RØDE K ORS 201-HØ5 JSKOLEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RØDE K ORS 201-HØ5 JSKOLEN"

Transkript

1 RØDE KORS-HØJSKOLEN 2015

2 2 FUCKING FLINK Hvordan skal du hjem og være Fucking Flink? De små ting gør forskellen Det er helt sikkert et godt og kærligt spark bagi. Jeg tror, at det handler meget om vores indstilling. Vi kan ændre vores syn på hverdagen og ændre små ting, for at være mere flinke. Steen Eskildsen, København Hjælp hvor du kan Det er helt rigtigt, at vi alle sammen skal være flinke. Selvom det har givet mig noget at tænke over, så synes jeg, at jeg altid har været flink. Det handler i høj grad om at hjælpe, hvor man kan. Marie Grünnewald, Hirtshals Giv hele hånden Der hvor jeg bor, er det svært at komme ud i myldretrafikken, hvis vi ikke holder tilbage for hinanden. Når folk holder, så vinker jeg altid tak! Så man skal hellere give hele hånden end fingeren. Anne Voergaard, Hillerød Dyrke tålmodigheden Jeg bor på landet, hvor naboen er der på godt og ondt. Her er man nødt til at være flink. Men jeg vil gerne lære at være mere tålmodig. Tålmodighed kunne nemlig føre til flinkhed i et bredere format. Gert Jacobsen, Assens Holde øje med hinanden Vi skal blive bedre til at give 'thumbs up' og fortælle andre, at de ser godt ud. Jeg vil gerne spørge folk noget mere, hvordan de har det og holde øje med, om de måske har brug for opmuntring. Ulla Pedersen, Hillerød I får alle en Røde Kors-thumbs up fra redaktionen:-)

3 3 Vi skal være flinke for egen og andres skyld Fucking Flink er vejen frem, hvis vi i vores Røde Kors-fællesskab skal gøre hinanden endnu gladere. Hvad tror I, der er mest populært? At være flink eller sexet? Spørgsmålet hænger lidt i lokalet i den store sal på Vingsted Centret, så udbryder der fnisen. Ja, det var nok ikke så svært at regne ud, siger en næsten to meter høj rødhåret mand med ekstremt lange ben, der iført headset, hopper rundt i lokalet. Det er Lars AP fra Fucking Flinkbevægelsen, og han vil have os til at være flinkere. Han siger, at vi i Danmark er gode til frivilligt arbejde, curling og lykke. Men vi er ikke så gode til at være flinke ved hinanden. Flinkheden har dårlige vilkår mod brokkeriet. Det er skidt, fordi de dårlige oplevelser påvirker os tre gange så stærkt, fortæller Lars AP. Han siger, at når nogen viser overskud overfor os, så får vi også lyst til at give tilbage. Vi skal ikke være bange for at henvende os til hinanden. Inviter hele vejen til fredagsbar eller læg chokolade til naboerne i opgangen. For det er sådan, vi skaber fællesskaber. Der sker noget helt fantastisk mellem mennesker, når vi er flinke ved hinanden. Vi skal være flinke for andre og for vores egen skyld. Der skal så lidt til, fastslår Lars AP. Fucking Flinks Femfingerplan Vær utidig. Få kunderne til at købe tøj til hinanden. Brug sprækkerne. Sig prosit, når nogen nyser i prøverummet. Skab eventyr. Put små sedler i lommerne på tøjet. Vær personlig. Omskriv Cykler fjernes uden ansvar til Cykler fjernes nænsomt og kærligt. Giv mere. Tag slik med til dine frivillig-kolleger, bare fordi de er søde.

4 4 OM FÆLLESSKABER DEBAT Hvad er vigtigt for dig, for at du fortsætter med at være frivillig i Røde Kors? Nogle er frivillig for fællesskabet og sammenholdets skyld, andre er drevet af at gøre en forskel. Vi forfulgte spørgsmålet og hoppede fra samtale til samtale. "Vi skal afskaffe 'plejermentaliteten'," siger Hanne Svenstrup fra Assens, da hun og Luise Nielsen fra Aabenraa tager hul på diskussionen. Hun smiler. Hanne har været frivillig i Røde Kors i 10 år. Hun fortsætter, fordi det er rart at kunne bruge de ting, hun har med fra sit tidligere arbejdsliv som sygeplejerske. Men ordet plejer må ikke gro fast i Røde Kors. Der skal gøres plads til nye ideer. "Vi skal ikke gå så meget ned i småtingsafdelingen. Vi skal give plads til det nye. Der er en tendens til, at man ikke tåler kritik. Men jeg tror, at det i virkeligheden er en god idé, hvis vi tager det til os og ser det som en mulighed for at blive bedre," mener Hanne Svenstrup. "Plejer han skal dø! Han skal hvert fald ikke bruges som en undskyldning. De nye tanker er vigtige for fremtiden," siger Luise Nielsen. Sammenhold er nøglen Musikken lyder, og Hanne Svenstrup finder Vibeke Viberg fra Hirtshals. Her falder snakken hurtigt på sammenhol- Jeg blev bekræftet i, at en mentor til nye frivillige er en god idé, når vi skal byde dem velkommen til Røde Kors fællesskabet. Det gør vi altid i Rødby. Lili Fax Holm Vilhelmsen, Rødby. Det var en god pointe, at vi godt må pakke brokkeriet langt væk og i stedet være mere positive overfor hinanden, for brokkeriet påvirker vores fællesskab negativt. Heidi Thornam Madsen, Slagelse.

5 5 Hanna Line Jakobsen Om fællesskaber det. Vibeke har været i den lokale butik siden januar. Og der kommer samarbejdet i første række. "For mig er sammenholdet alfa og omega. Det var grunden til, at jeg startede som frivillig, og det bliver grunden til, at jeg fortsætter," siger Vibeke. I butikken i Hirtshals sørger de for at mødes uden for butikken. "Jeg er enig i, at det giver noget ekstra, at man også ser hinanden i privaten," indskyder Hanne Svenstrup. De mener begge, at det er dejligt, når man kan mærke, at man ikke kun bidrager med noget, men man også får en masse igen. Den gensidige oplevelse er med til, at de fortsætter deres arbejde i Røde Kors. Birgith er blind dames øjne Da spørgsmålet dumper ned i Birgith Rye Linds hænder, tænker hun meget på mødet med de mennesker, hun hjælper som besøgsven. Især en blind dame, som Birgith hjælper i Helsingør. "Jeg fortsætter, når jeg kan mærke, der er brug for mig. Det gør en forskel i den kvindes liv, at jeg kommer på besøg. Jeg er hendes øjne. Så længe jeg kan mærke, at der er brug for mig, så fortsætter jeg," fortæller Birgith. Ingrid Koling Møller fra Nyborg kan også mærke stoltheden over at hjælpe. "Jeg har aldrig grædt så meget eller fået så mange kram, som da jeg var med til at uddele julehjælp. 'Ja-oplevelserne' gør, at jeg fortsætter som frivillig," siger Ingrid, der har været frivillig i fire år. Hun ser frem til mange flere øjeblikke med tårer og kram. Nogle mener, der er for langt mellem mændene i Røde Kors. Hvordan får vi flere af dem med i det frivillige arbejde? Det vender jeg tilbage til lidt senere. Vi har også snakket om konflikter mange har spurgt, hvordan vi kommer rundt om dem i hverdagen? Jeg mener, at svaret er: Respekt for hinanden. Og så er det vigtigt, at vi uddanner vores ledere godt også bedre end vi gør i dag. Jeg tror, vi skal overveje at oprette et lille rejsehold af frivillige HRkonsulenter. I forhold til hvordan vi får flere frivillige, altså udover flere mænd, så skal vi oprette de aktiviteter, vi har brug for. Så skal de rigtige frivillige nok komme. Og i forhold til at rekruttere flere mænd, så er det umiddelbare svar: Smiger! Jeg fik ideer til, hvordan vi får unge frivillige. Vi skal ikke vente på, at de kommer til os, men møde dem i deres miljø. Og give dem opgaver, hvor de møder andre unge. Peter Duus Andersen, Sønderborg. Jeg blev mindet om, at Røde Kors fællesskabet var min redningsplanke, da min mand døde for seks år siden. Der var jeg i gode hænder blandt mine piger i butikken. Gudde Moeslund, Herning.

6 6 RØDE KORS HØJSKOLEN 2015 I BILLEDER Generalsekretær Anders Ladekarl gav foredrag om det internationale fællesskab, vi er en del af, og hvorfor der stadigvæk er brug for Røde Kors. Pauserne kunne også bruges til at være kreativ med toiletpapir. Værtindekorpset var oppe på scenen og præsentere sig selv, inden højskolen blev skudt i gang.

7 7 Der blev tid til at få svinget armene til et godt slag petanque i de smukke, udendørs omgivelser i Vingsted. Koret sørgerede for, at stemmebåndene og lungerne var varmede op, inden de skulle optræde lørdag aften før middagen. Weekenden blev blandt andet brugt på workshops om alt fra samarbejdet med kommunerne til nørklerne og kommunikation.

8 RØDE KORS-HØJSKOLEN 2015 MAN BLIVER JO HELT HØJ! Inge Kristensen, formand i Brande, er ikke i tvivl om, hvad hun tager med hjem fra Højskolen. Den værdi, der ligger i at være med i et fællesskab som Højskolen, vil jeg gerne give videre til mine frivillige derhjemme," siger Inge. Hun vil reklamere for den næste højskole, men i lige så høj grad sørge for fælles oplevelser for sin bestyrelse og aktivitetsledere, så de styrker deres lokale fællesskab. RØDE KORS HØJSKOLE 2015 DET TAGER JEG MED MIG HJEM Hvad vil jeg gerne huske om fælleskaber? At medmenneskeligheden altid er i centrum. Uanset vores politiske eller religiøse ståsted, så er vi altid klar til at hjælpe udsatte mennesker. Ligegyldigt hvem de er, eller hvor de er. Hvilke gode ting gør jeg allerede for at fremme fælleskabet som jeg fortsat vil gøre? Jeg vil prøve at overbevise mine venner og den danske befolkningen om, hvor fantastisk en organisation Røde Kors er, og hvor fantastiske menneskerne i Røde Kors også er. Hvad kunne jeg godt tænke mig at gøre anderledes fremadrettet i forhold til de fællesskaber, jeg indgår i? Jeg vil være med til at stå fast på Røde Kors principperne og udvise medmenneskelighed overfor mennesker, der er anderledes eller har andre synspunkter end mig selv. RØDE KORS HØJSKOLE 2015 DET TAGER JEG MED MIG HJEM Hvad vil jeg gerne huske om fælleskaber? Hvor vigtigt det er, at man gør en indsats. Vi skal være opmærksomme på vores fælles udfordringer, så vi kan løse dem. Her tænker jeg meget på vores opgave med at hjælpe de mest udsatte. Derudover skal vi gøre noget for hinanden. Vi skal gøre noget for alle dem, vi deler fællesskabet med. Og så skal man huske at gøre noget for sig selv. Hvilke gode ting gør jeg allerede for at fremme fælleskabet som jeg fortsat vil gøre? Jeg vil bruge min erfaring fra arbejdslivet til som leder at bidrage til at udvikle og styrke Røde Kors. Hvad kunne jeg godt tænke mig at gøre anderledes fremadrettet i forhold til de fællesskaber, jeg indgår i? Jeg vil gerne tage flere initiativer, når jeg ser et behov i stedet for at vente på, at folk kommer og spørger. Højskoleavisen juni Redaktion: Ditte Nørgaard Goor (ansvarshavende redaktør), Mathilde Risvig, Signe Reeholm, Klaus Nørskov, Helle Bjerre Østergaard (design/layout), Johnny Wichmann (fotograf). Tryk: Prinfovejle.

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Den svære anden bølge

Den svære anden bølge SÅDAN LYKKES DIT ANDET PARFORHOLD Den svære anden bølge AF ANNETTE AGGERBECK FOTO: GETTYIMAGES OG POLFOTO Når vi går ind i et nyt parforhold, har vi erfaringerne med os fra første ægteskab. Og hvis vi

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2015

Tale til sommerafslutning 2015 Tale til sommerafslutning 2015 Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende og til alle medarbejdere. Vi starter

Læs mere

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Modige voksne Mange voksne har ikke lyst til at tale om det, der er sket, fordi de skammer sig eller ønsker

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Manden der blandt andet var en sko

Manden der blandt andet var en sko Manden der blandt andet var en sko Jens Blendstrup 1 Det er lørdag formiddag i et hus i Smørum Nedre. Der sidder en mand under køkkenbordet. Nu kommer der en kvinde ind og sætter sig i en stol og trækker

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere