Skatteministeriet J. nr Udkast

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skatteministeriet J. nr Udkast"

Transkript

1 Skatteministeriet J. nr Udkast Forslag til Lov om ændring af tonnageskatteloven og sømandsbeskatningsloven (Udvidelse af tonnageskatteordningen med en række specialskibe) 1 I tonnageskatteloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 965 af 19. september 2011, som ændret ved 1 i lov nr. 539 af 6. juni 2007 og 12 i lov nr. 924 af 18. september 2012, foretages følgende ændringer: 1. I 8, stk. 1, nr. 1, indsættes som 2. pkt.: Det gælder dog ikke i det omfang, skibet udfører aktiviteter med vagttjeneste til søs i tilknytning til virksomhed omfattet af 1. pkt.. 2. I 8, stk. 1, nr. 3, udgår, vindmølleparker og, nedlægning af rørledninger på havbunden. 3. I 8, stk. 1, nr. 3, indsættes som 2. og 3. pkt.: Dette gælder dog ikke i det omfang, skibet udfører aktiviteter med bygning og reparation af vindmølleparker til søs eller nedlægning af rørledninger eller kabler på havbunden. Tilsvarende gælder 1. pkt. ikke i det omfang, skibet udfører aktiviteter til søs med vagttjeneste eller supplyopgaver i tilknytning til virksomhed omfattet af 1. eller 2. pkt. 4. I 8, stk. 1, nr. 6, 2. pkt., indsættes efter bugser- og bjærgningsaktiviteter : eller ishåndteringsaktiviteter. 5. I 8, stk. 1, nr. 11, indsættes som 2. pkt.: Dette gælder dog ikke i tilfælde, hvor et skib midlertidigt anvendes til husning af medarbejdere, reservedele eller værkstedsfaciliteter i forbindelse med offshore-arbejder.

2 - 2-2 I sømandsbeskatningsloven, jf. lov nr. 386 af 27. maj 2005, som ændret bl.a. ved 12 i lov nr. 343 af 18. april 2007 og senest ved 2 i lov nr. 622 af 14. juni 2011, foretages følgende ændring: 1. 5 a, stk. 1, ophæves. Stk. 2 bliver herefter stk Efter 5 a indsættes: 5 b. 5 finder uanset tonnageskattelovens bestemmelser ikke anvendelse ved arbejde om bord på skibe omfattet af tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 3, 2. pkt., der udfører aktiviteter med bygning og reparation af vindmølleparker til søs eller nedlægning af rørledninger, skibe omfattet af tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 3, 3. pkt., der udfører aktiviteter til søs med vagttjeneste eller erhvervsmæssig befordring af passagerer eller gods mellem installationer til søs, skibe omfattet af tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 6, 2. pkt., der udfører ishåndteringsaktiviteter, samt skibe omfattet af tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 11, 2. pkt. Stk. 1. Tidspunktet for lovens ikrafttræden fastsættes af skatteministeren. Stk. 2. Loven har virkning fra og med indkomståret

3 - 3 - Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lovforslagets formål og baggrund 3. Lovforslagets enkelte elementer 3.1. Udvidelse af tonnageskatteordningen med en række aktiviteter Gældende ret EU s retningslinjer for statsstøtte til søtransportsektoren Tonnageskatteordningen Lovforslaget 3.2. DIS-ordningen Gældende ret Lovforslaget 4. Økonomiske konsekvenser for det offentlige 5. Administrative konsekvenser for det offentlige 6. Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet 7. Administrative konsekvenser for erhvervslivet 8. Administrative konsekvenser for borgerne 9. Miljømæssige konsekvenser 10. Forholdet til EU-retten 11. Hørte myndigheder og organisationer m.v. 12. Sammenfattende skema 1. Indledning Regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti har i juni 2014 indgået Aftale om en vækstpakke indeholdende en række initiativer rettet mod bedre regulering, styrket virksomhedsservice, forskning og udvikling samt bedre erhvervsbeskatning m.v. De enkelte dele af aftalen er indgået med tilslutning fra forskellige partier. Nærværende lovforslag vedrører styrkede rammevilkår for Det Blå Danmark. Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti er enige om at gennemføre dette initiativ. Aftaleparterne ønsker at fastholde og udvikle Det Blå Danmark. Det er derfor vigtigt at skabe gode og fremtidssikrede rammevilkår for den danske offshore-sektor. Derfor vil aftaleparterne udvide tonnageskatteordningen, så en række specialskibe også omfattes af ordningen. Det skal tiltrække disse fartøjer til Danmark og sikre investeringer og arbejdspladser.

4 - 4 - Det fremgår af Aftale om en vækstpakke, at de styrkede rammevilkår skal implementeres ved en justering af tonnageskattereglerne i regi af forligskredsen for Aftale om at fremme flere skibe under Dannebrog fra 2007 (Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti), således at en række specialskibe omfattes af tonnageskatteordningen. 2. Lovforslagets formål og baggrund Baggrunden for aftalen om styrkede rammevilkår er, at regeringen den 12. december 2012 offentliggjorde Vækstplan for Det Blå Danmark. Planen indeholder en række initiativer, der skal bidrage til at sikre, at Det Blå Danmark også fremadrettet skaber vækst og beskæftigelse og udnytter mulighederne i den grønne omstilling. Visionerne bag vækstplanen er, at Danmark skal være Europas maritime centrum, at grønne løsninger er fremtiden for Det Blå Danmark, og at væksten i den maritime sektor skal understøttes af stærke danske kompetencer. Vækstplanen er udarbejdet på baggrund af anbefalingerne fra Vækstteamet for Det Blå Danmark og med bidrag fra en bred kreds af interessenter fra den maritime branche. I Vækstplan for Det Blå Danmark konkluderes det, at det er vigtigt, at rammebetingelserne for skibsfarten følger udviklingen på søfartsområdet. I den forbindelse slår vækstplanen fast, at der er behov for fleksibilitet for rederierne, så de lettere kan tilpasse deres virksomhed til nye vækstmuligheder og konjunkturændringer. Vækstplanen konkluderer også, at der er et stort vækstpotentiale for danske maritime virksomheder og gode muligheder for dansk beskæftigelse på f.eks. specialskibe. Det foreslås på den baggrund at ændre tonnageskatteloven, så en række aktiviteter bliver omfattet af tonnageskatteordningen. Der er tale om aktiviteter, der typisk udføres af følgende specialskibe: 1. Vagt-, supply- og konstruktionsfartøjer. 2. Ishåndteringsfartøjer. 3. Vindmøllefartøjer. 4. ASV er (Accomodation and Support Vessels). Udvidelsen foreslås for at skabe bedre konkurrencevilkår for den danske søfart på det globale marked. Tonnageskatteordningen har karakter af statsstøtte til den maritime sektor, og ordningen er derfor udformet inden for rammerne af EU s maritime statsstøtteretningslinjer. Da lovforslaget således indebærer en ændring af en bestående statsstøtteordning, skal ændringen godkendes af Europa-Kommissionen, inden den kan træde i kraft.

5 - 5 - Det indgår ikke i Aftale om en vækstpakke, at der ved siden af udvidelsen af tonnageskatteordningen skal ske en tilsvarende udvidelse af sømandsbeskatningsordningen (også kaldet DIS-ordningen ). Forslaget udvider således ikke rederiernes muligheder for at aflønne ansatte søfolk med en skattefri nettohyre. 3. Lovforslagets enkelte elementer 3.1. Udvidelse af tonnageskatteordningen med en række aktiviteter Gældende ret EU s retningslinjer for statsstøtte til søtransportsektoren Statsstøtte, som fordrejer eller truer med at fordreje konkurrencevilkårene ved at begunstige visse virksomheder eller produktioner, er som udgangspunkt ikke forenelig med EU-retten, hvis det påvirker samhandelen mellem medlemsstaterne. Statsstøtteordninger til visse erhvervsgrene kan dog efter omstændighederne godkendes, hvis de er i Unionens interesse. Europa-Kommissionen har udfærdiget retningslinjer for, hvorledes medlemsstaterne kan etablere særlige, begunstigende skatteregler for det maritime erhverv, jf. EF-retningslinjer for statsstøtte til søtransporten (97/C 205/5) og EU-retningslinjer for statsstøtte til søtransportsektoren (2004/C 13/03). Den danske tonnageskatteordning og sømandsbeskatningsordning (DIS-ordningen) udgør statsstøtte i den nævnte betydning og er udformet inden for EU s retningslinjer. Retningslinjerne fastlægger de overordnede rammer for statsstøtte til søtransport, men ikke mere detaljerede krav til udformningen af de nationale ordninger. Der eksisterer dermed et råderum for medlemsstaterne til at fastlægge de nærmere detaljer i deres regelsæt, så længe de overordnede retningslinjer overholdes. Den nærmere afgrænsning af begrebet søtransport, som retningslinjerne omfatter, findes i forordning (EØF) nr. 4055/86 (1) og (EØF) nr. 3577/92. I disse forordninger er søtransport defineret som befordring af passagerer og gods med skib mellem en havn i en medlemsstat og en havn eller et off-shore anlæg i en anden medlemsstat. Europa-Kommissionen har i retningslinjerne fra 2004 (2004/C 13/03) tilkendegivet, at Kommissionen kan acceptere, at bugsering på havet af skibe, olieplatforme osv. falder ind under definitionen af søtransport, jf. punkt 3.1. i retningslinjerne.

6 - 6 - EU s konkurrencekommissær tilkendegav i maj 2013 over for Danmark, at en udvidelse af tonnageskatteordningen til at omfatte specialskibe ud fra en umiddelbar og foreløbig vurdering kan omfattes af retningslinjerne. Siden 2009 har Kommissionen godkendt en række medlemsstaters udvidelser af tonnageskatteordninger med visse specialskibe på baggrund af en analog fortolkning af retningslinjerne. Disse afgørelser bidrager til afgrænsningen af begrebet søtransport og dermed til at fastlægge rækkevidden af nationale tonnageskatteordninger. For eksempel har Kommissionen i sag C (2010) 6094 godkendt en udvidelse af den hollandske tonnageskatteordning med kabellægnings-, rørlægnings-, undersøgelses- og kranskibe. Kommissionen konkluderede, at de pågældende skibe havde et betydeligt antal kendetegn til fælles med skibe, der udfører søtransport, herunder at skibenes aktiviteter forudsætter kvalificerede søfolk med tilsvarende professionelle kompetencer, og at søfolkene alle var underlagt de samme arbejdsretlige regler. Kommissionen bemærkede videre, at skibene, som ordningen blev udvidet med, var egnede til søfart og underlagt de samme operationelle og sikkerhedsmæssige krav, som skibe der anvendes til søtransport. Endelig fandt Kommissionen, at der var en risiko for, at skibene ville blive flaget ud af EU, ligesom det gør sig gældende for skibe, der anvendes til søtransport. Kommissionen har i sag C34/07 ligeledes godkendt en udvidelse af den polske tonnageskatteordning med bugseringsfartøjer under forudsætning af, at mindst 50 pct. af de bugseringsaktiviteter, der faktisk udføres i et givent år, udgør søtransport Tonnageskatteordningen Efter gældende regler kan et rederi under visse betingelser vælge at lade indkomsten ved rederivirksomheden beskatte efter tonnageskatteordningen i stedet for efter de almindelige regler om beskatning af selskabsindkomst. Tonnageskatten er en fast skat, som rederierne betaler på grundlag af den nettotonnage, de disponerer over. Den tonnageskattepligtige indkomst, der er en skematisk beregnet indkomst med udgangspunkt i rederiets disponible nettotonnage, opgøres således ikke efter de almindelige regler som forskellen mellem skattepligtige indtægter og fradragsberettigede udgifter. Tonnageskatten opkræves i stedet uafhængigt af rederiets faktiske driftsresultat, og den skal derfor også betales i de år, hvor rederidriften måtte give underskud. Indkomst vedrørende aktivitet, der ikke kvalificerer til tonnagebeskatning, beskattes efter de almindelige selskabsskatteretlige regler. Det betyder, at rederierne både kan have indkomst, der beskattes efter tonnageskattereglerne, og indkomst, der beskattes efter de almindelige selskabsskatteretlige regler. Den indkomst, der kan vælges beskattet efter tonnageskatteloven, er indkomst vedrørende

7 - 7 - søtransport af passagerer eller gods mellem forskellige destinationer, hvor transporten foregår med skibe, som enten er ejet eller lejet af rederiet. Ved en ændring af tonnageskatteloven i 2005 blev det under visse betingelser muligt at anvende tonnageskatteordningen på indkomst fra bugseringsaktivitet m.v., idet retningslinjerne fra 2004 (2004/C 13/03) åbnede mulighed herfor, jf. afsnit ovenfor. Det er en betingelse for at anvende ordningen, at skibene har en bruttotonnage på 20 ton eller mere, og at skibene strategisk og forretningsmæssigt drives fra Danmark. En række flydende indretninger anses ikke for at være skibe og kan derfor ikke omfattes af ordningen. Det gælder blandt andet flydende olieproduktions-, oplagrings- og udskibningsanlæg. Ligeledes er pramme og lægtere ikke omfattet af tonnageskatteordningen, medmindre de er lastbærende og har en størrelse over bruttoton. Tilsvarende er en række aktiviteter udelukket fra tonnagebeskatning, uanset at de skibe, der udfører aktiviteterne, ved anden anvendelse ville kunne benyttes til tonnagebeskattet virksomhed. Det gælder for eksempel følgende aktiviteter: Forundersøgelser, efterforskning eller udvinding af kulbrinter eller andre naturforekomster. Dog kan egentlig transportvirksomhed i tilknytning hertil omfattes (f.eks. forsyningssejlads eller transport af olie m.v.). Fiskeri og forarbejdningsvirksomhed. Bygning og reparation af havne, moler, broer, olieinstallationer, vindmølleparker eller andre havanlæg, nedlægning af rørledninger, opmudring, stenfiskeri, sandsugning eller lignende. Dykkervirksomhed. Lodsning, når skibene anvendes i og omkring havne. Bugsering m.v., dog med visse undtagelser. Passagersejlads i eller omkring havneløb m.v. Uddannelsesaktiviteter, sociale og pædagogiske aktiviteter m.v. Museumsaktiviteter og skibsbevaring. Sports-, udflugts- og fritidsformål, herunder repræsentative formål. Anvendelse af permanent opankrede skibe uanset formål. Visse specialskibe har blandede aktiviteter, hvoraf nogle allerede kan omfattes af tonnageskatteordningen efter de gældende regler, og hvoraf andre er specifikt undtaget, jf. ovenstående. Hvis et rederi vælger at anvende tonnageskatteordningen, og et skib har blandede aktiviteter, finder ordningen anvendelse på indkomst fra de aktiviteter, der kan omfattes af ordningen.

8 - 8 - Hvis der udføres aktiviteter, der falder uden for ordningen, bliver indkomsten herfra undergivet beskatning efter de almindelige regler. Aktiviteter, der udføres af vagt- og supplyfartøjer, kan efter omstændighederne omfattes af de gældende regler i tonnageskatteloven. Vagtskibe kan således omfattes af tonnageskatteordningen, såfremt aktiviteten udføres ved offshore virksomhed, eller hvis aktiviteten udføres ved en destination til søs, det vil sige ved en installation, en konstruktion eller lignende offshore-anlæg. Det beror dog på en konkret vurdering, om de pågældende aktiviteter kan omfattes. Egentlig forsyningssejlads med personer eller materiel fra havn til installationer på kontinentalsoklen eller omvendt kan efter omstændighederne omfattes af tonnageskatteordningen. Aktiviteter med bygning og reparation af vindmølleparker og andre konstruktionsopgaver i form af nedlægning af rørledninger eller kabler på havbunden er som ovenfor nævnt undtaget efter tonnageskatteloven. I det omfang et vindmøllefartøj eller et rørlægnings- eller kabellægningsfartøj forestår transport af passagerer eller gods, vil indkomsten fra denne transportaktivitet efter omstændighederne kunne omfattes af tonnageskatteordningen efter de gældende regler. Aktivitet, der består i bugsering, er som udgangspunkt undtaget fra tonnageskattelovens anvendelsesområde. Der gælder dog den undtagelse, at bugseringsaktiviteter til søs kan omfattes af ordningen, hvis de finder sted i mindst 50 pct. af den tid, skibet er i drift i løbet af et indkomstår. Det er alene den del af aktiviteterne, der udgør reel bugsering, som kan omfattes af ordningen. Aktiviteter, der udføres af ishåndteringsfartøjer, kan efter omstændighederne omfattes af tonnageskatteordningen, når aktiviteterne kan kvalificeres som bugsering. Det er i den forbindelse en betingelse, at skibet udfører bugseringsopgaver i mindst 50 pct. af den tid, skibet i løbet af et indkomstår er i drift. Hvis denne betingelse er opfyldt, kan tonnageskatteordningen herefter anvendes på den del af indkomsten, som stammer fra udførelsen af bugseringsopgaver. Hvis skibet udfører andre opgaver end bugsering, vil indkomsten herfra omvendt være undergivet almindelig selskabsbeskatning. Egentlig isbrydning, uden at der samtidig er et element af bugsering, kan dog ikke omfattes af tonnageskatteordningen efter gældende regler. ASV er (Accomodation and Support Vessels) udfører som udgangspunkt ikke transport af personer eller gods til søs og er derfor ikke omfattet af tonnageskatteordningen i den nuværende udformning. ASV er, der også ofte omtales som hotelskibe, anvendes i forbindelse med omfattende offshore-arbejder, som de understøtter gennem husning af håndværkere, materiel og værkstedsfaciliteter.

9 Lovforslaget På baggrund af Aftale om en vækstpakke foreslås det at udvide tonnageskatteordningen med en række aktiviteter, der typisk udføres af specialskibe. Fælles for de pågældende specialfartøjer er, at deres hovedaktiviteter typisk er undtaget fra tonnageskatteordningen i den nuværende udformning. Det er desuden et fællestræk, at specialfartøjerne typisk udfører blandede aktiviteter, hvoraf nogle allerede i dag kan omfattes af ordningen, mens andre ikke kan. Forslaget indebærer, at de omhandlende aktiviteter, der typisk ikke er omfattet af begrebet søtransport i den gældende tonnageskattelov, bliver sidestillet med søtransport og derfor kan omfattes af tonnageskatteordningen. Forslaget ændrer ikke på den grundlæggende betingelse om, at tonnageskatteordningen anvendes på egentlig søtransport, der defineres som befordring af passagerer eller gods med skib mellem to havne eller mellem en havn og et offshore-anlæg. Der henvises til afsnit ovenfor. For så vidt angår aktiviteter med ishåndtering foreslås det, at udvidelsen af tonnageskatteordningen skal være betinget af, at de skibe, der udfører aktiviteten, er registreret i en stat, der er medlem af EU eller EØS. Betingelsen afspejler, at der allerede gælder en sådan betingelse for bugseringsaktiviteter, som visse ishåndteringsaktiviteter hidtil har været henført under, jf. afsnit ovenfor. Forslaget ændrer ikke på de grundlæggende regler om opgørelsen af den tonnageskattepligtige indkomst, ligesom det ikke ændrer på, at denne indkomst beskattes med den til enhver tid gældende selskabsskattesats (24,5 pct. i indkomståret 2014, 23,5 pct. i indkomståret 2015 og 22 pct. i indkomståret 2016 og efterfølgende indkomstår). Forslaget indebærer en ændring af en bestående statsstøtteordning. Ændringen skal derfor godkendes af Europa-Kommissionen, inden loven kan træde i kraft DIS-ordningen Gældende ret Sømandsbeskatningsordningen (DIS-ordningen) er ligesom tonnageskatteordningen en statsstøtteordning til fordel for søfartssektoren, der er udformet i overensstemmelse med EU s maritime statsstøtteretningslinjer. Statsstøtten gives på den måde, at rederierne kan udbetale en skattefri nettohyre til de søfolk, der er omfattet af ordningen (nettolønsordning). Den sparede skat tilfalder rederierne i form af en lavere lønudgift. Det er en betingelse for at anvende DIS-ordningen, at søfolkene arbejder om bord på et skib,

10 der opfylder betingelserne for at anvende DIS-ordningen, dvs. at skibet er et dansk skib, der er registreret i Dansk Internationalt Skibsregister, og som anvendes til formål, der vil kunne omfattes af tonnageskatteordningen. Et dansk skib er i sømandsbeskatningsloven defineret som et skib, som er registreret med hjemsted her i landet med en bruttotonnage på 20 ton eller derover, og som udelukkende anvendes til erhvervsmæssig befordring af passagerer eller gods, som bugser- og bjærgningsfartøj eller som kabellægningsfartøj. Et skib, der har aktiviteter med bygning og reparation af vindmølleparker, opfylder derfor ikke betingelsen for at være et dansk skib, og DIS-ordningen finder som konsekvens heraf ikke anvendelse på søfolk, der arbejder på disse skibe. Tilsvarende finder DIS-ordningen ikke anvendelse ved arbejde om bord på ASV er (Accomodation and Support Vessels), ishåndteringsfartøjer, vagtskibe eller skibe, der udfører aktiviteter med nedlægning af rørledninger på havbunden. Søfolk, der arbejder om bord på skibe, der anvendes til supplyopgaver til søs, dvs. udelukkende til erhvervsmæssig befordring af passagerer eller gods, kan efter gældende regler anvende DIS-ordningen, hvis skibet anvendes til transport mellem havne eller mellem en havn og en offshore-installation. Søfolk, der arbejder om bord på skibe, der transporterer personer eller gods mellem forskellige installationer til søs, kan efter gældende regler ikke anvende DIS-ordningen, da sådanne skibe efter gældende regler ikke omfattes af tonnageskatteordningen. Søfolk, der arbejder om bord på kabellægningsskibe, der opfylder betingelserne i sømandsbeskatningsloven, kan efter gældende regler allerede anvende DIS-ordningen, selvom tonnageskatteordningen efter gældende regler ikke finder anvendelse på kabellægningsskibe Lovforslaget Det indgår ikke i Aftale om en vækstpakke, at der ved siden af udvidelsen af tonnageskatteordningen skal ske en tilsvarende udvidelse af sømandsbeskatningsordningen (DIS-ordningen). Med forslaget præciseres det, at udvidelsen af tonnageskatteordningen ikke medfører nogen ændring i anvendelsesområdet for DIS-ordningen. Søfolk, som arbejder om bord på skibe med de aktiviteter, som tonnageskatteordningen foreslås udvidet med, vil således ikke som følge af lovforslaget blive omfattet af DIS-ordningen. Tilsvarende vil søfolk, der arbejder om bord på skibe, der efter gældende regler opfylder betingelserne for at anvende DIS-ordningen, fortsat kunne anvende DIS-ordningen. 4. Økonomiske konsekvenser for det offentlige Med forslaget udvides den gunstige tonnageskatteordning med en række specialskibe,

11 herunder vagt-, supply- og konstruktionsfartøjer. Der er tale om specialskibe, som vurderes i dag kun i begrænset omfang at være underlagt dansk beskatning, bl.a. fordi disse skibe typisk er skattemæssigt hjemmehørende i de lande, der kan tilbyde den mest fordelagtige beskatning. På denne baggrund vurderes det med usikkerhed, at udvidelsen af tonnageskatteordningen med de foreslåede specialskibe vil medføre et ikke nævneværdigt mindreprovenu. Tilsvarende vurderes det, at skatteudgiften forbundet med tonnageskatteordningen kun øges marginalt som følge af den foreslåede udvidelse af ordningen. 5. Administrative konsekvenser for det offentlige Lovforslaget skønnes at medføre løbende administrative omkostninger til 2½ årsværk. 6. Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet Med lovforslaget udvides en begunstigende skatteordning, idet en række specialskibe får mulighed for at anvende tonnageskatteordningen. Forslaget vil dermed styrke erhvervets konkurrenceevne på et marked, der er præget af hård international konkurrence og stor mobilitet. 7. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Lovforslaget vil blive sendt i høring i Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) 8. Administrative konsekvenser for borgerne Lovforslaget har ikke administrative konsekvenser for borgerne. 9. Miljømæssige konsekvenser Lovforslaget har ikke miljømæssige konsekvenser. 10. Forholdet til EU-retten Ved lovforslaget foretages der ændringer i en bestående statsstøtteordning. Sådanne ændringer skal efter EU-reglerne godkendes af Europa-Kommissionen, inden de kan iværksættes. Regeringen vil derfor notificere de foreslåede lovændringer i forbindelse med fremsættelsen af forslaget. 11. Hørte myndigheder og organisationer m.v. Advokatsamfundet, AE Rådet, AmCham Denmark, ATP, Bilfærgernes Rederiforening, CEPOS, Cevea, Danish Maritime, Danmarks Rederiforening, Danmarks Skibskreditfond, Danmarks Vindmølleforening, Dansk Byggeri, Dansk Energi, Dansk Erhverv, Danske Advokater, Danske Havne, DI, DVCA, Erhvervsstyrelsen- Team Effektiv Regulering, FSR danske revisorer, Foreningen til Søfartens Fremme, Horesta, KL, Kraka, Offshoreenergy.dk, Olie Gas Danmark, Nordsøfonden, Offshoreenergy.dk, Olie Gas Danmark, Rederiforeningen af 2010, SRF- Skattefaglig Forening, Vindmølleindustrien.

12 Sammenfattende skema Samlet vurdering af konsekvenser af lovforslaget Økonomiske konsekvenser for det offentlige Administrative konsekvenser for det offentlige Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet Administrative konsekvenser for erhvervslivet Administrative konsekvenser for borgerne Miljømæssige konsekvenser Forholdet til EU-retten Positive konsekvenser/ mindre udgifter Udvidelsen af tonnageskatteordningen vil styrke erhvervets konkurrenceevne over for udlandet. Ingen. Ingen. Negative konsekvenser/merudgifter Udvidelsen af tonnageskatteordningen vurderes at medføre et ikke nævneværdigt mindreprovenu. Lovforslaget skønnes at medføre løbende administrative omkostninger til 2½ årsværk. Ingen. Ingen. Ved lovforslaget foretages der ændringer i en bestående statsstøtteordning. Regeringen vil derfor notificere de foreslåede ændringer til Europa-Kommissionen i forbindelse med fremsættelsen af lovforslaget.

13 Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser Til 1 Til nr. 1 Den foreslåede bestemmelse i tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 1, 2. pkt., indebærer, at aktivitet med vagttjeneste til søs omfattes af tonnageskatteordningen, når vagttjenesten udføres i tilknytning til virksomhed med forundersøgelse, efterforskning eller udvinding af kulbrinter eller andre naturforekomster. Vagtskibe kan efter gældende regler omfattes af tonnageskatteordningen, hvis aktiviteten udføres ved offshore virksomhed. Det er alene indkomst ved aktivitet med vagttjeneste og ikke indkomst ved forundersøgelse, efterforskning eller udvinding af kulbrinter der med forslaget omfattes af tonnageskatteordningen. Vagtskibe udfører en række aktiviteter, som primært er relateret til offshore-arbejder. Skibene udfører bl.a. sikkerheds- og redningsopgaver samt opgaver inden for miljøbeskyttelse. Til nr. 2 Henvisningen til, at virksomhed med bygning og reparation af vindmølleparker og med nedlægning af rørledninger på havbunden ikke kan omfattes af tonnageskatteordningen, udgår, da sådanne aktiviteter efter forslaget fremover skal kunne indgå i ordningen, jf. lovforslagets 1, nr. 3. Til nr. 3 Den foreslåede bestemmelse i tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 3, 2. pkt., indebærer, at visse aktiviteter med konstruktionsopgaver til søs bliver omfattet af tonnageskatteordningen. Det gælder for det første aktivitet med bygning og reparation af vindmølleparker til søs. Aktiviteten udføres typisk af særlige vindmøllefartøjer. Vindmøllefartøjer er fartøjer, der i forbindelse med bygning og reparation af havvindmøller transporterer bygningsdele (vinger, tårne m.v.) til byggestedet og/eller anvendes til opsætningen eller den efterfølgende vedligeholdelse af vindmøllerne. Efter den gældende bestemmelse i tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 3, er bygning og reparation af blandt andet vindmølleparker undtaget fra tonnageskatteordningen, mens den forudgående transport af passagerer eller gods til en havvindmøllepark efter omstændighederne vil kunne omfattes af ordningen.

14 Forslaget indebærer, at skibe, der har aktiviteter med bygning og reparation af vindmølleparker, kan omfattes af tonnageskatteordningen også for så vidt angår indkomst fra disse aktiviteter. Det foreslås dernæst, at også konstruktionsopgaver i form af aktiviteter med nedlægning af rørledninger og kabler på havbunden bliver omfattet af tonnageskatteordningen. Disse aktiviteter udføres typisk af særlige rørlægnings- og kabellægningsskibe. Efter den gældende bestemmelse i tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 3, er nedlægning af rørledninger på havbunden undtaget fra tonnageskatteordningen, mens den forudgående transport af passagerer eller gods efter omstændighederne vil kunne omfattes af ordningen. Tilsvarende er aktivitet med kabellægning ikke omfattet af tonnageskatteordningen i dens nuværende udformning. Den foreslåede bestemmelse i tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 3, 3. pkt., indebærer, at aktiviteter med vagttjeneste eller supplyopgaver til søs bliver omfattet af tonnageskatteordningen, hvis disse aktiviteter udføres i tilknytning til bygge- og reparationsaktiviteter til søs omfattet af 8, stk. 1, nr. 3, 1. pkt., eller i tilknytning til aktiviteter med bygning og reparation af vindmølleparker eller nedlægning af rørledninger eller kabler på havbunden omfattet af den foreslåede 8, stk. 1, nr. 3, 2. pkt. Vagt- og supplyfartøjer er skibe, der udfører en række aktiviteter, som primært er relateret til offshore-arbejder. Skibene udfører bl.a. transportopgaver, sikkerheds- og redningsopgaver, herunder som såkaldte afviserskibe, der ligger vagt ved f.eks. platforme og adviserer anden trafik om fare, samt opgaver inden for miljøbeskyttelse. De nævnte skibe kan efter de gældende regler omfattes af tonnageskatteordningen, i det omfang de udfører aktiviteter med transport af personer eller gods til søs. I hvilket omfang, skibene i øvrigt kan omfattes af tonnageskatteordningen i den nuværende udformning, er behæftet med en væsentlig usikkerhed. Med forslaget fastslås det, at skibe, der har aktiviteter med vagttjeneste eller med supplyopgaver, fremover kan omfattes af tonnageskatteordningen for samtlige sådanne aktiviteter. Vagtskibe kan efter gældende regler omfattes af tonnageskatteordningen, hvis aktiviteten udføres ved en installation, en konstruktion eller lignende offshore-anlæg. Med forslaget vil aktiviteter med vagttjeneste eller supplyopgaver kunne omfattes af tonnageskatteordningen, også selv om der er tale om transport af personer eller gods mellem forskellige installationer til søs og ikke alene, hvis der er tale om transport af personer eller gods mellem to havne eller mellem en havn og en offshore installation. Hvis et vagt- eller supplyfartøj tillige udfører andre aktiviteter end de nævnte, må det

15 vurderes, om sådanne andre aktiviteter også er omfattet af tonnageskatteloven. Hvis de pågældende aktiviteter ikke er omfattet, beskattes disse aktiviteter efter de almindelige regler om beskatning af selskabsindkomst. Til nr. 4 Den foreslåede ændring af tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 6, 2. pkt., indebærer, at alle former for aktivitet med ishåndtering til søs bliver omfattet af tonnageskatteloven. Aktiviteterne udføres typisk af egentlige ishåndteringsskibe. Ishåndteringsskibe er skibe, der eskorterer eller bugserer skibe gennem isfyldte sejlrender og isfyldt farvand, beskytter f.eks. boreenheder i arktisk farvand mod flydende isbjerge eller foretager egentlig isbrydning. Ishåndteringsskibe kan efter de gældende regler efter omstændighederne omfattes af tonnageskatteordningen, når de udfører opgaver, der kan kvalificeres som bugsering. Det er i den forbindelse en betingelse, at der udføres bugseringsopgaver til søs i mindst 50 pct. af den tid, skibet i løbet af et indkomstår er i drift. Er denne betingelse opfyldt, kan tonnageskatteordningen anvendes på den del af indtægterne, som stammer fra aktiviteter, der kan kvalificeres som bugsering. Den foreslåede udvidelse medfører, at ishåndteringsskibe bliver omfattet af tonnageskatteordningen, for så vidt angår samtlige aktiviteter inden for ishåndtering til søs. Det følger således af forslaget, at ishåndteringsskibe fremover kan omfattes af tonnageskatteordningen ikke blot som i dag for den del af ishåndteringsaktiviteterne, der består i egentlig bugsering, men også for øvrige ishåndteringsopgaver. For bugser-, bjærgnings- og ishåndteringsskibe bibeholdes kravet om, at skibet skal udføre de pågældende aktiviteter i mindst 50 pct. af den tid, skibet i løbet af et indkomstår er i drift. Det skyldes, at EU s maritime statsstøtteretningslinjer fra 2004 (2004/C 13/03) stiller krav herom for bugserfartøjer. Det foreslås, at udvidelsen skal være betinget af, at de pågældende ishåndteringsskibe er registreret i en stat, der er medlem af EU eller EØS. Denne betingelse gælder allerede for andre former for bugseringsaktiviteter. Til nr. 5 Den foreslåede bestemmelse i tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 11, 2. pkt., indebærer, at aktivitet med husning af medarbejdere, reservedele eller værkstedsfaciliteter i forbindelse med offshore-arbejder omfattes af tonnageskatteordningen. Aktiviteterne udføres typisk af såkaldte ASV er (Accomodation and Support Vessels), der ofte også omtales som hotelskibe.

16 ASV er er kendetegnede ved at være en nødvendig del af de omfattende og langvarige offshore-arbejder, de er knyttet til. Skibene kan f.eks. tilknyttes offshore-arbejdet ved såkaldt dynamisk positionering, som er et computerkontrolleret system, der anvendes for automatisk at holde et skibs position og kurs konstant kun ved at anvende propeller. Det betyder, at skibene ikke ligger fast opankrede, men at de følger de mobile offshore-arbejder og udgør en nødvendig del heraf. Skibene udfører ikke egentlig transport af passagerer eller gods til søs, men de er underlagt de samme konkurrencemæssige og tekniske vilkår som traditionelle fartøjer, der anvendes til transport af gods og passagerer til søs. Den foreslåede udvidelse medfører, at de pågældende skibe bliver omfattet af tonnageskatteordningen for så vidt angår deres aktiviteter med midlertidig indkvartering af mandskab, midlertidig opmagasinering af reservedele eller midlertidig brug som værkstedsfaciliteter i forbindelse med offshore-arbejder. Det følger af EU s maritime statsstøtteretningslinjer, at visse aktiviteter vil være udelukkede for disse skibe. F.eks. kan et hotelskib, hvis værelser udlejes til turister, ikke omfattes af tonnageskatteordningen, da virksomhed til varetagelse af fritidsformål er udelukket fra tonnageskatteordningen, jf. tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 10. Til 2 Til nr. 1 Forslaget er en konsekvensændring som følge af lovforslagets 1, nr. 3. Søfolk, der arbejder om bord på kabellægningsskibe, der udelukkende anvendes til erhvervsmæssig befordring af passagerer eller gods, eller udelukkende som bugser- og bjærgningsfartøj eller udelukkende som kabellægningsfartøj, kan efter gældende regler allerede anvende DIS-ordningen, selvom tonnageskatteordningen efter gældende regler ikke finder anvendelse på kabellægningsskibe. For søfolk, der arbejder om bord på kabellægningsskibe inden for EU/EØS, skal skibet desuden opfylde betingelserne i sømandsbeskatningslovens 5 a, stk. 2, for at kunne anvende DIS-ordningen. Med den foreslåede udvidelse af tonnageskatteordningen for kabellægningsskibe er der ikke længere behov for at undtage kabellægningsskibe fra betingelsen i DIS-ordningen om, at skibet skal kunne omfattes af tonnageskatteordningen. Denne undtagelse foreslås derfor ophævet. Til nr. 2 Efter sømandsbeskatningslovens 5 kan søfolk, som erhverver lønindkomst ved arbejde om bord på et dansk skib, der er registreret i Dansk Internationalt Skibsregister, og som anvendes til formål, der vil kunne omfattes af tonnageskatteloven, blive omfattet af DIS-ordningen. Søfolk, der er omfattet af DIS-ordningen, betaler ikke skat af den del af deres indkomst, der kan henføres dertil.

17 Det indgår ikke i Aftale om en vækstpakke, at der samtidig med udvidelsen af tonnageskatteordningen skal gennemføres en tilsvarende udvidelse af DIS-ordningen. Formålet med forslaget til den nye bestemmelse i 5 b er således at sikre, at ansatte om bord på skibe med de aktiviteter, der med forslaget bliver omfattet af tonnageskatteordningen, ikke i større omfang end efter gældende regler får mulighed for at anvende DIS-ordningen. Til 3 Til stk. 1 Ikrafttrædelsestidspunktet for lovens regler fastsættes af skatteministeren. Baggrunden for dette er, at der er tale om en ændring af en eksisterende statsstøtteordning. Sådanne ændringer skal efter EU-reglerne godkendes af Europa-Kommissionen, inden de kan iværksættes. Ændringen notificeres i forbindelse med fremsættelsen af lovforslaget. Valg eller fravalg af tonnageskatteordningen er bindende for rederiet i en periode på 10 år regnet fra påbegyndelsen af det indkomstår, hvor tonnagebeskatning første gang kan vælges. Som konsekvens heraf kan rederier, der har fravalgt tonnageskatteordningen, men som både har transportopgaver, der kan omfattes af ordningen efter de gældende regler, og aktiviteter, der efter den foreslåede udvidelse af reglerne kan omfattes, ikke vælge tonnageskatteordningen før udløbet af rederiets bindingsperiode. Til stk. 2 Det foreslås, at loven har virkning for indkomståret 2016 og senere indkomstår. Hvis EU-Kommissionens godkendelse af ændringen foreligger efter den 1. januar 2016, vil loven få virkning inden ikrafttrædelsen. Det bemærkes i den forbindelse, at ændringen alene er af begunstigende karakter, da der er tale om en udvidelse af den lempelige beskatning efter tonnageskatteloven.

18 Bilag 1 Lovforslaget sammenholdt med gældende lov Gældende formulering Lovforslaget 1 8. Indkomst af følgende former for virksomhed kan ikke omfattes af 6: 1) Forundersøgelse, efterforskning eller udvinding af kulbrinter eller andre naturforekomster ) Bygning og reparation af havne, moler, broer, olieinstallationer, vindmølleparker eller andre havneanlæg, nedlægning af rørledninger på havbunden, opmudring, stenfiskeri, sandsugning eller lignede virksomhed ) Bugsering m.v. Dette gælder dog ikke i tilfælde, hvor skibet udfører bugser- og bjærgningsaktiviteter til søs i mindst 50 I tonnageskatteloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 965 af 19. september 2011, som ændret ved 1 i lov nr. 539 af 6. juni 2007 og 12 i lov nr. 924 af 18. september 2012, foretages følgende ændringer: 1. I 8, stk. 1, nr. 1, indsættes som 2. pkt.: Det gælder dog ikke i det omfang, at skibet udfører aktiviteter med vagttjeneste til søs i tilknytning til virksomhed omfattet af 1. pkt.. 2. I 8, stk. 1, nr. 3, udgår, vindmølleparker og, nedlægning af rørledninger på havbunden. 3. I 8, stk. 1, nr. 3, indsættes som 2. og 3. pkt.: Dette gælder dog ikke i det omfang, at skibet udfører aktiviteter med bygning og reparation af vindmølleparker til søs eller nedlægning af rørledninger eller kabler på havbunden. Tilsvarende gælder 1. pkt. ikke i det omfang, at skibet udfører aktiviteter til søs med vagttjeneste eller supplyopgaver i tilknytning til virksomhed omfattet af 1. eller 2. pkt. 4. I 8, stk. 1, nr. 6, 2. pkt., indsættes efter

19 pct. af den tid, skibet i løbet af et indkomstår er i drift. Det er en betingelse, at skibet er registreret i en stat, der er medlem af EU eller EØS. Ved anvendelsen af 2. pkt. fordeles ventetid forholdsmæssigt mellem den tid, der er medgået til bugser- og bjærgningsaktiviteter til søs, og den tid, der er anvendt til andre aktiviteter. Bugserringsaktiviteter m.v., der udføres i eller omkring havne, eller som består i at bistå fartøjer med egen fremdrift med at lægge til i havn, anses ikke for at være foregået til søs ) Anvendelse af permanent opankrede skibe, uanset formål. bugser- og bjærgningsaktiviteter : eller ishåndteringsaktiviteter 5. I 8, stk. 1, nr. 11, indsættes som 2. pkt.: Dette gælder dog ikke i tilfælde, hvor et skib midlertidigt anvendes til husning af medarbejdere, reservedele eller værkstedsfaciliteter i forbindelse med offshore-arbejder. 2 I sømandsbeskatningsloven, jf. lov nr. 386 af 27. maj 2005, som ændret senest ved 2 i lov nr. 622 af 14. juni 2011, foretages følgende ændring: 5a. 5 finder uanset tonnageskattelovens bestemmelser tilsvarende anvendelse ved arbejde om bord på kabellægningsfartøjer, jf. dog stk. 2. Stk.2. Ved arbejde om bord på kabellægningsfartøj inden for EU/EØS finder 5 udelukkende anvendelse i tilfælde, hvor skibets virksomhed med søtransport af kabeltromler m.v. i løbet af et indkomstår 1. 5a, stk. 1, ophæves. Stk. 2 bliver herefter stk Efter 5 a indsættes: 5 b. 5 finder uanset tonnageskattelovens bestemmelser ikke anvendelse ved arbejde om bord på skibe omfattet af tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 3, 2. pkt.,

20 målt i forhold til tilbagelagte sømil udgør mindst 50 pct. af skibets samlede virksomhed. Sø mil tilbagelagt under kabellægning og opgaver i tilknytning hertil anses ikke som søtransport. Det er en betingelse, at fartøjet har hjemsted i en EUeller EØS-medlemsstat. der udfører aktiviteter med bygning og reparation af vindmølleparker til søs eller nedlægning af rørledninger, skibe omfattet af tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 3, 3. pkt., der udfører aktiviteter til søs med vagttjeneste eller erhvervsmæssig befordring af passagerer eller gods mellem installationer til søs, skibe omfattet af tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 6, 2. pkt., der udfører ishåndteringsaktiviteter, samt skibe omfattet af tonnageskattelovens 8, stk. 1, nr. 11, 2. pkt.

2014/1 LSF 124 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar Fremsat den 28. januar 2015 af skatteministeren (Benny Engelbrecht) Forslag.

2014/1 LSF 124 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar Fremsat den 28. januar 2015 af skatteministeren (Benny Engelbrecht) Forslag. 2014/1 LSF 124 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 14-3199081 Fremsat den 28. januar 2015 af skatteministeren (Benny Engelbrecht) Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tonnageskatteloven og sømandsbeskatningsloven. Lovforslag nr. L 124 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af tonnageskatteloven og sømandsbeskatningsloven. Lovforslag nr. L 124 Folketinget Lovforslag nr. L 124 Folketinget 2014-15 Fremsat den 28. januar 2015 af skatteministeren (Benny Engelbrecht) Forslag til Lov om ændring af tonnageskatteloven og sømandsbeskatningsloven (Udvidelse af tonnageskatteordningen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tonnageskatteloven og sømandsbeskatningsloven. Lovforslag nr. L 16 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af tonnageskatteloven og sømandsbeskatningsloven. Lovforslag nr. L 16 Folketinget Lovforslag nr. L 16 Folketinget 2015-16 Fremsat den 7. oktober 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af tonnageskatteloven og sømandsbeskatningsloven (Udvidelse af tonnageskatteordningen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister Lovforslag nr. L 50 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Overenskomstdækning ved

Læs mere

Høringsudkast. Forslag. til

Høringsudkast. Forslag. til Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Overenskomstdækning ved offshore-aktiviteter på skibe på dansk søterritorium og kontinentalsokkelområde) I lov om Dansk Internationalt

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven, ligningsloven, sømandsbeskatningsloven og tinglysningsafgiftsloven

Skatteministeriet J.nr Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven, ligningsloven, sømandsbeskatningsloven og tinglysningsafgiftsloven Skatteministeriet J.nr. 2017-5221 Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven, ligningsloven, sømandsbeskatningsloven og tinglysningsafgiftsloven (Bedre vilkår for tildeling af medarbejderaktier, udvidelse

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. september 2018 18/05147-2 mjo-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om Dansk Internationalt

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskatning af rederivirksomhed (tonnageskatteloven)

Bekendtgørelse af lov om beskatning af rederivirksomhed (tonnageskatteloven) LBK nr 945 af 06/08/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. april 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 15-1988504 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1886 af 29/12/2015 LOV

Læs mere

Skatteudvalget L 124 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget L 124 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 L 124 Bilag 1 Offentligt 28. januar 2015 J.nr. 14-3199081 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven, ligningsloven, sømandsbeskatningsloven og tinglysningsafgiftsloven

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven, ligningsloven, sømandsbeskatningsloven og tinglysningsafgiftsloven Lovforslag nr. L 174 Folketinget 2017-18 Fremsat den 28. februar 2018 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven, ligningsloven, sømandsbeskatningsloven og tinglysningsafgiftsloven

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt 9. november 2016 J.nr. 16-1566931 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 39 af 12. oktober 2016 (alm.

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven (Nedsættelse af vederlagskravet i skatteordningen for udenlandske forskere og nøglemedarbejdere)

Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven (Nedsættelse af vederlagskravet i skatteordningen for udenlandske forskere og nøglemedarbejdere) Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 248 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 14-3331457 Udkast Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven (Nedsættelse af vederlagskravet i skatteordningen for udenlandske

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven Lovforslag nr. L 195 Folketinget 2016-17 Fremsat den 26. april 2017 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattefrihed for OL- og PL-præmiebonus) 1 I ligningsloven,

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. 2. Udvidelse af den danske tonnageskatteordning, således at der kan tages hensyn til udlejning af salgslokaler.

EUROPA-KOMMISSIONEN. 2. Udvidelse af den danske tonnageskatteordning, således at der kan tages hensyn til udlejning af salgslokaler. EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 01.XII.2004 C (2004) 4516 fin Vedr.: Statsstøtte nr. N 171/2004 Danmark Ændring af den danske tonnageskatteordning, således at der kan tages hensyn til udlejning af salgslokaler

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 131 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 131 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 131 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2017-687 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattefrihed for OL- og PL-præmiebonus) 1 I ligningsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 14-3357630 Udkast 7. oktober 2014

Skatteministeriet J. nr. 14-3357630 Udkast 7. oktober 2014 Skatteministeriet J. nr. 14-3357630 Udkast 7. oktober 2014 Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag og lov om en børne- og ungeydelse

Læs mere

3. udkast. Betænkning

3. udkast. Betænkning Skatteudvalget 2015-16 L 16 Bilag 11 Offentligt Til lovforslag nr. L 16 Folketinget 2015-16 Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. november 2015 3. udkast til Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast

Skatteministeriet J.nr Udkast Skatteministeriet J.nr. 2018-656 Udkast Forslag til Lov om ændring af fusionsskatteloven (Beskatning af løbende indtægter ved grænseoverskridende omstruktureringer) 1 I fusionsskatteloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt)

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) Skatteministeriet J. nr. 14-4348922 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 106 af 23.

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Forhøjelse af fradrag for passage af Storebæltsforbindelsen)

Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Forhøjelse af fradrag for passage af Storebæltsforbindelsen) Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 5 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 15-2660247 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Forhøjelse af fradrag for passage af Storebæltsforbindelsen) 1 I ligningsloven,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven Lovforslag nr. L 63 Folketinget 2014-15 Fremsat den 12. november 2014 af skatteministeren (Benny Engelbrecht) Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven (Nedsættelse af vederlagskravet i skatteordningen

Læs mere

Ann Rask Vang. En retsvidenskabelig analyse af tonnagebeskatning

Ann Rask Vang. En retsvidenskabelig analyse af tonnagebeskatning Ann Rask Vang En retsvidenskabelig analyse af tonnagebeskatning Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2016 Ann Rask Vang En retsvidenskabelig analyse af tonnagebeskatning 1. udgave, 1. oplag 2016 by Jurist-

Læs mere

2015/1 BTL 16 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 16. december Betænkning. over

2015/1 BTL 16 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 16. december Betænkning. over 2015/1 BTL 16 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 16. december 2015 Betænkning over Forslag til lov om ændring af tonnageskatteloven

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat 2015/1 LSF 17 (Gældende) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 15-2263705 Fremsat den 7. oktober 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag

Læs mere

Udskrift af L 218: Forslag til lov om ændring af lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem de

Udskrift af L 218: Forslag til lov om ændring af lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem de L 218: Forslag til lov om ændring af lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem de nordiske lande. (Lempelse af dobbeltbeskatning for danske søfolk på skibe indregistreret i Finland, Island,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Kapitel 2. Den skattepolitiske baggrund Det skattepolitiske formål Skatteudgift... 32

Indholdsfortegnelse. Kapitel 2. Den skattepolitiske baggrund Det skattepolitiske formål Skatteudgift... 32 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indledning... 13 1. Indledning... 13 2. Afhandlingens formål og emne... 14 3. Metodeovervejelser og afhandlingens systematik... 16 3.1. Metode herunder forholdet

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven (Tilretning af ølmoderationsordningen)

Skatteministeriet J.nr Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven (Tilretning af ølmoderationsordningen) Skatteministeriet J.nr. 2018-1924 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven (Tilretning af ølmoderationsordningen) 1 I øl- og vinafgiftsloven jf. lovbekendtgørelse nr. 289 af 23.

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast (3)

Skatteministeriet J.nr Udkast (3) Skatteministeriet J.nr. 2017-2552 Udkast (3) Forslag til Lov om ændring af afskrivningsloven og ligningsloven (Højere skattefradrag for udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed) 1 I afskrivningsloven,

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast (9. juli 2019)

Skatteministeriet J.nr Udkast (9. juli 2019) Skatteministeriet J.nr. 2019-4014 Udkast (9. juli 2019) Forslag til Lov om ændring af sømandsbeskatningsloven, tonnageskatteloven og forskellige andre love (Tilpasning af DIS-ordningen, refusionsordningen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af fusionsskatteloven

Forslag. Lov om ændring af fusionsskatteloven Lovforslag nr. L 207 Folketinget 2017-18 Fremsat den 23. marts 2018 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af fusionsskatteloven (Beskatning af løbende indtægter ved grænseoverskridende

Læs mere

AE er af Skatteministeriet blevet anmodet om at fremkomme med eventuelle bemærkninger til forslaget.

AE er af Skatteministeriet blevet anmodet om at fremkomme med eventuelle bemærkninger til forslaget. 17. september 2001 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: Forslag vedr. tonnageskatteordning Der er fremlagt udkast til lovforslag om en tonnageskatteordning for rederivirksomheder, der

Læs mere

Skatteministeriet J. nr Udkast. 1. I 2, stk. 1, nr. 7, 1. pkt.,indsættesefter vedrører :, jf. dog stk. 4.

Skatteministeriet J. nr Udkast. 1. I 2, stk. 1, nr. 7, 1. pkt.,indsættesefter vedrører :, jf. dog stk. 4. Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 114 Offentligt (02) Skatteministeriet J. nr. 13-0578850 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven Skatteministeriet J. nr. 2011-231-0053 Forslag til Lov om ændring af tobaksafgiftsloven (Regulering af pakkerstørrelser på cigaretter) 1 I lov tobaksafgifter (tobaksafgiftsloven), jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder)

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) UDKAST 17.11.2014 Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) 1 I lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 587 af 27. maj 2013, som ændret

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven 1 (Indførelse af importmoms på dansksprogede magasiner sendt fra lande uden for EU)

Forslag til Lov om ændring af momsloven 1 (Indførelse af importmoms på dansksprogede magasiner sendt fra lande uden for EU) Skatteministeriet J. nr. 14-3930511 Udkast Forslag til Lov om ændring af momsloven 1 (Indførelse af importmoms på dansksprogede magasiner sendt fra lande uden for EU) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven Lovforslag nr. L 78 Folketinget 2010-11 Fremsat den 17. november 2010 af Skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Ægtefællerabat for multimediebeskatningen) 1

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven 1)

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven 1) 2011/1 LSF 82 (Gældende) Udskriftsdato: 9. oktober 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2011-231-0053 Fremsat den 8. februar 2012 af skatteministeren (Thor Möger Pedersen)

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt 9. november 2016 J.nr. 16-1566775 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 33 af 12. oktober 2016 (alm.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tonnageskatteloven

Forslag. Lov om ændring af tonnageskatteloven Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 127 Offentligt O:\Skatteministeriet\Lovforslag\557898\Dokumenter\557898.fm 03-04-07 08:20 k01 bj Skatteministeriet Udkast April 2007 Forslag til Lov om ændring af tonnageskatteloven

Læs mere

Statsstøttesag SA (2011/N) Danmark Forhøjelse af eksisterende skattefradrag for søfarende Danmark

Statsstøttesag SA (2011/N) Danmark Forhøjelse af eksisterende skattefradrag for søfarende Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.03.2012 C (2012) 1878 final Vedr.: Statsstøttesag SA.33651 (2011/N) Danmark Forhøjelse af eksisterende skattefradrag for søfarende Danmark Hr. udenrigsminister, 1.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af afskrivningsloven og ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af afskrivningsloven og ligningsloven Lovforslag nr. L 227 Folketinget 2017-18 Fremsat den 25. april 2018 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af afskrivningsloven og ligningsloven (Højere skattefradrag for udgifter

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteudvalget (2. samling) L 94 - Svar på Spørgsmål 7 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2004-711-0041 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 94 - Forslag til Lov om beskatning af søfolk. Hermed fremsendes

Læs mere

pwc Skattenyt* for rederier april 2008

pwc Skattenyt* for rederier april 2008 pwc Skattenyt* for rederier april 2008 Indholdsfortegnelse: Ændringer af tonnageskatteloven trådt ikraft Avancer på skibe Afskaffelse af reglerne om tyk kapitalisering Ændring af reglerne om nettofinansindtægter/udgifter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms

Forslag. Lov om ændring af lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms Lovforslag nr. L 75 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven og selskabsskatteloven

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven og selskabsskatteloven Lovforslag nr. L 00 Folketinget 2013-14 Fremsat den 5. december 2013 af skatteministeren (Holger K. Nielsen) Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven og selskabsskatteloven (Tilpasning af procenttillæg

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat Lovforslag nr. L 189 Folketinget 2014-15 Fremsat den 22. april 2015 af økonomi- og indenrigsministeren (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Fritagelse for grundskyld

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 74 Bilag 1 Offentligt J.nr. 2010-311-0056 Dato: 17. november 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af skatteforvaltningsloven

Forslag. Lov om ændring af skatteforvaltningsloven Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 48 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2010-311-0057 Udkast 8. november 2010 Forslag til Lov om ændring af skatteforvaltningsloven (Udvidelse af skatteforvaltningslovens

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 27 Bilag 2 Offentligt 12. november 2018 J.nr. 2018-2528. Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Kommunaludvalget 2014-15 KOU Alm.del Bilag 35 Offentligt

Kommunaludvalget 2014-15 KOU Alm.del Bilag 35 Offentligt Kommunaludvalget 2014-15 KOU Alm.del Bilag 35 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Fritagelse for grundskyld for ejendomme ramt af kystnedbrydning) 1 I lov om kommunal

Læs mere

Bekendtgørelse om beskatning af søfolk

Bekendtgørelse om beskatning af søfolk BEK nr 361 af 07/05/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2007-349-0014 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven

Forslag. Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven Lovforslag nr. L 65 Folketinget 2015-16 Fremsat den 20. november 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven (Ophævelse af reklameafgiftsloven) 1 Reklameafgiftsloven,

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast (20. februar 2019)

Skatteministeriet J.nr Udkast (20. februar 2019) Skatteministeriet J.nr. 2019-304 Udkast (20. februar 2019) Forslag til Lov om ændring af ejendomsavancebeskatningsloven, ligningsloven og forskellige andre love (Indførelse af en sælgerpantebrevsmodel,

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 51 Folketinget Fremsat den 5. oktober 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) til

Forslag. Lovforslag nr. L 51 Folketinget Fremsat den 5. oktober 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) til Lovforslag nr. L 51 Folketinget 2017-18 Fremsat den 5. oktober 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) Forslag til Lov om ændring af lov om gebyrer og morarenter vedrørende visse

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler (Justering af skoleydelse) 1 I lov om produktionsskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 97 af 26. januar 2017, foretages følgende ændringer: 1.

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Forslag. til. (Gebyr for underretninger om udlægsforretninger)

Forslag. til. (Gebyr for underretninger om udlægsforretninger) Høringsudkast Forslag Sagsnr. 2017-324 Doknr. 470813 Dato 03-07-2017 til Lov om ændring af lov om gebyrer og morarenter vedrørende visse ydelser, der opkræves af regioner og kommuner og inddrives af restanceinddrivelsesmyndigheden,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte Socialudvalget L 69 - Bilag 1 Offentligt Udkast november 2005 Forslag til Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte (Nedsættelse af aldersgrænsen fra 23 år til 18 år for, hvornår børn indgår i boligstøtteberegningen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om tobaksafgifter1

Forslag. Lov om ændring af lov om tobaksafgifter1 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 157 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2011-231-0044 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om tobaksafgifter1 (Forkortning af kredittider) 1 I lov om tobaksafgifter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil Lovforslag nr. L 106 Folketinget 2017-18 Fremsat den 16. november 2017 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil (Bevarelse af monopolet for udbuddet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 Sag 133/2015 (1. afdeling) A Invest ApS (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Bodil Søes Petersen) I tidligere

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver

Forslag. Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 92 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2018-19 Fremsat den 13. november 2018 af beskæftigelsesminister (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af

Læs mere

Lønmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende i partnerselskab

Lønmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende i partnerselskab - 1 Lønmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende i partnerselskab Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med en ny lov vedtaget den 8. juni 2017 er skattereglerne for deltagere i transparente

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister Lovforslag nr. L XX Folketinget 2008-09 Fremsat den {FREMSAT} 2008 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Kollektive

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp)

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) Udkast Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) 1 I lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 190 af 24. februar 2012, som ændret senest ved 1 i lov

Læs mere

Skattemæssigt underskud en begrænset fornøjelse

Skattemæssigt underskud en begrænset fornøjelse - 1 Skattemæssigt underskud en begrænset fornøjelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog før sommerferien et lovforslag, der bl.a. var rettet mod beskatningen af multinationale

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af skattekontrolloven, aktieavancebeskatningsloven og ligningsloven. Skatteministeriet J. nr. 2010-711-0052 Udkast (1) til

Forslag. Lov om ændring af skattekontrolloven, aktieavancebeskatningsloven og ligningsloven. Skatteministeriet J. nr. 2010-711-0052 Udkast (1) til Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 275 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2010-711-0052 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af skattekontrolloven, aktieavancebeskatningsloven og ligningsloven

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 DK 1402 København K 21. august 2019

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 DK 1402 København K  21. august 2019 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 DK 1402 København K lovgivningogoekonomi@skm.dk pa@skm.dk tkm@skm.dk 21. august 2019 Danske Råstoffers bemærkninger til Høring - forslag til Lov om ændring af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2008-09 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster

Læs mere

Skattelovforslags-katalog fra regeringen. Retssikkerhedspakke I og II (oktober I og februar II) Ændring og senere ophævelse NOx-afgiften (nov II)

Skattelovforslags-katalog fra regeringen. Retssikkerhedspakke I og II (oktober I og februar II) Ændring og senere ophævelse NOx-afgiften (nov II) Skattelovforslags-katalog fra regeringen Regeringen offentliggjorde i går sit lovprogram for det kommende folketingsår. Skatteministeren leverede 24 lovforslag til lovprogrammet. Fokus er ifølge skatteministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven og selskabsskatteloven

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven og selskabsskatteloven 2013/1 LSF 95 (Gældende) Udskriftsdato: 24. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 13-6090528 Fremsat den 5. december 2013 af skatteministeren (Holger K. Nielsen) Forslag

Læs mere

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 45 Bilag 3 Offentligt 16. november 2015 J.nr. 15-1432243 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler)

Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler) Undervisningsministeriet December 2017 UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler) 1 I lov om friskoler

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven, ligningsloven, sømandsbeskatningsloven og tinglysningsafgiftsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven, ligningsloven, sømandsbeskatningsloven og tinglysningsafgiftsloven 2017/1 BTL 174 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 19. april 2018 Betænkning over Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven,

Læs mere

CO-Søfart Mose Allé 13 DK-2610 Rødovre

CO-Søfart Mose Allé 13 DK-2610 Rødovre CO-Søfart Mose Allé 13 DK-2610 Rødovre Tlf. 3636 5585 Fax 3636 5580 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K cosea@co-sea.dk www.co-sea.dk 09.08 2019 Høringssvar til forslag om ændring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

Beskatning af søfarende ombord på danske skibe uden for dansk område Taxation of seafarers aboard Danish Vessels outside Danish territory

Beskatning af søfarende ombord på danske skibe uden for dansk område Taxation of seafarers aboard Danish Vessels outside Danish territory Beskatning af søfarende ombord på danske skibe uden for dansk område Taxation of seafarers aboard Danish Vessels outside Danish territory Navn: Lisbeth Holm Laustsen Studieretning: Erhvervsøkonomi-jura

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven og vægtafgiftsloven m.v.

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven og vægtafgiftsloven m.v. Skatteministeriet J. nr. 13-0161737 31. oktober 2013 Forslag til Lov om ændring af tobaksafgiftsloven og vægtafgiftsloven m.v. (Værnsregel imod unaturlig lageropbygning af tobaksvarer, teknisk justering

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 114 Bilag 9 Offentligt 16. januar 2019 J.nr. 2017-5308 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 114 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kildeskatteloven,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil 2016/1 LSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 16-0741503 Fremsat den 16. november 2016 af skatteministeren (Karsten Lauritzen)

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast

Skatteministeriet J.nr Udkast Skatteministeriet J.nr. 2017-3508 Udkast Forslag til Lov om ændring af skatteforvaltningsloven (Begrænsning af SKATs mulighed for at tilbagekalde bindende svar ved værdiansættelse af aktiver og ensretning

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel Den 23. juli 2018 Version 7 U d k a s t Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Udvidelse af ordninger om pensionslignende ydelse og kulancemæssig godtgørelse for svie og smerte for udsendt

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter

Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter Kommunaludvalget 2010-11 KOU alm. del Bilag 4 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter (Renteforhøjelse) I lov om lån til betaling af ejendomsskatter, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven

Forslag. Lov om ændring af kildeskatteloven Skatteudvalget 2010-11 L 81 Bilag 1 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2010-351-0035 Udkast Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven (Ændring af skatteordningen for udenlandske forskere og nøglemedarbejdere)

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven. Lovforslag nr. L 63 Folketinget

Forslag. Lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven. Lovforslag nr. L 63 Folketinget Lovforslag nr. L 63 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Skatteudvalget L 71 Bilag 22 Offentligt

Skatteudvalget L 71 Bilag 22 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 71 Bilag 22 Offentligt 25. maj 2016 J.nr. 15-3151455 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 71 - Forslag til lov om ændring af fondsbeskatningsloven, lov om indkomstbeskatning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2014-15 Fremsat den 7. oktober 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktionsskoler. (Harmonisering af skoleydelse til SU-niveau m.m.)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktionsskoler. (Harmonisering af skoleydelse til SU-niveau m.m.) Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 283 Offentligt MBUL 23. september 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler (Harmonisering af skoleydelse til SU-niveau m.m.)

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-311-0003 Udkast 31. august 2007

Skatteministeriet J. nr. 2007-311-0003 Udkast 31. august 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 217 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-311-0003 Udkast 31. august 2007 Forslag til Lov om ændring af lov om indskud på etableringskonto (Forbedrede afskrivnings-

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering Lovforslag nr. L 164 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister 2008/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. januar 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmjn., Søfartsstyrelsen, sag nr. 200807699 Fremsat den 3. december

Læs mere

godkendelse, bedes ministrene oplyse, hvilke krav regeringen a) Følger eneretten, som A. P. Møller - Mærsk A/S og Mærsk

godkendelse, bedes ministrene oplyse, hvilke krav regeringen a) Følger eneretten, som A. P. Møller - Mærsk A/S og Mærsk Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 37 Offentligt 1. november 2017 J.nr. 15-3187620 Selskab, Aktionær og Erhverv Samrådsspørgsmål X - Tale til besvarelse

Læs mere

Skærpede regler for 10-mands-projekter

Skærpede regler for 10-mands-projekter - 1 Skærpede regler for 10-mands-projekter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med et lovforslag fremsat den 14. december 2016 ønsker regeringen at stoppe skattetænkning i forbindelse med de

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om naturbeskyttelse

Forslag. til. Lov om ændring af lov om naturbeskyttelse Udkast - 8. september 2017 Forslag til Lov om ændring af lov om naturbeskyttelse (Ophævelse af krav om dispensation til visse til- og ombygninger af helårshuse og tilbygninger til virksomheder indrettet

Læs mere

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger)

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger) Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v.

Læs mere

Skattereform - Aftale om forårspakke 2.0 - Erhvervsbeskatning. 2. marts 2009

Skattereform - Aftale om forårspakke 2.0 - Erhvervsbeskatning. 2. marts 2009 - Erhvervsbeskatning 2. marts 2009 Udbytter og avancer til selskaber og fonde af datterselskabsaktier og af koncernselskabsaktier Datterselskabsaktier skal formentligt forstås som aktier, hvor ejerandelen

Læs mere