AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015"

Transkript

1 TIL VIRKSOMHEDER I BALLERUP KOMMUNE AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015 Lyst hoved med grøn bundlinie SIDE 3 Danadko Automobiler A/S bliver grønnere SIDE 9

2 Miljøavisen bliver til en erhvervsavis i Ballerup Denne udgave af Miljøavisen bliver den sidste. I stedet bliver den til en erhvervsavis med et bredere erhvervsfokus end kun miljønyheder. Du vil dermed også kunne læse om erhvervsfremmeaktiviteter, beskæftigelse og byggesagsnyheder. Af Lea Schou Eskildsen og Lill Dueholm Siden 2003 har Ballerup Kommune udgivet Miljøavisen til interesserede virksomheder og organisationer. Vi vil gerne takke for den store interesse, der har været gennem årene. Selvom dette bliver den sidste udgave af Miljøavisen i sin nuværende form, er det ikke et endeligt farvel. Vi håber, der også vil være interesse for at læse den nye erhvervsavis. i Ballerup og generelt, fortæller borgmester Jesper Würtzen. Den nye erhvervsavis forventes at udkomme første gang i første kvartal af Nyhedsbrevet ErhvervsInfo giver dig relevant nyt, inspiration fra Ballerups erhvervsliv og holder dig opdateret omkring Ballerup Kommunes vision på erhvervsområdet. Nyhedsbrevet indeholder både miljøstof, erhvervsfremmenyheder og alt muligt andet, der er relevant for dig, der har virksomhed eller arbejder i Ballerup Kommune. Et bredere erhvervsfokus Ballerup Kommune vil gerne nå bredt ud med tværfaglige erhvervsnyheder til de virksomheder, der ligger indenfor kommunegrænsen. Med den nye erhvervsavis vil virksomheder derfor kunne læse om forskellige erhvervstemaer. Der vil være historier og nyheder om alt fra miljø og klima til beskæftigelse og vækst. Ballerup Kommune er en af Danmarks største erhvervskommuner med et bredt favnende erhvervsliv. Vi vil gerne nå ud til så mange af vores virksomheder som muligt med viden og nyheder om forskellige emner. Vi arbejder på at styrke den samlede erhvervsindsats, og den nye avis vil være en god kanal, hvor virksomheder kan få et billede af, hvad der rører sig på erhvervsområdet Nyhedsbrevet ErhvervsInfo sendes én gang om måneden. Nyhedsbrevet Erhvervsinfo I mellemtiden kan du holde dig ajour med erhvervsnyheder via Erhvervsinfo, som er Ballerup Kommunes nyhedsbrev målrettet virksomheder og iværksættere. Det udkommer én gang om måneden, og sendes via mail. ErhvervsInfo holder dig orienteret om: Arrangementer Samarbejdsmuligheder Kommunens projekter Nye regler og lovgivning Inspirerende virksomheder i kommunen Sådan tilmelder du dig Scan QR-koden eller find et link til tilmeldingsformularen på Udfyld formularen med , navn, virksomhed og stilling og klik Tilmeld. Så vil du fremover månedligt modtage dugfriske nyheder fra Ballerup Kommune direkte i din mailboks. INDHOLD SIDE 2 SIDE 3 SIDE 5 SIDE 6 Miljøavisen bliver til en erhvervsavis i Ballerup Lyst hoved med grøn bundlinie Dele af affaldsreguleringen flyttes Kort nyt SIDE 8 SIDE 9 Hospitaler skal selv rense spildevandet Danadko Automobiler A/S bliver grønnere SIDE 12 Henkastet affald hvad gør jeg? 2

3 Lyst hoved med grøn bundlinie LED-lyskildevirksomheden Prolys/Sunflux med Mike Andersen i spidsen skaber massiv elbesparelse - og eksplosiv vækst. Af Christian Oxenvad, energirådgiver, Albertslund Forsyning Albertslundfirmaet Prolys ApS er siden 2007 eksploderet i omsætning og medarbejdere. Resultaterne er klare: Mangedoblet salg af kvalitets-led-pærer med høj energieffektivitet fra salgskontoret i Hersted Industripark og en fleksibel industriproduktion i Kina. Indehaver Mike Hjort Andersen deler her ud af sine erfaringer med vellykket grønt iværksætteri. Passion for Albertslund CEO Mike Hjort Andersen er passioneret Albertslund-dreng. Han er født i Horsens, men har gennem mange år været bosat i kommunen og har haft firma her siden Han har altid været rigtigt glad for at både bo og arbejde her - hans familie med to børn bor her, og han løbetræner selv på kommunens mange stier hver dag. Hans jyske dialekt skinner svagt igennem, og man kommer til at tænke på jysk købmandsskab, når man lytter til hans energiske talestrøm. Stifter af Prolys ApS Mike Andersen med en af sine nye filament-led-pærer, der udsender over 100 Lumen pr. Watt elforbrug og det i en meget høj såkaldt RA-værdi, dvs. særligt god lyskvalitet. Det har store kunder som Flügger og DR-byen for længst opdaget. Fra køkkenbord til multinational vækst i miljøteknik Den første årsomsætning var på 278 kr. - nu er tallet et pænt tocifret millionbeløb. Den elektronik- og merkonomuddannede iværksætter har været banebrydende på dansk produktog markedsudvikling af LED-lyskilder, så hans Prolys/Sunflux-lyskilder kan på en gang levere kunstlys i langt bedre kvalitet end standardvarerne fra de store udenlandske koncerner - og kan samtidig skære elforbruget helt ned. Prolys lyskilder er i modsætning til de nu forældede sparepærer kviksølvfri og overholder det såkaldte RoHs-direktiv. Derudover har firmaet en klar emballagepolitik. Elbesparelser behøver ikke være kedelige eller lig med dårligt kunstlys. Prolys vækst går nu så stærkt, at der nu for sjette gang på otte år skal skiftes til større lokaler. 3

4 Købmandsskab koblet på pionerånd Den nationalpolitiske dagsorden hedder vækst og iværksætteri. I Albertslund har Prolys for længe siden grebet den bold og koblet krav til energieffektivitet sammen med ønsket om at levere kvalitetslyskilder. Drivkraften er ønsket om at skabe en god forretning, men hvis mange fluer kan slås med et smæk, er Mike Andersen glad: Jeg opdagede, at de store lyskildekoncerner var for langsomme, og jeg så tidligt, at moderne rå High power-dioder med høj virkningsgrad og ditto lyskvalitet kunne blive til en forretning, hvis jeg satte ind med prisbillig kinesisk produktion koblet på websalg uden mellemled - og i høj grad med dansk kravspecifikation og produktudvikling. Høj RA-værdi er kodeordet Mike har et helt særligt forhold til den såkaldte RA-værdi, der fortæller, hvor mange % af de synlige farver en lyskilde kan gengive. Høj RA-værdi og samtidig høj el-effektivitet er den Jeg opdagede, at de store lyskilde koncerner var for langsomme, og jeg så tidligt, at moderne rå High power-dioder med høj virkningsgrad og ditto lyskvalitet kunne blive til en forretning tekniske udfordring med LED, og her har firmaet været tidligt ude, ved forfatteren af denne artikel, der har formidlet viden om lavenergilys i mange år. Fra en til otte ansatte til At fremtiden hed energieffektivitet var kendt af mange, da Prolys startede op på kun 8 m2 hjemme i Galgebakken i I dag skal der over m2 til for at huse lager, kontor, webshop og pakkeri i de lejede lokaler i Industriparken, og der regnes med fortsat vækst, så firmaet står igen foran en flytning. Der beskæftiges syv faste medarbejdere samt tre-fire fleksible foruden fire i Kina - og flere jobmuligheder er på vej, oplyser Mike Andersen: Vi forventer fortsat øget vækst og slutter glad med ordene: - nu er vores kunder ikke alene private slutbrugere, men også Mærsk, Flügger og DR-byen. FORSKELLIGE NAVNE SAMME VIRKSOMHED Prolys.dk ApS er Online Handelsselskab SunFlux ApS er det internationale handelsselskab og brand, med kontorer i Danmark og Kina Professional LED System ApS er handelsselskabet for import/eksport DK og b2b salg Det har i flere år været nemt at lave energieffektive LED-lyskilder, men også at få dem til at levere det højkvalitets-lys, de fleste skandinaver forbinder med godt varmt lys, har været en udfordring. Det er her, at kernen i Prolys markeds- og produktudvikling ligger. Kunstlyskilders tekniske egenskaber kan i korte træk beskrives således: RA-værdi: Den % del af det synlige lys, som en lyskilde kan gengive. RA over 90 % er godt. Kelvin: Farvetemperatur. Dagslys på en vinterdag er Kelvin. Glødepærelys er Kelvin. Lumen: Den lysmængde en lyskilde udsender. Lumen/Watt: Effektivitet. Lumen/Watt over 100 er meget effektiv. En glødepære giver ca. 15. Udviklingen af lyskilder kræver bunker af research, men i en global verden kan en GreenTech-virksomhed ligeså godt bo i Hersted Industripark i Albertslund, Danmark som i USA eller Frankrig. 4

5 Dele af affaldsreguleringen flyttes til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Det nye Miljø- og Fødevareministeriet skal, som det tidligere Miljøministeriet, stå for alle de øvrige opgaver på affaldsområdet, som omhandler de miljømæssige hensyn ved behandling af affald, herunder blandt andet ressourcestrategierne for affald, klassificering af affald, de kommunale affaldsplaner, pant- og retursystemer, farligt affald og affaldsdata. Der overflyttes i forbindelse med omlægningen fem medarbejdere fra Miljøstyrelsen til Energistyrelsen. Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet En række opgaver på affaldsområdet, der tidligere blev varetaget af Miljøministeriet, flyttes til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Baggrunden for dette skal findes i regeringsgrundlaget, hvoraf det fremgår, at Forsyningssektoren leverer el, gas, fjernvarme, vand og teleydelser til forbrugerne og aftager affald og spildevand. I dag er der et betydeligt potentiale for effektiviseringer i sektoren. Regeringen vil sikre, at vi får mere ud af forsyningssektoren. Derfor samles ansvaret for den økonomiske regulering af forsyningsområderne i et Energi-, Forsynings- og Klimaministerium til gavn for forbrugere og virksomheder. Alle opgaver indenfor forsyningsområdet, herunder at få afhentet og håndteret virksom- hedernes og forbrugernes affald, flyttes fra det tidligere miljøministerium til Energi-, Forsyningsog Klimaministeriet. Desuden er de igangværende processer med evaluering af organiseringen af affaldssektoren og effektivisering af affaldsforbrændingssektoren blevet flyttet. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet skal konkret stå for områderne: Krav til virksomheder, der indsamler affald Krav til indretning af affaldsregistre for virksomheder og anlæg, der behandler affald Godkendelse af anlæg til behandling af genanvendeligt erhvervsaffald Kommunale affaldsgebyrer Kommunale fællesskaber Anlæg for deponering af affald og anlæg for forbrænding af affald med henblik på varmeforsyning Regnskaber for og benchmarking af forbrændings- og deponeringsanlæg. Danmark får medhold i sag om kemiregler ved EU Domstolen Afgørelsen fra EU-domstolen handler kort fortalt om, hvordan man tolker EU-reglerne i forhold til indholdet af særligt problematiske kemiske stoffer i en sammensat artikel (en vare med fast form), fx en cykel. Hvis der er mere end 0,1 procent særligt problematiske stoffer i cyklen, så har forhandleren pligt til at informere forbrugeren om dette. Danmark mener, at denne regel gælder enkeltvis for alle de dele af cyklen, som i sig selv er artikler, fx håndtaget. På den måde risikerer man ikke at købe en cykel, hvor håndtaget er fyldt med særligt problematisk kemi, uden at man kan få dette oplyst. EU Kommissionen har derimod haft den opfattelse, at forhandleren ikke har pligt til at oplyse dette, hvis cyklen samlet set holder sig indenfor 0,1 procent grænsen, men denne fortolkning er nu afvist af domstolen. Danmark og seks andre lande har siden 2008 arbejdet for at overbevise EU Kommissionen om deres tolkning af kemireglerne. Kilde: Miljøstyrelsen 5

6 Kort nyt Varmepumper til varmeværkerne Energistyrelsen har etableret en tilskudsordning værkerne. Der er i alt afsat 55,2 mio. kr. til til etablering af store eldrevne varmepumper hos tilskudsordningen, og støtten vil blive uddelt fjernvarmeværker. Elektricitet fra vedvarende over tre ansøgningsrunder. Der er ansøgningsfrist den 12. oktober 2015 til første runde. Til energikilder kan dermed erstatte forbruget af naturgas og andre fossile brændsler på første runde er der afsat 27,5 millioner kroner. Ansøgningsskema og ansøgningsvejledning kan hentes på Energistyrelsens hjemmeside: www. ens.dk/varmepumper. Energiforbruget steg i første kvartal af 2015 Det faktiske danske energiforbrug steg i de vindkraftproduktion i årets tre første måneder. første tre måneder af 2015 med 0,7 pct. Det har medvirket til en større el-produktion sammenlignet med samme periode i på de centrale kraftvarmeværker og dermed Udviklingen i energiforbruget er påvirket af, et større energiforbrug. at vejret har været koldere i 1. kvartal 2015 Kilde: Energistyrelsen end i samme kvartal året før. Stigningen i energiforbruget er desuden påvirket af en lavere Kemiens Dag Konference den 26. november 2015 DI, Procesindustrien, SPT, Plastindustrien, Danmarks Farve- og Limindustri, Kemi & Life Science, Dansk Erhverv, CO Industri, Arbejdstilsynet og Miljøstyrelsen står bag arrangementet, Kemiens Dag Konferencen omhandler bl.a., hvordan den cirkulære økonomi spiller sammen med kemikalierne, og hvor kemikalier giver udfordringer for den cirkulære økonomi. Grundfos og Hewlett-Packard vil fremlægge deres erfaringer på dette område, og Cristina de Avila med flere fra EU-Kommissionen vil fortælle, hvordan visionen om cirkulær økonomi spiller sammen med kemikalie- og miljøregulering. Læs mere: Ny testmetode til dieselbilers forurening Det forventes, at der vil ske et markant fald i kørsel, før de må sælges. Det har vist sig, at luftforureningen fra dieselperson- og varebiler bilerne forurener syv gange mere med NOx, som resultat af en beslutning, som EU-landene når de kører rundt på vejene sammenholdt med netop har truffet om, at luftforureningen fra de indendørs tests, man hidtil har brugt. Når nye dieselbiler fremover skal testes ved virkelig dieselbiler skal leve op til de nye testkrav, vil det nedbringe deres bidrag til NOx-foreningen med omkring 80 %. De nye tests forventes indført inden for et par år. Reglerne vil gælde for alle nye dieselperson- og varebiler, der sælges i EU. Kilde: Miljøstyrelsen Glyphosat revurderes af EU Glyphosat, der er det aktive stof i mange ukrudtsmidler, herunder i Roundup, bliver for tiden revurderet af EU for at vurdere indvirkninger på sundhed og miljø. Det er Tyskland, som står for revurderingen. Tysklands vurdering bliver grundigt vurderet af eksperter både i EU og af Den Europæiske Fødevare Sikkerheds Autoritet (EFSA). I marts 2015 har det internationale kræftforsknings agentur (IARC) under Verdensundhedsorganisationen WHO offentliggjort, at det vurderer glyphosat som sandsynligvis kræftfremkaldende. IARC har endnu ikke publiceret sin vurdering. EU-kommissionen har bedt EFSA om at inddrage IARC s vurdering i den europæiske vurdering af glyphosat. Den endelig vurdering af glyphosat er planlagt til at være færdig i slutningen af Kilde: Miljøstyrelsen 6

7 Produkter med visse pesticider kan være ulovlige Leverandører af 22 typer af produkter indeholdende pesticider, skulle senest den 1. september 2015 have registreret sig på EU s biocidleverandørliste hos EU s kemikalieagentur, ECHA (European Chemicals Agency). Uden registrering bliver produkter, som indeholder de pågældende bekæmpelsesmidler, forbudt at markedsføre i Danmark og i resten af EU med virkning fra d. 1. september Reglerne omfatter de fleste produkter inden for træbeskyttelse, skadedyrsgift, desinfektion og konserveringsmidler, fordi de indeholder biocider. Det er bekymrende, at så få af stofferne er registreret på nuværende tidspunkt. Registreringen tager tid at gennemføre, og danske forhandlere og producenter af biocidholdige produkter kan ende med at stå i en situation, hvor deres produkter simpelthen er ulovlige at sælge, siger Sonja Canger, kontorchef i Miljøstyrelsen i juli måned. Hun opfordrer virksomhederne til at orientere sig om reglerne på Miljøstyrelsens hjemmeside, biocidinfo.dk. De nye regler for biocider og biocidholdige produkter trådte i kraft i Forhandlere, producenter, importører, distributører og grossister, som arbejder med biocidholdige produkter skal sikre sig, at deres leverandører er registrerede. Kilde: Miljøstyrelsen Danske virksomheder har stort potentiale for energibesparelser Energistyrelsen har undersøgt energibesparelser i danske virksomheder. Undersøgelserne peger på, at næsten 3 ud af 4 danske virksomheder har foretaget energispareaktiviteter inden for de seneste 5 år, og mere end halvdelen af virksomhederne forventer flere aktiviteter de kommende år. Det er især større og energitunge virksomheder, der er ivrige, mens de mindre virksomheder er mere tilbageholdende med at gå i gang. Der er imidlertid stadig et stort potentiale for energibesparelser. På baggrund af analyserne vil Energistyrelsen Danmark stadig nettoeksportør af olie og gas Danmark ventes at være nettoeksportør af olie til og med 2021og for gas endnu 9 år til og med Med nettoeksportør menes, at landets produktion af olie eller gas overstiger det hjemlige forbrug. Hvis de mulige efterforskningsressourcer i form af potentielle nye fund og skønnede ressourcer fra forbedret teknologi medregnes, forventes Danmark at kunne være nettoeksportør af både olie og gas til efter Kilde: Energistyrelsen, igangsætte en flerstrenget indsats, der omfatter målrettede informationer, værktøjer, som er enkle og anvendelige for virksomhederne, samt involvering af essentielle aktører på området. Kilde: Energistyrelsen, 7

8 Hospitaler skal selv rense spildevandet Spildevand fra hospitaler indeholder en lang række stoffer i form af blandt andet medicin og medicinrester. Det har ved undersøgelser vist sig, at de kommunale spildevandsrensningsanlæg ikke kan rense alle typer af medicin m.m. fra spildevandet. Disse stoffer kan derfor føre til skader på økosystemerne i recipienten. Derfor skal hospitalerne selv rense spildevandet for de skadelige stoffer, og flere hospitaler i hovedstadsområdet investerer i rensningsanlæg på selve hospitalet, så spildevandet renses inden udledning til det offentlige kloaksystem. dicin, hvor det er vurderet, at de kunne have en virkning på miljøet. En nøjere vurdering af disse 56 medicintyper viste, at de 24 kunne betragtes som uskadelige, da de efter indtagelse, blev udskilt som inaktive stoffer. Dermed er i alt 32 speciallægemidler identificerede som potentielt problematiske for vandmiljøet ved udledning fra hospitaler, og forbruget er blevet beregnet. For alle 32 lægemidler er der gennemført overordnede risikovurderinger og indsamlet informationer til brug for lokale miljørisikovurderinger. og der er udviklet en renseteknologi, der er en kombination af biologisk nedbrydning og oxidation, der ser ud til at være anvendelig. Hospitaler, der er planlagt lukket indenfor få år, skal ikke etablere særskilt rensning. Der anvendes ca. 600 lægemidler på danske hospitaler. Heraf er der udvalgt i alt 56 typer me- På Rigshospitalet og Herlev Hospital har der i en periode kørt forsøg med lokale rensningsanlæg, 8

9 Danadko Automobiler A/S bliver grønnere Danadko Automobiler A/S på Gungevej i Hvidovre er i gang med en række initiativer, der vil medføre forbedringer for miljøet, bedre arbejdsprocedurer og god service overfor kunderne. Sideløbende indleder virksomheden et program for medarbejdernes sundhed. Af Ole Lützen, Miljøavissamarbejdet Danadko Automobiler A/S har eksisteret i Hvidovre i omkring 30 år. De sidste ca. 20 år har virksomheden ligget på sin nuværende placering på Gungevej. Det er Lars og Joan Stendal, der ejer virksomheden. Der er 19 ansatte, og virksomheden har tre hovedaktiviteter: værksted for pladearbejde, mekanisk værksted, og et fejlfindingsværksted. Virksomheden er certificeret til fejlfinding og reparation af diesel- motorer. Virksomheden er desuden certificeret efter standarden KS 2000, der står for kvalitetssikring af karrosseriarbejde (pladearbejde). Krav til og retningslinjer for standarden er ved at være indarbejdet, og giver efter Lars Stendals opfattelse virksomheden væsentlige fordele med hensyn til systematik og ensartethed i arbejdet, samtidig med at arbejdet i hvert enkelt tilfælde kan dokumenteres præcist. Belysning På virksomheden er der i alt 254 lysstofrørsarmaturer. I dem skal der monteres LED- lyskilder. De fleste armaturer kan efter små modifikationer anvendes direkte til LED lyskilderne. Omkring 30 armaturer skal dog udskiftes. Der er beregnet en tilbagebetalingstid på måneder for investeringen i de nye lyskilder. Herefter får virksomheden fordel af den fulde besparelse Fortsættes side 10 } 9

10 } Fortsat fra side 9 ved ombytningen. Besparelsen ved at skifte til LED-lyskilder er kr ,- om året estimeret ud fra den beregnede tilbagebetalingstid. Opvarmning Virksomheden opvarmes for en stor dels vedkommende med kondenserende gaskedler, så energien i gassen udnyttes bedst muligt. Det overvejes at installere en varmepumpe i en afdeling af virksomheden, men vurderingen af, om dette er rentabelt, er endnu ikke afsluttet. Ved udskiftning af cirkulationspumper, bliver der installeret de mest energibesparende typer. Virksomhedens ventilationsanlæg har genvinding af varmen, og ca. 84 procent genvindes. Lånebiler og el-cykler Danadko Automobiler A/S har tæt på 40 lånebiler i form af varevogne og personbiler. For nylig har virksomheden indkøbt tre el-biler - en varevogn og to personbiler - til brug som lånebiler for kunderne. Hvis kunderne finder det mere praktisk at cykle, kan man låne en af virksomhedens kundecykler almindelige såvel som el-cykler. El- og hybridbilværksted Virksomheden rummer også et værksted til elog hybrid biler. Der er opsat ladestandere, og virksomheden har uddannede teknikere, som er klar til at foretage serviceeftersyn og reparation på elbiler og hybridbiler. Etableringen af værkstedet for reparation af el- og hybridbiler ses af Lars Stendal som en væsentlig del af fremtidssikringen af virksomheden. Danadko har udlejet nogle lokaler til firmaet Det Elektriske Autohus. Det er to unge iværksættere, der har fundet nye veje til at blive el-bil ejer på. De sælger og hjemtager gode, brugte el-biler; dét gør det mere økonomisk rentabelt at blive ejer. Virksomheden ser frem til et samarbejde med Det Elektriske Autohus om vedligeholdelse og reparation. Sundhedsprogram Arbejde med reparation af biler er anstrengende for kroppen; der er mange belastende stillinger, fx når man bøjer sig ind over motoren. For at modvirke, at der sker skader på kroppen, tilbyder virksomheden medarbejderne instruktion i og træning med elastikker. Også på madområdet tilstræber virksomheden, at medarbejderne får en sund kost. Der indsamles forslag til, hvilket pålæg m.m., der skal indkøbes til kantinen, og indkøbene består af ernæringsrigtige produkter. Danadko har søgt og fået støtte til sundhedsprojekterne hos Forebyggelsesfonden, der har givet tilskud i tre måneder under implementeringen af projekterne. LEAN Virksomheden har gennem LEAN systematiseret og standardiseret arbejdsgangene. LEAN betyder slank eller trimmet, og står kort fortalt for en arbejdskultur, hvor der skal være system og orden i tingene, hvor der kun anvendes de nødvendige materialer, og hvor der til stadighed optimeres. Der er sat en opslagstavle op med angivelse af medarbejdernes faste ansvarsområder og de løbende opgaver. LEAN har medført, at ansvaret for mange funktioner nu er blevet lagt ud til medarbejdere. Det gør arbejdet mere dynamisk, og alle ved, hvad de har ansvaret for. Affaldshåndtering Affaldsindsamlingen er blevet standardiseret, og der er blevet sat affaldsbeholdere op, hvor 10

11 der erfaringsmæssigt er brug for dem. Der står altid 3 beholdere til henholdsvis pap, metal og andet affald samlet. Olieprodukter Olieprodukter opbevares på en rist over en epoxybehandlet fordybning i betongulvet. Eventuelle spild vil løbe ned i fordybningen, hvorfra det kan tages op, uden at det bliver spredt til andre områder. Systematik i værkstederne Mindre reservedele er opbevaret samlet på faste pladser i værkstedet, og alt forbrug scannes ind på stedet. Reservedele til karrosseriarbejde samles - efterhånden som de modtages i separate metalbure til hver enkelt bil. Herved er der overblik over delene, og de skal ikke hentes forskellige steder under arbejdet. Miljøinitiativerne i virksomheden startede for et par år siden, og direktør Lars Stendal siger, at han til dels har fået ideerne til initiativerne på energiområdet i forbindelse med installationer i sit private hus. Det kræver en ankerperson at sørge for, at de mange initiativer implementeres, udvikles og vedligeholdes. Nogle af arbejdsområderne er Birgit Bak Søderholm en del af. 11

12 Henkastet affald hvad gør jeg? Kommunen får henvendelser fra virksomheder, borgere og boligselskaber, der efterlyser måder at håndtere problemet med henkastet affald på. Vi samler her gode råd til, hvordan man håndterer det. Birte Kvamm, affaldsmedarbejder, Albertslund Kommune Ulovligt at henkaste affald Det er ulovligt at henkaste eller anbringe affald eller lignende på fremmed grund uden ejerens tilladelse og på trods af det, er problemet stigende. Der bliver lagt affald i virksomhedernes ulåste containere, sat affald i boligselskabernes affaldsgårde og smidt affald på nedlagte skoler, i Brøndbyskoven mv. Skaf beviser til politiet Grundejere kan altid henvende sig til politiet, men det er politiet, der vurderer, om der skal rejses sigtelse eller ej. Jo bedre oplyst sagen er, jo større chance er der for, at politiet tager sagen. Fx fremmer det sagen, hvis I har et foto af synderen i gerningsøjeblikket, inklusiv eventuelt registreringsnummer på bil eller trailer - eller på anden måde har navn og adresse på vedkommende, og kan redegøre for tid og sted for overtrædelsen. Forsøg selv at stoppe problemet For at politiet går ind i sagen, skal der dog være tale om væsentlige mængder affald, og det skal være til stor gene. I skal desuden selv have forsøgt at stoppe problemet ved at tage direkte kontakt med vedkommende og oplyse ham om, at han ikke må aflæsse affaldet det pågældende sted. Derudover skal I gøre det klart, at han skal fjerne det igen, og at han næste gang vil blive politianmeldt. Selv om politiet rejser sigtelse og vedkommende får en bøde, er det affald, der er læsset af på en grund, stadig grundejerens problem. BALLERUP KOMMUNES MILJØAVIS udgives 4 gange årligt Redaktion: Ballerup Kommune, Center for Miljø og Teknik, Ansvarshavende redaktør: Lill Dueholm - Miljøavisens indhold tilrettelægges i et samarbejde mellem Ballerup Kommune og Albertslund, Brøndby, Glostrup, Greve, Hvidovre, Roskilde og Solrød Kommuner. Oplag: 500 stk. Design og grafisk produktion: Kailow Graphic A/S. Kailow er certificeret under følgende internationale standarder: ISO miljøcertificering, ISO 9001 kvalitetscertificering, DS CSR-certificering (den danske udgave af ISO for social ansvarlighed) og OHSAS arbejdsmiljøcertificering. Kailow er tilsluttet Global Compact.

AVISEN NR. 2 SEPTEMBER 2015

AVISEN NR. 2 SEPTEMBER 2015 TIL VIRKSOMHEDER I GLOSTRUP KOMMUNE AVISEN NR. 2 SEPTEMBER 2015 Letbanen giver Bymidten i Glostrup et løft SIDE 2 Vi cykler til arbejde SIDE 9 Letbanen giver Bymidten i Glostrup et løft Den kommende letbane

Læs mere

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015 TIL VIRKSOMHEDER I BRØNDBY KOMMUNE AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015 Efterårets tilsynskampagner SIDE 2 Erhvervslivets stærke stemme SIDE 10 Alarm for olielagstykkelse i olieudskiller Olieudskiller med kabler

Læs mere

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015 TIL VIRKSOMHEDER I HVIDOVRE KOMMUNE AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015 ÅRGANG 22 Støj fra virksomheder SIDE 2 Stor bioteknologisk virksomhed i Hvidovre SIDE 10 Støj fra virksomheder Drift af virksomhed kan skabe

Læs mere

TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 3 SEPTEMBER 2015 AVISEN. Fra spildvarme til fjernvarme i Havdrup SIDE 10

TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 3 SEPTEMBER 2015 AVISEN. Fra spildvarme til fjernvarme i Havdrup SIDE 10 TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 3 SEPTEMBER 2015 AVISEN Fra spildvarme til fjernvarme i Havdrup SIDE 10 Solrød Biogas klar til start Der har været drøn på færdiggørelsen af byggeriet over sommeren,

Læs mere

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB UDENRIGSMINISTERIET ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB 1 Indholdsfortegnelse: 1. Grønt regnskab side 1 2. Samlet forbrug

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

AVISEN NR. 2 JUNI 2015

AVISEN NR. 2 JUNI 2015 TIL VIRKSOMHEDER I ALBERTSLUND KOMMUNE AVISEN NR. 2 JUNI 2015 Lyst hoved med grøn bundlinie SIDE 2 Igen et godt år for den grønne udvikling i Albertslund SIDE 4 Lyst hoved med grøn bundlinie LED-lyskildevirksomheden

Læs mere

Energibesparelser i Praksis. Rådgivning

Energibesparelser i Praksis. Rådgivning Energibesparelser i Praksis Rådgivning Program for i dag Hvorfor spare på energien? Walk and Talk hos IRON Pump Hvor kan I spare? Kom godt i gang Opsamling og tak for i dag IRON Pump A/S er en 105 år gammel

Læs mere

Det politiske arbejde med strategiske energiprojekter. Niels Hörup Borgmester i Solrød Kommune

Det politiske arbejde med strategiske energiprojekter. Niels Hörup Borgmester i Solrød Kommune SOLRØD Comwell KOMMUNE Køge Strand Borgmester / den 25. Niels november Hörup 2014 Det politiske arbejde med strategiske energiprojekter Niels Hörup Borgmester i Solrød Kommune 1 SOLRØD Comwell KOMMUNE

Læs mere

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Varmepumper i et energipolitisk perspektiv Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Dagsorden: Den energipolitiske aftale 2012 Stop for installation af olie- og naturgasfyr Den energipolitiske aftale

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 1 Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 Hvad fortæller tallene 4 Forbruget måles 6 Elforbrug 6 Varmeforbrug 8 Vandforbrug 10 Brændstofforbrug

Læs mere

Spar el Spar 10-35 % af elforbruget i jeres afdeling

Spar el Spar 10-35 % af elforbruget i jeres afdeling www.elspareportalen.bl.dk Spar el Spar 10-35 % af elforbruget i jeres afdeling Foto: Colourbox Kaysergården. Foto: Boligforeningen 3B Kaysergården sparer år efter år Kaysergården i København har de sidste

Læs mere

SANSERNE OG FORSTANDEN

SANSERNE OG FORSTANDEN KLOAKLAB FAGLIG FORMIDLING FOR SANSERNE OG FORSTANDEN 3.-10. klasse BIOFOS FRA SPILDEVAND TIL GRØN BIOGAS Nyt undervisningsforløb stiller skarpt på CO 2 -reduktion, ressourcer og grøn omstilling Det er

Læs mere

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Borgmesterpagten Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 1 Forside: Døvehøjskolen Castberggaard har udskiftet oliefyret med solceller og varmepumper;

Læs mere

NOTAT 12. december 2008 J.nr. 070101/85001-0069 Ref. mis. Om tiltag til reduktion af klimagasudledningen siden 1990.

NOTAT 12. december 2008 J.nr. 070101/85001-0069 Ref. mis. Om tiltag til reduktion af klimagasudledningen siden 1990. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 200 Offentligt NOTAT 12. december 2008 J.nr. 070101/85001-0069 Ref. mis Side 1/5 Om tiltag til reduktion af klimagasudledningen siden 1990. Miljøstyrelsen

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015.

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. Punkt 10. Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. 2012-38084. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender, at den indsats, der er beskrevet

Læs mere

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energi effektivisering Den mest bæredygtige energi er

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING Kære Læser Det er blevet tid til nyt fra VE til proces-ordningen. Siden ordningens start har VE til proces modtaget knap 450 ansøgninger for mere end 900 mio. kr. I 2015 har VE til proces-ordningen 340

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus Grønt regnskab www.klima.ku.dk/groen_campus Københavns Universitet (KU) er blandt Danmarks største arbejdspladser. Omkring 50.000 medarbejdere og studerende har deres daglige gang på knap 1 mio. m 2. En

Læs mere

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro 12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010 (det talte ord gælder) 7. oktober 2010 Intro Tak! De sidste par uger har været noget hektiske. Som I ved barslede Klimakommissionen

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune Teknik og Miljø Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune o o Indledning Resultater o Hvad skal der ske i 2013 Hvad fortæller tallene Metodebeskrivelse Forbruget måles o o o o o o o Elforbrug

Læs mere

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO2-opgørelse 2010 og handlingsplan 2011. Indledning

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO2-opgørelse 2010 og handlingsplan 2011. Indledning Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune CO2-opgørelse og handlingsplan 2011 Indledning 1 Ringsted Kommune underskrev aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive klimakommune den 16. marts.

Læs mere

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Læringsaktiviteten: Besøg DOLL s lyslaboratorier i Hersted Industripark Fag Klassetrin Natur/teknologi/Biologi/Geografi/Fysik-kemi Mellemtrin og udskoling Varighed

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Pressemeddelelse Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Materialet er klausuleret til torsdag den 28. februar 2013 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske

Læs mere

Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark

Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark x Hvem er vi? indkøber varme hos DONG/Studstrupværket Forbrændingsanlægget i Lisbjerg RenoSyd i Skanderborg Skanderborg Fjernvarme Overskudsvarme leverer varme

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends SDU 31. maj 12 Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends På vej mod en vedvarende energi-region Syddanmark / Schleswig-Holstein Sune Thorvildsen, DI Energibranchen Dagsorden Energiaftale af 22. marts

Læs mere

Program. Side 1. Velkomst v/ borgmester Hans Barlach

Program. Side 1. Velkomst v/ borgmester Hans Barlach Program Kl. 16.00 Velkomst v/ borgmester Hans Barlach Kl. 16.10 Introduktion til klimanetværket v/ Christian Rahbek, virksomhedsrettet klimakonsulent Hvad er klimanetværket for virksomheder, og hvad får

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Det Energipolitiske Udvalg 2007-08 (2. samling) EPU alm. del Bilag 104 Offentligt Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Afgifter bremser genbrug af energi

Afgifter bremser genbrug af energi Organisation for erhvervslivet 9. februar 2009 Afgifter bremser genbrug af energi AF CHEFKONSULENT TROELS RANIS, TRRA@DI.DK Danmark går glip af varmegenanvendelse for mindst 1,2 mia. kroner om året. Det

Læs mere

Derudover er der ligeledes et håb om at kunne nedbringe udgifterne til brændstof/energi og vedligeholdelse.

Derudover er der ligeledes et håb om at kunne nedbringe udgifterne til brændstof/energi og vedligeholdelse. Frederiksberg Kommune el skraldebil Statusrapport august 2014 Projektets formål Frederiksberg Kommune erstatter en konventionel diesel-skraldebil med en el-skraldebil. Formålet er at gøre affaldsindsamlingen

Læs mere

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2012

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2012 CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2012 Kilder til CO 2 -udledningen samt udvikling i perioden 2006 til 2012 CO 2 -udledningen er i perioden 2006 til 2012 faldet med 25 % (figur 1). Dermed er byrådets mål

Læs mere

Behov for flere varmepumper

Behov for flere varmepumper Behov for flere varmepumper Anbefaling til fremme af varmepumper Dansk Energi og Dansk Fjernvarme anbefaler i fælleskab: 1. At der hurtigt tages politisk initiativ til at give økonomisk hjælp til etablering

Læs mere

FREMTIDENS PRODUKTION

FREMTIDENS PRODUKTION FREMTIDENS PRODUKTION DN mener, at Danmark i 2040 skal have en produktion, som ikke er til skade for natur og miljø og som i mange tilfælde derimod vil bidrage til et bedre miljø. Dette skal ske ved en

Læs mere

Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger

Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger Potentialer for energibesparelser i danskernes boliger. Konkrete og enkle energispareforslag fra TEKNIQ din installatør gir dig råd Danskerne og energibesparelser

Læs mere

Nu bliver varmen dyrere

Nu bliver varmen dyrere Nu bliver varmen dyrere Det er i denne tid, at det for alvor begynder at blive koldt. Men det kan blive en dyr fornøjelse for de danske husstande at holde varmen. Energipriserne går hele tiden opad. Af

Læs mere

Gasdrevne varmepumper og split anlæg (hybrid) Samspil mellem fossil og alternativ energi. af Brian Nielsen Robert Bosch A/S

Gasdrevne varmepumper og split anlæg (hybrid) Samspil mellem fossil og alternativ energi. af Brian Nielsen Robert Bosch A/S DGF Gastekniske Dage 2011 Gasdrevne varmepumper og split anlæg (hybrid) Samspil mellem fossil og alternativ energi af Brian Nielsen Robert Bosch A/S 1 DGF Gastekniske Dage 2011 Markedet ønsker grønne og

Læs mere

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 Klimaproblemerne hænger sammen med, at der allerede er sket og forventes at ske en yderligere

Læs mere

Hvorfor energieffektivisering?

Hvorfor energieffektivisering? Hvorfor energieffektivisering? Seminar om energieffektivisering i den 4. december 2010 Klimaudfordringen 70 60 Business as usual 62 Gt 9,2 mia. mennesker Højere levestandard 50 Gt CO2 40 30 Ny og eksisterende

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler mb/d UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE- OG GASRESSOURCER 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non-conventional oil Crude

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

Hver tredje virksomhed skal have miljøtilladelse til driften

Hver tredje virksomhed skal have miljøtilladelse til driften 28. oktober 2010 Hver tredje virksomhed skal have miljøtilladelse til driften Miljøtilladelser. Hver tredje virksomhed i Region Midtjylland skal have en driftstilladelse fra miljømyndighederne. Det er

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

Krav til lyskilder - forhandlere

Krav til lyskilder - forhandlere Krav til lyskilder - forhandlere Ecodesign og Energimærkning Ecodesign Leverandørrettet - leverandørkrav Minimumskrav til energieffektivitet Mindstekrav til brugsegenskaber Mindstekrav til omfang af information

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE OG GASRESSOURCER mb/d 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non conventional oil Crude

Læs mere

Energieffektiv belysning og god lyskvalitet. Øget anvendelse af mere energieffektive lyskilder. v/poul Erik Pedersen, Elsparefonden

Energieffektiv belysning og god lyskvalitet. Øget anvendelse af mere energieffektive lyskilder. v/poul Erik Pedersen, Elsparefonden Energieffektiv belysning og god lyskvalitet Øget anvendelse af mere energieffektive lyskilder v/poul Erik Pedersen, Elsparefonden Elforbruget i husholdningssektoren Fordeling på slutanvendelser (ekskl.

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

Energieffektivitet og grøn vækst: sådan bidrager Danfoss

Energieffektivitet og grøn vækst: sådan bidrager Danfoss Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 346 Offentligt MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Energieffektivitet og grøn vækst: sådan bidrager Danfoss Kim Christensen President Danfoss Heating

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Katalog over virkemidler

Katalog over virkemidler der kan nedbringe forbruget af importerede fossile brændsler Indhold Kortsigtede virkemidler... 2 Byggeri... 2 H1. Reduktion af indetemperatur om vinteren... 2 H2. Energitjek, energibesparelser og udskiftning

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

AVISEN NR. 2 JUNI 2015

AVISEN NR. 2 JUNI 2015 TIL VIRKSOMHEDER I HVIDOVRE KOMMUNE AVISEN NR. 2 JUNI 2015 ÅRGANG 22 Hvis miljøuheldet sker SIDE 3 Nyt netværk for mindre virksomheder SIDE 9 Miljøtilsynsberetning for 2014 Hvert år indsender Hvidovre

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Opgørelse af energisparetiltag inden for transport i energiselskabernes spareindsats

Opgørelse af energisparetiltag inden for transport i energiselskabernes spareindsats NOTAT 14. marts 2013 J.nr. 2598/1244-0021 Ref. jtj/pb/ Opgørelse af energisparetiltag inden for transport i energiselskabernes spareindsats Besparelser i transport indgår i aften af 13. november 2012 om

Læs mere

Et grønt skridt foran

Et grønt skridt foran DAB s grønne profil Et grønt skridt foran I DAB vægter vi hensyn til miljøet højt. Ikke blot i forhold til driften på hovedkontoret og lokalkontorerne, hvor vi i dag har et CO2 neutralt elforbrug, men

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 7 Adresse: Postnr./by: Birkeparken 228B 5240 Odense NØ BBR-nr.: 461-439462-043 Energikonsulent: Torben Stange Nielsen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 8 Adresse: Multebærvænget 12 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-104347-001 Energikonsulent: Bjarne Jensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

har I styr på vandforbruget?

har I styr på vandforbruget? har I styr på vandforbruget? spar vand spar penge: få tilskud til vandbesparende installationer vi skal spare på vandet ikke fordi der mangler vand, men fordi der snart mangler rent vand Rent vand er en

Læs mere

Tilskud til el-intensive virksomheder. 26. januar 2016, Energistyrelsen

Tilskud til el-intensive virksomheder. 26. januar 2016, Energistyrelsen Tilskud til el-intensive virksomheder 26. januar 2016, Energistyrelsen En energieffektiv industri Index 1975 = 100 Udviklingen i industriens energieffektivitet Manufacturing 140 120 100 80 60 40 20 Final

Læs mere

Brug pæren også når den er gået

Brug pæren også når den er gået Undgå forurening med kviksølv fra lyskilder: Brug pæren også når den er gået SPAREPÆRER OG LYSSTOFRØR INDEHOLDER KVIKSØLV. De skal indsamles korrekt for at undgå udledning af kviksølvet. Desværre ender

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Brobæklunden 101-147 Brobæklunden 101 5260 Odense S Bygningens energimærke: Gyldig fra 12. oktober 2012 Til den 12. oktober

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

Side 1 / 7 Side 2 / 7 Side 3 / 7 Side 4 / 7 Side 5 / 7 Side 6 / 7 Side 7 / 7 Svendborg Kraftvarme Miljøberetning for 2014 1) Miljøpolitik Gældende for strategiplan 2013-2016 og virksomhedsplan 2014. Svendborg

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kildeagervej 14 Postnr./by: 2690 Karlslunde BBR-nr.: 253-051639 Energikonsulent: Finn Albrechtsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft!

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! www.sonnenkraft.dk Derfor er solvarme genialt forever clever Der er masser af god energi i solen Solenergi og energireserver sat i forhold til jordens

Læs mere

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Norgesvej 60 Postnr./by: 4700 Næstved BBR-nr.: 370-018278 Management Firma: Management Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

Dagsordenpunkt. Status for CO2-udledningen i Gladsaxe i 2014. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen

Dagsordenpunkt. Status for CO2-udledningen i Gladsaxe i 2014. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen Dagsordenpunkt Status for CO2-udledningen i Gladsaxe i 2014 Beslutning Tiltrådt. Gennemgang af sagen By- og Miljøforvaltningen har beregnet udledningen af CO2 i Gladsaxe i 2014 og præsenterer i de følgende

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges.

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges. De nye købmænd Aktørerne i affaldssektoren er fremtidens nye ressourcekøbmænd. Blandt varerne på hylderne er fosfor, kulstof og sjældne metaller, som findes i affaldet. Den fagre nye ressourceforretning

Læs mere

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år,

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år, MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spar energi og CO2 i dag Løsningerne er klar! 517millioner tons CO2 kunne spares hvert år, hvis Europa fordoblede brugen af fjernvarme til 18-20 % og samtidig øgede andelen

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Hi 051 Esthersvej 34 2900 Hellerup Bygningens energimærke: Gyldig fra 19. oktober 2012 Til den 19. oktober 2019. Energimærkningsnummer

Læs mere

Projektet "Energi på tværs",

Projektet Energi på tværs, Projektet "Energi på tværs", Energikortlægning for Ballerup Kommune www.ballerup.dk Energikortlægning 2 Energikortlægning 3 Energikortlægning 4 Energikortlægning 5 Energikortlægning 6 Energivision Energivisionen

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

Udsendelsen DR Penge om De Dyre Sparepærer

Udsendelsen DR Penge om De Dyre Sparepærer Udsendelsen DR Penge om De Dyre Sparepærer Onsdag den 29.02.2012 viste DR Penge en udsendelse om De Dyre Sparepærer. Baggrunden for udsendelsen er den kommende udfasning af glødepæren, hvor det pr. 1/9-2012

Læs mere

Godt på vej. - Klimaresultater i PFA

Godt på vej. - Klimaresultater i PFA Godt på vej - Klimaresultater i PFA Forord I PFA er ansvaret overfor kunderne og samfundet en vigtig del af fundamentet. Det ansvar er vi bevidste om, både når vi driver forretning, og når vi ser på vores

Læs mere

ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013

ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013 ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013 Side 1 af 8 Energirapport for E/F Herman Bangs Have Frederiksberg Kommune ønsker at sætte fokus på mulighederne for at gennemføre energibesparelser i boligejendomme på

Læs mere

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011 CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011 Kilder til CO 2 -udledningen samt udvikling i perioden 2006 til 2011 CO 2 -udledningen er i perioden 2006 til 2011 faldet med 18 % (figur 1). Det er godt på vej mod

Læs mere

Biocidforordningen (EU) 528/2012. Esra Alici Pedersen, MST Pesticider & Genteknologi

Biocidforordningen (EU) 528/2012. Esra Alici Pedersen, MST Pesticider & Genteknologi Biocidforordningen (EU) 528/2012 Esra Alici Pedersen, MST Pesticider & Genteknologi Lad os få et overblik Produkter omfattet af dansk godkendelsesordning: - Træødelæggende svamp - Algevækst - Slimdannende

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

ROSKILDE KOMMUNES KLIMAPOLITIK KONKRETE INDSATSER

ROSKILDE KOMMUNES KLIMAPOLITIK KONKRETE INDSATSER ROSKILDE KOMMUNES KLIMAPOLITIK KONKRETE INDSATSER Afdeling for Byudvikling 1 Byrådets vision for Roskilde Kommune på klimaområdet er: Roskilde Kommune vil sikre en bæredygtig kommuneudvikling, medvirke

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Kløverprisvej 87 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-043631-001 Energikonsulent: Tom Kjørnæs Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen

Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen 1 VE% Andel vedvarende energi (uden Shell) 12,0 10,0 10,7 9,5 8,0 6,0 6,2 6,7 6,8 VE%EU 4,0 2,0-2006 2008 2009 2011 2013

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014. Vridsløselille Andelsboligforening

GRØNT REGNSKAB 2014. Vridsløselille Andelsboligforening GRØNT REGNSKAB 214 Vridsløselille Andelsboligforening Introduktion Grønt regnskab for Vridsløselille Andelsboligforening (VA) som helhed. Regnskabet udarbejdes årligt for at følge forbrugsudviklingen for

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 8

Energimærkning SIDE 1 AF 8 SIDE 1 AF 8 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Gl. Jennumvej 1 8900 Randers 730-016974-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Energimærkningen udføres

Læs mere

Ledelsesguide til klimaindsatser

Ledelsesguide til klimaindsatser Ledelsesguide til klimaindsatser Ledelses guide til klimaindsatser Denne guide er tænkt som en hjælp til at organisere klimaindsatser i virksomheder. Guiden vil derfor både indeholde konkret vejledning

Læs mere

Elforsk programmet prioriterer at:

Elforsk programmet prioriterer at: Elforsk programmet prioriterer at: Styrke indsatsen for energieffektivisering set i lyset af den europæiske CO2 kvoteregulering Styrke integrationen af design, funktionalitet, brugervenlighed og omkostningseffektivitet

Læs mere