Grundlovsdag er en festdag, hvor vi fejrer vores demokrati her i Danmark. Og der er meget at fejre!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grundlovsdag er en festdag, hvor vi fejrer vores demokrati her i Danmark. Og der er meget at fejre!"

Transkript

1 1 Grundlovstale 2014 Grundlovsdag er en festdag, hvor vi fejrer vores demokrati her i Danmark. Og der er meget at fejre! Med Junigrundloven fra 1849 startede opbygningen af det moderne Danmark. Diktatur og censur blev afløst af demokrati, ytringsfrihed og magtens tredeling. Retten til at tale. Retten til at stemme. Retten til at tro. Ukrænkelige rettigheder. Det er rettigheder, som danskerne har brugt til at skabe et bedre samfund. Ved at organisere sig i landboforeninger, fagforeninger, boligforeninger og andre brede, folkelige bevægelser. Ved at benytte det frie ord. Ved at danne politiske partier og stille op til frie valg. *********************************************************** Tænk på, hvor langt vi er kommet, siden vi fik vores Grundlov. Dengang var vi et fattigt bondesamfund. I dag er vi et af verdens rigeste industrilande. Dengang levede langt de fleste i dyb fattigdom livet igennem. Rigdommen og værdierne var i hænderne på en lille overklasse.

2 2 I dag er vi et af de samfund i verden med allerstørst lighed. Gennem årtier er afstanden mellem top og bund mindsket. Generation efter generation har danskerne været i stand til at overlade et rigere og stærkere Danmark til dem, som kom efter. Anstændige mennesker har knoklet hårdt for at få råd til egen bolig, børnenes uddannelse og de materielle goder, der løbende er opfundet. Sat tæring efter næring og kæmpet sig op gennem samfundslagene. Med sig havde de troen på fremtiden. Håbet om et bedre liv. Håbet om forandringer. Varme hjerter i det kolde nord. ******************************************************* Det, vi kan lære af den historie, er, at det samfund, som vi lever i, ikke bare er dumpet ned fra oven. Vores gode samfund er skabt af mennesker, der havde det nødvendige klarsyn, vilje og engagement til at kæmpe for at gøre morgendagen bedre. For mig er det essensen af, hvad det vil sige at være socialdemokrat: At verden kan forandres. Men det kommer ikke af sig selv. Det kræver engagement. Det kræver, at man ikke bare er ligeglad. Som Olof Palme sagde: Politik er at ville.

3 3 Derfor synes jeg godt, at vi på sådan en dejlig Grundlovsdag - hvor solen skinner - kan glæde os over, at vi har været igennem to valg det sidste halve år, hvor valgdeltagelsen i Danmark er steget. Det gælder både kommunalvalget og valget til Europa-Parlamentet. Og selv om resultaterne af de to valg ikke var helt, som vi kunne ønske os, så kan vi da glæde os over, at Socialdemokraterne ved valget til Europa- Parlamentet forrige søndag blev det klart største parti her på Frederiksberg! ************************************************************ Engang var de politiske partier i Danmark brede, folkelige bevægelser båret af hundredetusindvis af aktive medlemmer. Det gjaldt især Socialdemokratiet og Venstre. Sådan er det ikke længere. Og det er i grunden en skam. Partier, der i sin tid er startet som folkelige bevægelser, har udviklet sig til noget, der ligner topstyrede maskiner. Hvis man ikke vidste bedre, kunne man næsten tro, at der var tale om private virksomheder. Og ledelsen i partierne lytter ikke altid til baglandet. I Venstre har man netop været igennem en ledelseskrise, som bør give alle partierne på Christiansborg stof til eftertanke. For hvem var det egentlig, der for alvor blev forarget over indkøb af dyre habitter, sko, skjorter og slips til formanden på partiets regning? Det var partiets menige medlemmer. Det var baglandet.

4 4 Dem, der går til medlemsmøder og lægger en 5 er for en kop kaffe. Dem, der knokler ulønnet med at hænge valgplakater op i lygtepælene. Dem, der står på gader og stræder og deler materialer ud, når der er valgkamp. Uden at få en krone for det. Der er meget, meget langt fra deres hverdag til en virkelighed på Christiansborg, hvor det kan føles naturligt at købe tøj for kroner til en partiformand. De kan slet ikke se sig selv i det, der foregår. ******************************************************* Jeg tror, ledelsen i alle partier har godt af fra tid til anden at spørge sig selv, om man er blevet for topstyret? Om man husker at lytte til medlemmerne og ikke bare til de særlige rådgivere? Krisen i Venstre minder os om, at de politiske partier faktisk er medlemsforeninger og ikke børsnoterede virksomheder. Vi har formænd, der vælges demokratisk af medlemmerne ikke administrerende direktører, der udpeges af en professionel bestyrelse. Det skal vi ikke være kede af det skal vi glæde os over. Medlemmerne i de politiske partier er ikke et besværligt, nødvendigt onde. De er selve kernen i, hvad der giver de politiske partier styrke og kraft!

5 5 ************************************************************ Danskerne har i fællesskab skabt et land, som er blandt verdens bedste. Det er sket ved, at partier og grupper har bøjet sig mod hinanden for at skabe holdbare løsninger, der byggede Danmark og greb ud mod fremtiden. Vi har talt os ind på hinanden ikke væk fra hinanden. Vi har sat os i hinandens sted, forsøgt at forstå ikke bare naboen, men også dem, vi ikke kender. Vi har troet på hinanden. På samme måde har nationerne i Europa siden afslutningen på Anden Verdenskrig fundet sammen i et stadig tættere samarbejde. Et forpligtende fællesskab, hvor vi hver især afgiver en bid af vores selvstændighed mod til gengæld at få indflydelse på de fælles beslutninger. Det har betydet, at Europa i dag er en verdensdel præget af frihed, demokrati, velstand, samhandel og fred. ***************************************************** Sådan har det ikke altid været. I år om knap to måneder er det 100 år siden, Første Verdenskrig brød ud. Også dengang, for 100 år siden, var verden præget af globalisering som aldrig før.

6 6 Aldrig tidligere havde der været så stor samhandel, udveksling og kontakt mellem nationerne i Europa. Aldrig havde der været så stor velstand. Aldrig havde der i så mange år været fred på det europæiske kontinent. Alligevel kunne et enkelt skud i Sarajevo sætte en lavine i gang, som udløste en krig, hvor mere end 16 millioner mennesker døde. Og endnu flere fik ar på krop og sjæl, der aldrig blev helet. *********************************************************** Mange er ikke klar over det. Men der var faktisk dansksindede nordslesvigere, der blev tvunget til at deltage i Første Verdenskrig i tysk krigstjeneste, fordi Sønderjylland dengang var tysk. Ca dansksindede mistede livet. Jeg havde selv en oldefar, der kom fra Sønderjylland og blev tvunget til at deltage i krigen. Han vandrede hele vejen fra Sønderjylland ned til vestfronten i Belgien. Hvad han præcist oplevede nede i de tyske skyttegrave er ikke til at sige. Han talte aldrig om det resten af sit liv. Han talte i det hele taget ikke særligt meget. Men vi ved, at han på et tidspunkt blev ramt i hovedet af en granatsplint. Min oldemor fik besked om, at han var død. Men ved et rent mirakel blev han fundet livløs under en bænk af en sygeplejerske, og hans liv blev reddet.

7 7 Resten af livet evnede han ikke at vise følelser, heller ikke for sine egne børn, som han aldrig fik et nært forhold til. En datter flygtede fra hjemmet. En af hans sønner begik selvmord. To af hans sønner stak til søs. En af dem var min farfar. På den måde blev ikke bare min oldefar, men også hans børn mærket for livet af det mareridt, han var igennem. Krig forpester menneskers liv i generationer. ****************************************************** Jeg tror, vi har godt af at få fortalt og genfortalt historien om, hvordan dette ragnarok blev kaldt ned over den europæiske befolkning. For ligesom vores danske velfærdssamfund ikke kom dumpende ned fra himlen, er freden og venskabet mellem nationerne i Europa heller ikke kommet af sig selv. Det europæiske samarbejde blev skabt, fordi visionære statsmænd efter to verdenskrige indså, at et sådant vanvid ALDRIG måtte gentage sig på vores kontinent. Og ligesom vi skal passe på vores danske demokrati og vores velfærdssamfund, så skal vi også passe på det europæiske samarbejde. Det er mere skrøbeligt, end vi tror. Vi må aldrig tage freden for givet. Vi må aldrig glemme, at det, der er skabt af mennesker, også kan ødelægges af mennesker.

8 8 Og hvis nogen tror, at frihed og fredelig sameksistens mellem nationerne er en selvfølge her i Europa i det 21. århundrede så synes jeg, de skal kigge på, hvad der foregår i Ukraine. ******************************************************** Der vil altid være kræfter, der taler om truslerne ved at samarbejde. Der vil altid være nogen, der siger, at vi skal værne om vores nationale selvbestemmelse. Der vil altid være dem, der mistænkeliggør mennesker fra andre lande og måske taler om sætte grænsebomme op, så vi kan beskytte os mod alt det, der kommer udefra. Men det, jeg tror, vi kan lære af valget til Europa-Parlamentet, er, at vi skal give de nationalistiske røster et stærkere modspil. I stedet for at tale dem efter munden. De partier, der er positive over for EU, skal ikke tale om, at vi vil passe på Danmark i EU. Og vi skal ikke kalde det velfærdsturisme, når hårdtarbejdende mennesker fra vores østeuropæiske nabolande kommer herop og knokler - ofte i job, som det kniber med at få danskere til at udføre. Vi skal i stedet fortælle den gode historie om, hvordan der er kommet fred, frihed, demokrati og velstand til Europa. Ikke ved at hver enkelt nation var sig selv nok, men tværtimod ved at vi har handlet og samarbejdet med hinanden.

9 9 Der er aldrig i verdenshistorien kommet noget godt ud af nationalisme og selvtilstrækkelighed. Aldrig nogensinde. Dét skal vi sige til danskerne, klart og tydeligt og så kan jeg love jer, at vi får et helt andet resultat, næste gang der er valg til Europa-Parlamentet! ************************************************************ Kære venner Grundlovsdag er en festdag. En dag, hvor vi fejrer ikke bare vores demokrati, men også de værdier, der har gjort Danmark til et godt land at leve i. Et land med tillid. Med tryghed. Med frihed under ansvar. Grundlovsdag er en fejring af dialogen, respekten for hinanden og frisindet. En fejring af vores evne til at sige: "Jeg er ikke enig med dig, men jeg respekterer dit synspunkt". Jeg ønsker alle en fortsat god Grundlovsdag!

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg.

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 DET TALTE ORD GÆLDER I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Venstre gik frem for første gang i 10 år men danskerne valgte

Læs mere

Men hvad er det, der får os til at fare ud af fjerene, før solen står op? Hvad har I gang i, og så endda på en søndag vil nogen spørge?

Men hvad er det, der får os til at fare ud af fjerene, før solen står op? Hvad har I gang i, og så endda på en søndag vil nogen spørge? Elektronisk reprint fra www.socialdemokratiet.dk Socialdemokratiet formand Helle Thorning-Schmidts 1. maj-tale 2005 Medmenneskelighed og solidaritet er drivkraften og den røde tråd i Socialdemokraternes

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale.

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale. Villy Søvndals tale Grundlovsdag 2011 Det danske demokrati har mange år på bagen. Vi er vant til det. Faktisk så forvænte, at vi nogle gange tager det for givet. Vi er så sikre på vores ytringsfrihed her

Læs mere

LARS LØKKE RASMUSSENS GRUNDLOVSTALE 2012 DET TALTE ORD GÆLDER

LARS LØKKE RASMUSSENS GRUNDLOVSTALE 2012 DET TALTE ORD GÆLDER LARS LØKKE RASMUSSENS GRUNDLOVSTALE 2012 DET TALTE ORD GÆLDER Jeg tror ikke, at der er nogen, der kan holde en grundlovstale her i Terndruplund uden at føle sig beæret og en smule ydmyg. Ved at tale her

Læs mere

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen 1 Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen En af de danskere, der voksede op her på Bornholm, er arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø. Og øen danner også rammen om første del

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder)

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder) Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014 (Det talte ord gælder) Kære alle. Folkemødet er en succes. Og det viser, at bag al snakken om spin, politiske intriger og magtkampe

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 19 Juni/Juli 2015

Nyhedsbrev nr. 19 Juni/Juli 2015 Nyhedsbrev nr. 19 Juni/Juli 2015 Nyt fra Den Konservative Vælgerforening i Egedal Valgudtalelse Valget er udskrevet det er nu det gælder! I den kommende tid skal vi gøre det helt klart for alle danske

Læs mere

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting:

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting: Nyt skoleår 2015 Hvad er meningen med livet? Og med at blive designer? Tale v. Elsebeth Gerner Nielsen Velkommen til Designskolen Kolding. Velkommen til et nyt skoleår. Velkommen til nye og gamle studerende.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Det talte ord gælder Godaften. Jeg tror, at mange har det ligesom jeg: Nytåret er den tid på året, hvor vi gør status. Hvor vi tænker over

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 1. oktober 2013

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 1. oktober 2013 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 1. oktober 2013 Det talte ord gælder talen er klausuleret til kl. 12.05 For 70 år siden natten mellem den 1. og den 2. oktober blev

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Teenbibeltimer 2015. Jesus one on one. Materialet er udviklet af Indre Missions Ungdom

Teenbibeltimer 2015. Jesus one on one. Materialet er udviklet af Indre Missions Ungdom Teenbibeltimer 2015 Jesus one on one Materialet er udviklet af Indre Missions Ungdom Jesus one on one Dette materiale er lavet til dig, der skal holde bibeltime for teenagere i en eller anden sammenhæng.

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på. Socialdemokraternes kongres 28. september 2013

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på. Socialdemokraternes kongres 28. september 2013 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 28. september 2013 (Det talte ord gælder talen er klausuleret til den påbegyndes) Kære kongres. I ser helt og aldeles fantastiske

Læs mere

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse af statsministeren i henhold til grundlovens 38 (mundtlig del). (Redegørelse nr. R 1). Kl. 12:05 Statsministeren (Helle Thorning-Schmidt):

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

En dansk fremtid med tryghed og tillid

En dansk fremtid med tryghed og tillid Formand Kristian Thulesen Dahl s tale ved Dansk Folkepartis Årsmøde den 20. september 2014. Klausuleret til afholdelsen. - Det talte ord gælder En dansk fremtid med tryghed og tillid DEL 1: Hold da op!

Læs mere

Andres: Hvordan ser du på Danmarks medlemskab af EU ift. såvel fordele som ulemper?

Andres: Hvordan ser du på Danmarks medlemskab af EU ift. såvel fordele som ulemper? Bilag 6 Interview med Pia Adelsteen, d. 27.11.2013 Andres: Hvordan ser du på Danmarks medlemskab af EU ift. såvel fordele som ulemper? Pia: Jeg synes, at der er en fordel forstået på den måde, at det indre

Læs mere

PARTISEKRETÆR CLAUS RICHTERS MUNDTLIGE BERETNING TIL VENSTRES LANDSMØDE 2014. Når jeg står her og kigger ud over jer, så føler jeg mig stolt.

PARTISEKRETÆR CLAUS RICHTERS MUNDTLIGE BERETNING TIL VENSTRES LANDSMØDE 2014. Når jeg står her og kigger ud over jer, så føler jeg mig stolt. PARTISEKRETÆR CLAUS RICHTERS MUNDTLIGE BERETNING TIL VENSTRES LANDSMØDE 2014 Kun det talte ord gælder. Kære landsmøde Når jeg står her og kigger ud over jer, så føler jeg mig stolt. Stolt, fordi vi i Venstre

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

DU SKAL VÆLGE, HVILKEN POLITIKER DU VIL VÆRE!

DU SKAL VÆLGE, HVILKEN POLITIKER DU VIL VÆRE! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DU SKAL VÆLGE, HVILKEN POLITIKER DU VIL VÆRE! En fortælling om at vælge, hvilken rolle man vil have

Læs mere

Indhold. 2 Leder. C-Nyt. 3 Cykelstier. Ansvarshavende redaktør. 4 Konservatisme er social ansvarlighed. Redaktionssekretær

Indhold. 2 Leder. C-Nyt. 3 Cykelstier. Ansvarshavende redaktør. 4 Konservatisme er social ansvarlighed. Redaktionssekretær Indhold C-Nyt Nr. 2 30. årgang 2011 Ansvarshavende redaktør Morten Weiss-Pedersen Redaktionssekretær Lis Gregersen I redaktionen Flemming Hansen C-Nyt s adresse Kåsvænget 11, Strib 5500 Middelfart Telefon

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere