Er du den fødte restauratør?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er du den fødte restauratør?"

Transkript

1 Restaurant Danskerne spiser mere og mere ude. I gennemsnit bliver det til 50 gange om året. Især de unge kan lide det. De falder også for de nye, smarte og anderledes restauranter. Udbuddet af etnisk mad vokser. Nogle vender tilbage til mormor-maden. Andre vil være moderne. Billedet bliver mere og mere broget. I udlandet findes mange interessante måder at drive restaurant på, som vi slet ikke kender herhjemme. I hvert fald ikke endnu. Ejerne satser ikke bare på at sælgemad. De giver også andre oplevelser samtidig. Underholdning for børn og voksne. Sjove indretninger. Åbne køkkener, hvor man ser sin mad blive til.

2 Er du den fødte restauratør? Test dig selv: 1 Jeg har lyst til at omgås mennesker af alle typer 2 Jeg smiler og tager ting med godt humør 3 Jeg kan holde ud, selv om arbejdsdagene bliver lange 4 Min familie ved, at de kommer til at se mindre til mig 5 Jeg er god til at sætte andre mennesker i arbejde og skabe en rar arbejdsplads 6 Jeg går op i mad og ved meget om det 7 Jeg kan planlægge og organisere 8 Jeg er god til at holde orden og gøre rent 9 Jeg kender nogen i branchen, som kan hjælpe mig, hvis det skulle være 10 Jeg bliver ikke stresset 11 Jeg kan leve med, at indtjeningen svinger 12 Jeg er god til at takle problemer i tide og ikke skyde dem fra mig 13 Jeg er god til at lytte til andre og få ideer på den måde 14 Jeg kan skaffe kr. Helt sikkert Som regel I tvivl Hvis du har mindst krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Hvordan vil du starte? Der er tre måder at starte en restaurant på. Du kan enten selv bygge alt op fra bunden, eller du kan overtage en virksomhed, der kører, eller du kan købe dig ind i en kæde. Der er fordele og ulemper ved alle tre måder. Start fra bunden Når du selv bygger op fra bunden, kan du sætte dit eget præg på restauranten. Du kan prøve ideer af og være kreativ. Men det er også usikkert. Fejl kan være meget dyre. Overtage en virksomhed Når du overtager en restaurant, er mange ting på plads. Lokalerne er indrettet. Kunderne kender stedet. Arbejdsgangen ligger fast. Du kan siden hen ændre, så restauranten bliver helt efter dit hoved. Hvis restauranten er forpagtet, kan der være grænser for, hvor meget du må ændre. Det står i forpagtningsaftalen. Købe sig ind i en kæde Kæderestauranter er kendt af mange. Alt er lagt i fast rammer. Derfor er der gode chancer for at få en hurtig og effektiv start. Der er hjælp til kalkuler, indkøb, markedsføring, maskineri og meget andet. Ulempen er, at du mere bliver en bestyrer end en kreativ iværksætter.

3 I Danmark er der bl.a. følgende kæderestauranter: McDonald s Pizza Hut Burger King Domino s Pizza A Hereford Beefstouw Jensens Bøfhus Mammamia I Mogens Bjerregård s bog: Franchiseguiden, findes oversigter og adresser. Der står, hvad det typisk koster at købe sig ind. Se også Franchise Foreningens hjemmeside: Mange interessante franchise systemer er slet ikke importeret til Danmark endnu. Måske kan du blive den første med et nyt koncept i landet? Det kræver opsøgende arbejde, og der er faldgruber. Du kan finde kæderestauranter beskrevet på internettet. For eksempel på Restauranter til salg eller forpagtning Aviser som Jyllands Posten og Berlingske Tidende bringer dagligt annoncer med restauranter til salg eller forpagtning. Du kan også kontakte ejendomsmæglere i lokalområdet. På internettet kan du bruge søgeord som forpagtning restaurant og få ledige tilbud frem. Økonomi For mange mennesker er en restaurant en livsdrøm. Men for at drømmen kan blive til virkelighed, skal der være økonomi i det. Du skal lave et budget for at få et overblik. Budgettet skal hvile på de valg, du har taget. Det er nødvendigt at undersøge priser hos leverandører, for at budgettet kan blive så solidt som muligt: Check markedet for ejendomme og forpagtning. Få realistiske priser og sammenlign mange steder. Ejendomme, som ligger godt, er dyrere. Men der kan også tjenes mere Du kan besøge restauranter, som ligner din. Se på hvor mange gæster, der kommer. Find ud af, hvad de typisk bruger af penge og på hvad Få kataloger og prislister fra leverandører af mad, drikke m.v. Undersøg om de giver rabatter Tag på messe, for eksempel Foodexpo i Herning. Her kan du både få inspiration, priser og kontakter til leverandører

4 Undersøg, hvad personalet skal have i løn. Og hvad der kommer oven i lønnen af sociale udgifter og frynsegoder Find frem til, hvor mange penge du skal låne og hvor længe. Få en snak med banken om muligheden for at låne Årsbudget I dette budget er kalkuleret med en restaurant med plads til personer. Det forventes, at der i gennemsnit spiser 30 personer på restauranten pr dag. Tors- freog lørdag flere, andre dage færre. Der er åbent 300 dage om året. Hver person spiser og drikker for gennemsnitlig 150 kr. (120 eks moms) Der sælges også mad ud af huset. Eksempel på et årsbudget: Omsætning: 30 kunder x 300 dage a 120 kr. (150 inkl. moms) Mad ud af huset, portioner a kr. 64 kr. (80 inkl. moms) I alt Direkte omkostninger ved driften: Vareforbrug skønsmæssigt 33 % af omsætningen Løn til 2 personer, inkl. sociale bidrag, feriepenge m.v. Udgifter til duge, service, m.v. I alt Dækningsbidrag (Omsætning Direkte omkostninger) Faste omkostninger Husleje Leje af fortovsareal El, varme, vand, forbrugsafgifter, telefon, Coda m.v. Revisor, administration m.v. Levnedsmiddelkontrol, affaldsafgifter m.v. Varebil Markedsføring, hjemmeside Renter af opstartslån/kassekredit Forsikringer I alt Kr. per år - eks. moms Overskud (Dækningsbidrag Faste omkostninger)

5 Etableringsbudget Hvis du starter fra bunden, er det en god ide at lave et etableringsbudget. Du vil måske få udgifter: Til at købe ejendom eller til depositum Til at bygge om og renovere Til borde, stole, belysning, kasseapparat, diske, gardiner, pynt, service Til komfurer, udsugning, køl, opvaskemaskiner, redskaber Til bil Til oprettelse af telefon Til attester og godkendelser Til advokat og revisor Det er svært at sætte priser på, hvad det koster at etablere sig. Nogle vælger at overtage brugt inventar og udstyr, og de sparer på den konto. Priser på ejendomme afhænger af, hvor de ligger, og hvilken stand de er i. Udgifter til etablering afhænger også af, hvor meget du selv kan gøre frem for at købe håndværkere eller serviceydelser. Nøgletal Brancheforeningen HORESTA laver nøgletal for restauranter. Nøgletal er tal taget fra regnskabet i en restaurant og som kan fortælle noget om, hvordan restauranten kører økonomisk. Her er inspiration at hente. De viser blandt andet: At større restauranter har bedre økonomi end små At kæderestauranter klarer sig bedre end individuelle At indtjeningen er ret lille i de fleste restauranter At mange har underskud At drikkevarer giver det bedste udbytte, mens fødevarer ligger noget lavere. HORESTA nøgletal for restauranter Andel med overskud: Andel med underskud Gennemsnitlig omsætning Omsætning per beskæftiget: Antal beskæftigede: Lønomkostninger i % af omsætning Vareforbrug i % af omsætning Husleje, renter og afskrivninger i % af omsætningen: Moms i % af omsætningen Andre omkostninger i % af omsætningen: Overskud i % af omsætningen 36 % 64 % 5,6 mio. kr kr. 9,3 32 % 23 % 11 % 20 % 13 % 1 % Der er flere detaljer på For omkring 500 kroner kan du købe en samlet rapport med nyttige tal. Hvis du er interesseret i at starte som franchisetager, så tag kontakt med franchise kædens hovedkontor. Her kan du hente hjælp til at få vurderet dit projekt økonomisk.

6 Hvor kommer pengene fra? Hvis du vil starte virksomhed, er det en stor fordel, at du har sparet nogen penge op. Måske kan du tage lån i hus eller lejlighed for at dække etableringen og de første måneders drift. Nogle iværksættere kan låne penge i familien. Andre har en etableringskonto i banken, hvor de har sparet op over en årrække. Mange banker vil gerne hjælpe med at finansiere. Du kan oprette en kassekredit. Hvis du har planer om vækst og udvikling, kan du eventuelt søge vækstkaution eller kom-i-ganglån, som også tilbydes via bankerne. Se på vækstfondens hjemmeside om disse muligheder: Alle banker beder om at få detaljerede budgetter og planer. Der findes ikke offentlige tilskud til investeringer i og drift af restauranter. Skat Du skal betale skat af virksomhedens overskud. Når du har trukket alle virksomhedens udgifter fra virksomhedens indtægter, finder du din skattepligtige indkomst. Du ved sjældent på forhånd, hvor stort overskud din virksomhed vil få. Du bliver derfor nødt til at lave et skøn. Brug dit budget til at lave dette skøn. Dit skøn skal du indberette til SKAT. SKAT vil sende dig indbetalingskort, så du i løbet af året får betalt den forventede skat. Når året er omme, får du en udvidet selvangivelse. Heri skal du oplyse det realiserede overskud af din virksomhed. Har du tjent mere, end du forventede i dit budget, kommer du til at betale ekstra skat. Hvis du har tjent mindre, får du penge tilbage. Driver du restauranten i selskabsform dvs. som et ApS er der andre skatteforhold. Her bliver du ansat i dit eget selskab og får almindelig løn som ansat du betaler altså normal A-skat. Dit selskab skal betale virksomhedsskat af sit overskud som pt. er på 25 %. En revisor vil kunne hjælpe med andre detaljer, så din skat bliver så fordelagtig som muligt for dig.

7 Personale De fleste restauranter har personale ansat. Mindre restauranter har typisk 4-10 ansatte. Store restauranter kan have op til ansatte for at kunne dække vagterne. Det er almindeligt, at der er lige mange i køkken og til servering. Hertil kommer rengøring og administration. Du kan søge fagudlærte kokke og tjenere via det lokale jobcenter eller ved at annoncere. Studerende er ofte dygtige og fleksible, og de vil gerne arbejde på deltid. Dem kan du for eksempel komme i kontakt med ved at sætte opslag op på skoler og universiteter. Når du ansætter medarbejdere, skal de have et ansættelsesbrev. Brevet skal indeholde alle væsentlige vilkår. For eksempel arbejdssted, løn, arbejdstid, ferie, pension, opsigelse m.v. Nogle (mest større) restauranter har overenskomst med en eller flere fagforeninger. Men der er ingen regler om, at restauranter skal beskæftige organiseret arbejdskraft. Ledelse Som ejer af en restaurant skal du ikke blot vide noget om mad, det er lige så vigtigt, at du påtager dig rollen som leder af en virksomhed med mange ansatte. Du skal regne med, at du skal lære medarbejderne op i starten. Du skal tænke nøje over, hvad der skal til for at være en god leder. Den dygtige leder kan motivere sine ansatte til at yde en ekstra god indsats, og det er noget kunderne kan mærke. Du må ikke selv modtage dagpenge, efter du har startet din virksomhed. Du må heller ikke få hjælp fra nogen, der modtager dagpenge fra det offentlige. Det gælder også, selv om de ikke får betaling for deres arbejde. Sort arbejde hvor omsætning og betaling til de ansatte holdes uden for regnskabet er ulovligt og strafbart. I kontakt med kunderne Beliggenheden er alfa og omega. Hvis restauranten ligger rigtigt, er den en reklamesøjle for sig selv. Du må derfor ikke gå på kompromis. Før du beslutter dig for lokaler, skal du studere, hvordan folk bruger omgivelserne. Når beliggenheden først er valgt, kan du øge opmærksomheden endnu mere. Du kan sørge for flotte skilte, menu-skabe, blomster, fakler og andet. Servering ude er med til at trække folk ind. Varmelamper forlænger sæsonen. En eksklusiv restaurant skal også se fornem ud udefra. En fastfood restaurant skal sende et signal om, at her går det stærkt, for eksempel med åbne døre. Restauranter til børn og unge kan bruge stærke farver. Indretning og design ude og inde er vigtigt for salget. Det betaler sig at være omhyggelig.

8 Mange byer udgiver lister over restauranter, som turisterne får i hånden. Turistkontorerne arbejder tæt sammen med restauranterne om at trække flere kunder til. Det kan ofte betale sig at være aktiv i turistforeningens arbejde. Du kan annoncere i lokalaviserne. For eksempel kan de bruges til slagtilbud på tidspunkter, hvor det ellers er svært at fylde lokalerne. Få også restauranten på internettet. 13 måder at markedsføre din restaurant på Målet med din markedsføring og salgstiltag er, at flere mennesker lærer din butik at kende, og at du får solgt flere varer til den rigtige pris. Din markedsføring skal ligesom dine produkter og din service være af ordentlig kvalitet. Det kan du sikre ved at følge disse 13 forslag: Det personlige salg udenfor butikken Forsøg altid at få kunderne ind i restauranten. Find måder at lokke kunder ind i restauranten. Fx smagsprøver, gode tilbud eller en kop kaffe. Det personlige salg i restauranten - Personlig betjening er altafgørende for, at din restaurant skiller sig positivt ud fra mængden. God, venlig og imødekommende betjening husker kunden og fortæller til andre potentielle kunder. Logo Få lavet et pænt logo, der signalerer kvalitet og ordentlighed til det du sælger. Det er to ting, som er meget vigtige i forhold til dit salg. Visitkort - Dem uddeler du, alle de steder du kan komme til. I restauranten, i venners butikker, til møder og når du er sammen med vennerne. Flyers - En flot flyer/brochure kan øge dit salg til kunderne. Du uddeler dine flyers til kunder i restauranten, putter den i brevsprækker mv. Reklameskilt Få dig et flot reklameskilt til facaden. Bor du til offentlig vej, så sørg for, de der kører forbi, ved du eksisterer. Lav et sandwich skilt og skriv dine gode tilbud, så de folk der kommer forbi får lyst til at gå ind i din restaurant. Lys Sørg for at der er ordentligt lys i din restaurant. Er der dårligt lys, tror kunderne der er lukket, og maden ser også kedelige ud. Hjemmeside - Kunder skal finde dig på internettet. Her vil kunderne tjekke dig og kigge efter gode tilbud. Elektronisk nyhedsbrev Få dine kunder i restauranten til at skrive sig op til dit elektroniske nyhedsbrev, så du kan sende en mail til dem, når du har et godt tilbud Annoncer - Skaf flere kunder via gode tilbud som du markedsfører igennem ugeaviserne eller andre aviser sammen med andre handlende. Google Maps Læg din placering af restauranten ind på Google Maps. Søger man fx efter restaurant i Aarhus vil din restaurant blive vist i Googles søgeresultat. Se Google Ads Folk søger ofte svar på deres ønsker på internettet ved at søge på Google. Her kan du oprette en GoogleAds de små annoncer du ser i højre side. Rigtigt oprettet er de en meget effektiv markedsføringskanal. Se

9 Events - Events kan også øge dit salg. Det kan være modeopvisning, orientalsk madlavning eller foredrag om restaurantens varer. Avisernes og ugebladenes omtale er guld værd. Opsøg journalister. Men for at få opmærksomhed skal restauranten skille sig ud fra de andre, for eksempel med en anderledes og interessant menu eller en særlig indretning. Registrering af virksomhed Når du ved, hvad du skal sælge, og har en rimelig klar fornemmelse af at du kan tjene penge på at drive en restaurant, skal du starte/registrere din virksomhed. Nogle kalder det også at få sit momsnummer. Det er meget nemt at starte en enkeltmandsvirksomhed i Danmark. Der er tre ting, der skal være i orden, når du starter virksomhed: 1) Registrering Du kan registrere direkte via internettet på Du får så en særlig registreringsanmeldelse, hvor du skal skrive alle dine personoplysninger, din driftsform, og fortælle hvilken branche din virksomhed er indenfor. Det er alt. 2) Tilladelser Selvom du er blevet registeret/har fået momsnummer, kan det godt ske, at du også skal have nogle tilladelser til at udføre dit erhverv. Måske skal du kontakte kommunens tekniske forvaltning, for at høre om du må bruge dine lokaler til erhvervsformål eller du skal godkendes til at sælge fødevarer. 3) Regnskabspligt Det at føre regnskab er et vigtigt styringsredskab i din virksomhed, men det skal også bruges til at opfylde statens regler om regnskabspligt og momsafregning. Reglerne gælder både for virksomheder der drives på fuldtid og på deltid. Det er dog ikke et krav at registrere virksomheden, med mindre der er en omsætning på over kr. om året.

10 Virksomhedens økonomiske system Det meste bøvl i virksomheden opstår, fordi indehaveren ikke følger nedenstående fem trin. Følger du disse vil 98 % af dine administrative problemer forsvinde. Virksomhedsformer Når du starter virksomhed, skal du vælge, hvilken virksomhedsform du vil starte under. De almindeligste er: Enkeltmandsvirksomhed Personligt ejet enkeltmandsvirksomhed - dette er den mest enkle virksomhedsform. Der er ingen kapitalkrav, og som ejer hæfter du personligt med alt, hvad du ejer. Interessentskab (I/S) Interessentskab (I/S) - dette er en personligt ejet virksomhed blot med flere ejere. Der er ingen kapitalkrav og ejerne hæfter hver især personligt og solidarisk. Det anbefales at få udarbejdet en interessentskabs-kontrakt. Anpartsselskab (ApS) Anpartsselskab (ApS) - ApS'et kan stiftes af en eller flere personer og selskabet skal anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Der er et kapitalkrav på min. kr , og du hæfter med den indskudte kapital. Aktieselskab (A/S) Der er et kapitalkrav på min. kr , men er ellers meget lig reglerne for anpartsselskab.

11 Love og regler Hvis du importerer for eksempel vin, spiritus eller tobak fra udlandet, skal du betale punktafgifter. Oplysninger om told og skat findes på Du kan også henvende dig på SKATs kontorer. Næringsbrev Hvis du vil servere mad og drikkevarer, skal der et næringsbrev til. Det udstedes i reglen af det lokale politi. Du kan ikke starte din virksomhed, før lokalerne er godkendt. Hvis du har en større gæld til det offentlige, vil du normalt ikke kunne få et næringsbrev. Næringsbasen Din virksomhed skal optages i Næringsbasen. Næringsbasen skal hjælpe med at holde folk, som gentagne gange overtræder lovgivningen for fødevarer, væk fra branchen. Der er oplysninger på om Næringsbasen. Indehavere af virksomheder med fødevarer skal enten have en relevant erhvervsuddannelse, eller erfaring, eller bestå næringsprøven. Den tilbydes på en række uddannelsesinstitutioner rundt omkring i landet. Prøven koster 600 kr. Der er gratis forberedelsesmateriale på internettet på Alkoholbevilling Hvis du vil servere øl, vin og spiritus, skal der søges alkoholbevilling. Det sker gennem det lokale politi. Du kan risikere et afslag, fordi politikerne ikke vil have flere restauranter i et område. Nogle kommuner har en restaurantplan. Der kan du se, hvor det er muligt at starte restaurant. For at få bevilling skal du indlevere budgetter og planer for din kommende virksomhed, og du skal findes kvalificeret til at drive en sådan virksomhed. Politiet giver ikke gerne alkoholbevilling til personer med en kriminel baggrund eller med problemer med alkohol.

12 Fødevarekontrol Du skal anmelde din virksomheds aktiviteter til fødevareregionen og søge om tilladelse og godkendelse. Blanketter findes på Myndighederne kommer på besøg for at kontrollere, at fødevarereglerne er overholdt. Myndighederne kommer herefter på anmeldte eller uanmeldte besøg med jævne mellemrum. De ser især på hygiejne og opbevaringsforhold. De udsteder smileys som skal hænge synligt. Hvis forholdene ikke er i orden, får du besked på at gøre noget ved det. I værste tilfælde kan virksomheden beordres lukket. Det kan betale sig at gennemføre en systematisk egenkontrol, hvor du hver dag tjekker alle kritiske punkter. Se et eksempel på + søg på Egenkontrol Forsikring mod ulykker, arbejdsskader og erhvervssygdomme Du er forpligtet til at forsikre dine ansatte mod ulykker, arbejdsskader og sygdom. Som selvstændig kan du forsikre dig selv mod sygdom og skader. Men du har ikke pligt til det. Se og Uddannelse De tekniske skoler og AMU-centrene udbyder kurser inden for restaurant- og cateringområdet. giver links til alle. Materiale til selvstudium til Næringsprøven findes på HORESTA tilbyder kurser i blandt andet egenkontrol af fødevarer, salg og service samt revenue management. HORESTA har også et iværksætterkursus specielt for branchen, Branchens organisationer Der findes to branche- og arbejdsgiverorganisationer inden for området. Begge organisationer assisterer medlemmerne med at forstå love og regler. Og de kan også hjælpe med mange andre spørgsmål. Fordi konkurrencen er meget skrap i branchen, opfordrer de til, at nye iværksættere søger rådgivning: HORESTA, Vodroffsvej 32, 1900 Frederiksberg C, Tlf , Danmarks Restauranter og Cafeer, Vesterbrogade 18, Tlf ,

13 Flere oplysninger er et online iværksætterforum, hvor iværksættere diskuterer og hjælper hinanden med praktiske problemer. På kan du hente inspiration, metoder og værktøj til at gennemføre en god Arbejdspladsvurdering (APV) i din virksomhed. Din restaurant hvordan? Der er mange valg, der skal tages, især hvis du starter op fra bunden. Det er vigtigt at gå grundigt ind i alle spørgsmål: Hvad vil du have på menuen? Etnisk, dansk eller international mad? Simpel mad eller kogekunst på højt plan? Stort eller lille spisekort? Vægt på mad eller på drikke? Hurtig mad eller langsom mad? Mad ud af huset? Hvilke oplevelser vil du sælge? Skal der være roligt eller livligt? Hvilken stil i rummene? Skal man kunne se kokkene i arbejde? Skal der serveres ude? Skal børn eller voksne underholdes? Skal gæsterne betjenes ved bordene, eller skal der være buffet? Gammeldags eller frisk betjening? Hvem er dine kunder? Unge, ældre, børn? Forretningskunder? Stamkunder eller forbipasserende? Turister? Grupper? Gæster til brunch, frokost eller aften? Hvor prisbevidste er de?

14 Hvem er konkurrenterne? Andre restauranter af samme type? Caféer, barer og fastfood? Supermarkeder med nem færdigmad? Hvor skal restauranten ligge? Centralt sammen med mange andre restauranter? På landet eller i turistområder? Ved motorveje eller andre steder med trafik? Ved museer, sportsanlæg, indkøbscentre? Hvordan får folk øje på din restaurant? Beliggenhed, hvor der kommer mange folk? Skilte og facader? Annoncer? Omtale i medierne? Hvordan ser dagen ud i din restaurant? Hvor meget mad vil du lave helt fra bunden? Hvor meget vil du bruge halvfabrikata? Hvor får du dine råvarer fra, hvor ofte skal der købes ind? Skal der bruges duge og servietter, og hvor vaskes de? Hvordan går kokkens dag? Hvordan går tjenerens dag? Hvem gør rent og vasker op? Hvornår får du tid til at lave kontorarbejde? Prøv at lave en vagtplan over en uge. Hvor meget personale er der brug for? Hvor stærkt er dit netværk? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for hjælp til økonomiske spørgsmål? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for at finde leverandører? Hvem kan du gå til, når du skal markedsføre restauranten? Hvem kan hjælpe med praktiske opgaver? Snart parat? Har du registreret din virksomhed? Har du fået de nødvendige tilladelser? Har du tegnet de nødvendige forsikringer? Har du planlagt, hvordan du vil bogføre og administrere? Har du finansieringen på plads?

Hvis du sætter mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Hvis du sætter mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Frisør Alle vil gerne se godt ud, og mange interesserer sig for mode. Næsten uanset alder. Markedet for skønhed er i vækst. Mange synes, at de har råd til at forkæle sig selv. At det styrker deres selvtillid.

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Kan du lide at kræse om dine gæster og give dem en speciel oplevelse i form af mad, drikke og hyggelige omgivelser? Er du samtidig et meget socialt væsen, der bedst fungere ved at være omgivet af andre

Læs mere

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel.

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel. Rengøring Rene omgivelser er en livsbetingelse for de fleste. Men mange vil gerne have hjælp til arbejdet. Enten fordi de ikke kan selv, eller fordi de vil bruge deres tid på noget andet. God rengøring

Læs mere

Fastfood. Fastfood er en branche i fremgang.

Fastfood. Fastfood er en branche i fremgang. Fastfood Danskerne får flere penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Folk får også mere travlt, og de har brug for at spise på vej til og fra arbejdet. Mange kan ikke eller

Læs mere

Frisør. - start af frisørsalon

Frisør. - start af frisørsalon Frisør - start af frisørsalon Alle vil gerne se godt ud, og mange interesserer sig for mode. Næsten uanset alder. Markedet for skønhed er i vækst. Mange synes, at de har råd til at forkæle sig selv. At

Læs mere

Er vinduespolering noget for dig?

Er vinduespolering noget for dig? Vinduespolering Blanke vinduer er en betingelse for, at butikker kan trække køberne ind. Mange mennesker synes, at rene vinduer får humøret til at stige. De, som polerer vinduer, løser en vigtig opgave.

Læs mere

Café. - om at starte en café

Café. - om at starte en café Café - om at starte en café Danskerne har penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Caféerne er meget populære. De er uhøjtidelige mødesteder. Man ser ofte nye, sjove og smarte

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Nyder du at kunne se resultater af dit arbejde med det samme? Finder du glæde i at holde dine omgivelser rene? Rene og pæne rammer er en nødvendighed inden for de fleste brancher, men mange har ikke tid

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Du har måske aldrig tænkt over det før, men rene og blanke vinduer er en meget vigtig forudsætning for at få kunderne ind i en butik. Blanke vinduer er faktisk en af betingelserne for, at butikker overhovedet

Læs mere

Er en kiosk noget for dig?

Er en kiosk noget for dig? Kiosk Kioskerne har spillet en stor rolle i danskernes dagligdag. Man går lige ind efter en pakke smøger og en cola. Eller spiller sin ugentlige lottokupon. Kioskerne gør det nemt og hurtigt at købe småting.

Læs mere

Haveservice. Det er chancen for iværksættere inden for haveservice.

Haveservice. Det er chancen for iværksættere inden for haveservice. Haveservice Masser af TV-udsendelser viser dejlige og velholdte haver. Der er tips og ideer til at skabe rigtige oaser. Haver er symboler på livsstil og på drømme. De grønne omgivelser er populære, men

Læs mere

Er du en god gulvmand?

Er du en god gulvmand? Gulvservice Mange virksomheder opstår ved, at en iværksætter køber en eller flere maskiner, som andre ikke har, og derefter tilbyder sine tjenester med sin storartede maskinpark i ryggen. Gulvservice er

Læs mere

Er butikslivet noget for dig?

Er butikslivet noget for dig? Butik i Bazar Vest Danskerne har mange penge til forbrug, også selvom den økonomiske udvikling går op og ned. Har du butik i et center som Bazar Vest, har du den fordel, at de kunder, der kommer for at

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Elsker du at køre rundt i byens små gader? Vil du gerne kunne hjælpe folk fra A til B og give dem et smil med på vejen? Så er taxakørsel måske noget for dig. I modsætning til de fleste andre erhverv kan

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Er du interesseret i mad? Kunne du tænke dig at gøre hverdagen lidt nemmere for den danske forbruger, og har du blik for tidens madtrends? Kan du lide at arbejde med alle slags mennesker, er du organiseret

Læs mere

Blomsterbutik. Der er muligheder for at prøve ideer af. Det er en livsstil med stor frihed, som tiltaler mange mennesker.

Blomsterbutik. Der er muligheder for at prøve ideer af. Det er en livsstil med stor frihed, som tiltaler mange mennesker. Blomsterbutik Der er en rivende udvikling i detailhandlen. Det kommer kunderne til gode. De præsenteres for masser af nye varer i spændende butikker. Blomsterbutikkerne er med på denne bølge. At være indehaver

Læs mere

Er taxikørsel noget for dig?

Er taxikørsel noget for dig? Taxa I modsætning til de fleste andre erhverv kan du ikke uden videre starte en taxiforretning. Du skal have en tilladelse. Antallet af tilladelser til taxikørsel fastsættes af kommunerne og af Storkøbenhavns

Læs mere

Er det overhovedet noget for dig at have en gulvservice? Tag testen herunder og se efter.

Er det overhovedet noget for dig at have en gulvservice? Tag testen herunder og se efter. Ved du meget om bygninger og gulvmaterialer? Kan du lide fysisk arbejde, og har du indsigt i arbejdsmetoder og værktøjer? Så er det måske noget for dig at have en gulvservice. Der er mange, der ser et

Læs mere

Vil du være god til IT-service?

Vil du være god til IT-service? IT-service Der er ikke ret mange hjem eller virksomheder uden computer. Næsten alle har taget IT og internet til sig. Udstyret er nemt at bruge. Men det er ofte besværligt at få det til at fungere. Derfor

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Kioskerne har altid spillet en stor rolle i danskernes dagligdag. Det er i kiosken, man lige hurtigt køber en liter mælk, en pakke smøger eller en cola til at holde blodsukkeret oppe. Det er også i kiosken,

Læs mere

Om at starte som freelance / blive selvforsørgende

Om at starte som freelance / blive selvforsørgende Om at starte som freelance / blive selvforsørgende Om registrering, virksomhedsform, regnskab, moms og forsikring og forretningsplan Mogens Thomsen, Iværksætterkonsulent mt@startvaekst-aarhus.dk www.startvaekst-aarhus.dk

Læs mere

Hvis du har mindst 12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Hvis du har mindst 12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Start med at teste dig selv: 1 Jeg er god til at lytte til folk og forstå deres behov 2 Jeg har en god faglig ballast 3 Jeg har solid erfaring fra tidligere jobs 4 Komplekse problemer tiltaler mig 5 Jeg

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Kunne du godt tænke dig at have din egen butik, men samtidig være del af et fællesskab? Synes du, det er spændende at være en del af et multikulturelt indkøbscenter, hvor man kan få produkter fra hele

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Holder du af at arbejde uden for året rundt? Er du i god fysisk form, kan lide at bruge din krop, og ved du meget om planter? Så er det måske noget for dig at have en haveservice. Haven har fået stor opmærksomhed

Læs mere

- start som selvstændig konsulent

- start som selvstændig konsulent Konsulent - start som selvstændig konsulent Danmark skal overleve på at være et videnssamfund, siger de økonomiske spåmænd. Der handles da også med viden som aldrig før. Viden er faktisk én af de vigtigste

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Føler du, at du besidder en masse viden, der ville kunne hjælpe andre på rette vej? Er du god til at lære fra dig og snakke med mange forskellige typer af mennesker? Så er konsulentbranchen måske noget

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Synes du, det er spændende at arbejde med computere og er du glad for at kunne løse andre menneskers IT-problemer? I dag hvor både private og virksomheder er afhængige af et velfungerende IT-system, er

Læs mere

Vil du være god til at lave hjemmesider?

Vil du være god til at lave hjemmesider? Webbureau En virksomhed uden en hjemmeside er et særsyn i dag. Organisationer, foreninger og projekter af enhver størrelse har deres eget website. Og nogle familier har deres egen familiehjemmeside. Teknologien

Læs mere

Grønthandler. En grønthandler, der kan tilbyde de varer de lokale kunder ønsker, kan få sig et spændende arbejdsliv.

Grønthandler. En grønthandler, der kan tilbyde de varer de lokale kunder ønsker, kan få sig et spændende arbejdsliv. Grønthandler Der er en rivende udvikling i detailhandlen. Det kommer kunderne til gode. De præsenteres for masser af nye varer i spændende butikker. At være detailhandler giver mange udfordringer. Der

Læs mere

Dialog og vejledning ved start. - Sparring og dialog med virksomhedskonsulent fra Væksthus Midtjylland

Dialog og vejledning ved start. - Sparring og dialog med virksomhedskonsulent fra Væksthus Midtjylland Dialog og vejledning ved start - Sparring og dialog med virksomhedskonsulent fra Væksthus Midtjylland Vejledning til iværksættere og små virksomheder Vejledning tilbydes; Iværksættere (inden CVR-registrering)

Læs mere

Butik. Har du fingeren på pulsen, og kan du gennemskue, hvad danskeren vil købe i dag, så har du en stor fremtid i butikshandlen.

Butik. Har du fingeren på pulsen, og kan du gennemskue, hvad danskeren vil købe i dag, så har du en stor fremtid i butikshandlen. Butik Danskerne har mange penge til forbrug, også selvom den økonomiske udvikling går op og ned. Man ser ofte nye, sjove og smarte butikker. Udenlandske kædebutikker skyder også op. Det er med til at gøre

Læs mere

- start som selvstændig konsulent

- start som selvstændig konsulent Konsulent - start som selvstændig konsulent Danmark skal overleve på at være et videnssamfund, siger de økonomiske spåmænd. Der handles da også med viden som aldrig før. Viden er faktisk en af de vigtigste

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Elsker du at nørde med hjemmesider og IT? Vil du gerne hjælpe andre virksomheder til at fremstå præcis som de ønsker på deres online platform? Så skulle du måske starte dit eget webbureau. I dag har stort

Læs mere

Helt sikkert. Hvis du har mindst 11-12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Helt sikkert. Hvis du har mindst 11-12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Sprogservice Globaliseringen buldrer frem, og Danmark er ved at blive et multikulturelt samfund. Forståelse for sprog og kultur bliver vigtigere og vigtigere. Ganske vist behersker mange mennesker engelsk.

Læs mere

Forretningsplan for. [Specialbutik]

Forretningsplan for. [Specialbutik] Forretningsplan for [Specialbutik] Nærværende skabelon for Forretningsplan for [Specialbutik] har været anvendt i praksis i forbindelse med ansøgning om banklån og kassekredit på i alt kr. 550.000 Enhver

Læs mere

Velkommen til startmøde

Velkommen til startmøde Velkommen til startmøde - en kort introduktion til opstart af egen virksomhed Betina Møller Konsulent STARTVÆKST Aarhus www.startvaekst-aarhus.dk bem@startvaekst-aarhus.dk Tlf 2022 2801 www.startvaekst-aarhus.dk

Læs mere

Velkommen til startmøde

Velkommen til startmøde Velkommen til startmøde - en kort introduktion til opstart af egen virksomhed Betina Møller Konsulent STARTVÆKST Aarhus www.startvaekst-aarhus.dk bem@startvaekst-aarhus.dk Tlf 2022 2801 FORBES: DENMARK

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Er du god til sprog og elsker du at lege med ord og oversættelser? Så er sprogservice måske noget for dig. I vores meget globaliserede og multikulturelle samfund, er forståelse for sprog og kultur vigtigere

Læs mere

Denne startvejledning er til dig, der overvejer, om det helt rigtige er at få sin egen bagerbutik.

Denne startvejledning er til dig, der overvejer, om det helt rigtige er at få sin egen bagerbutik. Kan du lide at have kundekontakt, sælge et produkt, du selv har bagt og stå med fingrene i bolledejen? Og kunne du forestille dig at arbejde i en branche i rivende udvikling, hvor dit job er en livsstil

Læs mere

KickStart din restaurant. KickStart Guide

KickStart din restaurant. KickStart Guide KickStart din restaurant KickStart Guide 170 KickStart Guide KickStart Guide Den komplet uundværlige KickStart-Guide giver dig et overblik over de spørgsmål du med fordel kan overveje, mens du planlægger

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Har du grønne fingre, og kan du lide at arbejde med friske fødevarer? Er du serviceminded, initiativrig og har det store overblik? Så er det måske noget for dig at åbne en grønthandler. Frugt og grønt

Læs mere

Iværksætter så nemt er det. V/juridisk rådgiver og virksomhedskonsulent Charlotte Frimann-Pedersen

Iværksætter så nemt er det. V/juridisk rådgiver og virksomhedskonsulent Charlotte Frimann-Pedersen Iværksætter så nemt er det V/juridisk rådgiver og virksomhedskonsulent charlotte@businessakademiet.dk Iværksætter Hvem er jeg? Baggrund som erhvervsadvokat Business Akademiet Udfordringer omkring det formelle

Læs mere

Er stadesalg noget for dig?

Er stadesalg noget for dig? Stand på marked Alle dage har der været handlende, som solgte varer fra stader, telte og vogne. Engang var det mælkemanden, fiskehandleren, brødudsalget og børstenbinderen. De sørgede for, at folk langt

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Kan du lide at have fingeren på pulsen, og kan du forudsige, hvad danskerne vil købe i dag, i morgen og i næste sæson? Er du nysgerrig, forandringsparat og kan du godt lide at have kundekontakt? Og har

Læs mere

Velkommen til startmøde

Velkommen til startmøde Velkommen til startmøde - en basis-introduktion til opstart af egen virksomhed Klavs Dahlgaard Hansen. Konsulent. STARTVÆKST Aarhus www.startaarhus.dk. kdh@startaarhus.dk. Tlf 41 83 13 39 www.startaarhus.dk

Læs mere

Bjerggade 4K, 6200 Aabenraa Tlf. 7362 2020, www.ehaa.dk

Bjerggade 4K, 6200 Aabenraa Tlf. 7362 2020, www.ehaa.dk Udviklingspark Aabenraa. Her kan du som iværksætter få sparring, inspiration, gode råd og vejledning eller leje kontorer og danne netværk med husets mange andre nystartede virksomheder indenfor mange forskellige

Læs mere

Oversigt over forskellige ejerformer

Oversigt over forskellige ejerformer Oversigt over forskellige ejerformer Juridisk enhed og antal ejere Oprettelse Krav til indskud Enkeltmandsvirksomhed I/S ApS A/S 1 person 2 eller flere 1 selskab, personer som ejes af 1 eller flere anpartshavere

Læs mere

Intro til Iværksætteri

Intro til Iværksætteri Intro til Iværksætteri - en kort introduktion til opstart af egen virksomhed Klavs Dahlgaard Hansen Konsulent STARTVÆKST Aarhus www.startvaekst-aarhus.dk kdh@startvaekst-aarhus.dk Tlf 29616988 Hvem og

Læs mere

Velkommen til startmøde

Velkommen til startmøde Velkommen til startmøde - en kort introduktion til opstart af egen virksomhed Klavs Dahlgaard Hansen Konsulent STARTVÆKST Aarhus www.startvaekst-aarhus.dk kdh@startvaekst-aarhus.dk Tlf 29616988 www.startvaekst-aarhus.dk

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Får du et kick ud af en god omgang prutten om prisen? Nyder du at arbejde udendørs og møde dine kunder i øjenhøjde og med direkte kontakt? Så er stadesalg måske noget for dig. Der har altid været handlende,

Læs mere

Partnerskab med Nydanskere

Partnerskab med Nydanskere Partnerskab med Nydanskere FLYV HØJT......OG BEVAR JORDFORBINDELSEN Som iværksætter er det godt at have høje ambitioner, men det er lige så vigtigt at være realistisk, at have jordforbindelse om muligheder

Læs mere

Tjekliste. for. [indsæt virksomhedsnavn]

Tjekliste. for. [indsæt virksomhedsnavn] Tjekliste for [indsæt virksomhedsnavn] Tjekliste Indholdsfortegnelse Første skridt...3 Økonomi...7 Geografisk placering...9 Virksomhedens profil...11 Administration...13 Markedsføring...15 Salg...17 Ansatte...19

Læs mere

Ejer af FanFabrikken Video og sociale medier Soloselvstændig

Ejer af FanFabrikken Video og sociale medier Soloselvstændig Ejer af FanFabrikken Video og sociale medier Soloselvstændig Skal jeg? Jeg gjorde det sgu Fuck! Det kører Øh Jeg lærer Find nogle i samme båd Opsøg alt den hjælp du kan få LinkedIn: Mikkel Andersen www.fanfabrikken.dk

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE

FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE Vejledning for udarbejdelse Kommuneqarfik Sermersooq, Erhvervsudviklingsafdelingen Udarbejdelse af en forretningsplan. En forretningsplan er en beskrivelse af den virksomhed,

Læs mere

Er Fair Trade butikslivet noget for dig?

Er Fair Trade butikslivet noget for dig? Fair Trade Butik Mange har lyst til at starte egen butik. Sælge noget man holder af og glæde andre mennesker. Det kan være svært at finde de rigtige varer at sælge, da der er så mange muligheder. Som selvstændig

Læs mere

Tjekliste ved start af virksomhed. krifaerhverv.dk

Tjekliste ved start af virksomhed. krifaerhverv.dk Tjekliste ved start af virksomhed krifaerhverv.dk Tjekliste ved start af virksomhed Husk, du hæfter personligt for en enkeltmandsvirksomhed Du skal være minimum 18 år Du skal have et CPR-nummer Du skal

Læs mere

Fig. 1.1 Virksomheder i byen.

Fig. 1.1 Virksomheder i byen. Fig. 1.1 Virksomheder i byen. Distributionskæden Produktionsvirksomhed Engroshandelsvirksomhed Detailhandelsvirksomhed Forbruger Fig. 1.2 Distributionskæden. 28/04/09 1 10:22 Side 20 Virksomheder og ejerformer

Læs mere

- start oversættelses- og tolkebureau

- start oversættelses- og tolkebureau Sprogservice - start oversættelses- og tolkebureau Globaliseringen buldrer frem, og Danmark er ved at blive et multikulturelt samfund. Forståelse for sprog og kultur bliver vigtigere og vigtigere. Ganske

Læs mere

Den virtuelle og illustrative FORRETNINGSPLAN

Den virtuelle og illustrative FORRETNINGSPLAN Den virtuelle og illustrative FORRETNINGSPLAN Må kun gengives med kildehenvisning Copyright 1. udgave. Idéen Produktet Kunder Kompetencer Netværk Konkurrenter Markedsføring Fremtidige mål Handlingsplan

Læs mere

Sådan finder du din virksomheds vækstpotentiale

Sådan finder du din virksomheds vækstpotentiale 3 sikre steps til din virksomheds vækst Hvis du er iværksætter, selvstændig eller virksomhedsejer har du sandsynligvis stiftet bekendtskab med en forretningsplan. En del interessenter som banken, potentielle

Læs mere

Iværksætterkursus. 29. oktober 2013. John Merkelsen. Vækstkonsulent 5121 5801. John.merkelsen@gmail.com

Iværksætterkursus. 29. oktober 2013. John Merkelsen. Vækstkonsulent 5121 5801. John.merkelsen@gmail.com Iværksætterkursus 29. oktober 2013 John Merkelsen John.merkelsen@gmail.com Vækstkonsulent 5121 5801 Hvem har brug for en forretningsplan - iværksætteren - den nyetablerede virksomhed - værktøj for virksomheden

Læs mere

KickStart din restaurant. KickStart Vejviser

KickStart din restaurant. KickStart Vejviser KickStart din restaurant KickStart Vejviser 178 kickstart vejviser Den komplet uundværlige KickStart Vejviser giver dig let og hurtigt de kontakt data du har brug for, når du skal begynde din restaurant.

Læs mere

Giv mig 5 minutter til at forklare...

Giv mig 5 minutter til at forklare... Daniel Brandt Introduktion Introduktion til online marketing er alt, hvad du foretager dig på internettet med din forretning. Din hjemmeside er typisk der, dine salg kommer fra, derfor skal den være overskuelig

Læs mere

Restaurant. Har du en restaurant, eller går du med overvejelser om at købe eller etablere én, så er der flere ting, du skal være opmærksom på.

Restaurant. Har du en restaurant, eller går du med overvejelser om at købe eller etablere én, så er der flere ting, du skal være opmærksom på. VIDEN OM Restaurant Har du en restaurant, eller går du med overvejelser om at købe eller etablere en, så er der flere ting, du skal overveje og være opmærksom på. Lokation og koncept BRANCHEGRUPPEN HANDEL,

Læs mere

Hvordan får jeg penge til fartøjet?

Hvordan får jeg penge til fartøjet? Kapitel 3 side 35 Hvordan får jeg penge til fartøjet? Der skal bruges penge til at købe et fartøj. Og der skal bruges penge i det daglige - til driften. I det her afsnit skal vi se på, hvordan man kan

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR TURISTFABRIKKEN

FORRETNINGSPLAN FOR TURISTFABRIKKEN FORRETNINGSPLAN FOR TURISTFABRIKKEN 2 Indholdsfortegnelse Side Resume... 3 Virksomhedens navn... 4 Virksomhedens idégrundlag... 5 Styrkeprofil... 6 Markedet Produkter... 7 Kunder... 8 Konkurrenter... 9

Læs mere

Pro Start Forretningsplan

Pro Start Forretningsplan Pro Start Forretningsplan Dato A. Baggrundsoplysninger om dig og din kommende virksomhed Navn CPR nr. E-mail Adresse Postnr./by Fastnet tlf. Mobilnr. Virksomhedens forventede navn Adresse Postnr /by Tlf.

Læs mere

Virksomhedsetablering

Virksomhedsetablering Virksomhedsetablering Copenhagen IT University, 8 September 2005 Jan Trzaskowski Copenhagen Business School 1 Til diskussion Forretningsplanen Præsentation og diskussion Erfaringer fra brug af digital

Læs mere

Velkommen til startmøde

Velkommen til startmøde Velkommen til startmøde - en kort introduktion til opstart af egen virksomhed Betina Møller Konsulent STARTVÆKST Aarhus www.startvaekst-aarhus.dk bem@startvaekst-aarhus.dk Tlf 2022 2801 www.startvaekst-aarhus.dk

Læs mere

KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI

KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI OM MIG Jonas Martinsen Uddannet revisor Arbejdet i EY JM Regnskabsservice startede maj 2015 Kontakt: Tlf. 60535492 Mail: jm@jmregnskabsservice.dk www.jmregnskabsservice.dk

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR. Ung Kultur

FORRETNINGSPLAN FOR. Ung Kultur FORRETNINGSPLAN FOR Ung Kultur 2 Indholdsfortegnelse Side Resume... 3 Virksomhedens navn... 4 Virksomhedens idégrundlag... 5 Styrkeprofil... 6 Markedet Produkter... 7 Kunder... 8 Konkurrenter... 9 Organisation...

Læs mere

Økonomi, når du starter virksomhed

Økonomi, når du starter virksomhed Økonomi, når du starter virksomhed 7 ting, du skal vide og 4 ting, du skal gøre Ejerforhold PMV Personligt ejet mindre virksomhed IVS Iværksætterselskab EMV Enkeltmandsvirksomhed ApS Anpartsselskab I/S

Læs mere

Kompetenceefterspørgsel inden for privat service i turismeerhvervet på Fyn RAR Fyn. 29. november NOVEMBER 2018 COWI POWERPOINT PRESENTATION

Kompetenceefterspørgsel inden for privat service i turismeerhvervet på Fyn RAR Fyn. 29. november NOVEMBER 2018 COWI POWERPOINT PRESENTATION Kompetenceefterspørgsel inden for privat service i turismeerhvervet på Fyn RAR Fyn 29. november 2018 1 Brancheafgrænsning Turismeerhvervet går på tværs af brancher i den private servicesektor. I denne

Læs mere

Få mere ud af det du allerede har. Sammen kan vi blomstre

Få mere ud af det du allerede har. Sammen kan vi blomstre Få mere ud af det du allerede har Sammen kan vi blomstre Vækst vokser indefra I en tid, hvor bankerne er lukkede, selvom de har åbent, og kunderne kigger mere på prisskiltene end på brødene, er det tid

Læs mere

Velkommen til startmøde

Velkommen til startmøde Velkommen til startmøde - en kort introduktion til opstart af egen virksomhed Klavs Dahlgaard Hansen Konsulent STARTVÆKST Aarhus www.startvaekst-aarhus.dk kdh@startvaekst-aarhus.dk Tlf 29616988 Hvem og

Læs mere

Denne guide er til alle der drømmer om at drive egen virksomhed men specielt målrettet dem der starter en enkeltmandsvirksomhed.

Denne guide er til alle der drømmer om at drive egen virksomhed men specielt målrettet dem der starter en enkeltmandsvirksomhed. Iværksætter guide Denne guide er til alle der drømmer om at drive egen virksomhed men specielt målrettet dem der starter en enkeltmandsvirksomhed. Det skyldes at jeg som udgangspunkt altid anbefaler personer

Læs mere

Økonomi, når du starter virksomhed

Økonomi, når du starter virksomhed Økonomi, når du starter virksomhed 7 ting, du skal vide og 4 ting, du skal gøre 1 Ejerforhold PMV Personligt ejet mindre virksomhed IVS Iværksætterselskab EMV Enkeltmandsvirksomhed ApS Anpartsselskab I/S

Læs mere

Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den

Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den http://webregforum.pro.dir.dk/log/eogs/library/startblanket-revideret2-prod-maj06.pdf I denne artikel gennemgår vi - rubrik for rubrik - blanketten

Læs mere

Velkommen til startmøde

Velkommen til startmøde Velkommen til startmøde - en basis-introduktion til opstart af egen virksomhed Betina Møller. Konsulent. STARTVÆKST Aarhus www.startvaekst-aarhus.dk. bem@startvaekst-aarhus.dk. Tlf 2022 2801 www.startvaekst-aarhus.dk

Læs mere

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer forår 2015

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer forår 2015 28 juli 2015 Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer forår 2015 Iværksætterkurser er kollektive arrangementer, som er målrettet potentielle og nye iværksættere, hvor der formidles nyttig viden

Læs mere

ANALYSE AF ETABLERING AF RESTAURANT VED SOLRØD STRAND

ANALYSE AF ETABLERING AF RESTAURANT VED SOLRØD STRAND ANALYSE AF ETABLERING AF RESTAURANT VED SOLRØD STRAND 1. BAGGRUND HORESTA er blevet kontaktet af Solrød kommune ifm. en mulig etablering af restaurant på en kommunal strandgrund på Østre Strandvej 30.

Læs mere

VIRKSOMHEDSFORMER KAPITALSELSKABER OG PERSONSELSKABER

VIRKSOMHEDSFORMER KAPITALSELSKABER OG PERSONSELSKABER VIRKSOMHEDSFORMER KAPITALSELSKABER OG PERSONSELSKABER Indledning Valget af virksomhedsform bør være en velovervejet beslutning, hvor alle aspekter løbende bliver overvejet og vurderet. For mange virksomheder

Læs mere

OPSTART VIRKSOMHEDSFORM

OPSTART VIRKSOMHEDSFORM OPSTART VIRKSOMHEDSFORM Der findes flere forskellige typer af virksomhedsformer, der hver især har både fordele og ulemper. Det vigtigste er, at den type du vælger passer til dig og det du laver i virksomheden.

Læs mere

Iværksætterselskaber - IVS. Kan stiftes for en krone. Kan anvendes af iværksættere og andre.

Iværksætterselskaber - IVS. Kan stiftes for en krone. Kan anvendes af iværksættere og andre. Iværksætterselskaber - IVS Kan stiftes for en krone. Kan anvendes af iværksættere og andre. Iværksætterselskaber - IVS Det er nu blevet muligt for iværksættere og andre at stifte et selskab benævnt iværksætterselskab

Læs mere

Velkommen som ung i Nykredit

Velkommen som ung i Nykredit Dig og dine penge Velkommen som ung i Nykredit Som ung i Nykredit har du en Ung Konto, som du kan beholde, indtil du fylder 36 år. Med den kan du få hjælp til at holde styr på økonomien, mens du er ung,

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR. Fr.havn Idébank

FORRETNINGSPLAN FOR. Fr.havn Idébank FORRETNINGSPLAN FOR Fr.havn Idébank 2 Indholdsfortegnelse Side Resume... 3 Virksomhedens navn... 4 Virksomhedens idégrundlag... 5 Styrkeprofil... 6 Markedet Produkter... 7 Kunder... 8 Konkurrenter... 9

Læs mere

Du har fået en fin ny hjemmeside. Alt er perfekt. Teksten er finpudset. Billederne spiller. Vennerne siger tillykke. Og lige om lidt, så sker der

Du har fået en fin ny hjemmeside. Alt er perfekt. Teksten er finpudset. Billederne spiller. Vennerne siger tillykke. Og lige om lidt, så sker der Kender du det her Du har fået en fin ny hjemmeside. Alt er perfekt. Teksten er finpudset. Billederne spiller. Vennerne siger tillykke. Og lige om lidt, så sker der INTET. Ingen trafik ingen salg ingen

Læs mere

Iværksætterguide. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet din ide er, desto større chance er der for, at netop din virksomhed overlever.

Iværksætterguide. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet din ide er, desto større chance er der for, at netop din virksomhed overlever. Iværksætterguide Forretningsplan Når du går i gang med at overveje mulighederne for at starte egen virksomhed, er der en masse spørgsmål, som du gerne må forholde dig til. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet

Læs mere

1. Praktiske oplysninger om dig og din virksomhed

1. Praktiske oplysninger om dig og din virksomhed Indholdsfortegnelse 1. Praktiske oplysninger om dig og din virksomhed 2. Virksomhedsidéen 3. Produktet eller ydelsen 4. Markedet 5. Salg og markedsføring 6. Personlige ressourcer og kompetencer 7. Netværk

Læs mere

24. januar 2014 ADVOKATFIRMA NOTAT OM COPENHAGEN STREET FOOD - IDÉOPLÆG

24. januar 2014 ADVOKATFIRMA NOTAT OM COPENHAGEN STREET FOOD - IDÉOPLÆG 24. januar 2014 ADVOKATFIRMA NOTAT OM COPENHAGEN STREET FOOD - IDÉOPLÆG INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BAGGRUND...3 1 JULIAN 3 APS...5 2 STREET FOOD SUPPLIES...6 3 STADEHOLDERFORENINGEN...6 4 STREET FOOD RÅDET...7

Læs mere

Rå og helt anderledes..

Rå og helt anderledes.. Rå og helt anderledes... Rå og helt anderledes.. Den er rå og meget spændende. Rikke Glerup har netop åbnet sin salon Glykkenheimer i Bjerringbro, og hendes mål er at henvende sig til de kunder, der tør

Læs mere

Trine, Rasmus og Nicolai Eksamensprojekt

Trine, Rasmus og Nicolai Eksamensprojekt CaravanShield 3.5.1 Værdikæde... 84 3.5.2 SWOT-analyse... 86 3.6 Delkonklusion... 88 4. Produktionsforberedelse... 88 4.1 Indledning... 88 4.2 Salgsforberedelse... 88 4.3 Produktmodning og emballage...

Læs mere

IVÆRKSÆTTER GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN?

IVÆRKSÆTTER GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN? IVÆRKSÆTTER GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN? GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN? Har du en god idé? Og har du lyst til at tage springet og starte selvstændig virksomhed? Eller er du allerede i gang og

Læs mere

en bedre dialog med iværksætteren Guide til bankrådgiveren

en bedre dialog med iværksætteren Guide til bankrådgiveren en bedre dialog med iværksætteren Guide til bankrådgiveren 1 Kolofon Guide til bankrådgiveren, 2. udgave, juni 2014 ISBN 978-87-91887-60-4 Ophavsret: Finansrådet Publikationen kan hentes på Finansrådets

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR. Nordlys.dk

FORRETNINGSPLAN FOR. Nordlys.dk FORRETNINGSPLAN FOR Nordlys.dk 2 Indholdsfortegnelse Side Resume... 3 Virksomhedens navn... 4 Virksomhedens idégrundlag... 5 Styrkeprofil... 6 Markedet Produkter... 7 Kunder... 8 Konkurrenter... 9 Organisation...

Læs mere

Tidsplan vandfaldsmodel. Hvad er det første der skal gøres? Dialogmøde med Trim hvor vores planer og ideer diskuteres.

Tidsplan vandfaldsmodel. Hvad er det første der skal gøres? Dialogmøde med Trim hvor vores planer og ideer diskuteres. Samarbejde med foreningerne Få et mere åbent center. Vi ønsker et tættere samarbejde med Trim, for at få åbnet motionscenteret op for flere brugere. (klippekort, ugepris, sommerhus kort mm) Vi ønsker et

Læs mere

Få styr på dine penge

Få styr på dine penge DINE PENGE 1 Få styr på dine penge Alle har brug for en bankkonto. De fleste banker tilbyder en ungdomskonto. Du kan prøve at søge på ungdomskonto på nettet for at se mere. Når du har en bankkonto, kan

Læs mere

Centerleder for Gormshallen i Jelling

Centerleder for Gormshallen i Jelling Centerleder for Gormshallen i Jelling Jelling er en aktiv by med et fantastisk sammenhold, og vi ønsker at Gormshallen skal være drivkraften i den fortsatte udvikling af aktiviteter i Jelling - både indenfor

Læs mere

Hvordan fremlejer du din bolig. Hvordan får du styr på alle reglerne og de praktiske ting, når du vil fremleje din bolig?

Hvordan fremlejer du din bolig. Hvordan får du styr på alle reglerne og de praktiske ting, når du vil fremleje din bolig? Hvordan fremlejer du din bolig Hvordan får du styr på alle reglerne og de praktiske ting, når du vil fremleje din bolig? DAB, August 1998 Fremleje af din bolig Fremleje af hele boligen Fremleje betyder

Læs mere