I minibyen er kun engagementet stort

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I minibyen er kun engagementet stort"

Transkript

1 I minibyen er kun engagementet stort småtand: Ær skal være nøjagttgt, når Vejen Miniby bygger. Derfor tager det længere tid at bygge en kopi end at bygge originalen. Det gør ikke noget, for tiden bliver brugt på hygop bl. Af Kim Jensen, tlf , k * Fd.S. tt+. $+ 5d..v. E X å IåY JF. q+ srlfkgs$6ax Sg rr--f A\ :Wi S : sip S lid$tr#l6tlr* lb lltr.u).: E SB. P <itr iil 9+: SDAG 8. MARTS å,1 ffi VEJEN: De er flittige, men omhyggelige i Vejen Miniby. Derfor står der heller ikke et eneste hus klar, når de kan fejre deres fødselsdag i dag. De mange små mure og vinduer er kun prøvesten for den virkelige udfordring. En kopi af det gamle Vejen. Kopi af kunsmuseet Den seneste udfordring for foreningen kommer fra byens kunstmuseum, der gerne ser en kopi af museumsbygningen i størrelsesforholdet en til ti. Bevæbnet med de oprindelige byggetegninger og detaljer fra egne besøg, er man nu ved at lave en plan for bygningen. Kopien skal sta klar i sensommeren 2006, men intet er overladt til tilfældighederne, så ikke en eneste sten er lagt endnu. - En millimeter på modellen svarerjotil en centimeteri virkeligheden, så vi skal være nøjagtige, siger formand Ed- vard Berg og studerertegningerne. Plads til lægfolk Æt bliver skrevet ned og tegnet op, men selv om de ihærdige mænd sværger til godt håndværk og både har gang i at snøre profiler op og bore fortræk op, så er der også plads til lægfolk i minibyen. Foreningen har opfundet en muremaskine, som hjælper med at lægge stenene. På den måde kan man lære at mure i miniformat. hvis l En millimeter på modellen svarer jo til en centimeter i virkeligheden, så vi skal være nøiagtige. Eduard Berg, Vejen Miniby man kan finde ud af at lægge et puslespil. Og ifølge formanden er der plads til mange flere hænder ved muremaskinen. Der bliver brugt meget tid i værkstedet, men modsat alt andet, vil Edvard Berg ikke F0T0: OLE J0ERN lægge en plan for tiden. Man skal komme der af egen fri vilje, og bare lade arbejdet skride frem. Så skal museet nok slå klar næste år. - Ellers tager vi overarbejde, men det skalvære en glæde at komme her, siger han.

2

3 Vi skal bruge mange penge til materiale[ og kassebeholdningen er ekstrem lav. Eduard Berg, formand, Vejen Miniby For de frivillige i foreningen Vejen Miniby var det Iidt lige som den rige onkel fra Amerika, da filialdirektør Henrik Jeppesen, i midten, i går var på besøg med et kærkommen check fra Nordea Danmark Fonden. Her fortæller formanden, Edvard Berg, til venstr, 09 kasserer Alf Hyldig om arbejdet med kopien af kunstmuseet. FOTO: JØRGEN SCHULTZ Byggeriet i minibyen skrider frem X / lb,hfttpf { X a tl4- fr:åflifg{}fii4,; l}.r Der arbejdes i hærdigt med projekt Vejen Miniby i værkstedet i det tidligere Billingland. Nordea Danmark Fonden har støttet med kroner. Af Jørgen Schultz, tlf , k VEJEN: Ambitionerne har de i rigt omfang. En lang række frivillige hænder trækker de også på i foreningen Vejen Miniby. Men pengene; det kniber det mere med. Indtil i går - hvor den første store pengegave kom i hus, da direktøren for Nordea ivejen, HenrikJeppesen, kom på besøg i værkstedet - eller skal det mere præcist kaldes en byggeplads - i det tidligere Billingland. Luner i kassen kroner fra Nordea Danmark Fonden luner i kassen hos minibyen. -Vi er simpelthen såglade for den check. -Vi skal bruge mange penge til materialer, og kassebeholdningen er ekstrem lav, fastslog Edvard Berg, formand for foreningen Vejen Miniby, som netop er fyldt et år. Bestilling Vejen Kunstmuseum har afgivet en pæn stor ordre til foreningens omkring 40 frivillige: Nemlig bestillingen af en kopi af kunstmuseet, som den tog sig ud i 1925.I målestoksforholdet 1:10. - Kopien skal bruges i forbindelse med en udstilling om "Bedre byggeskiko, som kunstmuseet vil afuikle næste år, tilløjer forman den. Foreningen Vejen Miniby har planer om at opføre en kopi af Vejen, som den tog sig ud i årene fra 1900 og 3G40 år frem.

4 største lokale ugeavis. Byggeri at miniby skrider frem Side 24 Af Jørgen Schultz Foreningen Vejen Miniby har god gang i planerne om at bygge en miniby, som Vejen tog sig ud i begyndelsen af forrige århundrede. Omkring 40 frivillige medlemmer tæll r foreningen, som netop i denne tid runder et års-dagen. Mens ambitionerne er høje, og en lagementet blandt medlemmerne ligeledes er helt itop, har der også været arbejdet heftigt på at skaffe økonomi. Nu har Nordea Danmark Fonden bevilget kroner til planerne. Vejen Avis har været på besøg i det travle værksted ved det tidligere Billingland.

5 Nordea-fonden kl ar med kr. Det var en kærkommen check, som formand og kasserer i Vejen Miniby i sidste uge fik overrakt af Nordea Danmark Fonden. FilialdirektQr Henrik J eppe - sen (nn 2 fra venstre) fik en grundig rundvisning af nogle af foreningens medlemmer i sidste uge. Fra venstre ses formanden Edvard Berg, Knud Petersen og kasserer Atf Hyldig. Af Jørgen Schultz VEJEN: "Vi er meget, meget glade for pengegaven. Kassebeholdningen er lav, og vi har brug for en bedre økonomi for at komme videre med vort arbejde". Sådan lød det fra formanden for foreningen Vejen Miniby, Edvard Berg, og kassereren Alf Hyldig i sidste uge. FilialdirektØr i Nordea i Vejen, Henrik Jeppesen, var en kærkommen gæst, da han troppede op med en check på intet mindre end kroner fra Nordea Danmark Fonden. "Nordea Fonden vil meget gerne støtte op om gode, 1okale initiativer. For vi ved, at det frivillige kan brænde ud. Derfor bakkes der op omkring dette projekt", sagde direktøren. Inden han fik en grundig rundvisning i værkstedslokalerne, hvor der samtidig blev arbejdet flittigt. Karl Knudsen er 6n af de fingersnilde, somforstår murerfaget.

6 I Omkring 40 frivillige tæller foreningen Vejen Miniby. I værkstedet i Billing brændes der tegl, der mures, og der tegnes i stor stil. Tekst & foto: Jggen Schultz VEJEN: For lige præcis næsten et år siden blev den frivillige forening Vejen Miniby stiftet. Inden byggeriet indledes er de forskellige huse blevet opfprt i miniatureformat. Her er nogle af midtbyens bygninger fra be gyndels en af forrig e århundre de. Målet er, at der i løbet af en årrække opf6res en kopi - en slags miniby - af Vejen, som den tog sig ud fra 1900 frem til omkring Det var dengang, bymidten slet ikke så ud som i dag. Og det var dengang udviklingen i byen for alvor tog fart. Minutiøst Hver formiddag på alle hverdage er en række af de frivillige i gang med arbejdet med minibyen. Værkstedet er beliggende i det tidligere Billingland, og med et imponerende engagement og akkuratesse tages der hånd om opgaven, som var det et byggeri i den rigtige verden. Og sådan skal det også være. Formanden for foreningen, Edvard Berg, slår fast, at al skal ske ud, så det mest muligt ligner byen fra begyndelsen af fonige århundrede. Her overlades ikke noget til tilfætdighederne. Der er indrettet tegnestue, hvor der hele planlægges. Der er et værksted, hvor de frivillige murer vægge og huse op - minutiøst og med handværksmæssig snilde. Egne teglsten Skulle nogen gå og tro, at de bittesmå mursten, som helt sikkert også ville fornøje ganske mange børn, hvis de ellers kunne omgås cement, så kan de godt tro om igen. Inde bag i værkstedslokalerne er der eget teglværk, hvor de små mursten brændes, og hvor tagrygninger og tagstenene ligeledes fremstilles og tørres. Herfra går de så ud til dem, som forstår at bygge med dem. \ Målestoksforholdet 1 : 10 skal det hele fremstilles i. En af de store opgaver er byggeriet af en kopi af Vejen Kunstmuseum som den så ud i Den skal være færdig næste år, hvor kunstmuseet afvikler en udstilling om Bedre Byggeskik. Og netop Bedre Byggeskik var den karakteristik, som kunstmuseet selv blev opfgrt som. En årrække vil det gå, inden minibyen er bygget færdig. Men allerede nu gør foreningens medlemmer sig tanker om, hvor de mange minihuse kan placeres, for det kræver sin plads. Omkring 300 meter lang skal dette sted være, hvis ellers stort set hele byen fra dengang skal bygges. Og det skal den. I foreningen Vejen Miniby er intet overladt til tilfældighederne. t Her er denyå - kunstmuseet - og bag ses fundamentet til den kopi, som rlogle af medlemmerne i Vejen Miniby er i gang med at opføry. Så små er de, teglstenene som det hele skal bygges op i. Eget teglværk har de også i minibyen.

7 JydskeVestkysten I mandag 5. december 2005 VEJ Tømrer Karl Nielsen og arkitekt Niels Jensen med modellen af Vejen Kunstmuseums tagkonstruktion. Samlingen mellem spærret og hanebåndet er lavet som en såkaldt svalehale. F0T0:HELMUTH chrtsten- Stor interesse for miniby SEN KUNSTFÆRDIGT: Håndværkerne viste Vejen Miniby ved julearrangementet på Vuseet på Sønderskov. Af Steen Rasmussen tlf , s k VEJEN: En svalehale - hvad er det? Det kan være noget, som sidder bagerst på en fugl og nederst på en herrejakke. Og så er det betyde noget helt tredje. Det var gæsterne, som i weekenden besøgte Vejen Minibys udstilling på Museet på Sønderskov. - Sådan en samling der i et tagspær hedder en svalehale, forklarer tømrer Karl Nielsen. Det er ham, der har fremstillet modellen af spærrerne, som bærer taget på Vejen Kunstmuseum. Det er uhyre solidt kram, som håndværkerne i gamle dage mestrede. - Da jeg havde savet træet til, satte jeg modellen sam. men for at se, om det passede. Det skulle jeg ikke have gjort, for det sad så fast, at jeg kom til at ødelægge træet, da jeg skulle skille det ad for at fit samlingen limet, forlæller Karl Nielsen. En håndtuld frivillige fra miniby-sjakket havde nok at se til i skolestuen på museet. Hundredvis af gæster lagde vejen fordi, og ethvert spørgsmål blev indgående forklaret. Edvard Berg koordinerer byggeriet og var fast guide på juleudstillingen. Arkitekt Niels Jensen har tegnet skitserne, som minibyen opføres efter i skala 10. Der er i øvngt snart rejsegilde på den imponerende kopi af Vejen Kunstmuseum.

Vejen Minibys. på lokale

Vejen Minibys. på lokale // -3'2tut4 VEJEN MINIBY, ER NU EN REALITET VEJEN: På en velbesøgt generalforsamling blev foreningen Vejen Miniby stiftet med et foreløbigt medlemstal på :0. Målet er at bygge en kopi af Vejen By iskala

Læs mere

Vejen Miniby er et besøg værd

Vejen Miniby er et besøg værd J/ &s 2no? w & Miniby fylder år VEJEN: Når Vejen Miniby på torsdag afvikler sin årlige generalf orsamling, fylder foreningen samtidig fem år. Efter en lang og sej start er der nu rigtig gang i byggeriet,

Læs mere

Søsteiloge donerede penge

Søsteiloge donerede penge Søsteiloge donerede penge Kærdalen v. Birthe Hansen Lindecentret Bække, lørdag den 20. november v. store til Line Greve Sløjdscenen i Askov v. Birgit Knudsen overskud på 34.000 kr. følgende humanitære

Læs mere

ANDAGT. Bibelen - Guds ord. Læs. Aktivitet. Sang. Bøn. Tekst. puslinge/tumlinge november 2005

ANDAGT. Bibelen - Guds ord. Læs. Aktivitet. Sang. Bøn. Tekst. puslinge/tumlinge november 2005 Bibelen - Guds ord Joh.20.30-31. Jesus gjorde også mange andre tegn, som hans disciple så; dem er der ikke skrevet om i denne bog. Men dette er skrevet, for at I skal tro, at Jesus er Kristus, Guds søn,

Læs mere

Formandsberetning for Foreningen Agape 2014

Formandsberetning for Foreningen Agape 2014 Formandsberetning for Foreningen Agape 2014 Mange steder kan man læse at der mangles fordybelse. Hos de studerende på de videregående uddannelser, hos eleverne i folkeskolen, hos de ansatte i virksomheder

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

Formålet med turen var, at få et overblik over de ældres sundhedstilstand i Bagaciu.

Formålet med turen var, at få et overblik over de ældres sundhedstilstand i Bagaciu. Referat fra turen til Bagaciu oktober 2013 Projekt helbredstilstand Med på turen var Læge Cheme Andersen og Laila Christensen Formålet med turen var, at få et overblik over de ældres sundhedstilstand i

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Mød fremtidens Restaureringshåndværkere

Mød fremtidens Restaureringshåndværkere Restaurering. Gammelt håndværk og viden om restaurering er på vej i glemmebogen, og konsekvenserne for de historiske bygninger er uoverskuelige. Ny efteruddannelse sætter fokus på restaurering. Rapport

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Brdr. Møller. gennem 50 år

Brdr. Møller. gennem 50 år Brdr. Møller gennem 50 år 50 år er ingen alder Det hele startede i en kolonihave. Og det er med stolthed, at vi nu kan se 50 år tilbage i Brdr. Møllers historie. Rigtig mange projekter er blev løst af

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere

Side 9 manden Portræt af formanden for Vestsjællands Stilladsklub

Side 9 manden Portræt af formanden for Vestsjællands Stilladsklub StilladsInformation nr. 75 - maj 2005 Side 9 manden Portræt af formanden for Vestsjællands Stilladsklub Navn: Jesper Christiansen Bopæl: Svebølle Alder: 32 Start i branchen: 1993/1994 Nuværende firma:

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

Bestyrelsens beretning Generalforsamling 2012

Bestyrelsens beretning Generalforsamling 2012 s beretning Generalforsamling 2012 Skamlebæk Vandværk Beretningen bliver lidt anderledes end den har været de sidste par år, idet der for at sige det mildt, er sket en del på værket det sidste års tid.

Læs mere

Kan du snakke lidt om de visioner der står til grund for kollektivet?

Kan du snakke lidt om de visioner der står til grund for kollektivet? Transskription 0053.MP3 Længde: 00:39:34 Tilstede: - Interviewer: Tessa Wilson Bendix og André Surrugue Frost - Personale: Maria Søndergaard, sygeplejerske. Kan du snakke lidt om de visioner der står til

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN

RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN 1 INDLEDNING Som bekendt skal I snart igennem en større renovering af jeres afdeling. Denne lille folder er lavet til jer, Ryhavens beboere, i forbindelse med informationsmødet,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere