Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen. Sendt per .

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen. Sendt per ."

Transkript

1 Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Sendt per . Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i miljøkemi og sundhed Kandidatuddannelsen i miljøkemi og sundhed godkendes hermed i henhold til bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (uddannelsesbekendtgørelsen), herunder 50. Akkrediteringsrådet har på rådsmøde den 7. november 2008 behandlet Københavns Universitets anmodning om akkreditering og godkendelse af den ansøgte kandidatuddannelse i miljøkemi og sundhed. Formålet med uddannelsen er at imødekomme behovet for kandidater med tilstrækkelig viden, kvantitativ forståelse og løsningsorienterede færdigheder inden for miljøkemi, molekylær økotoksikologi, human toksikologi og miljøepidemiologi til at kunne forstå og forske i samspillet mellem kemiske stoffer, forurenede stoffer og materialers forekomst i miljøet og heraf følgende påvirkninger af sundheden og miljøet på et højt videnskabeligt niveau. Akkrediteringsrådet har akkrediteret uddannelsen positivt, jf. 9 i Lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven). Afgørelsen er truffet på baggrund af vedlagte akkrediteringsrapport, udarbejdet af Det Faglige Sekretariat. Det er Akkrediteringsrådets samlede faglige helhedsvurdering, at kriterierne for uddannelsens relevans og kvalitet er opfyldt på tilfredsstillende vis. Akkrediteringsrådet 26. januar 2009 ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Studiestræde København K Telefon Telefax E-post acedenmark@acedenmark.dk Netsted CVR-nr Sagsbehandler Trine Jensen Telefon Telefax E-post trj@acedenmark.dk Sagsnr. Dok nr Side 1/5 Vurderingen af uddannelsen er foretaget i overensstemmelse med fastsatte kriterier for kvalitet og relevans, jf. Bekendtgørelse nr af 22. august 2007 om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser (akkrediteringsbekendtgørelsen) samt Vejledning til ansøgning om akkreditering og godkendelse af nye universitetsuddannelser. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelse om akkreditering på baggrund af ovennævnte akkrediteringsrapport. Efter afgørelsen har Akkrediteringsrådet 27. november 2008 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold. I brev af 11. december 2008 udbad UBST sig yderligere oplysninger i sagen. Disse blev fremsendt af ACE Denmark via et revideret indstillingsbrev den 17. december 2008.

2 Universitets- og Bygningsstyrelsen har truffet afgørelse om 1. uddannelsens titel/betegnelse, 2. uddannelsens normerede studietid, 3. uddannelsens tilskudsmæssige indplacering samt 4. en eventuel fastsættelse for maksimumrammer for tilgangen til uddannelsen, jf. brev af 16. januar 2009 fra Universitets- og Bygningsstyrelsen til ACE Denmark med kopi til Københavns Universitet. Universitets- og Bygningsstyrelsen har truffet følgende afgørelser, jf. ovennævnte notat: Titel Dansk: Engelsk: Cand.scient. i miljøkemi og sundhed Master of Science (MSc) in Environmental Chemistry and Health Uddannelsens normerede studietid Uddannelsens normerede studietid er 120 ECTS. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Uddannelsens tilskudsmæssige indplacering Kandidatuddannelsen indplaceres på heltidstakst 3. Aktivitetsgruppekoden er Side 2/5 Evt. fastsættelse af maksimumrammer Universitets- og Bygningsstyrelsen ønsker ikke at fastsætte maksimumsramme for tilgangen til uddannelsen. Dette indebærer, at universitetet selv bestemmer efter reglerne om frit optag, jf. adgangsbekendtgørelsens 14, hvor mange studerende det vil optage på kandidatuddannelsen. Styrelsen har noteret sig, at KU har fastsat en maksimumsramme for tilgangen til uddannelsen på 20. Styrelsen bemærker, at bachelorer i miljøkemi fra Københavns Universitet, der søger optagelse på kandidatuddannelsen i miljøkemi og sundhed i direkte forlængelse af bacheloruddannelsen, har et retskrav på optagelse, jf. 15 i bekendtgørelse nr. 32 af 29. januar 2008 (adgangsbekendtgørelsen), idet uddannelsen er den naturlige overbygning på bacheloruddannelsen i miljøkemi. Såfremt der er flere end 20 bachelorer i miljøkemi, der har retskrav på optagelse på kandidatuddannelsen i miljøkemi og sundhed, opretholdes maksimumrammen på 20 studerende ikke. ACE Denmark har indstillet, at når der er flere kvalificerede ansøgere end der er pladser, vil ansøgere med de højeste karaktergennemsnit på deres adgangsgivende bacheloruddannelse blive prioriteret højst. Styrelsen bemærker, at disse udvælgelseskriterier af hensyn til de studerendes retssikkerhed bør fremgå tydeligt af uddannelsens studieordning, universitetets hjemmeside samt Tilknytning til censorkorps Uddannelsen tilknyttes censorkorpset for jordbrugsvidenskab.

3 Godkendelse På baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering og Universitets- og Bygningsstyrelsens afgørelse vedrørende de fire ovennævnte punkter godkendes kandidatuddannelsen i miljøkemi og sundhed jf. Akkrediteringslovens 10, med opstart i september Akkrediteringen er gældende til og med 1. januar 2014, jf. akkrediteringslovens 9, stk. 3. Adgangskrav Følgende bacheloruddannelser er direkte adgangsgivende til uddannelsen: - Bacheloruddannelsen i Naturressourcer med fagpakke i Miljøvidenskab fra Det Biovidenskabelige Fakultet, KU - Bacheloruddannelserne i Miljøkemi, Kemi og Biologi fra Det Naturvidenskabelige Fakultet, KU - Bacheloruddannelsen i Farmaci fra Det Farmaceutiske Fakultet, KU - Bacheloruddannelsen i Molekylær Biomedicin fra Det Naturvidenskabelige - og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU - Bacheloruddannelsen i IT og Sundhed fra Det Sundhedsvidenskabelige - og Det Naturvidenskabelige Fakultet, KU - Bacheloruddannelsen i Folkesundhedsvidenskab fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU - Bacheloruddannelsen i Medicin fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU - Bacheloruddannelsen i Teknisk Videnskab med linjen Miljøteknologi (civilingeniøruddannelsen) fra DTU ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Side 3/5 Bachelorer i miljøkemi fra Københavns Universitet, der søger optagelse på kandidatuddannelsen i miljøkemi og sundhed i direkte forlængelse af bacheloruddannelsen, har et retskrav på optagelse, jf. 15 i bekendtgørelse nr. 32 af 29. januar 2008 (adgangsbekendtgørelsen), idet uddannelsen er den naturlige overbygning på bacheloruddannelsen i miljøkemi. Samtlige disse studerende er sikret optagelse på uddannelsen uanset karaktergennemsnit. Ansøgere med en tilsvarende naturvidenskabelig eller sundhedsvidenskabelig bacheloruddannelse fra et udenlandsk universitet kan ligeledes komme i betragtning til optagelse på uddannelsen. Den studerende skal desuden dokumentere kundskaber i engelsk svarende til mindst engelsk B-niveau, jf. 11 i Bekendtgørelse nr. 32 af 29. januar 2008 om adgang m.v. ved bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (adgangsbekendtgørelsen). Udenlandske ansøgere, hvis modersmål ikke er engelsk, skal dokumentere engelskkundskaber svarende til British Council International Language Testing System (IELTS) med karakteren 6.0 eller derover. Ansøgere, der kan dokumentere at have gennemført en engelsksproget bacheloruddannelse, er undtaget fra kravet om bestået engelsktest.

4 Udvælgelseskriterier Der er fastsat følgende udvælgelseskriterier, jf. 31, stk. 1 og 2 i bekendtgørelse nr. 32 af 29. januar 2008 om adgang m.v. ved bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (adgangsbekendtgørelsen): Når der er flere kvalificerede ansøgere end der er pladser, vil ansøgere med de højeste karaktergennemsnit på deres adgangsgivende bacheloruddannelse blive prioriteret højst. Bachelorer i miljøkemi fra Københavns Universitet, der søger optagelse på kandidatuddannelsen i miljøkemi og sundhed i direkte forlængelse af bacheloruddannelsen, har et retskrav på optagelse, jf. 15 i bekendtgørelse nr. 32 af 29. januar 2008 (adgangsbekendtgørelsen), idet uddannelsen er den naturlige overbygning på bacheloruddannelsen i miljøkemi. Såfremt der er flere end 20 bachelorer i miljøkemi, der har retskrav på optagelse på kandidatuddannelsen i miljøkemi og sundhed, opretholdes maksimumrammen på 20 studerende ikke. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Forudsætning for godkendelsen Uddannelsen og dennes studieordning skal opfylde uddannelsesreglerne, herunder særligt bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (uddannelsesbekendtgørelsen). Side 4/5 Uddannelsen engelsksproget og udbydes ikke på andre universiteter. Tekst til uddannelsesguiden.dk Miljøkemi og Sundhed Uddannelsens fokus er kemiske og forurenende stoffer og materialers tilstedeværelse, skæbne og effekt i miljøet, og deres potentielle sundheds- og miljøskadelige effekter. De overordnede fagområder er miljøkemi, økotoksikologi, human toksikologi og miljøepidemiologi, der tilsammen dækker alle emner, som skal bruges for at linke et stofs eller en substans tilstedeværelse i miljøet til aktuel og potentiel forekomst af sundhedsskadelige effekter. Du lærer at analysere, hvad der sker i naturen og i mennesker, når de udsættes for potentielt skadelige stoffer. Og du ser på, hvordan man kan undgå eller afhjælpe de uheldige effekter, kemiske stoffer kan have i en sammenhæng. Du kan f.eks. arbejde med emner som drivhuseffekten, nedbrydning af olie og pesticider i jord, tungmetallers giftighed over for mennesker og organismer i jorden og risikovurdering af skadelige stoffer. Du får undervisning i toksikologi, økotoksikologi, luftforurening, jordforurening, akvatisk miljøkemi, sundhed, miljøepidemiologi og risikovurdering. Du lærer også, hvordan man beregner hastigheder for transport og nedbrydning af kemiske stoffer i naturen og i mennesker. Du har mulighed for at specialisere dig i f.eks. miljøpåvirkningen af menneskers sundhed, giftighed af stoffer over for mennesker og organismer der lever i jord eller vand, kemi i atmosfæren, i jordbunden eller i ferskvand og saltvand.

5 Undervisningen veksler mellem forelæsninger, laboratorie- og feltøvelser, hvor du har mulighed for at afprøve teorierne i praksis. Undervisningen foregår udelukkende på engelsk. Uddannelsen er tilrettelagt som et samarbejde mellem Københavns Universitets fakulteter: Det Biovidenskabelige Fakultet, Det Farmaceutiske Fakultet, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) samt Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Uddannelsens kurser vil derfor foregå ved flere fakulteter og ved DTU. Kandidatuddannelsen afsluttes med et større videnskabeligt arbejde, kandidatspeciale, der tager 9 måneder. Kandidatuddannelsen giver titlen cand.scient. Universitetet er velkommen til at kontakte direktør Jette Frederiksen på jef@acedenmark.dk eller telefon: , såfremt der er spørgsmål eller behov for yderligere information. Med venlig hilsen ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Side 5/5 Søren Barlebo Rasmussen Formand Akkrediteringsrådet Jette Frederiksen Direktør ACE Denmark Akkrediteringsinstitutionen Bilag: Kopi af akkrediteringsrapport Kopi af dette brev er sendt til: Undervisningsministeriet til orientering samt Universitets- og Bygningsstyrelsen

6 Akkrediteringsrapport ny uddannelse Akkrediteringsrapporten er udarbejdet på baggrund af det materiale, universitetet har indsendt i forbindelse med anmodning om akkreditering og godkendelse af uddannelsen. Den faglige vurdering af uddannelsen er foretaget i henhold til kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet som fastsat i bekendtgørelse nr af 22. august 2007 om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser (akkrediteringsbekendtgørelsen). Akkrediteringsrapporten har været i høring på universitetet. Universitetet indsendte deres høringssvar den 10. oktober Københavns Universitets høringssvar er anført i akkrediteringsrapporten under de relevante kriterier. Efter indstilling fra Akkrediteringsrådet træffer Videnskabsministeren jf. 10, stk. 2 i lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven), afgørelse om uddannelsens tilskudsmæssige indplacering (takstindplacering), titel, specifikke adgangskrav for bacheloruddannelser, uddannelsens normerede studietid samt eventuel maksimumramme for tilgangen til uddannelsen. Det Faglige Sekretariats anbefalinger vedr. nævnte forhold ledsaget af de nødvendige oplysninger fremgår af afsnittet Oplysninger og anbefalinger vedr. uddannelsens legalitetsforhold. Universitet Ansøgt titel, dansk Ansøgt titel, engelsk Niveau Ansøgt hovedområde Uddannelsens formål Københavns Universitet Cand.scient. i miljøkemi og sundhed Master of Science in Environmental Chemistry and Health Kandidatuddannelse Det naturvidenskabelige område Formålet med uddannelsen er at imødekomme behovet for kandidater med tilstrækkelig viden, kvantitativ forståelse og løsningsorienterede færdigheder inden for miljøkemi, molekylær økotoksikologi, human toksikologi og miljøepidemiologi til at kunne forstå og forske i samspillet mellem kemiske stoffer, forurenede stoffer og materialers forekomst i miljøet og heraf følgende påvirkninger af sundheden og miljøet på et højt videnskabeligt niveau. Rapport sendt i høring 6. oktober

7 Sagsbehandling afsluttet 23. oktober 2008 Særlige bemærkninger Kandidatuddannelsen i Miljøkemi og Sundhed er en videreudvikling af Kandidatuddannelsen i Miljøkemi. Såfremt kandidatuddannelsen i Miljøkemi og Sundhed bliver akkrediteret, vil den nye kandidatuddannelse erstatte den nuværende kandidatuddannelse i Miljøkemi, der i øjeblikket udbydes på Det Naturvidenskabelige Fakultet og Det Biovidenskabelige Fakultet. (ansøgning s. 1) Kandidatuddannelsen i Miljøkemi og Sundhed har i april 2008 fået tildelt eliteudviklingsmidler fra Universitets- og Bygningsstyrelsen (UBST). Under forudsætning af en positiv akkreditering og godkendelse af uddannelsen, forventes uddannelsen efterfølgende at kunne blive godkendt af UBST som elitekandidatuddannelse og dermed opnå det særlige elitetaxameter. (ansøgning s. 1) Der er den 26. september 2008 indhentet supplerende oplysninger fra universitetet om udvælgelseskriterier i forbindelse med at uddannelsen har et maksimalt optag på 20 studerende. Universitetet har indgivet høringssvar den 10. oktober 2008 vedrørende kriterium 1, 2, 4, 5, 8 og 9 samt titelbetegnelse. 2

8 Uddannelsen indstilles til positiv akkreditering afslag på akkreditering Indstilling Begrundelse Samlet set vurderes kandidatuddannelsen i miljøkemi og sundhed at leve op til akkrediteringskriterierne. Faglig vurdering af uddannelsen Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 1: Behov for uddannelsen Begrundelse Via universitetets redegørelse og tilkendegivelserne fra potentielle aftagere vurderes det sandsynliggjort, at der er behov for den ansøgte uddannelse. Der er på tilfredsstillende vis redegjort for mulige branchetilknytninger og jobfunktioner for dimittenderne, hvor deres kompetencer kan bringes i anvendelse. Angående beslægtede uddannelser vurderes det sandsynliggjort, at uddannelsen ikke udbydes andre steder i landet. Det vurderes sandsynliggjort, at relevante aftagere har været inddraget i udviklingen af uddannelsen. Universitetet har gennemført en undersøgelse blandt potentielle aftagere, der har forholdt sig til en beskrivelse af uddannelsen og en række spørgsmål vedrørende deres forventede behov for kandidater med uddannelsens kompetencer. Besvarelserne er indgået i den videre udvikling af uddannelsen. Desuden har flere universiteter og fakulteter samt to eksterne institutioner deltaget i udviklingen af uddannelsen. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkninger: Det bemærkes, at uddannelsen vil blive tilknyttet et aftagerpanel på KU LIFE, også i forhold til kvalitetssikring. Uddannelsen er forankret på KU LIFE, men anvender i højere grad undervisere fra KU FARMA og KU NAT end fra KU LIFE. Et aftagerpanel fra et af disse fakulteter kunne tænkes at være tættere på uddannelsens fagområde. Det bemærkes, at universitetet ikke har redegjort for, hvorfor den eksisterende kandidatuddannelse i miljøkemi nedlægges. 3

9 Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 2: Dimittendernes arbejdsmarkedssituation Begrundelse Det vurderes i tilstrækkelig grad sandsynliggjort, at der vil være et arbejdsmarkedsmæssigt behov for uddannelsens dimittender. Redegørelsen baserer sig på lave ledighedstal for beslægtede uddannelser, som de opgøres af Akademikernes Centralorganisation. Det bemærkes, at beskæftigelsesmulighederne for kandidater i miljøkemi tilsyneladende er gode. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkning: Universitetet har ikke, jf. kriterium 1, redegjort for, hvorfor uddannelsen nedlægges. Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 3: Uddannelsen er forskningsbaseret Begrundelse Via universitetets redegørelse og de vedlagte CV er med publikationslister for uddannelsens undervisere vurderes det sandsynliggjort, at uddannelsens undervisning vil være forskningsbaseret. Underviserne forsker inden for områder med relevans for uddannelsen, og flere er forskere med adskillige års erfaring. Det vurderes sandsynliggjort, at uddannelsen sikrer de studerende viden om videnskabelig teori og erfaring med videnskabelige metoder, samt at de studerende vil opnå almene og fagspecifikke kompetencer og kvalifikationer. Der er indlagt tværfaglige projekter to steder i løbet af uddannelsen med det formål at integrere de to fagområder; miljøkemi og sundhed. Mindre eksperimentelle forløb og små holdstørrelser er en del af organiseringen af uddannelsen i forhold til de studerendes læring. Uddannelsen søger om godkendelse som eliteuddannelse. Universitetet har ikke eksplicit givet oplysninger om en eventuel interaktion mellem forskning og praksis. Dog nævnes muligheden for at inddrage eksperter fra praksis i visse dele af undervisningen. 4

10 Kriterium 4: Uddannelsen er baseret på et aktivt forskningsmiljø Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Begrundelse Det vurderes sandsynliggjort, at uddannelsen er tilrettelagt af og vil blive varetaget af forskere, der er forsknings- og publiceringsaktive nationalt og internationalt inden for uddannelsens faglige områder. Listen over undervisere viser et klart flertal af VIP, og hvert kursus har en VIP som ansvarlig. De involverede DVIP er også forsknings- og publiceringsaktive. Tilsammen dækker de involverede forskere begge udannelsens faglige områder; miljøkemi og sundhed. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkning: Uddannelsen forankres på KU LIFE. Det bemærkes at kun 2 ud af 13 undervisere fra KU er tilknyttet KU LIFE, mens en større andel er fra KU NAT (4 undervisere) eller KU FARMA (5 undervisere). Universitetet har ikke angivet, om den nye uddannelse med dens kombination af miljøkemi og sundhed er at betragte som et nyt satsningsområde. Såfremt det er et nyt satsningsområde, skal universitetet redegøre for strategi og handlingsplan for satsningsområdet. Kriterium 5: Kvaliteten og styrken af det bagvedliggende forskningsmiljø Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Begrundelse Det vurderes sandsynliggjort, at det bagvedliggende forskningsmiljø er af høj kvalitet. Det udgøres af forskere, der er forsknings- og publiceringsaktive nationalt og internationalt inden for uddannelsens faglige områder. Tilsammen dækker de involverede forskere begge udannelsens faglige områder; miljøkemi og sundhed. Flere er forskere med adskillige års erfaring. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkning: Uddannelsen forankres på KU LIFE. Det bemærkes at kun 2 ud af 13 undervisere fra KU er tilknyttet KU LIFE, mens en større andel er fra KU NAT (4 undervisere) eller KU FARMA (5 undervisere). Universitetet har ikke angivet, om den nye uddannelse med dens kombination af miljøkemi og sundhed er at betragte som et nyt satsningsområde. Såfremt det er et nyt satsningsområde, skal universitetet redegøre for strategi og handlingsplan for satsningsområdet. 5

11 Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 6: Uddannelsesstruktur Begrundelse Det vurderes sandsynliggjort, at uddannelsen er opbygget som et sammenhængende hele, hvor de enkelte kurser supplerer og bygger oven på hinanden og således sikrer faglig progression. I forhold til den valgfrie del af uddannelsen skal den enkelte studerendes valg godkendes af uddannelsens styregruppe med henblik på at sikre relevans i forhold til emnet for det afsluttende speciale. Det vurderes ligeledes sandsynliggjort, at uddannelsen i tilfredsstillende grad integrerer de to fagområder miljøkemi og sundhed. Det bemærkes, at universitetet ikke har angivet eksempler på valgfag eller oplyst, om valgfagene udbydes af uddannelsen selv eller de studerende følger et fag på en anden uddannelse. Det vurderes sandsynliggjort, at uddannelsen er afpasset adgangsforudsætningerne. Eventuelle faglige differencer opvejes af, at der holdes en opsummerende forelæsning ved kursusstart på alle obligatoriske kurser samt udleveres baggrundslitteratur til selvstudie. Idet uddannelsen er tilrettelagt som en eliteuddannelse vurderes dette at være tilstrækkeligt. Det vurderes sandsynliggjort, at de studerende har mulighed for at deltage i et internationalt studiemiljø. Idet uddannelsen udbydes på engelsk har udenlandske studerende mulighed for at søge optagelse, de studerende tilknyttes en specialevejleder tidligt i uddannelsen og de tilknyttes også et årligt internationalt symposium. Det bemærkes, at universitetet anvender begrebet kandidatpraktik. Jf. 24 i Bekendtgørelse 338 af 12. maj 2004, kan en kandidatuddannelse indeholde projektorienterede forløb. Praktikophold kan derimod ikke være en del af en kandidatuddannelse. Kriterium 7: Undervisningens tilrettelæggelse og undervisernes kvalifikationer Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Begrundelse Det vurderes sandsynliggjort, at der er sammenhæng mellem uddannelsens mål for læringsudbytte og de anvendte undervisnings- og prøveformer. Der anvendes en række forskellige undervisnings- og prøveformer gennem uddannelsen, såvel teoretiske som praktiske. Det vurderes i nogen grad sandsynliggjort, at udannelsen har en klar strategi for udviklingen af undervisernes pædagogiske kompetencer. Ligeledes vurderes det, at anvendelsen af de eliteudviklingsmidler uddannelsen er tildelt til udvikling af pædagogisk kompetencer er uklar. 6

12 Det vurderes sandsynliggjort, at uddannelsen vil have tilstrækkelige ressourcer i form af undervisningsog servicefaciliteter til uddannelsens gennemførelse. Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 8: Løbende kvalitetssikring af uddannelsen Begrundelse Det vurderes ikke sandsynliggjort, at Københavns Universitets har et overordnet system for kvalitetssikring indeholdende strategier, politikker og procedurer for kvalitetssikring. Det vurderes dog, at kvalitetssikringssystemet på KU er under opbygning. På uddannelsesniveau vurderes det, at der er iværksat procedurer til kvalitetssikring af den ansøgte uddannelse. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkninger: Det bemærkes, at uddannelsen vil blive tilknyttet et aftagerpanel på KU LIFE, også i forhold til kvalitetssikring. Uddannelsen er forankret på KU LIFE, men anvender i højere grad undervisere fra KU FARMA og KU NAT end fra KU LIFE. Et aftagerpanel fra et af disse fakulteter kunne tænkes at være tættere på uddannelsens fagområde. Det bemærkes, at det ikke er angivet, hvordan uddannelsen vil kvalitetssikre den del af uddannelsen, der foregår på DTU, eller hvordan uddannelsen i praksis vil sikre kvalitetsudviklingen når der er tre geografisk og organisatorisk adskilte fakulteter involveret. Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 9: Uddannelsens faglige profil Begrundelse Uddannelsens kompetenceprofil vurderes at være i overensstemmelse med Den Danske Kvalifikationsrammes typebeskrivelse for kandidatuddannelser. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkninger: Det bemærkes, at kompetenceprofilen for uddannelsen er identisk med kompetenceprofilen for den eksisterende kandidatuddannelse i miljøkemi, med undtagelse af punkt 1 under kompetencer, hvor ordet sundhedsmæssige er tilføjet. Cand.scient. i miljøkemi og sundhed er tilføjet en sundhedsvidenskabelig del i forhold til det faglige indhold i cand.scient. i miljøkemi. 7

13 8

14 Kriteriesøjle I: Behov for uddannelsen på arbejdsmarkedet Kriterium 1: Behov for uddannelsen Dokumentation Uddannelsens erhvervssigte Hvilke relevante brancher eller typer af virksomheder/ organisationer forventes dimittenderne at finde ansættelse indenfor? Uddannelsen sigter på, at dimittenderne er kvalificerede til ansættelse i forskningsstillinger i såvel private som offentlige institutioner herunder uddannelses- og forskningsinstitutioner. Desuden forventes dimittenderne at finde ansættelse i produktionsvirksomheder bl.a. kemikalie- og medicinalindustrien samt konsulentvirksomheder, der i bred forstand løser opgaver vedr. kemikalier og risiko. I disse stillinger forventes dimittenderne at kunne bidrage til at udvikle og tilpasse virksomhedernes produkter samt rådgive om opfyldelse af kemikalieregulering. I styrelser og offentlig administration på alle niveauer samt konsulentvirksomheder forventes dimittenderne at kunne bidrage til at dække behovet for kompetent viden om kemikalier samt deres virkning som vidensgrundlag i forbindelse med formulering af regler, vejledninger og love vedrørende kemikalier. (ansøgning s. 2) Kandidaterne har et stærkt kombineret fundament inden for naturvidenskab og sundhedsvidenskab kombineret med dybtgående indsigt i sammenhængen mellem miljøbelastning fremkaldt af kemikalier og forureningsstoffer og sundhed. Denne kombination sigter mod jobfunktioner inden for forskning, administration, rådgivning og projektstyring, der kræver dyb faglig indsigt. Dette er en kompetenceprofil med stigende efterspørgsel. (bilag 1) Hvilke funktioner forventes dimittenderne at udføre og hvordan forventes deres kompetencer at kunne anvendes? De funktioner, dimittenderne forventes at kunne udføre, er dels at foretage vurderinger og udarbejde redegørelser for kemikaliers påvirkning af miljøet samt den humane påvirkning, dels at kunne vejlede og rådgive med hensyn til at forebygge eller undgå uønskede påvirkninger. Desuden forventes dimittenderne at kunne identificere og udrede for endnu ukendte påvirkninger af miljø og sundhed af kendte kemikalier samt forudse forventede konsekvenser ved anvendelse af nye kemikalier. Endelig forventes dimittenderne at kunne varetage og gennemføre forskningsrelaterede opgaver. Jævnfør studieordningen (Bilag 1) forventes kandidaterne at have stærke kvalifikationer og kompetencer i forståelse på kvantitativt niveau og løsningsorienterede færdigheder inden for miljøkemi, molekylær økotoksikologi, økotoksikologi, humantoksikologi og miljøepidemiologi samt selvstændig håndtering og vurdering af komplekse miljøproblemer. Kandidaterne vil med udgangspunkt i en stærk faglig baggrund selvstændigt kunne tilegne sig ny viden inden for uddannelsens emnekreds og dermed løbende sikre, at deres kvalifikationer er tidssvarende. Kandidaterne forventes at kunne anvende såvel den specifikke miljøkemiske og sundhedsfaglige viden som de mere forskningsteknisk relaterede kvalifikationer til at kunne udarbejde løsningsforslag for virksomheders problemstillinger, uddannelses- og forskningsinstitutioners behov for forskning inden 9

15 for miljøkemi og sundhed samt evidensbaseret formulering af regler og love. (ansøgning s. 2) kandidaternes viden, færdig- Opsummering Bilag 1 (studieordningen) redegør for uddannelsens kompetenceprofil heder og kompetencer. Se under kriterium 6 og 9. Hvordan har relevante aftagere og aftagerpaneler været involveret i udviklingen af uddannelsen? Universitetet har gennemført en omfattende spørgeskemaundersøgelse, hvor potentielle aftagere er blevet adspurgt om deres forventede behov for uddannelsens kandidater samt deres specifikke kvalifikationer og kompetencer Spørgeskemaet blev udsendt sammen med en kort beskrivelse af uddannelsen samt et følgebrev Svar vedrørende relevans af såvel tværfaglighed som høj specialisering er indarbejdet i uddannelsen Uddannelsen er udarbejdet i tæt samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) samt følgende enheder ved Københavns Universitet; Det Farmaceutisk Fakultet (FARMA), Det Biovidenskabelige Fakultet (LIFE), Det Naturvidenskabelige Fakultet (NAT), Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND) samt Afdeling for vækst og reproduktion, Københavns Universitetshospital, Rigshospitalet (RH), der alle vil være potentielle aftagere af kandidater til varetagelse af især forskningsprojekter. LIFE er i pt. i gang med at etablere 4 aftagerpaneler, som dækker LIFE s forskellige fagområder. Kandidatuddannelsen i Miljøkemi og Sundhed vil høre under det netop nedsatte aftagerpanel for primærproduktion, biologi og bioteknologi, som afholder sit første møde den 27. august Aftagerpanelet har således ikke kunnet nå at blive hørt i denne første fase af udviklingen af kandidatuddannelsen i Miljøkemi og Sundhed, men LIFE vil fremover gå i dialog med aftagerpanelet om bl.a. uddannelsens kvalitet, relevans og udvikling, herunder uddannelsens kompetencebeskrivelse, indhold og prøver. Det forventes, at dialogen bidrager til at sikre en kontinuerlig tilpasning af kompetencer og kvalifikationer til efterspørgslen på arbejdsmarkedet (ansøgning s. 2-3) Opsummering Ovennævnte spørgeskema er sendt til i alt 107 respondenter fra undervisnings- og forskningsinstitutioner, styrelser, interesseorganisationer, industri- og produktionsvirksomheder samt konsulentvirksomheder. Undervisnings- og forskningsinstitutioner omfatter både universiteter, hospitaler og forskningscentre. Produktionsvirksomhederne dækker blandt andet over medicinal- og kemikalievirksomheder. (bilag 2) Der er modtaget 33 svar, som dækker respondentgruppen bredt. Undersøgelsens konklusioner angives som: 1. Den fremtidige arbejdsmarkedssituation for kandidater i miljøkemi og sundhed vurderes overvejende som gode eller meget gode. 2. I et etårsperspektiv forventer respondenterne en lille stigning med hensyn til antallet af ansatte med videregående miljø/sundhedsrelateret uddannelser i deres virksomhed. 3. Uddannelsen anses for i nogen eller høj grad at imødekomme mangler ved nuværende beslægtede uddannelser. 4. Der forventes et behov for kandidaternes tværfaglige ekspertise. 5. Der er en vis forventning til problemer med at rekruttere arbejdskraft med tværfaglige kvalifikationer i miljøkemi og sundhed. 10

16 6. Det forventes, at regulering af kemiske stoffer vil øge eller fastholde behovet for kandidater med tværfaglige kvalifikationer inden for miljø og sundhed. 7. Der kan forventes efterspørgsel på kandidaternes specialisering. (bilag 2) Høringssvar fra universitetet den 10. oktober 2008 Som beskrevet ovenfor varetager KU LIFE lige så meget undervisning på Miljøkemi og Sundhed som de øvrige fakulteter. Uddannelsen forankres på KU LIFE og vil derfor naturligt høre under et af KU LIFE s aftagerpaneler. Når der er emner, der er relevante fat drøfte med de øvrige fakulteters aftagerpaneler, vil vi selvfølgelig gøre dette. (høringssvar s. 2) Hvorfor er der behov for den ansøgte uddannelse, og hvordan understøttes det af ovenstående? Den eksisterende Kandidatuddannelse i Miljøkemi med studenteroptag på såvel Det Biovidenskabelige som det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, bliver nedlagt såfremt kandidatuddannelsen i Miljøkemi og Sundhed bliver akkrediteret. Kandidatuddannelsen i Miljøkemi og Sundhed er en videreudvikling af den eksisterende kandidatuddannelse i Miljøkemi. Uddannelsen bliver suppleret med sundhedsvidenskab, der som det fremgår af teksten i kriterium 2 har yderst gunstige arbejdsmarkedsforhold. Der er intet, der tyder på, at behovet for kvalifikationer og kompetencer inden for miljøkemi vil blive reduceret i den nærmeste fremtid. Da der samtidig ikke er planer om at reducere det miljøkemiske perspektiv i nærværende uddannelsesforslag, men derimod videreudvikle miljøkemiuddannelsen ved at inkludere sundhedsvidenskab, antages det, at det kendte behov for kvalifikationer og kompetencer inden for miljøkemi kan dækkes af kandidaterne i miljøkemi og sundhed. Derudover vil kandidaterne via de nye kompetencer kunne påtage sig stillinger, som de nuværende kandidater i miljøkemi ikke er kvalificerede til. Desuden er der af offentlige såvel som private organisationer og institutioner på forskellige niveauer de senere år blevet formuleret strategier, love og regler, der alle sigter på at øge sikkerheden for at mindske de sundhedsskadelige effekter af kemikalier. Regeringen formulerede således i 2003 en strategi for området med titlen Miljø og sundhed hænger sammen, Dansk Industri støtter OECD-rapports anbefaling af at fokusere på miljøteknologisk nytænkning 1, og Danmark har indgået den fælles EU-aftale REACH 2. Sidstnævnte har til formål at sikre et højt beskyttelsesniveau for mennesker og miljø. Disse og flere ikke her nævnte kemikaliereguleringer vil alle skabe et øget behov for kandidater, der kan håndtere, evaluere og vurdere kemiske stoffers virkning fra og i naturen og diverse produkter til deres vej gennem og påvirkning af menneskets krop. For at dette kan ske på troværdig vis, er det en forudsætning at have arbejdskraft, der har et tilstrækkeligt solidt og robust vidensgrundlag, hvilket nærværende uddannelse vil kunne yde et kvalificeret bidrag til. Høringssvar fra universitetet den 10. oktober 2008: Den nye kandidatuddannelse i Miljøkemi og Sundhed er således en videreudvikling af den eksisterende kandidatuddannelse i Miljøkemi, og de eksisterende kompetencer fra Miljøkemi indgår i al

17 væsentlighed i Miljøkemi og Sundhed. Vi vurderer, at aftagernes behov for kandidater i Miljøkemi dækkes af kandidaterne i Miljøkemi og Sundhed, samtidig med at disse kandidater og er kvalificeret til andre stillinger. Der er således ikke grundlag for at fortsætte med at udbyde en uddannelse i Miljøkemi, idet den vil have et væsentligt overlap med Miljøkemi og Sundhed. For at sikre rekrutteringsgrundlaget og undervisningsressourcerne vil vi derfor koncentrere de bedste undervisnings- og forskningsmæssige kompetencer på området i den nye uddannelse, som forventes godkendt som eliteuddannelse (høringssvar s. 1-2) Uddannelsens relation til beslægtede uddannelser Hvordan adskiller uddannelsens faglige profil og mål for læringsudbytte sig fra beslægtede uddannelsers faglige profil og mål for læringsudbytte? Uddannelsen vil som noget nyt sikre kompetencer og kvalifikationer vedr. forbindelse mellem miljø og sundhed ved at forankre de miljø- og sundhedsfaglige elementer på tværs af kurser Hidtil har der i Danmark ikke været en kandidatuddannelse, der har omfattet alle kvalifikationer og kompetencer på tværs af det miljøkemiske og sundhedsvidenskabelige felt, der er nødvendige for at kunne analysere de komplekse problematikker i kemikalievurdering, fra de miljørelaterede eksponeringsveje til human påvirkning. De eksisterende og beslægtede kandidatuddannelser, som for eksempel kemikere, farmaceuter og læger, giver således generelt set kompetencer inden for enten miljøkemi eller sundhedsvidenskab. En konsekvens af dette er, at det danske uddannelseslandskab p.t. ikke dækker det kompetencebehov inden for en tværfaglig forståelse af det direkte link fra kemikaliers forekomst i miljøet til sundhedsskadelige effekter hos mennesker og dyr, der jf. ovenstående må forvente en øget opmærksomhed som følge af f.eks. EU tiltaget REACH. (ansøgning s. 4) Uddannelsen er godkendt af Universitets- og Bygningsstyrelsen som eliteuddannelse (bilag 1) Uddannelsen kombinerer særdeles stærke enkeltdiscipliner inden for kemi, biologi og sundhed, hvor der på Københavns Universitet udføres meget stærk forskning. Den ovenstående målsætning stiller usædvanligt høje krav til de studerendes progression og kombination af viden inden for en række discipliner, herunder specielt miljøkemi, økotoksikologi, humantoksikologi og miljøepidemiologi. Netop gennem de obligatoriske kurser etableres dette grundlag for den elitære kandidatuddannelse i den nødvendige bredde. (bilag 1) Se også under kriterium 6 angående uddannelsens struktur og indhold. Hvordan forventes uddannelsen at imødekomme en konkret efterspørgsel, der ikke imødekommes af beslægtede uddannelser? lægges der som en del af kvalitetssikringen for uddannelsen op til en løbende kontakt med aftagere og aftagerpanel for uddannelsen. Det antages, at det årlige symposium, jf. beskrivelsen under kriterium 6 og i ansøgningen til UBST om eliteudviklingsmidler (Bilag 38), vil skabe rum for at kommunikere forventninger om såvel efterspørgsel på nye kvalifikationer og kompetencer som øget efterspørgsel på allerede indarbejdede kvalifikationer og kompetencer. I det omfang, de efterspurgte nye kvalifikationer og kompetencer vurderes til at være tilstrækkeligt permanente, vil de kursusansvarlige imødekomme behovet i tilrettelæggelsen af kurserne. 12

18 Desuden forventes det, at det tætte samarbejde med NFA og RH vil bidrage til at sikre, at uddannelsen er opdateret i forhold til nært forestående såvel som fremtidige behov blandt vigtige aftagergrupper. Igennem såvel det tilbagevendende symposium som det kontinuerlige samarbejde med de to ovennævnte institutioner forventes det, at konkret efterspørgsel imødekommes gennem opdatering af uddannelsen i forhold til nye behov, samt at kendskabet til kandidaternes kvalifikationer og kompetencer vedligeholdes. (ansøgning s. 4-5) Se også den resterende del af kriterium 1. Sagsbehandlers vurdering Via universitetets redegørelse og tilkendegivelserne fra potentielle aftagere vurderes det sandsynliggjort, at der er behov for den ansøgte uddannelse. Der er på tilfredsstillende vis redegjort for mulige branchetilknytninger og jobfunktioner for dimittenderne, hvor deres kompetencer kan bringes i anvendelse. Angående beslægtede uddannelser vurderes det sandsynliggjort, at uddannelsen ikke udbydes andre steder i landet. Det vurderes sandsynliggjort, at relevante aftagere har været inddraget i udviklingen af uddannelsen. Universitetet har gennemført en undersøgelse blandt potentielle aftagere, der har forholdt sig til en beskrivelse af uddannelsen og en række spørgsmål vedrørende deres forventede behov for kandidater med uddannelsens kompetencer. Besvarelserne er indgået i den videre udvikling af uddannelsen. Desuden har flere universiteter og fakulteter samt to eksterne institutioner deltaget i udviklingen af uddannelsen. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkninger: Det bemærkes, at uddannelsen vil blive tilknyttet et aftagerpanel på KU LIFE, også i forhold til kvalitetssikring. Uddannelsen er forankret på KU LIFE, men anvender i højere grad undervisere fra KU FARMA og KU NAT end fra KU LIFE. Et aftagerpanel fra et af disse fakulteter kunne tænkes at være tættere på uddannelsens fagområde. Det bemærkes, at universitetet ikke har redegjort for, hvorfor den eksisterende kandidatuddannelse i miljøkemi nedlægges. På baggrund af ovennævnte vurderes kriterium 1 samlet set at være opfyldt tilfredsstillende. Kriterium 2: Dimittendernes arbejdsmarkedssituation Dokumentation Hvordan er arbejdsmarkedssituationen for dimittender fra beslægtede uddannelser? Ifølge Universitetsuddannelser i tal 2007 har beskæftigelsen for akademikere inden for såvel naturvidenskab, sundhedsvidenskab samt teknisk videnskab været jævnt stigende i perioden

19 Jf. ledighedsstatistikken for kategorierne jordbrugsakademikere og Mag. Mat/ Fys, beskrevet i Ledighedsstatistik, Akademikernes Centralorganisation har der fra 2001 til 2008 været et betydeligt fald i absolut såvel som relativ ledighed for begge de to kategorier. For farmaceuter gælder, at faldet i ledighed har været mere moderat, hvorimod lægernes ledighed fra 2001 til 2008 må betegnes som konstant. For begge de sidstnævnte kategorier er ledigheden dog meget lav og ligger betragteligt under akademikernes gennemsnitlige ledighed. Dimittendernes vej til arbejdsmarkedet fremgår af Ledighedsstatistik, Akademikernes Centralorganisation Nydimitterede jordbrugsakademikere, farmaceuter og læger udgør den største gruppe af ledighedsberørte. Samtidigt fremgår det dog af ledighedsprocenten fordelt på kandidatalder at denne allerede inden for kandidaternes første år på arbejdsmarkedet falder betragteligt, til et niveau der ligger ganske tæt på de respektive kategoriers gennemsnitlige ledighedsniveau. Det vurderes derfor, at dimittenderne har en ganske smidig tilgang til arbejdsmarkedet. Den faglige profil for kandidatuddannelsen i Miljøkemi og Sundhed spænder over især naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige discipliner relateret til kemi, medicin og farmaci samt i nogen grad teknisk videnskab. Det er derfor fundet relevant at inddrage beskæftigelsesstatistikker for disse videnskaber. Derudover er kandidatuddannelsen i Miljøkemi som uddannelsen i Miljøkemi og Sundhed skal erstatte, såfremt den bliver akkrediteret den eksisterende uddannelse, der fagligt har størst lighed med Miljøkemi og Sundhed. Miljøkemi udbydes p.t. på NAT og LIFE på Københavns Universitet. Grundet organisationstraditioner på disse to fakulteter har miljøkemikere været organiseret i Dansk Magisterforening samt Jordbrugsakademikerne, hvorfor statistiske oplysninger for kategorierne a) Mag. Mat/ Fys og b) jordbrugsakademikerne i Ledighedsstatistik, Akademikernes Centralorganisation er fundet relevante. Samlet set vidner såvel ledigheds- som beskæftigelsesstatistikkerne om et aldeles gunstigt arbejdsmarked for det faglige felt, som kandidatuddannelsen i Miljøkemi og Sundhed hører under, hvilket indikerer, at der er behov for disse kandidater. Da uddannelsen netop udvider med kvalifikationer og kompetencer inden for sundhedsvidenskab, der i de her anvendte statistikker udmærker sig ved at have de mest gunstige og stabilt gode arbejdsmarkedsforhold, vurderes det, at et allerede eksisterende behov for uddannelsen vil fremmes yderligere. (ansøgning s. 5) Sagsbehandlers vurdering Det vurderes i tilstrækkelig grad sandsynliggjort, at der vil være et arbejdsmarkedsmæssigt behov for uddannelsens dimittender. Redegørelsen baserer sig på lave ledighedstal for beslægtede uddannelser, som de opgøres af Akademikernes Centralorganisation. Det bemærkes, at beskæftigelsesmulighederne for kandidater i miljøkemi tilsyneladende er gode. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkning: Universitetet har ikke, jf. kriterium 1, redegjort for, hvorfor uddannelsen nedlægges. På baggrund af ovennævnte vurderes kriterium 2 samlet set at være opfyldt tilfredsstillende. 14

20 Kriteriesøjle II: Forskningshøjden (forskningsbasering) Kriterium 3: Uddannelsen er forskningsbaseret Dokumentation Hvordan påtænker uddannelsen at sikre, at de studerendes viden, færdigheder og kompetencer er baseret på forskning inden for uddannelsens fagområder? Undervisningen i de enkelte kurser vil blive tilrettelagt for små eksklusive hold, hvilket vil give mulighed for at inkludere intensive eksperimentelle forløb over 2-3 dages varighed. På denne måde sikres et højt læringsudbytte samt træning, tilrettelæggelse og udførelse af realistiske eksperimenter, hvormed forsknings- og undersøgelsesmetoder læres i praksis i tillæg til den teoretiske tilgang. Ansvaret for undervisningen varetages af internationale anerkendte forskere med veldokumenterede undervisningskompetencer opnået igennem mange års undervisning For at befordre sammenhængende forståelse af uddannelsens faglige kompleksitet, vil der blive indlagt et tværfagligt projekt i blokke med to obligatoriske kurser. De studerende kan på denne måde lære at anvende viden fra begge centrale kurser i den aktuelle blok. Derudover sikrer de tværfaglige projekter en nuanceret undervisning samt et minimum af overlap mellem kurserne, eftersom projekterne fordrer et tæt samarbejde mellem underviserne samt et indgående kendskab til indholdet på alle uddannelsens kurser. Desuden åbner de tværfaglige projekter for muligheden af at inddrage eksperter på området, der arbejder med emnerne i praksis, fra RH, DTU, NFA samt de involverede fakulteter SUND, NAT, FARMA og LIFE på KU. Samtlige af ovenstående forskningsinstitutioner indgår aktivt i kurserne (ansøgning s. 6) Opsummering Sammenholdt viser kursusbeskrivelserne (bilag 28-33) og de vedlagte CV er med publikationslister (bilag 10-27), at uddannelsens undervisere forsker aktivt inden for områder med relevans for uddannelsen. Forskerne er publiceringsaktive både nationalt og internationalt og deltager i internationale forskningsaktiviteter. Der er for de fleste kursers vedkommende tilknyttet flere undervisere til det enkelte kursus. Ligeledes er der for halvdelen af kurserne angivet flere institutter/fakulteter og eksterne partnere som bidragende til kurset. Se også nedenfor og under kriterium 6. Angivelse af de studerendes forventede erhvervelse af: - Fagspecifikke og almene akademiske kvalifikationer og kompetencer. - Viden om videnskabelig teori. - Erfaring med at vurdere og anvende videnskabelige metoder. Uddannelsens kurser baserer en væsentlig del af undervisningen på originale og nyeste videnskabelige artikler, og uddannelsen er i høj grad casebaseret samt genereret på de involverede forskningsmiljøers egen og ny viden. Dette stiller krav til den studerende om at være kritisk og i stand til at vurdere indholdet af hver enkelt videnskabelig publikation. Derudover giver uddannelsen den studerende viden om og erfaring med flere forskningsmetoder og modeller igennem eksperimentelle forløb i kurserne. De erhvervede ekspertiser anvendes og testes i det afsluttende kandidatspeciale, der består af praktiske, 15

21 virkelighedsnære og selvstyrede eksperimenter. (ansøgning s. 7) Uddannelsen kombinerer særdeles stærke enkeltdiscipliner inden for kemi, biologi og sundhed, hvor der på Københavns Universitet udføres meget stærk forskning. Den ovenstående målsætning stiller usædvanligt høje krav til de studerendes progression og kombination af viden inden for en række discipliner, herunder specielt miljøkemi, økotoksikologi, humantoksikologi og miljøepidemiologi. Netop gennem de obligatoriske kurser etableres dette grundlag for den elitære kandidatuddannelse i den nødvendige bredde. De obligatoriske kurser er i uddannelsen placeret således, at hvor der er behov for kombination af fagdiscipliner, ligger kurserne i samme blok. Der udarbejdes projektopgaver på tværs af de to obligatoriske kurser i samme blok. Et fælles projekt sikrer nuanceret undervisning og god vidensdeling mellem kurserne. Undervisningen er tilrettelagt som små eksklusive hold, hvilket giver mulighed for at inkludere intensive eksperimentelle forløb over 2-3 dages varighed. På denne måde sikres et højt læringsudbytte samt træning i tilrettelæggelse af realistiske eksperimenter, hvormed forsknings- og undersøgelsesmetoder læres i praksis i tillæg til den teoretiske tilgang. Den endelige faglige profil bestemmes af den videre faglige progression og specialisering, som foregår gennem valgfrie studieaktiviteter hen mod det eksperimentelt orienterede kandidatspeciale. (bilag 1) Opsummering Kursusbeskrivelserne (bilag 28-33) indeholder angivelse af learning outcomes og udspecificerede knowledge, skills og competences for hvert kursus. Studieordningen (bilag 1) angiver uddannelsens overordnede kompetenceprofil i forhold til viden, færdigheder og kompetencer. Se under kriterium 9. Interaktion mellem forskning og praksis Hvis det vurderes at være relevant: Hvordan vil undervisningen og de studerendes forventede viden, færdigheder og kompetencer basere sig på interaktion mellem forskning og praksis? Se ovenfor. Hvis ikke det vurderes at være relevant: Hvorfor? Ikke angivet. Sagsbehandlers vurdering Via universitetets redegørelse og de vedlagte CV er med publikationslister for uddannelsens undervisere vurderes det sandsynliggjort, at uddannelsens undervisning vil være forskningsbaseret. Underviserne forsker inden for områder med relevans for uddannelsen, og flere er forskere med adskillige års erfaring. Det vurderes sandsynliggjort, at uddannelsen sikrer de studerende viden om videnskabelig teori og erfaring med videnskabelige metoder, samt at de studerende vil opnå almene og fagspecifikke kompetencer og kvalifikationer. Der er indlagt tværfaglige projekter to steder i løbet af uddannelsen med det 16

22 formål at integrere de to fagområder; miljøkemi og sundhed. Mindre eksperimentelle forløb og små holdstørrelser er en del af organiseringen af uddannelsen i forhold til de studerendes læring. Uddannelsen søger om godkendelse som eliteuddannelse. Universitetet har ikke eksplicit givet oplysninger om en eventuel interaktion mellem forskning og praksis. Dog nævnes muligheden for at inddrage eksperter fra praksis i visse dele af undervisningen. På baggrund af ovennævnte vurderes kriterium 3 samlet set at være opfyldt tilfredsstillende. Kriterium 4: Uddannelsen er baseret på et aktivt forskningsmiljø Dokumentation Hvor stor en andel af uddannelsens tilrettelæggere og undervisere er fastansat videnskabeligt personale (VIP), der forsker inden for uddannelsens centrale fagområder? Uddannelsens centrale fagområder er tilrettelagt og varetages af fastansat videnskabeligt personale (VIP). Alle kurser har fastansatte VIP som kursusledere, tilrettelæggere og centrale kursusundervisere (ansøgning s. 7) Opsummering Sammenholdt viser kursusbeskrivelserne (bilag 28-33) og de vedlagte CV er med publikationslister (bilag 10-27), at uddannelsens undervisere forsker aktivt inden områder med relevans for uddannelsen. Forskerne er publiceringsaktive både nationalt og internationalt og deltager i internationale forskningsaktiviteter. Der er for de fleste kursers vedkommende tilknyttet flere undervisere til det enkelte kursus. Ligeledes er der for halvdelen af kurserne angivet flere institutter/fakulteter og eksterne partnere som bidragende til kurset. Kursusbeskrivelserne (bilag 28-33) viser også, at hvert kursus har en ansvarlig fastansat VIP. Under kriterium 5 er indsat en liste over de centrale undervisere på uddannelsen. Listen indeholder 18 personer. I alt 14 er VIP og 4 er DVIP. Ud af de 14 VIP er - 2 ansat på KU LIFE - 2 ansat på KU SUND - 4 ansat på KU NAT - 5 ansat på KU FARMA - 1 ansat på DTU Ud af de 4 DVIP er - 1 ansat på Rigshospitalet - 3 ansat ved NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø). De 4 DVIP er forsknings- og publiceringsaktive. Høringssvar fra universitetet den 10. oktober 2008 Vi gør opmærksom på, at hverken antallet af undervisere tilknyttet uddannelsen eller antallet af kurser, som et fakultet er hovedansvarlig for, afspejler det omfang af undervisning, som de enkelte fakulteter varetager. Undervisningsbelastningen (målt i timer) for de involverede undervisere er såle- 17

23 des ikke en fast størrelse, men kan variere fra underviser til underviser. Nogle kurser trækker desuden på undervisere fra flere fakulteter; eksempelvis er underviserne fra KU LIFE også inddraget i undervisningen på Toxicology and Ecotoxicology, som udbydes af KU FARMA. KU LIFE varetager samlet set lige så meget undervisning som de øvrige fakulteter på Miljøkemi og Sundhed. Vi gør yderligere opmærksom på, at 3 af underviserne er fra KU LIFE (Hans Chr. Bruun Hansen, Carsten S. Jacobsen og Peter E. Holm) (høringssvar s. 2) Hvordan forventer institutionen at sikre en nødvendig forskningsbasering på de kurser, hvor undervisningen ikke varetages af fastansat videnskabeligt personale (VIP)? Alle kurser tilrettelægges og varetages som nævnt ovenfor primært af fastansat VIP, hvorved der sikres en tæt kobling med institutionernes kerneforskning. Derudover er store dele af den samlede undervisning casebaseret, og pensum bygger på udvalgte lærebøger og i høj grad originale og sidste nye videnskabelige artikler. Angivelse af undervisere for hvert enkelt kursus fremgår af kursusbeskrivelserne (ansøgning s. 7) Hvis der er tale om et nyt satsningsområde Hvilken strategi og hvilke konkrete handlingsplaner, tegner satsningen? Universitetet har ikke angivet, om den nye uddannelse med dens kombination af miljøkemi og sundhed er at betragte som et nyt satsningsområde. Høringssvar fra universitetet den 10. oktober 2008 Ideen om etablering af en ny tværfakultær elitekandidatuddannelse i Miljøkemi og Sundhed blev til i forbindelse med fusionsdrøftelserne mellem Københavns Universitet, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole og Det Farmaceutiske Universitet i 2006, og initiativet fremgår bl.a. af notatet Det ny Københavns Universitet Nye muligheder i Health and Life Science-klyngen. Det daværende rådgivende organ Fællesrådet for Miljøkemi støttede det foreslåede initiativ og arbejdede efterfølgende videre med ideen i samarbejde med studienævn, studieledere og de faglige baglande. (høringssvar s. 2-3) Hvordan forventes dette at understøtte den ansøgte uddannelse? Se ovenfor. Sagsbehandlers vurdering Det vurderes sandsynliggjort, at uddannelsen er tilrettelagt af og vil blive varetaget af forskere, der er forsknings- og publiceringsaktive nationalt og internationalt inden for uddannelsens faglige områder. Listen over undervisere viser et klart flertal af VIP, og hvert kursus har en VIP som ansvarlig. De involverede DVIP er også forsknings- og publiceringsaktive. Tilsammen dækker de involverede forskere begge udannelsens faglige områder; miljøkemi og sundhed. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkning: 18

24 Uddannelsen forankres på KU LIFE. Det bemærkes at kun 2 ud af 13 undervisere fra KU er tilknyttet KU LIFE, mens en større andel er fra KU NAT (4 undervisere) eller KU FARMA (5 undervisere). Universitetet har ikke angivet, om den nye uddannelse med dens kombination af miljøkemi og sundhed er at betragte som et nyt satsningsområde. Såfremt det er et nyt satsningsområde, skal universitetet redegøre for strategi og handlingsplan for satsningsområdet. På baggrund af ovennævnte vurderes kriterium 4 samlet set at være opfyldt tilfredsstillende. Kriterium 5: Kvaliteten og styrken af det bagvedliggende forskningsmiljø Dokumentation Hvori består kvaliteten af forskningsmiljøet bag uddannelsen? Opsummering De vedlagte CV er med publikationslister (bilag 10-27), viser at uddannelsens tilrettelæggere og undervisere forsker aktivt inden for relevante områder for uddannelsen, såvel nationalt som internationalt. Se også nedenfor. Hvilket omfang har det internationale forskningssamarbejde ved institutionen med relevans for uddannelsen? Gruppen af fastansatte VIP bagved uddannelsen består af både erfarne og yngre forskere. De involverede undervisere på uddannelsen indgår alle i aktive internationalt anerkendte forskningsmiljøer. Som det fremgår af nedenstående skema har flere været inviterede key-note speakers ved internationale forskningskonferencer og/eller har deltaget i tilrettelæggelsen af internationale konferencer (i gennemsnit 4 pr. VIP). Derudover har alle 18 involverede forskere igennem de sidste 5 år leveret artikler til internationale anerkendte tidsskrifter inden for uddannelsens fagområder, og flere er editorer og reviewere ved anerkendte tidsskrifter. I gennemsnit er gruppen af fastansatte VIP reviewere ved 11 internationale tidsskrifter, hvilket fremgår af nedenstående skema Det fremgår endvidere, at nogle af de involverede forskere, som vil indgå i planlægningen af uddannelsen og/eller direkte i undervisningen, er i den absolutte internationale topklasse. Disse forskere er ledere af store internationale forskningsprogrammer og har nutidige meget høje publiceringsrater, hvilket giver et gennemsnit på 35 for de sidste 5 år og et gennemsnitligt H-indeks 3 på 19 for gruppen af forskere bag uddannelsen. (ansøgning s. 8) Skema 1: Indikatorer for forskningskvalitet, formidling og internationalt samarbejde angivet for de centrale undervisere i uddannelsen Navn Key-note speaker ved int. konferencer Reviewer ved internationale tidsskrifter Arrangør/chairman af konference eller symposium Totale publikationer (sidste 5 år) H- Indeks Anna-Maria Andersson

25 Steffen Loft Jens Peter Bonde Gunnar D. Nielsen Per Aksel Clausen Bent Halling-Sørensen Kristine A. Krogh Erland Björklund Bjarne Styrishave Søren N. Nielsen Merete Bilde Ole John Nielsen Matthew Johnson Peder Wolkoff Anders Baun Hans Christian B. Hansen Carsten S. Jacobsen Peter E. Holm Gennemsnit Københavns Universitet er efter opgørelse af d. 11. august 2008 ranket som det bedste universitet i Norden, nummer 8 i Europa og nummer 45 på verdensplan ud af mere end 1000 universiteter. Opgørelsen, der bl.a. er offentliggjort i Ingeniøren er foretaget af den kinesiske Academic Ranging of World Universities, Shanghai Jiao Tong, der bedømmer efter antal videnskabelige artikler, citationer og modtagne nobelpriser. Det imponerende resultat for KU skyldes især LIFE, NAT og SUND, der alle bidrager til den nye kandidatuddannelse i Miljøkemi og Sundhed. (ansøgning s. 9) Se også ovenfor. Opsummering Under kriterium 5 er indsat en liste over de centrale undervisere på uddannelsen. Listen indeholder 18 personer. I alt 14 er VIP og 4 er DVIP. Ud af de 14 VIP er - 2 ansat på KU LIFE - 2 ansat på KU SUND - 4 ansat på KU NAT - 5 ansat på KU FARMA - 1 ansat på DTU Ud af de 4 DVIP er - 1 ansat på Rigshospitalet 20

26 - 3 ansat ved NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø). De 4 DVIP er forsknings- og publiceringsaktive. Af de ovennævnte er i alt 7 professorer og 4 lektorer. (bilag 10-27) Høringssvar fra universitetet den 10. oktober 2008 Se under kriterium 4. Hvordan forventes uddannelsen at indgå i det internationale forskningssamarbejde ved institutionen? Specielt i forbindelse med arbejdet med kandidatspecialet forventes den studerende at indgå i det aktive forskningsmiljø bag uddannelsen, og ethvert kandidatspeciale har som mål at kunne resultere i en international, sekundært dansk, forskningspublikation. Under kandidatspecialet bliver den studerende en del af det pågældende institut, som kandidatspecialet udarbejdes ved, og deltager i interne som såvel eksterne aktiviteter. (ansøgning s. 10) Hvis der er tale om et nyt satsningsområde Hvilken strategi og hvilke konkrete handlingsplaner, tegner satsningen? Universitetet har ikke angivet, om den nye uddannelse med dens kombination af miljøkemi og sundhed er at betragte som et nyt satsningsområde. Høringssvar fra universitetet den 10. oktober 2008 Se under kriterium 4. Hvordan forventes dette at understøtte den ansøgte uddannelse? Se ovenfor. Sagsbehandlers vurdering Det vurderes sandsynliggjort, at det bagvedliggende forskningsmiljø er af høj kvalitet. Det udgøres af forskere, der er forsknings- og publiceringsaktive nationalt og internationalt inden for uddannelsens faglige områder. Tilsammen dækker de involverede forskere begge udannelsens faglige områder; miljøkemi og sundhed. Flere er forskere med adskillige års erfaring. På baggrund af høringssvaret finder akkrediteringspanelet anledning til at slette følgende bemærkning: Uddannelsen forankres på KU LIFE. Det bemærkes at kun 2 ud af 13 undervisere fra KU er tilknyttet KU LIFE, mens en større andel er fra KU NAT (4 undervisere) eller KU FARMA (5 undervisere). Universitetet har ikke angivet, om den nye uddannelse med dens kombination af miljøkemi og sundhed er at betragte som et nyt satsningsområde. Såfremt det er et nyt satsningsområde, skal universitetet redegøre for strategi og handlingsplan for satsningsområdet. På baggrund af ovennævnte vurderes kriterium 5 samlet set at være opfyldt tilfredsstillende. 21

27 22

28 Kriteriesøjle III: Uddannelsesdybden (uddannelsens organisering og tilrettelæggelse) Kriterium 6: Uddannelsesstruktur Dokumentation Hvordan er uddannelsen struktureret? Herunder: - Hvilke moduler og fagelementer består uddannelsen af? - Hvad er deres indhold og ECTS-vægt? - Hvordan er de placeret på uddannelsen? (bilag 1) Følgende kurser er obligatoriske på uddannelsen: - Toxicology and Ecotoxicology (FARMA) 7,5 ECTS - Environmental Epidemiology (SUND) 7,5 ECTS - Air Pollution and Health (NAT) 7,5 ECTS - Aquatic Environmental Chemistry (FARMA) 7,5 ECTS - Environmental Biogeochemistry (LIFE) 7,5 ECTS - Environmental and Human Health - Risk Assessment of Chemicals (DTU) 7,5 ECTS Uddannelsen afsluttes med et kandidatspeciale til 45 ECTS. Der skal indgå eksperimentelt arbejde i kandidatspecialet. De obligatoriske kurser (45 ECTS) samt kandidatspeciale (45 ECTS) udgør de konstituerende fagelementer på uddannelsen. Der er 30 ECTS til valgfrie kurser og andre studieaktiviteter. Der kan indgå kandidatpraktik i uddannelsen. Kandidatpraktik indebærer deltagelse i 2-dages workshop, 9 ugers praktik i kandidatlignende stilling med relevant fagligt indhold samt aflevering af kandidatpraktikrapport. Kandidatpraktikken vægter 15 ECTS og kan afvikles inden for en blok. Kandidatpraktikken beskrives nærmere i studieordningernes fælles del Den studerende skal efter 1. semester aflevere en individuel studieplan for hele uddannelsen, som skal godkendes af Styregruppen for Miljøkemi og Sundhed. Studieplanen skal sikre, at den studerende tager 23

ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt ACE Denmark -

ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt ACE Denmark - ACE Denmark - Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Sendt pr. e-mail: rektor@adm.aau.dk aau@aau.dk Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt Kandidatuddannelsen i idræt godkendes

Læs mere

Aarhus Universitet. Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr. e-mail rektor@au.dk au@au.dk

Aarhus Universitet. Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr. e-mail rektor@au.dk au@au.dk ACE Denmark Aarhus Universitet Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Sendt pr. e-mail rektor@au.dk au@au.dk Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i teknologibaseret forretningsudvikling Kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Vedr. anmodning om ny bacheloruddannelse med den ansøgte titel/betegnelse: Bachelor (BSc) i global business informatik

Vedr. anmodning om ny bacheloruddannelse med den ansøgte titel/betegnelse: Bachelor (BSc) i global business informatik Universitets- og Bygningsstyrelsen Bredgade 43 1260 København K Sendt pr. e-mail: mrr@ubst.dk ubst@ubst.dk Indstilling om titel, takstindplacering, adgangskrav, normeret studietid og maksimumrammer for

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt

Læs mere

Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i Europas religiøse rødder (fællesuddannelse)

Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i Europas religiøse rødder (fællesuddannelse) ACE Denmark Københavns Universitet Att. Rektor Ralf Hemmingsen Sendt pr. e-mail rektor@adm.ku.dk ku@ku.dk Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i Europas religiøse rødder (fællesuddannelse)

Læs mere

Dansk titel Cand.scient. i biologi. Engelsk titel Master of Science in Biology. Adgangskrav Bacheloruddannelse i biologi

Dansk titel Cand.scient. i biologi. Engelsk titel Master of Science in Biology. Adgangskrav Bacheloruddannelse i biologi Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i biologi ved Aalborg Univesitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i husdyrvidenskab ved Københavns Universitet

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i husdyrvidenskab ved Københavns Universitet Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i husdyrvidenskab ved Københavns Universitet Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning,

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten og en uddybende sagsbehandlingsrapport.

Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten og en uddybende sagsbehandlingsrapport. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i katastrofehåndtering ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i it ved IT-Universitetet

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i it ved IT-Universitetet Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i it ved IT-Universitetet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens afgørelse

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i vindenergi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i vindenergi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i vindenergi ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Ministeren for uddannelse og forskning har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af et

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten

Læs mere

Akkrediteringsrapport. Ny kandidatuddannelse i it-didaktisk design

Akkrediteringsrapport. Ny kandidatuddannelse i it-didaktisk design Akkrediteringsrapport Ny kandidatuddannelse i it-didaktisk design Uddannelsen omhandler it s betydning for læring. Den studerende vil opnå viden om didaktiske teorier og viden om, hvordan man opbygger

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i biologi ved Aalborg Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i biologi ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i biologi ved Aalborg Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser Bilag 1. Tjekliste for udvikling af nye uddannelser inkl. skabeloner Formål Denne procedure beskriver, hvorledes

Læs mere

Godkendelsesbrev. Syddansk Universitet. Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelsesbrev. Syddansk Universitet.   Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Syddansk Universitet E-mail: sdu@sdu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets (SDU)

Læs mere

Foreløbig godkendelse af Kandidatuddannelse i medicinsk bioinformatik

Foreløbig godkendelse af Kandidatuddannelse i medicinsk bioinformatik Syddansk Sdu@sdu.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse 10. december 2013 Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk s ansøgning

Læs mere

Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser

Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser Bilag 1. Tjekliste for udvikling af nye uddannelser inkl. skabeloner Formål Denne procedure

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- &

Læs mere

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i folkesundhedsvidenskab ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse og procesforbedring ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse og procesforbedring ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse og procesforbedring ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATURVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der danner

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i fødevareteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i fødevareteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i fødevareteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse Aarhus Universitet au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU) ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

Afgørelsesbrev. Aalborg Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Afgørelsesbrev. Aalborg Universitet Godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev Aalborg Universitet aau@aau.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aalborg Universitets (AAU) ansøgning om

Læs mere

Kandidatuddannelsen Hvis hovedvægten i det samlede 5-årige uddannelsesforløb ligger på det samfundsvidenskabelige hovedområde:

Kandidatuddannelsen Hvis hovedvægten i det samlede 5-årige uddannelsesforløb ligger på det samfundsvidenskabelige hovedområde: Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i globale studier ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af kandidatuddannelsen

Læs mere

Dansk titel Master i projektledelse. Engelsk titel Master in Project Management

Dansk titel Master i projektledelse. Engelsk titel Master in Project Management Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Dansk titel Cand.scient. i jordbrug, natur og miljø. Engelsk titel Master of Science in Agro-environmental Management

Dansk titel Cand.scient. i jordbrug, natur og miljø. Engelsk titel Master of Science in Agro-environmental Management Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrug, natur og miljø ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i bæredygtig it-udvikling ved Aalborg Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i bæredygtig it-udvikling ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i bæredygtig it-udvikling ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AU s ansøgning om godkendelse af

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt humanistisk-teknologisk basisstudium ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt humanistisk-teknologisk basisstudium ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt humanistisk-teknologisk basisstudium ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Begrundelse for afslag Uddannelsens samfundsmæssige relevans Uddannelsen

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der

Læs mere

Bekendtgørelse om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser

Bekendtgørelse om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser BEK nr 1402 af 14/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Universitets-

Læs mere

Afgørelse om foreløbig godkendelse

Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af kandidatuddannelsen

Læs mere

Dansk titel Master i afdelingsbaseret hospitalsmanagement. Engelsk titel Master of Hospital Ward Management

Dansk titel Master i afdelingsbaseret hospitalsmanagement. Engelsk titel Master of Hospital Ward Management Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i afdelingsbaseret hospitalsmanagement ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt

Læs mere

Vejledning om akkreditering og godkendelse af eksisterende universitetsuddannelser

Vejledning om akkreditering og godkendelse af eksisterende universitetsuddannelser Vejledning om akkreditering og godkendelse Forord... 3 Del 1... 8 Kriterium 1 Behov for uddannelsen... 8 Kriterium 2 Dimittendernes arbejdsmarkedssituation... 9 Kriterium 3 Uddannelsen er forskningsbaseret...10

Læs mere

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Roskilde Universitetscenter Rektor Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende kombinationskandidatuddannelse i filosofi og videnskabsteori

Læs mere

Rammevejledning vedr. akkreditering og godkendelse af nye og eksisterende universitetsuddannelser

Rammevejledning vedr. akkreditering og godkendelse af nye og eksisterende universitetsuddannelser Rammevejledning vedr. akkreditering og godkendelse af nye og eksisterende universitetsuddannelser 1. udgave, december 2009 ACE Denmark Akkrediteringsinstitutionen 1. udgave, december 2009 Bemærk: Rammevejledningen

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelsen i musik- og lyddesign ved Aalborg Universitet

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelsen i musik- og lyddesign ved Aalborg Universitet Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelsen i musik- og lyddesign ved Aalborg Universitet Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning,

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse CBS cbs@cbs.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af CBS ansøgning om godkendelse af ny uddannelse, truffet følgende udkast

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Aalborg Universitet E-mail: aau@aau.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AAU s ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af masteruddannelsen i ledelse ved Aarhus Universitet

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af masteruddannelsen i ledelse ved Aarhus Universitet Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af masteruddannelsen i ledelse ved Aarhus Universitet Begrundelse for afslag Uddannelsens samfundsmæssige relevans Universitetet har ikke sandsynliggjort,

Læs mere

Afgørelse. Copenhagen Business School Godkendelse af ny uddannelse

Afgørelse. Copenhagen Business School   Godkendelse af ny uddannelse Afgørelse Copenhagen Business School E-mail: cbs@cbs.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Copenhagen Business Schools (herefter:

Læs mere

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen. Sendt pr. e-mail: rektor@adm.ku.dk ku@ku.dk

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen. Sendt pr. e-mail: rektor@adm.ku.dk ku@ku.dk Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Sendt pr. e-mail: rektor@adm.ku.dk ku@ku.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny samfundsvidenskabelig kandidatuddannelse i international

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i evaluering af læring, undervisning og uddannelse ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i evaluering af læring, undervisning og uddannelse ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i evaluering af læring, undervisning og uddannelse ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering

Læs mere

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt pr.

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt pr. Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher Sendt pr. email: ku@ku.dk rektor@adm.ku.dk petb@adm.ku.dk Program for universiteternes møde med panelet Hermed fremsendes det endelige program

Læs mere

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK Akkrediteringsrapport 2014 TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet

Læs mere

Akkrediteringsrapport TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET

Akkrediteringsrapport TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Akkrediteringsrapport 2014 TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i Applied Cultural Analysis ved Københavns Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i Applied Cultural Analysis ved Københavns Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i Applied Cultural Analysis ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i teologi.

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i teologi. Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i teologi. Akkrediteringsrådet

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i kognition og kommunikation ved Københavns Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i kognition og kommunikation ved Københavns Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i kognition og kommunikation ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM AKKREDITERING OG GODKENDELSE AF NYE UNIVERSITETSUDDANNELSER FRISTERNE FOR AT ANSØGE OM AKKREDITERING OG GODKENDELSE AF NYE

VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM AKKREDITERING OG GODKENDELSE AF NYE UNIVERSITETSUDDANNELSER FRISTERNE FOR AT ANSØGE OM AKKREDITERING OG GODKENDELSE AF NYE VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM AKKREDITERING OG GODKENDELSE AF NYE UNIVERSITETSUDDANNELSER FRISTERNE FOR AT ANSØGE OM AKKREDITERING OG GODKENDELSE AF NYE UNIVERSITETSUDDANNELSER FINDES PÅ WWW.ACEDENMARK.DK

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Juli 2015-1 - Dokumentation i forbindelse med nøgletal, der anvendes i kriterium II Videngrundlag og IV

Læs mere

Akkrediteringsrådet har den 28. juni 2011 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold.

Akkrediteringsrådet har den 28. juni 2011 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold. Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne J. Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk mj@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i matematik Bacheloruddannelsen

Læs mere

Aarhus Universitet Att.: Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr.

Aarhus Universitet Att.: Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr. Aarhus Universitet Att.: Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Sendt pr. e-mail: rektor@au.dk au@au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i fysik Akkrediteringsrådet Bacheloruddannelsen

Læs mere

Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Iben Westergaard Rasmussen. Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk

Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Iben Westergaard Rasmussen. Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Iben Westergaard Rasmussen Sendt pr. e-mail: au@au.dk iwr@adm.au.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i medicinalkemi Kandidatuddannelsen

Læs mere

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering:

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering: ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af nyt udbud

Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Afgørelsesbrev Syddansk Universitet sdu@sdu.dk Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets (SDU) ansøgning

Læs mere

- Det er problematisk, at den studerende ikke med valg af alle kombinationsfag

- Det er problematisk, at den studerende ikke med valg af alle kombinationsfag Roskilde Universitetscenter Rektor Sendt pr. e-mail til: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kombinationskandidatuddannelse i fysik og andet fag Kombinationskandidatuddannelse

Læs mere

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i engelsk

Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i engelsk Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Sendt pr. e-mail: ku@ku.dk rektor@adm.ku.dk Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i engelsk Kandidatuddannelsen i engelsk godkendes

Læs mere

Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen. Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk

Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen. Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Bachelor- og kandidatuddannelse i matematik, Aarhus Universitet Kandidatuddannelse i statistik, Aarhus Universitet

Bachelor- og kandidatuddannelse i matematik, Aarhus Universitet Kandidatuddannelse i statistik, Aarhus Universitet Bachelor- og kandidatuddannelse i matematik, Aarhus Universitet Kandidatuddannelse i statistik, Aarhus Universitet Turnusakkreditering 2011-1 Turnusakkreditering, 2011-1 Publikationen er udgivet elektronisk

Læs mere

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk Akkreditering og godkendelse af ny bacheloruddannelse i energiteknologi Bacheloruddannelsen

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Århus Købmandsskole Att.: Uddannelsesleder Gert Simonsen Sendt pr. e-mail: gs@aabc.dk eak@aabc.dk Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser,

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i statistik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i statistik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i statistik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der

Læs mere

Ingeniørhøjskolen i København Att.: Per Jensen. Sendt pr. e-mail plj@ihk.dk

Ingeniørhøjskolen i København Att.: Per Jensen. Sendt pr. e-mail plj@ihk.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Ingeniørhøjskolen i København Att.: Per Jensen Sendt pr. e-mail plj@ihk.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør

Læs mere

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Roskilde Universitetscenter Rektor Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende kombinationskandidatuddannelse i kultur- og sprogmødestudier

Læs mere

Aarhus Universitet Nordre Ringgade Århus C. Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen

Aarhus Universitet Nordre Ringgade Århus C. Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Aarhus Universitet Nordre Ringgade 1 8000 Århus C Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt Akkrediteringsrådet

Læs mere

Dansk titel Bachelor (BA) i oplevelsesteknologi. Engelsk titel Bachelor of Arts (BA) in Arts and Science. Adgangskrav

Dansk titel Bachelor (BA) i oplevelsesteknologi. Engelsk titel Bachelor of Arts (BA) in Arts and Science. Adgangskrav Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i Oplevelsesteknologi ved Aalborg Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- &

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelse i Centralasien- og Afghanistanstudier ved Københavns Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelse i Centralasien- og Afghanistanstudier ved Københavns Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelse i Centralasien- og Afghanistanstudier ved Københavns Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

IT-Universitetet Rektor Mads Tofte. Sendt pr. e-mail: rektor@itu.dk itu@itu.dk

IT-Universitetet Rektor Mads Tofte. Sendt pr. e-mail: rektor@itu.dk itu@itu.dk IT-Universitetet Rektor Mads Tofte Sendt pr. e-mail: rektor@itu.dk itu@itu.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i softwareudvikling- og teknologi (Software

Læs mere

Denne studieordning træder i kraft den 1. september 2013 og finder anvendelse i forhold til studerende, som optages fra og med dette tidspunkt.

Denne studieordning træder i kraft den 1. september 2013 og finder anvendelse i forhold til studerende, som optages fra og med dette tidspunkt. 2013-studieordning for den sundhedsfaglige kandidatuddannelse ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Skolen for Human Sundhed og Medicin Denne studieordning træder i kraft den

Læs mere

Et nyt kvalitetssikringssystem for nye og eksisterende uddannelser skal tilgodese tre meget forskellige hensyn:

Et nyt kvalitetssikringssystem for nye og eksisterende uddannelser skal tilgodese tre meget forskellige hensyn: AC - Sekretariatet Den 12. august 2010 BBA Forslag til nyt kvalitetssikringssystem Akkrediteringssystemet blev indført med virkning fra 2007. I sin korte levetid har det danske akkrediteringssystem allerede

Læs mere

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kommunikation, København.

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kommunikation, København. Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk, rektor@aau.dk, plj@adm.aau.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse

Læs mere

Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup. Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk

Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup. Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-538/GRZ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i medicin og teknologi.

Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i medicin og teknologi. Danmarks Tekniske Universitet Rektor Lars Pallesen Lene Kyhse Bisgaard Sendt pr. e-mail: dtu@dtu.dk rektor@adm.dtu.dk lkb@adm.dtu.dk. Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i medicin

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser,

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1)

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) UDKAST Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet Forord: I medfør af lov 367 af 25. maj 2013 om universiteter (Universitetsloven) med

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i statistik September 2010 (Revideret med virkning 1. sep. 2013)

Studieordning for kandidatuddannelsen i statistik September 2010 (Revideret med virkning 1. sep. 2013) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSIT ET Studieordning for kandidatuddannelsen i statistik September 2010 (Revideret med virkning 1. sep. 2013) De overordnede bestemmelser, der

Læs mere

Der fremsendes hermed nyt godkendelsesbrev i medfør af ændret notation af titel, jf. afgørelsen fra UBST.

Der fremsendes hermed nyt godkendelsesbrev i medfør af ændret notation af titel, jf. afgørelsen fra UBST. Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Sendt pr. e-mail: rektor@adm.aau.dk aau@aau.dk Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i bæredygtig bioteknologi Der fremsendes hermed nyt godkendelsesbrev

Læs mere

- Det er problematisk, at der hverken er blevet udbudt Astrofysik på bacheloruddannelsen

- Det er problematisk, at der hverken er blevet udbudt Astrofysik på bacheloruddannelsen Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Sendt pr. e-mail: rektor@adm.aau.dk aau@aau.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i fysik Kandidatuddannelsen i fysik

Læs mere

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING på Syddansk Universitet GRAFISK DESIGN: PRINT & SIGN, SDU 1 Kandidatuddannelse i Folkesundhedsvidenskab med specialisering

Læs mere

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet. Afgørelse om godkendelse af nyt udbud

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet.   Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU)

Læs mere