Gæsteprincippet - Status

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gæsteprincippet - Status"

Transkript

1 Vejforum Side 1 Gæsteprincippet - Status Advokat Benedicte Galbo Kammeradvokaten Advokat Anders Valentiner-Branth Horten

2 Side 2 (BG) Private fællesveje Samme gæsteprincip gælder Offentlige veje Lov om offentlige vej 106 Privatvejsloven 52

3 Forskellen på det offentligretlige gæsteprincip og det privatretlige (AVB) Offentlige myndigheders ejendomsret er af begrænset betydning, jf. f.eks. U H og U H. Vejlovens 106 og privatvejslovens 52 må forstås i en offentligretlig kontekst, og derfor kan de f.eks. påberåbes også over for den kommune, der selv ejer den pågældende vej, jf. det anførte i Metro-dommen herom. Betydningen af forvaltningsretlige grundsætninger f.eks. om saglighed, proportionalitet og lighed?

4 Side 4 Hjemmel (BG) Offentlige myndigheder kan kun træffe sådanne beslutninger om veje, som lovgivningen giver mulighed for, jf. UfR H og UfR H For offentlige myndigheder gælder i øvrigt krav om 1.saglighed 2.lighed 3.proportionalitet Gæsteprincippet gælder også for offentlige vejejere

5 Side 5 Kommunernes problem (BG) Hvornår disponeres i medfør af vejlovgivningen? Hvornår disponeres i medfør af anden lovgivning? Hjemlen i lovgivningen er afgørende for besvarelsen af disse spørgsmål. UfR H (støjskærme i Greve)

6 Side 6 Ret til at anbringe ledninger? (BG) Vejbestyrelsen skal give samtykke, jf. fx vejlovens 101 og 106. Saglige grunde må ikke være til hinder for et samtykke.

7 Har ledningsejeren ret til at få sine ledninger placeret i de offentlige veje (AVB) Særligt om offentligretlige samtykkebestemmelser, såsom bestemmelserne i vejlovens 101 og 106. Der skal altså gode almene grunde til for, at en offentlig myndighed kan afskære en ledningsejer fra at placere sine ledninger i et sådant infrastrukturareal.

8 Side 8 Kravet om formålsbestemthed I mange år gjaldt gæsteprincippet i vejloven kun, når det arbejde, der nødvendiggør flytningen, hovedsageligt tjener vejformål, jf. f.eks. det anførte af Abitz i den kommenterede vejlov. Se også pkt. 55 i vejlovscirkulæret. På baggrund af de senere års praksis giver det efter vores opfattelse ikke længere mening at tale om et gæsteprincip udelukkende til vejformål. Nu skal arbejdet blot være iværksat af vejmyndigheden inden for rammerne af de formål, som vejmyndigheden kan varetage. Se UfR H og UfR H. Vi skal altså nærmest ud i magtfordrejning, før myndigheden rammer ved siden af.

9 Ledningsarbejdet skal være nødvendigt (AVB) Vejmyndigheden har pligt til at tage hensyn til ledningsejeren, jf. det anførte i vejlovscirkulæret og de forvaltningsretlige grundsætninger. Dette er fast antaget i praksis, jf. f.eks. Taksationskommissionens afgørelse i M3- sagen og Østre Landsrets dom i Metro-sagen. Landsrettens dom i M3-sagen - der af formelle grunde ikke blev stadfæstet af Højesteret, da Højesteret helt afviste at behandle sagen - var formuleret på følgende måde: Det følger af gæsteprincippet, at en anlægsmyndighed ved projektering af og udførelse af et anlægsprojekt har pligt til at tage hensyn til ledningsejernes interesser. I det omfang der som følge af anlægsændringer herefter ikke udføres arbejde på ledningerne, beror dette på iagttagelsen af denne pligt. De udgifter, som er forbundet med iagttagelsen af pligten, kan efter gæsteprincippet ikke pålægges ledningsejerne.

10 Side 10 Hensyntagen? (BG) Anlægsmyndigheden har pligt til ved vejbyggeri at tage hensyn til ledninger, som er omfattet af gæsteprincippet. Det, som Vejdirektoratet og ledningsejerne er uenige om, er, hvor meget hensyn der skal tages. Hvor store omkostninger har anlægsmyndigheden pligt til at afholde for at tage hensyn til ledningsejerne?

11 Hvem skal betale for projektændringer af hensyn til ledningsejeren (AVB) Vejmyndigheden har ikke hjemmel til at opkræve betaling for sådanne tilpasninger af anlægsprojektet fra ledningsejeren. Se f.eks. Metro-dommen om en sivetunnel på Skøjtevej. M3-sagen om tilpasning af støjskærme og om projekteringsarbejder på afløbsledning er ligeledes gode eksempler. Ekspropriationskommissionen har også i en nyere kendelse af 12. juni 2009 i SCAsagen udtalt, at det følger af gæsteprincippet, at der ved udformningen af vejprojektet skal tages fornødent hensyn til ledningsejerens interesser, så at der ikke sker indgreb i eksisterende ledninger, hvis det kan uden væsentlige meromkostninger for vejprojektet. Se også Ekspropriationskommissionens kendelse af 19. oktober 2010.

12 Side 12 Praksis om hensyntagen (BG) TK kendelse af 20. juni 2006 i M3-sagen Metro-dom om en sivetunnel på Skøjtevej EK kendelse af 12. juni 2009 i SCA-sagen EK kendelse af 19. oktober 2010

13 Finder gæsteprincippet anvendelse, efter at et vejareal er nedlagt (AVB) Læren om statusskift er død, jf. det anførte i U H, og en ledning placeret i privat areal på et gæsteprincip vil også være placeret efter vejlovens gæsteprincip, når det pågældende private areal overgår til at være offentlig vej. Skulle noget tilsvarende gøre sig gældende, når en vej nedlægges, vil en ledningsejer skulle gå fra at respektere et formålsbestemt gæsteprincip til et langt bredere privat gæsteprincip. Et eksempel vil belyse forskellen. Skur til kr. og elkabel til 6 mio. kr. Se også hidtidig praksis: landsrettens dom i metro-sagen, administrativ praksis og responsa fra Responsumudvalget under Den danske Landsinspektørforening.

14 Side 14 Statusskift (BG) Hvilken betydning har det for en ledningsejers rettigheder og pligter, at et areal skifter status fra privat areal til vej eller fra vej til privat areal? Vejdirektoratets svar: Ingen betydning det er fastslået ved Højesterets dom i UfR

15 En aftale er en aftale? Eller hvad? (AVB) Både det lovbestemte og det ulovbestemte gæsteprincip kan fraviges ved aftale. I Danmark er hovedreglen aftalefrihed. Nå to parter har indgået en aftale, vil det herefter som klart udgangspunkt være parternes fælles forståelse af, hvad der blev aftalt på det tidspunkt, hvor aftalen blev underskrevet, der er afgørende for, hvordan aftalen skal forstås. Foreligger der en aftale, skal denne således fortolkes på sædvanlig vis med henblik på at fastslå, hvorvidt aftalen indebærer, at gæsteprincippet er fraveget.

16 Kan gæsteprincippet kun være fraveget, når der er betalt for ledningens tilstedeværelse (AVB) Når der er betalt for ledningens tilstedeværelse, er der en klar formodning for, at gæsteprincippet er fraveget. Derimod kan der ikke sluttes modsætningsvist fra manglende betaling til, at gæsteprincippet ikke er fraveget ved aftale, da en sådan modsætningsslutning ville stride mod hovedreglen om, at der er aftalefrihed. Der skal derfor i sådanne situationer ske en konkret vurdering af de indgåede aftaler, og dette kan også give anledning til tvister. Hvad betyder det f.eks., at det er aftalt, at en ledning skal have ret til at være placeret uforstyrret.

17 Ekspropriationskommissionens kendelse af 19. oktober 2010 (AVB) Deklarationens ordlyd: Ledningsejer har ret til at lade anbringe og opretholde et 132 kv kabelanlæg, og Der må på arealet over kabelanlægget ikke etableres veje uden efter nærmere aftale med Selskabet Ekspropriationskommissionen fandt ikke, at der med denne tinglyste deklaration var den fornødne dokumentation for beskyttelse, idet der bl.a. blev henvist til et generelt princip, der skulle være fastslået i U H

18 Side 18 Aftaler og deklarationer (BG) Aftalefrihed er et grundprincip: Når en ledningsejer og en arealejer indgår aftale om nedlægning af en ledning, kan de selv bestemme, om gæsteprincippet skal gælde eller ikke. Har ledningsejeren betalt for at få lov til at placere en ledning, gælder gæsteprincippet ikke, medmindre andet kan bevises. Har ledningsejeren ikke betalt, gælder gæsteprincippet, medmindre andet kan bevises. Ved tvivl må aftalen fortolkes.

19 Side 19 Deklarationer (BG) Deklarationer er aftalevilkår, som er sikret ved tinglysning. Deklarationer må fortolkes som enhver anden aftale. Ex.: EK kendelse af 19. oktober 2010 (Vintapperrampen). Se også UfR H.

20 Ledningsejers retsstilling efter anlægsprojektet (AVB) Ledningsejernes retsstilling i fremtiden; Gør en ledningsomlægning op med oprindelige rettigheder? Betyder anlægsmyndighedens betaling, at ledningsejer har fået erstatning for tab af rettigheder (ekspropriationserstatning)? Landsretten anførte i M3-sagen U H følgende: Landsretten lægger til grund, at ledningsejeren for så vidt angår ledninger, der oprindeligt har ligget i privat areal, ved den af anlægsmyndigheden betalte omlægning er blevet holdt skadesfri og således ved den skete omlægning ikke har lidt noget økonomisk tab i forhold til rettighederne til den nedlagte ledning SCA-sagen viser, hvad retstilstanden er, når det kan dokumenteres, at der ikke er givet erstatning for mistede rettigheder.

21 Fremtidig retsstilling Status efter ledningsomlægninger Videreførelse af særlige rettigheder eller gæsteprincippet? Ekspropriationskommissionen, møde 22. april 2009 (omlægning af SCAs ledninger i forbindelse med M3 og M11): For så vidt angår den del af ledningen, der har ligget på privat areal, sikret ved tinglyst ledningsdeklaration, for hvilken der er betalt erstatning, har der derimod ikke været tale om noget gæsteprincip. Kommissionen finder, at denne del af ledningen fremover bør ligge på samme vilkår som hidtil, således at denne del af ledningen ikke er omfattet af gæsteprincippet i Vejlovens 106. Det forhold, at Vejdirektoratet betaler for en omlægning af ledningen for at opfylde forpligtelserne i henhold til deklarationen, kan efter kommissionens opfattelse ikke føre til, at denne del af ledningen fremover skal ligge på mere ugunstige vilkår for ledningsejerne end hidtil. Erstatning for fremtidig forringelse af rettigheder Forringelse af vilkår må ske mod fuld erstatning for ulempe

22 Side 22 Ledningsomlægning i forb. med vejarbejder (BG) Ledninger omfattet af gæsteprincippet: Ledningsejer betaler ledninger fortsat omfattet af gæsteprincippet. Ledninger ikke omfattet af gæsteprincippet: Anlægsmyndigheden betaler ledninger i vej bliver omfattet af gæsteprincippet. Forelæg for Kommissionerne, som kan fravige udgangspunktet.

23 Side 23 Kontaktoplysninger Kammeradvokaten Vester Farimagsgade København V Horten advokatfirma Philip Heymans Allé 7 Box Hellerup Tlf Fax mail@kammeradvokaten.dk Tlf Fax info@horten.dk

Status på Gæsteprincippet

Status på Gæsteprincippet Status på Gæsteprincippet Indhold: Gæsteprincippet ukendt for udenforstående Vigtigt for ledningsejerne Der er sket et skred efter en række domme Gæsteprincippet gennemgås ud fra disse domme Hvad har ledningsejerne

Læs mere

Dansk Ledningsejerforum kan

Dansk Ledningsejerforum kan LOVGIVNING Tekst: Anders Valentiner-Branth, Henrik Sauer og Line Markert, Horten Advokatfirma foto: HNG Gæsteprincippet og betaling ved omlægning af ledninger Retstilstanden er mere nuanceret, end den

Læs mere

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Da programmet blev fastlagt, håbede vi, at den nye lov var vedtaget inden dages indlæg. I stedet vil lovforslaget blive kommenteret specielt

Læs mere

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA DISPOSITION Vejdirektoratets behov for ledningsomlægninger Sagsgang i forhold til ledningsejere Gæsteprincippet

Læs mere

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1 HMN GasNet P/S John Thorn Slide 1 Gæsteprincippet - aktuelle regler og afgørelser Der omlægges mange ledninger pga. diverse store projekter. Pga. ny jernbane København-Ringsted omlagt gasledninger for

Læs mere

KØBENHAVNS METRO LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET. Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Metroens etape 3 (påbegyndt ca. 2003)

KØBENHAVNS METRO LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET. Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Metroens etape 3 (påbegyndt ca. 2003) LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET Ved specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll KØBENHAVNS METRO Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Ledningsprotokoller Gravearbejder Metroens etape 3 (påbegyndt ca.

Læs mere

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET - de seneste afgørelser 1 gæste verbum BØJNING: -r, -de, -t UDTALE: [ˈgεsdə] Betydninger 1. opholde sig midlertidigt eller kortvarigt et sted, fx som turist eller for at give en koncert

Læs mere

Hvor står vi med gæsteprincippet. - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder

Hvor står vi med gæsteprincippet. - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder Vejforum 2017 Hvor står vi med gæsteprincippet - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder 1 Indhold - Gæsteprincippets mødre - Hvad

Læs mere

SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET. 5. December 2018

SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET. 5. December 2018 SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET 5. December 2018 1 STATUS SIDEN SIDST 1. Hvem skal betale for prøvegravninger? 2. Er gæsteprincippet fraveget i ledningsdeklarationer med oplysning om betalt erstatning? 3.

Læs mere

UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll

UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 1 PROGRAM 1. Velkommen 2. Nyheder om gæsteprincippet 3. Forsyningspligt

Læs mere

Status på gæsteprincippet og gravearbejder

Status på gæsteprincippet og gravearbejder Status på gæsteprincippet og gravearbejder 6. december 2017 1 PROGRAM Prøvegravninger betaling for at påvise ledningens nøjagtige placering forud for et vejarbejde? Nyt for gammelt - Kendelse af 9. juni

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 Sag 251/2016 DONG Energy Sales & Distribution A/S og Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen for begge) mod Transport- og Bygningsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. oktober 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 Sag 51/2018 (1. afdeling) Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen) mod Transport-, Bygnings- og Boligministeriet (advokat Sarah Jano) Biintervenient

Læs mere

Gæsteprincippet ledninger i vejen

Gæsteprincippet ledninger i vejen Gæsteprincippet ledninger i vejen Af Landinspektører Christian Holmgaard Graversen, Landinspektørfirmaet Jens Bo I/S, chg@jensbo.dk, Henriette Liisberg-Larsen, LIFA A/S Landinspektører, hll@lifa.dk og

Læs mere

Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll

Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll 2 Disposition 1. Højesterets definition på gæsteprincippet 2. Den nye lov om offentlige veje bestemmelser og bemærkninger

Læs mere

Transportudvalget L 141 Bilag 3 Offentligt

Transportudvalget L 141 Bilag 3 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 141 Bilag 3 Offentligt Transportministeriet Frederiksholms kanal 27F 1220 København K Sendt pr. mail til: trm@trm.dk og dog@trm.dk Dato: Svinninge 5. januar 2015 HØRINGSSVAR

Læs mere

Principielle afgørelser i 2015 på vejlovens område

Principielle afgørelser i 2015 på vejlovens område Principielle afgørelser i 2015 på vejlovens område Ivan Skaaning Hansen, Vejdirektoratet, Jura Vejforum, 2. december 2015 Mine emner Ubrudt fortov Forretningsmæssig udnyttelse Vintapperrampesagen 2. Den

Læs mere

Sidste nyt om gæsteprincippet

Sidste nyt om gæsteprincippet Sidste nyt om gæsteprincippet Aarhus, den 3. november 2016 2 Program 1. Lidt om gæsteprincippet 2. Østre Landsrets dom af 16. maj 2016 sammensatte anlægsprojekter 3. Højesterets dom af 21. september 2016

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 5. februar 2013 11/16848 EGENBETALING AF VEJBELYSNING I brev af 26. oktober 2011 har grundejerforeningen klaget over Kommunens afgørelse af 29. september 2011 om

Læs mere

DEN NYE PRIVATVEJSLOV SET UDEFRA

DEN NYE PRIVATVEJSLOV SET UDEFRA Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 152342 DEN NYE PRIVATVEJSLOV SET UDEFRA AF ANDERS VALENTINER-BRANTH OG HENRIK SAUER Folketinget har vedtaget en ny privatvejslov,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 Sag 100/2016 (1. afdeling) Frode Sejr Hansen (advokat Jørgen Iversen, beskikket) mod Esbjerg Kommune (advokat Hans Peter Storvang) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klimaanlæg i veje. Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015

Klimaanlæg i veje. Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015 Klimaanlæg i veje Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015 Klimaanlæg i veje 2 3 Klimaanlæg i veje Der var engang, hvor vi brugte ordet klimaanlæg om anlæg, der styrer ventilation

Læs mere

Status på naboretten og ledningsområdet

Status på naboretten og ledningsområdet Status på naboretten og ledningsområdet Oplægsholdere Sarah Jano, Advokat, Senior Manager, Kammeradvokaten Jeanette R. Zinck Østergaard, Fagkoordinator Arealerhvervelse, Vejdirektoratet, Naboretten i udvikling?

Læs mere

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G Dato 9. december 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/14281-11 Side 1/7 Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej

Læs mere

D O M. Afsagt den 19. september 2013 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Gunst Andersen og Ann-Britt Belisario (kst.)).

D O M. Afsagt den 19. september 2013 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Gunst Andersen og Ann-Britt Belisario (kst.)). D O M Afsagt den 19. september 2013 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Gunst Andersen og Ann-Britt Belisario (kst.)). 23. afd. nr. B-626-12: Energinet.dk (advokat Anders Valentiner-Branth)

Læs mere

Skybrudssikring på private fællesveje

Skybrudssikring på private fællesveje Dato 28. marts 2017 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 17/03360-3 Side 1/5 Skybrudssikring på private fællesveje H har ved mail af 17. februar 2017 anmodet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2014 13/14833-12 x x x AFGØRELSE I SAGEN OM NEDLÆGGELSE AF DELE AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet Os klage af den 15. juli 2013 over, at kommunen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. maj 2015 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. maj 2015 Sag 270/2013 (1. afdeling) Energinet.dk (advokat Anders Valentiner-Branth og advokat Bjarne Becher Jensen) mod Vejdirektoratet

Læs mere

Klimasikring - LAR-løsninger på vejarealer. Vejforum 6. december 2018

Klimasikring - LAR-løsninger på vejarealer. Vejforum 6. december 2018 Klimasikring - LAR-løsninger på vejarealer Vejforum 6. december 2018 Vibeke Stærdahl Nielsen René Aggersbjerg Landinspektørfirmaet LE34 Klimaforandringer er et stigende problem Hvor skal vi gøre af vandet?

Læs mere

I brev af 11. januar 2016 har K klaget over Mariagerfjord Kommunes afslag af 16. december 2015 på opstilling af bom på den private fællesvej, Søtofte.

I brev af 11. januar 2016 har K klaget over Mariagerfjord Kommunes afslag af 16. december 2015 på opstilling af bom på den private fællesvej, Søtofte. Dato 29. juni 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/00595-17 Side 1/7 Opstilling af bom Kommunens j. nr.: 05.14.07-G01-51-15 I brev af 11. januar 2016

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. april 2010 09/07866 EKSPROPRIATION TIL OFFENTLIG VEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage fra advokaten på vegne af K og N C T over Kommunens afgørelse af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. marts 2019 Sag 181/2018 Københavns Kommune (advokat Anders Valentiner-Branth) mod A (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byrets fogedret

Læs mere

ADMINISTRATION AF PRIVATE FÆLLESVEJE

ADMINISTRATION AF PRIVATE FÆLLESVEJE BYENS FORANDRING HVAD SKAL DER NU TIL? ADMINISTRATION AF PRIVATE FÆLLESVEJE Tom Løvstrand Mortensen samt Karina Anna Petersen, begge LIFA, og advokat Tue Trier Bing, Horten 6. december 2018 1 PRIVATE FÆLLESVEJE

Læs mere

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1.

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1. Dato 8. april 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/16754-18 Side 1/6 Spærring af vejadgang til Vestre Strandvej 6 I brev af 20. november 2015 har Landinspektører

Læs mere

Udfordringer ved arbejder i offentligt areal. NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017

Udfordringer ved arbejder i offentligt areal. NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017 1 Udfordringer ved arbejder i offentligt areal NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017 Om LETT Lasse Møller Advokat Energi & Forsyning LETT Advokatpartnerselskab Gennemgå udfordringerne ved arbejde i offentligt

Læs mere

Gæsten, der ikke vil være gæst

Gæsten, der ikke vil være gæst Gæsten, der ikke vil være gæst Ejendomsjura og som ikke vil betale for ikke at være gæst tekst: Marius Frisbæk Skjødt Landinspektørstuderende En række meget omtalte ledningssager har i løbet af de senere

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april 2013 12/05101-22 Søren Peter Kongsted spk@vd.dk 7244 3113 OMLÆGNING AF NY VEJADGANG I brev af 10. maj 2012 har du på vegne af ejeren af R vej 41, klaget

Læs mere

Ministerielle skrivelser m.m.

Ministerielle skrivelser m.m. Ministerielle skrivelser m.m. Om særlig råden over vejareal har Vejdirektoratets i brev af 19. december 2007 udtalt: Lyngby-Taarbæk Kommune har i e-mail af 24. oktober 2007 bedt Vejdirektoratet om en udtalelse

Læs mere

Afgørelse af Faxe Kommunes afgørelse af 10. oktober 2014 om istandsættelse og fremtidig vedligeholdelse af den private fællesvej, Sygehusvej

Afgørelse af Faxe Kommunes afgørelse af 10. oktober 2014 om istandsættelse og fremtidig vedligeholdelse af den private fællesvej, Sygehusvej Dato 10. februar 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon 72 44 30 22 Dokument 14/12597-17 Side 1/7 Afgørelse af Faxe Kommunes afgørelse af 10. oktober 2014 om istandsættelse og fremtidig

Læs mere

Lov om Private Fællesveje

Lov om Private Fællesveje Lov om Private Fællesveje Istandsættelse og Vedligeholdelse 17. Før kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, at en privat fællesvej skal istandsættes eller vedligeholdes, eller om at ændre en tidligere

Læs mere

Afgørelse af klage over Helsingør Kommunes påbud om fjernelse af materiel på vejarealet på den private fællesvej Skellebækbakken

Afgørelse af klage over Helsingør Kommunes påbud om fjernelse af materiel på vejarealet på den private fællesvej Skellebækbakken Jens Oluf Brandorff Skellebækbakken 10 3140 Ålsgårde Dato 22. februar 2017 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon Dokument 16/12247-17 Side 1/5 Afgørelse af klage over Helsingør Kommunes

Læs mere

KOORDINATION AF VEJ- OG LEDNINGSARBEJDER SØREN BREDAHL HENRIKSEN OG IVAN SKAANING HANSEN, VEJDIREKTORATET

KOORDINATION AF VEJ- OG LEDNINGSARBEJDER SØREN BREDAHL HENRIKSEN OG IVAN SKAANING HANSEN, VEJDIREKTORATET KOORDINATION AF VEJ- OG LEDNINGSARBEJDER SØREN BREDAHL HENRIKSEN OG IVAN SKAANING HANSEN, VEJDIREKTORATET GRAVETILLADELSER GÆLDENDE REGLER Vejlovens 101, stk. 1, 105 forhandle med politiet Privatvejslovens

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING 17. JUNI 2010 HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING Højesteret har ved dom af 10. juni 2010 fastslået, at en advokat ikke kan kræve betaling af klientens forsikringsselskab

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune redegør i udtalelse af 23. juni 2014 for indholdet af aftalen.

Lyngby-Taarbæk Kommune redegør i udtalelse af 23. juni 2014 for indholdet af aftalen. Dato 7. november 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/14172-2 Side 1/5 Lyngby-Taarbæk Kommunes serviceaftale vedrørende private fællesveje Statsforvaltningens

Læs mere

Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017

Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017 Dato 14. marts 2018 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon +45 7244 3112 Dokument 17/17593-11 Side 1/8 Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017 Jeres

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. december 2012 11/15362 NEDLÆGGELSE AF STIAREAL I brev af 27. september 2011 har advokaten på vegne af klagerne klaget over Kommunes afslag af 31. august 2011

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 15. februar 2013 12/13320 AFVISNING AF KLAGE OG VEJLEDNING OM DOBBELTKOTELETBEN Vejdirektoratet har behandlet din forespørgsel af 15. november 2012. Du har henvendt

Læs mere

Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads

Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads Dato 17. marts 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/11122-15 Side 1/5 Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads I e-mail af 30. juli 2015 har

Læs mere

Private fællesveje. - hvor svært kan det være? Tue Trier Bing, juridisk konsulent, COWI A/S 6 DECEMBER 2017 VEJFORUM

Private fællesveje. - hvor svært kan det være? Tue Trier Bing, juridisk konsulent, COWI A/S 6 DECEMBER 2017 VEJFORUM Private fællesveje - hvor svært kan det være? Tue Trier Bing, juridisk konsulent, COWI A/S 1 Overblik Hvad er en privat fællesvej? Vej, gade, bro eller plads, der ikke er en offentlig vej, og som fungerer

Læs mere

Påbud vedrørende overkørsel til Skådevej

Påbud vedrørende overkørsel til Skådevej Dato 8. januar 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/16658-9 Side 1/8 Påbud vedrørende overkørsel til Skådevej Vejdirektoratet har behandlet din klage

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 5. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 5. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 5. december 2011 Sag 303/2010 (2. afdeling) Københavns Kommune, Kultur og Fritidsforvaltningen (advokat Michael Holsting) mod Synoptik A/S (advokat Flemming Horn Andersen)

Læs mere

Private fællesveje Principielle og aktuelle afgørelser

Private fællesveje Principielle og aktuelle afgørelser Private fællesveje Principielle og aktuelle afgørelser René Aggersbjerg cand.jur., Landinspektørfirmaet LE34 Dok ID.: D13-107825 Indhold Kan den uendelige historie slutte? Særlig råden eller? Vedligeholdelse

Læs mere

NOTAT 1. INDLEDNING ANDERS VALENTINER-BRANTH ADVOKAT HENRIK SAUER ADVOKAT FREDERIKSBERGGADE KØBENHAVN K

NOTAT 1. INDLEDNING ANDERS VALENTINER-BRANTH ADVOKAT HENRIK SAUER ADVOKAT FREDERIKSBERGGADE KØBENHAVN K ANDERS VALENTINER-BRANTH ADVOKAT HENRIK SAUER ADVOKAT FREDERIKSBERGGADE 16 1459 KØBENHAVN K TEL +45 33 11 45 45 FAX +45 33 11 80 81 AVB@NNLAW.DK HS@NNLAW.DK 1. OKTOBER 2018 REF. 67.803 NOTAT OM KOLDING

Læs mere

Du har på vegne af dine klienter S og L, klaget over Kommunens afgørelse af 19. juni 2014, om istandsættelse af den private fællesvej N vej 96-98.

Du har på vegne af dine klienter S og L, klaget over Kommunens afgørelse af 19. juni 2014, om istandsættelse af den private fællesvej N vej 96-98. Dato 11. september 2014 Dokument 14/10156 Side Klage over Kommunens afgørelse af 19. juni 2014 om istandsættelse Du har på vegne af dine klienter S og L, klaget over Kommunens afgørelse af 19. juni 2014,

Læs mere

Vores afgørelse Kommunens afgørelse af 11. marts 2015 er ulovlig. Vi skal derfor bede Aalborg Kommune om at tilbagekalde påbuddet.

Vores afgørelse Kommunens afgørelse af 11. marts 2015 er ulovlig. Vi skal derfor bede Aalborg Kommune om at tilbagekalde påbuddet. Dato 28. august 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon 7244 3135 Dokument 15/05373-29 Side 1/5 Fjernelse af granitgrus i rabatareal Vejdirektoratet har behandlet en klage af 23. marts 2015

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2011 10/07895 NEDLÆGGELSE AF VEJAREAL Vejdirektoratet har behandlet din klage af 21. juni 2010 på vegne af klagerne, N vej 6, over Kommunens afgørelse

Læs mere

Afgørelse af klage over påbud om fjernelse af genstande fra vej Syddjurs Kommunes sagsnr. 13/15101

Afgørelse af klage over påbud om fjernelse af genstande fra vej Syddjurs Kommunes sagsnr. 13/15101 Dato 20. maj 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/03893-12 Side 1/6 Afgørelse af klage over påbud om fjernelse af genstande fra vej Syddjurs Kommunes sagsnr.

Læs mere

Vi skal derfor anmode kommunen om at trække sin afgørelse tilbage og genoptage sagen.

Vi skal derfor anmode kommunen om at trække sin afgørelse tilbage og genoptage sagen. Dato 19. maj 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/02249-43 Side 1/5 Afvist partsstatus vedr. vejomlægning Kommunens sagsnr.: 11/4902 I e-mail af 1. februar

Læs mere

NOTAT OM GRUNDLAGET FOR AT AFREGNE FORTOVSTAKSTERNE FOR 2018 OG FOR OPKRÆVNING AF ADMINISTRATIONSTILLÆG EFTER VEJLOVEN

NOTAT OM GRUNDLAGET FOR AT AFREGNE FORTOVSTAKSTERNE FOR 2018 OG FOR OPKRÆVNING AF ADMINISTRATIONSTILLÆG EFTER VEJLOVEN ADVOKATPARTNERSELSKAB WWW.NNLAW.DK FREDERIKSBERGGADE 16 1459 KØBENHAVN K CVR. NR. 32 30 33 74 TEL +45 33 11 45 45 FAX +45 33 11 80 81 LFB@NNLAW.DK 12. SEPTEMBER 2018 REF. 66.249 NOTAT OM GRUNDLAGET FOR

Læs mere

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 159978 TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND 1. INDLEDNING Vordingborg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 Sag 230/2015 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Kristian Mølgaard for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den

Læs mere

LER-loven. Vejforum, december 2018

LER-loven. Vejforum, december 2018 LER-loven Vejforum, december 2018 Lov nr. 1674 af 26. december 2017 om ændring af lov om registrering af ledningsejere 2 Formålet med loven er at udmønte Regeringens, KL s og Danske Regioners Fællesoffentlige

Læs mere

Vejdirektoratet har den 7. juli 2014 modtaget din forespørgsel vedrørende kommunens opkrævning af administrative omkostninger.

Vejdirektoratet har den 7. juli 2014 modtaget din forespørgsel vedrørende kommunens opkrævning af administrative omkostninger. Dato 24. juli 2014 Dokument 14/09681 Side Svar på forespørgsel om vejsyn Vejdirektoratet har den 7. juli 2014 modtaget din forespørgsel vedrørende kommunens opkrævning af administrative omkostninger. Dit

Læs mere

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG BILAG 8 LEDNINGSANLÆG HASLØV & KJÆRSGAARD Oktober 2017 Forlængelse af udløbsledninger til Øresund mellem Bukkeballevej og Mikkelborg Dan B. Hasløv,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

Det gøres gældende, at nu har Silkeborg kommune truffet afgørelser i forhold til klager i medfør af vejloven.

Det gøres gældende, at nu har Silkeborg kommune truffet afgørelser i forhold til klager i medfør af vejloven. Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 www.horten.dk Vejdirektoratet Sendt pr. mail til Ivan Skaaning Hansen og Tom Løvstrand Mortensen Poul Hvilsted Dir +45 3334

Læs mere

Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup

Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup Dato 4. februar 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/15428-10 Side 1/5 Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup Vejdirektoratet har behandlet din

Læs mere

Vi mener på den baggrund, at kommunens afgørelse ikke er i overensstemmelse med privatvejslovens 57, stk. 2, hvorfor den er ulovlig.

Vi mener på den baggrund, at kommunens afgørelse ikke er i overensstemmelse med privatvejslovens 57, stk. 2, hvorfor den er ulovlig. Dato 3. november 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/13272-6 Side 1/7 Afgørelse af klage over fjernelse af skilte på Falkonergårdsvej Vejdirektoratet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 Sag 79/2014 A og B (advokat Peter Vilsøe) kærer afgørelse om nægtelse af genoptagelse i sagen: C (advokat Lars Langkjær) mod D (selv) I tidligere

Læs mere

LEDNINGSPROTOKOL H430 HAGEBRO - SKIVE H SHUNT I RUNDKØRSEL VED SKIVE MAJ 2012

LEDNINGSPROTOKOL H430 HAGEBRO - SKIVE H SHUNT I RUNDKØRSEL VED SKIVE MAJ 2012 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 22.05.2012 1 Magnus Vilstrup Andersen mva@niras.dk 96 30 65 18 LEDNINGSPROTOKOL H430 HAGEBRO - SKIVE H430.04 SHUNT I RUNDKØRSEL VED SKIVE MAJ 2012 Thomas Helsteds

Læs mere

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer:

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer: Graveregler og ledninger VEJ EU, 6. 7. november 2018 Graveregler og ledninger VEJ-EU, 6. 7. november 2018 Tom Løvstrand Mortensen, LIFA A/S tlm@ Telefon: 63136923 Ledningspakken Ledningspakkens elementer:

Læs mere

Afslag på nedlæggelse af privat fællesvej på matr. nr. 5e Ølsted By, Ølsted

Afslag på nedlæggelse af privat fællesvej på matr. nr. 5e Ølsted By, Ølsted Dato 26. oktober 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/09945-18 Side 1/7 Afslag på nedlæggelse af privat fællesvej på matr. nr. 5e Ølsted By, Ølsted

Læs mere

Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9)

Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9) Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9) Aktuelle emner 2 1. Vejen i Vejen 2. Ekspropriation til ledninger 3. Erstatning - fradrag for fordele 4. Borgernes

Læs mere

Afgørelse af klage over afslag på opklassificering af Klostervænget kommunens sagsnr. 16/12698

Afgørelse af klage over afslag på opklassificering af Klostervænget kommunens sagsnr. 16/12698 Dato 15. december 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/11187-14 Side 1/6 Afgørelse af klage over afslag på opklassificering af Klostervænget kommunens

Læs mere

Hertil kommer, at du ønsker, at kommunen udsteder et påbud til Hyldebo Grundejerforening om at etablere en midlertidig adgang.

Hertil kommer, at du ønsker, at kommunen udsteder et påbud til Hyldebo Grundejerforening om at etablere en midlertidig adgang. Dato 17. maj 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/02002-12 Side 1/5 Medd. klager, at afgør. er lovlig I brev af 5. februar 2016 har du på vegne af L

Læs mere

Vi skal derfor bede Kommunen tage stilling til disse udlæg efter privatvejslovens 11, stk. 2 og 4.

Vi skal derfor bede Kommunen tage stilling til disse udlæg efter privatvejslovens 11, stk. 2 og 4. Dato 6. august 2014 Dokument 14/01667 Side Klage over sagsbehandling ved arealoverførsel - Den private fællesvej F vej Folketingets Ombudsmand har i brev af 28. maj 2014 til Vejdirektoratet bedt direktoratet

Læs mere

De tekniske og juridiske udfordringer for et bygasselskab, gæsteprincippet mm.

De tekniske og juridiske udfordringer for et bygasselskab, gæsteprincippet mm. De tekniske og juridiske udfordringer for et bygasselskab, gæsteprincippet mm. Den nye ringmetro i København Eksempler på udfordringerne Anlægsloven Højesteret og Vejloven KE s dilemma Den røde tråd nyt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 11/2010 Pantebrevsselskabet af 2. juni 2009 A/S (advokat Jakob Stilling) mod Scandinavian Securities ApS (advokat Sv. Falk-Rønne) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 29. august 2016

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 29. august 2016 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 29. august 2016 Sag 218/2015 (2. afdeling) Custom House ApS (advokat Lotte Noer) mod Vejdirektoratet (advokat Jacob Schall Holberg) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag Dato 21. marts 2018 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/10446-39 Side 1/5 Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag D har i e-mail af 15. juni 2017

Læs mere

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017 Dato 12. september 2017 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon +45 7244 3112 Dokument 17/10079-18 Side 1/7 Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni

Læs mere

Vi kan konstatere, at kommunen alene har truffet afgørelse efter privatvejslovens 26, 27 og 33.

Vi kan konstatere, at kommunen alene har truffet afgørelse efter privatvejslovens 26, 27 og 33. Dato 14. september 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/06327-40 Side 1/9 Klage over godkendelse af ændret vejudlæg, matr. nr. 54f Strøby By, Strøby

Læs mere

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Dato 28. juli 2014 Dokument 13/21309 Side Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Vejdirektoratet har behandlet jeres klage over Kommunens afgørelse af 2. oktober

Læs mere

Vejledende udtalelse om kommuners mulighed for at afholde udgifterne til istandsættelse og vedligeholdelse af private fællesveje

Vejledende udtalelse om kommuners mulighed for at afholde udgifterne til istandsættelse og vedligeholdelse af private fællesveje Fredericia Kommune Gothersgade 20 7000 Fredericia Sagsnr. 2012-01552 Doknr. 149916 Dato 19-12-2013 Vejledende udtalelse om kommuners mulighed for at afholde udgifterne til istandsættelse og vedligeholdelse

Læs mere

Styrelsen skriver blandt andet, at Danmark i henhold til EU s luftkvalitetsdirektiv (2008/50/EF) er forpligtet til at overvåge luftkvaliteten

Styrelsen skriver blandt andet, at Danmark i henhold til EU s luftkvalitetsdirektiv (2008/50/EF) er forpligtet til at overvåge luftkvaliteten Dato 30. marts 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/00153-11 Side 1/5 Afslag på ansøgning om flytning af luftmålestation, H.C. Andersens Boulevard

Læs mere

TEMADAG OM DEN NYESTE LOVGIVNING

TEMADAG OM DEN NYESTE LOVGIVNING TEMADAG OM DEN NYESTE LOVGIVNING DANSK FJERNVARME René Frisdahl Jensen, advokat Den 14. januar 2016 NY PRAKSIS VEDRØRENDE UDTRÆDELSE side 2 PRAKSIS VEDR. UDTRÆDELSESGODTGØRELSE side 3 Der har tidligere

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 4. juni / Ivan Skaaning Hansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 4. juni / Ivan Skaaning Hansen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. juni 2013 13/01595-4 Ivan Skaaning Hansen ih5@vd.dk 7244 3112 Næstved Kommune, Center for trafik Center for trafik Farimagsvej 65 4700 Næstved Att. Per Carl

Læs mere

NOTAT OM INDDRAGELSE AF VEJE I KLIMA- PROJEKTER

NOTAT OM INDDRAGELSE AF VEJE I KLIMA- PROJEKTER Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 161588 NOTAT OM INDDRAGELSE AF VEJE I KLIMA- PROJEKTER 1. INDLEDNING HOFOR Spildevand Holding A/S

Læs mere

Ministerielle skrivelser m.m.

Ministerielle skrivelser m.m. Den danske Landinspektørforening Landinspektørens Meddelelsesblad - De blå sider juni 2002 Ministerielle skrivelser m.m. Om hvilke ejendomme, der som tilgrænsende ejendomme skal pålægges bidrag til vedligeholdelse

Læs mere