far var træt, længe. men lidt I januar hvordan at få lov

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "far var træt, længe. men lidt I januar hvordan at få lov"

Transkript

1 Bujumbura, 18. marts 2014 Kære Venner Sidste år i august tog jeg tilbage til Burundi med en arbejdsplan for resten af året, men tingene kom til at se meget anderledess ud, end jegg forventede. Allerede en måned senere tog jeg j tilbage til Danmark, da begge mine forældre var påå hospitalet. I slutningen af september vendte jeg tilbage til Burundi, men kun 12 dage senere døde min far, og jeg tog påny p til Danmark. Min far var træt, og det var tid for ham at finde hvile. Jegg er bare glad for, at jeg j fik lov til at beholde ham så længe. Resten af efteråret brugte jeg på at indhente mit arbejde, men jeg fik dog tid til at presse 20 timers undervisning i kirundi ind i programmet t, hvilket ikke er meget, når mann skal lære et nyt sprog, men lidt har også ret. Bed for,, at jeg får mulighed for at bruge mere tid til at lære sproget. Heldigvis er der to dygtige projektledere,, så de fortsatte arbejdet, mens jegg var i Danmark. Når der var problemer eller nye udfordringer, kunne vi klare det over nettet. n Bed fortsat for, at de må få visdom, styrke, tålmodighedd i deres arbejde. I januar brugte vi 18 dage på besøg i allee alfabetiseringsgrupperne (GEP). Vi uddelte diplomer og paraplyer til alle dem fra første hold, som havde bestået. Tænk sig, nu err der 650 flere som kan læse, skrive og regne. For et år siden vidste de fleste f af dem ikke engang, hvordan de skulle holde på en kuglepen! Det er fantastisk at få lov til at opleve den forandring, derr sker i deres liv. De er nu alle med i en spare-låne gruppe og i kraft af deres nye regnefærdigheder err der mange, som har startet deress egen lille forretning. Det giver en lille indtægt til familien.

2 Hvad er en spare-låne gruppe? personer går sammen i en gruppee og mødes en gang om ugen for at spare op ifølge et specielt s system. En gang om måneden kan deltagerne bede om et lån. Der kommer ingenn penge udefra, så hver person kan højst låne tre gangee så meget, som han har sparet op. Derefterr har han tre t månederr til at tilbagbetale lånet med renter. 99% betaler lånet tilbage, fordi de har lånt pengene fra gruppens andre medlemmer og ikke af en fremmed i en bank eller mikrofinans. Bed for de 6 vejlederee og 2 supervisers, som hjælper grupperne.. Vi lavede en lille forundersøgelse, da vi startede GEP og et af spørgsmålene var: Hvor mange af jer spiser tre gange om dagen? I alle grupperne begyndte folk at a grine, nårr vi stillede spørgsmålet. De syntes, at det var et fjollet spørgsmål. Hver gang endte det med, m at en ville svare: Der er ingen, som spiser tre gange om dagen! Vi spiserr en gang. Men der er også mange opmuntrende fortællinger, når vi besøger grupperne. I Mbabazi var en af deltagerne højgravid, og det var for langt at gå for hende, da de skulle havee eksamen. Men den ene af lærerne havde en cykel, så han hentede hende og kørte hende til eksamen! Det var en meget stolt mor, som kunne afhente sit s diplom et par uger senere. I den samme gruppe var der en kvinde, som fortalte om de ændringer, der var sket i hendes liv, siden hun havde lært at læse. Før vidstee jeg aldrig, hvor min mand m gik hen, når han forlod huset og han turde aldrig give mig nogle penge. Idag fortæller han, hvor hann går hen, hvornår han forventer at komme tilbage og så bederr han mig om at holdee vores penge, så han ikke bruger dem! Pris Gud! Bed om at mange flere kvinder vil opleve noget n lignende, at de må føle sige ligeværdige. Lige nu er de sidste 1500 deltagere igangg med at lære at læse, skrive og regne. Bed om at Gud vil beskytte dem, så hverken sygdom, fattigdom eller andre ting, må stoppe dem.

3 I februar kom der besøg fra DMRU (Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling), som delvis financierer vores projekter. Carsten var generelt meget glad for det, han såå i projekterne, og havde nogle gode råd til fremtidigee projekter. Han besøgte to grupper fra hvert projekt, så det betød mange km på Burundis veje, men udfordringen blev endnu større denne gang. Et ekstremt regnvejr havde væltet huse,, træer, klipper, veje og o efterladt t massere af mudder og vandmasser overalt. Jeg var oppe i landett og anede intet om det kaos, somm regnen havde efterladt. Uvejret gjorde, at 2500 familier mistede deres hjem, over hundrede mennesker blev dræbt og tusindevis blev skadet. Store områder lignede en krigszone. Idag I er derr mange organisationer, kirker og andre, som forsøger at hjælpe ofrene. Her i Burundi err folk ikke forsikrede og mange har lidt store tab. Bed for de mange ofre! For fire dage siden ødelagde regn og vind mere end 100 huse, to skoler og vores baptistkirke i Gatumba. Burundii er simpelthen ikke gearet til dissee klimaændringer.

4 Februarr var en travl måned. Baptistsamf fundet i Burundi (UEBB) ordinerede 24 nye præster og samtidig fejrede kirken i Rubura 75 års jubilærum. Landets præsidentfrue prædikede, 12 danskere lyste op blandt de ca gæster og der blev festet. I dagene op til festlighederne, fik de nye præstekoner lidt undervisning i deres nye rolle af blandt andet Karin Christansen, formand for Danske Baptisters Kvindenetværk. Samtidig underviste Bent Hylleberg, formand for Baptistkirke en i Danmark og tidligere rektor på præsteseminariet de gamle præster og deltog i deres møder. Inden slutningen af måneden nåede jeg at deltage i fire dages seminar. Emnet var: Passion for Gud s perspektiv herunder lederes evne til at overvinde fattigdom. Det var rigtig spændende at blive udfordret af nogle eksempler på den altid eksisterende kamp mellem Guds, satans og menneskets perspektiv. Undervis- ningen i karakteristikken af en gud- dommelig leder var fyldt med mange

5 modsætninger til Burundis kultur selv i kirkelige kredse. På en eller anden måde er ord som tjener, ydmyghed og kompassion gledet ud af de fleste lederes ordforråd og virke. Bed om at mange kirkeledere vil udvikle en passion for Guds perspektiv! Faktisk har vi vist alle brug for det! Imorgen rejser jeg til Danmark for at besøge forskellige baptistmenighederr rundt omkring i landet. Jeg glæder mig rigtig megett til at få lov til at dele lidt mere om de mange udfordringer og velsignelser, der er, når man arbejder i Burundi. Min studerende, Jean Marie, forsvaredee sit speciale på universitetet i fredags og udmærkelse. Pris Gud! Bed om at Gud må åbne nye veje for ham! bestod med Guds velsignelse Susi Baggesen