Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer"

Transkript

1 69 Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer Katrine Skjærbæk Rasmussen og Tina Skotte Sørensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Centralbanker har ansvaret for overvågning af den finansielle infrastruktur. Det primære formål er at bidrage til en sikker og effektiv finansiel infrastruktur og derved til finansiel stabilitet. I Danmark overvåger Nationalbanken betalingssystemerne Kronos og Sumclearingen samt afviklingssystemet for værdipapirer, VP-afviklingen. Disse systemer udgør kernen i den danske finansielle infrastruktur. Nationalbanken er desuden medovervåger af flere udenlandske systemer. Overvågningen sker med udgangspunkt i internationale standarder. I april 202 offentliggjorde CPSS-IOSCO nye internationale standarder, kaldet principper, for finansielle markedsinfrastrukturer, dvs. betalingssystemer, værdipapirafviklingssystemer, værdipapircentraler, centrale modparter, CCP'er, og handelsregistre. I december 202 blev de nye principper suppleret af en vurderingsvejledning til både myndighederne og de finansielle infrastrukturer. Endvidere blev der offentliggjort rammer for at videregive oplysninger til offentligheden og til de myndigheder, der skal sikre, at principperne bliver overholdt. De nye principper øger kravene vedrørende bl.a. governance, integreret risikostyring og stresstests. Nationalbanken er i gang med at implementere de nye principper i overvågningen af de danske systemer. Det sker i dialog med systemejere og operatører, som har ansvaret for, at systemerne lever op til de nye principper. FINANSIELLE MARKEDSINFRASTRUKTURER En finansiel markedsinfrastruktur, FMI, er en bred betegnelse for et multilateralt system mellem deltagere (finansielle institutter mfl.) og en CPSS, Committee on Payment and Settlement Systems, er en komite, som er knyttet til Bank for International Settlements, BIS. IOSCO er et internationalt samarbejde mellem myndigheder, der fører tilsyn med værdipapirmarkeder.

2 70 DE VIGTIGSTE SYSTEMER I DEN DANSKE BETALINGSINFRASTRUKTUR Boks Kronos er Nationalbankens realtidsbruttoafviklingssystem, der anvendes til at afvikle primært store eller tidskritiske betalinger mellem pengeinstitutter mv. Hver enkelt betaling afvikles enkeltvis og øjeblikkeligt. VP-afviklingen er VP Securities', VP's, multilaterale nettoafviklingssystem til clearing og afvikling af værdipapirhandler og periodiske betalinger (renter, udtrækninger og udbytter). Ved værdipapirtransaktioner udveksles værdipapiret på depoter i VP, mens betalingen udveksles på deltagernes konti i Kronos. Sumclearingen er Finansrådets multilaterale nettoafviklingssystem til afvikling af detailbetalinger. Systemet afvikler næsten alle danske detailbetalinger, fx dankorttransaktioner, Betalingsservice og konto til konto-overførsler. Systemet opereres af Nets. Den endelige overførsel af penge mellem Sumclearingens deltagere sker via Kronos. Target2 er det fælleseuropæiske realtidsbruttoafviklingssystem til afvikling af store, tidskritiske betalinger i euro. CLS er et internationalt system til afvikling af primært valutahandler i 7 valutaer, herunder danske kroner. CLS ejes af CLS Bank International, der blev etableret i 2002 af en række af verdens største banker. CLS afvikler kronebenet i valutahandler i danske kroner via CLS Banks konto i Nationalbanken. EMCF, European Multilateral Clearing Facility, er en hollandsk CCP, der clearer aktiehandler i det danske C20-indeks. driftsoperatør. Et system består dels af en teknisk infrastruktur, dels af et fælles regelsæt og procedurer for deltagerne. I systemet foretages clearing, afvikling eller registrering af betalinger, værdipapirer, derivater eller andre finansielle transaktioner. Begrebet FMI omfatter således betalingssystemer, værdipapirafviklingssystemer, værdipapircentraler, CCP'er og handelsregistre. I boks beskrives systemerne i den danske finansielle infrastruktur. FMI'er er udformet med henblik på at mindske deltagernes risici ved afvikling af betalinger og værdipapirhandler. Fx kan systemerne designes, så der ikke opstår kreditrisiko mellem deltagerne ved gennemførelse af betalinger og værdipapirhandler. FMI'erne skaber imidlertid afhængigheder mellem systemer og deltagere, hvorigennem problemer hos ét finansielt institut eller hos FMI'en selv kan spredes til andre institutter og til det finansielle system generelt. Systemer, der kan udløse en sådan dominoeffekt og sprede problemer til det indenlandske eller internationale finansielle system, kaldes systemisk vigtige. Risikoen for, at problemer spreder sig, så der i værste fald opstår en systemisk krise, der kan true den finansielle stabilitet, kaldes systemisk risiko. Sandsynlighe- CCP står for central counterparty, på dansk en central modpart. En CCP er en enhed, som stiller sig mellem køber og sælger i en værdipapirhandel. Populært sagt bliver CCP'en køber for sælger og sælger for køber og garanterer derved afviklingen af handlen for begge parter.

3 7 den for, at en systemisk krise vil blive udløst i en FMI, er meget lav, men konsekvenserne vil til gengæld være store. Det er derfor vigtigt, at FMI'erne fungerer sikkert og effektivt. Centralbanker har ansvaret for at overvåge, at systemisk vigtige finansielle infrastrukturer lever op til internationale standarder og dermed vurderes at være sikre og effektive. FMI'erne selv arbejder kontinuerligt på at reducere og styre risici, og der har i praksis kun været ganske få tilfælde, hvor problemer hos en FMI har truet den finansielle stabilitet. Under finanskrisen bidrog FMI'erne til den finansielle stabilitet, idet de generelt var i stand til at gennemføre afviklingen, og dermed gav deltagerne tillid til at fortsætte deres transaktioner med hinanden via FMI'erne. For eksempel var der ved konkursen i Lehman Brothers registreret valutahandler, indgået af Lehman Brothers, i CLS-systemet til afvikling i flere dage efter konkursen. Disse handler blev afviklet planmæssigt i følge CLS' regler. BAGGRUND FOR DE NYE PRINCIPPER I 974 udløste en konkurs i tyske Bankhaus Herstatt en dominoeffekt af finansielle problemer blandt bankens modparter i handlen med valuta. Hændelsen satte for alvor fokus på behovet for at styre og begrænse risici i forbindelse med betalingsafvikling. Centralbankers arbejde på området er siden blevet koordineret internationalt i regi af BIS 2. Sidst i 980'erne begyndte et arbejde med at udvikle internationale standarder for betalings- og afviklingssystemer, idet it-udviklingen efterhånden havde muliggjort, at betydelige betalings- og handelstransaktioner passerede gennem systemerne. I 990 blev Lamfalussy-standarderne 3 de første internationale standarder for betalingssystemer. I 989 udgav Group of Thirty 4 ni anbefalinger til værdipapirafviklingssystemer. Siden er de internationale standarder som følge af udviklingen inden for betalings- og afviklingssystemer med mellemrum blevet opdateret, og i 2004 kom de første standarder for centrale modparter. De seneste internationale standarder fra 202, kaldet principper for FMI'er, er udarbejdet af CPSS-IOSCO, der er en arbejdsgruppe under G20 5. Principperne kombinerer og sammenskriver tre sæt af internationale standarder for henholdsvis betalingssystemer, værdipapirafviklingssystemer og CCP'er. 6 Målet med ét fælles sæt principper er en mere For en beskrivelse af konkursen i Bankhaus Herstatt, se Danmarks Nationalbank (2005). Bank for International Settlement, BIS, er centralbankernes bank. Opkaldt efter M. A. Lamfalussy, der ledede arbejdet med standarderne, jf. BIS (990). Benævnes også Consultative Group on International Economic and Monetary Affairs, Inc. G20 er en gruppe af finansministre og centralbankledere fra 20 store lande. Jf. henholdsvis BIS (200), CPSS-IOSCO (200) og CPSS-IOSCO (2004).

4 72 STYRKELSE AF DERIVATMARKEDERNE MED CLEARING VIA CCP'ER Boks 2 Konkursen i Lehman Brothers og redningerne af investeringsbanken Bear Stearns og forsikringsselskabet AIG satte fokus på svagheder i derivatmarkederne, i særlig grad kreditderivaterne credit default swaps, CDS, som er en form for forsikring mod tab ved konkurs. CDS'er var typisk ikke-standardiserede aftaler "over-the-counter", OTC, som ikke blev handlet og registreret på fx en børs eller en handelsplatform. I perioden op til finanskrisen solgte AIG og Bear Stearns i meget stort omfang CDS'er. CDS-markedet var i hastig vækst, og samme CDS kunne videresælges talrige gange med en hel kæde af adskillige modparter til følge. Subprime-krisen i USA og konkursen i Lehman Brothers i 2008 udløste store udbetalinger fra sælgerne af CDS'erne. Det viste sig vanskeligt at udrede, hvem modparterne var, og hvem der i sidste ende var eksponeret, da oplysninger om CDS'erne ikke var systematisk registreret. Det stod derimod klart, at hvis en stor aktør på CDS-markedet kom i problemer, så ville det påvirke mange modparter, som dermed også kunne få problemer. I Europa adresseres disse udfordringer i EMIR-forordningen. Ifølge denne forordning skal der ske central clearing af alle standardiserede OTC-derivater, og der stilles øgede krav til risikostyring for ikke-standardiserede derivater. Endvidere skal der være handelsregistre, så der fx ingen tvivl er om omfanget af åbne derivatkontrakter og om, hvem modparterne er. Alle handler med OTC-derivater skal indberettes til et handelsregister. Mere central clearing af derivater i CCP'er øger CCP'ernes systemiske vigtighed og dermed behovet for overvågning. Derfor har de nye principper særligt fokus på at begrænse risici i CCP'er, og handelsregistre er også omfattet. I de nye principper er CPSS-IOSCO's hidtidige standarder for CCP'er indarbejdet, og det gælder også retningslinjerne fra 200 for CCP'er, som clearer OTC-derivater. 2 2 Jf. CPSS-IOSCO (2004). Jf. CPSS-IOSCO (200). konsistent overvågning på tværs af forskellige typer FMI'er. Principperne afspejler desuden erfaringerne fra finanskrisen, og på baggrund heraf øger de nye principper kravene til bl.a. risikostyring og governance i FMI'er. Endvidere viste finanskrisen, at der var behov for, at flere finansielle produkter, som fx derivater, cleares og afvikles gennem CCP'er. Principperne lægger således særlig vægt på at styre risici i CCP'er, se boks 2. PRINCIPPER FOR FINANSIELLE MARKEDSINFRASTRUKTURER Der er 24 principper fordelt på 9 emneområder. Visse principper er kun relevante for nogle typer af FMI'er, fx er flere af dem kun relevante for CCP'er. Der lægges i de nye principper vægt på en overordnet og integreret risikostyring med passende governance og brug af stresstests. Alle relevante former for risici skal identificeres og styres, og der er bl.a. øget fokus på risici i relation til gensidige afhængigheder, operationelle risici

5 73 RISICI VED CLEARING OG AFVIKLING AF FINANSIELLE TRANSAKTIONER Boks 3 Juridisk risiko er risikoen for tab som følge af kontrakter og aftaler, der er ugyldige eller ikke kan håndhæves. Det kan skyldes, at der er usikkerhed om det juridiske grundlag eller, at det ikke kan håndhæves som forventet. Kreditrisiko dækker over risikoen for tab som følge af, at en modpart ikke er i stand til at opfylde sine forpligtelser, hverken på afviklingstidspunktet eller på et senere tidspunkt. Særlige former for kreditrisiko er hovedstolsrisiko, hvor hele transaktionsbeløbet er eksponeret, og genplaceringsrisiko, der er omkostningen ved at genanskaffe et aktiv, fx hvis et værdipapir ikke modtages som forventet. Likviditetsrisiko er risikoen for at lide tab, fordi en betaling ikke modtages på det forventede tidspunkt. Tabet kan opstå, hvis der på forhånd er disponeret over likviditeten, som derfor skal skaffes med kort varsel. At skaffe ny likviditet med kort varsel er ofte forbundet med ekstraordinære omkostninger, fx en højere rente. Operationel risiko defineres som de risici for tab, der følger af systemnedbrud, menneskelige fejl, brud på interne procedurer og eksterne begivenheder som fx naturkatastrofer, terrorisme, mv. Operationelle risici giver sig udslag i tab af materielle (hardware) og immaterielle (software) aktiver eller ved, at der opstår uventede kredit- og likviditetseksponeringer. Forretningsrisiko er risikoen for tab, der kan opstå i forbindelse med driften som virksomhed. Eksempler er ugunstige markedsforhold, dårlig udførelse af forretningsstrategi, juridiske eller operationelle risici, som betyder, at omkostninger overstiger indtægter og dermed reducerer kapitalen. Forretningsrisiko er således ikke relateret til selve clearingen og afviklingen. Opbevaringsrisiko er risikoen for tab af aktiver, der opbevares i et værdipapirdepot eller hos en depotbank. Den kan udløses som følge af utilstrækkelig registrering, dårlig administration eller svindel med værdipapirdepotet eller svindel i depotbanken. Opbevaringsrisiko kan også opstå, hvis værdipapircentralen eller særligt depotbanken går konkurs eller skal afvikles, og der samtidig ikke er tilstrækkelig registrering af, hvem der ejer aktiverne fx i form af værdipapirer. Investeringsrisiko er risikoen for tab på FMI'ens investeringer af egne aktiver eller deltagernes aktiver. og forretningsrisici, dvs. risici i forbindelse med FMI'ens drift som virksomhed. I boks 3 beskrives de risici, som kan opstå i forbindelse med clearing og afvikling af finansielle transaktioner. De nye principper øger endvidere gennemsigtigheden, idet der stilles krav om, at der offentliggøres flere oplysninger end tidligere. I det følgende beskrives principperne med vægt på øgede krav i forhold til de hidtidige internationale standarder. Overordnet organisering Princip -3 omhandler den overordnede organisering i en FMI. Der skal, jf. princip, være et velfunderet juridisk grundlag, som kan håndhæves i alle jurisdiktioner, hvor en FMI opererer. Princip 2 fastslår, at der skal

6 74 være en klar og transparent governancestruktur, som fastlægger kompetence- og ansvarsfordeling mellem forskellige ledelsesniveauer. Endvidere skal finansiel stabilitet være en eksplicit målsætning for FMI'en. I princip 3 skærpes kravene til de overordnede rammer for styring af forskellige risici, som FMI'en kan blive udsat for også risici, som FMI'en påfører andre aktører. Det fremhæves særligt, at der skal være fokus på risici som følge af gensidige afhængigheder mellem FMI'en og andre aktører. Styring af kredit- og likviditetsrisici Princip 4 om kreditrisiko og princip 7 om likviditetsrisiko er centrale, da både FMI'en selv og dens deltagere kan udsættes for kredit- og likviditetsrisici. En FMI skal derfor måle og styre disse risici. De nye principper strammer tilgangen til styring af risiciene med bl.a. krav om regelmæssige stresstests. FMI'en skal have regler for at håndtere eventuel likviditetsmangel og eventuelle kredittab, hvis værdien af stillede sikkerheder viser sig utilstrækkelig. Princip 5 om sikkerhedsstillelse er nyt og skærper krav til sikkerhedsstillelsessystemer og brug af sikkerhedsstillelse. FMI'er, som benytter sikkerhedsstillelse til at styre kreditrisiko, skal kun acceptere sikkerheder med lave kredit-, likviditets- og markedsrisici. Princip 6 beskriver marginkrav til CCP'er, dvs. krav til, at deltagerne stiller sikkerhed for deres positioner. Det supplerer princip 4 om kreditrisiko specifikt med hensyn til CCP'er, der har særlige udfordringer på kreditområdet. Planmæssig afvikling i centralbankpenge Princip 8-0 skal sikre, at afviklingen gennemføres planmæssigt. FMI'en bør sikre klar og sikker endelig afvikling, der senest finder sted ved udgangen af afviklingsdagen. Pengeafvikling bør så vidt muligt foregå i centralbankpenge for at eliminere kreditrisici. Ved fysiske leveringsforpligtelser såsom fysiske værdipapirer bør risici forbundet hermed overvåges og styres. Værdipapircentraler og afviklingssystemer Princip -2 retter sig mod værdipapircentraler og afviklingssystemer, der varetager afvikling af transaktioner med to forbundne forpligtelser, fx værdipapir- og valutahandler. Værdipapircentralers regler og procedurer skal sikre, at kunders værdipapirer beskyttes, samt minimere og styre risici forbundet med at opbevare og overføre værdipapirer. Der er et større krav til afstemning i værdipapircentraler, som i princip anbefales at ske dagligt. I princip 2 anbefales, at hovedstolsrisiko elimineres

7 75 ved at benytte samtidig udveksling af forbundne forpligtelser, fx ved at anvende delivery versus payment, DvP, i afviklingen af værdipapirhandler og payment versus payment, PvP, ved valutahandler. Styring af en deltagers konkurs/afvikling eller operationelle nedbrud I princip 3 skal en FMI have effektive regler og procedurer til at håndtere en deltagers konkurs/afvikling. Det nye er, at det også gælder håndtering af et operationelt nedbrud hos en deltager. Princip 4 vedrører kun CCP'er. Princippet har til formål at beskytte indirekte deltagere og kunder i tilfælde af en direkte deltagers konkurs/afvikling. Det sikres bl.a. ved at stille krav om at adskille kunders og indirekte deltageres positioner og sikkerhedsstillelse fra den direkte deltagers. Styring af forretnings- og operationelle risici I princip 5 stilles, som noget nyt, krav til styring af forretningsrisiko. En FMI skal identificere scenarier, som fx faldende omsætning eller tab af kunder, der potentielt kan forhindre den i at fortsætte sin virksomhed. FMI'en skal have likviditet til mindst seks måneders driftsudgifter og tilstrækkelig kapital til, at driften kan fortsætte, hvis der opstår forretningstab. Endvidere skal der foreligge en plan for økonomisk retablering eller gradvis afvikling af virksomheden. Årsagen til de nye krav er, at FMI'er ofte har en monopollignende status og derfor ikke kan erstattes hurtigt. Princip 6 vedrører opbevarings- og investeringsrisici. Som hidtil skal der være sikker opbevaring og hurtig adgang til aktiver, og en FMI's investeringer bør ske i aktiver med minimale risici. Princip 7 øger kravene til styring af operationelle risici med bl.a. forankring af risikostyringen i den øverste ledelse. Kritiske it-systemer skal kunne genoptage driften inden for maksimalt to mod tidligere fire timer efter en driftsforstyrrelse. Fokus er øget på eksterne risici fra fx serviceleverandører og outsourcing. En FMI kan stille operationelle krav til kritiske deltagere, og myndigheder kan stille krav vedrørende FMI'ens aftaler med kritiske serviceleverandører. En FMI, der har outsourcet dele af sin drift til en serviceleverandør, skal sikre, at denne drift opfylder samme krav, som ville gælde, hvis FMI'en havde beholdt driften internt. Dermed kan de nye principper tillige være aktuelle for serviceleverandører. Dette er uddybet i CPSS-IOSCO (202a), annex F. Kravene heri stemmer overens med de krav, som stilles i den danske outsourcingbekendtgørelse.

8 76 Adgang for en bred kreds af deltagere Princip 8-20 vedrører i bred forstand adgang til FMI'er. Princip 8 anbefaler, at FMI'er har fair og åben adgang for en bred kreds af deltagere. Princip 9, som er nyt, behandler risici i forbindelse med indirekte deltagere i systemerne. Det medfører krav til FMI'erne om som minimum at indsamle information om indirekte deltagere. Princip 20 vedrører links mellem værdipapircentraler og styringen af risici forbundet hermed. Effektiv drift og imødekommelse af behov Princip 2 og 22 omhandler effektiv forretningsdrift. Der er i princip 2 øget fokus på, at FMI'en effektivt imødekommer deltagernes og markedernes behov. FMI'en skal tage højde for praktisk anvendelighed og omkostninger for ikke blot systemets deltagere men også for deltagernes kunder og andre relevante parter. Myndigheder har nu et eksplicit ansvar for at vurdere omkostninger i FMI'er med markedsdominans. Princip 22 drejer sig om, at en FMI bør bruge, eller som minimum tilpasse sig, internationalt accepterede procedurer og standarder for kommunikation. Gennemsigtighed ved mere videregivelse af information Formålet med princip 23 er at øge gennemsigtigheden bl.a. ved at stille krav om, at FMI'en skal offentliggøre regler og procedurer samt kvantitative data om anvendelse og drift. Som noget nyt skal FMI'en endvidere foretage og offentliggøre sin egen vurdering af, om de nye principper efterleves. CPSS-IOSCO har i tillæg til principperne udarbejdet specifikke rammer for FMI'ens videregivelse af denne information (disclosure framework) og er ved at udarbejde en rapport vedrørende regelmæssig offentliggørelse af kvantitative data. Princip 24 er nyt og omfatter handelsregistre for OTC-derivater. Registrene skal samle markedsdata bl.a. til brug for myndigheder og offentligheden. MYNDIGHEDSANSVAR Ud over de 24 principper for FMI'er har CPSS-IOSCO også udarbejdet 5 myndighedsansvar for regulering, tilsyn og overvågning af FMI'er og implementering af principperne. Mens principperne henvender sig til FMI'erne, er de 5 ansvar rettet mod myndighederne på området, herunder centralbanker og tilsynsmyndigheder. De 5 myndighedsansvar er beskrevet i boks 4. Jf. BIS (202b).

9 77 MYNDIGHEDERNES 5 ANSVARSOMRÅDER Boks 4 A. Regulering, tilsyn og overvågning: FMI'er skal være under passende og effektiv regulering, tilsyn og overvågning af en centralbank, en markedsregulator eller en anden relevant myndighed. B. Beføjelser og resurser: Centralbanker, markedsregulatorer og andre relevante myndigheder skal have beføjelser og resurser til effektivt at udføre deres regulerings-, tilsyns- og overvågningsforpligtelser over for FMI'er. C. Offentliggørelse af politikker: Centralbanker, markedsregulatorer og andre relevante myndigheder skal klart definere og offentliggøre deres politik for regulering, tilsyn og overvågning af FMI'er. D. Anvendelse af principperne: Centralbanker, markedsregulatorer og andre relevante myndigheder skal indføre CPSS-IOSCO's principper for FMI'er og anvende dem konsistent. E. Samarbejde med andre myndigheder: Centralbanker, markedsregulatorer og andre relevante myndigheder skal samarbejde med hinanden efter behov, både indenlands og internationalt, med henblik på at fremme sikre og effektive FMI'er. Centralbankers ansvar som overvågningsmyndighed er ikke ændret væsentligt. Dog er det nyt, at en overvågningsmyndighed, jf. ansvar A, skal offentliggøre kriterier for, hvilke FMI'er der skal overvåges. Endvidere præciseres i ansvar D, at myndighederne som minimum skal anvende de nye principper på alle systemisk vigtige FMI'er. Det åbner for, at også andre finansielle infrastrukturer efter behov kan overvåges efter de nye principper. Ansvar E lægger i højere grad end tidligere op til samarbejde mellem myndigheder. Det præciseres, at der skal være mindst én myndighed, som påtager sig ansvaret for et effektivt samarbejde og udveksling af information, så myndigheder så vidt muligt overvåger alle relevante områder uden at duplikere hinandens arbejde. Vurderingsvejledning Som led i overvågningen skal det regelmæssigt vurderes, om de overvågede FMI'er efterlever principperne. CPSS-IOSCO har som supplement til principperne udarbejdet en vejledning 2 til de myndigheder, der skal vurdere dette. Endvidere gives vejledning til at vurdere, om en myndighed lever op til de fem myndighedsansvar. Vurderingsvejledningen skal medvirke til en konsistent implementering og anvendelse af principperne og samtidig fremme objektiviteten og sammenligneligheden, når forskellige FMI'er vurderes. 2 Hidtidige standarder for centralbankers overvågning fremgår af BIS (2005). Jf. BIS (202b).

10 78 IMPLEMENTERING I NATIONALBANKENS OVERVÅGNING Nationalbanken er den primære myndighed for overvågning af FMI'er i Danmark. Nationalbankens rolle i relation til overvågning af finansielle infrastrukturer er forankret i nationalbanklovens, hvoraf det fremgår, at Nationalbanken har til opgave at "opretholde et sikkert pengevæsen her i landet samt at lette og regulere pengeomsætning og kreditgivning". Nationalbankens beføjelser i relation til systemisk vigtige betalingssystemer er endvidere præciseret i værdipapirhandelsloven. Nationalbanken overvåger som nævnt Kronos, VP-afviklingen og Sumclearingen. Derudover er Nationalbanken medovervåger af de udenlandske systemer Target2, CLS og EMCF, jf. boks. Nationalbankens overvågning er tilrettelagt ud fra internationale principper for overvågningsmyndigheders ansvar, jf. ovenfor, og vurderingen af de overvågede systemer sker i forhold til de internationale principper. Nationalbanken er derfor i gang med at implementere de nye principper og myndighedsansvar i overvågningsarbejdet i Danmark. Det sker i samarbejde med systemejere og operatører af de overvågede systemer. Som krævet i myndighedsansvar C har Nationalbanken offentliggjort sin overvågningspolitik "Nationalbankens politik for overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark", der beskriver rammer og metode for overvågningen. Overvågningspolitikken vil blive opdateret med udgangspunkt i de nye principper og ansvarsområder. Også Finanstilsynet har beføjelser med hensyn til FMI'er. Finanstilsynet fører tilsyn med VP og de fællesejede datacentraler, herunder Nets, der er driftsoperatør af Sumclearingen, og BEC, der er driftsleverandør til Nationalbanken. Overvågning af operationel risiko i de systemisk vigtige danske finansielle infrastrukturer sker derfor i samarbejde mellem Nationalbanken og Finanstilsynet. Dette samarbejde er, som anbefalet i myndighedsansvar E, reguleret af en aftale et såkaldt memorandum of understanding fra 200. Den vil blive opdateret, så den afspejler, at FMI'er fremover overvåges i forhold til de nye principper. De danske systemers efterlevelse af de nye principper Nationalbanken drøfter i øjeblikket indholdet af principperne med de danske systemejere. Målet er at opnå en fælles forståelse af princippernes indhold og de nye krav, der vil blive stillet til den danske infrastruktur. Principperne er på nogle områder formuleret så overordnet, at de ikke uden videre kan anvendes på de danske systemer. På andre områder er principperne formuleret, så de primært henvender sig til FMI'er, Danmarks Nationalbank (2007).

11 79 der er organiseret som private virksomheder. Det er op til den relevante myndighed at fortolke og udmønte principperne i konkrete krav, der har relevans for det specifikke system, som de anvendes på. Ved implementeringen af de nye principper i Danmark vil der blive taget hensyn til særlige forhold i den danske infrastruktur, herunder til organiseringen af de danske FMI'er. Nationalbanken vurderede i 20/2 systemerne Kronos, Sumclearingen og VP-afviklingen mod de hidtidige standarder for henholdsvis betalingssystemer og værdipapirafviklingssystemer. Vurderingerne viste, at systemerne på langt de fleste områder lever op til de internationale standarder, der var gældende på det tidspunkt. Kun på enkelte områder var der mindre anmærkninger til systemerne. Der vil derfor ikke umiddelbart blive udarbejdet nye, komplette vurderinger af systemerne som følge af de nye principper. I stedet vil overvågningen fokusere på de områder, hvor de nye principper adskiller sig væsentligt fra de standarder, som systemerne senest er blevet vurderet efter. Ifølge princip 23 forventes det, at systemejerne udarbejder og offentliggør en detaljeret beskrivelse af, hvordan systemet efterlever principperne. Beskrivelsen skal opdateres mindst hvert andet år samt efter væsentlige systemændringer eller andre væsentlige ændringer. Nationalbanken vil i dialog med de danske systemejere fastlægge de nærmere vilkår for disse offentliggørelser. Nationalbanken vil endvidere drøfte udveksling af information til brug for overvågningen med systemejerne herunder offentliggørelse af kvantitative data, når rapporten fra CPSS- IOSCO herom foreligger, jf. ovenfor. Implementeringen af de nye CPSS-IOSCO-principper vil indeholde nye krav til systemerne, som de ikke nødvendigvis opfylder endnu. Det er vigtigt at pointere, at det endelige ansvar for, at en FMI er sikker og effektiv og lever op til principperne, ligger hos systemet selv. LITTERATUR BIS (990), Report of the Committee on Interbank Netting Schemes of the Central Banks of the Group of Ten Countries. BIS (200), Core principles for systemically important payment systems. BIS (2005), Central bank oversight of payment and settlement systems. CPSS-IOSCO (200), Recommendations for securities settlement systems. CPSS-IOSCO (2004), Recommendations for central counterparties.

12 80 CPSS-IOSCO (200), Guidance on the application of 2004 CPSS-IOSCO recommendations for central counterparties to OTC derivatives CCPs. CPSS-IOSCO (202a), Principles for financial market infrastructures. CPSS-IOSCO (202b), Principles for financial market infrastructures: Disclosure framework and assessment methodology. Danmarks Nationalbank (2005), Betalingsformidling i Danmark. Danmarks Nationalbank (2007), Nationalbankens politik for overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark, Finansiel stabilitet. FSB (200), Implementing OTC derivates market reforms. Jensen, Annemette Skak (2008), Kreditderivater Credit default swaps, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal.

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 9. MAJ 2018 NR. 5 Vurdering af de danske detailbetalingssystemer I Danmark foretages der detailbetalinger for i gennemsnit 38,4 mia. kr. pr. bankdag. Betalingerne gennemføres

Læs mere

Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet.

Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet. Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet. Aftalens formål 1. Denne aftale har til formål at fastlægge de overordnede rammer for det løbende samarbejde

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK VURDERING AF KRONOS

DANMARKS NATIONALBANK VURDERING AF KRONOS DANMARKS NATIONALBANK VURDERING AF KRONOS DANMARKS NATIONALBANK VURDERING AF KRONOS VURDERING AF KRONOS Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank udtrykkeligt anføres

Læs mere

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark ISSN 2246-0950 Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2014 DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2014 OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Det er tilladt

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem

Samarbejdsaftale mellem Samarbejdsaftale mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet Aftalens formål l. Denne aftale har til formål at fastlægge de overordnede rammer for det løbende samarbejde mellem Danmarks Nationalbank

Læs mere

Clearing via centrale modparter i Danmark

Clearing via centrale modparter i Danmark 127 Clearing via centrale modparter i Danmark Søren Korsgaard og Peter Restelli-Nielsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING På de fleste europæiske aktiemarkeder, herunder i Danmark,

Læs mere

FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE ("EMIR")

FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE (EMIR) FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE ("EMIR") 1 Formål Den 16. august 2012 trådte forordningen om OTC-derivater, centrale modparter og transaktionsregistre ("EMIR")

Læs mere

Den finansielle sektors betalinger via Kronos

Den finansielle sektors betalinger via Kronos 57 Den finansielle sektors betalinger via Kronos Irene Madsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens betalingssystem, Kronos, spiller en central rolle i den danske betalingsinfrastruktur.

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark ISSN 2246-0950 Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.9.2010 SEK(2010) 1059 ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG

Læs mere

Centrale modparter på derivatmarkederne

Centrale modparter på derivatmarkederne 137 Centrale modparter på derivatmarkederne Søren Korsgaard, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Artiklen "Clearing via centrale modparter i Danmark" i denne kvartalsoversigt beskrev,

Læs mere

Gennemgang af det finansielle system i Danmark

Gennemgang af det finansielle system i Danmark 41 Gennemgang af det finansielle system i Danmark Gitte Wallin Pedersen, Internationalt Kontor IMF er i disse år ved at analysere strukturen og sårbarheden af den finansielle sektor i de enkelte medlemslande.

Læs mere

Krise, regulering og tilsyn

Krise, regulering og tilsyn Krise, regulering og tilsyn Ulrik Nødgaard Finanstilsynet Fokusområder i kølvandet på krisen 1. Mere og bedre kapital 2. Bedre likviditetsstyring 3. Større stødpuder i solvensen og mindre procyclikalitet

Læs mere

Ny EU regulering på post trade området

Ny EU regulering på post trade området Ny EU regulering på post trade området Finanstilsynets EU formandskabsforum, 24. juni 2011 Stig Nielsen EMIR: Formål Hovedformål: At reducere den systemiske risiko fra handel med derivater ( dominoeffekt

Læs mere

EMIR Nye krav for virksomheders anvendelse af OTC-derivater

EMIR Nye krav for virksomheders anvendelse af OTC-derivater Yderligere krav for anvendelse af derivatkontrakter 7. august 2013 EMIR Nye krav for virksomheders anvendelse af OTC-derivater OTC-derivater dækker kontrakter, som handles direkte mellem to parter. Eksempler

Læs mere

VURDERING AF VP SECURITIES

VURDERING AF VP SECURITIES VURDERING AF VP SECURITIES RESUMÉ Det danske system for opbevaring af værdipapirer og afvikling af værdipapirhandler er sikkert og effektivt. Det er hovedkonklusionen af den vurdering, Nationalbanken

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 304/6 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2154 af 22. september 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2015 DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2015 OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Det er tilladt

Læs mere

Vurdering af Sumclearingen

Vurdering af Sumclearingen 1 Vurdering af Sumclearingen Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems December 2012 2 INDHOLD 1. Indledning... 3 1.1 Nationalbankens overvågningsrolle... 3 1.2 Internationale standarder

Læs mere

FSOR. Årsberetning 2016 FINANSIELT SEKTORFORUM FOR OPERATIONEL ROBUSTHED

FSOR. Årsberetning 2016 FINANSIELT SEKTORFORUM FOR OPERATIONEL ROBUSTHED FSOR FINANSIELT SEKTORFORUM FOR OPERATIONEL ROBUSTHED 3. MARTS 2017 Årsberetning 2016 I foråret 2016 tog Nationalbanken initiativ til at etablere et finansielt sektorforum for operationel robusthed også

Læs mere

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse 08/06/2017 ESMA70-151-294 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Formål... 5 4 Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser...

Læs mere

Internationale standarder for betalingssystemer

Internationale standarder for betalingssystemer 73 Internationale standarder for betalingssystemer Tobias Thygesen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Betalingssystemer er en vigtig del af den finansielle infrastruktur, og sikre og effektive betalingssystemer

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2016 DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2016 OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Det er tilladt

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR FINANSIEL STABILITET, FINANSIELLE TJENESTEYDELSER OG KAPITALMARKEDSUNIONEN Bruxelles, den 8. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTERNE DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

Konsekvenser for ikke-finansielle modparter

Konsekvenser for ikke-finansielle modparter Finanstilsynet 9. december 2013 J.nr. /sjh Konsekvenser for ikke-finansielle modparter Formålet med EMIR-forordningen (European Market Infrastructure Regulation) er at reducere den systemiske risiko i

Læs mere

Retningslinjer og henstillinger

Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger med henblik på at fastlægge konsekvente og effektive vurderinger af interoperabilitetsordninger ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger.

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger. Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., straffeloven, retsplejeloven, lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Læs mere

Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser. 7. september 2012 Torben Nielsen

Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser. 7. september 2012 Torben Nielsen Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser Torben Nielsen Baggrund 25 år i finansielle sektor 15 år i Danmarks Nationalbank Bestyrelsesposter i sektorselskaber (VP-securities, NETS, BKS) Professionelt bestyrelsesmedlem

Læs mere

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter 4 Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter Kirsten Elisabeth Gürtler, Administrationsafdelingen-Jura INDLEDNING Omsætningen i betalings- og værdipapirafviklingssystemer

Læs mere

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK Morten Fremmich Andresen, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Egeberg Jensen, Betalingsformidlingsafdelingen. INDLEDNING I november 2014 bliver det muligt for borgere

Læs mere

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger 109 Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger Lars Egeberg Jensen, Tommy Meng Gladov og Majbrit Nygaard Christensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Borgere og virksomheder foretager

Læs mere

Ordreudførelses- politik

Ordreudførelses- politik Ordreudførelses- politik Gældende pr. 1. januar 2018 1. Formål Denne ordreudførelsespolitik beskriver de principper, vi følger, når vi udfører ordrer med finansielle instrumenter for vores detailkunder

Læs mere

Vurdering af VPafviklingen

Vurdering af VPafviklingen 1 Vurdering af VPafviklingen Efter ESCB/CESR-anbefalingerne til værdipapirafviklingssystemer Marts 2012 2 Indhold 1 INDLEDNING...1 1.1 Anbefalinger til værdipapirafviklingssystemer... 1 1.2 Finanstilsynets

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 30.

DANMARKS NATIONALBANK 30. RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 30. APRIL 2018 NR. 4 Overvågning af den finansielle infrastruktur Danmark har en moderne og velfungerende betalingsinfrastruktur. De centrale systemer og løsninger efterlever

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 1.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende C 60/1 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 27. november 2012 om en række forslag til reguleringsmæssige

Læs mere

Politik for ordreudførelse

Politik for ordreudførelse Politik for ordreudførelse 11.12.2017 Indledning Denne ordreudførelsespolitik indeholder en beskrivelse af, hvordan der sikres bedst mulig ordreudførelse i overensstemmelse med Direktiv 2014/65/EU om Markeder

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning og offentliggørelse af oplysninger for Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Bekendtgørelse om indberetning og offentliggørelse af oplysninger for Lønmodtagernes Dyrtidsfond BEK nr 1414 af 24/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0064 Senere ændringer til

Læs mere

Vurdering af Kronos. Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems

Vurdering af Kronos. Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems Vurdering af Kronos Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems Marts 2012 2 Indhold 1. INDLEDNING...1 1.1 NATIONALBANKENS OVERVÅGNINGSROLLE... 1 1.2 AFGRÆNSNING... 2 1.3 STANDARDER

Læs mere

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet Retningslinjer for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet 28/03/2018 ESMA70-708036281-67 DA Indhold for fremgangsmåden

Læs mere

Central clearing "you can run, but you cannot hide"

Central clearing you can run, but you cannot hide Central clearing "you can run, but you cannot hide" EMIR hvad går reglerne ud på, og hvordan vil de påvirke den enkelte markedsdeltager? DDF - 28. november 2012 PROGRAM EMIR hvad går reglerne ud på, og

Læs mere

Markedspraksis for afvikling af tredjemandshandler via T2S og VP (anvendelse af derogationsreglen)

Markedspraksis for afvikling af tredjemandshandler via T2S og VP (anvendelse af derogationsreglen) Markedspraksis for afvikling af tredjemandshandler via T2S og VP (anvendelse af derogationsreglen) efter 29. oktober 10. september 2018 2018 Finans Danmark Amaliegade 7 1256 København K www.finansdanmark.dk

Læs mere

Retningslinjer og henstillinger

Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger vedrørende gennemførelsen af CPSS-IOSCO's principper for den finansielle markedsinfrastruktur med hensyn til centrale modparter 4.9.2014

Læs mere

Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv

Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv 3 Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv Jesper Berg og Mogens Kruse, Betalingsformidlingskontoret Indledning Afvikling af værdipapirhandler foregår i Danmark altovervejende gennem Værdipapircentralen,

Læs mere

11. januar 2013 EBA/REC/2013/01. EBA-henstillinger. om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet

11. januar 2013 EBA/REC/2013/01. EBA-henstillinger. om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet 11. januar 2013 EBA/REC/2013/01 EBA-henstillinger om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet Henstillinger om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.3.2017 C(2017) 1658 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 16.3.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2205, (EU) 2016/592 og (EU) 2016/1178

Læs mere

NYE MARGINKRAV FOR IKKE-CLEAREDE DERIVATER

NYE MARGINKRAV FOR IKKE-CLEAREDE DERIVATER NYE MARGINKRAV FOR IKKE-CLEAREDE DERIVATER - Made Simple A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Februar 2016 Made simple De kommende regler om bilateral margin forventes at få vidtrækkende

Læs mere

STANDARDER FOR OVERVÅGNING AF DETAILBETALINGSSYSTEMER FOR EURO

STANDARDER FOR OVERVÅGNING AF DETAILBETALINGSSYSTEMER FOR EURO DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 1 Indledning STANDARDER FOR OVERVÅGNING AF DETAILBETALINGSSYSTEMER FOR EURO Overvågning af betalingssystemer er en af de vigtigste opgaver for en centralbank, idet formålet er

Læs mere

Nye regler om derivataftaler vil påvirke alle virksomheder, som har renteswaps, valutaterminsforretninger o.l.

Nye regler om derivataftaler vil påvirke alle virksomheder, som har renteswaps, valutaterminsforretninger o.l. Nye regler om derivataftaler vil påvirke alle virksomheder, som har renteswaps, valutaterminsforretninger o.l. De nye bestemmelser betyder, at alle virksomheder, der har et CVR-nr., fra den 12. februar

Læs mere

Individuelt solvensbehov 30. september 2012

Individuelt solvensbehov 30. september 2012 Individuelt solvensbehov 30. september 2012 Solvensbehov og den tilstrækkelige basiskapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte BankNordik s Individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2014 C(2014) 9802 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 18.12.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. juni 2014) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal sparekassen

Læs mere

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER Af Anders Tofthøj Andersen, Betalingsformidlingsafdelingen og Tommy Meng Gladov, Administrationsafdelingen. INDLEDNING I november 214 blev det muligt for borgere

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 23.2.2011 Den Europæiske Unions Tidende C 57/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 13. januar 2011

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31.03.2012 0 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en) 12073/17 EF 190 ECOFIN 716 CODEC 1375 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 11. september 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. september 2017 (OR. en) 12493/17 EF 208 ECOFIN 746 DELACT 164 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 22. september 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik J.nr. 76-16780 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 CVR-nr. 31843219 Ordreudførelsespolitik 1. Indledning Nærværende ordreudførelsespolitik ( politikken ) indeholder en beskrivelse af,

Læs mere

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svenssen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær

Læs mere

Sparekassen Thy. CVR-Nr. 24 25 58 16

Sparekassen Thy. CVR-Nr. 24 25 58 16 Sparekassen Thy CVR-Nr. 24 25 58 16 Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital pr. 30. juni 2014 Risikorapport 30. juni 2014 - Sparekassen Thy Indholdsfortegnelse Indledning 3 Solvensbehov

Læs mere

Handels og Ordreudførelsespolitik for Detail og Professionelle Kunder

Handels og Ordreudførelsespolitik for Detail og Professionelle Kunder Handels og Ordreudførelsespolitik for Detail og Professionelle Kunder Spread betting og CFD'er er højrisiko investeringer. Din kapital står på spil. Spread Betting og CFD'er er ikke velegnede til alle

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.11.2017 C(2017) 7684 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 17.11.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. december 2013) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal

Læs mere

Regulering fra Back til Front, eller omvendt!

Regulering fra Back til Front, eller omvendt! Regulering fra Back til Front, eller omvendt! Cirkusbygningen, d. 13/11-2013 Side 1/19 Lehman lektien Myndighederne vidste ikke hvor store mængder finansielle instrumenter der var udestående. Clearede

Læs mere

EMIR - OVERBLIK OG BETYDNING

EMIR - OVERBLIK OG BETYDNING EMIR - OVERBLIK OG BETYDNING A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP September 2015 Made simple: EMIR gennemfører omfattende ændringer i EU s håndtering af den finansielle sektor. Som følge

Læs mere

Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 1. risiko redegørelse. 1. halvår 2015

Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 1. risiko redegørelse. 1. halvår 2015 Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 1 risiko redegørelse 1. halvår 2015 Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 2 indhold 1. Indledning... 3 2. Anvendelsesområde... 3 3. Kapitalgrundlag... 3 4. Kapitalkrav...

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer EBA/GL/2015/04 07.08.2015 Retningslinjer for de faktiske omstændigheder, der udgør en væsentlig trussel mod den finansielle stabilitet, og for elementerne i tilknytning til effektiviteten af virksomhedssalgsværktøjet

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 17.

DANMARKS NATIONALBANK 17. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 17. JUNI 2019 NR. 12 Få deltagere fylder meget på interbankmarkedet Det danske interbankmarked har 88 direkte deltagere, og omfanget af den likviditet, der i løbet af et år

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 92 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 92 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 92 Offentligt 4. januar 2017 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Salling Bank gør opmærksom på, at redegørelsen er opbygget således,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 19.

DANMARKS NATIONALBANK 19. RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 19. MAJ 217 NR. 5 Overvågning af den finansielle infrastruktur Driftsstabiliteten i de centrale systemer og løsninger i den danske betalingsinfrastruktur har overordnet set

Læs mere

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 side 1 af 5 Indledning Nærværende tillæg til risikorapport, der offentliggøres på www.sparekassenfaaborg.dk,

Læs mere

Ledelsesbekendtgørelsen

Ledelsesbekendtgørelsen Ledelsesbekendtgørelsen Nye lovkrav til finansiel corporate governance Eftermiddagsseminar for Fondsmæglerselskaber, 5. maj 2015 Tine Walldén Jespersen, Partner, Advokat, LL.M. Indledende Ændringerne kort

Læs mere

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /..

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.10.2014 C(2014) 7117 final ANNEX 1 BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 30 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 30 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 30 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om skyggebanker

Læs mere

Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling

Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling 71 Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling Nikolaj Hesselholt Munck, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING I Europa foregår afvikling af indenlandske værdipapirhandler billigt og

Læs mere

Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter.

Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter. 1. Indledning og resume: Til bestyrelsen i Fælleskassen Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter. Formålet med denne rapportering er

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 20.6.2019 L 163/103 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2019/1006 af 7. juni 2019 om ændring af afgørelse ECB/2011/20 om fastsættelse af de nærmere regler og procedurer for gennemførelse af kriterierne

Læs mere

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt EU-note Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-Kommissionen vil styrke Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - C(2016) 7147 final/2 af

Hermed følger til delegationerne dokument - C(2016) 7147 final/2 af Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. februar 2017 (OR. en) 14410/16 COR 1 EF 339 ECOFIN 1042 DELACT 233 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 3. februar 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2016 C(2016) 8542 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 20.12.2016 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 648/2012 for så

Læs mere

SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE

SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE Risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelsespolitik I henhold til kapitalbekendtgørelsens 60 bilag 20, er det sparekassen pålagt at offentliggøre

Læs mere

Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter

Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter 15/04/2019 ESMA70-151-1496 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 2 II. Henvisninger til lovgivning

Læs mere

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst)

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst) 20.5.2017 L 131/15 FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/867 af 7. februar 2017 om kategorier af aftaler, der skal beskyttes i forbindelse med en delvis overførsel af ejendom i henhold

Læs mere

Introduktion til den danske finansielle infrastruktur

Introduktion til den danske finansielle infrastruktur N O T A T Introduktion til den danske finansielle infrastruktur 8. maj 2015 1 Indledning Dette notat har til formål at oplyse nye pengeinstitutter om den danske finansielle infrastruktur kaldet kerneinfrastrukturen.

Læs mere

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 Solvensbehov 2018 1 1. Indledning 3 2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 3. Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 4. Solvensmæssig overdækning 8 2 1. Indledning Nærværende tillæg

Læs mere

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og Risikooplysninger pr. 30.06.2013 for A/S Nørresundby Bank. Indhold Side Indledning 2 1-4. Offentliggøres pt. kun ultimo året 3 5. Beskrivelse

Læs mere

Nationalbankens nye betalingssystem Kronos

Nationalbankens nye betalingssystem Kronos 43 Nationalbankens nye betalingssystem Kronos Thomas Angelius og Astrid Henneberg Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens nye betalingssystem for kroner og euro, Kronos, blev

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER

DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q CVR-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q CVR-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q1 2019 CVR-nr. 80050410 1/8 INDHOLDSFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013

SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013 SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013 Den lille Bikubes bestyrelse har drøftelser omkring fastsættelsen af solvensbehovet. Drøftelserne tager udgangspunkt i en indstilling fra direktionen. Indstillingen indeholder

Læs mere

INDSIGT NOVEMBER 2009

INDSIGT NOVEMBER 2009 INDSIGT NOVEMBER 2009 DEN KOMMUNALE ØKONOMI UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Baggrund Det danske samfund, herunder kommunerne, står i disse år over for nogle kolossale økonomiske udfordringer. Mens emner som

Læs mere

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det

Læs mere

DEBES - den danske del af TARGET

DEBES - den danske del af TARGET 18 DEBES - den danske del af TARGET v/thomas Angelius, Søren Lundsby Hansen og Jesper Mærsk, Betalingsformidlingskontoret. 1. Indledning DEBES - den danske del af det kommende euro-betalingssystem TAR-

Læs mere

HVAD ER AKTIEOPTION? OPTIONSTYPER AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY.

HVAD ER AKTIEOPTION? OPTIONSTYPER AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY. Information om Aktieoptioner Her kan du læse om aktieoptioner, der kan handles i Danske Bank. Aktieoptioner kan handles på et reguleret marked eller OTC med Danske Bank som modpart. AN OTC TRANSACTION

Læs mere