KORTLÆGNING AF REGLER OG KRAV OM EVALUERING OG DOKUMENTATION AF DEN ENKELTE ELEVS FAGLIGE UDVIKLING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KORTLÆGNING AF REGLER OG KRAV OM EVALUERING OG DOKUMENTATION AF DEN ENKELTE ELEVS FAGLIGE UDVIKLING"

Transkript

1 BILAG 1: KORTLÆGNING AF REGLER OG KRAV OM EVALUERING OG DOKUMENTATION AF DEN ENKELTE ELEVS FAGLIGE UDVIKLING Nedenfor beskrives de regler og krav om evaluering og dokumentation af den enkelte elevs faglige udvikling, som på baggrund af den gennemførte undersøgelse af mulighederne for regelforenkling i Frederiksberg Kommune, har vist sig at være særligt centrale. Der er således ikke tale om en udtømmende juridisk gennemgang af samtlige regler og krav om evaluering og dokumentation af den enkelte elevs faglige udvikling, men om en anvendelsesorienteret oversigt over de krav og regler på henholdsvis nationalt, kommunalt og institutionelt niveau, der af aktørgrupperne i undersøgelsen fremhæves som væsentlige i relation til nærværende undersøgelses formål. Det er i den forbindelse også relevant at nævne, at regler og krav i det følgende beskrives med særlig fokus på deres betydning for lærernes praksis for evaluering og dokumentation. Tabel 1 indeholder den fulde liste af krav og regler på de tre niveauer og beskriver i korte termer følgende: Beslutningsgrundlaget for den enkelte regel Det overordnede indhold af reglen med særligt fokus på den/de krav om evaluering og dokumentation, som følger af reglen Reglens krav om hyppighed (frekvens) af evaluering og/eller dokumentation af den enkelte elevs faglige udvikling Eventuelle muligheder for kommunal, institutionel og/eller individuel 1 variation, dvs. råderum i forhold til reglens praktiske udmøntning Tabel 2 behandler udvalgte krav og regler fra tabel 1 nærmere. De udvalgte krav og regler beskrives ud fra parametrene: Beslutningsgrundlag Beskrivelse Institutionelt råderum Individuelt råderum 1 Det individuelle niveau vedrører den enkelte lærer og/eller lærerinitieret samarbejde

2 Tabel 1. Dokumentations- og evalueringskrav I Frederiksberg Kommune national, kommunalt og institutionelt niveau Dokumentations- /evalueringskrav Beslutningsgrundlag (lov, lbk, cirkulære, aftale etc.) Indholdsbeskrivelse Hyppighed Kommunal/institutionel/ individuel mulighed for variation (beslutningsrum) Nationalt niveau Løbende evaluering af elevens udbytte af undervisningen FSK 13 Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Forenkling af regelsættet Fælles Mål, kvalitetsrapporter og elevplaner samt opfølgning på mål for folkeskolen m.v.) Lærere og evt. skolens ledelse skal løbende evaluere den enkelte elevs udbytte af skolegangen. Elever og forældre skal regelmæssigt informeres herom og modtage status for elevens tilegnelse af kundskaber og færdigheder i forhold til Fælles Mål. Forældrene skal underrettes skriftligt om resultaterne af test. Løbende og regelmæssigt. Løbende evaluering, herunder arbejdet med elevplaner, er obligatorisk. Der er kommunalt/institutionelt/ individuelt råderum for fastsættelse af rammer og kriterier for form og indhold af den løbende evaluering samt måden, hvorpå elever og forældre underrettes om elevens skolegang (fx skole-hjemsamtaler). Det institutionelle/individuelle råderum er dog begrænset af kravet om en digital elevplan samt kravet om skriftlige resultater af test. I Frederiksberg Kommune er det et krav, at lærernes evaluering i MinUddannelse indgår i samarbejdet med forældre. Evaluering (vurdering af målopfyldelse) udføres i MinUddannelse, i udgangspunktet efter hvert hovedforløb i hvert fag. Elevplaner FSK 13 b Bekendtgørelse om krav til digitale elevplaner i folkeskolen Som led i den løbende evaluering af elevers udbytte af undervisningen (se ovenfor) skal der for alle elever i folkeskolen udarbejdes en elevplan. Elevplanen skal for eleverne i Elevplanen skal opdateres mindst én gang hvert skoleår. Alle fag skal omtales, men ikke på alle klassetrin, jf. oversigt i FSK 13 b stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan fastlægge mål og rammer for skolens anvendelse af elevplaner, herunder supplere minimumskravet for opstilling af individuelle mål for eleverne.

3 børnehaveklassen til og med 8. klassetrin indeholde individuelle mål og status for elevens læring samt en beskrivelse af, hvordan der skal følges op herpå. Minimumskravet for opstilling af mål er ét mål pr. fag pr. år pr. elev. Planen skal være digital og tilgængelig for elevens forældre. Kommunalbestyrelsen skal træffe beslutning om, hvilken digital læringsplatform krav til elevplanen skal udmøntes i. I Frederiksberg Kommune er der truffet beslutning om anvendelse af MinUddannelse. Skolebestyrelsen kan fastsætte principper for skolens anvendelse af elevplaner. Elevplanen skal indeholde tre dele: (1) mål, (2) status og (3) opfølgning. Udgangspunktet for arbejdet med mål er Fælles Mål; se nedenfor. Nationale Test (obligatoriske) FSK 13, stk. 3 Bekendtgørelse om anvendelse af test i folkeskolen mv. Eleverne i folkeskolen skal i løbet af deres skoletid gennemføre i alt 10 obligatoriske nationale test i fagene matematik, engelsk, geografi, biologi, fysik/kemi og dansk, læsning. Ministeriet fastlægger tidspunkt og klassetrin for de nationale tests. Fra 2. til 7. klasse gennemføres 1-2 test om året, mens der i 8. klasse gennemføres 5. Intet decentralt råderum, foruden dispensation for fritagelse af enkelte elever under særlige vilkår. Der er dog mulighed for supplerende anvendelse af frivillige nationale tests. Nogle skoler i Frederiksberg Kommune har valgt at anvende frivillige nationale test. Sprogvurdering FSK 11 stk. 3 Alle elever skal i starten af børnehaveklassen sprogvurderes med henblik på undervisningsdifferentiering samt eventuelle særlige sprogindsatser for nogle elever. Resultatet af sprogvurderingen skal indgå i elevplanen. Den enkelte kommune eller skole beslutter, hvordan sprogvurderingen i børnehaveklassen skal foregå, hvem der foretager vurderingen og i hvilket omfang vurderingen følges op på af en skole-hjem-samtale. I Frederiksberg Kommune gennemføres sprogvurderingen som en gruppetest.

4 Undervisningsdifferenti ering FSK 18 Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Forenkling af regelsættet Fælles Mål, kvalitetsrapporter og elevplaner samt opfølgning på mål for folkeskolen m.v.) På hvert klassetrin og i hvert fag skal lærer og elev løbende samarbejde om at fastlægge elevens mål. Undervisningen skal tilrettelægges, så den imødekommer den enkelte elevs forudsætninger og behov (undervisningsdifferentiering) Lærer og elev skal løbende fastlægge mål. Hvordan/med hvilken metode eller tilgang man på kommunalt/institutionelt/ individuelt niveau udmønter kravet om undervisningsdifferentiering, er ikke fastlagt. Den konkrete pædagogiske praksis besluttes af de enkelte undervisere under skolelederens ansvar og indenfor de rammer, som skolebestyrelsen har fastlagt. Fælles Mål FSK 10 Der fastlægges obligatoriske kompetencemål for bestemte klassetrin samt færdigheds- og vidensmål i de enkelte fag/emner, herunder regler om opmærksomhedspunkter inden for udvalgte kerneområder i dansk og matematik. Desuden er det obligatorisk i alle fag at arbejde med tre tværgående emner: It & medier, sproglig udvikling samt innovation & entreprenørskab. Løbende evaluering af målopfyldelse. Hvordan/med hvilken metode eller tilgang man på kommunalt/institutionelt/ individuelt niveau arbejder med Fælles Mål, er ikke fastlagt. Læseplaner der beskriver arbejdet med Fælles Mål på institutionelt niveau, godkendes af kommunalbestyrelsen. I Frederiksberg Kommune stilles krav om, via MinUddannelse, at lærerne fastlægger læringsmål (nedbryder Fælles Mål til læringsmål) for alle elever. Der stilles ikke krav om unikke mål på elevniveau, idet målene kan være identiske for større grupper af elever. Uddannelsesparatheds -vurdering FSK 13 b Lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse mv. Skolen skal vurdere elevens faglige, personlige og sociale parathed. Uddannelsesparathedsvurderingen registreres som en del af elevplanen; se ovenfor. Der laves vurderinger af alle elever af to omgange: første gang på 8. klassetrin og igen på 9. klassetrin. Hvordan/med hvilken metode eller tilgang man på kommunalt/institutionelt/individuelt niveau arbejder med vurdering af elevens personlige og sociale forudsætninger, er ikke fastlagt.

5 Bekendtgørelse om uddannelsesparatheds-vurdering, uddannelsesplaner og procedurer ved valg af ungdomsuddannelse. I vurderingen skal indgå vurdering af elevens faglige, personlige og sociale forudsætninger i relation til start på en ungdomsuddannelse. Vurderingen indgår i arbejdet med løbende evaluering af eleven. Elevens faglige forudsætninger vurderes ud fra standpunktskarakterer i 8. klasse samt standpunkts- og evt. prøvekarakterer i 9. klasse. I Frederiksberg Kommune laves uddannelsesparathedsvurdering i MinUddannelse og i konkret dialog med UU-vejleder i de sager, hvor eleven erklæres ikkeuddannelsesparat. Standpunktskarakterer FSK 13 stk. 6 På klassetrin skal der gives standpunktskarakterer i form af karakterer i de fag, hvor eleverne går op til afsluttende prøve. Minimum to gange pr. skoleår på 8. og 9. klassetrin. Den enkelte kommune og/eller den enkelte skole kan træffe beslutning om at supplere de obligatoriske standpunktskarakterer med yderligere standpunktskarakterer. I Frederiksberg Kommune gives der standpunktskarakterer jf. lovkrav. Kvalitetsrapport FSK 40 Bekendtgørelsen om kvalitetsrapporter i folkeskolen Kvalitetsrapporten skal beskrive skolevæsenets og de enkelte skolers niveau i forhold til nationalt og kommunalt fastsatte mål, kommunalbestyrelsens vurdering af niveauet og opfølgning herpå og kommunalbestyrelsens opfølgning på tidligere relevante kvalitetsrapporter. Kvalitetsrapporterne skal danne grundlag for dialog om folkeskolen i den enkelte kommune. Hvert andet år. Kommunalbestyrelsen kan vælge at lave kvalitetsrapporten hvert år frem for hvert andet år. Kommunalbestyrelsen kan ligeledes vælge at beskrive skolerne i grupper eller kun at fremhæve visse skoler i kvalitetsrapporten. I Frederiksberg Kommune udarbejdes kvalitetsrapporter pt. ud fra en minimumsmodel, der imødekommer de lovpligtige krav om oplysninger i kvalitetsrapporten, men ikke supplerer disse. Kvalitetsrapporten drøftes mellem den enkelte skoleledelse og forvaltningen. Brugerportalsinitiativet KL og Regeringen: Aftale om Brugerportalsinitiativet - Den enkelte kommune skal selv

6 it i folkeskolen (valg af læringsplatform) brugerportalsinitiativ til digital understøttelse af kommunikation, læring og trivsel i folkeskolen (Økonomiaftale 2015) indebærer, at alle kommuner skal vælge (1) en fælleskommunal samarbejdsplatform, (2) en kommunal læringsplatform. (2) skal give lærerne adgang til digitale læremidler samt mulighed for at opbygge undervisningsforløb, arbejde med Fælles Mål og elevplaner. træffe beslutning om den konkrete systemunderstøttelse. I Frederiksberg Kommune er der truffet beslutning om anvendelse af MinUddannelse udbudt af UV-data, se nedenfor. Prøver FSK 14 Bekendtgørelse om folkeskolens prøver Der er både obligatoriske og frivillige prøvefag. Hver elev skal aflægge to prøver i faget dansk, en prøve i hvert af fagene matematik og engelsk samt en fælles prøve, hvori fagene fysik/kemi, biologi og geografi indgår. Herudover skal den enkelte elev aflægge to prøver, som udvælges efter udtrækning henholdsvis inden for fagblokken humanistiske fag og inden for fagblokken naturfag. Hvert skoleår for alle elever, der afslutter 9. klassetrin. Det er skolens ledelses vurdering, om en elev kan indstille sig til prøve i de frivillige prøvefag. Trivselsmåling FSK 56 stk. 3 Bekendtgørelse om måling af elevernes trivsel i folkeskolen Alle skoler skal hvert år gennemføre en trivselsmåling efter en obligatorisk spørgeramme blandt alle elever fra bh. Klasse til og med 9. klassetrin. Årligt. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling fastlægger et tidsinterval inden for hvilket målingen skal foretages. Den enkelte kommune eller skole skal selv træffe beslutning om måleværktøj, der kan imødekomme den obligatoriske spørgeramme. Den årlige trivselsmåling kan kombineres med den lovpligtige undervisningsmiljøvurdering. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling stiller et måleværktøj til rådighed, hvori spørgsmål til undervisningsmiljøvurdering indgår (jf. FSK 56 stk. a) I Frederiksberg Kommune anvendes

7 det nationale trivselsmålingsværktøj. Kommunalt niveau Data vedr. overgang fra modtageklasser til almenklasser Skolechefen efter samråd med de implicerede skoleledere. Lærere i modtageklasser/ modtagehold udfylder, når eleverne begynder overgang til almen folkeskoleklasse, et oplysningsskema til modtagende lærerteam om elevens faglige situation, udfordringer og evt. særlige forhold. Ved den enkelte elevs overgang fra modtageklasse/ modtagehold til almen folkeskoleklasse. De obligatoriske oplysningsskemaer kan suppleres af yderligere information på institutionelt samt individuelt niveau. Læringsplatformen MinUddannelse Frederiksberg Kommunes kommunalbestyrelse, Undervisningsudvalget, 2. juni Styrelsesvedtægt for Frederiksberg Skolevæsen. MinUddannelse er valgt som fælleskommunal digital læringsplatform 2 med udgangspunkt i formålet om understøttelse af arbejdet med elevplanen. Alle årsplaner og forløb, herunder angivelse af læringsmål, laves i MinUddannelse, Lærere og elever vurderer elevernes målopfyldelse i alle fag i MinUddannelse (Som hovedregel i forbindelse med hvert sammenhængende læringsforløb.) Løbende (løbende evaluering) Årligt (elevplanen) Årligt (uddannelsesparathedsvurdering) Hvordan/med hvilken metode eller tilgang den enkelte skole/lærer arbejder med læringsmål, feedback, evaluering og selvevaluering i MinUddannelse er ikke nærmere fastsat på kommunalt niveau. Den enkelte skolebestyrelse laver, jf. styrelsesvedtægt for Frederiksberg Skolevæsen, principper for evaluering, og skolens ledelse udmønter disse i relevant lokal praksis. Lærere anvender aktivt MinUddannelse i deres forberedelse og efterbehandling af undervisningen, ligesom det inddrages i skole-hjemsamarbejdet. Lærere arbejder med læringsmål, feedback, evaluering og (elevens) 2 Skolen på Duevej undtaget. Skolen anvender egen udviklet platform, som ikke vil uddybes nærmere her.

8 selvevaluering i MinUddannelse. Arbejdet med læringsmål (i MinUddannelse) Styrelsesvedtægt for Frederiksberg Skolevæsen Lærere skal i MinUddannelse arbejde med Fælles Mål (obligatorisk på nationalt niveau) samt læringsmål, feedback, evaluering og (elevens) selvevaluering (obligatorisk på kommunalt niveau). Løbende Ud over retningslinjer for anvendelsen af MinUddannelse er der ikke angivet yderligere konkrete krav/retningslinjer/principper for, hvordan der skal arbejdes med læringsmål, feedback, evaluering og selvevaluering. Ansvaret for at udarbejde sådanne principper er delegeret til skolebestyrelsen jf. Styrelsesvedtægt for Frederiksberg Skolevæsen. Ansvaret for den konkrete pædagogiske praksis ligger hos skolelederen. Test i dansk/læsning Hogrefe: Bogstavprøve, ordlæseprøve, tekstlæseprøve Frederiksberg Kommunes kommunalbestyrelse, Undervisningsudvalget, 1. juni 2015 Der gennemføres test i dansk/læsning fra udbyderen Hogrefe på følgende klassetrin: Bh.klasse, 1. klasse, 2. klasse, 3. klasse, 5. klasse. En gang årligt for hver elev på det pågældende klassetrin. Der kan træffes beslutning om anvendelse af yderligere test i faget dansk/læsning fra Hogrefe på institutionelt/individuelt niveau. Dette kræver skolens egenbetaling. Nogle lærere i undersøgelsen angiver, at de anvender yderligere af Hogrefes dansk-test på eget initiativ. Test i matematik Hogrefe Frederiksberg Kommunes kommunalbestyrelse, Undervisningsudvalget, 1. juni 2015 Det er vedtaget, at test i matematik på 2. samt 8. klassetrin fra udbyderen Hogrefe gøres obligatoriske, når disse test er tilgængelige i digital form. En gang årligt for hver elev på det pågældende klassetrin. Der kan træffes beslutning om anvendelse af test i matematik fra Hogrefe på institutionelt/individuelt niveau. Dette kræver skolens egenbetaling. Nogle lærere i undersøgelsen angiver, at de anvender Hogrefes nuværende analoge MAT-test på eget initiativ. Sprogvurderinger Skolechefen Den obligatoriske sprogvurdering Årligt i den aktuelle Skolerne har råderum i forhold til

9 i børnehaveklassen (jf. FSK 11 stk. 3) gennemføres som gruppetest. børnehaveklasse. konkret vurdering af, hvilke børn der skal testes og hvornår testen gennemføres. A.P. Møller-finansieret udviklingsprojekt: Tidlig literacy og tidlig numeracy ( ) Forvaltningsafgørelse med orientering af politisk udvalg. Projektet vedrører bh.klasser og 1. klasser. Lærere og pædagoger anvender specialudviklede test/vurderingsværktøjer om elevernes standpunkt og progression i literacy og numeracy. Testene udvikles af og gennemføres i samarbejde med Det Nationale Videncenter for Læsning. Projektet er flerårigt Skolerne har selv deltaget i udarbejdelsen af ansøgningen og har haft mulighed for at vælge ikke at være med i projektet. Alle skoler i kommunen har valgt at deltage i projektet. A.P. Møller-finansieret udviklingsprojekt: Læring, der ses Forvaltningsafgørelse med orientering og drøftelse i politisk udvalg. Projektet vedrører klasser på mellemtrinnet. Med det overordnede formål at øge elevernes læring skal projektet ændre pædagogisk og didaktisk praksis, så målstyring, feedback, progressionsvurdering, differentiering i læringsrum, differentiering i læringsformer samt evaluering ses i sammenhæng. Der udvikles og defineres en række kendetegn for denne praksis. Projektet er flerårigt. Skolerne har selv deltaget i udarbejdelsen af ansøgning og har haft mulighed for ikke at vælge ikke at være med i projektet. Alle skoler i kommunen har valgt at deltage i projektet. Punktevalueringer Forvaltningsbeslutning på baggrund af politisk efterspørgsel af evaluering inden udmøntning af årlig pulje til finansiering af forsøgs- og udviklingstiltag. Løbende evalueringer af skiftende indsatser, herunder også kommunalpolitisk initierede krav om konkrete/enkeltstående evalueringer. Løbende Både på kommunalt, institutionelt og individuelt niveau kan der arbejdes med punktevalueringer.

10 Institutionelt niveau (den enkelte skole) 3 Nationale test (frivillige) Bekendtgørelse om anvendelse af test i folkeskolen mv. Der kan træffes beslutning om frivillig anvendelse af de nationale test som supplement til de obligatoriske nationale test. Den enkelte frivillige test kan afvikles på det klassetrin, hvori den obligatoriske afvikling finder sted samt på klassetrinnet før og efter. Foruden frivillige test i de fag, hvori også obligatoriske test afvikles, kan der afvikles frivillige test i faget dansk som andetsprog. Årligt. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling fastlægger perioden inden for hvilken de frivillige nationale test kan afvikles (efterår). Den enkelte skole skal booke tid til afvikling af testene. På en række skoler i Frederiksberg Kommune er der truffet beslutning om at anvende frivillige nationale test. Skole-hjem-samtaler FSK 13 Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Forenkling af regelsættet Fælles Mål, kvalitetsrapporter og elevplaner samt opfølgning på mål for folkeskolen m.v.) På de fleste skoler afholdes der skole-hjem-samtaler mellem lærere/pædagoger og elever/forældre. Årligt/halvårligt/efter behov Den enkelte skole træffer selv beslutning om anvendelse af skolehjem-samtaler, herunder form, indhold og hyppighed. Samtalen er med andre ord ikke lovkrav, men i mange tilfælde udtryk for udmøntning af kravet om løbende opfølgning til forældre og elever. Styrelsesvedtægt for Frederiksberg Skolevæsen samt evt. principper fastlagt af den lokale skolebestyrelse. Klassekonferencer Lokal beslutning af skolens ledelse Styrelsesvedtægt for Frederiksberg Skolevæsen samt evt. principper fastlagt af den lokale skolebestyrelse. På nogle skoler arbejdes med klassekonferencer i forbindelse med hhv. nationale test (obligatoriske/frivillige) og kommunale test (Hogrefe). Konferencerne har karakter af møder i fagteamet eller Afholdes i forbindelse med gennemførelse af nationale og kommunale test. - 3 Tabellen indeholder eksempler på evaluering- og dokumentationsrelaterede beslutninger på institutionelt niveau, som i undersøgelsen er fremhævet på tværs af skoler.

11 årgangsteamet med udgangspunkt i resultater af foreliggende test. Formålet er at målrette dels den almene undervisning, dels indsatser til elever med særlige behov. Mentorordninger Lokal beslutning af skolens ledelse Evt. principper fastlagt af den lokale skolebestyrelse. På nogle skoler arbejdes med mentorordninger mellem faglærere og elever. Pågældende faglærer har i den forbindelse særligt ansvar for elevens faglige progression, herunder evaluering af elevens faglige udvikling. Formålet med ordningen er at styrke indsatsen for undervisningsdifferentiering og derigennem den enkelte elevs faglige udvikling. Ugentlige samtaler med eleverne enkeltvis og/eller i grupper (eksempler). -

12 Tabel 2. Beskrivelse af udvalgte (fra tabel 1) regler og krav om evaluering og dokumentation Obligatoriske Nationale test Frivillige nationale test Beslutningsgrundlag 13, stk. 3. BEK nr af 26/10/2009: Bekendtgørelse om anvendelse af test i folkeskolen mv. Beskrivelse Eleverne i folkeskolen skal igennem deres skoletid gennemføre 10 obligatoriske nationale test inden for forskellige fag. De nationale test tester elevernes kundskaber og færdigheder og giver dermed lærerne et indblik i den enkelte elevs niveau på det pågældende tidspunkt for testen. Ministeren for børn, undervisning og ligestilling fastsætter regler om, i hvilke fag og på hvilke klassetrin der skal afholdes test. De nuværende krav til afholdelse af nationale test er: Dansk med fokus på læsning på 2., 4., 6. og 8. klassetrin Engelsk på 7. klassetrin Matematik på 3. og 6. klassetrin Geografi på 8. klassetrin Biologi på 8. klassetrin Fysik/kemi på 8. klassetrin Fra og med skoleåret tilføjes to nye obligatoriske test: en i matematik på 8. klassetrin samt en i engelsk på 4. klassetrin. Samtidig gøres de nuværende obligatoriske test i geografi og biologi på 8. klassetrin frivillige. Kommunalt råderum Institutionelt råderum Individuelt råderum Der kan på kommunalt plan træffes beslutning om gennemførsel af frivillige test på det klassetrin, hvor den obligatoriske test gennemføres samt på klassetrinnet før og efter. Foruden frivillige test i de ovenfor nævnte fag, hvori også obligatoriske test afvikles, kan der afvikles frivillige test i faget dansk som andetsprog. Disse frivillige test retter sig mod hhv. 5. og 7. klassetrin. Der er ikke truffet beslutning om anvendelse af frivillige nationale test på kommunalt niveau i Frederiksberg. I stedet er der truffet beslutning om, at alle skoler skal gennemføre læse-/staveprøver i faget dansk/læsning fra udbyderen Hogrefe, ligesom man på sigt vil indføre krav om test fra samme udbyder i faget matematik. På nogle skoler stilles krav om, at lærere desuden anvender frivillige nationale test, ligesom nogle lærere selv supplerer de obligatoriske nationale test samt de kommunale test i dansk med disse.

13 I det nedenstående behandles kravene om løbende evaluering, undervisningsdifferentiering, elevplaner og Fælles Mål sammen, da udmøntningen af disse krav i praksis er tæt forbundne, bl.a. i kraft af elevplanen som central ramme for evaluering og dokumentation. Løbende evaluering af elevens udbytte af undervisningen Undervisningsdifferentiering Elevplanen Fælles Mål Beslutningsgrundlag FSK 13 FSK 18 FSK 13 b FSK 10 Beskrivelse Arbejdet med løbende evaluering af elevens faglige udvikling skal danne grundlag for lærerens tilrettelæggelse af undervisning, som imødekommer kravene om undervisningsdifferentiering: at den enkelte elev modtager undervisning svarende til elevens forudsætninger og faglige niveau, med det formål at understøtte elevens faglige udvikling. Den løbende evaluering skal bl.a. dokumenteres i elevplanen. Igennem løbende evaluering af elevens faglige udvikling skal læreren være i stand til at evaluere elevens opfyldelse af de på baggrund af Fælles Mål fastsatte individuelle læringsmål. Målopfyldelsen skal ligeledes dokumenteres i elevplanen. Elevplanen skal indeholde tre dele: Mål, status og opfølgning. 1. Måldelen skal indeholde de individuelle mål for den enkelte elevs læring. Udgangspunktet er Fælles Mål. 2. Statusdelen skal vise elevens fremskridt i forhold til målene. 3. Opfølgningsdelen skal beskrive, hvordan og hvornår der skal følges op på målene. Både eleven og læreren skal følge op på målene, og forældrene kan også være med i opfølgningen. For hver elev på 8.- og 9. klassetrin skal elevplanen indeholde en uddannelsesparathedsvurdering af eleven, herunder: 1. Hvilken ungdomsuddannelse, eleven vil søge efter 9. eller 10. klasse. 2. En vurdering af, om eleven har de nødvendige sociale og personlige forudsætninger for at starte på en ungdomsuddannelse efter 9. klasse og for at gennemføre uddannelsen (uddannelsesparathedsvurdering). 3. For de elever, der er vurderet ikke-uddannelsesparate i 8. klasse eller senere, skal elevplanen indeholde oplysninger om den indsats, det er besluttet at gennemføre med eleven. Kommunalt råderum Kommunalbestyrelsen kan fastlægge mål og rammer for skolens anvendelse af elevplaner. Institutionelt råderum Skolebestyrelsen kan fastsætte principper for skolens anvendelse af elevplaner. Principperne kan f.eks. omhandle, hvornår og hvor ofte elevplanerne opdateres, hvem der koordinerer udarbejdelsen af dem eller hvordan forældrene er med i samarbejdet. Individuelt råderum Den enkelte lærer kan selv tilføje læringsforløb i MinUddannelse og kan beslutte at udarbejde elevplanen oftere end det er gjort obligatorisk fra nationalt, kommunalt og institutionelt niveau.

14 Brugerportalsinitiativet digital læringsplatform (nationalt niveau) MinUddannelse (kommunalt niveau) Beslutningsgrundlag Nationalt: KL og Regeringen: Aftale om brugerportalsinitiativ til digital understøttelse af kommunikation, læring og trivsel i folkeskolen (Økonomiaftale 2015) Kommunalt: Frederiksberg Kommunes kommunalbestyrelse, Undervisningsudvalget, 2. juni 2014 Beskrivelse Som en del af Brugerportalsinitiativet skal hver kommune vælge og implementere en digital læringsplatform, som bl.a. skal give lærere adgang til digitale læremidler samt mulighed for at opbygge undervisningsforløb, arbejde med Fælles Mål og elevplaner. Den digitale læringsplatform skal være implementeret i alle kommuner med udgangen af Den enkelte kommune skal selv træffe beslutning om den konkrete systemunderstøttelse. I Frederiksberg Kommune er der truffet beslutning om anvendelse af MinUddannelse, som udbydes af UV-data. Systemet er valgt med udgangspunkt i formålet om understøttelse af arbejdet med elevplanen. Krav til alle skoler/lærere om arbejdet med evaluering og dokumentation i MinUddannelse: Alle årsplaner og læringsforløb laves i MinUddannelse, herunder angivelse af læringsmål. Lærere og elever vurderer elevernes målopfyldelse i alle fag i MinUddannelse (som hovedregel i forbindelse med hvert sammenhængende læringsforløb.) Lærere anvender aktivt MinUddannelse i deres forberedelse og efterbehandling af undervisningen, ligesom det inddrages i skole-hjem-samarbejdet. Alle lærere skal arbejde med læringsmål, feedback, evaluering og (elevens) selvevaluering i MinUddannelse. Institutionelt råderum Individuelt råderum Skoleledelsen fastlægger, i respekt for de udmeldte rammer samt evt. principper fastlagt af skolebestyrelsen, den konkrete udmøntning.

Principper for skolehjemsamarbejdet

Principper for skolehjemsamarbejdet Principper for skolehjemsamarbejdet Skole-hjemsamarbejdet tager udgangspunkt i folkeskolelovens formål: 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder

Læs mere

Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde

Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde Dag og år 23.februar 2015 Kl. Kl. 16.30 18.00 Sted Skolen lokale A4 (1.sal) Dato for uds./ref Formand Finn Pretzmann Blad nr. Fraværende: Rene Rosenkrans, Hanne Jørgensen,

Læs mere

Drøftelse af principper for brugen af læringsplatformen MinUddannelse på skolerne SKU

Drøftelse af principper for brugen af læringsplatformen MinUddannelse på skolerne SKU Drøftelse af principper for brugen af læringsplatformen MinUddannelse på skolerne SKU 20.03.2018 Forslag fra Per Clausen at Aalborg Kommune følger eksemplet fra Aarhus Kommune og gør anvendelsen af læringsplatformene

Læs mere

Nordbyskolens evalueringsplan

Nordbyskolens evalueringsplan Nordbyskolens evalueringsplan Evalueringsform Beskrivelse Ansvarlig Hvornår Årsplaner Årsplanen tager udgangspunkt i fagenes fælles mål (http://ffm.emu.dk/) Lærere Årsplanen er tilgængelig i personale-

Læs mere

Elevplaner i Meebook

Elevplaner i Meebook Elevplaner i Meebook en vejledning til ledere, lærere og pædagoger september 2017 Denne vejledning søger at guide ledere og pædagogisk personale til, hvordan arbejdet med elevplaner i Meebook foregår.

Læs mere

Principper og retningslinjer for evaluering på Langeskov Skole

Principper og retningslinjer for evaluering på Langeskov Skole Langeskov Skole 5550 LANGESKOV Principper og retningslinjer for evaluering på Langeskov Skole Lovgrundlag Folkeskolelovens 13, 14, 19f+h, 55 b. Bekendtgørelse nr. 393 af 26. maj 2005 og lov nr. 313 af

Læs mere

Principper og retningslinjer for skole-hjemsamarbejde på Stavnsholtskolen

Principper og retningslinjer for skole-hjemsamarbejde på Stavnsholtskolen Principper og retningslinjer for skole-hjemsamarbejde på Stavnsholtskolen Et godt og forpligtende samarbejde mellem skole og hjem er en grundlæggende forudsætning for, at eleverne får en god skolegang.

Læs mere

Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører elevplaner

Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører elevplaner Elevplaner Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører elevplaner 2.2. En samlet elevplan med fokus på læringsmål 2.2.1. Gældende ret Efter folkeskolelovens 13, stk. 1, skal eleverne og forældrene

Læs mere

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.:

Læs mere

Forslag fra Børn og Unge til ansøgning om frikommuneforsøg vedr. nationale test på folkeskolerne i Aarhus

Forslag fra Børn og Unge til ansøgning om frikommuneforsøg vedr. nationale test på folkeskolerne i Aarhus Indstilling Til Magistraten Fra Børn og Unge Dato 14. marts 2019 Frikommuneforsøg vedr. nationale test Forslag fra Børn og Unge til ansøgning om frikommuneforsøg vedr. nationale test på folkeskolerne i

Læs mere

Evalueringsdesign for realisering af skolereformen

Evalueringsdesign for realisering af skolereformen GLADSAXE KOMMNE Skoleafdelingen Den 17. oktober 2014 Mads Aagaard og Kasper Willems Evalueringsdesign for realisering af skolereformen Den 19. marts 2014 besluttede Byrådet grundlaget for Realisering af

Læs mere

Oversigt over oprindeligt foreslåede revision af ramme for brugen af MinUddannelse samt FLFs forslag, med kommentarer.

Oversigt over oprindeligt foreslåede revision af ramme for brugen af MinUddannelse samt FLFs forslag, med kommentarer. Bilag: Revision af ramme for brug af MinUddannelse 16. maj 2019 Sagsbeh.:GBA J.nr.: 17.00.00-G01-172-18 Skoleafdelingen Oversigt over oprindeligt foreslåede revision af ramme for brugen af MinUddannelse

Læs mere

Elevplaner i Meebook. Vejledning. Københavns kommune

Elevplaner i Meebook. Vejledning. Københavns kommune Elevplaner i Meebook Vejledning Københavns kommune Vejledning til elevplaner i Meebook 1. Introduktion til vejledningen Denne vejledning søger at guide ledere og pædagogisk personale til, hvordan arbejdet

Læs mere

Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love

Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love LOV nr 406 af 28/04/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 036.53M.391 Senere ændringer til

Læs mere

Skolens evaluering af den samlede undervisning

Skolens evaluering af den samlede undervisning Vejledning: Skolens evaluering af den samlede undervisning Det fremgår af lov om friskoler og private grundskoler 1.b og 1.c., at en fri grundskole regelmæssigt skal gennemføre en evaluering af skolens

Læs mere

Emne: Orientering om justering af kvalitetsrapporten på skoleområdet

Emne: Orientering om justering af kvalitetsrapporten på skoleområdet Notatark Emne: Orientering om justering af kvalitetsrapporten på skoleområdet 22. maj 2019 - Sagsnr. 19/13962 - Løbenr. 125981/19 Børne- Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen justerer i kommunens

Læs mere

Drøftelse af principper for brugen af læringsplatformen Minuddannelse på skolerne

Drøftelse af principper for brugen af læringsplatformen Minuddannelse på skolerne Punkt 5. Drøftelse af principper for brugen af læringsplatformen Minuddannelse på skolerne 2018-015332 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget drøfter, efter anmodning fra Per Clausen, brugen af

Læs mere

Nordbyskolens evalueringsplan

Nordbyskolens evalueringsplan Nordbyskolens evalueringsplan Evalueringsform Beskrivelse Ansvarlig Hvornår Årsplaner Årsplanen tager udgangspunkt i fagenes fælles mål Lærere (http://ffm.emu.dk/) En årsplan er et planlægningsredskab

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Jeanette Grauballe Sagsnr P Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Jeanette Grauballe Sagsnr P Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Jeanette Grauballe Sagsnr. 17.00.00-P00-1-17 Dato:9.2.2017 Orientering om uddannelsesvejledning i udskolingen Et af formålene med folkeskolereformen er at sikre

Læs mere

Lov om kommunale internationale grundskoler

Lov om kommunale internationale grundskoler LOV nr 609 af 06/05/2015 Udskriftsdato: 28. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 025.88S.541 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1534 af 11/12/2015

Læs mere

Manual. Danmarks Privatskoleforening. Selvevaluering

Manual. Danmarks Privatskoleforening. Selvevaluering Manual Danmarks Privatskoleforening Selvevaluering Skolens profil Kapitel 1 2 Skolens profil. Kapitel 1. Kapitel 1 Skolens profil Kapitel 1.a Skolens værdigrundlag / formål / profil. Kapitel 1.b Skolens

Læs mere

Retningslinjer for samarbejdet mellem grundskolerne i Kolding Kommune og UU-center Kolding

Retningslinjer for samarbejdet mellem grundskolerne i Kolding Kommune og UU-center Kolding Retningslinjer for samarbejdet mellem grundskolerne i Kolding Kommune og UU-center Kolding UU-center Kolding August 2015 Alle elever skal have tilbud om vejledning, og alle skal udfordres i deres uddannelsesvalg

Læs mere

Vedr. ny praksis for undervisning af tosprogede elever i dansk som andetsprog

Vedr. ny praksis for undervisning af tosprogede elever i dansk som andetsprog Hørsholm Kommune Rådhuset, Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Udskoling med fokus på overgang til ungdomsuddannelse

Udskoling med fokus på overgang til ungdomsuddannelse Samarbejdsaftale mellem Folkeskolen og UU Skive 2014: Udskoling med fokus på overgang til ungdomsuddannelse Formålet med denne beskrivelse At sikre et optimalt samarbejde mellem den enkelte folkeskole

Læs mere

Aftalepapir vedr. uddannelsesparathedsvurdering og tilmelding til uddannelse i 8. og 9. klasse. Skoleåret 2015/16

Aftalepapir vedr. uddannelsesparathedsvurdering og tilmelding til uddannelse i 8. og 9. klasse. Skoleåret 2015/16 Aftalepapir vedr. uddannelsesparathedsvurdering og tilmelding til uddannelse i 8. og 9. klasse Skoleåret 2015/16 Folkeskoleloven: 7 a. I 8. klasse skal eleverne deltage i introduktionskurser til ungdomsuddannelse,

Læs mere

Aftalepapir vedr. uddannelsesparathedsvurdering og tilmelding til uddannelse i 8. og 9. klasse. Skoleåret 2016/17

Aftalepapir vedr. uddannelsesparathedsvurdering og tilmelding til uddannelse i 8. og 9. klasse. Skoleåret 2016/17 Aftalepapir vedr. uddannelsesparathedsvurdering og tilmelding til uddannelse i 8. og 9. klasse Skoleåret 2016/17 Folkeskoleloven: 7 a. I 8. klasse skal eleverne deltage i introduktionskurser til ungdomsuddannelse,

Læs mere

Hierarki. Folkeskoleloven Bekendtgørelse om folkeskolens prøver

Hierarki. Folkeskoleloven Bekendtgørelse om folkeskolens prøver Folkeskolens prøver Hierarki Ansvar for prøverne Prøvebekendtgørelsens opbygning Folkeskolens prøver Hvilke prøver? Hvem retter? Afholder ikke prøver Bestå-krav Elektroniske beviser Prøvemappens opbygning

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Omstilling til en ny folkeskole. Resultater af spørgeskema til de kommunale skoleforvaltninger

Omstilling til en ny folkeskole. Resultater af spørgeskema til de kommunale skoleforvaltninger Omstilling til en ny folkeskole Resultater af spørgeskema til de kommunale skoleforvaltninger Om undersøgelsen 96 kommuner har besvaret, heraf delvist, ikke besvaret Dataindsamlingen er foregået fra oktobernovember

Læs mere

IT- og mediestrategi på skoleområdet

IT- og mediestrategi på skoleområdet Dragør kommune IT- og mediestrategi på skoleområdet 2016 2020 Udarbejdet af skoleforvaltningen i samarbejde med IT-afdelingen og skolerne Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 1.2 Sammenhæng...2 2. Brugerportalsinitiativet...3

Læs mere

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen Baggrund Regeringen og KL blev i Økonomiaftalen

Læs mere

Principper for evaluering på Beder Skole

Principper for evaluering på Beder Skole Principper for evaluering på Beder Skole Evaluering er en vigtig faktor i forhold til at få viden som skal være med til at udvikle den enkeltes elevs trivsel og læring. Men evaluering er mere end det.

Læs mere

NOTAT 3.9.2013. Folkeskolereformen Arbejdsgruppe 2

NOTAT 3.9.2013. Folkeskolereformen Arbejdsgruppe 2 NOTAT 3.9. Folkeskolereformen Arbejdsgruppe 2 Arbejdsgruppe 2 Dokumentation i relation til folkeskolen Kommissorium 1. Arbejdsgruppen skal udarbejde et oplæg til politisk beslutning som sammentænker de

Læs mere

Orientering om implementering af Meebook

Orientering om implementering af Meebook Orientering om implementering af Meebook På skolerne i Esbjerg Kommune har vi fra skoleåret 2018-2019 valgt at anvende læringsplatformen Meebook. Tidligere har læringsplatformen Educa været andvendt. Som

Læs mere

Læringsplatform og elevens plan - En del af skole/hjem samarbejdet

Læringsplatform og elevens plan - En del af skole/hjem samarbejdet Læringsplatform og elevens plan - En del af skole/hjem samarbejdet Indhold Læringsplatform og elevens plan i Ikast-Brande kommune... 2 Læringsplatformen MOMO... 2 Elevens plan:... 2 Elevplanen er et fælles

Læs mere

Forligspartierne ønsker, at folkeskolens faglige niveau skal forbedres og har disse tre overordnede mål for folkeskolen:

Forligspartierne ønsker, at folkeskolens faglige niveau skal forbedres og har disse tre overordnede mål for folkeskolen: Aftalen mellem Regeringen, Venstre og DF om folkeskolen Regeringen, Venstre og DF har indgået en aftale om folkeskolen. Hvis de konservative siger ok til forliget, hvilket de indtil videre ikke har været

Læs mere

Skolen på Grundtvigsvej ofte stillede spørgsmål

Skolen på Grundtvigsvej ofte stillede spørgsmål Frederiksberg Kommune Februar 2017 Skolen på Grundtvigsvej ofte stillede spørgsmål Skolen på Grundtvigsvej adskiller sig på en række områder fra den folkeskole, som mange kender. Især angående organiseringen

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om kommunale internationale grundskoler

Bekendtgørelse af lov om kommunale internationale grundskoler LBK nr 159 af 08/02/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. november 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/01175 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves

Læs mere

Evaluering og opfølgning:

Evaluering og opfølgning: Evaluering og opfølgning: Århus Privatskole underviser efter de af Undervisningsministeriet opstillede Fælles Mål (læs disse andetsteds på hjemmesiden under Lovpligtig information). Dette sikrer, at skolens

Læs mere

Kapitel 2: Evaluering af elevernes udbytte af undervisningen

Kapitel 2: Evaluering af elevernes udbytte af undervisningen Kapitel 2: Evaluering af elevernes udbytte af undervisningen På Hindholm Privatskole er evaluering en naturlig del af undervisningen. Den foregår dels løbende og i forskellig form - dels på fastlagte tidspunkter

Læs mere

Evaluering på Klippen, Den Kristne Friskole

Evaluering på Klippen, Den Kristne Friskole Evaluering på Klippen, Den Kristne Friskole Følgende elementer indgår i skolens evalueringspraksis, idet der til stadighed arbejdes på at udvikle evalueringsmetoder på skolen, der ikke bare bliver evaluering

Læs mere

Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler

Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler mere frihed til folkeskoler til professionel dømmekraft og praksisudvikling 1. Formål: Her beskrives skoleledelsens og skolebestyrelsens overordnede

Læs mere

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR

Læs mere

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION I løbet af et skoleår indsamles store mængder oplysninger relateret til den enkelte elevs faglige kunnen, trivsel og generelle udvikling i skolen. Det sker, både

Læs mere

Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Der er flere formål med evalueringerne og med offentliggørelsen heraf:

Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Der er flere formål med evalueringerne og med offentliggørelsen heraf: Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Ifølge Lov om friskoler og private grundskoler m.v. skal skolen regelmæssigt foretage en evaluering af skolens samlede undervisning og udarbejde

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Årre Skole 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Årre Skole 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Årre Skole 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves - med

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Ansager Skole 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Ansager Skole 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Ansager Skole 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves

Læs mere

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Baggrund Siden 2006 har det været lovpligtigt at udarbejde kvalitetsrapporter en gang om året. Rapporten er en del af Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Værdier som kriterier Gør vi det, vi siger, vi gør?

Værdier som kriterier Gør vi det, vi siger, vi gør? 1 2 3 Formålet med evalueringen af kerneområdet Skolens profil og undervisningstilbud er, ud fra et tilsynsmæssigt perspektiv, at få indblik i den kontekst som skolens selvevaluering indgår i samt at kvalitetsevaluere

Læs mere

Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen

Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen Valgfaget Hvilke fag skal skolerne udbyde? Alle elever skal vælge mindst ét toårigt praktisk/musisk valgfag, der afsluttes med en prøve. De praktisk/musiske

Læs mere

Absalons Skoles uddannelsesplan for studerende i praktik 2018

Absalons Skoles uddannelsesplan for studerende i praktik 2018 Absalons Skoles uddannelsesplan for studerende i praktik 2018 Grundoplysninger Absalons Skole Absalonsgade 2 4000 Roskilde Tlf: 4631 4150 Mail: absalonsskole@roskilde.dk http://si.absalonsskole.roskilde.dk

Læs mere

Udfordringer og behov for viden. Tabelrapport

Udfordringer og behov for viden. Tabelrapport Udfordringer og behov for viden Tabelrapport Udfordringer og behov for viden Tabelrapport Udfordringer og behov for viden 2013 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt Publikationen

Læs mere

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Timring Læringscenter

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Timring Læringscenter KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013 Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013 Timring Læringscenter 1 Indholdsfortegnelse 1 TIMRING LÆRINGSCENTER 3 2 RAMMEBETINGELSER 4

Læs mere

INTRODUKTION TIL SKOLEPOLITIK. Skoleudvalgsmøde d. 5 april 2018

INTRODUKTION TIL SKOLEPOLITIK. Skoleudvalgsmøde d. 5 april 2018 INTRODUKTION TIL SKOLEPOLITIK Skoleudvalgsmøde d. 5 april 2018 Kompetencefordelingen på folkeskoleområdet Ledelseskompetence Folketingets arbejdsfelt National lovgivning Bekendtgørelse om obligatoriske

Læs mere

HVOR GOD ER VORES SKOLE?

HVOR GOD ER VORES SKOLE? Hvor god er vores skole evalueringsmodel for Fredensborg Kommune april 2009 s. 1/8 HVOR GOD ER VORES SKOLE? 1 Vores skole opfylder kriteriet til fulde 2 Vores skole opfylder kriteriet i høj grad 3 Vores

Læs mere

Politik for folkeskolen. Blåvandshuk Kommune

Politik for folkeskolen. Blåvandshuk Kommune Politik for folkeskolen Blåvandshuk Kommune Januar 2001 Blåvandshuk Kommune: Politik for folkeskoleområdet 2001 2002 1. Generelle principper og målsætninger: Folkeskolen i Blåvandshuk Kommune skal indrettes

Læs mere

1. Princip om skolen som et fælles projekt

1. Princip om skolen som et fælles projekt 1. Princip om skolen som et fælles projekt Alle elever, lærer og forældre deltager aktivt i at gøre skolen til et fælles projekt for at understøtte at alle elever trives og føler sig som en vigtig del

Læs mere

Folkeskolereformen 2013

Folkeskolereformen 2013 Program Oplæg om: - Folkeskolereformen - Hvad gør vi på Kragelundskolen? - SFO Skolebestyrelsen - valg Spørgsmål og debat - Valg til skolebestyrelsen - Kragelundskolen næste skoleår Folkeskolereformen

Læs mere

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Evalueringskulturen skal styrkes Folketinget vedtog i 2006 en række ændringer af folkeskoleloven. Ændringerne er blandt andet gennemført

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Dagsorden til ordinært møde 25. Oktober 2016 Tirsdag 25.10.2016 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Orientering om Danske Skoleelevers arbejde 2 Velfærd frem for mursten - antal skoledistrikter

Læs mere

undervisningsmiljø i folkeskolen

undervisningsmiljø i folkeskolen dcum.dk undervisningsmiljø i folkeskolen opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø i folkeskolen Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, udgiver dette materiale for at give en nem og hurtig

Læs mere

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Engbjergskolen

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Engbjergskolen KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013 Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013 Engbjergskolen 1 Indholdsfortegnelse 1 ENGBJERGSKOLEN 3 2 RAMMEBETINGELSER 4 2.1 Skolevæsnets

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere 5/12/2015 April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere Redaktion: Design: Fotografi:

Læs mere

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær I juni 2013 indgik regeringen aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative om et fagligt løft af folkeskolen. Den nye folkeskole slår dørene op fra skolestart 2014. Intentionen med reformen af

Læs mere

Et fagligt løft af folkeskolen

Et fagligt løft af folkeskolen Et fagligt løft af folkeskolen 1 Hvorfor er der behov for en reform af folkeskolen? Folkeskolen står over for en række udfordringer: Formår ikke at bryde den negative sociale arv For mange forlader skolen

Læs mere

Distrikt Hjallerup. Klokkerholm Skole. Information til forældre Juni 2018

Distrikt Hjallerup. Klokkerholm Skole. Information til forældre Juni 2018 Klokkerholm Skole Information til forældre Juni 2018 Distrikt Hjallerup Klokkerholm udgør sammen med Hjallerup og Flauenskjold skoler distrikt Hjallerup. På ledelsessiden er der to niveauer distriktsleder

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Understøttende undervisning

Understøttende undervisning Understøttende undervisning Almindelige bemærkninger til temaindgangen der vedrører understøttende undervisning: 2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres

Læs mere

Læringscentret lige nu. Læreruddannelsen Zahle, 18/

Læringscentret lige nu. Læreruddannelsen Zahle, 18/ Læringscentret lige nu Læreruddannelsen Zahle, 18/11 2014 Det pædagogiske læringscenters rolle i virkeliggørelsen af reformen Det pædagogiske læringscenter og reformen I skal være med til at understøtte

Læs mere

Selvevaluering på (skolens navn)

Selvevaluering på (skolens navn) Selvevaluering på (skolens navn) Forældrekreds og bestyrelse har d. / 20 i fællesskab truffet beslutning om, at tilsynet med undervisningen, føres af skolen ved selvevaluering. Skolestyrelsen er underrettet

Læs mere

Integration på Enghøjskolen 2011/12

Integration på Enghøjskolen 2011/12 1 Mål 2 Baggrund 3 Handleplan 4 Måling Hvad vil vi? Hvorfor vil vi det? Hvordan vil vi gøre det? Hvordan kan det måles/vises, at målet nås? Lektiecafe Målet med lektiecafeen er, at give eleverne mulighed

Læs mere

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Udviklingsplan Har I på skolen en udviklingsplan fx som led i arbejdet med kommunens kvalitetsrapport - med konkrete mål for skolens

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE RAMMER FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE UDGIVET AF: Århus Kommune Børn og Unge Videncenter for Pædagogisk Udvikling UDGIVET: 1. udgave, september 2010 COPYRIGHT: Århus Kommune Børn

Læs mere

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER Om undersøgelsen Undersøgelse blandt de kommunale skoleforvaltninger Gennemført marts-april

Læs mere

Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen

Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen 40 a. Kommunalbestyrelsen skal årligt udarbejde en kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten skal beskrive kommunens skolevæsen, skolernes faglige niveau, de foranstaltninger,

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde 25. Oktober 2016 Tirsdag 25.10.2016 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Orientering om Danske Skoleelevers arbejde 2 Velfærd frem for mursten - antal skoledistrikter

Læs mere

Princip for skole/hjem samarbejde på Byskovskolen

Princip for skole/hjem samarbejde på Byskovskolen Princip for skole/hjem samarbejde på Byskovskolen Overordnet princip Skole/hjemsamarbejdet på Byskovskolen bygger på gensidig åbenhed mellem bestyrelse, skole, hjem og elev. Udgangspunktet er tillid og

Læs mere

Marie Hertz Jensen. Direkte tlf.: Side 1

Marie Hertz Jensen. Direkte tlf.: Side 1 Marie Hertz Jensen Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Grundskolecenteret Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Direkte tlf.: 3392 5283 E-mail:

Læs mere

Mål og principper for Samarbejde mellem skole og hjem på Funder og Kragelund skoler

Mål og principper for Samarbejde mellem skole og hjem på Funder og Kragelund skoler Mål og principper for Samarbejde mellem skole og hjem på Funder og Kragelund skoler Vore værdier Med eleven i centrum sætter vi fokus på samarbejdet mellem skole og hjem, på Funder og Kragelund skoler.

Læs mere

Procedure for modtagelsesklassen M3 i Hillerød Kommune

Procedure for modtagelsesklassen M3 i Hillerød Kommune Procedure for modtagelsesklassen M3 i Hillerød Kommune Faglig udvikling Læringsstrategier Løbende evaluering Basisundervisning i dansk som andetsprog Opbyggelse af basisordforråd Statisk/dynamisk årsplan

Læs mere

I har i foråret 2014 besvaret et spørgeskema fra KL, som handlede om rammerne for

I har i foråret 2014 besvaret et spørgeskema fra KL, som handlede om rammerne for Spørgeskema til de kommunale skoleforvaltninger Kære kommune I har i foråret 2014 besvaret et spørgeskema fra KL, som handlede om rammerne for omstillingsprocessen til en ny folkeskole. Endnu engang rigtig

Læs mere

Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler

Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler mere frihed til folkeskoler til professionel dømmekraft og praksisudvikling 1. Formål: Her beskrives skoleledelsens og skolebestyrelsens overordnede

Læs mere

Udsættelse af. skolestart. Et samarbejde mellem. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen

Udsættelse af. skolestart. Et samarbejde mellem. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen Udsættelse af skolestart Et samarbejde mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen Baggrund... 3 Lovgrundlag... 3 Inklusion... 3 Fremtidig praksis vedr. skoleudsættelse Skoleudsættelse

Læs mere

Hastrupskolens uddannelsesplan

Hastrupskolens uddannelsesplan Hastrupskolens uddannelsesplan Vi har igennem mange år været praktikskole. Vi er meget stolte og glade for igennem årene at have været med til at inspirere og vejlede kommende folkeskolelærere. Vi har

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger både på data, som jeg

Læs mere

Folkeskolereformen - fokus på faglighed

Folkeskolereformen - fokus på faglighed Folkeskolereformen - fokus på faglighed Hvorfor en folkeskolereform Folkeskolen anno 2013.intellektuel og uddannelsesmæssig armod, Politikken Fokus på bedre uddannelse og bedre udnyttelse af skattekronerne,

Læs mere

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Nedenstående er Glostrup skoles bud på operationalisering og indikatorer på, at de kommunalt besluttede mål for implementering af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love Lovforslag nr. L 150 Folketinget 2013-14 Fremsat den 27. februar 2014 af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Forenkling

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

De iværksatte pilotprojekter i Roskilde Kommune har stadig stor relevans, da projekternes delelementer rummes inden for den indgåede aftale.

De iværksatte pilotprojekter i Roskilde Kommune har stadig stor relevans, da projekternes delelementer rummes inden for den indgåede aftale. Velfærd Sagsnr. 227538 Brevid. 1688028 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Aftale: Et fagligt løft af folkeskolen 12. juni 2013 Regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti har indgået

Læs mere

Fælles Mål. Formål med oplægget: At deltagerne fra centralt hold får et fælles indblik i baggrunden for og opbygningen af Fælles Mål.

Fælles Mål. Formål med oplægget: At deltagerne fra centralt hold får et fælles indblik i baggrunden for og opbygningen af Fælles Mål. Fælles Mål Formål med oplægget: At deltagerne fra centralt hold får et fælles indblik i baggrunden for og opbygningen af Fælles Mål. www.emu.dk Side 1 Nationale mål for Folkeskolereformen 1) Folkeskolen

Læs mere

Undervisningsudvalget L 49 Bilag 1 Offentligt

Undervisningsudvalget L 49 Bilag 1 Offentligt Undervisningsudvalget 2017-18 L 49 Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet Oktober 2017 Høringsnotat til Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Lempelse af Bindinger i regelsættet om Fælles

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Holddannelse i folkeskolens ældste klasser

Holddannelse i folkeskolens ældste klasser Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Børn og Unge Dato 22. oktober 2014 Holddannelse i folkeskolens ældste klasser Børn og Unge fremsender hermed Børn og Unge-byrådets

Læs mere

I skoleåret 2016/2017 gennemføres de nationale test i fire perioder:

I skoleåret 2016/2017 gennemføres de nationale test i fire perioder: Nationale test i skoleåret 2016/2017 Som et led i indsatsen for at opnå resultatmålene, er det i Horsens kommune besluttet, at de frivillige nationale test i læsning og matematik bliver obligatoriske at

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Ændringer på vejledningsområdet august 2014 jørgen Brock Vejledningskontoret jb@uvm.dk

Ændringer på vejledningsområdet august 2014 jørgen Brock Vejledningskontoret jb@uvm.dk Ændringer på vejledningsområdet august 2014 jørgen Brock Vejledningskontoret jb@uvm.dk 10-11-2014 Side 1 Baggrund Finansieringen af Ungepakke 2 udløb med udgangen af 2013 I Aftalen om et fagligt løft af

Læs mere