Elbilen - et IT-produkt der vil ændre vor opfattelse af persontransport

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Elbilen - et IT-produkt der vil ændre vor opfattelse af persontransport"

Transkript

1 Elbilen - et IT-produkt der vil ændre vor opfattelse af persontransport Elbilen vil ændre vor opfattelse af hvad en bil er og kan bruges til. Den vil samtidig være et opgør med begrebet privatbilisme og tanken om at man skal eje individuelle transportmidler. En elbil er et IT-produkt der kan meget mere end blot miljøvenlig og sikker persontransport. Men skiftet fra fossil-bil er så stort, at vi ikke tør gå direkte til en helt ny form for transportmiddel. Det bliver hybridbilen der kommer at bane vej og åbne det store marked for elbiler. Bilbatteriernes manglende kapacitet er udråbt som elbilens akilleshæl. I virkeligheden er det elbilens styrke. Det tvinger el-bilen til at blive nyskabende, hvor hele konceptet om persontransport og energi skal tænkes forfra i en verden med klimaudfordringer, energisystemer og IT-muligheder. Heldigvis! Vi kunne ellers risikere at elbilen blevet en klon af det transportmiddel vi kender i dag. En udvikling over 100 år og mia. dollars, som ikke har ført bilen ret langt, mht. funktion og effektivitet. Elbil - energi og klima Elektricitet er et rigtigt smart drivmiddel til persontransport, men elbilen kan blive både klimaduks og -bombe. Det afhænger helt af hvordan bilen designes og spiller sammen med det energisystem der føder dem. Elbilen har på papiret gode muligheder for at være langt minde miljøbelastende end de fossile køretøjer. Dens styrke ligger i at opladningen ikke behøver at falde sammen med selve energitjenesten bilkørsel. Det giver mulighed for at lade bilen op når udbuddet af strøm er stort. Hvis bilen lades op i løbet af natten og kun sjældent tankes her-og-nu, vil samfundet spare brændsler og CO 2 -udslip. Det vil samtidig bane vej for et el-system baseret på vedvarende energi og begrænse investeringer i værker og net. Kort sagt, Smart Grid, når det er rigtig smart. Hvis vi omvendt tanker el som vi tanker benzin, eller starter batteriopladningen når vi kommer hjem fra arbejde kl. 5, går det galt. Helt galt. El-systemet kan slet ikke levere energi på den måde. En elbil er IT og bilen vil tilbyde tjenester på linje med en Smartphone En elbil er ikke bare et transportmiddel på samme måde som en telefon ikke blot er til samtaler. En elbil er en computer der holder styr på batteriernes opladning, bremseenergi, kørsels- og ladeplaner, service, ønsket bil-lyd, sikkerhedsafstande til andre biler osv. Men det stopper ikke her. En elbil er IT, pakket pænt ind i stål, læder og gummi, med flot design og brugerflade. Men husk, det er et IT-produkt, og det er os der skaber den.. Indlæg på Grøn IT-konference, Californien 08. Exergi v/göran Wilke, Strandgade 94, 1401 Kbh. K, Telefon: web:

2 Når IT har sat sig på bilens nervesystem, kommer alle følge-tilbud. De nødvendige, de praktiske og de fjollede. Helt som vi kender det fra mobiltelefonen. De fleste bilister oppeholder sig flere timer om ugen i en bil. Det åbner op for et stort marked for digitale tjenester som får brugeren til at føle sig godt tilpas og serviceret. For det første handler det om at bilen leverer chaufførens personlige opsætning. Valg af instrumentbræt, indstillinger af rat, sæde, spejle, personlig køre-logbog, nyheder, musik og kommunikation, alt sker automatisk når brugeren sætter kreditkort eller mobiltelefon i tændingen. Den personlige opsætning følger brugeren - ikke det tekniske udstyr. Præcis som for Web-tjenester. For det andet vil en elbil tilbyde en række services som gør køreturen hurtig og sikker. Avanceret ruteplanlægning samt kollektiv og individuel trafikvejledning ved trafikpropper og uheld vil få transporten til at flyde bedre. Men det handler også om at overvåge og passe på at køretøj og chauffør kører som de skal, og give besked og gode råd når det ikke sker. For det tredje vil en intelligent bil tilbyde en række services der handler om at gøre opholdet i bilen så behageligt som muligt, for chauffør og passagerer. Nyheder, musik og skræddersyede informationer om ruten, vil underholde de rejsende og forberede dem på hvad der skal ske efter turen alt fra indkøbsseddel, til briefing, undervisning, afslapning og adspredelse. Ejerform og leasing I gamle dage var det ræson i at eje og passe sin egen bil. Sådan er det ikke mere. Vi hverken kan eller må servicere og reparere nye biler. Service forudsætter avanceret diagnoseudstyr, og specialuddannet personale. Uden dem ingen garanti. Som ejer kan vi ikke andet end at betale og køre. Men hvorfor skal vi så eje den bil vi bruger? I forvejen har vi vænnet os til at kompliceret udstyr som omfattes af service, er noget der tilbydes via et abonnement. Det gælder alt fra Internet-router og TV-boks til kopimaskinen på arbejdet. Det er derfor nogle rigtig oplagte grunde til at vi ikke skal eje elbiler, forudsat at markedet evner at give os de rigtige tilbud. For det første er elbiler og batterier i en kraftig udvikling, som utvivlsomt vil føre til bedre kvalitet og lavere priser. Men dermed ikke sagt at det ikke kommer smuttere. Vi ved faktisk ret lidt om hvordan batterierne har det efter nogle års brug. Hvis det går som nogen spår, vil dagens bedste teknologi virke oldnordisk om få år. Så skal man nødig have bundet alt for meget kapital i en teknologi der viste sig at være en vigtig teknologisk mellemstation, men som hurtigt blev passé.

3 For det andet er vort individuelle transportbehov meget varieret. Vi har ikke behov for én bil, men en palette af biler, alt efter transportopgave. Én når vi kører alene til arbejde, én anden når familien skal på tur og én helt tredje når vi skal transportere ting til sommerhus, flytte eller på ferie. I stedet for at binde os til én bestemt vogn, skal vi have fleksibel adgang til en hel vognpark. Her vælger vi en bil efter aktuelt behov. Bilens computer sikrer at vi får vor personlige opsætning af instrumentbræt osv. så vi føler os hjemme, uanset om bilen rent fysisk er vokset eller skrumpet. For det tredje er det et ressourcespild at vi hver især ejer en bil der for det meste står og fylder op på gader og i parkeringskældere. I dag har vi anbragt hundrede milliarder i en bilpark, hvor biler skiftes ud fordi de er forældede eller rustne, men kunne have løst et større transportarbejde før pension. Hvis vi brugte den samlede bilpark smartere ville den være betydeligt mindre. Det ville samtidig betyde at den enkelte bil ville køre langt flere kilometer pr. år og derfor hurtigere blive udskiftet. Det er især perspektivrigt når den nye generation biler ser ud til at blive meget bedre end de gamle. Det vi som brugere har behov for er et tilbud der sikrer, at den rette bil står parat når vi har et behov og forsvinder når vi har kørt vor tur. Parkering opleves som et stigende problem og en stressfaktor. Drømmen er et bilkort med ret til en egnet bil med automatisk bortskaffelse efter brug. Bronze sikrer en bil i morgen, sølv om fire timer og guld indenfor én time. Hvorfor skal man eje en bil, hvis prisen er fair for en sådan mulighed? Træning og sikkerhed Et kørekort er en våbenlicens til det mest dødringende våben i fredelige lande som Danmark. Her slår bilen langt flere mennesker ihjel, end hvad skydevåben, knive og bomber sammen eksekverer. Med en digital kultur følger nye muligheder for at følge bilens færden. Kørselsmønster, bilens egne data og chaufførens respons på hvad der sker - alt kan logges, analyseres og kommunikeres. Derfor bliver elbilen den perfekte køreskole, uanset om det foregår der hjemme foran Pc en eller i en fysisk elbil. Men behovet for at blive en bedre bilist stopper ikke blot fordi kørekortet er udstedt. En elbil kan levere en livslang coaching omkring sikker og energirigtig kørsel. En personlig digital kørselsvejleder der hjælper os når vi er uopmærksomme, udvikler dårlige vaner eller trænger til at få trafikreglerne genfortalt. Bilens sorte boks giver den nødvendige viden om hvordan vi kører. Det gælder selvsagt også når uheldet er ude og skaden er sket. Til gavn for opklaring af det enkelte trafikuheld, men især for den kollektive læring om hvornår og hvorfor det går galt i trafikken.

4 Fastpris-aftaler med et incitament til intelligent opladning Elpriser der varierer over tid giver kunden incitament til at undgå her-og-nu opladninger og overlade opladningen til en operatør. Problemet er blot, at den økonomiske straf ved vild opladning tegner til at blive ret lille. At bruge en bil handler om frihed til at improvisere. Med et køretøj for nogle hundrede tusinde kr. kan en ekstrapris på f.eks kr. per tankning, virke ubetydelig. Det svarer nærmest til hvad der købes ved siden af, når benzin-regningen skal betales. Denne udfordring er på ingen måde unik for el-systemet. Tele- og IT-branchen har som en række andre tjenesteudbydere, stærkt varierende omkostninger over døgnet og ugen. Dette til trods, fastholder disse udbydere flat rate -tilbud. Årsagen er at forbrugerne er trygge ved faste priser og at det er vanskeligt at kommunikere priser der varierer over tid. Og nærmest umuligt at konkurrere på. Til gengæld er der stor kreativitet med pointsystemer, levelling og bonus-ordninger, der skal påvirke kundens købsmønster og opbygge en kundeloyalitet. Kernen i disse tilbud er forsøg på at skabe sammenhæng imellem de forskellige indkøb. Kunden skal se fordelene ved et bestemt købsmønster, der er sum af de enkelte handler. Overført til elbiler, kan det f.eks. betyde, at en operatør tilbyder en elbil-kunde forskellige aftaler alt efter bindinger mht. til opladning. Alle aftaler baseres på at kunden får tilbudt en fast pris på elektricitet. Prisen afhænger af fordelingen mellem planlagt og ad hoc-opladning for et år. Ved hver ladning bliver kunden gjort opmærksom på det akkumulerede lade-mønster, og de økonomiske konsekvens ved at flytte eller blive flyttet mellem prisklasserne. Et aftale-skift, vil med et normalt kørselsforbrug, betyde +/- nogle tusinde kroner. Dette vil utvivlsomt have en større effekt end en høj marginal pris ved ad hoc-ladning. Tre fastprisaftaler for opladning grøn, gul og sort Prisklasse Fast pris for året Betingelse Grøn opladning 1,50 kr./kwh > 85 pct. af årsforbrug via planlagt * opladning Gul opladning 2,00 kr./kwh > 50 pct. af årsforbrug via planlagt * opladning Sort** opladning 2,50 kr./kwh < 50 pct. af årsforbrug via planlagt * opladning *Ved planlagt opladning har operatøren som minimum 6 timer til at oplade bilen til kundens ønskede ladeniveau. **Ved sort opladning, foreslås at den fulde refusion af registreringsafgiften bortfalder. Ejeren skal tilbage 1/10 af registrerings-afgiften pr. år i de år hvor elbilen ikke bidrager til at indregulere VE-strøm, men belaster elsystemet. Hvis kunden ikke ønsker, eller kan, stille bilen til rådighed for planlagt opladning i minimum halvdelen af el-forbruget, er elbilens værdi for det samlede energisystem tvivlsom. Ad hoc-ladning i spidslast-perioder har en direkte skadelig virkning på el-systemet.

5 Det foreslås derfor, at bilbeskatningen justeres, således at bilejeren skal indbetale 1/10 pr. år af den registreringsafgift som elbilen ellers har fået refunderet. Begrundelsen er at elbilen ikke leverer tjenester til el-nettet som forudsat, men belaster dette med et stort uforudsigeligt elforbrug. Hybridbilen - den nødvendige overgangsteknologi for elbilen Elbilen vil fascinere os, ved nytænkning og kombinerede services på linje med telefonen. Men vi overgiver ikke bare den fossile bil, der giver frihed og mulighed for at improvisere, og køre hvor og hvornår vi vil. Bedre batterier, tankstationer, kørselsplanlægning og evt. flyvende batteriudskiftninger, kan måske på papiret løse dette. Vi skal dog være helt sikre på at elbilen rent faktisk kan levere disse muligheder, og at opladningen virker som den skal. Og det er vi ikke. Derfor er det behov for en mellem-station - hybrid-biler hvor vi kan få afprøve konceptet, før vi tør taget skridtet fuldt ud og deponerer hvor frihed til persontransport til et el-system. Hybridbilen bliver ikke kun en overgangsteknologi for kunderne. Den er også en kærkommen og nem kundegruppe som el-systemet kan øve sig på. Hybridbilerne lader op når det er rigeligt med strøm, men kobles automatisk fra når el-systemet er under pres, uden gener for biler og brugere. Hybridbilen bør som trendbryder og som den teknologi der kører elbilen i position, forkæles med afgiftsfritagelse i en årrække. Helt på linje med elbiler. Afslutning Elbiler og hybridbiler skal vel at mærke, kun opnå fritagelse fra registreringsafgiften, hvis de spiller med og ikke kører solo i trafik- og energisystemet. Og det er her selve nyskabelsen i el- og hybridbiler ligger. En individuel transportform der kører for den kollektive energiforsyning, og baner vej for et fossilfrit energisystem. Intet mindre. Vil du vide mere om emnet, er du velkommen at kontakte Göran Wilke, På kan læse om Exergis andre projekter i grænselandet mellem energi, klima, Smart(er) Grid, grøn IT og forbrugerkommunikation.

Tænk dig om. Den voldsomme ulykke gav mig et nyt syn på trafikken: GF er tættere på dig Bedre forsikret ved ulykke. Red nakken Støt hovedet

Tænk dig om. Den voldsomme ulykke gav mig et nyt syn på trafikken: GF er tættere på dig Bedre forsikret ved ulykke. Red nakken Støt hovedet GF er tættere på dig Bedre forsikret ved ulykke FORÅR 2013 Red nakken Støt hovedet Den voldsomme ulykke gav mig et nyt syn på trafikken: Tænk dig om 10 MINUTTER med GF Forsikring 142 millioner på vej til

Læs mere

Fremtidens transport. En undersøgelse af befolkningens holdninger til privat og kollektiv transport

Fremtidens transport. En undersøgelse af befolkningens holdninger til privat og kollektiv transport Fremtidens transport En undersøgelse af befolkningens holdninger til privat og kollektiv transport Januar 2011 2 Fremtidens transport 3 Fremtidens transport Resume Transportsektoren tegner sig for 30 procent

Læs mere

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ENNERNE FAMILIEN OG VENNERNE Alderens muligheder ELFÆRD VELFÆRD VELFÆRD Ældre Sagens Fremtidsstudie KVALITET HELBRED OG LIVSKVALITET Alderens muligheder Ældre Sagens Fremtidsstudie

Læs mere

DEBATOPLÆG OM DEN KOMMENDE FÆLLES- OFFENTLIGE STRATEGI FOR DIGITAL VELFÆRD DIGITAL VELFÆRD NYE MULIGHEDER FOR VELFÆRDSSAMFUNDET

DEBATOPLÆG OM DEN KOMMENDE FÆLLES- OFFENTLIGE STRATEGI FOR DIGITAL VELFÆRD DIGITAL VELFÆRD NYE MULIGHEDER FOR VELFÆRDSSAMFUNDET DEBATOPLÆG OM DEN KOMMENDE FÆLLES- OFFENTLIGE STRATEGI FOR DIGITAL VELFÆRD DIGITAL VELFÆRD NYE MULIGHEDER FOR VELFÆRDSSAMFUNDET REGERINGEN / KL / DANSKE REGIONER MARTS 2013 FORORD 3 DANSKERNE ER DIGITALE

Læs mere

IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til?

IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Titel: Sådan kommer du i gang med din egen applikation 1. udgave -

Læs mere

ALT OM FIRMABILEN. Firmakortet tilpasset dit behov

ALT OM FIRMABILEN. Firmakortet tilpasset dit behov ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE ALT OM FIRMABILEN April 2007 Stadig flere firmabiler Flere og flere af de personbiler, der sælges i Danmark, bliver solgt som firmabil,

Læs mere

Det handler om velstand og velfærd //

Det handler om velstand og velfærd // Det handler om velstand og velfærd // Forord // Danmark har et produktivitetsproblem. I de senere år er produktionen pr. arbejdstime steget meget langsommere, end vi tidligere var vant til. Den er også

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere

Håndbog i FORENINGSARBEJDE

Håndbog i FORENINGSARBEJDE 1 Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Skat giver rabat på tilkørte biler

Skat giver rabat på tilkørte biler ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE November 2008 ALT OM FIRMABILEN Skat giver rabat på tilkørte biler Selv om firmaet stiller bil til rådighed, skal man vare sig for at vælge

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Taxibranchen på vej mod grønnere tider

Taxibranchen på vej mod grønnere tider Taxibranchen på vej mod grønnere tider Fremme af klima- og energieffektive løsninger i taxibranchen. Indhold Forord 3 Kommissionens sammensætning 3 Taxikommissionens konklusioner 4 Derfor skal taxien være

Læs mere

Forretningskoncept for udfasning af oliefyr med særlig fokus på fjernvarmeværker som leverandører af varme i Område IV

Forretningskoncept for udfasning af oliefyr med særlig fokus på fjernvarmeværker som leverandører af varme i Område IV Rapport om Forretningskoncept for udfasning af oliefyr med særlig fokus på fjernvarmeværker som leverandører af varme i Område IV Udarbejdet af EXERGI Partners Brædstrup Fjernvarme Insero Energi for Energistyrelsen

Læs mere

Shamata og Vipassana

Shamata og Vipassana Shamata og Vipassana Meditations-instruktioner Kommentar v. Geshe Pema Samten 10. - 11. maj 2008 i Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme PHENDELING TRYK Kopiering af denne publikation, eller dele af

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg.

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 DET TALTE ORD GÆLDER I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Venstre gik frem for første gang i 10 år men danskerne valgte

Læs mere

ENERGIEN ER JERES OK - meget mere end et lille olieselskab med billige benzinpriser.

ENERGIEN ER JERES OK - meget mere end et lille olieselskab med billige benzinpriser. ENERGIEN ER JERES OK - meget mere end et lille olieselskab med billige benzinpriser. Energien er jeres Vi har udviklet os gennem de sidste 100 år fra at være et kulselskab, til et benzin- og olieselskab

Læs mere

SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED

SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED CENTER FOR LUDOMANI // ODENSE, KØBENHAVN & ÅRHUS // TLF. 7011 1810 // INFO@LUDOMANI.DK // LUDOMANI.DK INTRODUKTION Selvhjælpsguiden er

Læs mere

Ældres erfaringer med velfærdsteknologi. En brugerundersøgelse udarbejdet for Ældre Sagen

Ældres erfaringer med velfærdsteknologi. En brugerundersøgelse udarbejdet for Ældre Sagen Ældres erfaringer med velfærdsteknologi En brugerundersøgelse udarbejdet for Ældre Sagen April 2012 Arbejdsliv Ældres erfaringer med velfærdsteknologi - En brugerundersøgelse udarbejdet for Ældre Sagen

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

DANMARK OG GLOBALISERINGEN. Debatpjece om globaliseringens udfordringer for Danmark

DANMARK OG GLOBALISERINGEN. Debatpjece om globaliseringens udfordringer for Danmark DANMARK OG GLOBALISERINGEN Debatpjece om globaliseringens udfordringer for Danmark REGERINGEN JUNI 2005 INDHOLD Globalisering mulighed og risiko................................... s. 5 Hvad er globalisering?..............................................

Læs mere

Din virksomhed i WE-økonomien

Din virksomhed i WE-økonomien Din virksomhed i WE-økonomien Vi er intenst forbundne. Vi er indbyrdes afhængige. Vi er del af en global økonomi med lange, komplekse værdikæder. Vi udveksler produkter, tjenester og viden som aldrig før.

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV

DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV VELKOMMEN TIL DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV Udstyret med en bærbar computer, en internet forbindelse eller bare en mobiltelefon kan mange ansatte i den finansielle sektor efterhånden

Læs mere

Ud i trafikken Om børns forudsætninger og udfordringer i trafikken

Ud i trafikken Om børns forudsætninger og udfordringer i trafikken Ud i trafikken Om børns forudsætninger og udfordringer i trafikken Sikre børn i trafikken side 3 Fælles ansvar side 4 Udskolingen en særlig udfordring side 5 Gratis materialer til undervisningen side 6

Læs mere

1 Vores energi VORES ENERGI REGERINGEN NOVEMBER 2011

1 Vores energi VORES ENERGI REGERINGEN NOVEMBER 2011 1 Vores energi VORES ENERGI 1 REGERINGEN NOVEMBER 2011 2 1 Vores energi 1 Vores energi Klodens svindende ressourcer og den stigende globale efterspørgsel efter energi presser priserne på de fossile brændsler

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere