vinduer for livet EnerGirenovering Produktnyhed: VELFAC Classic Smukt indslag i bybilledet gavner energiregnskabet VELFAC

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "vinduer for livet EnerGirenovering Produktnyhed: VELFAC Classic Smukt indslag i bybilledet gavner energiregnskabet VELFAC"

Transkript

1 vinduer for livet nr. 2 // efterår 2012 // et magasin om dagslys, energi og design Bliv klogere! Book in-house undervisning om vinduesteknologi og energirenovering. Side 27 EnerGirenovering med VELFAC Produktnyhed: VELFAC Classic En moderne fortolkning af kitfalsvinduet er på gaden specielt udviklet til energirenovering af ældre etageejendomme. Side 12 Smukt indslag i bybilledet gavner energiregnskabet Energirenoveringen af en række lejligheder på Kasserneboulevarden i Aarhus C er gennemført med VELFAC Ribo træ/alu. Side 6

2

3 En ny generation af vinduer til energirenovering! Igennem de seneste år har energi været et varmt tema i byggebranchen i Danmark. Med god grund! Ressourcerne er knappe og kostbare. Vinduesbranchen har således udviklet og markedsført produkter med stadigt lavere U-værdi. Sådan er det også hos VELFAC vores sortiment opfylder ikke alene nuværende krav i Bygningsreglementet 2010, men også fremtidens krav udtrykt i lavenergiklasse 2015 og Bygningsklasse Denne gang er det VELFAC Classic til ældre byggeri fra perioden Et energivindue rigt på detaljer som kvartstaf-profilering, buet kitfals og vandnæse. Derfor tør vi bruge store dele af nærværende mini-magasin på energirenovering. På side 12 og frem kan du læse om VELFAC Classic og arkitekt Troels Maaløes erfaringer med energirenovering af ældre etageejendomme. Men fokus på energi har også ført til en ny erkendelse. I dag er vinduet ikke længere pr. automatik den store energisynder. Tværtimod. Vi ved nu, at 2/3 af en moderne lavenergibygnings energibehov kan dækkes gennem vinduerne. Historisk set står VELFAC stærkt, når det gælder nybyggeri. Men faktisk kan vores slim frame VELFAC 200i serie mere end det. Systemet er i verdensklasse, når det gælder glasandel, karmdybde og modularitet. Og med den seneste udvikling af systemet, er vi nu nede på U-værdier på 0,72. På side 22 kan du læse, hvordan VELFAC 200i-serien er anvendt til en omfattende energirenovering i Brøndby Nord. Med en ny generation af energivinduer er VELFAC i stand til effektivt at løse hele paletten af renoveringsopgaver. I dag er U-værdier en hygiejnefaktor. Alle seriøse vinduesproducenter kan lave vinduer, der performer rent energimæssigt, de bedste af os kan endda levere vinduer til passiv- og 0-energibyggeri. Men det er bare ikke godt nok! Hos VELFAC mener vi, at vinduer er mere end bare energi. Vinduer skal fungere også når de er blevet åbnet og lukket tusindvis af gange. Vinduer skal understøtte arkitektoniske og æstetiske visioner. Vinduer skal befordre godt indeklima. Lukke ekstra dagslys ind. Og meget mere. God læselyst Finn Jespersen Adm. direktør Samtidig har vi udviklet to nye vinduessystemer specielt til energirenovering. Med denne nye generation af energivinduer er VELFAC således i stand til effektivt at løse hele paletten af renoveringsopgaver. VELFAC Ribo, et gedigent renoveringsvindue til byggeri fra 1960erne til 1980erne, ramte markedet tidligere på året. En række lejligheder i Aarhus er et skoleeksempel på en velgennemført energirenovering med VELFAC Ribo. Læs mere om det på side seks. Og nu er vi her så igen! Med en ny vinduesserie til energirenovering.

4 Magasinet Vinduer for Livet Udgives af VELFAC A/S Bygholm Søpark Horsens Telefon Efterår 2012 Indhold Chefredaktion Finn Jespersen Christina Hauberg Rasmussen Redaktion Anine Drivsholm Bråten Christina H. Gemmer Jan Knudsen (journalist) Art Director Claus Sørensen Tryk Oberthur Technologies Oplag: stk Udkommer 2 gange årligt Forsidefoto VELFAC 200 Classic Inhouse Fotografi FOTO Lars Aarø, Inhouse Fotografi, Craig Auckland, Jan Knudsen og VELFAC arkiv VELFAC A/S VELFAC, VELFAC logo and VELFAC VinduesHuset are registered trademarks used under license by VELFAC Group. HELO is a registered trademark belonging to VKR Holding A/S. Vinduer for Livet tager forbehold for trykfejl. I pose og sæk boliger i Brøndby Nord har fået en tiltrængt ansigtsløftning. Renoveringen er et eksempel på at arkitektur, varmebesparelse og bedre lysforhold kan gå hånd i hånd. 15 Bæredygtighed på agendaen VELFAC har nu den officielle FSC-certificering på plads som dokumentation for den overordnede bæredygtighedsstrategi.

5 Energirenovering ad to omgange viser sig på varmeregningen Vind billetter til Ecobuild BIM objekter de er født smarte VELFAC Classic renoveringsvinduet til ældre ejendomme Arkitektens ti bud på effektiv energirenovering Innovation med afsæt i det autentiske Sjællands nye vinduescentrum nye vinduer og døre Massiv tv-dækning satte spot på VELFAC Bliv klogere på kun 45 minutter Spar tid på byggepladsen Vi mener det! Når bæredygtighed er mere end ord. 26 VELFAC ved OL Den slanke og elegante VELFAC 200 vinduesserie deltog ved sommerens OL i London. 16 Renovering med omtanke En vinduesudskiftning er ikke kun et spørgsmål om U-værdi og pris; det handler også om æstetik. Sådan lyder det fra Troels Maaløe, der er arkitekt i det rådgivende ingeniørfirma Bang & Beenfeldt A/S.

6 6 VELFAC. vinduer for livet Energi og design i samme løsning Enkelhed var et must Da Boligforeningen Ringgårdens 32 boliger på Kaserneboulevarden i Århus skulle renoveres, faldt valget på VELFAC Ribo-vinduet. Det var velegnet, da der blev stillet særlige krav til energi og bevaring af facadens oprindelige udtryk.

7 7 I 2009 fik Boligforeningen Ringgården Århus Kommunes byfornyelsespris. I kommunens motivering hed bl.a.: Med smalle profiler og opdeling af vinduespartierne er der genskabt en fin harmoni i ejendommen. Enkelheden blev både i 2008 og 2012 fastholdt som et vigtigt punkt, da rækkehusbebyggelsen skulle renoveres. Torben Rasmussen, arkitekt og medindehaver af arkitekter Johansen & Rasmussen a/s siger: Det arkitektoniske valg for renoveringen blev truffet ud fra bygningens alder og med respekt herfor. De smalle vinduesrammer og lysindfaldet i lejlighederne blev prioriteret højt, ligesom vi ønskede størst muligt lydreduktion fra vejstøj for at modsvare nutidige komfortkrav. Men også ved at inddrage glasbrystninger på altanerne og ved at få kvistene til at fremstå lette respekterede vi husenes arkitektur. De små detaljer tæller Vinduer er vigtige elementer, da de er med til at tegne facadernes arkitektur. Derfor er det afgørende, hvordan profiler og sprosser tager sig ud. Om disse detaljer siger Torben Rasmussen: Det var et ønske at holde de slanke profiler for at ramme husets oprindelige udseende bedst muligt. Ligeledes blev der lagt stor vægt på, at holde de gennemgående linjer i vinduerne fx ved at bundrammernes overkant flugter med de vandrette posters overkant på den næste type vinduer. Selvom det ikke umiddelbart ses på facaden, er det med til at danne orden, så facaden opfattes harmonisk. VELFAC 400i er anvendt mod syd. VELFAC Ribo har en karmdybde på 123 mm, men ved at øge karmen med en tilsætning på 44 mm kunne vinduerne ved isætningen placeres lidt længere fremme i facaden, så der blev dækket over gamle fugerester m.m., ligesom der på den indvendige side blev dækket over skrammer i tapet og mærker efter gamle lister. Tekniske detaljer, der ikke umiddelbart er synlige, er ligeledes vigtige elementer. Om det siger Peter Krogh, salgsingeniør, VELFAC: VELFAC Ribo er udstyret med et paskvilsystem med tre lukkepunkter og hærdede hagekolver, sikkerhedsslutblik ved

8 8 VELFAC. vinduer for livet Energi og design i samme løsning Kaserneboulevarden er renoveret á to omgange. I 2008 mod syd var VELFAC 400 det bedste valg, men med ønsket om at nedbringe varmeudgifterne yderligere, faldt valget på VELFAC Ribo på nordsiden, som ses her på fotoet.

9 9 kolve- og låserigler, forstærkede hængsler, skråtstillede skruer og sikkerhedslimet rude. Disse tekniske finesser er med til at gøre vinduet meget svært at bryde op, og det giver ekstra sikkerhed for beboerne desuden fuges Ribo-vinduet på traditionel vis, så det er nemt at sætte i for håndværkeren, og det må vel siges at være et ekstra plus. Nye isoleringskrav Á to omgange blev Kaserneboulevarden renoveret med nye vinduer. I 2008 mod syd var VELFAC 400 det bedste valg, men med dagens skærpede energikrav, og ønsket om at nedbringe varmeudgifterne yderligere, faldt valget på VELFAC Ribo på nordsiden. Vinduerne har tre lag glas, så det giver minimalt kuldenedfald ved lave temperaturer, og det betyder mere komfort for beboerne og bedre mulighed for at udnytte rummene. Om isoleringsværdien siger Peter Krogh: Da vinduerne er placeret på nordfacaden, og ligger i skygge, blev vi i samråd med arkitekten enige om at fokusere mere på U-værdien og mindre på g-værdien, da der ikke er solindfald på ruderne. VELFACRibo-vinduet blev brugt på facaden mod nord. Her studeres mockup-modellen af, fra venstre. Peter Krogh, VELFAC, Søren Juul, Brdr. Juul Hansen A/S, Holger Lunde Jørgensen, Boligforeningen Ringgården og Torben Rasmussen, Johansen & Rasmussen. Fik byfornyelsespris I 2009 fik Boligforeningen Ringgården Århus Kommunes byfornyelsespris. I kommunens motivering hed det: Kaserneboulevarden præmieres for en særdeles veludført renovering, med en gennemført detaljering og forståelse for bygningernes oprindelige arkitektur. Med smalle profiler og opdeling af vinduespartierne er der genskabt en fin harmoni i ejendommen. En harmoni der betones med de nye lette brystninger på altanerne. Der er skabt en fin sammenhæng mellem stueetagens karnapper og de renoverede kviste i tagfladen. Ejendommens kvaliteter er fastholdt og fremhævet gennem en smuk proportionering og detaljering. Den fine detaljering af kvist, altan og vinduespartier fremhæves som gode eksempler til efterfølgelse. Bygherre: Boligforeningen Ringgården Facaderenovering omfattede i hovedtræk: Kaserneboulevarden 14-28, 8000 Århus C er opført i 1943 i gule facadesten og rødt tegltag Bebyggelsen har 32 lejligheder Husene er disponeret som en rækkehusbebyggelse, og har toetagers boligblokke med to lejligheder på hver etage Udskiftning af 107 vinduer Udskiftning af kviste Omfugning af murværk Fugtisolering af kælderydervægge Iboring af nye murbindere Nye kældertrapper

10 10 VELFAC. vinduer for livet 2012 Rundt om VELFAC Flere åbnefunktioner i VELFAC Ribo flere muligheder vind billetter til ECOBUILD Hen over sommeren er der kommet flere åbnefunktioner til i vores nye renoveringsserie til huse fra 1960erne til 80erne. Nu kan du få sidehængt, sidestyret, fast, topstyret og vendevindue samt terrassedør med og uden gennemgående greb. Rammedør og pladedørr også en del af sortimentet i serien der fårs i både træ/træ og træ/alu. Vinduer og terrassedøre kan frit opdeles med poste og sprosser og fås i de mål du måtte ønske. Vil du inspireres i en af verdens mest spændende metropoler om et af tidens vigtigste emner? Så slut dig til konkurrencen om 2 billetter og en overnatning med alt betalt til verdens førende bæredygtighedsmesse; ECOBuild den marts Vi installerer dig og din ledsager på et lækkert hotel i Londons centrum og guider dig rundt på messen. Sådan Gør du... Gå ind på Du svarer på tre lette spørgsmål om vores nye vinduesserie VELFAC Classsic og er med i lodtrækningen. Vinderen får direkte besked.

11 11 VELFAC 3D BIM objekter på ny portal VELFAC har igennem længere tid stillet BIM objekter til rådighed for alle interesserede på vores egen hjemmeside. Nu tager vi et skridt videre ved også at gøre BIM objekterne tilgængelige på en portal specielt til formålet: Denne hjemmeside samler BIM objekter fra forskellige industrier, hvilket gør det endnu nemmere at planlægge komplekse projekter. Tjek det ud på bimobject.com Tilmeld dig nyhedsbrev Tilmeld dig VELFAC online nyhedsbrev på eller scan QR koden her. Vi opdaterer dig på ny teknsik viden cirka en gang i kvartalet. Guide til energi VELFAC har begået en smart lille folder om energioptimering. Den giver dig det berømte overblik på bare to minutter. Get the free mobile app at / gettag.mobi EnErgi guide til energi Sådan optimerer du Den summerer forholdet mellem energiklasserne A til C og Eref, reglerne om energitilskud i Bygningsreglementet 2010, lavenergiklasse 2015 og Bygningsklasse 2020 samt energibalancen med forskellige glasløsninger og skyggeforhold. Endelig kan du kan se hvilke, VELFAC produkt der opfylder kriterierne i et konkrete projekt. Bestil et eksemplar og en uddybende forklaring ved vores energirådgiver på tlf

12 12 VELFAC. vinduer for livet Energirenovering med VELFAC Classic En moderne fortolkning af kitfalsvinduet

13 13 V ELFAC Classic er et nyt vinduessystem i træ/alu specielt til vinduesudskiftninger i ældre etagebyggeri. Grundige studier af stilperioder og bygningstyper samt vedvarende sparring med bl.a. stadsarkitekter ligger forud, og nu er resultatet her så: Et banebrydende vinduessystem, der forener smukt design og energi-performance i en rentabel og driftsikker løsning. At give VELFAC Classic et håndværksmæssigt udtryk, har været ét af de vigtigste omdrejningspunkter i udviklingen af designet. På en tur igennem større og mindre danske byer, tegner mange ældre og velbevarede bygninger en vigtig del af bybilledet. Detaljerne har vi nærstuderet, indfanget og omsat i VELFAC Classic. Det betyder, at man nu kan renovere etagebyggeri fra med den velkendte VELFAC kvalitet. Vores nye VELFAC Classic vinduessystem omfatter således dannebrogs-, frederiksberg- og palævinduer. At give VELFAC Classic et håndværksmæssigt udtryk, har været ét af de vigtigste omdrejningspunkter i udviklingen af designet. Mange vinduer har i dag ens profileringer af karme og poste af hensyn til effektiviteten i produktionen. Vi er gået i den anden retning og har fremelsket de oprindelige kvaliteter i vinduer, som de så ud for 200 år siden. Derfor har vi blandt andet udstyret VELFAC Classic med forskellig udformning af lod- og tværposte, asymmetrisk udformning af tværpost, kvartstafprofilering af sidekarm, lodpost og fals, halvstafprofilering af sprosserne samt bevaring af den oprindelige buede kitfals og vandnæsen. Classic kort & godt Træ/alu-vindue med autentisk, klassisk udtryk 2- og 3-lags ruder uden visuel forskel Forskellig udformning af lod- og tværpost Asymmetrisk udformning af tværposten Kvartstaf-profilering af sidekarme, lodpost og fals Beslagserie i klassisk design, men af moderne materialer Traditionel vandnæse 23mm smal sprosse med udvendig kitfals og indvendig halvstaf-profilering Kitfals i aluminium men med autentisk look Vedligeholdelsesnemme hængsler Brandredningsløsning, hvor lod- og tværpost til forveksling ligner de almindelige lod- og tværposte

14 14 VELFAC. vinduer for livet Energirenovering med VELFAC Classic Historien giver liv til autentisk design Granit 20 Antrazitgrå: RAL 7016 Svensk rød: RAL 3009 Mahognibrun: RAL 8016 Granit 30 Granit 60 Granit 01 Skifergrå: RAL 7015 Lys grå: RAL 7035 Energioptimér uden arkitektoniske kompromiser Opbygning Rudetype Ug DS/EN673 gg DS/EN410 LTg DS/EN410 Uw EN *kwh/m 2 NORD *kwh/m 2 ØST/VEST *kwh/m 2 SYD Ew argon Clear / Energy % 80% argon Clear Low iron / Energy South % 82% argon Energy / Clear / Energy % 72% argon Clear Low iron / Energy South / Energy South % 74% Alle rudeværdier er generelle. Alle vinduesværdier gælder for et VELFAC Classic vindue med 32mm 2-lags eller 48mm 3-lags termorude i målet mm (det europæiske referencevindue). * kwh/m2 = Energibalancen for vinduet ihht. DS418.

15 15 Lyden af stilhed VELFAC Classic Frederiksbergvindue VELFAC Classic Dannebrogsvindue Med en kombination af 2- og 3-lags ruder sikrer VELFAC Classic fred og ro uanset støj fra omgivelserne. På den stille side ind mod gården er 2-lags ruder ofte tilstrækkeligt, mens 3-lags ruder med en lyddæmpende effekt på op til 43dB afhjælper lydgener fra trafikerede områder. Kombinationen af rudeløsninger sætter ingen synlige spor, for rammerne ser ens ud uanset rudevalg. Sort: RAL 9005 Indbygget sikkerhed Cremehvid: RAL 9001 Grøn umbra: RAL 6009 Hvid: RAL 9010 VELFAC Classic Udsnit af sortiment Alle VELFAC Classic elementer er udstyret med forstærkede hængsler og skråtstillede skruer samt sikkerhedslimet rude. Vælges VELFAC Classic elementer med paskvilgreb er disse desuden udstyret med et paskvilsystem med tre lukkepunkter og hærdede hagekolver, samt sikkerhedsslutblik ved kolve- og låserigler. Sikkerhedspakken i elementer med paskvilgreb gør det yderst vanskeligt at bryde vinduer og terrassedøre op.

16 16 VELFAC. vinduer for livet renovering med omtanke Renovering med omtanke Arktiket Troels Maaløe fra Rådgivende Ingeniørfirma Bang & Beenfeldt A/S rådgiver ofte om vinduesuskiftninger.

17 17 Mange gamle vinduer står til udskiftning i forbindelse med energirenovering korrekt vindues-valg er derfor afgørende for bygningens arkitektur og for bygherrens pengepung. En vinduesudskiftning er ikke kun et spørgsmål om U-værdi og pris; det handler også om æstetik. Om det siger Troels Maaløe, arkitekt i det rådgivende ingeniørfirma Bang & Beenfeldt A/S: I renoveringsopgaver hvor vi står overfor bygninger med arkitektoniske, historiske eller kulturelle værdier, som stiller krav til udtrykket i de benyttede bygningskomponenter, vælger vi altid at komme så tæt på de oprindelige bygningsdeles udseende og funktion som muligt. Det kan ofte være vanskeligt at finde vinduer med nutidige krav til isoleringsværdier, og som har de oprindelige vinduers lette udtryk. Ligeledes kan de oprindelige vinduers stoflighed være en udfordring, når der skal vælges nye. Krav fra bygherren Bygherrerne ser på bundlinjen, og udgifter til vedligeholdelse er derfor et springende punkt. Troels Maaløe siger: Vi møder ofte krav fra bygherrer om, at der skal vælges træ/alu-vinduer for at nedbringe udgifterne til vedligeholdelse. Det kan derfor være en udmærket løsning, hvis der vælges et udseende, som ligger tæt på de oprindelige vinduers. Korrekt rådgivning Mange bygherrer er usikre, når der skal vælges nye vinduer. Derfor er det vigtigt at få ekspertbistand, så alle aspekter bliver belyst, inden der foretages en stor, og måske forkert investering. Om det arbejde siger Troels Maaløe: Det er vigtigt at rådgive kunderne bedst muligt, så de ikke kommer til at opleve, at de nye vinduer skal udskiftes alt for tidligt. Vi har set adskillige eksempler på vinduesudskiftninger, hvor de oprindelige 200 år gamle vinduer blev udskiftet med nye, som blev udslidt efter kun 20 år. De oprindelige vinduer kunne holde i mange år hvis blot de fik den korrekte vedligeholdelse. Det er ærgerligt for os som rådgivere at se, men især ærgerligt er det for ejerne af bygningerne, som i flere tilfælde ikke er færdige med at betale af på det lån, de optog for at udskifte til en dårlig kvalitet vinduer. Arkitektens 10 renoveringsbud ved vinduesudskiftning Undersøg først og fremmest om det er nødvendigt at udskifte. Vælg et vindue, der ligner bygningens oprindelige vinduer Vælg et vindue der passer til bygningen Vælg materialer, der er gennemprøvede Vælg en konstruktionsopbygning, der er gennemprøvet Vælg glas med mindst mulig farveforvrængning Vælg vindue med bedst mulig isoleringsevne for det samlede vindue Trævinduer skal monteres med mørtelfuge ikke med en tæt gummifuge Overvej lydisoleringsevnen Ved udskiftning fjernes de oprindelige vinduer ved at overskære karmskruer. Sørg for at fjerne vinduerne uden at beskadige dem. Vinduerne kan herefter tilbydes til genbrug.

18 18 VELFAC. vinduer for livet Kitfalsvinduet anno 2012 VELFAC Classic: Historien om kitfals-vinduet anno 2012 Når gamle vinduer skal udskiftes, er det vigtigt, at de nye vinduer spiller sammen med husets facade. Med dette for øje har VELFAC nyfortolket det kitfalsede dannebrogsvindue. VELFAC har udviklet et nyt klassisk dannebrogsvindue med udgangspunkt i det historiske. Det nye vindue, der har fået navnet VELFAC Classic, udmærker sig ved at være velegnet til de fleste etagehusbyggerier fra ; en periode hvor der blev bygget mange etagehuse som følge af industrialiseringen. Vinduet egner sig også til lavere bebyggelser i klassisk byggestil, der ikke er omfattet af fredning eller kulturarv. I udviklingen af det nye klassiske dannebrogsvindue VELFAC Classic, har VELFAC både internt og eksternt arbejdet på tværs af traditionelle faggrupper, hvor arkitekter, bygningsansvarlige, rådgivere, ingeniører, produktudviklere, produktionsfolk, logistik og salg har deltaget i udviklingsarbejdet. Der har været fokus på, at både private og offentlige involverede parter har deltaget. Om det tre år lange udviklingsforløb fortæller ingeniør Eirik Bjørn, VELFAC: Vi arbejder gennem innovative cyklusser, der sikrer at alle relevante led, i både den interne organisation og hos eksterne samarbejdspartnere og kunder, bliver inddraget i løsningerne. Dette sker bl.a. i workshops, hvor der stilles skarpt på de enkelte faggrupper og led i produktets livscyklus, og dermed sikres at både det æstetiske, det industrielle og det bæredygtige, går side om side i produkterne. Herudover arbejdes der hele tiden målrettet med at fremtidssikre produktet, så det til enhver tid overholder de krav og ønsker, markedet generelt måtte stille. Nyfortolkning og ikke kopi I udviklingen af det nye dannebrogsvindue blev der lagt særlig vægt på at udvikle profiler, der er med til at fremme det klassiske udtryk. Eirik Bjørn fortæller: Under hele projektforløbet havde vi fokus på, at vinduet ikke skulle være en kopi af det klassiske dannebrogsvindue, men derimod en nyfortolkning, hvor der er lagt vægt på det arkitektoniske og på alle moderne krav til bl.a. energi og brugervenlighed. Vi har fremstillet et vindue, der refererer til det håndværksmæssige udtryk, men som samtidig er et industrielt fremstillet vindue, bl.a. med de fordele det har i form af et gennemtestet produkt i en høj kvalitet til en konkurrencedygtig pris.

19 Ingeniør Eirik Bjørn har stået i spidsen for udviklingen af VELFAC Classic. 19

20 20 VELFAC. vinduer for livet Kitfalsvinduet anno 2012 Vi har fremstillet et vindue, der refererer til det håndværksmæssige udtryk, men som samtidig er et industrielt fremstillet vindue, bl.a. med de fordele det har i form af et gennemtestet produkt i en høj kvalitet til en konkurrencedygtig pris. ingeniør Eirik Bjørn, VELFAC Gode erfaringer med aluminium Det nye VELFAC Classic er indvendigt af træ. Udvendigt består vinduet helt af aluminium. Det æstetiske i den udvendige og indvendige side af vinduet blev vægtet meget højt i udviklingen. Dels for at opnå en stilart, der i højere grad end det øvrige marked, er inspireret af de oprindelige vinduer. Dels var det vigtigt, at vinduet blev vedligeholdelsesfrit, så det ikke rådner efter år, eller at det skal males løbende. Valget af aluminium som frontmateriale var derfor naturligt, da det sikrer et vedligeholdelsesfrit ydre. Inspirationen fra den gamle kitfals kunne integreres i vinduet uden at tilføje nye linjer, som er nødvendigt med en moderne glaslisteløsning. Eirik Bjørn fortæller: Kombinationen af træ og aluminium har vi efterhånden gode erfaringer med, da det første vindue med denne kombination blev skabt her for over 30 år siden. Vi kan derfor stå inde for at aluminium på ydersiden af vinduesrammerne, er en god og holdbar løsning, der egner sig til mange klassiske bygninger. Vi laver mange forskellige testforsøg, hvor vi fremskriver ældning af de materialer, der indgår i vores vinduer. Inden vi sender produkter på markedet, er det vigtigt, både for os og for brugerne, at vide hvordan et vindue ser ud efter 40 år. Derfor laver vi testforsøg, hvor vi ekstrembelaster vinduer med UV-bestråling, fugt, varme, kulde. Den slags tager tid, og af samme grund tager det flere år, inden vi lancerer et nyt produkt, siger Eirik Bjørn.

21 21 Rundt om VELFAC Nyt website til VELFAC Fremtidens vindue er her allerede! Er du på jagt efter lave U-værdier, styrke og slankt design? Så bør du overveje banebrydende ny vinduesteknologi i form af VELFAC 200 Helo. Vinduessystemet, der har det hele! VELFAC 200 Helo er tredje generation af det originale VELFAC 200 system og består af et helt nyt kompositmateriale, der sikrer bemærkelsesværdigt gode termiske egenskaber. Det originale design er selvfølgelig videreført. VELFAC skal have ny hjemmeside og i den forbindelse søger vi arkitekter, ingeniører og andre projekterende, der vil give os input til den absolut bedste løsning. Hvad har l brug for på vores hjemmeside? Send en mail til det koster kun en time af din tid. Vi kommer forbi dig og gennemfører et interview om, hvordan vi bedst understøtter dine arbejdsprocesser og informationsbehov. Herlev udpeget til Sjællands nye vinduescentrum Vi kvitterer med et oplevelsesgavekort til en værdi af kr. 500,- Et forum for gode vibrationer Hvad laver en vinduesproducent i de sociale medier? VELFAC har en profil på facebook, fordi det er et fantastisk forum til deling af al den viden, som ikke vedrører produkter i sig selv, men alt det gode de kan gøre for bygninger og mennesker. Indrømmet vi elsker vinduer for alle de gode ting, det gør for indeklima, sundhed, arkitektur og meget mere. Den begejstring vil vi gerne dele med andre. Så derfor, kig forbi, like os og hjælp os med at opbygge et forum for deling af vigtig viden om indeklima, bæredygtighed, energi, sundhed og meget mere. I sommerferien fik VELFAC VinduesHuset på Sjælland ny adresse. VinduesHuset, der rummer VELFAC showroom og rådgivningscenter, har hidtil ligget i Hillerød men er nu rykket tættere på kunder og samarbejdspartnere i det område, der af nogle betegnes som Danmarks største parcelhuskvarter. VELFAC flyttede samtidig sin ubemandede udstilling fra Byggecentrum i Ballerup til Herlev. Tidligere skulle boligejerne betjene sig selv eller køre helt til Hillerød. Ved at samle de to udstillinger i Herlev, kan vi tilbyde alle fordele ét og samme sted. Og tilbyde både let adgang og professional rådgivning, fremhæver adm. direktør Finn Jespersen. Besøg os i vores nye omgivelser: Marielundvej 48, 2730 Herlev

22 22 VELFAC. vinduer for livet facelift til brøndby nord Facelift til Brøndby Nord 801 boliger i Brøndby Nord fik en tiltrængt ansigtsløftning Da Boligforeningen Ringgårdens 32 boliger på med nye facader, nye tagboliger og udskiftning af Kaserneboulevarden i Århus skulle renoveres, faldt valget vinduer og døre. Renoveringen er et eksempel på at på VELFAC Ribo-vinduet. Det var velegnet, da der arkitektur, varmebesparelse, bedre lysforhold og generelt blev stillet særlige krav til energi og bevaring af facadens bedre indeklima, kan gå hånd i hånd. oprindelige udtryk.

23 Runde faconelementer er et gennemgående element i renoveringen. 23

24 24 VELFAC. vinduer for livet facelift til brøndby nord Overordnet havde renoveringen til formål at skabe bedre fysiske rammer for beboerne, men samtidig var formålet også at forøge bygningernes levetid og give facaderne et æstetisk løft, svarende til nutidig arkitektur. Lavhusenes indgangspartier blev ombygget, og overgangen fra det offentlige rum til det private rum blev tilført bænke, espaliervægge, cykelskure, lamelskodder mv. i gyldent træ. Om renoveringen siger Jørgen Kreiner-Møller, arkitekt maa, byggeøkonom mdb og partner i NOVA5 arkitekter: Arkitektonisk var det et ønske, at bebyggelsens helhedspræg blev fastholdt samtidig med at det arkitektoniske udtryk blev mere nuanceret. Vi foreslog derfor europæisk naturskifer som et nyt facademateriale til både højhusene og til lavhusene. Det er et materiale af stor æstetisk kvalitet med rig stoflighed og fine nuancer, der giver et spil i facaderne, samtidig med at det har en lang holdbarhed. Bedre indeklima Renoveringen i Brøndby Nord er et eksempel på at arkitektur, varmebesparelse, bedre lysforhold og generelt bedre indeklima, kan gå hånd i hånd. Jørgen Kreiner-Møller siger: Vi havde fokus på de forbedringer, der knytter sig til bygningens passive egenskaber. Ved at renovere klimaskærmen med ekstra isolering, og med udskiftning af vinduer, spares der energi til opvarmning, samtidig med at indeklimaet generelt forbedres. Producenternes udvikling af de moderne energibesparende vindueskonstruktioner er bemærkelsesværdig. Det giver fantastiske arkitektoniske muligheder med rigeligt dagslys, åbenhed og transparens. Et rigtigt valg Vinduerne udgør en væsentlig del af facadeudtrykket. Derfor foreslog arkitekten VELFAC 200i, da det både arkitektonisk og økonomisk var det bedste valg til dette projekt. Vinduer og døre har slanke profiler, der gør facaderne lette, og samtidig var økonomien i orden. Så vi var på intet tidspunkt i tvivl om, at de lange hvide vinduesbånd passede til den sorte naturskifer, siger Jørgen Kreiner-Møller. Enemærke & Petersen der var hovedentreprenør på projektet, og som stod for opførelsen af facader, herunder også isætning af vinduer og døre, var også tilfreds. Lars Lynge Nielsen, projektchef siger: Vi var enige i arkitektens valg af vinduer og døre. Derfor købte vi træ/alu-kombinationen, da disse både er elegante og prisbillige, og således er velegnet til energirenovering i et almennyttigt boligbyggeri. Ting til tiden Det gode samarbejde under projektforløbet fungerede perfekt mellem de involverede parter. Om projektforløbet fastslår Claus Assenholt Haastrup, KeyAccount Manager, VELFAC: I sådan et projekt er det vigtigt, at levere et produkt til tiden, så der ikke opstår ventetider på pladsen. Men ligeså vigtigt er det, at kunden får et produkt med minimal vedligeholdelse, og som holder i mange år uden at gå i stykker eller sagt på en anden måde: Jo mindre bøvl i det daglige, des bedre er det. Vi er i dag tilfredse med vores bidrag til projektet. Beboere taget med på råd I enhver almen boligbebyggelse er der lovbestemte regler for beboerdemokrati. Derfor blev der lagt særlig vægt på at diskutere alle projektets enkeltdele med bebyggelsens byggeudvalg, hvor beboerne også var repræsenteret. I forbindelse med projektforslaget blev der gennemført en række workshops samt en studietur med beboerne, hvor projektets elementer var til debat. Det betød at projektet som helhed, herunder også valg af døre og vinduer, blev bestemt ud fra demokratiske beslutningsprocesser.

25 25 Claus Assenholt Haastrup, Key Account Manager, VELFAC (Tv) og projektchef Lars Lynge Nielsen fra Enemærke & Petersen har arbejdet tæt sammen om renoveringen i Brøndby Nord. Fakta om Brøndby Nord: Bebyggelsen er opført i Bebyggelsen omfatter 801 boliger fordelt på: To højhuse i 15 etager, samt otte lavhuse i fire etager Stuelejlighederne har have Bygherre: Lejerbo, Brøndby Omfang af facaderenovering: To højhuse og otte lavhuse Renovering af udearealer og opførelse af nyt beboerhus Antal vinduer og terrassedøre: Ca stk. Anlægsudgift: 200 mio. kr.

26 26 VELFAC. vinduer for livet 2012 VELFAC i godt selskab med Tower Bridge Massiv TV-dækning viste VELFAC fra den bedste side Hvis du er en af de tusindvis af danskere, der sad klinet til skærmen under sommerens OL i London, er der meget stor sandsynlighed for, at du samtidig har set en hel del til VELFAC vinduer. TV2 havde nemlig valgt vinduer fra VELFAC 200i-serien til deres to studier på St. Katharine Docks i hjertet af London. St. Katharine Docks er et særligt smukt og lidt overset sted i London. Besøg den lille oase med lejligheder, restauranter og egen lystbådehavn, som er forbundet til Themsen via en sluse.

27 27 45 minutter, der gør dig klogere Gør som engelske arkitekter og ingeniører: Book in-house træning hos VELFAC om energi og vinduer for alle medarbejdere. 45 minutter, der gør dig klogere på vinduer E ngelske arkitekter skal årligt gennemføre efter- og videreuddannelse for at opretholde deres licens. Royal Institute of British Architects har udviklet en læseplan en såkaldt CPD, som afspejler kravene. CPD er en forkortelse for Continuing Professional Development og består af 35 timers uddannelse årligt. En stor del af denne træning foregår som e-learning eller den gennemføres af samarbejdspartnere og leverandører. VELFAC i England udfører således årligt adskillige trænings-sessioner for engelske tegnestuer og entreprenørvirksomheder om vinduesteknologi. Baseret på de gode erfaringer fra vores engelske afdeling tilbyder vi nu samme undervisning i Danmark. Lovgivningsmæssige krav U-værdi beregninger for vinduer Energitilskud Energibalance og energimærkning Vinduer og glasteknologi Solafskærmning Forbedring af U-værdier Booking Kontakt os på tlf for at booke en præsentation for dit team Målgruppe Arkitekter, ingeniører og entreprenører Varighed Cirka 45 minutter Sted In-house eller i et af vores VELFAC Vindueshuse i Herlev, Ringkøbing eller Horsens Praktiske detaljer VELFAC sørger for alt relevant udstyr og forfriskninger

28 28 VELFAC. vinduer for livet mere for pengene MERE FOR PENGENE God rådgivning på byggepladsen

29 29 Spar tid og penge med VELFAC Facility Management. Vi tager hånd om hele processen også efter din ordre er afgivet og sat i produktion og rådgiver om montering og vedligeholdelse ude på byggepladsen. Med VELFAC Facility Management gør vi det endnu nemmere at arbejde med vores vinduer og døre på større byggeprojekter. Det handler om at minimere tidsforbruget på byggepladsen ved modtagelse og indbygning af vores produkter med assistance fra VELFAC. Og det handler om at undgå fejl i processen. Facility Management starter med, at en key accont manager og en servicemontør fra VELFAC møder op på byggepladsen i forbindelse med levering af det første parti vinduer. Sammen gennemgår l den konkrete leverance og aftaler nærmere om eventuelle efterfølgende leverancer. I drøfter montering, ofte ledsaget af en hands- on demonstration af den mest effektive fremgangsmåde. Med ved byggesyn Herefter følger VELFAC løbende op på sagen helt frem til aflevering af byggeriet. Der kan være brug for rådgivning om montage på byggepladsen flere gange. Det kan fx være, når der er tale om flere forskellige åbnefunktioner og forskellige placeringer i facaden, ved brug af fyldningselementer, i curtain walling projekter og ved montering af ekstra tilbehør som fx udvendig solafskærmning. I forbindelse med aflevering af byggeriet udfører VELFAC grundig vejledning om vedligeholdelsen af de leverede vinduer og døre og der aftales nærmere om byggesyn efter et år. I forbindelse med byggesyn efter såvel et som fem år deltager VELFAC ligeledes i justering af evt. vedligeholdelsesplaner. VELFAC Facility Management Rådgivning om effektiv montage og håndtering af de konkrete vinduer til projektet Montageopstart på pladsen Kontrol af leverancer Tidsplan for udbedring af eventuelle fejl, mangler, skader eller ændringer Fast kontaktperson i VELFAC Serviceafdeling tilknyttet projektet Byggepladsbistand Deltagelse i et års gennemgang Deltagelse i 5 års gennemgang Kontakt os på hvis du vil vide mere om, hvordan du kan få VELFAC Facility Management på dit næste projekt.

30 30 VELFAC. vinduer for livet 2012 Handling bag ordene Bæredygtighed er øverst på dagsordenen hos VELFAC, der nu har den officielle FSC-certificering på plads som dokumentation for virksomhedens overordnede bæredygtighedsstrategi. Hos VELFAC er vi overbeviste om, at der i nærmeste fremtid kommer endnu mere fokus på bæredygtigt byggeri. Heldigvis har vi i flere år arbejdet på at optimere vores produktsortiment, så det sætter det mindst mulige C0 2 - fodaftryk. Med FSCcertificeringen understøtter vi denne hensigt og understreger, at for os er bæredygtighed ikke bare retorik, men konkret handling, siger adm. direktør Finn Jespersen, VELFAC. FSC-certificeringen understreger, at VELFAC lever op til de højeste sociale og økonomiske standarder på markedet. FSC er en international, uafhængig non-profit organisation, dedikeret til fremme af ansvarlig forvaltning af verdens skove. FSC er støttet af NGO er, herunder WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace. Kort sagt, der er handling bag ordene. Sikkerhed for ansvarlig skovdrift Bag FSC-certificerede produkter ligger et system, der kontrollerer træets oprindelse. Dette system sikrer, at træ fra FSC-certificeret træ kan spores hele vejen fra skoven og frem til forbrugeren. FSC administrerer således et globalt certificeringssystem med to hovedkomponenter: Forest Management certificering og Chain of Custody certificering. Forest Management certificeringen sikrer, at selve skoven forvaltes efter høje standarder, der omfatter sociale, miljømæssige og økonomiske faktorer. Chain of Custody certificeringen sikrer træets sporbarhed fra disse skove gennem alle faser af forarbejdning og distribution. Det betyder, at det enkelte VELFAC vindue og den enkelte dør har en kode, der bekræfter, at træet kommer fra FSCcertificerede skove og andre kontrollerede kilder. FSC er en forkortelse for Forest Stewardship Council. Selve certificeringsprocessen udføres af en uvildig tredjepart godkendt til formålet. Spørg efter vores FSC-certificerede produkter.

31 energi l design l kvalitet l rådgivning

32 Tlf

vinduer for Livet nr. 1 Alle har ret til dagslys Et godt bytte Forår 2013 // et magasin om dagslys, energi og design //

vinduer for Livet nr. 1 Alle har ret til dagslys Et godt bytte Forår 2013 // et magasin om dagslys, energi og design // i vinduer for Livet nr. 1 Forår 2013 // et magasin om dagslys, energi og design // e n e r g 8 Et godt bytte Halvrådne og utætte vinduer er skiftet ud med VELFAC Ribo i Boligforeningen VIBO s afdeling

Læs mere

NR. 1 BIG, BIGGER, BIGGEST AUTENTISK DESIGN NYT STILRENT LOOK FORÅR 2014 // ET MAGASIN OM DAGSLYS, ENERGI OG DESIGN //

NR. 1 BIG, BIGGER, BIGGEST AUTENTISK DESIGN NYT STILRENT LOOK FORÅR 2014 // ET MAGASIN OM DAGSLYS, ENERGI OG DESIGN // NR. 1 FORÅR 2014 g // ET MAGASIN OM DAGSLYS, ENERGI OG DESIGN // 6 AUTENTISK DESIGN VELFAC Classic vinduer opfylder energikrav og æstetiske behov BIG, BIGGER, BIGGEST Internationalt anerkendte Bjarke Ingels

Læs mere

NR. 2 FREMTIDENS MUSEUM SP34 ET HOTEL MED SJÆL 10 GODE RÅD TIL RENOVERING EFTERÅR 2014 // ET MAGASIN OM DAGSLYS, ENERGI OG DESIGN // i n g

NR. 2 FREMTIDENS MUSEUM SP34 ET HOTEL MED SJÆL 10 GODE RÅD TIL RENOVERING EFTERÅR 2014 // ET MAGASIN OM DAGSLYS, ENERGI OG DESIGN // i n g NR. 2 EFTERÅR 2014 i n g n // ET MAGASIN OM DAGSLYS, ENERGI OG DESIGN // SP34 ET HOTEL MED SJÆL Gennemgribende renovering fornyede boutiquehotellet i hjertet af København 6 10 GODE RÅD TIL RENOVERING En

Læs mere

Vinduer for livet Designvinduer til ombygning og nybyggeri

Vinduer for livet Designvinduer til ombygning og nybyggeri Vinduer for livet Designvinduer til ombygning og nybyggeri Nye vinduer? En god investering At vælge nye vinduer og døre er en beslutning, der har vidtrækkende konsekvenser. Det betaler sig derfor at vælge

Læs mere

VINDUER FOR LIVET. Designvinduer til ombygning og nybyggeri

VINDUER FOR LIVET. Designvinduer til ombygning og nybyggeri VINDUER FOR LIVET Designvinduer til ombygning nybyggeri EN GOD INVESTERING At vælge nye vinduer døre er en beslutning, der har vidtrækkende konsekvenser. Det betaler sig derfor at vælge dem omhu tanke

Læs mere

Velkommen. til Outrup Vinduer og Døre

Velkommen. til Outrup Vinduer og Døre Den ægte vare 1 Velkommen til Outrup Vinduer og Døre Velkommen til Outrup Vinduer & Døre, en familieejet og ejerledet dansk virksomhed beliggende på Mors. I mere end 40 år har vi produceret kvalitetsvinduer

Læs mere

Frit valg på alle hylder Nye muligheder med nyt vinduessystem fra Primo Vinduer: Tre materialer, ét design. Træ/alu, plast/alu eller plast.

Frit valg på alle hylder Nye muligheder med nyt vinduessystem fra Primo Vinduer: Tre materialer, ét design. Træ/alu, plast/alu eller plast. VINDUESMAGASIN 2014 Side 05 Frit valg på alle hylder Nye muligheder med nyt vinduessystem fra Primo Vinduer: Tre materialer, ét design. Træ/alu, plast/alu eller plast. Side 12 Design dine egne vinduer

Læs mere

Torben Hundevad, udviklingschef, VELFAC

Torben Hundevad, udviklingschef, VELFAC Vi ville skabe verdens første energipositive vindue. Det skulle være stærkere og mere isolerende end noget andet. Vi testede mere end 200 kendte materialer, inden vi besluttede at udvikle vores eget HELO

Læs mere

Plads til plettet straffeattest

Plads til plettet straffeattest Avisen for tømrer- og snedkersvende og deres mestre 18. Årgang Nr. 5 21. oktober 2011 ID: 42451 Fra solist til 3 ansatte Carsten Schmidt blev energihåndværker og så kunne forretningen udvides Læs side

Læs mere

energiforum Tema: Indeklima Krydsfeltet mellem sundhed og bygningsdrift Nr. 4 / September 2014 Nr. 4 / April 2009

energiforum Tema: Indeklima Krydsfeltet mellem sundhed og bygningsdrift Nr. 4 / September 2014 Nr. 4 / April 2009 Nr. 4 / September 2014 Nr. 4 / April 2009 Energiforum Danmark er et forum for professionel sparring og formidling omkring konkrete løsninger, der resulterer i varig, rationel reduktion af energiforbruget.

Læs mere

AT VIDE OM VÆRD VINDUER

AT VIDE OM VÆRD VINDUER ÆRD AT VIDE OM Udgivet af VinduesIndustrien 1. udgave December 2009 ISBN: 978-87-993072-0-3 TAK VinduesIndustrien takker alle der har bistået i udarbejdelsen af denne publikation. En særlig tak til Energitjenesten

Læs mere

Spar penge på at bygge nyt

Spar penge på at bygge nyt # 8:2013 Riv ned og byg nyt Spar penge på at bygge nyt Flere og flere vælger at bygge nyt i stedet for at reparere på det gamle og det er der gode grunde til. Det er sund fornuft at tænke på fremtiden

Læs mere

træ OKTOBER 2009 02/0 Udgiver: træs ek tion

træ OKTOBER 2009 02/0 Udgiver: træs ek tion OKTOBER 2009 Energirigtige vinduer vinduer - der - der der giver giver huset huset stil! stil! stil! Når Når der der skal skal skiftes skiftes vinduer vinduer og døre og døre er det er det meget meget

Læs mere

Vinduer og døre i træ og træ/alu

Vinduer og døre i træ og træ/alu Vinduer og døre i træ og træ/alu Tryghed er at være sikker Vinduer og yderdøre i Træ/Alu ENERGY Træ/Alu TRÆ Vi ved godt, det er en stor beslutning at få nye vinduer og døre. åde økonomisk og i forhold

Læs mere

BYGHERREN HÅNDVÆRKERE. Andelsboligforeninger vælger private valuarer. VICEVÆRT MEYER I NYE KLÆDER Den gamle Meyer-type bliver afløst

BYGHERREN HÅNDVÆRKERE. Andelsboligforeninger vælger private valuarer. VICEVÆRT MEYER I NYE KLÆDER Den gamle Meyer-type bliver afløst BYGHERREN - et magasin fra Gratisbyggetilbud.dk OKTOBER 2007 HÅNDVÆRKERE Nu er det slut med at ringe forgæves! VICEVÆRT MEYER I NYE KLÆDER Den gamle Meyer-type bliver afløst Andelsboligforeninger vælger

Læs mere

Vinduer og døre i træ og træ/alu

Vinduer og døre i træ og træ/alu Vinduer og døre i træ og træ/alu Tryghed er at være sikker Vinduer og yderdøre i Træ/Alu ENERGY Træ/Alu TRÆ Vi ved godt, det er en stor beslutning at få nye vinduer og døre. åde økonomisk og i forhold

Læs mere

Bæredygtige Byer & Bygninger

Bæredygtige Byer & Bygninger Bæredygtige Byer & Bygninger TEma lavenergistandard og certificering Medlemsblad for Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger Marts 2012 nr.1 årgang 15 Forsiden: Lavenergi bygning UMEÅ ARKITEKTHØGSKOLAN,

Læs mere

Energiparcel. co2. lys. økonomi. komfort. 4 eksempler på energirenovering af danskernes yndlingsbolig. livskvalitet. indeklima.

Energiparcel. co2. lys. økonomi. komfort. 4 eksempler på energirenovering af danskernes yndlingsbolig. livskvalitet. indeklima. Energiparcel 4 eksempler på energirenovering af danskernes yndlingsbolig økonomi indeklima livskvalitet co2 ARKITEKTUR plads lys komfort Udgivet af Realea ENERGIPARCEL Realea A/S 2010 ISBN 978-87-92230-26-3

Læs mere

uattro Færdigkvist Den originale kvist Kvistens ABCDE Håndbog om tagkviste

uattro Færdigkvist Den originale kvist Kvistens ABCDE Håndbog om tagkviste Den originale kvist Kvistens ABCDE Håndbog om tagkviste uattro Færdigkvist 3. udgave 2010 Quattro Færdigkviste Tættere på himlen og mere lys i livet. Skab smukke rum. 2 Kvistens ABCDE En håndbog for folk

Læs mere

Tema: Lejertilfredshed side 6-16

Tema: Lejertilfredshed side 6-16 LEJEPLADSEN Tema: Lejertilfredshed side 6-16 nr. 14 juni/juli 2006 2 LEJEPLADSEN Ejendommens og boligens vedligeholdelse Et af de områder, der betyder en del for lejerens oplevelse og tilfredshed, er vedligeholdelsen

Læs mere

Inkl. vejledende prisliste ekskl. moms. September 2012. Outline vinduer og døre

Inkl. vejledende prisliste ekskl. moms. September 2012. Outline vinduer og døre Inkl. vejledende prisliste ekskl. moms. September 0. Outline vinduer og døre Tryghed er at være sikker Vinduer og yderdøre i Træ/Alu ENERGY Træ/Alu TRÆ Vi ved godt, det er en stor beslutning at få nye

Læs mere

LOKATION: Isbjerget, Aarhus Havnefront, Danmark. Arkitektgruppe: CEBRA (DK), JDS Architects (DK), SeARCH (NL) og Louis Paillard (FR).

LOKATION: Isbjerget, Aarhus Havnefront, Danmark. Arkitektgruppe: CEBRA (DK), JDS Architects (DK), SeARCH (NL) og Louis Paillard (FR). PRO TEC Katalog LOKATION: Isbjerget, Aarhus Havnefront, Danmark. Arkitektgruppe: CEBRA (DK), JDS Architects (DK), SeARCH (NL) og Louis Paillard (FR). 2 Velkommen til PRO TECs katalog PRO TEC Introduktion

Læs mere

Fremtidens by bygges med beton fra EXPAN og dalton

Fremtidens by bygges med beton fra EXPAN og dalton # 5:2012 Fremtidens by bygges med beton fra EXPAN og dalton EXPAN og dalton leverer rammerne til 180 boliger i et meget attraktivt boligområde på den gamle eternitgrund i hjertet af Aalborg Fra månelandskab

Læs mere

energiforum På udkig efter det gode samarbejde Nr. 4 / September 2013 Nr. 4 / April 2009

energiforum På udkig efter det gode samarbejde Nr. 4 / September 2013 Nr. 4 / April 2009 Nr. 4 / September 2013 Nr. 4 / April 2009 Energiforum Danmark er forum for professionel sparring og formidling omkring konkrete løsninger, der resulterer i varig, rationel reduktion af energiforbruget.

Læs mere

LÆS OM TRE TYPISKE HUSE I SØNDERBORG- OMRÅDET VIGTIGE OG EFFEKTIVE FOKUSOMRÅDER SE FORANDRINGEN I TRE HUSE. ZERObolig GIVER INSPIRATION TIL BOLIGEJERE

LÆS OM TRE TYPISKE HUSE I SØNDERBORG- OMRÅDET VIGTIGE OG EFFEKTIVE FOKUSOMRÅDER SE FORANDRINGEN I TRE HUSE. ZERObolig GIVER INSPIRATION TIL BOLIGEJERE LÆS OM TRE TYPISKE HUSE I SØNDERBORG- OMRÅDET SIDE 4 VIGTIGE OG EFFEKTIVE FOKUSOMRÅDER SIDE 30 SE FORANDRINGEN I TRE HUSE SIDE 8 ZERObolig GIVER INSPIRATION TIL BOLIGEJERE SIDE 33 ENERGIMÆRKEDE HUSE ER

Læs mere

Det aktuelle byggemagasin for projekterende og udførende mestre 27. Årgang Nr. 12 10. December 2010. Byggeriets egen jobportal

Det aktuelle byggemagasin for projekterende og udførende mestre 27. Årgang Nr. 12 10. December 2010. Byggeriets egen jobportal Det aktuelle byggemagasin for projekterende og udførende mestre 27. Årgang Nr. 12 10. December 2010 ID: 42447 Producenter hægtes af uden miljøcertificering Skal man være med i konkurrencen på eksportmarkederne,

Læs mere

Dette års GLASDAG afholdes onsdag den 4. marts 2015 hos Niels Juel Pedersen A/S i Næstved. Se det fulde program på side 26

Dette års GLASDAG afholdes onsdag den 4. marts 2015 hos Niels Juel Pedersen A/S i Næstved. Se det fulde program på side 26 1 2015 Dette års GLASDAG afholdes onsdag den 4. marts 2015 hos Niels Juel Pedersen A/S i Næstved Saint Gobain R&D Nordic Schüco Danmark Dow Corning /Mikkelsen Arkitekter m3 Arkitekter Skandinaviska Glassystem

Læs mere

uattro Færdigkvist Den originale kvist Kvistens ABCD Håndbog om tagkviste

uattro Færdigkvist Den originale kvist Kvistens ABCD Håndbog om tagkviste Den originale kvist Kvistens ABCD Håndbog om tagkviste uattro Færdigkvist 2. udgave 2008 Quattro Færdigkviste Tættere på himlen og mere lys i livet. Skab smukke rum. 2 Kvistens ABCD En håndbog for folk

Læs mere

MØD VORES MANGE EKSPERTER

MØD VORES MANGE EKSPERTER ÅBENT HUS lørdag den 15. oktober kl. 10.00-14.00 2. udgave okt-nov 2011 MØD VORES MANGE EKSPERTER Da varmeregningen blev halveret s. 8 Landets største solcelleanlæg s. 22 Gratis inspirationsmøder s. 28

Læs mere

Vinduer og døre, der holder. InspIratIon marts 2014

Vinduer og døre, der holder. InspIratIon marts 2014 Vinduer og døre, der holder InspIratIon marts 0 INDHOLDS- FORTEGNELSE HVORDAN GØR JEG? ERIK PEITERSEN GUIDER DIG TIL NYE VINDUER HVORFOR VÆLGE RATIONEL? 6 INTRO 7 MATERIALER OG KVALITET 8 ENERGI 9 HOLDBARHED

Læs mere