Begge forholdsmæssige størrelser skal ifølge styrelsens praksis være under 8-10 % for, at lovens 1, stk. 3, 2. led er aktuel.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Begge forholdsmæssige størrelser skal ifølge styrelsens praksis være under 8-10 % for, at lovens 1, stk. 3, 2. led er aktuel."

Transkript

1 Kendelse af 8. januar Fond anset for at være erhvervsdrivende. Lov om erhvervsdrivende fonde 1. (Merete Cordes, Suzanne Helsteen og Vagn Joensen) Advokat A har for K fond ved skrivelse af 17. januar 1997 klaget over, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest ved skrivelse af 20. december 1996 har bestemt, at klageren skal registreres efter lov om erhvervsdrivende fonde. Sagens omstændigheder: Ved skrivelse af 30. maj 1995 bestemte Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at klageren var registreringspligtig efter lov om erhvervsdrivende fonde, idet styrelsen på grundlag af klagerens årsregnskaber for 1993 bl.a. lagde til grund, at klageren havde bruttoindtægter på kr. (millionbeløb) hidrørende fra rejsebureau, forlagsvirksomhed, musikproduktion og hoteldrift med et overskud på kr. og en egenkapital på kr. (millionbeløb), og at erhvervsvirksomheden ikke kunne betragtes som værende af begrænset omfang eller som uvæsentlig i forhold til klagerens samlede formue, jf. lovens 1, stk. 2, nr. 1 og 2, og stk. 3. Ved skrivelse af 21. december 1995 gjorde klageren gældende, at styrelsens afgørelse var truffet på et urigtigt grundlag, idet klageren bl.a. anførte, at vurderingen af erhvervsvirksomhedens relative omfang burde ske under hensyn til klagerens samlede aktivmasse på kr. (millionbeløb), hvori tillige indgik værdien af huse, butikker og lejre m.v.. Ved skrivelse af 26. februar 1996 fastholdt styrelsen, at klageren skulle registreres efter lov om erhvervsdrivende fonde, idet styrelsen bl.a. anførte: Lovens 1, stk. 3 er opdelt i 2 led, hvor det første led henviser til omfanget af fondens samlede erhvervsindtægter. Afgørelsen er konkret, men for tiden er den skønsmæssigt fastsatte grænse en bruttoomsætning på ca. kr Ved bedømmelsen af lovens 1, stk. 3, andet led, tages der udgangspunkt i fondens senest foreliggende årsregnskab, hvorefter fondens erhvervsindtægter sættes i forhold til fondens samlede bruttoindtægter, og hvor værdien af fondens erhvervsrelaterede aktiver sættes i forhold til fondens balancesum. Begge forholdsmæssige størrelser skal ifølge styrelsens praksis være under 8-10 % for, at lovens 1, stk. 3, 2. led er aktuel. På baggrund af styrelsens praksis vedrørende lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. 3 set i forhold til de meget betydelige bruttoerhvervsindtægter i K fond, er det derfor styrelsens opfattelse, at der ikke er grundlag for at genoptage afgørelsen truffet den 30. maj 1995.

2 Der fandt herefter en række møder og korrespondance sted mellem repræsentanter for klageren og styrelsen vedrørende spørgsmålet om registrering af klageren og ændringer i klagerens vedtægter. Ved skrivelse af 18. november 1996 forespurgte klageren styrelsen, om man kunne undlade at lade sig registrere som erhvervsdrivende fond, hvis man afhændede en ejendom i X-by og en ejendom i Y-by, der ikke længere blev anvendt som led i klagerens forkyndende virksomhed, men var udlejet til erhvervsformål og beboelse. Klageren gjorde herved gældende, at der ved vurderingen af, om klagerens erhvervsvirksomhed kun omfattede en uvæsentlig del af klagerens samlede formue, skulle bortses fra de missionerende virksomheder, der umiddelbart tjente klagerens ikke-erhvervsbetingede formål, og som gav underskud og derfor kun opretholdtes, fordi de var et nødvendigt led i den forkyndende virksomhed. Herefter og efter afhændelse af de to ejendomme ville bruttoaktiverne omfattet af den ikke-missionerende erhvervsvirksomhed kun udgøre 8,2% af klagerens samlede bruttoaktiver, og nettoerhvervsaktiverne kun udgøre 1,9% af de samlede nettoaktiver. Klageren gjorde endvidere gældende, at der ikke skulle tages hensyn til omsætningen, subsidiært kun til den del af omsætningen, som hidrørte fra den ikkemissionerende virksomhed, og som efter frasalg af de to udlejningsejendomme ville udgøre 15,4% brutto og 3% netto af klagerens totale omsætning. Ved skrivelse af 20. december 1996 fastholdt styrelsen, at klageren skulle registreres, idet styrelsen bl.a. bemærkede, at der i relation til lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. 2 ikke er mulighed for at skelne mellem om en fonds indtægter direkte eller indirekte stammer fra fondens almennyttige uddelingsformål, herunder om fondens formål har et forkyndelssesigte. Det er alene den faktiske erhvervsdrift, der afgør fondens status som omfattet af lov om erhvervsdrivende fonde, uanset dens almenvelgørende formål. Sagens behandling i ankenævnet: I klageskrivelsen af 17. januar 1997 til ankenævnet har klageren principalt gjort gældende, at klageren ikke skal registreres som en erhvervsdrivende fond, subsidiært at pligten til registrering bortfalder, såfremt klageren afhænder de to udlejningsejendomme. Klageren har bl.a. anført: Med hensyn til den juridiske fortolkning af bestemmelsen i Lov om Erhvervsdrivende fonde 1, stk. 3, 2. led, er det klagerens anbringende, at lovbestemmelsens ordlyd kun kan forstås således, at det afgørende for om virksomheden omfatter en uvæsentlig del af fondens samlede formue, er, om de aktiver, der er relateret til erhvervsvirksomheden, forholdsmæssigt kun omfatter en uvæsentlig del af fondens samlede aktiver. Rent sprogligt kan ordene omfatter en uvæsentlig del af fondens formål ikke læses og forstås som en angivelse af forholdet mellem forskellige indtægter, herunder forholdet mellem fondens erhvervsindtægter og fondens samlede bruttoindtægter.

3 Ordene en uvæsentlig del af fondens samlede formue må nødvendigvis være en angivelse af, hvor stor en andel af aktiverne, der omfattes af den pågældende virksomhed. Det er ikke muligt i dette begreb også at indfortolke en størrelsesmæssig relation til fondens indtægter. Lovmotiverne giver heller ingen støtte for en udvidende fortolkning af bestemmelsen i 1, stk. 3. I Betænkning nr. 970 af 1982 om fonde findes bemærkningerne til 1, stk. 3, på side 91. Her nævnes dels det eksempel, at fondens kapitalgrundlag i det væsentligste består af obligationer og lignende aktiver uden bestemmende indflydelse, dels tilfælde hvor fonden driver en erhvervsvirksomhed, der i forhold til fondens samlede aktivmasse udgør en ubetydelig del. Bemærkningerne til lovforslaget, Folketingstidende 1983/84, 2. samling, tillæg A, spalte , gentager ordret bemærkningerne fra fondsbetænkningen. Det er klagernes opfattelse, at man ved den konkrete afgørelse også bør lægge vægt på, at en væsentlig del af klagernes virksomhed, der formelt omfattes af lovens 1, stk. 2, nr. 1, umiddelbart udgør en integreret del af K fonds ved lovene fastlagte formålsbestemte virksomhed med forkyndelse af evangeliet, og at resten af K fonds formelle erhvervsvirksomhed, bortset fra de to ejendomme, der er nævnt i den subsidiære påstand, umiddelbart er knyttet til K fonds primære forkyndende virksomhed som vigtige funktioner til denne. I den herom handlede forbindelse kan der også henvises til grundsætningen i den almindelige fondslov 1, stk. 2, nr. 3, hvorefter trossamfund ikke omfattes af den almindelige fondslov. Det bemærkes herved ex tuto, at K fond er et selvstændigt trossamfund indenfor folkekirken. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har i anledning af klagen afgivet en redegørelse af 7. marts 1997, hvori det bl.a. er anført: Indledningsvis bemærkes, at det i henhold til lov om erhvervsdrivende fonde 3 er Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der har kompetencen til at vurdere, hvorvidt en fond er erhvervsdrivende. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen traf ved afgørelse af 30. maj 1995 afgørelse om, at K fond er erhvervsdrivende, fordi fonden bl.a. overdrager varer af forskellig art samt udlejer fast ejendom. Fondens advokat har gjort gældende, at fonden ikke er erhvervsdrivende grundet fondens begrænsede erhvervsdrift, jf. lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. 3. Lov om erhvervsdrivende fonde definerer begrebet erhvervsdrift i 2 led, der begge skal være opfyldt for

4 at en fond betragtes som erhvervsdrivende: a) Lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. 2: En fond anses efter denne lov for erhvervsdrivende, hvis den: 1) overdrager varer eller immaterielle rettigheder, erlægger tjenesteydelser eller lignende, for hvilke den normalt modtager vederlag eller 2) udøver virksomhed med salg eller udlejning af fast ejendom eller 3) b) Lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. 3: En fond anses dog ikke for erhvervsdrivende, hvis den virksomhed, fonden udøver eller har den i stk. 2, nr. 3, anførte forbindelse med, er af begrænset omfang eller kun omfatter en uvæsentlig del af fondens samlede formue. ad. a) - erhvervsdrift Lovens 1, stk. 2, nr. 1 omhandler den situation, hvor en fond overdrager varer eller immaterielle rettigheder, erlægger tjenesteydelser eller lignende. Får virksomheden normalt en modydelse for sine varer mv., er den erhvervsdrivende, uanset om virksomheden er overskudsgivende eller ej, jf. betænkning om fonde nr. 970/1982, side 90 og 181. Det er således ikke afgørende, om virksomheden er anlagt med henblik på at opnå en økonomisk gevinst. Det afgørende er, om virksomheden normalt modtager et vederlag for de erlagte ydelser, dvs. betaling, der tilstræber at dække omkostningerne. Det er fortsat Erhvervs- og Selskabsstyrelsens opfattelse, at der efter lov om erhvervsdrivende fonde ikke er mulighed for at foretage en indskrænkende fortolkning af begrebet erhvervsdrift under hensyntagen til, om erhvervsdriften i mere eller mindre omfang er nært forbundet med fondens almenvelgørende sigte. Under Erhvervs- og Selskabsstyrelsens møder med fonden har det været anført, at de religiøse skrifter ville kunne anses som gavedispositioner, hvor modtagerne uafhængigt heraf kunne give et tilskud eller en gave til fonden. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan i denne forbindelse oplyse, at det gennem retspraksis er fastslået, at dette ikke ændrer på den retlige vurdering, idet sådanne gaver også ville anses for omfattet af vederlagskriteriet. Dette er fastslået af Østre Landsret i sagen mellem B fonden og Industriministeriet, (refereret i UfR ), hvor det af Industriministeriet blev gjort gældende, at: Bladet udsendes til abonnenterne mod betaling af årsgebyret, og modtagerne må anses som forbrugere, ikke som medlemmer eller støttemedlemmer, hvilke betegnelser ikke giver nogen mening, når der ikke er tale om en forening men en fond, som ledes af en bestyrelse, på hvis sammensætning og afgørelser

5 medlemskredsen ingen som helst indflydelse har. Retten lagde til grund, at fonden var erhvervsdrivende. Det fremgår bl.a. af dommens præmisser, at: Det lægges til grund, at en ikke uvæsentlig del af bladets oplag tilgår abonnenterne, således at der må antages at være tale om en vare, for hvilken sagsøgeren normalt modtager vederlag, jfr. 1, stk. 2, nr. 1) in fine. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har med hjemmel i næringsloven udstedt flere kolportagebevillinger, jf. næringslovens 13 i lovbekendtgørelse nr. 185 af 25. marts 1988 af næringsloven. Der vedlægges kopi af tilladelse fra 1986 hhv. 1992, hvoraf den førstnævnte er udstedt overfor advokat A og den anden overfor C's Forlag. Det kan i relation til næringsloven oplyses, at loven omfatter selvstændig næringsvirksomhed, der har en vis varighed og med erhvervsmæssigt sigte på en økonomisk fordel, men det er i relation til loven uden relevans om virksomheden betaler sig. Det er i betænkning I fra Handelsministeriets Næringslovskommission (1964) anført, at tilladelse til omførsel også gives til samfund inden for folkekirken af religiøse skrifter. Industriministeriet/Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har gennem årene jævnligt givet religiøse samfund tilladelse til omførsel af religiøse tidsskrifter. ad. b) - begrænset erhvervsdrift Ved bedømmelsen af erhvervsvirksomhedens begrænsede omfang lægges der vægt på fondens senest foreliggende årsregnskab over fondens ordinære indtægter og bruttoomsætningens størrelse, samt hvorvidt denne omsætning udgør en uvæsentlig del i forhold til fondens samlede formue. Sognepræst D havde på vegne af fonden ved brev af 18. juni 1996 bedt Erhvervsministeriets Departement om at vurdere registreringssagen. For så vidt angår spørgsmålet om begrænset erhvervsdrift henholder Erhvervs- og Selskabsstyrelsen sig til sit brev af 26. februar 1996 til fondens advokat [se ovenfor] samt til uddrag af det svar, som Erhvervsministeriets Departement afgav den 16. juli 1996, der citeres i det følgende: Selv om en fondsdannelse efter loven anses for erhvervsdrivende, kan dens begrænsede erhvervsdrift bevirke, at den ikke er omfattet af loven, jf. dennes 1, stk. 3. Som De skriver, er dette tilfældet, hvis fondens samlede erhvervsvirksomhed er af begrænset omfang eller kun omfatter en uvæsentlig del af fondens samlede formue. Afgørelsen af, om en fonds samlede erhvervsindtægter er af begrænset omfang er konkret, men for tiden er den skønsmæssigt fastsatte grænse en bruttoomsætning på ca , kr. Denne grænse har været prøvet i Erhvervsankenævnet og er blevet stadfæstet her. Ved bedømmelsen af om fondens samlede erhvervsvirksomhed kun udgør en uvæsentlig del af fondens samlede formue, tages der udgangspunkt i fondens senest foreliggende årsregnskab, hvorefter fondens

6 erhvervsindtægter sættes i forhold til fondens samlede bruttoindtægter, og hvor værdien af fondens erhvervsmæssige aktiver sættes i forhold til fondens samlede formue. Begge de herved fremkomne forholdsmæssige tal skal, efter styrelsens praksis, være mindre end 10-15%, for at erhvervsvirksomheden anses for at udgøre en uvæsentlig del af fondens samlede formue. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har oplyst, at styrelsen er i besiddelse af fondens og 1994-regnskaber, der var opdelt i mindst 19 enkeltregnskaber for fondens enkelte aktiviteter samt en beretning om fondens aktiviteter. Der foreligger ikke koncernregnskab for fondens samlede aktiviteter. Fondens erhvervsindtægter, der bl.a. hidrører fra forskellige udgivelsesvirksomheder (forlags-, film-, musikog boghandelsvirksomheder), campingpladser, hoteller og udlejning af fast ejendom, udgjorde i 1993 ca.,.. mio. kr., hvortil en ukendt omsætning i fondens butikker skal tillægges. De samlede bruttoindtægter udgjorde godt mio. kr. i Aktivbalancen i 1993 er af fonden opgjort til kr.(millionbeløb), hvoraf værdipapirer udgjorde ca. mio. kr. De resterende ca. mio. kr. er således erhvervsmæssige aktiver og består bl.a. af udlejningsejendomme, hotelejendomme, driftsmidler, varbeholdninger og tilgodehavender. Herudover fremgår det af afsnittet om anvendt regnskabspraksis, at værdien af fondens huse, butikker, lejre m.v. yderligere er opgjort til kr. (millionbeløb). Fondens samlede formue udgjorde derfor kr. (millionbeløb). Fondens erhvervsindtægter i 1993 udgjorde således mere end 66% af fondens samlede bruttoindtægt, mens fondens erhvervsmæssige aktiver udgjorde ca. 29% af fondens samlede aktiver. Forholdet er stort set uændret i 1994-årsregnskabet. På denne baggrund har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen oplyst, at der ikke er mulighed for at undtage K fonden fra registrering efter lovens 1, stk. 3. Afgørelsen er i overensstemmelse med administrativ praksis og kan i øvrigt alene indbringes for Erhvervsministeriets Erhvervsankenævn. Erhvervsministeriets Erhvervsankenævn har ved kendelse af 20. marts 1996 (j.nr ) tiltrådt Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse i en tilsvarende sag, hvor fonden ejheller kunne undtages efter lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. 3 om erhvervsaktivitet af begrænset omfang. Kopi af kendelsen vedlægges. Da begrebet fond i dansk ret alene indeholder visse grundbetingelser om bl.a. uigenkaldelig udskillelse af en formue og selvstændig ledelse, udgør fonde i sagens natur en broget kreds med forskellige formål og organisatoriske opbygninger. K Fonden adskiller sig således ikke fra mange andre fondes historiske tilblivelse og idégrundlag, hvorfor fonden ikke af denne grund vil kunne fritages fra registrering efter lov om erhvervsdrivende fonde. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har ved advokatens efterfølgende forelæggelse om salg af flere udlejningsejendomme ikke fundet grundlag for at ændre afgørelsen, idet de talmæssige størrelseskriterier ikke har været opfyldt jf. fast praksis fra styrelsen som tidligere er stadfæstet af Erhvervsministeriets Erhvervsankenævn afgørelse af 20. marts 1995 om E (j.nr ).

7 Trossamfund Det er endvidere af klager gjort gældende, at fonden er et selvstændigt trossamfund indenfor folkekirken, der under hensyntagen til lov om fonde og visse foreninger (ikke erhvervsdrivende fonde) 1, stk. 2, nr. 3 således ikke ville være omfattet af den almindelige fondslov. Klager har henvist til Kirkeministeriets brev af 25. november 1996 og udlagt ministeriets svar på den måde, at et trossamfund, der virker indenfor folkekirken og derfor ikke er anerkendt som trossamfund efter ægteskabsloven, ikke indebærer, at et religiøst samfund i andre relationer - fx i forhold til fondslovene - kan anses som et selvstændigt trossamfund. Efter aftale med Civilretsdirektoratet forelagde Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ved brev af 6. februar 1997 spørgsmålet for Kirkeministeriet med anmodning om at tage stilling hertil. Kirkeministeriet har ved brev af 13. februar 1997 oplyst, at ministeriet ved brev af 9. januar 1997 til advokat A havde oplyst, at K fond ikke kan anses for et selvstændigt trossamfund. På denne baggrund kan fonden ikke undtages i henhold til lov om fonde og visse foreninger 1, stk. 2, nr. 3. Ved skrivelse af 16. maj 1997 kommenterede klageren styrelsens redegørelse og anførte bl.a.: Til Erhvervs- og Selskabsstyrelsens bemærkninger om den juridiske fastlæggelse af ordet erhvervsdrift skal anføres, at kirkelige institutioner og trossamfund er undtaget fra fondsregistreringen, selv om de har virksomhed af den i lov om erhvervsdrivende fonde, 1, stk. 2, nr. 1 og nr. 2 omhandlede beskaffenhed, og at afgrænsningen af erhvervsaktiviteter ikke behøver at være den samme i forhold til kirkelige institutioner og trossamfund som i forhold til andre virksomhedstyper. Styrelsen har ved skrivelse af 9. juni 1997 afgivet en supplerende udtalelse, som klageren har kommenteret ved skrivelse af 2. juli Ankenævnet udtaler: Opregningen i 1, stk. 4, i lov om erhvervsdrivende fonde af, hvilke fonde m.v., der uanset erhvervsvirksomhed er undtaget fra loven, må antages at være udtømmende. Opregningen omfatter ikke trossamfund. Det er uden betydning for denne sag, om klageren er et trossamfund som omhandlet i 1, stk. 2, nr. 3, i lov om fonde og visse foreninger. Efter lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. 2, nr. 1, skal en fond efter denne lov anses for at være

8 erhvervsdrivende, hvis den overdrager bl.a. varer og tjenesteydelser, for hvilke den normalt modtager vederlag. Ankenævnet tiltræder, at der ikke i lovbestemmelsen eller dens forarbejder er holdepunkter for at undtage virksomhed af det nævnte indhold under hensyn til, at virksomheden har et ikke-erhvervsmæssigt sigte, og at også klagerens salg i missionerende øjemed af bøger, blade, musik, rejser og campingophold mod vederlag derfor skal anes som erhvervsvirksomhed efter denne lov. Ankenævnet tiltræder endvidere, at det ved vurderingen efter lovens 1, stk. 3, af, om erhvervsvirksomheden kan anses for at være af begrænset omfang eller kun at omfatte en uvæsentlig del af fondens samlede formue, er retvisende at anvende bruttotal og at tage hensyn til såvel forholdet mellem erhvervsindtægter og den samlede omsætning som forholdet mellem erhvervsaktiver og de samlede aktiver. Da klagerens erhvervsvirksomhed herefter ikke - heller ikke i tilfælde af, at de to udlejningsejendomme afhændes - kan anses for at være af begrænset omfang eller kun at omfatte en uvæsentlig del af klagerens samlede formue, stadfæster ankenævnet Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 20. december 1996.

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen)

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) Kendelse af 20. marts 1996. 95-39.865. En fond anset for at være erhvervsdrivende. Lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) I skrivelse af 5. maj 1995 har advokat

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har den 11. august 1997 afgivet en redegørelse, hvori bl.a. er anført:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har den 11. august 1997 afgivet en redegørelse, hvori bl.a. er anført: Kendelse af 12. maj 1998. 97-129.334. Låneforenings virksomhed omfattet af lov om erhvervsdrivende virksomheder. Låntagere ikke anset for virksomhedsdeltagere. Spørgsmål om hæftelse. Lov om erhvervsdrivende

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen forelagde herefter sagen for Revisorkommissionen, der i skrivelse af 16. juni 1997 bl.a.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen forelagde herefter sagen for Revisorkommissionen, der i skrivelse af 16. juni 1997 bl.a. Kendelse af 29. juni 1998. 97-162.893. Ikke dispensation til revisors medejerskab af 3 udlejningsejendomme. Lov om statsautoriserede revisorer 10. (Suzanne Helsteen, Christen Sørensen, Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion efter stempellovens 29 Udtalt, at den af skattedepartementet anlagte fortolkning af stempelafgiftslovens 30, 2. pkt., hvorefter afgørelser

Læs mere

" Dispensationen søges på 3 erhvervede udlejningsejendomme: 2 Ejendommen (adressen på ejendommen i X-by)

 Dispensationen søges på 3 erhvervede udlejningsejendomme: 2 Ejendommen (adressen på ejendommen i X-by) Kendelse af 6. oktober 1997. J.nr. 97-24.703. Nærmere bestemt udlejningsvirksomhed i strid med forbudet om udøvelse af anden virksomhed end revisionsvirksomhed. Lov om statsautoriserede revisorer 10. Suzanne

Læs mere

K K/S blev stiftet den 12. januar Af selskabets vedtægter fremgår blandt andet:

K K/S blev stiftet den 12. januar Af selskabets vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 20. december 2000. 00-79.736. Spørgsmål om komplementars forvaltningsmæssige og økonomiske beføjelser. Aktieselskabslovens 173, stk. 8. (Finn Møller Kristensen, Suzanne Helsteen og Vagn Joensen)

Læs mere

Kommanditselskab, hvis eneste komplementar var tvangsopløst, opfyldte ikke længere betingelserne for at være kommanditselskab.

Kommanditselskab, hvis eneste komplementar var tvangsopløst, opfyldte ikke længere betingelserne for at være kommanditselskab. Kendelse af 18. november 1996. 96-100.454. Kommanditselskab, hvis eneste komplementar var tvangsopløst, opfyldte ikke længere betingelserne for at være kommanditselskab. Lov om erhvervsdrivende virksomheder

Læs mere

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet:

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet: Kendelse af 28. oktober 1998. 98-35.914. Spørgsmål om, hvorvidt en pensionskasse måtte være medejer af en nærmere bestemt erhvervsvirksomhed. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 5. (Holger Dock, Suzanne

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 28. februar 2011 (J.nr. 2010-0022509)

Læs mere

Rejsegarantifondens afgørelse har følgende indhold: Fonden skal herefter oplyse følgende:

Rejsegarantifondens afgørelse har følgende indhold: Fonden skal herefter oplyse følgende: Kendelse af 22. april 1999. 98-103.251. Ikke pligt for Vandreforeningen Fodslaw til at stille garanti og betale bidrag m.v. til Rejsegarantifonden. Lov om en rejsegarantifond 25, stk. 5. 6 og 7 i bekendtgørelse

Læs mere

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed.

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed. Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-242.069) Påtænkt ændring af selskabs formålsbestemmelse ville indebære erhvervsmæssig sikkerhedsstillelse, som kun må udøves af pengeinstitutter og skades-forsikringsselskaber,

Læs mere

Lov om investeringsforeninger 22, stk. 2, og 23, stk. 3, jf. EØF-direktiv 85/611 af 20. december 1985 (investeringsdirektivet).

Lov om investeringsforeninger 22, stk. 2, og 23, stk. 3, jf. EØF-direktiv 85/611 af 20. december 1985 (investeringsdirektivet). Kendelse af 14. december 1993. 93-47.563. Tiltrådt, at Finanstilsynet havde betinget en tilladelse - til at en investeringsforening kunne foretage indskud i en anden investeringsforening - af, at investeringen

Læs mere

Kendelse K ApS mod Finanstilsynet

Kendelse K ApS mod Finanstilsynet Kendelse af 14. oktober 1997. J.nr.96-202.524 Virksomhed med salg af brugte skibsanparter anset for omfattet af tilladelseskravet i lov om fondsmæglerselskaber. Lov om fondsmæglerselskaber 1 og 5, stk.

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det: Kendelse af 22. april 2008 (J.nr. 2007-0014802). Anmodning om aktindsigt i tilsynssager ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt Offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 24. marts 2011 (J.nr. 2010-0022580)

Læs mere

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen:

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen: Kendelse af 9. oktober 1998. 98-51.826. Krav om revisorerklæring som dokumentation for, at underskuddet på datoen for kapitalnedsættelse mindst svarede til nedsættelsesbeløbet. Krav om korrigering af anmeldelse.

Læs mere

Et A/S under likvidation kan omdannes til et ApS ved indbetaling af mindsteanpartskapitalen ( 121, stk. 1, og 126) EAK 97-39.145

Et A/S under likvidation kan omdannes til et ApS ved indbetaling af mindsteanpartskapitalen ( 121, stk. 1, og 126) EAK 97-39.145 Et A/S under likvidation kan omdannes til et ApS ved indbetaling af mindsteanpartskapitalen ( 121, stk. 1, og 126) EAK 97-39.145 Kendelse af 12. maj 1998 (97-39.145) K A/S i Likvidation mod Erhvervs- og

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 3. februar 2012 (J.nr. 2011-0024717) Styrelsens

Læs mere

I henhold til anpartsselskabslovens 67 a kan en spaltning ske til bestående selskaber eller nye selskaber, der opstår som led i spaltningen.

I henhold til anpartsselskabslovens 67 a kan en spaltning ske til bestående selskaber eller nye selskaber, der opstår som led i spaltningen. Kendelse af 30. juni 2005. (j.nr. 04-119.434) Nægtet offentliggørelse af modtagelsen af spaltningsplan i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen - under henvisning til, at de modtagende selskaber hverken er bestående

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

K Fondsmæglerselskab driver virksomhed med formidling af salg af præmieobligationer for K ApS hovedsageligt til privatpersoner.

K Fondsmæglerselskab driver virksomhed med formidling af salg af præmieobligationer for K ApS hovedsageligt til privatpersoner. Kendelse af 1. december 1997. J.NR. 97-160.802 Lov om værdipapirhandel 38. (Merete Cordes, Kåre Dullum og Niels Larsen) I skrivelse af 18. juni 1997 har advokat A på vegne K Fondsmæglerselskab klaget over,

Læs mere

Disciplinærnævnet for Statsautoriserede og Registrerede Revisorers kendelse af 25. april 2006 (sag nr R)

Disciplinærnævnet for Statsautoriserede og Registrerede Revisorers kendelse af 25. april 2006 (sag nr R) Side 1 af 5 Disciplinærnævnet for Statsautoriserede og Registrerede Revisorers kendelse af 25. april 2006 (sag nr. 26-2005-R) K mod R K e n d e l s e: Ved skrivelse af 16. juni 2005 har ToldSkat København

Læs mere

Selvejende institutioners juridiske status

Selvejende institutioners juridiske status Selvejende institutioners juridiske status Aarhus, den 3. november 2016 2 Hvad er en selvejende institution, og hvorfor er status vigtigt? Selvejende institution er ikke en selskabsretligt beskyttet betegnelse

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 31. august 2009 (J.nr. 2009-0018812) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 samt offentlighedsloven 14. (Lise Høgh, Suzanne Helsteen og Steen Mejer ) Ved

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen)

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen) Kendelse af 25. april 1996. 95-101.217. Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. Aktieselskabslovens 4, stk. 1, nr. 2. Anmeldelsesbekendtgørelsens 1 og 2, nr. 1. (Ellen

Læs mere

Kendelse af 29. april Ikke tilladelse til omlægning af regnskabsår. Årsregnskabslovens 3, stk. 1, 2. pkt.

Kendelse af 29. april Ikke tilladelse til omlægning af regnskabsår. Årsregnskabslovens 3, stk. 1, 2. pkt. Side 1 af 8 Kendelse af 29. april 1996. 95-58.524. Ikke tilladelse til omlægning af regnskabsår. Årsregnskabslovens 3, stk. 1, 2. pkt. (Connie Leth, Eskil Trolle og Vagn Joensen) Advokat A har på vegne

Læs mere

Valgbarhed til menighedsråd

Valgbarhed til menighedsråd Valgbarhed til menighedsråd Udtalt over for Enghave sogns menighedsråd, at det er en forudsætning for at anse et medlem af et menighedsråd for ikke-valgbar på grund af strafbart forhold, at dette forhold

Læs mere

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen.

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen. Kendelse af 3. maj 2001. 00-189.505. Klagerens virksomhed var omfattet af lov om forsikringsmæglervirksomhed. 1 i lov om forsikringsmæglervirksomhed. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 8. januar 2013 (J.nr. 2012-0031985) Vurderingsberetning

Læs mere

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed.

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Kendelse af 22. februar 1996. 95-93.584. Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Bank- og sparekasselovens

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus " Toldboden 2 " 8800 Viborg " Tlf "

ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus  Toldboden 2  8800 Viborg  Tlf ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus " Toldboden 2 " 8800 Viborg " Tlf. 72 40 56 00 " ean@naevneneshus.dk www.erhvervsankenaevnetdk Kendelse af d. 26 april 2017 (j.nr. 2016-12324) Anmodning om ændring af fonds

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Samtidig skrev skifteretten, at "akkorden er en likvidationsakkord, og at selskabet derfor skal slettes af registeret".

Samtidig skrev skifteretten, at akkorden er en likvidationsakkord, og at selskabet derfor skal slettes af registeret. Kendelse af 27. december 1993. 93-38.417. Et anpartsselskab var fejlagtigt slettet af anpartsselskabsregistret efter tvangsakkord. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen havde hjemmel til at ophæve sletningen.

Læs mere

SKAT Juridisk Administration Munch Petersens Vej 8 3700 Rønne. Tlf. 72 22 18 18 Fax 72 22 19 19

SKAT Juridisk Administration Munch Petersens Vej 8 3700 Rønne. Tlf. 72 22 18 18 Fax 72 22 19 19 SKAT Juridisk Administration Munch Petersens Vej 8 3700 Rønne Tlf. 72 22 18 18 Fax 72 22 19 19 E-mail via www.http:///skat.dk/kontakt Hjemmeside www.skat.dk BEK nr. 837 af 6. august 2008 1. Godkendelse

Læs mere

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte:

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte: Kendelse af 13. april 1999. 98-97.064 og 98-140.221. Aktindsigt nægtet. Bank- og sparekasselovens 50. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Tidligere direktør i A-bank K har ved skrivelser af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Efter en gennemgang af K s bemærkninger fastholder styrelsen sin vurdering i henhold til styrelsens brev af 13. juli 2004.

Efter en gennemgang af K s bemærkninger fastholder styrelsen sin vurdering i henhold til styrelsens brev af 13. juli 2004. Kendelse af 30. juni 2006 (J.nr. 2005-0002466). Forening ikke registreringspligtig Lov om visse erhvervsdrivende virksomheder 1, 3 og 8. (Lise Høgh, Niels Bolt Jørgensen og Jan Uffe Rasmussen) Ved skrivelse

Læs mere

Ekstraordinær genoptagelse praksisændring TfS 2010, 735 Ø

Ekstraordinær genoptagelse praksisændring TfS 2010, 735 Ø 1 Ekstraordinær genoptagelse praksisændring TfS 2010, 735 Ø Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved dommen ref. i TfS 2010, 735, at Østre Landsrets underkendelse af hidtidig

Læs mere

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således:

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således: Kendelse af 5. maj 1997. 96-126.184. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet.afgift eftergivet for tidligere bestyrelsesmedlem.(suzanne Helsteen, Morten Iversen og Niels Larsen) K

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2 ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 www.erhvervsankenaevnetdk,t 8800 Viborg,t Tlf. 72 40 56 00,t ean@naevneneshus.dk Kendelse af den 10. oktober 2017 (j.nr. 17/00232) Betingelserne for fravalg

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 15. januar 1997. 96-73.111. Aktindsigt nægtet i sag vedrørende en ophørt bank. Bank- og sparekasselovens 50 b, stk. 1 og stk. 2, nr. 2. (Suzanne Helsteen, Finn Møller Kristensen og Vagn Joensen)

Læs mere

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt.

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt. Side 1 af 8 Kendelse af 30. januar 2009 (J.nr. 2008-0017489) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh og

Læs mere

Ansættelse som bogholder og egen revisionsvirksomhed ikke godkendt som del af praktisk uddannelse.

Ansættelse som bogholder og egen revisionsvirksomhed ikke godkendt som del af praktisk uddannelse. Kendelse af 22. februar 1996. 95-68.864. Ansættelse som bogholder og egen revisionsvirksomhed ikke godkendt som del af praktisk uddannelse. Lov om registrerede revisorer 1, stk. 2, nr. 5 og stk. 4. (Mads

Læs mere

I fax af 4. december 2000 anmodede advokat C styrelsen om en fornyet stillingtagen i sagen og oplyste følgende om sagen:

I fax af 4. december 2000 anmodede advokat C styrelsen om en fornyet stillingtagen i sagen og oplyste følgende om sagen: Kendelse af 27. november 2001. 01-47.019 Ikke grundlag for Erhvervs- og Selskabsstyrelsen til sletning af registreret selskabsnavn. Aktieselskabslovens 159 b, stk. 3. (Suzanne Helsteen, Finn Møller Kristensen

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 9. oktober 1998. 98-78.302. Advokat kunne ikke optages i Ejendomsmæglerregistret. Lov om omsætning af fast ejendom 25, stk. 2, nr. 6. (Morten Iversen, Christen Sørensen og Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Afgørelse af 00-12-04 - Dansk Supermarked A/S (1999/1425-9)

Afgørelse af 00-12-04 - Dansk Supermarked A/S (1999/1425-9) Indenrigsministeriet Dato: 28. april 2002 Kontor: 2.ø.kt. J.nr.: 1999/1425-9 Afgørelse af 00-12-04 - Dansk Supermarked A/S (1999/1425-9) Ved anvendelse af lønningsreglen er det den samlede kommunale skatteandel,

Læs mere

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM - 1 Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM2013.469.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Københavns Byret fandt

Læs mere

Udkast til bindende svar

Udkast til bindende svar Nordjylland Sagscenter Erhverv PwC Att.: Arne Frederiksen / Morten K. Nielsen Toldbuen 1 4700 Næstved Østbanegade 123 2100 København Ø Telefon 72 22 18 18 E-mail via www.skat.dk/kontakt www.skat.dk 8.

Læs mere

Klageren svarede ved skrivelse modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 2. oktober 1998, at varerne

Klageren svarede ved skrivelse modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 2. oktober 1998, at varerne Kendelse af 20. august 1999. 99-51.390. Nærmere bestemt virksomhed ikke omfattet af lov om hjemmeservice. Ikke tilbagebetaling af modtagne tilskud. Spørgsmålet om fortsat registrering hjemvist. Lov om

Læs mere

I en af Erhvervsankenævnet indhentet redegørelse for sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 22.

I en af Erhvervsankenævnet indhentet redegørelse for sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 22. Kendelse af 27. juni 2006 (J.nr. 2005-0002442). Fond pålagt at indsende ny revideret årsrapport da den offentliggjorte årsrapport ikke indeholdt revisionspåtegning underskrevet af en statsautoriseret eller

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Den 10. februar 1997 søgte klageren optagelse i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgningen er sålydende:

Den 10. februar 1997 søgte klageren optagelse i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgningen er sålydende: Kendelse af 5. november 1997. J.nr. 97-62.813. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37, stk. 2. (Merete Cordes, Christen Sørensen og Niels

Læs mere

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet:

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet: Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-237.271) Pengeinstitut kan ikke vægte aktiver i Arbejdsmarkedets Tillægspension med 0,2 ved opgørelsen. Bank- og sparekasselovens 21 samt bekendtgørelse om kapitaldækning

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 3. marts 2009 (J.nr. 2008-0017864) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Niels Bolt Jørgensen og Jan

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen reagerede på anmeldelsen den 23. marts 1998 således:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen reagerede på anmeldelsen den 23. marts 1998 således: Kendelse af 14. december 1998. 98-122.531. Anmeldelse af stiftelse af aktieselskab, der tidligere var registreringsnægtet på grund af manglende indbetaling af kapital inden anmeldelsen, registreringsnægtet.

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 5. august 2013 (J.nr. 2012-0032331). Pengeinstituts

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

c. at udøve anden virksomhed, herunder erhvervsvirksomhed, der efter fondsbestyrelsens skøn står i naturlig forbindelse hermed."

c. at udøve anden virksomhed, herunder erhvervsvirksomhed, der efter fondsbestyrelsens skøn står i naturlig forbindelse hermed. Kendelse af 23. oktober 1995. 94-8.392. Nægtet samtykke til vedtægtsændring i en fond, der var oprettet af et forsikringsselskab, da ændringen ville medføre, at forsikringsselskabet fik en bestemmende

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

En fond skal have mindst et bestyrelsesmedlem, der er uvildigt og uafhængigt af stifterne.

En fond skal have mindst et bestyrelsesmedlem, der er uvildigt og uafhængigt af stifterne. Kendelse af 11. oktober 1993. 92-45.188. En fond skal have mindst et bestyrelsesmedlem, der er uvildigt og uafhængigt af stifterne. Lov om erhvervsdrivende fonde. Fondsretlige grundsætninger. (Merete Cordes,

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 19. marts 1997. J.nr. 96-86.232. Nærmere bestemt virksomhed krævede tilladelse som fondsmæglerselskab. Lov om værdipapirhandel 4, stk. 2. Lov om fondsmæglerselskaber 1. Bekendtgørelse nr. 721

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 21. maj 2012 (J.nr. 2011-0026122) Afgift som følge

Læs mere

Herefter traf Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den påklagede afgørelse af 18. december 1998, der lyder således:

Herefter traf Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den påklagede afgørelse af 18. december 1998, der lyder således: Kendelse af 20. august 1999. 99-8.479 Nærmere bestemt virksomhed ikke omfattet af lov om hjemmeservicevirksomhed. Ikke tilbagebetaling af modtagne tilskud. Spørgsmålet om fortsat registrering hjemvist.

Læs mere

Omdannelse af et andelsselskab med begrænset ansvar til aktieselskab nægtet registreret på grund af manglende omdannelsesplan m.v.

Omdannelse af et andelsselskab med begrænset ansvar til aktieselskab nægtet registreret på grund af manglende omdannelsesplan m.v. Kendelse af 25. september 1995. 95-12.636. Omdannelse af et andelsselskab med begrænset ansvar til aktieselskab nægtet registreret på grund af manglende omdannelsesplan m.v. Aktieselskabslovens 135. (Eskil

Læs mere

Ved skrivelse af 8. februar 2007 rettede advokat K henvendelse til Finanstilsynet. Skrivelsen er sålydende:

Ved skrivelse af 8. februar 2007 rettede advokat K henvendelse til Finanstilsynet. Skrivelsen er sålydende: Kendelse af 21. november 2007 (J.nr. 2007-0013002). Klage afvist, da Finanstilsynets skrivelse ikke kunne anses som en afgørelse i forhold til klager. 12 i bekendtgørelse nr. 1464 af 13. december 2006

Læs mere

Fri proces under anke til højesteret

Fri proces under anke til højesteret Fri proces under anke til højesteret Henstillet til justitsministeriet at meddele fri proces under anke til højesteret af en sag om den fremgangsmåde, der var fulgt ved overførsel af lokalplanlægningen

Læs mere

Landsskatterettens begrundelse i henhold til forretningsordenen

Landsskatterettens begrundelse i henhold til forretningsordenen Landsskatterettens begrundelse i henhold til forretningsordenen Fundet, at indstillinger fra landsskatteretten og rettens kontor i to sager ikke var i overensstemmelse med 4, stk. 1, og 7, stk. 1, i forretningsordenen

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING 17. JUNI 2010 HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING Højesteret har ved dom af 10. juni 2010 fastslået, at en advokat ikke kan kræve betaling af klientens forsikringsselskab

Læs mere

VEJLEDNING OM. selskaber med begrænset ansvar der skal registreres i henhold til lov om visse erhvervsdrivende virksomheder UDGIVET AF

VEJLEDNING OM. selskaber med begrænset ansvar der skal registreres i henhold til lov om visse erhvervsdrivende virksomheder UDGIVET AF VEJLEDNING OM selskaber med begrænset ansvar der skal registreres i henhold til lov om visse erhvervsdrivende virksomheder UDGIVET AF Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Skatteforvaltningslovens 55, stk. 1, nr. 1 - omkostningsgodtgørelse ved genoptagelse efter medhold ved klage over afslag på genoptagelse - SKM2011.827.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc.

Læs mere

KENDELSE AF 28. OKTOBER

KENDELSE AF 28. OKTOBER Side 1 af 9 KENDELSE AF 28. OKTOBER 1996. 96-50.109 Ydelse af kredit til kunder til hinder for godkendelse som fondsmæglerselskab. Lov om fondsmæglerselskaber 1, stk. 4. (Finn Møller Kristensen, Christen

Læs mere

Finanstilsynets holdning er i overensstemmelse med indholdet af Foreningen af Statsautoriserede Revisorers revisionsvejledning nr. 11.

Finanstilsynets holdning er i overensstemmelse med indholdet af Foreningen af Statsautoriserede Revisorers revisionsvejledning nr. 11. Kendelse af 23. april 1998. 97-95.528. Kommanditselskab, som indgik i en finansiel koncern, skulle aflægge separat regnskab undergivet revision. Bank- og sparekasselovens 37 a. (Morten Iversen, Connie

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. februar 2016 Sag 22/2016 Norvegus Fonden, Inigocenter ApS, A B og C (advokat Eigil Lego Andersen for alle) mod Jesuiterordenen og Niels Steensens Kollegium (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

Driftsomkostninger ventureselskaber management fee - SKM2012.13.HR

Driftsomkostninger ventureselskaber management fee - SKM2012.13.HR - 1 Driftsomkostninger ventureselskaber management fee - SKM2012.13.HR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret anerkendte ved en dom af 29/11 2011, jf. tidligere TfS 2010, 265 ØL, at

Læs mere

Manglende partshøring i familieretssag

Manglende partshøring i familieretssag Manglende partshøring i familieretssag Familieretsdirektoratet traf som klagemyndighed afgørelse om en ægtefælles underholdsbidrag. Direktoratets afgørelse hvilede på et andet bedømmelsesgrundlag end statsamtets.

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 06.11.2014-36 Virksomhedsordningen - erhvervsmæssig virksomhed 20140902 TC/BD Virksomhedsordningen - erhvervsmæssig virksomhed - ophør eller fortsættelse af eksisterende virksomhed - krav til tilbageværende

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. april 2013 (J.nr. 2012-0032924) Ikke partsstatus

Læs mere

Indenrigsministeriets beslutningsgrundlag i tilsynssag

Indenrigsministeriets beslutningsgrundlag i tilsynssag Indenrigsministeriets beslutningsgrundlag i tilsynssag Indenrigsministeriet traf en afgørelse efter 48, stk. 1, i lov om Københavns Kommunes styrelse på baggrund af to udtalelser, som klageren i sagen

Læs mere

Den 24. september 1997 ansøgte K Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om optagelse i Ejendomsmæglerregistret således:

Den 24. september 1997 ansøgte K Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om optagelse i Ejendomsmæglerregistret således: Kendelse af 14. april 1998. 97-199.692. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37 og 25. (Merete Cordes, Christen Sørensen og Niels Larsen)

Læs mere

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Udtalt over for flygtningenævnet, at der efter min opfattelse ikke var tilstrækkelige holdepunkter for at antage, at det ved gennemførelsen

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013 2013-5 Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt En mand ansøgte om at gå på efterløn pr. 16. januar 2009, hvilket var to år efter, at manden fyldte 60 år og havde modtaget

Læs mere

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W www.sum.dk Kommunernes Landsforening KL@KL.dk Dato: 4. juni 2010 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: HAE J.nr.: 2008-3908

Læs mere

Ombudsmandens kompetence over for energiselskaber. 12. juli 2011

Ombudsmandens kompetence over for energiselskaber. 12. juli 2011 2011 5-2. Ombudsmandens kompetence over for energiselskaber En journalist klagede til ombudsmanden over sagsbehandlingstiden hos et energiselskab i en sag om aktindsigt. Det fremgik at journalisten havde

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 21. marts 2011 (J.nr. 2010-0022644)

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 16. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 16. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 28. august 2009 (J.nr. 2009-0018589) Ikke part og anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Niels Bolt Jørgensen, Suzanne

Læs mere

Kendelse af 30. juni 1993. 92-57.152

Kendelse af 30. juni 1993. 92-57.152 Kendelse af 30. juni 1993. 92-57.152 1. Registrering af aktieselskab nægtet, da vurderingsforretningen ikke var foretaget umiddelbart før den stiftende generalforsamling. Aktieselskabslovens 6 a. 2. Klage

Læs mere

Ikke hjemmel til at give pålæg til køber og sælger af aktier ved overtrædelse af de børsetiske regler.

Ikke hjemmel til at give pålæg til køber og sælger af aktier ved overtrædelse af de børsetiske regler. Kendelse af 7. januar 1993. 91-73.262 Ikke hjemmel til at give pålæg til køber og sælger af aktier ved overtrædelse af de børsetiske regler. Fondsbørslovens 46. Børsetiske reglers 7. (Børge Dahl, Kåre

Læs mere

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290.

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Finanstilsynets udtalelse til advokat til brug under verserende retssag om, hvorvidt bestemte dokumenter var fortrolige, jf. bank- og sparekasselovens 54, stk. 2,

Læs mere

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter:

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter: Kendelse af 21. november 2001. 00-224.386. Ikke hjemmel til at undlade forsikringsmæssig afdækning af pensionstilsagn. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 1, stk. 1. (Lise Høgh, Ellen Andersen og Jan

Læs mere