Børne- og undervisningsudvalgets effektiviseringsforslag Besparelse på Ungdomsskolen 210 X. 4 Færre elever, der bliver skoleudsat 200 X X

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og undervisningsudvalgets effektiviseringsforslag Besparelse på Ungdomsskolen 210 X. 4 Færre elever, der bliver skoleudsat 200 X X"

Transkript

1 Børne- og undervisningsudvalgets effektiviseringsforslag 2013 År Type Nr. Effektiviseringsforslag [Hele kr.] 2013 Effektivisering Servicereduktio n Omstilling 1 Besparelse på Ungdomsskolen 210 X 2 Modersmålsundervisning 164 X 3 Fjernelse af pavilloner ved Valdemarskolen 500 X 4 Færre elever, der bliver skoleudsat 200 X X 5 Øget betaling i SFO X 6 Tidlig SFO-start X X 7 Øget betaling i dagtilbud 565 X 8 Lukning af aften/nattilbud (Børnehave) X 9 Udvidet specialundervisning 600 X X 10 Familiearbejde i Ringsted 800 X X 11 Besparelse på Børne- og familierådgivning X X 12 Besparelse tandplejen 150 X 13 Besparelse Sundhedsplejen 114 X Forslag i alt Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag

2 Fagudvalget Forslag Styringsområde (politikområde), bevilling Børne- og Undervisningsudvalget Besparelse på kr. på Ungdomsskolen (ca. 10 % af budgettet) Ungdomsskolen er en del af Institutionsbevillingen i udvalgets område. I Ringsted kommune er det besluttet - at elever fra 7. kl. (12-13 år) også kan deltage i Ungdomsskolens tilbud - at ungdomsskolen er det sted hvor de unge erhverver knallertkørekort - at ungdomsskoletilbuddet omfatter klub- og fritidsvirksomhed - at ungdomsskolen omfatter Heltidsundervisning (Erhvervsklassen) Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse +210 (implem entering fra skoleåret s start) +500 Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget Forvaltningen har bedt Ungdomsskolen om, at anvise forslag til reduktioner i aktiviteterne på kr. Forslagets indhold Besparelse på kr på Ungdomsskolen (ca. 10 % af budgettet) Forslaget er delt op i forskellige portioner: - Lønninger: kr

3 Ungdomsskolens lovgivning har både en række SKAL-ydelser og nogle KAN-ydelser, men loven siger ikke noget om, hvilket omfang tilbudet skal have. Det er derfor muligt at regulere i budgettet i tilbuddet ved fx at undlade at tilbyde: Talenthold i sprog (22 timer) Kokkeskole (22 timer) Jagttegn (tværkommunalt samarb.) Smykkehold og sølvarbejde (16 timer) Spinning (22 timer) Zumba (22 timer) Kanotur i Sverige Sprogrejse til England Der gennemføres årligt undervisningshold af forskellig længde. På nogen hold er der undervisning en eller to gange om ugen i hele sæsonen, og andre hold, er der kun undervisning en enkelt dag (fx førstehjælp). Der er derfor også stor forskel, på omkostningerne på de enkelte hold. Hvis ovenstående besparelse gennemføres, betyder det, at ungdomsskolen tilbyder ca. 10 % færre undervisningshold. Derudover gennemføres aktiviteter som typisk er endags arrangementer eller ture ud af huset i en weekend, og 8-10 lejrskoler/studierejser. I ovenstående eksempel foreslås besparelse på ca. 20 % af lejrskoler/studierejser. - Befordring kr. Ændring af praksis for befordring af elever. Pt. gælder de samme regler som for Folkeskolen, at elever med mere end syv km til Ungdomsskolen kan få deres transport betalt, når de går til undervisning. Dette kan ændres, så det kun er transporten til franskundervisningen (som er et centraliseret folkeskoletilbud) som kommunen betaler. - Undervisningsmidler og elevaktiviteter kr. Besparelsen findes ved at udskyde indkøb af nyt inventar og nye materialer og hæve elevernes egenbetaling. - Franskundervisningen ca kr på transport Folkeskolernes tilbud om treårigt prøveforberedende fransk ligger i ungdomsskolen, fordi det sikrer oprettelse af hold, som det er svært at sikre på den enkelte skole. (der er årligt ca. 60 elever som starter til fransk) Stoppes dette tilbud vil vi kunne spare kr på lønninger og materiale plus ca kr. i transport af elever Erhvervsklassen er en KAN-ydelse, men budgettet til Erhvervsklassen kommer fra folkeskolerne, og en besparelse i Erhvervsklassen ville i så fald være en indirekte besparelse for Folkeskolerne.

4 Ungdomsskolens virksomhed udspringer af Ungdomsskolelovgivningen: 1. Ungdomsskolen skal give unge mulighed for at fæstne og uddybe deres kundskaber, give dem forståelse af og dygtiggøre dem til samfundslivet og bidrage til at give deres tilværelse forøget indhold samt udvikle deres interesse for og evne til aktiv medvirken i et demokratisk samfund. 2. Kommunalbestyrelsen skal sikre kommunens unge et alsidigt tilbud om ungdomsskolevirksomhed. Tilbuddet skal stå åbent for unge mellem 14 og 18 år, der er tilmeldt kommunens folkeregister. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at unge under 14 år og over 18 år kan optages i ungdomsskolen. Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan indgå aftale med andre kommunalbestyrelser om samarbejde mellem kommunernes ungdomsskoler om undervisningstilbud m.v. og optagelse af unge, herunder om afholdelse af de hermed forbundne udgifter. 3. Ungdomsskoletilbudet SKAL omfatte: 1) Almen undervisning. 2) Prøveforberedende undervisning. 3) Specialundervisning. 4) Undervisning særligt tilrettelagt for unge indvandrere, i dansk sprog og danske samfundsforhold. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen KAN beslutte, at ungdomsskoletilbudet desuden skal omfatte: 1) Undervisning i færdselslære og undervisning i knallertkørsel. 2) Heltidsundervisning. 3) Andre aktiviteter, som i overensstemmelse med ungdomsskolens formål kan indgå i kommunens samlede ungdomspolitik. 4) Undervisning i dansk som andetsprog for udlændinge mellem 18 og 25 år Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan endvidere beslutte, at ungdomsskoletilbudet skal omfatte klub- og anden fritidsvirksomhed. Kommunen afholder alle udgifter til ungdomsskolevirksomheden. Konsekvenser for serviceniveau Antallet af undervisnings- og aktivitetshold vil formindskes væsentligt, ligesom Ungdomsskolens samlede tilbud vil udvandes og i mindre grad udstråle den mangfoldighed af indhold, som tiltaler nutidens facetterede unge. En evt. besparelse vil betyde en forringelse af tilbuddet til de unge i kommunen. De unge får forringede muligheder for god voksenkontakt og tilegnelse af faglige og sociale kompetencer i forskellige arenaer, der kan øge deres uddannelsesparathed og kvalificerede dem til at gennemføre en ungdomsuddannelse, så 95 % målsætningen kan nås. Ca unge, svarende til ca. 45 % af målgruppen, bruger ungdomsskolens tilbud. Brugerne repræsenterer befolkningssammensætningen i kommunen, således at vi har brugere fra alle socialgrupper og med forskellige etniske baggrunde. Det primære forebyggende arbejde med de unge i fritiden reduceres. Ungdomsskolens muligheder for at netværke og skabe aktiviteter i den sekundære forebyggende gråzone bliver begrænset. Muligheden for at Ungdomsskolen kan arbejde tværfagligt og indgå i forskellige arrangementer i kommunen formindskes væsentligt. Ungdomsskolens muligheder for at inkludere de "skæve" unge uden at synliggøre dem forringes.

5 Integration af etniske minoriteter forringes, da vi ikke i samme grad som nu, er i stand til at differentiere tilbuddet, så det retter sig mod mange forskellige typer af 2-kulturelle unge. Personalemæssige konsekvenser Ca. 12 af vores 55 timelønnede lærere og klubmedarbejdere vil blive afskediget. Implementering af forslaget En evt. implementering af den nævnte reduktioner vil kunne ske i forbindelse med tilrettelæggelse af Ungdomsskolens tilbud for skoleåret og altså træde i kraft pr. d. 1/ Nøgletal/benchmarking Samlet budget for området: Ungdomsskolens budget er på 6,3 mio. kr. årligt og er en del af budgetområdet Skoler, der har en samlet ramme på 261,3 mio. kr. Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag Fagudvalget Forslag Styringsområde (politikområde), Børne- og Undervisningsudvalget Fjerne modermålsundervisning Tildelingen til modermålsundervisningen er en del af bevillingen til skoleområdet.

6 bevilling Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) 1½ 1½ 1½ 1½ Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget Det er ikke længere lovpligtigt at tilbyde modermålsundervisning, og det vil derfor være muligt at fjerne det. I stedet vil ressourcerne kunne bruges på det øvrige skoleområde. Forslagets indhold Dette forslag medfører, at det ikke længere vil være muligt at få modermålsundervisning i Ringsted Kommune. Modermålsundervisningen gives i dag en gang ugentligt på tyrkisk og arabisk til eleverne fra årgang. Da en del af ressourcerne også bruges til at støtte de arabisktalende elever på de ældste årgange medfører dette forslag, at dette tilbud også fjernes. Konsekvenser for serviceniveau Der vil være tale om en serviceforringelse for de tyrkisk- og arabisktalende elever, da de ikke længere vil få undervisning i deres modersmål, og dermed få muligheden for at udvikle deres ordforråd og begrebsverden på det sprog. Derudover har undervisningen i modersmål også en kulturel effekt som vil gå tabt. Undersøgelser har vist, at modermålsundervisning kan forbedre elevernes læring i skolens fag, men undersøgelserne viser også, at det ikke altid er tilfældet. Det kan dog med sikkerhed fastslås, at modersmålsundervisningen ikke på nogen måde skaber ringere vilkår for at lære dansk. Nøgletal/benchmarking Samlet budget for området Det samlede budget på skoleområdet er 261,3 mio. kr. Besparelsen udgør 0,25 % af budgettet.

7 Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag Fagudvalget Børne- og Undervisningsudvalget

8 Forslag Styringsområde (politikområde), bevilling Fjernelse af pavilloner på Valdemarskolen Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige Ingen konsekvenser (årsværk) Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget Hidtil har Valdemarskolen huset elever fra årgang. I den nye skolestruktur skal Valdemarskolen ikke have udskolingsklasser. Derfor vil de samlet set have færre elever og klasser. Dette betyder, at de ikke længere har brug for samme antal lokaler, og derfor vil de heller ikke længere have brug for de lejede pavilloner, som i dag huser to klasser. Forslagets indhold Pavillonerne fjernes ved skoleårets afslutning i sommeren 2012, og dermed kan lejeudgiften samt driftsomkostninger spares. Konsekvenser for serviceniveau Dette forslag medfører ikke en serviceforringelse, idet der ikke længere vil være brug for de pågældende klasselokaler. Nøgletal/benchmarking Samlet budget for området Det samlede budget på skoleområdet er 261,3 mio. kr. Besparelsen udgør 0,2 % af budgettet. Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag Fagudvalget Forslag Børne- og Undervisningsudvalget At 15 børn færre udsætter skolestart

9 Styringsområde (politikområde), bevilling Bevillingen er en del af udvalget bevilling til dagtilbudsområdet Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) Ca. 0,7 årsværk Ca. 1,5 årsværk Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget P.t. i Ringsted Kommune er der ca. 50 børn, ud af en årgang på ca. 375 børn, der udskyder skolestart. Det betyder, at ca. 13 % af en årgang kommer et år senere i skole. Dette tal er relativt højt, ikke mindst når man tager i betragtning, at der ikke er evidens for at udsættelse af skolestart i sig selv har en positiv effekt på børnenes senere skolegang og gennemførsel af ungdomsuddannelse. Forslagets indhold Forslaget indeholder konkrete tiltag der skal sikre: tættere samarbejde mellem skoler og dagtilbud, således at der skabes større viden om hinandens tilbud, og en bedre rød tråd i mellem det indhold der tilbydes begge steder bedre overgange i form af bedre overleveringer ved at skoleledere og dagtilbudsledere har en tættere dialog. I dialogen skal der både være fokus på børnenes skoleparathed og skolernes børneparathed. UPPR skal inddrages, hvis der er overvejelser om skoleudsættelse, således at der kan iværksættes kompenserende tiltag. I forslaget vil antallet af skoleudsættere til skoleåret blive nedsat med 15 børn. Konsekvenser for serviceniveau Der er ikke umiddelbare konsekvenser for serviceniveau. Vi skal således stadig sikre, at alle skolestartere får en god overgang mellem dagtilbud og skole, samt en god skolestart der er

10 tilrettelagt ud fra det enkelte barns faglige og sociale potentialer og evner til at indgå i et fællesskab. Med dette forslag kommer vi i højere grad i overensstemmelse med lovgivningen for børnehaveklasser, idet den tilkendegiver, at børnehaveklassen er obligatorisk og at forældre ikke længere kan træffe beslutning om skoleudsættelse. En sådan beslutning kan kun træffes af skolelederen. Sidstnævnte er netop nævnt i loven, for at sikre færre skoleudsættere. Nøgletal/benchmarking Samlet budget for området Det samlede budget er på 137,4 mio. kr. Besparelsen på kr. udgør ca. 0,4 % af det samlede budget. Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag Fagudvalget Forslag Børn - og Undervisningsudvalg Forældrebetalingen for SFO l +ll stiger med 100 kr. pr. md.

11 Styringsområde (politikområde), bevilling SFO er en del af Børne- og Undervisningsudvalgets bevilling på skoleområdet Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Merforældrebetaling for børn Merudgift til fripladser og søskenderabat Implementerings-/driftsomkostninger Anlægsinvestering Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Samlet anlægsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget Forslaget stilles i forlængelse af byrådets vedtagne økonomiske politik, idet der ikke er lovgivningsmæssige begrænsninger på forældrebetalingen for SFO. Forslagets indhold Forældrebetalingen til SFO foreslås forhøjet med 100 kr. pr. mdr., for SFO 1 og 2. Konsekvenser for serviceniveau Forældrebetaling for SFO foreslås forhøjet med 100 kr. pr. måned for SFO 1 og 2. Forældrebetalingen vil herefter udgøre 1766 kr. pr måned (baseret på 2012-tal) i 12 måneder for SFO 1, hvilket bliver ca. 250 kr. over den gennemsnitlige månedstakst i Region Sjælland. Det skal dog her bemærkes, at Indenrigsministeriets taksttal for de øvrige kommuner i Region Sjælland, ikke er opdateret og derfor er 2011-tal. SFO 2 taksten vil med en stigning på 100 kr. udgøre ca kr. pr måned (baseret på 2012-tal) i 12 måneder, hvilket bliver ca. 274 kr. over den gennemsnitlige månedstakst. Ligeledes her skal det bemærkes at tallene fra de øvrige kommuner i Region Sjælland er 2011-tal, mens tallene fra Ringsted Kommune er fra 2012.

12 Forslaget vil betyde en øget brugerbetaling for borgerne, idet forældreandelen stiger uden at medføre øgede bevillinger på området. Forslaget vil muligvis medføre et vigende antal børn der benytter SFO tilbud. Personalemæssige konsekvenser Hvis den forhøjede takst medfører et fald i antallet af tilmeldte børn i SFO, vil skolerne skulle tilpasse personaleforbruget. Specifikation Implementering af forslaget Forslaget forudsætter implementering 1/ Nøgletal/benchmarking Takstsatser i Ringsted Kommune (2011-tal) over 12.måneder, ved takststigning på 100 kr. Gennemsnitlig månedstakst i Region Sjælland (baseret på 2010-tal for øvrige kommuner.) SFO 1 SFO kr kr kr. 800 kr. Difference 250 kr. 274 kr. Samlet budget for området SFO er en del af institutionsbevillingen Skoler, og den samlede bevilling udgør i ,7 mio. kr. Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag

13 Fagudvalget Forslag Styringsområde (politikområde), bevilling Børne- og Undervisningsudvalget Tidlig SFO start Forslaget medfører en besparelse på bevillingen til dagtilbudsområdet. Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Øget forældrebetaling Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) 3½ 3½ 3½ 3½ Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget Forslaget skaber muligheder for at understøtte en god skolestart, samtidig med at der kan spares ressourcer samlet set på dagtilbuds- og skoleområdet. Forslagets indhold De elever der skal begynde i børnehaveklasse i august begynder i SFO d. 1. april. Dermed etableres der en mere glidende skolestart, idet børnene ikke skal forholde sig til en ny start i skole og SFO samtidigt. Når de begynder i SFO i april vil de lære deres kommende klassekammerater og de voksne i SFO at kende. Dermed danner børnene relationer inden de skal forholde sig til de forandringer, der er forbundet med skolestart. En tidlig SFO-start vil endvidere skabe bedre grundlag for at danne klasser, og åbne muligheder for at de kommende børnehaveklasseledere kan etablere aktiviteter allerede inden sommerferien. Man kan endvidere bruge dette forslag som afsæt til at nedbringe antallet af skoleudsættere, idet det vil blive muligt at undersøge, hvordan børnene agere i de sociale relationer med jævnaldrende. Det er en udfordring ved forslaget, at ikke alle skoler har selvstændige SFO-lokaler. Men det vurderes, at skolerne alligevel vil have plads til at realisere forslaget. Da det tidligere blev forelagt havde Valdemarskolen de største udfordringer i forhold til deres fysiske rammer, men da de i den nye skolestruktur har færre elever er det ikke længere tilfældet.

14 Hvis forslaget vedtages, skal der tages beslutning om hvordan børn til privatskoler skal håndteres. Enten kan man vælge at lade børn til privatskoler blive i børnehaverne frem til d. 1-8, eller også kan man indgå aftaler med privatskolerne om at børnene begynder tidligere SFO akkurat som børnene der har valgt folkeskolerne. Konsekvenser for serviceniveau Børn, der starter tidligere i SFO vil have mulighed for at vælge pasning i tiden /fredag til kl. 16 eller 8-17/fredag til kl. 16. Forældrene får således mindre valgfrihed i forhold til moduler en i børnehaven, da der ikke findes deltidsmoduler i SFO. Samtidig skal det nævnes, at taksten for et fuldtidsmodul i SFO1 er dyrere end en børnehaveplads, mens prisen for et eftermiddagsmodul (8-17/16 i ferier og fra skoletidsophør og til kl. 17/16) næsten er den samme som i børnehaven. Forældre med et behov for pasning før kl. 8, vil således opleve en prisstigning fire måneder tidligere end tilfældet er i dag. Forslaget vil endvidere rykke ressourcer fra dagtilbudsområdet til skoleområdet. Det vil medføre, at økonomien på dagtilbudsområdet vil formindskes med ca. 5 medarbejdere. I nogle af de landområder hvor der p.t. er få børn, vil børnehaverne blive yderligere presset økonomisk. Nøgletal/benchmarking Samlet budget for området er på 137,4 mio. kr. Besparelsen på 1,6 mio. kr. udgør ca. 1,2 % af det samlede budget. Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag Fagudvalget Forslag Børne- og undervisningsudvalget Forøget forældrebetaling i dagtilbuddene

15 Styringsområde (politikområde), bevilling Kontoen til forældrebetaling er en del af udvalgsbevillingen til Dagtilbud. Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget Forslaget fremsættes for at opnå en samlet effektivisering på det ønskede niveau på udvalgets område. Forslagets indhold Forslaget går ud på at udnytte lovgivningen om forældrebetaling til dagtilbud maksimalt. Som følge af beslutningen i budget 2012 om at tilføre dagtilbudsområdet 2 mio. kr., er der nu mulighed for at sætte forældrebetalingen op, fordi den maksimale forældrebetaling fastsættes som en procentdel af det samlede budget på området. ( kr.) Desuden er forældrebetalingen i dagplejen indtil nu fastsat ud fra en udnyttelsesgrad i dagplejen på 90%. Dette har vist sig at være svært at opnå. Med fastsættelse af en udnyttelsesgrad på 85% vil der være mulighed for at sætte forældrebetalingen op. ( kr.) Konsekvenser for serviceniveau Forslaget vil ikke have nogen konsekvenser for serviceniveauet, men vil medføre en merudgift for de borgere, der har børn i dagtilbud/dagpleje. Samlet budget for området Det samlede budget på området er 25 mio. kr. i indtægter fra forældrebetaling, og ekstrabetalingen vil således udgøre godt 2,25% af bevillingen.

16 Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag Fagudvalget Forslag Styringsområde (politikområde), Børne- og Undervisningsudvalget Lukke aften- og nattilbud på dagtilbudsområdet Aften- og nattilbuddet er en del af institutionsbevillingen inden for udvalgets område

17 bevilling Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget I Ringsted tilbydes aften og natpasning til børn i Tinsoldaten. Forældre kan således få passet deres børn om aftenen eller ved behov lade børnene overnatte der. Det er udtryk for et højt serviceniveau at tilbyde aften- og natåbning. Således er der kun få kommuner i Danmark som tilbyder dette. Der er p.t. 26 børn der er tilmeldt ordningen. Gennemsnitligt er der i løbet af en uge 8-9 børn, som bruger henholdsvis aften og natåbningen. Det er derfor en dyr ordning pr. barn at bevare. Forslagets indhold Ved udgangen af 2012 fjernes muligheden for aften- og natåbning. Det medfører, at de familier, der har tilmeldt deres børn til ordningen skal finde andre pasningsmuligheder eller indrette deres job- og familieliv på andre præmisser. Fremadrettet vil Tinsoldaten, som huser ordningen, kun have dagåbent på lige fod med de øvrige institutioner i kommunen. Dette betyder, at der skal afskediges medarbejdere. Besparelsen opnås således ved at lønudgiften formindskes. Som alternativ kan aftenåbningen bevares. Hvis der holdes åbent til kl vil der kunne opnås en besparelse på ca. 1,1 mio. kr. Hvis der holdes åbent til kl , vil der kunne opnås en besparelse på ca kr., og hvis der holdes åbent frem til midnat vil der kunne opnås en besparelse på ca kr. Konsekvenser for serviceniveau Forslaget har konsekvenser for de 26 børn der er tilmeldt ordningen. De involverede familier vil opleve en serviceforringelse, idet de ikke længere ville kunne få passet deres børn i aften- og

18 nattetimerne. Det vurderes, at eneforældre vil blive særligt ramt af den manglende mulighed for aften- og natåbning. Forslaget kan endvidere have negativ betydning for ambitionen om at være en bosætningskommune. Nøgletal/benchmarking Samlet budget for området Det samlede budget er på 137,4 mio. kr. Besparelsen på 1,6 mio. kr. udgør ca. 1,2 % af det samlede budget. Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag Fagudvalget Børne- og Undervisningsudvalget Forslag Besparelse på kr. på budgettet til vidtgående specialundervisning (20.2)

19 Styringsområde (politikområde), bevilling Den vidtgående specialundervisning er en del af udvalgsbevillingen til SPT under Børne- og Kulturforvaltningen Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) (1) Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn (1) Forslaget vil betyde, at der vil kunne visiteres ml. 1-2 børn mindre pr. år afhængig af konkret tilbud. De personalemæssige konsekvenser vil vise sig på det/de konkrete tilbud, der grundet fald i det samlede antal visitationer, vil skulle reducere tilsvarende i medarbejderstaben eller serviceniveauet. Baggrunden for forslaget Forslaget er en del af forvaltningens samlede bud med henblik på at nå det formulerede besparelseskrav Forslagets indhold Forslaget vil betyde, at der skal ske en reduktion i antallet af børn, der visiteres til vidtgående specialundervisning. Den afledte følge af dette er, at der skal etableres inkluderende tilbud på de eksisterende folkeskoler for de pågældende børn Konsekvenser for serviceniveau Såfremt forslaget effektueres vil konsekvensen være, at færre børn visiteres til vidtgående specialundervisning. Dette ligger i tråd med kommunens overordnede målsætning om, at færre børn skal ekskluderes fra den almene folkeskole.

20 Samtidig betyder forslaget dog, at de inkluderende tilbud, der skal etableres for disse børn i den almene folkeskole, kan betyde en udhuling af ressourcen, da der ikke følger penge med børnene. Specifikation Implementering af forslaget En evt. besparelse kan implementeres fra august 2013, ved skoleårets start, idet visitation til vidtgående specialundervisning foregår i perioden fra december til februar i skoleåret før. Det betyder, at visitationer til skoleåret 12/13 allerede er effektueret, hvorfor forslaget først kan få effekt pr Nøgletal/benchmarking Samlet budget for området: Det samlede budget til vidtgående specialundervisning er 34,9 mio. årligt og er en del af budgetområdet SPT. En besparelse på kr. svarer til ca. 1,72 % af budgettet. Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag

21 Fagudvalget Forslag Styringsområde (politikområde), bevilling Børne- og undervisningsudvalget Besparelse på den forebyggende tværgående familieindsats Kontoen til FAIR (FamilieArbejde I Ringsted) er en del af udvalgsbevillingen Vidtgående specialundervisning/spt. Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget Forslaget fremsættes for at opnå en samlet effektivisering på det ønskede niveau på udvalgets område. Forslagets indhold Forslaget går ud på at spare ca. halvdelen af de midler, der er afsat til tværgående, forebyggende familieindsats. Denne del af bevillingen er ikke driftsmidler, men midler afsat til at igangsætte nye måder at arbejde forebyggende med familier på. Midlerne på kontoen bruges i øvrigt til at igangsætte og drive Familieklasser og Familiestuer i Ringsted, samt til opkvalificering og konkrete projekter for at fremme det tværgående samarbejde. Konsekvenser for serviceniveau Forslaget vil have som konsekvens, at der vil være færre midler til nye udviklingsprojekter eller initiativer til at lave bedre tværfagligt familiearbejde. Samlet budget for området Det samlede budget på området er 1,85 mio. kr., og besparelsen udgør således godt 43% af bevillingen. Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag

22 Fagudvalget Forslag Styringsområde (politikområde), bevilling Børne- og undervisningsudvalget Besparelse på myndighedsområdet Børne- og familierådgivningen Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget Der skal findes besparelser og samtidig så vidt muligt bevare kvaliteten i foranstaltningerne. Forslagets indhold Der vil blive sat ind på flere områder i Børne- og familierådgivningen. Der kan ikke laves en præcis analyse af, hvor besparelsen kan findes, fordi der på grund af indførsel af nyt økonomisystem endnu ikke er klarhed over fordelingen af årets foreløbige forbrug. Men der vil i hver tilfælde blive udarbejdet en analyse af alle dagskoleforanstaltninger med henblik på at vurdere om nogle børn kan have glæde af et mere inkluderende tilbud, tættere på deres lokalmiljø. Dette kan ske ved at børn der er blevet klar til at indgå i den ordinære folkeskole skal støttes i et godt forløb, så de oplever en succes ved at vende tilbage til folkeskolen og

23 blive inkluderet i lokalmiljøet. Dette vurderes dels at have en række positive kvalitative effekter, dels vil der på den måde kunne findes en ikke ubetydelig besparelse fra I forlængelse af besparelsen på forebyggende foranstaltninger vil der søges et udvidet samarbejde med Sundhedsplejen, da netop spædbørn og de helt små børn ofte med hurtig indsats kan komme i trivsel. Ligeledes vil et udvidet med skole- og familiehuset Østre Parkvej forventes at bringe flere børn hurtigere i trivsel. Der gøres særligt opmærksom på, at der ikke forventes et mindreforbrug i 2012, på samme måde som i Mindreforbruget i 2012 skyldes først og fremmest stort sagspres og dermed at en række dyre foranstaltninger først blev sat i værk sent på året. Disse foranstaltninger vil belaste budgettet fuldt ud i Konsekvenser for serviceniveau Serviceniveauet har gennem de sidste år været nedadgående som følge af borgernes stigende behov samtidig med fastholdelse og overholdelse af budgetterne. Det har i sagens natur medført flere klager, længere sagsbehandlingstid og serviceniveauet har nu nået en grænse, hvor afgørelserne fra klagenævnet i nogle tilfælde går i mod Ringsted kommune og hvor der ikke er plads til en eneste uforudset udgift til for eksempel tilflyttere til kommunen. Med de foreslåede besparelser vil denne udvikling fortsætte, og der vil givetvis komme flere sager som Ringsted kommune vil tabe i klagenævnet, ligesom man kan forvente en stigning i antallet af borgere, der klager til politikere eller til pressen over serviceniveauet i kommunen. Personalemæssige konsekvenser Som udgangspunkt ingen. Specifikation Implementering af forslaget Analysen af dagskoleområdet vil foregår efter præcis samme koncept som analysen af særligt dyre enkeltsager, som det blev præsenteret for Børne- og undervisningsudvalget i 2009 og De andre måltal, vil kun kunne følges ved succesfuldt samarbejde med økonomisk afdeling. Nøgletal/benchmarking Samlet budget for området Børne- og familierådgivningens budget er på kr. 71,6 mio og besparelsen er således på 1,4 % af udvalgsbevillingen til området. Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag Ringsted Kommunale Tandpleje har på sit ekstraordinære MED-Udvalgsmøde den 26. januar 2012 drøftet tandplejens budget 2013 med udgangspunkt i et forslag til 1½ % - 2% effektivisering (- besparelse).

24 Ringsted Kommunale Tandpleje har altid haft en meget lav gennemsnitspris pr. barn i forhold til de andre kommuner i Region Sjælland. I et omkostningsbaseret regnskab for 2010 var gennemsnitsprisen for regionen 1.550,- kr. pr. barn om året, mens gennemsnitsprisen pr. barn i Ringsted var 1.314,- kr. Når sammenlignelige udgifter er betalt har de andre kommuner ca. 200 kr. mere pr. barn om året. Det svarer til, at Ringsted Kommunale Tandplejes budget med børn i behandling burde være 1.5 millioner kr. højere. De andre kommuner har altså gennem mange år forbedret og vedligeholdt deres udstyr ligesom de har et personale, hvor arbejdspresset på personalet ikke er så urimeligt højt, som i Ringsted. En yderligere reduktion af tandplejens budget vil gøre det meget svært at opretholde en tilfredsstillende service og tandsundhed for vores børn og unge, samt en hverdag for personalet med udgangspunkt i kommunens værdibaserede personalepolitik. Tandplejens budget 2012 er kr. En besparelse på 1½% - 2% svarer til ca kr. ( kr.) Fagudvalget Forslag Styringsområde (politikområde), bevilling Børne- og undervisningsudvalget Ringsted kommunale Tandpleje Tandplejen er en institutionsbevilling under Børn og Unge Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Driftseffektivisering Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Implementerings-/driftsomkostninger Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet nettoændring Samlet driftsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget En nedskrivning af tandplejens budget forekommer ikke realistisk i en periode, hvor vi end ikke har budget til at vedligeholde vores over 10 år gamle tekniske udstyr, som ofte har nedbrud med dyre reparationer til følge.

25 Forslagets indhold Vi kan i tandplejen kun pege på ændret personalestruktur og evt. mindre kørsel af børn med bus til tandbehandling. Konsekvenser for serviceniveau Hvis tandplejens personale reduceres, vil der blive længere mellem tandundersøgelserne. I en presset hverdag har vi allerede 12 måneder mellem undersøgelserne. Og vi oplever at se flere tidskrævende behandlinger med de lange undersøgelsesintervaller. Hvis der bliver for langt mellem undersøgelserne, kan det blive svært for personalet at tage ansvaret for børnenes tandsundhed. Kørsel af børn fra omegnsskolerne (2011 : kr.) giver en meget effektiv udnyttelse af klinikkerne. Vi har mange børn på klinikkerne samtidig der skal ikke afsættes en ½ time til undersøgelserne. Ingen udeblivelser som ordningen fungerer nu. En afskaffelse af bustransporten vil give en stor serviceforringelse for børn og forældre og en langt mere besværlig tilrettelæggelse af arbejdet på tandklinikkerne, hvor hver patient skal have afsat en fast tid og tilsendt et mødekort. Det vil blive en yderligere serviceforringelse over for omegnsskolerne. Nøgletal/benchmarking Der har aldrig i lovgivningen været nøgletal for udgiften til kommunal tandpleje, så det har været op til, den enkelte kommune at sætte sit niveau. Ringsted Kommune har gennem alle år haft et meget lavt budget, så vi har i hverdagen skulle spare på alt - uden mulighed for relevante nyanskaffelser. (Tandlægeudstyr nedslides og vedligeholdes på laveste niveau, gamle slidte kontormøbler, kitler bruges i op til 6 år, osv.) Samlet budget for området Tandplejens budget 2012 er En reduktion på svarer til ca. 1,75% Effektiviseringsforslag/omstillingsforslag Fagudvalget Forslag Styringsområde (politikområde), Børn og undervisningsudvalget 2% besparelse i Sundhedstjenesten Sundhedstjenesten er en institutionsbevilling under Børn og Unge

26 bevilling Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Funktion(er) Bruttodriftsbesparelse Driftsomkostninger ved ny løsning (varig driftsudgift) Anlægsinvestering Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Samlet driftsændring Samlet anlægsændring Personalemæssige konsekvenser (årsværk) 0,21 0,21 0,21 0,21 Note: Effektivisering/omstillingsforslag angives med positivt fortegn Baggrunden for forslaget Krav om at fremsende 2 % effektiviseringsforslag Forslagets indhold 1) Opsigelse af socialpædagog 8 t /u (løn + kørselsudgifter). 2) Opsigelse af abonnement på Dagbladet, Tænk, Forældre og fødsel 3) Mulighed for via nyt journalsystem at udsende mødregruppebrev via mails vil medføre besparelse på porto. 4) Indkøb og drift af fælles kopimaskine med Dagplejen. Konsekvenser for serviceniveau 1. Den socialpædagogiske vinkel vil fremover mangle i de opgaver som vedkommende løser nu, dvs. deltagelse i ung mor gruppe, klar til barn (forældreforberedende kurser), børnegrupper for børn der vokser op i familier med alkoholproblematikker. Projekt ung mor-netværket ophører i 2013 og der vil ikke være arbejde for socialpædagogen i disse opgaver med mindre projektet forankres efterfølgende. 2. Viden må søges ad anden vej. Dagbladet har været en vigtig kilde til viden om lokalt stof og sager der vedrører børnefamilierne i kommunen, idet størstedelen af personalet ikke bor i Ringsted Kommune. Tænk er opdatering på bedste og sikreste indkøb til børnefamilierne. Forældre og fødsel har været brugt som vidensbank og været netværksskabende til familier med særlige problematikker. 3. At sende pr. mail er øget arbejdsopgave til sekretariatet, idet der skal haves øje for de familier der ikke bruger it og som fortsat skal tages ud og have ordinært brev.

27 4. Øget koordinering med naboinstitution om hvornår de store kopieringsopgaver kan klares uden at det generer den daglige drift. Personalemæssige konsekvenser Opsigelse af socialpædagog (0,21 årsværk) i 2013 Specifikation Implementering af forslaget: 1) Primo 2013 afhængig af hvornår projekt ung mor-netværket lukker ned i beregningen på det der spares er indtænkt 100 km kørsel / mdr. 2) Abonnementer opsiges pr ) Udregnet som forudsætning at 350 nybagte mødre inviteres i mødregruppe og alle har opgivet mailadresser til sekretariatet. Porto a 6 kr. per indkaldelse. Er under udvikling og forventes at fungere medio 2012, besparelsen i 2012 indgår i Sundhedstjenestens genopretningsplan. 4) Tilbud indhentet fra Indkøbskontoret og forventes at blive implementeret i løbet af 2012, hvor besparelse vil indgå i Sundhedstjenestens genopretningsplan. Nøgletal/benchmarking Samlet budget for området: % besparelse fra 2013 :

Effektiviseringsforslag: Børne - og Undervisningsudvalget

Effektiviseringsforslag: Børne - og Undervisningsudvalget Effektiviseringsforslag: Børne - og Undervisningsudvalget Forslagets titel Besparelse på Ungdomsskolen. Besparelse SSP Øget betaling i SFO Besparelse på børne- og familie rådgivning Besparelse SPT (udvidet

Læs mere

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.]

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.] Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag 2014 Nr. Ønskelisteforslag [Hele 1.000 kr.] ANLÆG: 1 Tandplejen indkøb af Digitale røgtenapparater 800 2 Pulje til It- hardware på 0-16 års området 1.500

Læs mere

Børne- og undervisningsudvalgets effektiviseringsforslag 2014

Børne- og undervisningsudvalgets effektiviseringsforslag 2014 Børne og undervisningsudvalgets effektiviseringsforslag 2014 År Type Nr. Effektiviseringsforslag [Hele 1.000 kr.] 2014 Effektivisering Servicereduktio n Omstilling 1 Nedlæggelse af modersmålsundervisning

Læs mere

Børne- og undervisningsudvalgets effektiviseringsforslag Nedlægge tosprogskonsulent funktionen 230 X

Børne- og undervisningsudvalgets effektiviseringsforslag Nedlægge tosprogskonsulent funktionen 230 X Børne- og undervisningsudvalgets effektiviseringsforslag 2014 År Type Nr. Effektiviseringsforslag [Hele 1.000 kr.] 2014 Effektivisering Servicereduktio n Omstilling 1 Nedlæggelse af modersmålsundervisning

Læs mere

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag 2014. Ønskelisteforslag [Hele 1.000 kr.]

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag 2014. Ønskelisteforslag [Hele 1.000 kr.] Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag 2014 Nr. Ønskelisteforslag [Hele 1.000 kr.] 1 Tandplejen indkøb af Digitale røntgenapparater 840 2 Tandplejen øge budgettet med 100 kr. per barn 770 3

Læs mere

Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede

Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede Tosprogsområdet er reguleret af folkeskoleloven og dagtilbudsloven. Undervisningsministeriet tager i sin praksis udgangspunkt i den

Læs mere

Oversigt effektiviseringsforslag Plan- og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag - budget 2014

Oversigt effektiviseringsforslag Plan- og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag - budget 2014 Oversigt effektiviseringsforslag Plan og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag budget 2014 Effektiviseringsforslag (1.000 kr. ) Nr. Forslag 201 4 1 Borgerinddragelse Digitalisering ifm. Lokal og kommuneplaner

Læs mere

UNGDOMSSKOLEPLAN 2008 NORDFYNS UNGDOMSSKOLE

UNGDOMSSKOLEPLAN 2008 NORDFYNS UNGDOMSSKOLE NORDFYNS UNGDOMSSKOLE Side Forord. Hovedtanken i ungdomsskoleplanen er, at tilbuddene i ungdomsskolen skal tage udgangspunkt i unges ståsted og interesser og derfor tilrettelægges fleksibelt ud fra de

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole Nr. 2019 2020 2021 2022 Investering LAER 4.1 takst på de takstfinansierede områder -0,10-0,10-0,10-0,10 0,00 Skoler 0.-9. klasse LAER 6 LAER 7 Ændring af aldersgrupper for opkrævning

Læs mere

Bekendtgørelse af. lov om ungdomsskoler

Bekendtgørelse af. lov om ungdomsskoler Side 1 af 9 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 K Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Ungdomsskolen apitel 1 a (Ophævet) (Ophævet) (Ophævet) Ungdomskostskoler Klage m.v. Ikrafttrædelses-

Læs mere

KAN- OG SKAL-OPGAVER PÅ Skoleområdet (Albertslund Ungecenter)

KAN- OG SKAL-OPGAVER PÅ Skoleområdet (Albertslund Ungecenter) Analyse til Budget 2020 20. august 2019 KAN- OG SKAL-OPGAVER PÅ Skoleområdet (Albertslund Ungecenter) Baggrund I forbindelse med processen for budget 2019 har Kommunalbestyrelsen vedtaget en analyseplan

Læs mere

Budget Omprioriteringskatalog - reduktioner

Budget Omprioriteringskatalog - reduktioner Budget 2018-2021 Omprioriteringskatalog - reduktioner Børne- og Uddannelsesudvalget Forvaltningens forslag 1.000 kr. Note Politikområde Titel 2018 2019 2020 2021 1 PPR 2.500 2.500 2.500 2.500 2 1 % besparelse

Læs mere

Budgetområde: 513 Skoler og fritidsområdet

Budgetområde: 513 Skoler og fritidsområdet Budgetområdet indeholder til folkeskolen, skolefritidsordninger, fritidsklubber, befordring af skolebørn, kommunens specialskoler, sprogstimulering af førskolebørn, bidrag til statslige og private skoler,

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget forslag til budget 2014

Arbejdsmarkedsudvalget forslag til budget 2014 Arbejdsmarkedsudvalget forslag til budget 2014 Arbejdsmarkedsudvalgets ønskelisteforslag drift Ønskelisteforslag - drift (1000. kr.) Nr. Forslag 2014 2015 2016 2017 Udvidelse af målgruppen for rehabiliteringsindsats

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Mål og Midler Ungdomsskoler

Mål og Midler Ungdomsskoler Fokusområder Ungdomsskolens 6 klubber danner rammen om aktiviteter, samvær og voksenkontakt, og Klubben på Rughavevej har været i brændpunktet med hensyn til forebyggende arbejde i forhold til en vanskelig

Læs mere

Høringssvar fra interessenter maj 2011 Budget 2012 oversigt

Høringssvar fra interessenter maj 2011 Budget 2012 oversigt Høringssvar fra interessenter maj 2011 Budget 2012 oversigt I forbindelse med budgetprocessen for budget 2012, har udvalgte interessenter været inviteret til at komme med høringssvar i forhold til, de

Læs mere

Oversigt effektiviseringsforslag. Klima- og Miljøudvalgets effektiviseringsforslag - budget Effektiviseringsforslag (1000. kr.

Oversigt effektiviseringsforslag. Klima- og Miljøudvalgets effektiviseringsforslag - budget Effektiviseringsforslag (1000. kr. Oversigt effektiviseringsforslag Klima og Miljøudvalgets effektiviseringsforslag budget 2014 Effektiviseringsforslag (1000. kr. ) N r. Forslag 2014 1 Bekæmpelse af bjørneklo 50 2 Driftsoptimering på renhold

Læs mere

Uddannelse, Børn og Familie

Uddannelse, Børn og Familie Uddannelse, Børn og Familie Reduktionsblokke 2019-2022 Beløb i 1.000 kr. Personalekonsekvenser, antal fuldtidsstillinger 2019 2020 2021 2022 2019 2020 2021 2022 UBF -25.801-25.804-25.674-25.595-50,25-50,30-50,00-49,90

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler LBK nr 438 af 08/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/06259 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Børne- og undervisningsudvalget

Børne- og undervisningsudvalget Ønskeliste: Drift, sikring af serviceniveau i Sundhedstjenesten Forslagsstiller Børne- og undervisningsudvalget Forslag Bevilling Styringsområde (politikområde) Sikring af Serviceniveau i Sundhedstjenesten

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017 Ungdomsskoleplan Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune pr. 27. september 2017 Indhold 1. Ungdomsskolens lovgrundlag...3 2. Formål med virksomheden...3 3. Favrskov Kommunes ungdomsskoleordning...3

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole -2018 Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,2 mio. kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt bidraget

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,5 mio.kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt Bidraget

Læs mere

Bilag 5. Effektiviserings- og investeringsforslag til budget 2013. Effektiviseringsforslag i alt Effektiviseringsforslag

Bilag 5. Effektiviserings- og investeringsforslag til budget 2013. Effektiviseringsforslag i alt Effektiviseringsforslag Bilag 5 Effektiviserings- og investeringsforslag til budget 2013 Effektiviseringsforslag i alt Effektiviseringsforslag [Hele 1.000 kr.] 2013 2014 2015 2016 Tværgående effektiviseringsforslag 3.700 - -

Læs mere

Samlet oversigt over forslag til effektiviseringer og budgetreduktioner på Udvalget for Børn og Skole

Samlet oversigt over forslag til effektiviseringer og budgetreduktioner på Udvalget for Børn og Skole Samlet oversigt over forslag til effektiviseringer og budgetreduktioner på Udvalget for Børn og Skole Nr. Effektiviseringer 2019 2020 2021 2022 LAER 4.1 takst på de takstfinansierede områder Skoler 0.-9.

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35 Bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter mv. Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter mv. er der i budget

Læs mere

1. Budgetområdet i hovedtal

1. Budgetområdet i hovedtal Regnskab Budgetområdet indeholder til folkeskolen, skolefritidsordninger, befordring af skolebørn, kommunens specialskoler, sprogstimulering af førskolebørn, bidrag til statslige og private skoler, efterskoler,

Læs mere

Center for Skole og dagtilbud

Center for Skole og dagtilbud Budgetnotat -19 Center for Skole og dagtilbud 1 Centerets formål Formål Centeret står for drift af 0-6 års-dagtilbud og klubområdet, støttepædagogområdet, undervisning af børn og unge fra børnehaveklasse

Læs mere

Afdækning af reduktionspotentialer

Afdækning af reduktionspotentialer Afdækning af reduktionspotentialer Byrådet Syddjurs 20.maj 2015 Peter Bogh, Claus Herbert, Morten H. Vestergaard, KLK 1 Hvad skal vi igennem? Hvad viser nøgletal Sektoranalysen Hvor ligger potentialerne?

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Bilag: BR2 2017 - Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Skoler 0.-9. klasse På Skoleområdet forventer vi et merforbrug på 2,6 mio. kr. Uddybende beskrivelse af afvigelser

Læs mere

KULTUR OG TRVISELSUDVALGET BUDGET 2015

KULTUR OG TRVISELSUDVALGET BUDGET 2015 KULTUR OG TRVISELSUDVALGET BUDGET 2015 Nr: Ikke realiserede omstillingsforslag - budget 2014 1 Ringsted Sportscenter Fjernelse af familiebilletter 20 2 Fjernelse af tilskud til Sommersjov (FOR) 30 3 Fjerne

Læs mere

Bilag 1: Effektiviserings/omstillingsforslag og forslag til strukturelle effektiviseringer

Bilag 1: Effektiviserings/omstillingsforslag og forslag til strukturelle effektiviseringer Bilag 1: Effektiviserings/omstillingsforslag og forslag til strukturelle effektiviseringer Økonomiudvalgets effektiviserings/omstillingsforslag Effektiviseringsforslag (1000. kr. ) Nr. 2014 Effektiviserin

Læs mere

For hver af politikområdets delområder er frihedsgrader og bindinger beskrevet nedenfor.

For hver af politikområdets delområder er frihedsgrader og bindinger beskrevet nedenfor. Politikområde Undervisning - Oversigt Frihedsgrader og bindinger Politikområdet undervisning består af følgende delområder: Inden for selvforvaltningen 1. Skoler - almen undervisning (391 mio. kr.) - specialundervisning,

Læs mere

Der er i beregningerne ikke taget højde for afvikling af oparbejdet gæld.

Der er i beregningerne ikke taget højde for afvikling af oparbejdet gæld. Økonomi Elevtal Afgangsprøver NOTAT Baggrund Byrådet tiltrådte 8. februar 2011 - under punktet Struktur for dagtilbud og skoler - indstilling fra Børne- og Undervisningsudvalget om at: 1. at distriktsmodellen

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 21. februar 2014 Dok.nr. 26438-14 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Den nye folkeskolereform medfører, at der fastsættes et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne skal

Læs mere

Plan for Faxe Kommunes Ungdomsskole

Plan for Faxe Kommunes Ungdomsskole Plan for Faxe Kommunes Ungdomsskole Sidst redigeret 13-11-2012 Vedtaget i yrådet dato: 1 Oversigt over ungdomsskolevirksomheden. Efter lov om ungdomsskoler påhviler det kommunalbestyrelsen at tilbyde ungdomsskolevirksomhed

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Vurderingen er lige nu et lille merforbrug særlige behov ungeområde

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget Netto Børne- og Skoleudvalget 409.363 407.691-1.672-2.708 Anden undervisning og kultur 11.962 11.962 0 0 Dagtilbud til børn og unge 96.808 97.086 278 278 Folkeskolen 166.266 166.498

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Tværgående effektiviseringsforslag budget 2013 2016

Tværgående effektiviseringsforslag budget 2013 2016 Tværgående effektiviseringsforslag budget 2013 2016 Nr. Effektiviseringsforslag [Hele 1.000 kr.] Tværgående effektiviseringsforslag År 2013 Effektivisering TV 1 Hjemmearbejdspladser 300 X TV 2 Kørselskontor

Læs mere

Børne- og ungepolitik

Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik Børne - og ungepolitik Bken i pixi-format Favrskov Byråd har vedtaget en B, der peger frem mod 2014. Den er delt op i fem temaer: Udvikling og effektivisering Læring og kvalitet Inklusion

Læs mere

Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr.

Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. juni Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr. Resultatet på de

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler LBK nr 375 af 04/04/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 20. august 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 013.62S.391 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35 Bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter mv. Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter: Ballerup Idrætsby bestående af Ballerup- og

Læs mere

ANLÆG - ØNSKELISTEFORSLAG. Kultur- og trivselsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.]

ANLÆG - ØNSKELISTEFORSLAG. Kultur- og trivselsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.] Kultur- og trivselsudvalgets ønskelisteforslag 2014 Nr. Ønskelisteforslag [Hele 1.000 kr.] ANLÆG: 1 Ekstra bevilling til etablering af boldbane i Gyrstinge 800 DRIFT: 2 Øget driftstilskud til Ringsted

Læs mere

Tandplejen. Forslag til besparelse budget Indholdsfortegnelse

Tandplejen. Forslag til besparelse budget Indholdsfortegnelse Tandplejen. Forslag til besparelse budget 2016-2019. Indholdsfortegnelse Forslag 1 Forlængelse af undersøgelsesintervaller...2 Forslag 2 Første besøg for 1½ årige bortfalder...4 Forslag 3 Forlængelse af

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Dragør Kommune Skole Side nr. 1

Dragør Kommune Skole Side nr. 1 Dragør Kommune Skole Side nr. 1 Indhold Formål med notatet...1 Pædagogiske sigtelinjer...2 Struktur...2 Antal skoler...2 Navne til de to nye skoler...3 Ledelse...3 Sporreduktion...4 Fordeling af elever

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget 9. oktober 2013 Vedtagne reduktionsforslag Budget 2014-17 Nr. R-101 X Reduktion af budget til arbejdsskader Politikområde 105 Tværgående udgifter Økonomiudvalget Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Kompenserende besparelser 2015 i Center for Dagtilbud og Skoler

Kompenserende besparelser 2015 i Center for Dagtilbud og Skoler Kompenserende besparelser 2015 i Center for Dagtilbud og Skoler Følgende poster forventes at udvise et merforbrug i 2015: Dagtilbud (flere børn end forudset i befolkningsprognosen) Skoler (flere udgifter

Læs mere

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 2018 2017 Hele 1.000 kr. Oprindeligt Korrigeret Forbrug pr. 30. sept. regnskab afvigelse * Forbrug pr. 30. sept. Forbrugspct. Forbrugspct.

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Børneudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Ændr. udover vedtaget serviceniveau Pasningsordninger for børn

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Budgetrevision 4 Oktober Holbæk Kommune Hele organisationen arbejder fortsat på at mindske forbruget med 35 mio.kr. og sikre, at der overføres omkring 64 mio.kr.

Læs mere

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER Faktabeskrivelse Center for Børn og Læring består af to serviceområder: SO 10 Dagtilbud for børn SO 12 Folke- og ungdomsskoler Den strukturelle beskrivelse af de to områder er opdelt efter serviceområde.

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 13. september 2013 KKN Dok.nr. 119505-13 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Den nye folkeskolereform medfører, at der fastsættes et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne

Læs mere

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Børne- og Undervisningsudvalget

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Børne- og Undervisningsudvalget Budget Børne- og Undervisningsudvalget Indledning Budgetrapporten fokuserer på budgetafvigelser. Der er derfor ikke kommentarer til udviklingen inden for budgetområder, hvor forbruget følger det budgetterede.

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? Herunder - hvordan går det med budgetimplementering? På udvalget for Børn og Skole forventes det, at forbruget er lig med det korrigeret

Læs mere

60-børnstilskud og højere normering

60-børnstilskud og højere normering 60-børnstilskud og højere normering Dagtilbud Kontonr.: 5100111006 Budget ændring -0,727-0,727-0,727-0,727 Regulering af 60-børnstilskud medfører samlet mindreudgift på 0,726 mio. kr. Med budgettet for

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 6 4101 Øge forældrebetaling til mad i dagtilbud til 72 pct. I loven er der ikke angivet en øvre grænse for forældrebetaling på mad i dagtilbud. I 2019 opkræves

Læs mere

Forvaltningen henviser generelt til udvalgets 2. behandling af budgetforslag 2017 den 27. april 2016.

Forvaltningen henviser generelt til udvalgets 2. behandling af budgetforslag 2017 den 27. april 2016. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy Bilag 1. Oversigt over effektiviseringer i vedtaget budget 2017 Effektiviseringerne vedtaget i budget 2017 er delt op i to typer: - De

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 02-02-2015 18:00 Mødeafholdelse på Skolens kontor, Munkegårdsskolen, Vangedevej 178, 2870 Dyssegård Indholdsfortegnelse Børne-

Læs mere

Budgetproces207 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Ungdomsskolen

Budgetproces207 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Ungdomsskolen Budgetproces207 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Ungdomsskolen Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 METODE... side 3 DATAGRUNDLAG... side 4 ANALYSE.. side 5 Tabel 1:

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BØRNE- OG SKOLEUDVALGET Oversigt over ændringer til - Nr. Politiske forslag 1 Tillægsaftale til fælles forståelse: "Endnu bedre folkeskole i Furesø Kommune" 1.300 1.700 1.700 1.700 Som en del af budgetaftalen

Læs mere

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune 1 Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune Kommentarer vedrørende budgetforslag for året 2012 og overslags årene 2013-2015 (høringssvar) Høringssvar afgivet af børn, personale (kun SFO)

Læs mere

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 23 Formålet med loven er at 1 stk. at fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre

Læs mere

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune 16. juni 2016 Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2017, at der skal foretages en vurdering

Læs mere

Den almene ungdomsskole

Den almene ungdomsskole Den almene ungdomsskole 1 Ungdomsskolen skal give unge mulighed for at fæstne og uddybe deres kundskaber, give dem forståelse af og dygtiggøre dem til samfundslivet og bidrage til at give deres tilværelse

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 24. november 2011 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion kan anskues både ud fra en pædagogisk og en økonomisk

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Nr: Forslag Effektiviseringsprovenu 1 2 % besparelse til ledelse på dagtilbudsområdet 277.000 kr. 2 Reduktion i ledelse i udvalgte institutioner, og ændring i

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE

RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE FAVRSKOV KOMMUNE UNGDOMSSKOLEPLAN RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE INDHOLDSFORTEGNELSE: INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 UNGDOMSSKOLENS LOVGRUNDLAG... 3 FORMÅL MED VIRKSOMHEDEN... 3

Læs mere

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 31. marts 2019

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 31. marts 2019 Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 2019 2019 2018 Noter Hele 1.000 kr. Oprindeligt Korrigeret regnskab rest * Drifts og statsrefusion 659.077 660.976 148.440 22,46 664.805-3.829 144.602 21,86

Læs mere

Udvalget for Børn. Budgetrevision 3 September 2015

Udvalget for Børn. Budgetrevision 3 September 2015 Udvalget for Børn revision 3 September Holbæk Kommune Koncernledelsen forventer at, kassetrækket samlet set bliver på 171,5 mio. kr. i år. Det er en forbedring på 27,8 mio. kr. i forhold til det forventede

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr

Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Status på forslag fra dagtilbudsledere til implementering af effektiviseringsmåltal I budget 2016 indgår et effektiviseringsforslag på dagtilbudsområdet, der udarbejdes

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35 Bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning, frivillighed og fritidsaktiviteter mv. Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning, frivillighed og fritidsaktiviteter

Læs mere

Tiltag til nedbringelse af evt. merforbrug:

Tiltag til nedbringelse af evt. merforbrug: Tiltag til nedbringelse af evt. merforbrug: I denne budgetopfølgning er effekten af overførsler vedrørende 2009 ikke udmøntet i korrigeret vedtagne budget, hvorfor det ikke afspejler sig i regnskabsafvigelsen.

Læs mere

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 309331 Brevid. 2915737 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov 20. august 2018 I

Læs mere

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune 2 Velkommen i skole Jeres barn har nu nået den alder, hvor han/hun skal begynde i børnehaveklasse. Fredensborg Kommune

Læs mere

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer pr. 1. januar 2013 Pladsanvisningen Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk 1/11 Indhold: FORORD...3 HVAD BETYDER

Læs mere

Folkeskolereformens økonomi

Folkeskolereformens økonomi KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 2: Folkeskolereformens finansieringsudfordring I det følgende præsenteres Københavns Kommunes samlede finansiering af folkeskolereformen,

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

21. september Sagsnr Bilag 3: Udmøntning af effektiviseringer i budget Dokumentnr

21. september Sagsnr Bilag 3: Udmøntning af effektiviseringer i budget Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 21. september 2017 Bilag 3: Udmøntning af effektiviseringer i budget 2018 Effektiviseringerne i budget 2018 er overordnet delt

Læs mere

Bilag til styrelsesvedtægten

Bilag til styrelsesvedtægten Bilag til styrelsesvedtægten Fritidsundervisningen Ungdomsklubber Dagundervisningen 10. klasse Dagundervisningen Heltidsundervisning (UP) Dagundervisningen Erhvervs Grund Uddannelsen (EGU) Dagundervisningen

Læs mere