Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder"

Transkript

1 Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 41 Bygherre: Tage Knudsen ISBN

2 2 Indledning. Tage Knudsen har en gård i Hulbæk ved Ørum ca. midt imellem Viborg og Randers. Han er en af de landmænd Viborg Stiftsmuseum har samarbejdet med de sidste 10 år og før den tid har hans far, Viggo Knudsen flere gange anmeldt fund af oldsager. Gården er placeret på de ret gode jorder lige nord for en gammel smeltevandsdal fra istiden (Figur 1). Bækken Søbæk løber i denne dal, som er en del af Nørreådalen, der mod øst løber ud i Randers Fjord. Figur 1: Placeringen af Tage Knudsens gård ved Ørum. Højdedragene nord for ådalen rummer mange kendte fortidsminder. Det gælder ikke mindst gravhøje sten- og bronzealder samt bopladser fra jernalderen. Det har derfor ikke været overraskende, at vi har fundet nye fortidsminder næsten hver gang Tage Knudsen skulle foretage anlægsarbejder.

3 3 Første gang museet foretog arkæologiske undersøgelser hos Tage Knudsen og hans familie var i , da der skulle bygges et helt nyt stuehus lige nord for gårdens daværende bygninger (Figur 2). Tæt på stedet var tidligere registreret en gravhøj, og derfor var det oplagt at foretage en prøvegravning for at se, om gravhøjen eller andre anlæg skulle blive berørt. Resterne af gravhøjen viste sig dog ikke at blive berørt, men til gengæld blev der fundet spor efter både en boplads og brandgrave fra ældre jernalder. Endvidere fandtes også spor efter aktiviteter fra yngre stenalder. Figur 2. Gravhøje (røde) og arkæologisk undersøgte områder (grønne) ved Tage Knudsens gård. I 2005 skulle gården udvides med en ny stald og samtidig skulle en gyllebeholder flyttes. Museet foretog en mindre prøvegravning og besigtigede desuden den gravede grøft ned til den syd for gården beliggende nye gyllebeholder. Der blev fundet enkelte stolpehuller og andre anlægsspor. Fundene viste, at der i ældre jernalder havde været en eller flere bopladser syd for gården. En af disse bopladser blev for alvor truet i 2008, da stalden fra 2005 skulle udvides videre mod syd, og denne gang måtte der derfor foretages en egentlig udgravning for at undersøge og dokumentere sporene efter de berørte dele af bopladsen. I det følgende er det især resultaterne fra udgravningen af bopladsen, der skal fremlægges, men da bopladsen mod syd formodentlig er fra samme tid som fund ved stuehuset, er det også relevant at omtale nogle af disse fund.

4 4 Boplads fra ældre jernalder, ca f. kr. Ved udgravningerne i 2008 fandtes spor efter 4 langhuse, nogle gruber samt enkelte andre anlægsspor (figur 3). Sporene efter det nordligste af langhusene var blevet ødelagt ved anlæggelsen af en vej uden om den stald, der blev opført i Figur 3. Oversigtsplan over anlægsspor fra udgravning i Der er næsten kun bevaret spor efter stolpehuller til de tre langhuse, hvis grundplan vi kunne fastlægge med sikkerhed (figur 4). En umiddelbar sammenligning viser, at nok er alle langhusene næsten Ø-V orienterede og treskibede, men der er alligevel nogle væsentlige forskelle. For let at kunne sammenligne husenes grundplaner er de vist på figur 4 i samme størrelsesforhold (1:100). Forskellene kommer især til udtryk i husenes forskellige størrelse (Tabel 1). Således er hus II klart mindre end både hus I og hus III. Desuden har hus III givetvis været noget smallere end de to andre huse. Hus III ser endvidere kun ud til at have haft en indgang i sydsiden, mens de

5 5 to andre huse har haft to indgange placeret over for hinanden. Endelig har det største af husene, nemlig hus I, haft tre sæt tagstolper i vestdelen, mens de to andre huse kun har haft to sæt. Det kan også ses, at der er spor efter en rumadskillelse lige øst for indgangen i hus I. Dette hus har derfor formodentlig haft en væg med en dør mellem vestdelen, som sandsynligvis har været beboelsesende, og østdelen, som formodes at have været staldende. Selv om der ikke fandtes spor efter en rumadskillelse i de to andre langhuse, kan det godt have været tilfældet. Fraværet af sådanne spor kan skyldes bevaringsforholdene. Figur 4. Grundplaner af jernalderhusene II, III og I (1:100). De fire langhuse er placeret på en sådan måde, at det er mest sandsynligt, at de har afløst hinanden. Uden at det kan afgøres med sikkerhed, kan man overveje, om det mindste hus II er det ældste og det største hus I det yngste.

6 6 Tabel 1. Oversigt over udvalgte elementer i langhusenes konstruktion og dimensioner Anlæg Længde Tværspænd Bredde Areal Andet Hus II ,65-2,80 Ca. 5,0 Ca. 60 m2 Hus III 15,5-17 2,20-2,45 Ca. 4,6 Ca. 75 m2 Kun én indgang Hus I ,70-3,00 Ca. 5,4 Ca. 85 m2 Rumadskillelse Hus IV???? Der blev også fundet enkelte andre anlæg, det er værd at nævne. Lige vest for hus I fandtes således en stor formodet råstofgrube (K23), hvor man kan have gravet ler op til brug for f. eks. til klining af husenes vægge. I denne grube fandtes bopladsaffald i form af lerkarskår og knusesten (fig. 5 og fig. 6). Man kan overveje, om det har været praktisk at have et stort, mere eller mindre opfyldt hul så tæt på husene. Måske har gruben kun været benyttet i forbindelse med ét af langhusene. Der blev i øvrigt fundet en anden endnu større grube ca. 30m længere mod sydvest (se figur 3), men den blev ikke undersøgt nærmere. Lerkarskårene fra K23 kan dateres til førromersk jernalder, formodentlig til tiden omkring f. Kr. Figur 5: Større skårflager til et knust og kasseret lerkar i grube K23. Nævnes skal også grube K40, der blev fundet lige øst for hus I (figur 3 og figur 4). Denne grube havde et markant sort trækulfarvet lag, der viste, at der havde været ild i gruben. I gruben fandtes ud over et forkullet stykke af en træstamme både nogle få lerkarskår og en flad, kløvet sten (figur 6), der langs kanten viser spor efter flere afslåede stykker. Et gæt kunne være, at man i gruben har produceret trækul til brug for smedens arbejde med jern, og at stenen er et af smedens kasserede arbejdsredskaber.

7 7 Figur 6. Lerkarskår og knusesten fra grube K23 samt tilhugget kløvet sten fra grube K40 Samlet antages det, at der i det undersøgte område har ligget en enkelt gård i fire faser. Ingen af husene ser ud til at være brændte. Antager det, at husene har haft en levetid på omkring 35 år, så har man måske boet på stedet i en periode på knap 150 år. Ud fra husenes typer og de lerkarskår, der blev fundet ved udgravningen, skal de 150 år formodentlig placeres ind et sted i tidsrummet mellem 350 og 50 f. Kr. Nærmere kommer vi det ikke indtil videre.

8 8 Bopladsen i lokal sammenhæng. Der er efterhånden gjort en del fund fra ældre jernalder både ved Hulbæk og ved Ørum (figur 7). Fundene omfatter både mange spor efter bopladser, nogle fattige og en enkelt meget rig grav samt et depotfund i engene syd for Ørum. Vi kan derfor nu begynde at danne os et billede af forholdene i denne del af Ørum sogn i tiden f. Kr. Figur 7. Bopladser (ovaler), gravfund (kors) og depotfund (stjerne) fra æ. jernalder. Jernalderfund er blå, mens røde markeringer er fra sten- og bronzealder. Ser vi først på området ved Ørum, så har vi ved plejehjemmet Højvangen i den sydlige udkant af Ørum her udgravet hustomter og grave fra flere perioder i ældre jernalder (400 f. Kr. 100 e. Kr.). I den vestlige del af Ørum er i 2008 også hustomter fra ældre jernalder og nogle nærliggende grave kan være fra samme tid. Endelig er der ved tørvegravning i Vels Enge fundet en ret sjælden, såkaldt kronehalsring. Det ser derfor ud til, at der ved Ørum har ligget en flyttende landsby igennem det meste af ældre jernalder. Dens ældste fase har formodentlig været placeret ved plejehjemmet omkring 400 f. Kr. og derefter flytter den rundt i området ved Ørum gennem hele ældre jernalder. Vi har også enkelte spor efter bebyggelse fra yngre jernalder og det kan således tænkes, at der

9 9 ved Ørum har ligget en flyttende landsby lige siden den tidlige jernalder og indtil der etableres en middelalderlandsby ved en stenbygget kirke. Fortsætter vi derefter til området ved Hulbæk, så er der ud over bopladsfundene ved Tage Knudsen (helt blå cirkel på figur 7) fundet spor efter lidt ældre bopladser i et større område lige vest for hans gård. Her er der dog kun foretaget yderst begrænsede undersøgelser. Lidt mere omfattende udgravninger blev som ovenfor nævnt foretaget da Tage Knudsens stuehus blev anlagt. Her blev der fundet stolpehuller og råstofgruber fyldt med bopladsaffald, bl.a. med mange dele af knuste lerkar. Nok så spændende var dog gravfundene, der omfattede 3 eller brandgrave. En af disse grave rummede store del af fire lerkar, hvoraf i hvert fald ét lerkar var sekundært brændt (figur 8 tv.), og derfor formodes at have været med på ligbålet. I en anden af gravene fandtes størstedelen af en jernkniv (figur 8 th.). Lerkarrene kan dateres til den sidste del af førromersk jernalder (150-0 f. Kr.), og de er derfor nok lidt yngre end de udgravede hustomter. Figur 8. Gravfund fra gravplads ved Tage Knudsens stuehus. Gravfundene ved Hulbæk/Mollerup omfatter også et meget rigt gravfund med bl.a. to guldbelagte sølvbægre og flere bronzegenstande (figur 9). Der er desværre lidt usikkerhed omkring fundstedet, vi ved dog, at det blev gjort i en høj på Gaardmand Skak Christensens Mark i Mollerup i 1800-tallet. Så vidt vi har kunnet finde ud af, er det mest sandsynligt, at fundet er gjort i en høj lidt øst for Mollerup (stort blå kors på figur 7).

10 10 Figur 9. Gravfund med bronzekar og sølvbæger fra Mollerup. Engelhardt 1865:58 Klindt-Jensen 1953:61 Vi tror indtil videre ikke, at udviklingen ved Hulbæk/Mollerup har været helt den samme som ved Ørum. Ved Hulbæk har vi nemlig kun fundet bebyggelsesspor og grave fra ældre jernalder. Vi har ingen fund fra yngre jernalder eller den tidligste middelalder. Navnet Mollerup med endelsen rup er formodentlig en afledning af ordet torp og kan tyde på, at der i middelalderen har ligget en eller flere udflyttergårde ved Mollerup. Det er i dette tilfælde mest oplag at antage, at sådanne udflyttergårde er gårde, der er udflyttet fra landsbyen Ørum og ikke fra landsbyen Kvorning længere mod øst. Efter udgravningerne hos Tage Knudsen er vores formodning med andre ord, at der i ældre jernalder har ligget to flyttende nabolandsbyer ved henholdsvis Ørum og Hulbæk. Vi foreslår endvidere, at skellet mellem de to landsbyer har gået ned gennem en markant slugt (på figur 7 markeret med en lilla, stiplet linie). Landsbyen ved Ørum fortsætter videre ind i yngre jernalder og ender i tidlig middelalder med at blive til Ørum med dertil hørende stenkirke. Landsbyen ved Hulbæk ophører måske engang i den sene del af ældre jernalder, men genopstår ved Mollerup som en mindre bebyggelse uden tilhørende kirke tidligt i middelalderen. Men, hvem ved, måske har vi om få år gjort nye fund, som betyder, at vi må revidere vores antagelser. Tak til Tage Knudsen for det gode samarbejde i forbindelse med udgravningen.

11 Figur 9. Lars Agersnap i gang med udgravning af affaldsfyldt råstofgrube. I baggrunden ses den fredede gravhøj lige foran traktoren. 11

12 12 Relevant litteratur Engelhardt, C. 1865: Nydam Mosefund. Kjöbenhavn Jensen J. 2003: Danmarks Oldtid bd. 3. Ældre jernalder 500 f.kr. 400 e.kr. København Klindt-Jensen, O. 1953: Bronzekedelen fra Brå. Aarhus Diverse oplysninger: Viborg Stiftsmuseums j. nr.: VSM G416 Lokalitet: Hulbækvej 31 Sogn, herred og amt: Ørum, Sønderlyng, Viborg Dansk Kulturhistorisk Centralregister: Kulturarvsstyrelsens j. nr.: Bygherre: Tage Knudsen, Hulbækvej 31, 8830 Tjele Areal: Ca. 0,3ha. Deltagere i udgravningen: Martin Mikkelsen (daglig leder og berretningspligtig) Lars Agersnap (assistent) Dokumentationsmaterialet bestående af beretning, tegninger, fund, fotos m.v. opbevares på Viborg Stiftsmuseum, Hjultorvet 4, 8800 Viborg. Undersøgelsen er betalt af bygherren og Viborg Stiftsmuseum

13 13 Om bygherrerapporter Når der er foretaget en arkæologisk udgravning, der er helt eller delvist finansieret af en privat eller offentlig bygherre, skal der udarbejdes en særskilt rapport til bygherren. Bygherrerapporten skal være almindeligt tilgængelig, præsentere udgravningens resultater og sætte dem i sammenhæng med det omgivende landskabs kulturhistorie. 1 Viborg Stiftsmuseum har besluttet at udgive museets bygherrerapporter i en fortløbende serie. Ældre numre kan købes for 20 kr. (medmindre andet er anført) ved henvendelse til museet. Liste over Viborg Stiftsmuseums bygherrerapporter 1. Båndruplund en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Nordentoften, Skals en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Brokbakken en samlingsplads fra bronzealder og en gravplads fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Lynderup SV et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Teglværksvej en boplads fra ældre bronzealder. Martin Mikkelsen Klejtrup Syd en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder. Marianne Høyem Andreasen Krogen, Aidt. Under udarbejdelse. 8. Højvangen, Ørum. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 9. Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Ørum Sportsplads et aktivitetsområde fra ældre jernalder. Mikael H. Nielsen Sundstrup Øst en boplads fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Ettrupvej, Fjelsø to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Skaldehøj og Arildsvej - to bopladser fra førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen. Under udarbejdelse. 15. Liseborg- et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Lindum syd langhus fra middelalderen. Jesper Hjermind Søhuset, Viborg - på kanten af middelalderbyen. Marianne Greve Iversen Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Tindbækvej 25 - Gravhøj fra enkeltgravskultur. Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen Langmosegård - en boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Løgstrup SØ - en boplads fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder. Sanne Boddum, Mikkel Kieldsen & Mikael H. Nielsen Viborg Vestermark - Bopladser fra bronzealderen. og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 23. Ridder Munks Vej - En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Rødding SV - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Randrup Mølle et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder. Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Spangsdal II og Gl. Asmild. Under udarbejdelse. 27. Bjerring Hede - en gravplads fra ældre jernalder - en boplads- og aktivitetsspor fra ældre jernalder. Asger V. Amundsen og Martin Mikkelsen Under udarbejdelse. 28. Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid. Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Stenshede Syd - Gravhøj fra enkeltgravskultur - bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Claus Sørensen og Martin Mikkelsen Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder. Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen. 31. Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Kulturarvsstyrelsen: Retningslinjer for udformning af rapport til bygherre/anlægsmyndighed

14 32. Rådmandshus bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark. Mikkel Kieldsen Højlund Spangsdal I landsby fra yngre jernalder. Sanne Boddum Rugballegård brandgrave og boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen Kokær Høj bebyggelse fra jernalder. Mikkel Kieldsen Birgittelyst boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid. Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Ørum Industrivej boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder. Elin Vanting Mølgård, Resen boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Iller en bebyggelse fra yngre jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Toftumvej, Mønsted. Jættestuetomt fra yngre stenalder samt boplads fra romersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen

15 Gengivet med tilladelse fra tidsskriftet SKALK 15

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 44 Bygherre: Jan Nielsen ISBN 978-87-87272-97-1 2 Indledning I området syd

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Sanne Boddum Viborg Museum 2012 Bygherrerapport 64 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-14-7 2 Indledning I forbindelse med byudvikling

Læs mere

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder 1 Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 43 Bygherre: Pipers Teglværker A/S, Hammershøj

Læs mere

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder 1 Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2008 Bygherrerapport nr. 25 Bygherre: Poul Justesen, Randrup Mølle 2 Indledning

Læs mere

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder 1 Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk (550-300 f. Kr.) jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 34 Bygherre: Jens Bøgild, Rugballegård Hjorthede ISBN

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder 1 Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder Martin Mikkelsen Kulturhistorisk rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 58 Bygherre: Christian Nors ISBN 978-87-92778-09-3 2 Indledning Vælger vi i

Læs mere

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 55 Bygherre: René Lund ISBN 978-87-92778-05-5 2 Indledning Toftum

Læs mere

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 28 Bygherre: Hector APS ISBN 978-87-87272-77-3

Læs mere

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 42 Bygherre: Kjellerup Kommune ISBN 978-87-87272-87-2 2 Indledning

Læs mere

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder 1 Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 57 Bygherre:

Læs mere

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder 1 Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 60 Bygherre: Viborg

Læs mere

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder?

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? 1 Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 59 Bygherre: Viborg kommune ISBN:

Læs mere

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 29 Bygherre: Viborg

Læs mere

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder 1 Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 52 Bygherre:

Læs mere

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 31 Bygherre: John Staaling ISBN 978-87-87272-81-0 2 Indledning Lokaliteten ved Sønder

Læs mere

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 81 Bygherre: Jens og Jacob Adler Jensen ISBN 978-87-92778-40-6 2 Indledning

Læs mere

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 30 Bygherre: Betina og Torben Jensen ISBN 978-87-87272-73-5

Læs mere

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 53 Bygherre: Viborg kommune ISBN 978-87-92778-03-1 2 Indledning Det berørte

Læs mere

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Sanne Boddum & Sidsel Wåhlin Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 33 Bygherre: Poulsen Projekt & Invest ApS ISBN 978-87-87272-70-4 2 Indledning

Læs mere

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Elin Vanting Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 37 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-79-7 2 Indledning Indenfor

Læs mere

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid 1 Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid Mette Klingenberg og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 45 Bygherre: Lars Rosgaard ISBN 978-87-87272-92-6

Læs mere

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 70 Bygherre: Aalestrup Kommune ISBN 978-87-92778-21-5 1 Indledning

Læs mere

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Casper Sørensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 82 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-41-3 2 Indledning Viborg Museum

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Casper Sørensen Billede taget fra udgravningen. Viser K1, hvor landmålerstokkene er sat i de tagbærende stolpehuller. Landmålerstokkene til højre viser indgangen.

Læs mere

Linjearkæologi på et naturgasprojekt

Linjearkæologi på et naturgasprojekt Linjearkæologi på et naturgasprojekt Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 76 Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S ISBN 978-87-92778-33-8 2 Indledning I 1980-1900

Læs mere

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid.

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk rapport Viborg

Læs mere

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS 1 Ørndrup Vest - aktivitetsspor fra yngre stenalder - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder - grøftanlæg fra yngre jernalder eller historisk tid Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk

Læs mere

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 35 Bygherre: Dennis A. Eriksen & Brian Sønderby ISBN 978-87-87272-78-0 2 Indledning. At Tapdrup har en

Læs mere

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder.

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Astrid Skou Hansen og Njal J. Geertz Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 7 Bygherre: Hvorslev

Læs mere

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport

Læs mere

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr.

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. Liseborg - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 15 Bygherre: E. Meldgaard Sørensen ISBN 978-87-87272-83-4 2 Liseborg ligger

Læs mere

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 62 Bygherre: Bjarne Nielsen ISBN

Læs mere

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 1 Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 5 cm Skår til to lerkar samt en del af en flintflække fundet i grube K7. Bygherre: Bjerringbro Kommune Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder 1 Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 24 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-74-2 2 Indledning. I forbindelse

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Jesper Hjermind Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 72 Bygherre: Energi Viborg Spildevand A/S ISBN 978-87-92778-24-6

Læs mere

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 51 Bygherre: Energi Viborg Spildevand ISBN 978-87-87272-99-5

Læs mere

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 46 Bygherrer: Jens Jørgen N. Nielsen og Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-89-6

Læs mere

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder 1 Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 40 Bygherre: Rene Lund ISBN 978-87-87272-85-8

Læs mere

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 74 Bygherre: Pipers Teglværk ISBN 978-87-92778-29-1 1 Indledning

Læs mere

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2 Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk

Læs mere

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder 1 Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport

Læs mere

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mikkel Kieldsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 66 Bygherre: Bjerringbro Kommune

Læs mere

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 83 Bygherre: Ole Martinussen ISBN 978-87-92778-43-7 2 Indledning

Læs mere

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Lotte Bach Christensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 77 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-35-2 2 Indledning

Læs mere

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen 1 Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Kulturhistorisk rapport nr. 54 Bygherre: Gert Vester, Batum ISBN 978-87-92778-02-4 2 Indledning. Gert Vester

Læs mere

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 87 Bygherre: O.J. Truck Holding

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark

Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 32 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-75-9 2

Læs mere

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder 1 Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 5 Bygherrer: Lise-Lotte og John Nielsen 2 Indledning. I og lige omkring Aalestrup er registreret

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder

Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder Lars Agersnap Larsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 49 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-95-7 2

Læs mere

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2017 Bygherrerapport nr. 89 Bygherre: Flemming Kristian Nielsen ISBN 978-87-92778-54-3

Læs mere

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur 1 Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen 1cm 1cm Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport nr. 19 Bygherre: Asger Risgaard ISBN 978-87-87272-57-5 2 Indledning. Nogle

Læs mere

Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder

Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 47 Bygherre: Karsten Højgård ISBN 978-87-87272-88-9 2 Indledning Lokaliteten Haugårdvej

Læs mere

Spangsdal II etape IV

Spangsdal II etape IV 1 Spangsdal II etape IV Flere faser af et gårdsanlæg i Gl. Asmild fra middelalder/renæssance frem til 1800-tallet Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 78

Læs mere

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark 1 Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 50 Bygherre: Viborg Kommune

Læs mere

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen Asmild Klostervej Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr.

Læs mere

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Sanne Boddum Martin Mikkelsen Gravurne K200 i forgrunden og bag denne muldafrømning. Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport

Læs mere

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder 1 Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 4 Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-87272-82-7

Læs mere

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 65 Bygherre: Hersom Bjerregrav Idrætsforening

Læs mere

Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13

Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13 Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13 Bygherre: Tjele Kommune 2 Indledning

Læs mere

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder.

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Martin Mikkelsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Mortersten og stenlægninger til husene XI og XII i gulv- og undergrundsniveau.

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder

Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder 1 Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 18 Bygherre: Forskningscenter Foulum

Læs mere

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt VSM 09278 Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt 130812-212 Kulturstyrelsens j.nr.: Rapport for prøvegravning forud for byggeri. Udført af Ida Westh Hansen for Viborg Museum i 2015. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 67 Bygherre: Lundgaard Teglværk

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

VSM395G, Spanggård, Fjelsø sogn, Rinds herred, Viborg amt , -149

VSM395G, Spanggård, Fjelsø sogn, Rinds herred, Viborg amt , -149 1 VSM395G, Spanggård, Fjelsø sogn, Rinds herred, Viborg amt 130901-129, -149 Rapport for prøvegravning forud for anlæggelse af stald Udført af Martin Mikkelsen for Viborg Stiftsmuseum i 2002 Rapport skrevet

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Flødalsminde, Svenstrup Boplads med langhuse fra ældre jernalder samt fem grave fra ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6055 Maj 2013 Telefon: 99 31

Læs mere

Båndruplund - en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder

Båndruplund - en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder 1 Båndruplund - en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 1 VSM G637, Båndruplund Bygherre: Rico Jensen, Aalestrup 2 Viborg Stiftsmuseums bygherrerapporter

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

OBM 2578 Horsebækgyden

OBM 2578 Horsebækgyden OBM 2578 Horsebækgyden - Arkæologisk forundersøgelse af spredte bebyggelsesspor, primært i form af gruber samt enkelte stolpehuller, dateret til bronze- eller jernalder (1.700 f.kr.-750 e.kr.), jernalder

Læs mere

Rapport fra prøvegravning forud for boligbyggeri Udført af Martin Mikkelsen for Viborg Stiftsmuseum d. 28. sept. 2009

Rapport fra prøvegravning forud for boligbyggeri Udført af Martin Mikkelsen for Viborg Stiftsmuseum d. 28. sept. 2009 VSM 09664, Klovenhøjvej 11, Sønder Rind sogn, Middelsom herred, Viborg amt 130711-161-162 KUAS j.nr.: Ingen, da der var tale om museets egen mindre forundersøgelse 1 Rapport fra prøvegravning forud for

Læs mere

VSM09621, Domdalsgård, Finderup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , 154 KUAS j.nr.: /VSM-0022

VSM09621, Domdalsgård, Finderup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , 154 KUAS j.nr.: /VSM-0022 VSM09621, Domdalsgård, Finderup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130804-149, 154 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/VSM-0022 1 Rapport for prøvegravning forud for planlagt anlæggelse af stald Udført af Sanne Boddum

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 75 Bygherre: Jesper og Lisbeth Thybo og Energi Viborg ISBN 978-87-92778-32-1

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Kollerup Klitvej Boplads med treskibede langhuse fra førromersk jernalder J.nr. ÅHM 5672 Juni 2015 Ved arkæolog Marie Vang Posselt Telefon: 99 31

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Kronhjorten Boplads med huse fra yngre bondestenalder og yngre bronzealder J.nr. ÅHM 6499 September 2016 Ved arkæolog Marie Vang Posselt Telefon:

Læs mere

Klejtrup Syd - en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder

Klejtrup Syd - en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder Klejtrup Syd - en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder Marianne Høyem Andreasen Udsigten fra bopladsen ud over Klejtrup Sø mod NØ. (Foto: Forfatteren) Viborg Stiftsmuseum 2005 Bygherrerapport

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Jomfruen, Skalborg [INDSÆT BILLED J.nr. ÅHM 6383 Udgravning sommer 2016 Rapport udfærdiget af museumsinspektør Lone Andersen Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. 391 Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Klostergaarde, Pandrup Gravhøj med rester af højfyld og randstenskæde J.nr. ÅHM 6263 August 2014 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder.

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Bygherrerapport Viumvej III Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Sagsinfo Viumvej III Stednr. 13.02.05-67 Hjerk sogn Harre herred Viborg amt Udgravningsleder

Læs mere

OBM 4924, Industrivej 3, Ejby sogn - Arkæologisk forundersøgelse af bebyggelsesspor fra ældre jernalder

OBM 4924, Industrivej 3, Ejby sogn - Arkæologisk forundersøgelse af bebyggelsesspor fra ældre jernalder OBM 4924, Industrivej 3, Ejby sogn - Arkæologisk forundersøgelse af bebyggelsesspor fra ældre jernalder Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard Arkæologisk rapport nr. 260, 2009 WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold:

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2623 Markvænget Stednr. 12.08.14 Års sogn, Års herred, Ålborg amt Bygherrerapport VMÅ 2623 Markvænget Indholdsfortegnelse 1. Undersøgelsens forhistorie...

Læs mere