage opgaver i forbindelse med drift og vedligeholdelse af tekniske anlæg, samt døgnvagt. Varmeværket nu er blevet el-autoriseret, og dermed har mulighed for at hjemtage opgaver, som tidligere blev varetaget af ekstern entreprenør, grundet manglende autorisation. For at kunne varetage døgnvagten på varmeforsyningen, har det været nødvendigt at indgå en samarbejdsaftale om udførelsen af opgaven med en lokal elinstallatør. Det forventes, at hjemtagelsen af opgaveløsningen vil resultere i større fleksibilitet og en økonomisk gevinst. Beskrivelse af aktiviteten og de økonomiske konsekvenser inkl. forslag til finansiering: Samarbejdsaftalen med den lokale elinstallatør er opsagt ved udgangen af 2016, og oprettelse af 1 stilling vil derfor kunne have virkning fra 1. januar Det forventes, at et der kan ansættes en elektriker med kedelteknisk indsigt, således at medarbejderen både kan løse de drifts- og vedligeholdelsesmæssige opgaver på el-området og samtidigt også indtræde i rådighedsvagten, i samarbejde med de øvrige 3 medarbejdere, som tilsammen dækker døgnvagten for fjernvarmeforsyningen. Udgiften til køb af ekstern arbejdskraft skønnes at svare til ca kr. årligt, mens ansættelse af egen elektriker skønnes at udgøre kr. årligt. Mindreudgiften på kr. vil blive modsvaret af en mindre takstindtægt på kr. Ændringen skønnes at medføre en takstnedsættelse på ca. 0,12 kr. pr. m2 Vurdering af økonomisk gevinst: ja Økonomiske konsekvenser (1.000 kr.) (Angiv prisniveau (fx pl)) Varigt niveau A. Udgift til aktiviteten ("+" = udgift) Takst B. Økonomisk gevinst C. Finansieres af taksten (A minus B)

6

7 Forslag til udvidelser på budget Pkt. 5.4 Type: Anlægsinvestering Områdebevilling (nr.): 9720 Afdeling: Miljø & Teknik Pengepose (nr.): Udvalg: MBU Dato: 4. juli 2016, rev. 1. aug Udfyldt af: Steen Westring Aktivitetens navn: Ny pumpe til Herstedøster Vekslerstation Aktivitetens formål: Udskiftning af distributionspumpe på Herstedøster Vekslerstation. Beskrivelse af aktiviteten og de økonomiske konsekvenser inkl. forslag til finansiering: Den samlede pumpepark i distributionsnettet er af ældre dato, og generelt ældre end den estimerede tekniske levetid. En del af den overordnede målsætning for området er, at foretage rettidig fornyelse af anlægget. En del motorer og drev er udskiftet de senere år, men selve pumpeparken ønskes udskiftet over en årerække. Som et led i denne plan ønskes den komplette pumpeunit HØP-1-4 skiftet. Pumpen er mere en 30 år gammel, motor og motordrev er jævnstrøm og skal skiftes til standard kortslutningsmotor med frekvensomformer. Investeringen er nødvendig levetidsforlængelse af distributionsanlægget. Udgiften skønnes, at udgøre kr.. Udgiften afskrives overe 20 år svarende til en årlig samlet takststigning på kr. eller ca. 0,010 kr. pr. m2. Drifts- og vedligeholdsomkostninger vil blive reduceret. Vurdering af økonomisk gevinst: Sandsynlig på længere sigt Økonomiske konsekvenser (1.000 kr.) (Angiv prisniveau (fx pl)) Varigt niveau A. Udgift til aktiviteten ("+" = udgift) B. Økonomisk gevinst C. Finansiering af taksten (A minus B)

8 Forslag til udvidelser på budget Pkt. 5.5 Type: Anlægsinvestering Områdebevilling (nr.): 9720 Afdeling: Miljø & Teknik Pengepose (nr.): Udvalg: MBU Dato: 4. juli 2016, rev. 1. aug Udfyldt af: Steen Westring Aktivitetens navn: Nyt tag på kedelhal 1 Aktivitetens formål: Udskiftning af tagdækning og efterisolering af tag, da tagdækningen er nedslidt, isoleringen meget ringe og da det regner igennem. Beskrivelse af aktiviteten og de økonomiske konsekvenser inkl. forslag til finansiering: I forbindelse med budgetvedtagelsen for 2015 blev der givet anlægsbevilling og rådighedsbeløb på kr. til nyt tag på kedel hal 1. Det viste sig imidlertid, at udskiftningen ville blive noget dyrere end først antaget, hvorfor der kun i første omgang blev udført relaterede opgaver i form af solafskærmning og ventilation. I forbindelse med regnskabsafslutningen for 2015, blev den resterende bevilling på kr. tilført kassebeholdningen samtidig med at det blev anført, at ny bevilling ville blive fremsat. Den eksisterende tagbelægning består af en built-up konstruktion på afretningslag med fald svarende til 1:100) og letbeton tagplader. Tagdækning bør udskiftes og tag efterisoleret som følge af nedslidt overflade og ringe isoleringstilstand. Ventilationsaggregat og kanalføring er monteret på tagflade. Efterisolering af tag til gældende standard nødvendiggør, at ventilationskanaler og ventilationsaggregat skal hæves. Projektet indebærer efterisolering af tagfladen samt afskærmning af ventilationsanlæg på Taget. Taget vil herefter være tæt og vedligeholdsomkostningerne vil blive reduceret betydeligt. Samtidig vil det betyde en væsentlig reduktion af bygningens varmetab og en væsentlig forbedring af indeklimaet i administrationsbygningen. Afskærmningen foreslås udført med delvis transparent overfladebehandlet metalkonstruktion, eksempelvis vandrette lameller eller perforerede stålplader på underliggende stålskellet. Afskærmning udføres langs hele bygningens tagkant, ca. 1 m tilbagetrukket fra facadelinjen. Bygningen vil hermed fremtræde mere harmonisk. Der er i forslaget taget højde for overholdelse af BR 15 mht. isolering af tag og udskiftning af ovenlys. Den samlede udgift skønnes at udgøre kr. Udgiften afskrives over 20 år svarende til en årlig samlet takststigning på kr. eller ca. 0,08 kr. pr. m2.

9 Vurdering af økonomisk gevinst: Sandsynlig på længere sigt Økonomiske konsekvenser (1.000 kr.) (Angiv prisniveau (fx pl)) Varigt niveau A. Udgift til aktiviteten ("+" = udgift) B. Økonomisk gevinst C. Finansiering af taksten (A minus B)

10 Forslag til udvidelser på budget Pkt. 5.6 Type: Anlægsinvestering og drift Områdebevilling (nr.): 9720 Afdeling: Miljø & Teknik Pengepose (nr.): og Udvalg: MBU Dato: 4. juli 2016, rev. 1. aug Udfyldt af: Steen Westring Aktivitetens navn: Private og erhvervsmæssige tilslutningsanlæg anlæg og drift Aktivitetens formål: Kommunalbestyrelsen vedtog i december 2015, at kommunen skulle tilbyde fjernvarmekunderne at overtage private og erhvervsmæssige tilslutningsandel og at tilbyde dem serviceaftaler. Ordningen er en del af fjernvarmestrategien og en vigtig brik i, at nå målet med lavtemperaturfjernvarme i Beskrivelse af aktiviteten og de økonomiske konsekvenser inkl. forslag til finansiering: Albertslund varmeforsyning indgår aftaler med fjernvarmekunderne, - både private, boligforeninger, erhvervskunder og kommunale ejendomme, om overtagelse af deres tilslutningsanlæg, opsætning af nyt tilslutningsanlæg samt udlejning af disse til kunden. Ordningen kræver at kunden også indgår en aftale om servicering af anlægget med varmeforsyningen. Varmeforsyningen køber og installerer tilslutningsanlægget (uniten), og investeringen finansieres over en selvstændig takst, således at ordningen hviler i sig selv. Der er i budget 2016 givet en anlægsbevilling på kr. og afsat rådighedsbeløb til private tilslutningsanlæg og kr. til erhvervsmæssige tilslutningsanlæg. Dette beløb forventes anvendt. Der søges om, at der afsættes et varigt rådighedsbeløb på kr. årligt til private tilslutningsanlæg og kr. til erhvervsmæssige tilslutningsanlæg, og at der i forbindelse med frigivelsen søges om anlægsbevilling. Det forventes, at der de næste par år vil skulle tilsluttes ca.100 private anlæg og ca. 10 erhvervsmæssige anlæg. pr. år. Anlæggene afskrives over 20 år, og beløbet indregnes i taksten. For private tilslutningsanlæg udgør dette kr., og for erhvervsmæssige tilslutningsanlæg udgør dette kr. Samlet betyder det at kr. vil blive finansieret over taksten for tilslutningsanlæg i (Heraf skønnes kr. at være afledte afskrivninger for 2016) Der er ikke forslaget ikke regnet med henlæggelser, da dette vil give meget store udsving i taksten over årene. Afskrivningerne genberegnes årligt i forbindelse med såvel budget, som regnskab. Der henvises til specifikke beregninger. Ovenstående anlægsinvesteringer medfører en række driftsudgifter, primært i forbindelse med indgåelse af serviceaftaler og afgivelse af tilbud til forbrugere. Dette svarer til kr. for begge ordninger i Driftsudgifterne finansieres over taksten, hvorfor administration af ordningen er udgiftsneutral. Driftsudgifterne indgår ikke i tabellen, men indarbejdes i budgettet.

11 Vurdering af økonomisk gevinst: ja Økonomiske konsekvenser (1.000 kr.) (Angiv prisniveau (fx pl)) Varigt niveau A. Udgift til aktiviteten ("+" = udgift) Takst B. Økonomisk gevinst C. Finansiering af kassebeholdningen (A minus B)

12 Notat Fjernvarmetakster 2017 Dato: 1. september 2016 Sags nr.: Sagsbehandler: SWR Priserne for fjernvarme i 2017 kommer til at ligge på niveau med priserne for Nedenfor er i skemaform vist hvorledes de 4 takster vi anvender har udviklet sig fra 2013 og hvad taksten for 2017 vil være. Som det ses varierer de enkelte takster i perioden, men den samlede betaling for borgen er stabil. Takstområde år Fra 2016 til 2017 i procent MWh 501,23 529,66 529,48 488,77 495,95 1,45% M3 7,53 7,8 7,79 7,79 7,79 0% Måler 773,58 455,15 703,3 811,98 783,16-3,68% M2 20,44 26,09 23,82 25,59 17,8-43,76% Årlig omk. for standardhus 130m2 og 18,3MWh Årlig omkostning for Alb. standardhus 100m2 og 14MWh kr ,53 kr ,82 kr ,09 kr ,87 kr ,66 kr ,53-5,63% kr ,29 kr ,67 kr ,41 kr ,11-5,55% Den samlede takst for 2017 vil gennemsnitligt for borgerne betyde et fald i aconto betalingen på mere end 5% i forhold til Priser inklusiv moms. BY, KULTUR, MILJØ & BESKÆFTIGELSE By, Kultur, Miljø & Beskæftigelse Fjernvarmedrift Albertslund Kommune Nordmarks Allé Albertslund albertslund@albertslund.dk T

Notat. Økonomiudvalget. Spørgsmål fra ØU

Notat. Økonomiudvalget. Spørgsmål fra ØU Notat Økonomiudvalget Spørgsmål fra ØU Spørgsmål: Hvordan balancerer udgifter og indtægter på forsyningsområdet i forhold til hvilei-sig-selv princippet også set i forhold til kommunens skattefinansierede

Læs mere

Indstilling. Investeringer i energioptimeringer i Børn og Unge. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Investeringer i energioptimeringer i Børn og Unge. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 14. januar 2013 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Der er i Børn og Unges budget afsat 58,1 mio. kr. til investeringer

Læs mere

Indstilling. Energieffektiv fjernvarmeforsyning i Geding. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 1.

Indstilling. Energieffektiv fjernvarmeforsyning i Geding. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 1. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 1. april 2014 Energieffektiv fjernvarmeforsyning i Geding Ombygning af fjernvarmesystemet i Geding til en mere energieffektiv drift ved

Læs mere

Velkommen til Generalforsamling 2014 Lystrup Fjernvarme A.m.b.A. 11. juni 2014

Velkommen til Generalforsamling 2014 Lystrup Fjernvarme A.m.b.A. 11. juni 2014 Velkommen til Generalforsamling 2014 Lystrup Fjernvarme A.m.b.A. 11. juni 2014 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Beretning for det forløbne regnskabsår 3. Det reviderede årsregnskab fremlægges til godkendelse

Læs mere

GLAMSBJERG FJERNVARME OG HAARBY KRAFTVARME. VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE.

GLAMSBJERG FJERNVARME OG HAARBY KRAFTVARME. VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE. GLAMSBJERG FJERNVARME OG HAARBY KRAFTVARME. VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE. GLAMSBJERG FJERNVARME, HAARBY KRAFTVARME. Andelsselskaber med begrænset ansvar. 2 Generalforsamlinger. 2 Bestyrelser. 2 Formænd.

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Bestyrelsen for Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 16-11-2010 Dato: 03-11-2010 Sag nr.: KB 233 Sagsbehandler: Jens Harald Munk Pedersen

Læs mere

4700 Næ stved Fax 55 73 98 06

4700 Næ stved Fax 55 73 98 06 NOTAT, den 27. september 2011 Benchmarking med Sønderborg Fjernvarme Indledning Der har været en debat i medierne omkring prisniveauet for Varmeværk i forhold til andre varmeværker blandt andet Sønderborg

Læs mere

Dagsordenspunkt. MBU - Tilbud om overtagelse af ejerskab og drift af tilslutningsanlæg - Bevilling

Dagsordenspunkt. MBU - Tilbud om overtagelse af ejerskab og drift af tilslutningsanlæg - Bevilling Dagsordenspunkt MBU - Tilbud om overtagelse af ejerskab og drift af tilslutningsanlæg - Bevilling Sagsnr.: 14/4758 Sagsbehandler: WEL Sags nr.: 14/4758 Sagsforløb: Brugergruppen - MBU - ØU - KB Sagen afgøres

Læs mere

Indstilling Aarhus Kommune Finansiering af samlet og koordineret PC-anskaffelse i Aarhus Kommune 1. Resume

Indstilling Aarhus Kommune Finansiering af samlet og koordineret PC-anskaffelse i Aarhus Kommune 1. Resume Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 21. september 2011 Aarhus Kommune Finansiering af samlet og koordineret PC-anskaffelse i Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1.

Læs mere

Fjernvarme Mindre styrbar Styrbar Betinget Betegnelse Kap. Kostbærer Fkt. Omr Art Forudsætninger BF.

Fjernvarme Mindre styrbar Styrbar Betinget Betegnelse Kap. Kostbærer Fkt. Omr Art Forudsætninger BF. Fjernvarme 2.123.000 indre styrbar -20.748.000 Styrbar 22.466.000 Betinget 405.000 Variabel takst, Wh - styrbar Variabel takst S 2030100010 01.22.03-1-000 10101000 Fast løn til 3 energirådgivere, idet

Læs mere

Regnskabsresultat for 2018 Sagsbehandler: CV

Regnskabsresultat for 2018 Sagsbehandler: CV Regnskabsresultat for 2018 Sagsbehandler: CV I dette notat præsenteres de overordnede resultater i Fors A/S koncernregnskab. Det detaljerede koncernregnskab for 2018 er revisor i færd med at færdiggøre.

Læs mere

Beregning af energibesparelser

Beregning af energibesparelser Beregning af energibesparelser Understøtter energibesparelser den grønne omstilling? Christian Holmstedt Hansen, Kasper Jessen og Nina Detlefsen Side 1 Dato: 23.11.2015 Udarbejdet af: Christian Holmstedt

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 24. februar 2009. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 24. februar 2009. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 24. februar 2009 Forhøjelse af anlægsbevilling samt ændret finansiering vedr. renovering m.v. af tagene på Brobjergskolen, Århus

Læs mere

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget November 2018 Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget 2019-22 0 Indledning Effektiviseringskatalog Fagudvalgenes arbejde med effektiviseringer af driften sker med udgangspunkt i den af Byrådet vedtagne

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde nr /2017. Dagsorden. Punkt 1: Referat fra seneste møde.

Referat fra bestyrelsesmøde nr /2017. Dagsorden. Punkt 1: Referat fra seneste møde. Referat fra bestyrelsesmøde nr. 6. 2016/2017 Dato 20. juni 2017. Kl 15:00 på varmeværkets kontor. Bestyrelsen var mødt fuldtallig. Dagsorden. 1. Referat fra seneste møde. 2. Meddelelser og orientering.

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11. Energirenovering og vedvarende energi v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.2012 Hvad jeg kommer rundt om i mit indlæg Hvad gør Holbæk Kommune

Læs mere

Kortlægning af den økonomiske udvikling på voksenhandicap

Kortlægning af den økonomiske udvikling på voksenhandicap NOTAT NOTAT Kortlægning af den økonomiske udvikling på voksenhandicap 2014-2018 Budgettet på voksenhandicap er opdelt i serviceudgifter og den centrale refusionsordning. Serviceudgifter er overordnet set

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Juni 2015 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse Formål... 3 Fælles anlæg etableres i 2018... 4 Fælles anlæg etableres i 2025...

Læs mere

Energi optimering. Hospitalsenhed Midt

Energi optimering. Hospitalsenhed Midt Energi optimering Ved Teknisk chef Stig Tofteberg Baggrunden for ESCO Lokal Agenda 21 Handlingsplan 2009-2010 Hvad er ESCO (Energy Service Company) ESCO leverandør: større virksomhed med stærke kompetencer

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Korsør Landevej 555 Postnr./by: 4242 Boeslunde BBR-nr.: 330-013980 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

NOTATARK. Bilag 1. Baggrundsnotat. Hvidovre Kommune. Danner grundlag for mødesag Køkkener i daginstitutioner, Projekt nr. 5702

NOTATARK. Bilag 1. Baggrundsnotat. Hvidovre Kommune. Danner grundlag for mødesag Køkkener i daginstitutioner, Projekt nr. 5702 Bilag 1. Baggrundsnotat. Danner grundlag for mødesag Køkkener i daginstitutioner, Projekt nr. 5702 NOTATARK Hvidovre Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen 1. Baggrund Folketinget vedtog den 25. november

Læs mere

Takstændringer pr. 1. januar 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus.

Takstændringer pr. 1. januar 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 12. november 2014, varmeområdet under AffaldVarme Aarhus. 1. Resume Indstillingen vedrører takstændringer pr. 1. januar 2015 under

Læs mere

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO2-opgørelse 2010 og handlingsplan 2011. Indledning

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO2-opgørelse 2010 og handlingsplan 2011. Indledning Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune CO2-opgørelse og handlingsplan 2011 Indledning 1 Ringsted Kommune underskrev aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive klimakommune den 16. marts.

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling til forbedring af Århus Kommunes telefonsystem. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Anlægsbevilling til forbedring af Århus Kommunes telefonsystem. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 25. april 2007 Århus Kommune IT- og Organisationsafdelingen Borgmesterens Afdeling Anlægsbevilling til forbedring af Århus Kommunes

Læs mere

Indstilling. Takstændringer pr. 1. juli 2013 for varmeområdet. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø.

Indstilling. Takstændringer pr. 1. juli 2013 for varmeområdet. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 21. maj 2013 Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus Teknik og Miljø 1. Resume Indstillingen vedrører takstændringer pr. 1. juli 2013 for varmeområdet

Læs mere

Bilag - side 1. Notat med svar på spørgsmål fra Enhedslisten. Svar på følgende spørgsmål fra Enhedslisten:

Bilag - side 1. Notat med svar på spørgsmål fra Enhedslisten. Svar på følgende spørgsmål fra Enhedslisten: Bilag - side 1 Notat med svar på spørgsmål fra Enhedslisten Svar på følgende spørgsmål fra Enhedslisten: svar på ny baseline 215* CO 2 -emissionskoefficient variabel eller konstant indhold til grønt regnskab

Læs mere

BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI

BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI -SPÆNDINGSFELTET MELLEM KOLLEKTIV OG LOKAL FORSYNING V. Magnus Foged, Planchef, Københavns Energi, TRANSFORM, Energisporet d. 21. november 2012 DISPOSITION

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

Tabel 1. Udfordringer som skal finansieres i budgettet for 2019 Udfordringer som skal finansieres i budgettet for 2019

Tabel 1. Udfordringer som skal finansieres i budgettet for 2019 Udfordringer som skal finansieres i budgettet for 2019 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen TMF Stab NOTAT 9. november 2018 Bilag 3. Økonomiske udfordringer i 2019 Teknik- og Miljøforvaltningen har udfordringer på i alt 30,3 mio. kr. i rammerne

Læs mere

Indstilling. Takstændringer pr. 1. januar 2012 for AffaldVarme. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. AffaldVarme Aarhus. Den 2.

Indstilling. Takstændringer pr. 1. januar 2012 for AffaldVarme. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. AffaldVarme Aarhus. Den 2. Indstilling Til Byråd via Magistraten Den 2. november 2011 AffaldVarme Teknik og Miljø Kommune 1. Resume Indstillingen vedrører takstændringer pr. 1. januar 2012 for Affald- Varme. AffaldsCenter (Forbrændingsanlægget)

Læs mere

Kværndrup Fjernvarme AmbA. Kalkule solvarme

Kværndrup Fjernvarme AmbA. Kalkule solvarme Kværndrup Fjernvarme AmbA Kalkule solvarme 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Forudsætninger og kommentarer til kalkule for solvarme 3 Forudsætninger og kommentarer til budgettet for 2013-14 5

Læs mere

SKAL VI OGSÅ FORSYNE JERES EJENDOM MED BESPARELSER?

SKAL VI OGSÅ FORSYNE JERES EJENDOM MED BESPARELSER? SKAL VI OGSÅ FORSYNE JERES EJENDOM MED BESPARELSER? En enkel løsning, der holder øje med vand- og energiforbruget og sparer jer for tusindvis af kroner I jeres ejendom kan der være mange penge at spare

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC-projekter i kommunale institutioner... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5

Læs mere

Dagsorden. Forum: Brugergruppemøde Tid: Onsdag den 13. juni 2018, kl Formøde for Arbejdsgruppen kl Sted: Kommunalbestyrelsessalen

Dagsorden. Forum: Brugergruppemøde Tid: Onsdag den 13. juni 2018, kl Formøde for Arbejdsgruppen kl Sted: Kommunalbestyrelsessalen Dagsorden Forum: Brugergruppemøde Tid: Onsdag den 13. juni 2018, kl. 18.30 Formøde for Arbejdsgruppen kl. 17.30 Sted: Kommunalbestyrelsessalen Deltagere: Brugergruppen Formand Leif Pedersen Afdelingsleder

Læs mere

Oversigt over tilpasningsforslag, fremlagt på møderne i fagudvalgene den

Oversigt over tilpasningsforslag, fremlagt på møderne i fagudvalgene den Oversigt over tilpasningsforslag, fremlagt på møderne i fagudvalgene den 8.6.2016 Miljø- og Teknikudvalget Udvalgets andel af tilpasningskrav 2017: 2,4 mio.kr., 2018: 3,6 mio.kr. og 2019-: 4,8 mio.kr.

Læs mere

Takstændringer pr. 1. januar 2017 for AffaldVarme Aarhus

Takstændringer pr. 1. januar 2017 for AffaldVarme Aarhus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. november 2016 Takstændringer pr. 1. januar 2017 for AffaldVarme Aarhus Ændringer af de allerede godkendte takster på affaldsområdet

Læs mere

- heraf modpost på andre udvalg -1.885-1.885 Udvalget ekskl. modposter

- heraf modpost på andre udvalg -1.885-1.885 Udvalget ekskl. modposter skema 1. Forventet regnskab - kun serviceudgifter Udvalg / Aktivitet R 13 i 14- Opr. Budget TB Budget Korr. Forbrug Afvigelse TB 1. FR priser 2014 Ompl. 2014 2014 Budget 2014 pr. 31/3 FR 2014 2014 2014

Læs mere

Indstilling. Energibesparende investeringer i administrationsbygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 27. oktober 2006.

Indstilling. Energibesparende investeringer i administrationsbygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 27. oktober 2006. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 27. oktober 2006 Energibesparende investeringer i administrationsbygninger Århus Kommune Ejendomsforvaltningen Teknik og Miljø 1. Resume Den vedtagne huslejemodel

Læs mere

Præsentation af REFER-CDR

Præsentation af REFER-CDR Turbo på grøn fjernvarme i Region Midtjylland Præsentation af REFER-CDR Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region www.regionmidtjylland.dk Hvem er vi? Region Midtjylland Regional

Læs mere

Notat vedrørende strategiplan

Notat vedrørende strategiplan Dato: 22.03.2019 Udgave: A Projekt nr.: 1010896 Udarbejdet af: JEHU Notat vedrørende strategiplan Bæredygtig energi i Egedal Kommune Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Ansvarlig for notatet... 4 3

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486696 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

Lokaler til personale og undervisning på Engdalskolen

Lokaler til personale og undervisning på Engdalskolen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 11. april 2016 undervisning på Engdalskolen Etablering af nye undervisningslokaler i sammenhæng med renovering af pædagogiske arbejdspladser

Læs mere

Energirenovering ESCO Region Midtjylland

Energirenovering ESCO Region Midtjylland Energirenovering ESCO Region Midtjylland Teknisk chef Stig Tofteberg Teknisk chef Svend Christiansen. Hvad er ESCO (Energy Service Company) ESCO leverandør: større virksomhed med stærke kompetencer inden

Læs mere

Vedlagte langtidsbudget er ment som et foreløbigt bedste bud på forventede udgifter og indtægter. Her er alle udgifter og indtægter inklusive moms.

Vedlagte langtidsbudget er ment som et foreløbigt bedste bud på forventede udgifter og indtægter. Her er alle udgifter og indtægter inklusive moms. Forudsætninger til foreløbigt langtidsbudget januar 2015 Vedlagte langtidsbudget er ment som et foreløbigt bedste bud på forventede udgifter og indtægter. Her er alle udgifter og indtægter inklusive moms.

Læs mere

Energinotat for Frederikssundsvej 180 A-D. Efterisolering af gavle. Marts 2017

Energinotat for Frederikssundsvej 180 A-D. Efterisolering af gavle. Marts 2017 Energinotat for Frederikssundsvej 180 A-D Gaihede ingeniører og arkitekter, har efter aftale med AB Frederikssundsvej 180 A-D indledt en undersøgelse af energimæssige tiltag for ejendommen. Undersøgelsen

Læs mere

Orehoved: Fjernvarme, forventede priser og besparelser på varmeregningen

Orehoved: Fjernvarme, forventede priser og besparelser på varmeregningen Feasibility undersøgelse Orehoved: Fjernvarme, forventede priser og besparelser på varmeregningen Analyse af mulighederne Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2011

Kommunens grønne regnskab 2011 Kommunens grønne regnskab 211 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 211 Frederiksberg Kommune har den 1. december 28 indgået en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Aftalens mål er

Læs mere

Projektforslag ver-02 - Udskiftning af udebelysningen Snebærhaven

Projektforslag ver-02 - Udskiftning af udebelysningen Snebærhaven Notat Projektforslag ver-02 - Udskiftning af udebelysningen Snebærhaven Dato: 16. marts 2018 Sags nr.: 05.02.12-A50-1-18 Sagsbehandler: HGP Indhold 1. Budget... 1 2. Lampevalg, master og design... 1 3.

Læs mere

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar.

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar. KLAR MED ENERGI PAKKE Om 5 år taler vi ikke længere om klima og CO2 Om 5 år taler vi i stedet om bæredygtighed Det spår, som er klar med en bæredygtig energipakke. Bæredygtighed er det nye sort, der rydder

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber

Læs mere

Forslag til serviceordning for Gladsaxe Fjernvarmes kundeanlæg

Forslag til serviceordning for Gladsaxe Fjernvarmes kundeanlæg GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Den 27. maj 2013 Mette Nedergaard/Klaus Malmose Miljøudvalget 22.08.2013 Punkt 65, bilag 1 Forslag til serviceordning for Gladsaxe Fjernvarmes kundeanlæg I forbindelse

Læs mere

Takstændringer pr. 1. juli 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus gældende for resten af 2015.

Takstændringer pr. 1. juli 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus gældende for resten af 2015. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 28. maj 2015 under AffaldVarme Aarhus gældende for resten af 2015. 1. Resume Takstændringerne foretages på baggrund af regnskab 2014

Læs mere

OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016

OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016 OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund3 2. Strategisk energiplanlægning3 3. Organisatorisk struktur3 4. Energikoordinator4 5. Energiansvarlig4 6. EMO

Læs mere

Få den fulde værdi af jeres næste projekt. DFP Varmeværkernes eget rådgivende ingeniørfirma

Få den fulde værdi af jeres næste projekt. DFP Varmeværkernes eget rådgivende ingeniørfirma Få den fulde værdi af jeres næste projekt DFP Varmeværkernes eget rådgivende ingeniørfirma I sikrer hverdagens drift. Vi giver råd om fremtiden Overvejer I, hvordan I kan fremtidssikre værket i forhold

Læs mere

Oversigt effektiviseringsforslag Plan- og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag - budget 2014

Oversigt effektiviseringsforslag Plan- og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag - budget 2014 Oversigt effektiviseringsforslag Plan og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag budget 2014 Effektiviseringsforslag (1.000 kr. ) Nr. Forslag 201 4 1 Borgerinddragelse Digitalisering ifm. Lokal og kommuneplaner

Læs mere

Allerød Kommune NOTAT. Notat om vejbelysning i Allerød Kommune

Allerød Kommune NOTAT. Notat om vejbelysning i Allerød Kommune NOTAT Allerød Kommune Økonomi og it Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Notat om vejbelysning i Allerød Kommune Dette notat beskriver i afsnit

Læs mere

Indstilling. Takststigning pr. 1. januar 2009 for varmeområdet. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Teknik Miljø. Den 22.

Indstilling. Takststigning pr. 1. januar 2009 for varmeområdet. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Teknik Miljø. Den 22. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik Miljø Den 22. oktober 2008 AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune Takststigning pr. 1. januar 2009 for varmeområdet 1. Resume Da forventet regnskab

Læs mere

Notat til møde i økonomiudvalget i Assens Kommune den 19. februar 2018 vedrørende godkendelse af spildevandstakster.

Notat til møde i økonomiudvalget i Assens Kommune den 19. februar 2018 vedrørende godkendelse af spildevandstakster. Assens den 1. februar 2018 Notat til møde i økonomiudvalget i Assens Kommune den 19. februar 2018 vedrørende godkendelse af spildevandstakster. Økonomiudvalget har på møde den 22. januar 2018 behandlet

Læs mere

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Godkendt i Byrådet den 24.06.2014 Indledning Af aftalen om den kommunale økonomi for 2014 fremgår, at KL og regeringen er enige om, at det fremover skal være obligatorisk

Læs mere

Indstilling. Transmissionsledning og varmeveksleranlæg til Skåde. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø

Indstilling. Transmissionsledning og varmeveksleranlæg til Skåde. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 26. november 2012 AffaldVarme Aarhus og Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Projektgodkendelse og anlægsbevilling til fremtidssikring

Læs mere

Ejendoms- og Arealudvalget vedtog på mødet den at antage rådgivende ingeniørfirma Erik K. Jørgensen til projekteringen.

Ejendoms- og Arealudvalget vedtog på mødet den at antage rådgivende ingeniørfirma Erik K. Jørgensen til projekteringen. Pkt.nr: 5 Medborgerhuset, indeklima. Projekt nr. 3120. 141392 Indstilling: at forslag til entreprenørliste godkendes. Formål med indstilling: At få den fremlagte liste over fagentreprenører godkendt med

Læs mere

Omstilling, effektivisering og innovation

Omstilling, effektivisering og innovation Nr. 29 Område: Indsatsområde: Emne: Fagudvalg: Funktion: Forslagsstiller: Omstilling, effektivisering og innovation Plan og kultur Indkøb, udbud og konkurrenceudsættelse Udbud af vandløbsvedligeholdelse

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Ydervægge hulmursisoleres 21 MWh Fjernvarme 8370 kr. 60865 kr. 7.

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Ydervægge hulmursisoleres 21 MWh Fjernvarme 8370 kr. 60865 kr. 7. SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Søndergade 13A Postnr./by: 8500 Grenaa BBR-nr.: 707-056584 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

GRUNDSKOLEN. 9. august 2004. Af Søren Jakobsen

GRUNDSKOLEN. 9. august 2004. Af Søren Jakobsen 9. august 2004 Af Søren Jakobsen GRUNDSKOLEN Det gennemsnitlige tilskud pr. elev på grundskoleniveauet er faldet med 1,6 procent eller med 750 kr. fra 2001 til 2004 i gennemsnit (2004 prisniveau). Den

Læs mere

Notat. Brugergruppen. Brugergruppens Årsberetning 2014. Forord

Notat. Brugergruppen. Brugergruppens Årsberetning 2014. Forord Notat Brugergruppen Brugergruppens Årsberetning 2014 Forord I 2014 vedtog vi nye retningslinjer, og en ny forretningsorden, for Brugergruppen. Det var tid for en revision, da vand- og spildevandsforsyningen

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 333 kwh el

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 333 kwh el SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Bymidten 1 Postnr./by: 4500 Nykøbing Sj. BBR-nr.: 306-020284 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Økonomirapport nr. 1 for Afrapportering pr. 29. februar Til DIF Til ØU Økonomi og Stab 17.

Økonomirapport nr. 1 for Afrapportering pr. 29. februar Til DIF Til ØU Økonomi og Stab 17. Afrapportering pr. 29. februar 216 Til DIF 18.3.216 Til ØU 5.4.216 Økonomi og Stab 17. marts 216 Økonomirapport nr. 1 for 216 Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2 262 Albertslund SIDE 2 Indhold 1. Status

Læs mere

Aftale om kommunernes økonomi 2018 konsekvenser på parkeringsområdet

Aftale om kommunernes økonomi 2018 konsekvenser på parkeringsområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen / Økonomiforvaltningen NOTAT Til ØU Aftale om kommunernes økonomi 2018 konsekvenser på parkeringsområdet Den 1. juni 2017 blev aftale om kommunernes økonomi

Læs mere

Referat. Mødesager: Forum: Brugergruppemøde Tid: Onsdag den 17. juni 2015, kl. 18.00

Referat. Mødesager: Forum: Brugergruppemøde Tid: Onsdag den 17. juni 2015, kl. 18.00 Forum: Brugergruppemøde Tid: Onsdag den 17. juni 2015, kl. 18.00 Sted: Mødelokalet v/spisestedet Mosen, Rendsagervej 5, 2625 Vallensbæk Deltagere: Brugergruppen se deltagerliste Formand Leif Pedersen Afdelingschef

Læs mere

Tabel 1: Forventede varige effektiviseringer ved tværgående systemer kr p/l Forudsatte effektiviseringer i Kvantum BC

Tabel 1: Forventede varige effektiviseringer ved tværgående systemer kr p/l Forudsatte effektiviseringer i Kvantum BC KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Koncern IT Bilag 9. Revideret gevinstrealisering på tværgående ved Kvantum Sagsbeskrivelse I business casen for Kvantum er der estimeret et overordnet årligt besparelsespotentiale

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2019-2022 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2019-2022 i henhold til 37 i Lov om kommunernes styrelse. Balancen i

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Udgave 1, maj 2010 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC på skoler... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5 Tidspunkt

Læs mere

SOF og BUF ønsker begge at fraflytte lejemålet, der ikke kan opsiges delvist.

SOF og BUF ønsker begge at fraflytte lejemålet, der ikke kan opsiges delvist. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT 07-08-2014 Opsigelse af lejemål på Tycho Brahes Allé - bilag til august-indstillingen Formål Casen understøtter udfasning af

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Torshaven 1 Postnr./by: 4500 Nykøbing Sj. BBR-nr.: 306-020362 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Projektforslag Metso m.fl.

Projektforslag Metso m.fl. Horsens Varmeværk a.m.b.a. Februar 2014 Indholdsfortegnelse Side 2 af 29 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling...

Læs mere

Introduktion til Miljø og Byudvalget

Introduktion til Miljø og Byudvalget Introduktion til Miljø og Byudvalget Præsentation af afdelingen Miljø & Teknik v/ Susanne Kremmer Organisationsdiagram Miljø & Teknik Afdelingschef Susanne Kremmer Bydata & Miljøledelse Reference til afdelingschef

Læs mere

Grevinge varmeværk. Informationsmøde d. 28. oktober 2015

Grevinge varmeværk. Informationsmøde d. 28. oktober 2015 Grevinge varmeværk Informationsmøde d. 28. oktober 2015 Velkommen! Ved bestyrelsesformand Vagn Ytte Larsen Formål med mødet: Information og dialog Dagsorden Dagsorden Kl. 19.00 Velkommen - Bestyrelsesformand

Læs mere

Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S

Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S Notat Oprettelsesdato: 22. oktober 2010 Udarbejdet af: Jacob Støving Sagsnummer: Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S Budget 2012 for Middelfart Spildevand A/S indeholder anlægsinvesteringer

Læs mere

Takstændringer pr. 1. juli 2014 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus.

Takstændringer pr. 1. juli 2014 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 30. maj 2014 under AffaldVarme Aarhus. 1. Resume Indstillingen vedrører takstændringer pr. 1. juli 2014 for under AffaldVarme Aarhus.

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Fjernvarme fra SK Varme A/S

Fjernvarme fra SK Varme A/S GRUNDEJERFORENINGEN SKOVSØPARKEN www.skovsoeparken.dk bestyrelsen@skovsoeparken.dk Dato: 18. april 2011 Fjernvarme fra SK Varme A/S På sidste års generalforsamling blev omlægning til mere miljøvenlige

Læs mere

Carsten Elleby Engell- Kofoed Firma: OBH Ingeniørservice A/S

Carsten Elleby Engell- Kofoed Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Holger Lundgrens Vej 1 Postnr./by: 3700 Rønne BBR-nr.: 400-231443 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg

Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg Rådmand Lasse P. N. Olsen, Miljø- og Energiforvaltningen, E-mail: lo-byraad@aalborg.dk Energiteknisk Gruppe - IDA Nord - 16. september 2015 Hvem

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalgets investeringsoversigt som den fremgik af det vedtagne budget 2015 inkl. efterfølgende vedtagne korrektioner.

Teknik- og Miljøudvalgets investeringsoversigt som den fremgik af det vedtagne budget 2015 inkl. efterfølgende vedtagne korrektioner. Projektteam Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.01.10-Ø00-54-14 Dato:06.05.2015 Teknik- og Miljøudvalget anlægsbudget 2016-2021 I dette notat beskrives følgende: Teknik- og Miljøudvalgets

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 11. september under AffaldVarme Århus.

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 11. september under AffaldVarme Århus. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 11. september 2009 AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune Takstændringer pr. 1. oktober 2009 for AffaldVarme Århus 1. Resume Indstillingen

Læs mere

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Norgesvej 60 Postnr./by: 4700 Næstved BBR-nr.: 370-018278 Management Firma: Management Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

CO2 opgørelse Udarbejdet af Kommunale Bygninger

CO2 opgørelse Udarbejdet af Kommunale Bygninger CO2 opgørelse 2010 Udarbejdet af Kommunale Bygninger 2 Indledning Denne opgørelse er en revideret udgave af den allerede fremsendte CO2 opgørelse for 2010. Det skyldes at Frederikssund Kommune ikke har

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hiort Lorenzens Vej 67 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-014219 Energikonsulent: Anders Møller Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Referat. Kommunalbestyrelsen. Mødedato: 28. august Mødetidspunkt: 19:00. Kommunalbestyrelsens mødesal. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger:

Referat. Kommunalbestyrelsen. Mødedato: 28. august Mødetidspunkt: 19:00. Kommunalbestyrelsens mødesal. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Referat Mødetidspunkt: 19:00 Mødested: Kommunalbestyrelsens mødesal Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Gunvor Wibroe havde meldt forfald i den første 1½ time af mødet. Ali Maktabi deltog i stedet. Sidetal:

Læs mere

Notat. Bilag til indstillingen vedrørende forventet regnskab og tillægsbevilling BA. 1. Resume

Notat. Bilag til indstillingen vedrørende forventet regnskab og tillægsbevilling BA. 1. Resume Notat Bilag til indstillingen Forventet Regnskab og tillægsbevil- Emne: ling - BA Til: Kopi: til: Byrådet Den 21. november 2012 Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Bilag til indstillingen vedrørende

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Broagervej 001 Postnr./by: 8961 Allingåbro BBR-nr.: 707-107614 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Havrevænget 1 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-005463 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6)

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6) Budget 2013-1 Side 1 af 5 1. INDLEDNING J.nr. ØK-0130-0019 2. november 2012 SH/JMP Det er tidligere besluttet at udsætte godkendelse af budget 2013-1 til november måned, da det var forventningen, at Forsyningssekretariatet

Læs mere

Nye energibestemmelser i bygningsreglementet

Nye energibestemmelser i bygningsreglementet Nye energibestemmelser i bygningsreglementet SBi, Hørsholm, 29. november 2005 Kim B. Wittchen Afdelingen for Energi og Miljø Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Nye energikrav i BR 95 og BR-S 98 Nye energikrav

Læs mere

Indstilling. Finansiering af merudgifter til øvelokaler for rytmisk musik Tomsagervej. Til Århus Byråd via Magistraten ultur og Borgerservice

Indstilling. Finansiering af merudgifter til øvelokaler for rytmisk musik Tomsagervej. Til Århus Byråd via Magistraten ultur og Borgerservice Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten ultur og Borgerservice Den 27. oktober 2006 Finansiering af merudgifter til øvelokaler for rytmisk musik Tomsagervej Århus Kommune Kulturforvaltningen Kultur

Læs mere

Fjernvarmeregnskab for 2015 i Københavns Lufthavne A/S

Fjernvarmeregnskab for 2015 i Københavns Lufthavne A/S Fjernvarmeregnskab for 2015 i Københavns Lufthavne A/S Indhold Side Beskrivelse af fjernvarmeforsyningen på Københavns Lufthavns område 1 Beretning for året 2015 3 Anvendt regnskabspraksis for fordeling

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere