ANATOMISK ATLAS ATLAS OF ANATOMY. Nanna Debois Buhl

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANATOMISK ATLAS ATLAS OF ANATOMY. Nanna Debois Buhl"

Transkript

1 ANATOMISK ATLAS ATLAS OF ANATOMY Nanna Debois Buhl

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17 ANSIGT 1 Ansigtet blev hele tiden mere og mere enormt, indtil jeg troede, det ville udslette universet. 2 Eftersom oplevelsen af overraskelse er kortvarig og straks følges af en anden følelse, udviser ansigtet ofte en blanding af overraskelse og den efterfølgende følelse. 3 En erfaren sygeplejerske kan altid på en plettet ansigtskulør se, om en person har indtaget narkotiske stoffer aftenen før 4 Et menneske skaber sin egen verden i det lille felt foran ansigtet. 5 Hvert enkelt af dødens forskellige ansigter er lige så særegent som det ansigt, vi hver især møder verden med. 6 I stedet åndede hun på ruden og tegnede et ansigt. 7 Tidligt på aftenen den 4. april 1968 blev Martin Luther King dræbt af et enkelt skud i ansigtet og på halsen. ARM 8 Arme og armhuler vaskes med rigeligt vand og sæbe, fra håndled op mod armhule. 9 De trinde Arme, liliehvide Hænder. 10 En arm stikker ud gennem hans brystkasse 11 Han er som solen og mine velformede arme er som nerunji-blomster. 12 Hvad der overraskede mig, var, at ingen åbenbart lagde mærke til, at min arm i det øjeblik ikke endte i en hånd. 13 Jomfruen staar inde i Kresen med et Baand i Haanden; under Sangen binder hun det om sin Udvalgtes Arm, og denne synger da: Av, av, skøn Jomfru, binder ikke for haardt! 14 Ved brud på en arm, ved forstuvning og ved muskel- og ledskader kan det være en fordel at støtte armen med en armslynge. BEN 15 Du ligger foldet som en sort blomst om mine hvide ben. 16 Humpevæddeløb, eller væddeløb med sammenbundne ben, står højt på listen over fornøjelser, når børn er på udflugter. 17 Hvad for et væsen kan færdes på jorden på to eller fire, selvom dets stemme er en, og på tre det sig frem kan bevæge, men når på de fleste ben det bevæger sig frem, er dets styrke i lemmerne svagest? 18 I denne læsning er kønsforskellen den betydningsskabende faktor for de afhuggede fødder og ben.

18 19 Jeg tæller fireogtredive blå mærker på mine ben alene, det er den sommer. 20 Sømanden faar let Smaasaar paa Skinnebenet (over hvilket Huden jo er saa tynd), og naar dette gentages ofte paa samme Sted, eller Saaret ikke bliver behandlet rigtigt, bliver Saaret kronisk. Saaret renses daglig med lunkent Sæbevand, og i den første Tid gives Borsyrevands-Omslag, som skiftes Morgen og Aften. 21 To læger den ene af dem bleg og skælvende foretog i tavshed et eller andet med mandens andet, røde ben. BLOD 22 blod der konstant driver feberen op i husenes vandrør i stedet for vandet 23 I menneskelegemet findes et system af blodførende rør, som, hvis de blev rettet ud, ville strække sig over km, svarende til fire gange rundt om jorden. 24 I traditionel europæisk heksekunst ansås blodet for at være en særlig væske, der var mættet med donorens individuelle aura; det er derfor, pagter med Djævlen skulle underskrives eller besegles med blod. 25 Jeg så mit blod flyde, som jeg ville have set vandet strømme i en bæk. Jeg mærkede en henrykt ro i hele mit væsen 26 Racismens svøbe er snigende og trænger ind i vores bevidsthed lige så glat og stille og usynligt, som svævende luftbårne mikrober trænger ind i vores krop og finder livslangt fæste i blodstrømmen. 27 Ved de ikke at stor kærlighed udvisker alle blodgrupper? 28 Vi taber normalt kun lidt blod i forbindelse med menstruation, højst omkring 80 ml, men i klimakteriet kan man godt bløde betydeligt mere. BRYST 29 Bryster er bobler der stiger op fra marskland. 30 Både mænd og kvinder har brystkirtler, der udviklingsmæssigt består af modificerede svedkirtler. Kvindens er meget større og mere udviklede end hos manden, ligesom de kan producere mælk 31 Dage, hvor brysterne er som sat på og vejrer enfoldigt som snuder juhu åh, hvor ødselt. 32 de græske myters amazoner fik skåret det ene bryst af for bedre at kunne bruge bue og pil. 33 Nogle børn viser ikke interesse for at sutte umiddelbart efter fødslen. Læg da barnet til brystet, når det vågner næste gang.

19 34 pludselig følte han, at han hørte en stemme tale direkte fra brystkassen i et lille område på cirka en kvadrattomme. 35 Sojourner fortalte dem, at hendes bryster havde diet mange hvide spædbørn FOD 36 Der er fem grundpositioner for fødderne i moderne, klassisk ballet. De blev fastlagt af balletmesteren Pierre Beauchamp sidst i det 17. århundrede. 37 disse lange, smale Fødder, der havde noget af en Haands Intelligens i deres fint vuggede Former 38 Jeg har ondt i foden betyder ikke Jeg tænker, at foden er årsag til denne smerte, men smerten kommer fra min fod eller også min fod har ondt. 39 Jeg rækker mig på Tåen og holder på mit Vejr. 40 Ligesom en kvinde i kulturen står med spredte fødder og tæer for at holde balancen. 41 Skarpretteren huggede af hende Fødderne med de røde Skoe, men Skoene dandsede med de smaa Fødder hen over Marken ind i den dybe Skov. 42 Storetåens sesamknogler er med til at absorbere den belastning, som forfoden udsættes for under gang og løb. HJERNE 43 beskadigelsen af Phineas Gages forreste hjernebark havde resulteret i et fuldstændigt tab af alle sociale hæmninger, hvilket ofte førte til upassende adfærd. Den nærmere karakter af den skade, hans hjerne havde pådraget sig, har været debatteret, lige siden ulykken fandt sted. 44 Din hjerne er fuld af døde fugle. 45 eftersom hjernen er en del af kroppen, afspejler vores metaforer fælles erfaringer i verden. 46 En masse spørgsmål, nogle få svar, udviklingen i de spørgsmål, der stilles, den plet i hjernen, hvor disse ord finder hen. 47 Himlen opfattes i mytologien som en hvælving, der er dannet af urjætten Ymers hjerneskal. 48 Hippocampus er en søheste-formet struktur i hjernens limbiske område og har med dannelsen af nye erindringer at gøre. 49 min hjerne er kun kemi HJERTE 50 engang at stå ved de dampende heste i skumringen med et hjerte der tikker begejstret bag spæde bryster

20 51 Er hjertet lettere end fjeren, får man ophold hos Osiris i livet efter døden. Består man ikke vægtprøven, æder dæmonen Ammut ens hjerte, og sjælen ophører med at eksistere. 52 Hver hjertehalvdel består af et forkammer (atrium) og et hjertekammer (ventrikel). Inde i ventriklen ses et uregelmæssigt relief (trabekler). 53 I dansk pietistisk digtning er Brorsons salmer centrale, og gang på gang bruger han hjertet som billede på følelser og tilknytning til Jesus 54 Over sin ven Enkidu græd Gilgamesh bitre tårer. Han vandrede gennem ørkenen og kaldte: Hvor kan jeg hvile? Fortvivlelsen bor i mit hjerte. 55 Stille, Hjærte, Sol gaar ned 56 To mennesker på en strand. To hjerter i brand. HOVED 57 At nikke, vippe hovedet op og ned, kan betyde samtykke i Vesteuropa, Nordamerika og Indien blandt flere andre steder. Det kan også, eksempelvis i Bulgarien, betyde det modsatte. 58 Den døde lægges med hovedet mod solens opgang, ved siden af ham eller hende lægges alt det, der har været uundværligt i livet: fangstredskaber, knive, sygrejer, kogekar, drikkeskål osv. 59 Det er stemmen, jeg hører, når den giver genlyd i mit hoved, forstærket og modificeret af kraniets knogler. 60 Hos det nyfødte barn kan de ikke-forbenede kranieknogler mærkes som to bløde områder, fontaneller, på barnets hoved. 61 Hovedskallen, hovedets skelet, har altid været et stærkt symbol, en påmindelse eller et minde om døden både historisk og tværkulturelt. 62 Mit sind gror ud af mit hoved 63 Og den stakkels dukkefar. Nu han ingen hoved har. HUD 64 Du er ikke i mig. Jeg indeholder dig ikke, fastholder dig heller ikke i min mave, mine arme, mit hoved. Heller ikke i min hukommelse, min psyke eller mit sprog. Du er der ligesom min hud. 65 En tatovering frembringes ved at indsprøjte permanent blæk i læderhuden for at ændre pigmentet. 66 Enten beder jeg folk om ikke at lægge mærke til min hudfarve, eller også vil jeg tværtimod gerne have dem til at lægge mærke til den.

21 67 Huden er kroppens største organ. Hvis en voksens hud blev lagt fladt ud, ville den dække et areal på ca. to kvadratmeter. 68 Hvorfor skal vores kroppe holde op ved huden eller i bedste fald indbefatte andre væsener, der er indkapslet i hud? 69 Overfladiske forfrysninger viser sig som hvide pletter på huden 70 Vi elskede forhastet og mærkede varmen og frosten i huden på én gang. HÅND 71 Det er, som om jeg havde ord i stedet for fingre eller fingre for enden af ordene. 72 Hamsa er Fatimas, profeten Muhammeds datters, hånd. I århundreder har Fatimas hånd været en stærk talisman for heldet og en af den islamiske verdens mest populære beskyttende amuletter. 73 Langefinger, langefinger, hvor er du? 74 Løft din hånd i aftenlyset og se på den til den bliver gennemsigtig og du kan se himlen og træerne igennem den. 75 Man finder mange fingeraftryk på gammelt lertøj; det latinske ord palmatus menes at betyde et aftryk i blødt ler, som regel et mærke på en væg afsat med et tryk af håndfladen. Neglemærker anvendes som ornamentering af pottemagere i alle lande. 76 Pludselig knipser jeg i Fingrene flere Gange og ler. Det var da som bare Fan! Ha! Jeg indbildte mig at have fundet et nyt Ord. 77 Vi har da aldrig hørt om en Ittoqqortoormit med to tommeltotter! HÅR 78 Dalila dyssede Samson i søvn i sit skød, og hun tilkaldte en mand, som skar hans syv hårfletninger af. Fra da af var han uskadeliggjort og havde mistet sine kræfter. 79 Der er et Mørke i dit Haar. 80 Han elskede for eksempel hendes hår i alle de former, det havde på hendes krop: dunet på hendes overlæbe, silken på hendes balder, de tilbagevendende brune følehorn, som hendes øjenbryn sendte ud mod hinanden imellem plukningerne, den grove kønsbehåring, som hun havde givet ham lov til at barbere i en form af natsværmervinger, og de tykke røgduftende krøller på hendes hoved. 81 Hår forekommer hos mennesket dels som de kraftigere marvholdige terminalhår, der nogenlunde svarer til dyrenes dækhår, dels som de tyndere lanugohår, der svarer til dyrenes uldhår.

22 82 håret kunne i en fjendes hænder blive en bestanddel af et farligt tryllemiddel eller en medicin, der kunne skade ejermanden. 83 Håret på mange mumier synes at være blevet rødt med årene. 84 Rapunzel, Rapunzel! Lad falde dit hår. KØN 85 Det første, I må forstå, er den menneskelige natur, og hvad den har været ude for. Vores oprindelige natur var nemlig ikke den samme som nu. Den var anderledes. For det første havde mennesket tre køn, ikke som nu to: det mandlige og det kvindelige. Nej, der var desuden et tredje, der bestod af begge køn tilsammen. 86 Din pik så fin som en skråstreg. 87 Du er et dyr og to køn er faldet til ro i din krop 88 Findes der et køn, som en person kan siges at have, eller er det en væsentlig egenskab, som en person kan siges at være? 89 Jeg var der da hendes vagina forandrede sig fra et genert seksuelt hul til en arkæologisk tunnel, et helligt kar, en venetiansk kanal, en dyb brønd med et lille barn dernede som ventede på at blive reddet. 90 Penis, det latinske ord for hale, blev første gang brugt på engelsk i en medicinsk tekst sidst i det 17. århundrede 91 Vagina bliver længere eller kortere, bredere eller smallere og svulmer op på mangfoldige måder alt efter kvindens lyst. MAVE 92 En analyse af Grauballemandens maveindhold viser, at hans sidste måltid bestod af en kraftig suppe kogt på kød, korn og ukrudtsfrø. 93 Himlen var en kvindes mave, hvorfra menneskene kom. 94 I 1925 var Frida Kahlo indblandet i et trafikuheld og fik maven gennemboret af et metalgelænder på en bus 95 Jeg har solskin i min mave Som om jeg lige havde vugget min baby i søvn. 96 Linea nigra (latin for sort linje ) refererer til en mørk, lodret streg, der kan opstå på maven af gravide kvinder. 97 Mavetarmfunktionen er ofte nedsat i den postoperative periode.

23 98 To gader længere væk vågner Marianne med voldsomme smerter i maven. MUND 99 Et barn, der forsøger at foretage mundaflæsning, må kende sprogets ordforråd og grammatik, da over halvdelen af lydene (i det danske sprog) ikke kan skelnes på læbernes bevægelse. 100 Et smil er et ansigtsudtryk, der dannes ved at spænde musklerne i begge sider af munden. 101 I tandpinedrømme svarer en højt hvælvet vestibule til munden, og en trappe svarer til nedfarten gennem spiserøret til fordøjelseskanalen; 102 Læberne små af blåbær er blå. Bare her ej var så ensomt at gå. 103 Om hans smukke mund har mine læber tegnet hemmelige spor 104 Sædvanligvis talte man i Berlevaag ikke synderligt under Maaltiderne, men paa en eller anden Maade var Tungerne denne Aften blevet løsnet. 105 Uden at bevæge læber eller tunge er vi i stand til at tale med os selv eller at recitere vers i vort stille sind. NÆSE 106 Alle lugte går op gennem din næses Skorsten Og giver besked. 107 Duellen endte med, at Tycho Brahe blev ramt midt på næseryggen, således at en del af næsen blev hugget af. For at pynte på sin vansirede næse benyttede han resten af sit liv en protese lavet af sølv, guld, messing og voks. 108 I japansk manga er næseblod en visuel eufemisme for seksuel ophidselse. Hvis blodet sprøjter ud af næsen med eksplosiv kraft, ledes tanken hen på ejakulation. 109 Jeg forsøger at trække landskabet ind gennem næsen 110 Menneskets lugtesans er baseret på sanseceller, som findes øverst i næsehulen i et ca. 5 cm 2 stort område (regio olfactoria). 111 Toogtredive år før magtoverdragelsen stødte min bedstefar næsen mod kashmirisk jord. 112 Under mumificeringen blev Tutankhamons hjerne trukket ud gennem næsen med specielle kroge, der blev skubbet op gennem det ene næsebor og ind i kraniet.

24 RYG 113 At Slid og Slæb kan krumme Arbejdsmandens Ryg, gøre ham vind og skæv, har man vænnet sig til at anse for et nødvendigt Onde. 114 denne nedbrydning virker berusende ind på visse rygmarvscentre, på samme måde som det forholdt sig ved den vanemæssige indførelse af fremmede giftstoffer, morfin eller kokain. 115 Han gav hende med hånden et stød i ryggen, og i det samme fløj det giftige stykke æble, hun havde spist, ud af halsen på hende, og Snehvide blev levende igen. 116 hendes ryg, der svajer besnærende, hånden anbragt netop dér, i svajet. 117 Her bruger vi sangen Lille Peter Edderkop, som børnene to og to skiftes til at tegne på ryggen af hinanden 118 Rygsøjlen, som blev anlagt i uge 5, ligner to lange, parallelle perlekæder fra hoved til hale. Hver perle kaldes en somit. Ud fra antallet af somitter kan man beregne, ca. hvor gammelt embryonet er. 119 Starten går, han er alene på sin cykel i gang med et stort sammenhængende stykke arbejde. Den buede katteagtige ryg. Det store gear. ØJE 120 Alt ved ham var gammelt undtagen øjnene, der havde samme farve som havet og var muntre og ubesejrede. 121 De himmelvendte øjne skulle i Elli Björksténs gymnastik understrege det sjælelige indhold i det legemlige udtryk. 122 Empedokles gik ud fra, at der fandtes et ildskær i øjet bag pupillen. Dette skær lyser som en lygte gennem øjet og fremmer synsprocessen. 123 Et øje udstyret med et mikroskop er et øje bevæbnet ikke kun med fingre, men også med arme, det vil sige med en potentielt fremadskydende kraft. 124 I øjets bjergsø skimter man Pupilien, det sære land 125 Pupilla betyder lille dukke og hentyder til det formindskede billede, man ser af sig selv ved spejling i hornhindens overflade, når man kigger en anden person i øjnene. 126 Tusind spørgsmål rammer mine øjne indefra. ØRE 127 Det er, som om alle kirkeklokker ringede højt på én gang i mine ører, beretter Luther selv om sin tinnitus.

25 128 Det indre øre består af høresneglen med det latinske navn cochlea, som indeholder hørelsens sanseceller, samt et system af tre buegange, der rummer balanceorganet. Fra mellemøret er der adgang til det væskefyldte indre øre via to små vinduer 129 Et samfunds lyde går forud for dets billeder og materielle konflikter. Vores musik forudsiger vores fremtid. Lad os låne den øre. 130 Hviskelegen. Man sætter sig i en Række, og den Første hvisker den Anden et Ord i Øret, men hvisker det lidt uforstaaeligt. Den Anden skal nu hviske det Ord, der er sagt ham, til den Tredie, den Tredie til den Fjerde o.s.fr. 131 Jeg lægger øret til væggen og hører nogen le 132 Ørerne er i det ubevidstes område den eneste åbning, der ikke kan lukkes. 133 Øret var af naturlig størrelse og i almindeligt omfang præget af forældrenes anlæg. Den eneste synlige forskel var at der på stedet hvor det ordinært er forbundet med et kraniums ben- og bruskdannelser var et sammengroet ar, en fold som i sin lidenhed mindede om en hermafrodits kønsorgan.

26 FACE 1 Her huge sow face seemed to me to grow huger and huger, finally to occupy the entire universe. 2 Because the experience of surprise is brief, with another emotion quickly following it, the face often shows a blend of surprise and the subsequent emotion. 3 The experienced nurse can always tell that a person has taken a narcotic the night before by the patchiness of the colour about the face 4 Humans make their own worlds in the small area in front of their face. 5 Every one of death s diverse appearances is as distinctive as the singular face we each show the world during the days of life. 6 Instead, she breathed on the windowpane and drew a face. 7 In the early evening of April 4, 1968, Martin Luther King Jr. was killed by a single shot that struck his face and neck. ARM 8 Arms and armpits should be washed from wrist to armpit with plenty of soap and water. 9 The shapely Arms, lily-white Hands. 10 An arm is protruding from his chest 11 He is like the sun and my shapely arms are like nerunji flowers. 12 What surprised me was that no one seemed to notice that my arm did not at that moment end in a hand. 13 The Maiden stands in the Middle of the Ring with a Ribbon in her Hand; during the Song she ties it on the Arm of her chosen Partner who sings: Ow, ow, fair Maiden, tie not too tight! 14 In case of broken arms or sprains and injuries to muscles and joints, it can be beneficial to support the arm with a sling. LEG 15 You lie like a black flower folded about my white legs. 16 Sack races or three-legged races rank high on the list of amusements when children go on an outing. 17 What thing can move across the earth on two or four legs, even though its voice is one, and can move forward on three legs, but whose legs are weakest in strength when it moves on most of them?

27 18 In this reading, gender difference is the major factor in constituting the meaning of the cut-off feet and legs. 19 I count thirty-four bruises just on my legs. That was that summer. 20 Sailors get Scratches on the Shins easily (where the Skin is so thin); when this happens repeatedly in the same Place or if the Cut is not treated properly, then the Cut becomes perennial. The Cut should be cleaned daily with warm, soapy Water and in the initial Stages a Boric Acid Compress should be applied and then replaced every Morning and Evening. 21 Two doctors one of whom was pale and trembling were silently doing something to this man s other, gory leg. BLOOD 22 blood that consistently drives up the fever in houses whose pipes should have water instead 23 Inside a human body is a system of blood-carrying tubes that, if stretched out, would extend over 150,000 km, the equivalent of being wrapped around the Earth four times. 24 In the tradition of European magic, blood was considered a special liquid, saturated with the individua aura of the donor; this is why pacts with the devil had to be signed in, or sealed with, blood. 25 I watched my blood flow as I would have watched a brook flow. I felt rapturous calm in my whole being 26 The plague of racism is insidious, entering into our minds as smoothly and quietly and invisibly as floating airborne microbes enter into our bodies to find lifelong purchase in our bloodstreams. 27 Don t they know that great love erases all blood types? 28 We normally only lose a little blood during menstruation, no more than 3 fl. oz., but during menopause one can bleed considerably more. BREAST 29 Breasts are bubbles, rising from marshlands. 30 Both females and males have breasts (mammae), which contain modified sweat glands known as mammary glands. In females these are much larger and more developed than in males and produce milk 31 Days when my breasts feel like they are stuck on and sniff simply like snouts yoohoo oh, what a waste. 32 the Amazons of Greek mythology had one of their breasts cut off in order to use a bow and arrow more easily.

28 33 Some babies are not interested in nursing right after birth. So put the baby to your breast the next time it wakes up. 34 he had the impression that he was listening to the voice emerging directly out of the chest, and this on a small surface of about a square inch. 35 Sojourner told them that her breasts had suckled many a white babe FOOT 36 There are five basic positions of the feet in modernday classical ballet. They were codified by the dancing master Pierre Beauchamps in the late 17th century. 37 these long, slender Feet with something like a Hand s Intelligence in their softly swaying Shapes 38 My foot hurts means not I think that my foot is the cause of this pain, but the pain comes from my foot, or again, my foot has a pain. 39 I stretch out on my tiptoes and do not take a breath. 40 Like in culture a woman stands with her feet apart, toes spread for balance. 41 The Executioner chopped off her Feet with the red Shoes, but the Shoes danced with the small Feet across the Field and into the deep Forest. 42 The sesamoid bones in the big toe help to absorb the pressure to which the forefoot is exposed while walking or running. BRAIN 43 the damage to Phineas Gage s frontal cortex had resulted in a complete loss of social inhibitions, which often led to inappropriate behaviour. The exact nature of the damage incurred to his brain has been a subject of debate ever since the accident occurred. 44 Your brain is full of dead birds. 45 since our brains are embodied, our metaphors will reflect our commonplace experiences in the world. 46 A lot of questions, a few answers, the progress of questioning, the spot on the brain where these words will go. 47 In mythology, heaven is perceived to be an arch built out of the primeval giant Ymer s braincase. 48 The hippocampus is a seahorse-shaped structure in the limbic area of the brain involved in the formation of new memories. 49 my brain is just chemistry

29 HEART 50 once standing beside the steaming horses at dusk with a heart ticking eagerly behind tiny breasts 51 If your heart is lighter than the feather, you join Osiris in the afterlife. If you fail the test on the scales, then the demon Ammut eats your heart, and your soul vanishes from existence. 52 Each half of the heart is made up of an upper chamber (atrium) and a lower chamber (ventricle). Inside the ventricle an irregular relief (trabecula) can be seen. 53 In Danish pietist poetry Brorson s psalms are predominant. Time after time he employs the heart as an image of feelings for and attachment to Jesus 54 Over his friend, Enkidu, Gilgamesh wept bitterly. He wandered through the wilderness and cried: How can I rest? Despair is in my heart. 55 Hush, Heart, Sun goes down 56 Two souls, a beach by night, Two hearts ignite. HEAD 57 Nod, tilting the head up and down, may indicate assent in Western Europe, North America, and the Indian subcontinent, among other places. It also means the opposite in other places, such as Bulgaria. 58 The deceased is laid with its head pointing towards the sunrise. Beside him or her everything is laid out that had been indispensable in life: hunting tools, knives, sewing gear, cooking utensils, drinking cup, etc. 59 It is the voice I hear resonate in my head, amplified and modified by the bones of my skull. 60 In newborn babies the non-ossified cranial bones can be felt as two soft areas, fontanels, on the child s head. 61 The skull, which is simply the skeleton of the head, has always been a powerful symbol, a reminder or souvenir of death both historically and across cultures. 62 My mind grows out of my head 63 And that poor old papa doll. Now he has no head at all. SKIN 64 You are not in me. I do not contain you or retain you in my stomach, my arms, my head. Nor in my memory, my mind, my language. You are there, like my skin. 65 A tattoo is made by inserting indelible ink into the dermis layer of the skin to change the pigment.

30 66 Either I ask people not to pay attention to the color of my skin; or else, on the contrary, I want people to notice it. 67 The skin is the largest organ of the body. If the skin of an adult was laid flat, it would cover an area of about 22 square feet. 68 Why should our bodies end at the skin or include at best other beings encapsulated by skin? 69 Superficial frostbite appears as white spots on the skin 70 We made love hurriedly, feeling the heat and the frost on our skin at the same time. HAND 71 It is as if I had words instead of fingers, or fingers at the tip of my words. 72 Hamsa is the hand of Prophet Muhammad s daughter Fatima. For centuries, Fatima s Hand has been a powerful talisman for good luck and one of the most popular amulets in the world of Islam for protection. 73 Middle finger, middle finger, where are you? 74 Raise your hand in the evening light And watch it until it becomes transparent And you see the sky and the trees through it. 75 Many impressions of fingers are found on ancient pottery; indeed the Latin word palmatus is said to mean an impression in soft clay, such as a mark upon a wall, stamped by a blow with the palm. Nail-marks are used ornamentally by potters of all nations. 76 Suddenly I snap my fingers many times and laugh: That was the very deuce! Ha ha! I imagined I had discovered a new word. 77 Now we had never heard of an Ittoqqortoormit with two thumbs! HAIR 78 And Delilah made Samson sleep on her lap and she summoned a man who shaved off his seven braids of hair. From then on he was rendered harmless and his strength was lost. 79 There is a Darkness in your Hair. 80 He loved, for example, her hair in all forms it took on her body: the down on her lip, the fuzz on her buttocks, the recurrent brown feelers her eyebrows sent toward each other in between tweezings, the coarse pubic ruff that she had allowed him to shave into the outline of a moth s wings, the thick smoke-fragrant curls of her head. 81 Hair is found in humans either as the more solid, pithy terminal hair that more or less corresponds to the

31 guard hair of animals, or as the thinner vellus hair that corresponds to animals woolly hair. 82 the hair, in the hands of an enemy, could become an ingredient in the production of a dangerous charm or medicine that would injure the owner. 83 The hair of many mummies seems to have turned red over the years. 84 Rapunzel, Rapunzel! Let down your hair. SEX 85 In the first place, let me treat of the nature of man and what has happened to it; for the original human nature was not like the present, but different. The sexes were not two as they are now, but originally three in number; there was man, woman, and the union of the two. 86 Your prick as slight as a slash. 87 You are an animal and two sexes have settled down in your body 88 Is there a gender which persons are said to have, or is it an essential attribute that a person is said to be? 89 I was there when her vagina changed from a shy sexual hole to an archaeological tunnel, a sacred vessel, a Venetian canal, a deep well with a tiny stuck child inside, waiting to be rescued. 90 Penis, Latin for tail, was first employed in English in a late-seventeenth-century medical text 91 The vagina becomes longer or shorter, broader or narrower, and swells sundry ways according to the lust of the woman. STOMACH 92 An analysis of the Grauballe Man s stomach contents shows that his last meal consisted of a strong soup made from meat, grain and seeds from wild vegetation. 93 Heaven was a woman s stomach out of which human beings came. 94 In 1925, Frida Kahlo was involved in a severe streetcar accident that caused a metal handrail to pierce her abdomen 95 I ve got sunshine in my stomach Like I just rocked my baby to sleep. 96 Linea nigra (Latin for black line ) refers to a dark, vertical line that can appear on the stomachs of pregnant women.

32 97 Stomach and bowel functions are often diminished in the postoperative period. 98 Two streets down, Marianne awakens with violent stomach pains. MOUTH 99 The child trying to speechread must know the vocabulary and grammar of the language, because (in English) about half the sounds are not visually distinguishable on the lips. 100 A smile is a facial expression formed by flexing the muscles near both ends of the mouth. 101 In toothache-dreams, a high vaulted vestibule corresponds to the mouth and a stair to the descent of the gullet to the alimentary canal; 102 Lips that are small and blueberry blue. Walking alone is a sad thing to do. 103 Around his fair mouth my lips have drawn secret tracks 104 Usually in Berlevang people did not speak much while they were eating. But somehow this evening tongues had been loosened. 105 Without moving our lips or tongue, we can talk to ourselves or recite mentally a selection of verse. NOSE 106 All smells go up the chimney Of your nose And bring messages. 107 The duel ended with Tycho Brahe getting hit right on the bridge of his nose in such a way that part of his nose was chopped off. In order to improve the looks of his disfigured nose, for the rest of his life he wore an artificial appendage made of silver, gold, copper and wax. 108 In Japanese manga, the nosebleed is a visual euphemism for sexual arousal. When blood shoots from the nose explosively, the implication would be an ejaculation. 109 I attempt to take in the landscape through my nose 110 The human sense of smell is based on sensory cells that are located in the nasal cavity in an area about 1 in2 large (regio olfactoria). 111 Thirty-two years before the transfer of power, my grandfather bumped his nose against Kashmiri earth. 112 During mummification, Tutankhamun s brain was pulled out through the nose with special hooks, which were pushed up one nostril and into the skull.

33 BACK 113 The Fact that Sweat and Toil can buckle a Workman s Back, make him twisted and bent, has been generally accepted to be a necessary Evil. 114 this decomposition has an intoxicating effect on certain of the spinal cord centers in the same way that this occurred during the habitual injection of foreign toxic substances, morphine or cocaine. 115 He hit her in the back with his hand and instantly the poisonous piece of apple she had eaten flew out of her throat and Snow White came back to life. 116 her back, swaying enticingly, the hand placed just there on the sway. 117 Now we use the song, Itsy Bitsy Spider, which the children take turns drawing two by two on each other s backs 118 The backbone, which starts developing in the fifth week, looks from head to tail like two long, parallel strings of pearls. Each pearl is called a somite. Depending on the number of somites, you can calculate how old the embryo is. 119 The race is on, he is alone on his bicycle, starting one big continuous piece of work. The arched, catlike back. The large gear. EYE 120 Everything about him was old except his eyes and they were the same color as the sea and were cheerful and undefeated. 121 The eyes turned heavenwards in Elli Björkstén s gymnastics were supposed to emphasize the spiritual content of bodily expression. 122 Empedocles assumed a fire-light within the eye behind the pupil. Like a lantern this light shines through the eye and thus facilitates the process of vision. 123 An eye armed with a microscope is an eye equipped not merely with fingers, but with arms, that is, with the potential for projectile force. 124 In eyes, those mountain lakes, you see Pupilia, odd land at sea 125 Pupilla means little doll and refers to the miniature picture you see of yourself being mirrored in the surface of the cornea when you look another person in the eye. 126 A thousand questions hit my eyes from the inside. EAR 127 It is as if all the church bells rang simultaneously in my ears, recounted Luther himself about his tinnitus.

34 128 The inner ear is made up of the hearing organ, called cochlea in Latin, which contains the sensory hearing cells, and a three-passage system that contains the organ of equilibrium. From the middle ear there is access to the fluid-filled inner ear via two small windows 129 The noises of a society are in advance of its images and material conflicts. Our music foretells our future. Let us lend it an ear. 130 The Whispering Game. You sit in a Row and the First Person whispers a Word in the Second Person s Ear, but whispers a little Bit indistinctly. The Second Person then whispers the Word that was spoken to him to the Third Person, the Third to the Fourth and so on. 131 I put my ear to the wall and hear someone laugh 132 In the field of the unconscious the ears are the only orifice that cannot be closed. 133 The ear was of a natural size and to a normal extent imbued with the parents characteristics. The only visible difference was that in the place where it ordinarily is connected to the bone and cartilage of the cranium was a coalesced scar, a wrinkle that in its tinyness was reminiscent of a hermaphrodite s sexual organ.

35 KILDER / SOURCES 1 Oliver Sacks: A Leg to Stand On 2 Paul Ekman & Wallace V. Friesen: Unmasking the Face 3 Florence Nightingale: Notes on Nursing 4 Miranda July: No One Belongs Here More Than You 5 Sherwin B. Nuland: How We Die: Reflections on Life s Final Chapter 6 Katrine Marie Guldager: København 7 maryferrell.org 8 H.O. Jørgensen: Sygehjælperen 9 Adam Oehlenschläger: Axel og Valborg 10 Johannes Anyuru: Städerna inuti Hall 11 A.R. Venkatachalapathy: Love Stands Alone 12 Hélène Cixous: Rêve, je te dis 13 Anna Erslev: Illustreret legebog 14 Beredskabsforbundet: Førstehjælp 15 Amalie Smith: De næste 5000 dage 16 Frederic V. Grunfeld: Spil og lege fra hele verden 17 Sophokles: Oidipous Tyrannos 18 Linda Nochlin: The Body in Pieces 19 Josefine Klougart: Stigninger og fald 20 Breuning-Storm: Lægebog for Søfarende 21 Leo Tolstoj: Voyna i mir 22 Inger Christensen: Det 23 Richard Walker: Encyclopedia of the Human Body 24 Hans Biedermann: The Wordsworth Dictionary of Symbolism 25 Jean-Jacques Rousseau: Les Rêveries du promeneur solitaire 26 Maya Angelou: Wouldn t Take Nothing for My Journey Now 27 Suad al-sabah: F ī al-bad kanat al-unthá 28 Birgit Petersson: Klar besked om overgangsalder 29 Kutti Revathi: Mulaigal 30 Steve Parker: The Human Body Book 31 Mette Moestrup: Kingsize 32 Carsten Høgh: Eventyrleksikon 33 hvidovrehospital.dk 34 Michel Foucault: Naissance de la clinique 35 Linda M. Blum: Ideologies of Breastfeeding and Motherhood in the Contemporary United States 36 Frederic P. Miller, Agnes F. Vandome, John McBrewster: Positions of the Feet in Ballet 37 J.P. Jacobsen: Niels Lyhne 38 Maurice Merleau-Ponty: Phénoménologie de la perception 39 Harald Bergstedt: Jeg ved en Lærkerede 40 Juliana Spahr: Fuck You-Aloha-I Love You 41 H.C. Andersen: De røde Sko 42 Anne Meyer Knudsen & Jarno Falkø: Mennesket led for led 43 neurophilosophy.wordpress.com 44 Sara Stridsberg: Drömfakulteten 45 George Lakhoff & Mark Johnson: Metaphors We Live By 46 Lyn Hejinian: My Life 47 Den Store Danske. Gyldendals åbne encyklopædi. Nordisk mytologi 48 Angela O Donnell, Johnmarshall Reeve, Jeffrey Smith: Educational Psychology: Reflection for Action 49 Vita Andersen: Tryghedsnarkomaner 50 Naja Marie Aidt: Poesibog 51 Christopher Xeneopoulos Janus: All About the Heart 52 Michael Budowick, Jan G. Bjålie, Bent Rolstad, Kari C. Toverud: Anatomisk atlas 53 Finn Stefánsson: Symbolleksikon 54 Yusef Komunyakaa & Chad Gracia: Gilgamesh: A Verse Play 55 Jeppe Aakjær: Stille, Hjærte, Sol gaar ned 56 John Mogensen: To mennesker på en strand 57 bioscience.ws 58 Knud Rasmussen: Myter og sagn fra Grønland 59 Steven Connor: Dumbstruck. A Cultural History of Ventriloquism 60 Vibeke von der Lieth, Marianne Looft, Inge Olsen, Henrik Andersen, Lissi Hansen: Medicinske fag 61 Glennys Howarth & Oliver Leaman: Encyclopedia of Death and Dying 62 Michael Strunge: Livets hastighed 63 R. Rafaëlis: Oles nye Autobil 64 Luce Irigaray: When Our Lips Speak Together 65 paparobs.com 66 Frantz Fanon: Peau noire, masques blancs 67 Celeste Lee: Understanding the Body Organs and the Eight Laws of Health 68 Donna Haraway: A Cyborg Manifesto: Science, Technology, and Socialist-Feminism in the Late Twentieth Century 69 Den Store Danske. Gyldendals åbne encyklopædi. Leksikon 70 Herta Müller: Herztier 71 Roland Barthes: Fragments d un discours amoureux 72 hamsameaning.com 73 Tommelfinger, Tommelfinger, hvor er du? 74 Yoko Ono: Grapefruit 75 Sir Francis Galton: Finger Prints 76 Knut Hamsun: Sult 77 Pia Arke: Scoresbysundhistorier 78 Det Gamle Testamente, Dommerbogen 79 Emil Aarestrup: Der er en Trolddom paa din Læbe 80 Michael Chabon: The Amazing Adventures of Kavalier & Clay 81 Martin E. Matthiessen & Jørn Egeberg: Regionær anatomi 82 Museum for African Art New York: Hair in African Art and Culture 83 James Putnam: Mummy 84 Die Brüder Grimm: Rapunzel 85 Pláton: Symposion 86 Niels Frank: Små guder 87 Peter-Clement Woetmann: Mit indre Pompeii 88 Judith Butler: Gender Trouble 89 Eve Ensler: The Vagina Monologues 90 Maggie Paley: The Book of the Penis 91 Thomas Bartholin: Anatomy 92 Gyldendals leksikon 93 Peter Bently: Politikens bog om myter 94 users.polisci.wisc.edu 95 Genesis: In the Cage 96 min-mave.dk 97 Gurli Enderberg & Anni Roikjær: Grundlæggende sygepleje 98 Helle Helle: Eksempel på liv 99 Roger D. Freeman, Clifton F. Carbin, Robert J. Boese: Can t Your Child Hear? 100 Ann-Kathleen Kraetzig: Gender differences in smiling behaviour 101 Sigmund Freud: Die Traumdeutung 102 W.V. Braun: Mors lille Ole 103 Tove Ditlevsen: Kvindesind 104 Isak Dinesen: Babettes Gæstebud 105 Ferdinand de Saussure: Cours de linguistique générale 106 Barbara Brenner & George Ancona: Faces 107 louis.rostra.dk 108 tvtropes.org 109 Lone Hørslev: Ærgerligt, ærgerligt 110 Christian S. Høyer: Lærebog for instruktører i førstehjælp Salman Rushdie: Midnight s Children 112 David Murdoch: Tutankhamun The Life and Death of a Pharaoh 113 Aksel Mikkelsen-Løth: Arbejdsstillinger 114 Kjeld Fredens: Mennesket i hjernen 115 Die Brüder Grimm: Sneewittchen 116 Christina Hesselholdt: Camilla and the horse 117 Stig Broström, Ulla Holm, Jette Schytte: Undervisning i indskolingen 118 Lene Skou Jensen: Politikens graviditetsbog 119 Jørgen Leth: Det uperfekte menneske. Scener fra mit liv 120 Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea 121 Ove Korsgaard: Kampen om kroppen 122 Hans Dieter Betz: Synoptische Studien 123 Evelyn Fox Keller: The Biological Gaze 124 Halfdan Rasmussen: Halfdan Rasmussens Børnerim 125 Bjørn Rasmussen: Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet 126 Anne Carson: Glass, Irony and God 127 Peter B. Paaske: Doktor, hvorfor har jeg tin9tus 128 Claus Elberling & Kirsten Worsøe: Når lyden bliver svagere 129 Jacques Attali: Noise: The Political Economy of Music 130 Evald Tang Kristensen: Börnerim, Remser og Lege 131 Julie Sten-Knudsen: Hjem er en retning 132 Jacques Lacan: Les quatres concepts fondamentaux de la psychanalyse 133 Per Højholt: Auricula

36 EF TEROR D Denne bog er et abstrakt anatomisk opslagsværk. Den indeholder 16 fotografier af kropsdele af mennesker i forskellige aldre (5-87 år) og 133 fodnoter, som alle, konkret eller metaforisk, beskriver en kropsdel. Tekstfragmenterne er hentet fra medicinske, litterære, filosofiske og pædagogiske kilder: et fragment af en børnesang, en beskrivelse af et begravelsesritual og behandlingen af brandsår, blandt andet. Bogens fotografier er nært beskårede, så kropsdelene næsten fremstår abstrakte. Som landkort. Definitionen af et atlas er en samling landkort i bogform, men betegnelsen benyttes også om andre samlinger af illustrationer, anatomiske eller kunsthistoriske. Fælles er de topografiske optegnelser, kortlægninger af krop og landskab. Hukommelsespaladset er en mnemoteknik med rødder tilbage til antikkens Grækenland. For at huske f.eks. en tale placerer man, for sit indre blik, en række objekter forskellige steder i en bygning, man kender godt. Ved at foretage en mental vandring gennem bygningen genkalder man sig talen. I de mest kendte eksempler benyttes en bygning. Men i visse tilfælde bruges den menneskelige krop som genstand. Forskellige objekter placeres på kroppen, og ved at bevæge sig gennem kroppen husker man. Dette anatomiske atlas er både bogen, du holder i din hånd, og en udsmykning, der udfolder sig gennem en bygning. Værket er lavet til Campus Roskilde, en uddannelsesinstitution, der huser fysioterapeut-, lærer-, pædagog-, socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelser. I campusbygningen er billeder og tekst trykt i serigrafi på bygningens indre glasvægge. Hvert undervisningslokale har et fotografi af en kropsdel. Hvert fotografi dækker fladen fra gulv til loft. Bogen låner format og typografi fra historiske anatomiske opslagsværker. Hvor man i bygningen bevæger sig gennem atlasset, bladrer man i bogen gennem tekstbeskrivelserne og de visuelle kortlægninger af kroppen. Anatomisk Atlas er et hukommelsespalads, en rejse gennem en kollektiv krop sammensat af mange kroppe og stemmer.

37 AFTERWORD This book is an abstract atlas of anatomy. It contains 16 photographs of body parts belonging to people of different ages (5-87 years), and 133 footnotes, all of which, concretely or metaphorically, describe a body part. The text fragments are collected from medical, literary, philosophical, and pedagogical sources: a fragment from a children s song, a description of a burial ritual and the treatment of a burn, for example. The photographs are narrowly cropped, so the body parts almost appear abstract. Like maps. The definition of an atlas is a bound collection of geographical maps, but the description also covers other collections of illustrations of anatomy or art history. Common to all of these are topographical records, mappings of body and landscape. A memory palace is a mnemonic device with roots in ancient Greece. For example, to remember a speech, you visualize a number of objects located in different places in a building that you know well. By taking a mental walk through the building, you memorize the speech. Buildings are the most common sites for memory palaces, but sometimes the human body is used as site instead. Different objects are placed on the body; by moving through the body you memorize. This atlas of anatomy is both the book you hold in your hand and a public artwork that unfolds throughout a building. The project is commissioned for Campus Roskilde, Denmark, an educational institution that houses nursing, physiotherapy, social education, social work, and teaching departments. In the campus building, the atlas images and texts are silkscreened on the building s inner glass walls. Each classroom features a photograph of a body part. Each photograph covers the wall from floor to ceiling. The book borrows its format and typography from historical anatomical reference books. Whereas in the building you move through the atlas, in the book you leaf through the text descriptions and mappings of the body. Atlas of Anatomy is a memory palace, a journey through a collective body composed of many bodies and voices.

38 Nanna Debois Buhl ANATOMISK ATLAS / ATLAS OF ANATOMY Tekstvejledning / textual advice Mette Moestrup Dansk korrektur / Danish copy editing Jesper Jordan, Victoria Westzynthius Engelsk korrektur / English copy editing Marcella Durand Design Anni s annis.dk Fotos / Photos Nanna Debois Buhl Tryk / Print Narayana Press Trykt i EU / Printed in the EU Oversættelser til engelsk / English translations John von Daler: note # 6, 8, 9, 10, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 27, 28, 30, 31, 32, 33, 37, 39, 41, 42, 44, 47, 49, 50, 52, 53, 55, 56, 58, 60, 62, 63, 69, 73, 77, 78, 79, 81, 84, 86, 87, 92, 93, 96, 97, 98, 102, 103, 104, 107, 109, 110, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 121, 124, 125, 127, 128, 130, 131, 133 Oversættelser til dansk / Danish translations Claus Bech: note # 2, 3, 4, 7, 11, 12, 18, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 35, 36, 40, 43, 45, 48, 51, 54, 57, 59, 61, 64, 65, 66, 67, 68, 70, 72, 74, 75, 80, 82, 83, 88, 89, 91, 94, 95, 100, 101, 106, 108, 109, 112, 122, 123, 126, 129, 132 Mette Moestrup: note # 10 Publikationen er realiseret med generøs støtte fra / This publication was made possible through generous support from Statens Kunstråd / Danish Arts Council Campus Roskilde Publikationen er produceret i forbindelse med udsmykningen Anatomisk Atlas / The publication was produced in conjunction with the public art commission Atlas of Anatomy Campus Roskilde University College Sjælland Trekroner Forskerpark 4 DK-4000 Roskilde ucsj.dk/campus/campus-roskilde I samarbejde med / In collaboration with Henning Larsen Architects henninglarsen.com Statens Kunstfond / The Danish Arts Foundation Tak / Thanks Poul Andersen, Campus Roskilde, Claus Bech, Peter Boel, bo glas, bo-lito, Mikkel Brixvold, Katrine Buhl- Olsen, Dorte Debois Buhl, Jimmy Buhl, Campus Roskilde, Grete Post Christensen, John von Daler, Drude Dahlerup, Pil Dahlerup, Marcella Durand, Hans Vest Hansen, Malene Vest Hansen, Christian Hedegaard, Hannah Heilmann, Henning Larsen Architects, Jesper Jordan, Jesper Juul, Otto Debois Juul, Jennifer Kennedy, Poul Larsen, Johannes Lilleøre, Liz Linden, Ann Lislegaard, Johanne Løgstrup, Mette Moestrup, Sidsel Nelund, Dorte Popenda, Nathalie Pozzi, Pulsk Ravn, Sally Brandt Ravn, Iris Ruhwald, Hugo Sejersen, Martin Glaz Serup, Statens Kunstfond, Statens Kunstråd, Lena Tolstrup, Mogens Tolstrup, Fadime Turan, Kristina Valborg Valberg, Anni Vestergaard, Victoria Westzynthius 2013 Nanna Debois Buhl & Revolver All rights reserved. No part of this book may be reproduced in any form without written permission by the publisher. Revolver Publishing Immanuelkirchstr. 12 D Berlin Tel.: +49 (0) Fax: +49 (0) revolver-publising.com ISBN:

Remember the Ship, Additional Work

Remember the Ship, Additional Work 51 (104) Remember the Ship, Additional Work Remember the Ship Crosswords Across 3 A prejudiced person who is intolerant of any opinions differing from his own (5) 4 Another word for language (6) 6 The

Læs mere

Digte Vinter 2006 af Tina Rye Hansen. Just a spoonful of sugar, makes the medicine go down

Digte Vinter 2006 af Tina Rye Hansen. Just a spoonful of sugar, makes the medicine go down Digte Vinter 2006 af Tina Rye Hansen Just a spoonful of sugar, makes the medicine go down... 1 Tvangsmedicineringens lange arm... 1 For the sake of being someone... 2 Steps away... 3 Tell me... 4 Darkness

Læs mere

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen The X Factor Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen Læringsmål Eleven kan give sammenhængende fremstillinger på basis af indhentede informationer Eleven har viden om at søge og

Læs mere

The River Underground, Additional Work

The River Underground, Additional Work 39 (104) The River Underground, Additional Work The River Underground Crosswords Across 1 Another word for "hard to cope with", "unendurable", "insufferable" (10) 5 Another word for "think", "believe",

Læs mere

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes.

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes. Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav f: Et dannebrogsflag Et hus med tag, vinduer og dør En fugl En bil En blomst Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funn

Læs mere

GUIDE TIL BREVSKRIVNING

GUIDE TIL BREVSKRIVNING GUIDE TIL BREVSKRIVNING APPELBREVE Formålet med at skrive et appelbrev er at få modtageren til at overholde menneskerettighederne. Det er en god idé at lægge vægt på modtagerens forpligtelser over for

Læs mere

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard)

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) På den allerførste skoledag fik de farver og papir. Den lille dreng farved arket fuldt. Han ku bare ik la vær. Og lærerinden sagde: Hvad er

Læs mere

Sport for the elderly

Sport for the elderly Sport for the elderly - Teenagers of the future Play the Game 2013 Aarhus, 29 October 2013 Ditte Toft Danish Institute for Sports Studies +45 3266 1037 ditte.toft@idan.dk A growing group in the population

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Engelsk G Opgaveark Maj 2011 Eksaminandens navn Nummer Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har ikke

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2015

Trolling Master Bornholm 2015 Trolling Master Bornholm 2015 (English version further down) Panorama billede fra starten den første dag i 2014 Michael Koldtoft fra Trolling Centrum har brugt lidt tid på at arbejde med billederne fra

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Den ny havn i Tejn Havn Bornholms Regionskommune er gået i gang med at udvide Tejn Havn, og det er med til at gøre det muligt, at vi kan være

Læs mere

Titel: Barry s Bespoke Bakery

Titel: Barry s Bespoke Bakery Titel: Tema: Kærlighed, kager, relationer Fag: Engelsk Målgruppe: 8.-10.kl. Data om læremidlet: Tv-udsendelse: SVT2, 03-08-2014, 10 min. Denne pædagogiske vejledning indeholder ideer til arbejdet med tema

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Titel: Hungry - Fedtbjerget

Titel: Hungry - Fedtbjerget Titel: Hungry - Fedtbjerget Tema: fedme, kærlighed, relationer Fag: Engelsk Målgruppe: 8.-10.kl. Data om læremidlet: Tv-udsendelse: TV0000006275 25 min. DR Undervisning 29-01-2001 Denne pædagogiske vejledning

Læs mere

Financial Literacy among 5-7 years old children

Financial Literacy among 5-7 years old children Financial Literacy among 5-7 years old children -based on a market research survey among the parents in Denmark, Sweden, Norway, Finland, Northern Ireland and Republic of Ireland Page 1 Purpose of the

Læs mere

Den sidste dag i globaliseringsugen, evaluering.

Den sidste dag i globaliseringsugen, evaluering. Den sidste dag i globaliseringsugen, evaluering. ida, katrine og mia. Kommunikation/IT-opgave Hvordan læser man på nettet? Og hvad har det betydet for den måde, i har skrevet jeres artikler på? Når man

Læs mere

What s Love Got to Do With It?

What s Love Got to Do With It? What s Love Got to Do With It? Gram Grid Present Continuous Vi sætter verberne i ing-form, når vi vil beskrive at noget er i gang. Der er fire hovedkategorier af ing-form: 1 Den almindelige form (common

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingen åbner om to uger Mandag den 3. december kl. 8.00 åbner tilmeldingen til Trolling Master Bornholm 2013. Vi har flere tilmeldinger

Læs mere

Titangade. 16. september 2014

Titangade. 16. september 2014 Titangade 16. september 2014 Dagens program 9.00 9.15 Velkomst 9.15 10.00 10.00 10.15 Pause 10.15 12.00 12.00 12.45 Frokost 12.45 14.00 14.00 14.15 Pause 14.00 15.00 Hvem er vi? Forventnings afstemning

Læs mere

Engelsk grammatik for begyndere. Grundregler for navneord, tillægsord og udsagnsord.

Engelsk grammatik for begyndere. Grundregler for navneord, tillægsord og udsagnsord. Engelsk grammatik for begyndere. Grundregler for navneord, tillægsord og udsagnsord. Meningen med disse sider, som du kan printe ud og bruge, er at slå nogle ganske få regler fast. Engelsk grammatik har,

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingerne til 2013 I dag nåede vi op på 77 tilmeldte både. Det er lidt lavere end samme tidspunkt sidste år. Til gengæld er det glædeligt,

Læs mere

Help / Hjælp

Help / Hjælp Home page Lisa & Petur www.lisapetur.dk Help / Hjælp Help / Hjælp General The purpose of our Homepage is to allow external access to pictures and videos taken/made by the Gunnarsson family. The Association

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingerne til 2013 I dag nåede vi op på 85 tilmeldte både. Det er stadig lidt lavere end samme tidspunkt sidste år. Tilmeldingen er åben

Læs mere

NOTIFICATION. - An expression of care

NOTIFICATION. - An expression of care NOTIFICATION - An expression of care Professionals who work with children and young people have a special responsibility to ensure that children who show signs of failure to thrive get the wright help.

Læs mere

R A C E R U N N E R S J U N I O R C A M P & CUP J U L I th. 10th. J U L Y

R A C E R U N N E R S J U N I O R C A M P & CUP J U L I th. 10th. J U L Y R A C E R U N N E R S J U N I O R C A M P & CUP 7. 10. J U L I 2 0 1 1 7th. 10th. J U L Y 2 0 1 1 Torsdag den 7. juli 10.30-12.00 Tempovekselløb / Accelerationstræning Thursday 7 th. of July Flex pace

Læs mere

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM528)

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM528) Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM58) Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Torsdag den 1. januar 01 kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler

Læs mere

Bilag. Resume. Side 1 af 12

Bilag. Resume. Side 1 af 12 Bilag Resume I denne opgave, lægges der fokus på unge og ensomhed gennem sociale medier. Vi har i denne opgave valgt at benytte Facebook som det sociale medie vi ligger fokus på, da det er det største

Læs mere

Dårlig litteratur sælger - Trykkekultur i 1800-tallets Storbritannien og idag. Maria Damkjær Post.doc. i Engelsk Litteratur

Dårlig litteratur sælger - Trykkekultur i 1800-tallets Storbritannien og idag. Maria Damkjær Post.doc. i Engelsk Litteratur Dårlig litteratur sælger - Trykkekultur i 1800-tallets Storbritannien og idag Maria Damkjær Post.doc. i Engelsk Litteratur Horace Engdahl i interview i Politiken Bøger, 7. december 2014: [Hos os i Norden]

Læs mere

At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed. Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu.

At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed. Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu. At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu.dk Formål: at udvikle gængs forståelse forbundet med ekspertise Konstruktivt

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Pets Fag: Engelsk Målgruppe: 4. klasse Titel: Me and my pet Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Pets Fag: Engelsk Målgruppe: 4. klasse Titel: Me and my pet Vejledning Lærer Me and my pet My dogs SVTV2, 2011, 5 min. Tekstet på engelsk Me and my pet er en svenskproduceret undervisningsserie til engelsk for børn i 4. klasse, som foregår på engelsk, i engelsktalende lande og

Læs mere

Nyhedsmail, december 2013 (scroll down for English version)

Nyhedsmail, december 2013 (scroll down for English version) Nyhedsmail, december 2013 (scroll down for English version) Kære Omdeler Julen venter rundt om hjørnet. Og netop julen er årsagen til, at NORDJYSKE Distributions mange omdelere har ekstra travlt med at

Læs mere

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension DK - Quick Text Translation HEYYER Net Promoter System Magento extension Version 1.0 15-11-2013 HEYYER / Email Templates Invitation Email Template Invitation Email English Dansk Title Invitation Email

Læs mere

how to save excel as pdf

how to save excel as pdf 1 how to save excel as pdf This guide will show you how to save your Excel workbook as PDF files. Before you do so, you may want to copy several sheets from several documents into one document. To do so,

Læs mere

Klimaformidling Odense 26.10.2015

Klimaformidling Odense 26.10.2015 Klimaformidling Odense 26.10.2015 En NØRD s oplevelser fra den 3. verden som inspirerer til forandring: Radikale problemer kræver radikale løsninger. Hvis vi vil ændre vores måde at leve på, er vi derfor

Læs mere

Engelsk B. Højere forberedelseseksamen. 1. delprøve, uden hjælpemidler. Fredag den 29. maj 2015 kl. 9.00-14.00. kl. 9.00-10.00. 2hf151-ENG/B-29052015

Engelsk B. Højere forberedelseseksamen. 1. delprøve, uden hjælpemidler. Fredag den 29. maj 2015 kl. 9.00-14.00. kl. 9.00-10.00. 2hf151-ENG/B-29052015 Engelsk B Højere forberedelseseksamen 1. delprøve, uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 2hf151-ENG/B-29052015 Fredag den 29. maj 2015 kl. 9.00-14.00 50824.indd 1 18/02/15 11.47 50824.indd 2 18/02/15 11.47

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Så er ballet åbnet, 16,64 kg: Det er Kim Christiansen, som i mange år også har deltaget i TMB, der tirsdag landede denne laks. Den måler 120

Læs mere

Timetable will be aviable after sep. 5. when the sing up ends. Provicius timetable on the next sites.

Timetable will be aviable after sep. 5. when the sing up ends. Provicius timetable on the next sites. English Information about the race. Practise Friday oct. 9 from 12.00 to 23.00 Saturday oct. 10. door open at 8.00 to breakfast/coffee Both days it will be possible to buy food and drinks in the racecenter.

Læs mere

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August 2017 Application form Must be completed on the computer in Danish or English All fields are mandatory PERSONLIGE

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Trolling Master Bornholm 2013 Husk at tjekke jeres reservationer! Vi ved, at der er nogen, som har lavet reservationer af overnatning, og at

Læs mere

Part 5 Leisure Time and Transport

Part 5 Leisure Time and Transport Part 5 Leisure Time and Transport Lesson 3 Situation and Listen & Practice Situation Line and Louise are colleagues. They meet at a café before work. Line is late because h bike had a puncture on the way.

Læs mere

Virkningsfulde bønner og påkaldelser

Virkningsfulde bønner og påkaldelser Virkningsfulde bønner og påkaldelser (4) Den Store Invokation (billeder + tekst) DEN STORE INVOKATION - THE GREAT INVOCATION Fra lysets kilde i Guds sind Lad lys strømme ind i menneskers tanker Lad lyset

Læs mere

Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et)

Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et) Forældreskema Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et) Barnets alder: år og måneder Barnet begyndte at lære dansk da det var år Søg at besvare disse spørgsmål så godt

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. kl. 9.00-14.00

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. kl. 9.00-14.00 Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl.9.00-10.00 htx111-eng/b-30052011 Mandag den 30. maj 2011 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker udfyldes. Efter prøven

Læs mere

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening English Danish Dear Mr. President, Kære Hr. Direktør, Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Dear Sir, Formal, male recipient, name unknown Dear Madam,

Læs mere

Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level.

Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level. Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level Application form Must be completed on the computer in Danish or English All

Læs mere

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening Danish English Kære Hr. Direktør, Dear Mr. President, Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Kære Hr., Formal, male recipient, name unknown Kære Fru.,

Læs mere

BLADE by Tim Bowler. Statements from the book. Statements Who? Context and meaning

BLADE by Tim Bowler. Statements from the book. Statements Who? Context and meaning BLDE by Tim Bowler Statements from the book ns du læser bogen Playing dead af Tim Bowler, skal du - når du finder nedenstående statements i teksten - notere i skemaet med hensyn til hvem der siger det,

Læs mere

Indledning. Ved at ændre bogens titel fra Kniplingssyning fra Hedeboegnen til Udklipshedebo, har jeg valgt syningens oprindelige betegnelse.

Indledning. Ved at ændre bogens titel fra Kniplingssyning fra Hedeboegnen til Udklipshedebo, har jeg valgt syningens oprindelige betegnelse. Indledning Denne bog Udklipshedebo er en revideret udgave af bogen Kniplingssyning fra Hedeboegnen, Borgens Forlag 1993, hvor min medforfatter var Marianne Lotzbeck. Ved at ændre bogens titel fra Kniplingssyning

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. Maj 2014. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende

Engelsk G Opgaveark. Maj 2014. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Engelsk G Opgaveark Maj 2014 Eksaminandens navn Nummer Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har ikke

Læs mere

COACH NETWORK MEETING

COACH NETWORK MEETING COACH NETWORK MEETING Tommerup d. 1 The presentation: Split into 4 parts: Who am i? Pre Post Ask questions anytime 2 Who am i? 23 years old Started my career in Vildbjerg Svømmeklub in 2010 Became assistant

Læs mere

nyt håndmalet univers

nyt håndmalet univers ny kollektion 2017 NY KOLLEKTION 3 nyt håndmalet univers Det er med stor glæde og forventning at vi hermed præsenterer vores nyeste kollektion, som viser en helt ny og mere kunstnerisk og eksperimenterende

Læs mere

Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard

Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard Fortæl om Ausumgaard s historie Der er hele tiden snak om værdier, men hvad er det for nogle værdier? uddyb forklar definer

Læs mere

How Al-Anon Works - for Families & Friends of Alcoholics. Pris: kr. 130,00 Ikke på lager i øjeblikket Vare nr. 74 Produktkode: B-22.

How Al-Anon Works - for Families & Friends of Alcoholics. Pris: kr. 130,00 Ikke på lager i øjeblikket Vare nr. 74 Produktkode: B-22. Bøger på engelsk How Al-Anon Works - for Families & Friends of Alcoholics Al-Anons grundbog på engelsk, der indfører os i Al- Anon programmet. Om Al-Anons historie, om forståelse af os selv og alkoholismen.

Læs mere

USERTEC USER PRACTICES, TECHNOLOGIES AND RESIDENTIAL ENERGY CONSUMPTION

USERTEC USER PRACTICES, TECHNOLOGIES AND RESIDENTIAL ENERGY CONSUMPTION USERTEC USER PRACTICES, TECHNOLOGIES AND RESIDENTIAL ENERGY CONSUMPTION P E R H E I S E L BERG I N S T I T U T F OR BYGGERI OG A N L Æ G BEREGNEDE OG FAKTISKE FORBRUG I BOLIGER Fra SBi rapport 2016:09

Læs mere

The Bison Hunt DIGIREAD. Læs med lyd Level C. Ditte Reinholdt Østergaard Illustreret af Mette Bødker Indtalt af Robbie Stevens.

The Bison Hunt DIGIREAD. Læs med lyd Level C. Ditte Reinholdt Østergaard Illustreret af Mette Bødker Indtalt af Robbie Stevens. The Bison Hunt Ditte Reinholdt Østergaard Illustreret af Mette Bødker Indtalt af Robbie Stevens DIGIREAD Læs med lyd Level C DigTea The Bison Hunt Ditte Reinholdt Østergaard Illustreret af Mette Bødker

Læs mere

Mindfulness. At styrke trivsel, arbejde og ledelse

Mindfulness. At styrke trivsel, arbejde og ledelse Mindfulness At styrke trivsel, arbejde og ledelse Energiregnskabet Mindfulness i forsikringsvirksomhed 100 % har fået anvendelige redskaber til håndtering af stress 93 % oplever en positiv forandring

Læs mere

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet Praktikevaluering Studerende (Internship evaluation Student) Husk at trykke "Send (Submit)" nederst (Remember to click "Send (Submit)" below - The questions are translated into English below each of the

Læs mere

Chameleon, Additional Work

Chameleon, Additional Work 44 (104) Chameleon, Additional Work Chameleon Crosswords Across 1 The facial expression of sudden pain (5) 4 When something is too small to be useful or important (e.g wages) (6) 6 Another word for "unfaithfulness"

Læs mere

Vejledning til brugen af bybrandet

Vejledning til brugen af bybrandet Vejledning til brugen af bybrandet Indhold Hvorfor bruge bybrandet? s. 3-4 Inspiration/ big idea s. 5-10 Syv former for bybranding s. 11-18 Brug af logoet s. 19-21 Find desuden flere cases, designelementer

Læs mere

Åbenrå Orienteringsklub

Åbenrå Orienteringsklub Åbenrå Orienteringsklub Velkommen til det ægte orienteringsløb på Blå Sommer 2009 Din gruppe har tilmeldt spejdere til at deltage i det ægte orienteringsløb på Blå Sommer 2009. Orienteringsløbet gennemføres

Læs mere

PR day 7. Image+identity+profile=branding

PR day 7. Image+identity+profile=branding PR day 7 Image+identity+profile=branding A few definitions Public Relations is the planned and sustained effort to establish and maintain goodwill and understanding between an organisation and it s public.

Læs mere

http://www.youtube.com/watch?v=fr1ru4sm2l8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=fr1ru4sm2l8&feature=related Digtforløb Jeg plejer at lave et digtforløb i 7. klasse, hvor eleverne møder forskellige typer af digte som oplæg til egne digterier. Som afslutning på emnet skal de vælge et af deres digte og fremstille

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 21. august 2015 kl kl htx152-eng/b

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 21. august 2015 kl kl htx152-eng/b Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 htx152-eng/b-21082015 Fredag den 21. august 2015 kl. 9.00-14.00 htx152-eng/b-21082015 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Hvor er mine runde hjørner?

Hvor er mine runde hjørner? Hvor er mine runde hjørner? Ofte møder vi fortvivlelse blandt kunder, når de ser deres nye flotte site i deres browser og indser, at det ser anderledes ud, i forhold til det design, de godkendte i starten

Læs mere

Gode råd før du træner med elastikken

Gode råd før du træner med elastikken Træning med elastik Gode råd før du træner med elastikken Hvem kan bruge elastikken? En elastik kan du bruge hvor som helst og når som helst; i hjemmet, på arbejdet, på ferien og mange andre steder. Den

Læs mere

Engelsk grammatik for begyndere. Grundregler for navneord, tillægsord og udsagnsord.

Engelsk grammatik for begyndere. Grundregler for navneord, tillægsord og udsagnsord. Engelsk grammatik for begyndere. Grundregler for navneord, tillægsord og udsagnsord. Meningen med disse sider, som du kan printe ud og bruge, er at slå nogle ganske få regler fast. Engelsk grammatik har,

Læs mere

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Can you help me, please? Asking for help Do you speak? Asking if a person speaks Do you speak _[language]_? Asking if a person speaks a certain language I don't speak_[language]_. Clarifying

Læs mere

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Can you help me, please? Asking for help Do you speak? Asking if a person speaks Do you speak _[language]_? Asking if a person speaks a certain language I don't speak_[language]_. Clarifying

Læs mere

Rejse Helbred. Helbred - Nødsituation. Helbred - Ved lægen. At spørge efter at blive bragt på sygehuset. At spørge efter øjeblikkelig lægehjælp

Rejse Helbred. Helbred - Nødsituation. Helbred - Ved lægen. At spørge efter at blive bragt på sygehuset. At spørge efter øjeblikkelig lægehjælp - Nødsituation Jeg er nødt til at skal på sygehuset. At spørge efter at blive bragt på sygehuset Jeg føler mig dårlig. I need to go to the hospital. I feel sick. Jeg er nødt til at se en læge med det samme!

Læs mere

MAKING IT - dummy-manus

MAKING IT - dummy-manus MAKING IT - dummy-manus INT. RESTAURANT - DAG (32) og (43) sidder på den ene side af et bord på en restaurant. Amir smiler påklistret og forventningsfuldt, mens Jakob sidder og spiser en salat. De venter

Læs mere

Better driving experience guaranteed!

Better driving experience guaranteed! MAXIMUM RESPONCE Pedalbox, Dynamisk - BEDRE RESPONSE - Flere program trin MAXIMUM RESPONCE Better driving experience guaranteed! Pedalbox, Dynamisk - BEDRE RESPONSE - Flere program trin For at forbedre

Læs mere

DANSK TEST, a1/a2. En/et A word en ord et ord both. A year et år en år both. Plural Two words to ord to orde to order. Two years to år to åre to årer

DANSK TEST, a1/a2. En/et A word en ord et ord both. A year et år en år both. Plural Two words to ord to orde to order. Two years to år to åre to årer DANSK TEST, a1/a2 En/et A word en ord et ord both A year et år en år both Plural Two words to ord to orde to order Two years to år to åre to årer Big or small letters Danish dansk Dansk both Dane dansker

Læs mere

Nyhedsmail, november 2013 (scroll down for English version)

Nyhedsmail, november 2013 (scroll down for English version) Nyhedsmail, november 2013 (scroll down for English version) Kære Omdeler Uret er stillet til vintertid, og antallet af lyse timer i døgnet er fortsat faldende. Vintermørket er kort sagt over os, og det

Læs mere

Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages. Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013

Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages. Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013 Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013 The challenge Compare The pilot pictures The choice The survey technique Only one picture

Læs mere

Skriftlig Eksamen Diskret matematik med anvendelser (DM72)

Skriftlig Eksamen Diskret matematik med anvendelser (DM72) Skriftlig Eksamen Diskret matematik med anvendelser (DM72) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet, Odense Onsdag den 18. januar 2006 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater etc.),

Læs mere

18 stamtoner, version 1.0

18 stamtoner, version 1.0 18 stamtoner, version 1.0 Indhold / Contents 1) Information om spillet på dansk / Game information in Danish 2) Information om spillet på engelsk / Game information in English =============================================================

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 14, 2001 ROAGER KIRKE, TØNDER AMT Nationalmuseet og Den Antikvariske Samling i Ribe. Undersøgt af Orla Hylleberg Eriksen. NNU j.nr. A5712 Foto: P. Kristiansen,

Læs mere

Teknologi & Uddannelse

Teknologi & Uddannelse Teknologi & Uddannelse ~Access determinisme? Samspillet mellem teknologi og samfund We don't need no school...experience strongly suggests that an incremental increase of more of the same building schools,

Læs mere

Statistical information form the Danish EPC database - use for the building stock model in Denmark

Statistical information form the Danish EPC database - use for the building stock model in Denmark Statistical information form the Danish EPC database - use for the building stock model in Denmark Kim B. Wittchen Danish Building Research Institute, SBi AALBORG UNIVERSITY Certification of buildings

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. December Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende

Engelsk G Opgaveark. December Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Engelsk G Opgaveark December 2011 Eksaminandens navn Nummer Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har

Læs mere

My Opinion about.. The military TVMV, Denmark

My Opinion about.. The military TVMV, Denmark My Opinion about.. Presenter: What are the young people in Denmark thinking of the military. Here are some opinions: Names of participants are written in translation Camera: Editing: Sound: Duration: 2

Læs mere

- man sov tæt på belægningsstuerne

- man sov tæt på belægningsstuerne Præsenteret af: - man sov tæt på belægningsstuerne I belægningsstuen var der plads til 26 soldater: 24 menige soldater i dobbeltmands køjesenge og to befalingsmænd i enkeltmands køjesenge. Der var plads

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 8

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 8 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 8 English version further down Der bliver landet fisk men ikke mange Her er det Johnny Nielsen, Søløven, fra Tejn, som i denne uge fangede 13,0 kg nord for

Læs mere

Appendix 14. Date, time, place and room: 6/10-15, 8.30, room 201, Plays and Playwriting. Sketch of the room

Appendix 14. Date, time, place and room: 6/10-15, 8.30, room 201, Plays and Playwriting. Sketch of the room Appendix 14 Date, time, place and room: 6/10-15, 8.30, room 201, Plays and Playwriting Sketch of the room Date, time, place and class: Generel observations 1. Shared understandings (meaning, knowledge)

Læs mere

Historien om en ikonisk vase

Historien om en ikonisk vase Varekatalog 2016 ...tilbage til de danske hjem Historien om en ikonisk vase Lyngby by Hilfling er en dansk virksomhed, der genopdager og genskaber brugskunst fra vores fælles skandinaviske designarv og

Læs mere

Eksempel på eksamensspørgsmål til caseeksamen

Eksempel på eksamensspørgsmål til caseeksamen Eksempel på eksamensspørgsmål til caseeksamen Engelsk niveau E, TIVOLI 2004/2005: in a British traveller s magazine. Make an advertisement presenting Tivoli as an amusement park. In your advertisement,

Læs mere

Handout 1: Eksamensspørgsmål

Handout 1: Eksamensspørgsmål Handout 1: Eksamensspørgsmål Denne vejledning er udfærdiget på grundlag af Peter Bakkers vejledning til jeres eksamensspørgsmål. Hvis der skulle forekomme afvigelser fra Peter Bakkers vejledning, er det

Læs mere

Øvelser til kurser med Adrie Noy September 2008

Øvelser til kurser med Adrie Noy September 2008 Opvarmning Øvelser til kurser med Adrie Noy September 2008 I alle nedenstående opvarmningsøvelser arbejdes sammen 2 og 2 Begge spillere har en uden bold, 1. Spillerne står over for hinanden med front mod

Læs mere

Appendix A. E-mail correspondence with Fyrvaerkeri.dk:

Appendix A. E-mail correspondence with Fyrvaerkeri.dk: Appendix A E-mail correspondence with Fyrvaerkeri.dk: Fra: Mette Jørvad Niess MEJN@ucl.dk Emne: SV: Projekt til fyrværkeri Til: "dste06@media.aau.dk" dste06@media.aau.dk Cc: "Kathrine Møgelbjerg Jørgensen"

Læs mere

Fag: Engelsk Niveau E Casearbejdsdag 12-01-2015

Fag: Engelsk Niveau E Casearbejdsdag 12-01-2015 De merkantile Erhvervsuddannelser Januar 2015 Casebaseret eksamen Fag: Engelsk Niveau E Casearbejdsdag 12-01-2015 All information needed for this case is available at: http://www.emu.dk/soegning?f%5b0%5d=field_omraade%3a5463&f%5b1%5d=field_fag1%3a13

Læs mere

We hope you have enjoyed your holiday and that you are willing to help us improve our holiday support programme by completing this questionnaire.

We hope you have enjoyed your holiday and that you are willing to help us improve our holiday support programme by completing this questionnaire. Dear holiday-maker We hope you have enjoyed your holiday and that you are willing to help us improve our holiday support programme by completing this questionnaire. The information and answers you provide

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 6

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 6 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 6 English version further down Johnny Nielsen med 8,6 kg laks Laksen blev fanget seks sømil ud for Tejn. Det var faktisk dobbelthug, så et kig ned i køletasken

Læs mere

Vejledning til Sundhedsprocenten og Sundhedstjek

Vejledning til Sundhedsprocenten og Sundhedstjek English version below Vejledning til Sundhedsprocenten og Sundhedstjek Udfyld Sundhedsprocenten Sæt mål og lav en handlingsplan Book tid til Sundhedstjek Log ind på www.falckhealthcare.dk/novo Har du problemer

Læs mere

Miniprojekt: Ondskabens filosofi, af Johannes Kjær Kristensen Side 1 af 17

Miniprojekt: Ondskabens filosofi, af Johannes Kjær Kristensen Side 1 af 17 Miniprojekt: Ondskabens filosofi, af Johannes Kjær Kristensen Side 1 af 17...4 "...5 #$ # % #...7...8 "...8 & ' $ ( ) "* (...10 $...13 "...13...14 *(...15 +, % 1 Miniprojekt: Ondskabens filosofi, af Johannes

Læs mere

GIVE IT. SOME ENGlISH1. Hedwig

GIVE IT. SOME ENGlISH1. Hedwig Doth Ernst Jacobsen og Henriette BETH Brigham GIVE IT SOME ENGlISH1 Hedwig Give It Some English I 2014 Doth Ernst Jacobsen og Henriette Beth Brigham og Forlaget Hedwig Sat med Calibri og Futura Grafisk

Læs mere

SB ShooeBox. SB Introduction / Indledning 03-03 SB Inspiration combinations/inspirationsopstillinger 04-06 SB Functionality/Funktion 07-07

SB ShooeBox. SB Introduction / Indledning 03-03 SB Inspiration combinations/inspirationsopstillinger 04-06 SB Functionality/Funktion 07-07 ShooeBox 02 SB ShooeBox SB Introduction / Indledning 03-03 SB Inspiration combinations/inspirationsopstillinger 04-06 SB Functionality/Funktion 07-07 Introduction Shooebox is a Danish design, designed

Læs mere

English is my best! Vordingborg den 26. februar 2013

English is my best! Vordingborg den 26. februar 2013 English is my best! Vordingborg den 26. februar 2013 English is my best. Hello, hello why are you here? Hello, hello where did you hear? Why are you here? Why did you come? Let s say hello to everyone.

Læs mere

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne - Åbning Engelsk Dansk Dear Mr. President, Kære Hr. Direktør, Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne Dear Sir, Formel, mandelig modtager, navn ukendt

Læs mere