SVG Scalable Vector Graphics.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SVG Scalable Vector Graphics."

Transkript

1 SVG Scalable Vector Graphics. SVG er en XML applikation, et vektor grafik Markup Language. Det betyder at et SVG dokument ER et XML dokument og skal overholde de samme normer. Et svg dokument skal f. eks. være velformet, alle start mærker skal passe til alle slutmærker. At SVG er en XML applikation betyder også at et SVG dokument kan loades i et XML DOM dokument. SVG er en stanadrd som er defineret af W3C Konsortiet. Svg dokumenter kan valideres overfor et DTD skema der findes forskellige DTD er til SVG men her vil vi bruge svg10.dtd, som kan downloades fra hjemmesiden. Hvis man har gemt DTD en lokalt kan man validere et SVG dokument uden at etablere en netværks forbindelse til Alle SVG dokumenter skal have denne struktur skabelon: <?xml version="1.0" encoding="iso "?> <!-- <!DOCTYPE svg PUBLIC "-//W3C//DTD SVG Stylable//EN" " <!DOCTYPE svg PUBLIC "-//W3C//DTD SVG 1.0//EN" " --> <!DOCTYPE svg PUBLIC "-//W3C//DTD SVG 1.0//EN" " <svg xmlns=" width="400" height="300"> </svg> Som det ses ER dette et XML dokument. Det kan gemmes som.xml eller under et andet navn f. eks..svg. Selve navnet filtypen er ikke afgørende. SVG dokumentet skal have en DOCTYPE hvis det skal kunne valideres ellers behøver dokumentet ikke nogen DOCTYPE! SVGs DOCTYPE skal have en PUBLIC id og en filplacering for DTD en. Der er her vist to forskellige DTD er og vores eget eksempel: at DTD en gemt lokalt. Roden i et SVG dokument skal være <svg> og denne rod skal have dette namespace ellers kan objekterne i SVG ikke bruges. I dette tilfælde erklærer vi et default namespace som kommer til at gælde for alle sub elementer under <svg>.

2 SVG har en tegne flade (en device context) som markerer grænserne for hvor vi kan tegne. Hvis vi tegner uden for bliver det ikke vist! Hvis vi ikke angiver en width og height er tegnefladen uendelig! child noder direkte under <svg>: For at få et vist begreb om strukturen skemaet i SVG kan vi nævne at følgende elementer kan optræde som direkte børn af svg (altså som Top Level elementer): 1. rect 2. circle 3. ellipse 4. polyline 5. polygon 6. text 7. defs 8. title 9. script 10. path 11. lineargradient 12. g <g> bruges til at samle en række elementer i en gruppe. Som det ses består disse Top Level elementer bl. a. forskellige figurer som rektangel eller cirkel! Vektor grafik: Ved hjælp af SVG kan man definere og tegne vektor grafik af punkter, linjer, figurer, tekst osv. SVG grafik er vektor grafik dvs. formatet er defineret som matematiske formler IKKE som pixels enkeltvis som i en Bitmap! Vektor grafik kan skabes dynamisk f. eks. i script kode og kan modificeres dynamisk! Vektor grafik fylder meget mindre en bitmap grafik. Et rektangel som er 100 gange 100 fylder ikke mere i filen end et rektangel som er 10 gange 10! Det modsatte gælder i en bitmap hvor et billede der er 10 gange 10 fylder principielt 100 tegn mens et billede som er 100 gange 100 fylder tegn! SVG og VML (Microsofts udgave ) bruges i mange forskellige sammenhænge f. eks. i Microsofts Office programmer i tegne funktionerne! Mange tegne programmer kan producere vektor grafik! Her skal vi imidlertid se på SVG dokumenter primært som XML dokumenter og vi skal tegne figurerne manuelt noget som IKKE er praktisk muligt hvis grafikken bliver rigtig kompliceret!! I SVG dokumenter angives mange attributter i en måleenhed. Hvis man ikke specificerer måleenheden blot skriver f. eks. x= 44 oversættes værdien til en monitor afhængig værdi oftest pixels. Man kan også angive måleenheden som fx 44pt, 44px, 2cm eller 2in.

3 Eksempel: figurer.xml: Vi kan f.eks. opnå grafik som dette vist i browseren Amaya fra som er en af de få browsere som direkte kan vise XML SVG dokumenter: Vi har skrevet dette XML dokument: <?xml version="1.0" encoding="iso "?> <!DOCTYPE svg PUBLIC "-//W3C//DTD SVG 1.0//EN" " [ <!ENTITY style "fill:none;stroke-width:1;stroke:#030303"> ] > <svg xmlns=" width="400" height="300" style="backgroundcolor:#dedede"> <ellipse style="&style;fill:red" cx="110" cy="90" rx="100" ry="80" /> <ellipse style="&style;" cx="130" cy="90" rx="100" ry="80" /> <ellipse style="&style;" cx="150" cy="90" rx="100" ry="80" />

4 </svg> Vi har her brugt elementet ellipse som dels har et centrum (punktet cx, cy) dels har to radier. Vi kan style SVG med elementer fra CSS. Her har vi også brugt en intern entitet til at angive elementets style hvilket selvfølgeligt i mange tilfælde vil være nemmere end hver gang at skulle definere en style inden i elementet. Vi kan også se at den style som står i elementet kan over ride entitetens style! Den sidste style gælder altid i CSS! Et eksempel der bruger elementet rect med fyldte rektangler kunne se sådan ud: <?xml version="1.0" encoding="iso "?> <!DOCTYPE svg PUBLIC "-//W3C//DTD SVG 1.0//EN" " [ <!ENTITY style "fill:#669966;width:160;height:80;stroke-width:3;stroke:black"> ] > <svg xmlns=" width="400" height="300" style="backgroundcolor:#dedede"> <rect x="10" y="10" style="&style;" /> <rect x="20" y="20" style="&style;" /> <rect x="30" y="30" style="&style;" /> </svg>

5 Man kan producere vilkårlige polygoner (og poly lines) som denne:

6 Det nye element skrives så således idet en polygon er defineret af et sæt af x-y punkter og linjerne mellem alle punkterne: <polygon points="10,10, 200,50, 45,78, 190,190, 345,178, 90,90" style="&style;"/> Polygonen starter i punktet 10 hen ad x-aksen og 10 ned ad y-aksen osv. Det er almindeligt i SVG at oprette en <defs> sektion som rummer et antal definitioner eller typer som i XSD kan man oprette typer i SVG. Hvis vi bevidst indfører en fejl og derefter prøver at validere en <defs> får vi at vide hvordan syntaksen er hvad en defs kan indeholde af child elementer: SVG paths eller stier: En path er en meget kompliceret række af punkter (x,y par) med tilhørende kurve symboler som c eller s, som er to forskellige slags kurver. En sti er normalt så kompliceret at den sjældent skrives i hånden. Det første tegn i stien er M som betyder move til dette punkt. Det sidste tegn er ofte et Z som markerer at stien skal lukkes d.v.s. at der skal trækkes en linje tilbage til start punktet. Et eksempel på en path i SVG kunne være:

7 Denne path giver dette stykke grafik: Normalt bliver stier eller paths tegnet i et tegne værktøj! Skabe grafer i SVG ud fra XML data: Ved hjælp af f. eks. et stylesheet kan vi vise XML data som en graf eller et diagram. Vi tager udgangspunkt i denne liste af værdier:

8 <?xml version="1.0"?> <?xml-stylesheet href="resultater_svg.xsl" type="text/xsl"?> <data> <rubrik>forskellige overskud i firmaet.</rubrik> <liste> <resultat>230</resultat> <resultat>130</resultat> <resultat>120</resultat> <resultat>210</resultat> <resultat>530</resultat> <resultat>430</resultat> <resultat>630</resultat> <resultat>130</resultat> <resultat>370</resultat> </liste> </data> Vi kan nu omsætte disse værdier i en SVG graf der ligner dette: Dette kan gøres med følgende XSLT stylesheet: <?xml version="1.0"?> <xsl:stylesheet version="1.0" xmlns:xsl="

9 <xsl:output method="xml" encoding="iso " omit-xml-declaration="no" indent="yes" doctype-public="-//w3c//dtd SVG 1.0//EN" doctype-system=" /> <xsl:template match="/"> <svg xmlns=" width="400" height="300"> <xsl:for-each select="//resultat"> <rect x="{(position()*50)-50}" y="50" width="48" height="{. div 2}" > <xsl:attribute name="style"> <xsl:choose> <xsl:when test="position() mod 2 = 0"> fill:# </xsl:when> <xsl:otherwise> fill:# </xsl:otherwise> </xsl:choose> </xsl:attribute> </rect> </xsl:for-each> </svg> </xsl:template> </xsl:stylesheet> Man kan se at vi direkte skriver erklæringerne for SVG XML filen i dette stylesheet: doctype-public="-//w3c//dtd SVG 1.0//EN" doctype-system=" Ellers gennemløber vi simpelt hen værdierne og opretter et rect element for hver som har den rigtige højde (dybde). Dette stylesheet kunne gøres mere fleksibelt hvis man indførte nogle variable der talte på antallet af værdier og deres størrelse! Vi skifter farven på søjlerne ved hjælp af at måle position() som returnerer 1, 2 osv. Ovenstående system er i princippet det som alle regneark anvender hvis de skal tegne diagrammer eller grafer over værdier! Microsoft Office anvender dog ikke SVG men et andet tilsvarende Markup Language nemlig VML Vector Graphics Markup Language. Dette anvendes overalt i tegnefunktioner og grafik funktioner. Den producerede output fil gemmes som en.xml fil. Dette kan f. eks. gennemføres med msxsl.exe. Eller i et script - som vi har set eksempler på.

10 Den producerede fil ser sådan ud i Internet Explorer: Det kan ses at systemet automatisk tilføjer nye attributter i <svg> roden! Dokumentet kan valideres. Tilfældige rektangler med SVG: Vi kan skabe tilfældig grafik i stil med dette:

11 Vi har her først produceret en tilfældig XML fil som er opbygget på denne måde:

12 Vi har produceret dette XML dokument med metoder fra W3C DOM modellen selv om det lige så godt kunne være foregået med en SAX writer: <script> var doc=new ActiveXObject("Msxml2.DOMDocument.4.0"); var rod=doc.createelement("svg_figurer"); var pi=doc.createprocessinginstruction("xml-stylesheet","href='firkanter.xsl' type='text/xsl'"); doc.appendchild(pi); doc.appendchild(rod); for(i=0;i<100;i++){ var el_rect=doc.createelement("firkant_figur"); var x=doc.createelement("x"); var y=doc.createelement("y"); var width=doc.createelement("hen_x"); var height=doc.createelement("ned_y"); var farve=doc.createelement("firkant_farve");

13 var tal=parseint((math.random()*300)); txt_x=doc.createtextnode(tal); x.appendchild(txt_x); var tal=parseint((math.random()*300)); txt_x=doc.createtextnode(tal); y.appendchild(txt_x); var tal=parseint((math.random()*100)); txt_x=doc.createtextnode(tal); width.appendchild(txt_x); var tal=parseint((math.random()*100)); txt_x=doc.createtextnode(tal); height.appendchild(txt_x); var tal=parseint((math.random()*5)); var c=""; switch(tal) { case 0: c="#dedede";break; case 1: c="#669966";break; case 2: c="#996666";break; case 3: c="#666666";break; case 4: c="#666699";break; } txt_x=doc.createtextnode(c); farve.appendchild(txt_x); el_rect.appendchild(x); el_rect.appendchild(y); el_rect.appendchild(width); el_rect.appendchild(height); el_rect.appendchild(farve); rod.appendchild(el_rect); } var fso=new ActiveXObject("Scripting.FileSystemObject"); var fil=fso.createtextfile("c:/xmlkursus/svg/gemt_dom_svg.xml"); fil.write(doc.xml); fil.close(); </script> Disse metoder ligner metoder vi har brugt andre steder. Vi opbygger dokumentet ved at finde tilfældige tal og bruger dem som tekst noder til firkanternes sub elementer. Ovenstående er egentligt ikke nogen svg fil! For at få den transformeret til et XML SVG dokument kan vi anvende det XSLT stylesheet vi brugte før eller i al fald grundlæggende det samme: <?xml version="1.0"?> <xsl:stylesheet version="1.0" xmlns:xsl=" <xsl:output

14 method="xml" encoding="iso " omit-xml-declaration="no" indent="yes" doctype-public="-//w3c//dtd SVG 1.0//EN" doctype-system=" /> <xsl:template match="/"> <svg xmlns=" width="400" height="300"> <xsl:for-each select="//firkant_figur"> <rect x="{x}" y="{y}" width="{hen_x}" height="{ned_y}" style="fill:{firkant_farve};stroke:black;stroke-width:1;"> </rect> </xsl:for-each> </svg> </xsl:template> </xsl:stylesheet> Metoden er ret simpel. Vi anvender blot såkaldte attribut value templater i form af { } for at finde værdien af sub elementerne i XML dokumentet. På den måde opbygges stort gyldigt XML dokument der direkte kan læses som SVG grafik. Dynamisk at bearbejde XML SVG dokumenter: Man kan arbejde med, analysere, bearbejde, manipulere med SVG dokumenter akkurat som med alle andre XML dokumenter. Nedenstående er et lille eksempel på dette: <xml id="xmldoc"> <svg id="s" xmlns=" width="300" height="220"> <path id="p" d="m V C h c z" style="fill:#669966" /> </svg> </xml> <script> var doc=xmldoc.xmldocument.documentelement; alert(doc.xml); var attr=doc.attributes; for(i=0;i<attr.length;i++){ alert("<svg> "+attr(i).nodename+" : "+attr(i).nodevalue); } var c=doc.childnodes; for(i=0;i<c.length;i++){ alert(c(0).xml); var attr=c(0).attributes; for(j=0;j<attr.length;j++){

15 } alert("<path> "+attr(j).nodename+" : "+attr(j).nodevalue); } </script> Vi kan f. eks. hente bestemte værdier ud af SVG dokumentet. Vi kan også indlægge <script> kode på sider og direkte dynamisk ændre et stykke SVG grafik.

Eksempel på transformation: XML -> RTF dokument:

Eksempel på transformation: XML -> RTF dokument: Eksempel på transformation: XML -> RTF dokument: RTF dokumenter er Rich Text dokumenter der kan formateres med farver og forskellige skrifttyper. I nogle tilfælde kan det være interessant at transformere

Læs mere

Namespaces. Vi kan kvalificere elementer på denne måde: <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-1"?>

Namespaces. Vi kan kvalificere elementer på denne måde: <?xml version=1.0 encoding=iso-8859-1?> Namespaces...1 Default namespace:...6 Præfiks:...7 To slags navne i XML:...11 Standard namespaces:...14 RDF Resource Description Framework:...18 Attributter:...19 DTD skemaer og namespaces:...21 Namespaces.

Læs mere

Encoding:...1 Et tegn sæt (character set):...1 UTF-8 og UTF-16 (Unicode):...2

Encoding:...1 Et tegn sæt (character set):...1 UTF-8 og UTF-16 (Unicode):...2 Encoding:...1 Et tegn sæt (character set):...1 UTF-8 og UTF-16 (Unicode):...2 Encoding: Vi har tidligere set på spørgsmålet om et XML dokuments encoding. Det er generelt altid en god ide at gemme et dokument

Læs mere

DTD Document Type Definition:

DTD Document Type Definition: DTD Document Type Definition:...1 Sekvens:...2 Validering:...3 Attributter i DTD:...8 In-line DTD skemaer:...10 Entiteter:...11 Entiteter som værdier i attributter:...13 DTD skemaer kun med entiteter:...14

Læs mere

DOM Document Object Model:

DOM Document Object Model: DOM Document Object Model:...1 Typer af noder i træet:...3 Reading:...4 document:...6 element:...7 attributter:...12 parser fejl:...13 XPATH:...13 Stier i XPATH:...13 Prædikater:...14 Operatorer:...15

Læs mere

Advanced Sitecore Google Maps

Advanced Sitecore Google Maps Advanced Sitecore Google Maps WCAG Edition Version 2.2 Brugervejledning 1 / 49 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Forord... 4 2.1 Hvad er nyt?... 5 3 Oprettelse af kort... 6 3.1 Kort centrum

Læs mere

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 1.1 Det kan du med HostedShop Design Manager... 3 1.2 Feature list... 3 2. Design... 4 3. Filer og CSS... 4 3.1

Læs mere

Den forudsætter kendskab til XML og VB.NET men ikke til brug af XML i VB.NET.

Den forudsætter kendskab til XML og VB.NET men ikke til brug af XML i VB.NET. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Brug af XML i VB.NET Denne artikel vil vise lidt om hvordan man kan bruge XML i VB.NET. Den forudsætter kendskab til XML og VB.NET men ikke til brug af

Læs mere

Advanced Sitecore Google Maps

Advanced Sitecore Google Maps Advanced Sitecore Google Maps WCAG Edition Version 1.6 Brugervejledning 1 / 41 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Forord... 3 2.1 Hvad er nyt i version 1.6?... 4 3 Oprettelse af kort...

Læs mere

Velkommen til manualen for Styleclasses Introduktion til Styleclasses Rediger styleclass

Velkommen til manualen for Styleclasses Introduktion til Styleclasses Rediger styleclass 14.2.0 Velkommen til manualen for Styleclasses 1 14.2.1 Introduktion til Styleclasses 1 14.2.2 Ny styleclass 1 14.2.3 Rediger styleclass 2 14.2.3.1 Custom 3 14.2.3.2 Setup 3 14.2.3.3 Slet 4 14.2.4 Problemer

Læs mere

Bilag 10. Dataindhold i SUP-databaser. Udkast af 12. juni Udarbejdet for. SUP-Styregruppen

Bilag 10. Dataindhold i SUP-databaser. Udkast af 12. juni Udarbejdet for. SUP-Styregruppen SUP-specifikation, version 2.0 Bilag 10 Dataindhold i SUP-databaser Udkast af 12. juni 2003 Udarbejdet for SUP-Styregruppen Uddrag af indholdet kan gengives med tydelig kildeangivelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Gratisprogrammet 27. september 2011

Gratisprogrammet 27. september 2011 Gratisprogrammet 27. september 2011 1 Brugerfladen: Små indledende øvelser: OBS: Hvis et eller andet ikke fungerer, som du forventer, skal du nok vælge en anden tilstand. Dette ses til højre for ikonerne

Læs mere

Denne artikel er til dem der ønsker at vide mere om hvad CSS er og hvad CSS kan bruges til hvad angår WWW.

Denne artikel er til dem der ønsker at vide mere om hvad CSS er og hvad CSS kan bruges til hvad angår WWW. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk CSS - en gennemgang Denne artikel er til dem der ønsker at vide mere om hvad CSS er og hvad CSS kan bruges til hvad angår WWW. Der er lidt CSS historie

Læs mere

Denne artikel gennemgår kort nogle mulighederne for brug af XML i ASP. Det sker ved brug af eksempler. Eksemplerne vil være i VBS.

Denne artikel gennemgår kort nogle mulighederne for brug af XML i ASP. Det sker ved brug af eksempler. Eksemplerne vil være i VBS. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk XML i ASP Denne artikel gennemgår kort nogle mulighederne for brug af XML i ASP. Det sker ved brug af eksempler. Eksemplerne vil være i VBS. Den forudsætter

Læs mere

Introduktion. Properties (egenskaber) Timeline (Tidslinien) Stage (hovedscenen) kan redigeres.

Introduktion. Properties (egenskaber) Timeline (Tidslinien) Stage (hovedscenen) kan redigeres. Flash er et program der bruges til at fremstille animation og interaktion i - især til Internettet. I forhold til andre tilgængelige teknologier er Flash-filer meget små rent datamæssigt. Årsagen er, at

Læs mere

Den forudsætter kendskab til XML og C# men ikke til brug af XML i C#.

Den forudsætter kendskab til XML og C# men ikke til brug af XML i C#. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Brug af XML i C# Denne artikel vil vise lidt om hvordan man kan bruge XML i C#. Den forudsætter kendskab til XML og C# men ikke til brug af XML i C#.

Læs mere

SAX Simple API for XML.

SAX Simple API for XML. SAX Simple API for XML. En API (Application Programming Interface) et bibliotek eller et sæt af funktioner eller metoder. SAX er et sådant bibliotek af abstrakte metoder som f. eks. startdocument() eller

Læs mere

Afsnittet er temmelig teoretisk. Er du mere til det praktiske, går du blot til det næste afsnit.

Afsnittet er temmelig teoretisk. Er du mere til det praktiske, går du blot til det næste afsnit. Afsnittet er temmelig teoretisk. Er du mere til det praktiske, går du blot til det næste afsnit. XML (eng. extensible Markup Language) XML er en måde at strukturere data på i tekstform. På samme måde som

Læs mere

java -classpath.;xercesimpl.jar;xercessamples.jar;c:\java\java\lib\classes.zip sax.counter -v -s -f -t telefonliste.xml

java -classpath.;xercesimpl.jar;xercessamples.jar;c:\java\java\lib\classes.zip sax.counter -v -s -f -t telefonliste.xml Xerces parseren....1 sax.counter:...1 sax.documenttracer:...2 sax.writer:...3 dom.getelementsbytagname:...4 dom.writer:...4 dom.asbuilder:...5 XMLGrammarBuilder:...6 PSVIParser:...7 Xerces parseren. Vi

Læs mere

XML Difftool brugervejledning

XML Difftool brugervejledning XML Difftool brugervejledning UNI C maj 2007 XML Difftool brugervejledning UNI C Maj 2007 Af UNI C Indhold 1 Kort om XML Difftool og Import... 1 1.1 XML Difftool... 1 1.2 Opbygning af XML import fil...

Læs mere

ANALOG vs DIGITAL. figur 1: fotografi af en blyantsstreg. figur 2: en linje beskrevet som formel er omsat til pixels

ANALOG vs DIGITAL. figur 1: fotografi af en blyantsstreg. figur 2: en linje beskrevet som formel er omsat til pixels ANALOG vs DIGITAL Ordet digitalt bliver brugt ofte indenfor skitsering. Definitionen af digitalt er en elektronisk teknologi der genererer, gemmer, og processerer data ved at benytte to tilstande: positiv

Læs mere

Web sider. Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det?

Web sider. Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det? Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det? I dag skal du lære at lave hjemmesider, så du også kan bidrage til at opbygge

Læs mere

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Følgende funktioner virker anderledes i HTML5-versionen end i Silverlight-versionen: 1) Vælg/tænd kortlag... 2 2) Tilføj kortlag fra Lagkatalog...

Læs mere

Nu skal vi især se på <font> og <center> samt centrering af hele siden på skærmen.

Nu skal vi især se på <font> og <center> samt centrering af hele siden på skærmen. Validering 4 Nu skal vi især se på og samt centrering af hele siden på skærmen. Det er i HTML ikke forbudt at bruge koden , men lad nu være alligevel, du får blot en masse valideringsproblemer.

Læs mere

Vejledning i skabelse og test af metadata

Vejledning i skabelse og test af metadata Side 1 af 5 Tilbage til statslige vejledninger Tilbage til vejledninger for kommunale myndigheder Vejledning i skabelse og test af metadata Indhold på denne side: 1. Om metadata 1.1 Opmærkning 2. Skabelse

Læs mere

XSLT Stylesheets:...2 Internet Explorer:...3 Amaya:...3 Mozilla:...3 Netscape Navigator:...4 Et XSLT stylesheet for telefonliste:...

XSLT Stylesheets:...2 Internet Explorer:...3 Amaya:...3 Mozilla:...3 Netscape Navigator:...4 Et XSLT stylesheet for telefonliste:... XSLT Stylesheets:...2 Internet Explorer:...3 Amaya:...3 Mozilla:...3 Netscape Navigator:...4 Et XSLT stylesheet for telefonliste:...5 Standard regler for visninger i XSLT:...6 Vis alle elementer:...8 Vis

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Emner. Baggrund Flash s historie, udbredelse, scene og anvendelse.

Emner. Baggrund Flash s historie, udbredelse, scene og anvendelse. Flash crash course Emner Baggrund Flash s historie, udbredelse, scene og anvendelse. Flash IDE Et kig på Flash udviklingsmiljøet. (stage, timeline, symboler, paneler, tools) Demo: Textfields Demo: Animation

Læs mere

SAX Simple API for XML.

SAX Simple API for XML. SAX Simple API for XML....1 Funktioner:...2 Skrive XML dokumenter med SAX writer:...4 SAX metoder i Visual Basic:...5 error handler:...6 En content handler:...7 At validere et XML dokument med SAX:...13

Læs mere

Form og dens underlige box model

Form og dens underlige box model Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Form og dens underlige box model Denne artikel handler om hvilke problemer man som webudvikler kan komme ud for, og hvordan man løser dem. Jeg kommer

Læs mere

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev Indhold Opret Googlekonto... 2 Åbning af Google Drev... 5 Værktøjet Ny... 8 Værktøjet Mappe... 8 Værktøjet Upload fil... 10 Værktøjet Google Docs... 13 Værktøjet Google Sheets... 16 Værktøjet Google Slides...

Læs mere

Projekt i Programmering C Menu til hjemmeside.

Projekt i Programmering C Menu til hjemmeside. Projekt i Programmering C Menu til hjemmeside. 10-12-2004 Holstebro HTX Bent Arnoldsen Synopsis. Projektet her er en menu til hjemmesider, som er lavet så den er let at tilrette, når man tilføjer eller

Læs mere

PHP Quick Teknisk Ordbog

PHP Quick Teknisk Ordbog PHP Quick Teknisk Ordbog Af Daniel Pedersen PHP Quick Teknisk Ordbog 1 Indhold De mest brugte tekniske udtryk benyttet inden for web udvikling. Du vil kunne slå de enkelte ord op og læse om hvad de betyder,

Læs mere

Servere har ikke kun noget at gøre med et lokalnet eller med Internettet. Ethvert program som fungerer som en lytter er en server!

Servere har ikke kun noget at gøre med et lokalnet eller med Internettet. Ethvert program som fungerer som en lytter er en server! XML og server klient programmer:...1 Hvad er en server?...1 Fordelene ved en XML server:...2 Eksempel: En telefon XML server:...2 XML server der trækker på en database:...7 Direkte adgang til databasens

Læs mere

Procesbeskrivelse - Webprogrammering

Procesbeskrivelse - Webprogrammering Procesbeskrivelse - Webprogrammering Indholdsfortegnelse Forudsætninger... 1 Konceptet... 2 Hjemmesiden... 2 Server-side... 3 Filstrukturen... 3 Databasehåndtering og serverforbindelse... 4 Client-side...

Læs mere

Digitale Videnssystemer: Notater

Digitale Videnssystemer: Notater Digitale Videnssystemer: Notater Sigfred Hyveled Nielsen IVA / Københavns Universitet 3. Semester Denne tekst er skrevet af Sigfred Nielsen, og stillet til rådighed under Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel-DelPåSammeVilkår

Læs mere

Træ struktur: Alle XML dokumenter er grafer og gyldige træ strukturer. Et konkret eksempel herpå kunne være: <data>data.</data>

Træ struktur: Alle XML dokumenter er grafer og gyldige træ strukturer. Et konkret eksempel herpå kunne være: <data>data.</data> XML generelt:...1 XML:...1 Træ struktur:...2 Kinesiske æsker eller russiske dukker:...4 Besøgs eller Visiting algoritmer:...5 XML og HTML:...8 Hvad er en parser?...9 Velformet:...11 Et script program der

Læs mere

Nyheder i MagiCAD 2010.5 til AutoCAD Generelle nyheder VIGTIGT!

Nyheder i MagiCAD 2010.5 til AutoCAD Generelle nyheder VIGTIGT! Nyheder i MagiCAD 2010.5 til AutoCAD Den nye version af MagiCAD til AutoCAD 2011 er frigivet. Kunder med subskription aftale har allerede fået en mail med oplysninger om hvordan den nye version kan downloades.

Læs mere

Vejledning. Indhold. Side 1

Vejledning. Indhold. Side 1 Indhold HTML-faneblade... 2 Sådan tilføjer du et HTML-faneblad til din Facebook side.... 3 Sådan redigerer du et HTML-faneblad på din Facebook side.... 5 Sådan deler du fanebladet... 10 Side 1 HTML-faneblade

Læs mere

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Beskriv de enkelte funktioner i dit tegneprogram... Er der tale om en korrektion eller en modifikation? Før vi kan begynde at kategorisere de forskellige funktioner

Læs mere

Extension udvikling i Mozilla Firefox. Henrik Gemal

Extension udvikling i Mozilla Firefox. Henrik Gemal Extension udvikling i Mozilla Firefox Henrik Gemal Side 1 Hvem er jeg? Web udvikler hos TDC Laver TDC.dk og TDCOnline.dk Laver HTML, CSS, PHP Med i Mozilla projektet i mange år Udviklet et par extensions

Læs mere

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site.

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. 1 Opstart af et site Opret hovedmappen Opret grafikmappen Opret dit site Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. Opret en mappe indeni den første og kald den grafik. Heri lægges alle dine grafikfiler.

Læs mere

Kompendium til Geogebra

Kompendium til Geogebra Kompendium til Geogebra Hardsyssel Efterskole Matematik 8. Klasse Side 1 af 12 Kompendium til Geogebra 1. Generel præsentation af Geogebra 1.1 Download af programmet Geogebra kan gratis downloades fra

Læs mere

Dokumentering af umbraco artikeleksport:

Dokumentering af umbraco artikeleksport: Dokumentering af umbraco artikeleksport: Lav en artikel side 2-3. Installationsguide side 3-5. Opsættelse af databasen og web.config side 5-8. Umbraco: templates side 8. Umbraco: borger.dk tab side 8.

Læs mere

Ekstramateriale til Photoshop CS2

Ekstramateriale til Photoshop CS2 Ekstramateriale til Photoshop CS2 Tekst og tegneredskaber af Palle Bruselius Forlaget Libris - 2006 1 Filnavn: Tekst og tegneredskabercs2.doc Udskrevet: 22-04-2007 00:13:31 Skabelon: libris2005.dot Tekst

Læs mere

Billedbehandling med Pixlr.com. Minimanual Lars Rigborg

Billedbehandling med Pixlr.com. Minimanual Lars Rigborg Billedbehandling med Pixlr.com Minimanual Lars Rigborg Vælg Pixlr express Vælg Browse. Find det billede på din pc som du vil anvende. Billedet finder du ved hjælp af din almindelige stifinder Du får nu

Læs mere

#01 #02 WHITEPAPER WHITEPAPER VIRKER SPECIAL-FONTE I WORD OG POWERPOINT? HVORDAN LAYOUTER MAN DEN PERFEKTE POWERPOINT SKABELON?

#01 #02 WHITEPAPER WHITEPAPER VIRKER SPECIAL-FONTE I WORD OG POWERPOINT? HVORDAN LAYOUTER MAN DEN PERFEKTE POWERPOINT SKABELON? VIRKER SPECIAL-FONTE I WORD OG POWERPOINT? HVORDAN LAYOUTER MAN DEN PERFEKTE POWERPOINT SKABELON? #01 BRAND MANAGEMENT TOOLS FOR MICROSOFT OFFICE BRAND MANAGEMENT TOOLS FOR MICROSOFT OFFICE HVORDAN LAYOUTER

Læs mere

Hjemmesidens layout. Sitecore Foundry maj Version 1.2

Hjemmesidens layout. Sitecore Foundry maj Version 1.2 Sitecore Foundry 3.0 Hjemmesidens layout 31. maj 2012 - Version 1.2 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Webteknologi evalueringsopgave Vinter 2011-2012 - Niels Sundstrup

Webteknologi evalueringsopgave Vinter 2011-2012 - Niels Sundstrup Niels Sundstrup Webteknologi evalueringsopgave Vinter 2011-2012 - Niels Sundstrup Webteknologi - Carl- Henrik Nielsen - Syddansk Universitet, Kolding - Udlevering: 12. januar 2012 Aflevering: 19. januar

Læs mere

GRAFISK WORKFLOW. 1 Grafisk workflow

GRAFISK WORKFLOW. 1 Grafisk workflow GRAFISK WORKFLOW 1 Opgavebeskrivelse I forbindelse med et nyt online koncept Web in a box skulle jeg lave en Photoshop-skabelon, der kan eksportere materiale til en hjemmeside automatisk. Selve konceptet

Læs mere

Brugervejledning for Microstation til OpenSceneGraph konverter

Brugervejledning for Microstation til OpenSceneGraph konverter Brugervejledning for Microstation til OpenSceneGraph konverter - sidste rettelse: 10/06/2005 side 1 Indholdsfortegnelse Kort oversigt over dgn2osg... 3 Systemkrav... 3 Funktionalitet...4 Geometri...4 Materialer...

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL Når man er logget på KMS systemet, vælges Dataudtræk under punktet Vælg modul, hvorefter der klikkes på Gå til: På næste side klikkes på knappen Opret:

Læs mere

Om styles / typografier / typografiark / stylesheets

Om styles / typografier / typografiark / stylesheets Om styles / typografier / typografiark / stylesheets (dvs. Cascading StyleSheet ~ CSS) CSS er et sprog til at definere layout på HTML-dokumenter. CSS indeholder flere muligheder for layout end HTML og

Læs mere

DIVISIONSMATCHBEREGNING VERSION 1.07

DIVISIONSMATCHBEREGNING VERSION 1.07 DIVISIONSMATCHBEREGNING VERSION 1.07 ANDERS KLINTING FIF HILLERØD ORIENTERING 2. MAJ 2013 1 INDHOLD Divisionsmatchberegning... 3 Historik... 3 Løbsdata... 3 løbsdata fra OE2003... 3 Løbsdata andre programmer...

Læs mere

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind En Introduktion til programmet FreeMind Jan Leffers 2006 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Hvad er et mindmap...2 Mindmap guidelines...3 Download og installation...3 Kom hurtigt i gang...4 Det første

Læs mere

Mini Afsluttende Projekt

Mini Afsluttende Projekt Mini Afsluttende Projekt Tobias Sønderskov Hansen og Lau Lund Leadbetter Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 2.4 - IT 2013 Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mindmap... 3 User Stories... 4

Læs mere

JSP, Tomcat. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 10.october 2007

JSP, Tomcat. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 10.october 2007 JSP, Tomcat Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 3.semester 10.october 2007 Hvad er JSP(Java Server Pages): Det er en teknik som er bygget ovenover Servlets teknikken, men fidusen er at det skal

Læs mere

Aktuelle dokumenter på forsiden forsøges opdateret så de senest gældende dokumenter vises.

Aktuelle dokumenter på forsiden forsøges opdateret så de senest gældende dokumenter vises. Skovlunde, 22. marts 2014 kl. 18:26 Foreningens referater, breve, billeder og dokumenter vil næsten altid blive vist korrekt, uanset hvilken browser der benyttes, men i hjemmesidens menuer kan der optræde

Læs mere

Matematik - undervisningsplan

Matematik - undervisningsplan I 4. klasse starter man på andet forløb i matematik, der skal lede frem mod at eleverne kan opfylde fagets trinmål efter 6. klasse. Det er dermed det som undervisningen tilrettelægges ud fra og målsættes

Læs mere

Dynamiske Billeder, Image Map & XY coordinater. ASP.NET og Access Databasen.

Dynamiske Billeder, Image Map & XY coordinater. ASP.NET og Access Databasen. Dynamiske Billeder, Image Map & XY coordinater. ASP.NET og Access Databasen. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 22. april 2008 Hvorfor denne tutorial: Denne tutorial er ikke direkte pensum på datamatikkerskolen,

Læs mere

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark.

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark. Budget vejledning Indhold Oprettelse af budget i TØS...3 TØS- budget til excel eksport af budget...4 Excel budget til TØS import af budget...5 Udlæse regnskabstal til budget...8 Slette budgetter...8 UDSKRIFTER...9

Læs mere

Emil, Nicklas, Jeppe, Robbin Projekt afkodning

Emil, Nicklas, Jeppe, Robbin Projekt afkodning Skal man omskrive noget om til en kompakt tekst, eller til specifikt sprog, så kan matematiken være et meget fornuftigt alternativ. Matematiken er et sprog som mange forstår, eller i hvert fald kan lære

Læs mere

Aktuelle dokumenter Aktuelle dokumenter på forsiden forsøges opdateret så de senest gældende dokumenter vises.

Aktuelle dokumenter Aktuelle dokumenter på forsiden forsøges opdateret så de senest gældende dokumenter vises. Aktuelle dokumenter Aktuelle dokumenter på forsiden forsøges opdateret så de senest gældende dokumenter vises. Generalforsamlingsreferater Generalforsamlingsreferaterne er kopieret fra foreningens protokoller.

Læs mere

KOM GODT I GANG MED. Desktop Mendeley Menuen er simpel og intuitiv. I Menuen Tools finder du web importer og MS Word plugin

KOM GODT I GANG MED. Desktop Mendeley Menuen er simpel og intuitiv. I Menuen Tools finder du web importer og MS Word plugin Mendeley er et program til håndtering af PDF er og referencer, som frit kan downloades fra internettet. Der er fri lagringskapacitet for en enkeltbruger op til en vis mængde data. Du kan hente programmet

Læs mere

DATABASE - MIN MUSIKSAMLING

DATABASE - MIN MUSIKSAMLING DATABASE - MIN MUSIKSAMLING I dette forløb skulle vi lære om databaser, som bruger sproget SQL. SQL står for Structured Query Language. Det bruges til at vise og manipulere data, gemt i en database. I

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Lav dine egne hjemmesider/websider

Lav dine egne hjemmesider/websider Sider, der skal publiceres på World Wide Web, laves i et særligt format, html, som fortæller browseren, hvordan den skal vise tekst og billeder. Html (Hypertext markup language) er meget fleksibelt og

Læs mere

GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW. Endotest website

GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW. Endotest website GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW Endotest website DOKUMENTATION OPGAVEN: Endotest ApS ønskede at redesigne deres hjemmeside, så den fremstår mere professionel og enkel. Derudover skal det nye site præsentere

Læs mere

ABM standard arbejdsgruppen nedsat af Statens Arkiver, Biblioteksstyrelsen og Kulturarvsstyrelsen

ABM standard arbejdsgruppen nedsat af Statens Arkiver, Biblioteksstyrelsen og Kulturarvsstyrelsen nedsat af Statens Arkiver, Biblioteksstyrelsen og Kulturarvsstyrelsen Titel : Transport af ABM data Dato : 2007-10-15 Status : Gældende ABM-specifikation Sekretariat: Publicering: Kulturarvsstyrelsen ved

Læs mere

WELLPLOT VER. 3 BRUGERMANUAL

WELLPLOT VER. 3 BRUGERMANUAL WELLPLOT VER. 3 BRUGERMANUAL I GIS 2002 Wellplot ver. 3 BRUGERMANUAL Udarbejdet for: I GIS ApS Titel: Wellplot ver. 3 Brugermanual Dokumenttype: Software manual Udgave: 1 Dato: 20-09-02 Udarbejdet af:

Læs mere

0.9 19-09-2012 DAVAR Omdøbt til SagDokumentFormat. Attention er skilt ud i et selvstændigt format, AttentionFormat.

0.9 19-09-2012 DAVAR Omdøbt til SagDokumentFormat. Attention er skilt ud i et selvstændigt format, AttentionFormat. Specifikation 19. september 2012 DAVAR J.nr. 2012-6211-281 Sagdokumentformat Versionshistorik Version Dato Initialer Noter 0.7 15-06-2012 DAVAR Høringsversion. Indsat MeddelelseAttention. 0.9 19-09-2012

Læs mere

Lineære sammenhænge, residualplot og regression

Lineære sammenhænge, residualplot og regression Lineære sammenhænge, residualplot og regression Opgave 1: Er der en bagvedliggende lineær sammenhæng? I mange sammenhænge indsamler man data som man ønsker at undersøge og afdække eventuelle sammenhænge

Læs mere

TI-Nspire Technology Version 3.2 Versionsnoter

TI-Nspire Technology Version 3.2 Versionsnoter TI-Nspire Technology Version 3.2 Versionsnoter Versionsnoter 1 Sammenfatning Tak, fordi du opdaterer dine TI-Nspire -produkter til Version 3.2. Denne version af versionsnoterne indeholder opdateringer

Læs mere

Her vil jeg forsøge at gennemgå hvordan vi kan opnå at centrere en»div-container«både vertikalt og horisontalt i browser vinduet.

Her vil jeg forsøge at gennemgå hvordan vi kan opnå at centrere en»div-container«både vertikalt og horisontalt i browser vinduet. Side 1 Her vil jeg forsøge at gennemgå hvordan vi kan opnå at centrere en»div-container«både vertikalt og horisontalt i browser vinduet. Dette er nogle gange et ønske fra den enkelte kunde, som blot ønsker

Læs mere

Greenshot. Indhold Greenshot Klik på det ønskede emne for at springe direkte til emnet.

Greenshot. Indhold Greenshot Klik på det ønskede emne for at springe direkte til emnet. Greenshot Programmet Greenshot kan bruges til at lave skærmklip, dvs. kopiere hele eller dele af et skærmbillede og bruge det et andet sted. Derudover indeholder Greenshot en billededitor, hvor man kan

Læs mere

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf 2017 Karsten Juul Procent 1. Procenter på en ny måde... 1 2. Bestem procentvis ændring... 2 3. Bestem begyndelsesværdi... 2 4. Bestem slutværdi... 3 5. Vækstrate...

Læs mere

Delfi Connect. Bruger vejledning 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4

Delfi Connect. Bruger vejledning 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4 Delfi Connect Bruger vejledning INDHOLD 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4 TOOLS...4 4. KOMMUNIKATIONS OPSÆTNING...5 5. GENEREL OPSÆTNING OG DATA KONFIGURATION...6 RECORD...8 BASAL

Læs mere

Installationsvejledning til Virk Tæller

Installationsvejledning til Virk Tæller Installationsvejledning til Virk Tæller Version 1 Indhold Hvad er Virktælleren?... 2 Brugeradfærd... 2 Brugeranvisning til indsættelse af JavaScript... 2... 2 Start-script... 2 Completed-script... 2 Test

Læs mere

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning Graftegning på regneark. Ved hjælp af Excel regneark kan man nemt tegne grafer. Man åbner for regnearket ligger under Microsoft Office. Så indtaster man tallene fra tabellen i regnearkets celler i en vandret

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

Vidensdeling Brugervejledning

Vidensdeling Brugervejledning Vidensdeling Brugervejledning Vidensdeling Brugervejledning - opdateret 20.07.2009 GENERELT OM VIDENSDELING...2 DATA I VIDENSDELING...2 DATAS TILGÆNGELIGHED...2 DATA VALIDERING...3 USPECIFICERET SALG...3

Læs mere

Uniq.Survey-Xact.DK. Vejledning. Rambøll Management Olof Palmes Allé 20 DK-8200 Århus N Denmark. Tlf: 8944 7800 www.ramboll-management.

Uniq.Survey-Xact.DK. Vejledning. Rambøll Management Olof Palmes Allé 20 DK-8200 Århus N Denmark. Tlf: 8944 7800 www.ramboll-management. Uniq.Survey-Xact.DK Vejledning Rambøll Management Olof Palmes Allé 20 DK-8200 Århus N Denmark Tlf: 8944 7800 www.ramboll-management.dk TU1.UT TUIndledningUT TU2.UT TUKlargøring TU3.UT TUOprettelse TU4.UT

Læs mere

VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE

VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE For at lave et navneskilt i Inkscape skal du bruge Inkscape. Inkscape er et program til redigering af vektorgrafik, som er det man bruger til laserskæring. Åbn Inkscape.

Læs mere

Indhold. Produkter oprettelse og vedligehold v 2.0 23.5.2010 Side 2 af 20

Indhold. Produkter oprettelse og vedligehold v 2.0 23.5.2010 Side 2 af 20 Indhold Introduktion...3 Formål...3 Support...3 0. Systemkrav...4 0.1 Internet browser...4 0.2 PDF Reader...4 0.3 Hvordan tillades pop-up vinduer...4 0.4 Kompatibilitetsvisning i Internet Explorer 8...6

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls 20-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

Introduktion til MatLab Matematisk Modellering af Dynamiske Modeller ved Kasper Bjering Jensen, RUC, februar 2010

Introduktion til MatLab Matematisk Modellering af Dynamiske Modeller ved Kasper Bjering Jensen, RUC, februar 2010 Introduktion til MatLab Matematisk Modellering af Dynamiske Modeller ved Kasper Bjering Jensen, RUC, februar 2010 Computere er uvurderlige redskaber for personer der ønsker at arbejde med matematiske modeller

Læs mere

Vejledning og feltværdier

Vejledning og feltværdier Vejledning og feltværdier Den Gode VANSEnvelope - Bilag MedCom Vejledning og feltværdier: Den Gode VANSEnvelope - Bilag Jacob Glasdam, MedCom udgivelsesdato 10. marts 2011 Revisionshistorie Revision 1.1

Læs mere

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc På forbedringsvejlederuddannelsen anvender vi seriediagrammer til at skelne mellem tilfældig og ikketilfældig variation. Med et seriediagram

Læs mere

Annonceimport på GulogGratis.dk

Annonceimport på GulogGratis.dk Annonceimport på GulogGratis.dk Indhold Annonceimport på GulogGratis.dk...1 Hvad er det?...2 Hvordan foregår det?...2 Hvad er arbejdsprocessen?...2 Hvor skal feedet ligge?...2 Hvordan skal feedet udformes?...2

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby Standard for oprettelse Gældende fra: 08. April 2014 Campus Service DTU Nils Koppels Allé DTU, Bygning 413 DK-2800 Kgs. Lyngby Lyngby Tlf +45 45 25

Læs mere

Bedste rette linje ved mindste kvadraters metode

Bedste rette linje ved mindste kvadraters metode 1/9 Bedste rette linje ved mindste kvadraters metode - fra www.borgeleo.dk Figur 1: Tre datapunkter og den bedste rette linje bestemt af A, B og C Målepunkter og bedste rette linje I ovenstående koordinatsystem

Læs mere

FMK-online's brug af SmartFraming

FMK-online's brug af SmartFraming Side 1 af 9 FMK-online's brug af SmartFraming Version 1.1 2011-11-01 Side 2 af 9 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Initialisering og login...3 Kontekst Properties...4 user.id.authorizationid...4 userorganization.id.number...4

Læs mere

Tillykke Med Fødselsdagen

Tillykke Med Fødselsdagen HTML & CSS 1 Tillykke Med Fødselsdagen All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register

Læs mere

Administration af subsites BRUGERVEJLEDNING FOR ADMINISTRATOREN

Administration af subsites BRUGERVEJLEDNING FOR ADMINISTRATOREN Administration af subsites BRUGERVEJLEDNING FOR ADMINISTRATOREN Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Definitioner... 2 Generelt... 3 Oprettelse af en skabelon... 4 Sidetypeskabeloner... 5 Globale displaymoduler...

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Bootstrap Tutorial LAV EN SIMPEL RESPONSIVE SIDE MED BOOTSTRAP MATHIAS HERSKIND GROTRIAN

Bootstrap Tutorial LAV EN SIMPEL RESPONSIVE SIDE MED BOOTSTRAP MATHIAS HERSKIND GROTRIAN 2015 Bootstrap Tutorial LAV EN SIMPEL RESPONSIVE SIDE MED BOOTSTRAP MATHIAS HERSKIND GROTRIAN I denne tutorial kommer du til at I denne tutorial vil du lære hvad Bootstrap er, hvordan det fungerer og hvordan

Læs mere

Vektorfunktioner. (Parameterkurver) x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium

Vektorfunktioner. (Parameterkurver) x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium Vektorfunktioner (Parameterkurver) x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium Indholdsfortegnelse VEKTORFUNKTIONER... Centrale begreber... Cirkler... 5 Epicykler... 7 Snurretoppen... 9 Ellipser... 1 Parabler...

Læs mere

Byggebasen Javascript

Byggebasen Javascript EG Data Inform Byggebasen Javascript Implementering af ansvarsperioder og produktdata på eget site Jens Karsø 2013 Indhold Byggebasen javascript-plugin til DB12-site... 2 DB12-site kommunikationsmodel...

Læs mere

Tech College Aalborg. ASP.NET Hjemmeside. Projekt Smart Zenior Home - Guide til ASP.NET hjemmeside med Visual Studio

Tech College Aalborg. ASP.NET Hjemmeside. Projekt Smart Zenior Home - Guide til ASP.NET hjemmeside med Visual Studio Tech College Aalborg ASP.NET Hjemmeside Projekt Smart Zenior Home - Guide til ASP.NET hjemmeside med Visual Studio Isabella Sihm Ziersen Indhold ASP.Net hjemmeside... 2 Visual Studio... 2 Brug af templates

Læs mere