Til din første teoritime får du en del praktiske informationer, og du kan stille spørgsmål om emner, som du ønsker afklaret.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til din første teoritime får du en del praktiske informationer, og du kan stille spørgsmål om emner, som du ønsker afklaret."

Transkript

1 Teoriundervisning Til din første teoritime får du en del praktiske informationer, og du kan stille spørgsmål om emner, som du ønsker afklaret. Før du kan komme til køreprøve, skal du ifølge loven gennemgå den obligatoriske undervisning som indeholder: Min 29 teorilektioner Min 16 lektioner i skolevogn 4 lektioner på manøvrebane 4 lektioner på køreteknisk anlæg En lektion har en varighed på minimum 45 minutter. Du har teori en gang om ugen, hvor du som elev får masser af muligheder for at deltage aktivt i undervisningen. Når du har været 3 gange til teori, skal teorien i resten af forløbet øves i bilen i løbet af ugen. Om onsdagen i ulige uger er der evaluerende teoriprøver, som du kan komme til når du har tid og lyst. I teorilokalet kan du også møde andre kørelærere som underviser: Marianne Heimdal, Bent Hedegård, Keld Balle, henrik Nørgaard og Karen Anderson. Kursus i trafikrelateret førstehjælp For at få kørekort er det er et krav at du gennemfører et kursus i trafikrelateret førstehjælp. Kurset bliver afholdt løbende og du må gerne tage det så hurtigt som muligt, gerne inden holdstart. Førstehjælpskurset løber over 7 45 minutter, og kan bestilles hos fof.dk eller kursusbevis.dk Manøvrebane/Kravlegård Dine første køretimer foregår på en manøvrebane (kravlegård). Her lærer du at betjene bilen og indøve nogle grundlæggende manøvrer. På manøvrebanen kører 3 elever hver sin bil. Vi tager os god tid, så du bliver fortrolig med styring, gear, kobling, m.v. Du vil blive instrueret af en kørelærer gennem de forskellige øvelser, hvorefter du selv skal udføre de forskellige øvelser. Naturligvis vil kørelæreren hjælpe dig via radioen. Det betyder, at du er bekendt med at betjene bilen, når du skal ud at køre blandt andre billister. Mere tryg og rolig. Jeg vil så vidt det er muligt, selv stå for undervisningen på manøvrebane. På den måde kan jeg se hvad du er god til og hvad der skal arbejdes med, når du skal køre på vej.

2 Kørelektioner Efter 3 gange med undervisning i teori er du klar til din første kørelektion. Du kommer ud at køre på de offentlige veje i en skolevogn, så du kan få afprøvet dine færdigheder i praksis. Jeg er selvfølgelig med i skolevognen, så alt kan foregå som det skal. Undervisningen bliver selvfølgelig med et smil på læben, for der vil komme en masse sjove situationer indtil du har lært at køre bil. Målet med køreundervisningen er at du skal blive en sikker og hensynsfuld billist, så du er helt tryg den dag du sidder i bilen med det fulde ansvar. Kørelektioner kan køres uden for din skoletid, så du ikke behøver at få fravær, mens du tager dit kørekort. Skolevognen er en ny Seat Ibiza 1,6 diesel st. En bil som er velegnet som skolevogn, både fordi den er nem at manøvrere, men også fordi den har et godt udsyn. Teoriprøve Efter gennemført teoriundervisning og med mindst 14 kørelektioner i bagagen er du klar til at aflægge en teoriprøve. Du vil gennem hele forløbet blive testet jævnligt i teoriprøver og når du er nede på et minimum af fejl, er du klar til at gå op og bestå første gang. Du kan også følge de andre hold på køreskolen, hvis du har brug for at repeteret nogle bestemte emner. Desuden har du jævnligt eller efter behov mulighed for at tage evaluerende prøver. Køreteknisk anlæg/glatbane Inden du kan komme til køreprøve, skal du på køreteknisk anlæg (glatbane). Her skal du gennemføre nogle øvelser i køreteknik; først på tør vej og efterfølgende på glat vej. Her er tale om øvelser, der kan være dig til stor hjælp, når du fremover skal køre i egen bil. Du kan på køreteknisk anlæg godt forberede dig på at få et par gode snurreture. Som f.eks. denne øvelse!

3 Inden køreprøven Før køreprøven vil den motersagkyndige til din køreprøve teste din viden om bilen. Derfor skal du kunne dette UDENAD Ansvar for køretøjet Ejeren af bilen har ansvaret for, at bilen er i lovlig stand dvs forsikring, grøn ejerafgidt og syn. Føreren af bilen har ansvaret for, at bilen er i forsvarlig stand dvs, at følgende er iorden: Styretøj, bremser, lygter og reflekser, horn, ruder, spejle, dæk, støddæmpere og evt. påhængstilkobling. Styretøjet Dette skal fungere let, sikkert og hurtigt. På nyere biler må der ikke være ratslør dvs, at hjulene starks skal følge rattets bevægelse. Ratsslør kontrolleres med startet motor, hvis bilen har servostyring. Der må ikke være mislyde eller modstand i rattet. Bremser Driftbremsen (fodbremsen) være sikker, hurtig og virksom ved alle hastigheder. Skal virke på alle 4 hjul. Pedalen må højst kunne trædes ca halvvejs ned, forskelligt alt efter bilfabrikat. Pedalen skal være hård og fast når den er nedtrådt må ikke synke. Pedal skal være ru på overfladen. Der er 2 uafhængige bremsekredse. En kreds er et rør med væske der trykker på bremserne. Væsketryk er det samme som hydraulisk. Nødbremsen Er en del af 2 kreds bremsesystemet. Går den ene kreds i stykker, virker den anden stadig, men kun som nødbremse. Parkeringsbremsen (håndbremsen) Fungerer ved kabeltræk. Skal virke på 2 hjul. Skal blive stående når man trækker den. Må ikke kunne trækkes helt i bund. Skal kunne holde bilen på en bakke. Er håndbremsen trukket, lyser der et udråbstegn inde i speedometeret (P ). Bremseforstærker: (vaakumforstærker) Hjælper dig med at bremse når motoren er startet. Den kontrolleres på følgende måde: 1. Motoren stoppes. 2. Bremsepedalen pumpes 5-6 gange (til den virker hård). 3. Hold bremsepedalen nedtrådt. 4. Motoren startes og bremsepedalen skal synke lidt.

4 Fejl i bremser Bremsepedalen kan pludslig trædes længere ned. Kørsel ikke tilladt. Udråbstegnet i speedometeret lyser (P) og håndbremsen er IKKE trukket, kørsel er IKKE tilladt. Lygter, reflekser og horn Som huskeregel for lygter er der 3 punkter at huske på. Antal, farve og lovkrav til synlighed. For nogle lygter, fx. nærlys er der flere end et enkelt lovkrav. Lygter og reflekser skal være rene og hele, og alle lygter skal kunne lyse. Lygter i et lygtepar skal have ens farve og lysstyrke. Foran på bilen Nærlys Lyse hvidt eller gulligt. Lyse assymetriskt til højre. Oplyse vejen mindst 30 meter frem. Fald på 1 cm pr meter = 1%. Må ikke blænde. Fjernlys Lyse hvidt eller gulligt. Oplyse vejen mindst 100 meter frem. Positionslys/parkeringslys Lyse hvidt eller gulligt. Skal kunne ses fra en afstand af mindst 300 meter. Bagpå Bilen Reflekser bag på bilen må ikke være trekantede (kun for påhængskøretøj) Baglygter Lyse rødt. Ses på en afstand af 300 meter. Stoplygter 3 stoplygter, ældre biler kun Lyse rødt. Skal lyse væsentligt kraftigere end baglygter. Nummerpladelygter De skal have hvidt lys, der kan belyse den bagerste nummerplade så den kan ses på en afstand af 20 meter.

5 Blinklygter 6 stk. 2 foran, 2 på siderne og 2 bagpå. Skal lyse gult. Kunne ses tydeligt i sollys. Havariblinket skal kunne tænde alle blinklygter samtidig. Motorrum Der findes en række beholdere, som skal kunne udpeges. Beholder til kølervæske. Symbol på låget er et termometer. Væskestand mellem min. og max. Beholder til sprinklervæske. Symbol på låget er en forrude med sprinkler. Der skal være tilstrækkeligt med sprinklervæske i beholderen. Beholder til bremsevæske. Væskestand mellem min. og max. ER VÆSKESTANDEN VED MIN. SKAL DER NYE BREMSEBELÆGNINGER PÅ. Beholder til servovæske. Beholderen findes ikke i skolevognen, da den er forsynet med elektrisk servostyring. I biler hvor en servobeholder findes, skal væskestanden stå mellem min. og max. Motorolie aflæses på oliepind og skal være mellem min. og max. Motorolie påfyldes i toppen af motorblok. Motoren må ikke være tilsølet af udsivende olie. Motoren må ikke udvikle unødig støj og røg. Udstødningssystemet skal være tæt og sidde fast. Bærende dele Biler er forsynet med fjedre og støddæmpere ved alle 4 hjul. Man kontrollerer en støddæmper ved at stå ved siden af hjulet og presse hårdt og kortvarigt ned på fx. motorhjelmen over hjulet, hvormed bilen synker og hurtigt kommer op i normal stilling Fortsætter bilen med at gynge lidt, er det tegn på at støddæmperen er defekt. Der må ikke komme støj eller mislyde fra fjedre eller støddæmpere. Dæk Der skal som minimum være 1,6 mm mønster på alle dæk. Dæk, fælge og hjullejer skal være hele og ubeskadigede.monteret parvis i korrekt omløbsretning. Man må køre med pigdæk fra 1. november til 15 april. Horn Hornet skal have en konstant og klar tone. Rigtig god køreprøve!

6 Køreprøven Efter bestået teoriprøve har du endnu nogle kørelektioner, inden du kan komme til den praktiske køreprøve. vi finder i fællesskab ud af, hvornår du føler dig klar til den praktiske køreprøve. Du skal naturligvis være så rutineret, at det efter køreprøven er forsvarligt at lade dig køre bil på egen hånd. På dagen for køreprøven, mødes vi en time før selve køreprøven, hvor vi sammen gennemgår bilen og den del af teorien du vil blive overhørt i til selve køreprøven. Til sidst kører vi en lille tur rundt i byen, så du er helt klar til køreprøven. Betaling af prøvegebyr:

Bilens teknik indgår som en fast del i en praktisk køreprøve.

Bilens teknik indgår som en fast del i en praktisk køreprøve. Bilens teknik... Til den praktiske prøve er Du for første gang fører af køretøjet. Som ejer eller fører følger et ansvar for at køretøjet er lovlig / forsvarlig at kører. For at kunne leve op dette ansvar

Læs mere

Tekniske spørgsmål til køreprøven

Tekniske spørgsmål til køreprøven Tekniske spørgsmål til køreprøven Lovens krav til styrtøjet: 1. Rattet skal kunne betjenes let, sikkert og hurtigt fra yderstilling til yderstilling uden mislyde. 2. Rattet skal være selvoprettende, dvs.

Læs mere

Påfyldning af olie. Kontrol af olie

Påfyldning af olie. Kontrol af olie Motorrummet Påfyldning af olie Kontrol af olie Beholder til sprinklervæske Beholder til kølervæske Beholder til bremsevæske Hovedcylinder til bremsen Beholder til servovæske Støddæmper Bremseforstærker

Læs mere

Trafikkens tæthed og art (skoler, stadion, indkøbscenter, sportspladser, mm) Tavle med børn, tavle med ryttere, mange busser, mange parkerede biler

Trafikkens tæthed og art (skoler, stadion, indkøbscenter, sportspladser, mm) Tavle med børn, tavle med ryttere, mange busser, mange parkerede biler Til Teoriprøven VEJENS OMGIVELSER Mange blade på kørebanen Bevoksning / skov skygge på vejen i forbindelse med sne/is Åbne marker ved sne/sand fygning VEJENS UDSTYR ELLER STANDARD Meget smal/bred kørebane

Læs mere

Undervisningsplan for køreuddannelsen til kategori B

Undervisningsplan for køreuddannelsen til kategori B Rigspolitiet Undervisningsplan for køreuddannelsen til kategori B 0-1 Bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til almindelig bil (kategori B) I medfør af 56, stk. 5, 64, stk. 5, og 134a

Læs mere

HJULER s. Kørebog. Personbil. november 2013

HJULER s. Kørebog. Personbil. november 2013 HJULER s Kørebog november 2013 Personbil 1 Det overordnede mål for køreuddannelsen til kat. B Det overordnede mål for køreuddannelsen til kat. B 1. at give dig indsigt i og forståelse for de farer og vanskeligheder,

Læs mere

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 27. november 2012. Bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til lille lastbil 1)

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 27. november 2012. Bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til lille lastbil 1) Lovtidende A 2012 Udgivet den 27. november 2012 25. november 2012. Nr. 1087. Bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til lille lastbil 1) I medfør af 56, stk. 5, 64, stk. 5, og efter bemyndigelse

Læs mere

Rigspolitiet. Undervisningsplan. for køreuddannelsen til kategori D. Version 7.07

Rigspolitiet. Undervisningsplan. for køreuddannelsen til kategori D. Version 7.07 Rigspolitiet Undervisningsplan for køreuddannelsen til kategori D Version 7.07 Bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til stor personbil (kategori D) I medfør af 56, stk. 5, 64, stk. 5,

Læs mere

Rigspolitiet. Undervisningsplan. for køreuddannelsen til kategori C. Version 7.07

Rigspolitiet. Undervisningsplan. for køreuddannelsen til kategori C. Version 7.07 Rigspolitiet Undervisningsplan for køreuddannelsen til kategori C Version 7.07 Bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til lastbil (kategori C) I medfør af 56, stk. 5, 64, stk. 5, og 134a

Læs mere

Når du skal til at tage kørekort, dukker der sikkert en masse spørgsmål op. På denne side finder du svar på de mest typiske.

Når du skal til at tage kørekort, dukker der sikkert en masse spørgsmål op. På denne side finder du svar på de mest typiske. Når du skal til at tage kørekort, dukker der sikkert en masse spørgsmål op. På denne side finder du svar på de mest typiske. Kom godt i gang med dit kørekort Hvad skal du have med? 1. Lægeerklæring med

Læs mere

Knallertuddannelsen for unge under 18 år

Knallertuddannelsen for unge under 18 år Knallertuddannelsen for unge under 18 år Kategori AM (lille knallert) Januar 2013 / 2. udgave Retningslinjer for knallertundervisning og afholdelse af køreprøver KOLOFON Knallertuddannelsen for unge under

Læs mere

Knallertuddannelsen for unge under 18 år

Knallertuddannelsen for unge under 18 år Knallertuddannelsen for unge under 18 år Kategori AM (lille knallert) Januar 2013 / 3. udgave Retningslinjer for knallertundervisning og afholdelse af køreprøver KOLOFON Knallertuddannelsen for unge under

Læs mere

foden på egen pedal for første gang

foden på egen pedal for første gang foden på egen pedal for første gang Nogle af de første store skridt ud i livet foregår på to hjul Næsten alle danskere har en cykel. Vores flade land og korte afstande betyder, at vi cykler mere end de

Læs mere

KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte

KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte A B C D E F Risiko og konsekvens Side 4 Knallertens udstyr Side 12 Køreteknik Side 15 Placering, orientering og tegngivning Side 18 Kryds og rundkørsler Side 21 Andre trafikanter

Læs mere

Rigspolitiet. Undervisningsplan. for køreuddannelsen til kategori B/E. Version 7.07

Rigspolitiet. Undervisningsplan. for køreuddannelsen til kategori B/E. Version 7.07 Rigspolitiet Undervisningsplan for køreuddannelsen til kategori B/E Version 7.07 PÅHÆNGSKØRETØJ TIL KATEGORI B 1. PÅHÆNGSKØRETØJETS INDRETNING, UDSTYR OG DOKUMENTER MV.... 1-3 1.1 Styreapparatet.... 1-4

Læs mere

Marlene Rishøj Kjær og Jette Ravn Håndbog for erfarne bilister

Marlene Rishøj Kjær og Jette Ravn Håndbog for erfarne bilister Marlene Rishøj Kjær og Jette Ravn Håndbog for erfarne bilister Håndbog for erfarne bilister 3 Indledning I de seneste år har der været en del debat om ældre bilister, og myten om den trafikfarlige mand

Læs mere

DBA Bilers købsguide vejen til et godt køb

DBA Bilers købsguide vejen til et godt køb Klik for at gå til emne Før du køber brugt bil Gule eller hvide plader Tjekliste Nysynet eller ej? Godt dækket ind Forsikring Finansiering Før du køber brugt bil Det vrimler med brugte biler på nettet.

Læs mere

MOTORCYKLER. Hvad skal du være opmærksom på som køber?

MOTORCYKLER. Hvad skal du være opmærksom på som køber? Klik for at gå til emne... Forberedelse Teknik - det SKAL du tjekke Forsikring Finansiering Generelt - bl.a. tjekliste Slutseddel BilBasens købsguide til køb af en brugt motorcykel Det er lige så stor

Læs mere

Lektionsplan. Kategori B (alm. bil u/3500 kg) Elevnavn. Postnr./By. Adresse. E-mail. Tlf. Slutdato. Startdato. Kørelærer: Kørelærer: Kørelærer:

Lektionsplan. Kategori B (alm. bil u/3500 kg) Elevnavn. Postnr./By. Adresse. E-mail. Tlf. Slutdato. Startdato. Kørelærer: Kørelærer: Kørelærer: Lektionsplan Kategori B (alm. bil u/3500 kg) Kildemarksvej 37 4700 Næstved 28 117 117 ens lektionsplan ens lektionsplan navn Adresse Tlf Startdato Postnr./By E-mail Slutdato : Mikael Kastrup Hansen Kalbyrisvej

Læs mere

Fornyelse af kørekortet

Fornyelse af kørekortet Fornyelse af kørekortet 7 1 Fornyelse af kørekortet Man skal huske at forny sit kørekort, hvis man vil fortsætte med at køre bil. Der er desværre flere kvinder end mænd, der ikke fornyer deres kørekort,

Læs mere

Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.dk

Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.dk -1- Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og gearvælger

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

TRAILERGUIDE DEN STORE. Hvordan vælger du den rette trailer - og hvordan får du og din hest størst glæde af traileren? ALT OM TRAILERKØRSEL

TRAILERGUIDE DEN STORE. Hvordan vælger du den rette trailer - og hvordan får du og din hest størst glæde af traileren? ALT OM TRAILERKØRSEL ALT OM TRAILERKØRSEL DEN STORE TRAILERGUIDE Hvordan vælger du den rette trailer - og hvordan får du og din hest størst glæde af traileren? Hvilke regler gælder? Få eksperternes tips til trailer læsning

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Kan du huske, hvordan vi har talt om at hvis du har et ønske / et behov, så er opfyldelsen her allerede!

Kan du huske, hvordan vi har talt om at hvis du har et ønske / et behov, så er opfyldelsen her allerede! Dag 6: Sådan finder du dine muligheder I dag skal vi tale om dine muligheder. Kan du huske, hvordan vi har talt om at hvis du har et ønske / et behov, så er opfyldelsen her allerede! I dag skal du finde

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere