Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning Af Kåre Schelde Christensen"

Transkript

1 Årsberetning 2008

2 Indledning Af Kåre Schelde Christensen Religionsmøde kalder på selvbesindelse. Det bliver tydeligt gennem to lytterunderapporter Tro i tiden og Tro i lære som Folkekirke og Religionsmøde har udgivet i 2008 i samarbejde med Areopagos. Gennem rapporterne dokumenteres en række nye udfordringer, som folkekirken står overfor som følge af, at danskernes forhold til religion er blevet meget forskelligartet. Kristendommen er ikke længere den eneste synlige religion i det offentlige rum, og den bruges og udlægges på mange forskellige måder. Det er ikke ualmindeligt, at man er medlem af folkekirken og samtidig har et livssyn og en religiøs praksis, der indeholder elementer fra buddhisme, hinduisme, taoisme, teosofi og forskellige former for mystik og meditation baseret på østlige religioner og livstydninger. På den baggrund er religionsmødet i dag en yderst kompleks størrelse, og der er brug for grundige refl eksioner over folkekirkens Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger. teologiske og praktiske tilstedeværelse i dette møde. I en anmeldelse af Tro i tiden formulerer dr. teol. Anna Marie Aagaard det således: Det vigtigste er efter min opfattelse, at [rapporten] dokumenterer en erkendelse af, at ligesom religionsmøde i dag ikke foregår mellem intakte, veldefi nerede religionssamfund (der er mange slags islam; mange slags kristendom i folkekirken), sådan foregår det heller ikke mellem lurmærkede danske lutheranere og hundredprocents tilhængere af en eller anden østlig religion. Religionsmødet foregår inde i mennesker. Inde i mennesket kæmpes der om menneskets overordnede identitet dets sjæl. Er det korrekt, er det her, folkekirken kvalifi ceret og relevant må melde sig på banen og Anna Marie Aagaard fortsætter: Passionen bag materialet og projektgruppens arbejde ligger i indsigten i, at østlig religion og spiritualitet har overhånd. Kristen tro som grundlæggende livsholdning slår ikke igennem. Refl eksionernes ledespørgsmål kan derfor omskrives til: Hvad skal folkekirkekristne gøre for at blive en missional kirke? Religionsmøde handler også om mission. Det lader materialet os ikke glemme. Dåbsoplæring i et religiøst mangfoldigt samfund Og netop religionsmøde, selvbesindelse og mission kommer til at stå som overskrift for Folkekirke og Religionsmødes næste store projekt, der handler om dåbsoplæring for voksne. I slutningen af 2008 ansøgte Folkekirke og Religionsmøde i samarbejde med Teologisk Pædagogisk Center Den Folkekirkelige Udviklingsfond om støtte til projektet Folkekirkens dåbsoplæring i et religiøst mangfoldigt samfund. I skrivende stund har vi fået tilsagn

3 om kr. til projektet, og materialet skal udkomme i midten af Med dette dåbsoplæringsmateriale ønsker Folkekirke og Religionsmøde at være med til at signalere, at kirken er åben og opmærksom på sin opgave i et religiøst mangfoldigt samfund og klar til at byde ind med oplæring i kristendom, kristentro og kristenliv. Det betyder bl.a. at den trosbagage og det livssyn, som voksne søgende mennesker kommer med, refl ekteres i materialet og tages alvorligt, samt at materialet besinder sig på tydelige anvisninger omkring en kristen praksis. På den måde kommer både brobygning, selvbesindelse og mission til at stå i centrum for dåbsoplæringsmaterialet; Tre opgaver der ikke kan skilles ad, da hver af dem vil lede til de andre. Samtalecafé om islam og kristendom Som det fremgår af årsberetningen har Folkekirke og Religionsmøde i 2008 arrangeret en række Samtalecaféer om islam og kristendom på gymnasier i hele landet. Her har over 1000 gymnasieelever deltaget i samtaler om religiøse og livsfi losofi ske spørgsmål med særlig fokus på mødet mellem islam og kristendom. I Folkekirke og Religionsmødes formålsparagraf hedder det bl.a., at der skal arbejdes for, at kirkens møde med andre religioner skal fi nde sted på en indsigtsfuld måde præget af respekt og åbenhed. Samtalecafeerne er blevet godt modtaget af både lærere og elever, og det har været interessant at følge, hvordan gode rammer fører til en spændende og relevant samtale religionerne imellem. God læselyst! Kåre Schelde Christensen Generalsekretær Årsberetningen 2008 F&R s årsberetning sendes til Kirkeministeriet, biskopperne, stiftskontorerne, stiftsudvalg, samarbejdspartnere i kirkelige institutioner og organisationer og netværkskontakter. Vi ønsker hermed at informere om arbejdet og aktiviteterne i stiftssamarbejdet. Vi vil samtidig benytte lejligheden til at takke for alt godt samarbejde i det forgangne år.

4 Satsningsområder for 2007 og 2008 Bestyrelsen har defi neret fi re satsningsområder for perioden Grundlaget er formålsparagraffen, det hidtidige arbejde og drøftelser med biskopperne under studieturen til Leicester i Religionsmødet og menigheden Fokus: Være inspirator og give mod, viden, tryghed og erfaring med at skabe dialog, samarbejde og fællesskab på tværs af religiøse grænser. På denne måde at bistå menighederne til at leve i et fl erreligiøst samfund på en måde, der er præget af respekt og åbenhed. Formål: At styrke religionsmødet på lokalplan. Religionspædagogisk arbejde Fokus: Udvikling af religionspædagogiske materialer og metoder. Formål: At styrke kirkens medlemmers selvbesindelse på den kristne tro i lyset af mødet med mennesker med anden tro. Mødet med muslimer Fokus: Videreføring af arbejdet med lytteproces og konferencer for kristne og muslimske ledere. Formål: At styrke relationerne mellem kristne og muslimske ledere i Danmark. Mødet med mennesker påvirket af østens religioner Fokus: Buddhisme. Formål: Buddhismen (i sin vestlige udformning) er den største udfordring til folkekirken. At klargøre arten og indholdet af den teologiske, pastorale og praktiske udfordring, og hvordan kirkens møde med buddhismen og østlig inspireret religiøsitet kan styrkes.

5 Organisatorisk udvikling 2008 Roskilde Stift har meldt sig ind i Stiftssamarbejdet F&R! Dermed består F&R af 9 af landets stifter. Efter 5 år på posten opsagde Berit Schelde Christensen sin stilling som generalsekretær for F&R med udgangen af 2008 for at blive pilgrimspræst ved Nidaros Domkirke i Norge. Der kom 12 velkvalifi cerede ansøgninger til den ledige stilling og bestyrelsen ansatte cand. theol. og præst Kåre Schelde Christensen i stillingen som ny generalsekretær pr. 1. februar Ansatte Generalsekretær Kåre Schelde Christensen er daglig leder af F&R s aktiviteter og organisation. Kristen Skriver Frandsen er ansat som religionspædagogisk konsulent i en 50 % stilling og varetager arbejdet med religionspædagogiske aktiviteter. Tine Zinck Damgaard er ansat i en studentermedarbejderstilling til at løse opgaver vedrørende information og kommunikation. Kåre Schelde Christensen Generalsekretær Øvrige medarbejdere Mogens S. Mogensen er tilknyttet F&R som ekstern konsulent, og Karsten Poulsen varetager bogholderiet. Sekretariat Kristen Skriver Frandsen Religionspædagogisk konsulent F&R har fortsat til huse på Det Teologiske Fakultet i Århus og har nu kontorfællesskab med Center for Samtidsreligion under ledelse af Jørn Borup. Her er der gode rammer for arbejdet rent praktisk og givtige relationer til ansatte og studerende. Økonomi Tine Zinck Damgaard Kommunikationsmedarbejder I 2008 bevilligede Kirkeministeriet kr. til F&R. De otte stifter bidrog med i alt kr. til det religionspædagogiske arbejde. Stiftelsen Areopagos bidrog med kr., og dialogsekretær Lars Mollerup-Degn indgik i et team omkring arbejdet med processen om Tro i tiden -projektet. Hanstedgårdfonden uddelte kr. til F&R og den tredje konference for kristne og muslimske ledere i Danmark blev støttet af KIVIK/Mission Afrika (5.000 kr.), Danmission (5.000 kr.), Dialog Forum (5.000 kr.), Muslimer i Dialog (5.000), Fyen, Viborg, Århus, Roskilde, Ålborg og Haderslev stifter (i alt kr.).

6 Målgrupper og samarbejdspartnere F&R s arbejde med at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger består af en række forskellige aktiviteter, projekter og processer. De mange målgrupper og samarbejdspartnere, kan overordnet skitseres således: Menigheder og stifter: Konsulentbistand, information, inspiration, foredrag og undervisning Præster: Uddannelse, inspiration, formidling af kontakter, sparringspartner og information Institutioner og organisationer: Samarbejde om konkrete projekter; dialog og udvikling Kirkedebat og kirkeforståelse på bredere plan: Teologi, kirke og mission i et mangfoldigt samfund Netværk, samarbejde og dialog med muslimer og andre med anden tro Internationale netværk: Erfaringsudveksling, inspiration og samarbejde Samarbejdspartnere i 2008 Areopagos; Center for Multireligiøse Studier (nu: Center for Samtidsreligion); Danmission; Danske Kirkers Råd; Det Teologiske Fakultet i Århus; Folkekirkens Mission; Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense; Grundtvigsk Forum, IKON; Islamisk Kristent Studiecenter; Kirkefaglig Videredudannelse; Kirkefondet; KIVIK; Landsforeningen af Menighedsråd; Det Mellemkirkelige Råd; Teologisk Pædagogisk Center; Tværkulturelt Center. Muslimske samarbejdsrelationer: Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse; Dialogforum, Imam Ali Islamisk Center; Islamisk Råd; Muslimer i Dialog; Muslimernes Fællesråd. Religionsmødet og menigheden Efteruddannelseskursus for præster I oktober blev det første modul af efteruddannelseskurset for præster afholdt. Kurset var fuldtegnet med 16 engagerede kursister. Kurset består af fi re moduler af hver en uges varighed og behandler de forskellige udfordringer i forbindelse med Folkekirkens møde med muslimer og Islam. Fokus for kurset er, at det skal give inspiration og viden til det daglige arbejde i sognet. Et vigtigt formål med kurset er at bringe en gruppe præster sammen i et netværk, hvor inspiration og samarbejde bliver muliggjort præster og stifter imellem. Modulerne vil tilsammen dække følgende områder: Pastorale udfordringer Religionspædagogiske udfordringer Kirke menighed i det fl erreligiøse/fl erkulturelle sogn Mission og dialog

7 Islam Kirke/samfund Religionsteologi og dogmatik De deltagende præster er inddelt i fi re regionale netværksgrupper, som mødes 1 2 gange inden næste modul, som fi nder sted i København og Malmø i marts Inspirationsdage om Spiritualitet og Kristentro Inspirationsdagene blev denne gang afholdt i Haslev med fuldt hus 170 deltagere. Temaet var Hverdagsspiritualitet hver dags spiritualitet med hovedforedrag ved svenske Margaretha Melin. Der blev budt på et spændende og velbalanceret program og en bred arrangørkreds. Vejledning i religionsmøde F&R s bestyrelse har udarbejdet en Vejledning i religionsmøde, hvor der gives gode råd til, hvordan man gebærder sig i religionsmødet. Vejledningen blev elektronisk udsendt til stifter, menigheder og organisationer, og ligger nu frit tilgængeligt på hjemmesiden. Den er endvidere blevet publiceret på med overskriften 10 gode holdninger i religionsmødet. Religionspædagogisk arbejde Det religionspædagogiske arbejde i Folkekirke og Religionsmøde skal på et religionsteologisk fagligt grundlag udvikle undervisningsprojekter og materialer om kristendom og religionsmøde. Projekter og materialer formidler viden om kirkens forkyndelse, men kan også anvendes i ikke-konfessionalt forpligtet undervisning i f.eks. folkeskolen og gymnasiet. Den primære målgruppe for det religionspædagogiske arbejde er unge (13-20) og den sekundære målgruppe er undervisere (præster og lærere) for aldersgruppen. Målet er gennem formidling af viden om den kristne tros centrale læreindhold i religionsmøde-perspektiv at give den unge redskaber til forståelse af sin egen tro samt styrke den unge i mødet med anden tro og livstydning. På religionsmoede.dk fi ndes information og inspiration til arbejdet med religionsmøde i undervisningssammenhæng. Den religionspædagogiske konsulent står også til rådighed for stifterne, uddannelsessteder og kirkelige institutioner. Bibelen i Religionsmødet Bibelen i Religionsmødet er en internetressource eller idémateriale, som er blevet til i forbindelse med en bearbejdning og udvidelse af Bibel og mødet med anden tro. Det nye materiale er blevet lanceret til målgrupper indenfor kirken og indenfor både folkeskolen og gymnasiet. Materialet er kommet bredt ud og har i det store hele fået en god modtagelse.

8 Samtalecafé om islam og Kristendom Samtalecafé om islam og kristendom er et projekt for gymnasieskolen og andre ungdomsuddannelser et projekt, der indbyder til en samtale om de store spørgsmål. Det overordnede formål med projektet er at skabe basis for en god samtalekultur omkring religiøse og livsfi losofi ske emner. Cafeen bemandes af en præst, en imam, samt unge kristne og muslimer. I januar løb pilotprojektet af stablen på Rosborg Gymnasium i Vejle. Siden da er der blevet udarbejdet informationsmateriale, der er sendt ud til 80 gymnasier, og i skrivende stund er der planlagt ni cafésamtaler på forskellige gymnasier. Menukort fra samtalecafeen på Rosborg Gymnasium Projektet er blevet præsenteret på en konference på TPC omkring unge og kirke. Netværk Der er etableret et netværk af kontaktpræster i de stifter, der er med i F&R. Netværket har 137 medlemmer. Der er tale om præster, som sidder i relevante udvalg i stifterne, og formålet var at få skabt en mere eller mindre fast gruppe, som vil kunne kontaktes i forbindelse med fx Cefésamtaler, og de vil løbende modtage information om F&R s tiltag. Dåbsoplæringsmateriale på vej I december 2008 blev det meddelt, at Den Folkekirkelige Udviklingsfond har imødekommet F&R s ansøgning om støtte til udarbejdelse af et nyt dåbsoplæringsmateriale, hvor det er ideen, at det skal rette sig imod dels dåbsoplæring i forhold til muslimer, der ønsker større kendskab til kristendommen og dels til åndeligt søgende. Arbejdet vil blive påbegyndt i 2009 og strække sig ca. 1½ år frem. Mødet med muslimer Hovedopgaven indenfor dette fokusområde har været videreføringen af arbejdet med konferencerne for kristne og muslimske ledere i Danmark. Den første konference blev afholdt i Nyborg i 2006 som følge af Folkekirke og Religionsmødes lytterunde blandt 23 muslimske organisationer og moskoéer i kølvandet på krisen omkring karikaturtegningerne af den muslimske profet Muhammed. På den konference blev det besluttet at videreføre processen og etablere et samtaleforum for kristne og muslimske ledere. Processens formål er at styrke relationerne og fremme dialogen mellem muslimske og kristne ledere på nationalt plan og på regionalt plan. I netværket adresserer man i fællesskab emner af samfundsmæssig, kulturel og religiøs karakter. Hovedaktiviteterne er afholdelse af en årlig konference og nedsættelse af fælles arbejdsgrupper. Sekretariatsfunktionen ligger hos Folkekirke og Religionsmøde, og biskopperne har drøftet projektet og har tilkendegivet, at modellen med at holde en årlig konference er en passende model for denne type arbejde i en dansk kontekst.

9 3. konference i Kristent-Muslimsk Samtaleforum (KMS) Den 3. KMS-konference afholdtes i oktober måned og var planlagt og gennemført af den styringsgruppe, der blev nedsat på anden konference bestående af Niels Henrik Arendt, Naveed Baig, Fatima Zahra Bellaoui, Anne Ehlers, Peter Fischer-Nielsen, Sami Kükükakin, Mogens S. Mogensen og Leif Vestergaard. Deltagere: Blandt de 47 deltagere var fi re biskopper fra folkekirken, den katolske biskop i Danmark, præster og en række ledende imamer og ledere fra kristne og muslimske trossamfund og organisationer, herunder de to nye muslimske paraplyorganisationer. Hermed blev konferencen det største møde, som hidtil har fundet sted mellem kristne og muslimske ledere i Danmark. Og som biskop Erik Norman Svendsen udtrykte det: Første gang var det et forsøg, anden gang en naturlig fortsættelse af forsøget, tredje gang er det fælles samtaleforum allerede lidt af en institution. Ja, en nødvendig institution i vores fælles liv som religiøse ledere i Danmark. Majid Sairafi anpour og Biskop Steen Skovsgaard Tema og program: Temaet for konferencen var Frihed i religion religion i frihed, og hermed blev spørgsmålet om religionsfrihed sat på dagsordenen. Det viste sig også i både de programsatte debatter og i de mere uformelle, at meget er sket siden det første møde. Konferencen var præget af gode samtaler, hvor der fra både muslimsk og kristen side blev talt meget åbent også om vanskelige og sensitive emner. Det indikerer, at der nu er opbygget et tillidsfuldt forhold. På konferencen blev der desuden vedtaget et basisdokument for KMS. Dokumentet ses i denne rapports appendiks, eller den kan hentes på F&R s hjemmeside. Arbejdsgruppe om ytringsfrihed: Denne arbejdsgruppe blev nedsat på den anden konference i forbindelse med debatten, der udsprang af, at nogle danske aviser havde offentliggjort den svenske Muhammed-tegning. Gruppen har været samlet tre gange og har udarbejdet en rapport om ytringsfrihed, hvor det konkluderes, at retten til at ytre sig frit er en grundlæggende rettighed i dansk tradition. Ytringsfriheden er lovfæstet men er samtidig juridisk set ikke fuldstændig uden grænser [ ] Der er på dette grundlag ikke behov for yderligere begrænsninger af retten til frit at kunne ytre sig, men snarere er der behov for opmærksom, empatisk og dialogisk forvaltning af ytringsfriheden. Det videre forløb: Der blev nedsat en ny styringsgruppe med 10 personer, der skal planlægge og afvikle næste års konference, og den muslimske organisation Dialogforum har påtaget sig værtskabet. Konferencen fi nder sted den oktober 2009 i København. Studietur til Istanbul En særdeles vellykket studietur blev i maj måned gennemført med 9 kristne og 5 muslimske deltagere. Turen var arrangeret af KMS-styringsgruppen. Studieturens tema var Religionerne i samfundet. Journalist Anne Sørensen fra Politiken deltog og skrev en række artikler og en rapport om turen.

10 Mødet med mennesker påvirket af østens religioner Folkekirken står overfor en række nye udfordringer som følge af, at danskernes forhold til religion er blevet meget forskelligartet. Kristendommen er ikke længere den eneste synlige religion i det offentlige rum, og den bruges og udlægges på mange forskellige måder. Det er ikke ualmindeligt, at man er medlem af folkekirken og samtidig har et livssyn og en religiøs praksis, der indeholder elementer fra buddhisme, hinduisme, taoisme, teosofi og forskellige former for mystik og meditation baseret på østlige religioner og livstydninger. F&R gennemfører i samarbejde med Areopagos en to-årig proces med arbejde omkring dette tema. Tro i tiden Lytterunde blandt mennesker inspireret af østlig religiøsitet og spiritualitet Rapporten fra en lytterunde blandt 12 personer, der repræsenterer forskellige religioner, grupper og strømninger relateret til østlig religion og religiøsitet, blev udsendt under god pressebevågenhed. Rapporten er en jordnær og erfaringstæt beskrivelse af, hvordan mennesker lever deres hverdagsliv med en pluriform identitet sammensat af nok så forskellige dele. I rapporten præsenteredes nogle af samtalepartnernes tros- og livshistorier; de væsentlige træk i deres tro og praksis; deres relation til kirke og kristendom og afsluttende opsummeres en række betragtninger og spørgsmål til kirken. Tro i lære Lytterunde. Folkekirkens møde med tidens åndelige strømninger Tro i tiden afdækkede en lang række teologiske, pastorale og praktiske udfordringer i Folkekirkens møde med østligt inspireret religion, og rapporten rejste spørgsmålet om, hvordan kirken kan formidle kristne tro og spiritualitet i mødet med mennesker inspireret af buddhisme og anden østlig religiøsitet. I et forsøg på at besvare nogle af disse spørgsmål blev der gennemført endnu en lytterunde, denne gang blandt præster og medarbejdere i kirkelige organisationer, som i mange år har været dybt engageret i kirkens møde med personer og grupper, hvis østlig inspirerede religiøsitet og spiritualitet blev beskrevet i rapporten fra den første lytterunde. Målet med denne anden lytterunde var: At indhøste konkrete erfaringer og refl eksioner fra mødet mellem kirken og østlig inspireret spiritualitet At bearbejde disse erfaringer med henblik på at inspirere præster og andre kirkelige medarbejdere, menigheder og arbejdsgrupper mv. til at engagerer sig i kirkens møde med den østligt inspirerede spiritualitet Rapporten indeholdt en teologisk og en pastoralteologisk vurdering af de to rapporter skrevet af hhv. professor Niels Henrik Gregersen og rektor Henning Thomsen.

11 Tro i tiden - processen Den videre proces på baggrund af arbejdet med lytterunderne har til formål at styrke folkekirken i mødet med tidens åndelige strømninger, og arbejdet involverer en række delprojekter: Hjemmesiden Formålet er at inspirere og støtte menigheder/grupper/andre til kirkens arbejde med at komme åndeligt søgende i møde. En Arbejdsbog til menigheder på baggrund af pilotprojekter gennemført i en række sogne i Københavns Stift. En lille bog med baggrundsviden om emnet bl.a. med præsentation af resultater fra undersøgelser af temaet. Teologisk studiedag om Tro i tiden i samarbejde med Det Teologiske Fakultet i Århus Lokale og regionale temadage og seminarer. Missionskonferencen 2008 Arbejdet med Tro i tiden og Tro i lære blev præsenteret på Missionskonferencen Konferencens tema var Mødet med den nye åndelighed og østlig inspireret religiøsitet. Fra missional vision til kirkens hverdag. Andet Religionsteologisk Forum F&R koordinerer møder for en gruppe teologer, præster og organisationsansatte, der er specialiserede i religionsteologi og arbejder med religionsmøde i praksis. Formålet er fælles studier, drøftelser og udviklng af tanker og idéer. Dette forum mødes 4 gange årligt. Gruppen arrangerede en åben studiedag med temaet Religion i det offentlige rum når mange religioner byder sig til. Der blev fremlagt fem papers om Forholdet mellem missionsteologi og religionsteologi farer og muligheder ved forskningsadjunkt Jonas Adelin Jørgensen; Sandhedskamp i dialogen ph.d. stud. Jens Linderoth; Den kirkelige offentlighed ved kultursociolog Steen Marqvard Rasmussen; Mellem sogne- og cyberkirke folkekirkens kommunikation på internettet ved ph.d. stud. Peter Fisher-Nielsen og Forkyndelse i det offentlige rum ved Steen Bonde, hospitalspræst. Lektor på TPC, Hans Vium Mikkelsen, sluttede dagen med en perspektivering af indlæggene. Han viste, hvordan tre væsentlige pointer er vigtige at tage stilling til i arbejdet med religionsmøde, religion og kirke i det offentlige rum: 1. Sandhedsspørgsmålet, 2. Åbenbaringsspørgsmålet og 3. Skriftsyn. Dette ledte til en spændende afsluttende diskussion om forståelsen af kristendommen som mod- eller medkultur i det offentlige rum.

12 Afskedsreception Den 27. november afholdtes afskedsreception for generalsekretær for Berit Schelde Christensen. Afskedsreceptionen blev indledt af Professor Viggo Mortensen, som holdt en festforelæsning med titlen Put it to the market, hvor han redegjorde for temaer og tendenser i det aktuelle, religiøse møde. Efter forelæsningen var der indbudt til en reception i foyeren på Det Teologiske Fakultet. Relationer til stifterne F&R s gennemgående kontakt til stifterne er sikret gennem bestyrelsens sammensætning, hvor biskopperne for de deltagende stifter har udpeget to repræsentanter fra hvert stift, til at deltage i arbejdet. Bestyrelsesmedlemmerne varetager stifternes interesser og ansvar og formidler information begge veje. Møder med stifterne Stifterne har forskellige udvalg og strukturer, der varetager arbejdet relateret til Folkekirke og Religionsmøde. F&R s generalsekretær og formand deltager i møder med stiftsudvalg og til lokale arrangementer i stifterne med henblik på at sikre løbende kommunikation og samarbejde mellem F&R og stifterne. F&R har i løbet af 2008 været rundt i en række sogne, stifter og klubber, hvor religionsmødet med dets mange nuancer har været på dagsordenen. Berit Schelde Christensen har bl.a. været på besøg hos en gruppe Y s men i Århus Stift, hvor hun holdt oplæg om Hvad skal folkekirken stille op, når fl ere og fl ere af dens medlemmer foretrækker guruer frem for Grundtvig, er mere til zen end til salmesang og mener, at jeg et - ikke Jesus - er vejen, sandheden og livet? En aften om folkekirkens møde med tidens åndelige strømninger. Et andet emne for besøg i sognene har været Når Jesus møder Muhammed om forskelle og ligheder mellem islam og kristendom Information og kommunikation Religionsmoede.dk I sidste del af 2008 er der blevet arbejdet på at opbygge en ny hjemmeside, der i højere grad end den hidtidige vil kunne leve op til nye muligheder på området. Processen i forhold til udarbejdelsen af det nye system er sket i et samarbejde med Seismonaut, som er en virksomhed, der tilbyder assistance indenfor strategisk innovation og konceptvejledning. Den nye hjemmeside vil blive offentliggjort primo 2009.

13 Nyhedsbrev F&R s nye nyhedsbrev er blevet en stor succes og antallet af modtagere er steget med næsten 70 % i løbet af Der arbejdes løbende med forbedringer og fornyelser på dette område.tilmelding til nyhedsbrevet sker ved at indtaste navn og adresse i formularen på forsiden af religionsmoede.dk. Internationalt netværk Seminar i Europaparlamentet Den 29. maj var Berit Schelde Christensen indbudt til til tale til et seminar i Europaparlamentet. Seminaret handlede om Visibility of religion in the European public space: the question of worship places and religions symbols in clothing, og Berit fortalte om emnet set fra en kristen synsvinkel. Hun påpegede bl.a. religionernes bidrag til samfundets sammenhæng og på, at det er vigtigt, at debatten om religionernes synlighed i det offentlige rum ikke udelukkende anskues fra en politisk synsvinkel. Den åndelige dimension og det åndelige behov skal anerkendes i det enkelte menneskes liv som vejleder og værdigrundlag, og derfor må også religionens synlighed i det offentlige rum anerkendes. Dette må såvel politikere som religiøse mennesker lægge sig dette på sinde, hvis religionens positive bidrag sammenhængen i det enkelte menneskes liv og i det fælles samfund skal bibeholdes. Shared Values for a Changing Europe, European Inter-Religious Encounter, Rovereto Den maj deltog Berit Schelde Christensen i en konference for europæiske religiøse ledere i Rovereto, Italien arrangeret af World Religions for Peace, Europa. De danske deltagere var desuden Jørgen Skov Sørensen, MKR; Asmat Mojaddedi, Muslimernes Fællesråd; Lars Moeslund, buddhist og Bashi Quraishy. Porvoo Communion Inter-faith Consultation, Edinburgh Formålet med konferencen var at bringe kristne og muslimer fra Porvoo-landene (og Danmark) sammen for at udveksle lokale erfaringer med kristen-muslimske relationer samt at refl ektere over disse erfaringer og over regeringernes politik på dette område. Her var det særligt bemærkelsesværdigt, hvordan det interreligiøse dialogarbejde i mange lande støttes af de offentlige myndigheder, hvilket kun i begrænset omfang sker i Danmark. I konferencen deltog ca. 20 deltagere, hvoraf knap halvdelen var muslimer. Deltagerne kom fra Skotland, Wales, Norge, Sverige, Finland og Danmark. Fra dansk side deltog imam Naveed Baig og Mogens S. Mogensen, som repræsentanter for Mellemkirkeligt Råd og Folkekirke og Religionsmøde, der i fællesskab dækkede udgifterne ved deltagelsen.

14 CEC-CCEE Committee for Relations with Muslims in Europe Berit Schelde Christensen er medlem af denne kommission, som er nedsat i fællesskab af Kirkernes Europæiske Konference og den Katolske Bispekonference i Europa. Den december var der møde i Churches Commission for Relations with Muslims in Europe i Berlin, hvor der bl.a. arbejdes med en europæisk konference for kristne og muslimske ledere på europæisk plan i efteråret På dette møde præsenterede Berit Schelde Christensen F&R s efteruddannelseskursus for præster og Kristent Muslimsk Samtaleforum, som tiltrak sig opmærksomhed i den europæiske gruppe. F&R s bestyrelse Bestyrelsen har holdt fi re bestyrelsesmøder i På møderne har der været afsat tid til generelle drøftelser omkring religionsmødeproblematikker med temaerne: Drøftelse af rapporten Tro i tiden Lytterunde blandte mennesker inspireret af østlig religiøsitet og spiritualitet Drøftelse på baggrund af de forskellige svarbreve vdr. A Common Word F&R s fremtidige arbejde og fokusområder i Folkekirke og Religionsmødes logo Bestyrelsesmedlemmer (Primo 2009) Niels Henrik Arendt, biskop over Haderslev stift, repræsentant for biskopperne Leif Vestergaard, sognepræst, (formand, Århus Stift) Niels Underbjerg, stiftspræst, (næstformand, København Stift) Jørgen Vindvad, forh. forstander, (kasserer, Viborg Stift) Mogens Lützen, forh. skoleinspektør, (sekretær, Haderslev Stift) Anne Benedicte Tønsberg, sognepræst, (Aalborg Stift) Carl Hertz-Jensen, sognepræst, (Aalborg Stift) Annette Bennedsgaard, sognepræst (Aarhus Stift) Chr. Dickmeiss, domprovst, (Fyens Stift) Jesper Hougaard Larsen, Leder af Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense (Fyens Stift) Kirsten Münster, sognepræst, (Haderslev Stift) Michael Krogstrup Nissen (Københavns Stift) Christian Bach Iversen, forh. lærer (Viborg Stift) Caris Elkjær Trads Johannesen, sognepræst, (Lolland-Falster Stift) Rebekka Kristensen, sognepræst (Lolland-Falster Stift) Mogens Thams, sognepræst, (Ribe Stift) Jens Chr. Jensen, sognepræst, (Ribe Stift) Michael Ravnholt Westh (Roskilde Stift) Afgåede bestyrelsesmedlemmer: Lone Hvejsel, sognepræst (Aalborg Stift) Børge Terp, provst (Aarhus Stift) Nils Christensen Roland, provst (Lolland-Falster Stift) Palle Thordal, provst, (København Stift)

15 Appendiks: KMS Basisdokument Basis for Kristent Muslimsk Samtaleforum (KMS) KMS er et netværk for kristne og muslimske ledere, som er udsprunget af en række årlige konferencer siden KMS formål er at fremme den fælles religionssamtale og værne om og bidrage til udviklingen af det danske samfund som et demokratisk og inkluderende samfund. KMS mål er at etablere kommunikationskanaler, netværk og relationer, præget af åbenhed og tillid mellem kristne og muslimske ledere at identifi cere, analysere og bearbejde spændingsfylde problemstillinger at tage initiativer hvor kristne og muslimer i fællesskab kan bidrage til samfundets positive udvikling KMS mål søges opnået gennem forskellige former for samvær, samtale og samarbejde mellem kristne og muslimske ledere såsom fælles arbejdsgrupper, seminarer, konferencer, studierejser, udgivelser, pressemeddelelser mv. KMS består af ledere fra kristne og muslimske trossamfund, organisationer, foreninger mv. i Danmark, som kan tilslutte sig KMS formål og mål. Ved den årlige konference nedsættes en styringsgruppe, som bl.a. planlægger den kommende konference. Ved konferencer og andre aktiviteter tilstræbes ligelig deltagelse af kristne og muslimer.

16 Det Teologiske Fakultet Tåsingegade Århus C mail@religionsmoede.dk Generalsekretær: Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Berit Schelde Christensen

Indledning Af Berit Schelde Christensen Årsberetning 2007 Indledning Af Berit Schelde Christensen Hvad er den største udfordring til folkekirken? Islam? Blandingsreligiøsitet blandt folkekirkens medlemmer? Sekularisering? Det var ét af spørgsmålene

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2010 Indledning Af Kåre Schelde Christensen I Holland uddanner man morgendagens religiøse ledere For nyligt vendte seks biskopper samt 11 medlemmer af Folkekirke og Religionsmødes bestyrelse

Læs mere

Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor?

Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor? Årsberetning 2004 Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor? Af Berit Schelde Christensen Formålet med stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes arbejde er at styrke folkekirkens møde med

Læs mere

Indledning. Af Berit Schelde Christensen

Indledning. Af Berit Schelde Christensen Årsberetning 2005 Indledning Af Berit Schelde Christensen I vinterens løb har det med al tydelighed vist sig, at mødet mellem religioner og kulturer i Danmark er et område, hvor der ligger et stort potentiale

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2009 Indledning Af Kåre Schelde Christensen Den 30. januar 2010 indkaldte biskoppernes og Landsforeningen af Menighedsråds fællesudvalg til konference om Kirkeliv og de kirkelige reformer/bloktilskud

Læs mere

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Tid: 28. 30. august 2012 Sted: København, Vartov Tema: Udfordringer og muligheder i det multikulturelle samfund

Læs mere

Indledning. F&R fejrer 10 års jubilæum. Nye sognelæringsnetværk om kirkens møde med muslimer. Af Kåre Schelde Christensen

Indledning. F&R fejrer 10 års jubilæum. Nye sognelæringsnetværk om kirkens møde med muslimer. Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2011 Indledning Af Kåre Schelde Christensen F&R s årsberetning sendes til Kirkeministeriet, biskopper, stiftsråd, stiftskontorer, provster, stiftsudvalg, samarbejdspartnere i kirkelige institutioner

Læs mere

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Handlingsplan 2015 2016 for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Indledning a. Overordnet mål: Handlingsplanen er forankret i: F&R s formålsparagraf: F&R s formål er med udgangspunkt i evangeliets

Læs mere

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSSYN BAGGRUND EN PRÆSTS DANNELSE RUMMER MANGE FACETTER Præster er under stadig dannelse. Man lærer sig færdigheder, får

Læs mere

Plan for mødet: Herefter behandling af dagsorden.

Plan for mødet: Herefter behandling af dagsorden. Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 29. maj 2018 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Annette B. Bennedsgaard Formand REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 15.

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00 Mødedeltagere: Ester Larsen, Erik Vind, Inger Lund, Rasmus Kr. Rasmussen, Inge Dalsgaard, Jens Rønn Sørensen, Henrik Wigh-Poulsen, Eva

Læs mere

Annette Bennedsgaard og Birthe Jacobsen deltog i første halvdel af mødet.

Annette Bennedsgaard og Birthe Jacobsen deltog i første halvdel af mødet. Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 29. november 2016 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

FORORD. Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger.

FORORD. Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger. Rapport 2002-2006 FORORD Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde har nu eksisteret i fem år. I den forbindelse har forretningsudvalget og biskopperne haft et evaluerende møde af stiftssamarbejdets

Læs mere

Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue

Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue Indledning ved Christian Bach Iversen 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Snoghøj, d. 4. februar 2011 J.nr. 013 JSS/jn Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 4. juni kl. 11.00-15.30 Gellerup Kirke,

Læs mere

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården VIBORG STIFT Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde September 2013 Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Læs mere

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Referat fra møde den 20/11-15 kl 9-13 hos Birgit Urd Andersen, Bramdrupdam Tilstede: Birgit Urd Andersen Søren Due Peter Glistrup Margaret Hammer

Læs mere

Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d august 2006

Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d august 2006 Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d. 19.-20. august 2006 LØRDAG D. 19. AUGUST Velkomst og introduktion ved Biskop Karsten Nissen Biskop Karsten Nissen (KN) understregede

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Middelfart, d. 5. februar 2010 J.nr. 013 JSS/jn MKR 1/10 Protokol fra møde i Folkekirkens

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 28. februar 2018 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift

Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift Ribe Stift, marts 2013 Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift Hermed det halvårlige nyhedsbrev fra Det Religionspædagogiske Sekretariat, som holder til i Hundehuset ved Tårnborg i Ribe. Der er fortsat

Læs mere

Formanden har ordet. Fra systemtro til troen som livsfortolkning. Af formand Annette Brounbjerg Bennedsgaard

Formanden har ordet. Fra systemtro til troen som livsfortolkning. Af formand Annette Brounbjerg Bennedsgaard Årsberetning 2012 Formanden har ordet Fra systemtro til troen som livsfortolkning Af formand Annette Brounbjerg Bennedsgaard En folkekirke, der både vil og kan finde ressourcer til religionsmøde Stiftssamarbejdet

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 3. december 2014 J.nr. 013 JSS/-- Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Referat fra konference den 4. september 2018 kl i Landemodesalen i Bispegården

Referat fra konference den 4. september 2018 kl i Landemodesalen i Bispegården Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Referat fra konference den 4. september 2018 kl. 15.30-18.30 i Landemodesalen i Bispegården Fraværende: Vilhelm Værge, Else Højvang. 1. Valg af dirigent

Læs mere

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Økonomi Ans Nr. Dok. nr. Ansøger Projekttitel Ansøgt beløb Tildelt beløb Bemærkninger 4 95929/11 Flemming Chr.

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Annette B. Bennedsgaard Formand REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 31.

Læs mere

Referat af Stiftsrådsmødet tirsdag den 13. november 2012 kl

Referat af Stiftsrådsmødet tirsdag den 13. november 2012 kl Referat af Stiftsrådsmødet tirsdag den 13. november 2012 kl. 14.00 Mødedeltagere: Ester Larsen, Erik Vind, Inger Lund, Rasmus Kr. Rasmussen, Inge Dalsgaard, Henrik Wigh-Poulsen, Eva Fischer Boel, Grethe

Læs mere

Nye tendenser i religionsmødet

Nye tendenser i religionsmødet Årsberetning 2013 Nye tendenser i religionsmødet Af generalsekretær Kåre Schelde Christensen New?? Kåre Schelde Christensen Generalsekretær Det er den 4. december 2013. Jeg sidder i Oslo samlet med mine

Læs mere

Ribe Stift, marts 2014. Kære præster og menighedsråd.

Ribe Stift, marts 2014. Kære præster og menighedsråd. Ribe Stift, marts 2014 Kære præster og menighedsråd. Her følger en lille opdatering på det religionspædagogiske arbejde i stiftet. I det sidste halve år er der sket nogle ændringer på personalefronten.

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Vejle, den 31. januar 2014 J.nr. 013 JSS/dlv Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 20. ordinære møde den 26. august 2014 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 20. ordinære møde den 26. august 2014 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 94590/14 HREJ Referat af Stiftsrådets 20. ordinære møde den 26. august 2014 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti),

Læs mere

.. AT VEDKENDE SIG DEN PLIGT, DER FØLGER MED ENHVER RET.. TO ACKNOWLEDGE THE DUTY THAT ACCOMPANIES EVERY RIGHT

.. AT VEDKENDE SIG DEN PLIGT, DER FØLGER MED ENHVER RET.. TO ACKNOWLEDGE THE DUTY THAT ACCOMPANIES EVERY RIGHT 1 REPRÆSENTATIONER I BESTYRELSER M.V. Y s Men er repræsenteret i en række bestyrelser og beklæder mange tillidsposter. Det kan være på såvel regionalt, som distrikts og klubplan. Denne fortegnelse søger

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 21. maj 2014 kl. 14.00-17.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 21. maj 2014 kl. 14.00-17.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 21. maj 2014 kl. 14.00-17.00 Mødedeltagere: Tine Lindhardt, Henrik Wigh Poulsen, Erik Vind, Ester Larsen, Helga Højsager, Bente Kaysen, Grethe Krogh Jakobsen, Mikael

Læs mere

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08 Det mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 23.april, 2008 J.nr. 013 JSS/ka MKR 3/08 Protokol fra møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Dagsorden og referat Stiftsrådet Dato: 12. september 2018 Kl. 17.00-20.30: Stiftsrådsmøde Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende deltog i mødet: Konstitueret biskop og domprovst

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR RELIGIONSMØDE

RETNINGSLINJER FOR RELIGIONSMØDE RETNINGSLINJER RETNI FOR RELIGIONSMØDE Indholdsfortegnelse A B C D Introduktion At begynde med Gud Situationen i vore dages samfund Udfordringen til at skønne Tolv emner, der angår kristne i religionsmødet

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, fredag den 5. februar 2016 kl. 15-17

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet torsdag den 3. oktober 2013 kl. 14.00 17.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet torsdag den 3. oktober 2013 kl. 14.00 17.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet torsdag den 3. oktober 2013 kl. 14.00 17.00 Mødedeltagere: Ester Larsen, Tine Lindhardt, Erik Vind, Inger Lund, Rasmus Kr. Rasmussen, Inge Dalsgaard, Henrik Wigh-Poulsen,

Læs mere

Protokol fra: Stiftsrådsmødet onsdag den 10. oktober 2018 kl

Protokol fra: Stiftsrådsmødet onsdag den 10. oktober 2018 kl Protokol fra: Stiftsrådsmødet onsdag den 10. oktober 2018 kl. 15.00 17.30 Mødedeltagere: Tine Lindhardt, Regina Ljung, Ester Larsen, Hanne Møller Wolfsberg, Mikael Krarup, Ole Nielsen, Kjeld Danielsen,

Læs mere

RAPPORT FRA KONFERENCE FOR KRISTNE OG MUSLIMSKE LEDERE I DANMARK 2O18

RAPPORT FRA KONFERENCE FOR KRISTNE OG MUSLIMSKE LEDERE I DANMARK 2O18 RAPPORT FRA KONFERENCE FOR KRISTNE OG MUSLIMSKE LEDERE I DANMARK 2O18 9.-10. NOVEMBER 2018 MAGLEÅS KURSUSCENTER KRISTENT-MUSLIMSK SAMTALEFORUM Foto: Sille Arendt RAPPORT FRA KONFERENCE FOR KRISTNE OG MUSLIMSKE

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Torsdag den 12. november 2015 kl. 16.30-20.00 i Københavns Bispegård, Nørregade 11, 1165 København K. For mødet var fastsat følgende dagsorden: Der forelå afbud

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd

Folkekirkens mellemkirkelige Råd Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 6. februar 2009 J.nr. 013 JSS/ka MKR 1/09 Protokol for møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 22. september 2010 J.nr. 013 JSS/jn MKR 4/10 Protokol fra møde i Folkekirkens

Læs mere

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Onsdag d. 23. februar 2017 kl Domkirkens menighedslokaler, Klosterbakken 2, 5100 Odense C

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Onsdag d. 23. februar 2017 kl Domkirkens menighedslokaler, Klosterbakken 2, 5100 Odense C Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Annette B. Bennedsgaard Formand REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Onsdag d. 23.

Læs mere

AALBORG STIFT Stiftsrådet Dok.nr /16 MJOH

AALBORG STIFT Stiftsrådet Dok.nr /16 MJOH AALBORG STIFT Stiftsrådet Dok.nr. 108 796/16 MJOH Dato: 12. september 2016 Referat af Stiftsrådets 28. ordinære møde den 12. september 2016 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Torsdag den 15. september 2016 kl. 16.30 20.00 i Helligåndshuset, Valkendorfsgade 23, 1151 København K Afbud fra: Margrethe Winther-Nielsen Ole Pagels Anders

Læs mere

Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift. Møder i løbet af 2018:

Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift. Møder i løbet af 2018: -- AKT 370672 -- BILAG 1 -- [ Årsrapport for 2018_ ] -- Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift Møder i løbet af 2018: Udvalget har haft 4 ordinære udvalgsmøder. Referater

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Forår 2019 Fire moduler Uddannelsen består af en række fag, som kan tages enkeltvis eller som et samlet

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Stiftsrådet Dagsorden og referat Dato: 14. marts 2017 Kl. 16.00-17.00: Besøg på stiftsbiblioteket Kl. 17.00-19.30: Stiftsrådsmøde Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Stiftsrådet Dagsorden og referat Dato: Den 21. oktober 2015 Kl.: 17:00 Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende deltog i mødet: Biskop Peter Fischer-Møller, domprovst Jens

Læs mere

Referat fra møde torsdag den 28. august 2014 kl. 15.30 18.30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79 8800 Viborg

Referat fra møde torsdag den 28. august 2014 kl. 15.30 18.30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79 8800 Viborg Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Referat fra møde torsdag den 28. august 2014 kl. 15.30 18.30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79 8800 Viborg Afbud fra Christian Bach Iversen Indledning

Læs mere

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen.

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen. Peter Bangs Vej 1 DK-2000 Frederiksberg T: +45 33 11 44 88 interchurch@interchurch.dk www.interchurch.dk Frederiksberg, den 28. april 2016 J.nr. 013 BN/rhs Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg 2018-2019 Velkommen til et nyt initiativ! Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg er et tilbud til dem, der gerne vil gå i dybden med den kristne tro. Det er teologi for

Læs mere

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Formål: Det er tværkulturelt udvalgs mål at skabe et klart ansættelsesforhold og derved gode arbejdsbetingelser for den tværkulturelle kirke- og

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2019 Fire moduler Uddannelsen består af en række fag, som kan tages enkeltvis eller som et

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

Vedtægter for Danske Kirkers Råd

Vedtægter for Danske Kirkers Råd Vedtægter for Danske Kirkers Råd 1. Grundlag Stk. 1. Danske Kirkers Råd er et fællesskab af kristne kirker, trossamfund og menigheder i Danmark, som tilbeder og bekender én Gud - Faderen, Sønnen og Helligånden

Læs mere

Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus

Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus REPRÆSENTANTSKAB ( 1 gang årligt i begyndelsen af oktober) (Vælger bestyrelse, vedtægtsændringer). Alle kirker og skoler, der aktivt har tilmeldt sig har én

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 2. december 2015 J.nr. 013 BN/rhs Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Onsdag d. 13. september 2017 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Peter, 46 år, der beskriver sig selv som mystiker og tidligere buddhist. HVAD BETYDER FRIHED FOR DIG? I forhold til det åndelige

Læs mere

Protokol og referat fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, onsdag den 7. december 2016 kl. 13:00 til 17:00, Diakonissestiftelsen, Frederiksberg

Protokol og referat fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, onsdag den 7. december 2016 kl. 13:00 til 17:00, Diakonissestiftelsen, Frederiksberg Frederiksberg, den 7. december 2016 J.nr. 013 MK Protokol og referat fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, onsdag den 7. december 2016 kl. 13:00 til 17:00, Diakonissestiftelsen, Frederiksberg Til

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018 i Aarhus Bispegård

Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018 i Aarhus Bispegård Aarhus Stift Dalgas Avenue 46 8000 Aarhus C Den 30. august 2018 Akt.id.: 172429 Sagsbehandler: PEEL/uga 13104 Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018

Læs mere

ÅRSBERETNING 2O14/15

ÅRSBERETNING 2O14/15 ÅRSBERETNING 2O14/2O15 ÅRSBERETNING 2O14/15-1- FOLKEKIRKE & RELIGIONSMØDE FORSIDEFOTO BISKOP PETER SKOV-JAKOBSEN SAMMEN MED OVERRABBINER JAIR MELCHIOR OG IMAM NAVEED BAIG I FORBINDELSE MED MINDEHØJTIDELIGHEDEN

Læs mere

Protokol fra MKR møde i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Torsdag, den 27. september 2018, kl til Bispegården, København

Protokol fra MKR møde i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Torsdag, den 27. september 2018, kl til Bispegården, København Frederiksberg, den 27. september 2018 J.nr. 01.30 Protokol fra MKR 2018-3 møde i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Torsdag, den 27. september 2018, kl. 14.00 til 17.00 Bispegården, København Til stede:

Læs mere

3. Evaluering af årsplan samt input til årsplan (Best.Skr Best.Skr )

3. Evaluering af årsplan samt input til årsplan (Best.Skr Best.Skr ) Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Micahel Krogstrup Nissen Formand REFERAT FRA BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 28.

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 19. ordinære møde den 3. juni 2014 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 19. ordinære møde den 3. juni 2014 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 67565/14 MJOH Referat af Stiftsrådets 19. ordinære møde den 3. juni 2014 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Jens Peter Skjølstrup Madsen (Hjørring

Læs mere

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS NÆSTEKÆRLIGHED I PRAKSIS Du skal elske din næste som dig selv! Det er kristendommens rettesnor for, hvordan vi skal opføre os over for vores medmennesker.

Læs mere

AALBORG STIFT Stiftsrådet

AALBORG STIFT Stiftsrådet AALBORG STIFT Stiftsrådet Dok.nr. 9256/18 PEBN Referat af 6. økonomi møde i Stiftsrådet den 24. januar 2018 i Aalborg Bispegård Dato: 24. januar 2018 Til stede: Peter Stilling (Aalborg Budolfi provsti),

Læs mere

Meditation & Selvudvikling

Meditation & Selvudvikling Nordisk Sjælesorgssymposium om Meditation & Selvudvikling Den 3.-5. oktober 2012 Med bl.a. biskop Kjeld Holm, professor Steen Hildebrandt, lektor Klaus B. Bærentsen idehistoriker Michael Jahn og hospitalspræst

Læs mere

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag Menighedsfakultetets tilbud om foredrag 1 Bestil en taler fra Menighedsfakultetet Menighedsfakultetet uddanner teologer for kirkens skyld. Derfor stiller vore lærere, så langt tid og ressourcer rækker,

Læs mere

Arbejdsplan 2011-2013 DANSKE KIRKERS RÅD

Arbejdsplan 2011-2013 DANSKE KIRKERS RÅD Arbejdsplan 2011-2013 DANSKE KIRKERS RÅD 2 Indhold 1. Indledning 4 1.1 Vores formål 4 1.2 Vores vision for 2011-13 4 1.3 Arbejdsplan 2011-13 5 2. Råd og fora 7 2.1 Rådet 7 2.1.1 Forretningsudvalget 7 2.2

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 18. ordinære møde den 24. februar 2014 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 18. ordinære møde den 24. februar 2014 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 25493/14 MJOH Referat af Stiftsrådets 18. ordinære møde den 24. februar 2014 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti),

Læs mere

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 Til Ikast-Brande Kommune Vi tillader os at sende denne ansøgning med håbet om, at Byrådet vil se positiv på den. Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 På vegne af Danske Kirkers Råd (se beskrivelse

Læs mere

NETVÆRK. på og læs mere om alle MOSAIK s kirker.

NETVÆRK. på   og læs mere om alle MOSAIK s kirker. MOSAIK MOSAIK er et netværk af frikirker med rødder i pinsekirkerne Danmark. Vi har skiftet navn og profil, da vi ønsker at åbne netværket, for alle kirker, som kan se sig selv i netværkets teologi, vision

Læs mere

Modstand mod kvindelige præster:

Modstand mod kvindelige præster: Modstand mod kvindelige præster: Dette rollespil er tænkt at gøre Eastons model aktiv, således at eleverne opnår dybere indsigt i modellen samt indsigt i både de formelle såvel som uformelle beslutningsprocesser

Læs mere

Orientering om udbud af IT-systemet KAS og GIAS. Hans-Henrik Nielsen, formand for Økonomi- og Kirkegårdsudvalget

Orientering om udbud af IT-systemet KAS og GIAS. Hans-Henrik Nielsen, formand for Økonomi- og Kirkegårdsudvalget Aktuelle emner 1 Orientering om udbud af IT-systemet KAS og GIAS Hans-Henrik Nielsen, formand for Økonomi- og Kirkegårdsudvalget 2 Baggrund Videre proces KAS og GIAS IT-systemerne skal i udbud Hovedformålet

Læs mere

Leg med tro - Inspiration til debatter

Leg med tro - Inspiration til debatter Leg med tro - Inspiration til debatter Hvornår havde I i menighedsrådet, på ledermødet eller personalemødet sidst tro på dagsordenen? Altså ikke rammerne for andres tro, men jeres egen tro? Hvornår satte

Læs mere

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR KONFERENCE INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR Kirkens Korshær i Aarhus, Jysk børneforsorg/fredehjem og Diakonhøjskolen indbyder til en årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Stiftsrådet Dagsorden og referat Dato: 13. februar 2019 Kl.: 17:00-20.30 Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende deltog i mødet: Biskop Peter Fischer-Møller, domprovst Anne-Sophie

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Annette B. Bennedsgaard Formand REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 30.

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 13. ordinære møde den 25. oktober 2012 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 13. ordinære møde den 25. oktober 2012 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 110751/12 MJOH Referat af Stiftsrådets 13. ordinære møde den 25. oktober 2012 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti),

Læs mere

Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 4. september 2013 J.nr. 013 JSS/-- Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd onsdag d. 4. september

Læs mere

AALBORG STIFT Stiftsrådet Sag nr / Akt. nr PEBN Dato: 13. november 2018

AALBORG STIFT Stiftsrådet Sag nr / Akt. nr PEBN Dato: 13. november 2018 AALBORG STIFT Stiftsrådet Sag nr. 2018-32764 / Akt. nr. 268996 PEBN Dato: 13. november 2018 Referat af Stiftsrådets 36. ordinære møde den 13. november 2018 i Aalborg Bispegård Til stede: Peter Stilling

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Onsdag den 1. november 2017 kl. 16.30 til 19.00 i Helligåndshuset, Valkendorfsgade 23, 1151 København K. For mødet var fastsat følgende dagsorden: Afbud Karen

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

AALBORG STIFT Stiftsrådet Dok.nr /16 MJOH

AALBORG STIFT Stiftsrådet Dok.nr /16 MJOH AALBORG STIFT Stiftsrådet Dok.nr. 60 875/16 MJOH Dato: 19. maj 2016 Referat af Stiftsrådets 27. ordinære møde den 19. maj 2016 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti),

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift. 16.30 20.00 i. Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet. Tirsdag den 12. maj 2015 kl.

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift. 16.30 20.00 i. Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet. Tirsdag den 12. maj 2015 kl. Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Tirsdag den 12. maj 2015 kl. 16.30 20.00 i Helligåndshuset, Valkendorfsgade 23, 1151 København K. For mødet er fastsat følgende dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden.

Læs mere

Referat fra bispemøde den 5. og 6. januar 2009 i Københavns Bispegård

Referat fra bispemøde den 5. og 6. januar 2009 i Københavns Bispegård Referat fra bispemøde den 5. og 6. januar 2009 i Københavns Bispegård Mødeleder: Niels Henrik Arendt Referent: stiftskontorchef Helle Ostenfeld Den 6. januar kl. 1400 mødte repræsentanter for Det mellemkirkelige

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet den 25. november 2010 kl. 14.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet den 25. november 2010 kl. 14.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet den 25. november 2010 kl. 14.00 Mødedeltagere: Paul Verner Skærved, Ole Sørensen, Birte Jacobsen, Bente Kaysen, Henrik Wigh-Poulsen, Jens Rønn Sørensen, Bent Larsen, Jens

Læs mere

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER FORÅR 2018 Teologisk Salon: Hvad brænder troen for? Vi har lige fejret 500 året for Martin Luther og Reformationen, der satte spor ned i alle led af samfundet,

Læs mere

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK PROGRAM FOR VETERANKURSUS 2010 TEOLOGI FOR LÆGFOLK Kære tidligere kursister ved Teologi for Lægfolk Højbjerg, den 3. maj 2010 Det er en glæde igen i år at kunne indbyde tidligere kursister på TFL til sommerkursus

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Torsdag den 17. september 2015 kl. 16.30 20.00 i Bispegården, Nørregade 11, 1165 København K. Afbud fra Ole Pagels 1. Godkendelse af dagsorden. Ad. 1. Ingen bemærkninger

Læs mere

Et trossamfund i Luthersk Mission

Et trossamfund i Luthersk Mission Et trossamfund i Luthersk Mission Flere og flere medlemmer af Luthersk Mission (LM) overvejer af samvittighedsmæssige, teologiske, missionale og kirkelige grunde deres medlemskab af folkekirken. Baggrunden

Læs mere