Teknologitrends i 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknologitrends i 2014"

Transkript

1 Carsten Corneliussen Juli 2014 Hvert år udarbejder analysevirksomhedernes eksperter en top-10 liste for året der kommer har selvfølgelig ikke været undtaget. Jeg taget pulsen på de mange spådomme og prøvet at finde en tværgående sammenhæng. Hvis du er i stand til at afkode den tekniske slang og emnerne i forkortelserne i skemaet herunder, så arbejder du sikkert med disse begreber som professionel (og har måske allerede en diskussion med dine kollegaer om det fornuftige i at skifte tankesæt og teknologier allerede nu). Hvis det er sort snak, så kan du fremover følge med i bloggen her, hvor jeg vil kommentere og skrive om, hvad teknologudviklingen og den digitale livsstil dækker over. Min version af en Top10 er en matrix, der dels kan læses lodret for hver overskrift og dels vandret, hvorved den følger en værdikædebetragtning over forretningsmodeller og netværksinfrastrukturer til forbrugerelektronik og til det jeg kalder for den digitale livsstil. Opdelingen i den grå bjælke er referencer til brancherelationen. Det er karakteristisk for sådanne årlige spådomme, at de viser den øjeblikkelige fokus men er i virkeligheden retninger for udviklingstendenser, der strækker sig over længere tid. Hvis du ikke er bekendt med Gartners Hype Curves, så er det et mønster for udviklingstrends dvs. først præsenteres forskningsmæssige resultater i fagmedierne, så dukker nyheden op i mainstream medierne, og derefter kommer den egentlige lakmusprøve, nemlig hvorvidt en tjeneste eller et produkt rent faktisk går i masseproduktion eller blot forsvinder ud i glemselens tåger.

2 2 De første par pladser på listen her er ting som allerede har fået momentum i De øvrige ligger højt på hype-kurverne og en del af dem har allerede fået attention i mainstream medierne og de bliver formodentlig endnu mere synlige senere på året. Det er karakteristisk for forbrugerelektronikken og livsstilsprodukter, at isolerede features som fx gestures og interaktivitet som talekommandoer til smartphones og spillekonsoller dukker op som nyheder på de årligt tilbagevendende store udstillinger og konferencer bl.a. GSMA i Barcelona, SXSW i Houston, IFA i Berlin og CES i Las Vegas og selvfølgelig på Apples, Googles og Microsofts årlige annonceringer. Lad mig give en overordnet introduktion til læsning af skemaet. Forbrugerelektronikken Den helt store hype handler om endnu bedre opløsning (pixels) af billeder på skærmen, hvad enten det er på fladskærmen derhjemme eller smartphone og tablets. High Definition (HD) har været et billedformat med den hurtigste markedspenetration i nyere tid og i dag standard for fjernsyn. HD har en fire gange så god opløsning som et almindeligt digitalt tv-signal (SD Standard Definition, som i sig selv er en temmelig god opløsning på de fleste skærme). UHD står for Ultra High Definition og har yderligere fire gange så stor opløsning som HD (heraf også navnet på den populære betegnelse 4K). Bag dette ligger en kompliceret og global standardiseringsproces som skal gå på tværs af hele værdikæden dvs. fra tv-produktion til distributionsnetværk til skærmens display og det betyder udskiftning af udstyr i hele værdikæden. Teknologien til produktion af 4K-skærmene benytter samtidig det der kaldes for OLED (Organic Light-Emission Diode), der også fremover kan betragtes som ny standard og faktisk i lang tid har været brugt på de mindre skærme på de bedste smartphones og tablets. OLED er også en teknologi som betyder, at skærmene helt bogstaveligt kan bøjes, som det fx allerede ses på de sidste nye high end produkter af fladskærme og fx de nye wearable gadgets. Apps, API er og M2M For at udnytte de mange tjenester og funktioner som apps-markedet tilbyder, skal der også udvikles mere effektive styresystemer. Vi vil se den næste generation af smartphones og chips baseret på 64-bit operativsystemer. Udviklingen og anvendelsen af apps handler typisk om udnyttelsen af data på tværs. Adgangen og præsentationen af disse data sker via API erne det der også populært kaldes for middleware. API betyder Application Programming Interface, og hvor det tidligere var en udvikling i lukkede proprietære systemer, sker udviklingen i dag omkring open source kodning (tænk fx på Microsofts tidligere lukkede systemer og i dag på Android, som dominerer denne udvikling ved at give andre udviklere adgang til koden).

3 3 Udveksling af data på flere og flere apps samtidig med et stærkt stigende antal smartphones og tablets genererer en enorm mængde trafik. M2M står for Machine-to-Machine og handler naturligvis om udveksling af data mellem maskiner fx den konstante overvågning af opdateringer og udveksling af identiteter som sker mellem smartphones, netværk og servere. Nye apps og nye tjenester vil indeholde flere og flere indbyggede sensorer (tænk her fx på overvågningen af location, GPS i biler, alarmer i hjemmet og på målinger af sundhedstjek i wearables, som er den helt store hype lige nu). Internet of Things og Connected Homes Det meste af denne trafik foregår trådløst, hvorfor behovet for kapacitet (= frekvenser) til Wi Fi og mobiletelefoni stiger tilsvarende. Det estimeres, at op mod 50 milliarder enheder skal kobles på nettet indenfor de næste 10 år. Det er det begrebet Internet of Things dækker over. I hjemmet vil fladskærmene gradvist blive udskiftet til Smart-TV, som både skal håndtere almindelige fjernsynskanaler (fra fx en kabel- og satellitoperatør eller via antenne-tv) og internetbaserede video/kanaler (som fx Netflix, HBO, YouTube m.fl.). Alle hjem har eller får en (Wi Fi) router som bliver samlingspunkt for enheder i hjemmet for internetadgang via fastnetforbindelsen. Routeren er enten leveret af netværksoperatøren eller indkøbt privat. Men også mobiltelefoni kan levere adgang til internettet, hvorfor der i de kommende år vil blive udkæmpet en ny krig om ejerskabet til kunden. Offentlige hot spots med trådløs adgang er ligeledes på vej. Det siger selv, at dækning og kapacitet i netværkerne bliver flaskehalse og en løsning på dette skal findes. Det er det de næste par pladser på listen handler om. 4G, LTE og 5G Den teknologiske udvikling af 4G kaldes også for LTE eller LTEa. Det står for Long Term Evolution Advanced og kommer til at indebære en kommende regulær frekvenskrig, hvor telesektoren og broadcasterne er på vej til opgør om fremtidens universelle leverancesystem af alt digitalt indhold. Begrebet 5G er bragt i spil som den samlende teknologi af de trådløse netværker og herunder hører altså også radio og tv distributionen. Allerede i dag giver 4G betydelig større datakapacitet end fx bredbåndsopkoblingen derhjemme. I det større billede af den digitale livsstil handler det om realiseringen af bredbånd, som de fleste nationalstater prioriterer som en af de største investeringer i infrastruktur i nyere tid. Til forskel fra tidligere fx el-nettet, jernbaner og telefoni sker dette nu på markedsvilkår, hvorfor PPP (Public Private Project) bliver en af modellerne for at sikre samfundsudviklingen. Fx har EU og Sydkorea lige netop indgået en aftale om 5G-PPP, der skal sikre fundamentet for udvikling af fælles globale standarder for at begrebet Smart City kan realiseres omkring 2020.

4 4 Netneutralitet og privatliv Anvendelsen af smartphones og tablets er på kort tid blevet en del af dagligdagen. Nye biler på markedet er udstyret med internet og nyt boligudstyr i hjemmet leveres i dag med internet. Der opstår dermed et behov for at alle fælles og personlige enheder i hjemmet skal kunne snakke sammen og at det kan ske sømløst dvs. uden at man skal have ekspertviden for at få det til at ske. Det er endnu besværligt, at få både Wi Fi, Smart-TV og mobiltelefoni til at spille sammen. Heri ligger også, at det endnu for de fleste er uigennemskueligt om ens abonnementsordninger for fx bredbånd og mobiltelefoni passer sammen ligesom nye tv-ordninger tilbyder streaming i andre abonnementsformer. Når også en kommende offentlig trådløs internetadgang sættes ind i regnestykket om behovet for kapacitet for datatrafik og dette kommer oveni trafikken fra sensorer og M2M så er det helt indlysende, at en kommende infrastruktur skal være både robust og fleksibel. Den skal også være sikker og den skal som andre infrastrukturer være universel og fair (åben) for alle i et digitalt samfund. I dette sidste ligger den igangværende debat om netneutralitet og privacy som er en artikel jeg vil vende tilbage til senere ligesom en senere artikel kommer til at handle om den danske regerings strategi for en fuld digitaliseret kommunikation med det offentlige inden for de næste 5-6 år. Streaming, Clouds og Big Data Begrebet Big 5 indikerer, at også Big Data vil få indflydelse på, hvordan vi fx kommer til at kommunikere med det offentlige. Mængden af information i databaserne kan bruges anderledes og mere effektivt, hvis den slippes løs. Dermed også diskussionen om identiteter og sikkerhed. Hvor meget privatliv vil vi værne om? Kigger man på de sociale medier kan det jo tørt konstateres, at den enkelte er villig til at give det væk. Det bliver en interessant politisk diskussion som jeg også vil vende tilbage til i en senere artikel. Nye funktionaliteter introduceres i nye modeller og infrastrukturen skal derefter tilpasses, hvilket fx for ID (identitet = privacy og security) har at gøre med centrale dataregistreringer som skaber yderligere trafik mellem enheder og databaser. Hermed også behovet for tilpasning af IT-infrastrukturerne som har introduceret cloud løsninger med plads til ekstern lagring af private data. Og streaming som lige nu er mest aktuelt i forbindelse med streamingtjenesterne som everes via særlige Content Delivery Networks (CDN) dvs. fremskudte servere som leverer data og indhold til apps på såkaldte net-top bokse. Vi er ikke helt færdige med bokse til pay-tv. Streaming fænomenet indgår også i diskussionen om begrebet netneutralitet dvs. hvem betaler for trafikken og hvem ejer netværkerne.

5 5 Connected World De næste par trendpladser har faktisk haft deres hype-debut på tidligere top-10 lister i både 2012 og Herunder er min liste fra 2012 som dog er illustreret lidt anderledes. Den indikerer hvordan teknologier og begreber hænger sammen og påvirker hinanden på tværs, hvor den relative betydning i hypen kan aflæses på størrelsen af teksterne. Begrebet Connected World var hype-ordet for at betragte ændringerne i den klassiske lineære føde- og værdikæde hen imod et nyt medieværdikompleks. Det fremgår således, at de vigtigste emner i 2012 var funktionaliteter og brugersnitflader i udviklingen af smartphones og tablets. Det handlede om tilpasning og opdatering af operativ- og styresystemer. Om HTML5 og om hvorvidt native apps eller webbaserede apps ville slå igennem. Det var også her Nokia reelt forsvandt fra markedet og Windows begyndte at tænke stort i smartphone og tablet-pc er. Og der var her alle begyndte at producere tablets i det hele taget. Det er det User Interface (UI) indikerer her. Begrebet BYOD (Bring Your Own Device) har endnu ikke manifesteret sig. Primært fordi virksomhederne ikke kan overskue at udskifte/tilrette den godt prøvede Windows-formel, som Microsoft har domineret office automation med i så mange årtier. Trenden er dog ikke til at tage fejl af alle vil kommende have bedre og personligt tilpasset udstyr end virksomheden er i stand til at levere.

6 6 Software Defined Networks (Open Flow) Internettet er i dag baseret på en gammeldags IT- og teleinfrastruktur og trænger til et eftersyn. En af de løsninger som diskuteres lige nu er en virtualisering af nettet. Med et behov for at kunne introducere nye apps og tjenester fra det ene minut til det andet, skal fx omstilling af routere kunne ske fra centralt hold og ikke som i dag, hvor en tekniker skal fysisk ud og omstille hver eneste enhed. Det handler om begrebet Quality of Service både for kvaliteten i leverancen af indholdet og om at kunne håndtere flere og flere konti til mange forskellige tjenester, apps mv. Hvis du kigger lidt længere ned af Top10-listen for 2014 under infrastrukturer vil du se nogle af de teknologiske tiltag der skal til for at gøre internettet intelligent. Tilpasninger i infrastrukturer har en længere implementeringshorisont end fx udviklingen af forbrugerelektronik og apps. Jeg er ret sikker på, at vi til næste år vil se begrebet SDN Software Defined Network rykke op på listen. SDN handler om den eksponentielle trafikudvikling som giver anledning til at kigge på hvorvidt nettet kan holde til en kontinuerlig add-on udbygning af enheder og trafik. Sagt populært, er internettet oprindeligt konstrueret som dumt til blot at bære trafikken via de mange routere og servere. Intelligensen ligger per definition i periferien i form af de mange terminaler i form af pc er, smartphones, tablets mv. Hvis intelligensen flyttes ind i nettet, bliver det i stedet terminalerne, der kan karakteriseres som dumme. Det er det begrebet SDN og Open Flow [protokoller] handler om og det bliver derfor ønskværdigt, at indholdslagre i clouds og at den tilstrækkelige båndbredde til at kommunikere mellem data og terminal er til stede. Antallet af de såkaldte URL-adresser har længe været ved at løbe ud (selv om de kan tælles i milliarder). Hvis ikke den nuværende internetprotokol (IPv4) skiftestil en IPv6-version, vil der ikke være adresser nok til en Connected World og et Internet of Things. HetNet Trafikken til og fra Wi Fi nettene og mobilnettet til fastnettet skal også være til stede. Dette kaldes også for off load eller backhaul og det vil stille store krav til de trådløse bredbåndsnet. Det er også det begrebet HetNet står for. Heterogene Netværk skal kunne håndtere trafik i Gigabit-klassen samtidig med at cellerne på Wi Fi og 4G bliver mindre og mindre, for også at sikre dækningen for mange samtidige brugere. Kommende behov for både download (streaming) og upload (data i clouds) stiller også krav om symmetriske datastrømme. Det kommende 5G netværk smelter disse teknologier sammen og skal som udgangspunkt kunne bære al trafik som et universelt globalt end-user netværk, der også vil skulle indeholde broadcast funktioner som radio og tv.

7 7 Den næste teknologibølge, robotter, kunstig intelligens mv. I sig selv er det en kæmpemæssig teknologisk udfordring at forestille sig et universelt og intelligent internet. Men ultimativt vil infrastrukturudviklingen kunne sammenlignes med udviklingen af infrastrukturerne for el og vand mv. dvs. ligesom i tidligere teknologiske paradigmer, ender det med bare at være noget der er der. Og faktisk skal der ikke opfindes mere digital teknologi det vi har skal blot implementeres. Lidt populært kan man sige, at vi er i fasen med begyndelsen til enden af det digitale teknologiparadigme jf. Schumpeters såkaldte bølger herunder: Det er en model som økonomer og strategiudviklere kalder for disruption, fordi nye teknologier med mellemrum ødelægger den bestående (økonomiske og organisatoriske) orden, med det resultat at nye brancher opstår og den økonomiske magt skifter. Det er definitionen og afgrænsningen af teknologierne som giver navn til paradigmet. Vores nuværende paradigme er digitalt, hvor det forrige var elektromekanisk og det kommende handler om bio, genetik, nanoteknologi og robotter. Paradigmeskift sker dog ikke fra den ene dag til den anden, men følger den universelle s-kurve som også har elementer af det forrige paradigme og et endnu nyere paradigme på samme tid. Derfor bør det også erindres, at det ikke er opfindelser af teknologier i sig selv som skaber forandringer det er først, når der sker ændringer i adfærd, at den virkelige udvikling sker. Det bliver derfor mere interessant at snakke om den digitale livsstil. Der er allerede rigtig mange andre teknologiske udviklinger som er værd at følge med i fx indeholder Top10-listen for 2014 også 3D-printere, droner og robot- og nano-teknologier, som allerede er dukket op i mainstream medierne i år. Politik og regulering i fremtiden En af de helt store diskussioner de næste par år bliver bl.a. om tv-frekvenserne ikke er bedre anvendt til trådløst bredbånd. Broadcastere har i mange årtier haft hævd på disse frekvenser og har investeret store summer i isolerede infrastrukturer til radio og fjernsyn ligesom de i de sidste år har digitaliseret disse netværk. Det er ligeså meget en politisk og regulatorisk diskussion, som det er en teknologisk.

8 8 Fra et isoleret regulatorisk medie- og kulturpolitisk synspunkt kommer det også til at handle om mediernes rolle i et nu personaliseret samfund med on demand valg af indhold. Public service medierne vil have et udgangspunkt om fortsat at sikre demokratiske og pluralistiske udsendelsesvilkår. De kommercielle pay-tv medier er allerede i færd med en digital omstilling. De trykte medier har længe været under pres og skal snart finde en løsning. Denne diskussion har allerede fået blandet medier og teknologi godt og grundigt sammen. Også det vil jeg kommentere på i en senere artikel. Herunder er det naturligvis også interessant at inddrage politiske og økonomiske vilkår. Selvom teknologien fylder mere i dagligdagen hos den enkelte, er mainstream medierne og de sociale medier stadig mere optagede af konkurrencen om cheap news om se-mig-personaer i politik, sport, kultur og underholdning. Uden den teknologiske vinkel er det vanskeligt, at få stillet de store spørgsmål og få dem diskuteret i den større kontekst af mulige samfundsudviklinger. Den globalisering vi har set de seneste årtier og som digitaliseringen har accelereret har også ændret tidligere paradigmers politiske ideologiske debatter til i dette paradigme næsten udelukkende, at handle om konkurrence, økonomi, effektivitet og produktivitet. Mennesket regnes bogstaveligt talt som en ressource heri. Parallelt med digitaliseringen af medierne har både internettet og mobiltelefoni udviklet sig til en netværksplatform som teknologisk også kan håndtere mediernes broadcast og erstatte den trykte presse med digitale magasiner. Som det er fremgået af ovenstående beskrivelse af teknologiudviklingen bliver behovet for frekvenser til trådløst bredbånd enormt. Det er dog ikke bare en diskussion om forskellige teknologier eller om den ene eller den anden branche vinder men derimod en større perspektivering af realisering af et bredbåndssamfund med digital livsstil, intelligente byer, biler mv. Følg med Det giver anledning til at stille nogle centrale spørgsmål om overgangen til fremtidens paradigme, som jeg også vil kommentere på i senere artikler. Vil vi i fremtiden fx fortsat fordele velfærdsgoderne som vi gør det i dag vel at mærke som det i forvejen sker forskelligt verden over eller vil vi opleve nye definitioner af borgerskab, der passer bedre på globale konkurrencestater, hvor et PPP-tankesæt driver udviklingen? Hvordan vil den stigende globale urbanisering hænge sammen med udviklingen af byerne? Vil det næste paradigme som starter med fuldt digitaliserede, automatiserede og intelligente byer skabe nye muligheder for at uddannelse og arbejde bliver tilrettelagt anderledes? Hvilke konsekvenser vil en digital økonomi have for det nuværende kapitalistiske system? Nye artikler bliver publiceret her på bloggen. Jeg har udarbejdet de viste matrix-modeller ved hjælp af analyser fra de store rådgivningsvirksomheder og mine egne kompilerede nyhedsstrømme fra de digitale magasiner.

DATA. Hvad bruges de til? En måde at tale om data på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oktober 2019

DATA. Hvad bruges de til? En måde at tale om data på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oktober 2019 DATA Hvad bruges de til? En måde at tale om data på Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oktober 2019 Udgangspunkt I: Hvad er data og datastrømme? Hvordan forstå, anvende og kommunikere data?

Læs mere

DATA. Datastrømme og datadannelse. En måde at tale om det på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Data workshop 1, november 2018

DATA. Datastrømme og datadannelse. En måde at tale om det på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Data workshop 1, november 2018 DATA Datastrømme og datadannelse En måde at tale om det på Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Data workshop 1, november 2018 Udgangspunkt I: Hvad er data og datastrømme? Hvordan forstå, anvende

Læs mere

Hvad er fremtiden for internettet?

Hvad er fremtiden for internettet? Hvad er fremtiden for internettet? pcfly.info Den Internettet er blot et par årtier gamle, men i dette korte tidsrum har oplevet væsentlige ændringer. Den voksede ud af et sammensurium af uafhængige netværk

Læs mere

Megatrends i industrien. SIKKERHED & REVISION 2016 Steen Krogh Nielsen og Kurt Sejr Hansen TDC Operations

Megatrends i industrien. SIKKERHED & REVISION 2016 Steen Krogh Nielsen og Kurt Sejr Hansen TDC Operations Megatrends i industrien SIKKERHED & REVISION 2016 Steen Krogh Nielsen og Kurt Sejr Hansen TDC Operations 1 Indhold Kravene til nettet Det softwarebaserede net Internet of Things Sikkerhedslandskab Ny regulering

Læs mere

Dette skal du vide, før du køber nyt TV

Dette skal du vide, før du køber nyt TV Dette skal du vide, før du køber nyt TV Det kan være en hård og svær omgang at købe nyt fjernsyn. Du kan læse, hvor godt TV et er på én side, for derefter at læse, hvor dårligt det er på en anden side.

Læs mere

Forstå de vigtige tech-trends. Forstå de vigtige teknologier og tendenser

Forstå de vigtige tech-trends. Forstå de vigtige teknologier og tendenser Forstå de vigtige tech-trends Forstå de vigtige teknologier og tendenser - og- og hvordan forretning hvordande depåvirker påvirker din din forretning Bemærk: Dette er en forkortet udgave af præsentationen.

Læs mere

Digitalt TV og Digital modtager

Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV er en betegnelse for det TV signal, du modtager. Når man taler Digitalt TV taler man også tit om DVB, henholdsvis DVB T, DVB C eller DVB S. DVB står for Digital

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Statens strategi for overgang til IPv6

Statens strategi for overgang til IPv6 Notat Statens strategi for overgang til IPv6 Overgangen til en ny version af internetprotokollen skal koordineres såvel internationalt som nationalt. For at sikre en smidig overgang har OECD og EU anbefalet,

Læs mere

Wi-fi Brugsanvisning. SERIE: IZURU Program: Ewpe Smart. Dansk

Wi-fi Brugsanvisning. SERIE: IZURU Program: Ewpe Smart. Dansk @m Wi-fi Brugsanvisning SERIE: IZURU Program: Ewpe Smart Dansk WIFI-KOMPABILITET/FORBINDELSE INTRODUKTION TOYOTOMI IZURU Split vægmonterede varmepumpe er udstyret med indbygget wi-fiforbindelse. Ved hjælp

Læs mere

John W. Strand. www.strandreports.com. Hvordan ser TV markedet ud og hvordan udvikler det sig. Strand Consult

John W. Strand. www.strandreports.com. Hvordan ser TV markedet ud og hvordan udvikler det sig. Strand Consult Hvordan ser TV markedet ud og hvordan udvikler det sig. John W. Strand www.strandreports.com 2010. All rights reserved. 1 De regulerende myndigheder har ikke styr på værdikæden.. De fokusere på at give

Læs mere

Foreningsfordele og muligheder hos. E/F Rønneholtparken

Foreningsfordele og muligheder hos. E/F Rønneholtparken Foreningsfordele og muligheder hos E/F Rønneholtparken Agenda Opgradering af YouSee landsdækkende net Jeres anlæg TV Pakker og Bland Selv Foreningsfordele Bredbånd Boks Bredbånd uden TV-pakke Mobil Fordelsprogram

Læs mere

MEGET MERE END BARE EN ALARM

MEGET MERE END BARE EN ALARM MEGET MERE END BARE EN ALARM DIN SIKKERHED Tyverisikring Som standard indeholder COSESY en alarm, som trådløst og med batteribackup overvåger dit hjem når du ikke er hjemme. Skulle tyven forsøge at sabotere

Læs mere

Velkommen. Valg af Smartphone

Velkommen. Valg af Smartphone Velkommen til Valg af Smartphone arrangeret af Kontor Syd i Padborg og Ældre Sagen i Distrikt 5 Dias 1 Hvem er vi: Mads Auerbach, Kontor Syd i Padborg, Willi Nielsen, Ældre Sagen i Bov Dias 2 Ældre Sagen,

Læs mere

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang om digitalisering. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Christian Hannibal, chhn@di.dk Fagleder Anja Skadkær Møller,

Læs mere

INTERNET MED LYSETS HASTIGHED

INTERNET MED LYSETS HASTIGHED 2018 EWII GIVER DIG I LEJERBO UNGBO INTERNET MED LYSETS HASTIGHED Du får både lynhurtigt fiberbredbånd fra EWII og alt underholdning samlet ét sted med tv fra YouSee. 5 GODE GRUNDE TIL AT VÆLGE FIBERBREDBÅND

Læs mere

Kom godt i gang med Digital Transformation via din Microsoft ERP-platform

Kom godt i gang med Digital Transformation via din Microsoft ERP-platform INDLÆG 16 DIGITAL TRANSFORMATION Kom godt i gang med Digital Transformation via din Microsoft ERP-platform Shila Henriksen 03.11.2015 CGI Group Inc. 2015 Shila Henriksen Uddannelse Civiling, Software Eng.

Læs mere

Det drejer sig om meget mere end teknologi. John W. Strand. js@strandconsult.dk. www.strandreports.com. Strand Consult

Det drejer sig om meget mere end teknologi. John W. Strand. js@strandconsult.dk. www.strandreports.com. Strand Consult Det drejer sig om meget mere end teknologi. John W. Strand js@strandconsult.dk www.strandreports.com Danmark vs. Grønland Danmark 5,5 millioner mennesker 55 milliarder 12.500 ansatte Mobil basestation

Læs mere

Se DR TV på dit fjernsyn

Se DR TV på dit fjernsyn Se DR TV på dit fjernsyn www.dr.dk Du kan se DR TV på dit tv på fem forskellige måder via kabel, trådløst, via app til Apple TV, smart tv eller Playstation 3/4 Du kan se DR TV på dit fjernsyn på fem forskellige

Læs mere

Den bedste underholdning samlet ét sted!

Den bedste underholdning samlet ét sted! Den bedste underholdning samlet ét sted! Digitalt tv med Danmarks største udvalg af HD-kanaler Vælg en fast tv-pakke eller bland selv din tv-pakke Se Live-tv og de nyeste film og serier med YouSee Play

Læs mere

Det digitale TV signal

Det digitale TV signal Det digitale TV signal Fra analog til digital Det digital TV signals betydning for TV- udbyderne VOD Nye muligheder for annoncører & medier Fra analog til digital Skiftet fra analog til digital kort fortalt

Læs mere

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET STREAMING, INDHOLD OG ADGANG SPØRGESKEMAER En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at danskerne er blevet en nation af internet-mediebrugere.vi kan af undersøgelsen se, at

Læs mere

Fremtidens TV Af Dan Pedersen (Senior TV Planner), Mads Peter Olsen (Digital Director) og Casper Christiansen (Invention Director) fra Mindshare

Fremtidens TV Af Dan Pedersen (Senior TV Planner), Mads Peter Olsen (Digital Director) og Casper Christiansen (Invention Director) fra Mindshare Fremtidens TV Af Dan Pedersen (Senior TV Planner), Mads Peter Olsen (Digital Director) og Casper Christiansen (Invention Director) fra Mindshare Danskerne har været trofaste TV-seere i mange år, men efter

Læs mere

\ \ Computerens Anatomi / /

\ \ Computerens Anatomi / / HTX Roskilde - mat-it-prog, 1.4 \ \ Computerens Anatomi / / Introduktion En PC ( personlige computer ) eller computer er bygget op af forskellige komponenter. Vi vil hermed gennemgå størstedelen af computerens

Læs mere

Politikkontrol Digitaliserings- og IT-strategi for skolerne. 9. september 2017

Politikkontrol Digitaliserings- og IT-strategi for skolerne. 9. september 2017 Politikkontrol Digitaliserings- og IT-strategi for skolerne 9. september 2017 Digitaliserings- og IT-strategi Udgangspunktet: Den innovative folkeskole et 3-årigt projekt med læringsforsøg en grundlæggende

Læs mere

Mediebilledet anno 2013

Mediebilledet anno 2013 Mediebilledet anno 2013 FDV Videobranchedag, 2. maj 2013 2013 Side 1 Nedslag i danskernes indholdsadfærd Lidt om hvad der er sket Lidt om forskelle på mennesker Lidt om forskelle på myter og realiteter

Læs mere

Få Waoo til jeres forening. Fiberbredbånd, Kabel-tv og Telefoni

Få Waoo til jeres forening. Fiberbredbånd, Kabel-tv og Telefoni Få Waoo til jeres forening Fiberbredbånd, Kabel-tv og Telefoni 2 Fibia giver dig valgfrihed Hvorfor vælge Fibia og fibernet? Her har du 9 gode grunde Fibia er 01 02 eksperter Fremtidssikring af din bolig

Læs mere

Bilag 1: Tidslinje/historie (Egen fremstilling)

Bilag 1: Tidslinje/historie (Egen fremstilling) Bilagsoversigt Bilag 1: Tidslinje/historie... 2 Bilag 2: Backbone- og acessnettet... 4 Bilag 3: Investeringer i telesektoren... 5 Bilag 4: Bredbåndsabonnementer... 6 Bilag 5: Udviklingen i internet trafik...

Læs mere

PROFESSIONELLE KVALITETSLØSNINGER TIL DIGITAL SIGNAGE SMUKKE OG INTELLIGENTE DIGITALE DISPLAYS, SOM ER LETTE AT TILPASSE PRÆCIS DIN VIRKSOMHED

PROFESSIONELLE KVALITETSLØSNINGER TIL DIGITAL SIGNAGE SMUKKE OG INTELLIGENTE DIGITALE DISPLAYS, SOM ER LETTE AT TILPASSE PRÆCIS DIN VIRKSOMHED PROFESSIONELLE KVALITETSLØSNINGER TIL DIGITAL SIGNAGE SMUKKE OG INTELLIGENTE DIGITALE DISPLAYS, SOM ER LETTE AT TILPASSE PRÆCIS DIN VIRKSOMHED www.modstudio.dk INNOVATIV INFORMATION Vi ser digital skiltning

Læs mere

i3sync PLUG & PLAY TRÅDLØST PRÆSENTATIONSREDSKAB

i3sync PLUG & PLAY TRÅDLØST PRÆSENTATIONSREDSKAB i3sync PLUG & PLAY TRÅDLØST PRÆSENTATIONSREDSKAB HOLD MØDER PÅ EN NY MÅDE Eller hold præsentationer med dette kompakte og lette præsentationsredskab. i3sync er nem at bruge og giver forskellige deltagere

Læs mere

Fremtiden er et mindset ikke et produkt

Fremtiden er et mindset ikke et produkt Carsten Corneliussen www. strategix.dk 21. marts 2018 Business As Usual Fremtiden er et mindset ikke et produkt Dette er en reklame, idet jeg omtrent er færdig med redigeringen af mit nye manuskript: Fremtiden

Læs mere

Bilag 4. Diskussionsoplæg: Dataetik

Bilag 4. Diskussionsoplæg: Dataetik Bilag 4. Diskussionsoplæg: Dataetik Disruptionrådets sekretariat Februar 2018 J.nr. 2017-179 Hvad er god dataetik? Når man taler om ansvarlig anvendelse af data og ny teknologi, italesættes ofte værdier

Læs mere

DIGITAL INFRASTRUKTUR. Mobil- og bredbåndsdækningen på Fyn. -- // Digital Infrastruktur // -- FSDI. Fynsk Samarbejdsforum for Digital Infrastruktur

DIGITAL INFRASTRUKTUR. Mobil- og bredbåndsdækningen på Fyn. -- // Digital Infrastruktur // -- FSDI. Fynsk Samarbejdsforum for Digital Infrastruktur DIGITAL INFRASTRUKTUR Mobil- og bredbåndsdækningen på Fyn -- // Digital Infrastruktur // -- FSDI Fynsk Samarbejdsforum for Digital Infrastruktur INTRO FYN DIGITAL INFRASTRUKTUR: Mobil- og bredbåndsdækningen

Læs mere

Tv-markedet i Danmark inkl. streamingtjenester. Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. kvartal 2017

Tv-markedet i Danmark inkl. streamingtjenester. Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. kvartal 2017 Tv-markedet i Danmark inkl. streamingtjenester Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. kvartal 2017 Tv-markedet i Danmark Hovedpunkter Den nye Seer-Undersøgelse måler online sening og streaming mere

Læs mere

Jyllinge Kabel-TV forening i likvidation

Jyllinge Kabel-TV forening i likvidation Jyllinge Kabel-TV forening i likvidation GF 29. maj 2017 Carsten Haun Larsen & Torben Wydojnik 1 2 TV & Underholdning DANMARKS BEDSTE TV PAKKE 1 Pakke 1 hos Stofa er markedets bredeste og dækker i dag

Læs mere

Mobilitet ændrer vores arbejdsmønster

Mobilitet ændrer vores arbejdsmønster København, Danmark 18 April 2013 Mobilitet ændrer vores arbejdsmønster Henrik Stær Teknisk Chef 2013 2011 Cisco and/or its affiliates. All rights reserved. Cisco Connect 1 Dagsorden Mobilitetstendenser

Læs mere

Mobile Engagement Platforms

Mobile Engagement Platforms KUPONER, VOUCHERS Mobile Engagement Platforms Brand Video Mobil kupon Tip en ven via sms Tilmeld nyhedsbrev Desktop ikon Nærmeste forhandler Del på Facebook Database Social & Mobile Coupons MOBIL INTERNET

Læs mere

Internet til byens folk

Internet til byens folk Internet til byens folk Etableret i 2004 på Vesterbro I dag ca. 20.000 kunder i 600+ boligforeninger i Storkøbenhavn 20+ fuldtidsansatte incl. egne netværksspecialister og serviceteknikere 5 x Gazellevirksomhed

Læs mere

SAXOTECH Cloud Publishing

SAXOTECH Cloud Publishing SAXOTECH Cloud Publishing Fuld hosted infrastruktur til mediebranchen Stol på flere års erfaringer med hosting til mediehuse Fuld tillid til et dedikeret team af hostingeksperter Opnå omkostningsbesparelser

Læs mere

Hvad sker der med dansk antenne-tv i 2020

Hvad sker der med dansk antenne-tv i 2020 Carsten Corneliussen www. strategix.dk 4. marts 2015 700 MHz Hvad sker der med dansk antenne-tv i 2020 Regeringens Vækstplan for digitalisering i Danmark vil fra 2020 anvende det såkaldte 700 MHz -bånd

Læs mere

WI-FI-ADAPTER TIL CANAL DIGITAL TV-BOKSE - BRUGERVEJLEDNING

WI-FI-ADAPTER TIL CANAL DIGITAL TV-BOKSE - BRUGERVEJLEDNING WI-FI-ADAPTER TIL CANAL DIGITAL TV-BOKSE - BRUGERVEJLEDNING Indhold Tilslut tv-boksen til internettet 4 Canal Digital GO 5 Installation af Wi-Fi-adapteren 6 Alternativ installation med WPS 7 Fejlfinding

Læs mere

BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE /03/2018

BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE /03/2018 BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE 01.03.2018 AGENDA 1. Formål og tilgang til analysen 2. Overordnede megatrends 3. Vigtige sikre drivkræfter 4. Vigtige usikre drivkræfter og mulige udfaldsrum

Læs mere

Den digitale virkelighed

Den digitale virkelighed Hvem er vi What is hot 2018 undersøgelse Resultat og top scorer Trends indenfor top scorer Den digitale virkelighed Jannik Andersen kaastrup andersen Erfaringer og trends vi oplever Teknologiske aspekt

Læs mere

Smart Greater Copenhagen

Smart Greater Copenhagen Smart Greater Copenhagen Vision for fremtidens "Smart Greater Copenhagen" Greater Copenhagen er en grøn og innovativ metropol, hvor ny teknologi og data anvendes i partnerskaber på en sikker og etisk måde

Læs mere

Folkelige medier i en ufolkelig tid

Folkelige medier i en ufolkelig tid Grundtvigs højskole 11. august 2017 Folkelige medier i en ufolkelig tid udfordringer og behov 1 Tre hovedtemaer: 1) Udfordring 1: Digitaliseringen og nye medier Overgangen fra kanaler til on demand 2)

Læs mere

Her er de bedste streamingtjenester

Her er de bedste streamingtjenester Her er de bedste streamingtjenester Internetalderen har for alvor ramt tv-branchen, og Danmark er helt fremme i skoene. Efter at have kigget misundeligt mod USA i mange år, kan vi danskere nu glæde os

Læs mere

RATIONALET FOR PUBLIC SERVICE I DET 21. ÅRHUNDREDE

RATIONALET FOR PUBLIC SERVICE I DET 21. ÅRHUNDREDE RATIONALET FOR PUBLIC SERVICE I DET 21. ÅRHUNDREDE Debatoplæg til Public service-udvalgets temamøde den 10. september 2015 S I D E 2 AF 6 R A T I O N A L E T F O R P U B L I C S E R V I C E I D E T 2 1.

Læs mere

Synkron kommunikation

Synkron kommunikation Synkron kommunikation Synkron kommunikation betyder, at kommunikationen foregår her og nu, med ingen eller kun lidt forsinkelse. De to kommunikatorer er synkrone de "svinger i samme takt". Et eksempel

Læs mere

Den bedste underholdning samlet et sted!

Den bedste underholdning samlet et sted! Den bedste underholdning samlet et sted! Digitalt tv med Danmarks største udvalg af HD-kanaler Vælg en fast tv-pakke eller bland selv din pakke Se Live-tv og de nyeste film og serier med YouSee Play Tv

Læs mere

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018 VÆRD AT DELE STADIG ORIGINAL. MERE DIGITAL DR er sat i verden for at skabe og formidle kultur og journalistik til hele befolkningen. Public service-opgaven har været den samme siden DRs første udsendelser

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

CLOUD RECORD FAQ. HVILKE TV-BOKSE VIRKER DET PÅ? Cloud Record kan benyttes af kunder med 7410x, 7310, 7210, 7130 og 7120 TV-bokse.

CLOUD RECORD FAQ. HVILKE TV-BOKSE VIRKER DET PÅ? Cloud Record kan benyttes af kunder med 7410x, 7310, 7210, 7130 og 7120 TV-bokse. CLOUD RECORD FAQ HVAD ER CLOUD RECORD? Nu tilbyder vi, at du kan gemme programmer i skyen. Det vil sige, at programmer kan gemmes og afspilles på alle platforme. Tjenesten hedder Cloud Record, og gør det

Læs mere

Mobilitet og anvendelse af smartphones

Mobilitet og anvendelse af smartphones Mobilitet og anvendelse af smartphones evikali a/s Etableret af Anders Rolann og Sten Nornes i år 2000. Begge ingeniører. Specialiseret i udvikling og implementering af løsninger og IT-assistance til forretnings-

Læs mere

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01.

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01. 1 Fremtidens job Følgende notat belyser, på baggrund af data fra World Economic Forum, hvilke udviklingstendenser der i særlig grad forventes at præge fremtidens arbejdsmarked og hvor mange job der, som

Læs mere

Vi udvider tv-pakkerne med masser af ekstra underholdning

Vi udvider tv-pakkerne med masser af ekstra underholdning Vi udvider tv-pakkerne med masser af ekstra underholdning 1 Få Bredbånd uden krav om tv-pakke Den hidtidige binding mellem bredbånd og tv er ophævet, og giver dig mulighed for at købe bredbånd uden tv

Læs mere

E/F Grønnehavegaard har indgået en fordelagtig aftale med YouSee om følgende produkter: 1) TV-pakke Grundpakken

E/F Grønnehavegaard har indgået en fordelagtig aftale med YouSee om følgende produkter: 1) TV-pakke Grundpakken YouSee E/F Grønnehavegaard har indgået en fordelagtig aftale med YouSee om følgende produkter: 1) TV-pakke Grundpakken 2) Bland Selv 3) Forenings Bredbånd 4) Mobilfordele Aftale om TV-pakke Grundpakken

Læs mere

Second screen. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren. Om second screen klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen

Second screen. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren. Om second screen klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen Second screen Målgruppe 8-10 klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen Læringsmål Eleven kan diskutere betydningen af digitale kommunikationsteknologier for eget liv og fællesskab Eleven har viden

Læs mere

500 / 500 Mbit/s internet

500 / 500 Mbit/s internet 500 / 500 Mbit/s internet I 2019 øger vi til 1000 / 1000 Mbit/s 120 kr. pr. måned INTERNET TIL BOLIGFORENINGER Internet til boligforeninger i Storkøbenhavn "Vi leverer internet, som vi selv ville vælge"

Læs mere

What s Hot 2018 Survey

What s Hot 2018 Survey What s Hot 2018 Survey Hvordan ser vores digitale fremtid ud? kaastrup andersen Marts 2018 BAGGRUND Den digitale fremtid giver virksomhederne mulighed for at skabe nye forretningsområder og indtjening.

Læs mere

OPLEVELSER FOR ENHVER SMAG

OPLEVELSER FOR ENHVER SMAG OPLEVELSER FOR ENHVER SMAG Internet som det burde være Fibernet er fremtidens internet Fibernet giver liv, fart og flere muligheder så langt øjet rækker. Men ét er selve forbindelsen; noget andet er funktionalitet,

Læs mere

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG,

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, EM@RAMBOLL.COM 19.06.2017 INTRODUKTION TIL RAMBØLL Rambøll Uafhængigt ingeniør-, design- og rådgivervirksomhed Rambøll

Læs mere

ansvarlighed ipvision samler al din kommunikation i én integreret løsning info hosted pbx mobiltelefoni fibernetværk ip-telefoni internet sikkerhed

ansvarlighed ipvision samler al din kommunikation i én integreret løsning info hosted pbx mobiltelefoni fibernetværk ip-telefoni internet sikkerhed visamlertrådene ipvision samler al din kommunikation i én integreret løsning ansvarlighed én leverandør, der samler trådene og skaber synergi De fleste ved, at der kan være meget at spare ved at samle

Læs mere

Hvad skal vi med bibliotekarer, når vi har Google?

Hvad skal vi med bibliotekarer, når vi har Google? Hvad skal vi med bibliotekarer, når vi har Google? Jeg har søgt på nettet, men det er uoverskueligt! er en standardreplik bibliotekaren møder igen og igen. Kender du Faktalink? er et ligeså ofte stillet

Læs mere

Med Fokus på Fremtiden

Med Fokus på Fremtiden Med Fokus på Fremtiden Din guide til MJ Vision videoovervågning i HD Tlf.: +45 70 20 82 12 Email.: Info@mjvision.dk Web.: www.mjvision.dk Hvorfor vælge? Herunder en guide 1 2 3 4 5 6 7 8 Hvad er Økonomi

Læs mere

Markedet for tv og streamingtjenester i Danmark. Rapportering fra Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. halvår 2018

Markedet for tv og streamingtjenester i Danmark. Rapportering fra Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. halvår 2018 Markedet for tv og streamingtjenester i Danmark Rapportering fra Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. halvår 2018 Markedet for tv og streamingtjenester i Danmark Indhold Definition og terminologi

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

FOKUS PÅ IT-SIKKERHED! GODE RÅDE OM RANSOMWARE OG FOREBYGGELSER

FOKUS PÅ IT-SIKKERHED! GODE RÅDE OM RANSOMWARE OG FOREBYGGELSER FOKUS PÅ IT-SIKKERHED! GODE RÅDE OM RANSOMWARE OG FOREBYGGELSER 2017 Den 12. maj 2017 blev den vestlige verden ramt af det største cyberangreb i internettets historie. Værst gik ransomware angrebet WannaCry

Læs mere

Se masser af nyt indhold på dit tv

Se masser af nyt indhold på dit tv LILLE ENHED TIL DIT TV UDRETTER MIRAKLER: Se masser af nyt indhold på dit tv Nu kan du endelig slippe for dyre tv-pakker og konstante reklame-afbrydelser: Med en til dit tv vælger du selv, hvad du vil

Læs mere

FÅ ÉN SAMLET KOMMUNIKATIONSLØSNING

FÅ ÉN SAMLET KOMMUNIKATIONSLØSNING FÅ ÉN SAMLET KOMMUNIKATIONSLØSNING MobiKOM er proppet med funktionalitet De mest benyttede funktioner Se mange flere på MobiKOM.dk Åbningstider Med automatiseret åbningstider er I sikret, at jeres kunder

Læs mere

Hurtigt, enkelt og stabilt

Hurtigt, enkelt og stabilt Hurtigt, enkelt og stabilt [F O R E N I N G - I N D I V I D U E L 4 5] Foran sammen Bredbånd Nord blev grundlagt i 2006 og leverer i dag internet, TV og telefoni til mere end 50.000 kunder i Nordjylland.

Læs mere

Samsung Gear 360 (2017) kamera + Gear 360 Action Director software

Samsung Gear 360 (2017) kamera + Gear 360 Action Director software Kamera "Samsung Gear 360 (2017)" Vi har valgt at indkøbe og teste 4K kameraet Samsung Gear 360 (2017) da det giver mulighed for at afprøve optagelse af virtuelle billeder og video, samt live streaming

Læs mere

Generalforsamling 26. april 2006

Generalforsamling 26. april 2006 Formandens beretning for året 2005 Indledning Indledningsvis vil jeg starte min beretning med en kort orientering om foreningens virke og derefter gå over til udviklingen i det forgangne år. Foreningens

Læs mere

egovernment 2.0 Hvordan kan den offentlige sektor udnytte Web 2.0? Nuuk, 20-7-2008 Søren Duus Østergaard Senior egovernment Advisor, IBM Europe

egovernment 2.0 Hvordan kan den offentlige sektor udnytte Web 2.0? Nuuk, 20-7-2008 Søren Duus Østergaard Senior egovernment Advisor, IBM Europe egovernment 2.0 Hvordan kan den offentlige sektor udnytte Web 2.0? Søren Duus Østergaard Senior egovernment Advisor, IBM Europe Nuuk, 20-7-2008 Indhold: Web 2.0 introduktion Break out session: Hvad er

Læs mere

IKT-baserede Tjenesteydelser til Plejesektoren

IKT-baserede Tjenesteydelser til Plejesektoren IKT-baserede Tjenesteydelser til Plejesektoren Albena Mihovska, Lektor og Neeli Prasad, Lektor Center for TeleInfrastruktur (CTIF) Aalborg Universitet {albena, np}@es.aau.dk Plejesektorens udfordringer-og

Læs mere

Bilag 13: Transskription af interview med Marc

Bilag 13: Transskription af interview med Marc 13: Transskription af interview med Marc I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Marc. Spørgsmål vil være i fed og svar vil være i

Læs mere

HVAD ER NÆSTE SKRIDT OG HVAD FINDES DER AF LØSNINGER?

HVAD ER NÆSTE SKRIDT OG HVAD FINDES DER AF LØSNINGER? HVAD ER NÆSTE SKRIDT OG HVAD FINDES DER AF LØSNINGER? ANDERS KRØJMAND HUMLE SMART BRUG AF DATA KAN VI OPTIMERE PÅ AFFALDSHÅNDTERINGEN? DAKOFA, 28. FEBRUAR 2018 1 Agenda Kort gennemgang af hovedkonklusioner

Læs mere

Mini- opgave: Public service

Mini- opgave: Public service Mini- opgave: Public service Begrebet public service bruges inden for mediebranchen, når man taler om virksomheder. Public service - virksomheden, er en virksomhed der gennem offentlig finansiering, er

Læs mere

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Indledning Groupcare er en elektronisk, internetbaseret kommunikationsform som vi bruger i forbindelse med din DOL-uddannelse. Grundlæggende set er Groupcare

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Forslag til ny medieaftale for Ikkekommerciel lokal-tv 2017

Forslag til ny medieaftale for Ikkekommerciel lokal-tv 2017 www.kanalhovedstaden.dk Ikkekommerciel lokal-tv skal kvalitetsudvikles og udgøre en større andel af det samlede danske mediebillede Forslag til ny medieaftale for Ikkekommerciel lokal-tv 2017 Dansk folkeoplysning

Læs mere

Tænk ud af boksen med Microsoft Dynamics NAV og kig på Microsoft Dynamics NAV 2016

Tænk ud af boksen med Microsoft Dynamics NAV og kig på Microsoft Dynamics NAV 2016 INDLÆG 02 DYNAMICS NAV Tænk ud af boksen med Microsoft Dynamics NAV og kig på Microsoft Dynamics NAV 2016 Peter G. Tranders 04.11.2015 CGI Group Inc. 2015 Peter G. Tranders Uddannelse Rolle Certificeringer

Læs mere

5A TV og antenne i Strandvejskvarteret

5A TV og antenne i Strandvejskvarteret 5A TV og antenne i Strandvejskvarteret Strandvejskvarterets generalforsamling TV-gruppen 27. februar 2018 Foreningsaftale Strandvejskvarteret, GF 2018, punkt 5A:TV, Søren Borch,

Læs mere

Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til?

Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Titel: Sådan kommer du i gang med din egen applikation 1. udgave -

Læs mere

A C ADE M Y. målrettet uddannelse til branchen. KONPA Academy 2018

A C ADE M Y. målrettet uddannelse til branchen. KONPA Academy 2018 A C ADE M Y målrettet uddannelse til branchen KONPA Academy 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 GRUNDLÆGGENDE KURSER 4 Grundlæggende Excel Udvidet Excel Grundlæggende PowerPoint Præsentationsteknik KOMMUNIKATION

Læs mere

Markedet for tv og streamingtjenester i Danmark. Rapportering fra Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. kvartal 2017

Markedet for tv og streamingtjenester i Danmark. Rapportering fra Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. kvartal 2017 Markedet for tv og streamingtjenester i Danmark Rapportering fra Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. kvartal 017 Markedet for tv og streamingtjenester i Danmark Indhold Definition og terminologi

Læs mere

Mediebilledet anno 2014 i et filmperspektiv

Mediebilledet anno 2014 i et filmperspektiv Mediebilledet anno 2014 i et filmperspektiv Kim Angel, Head of Media 2014 Side 1 Follow the money 6.000 5.000 4.000 3.000 2.000 1.000 0 Årlig annonceomsætning, antal mio. kr. excl. moms 2006 2007 2008

Læs mere

STRATEGI FOR CONSUMERISATION AF VIRKSOMHEDENS IT SKAL AFGØRES UD FRA FORRETNINGSVÆRDI OG ORGANISATIONENS PARATHED

STRATEGI FOR CONSUMERISATION AF VIRKSOMHEDENS IT SKAL AFGØRES UD FRA FORRETNINGSVÆRDI OG ORGANISATIONENS PARATHED IT I PRAKSIS 2012 STRATEGI FOR CONSUMERISATION AF VIRKSOMHEDENS IT SKAL AFGØRES UD FRA FORRETNINGSVÆRDI OG ORGANISATIONENS PARATHED Anvendelse af it i virksomheden bestemmes ikke længere primært af virksomhedens

Læs mere

Apps og smartphones HMI. mobil devices og produktions-it. Anders Rolann, evikali A/S

Apps og smartphones HMI. mobil devices og produktions-it. Anders Rolann, evikali A/S Apps og smartphones HMI mobil devices og produktions-it Anders Rolann, evikali A/S Agenda Kort om evikali A/S Mobil Teknologi Smartdevices Fordele og ulemper ved smart devices Vision Brug af Apps i automation

Læs mere

Erhvervsminister Brian Mikkelsen

Erhvervsminister Brian Mikkelsen Erhvervsminister Brian Mikkelsen Branchers succes og fald - den brændende platform Birger Hauge Zibra A/S 09/01-2017 Lyden af eksponentialitet Læren om den accelererende eksponentialitet Her omkring drømmer

Læs mere

Nye priser fra 1. januar 2018 og nyt digitalt indhold i tv-pakkerne

Nye priser fra 1. januar 2018 og nyt digitalt indhold i tv-pakkerne Returadresse: Stibo, Saturnvej 65, 8700 Horsens, NKU 2018 Vedr.: E/F Præstehaven Jan Møller Præstehaven 12:00 AM TV ST 7400 Herning K2707 Nye priser fra 1. januar 2018 og nyt digitalt indhold i tv-pakkerne

Læs mere

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Havde du indbrud hen over julen? Eller skal du ud nytårsaften, og er du utryg ved at efterlade huset alene? Der findes masser af teknologi, der kan hjælpe

Læs mere

Fremtidens disruption og teknologi i transportbranchen! Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke PH

Fremtidens disruption og teknologi i transportbranchen! Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke PH Fremtidens disruption og teknologi i transportbranchen! Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke PH Fremtidsforsker Marianne Levinsen Cand.scient.pol. Fremforsk, Center for Fremtidsforskning

Læs mere

PAXNET. - Den tekniske implementering - Offentlig netværks ydelser - Det fysiske netværk - Drift af netværket

PAXNET. - Den tekniske implementering - Offentlig netværks ydelser - Det fysiske netværk - Drift af netværket PAXNET - Den tekniske implementering - Offentlig netværks ydelser - Det fysiske netværk - Drift af netværket Detaljeret indhold PAXNET og standarder Data transport (X.25 baseret) Tilkoblingsmuligheder

Læs mere

Hvor tit streamer du musik/radio/tv/film/serier eller læser aviser/blade på internettet? Svarfordeling i % (f.eks. Spotify, Wimp, YouTube o.lign.

Hvor tit streamer du musik/radio/tv/film/serier eller læser aviser/blade på internettet? Svarfordeling i % (f.eks. Spotify, Wimp, YouTube o.lign. De yngste streamer mest Særligt de unge streamer musik, programmer, film og serier, mens læsning af avis/blade online er mest populær blandt de 35-54-årige. Hvor tit streamer du musik/radio/tv/film/serier

Læs mere

GF Ølstykke Vest. 28. februar Ved Carsten Haun Larsen

GF Ølstykke Vest. 28. februar Ved Carsten Haun Larsen GF Ølstykke Vest 28. februar 2017 Ved Carsten Haun Larsen 1 TV & Underholdning 2 DANMARKS BEDSTE TV PAKKE 1 Stofa s lille pakke er markedets bredeste og dækker i dag 74% af det TV der ses i Danmark ifølge

Læs mere

Vidste du? Om danskernes brug af film og serier

Vidste du? Om danskernes brug af film og serier 1 Vidste du? Om danskernes brug af film og serier METODE OG FORBEHOLD Spørgeskemaundersøgelse baseret på mere end 2.500 interview i et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 15år-79år

Læs mere

Foreningsfordele og muligheder i. Åtoften

Foreningsfordele og muligheder i. Åtoften Foreningsfordele og muligheder i Åtoften Få mere med YouSee Tv Du får ikke bare en klassisk tv-pakke. Faktisk får du noget, som I ikke kan få hos nogle andre tv-udbydere: Mulighed for at se dine yndlingskanaler,

Læs mere

ANALYSENOTAT Markedet for digitalt indhold: omfang og tendenser

ANALYSENOTAT Markedet for digitalt indhold: omfang og tendenser ANALYSENOTAT Markedet for digitalt indhold: omfang og tendenser AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Vi er i disse år vidne til en hastig digitaliseringsproces og fremkomsten af en ny digital økonomi. Det ser

Læs mere

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET STREAMING, INDHOLD OG ADGANG KONKLUSION En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at danskerne er blevet en nation af internet-mediebrugere.vi kan af undersøgelsen se, at en

Læs mere

Netteknik 1. AMU kursus nr Netværk grundlæggende ( AMU Netteknik 1 ) - anvendelse af teknologier og begreber. Formålet med kursus

Netteknik 1. AMU kursus nr Netværk grundlæggende ( AMU Netteknik 1 ) - anvendelse af teknologier og begreber. Formålet med kursus Netteknik 1 - anvendelse af teknologier og begreber AMU kursus nr. 44947 Formålet med kursus Overblik over Internet teknologier Sammenhængen mellem TCP/IP net og Pc en Ethernet-teknologi Ethernet switches

Læs mere