Medlemsblad til vinens venner. Nr. 47 April Formanden har ordet:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Medlemsblad til vinens venner. Nr. 47 April 2014. Formanden har ordet:"

Transkript

1 Vor Vin Vordingborg Vinklub Medlemsblad til vinens venner Nr. 47 April 2014 Formanden har ordet: Et spændende vin år er allerede godt i gang. Det bliver i år 2014 et år lidt ud over de øvrige vin år i Vordingborg Vinklub, idet Vinklubben til september kan fejre halv rundt jubilæum 15 år, og samtidig har Vinklubben arrangerer en spændende Vin rejse til Alsace, ligeledes til september. Året startede med den ordinære generalforsamling med efterfølgende medlemsmøde, hvor der var et rigtigt flot fremmøde. Vinklubbens medlemsmøde her i marts, hvor emnet var Riesling og Pinot Noir, havde ligeledes et rigtigt flot fremmøde, og vi kunne samtidig byde velkommen til nye medlemmer. Denne aften fik Vinklubben en klubsang, som en af Vinklubbens medlemmer så flot havde sørget for, så den vil vi fremover starte vores medlemsmøder med, tak for det gode initiativ J. Vinklubbens næste medlemsmøde er den 26. maj, hvor vi arbejder med emnerne vine fra Mallorca og Argentina. Igen håber vi på, at der vil være et stort fremmøde. Efter flere opfordringer fra jer medlemmer har vinklubben arrangeret en spændende Vin rejse til Alsace, hvor vi vil få nogle unikke vin oplevelser. Der er stadig nogle pladser ledige, tag med og oplev dette smukke vinområde og dets skønne vine. Vel mødt til Vinklubbens arrangementer. Annie : )

2 Bordeaux til minipris De bedste bordeauxslotte har så skrappe kvalitetskrav, at deres andensorteringsvine kan være en stor og relativ billig fornøjelse. I Bordeaux er der lang tradition for, at de berømte slotte sælger en andensorteringsvin, kaldet andenvinen. Den blandes ud fra de vine, som ikke lever 100 procent op til slottes ry, og der står som regel ikke Château på etiketten. For eksempel hedder Château Latours andenvin Les Forts de latour. Mens Chateau Lafites hedder Carruades de Lafite-Rothschild. Andenvinene er lavet på de samme druer dog ofte fra de yngste vinplanter og efter samme metoder som de berømte førstevine. Så man kommer tæt på den ægte vare. Det kan sammenlignes med at købe en Seat fra den Volkswagen-ejede bilfabrik i Spanien. At priserne er lave, skyldes narturligvis at kvaliteten er lavere, men nok også at andenvinene ikke har sammen snobeffekt som førstevinene. Så hvis man interesserer sig mere for at smage slottes stil, end at der står Château på etiketten, så er det en rigtig god ide at købe andenvinen. Vin af økologiske druer Reglerne for økologisk vin er blevet ændret inden for de sidste par år, og dette kan desværre godt give anledning til lidt forvirring. Tidligere var det kun tilladt at anprise, at de anvendte druer var dyrket økologisk, da ikke hele vinproduktionen som sådan var mulig at kalde økologisk. I starten af 2012 blev der vedtaget EU regler for vilkårene for fremstilling af økologisk vin. Det betyder at der nu er regler for både dyrkningen af de økologiske druer og for brugen af tilsætningsstoffer og hjælpestoffer i vinproduktionen. Reglerne trådte i kraft med virkning fra august Derfor vil den vin, som må kaldes økologisk og som må markedsføres med det europæiske økologi logo eller det danske Ø, være fra og med årgang 2012, når der er tale om europæisk, nordamerikansk og chilensk vin, og fra og med årgang 2013, når der er tale om vin fra resten af verden. Vine der er ældre end ovenstående må fortsat kun anprises for at være fremstillet af økologisk dyrkede druer. Det røde Ø (uden teksten statskontrolleret ), må gerne anvendes i forbindelse med markedsføring af økologiske vine, selv om vinen er dyrket og tappet uden for Danmark, og derfor er under økologikontrol fra et andet lands myndigheder. Men det røde Ø og det europæiske økologi logo må derimod ikke anvendes når man markedsfører vin der er fremstillet af druer, der er høstet før august 2012, med mindre de er fra Chile.

3 Hvad der har indflydelse på vinens kvalitet og smag: Det vigtigste er, at druerne modnes optimalt, afhængig af den vin der ønskes. Generelt kan det siges, at bliver temperaturen for høj, mister druen sin syre og dermed friskhed. Bliver temperaturen derimod for lav, modnes druerne ikke tilstrækkeligt og de vil indeholde en overvægt af syre. Nogle sorter kræver mange solskinstimer for at modne. De modner derfor sent i kølige egne, hvis de overhovedet bliver modne. Andre sorter kræver få solskinstimer og har derfor risiko for at blive overmodne i meget varme egne. For at komplicere forholdene yderligere, har mange delikate sorter, som fx Pinot Noir, bedst af at modne langsomt. Det er altså ikke altid nok at druen modnes, det skal også ske på den rigtige måde, for at yde sit bedste. For meget nedbør kan udvande druerne og føre til svampeangreb. Jo tyndere skallen på druen er, jo mere sårbar er den også. Druesorternes forskelligartede karakteristika gør, at nogle sorter udelukkende er plantet få steder i verden, mens andre tilpasningsvenlige er at finde over alt på kloden. Det er i høj grad geografien og klimaet som afgør, hvilke sorter der har lokalt gode vækstbetingelser. Gunstige forhold for vinstokken: Det gælder om at finde det stykke jord, som har de mest gunstige forhold af sol, vand og varme. Det er ikke i sig selv nok at de tre ting er til stede, de skal også være det i de helt rigtige mængder. Der må hverken være for varmt eller for koldt, men temperaturen må meget gerne svinge i takt med dagen, så druerne afkøles om natten og opvarmes om dagen. Det er de færreste steder på jorden, hvor alle tre dele er perfekt fordelt. I Nordeuropa, hvor vi finder Tyskland, det nordlige Frankrig, herunder Bourgogne, og nu også Danmark er temperaturen til den kølige side. Samtidig lurer hård vind, kraftig nedbør, hagl og sågar frost, altid om hjørnet. I Sydeuropa finder vi Spanien, der sammen med Sydamerika, Australien og Sydafrika, ikke har problemer med for lidt varme, her er problemet ofte det modsatte. Vejret er for varmt og der falder jævnligt for lidt nedbør. Alle disse klimatiske forhold skal vinbonden forsøge at kompensere for og udnytte. Ved at plante vinstokken adskillige hundrede eller tusinde meter over havet, kan temperaturen sænkes betragteligt. Ved at anlægge vinmarker ude ved kysten, kan der nydes godt af havets lavere temperatur og kølige vindstrøg. Kunstvanding kan kompensere for manglende nedbør. Er der til gengæld for lidt sol, kan vinstokkene plantes på sydvendte skråninger. Det giver flere solskinstimer end en flad mark. Vinmarkens geografiske placering og mikroklima har altså kolossal betydning for, om de rette forhold for vindyrkning er til stede. Fortsættes næste side...

4 ..Fortsat Afgørende faktorer for klimaet Bredde- og længdegrad Placering ift. kyster og søer Højden over havets overflade Jordbund Jorden skal være veldrænet Sten og grus er drænende Mørk jord holder på varmen Fortsættes herunder....fortsat Jordbundens indflydelse og vigtighed for vinens smag, diskuteres stadig. Det er en debat hvor fronterne er trukket op af den nye og den gamle vinverden. I den gamle verden er det især Frankrig, som argumenterer for, at vin i høj grad er et produkt af sit terroir og derfor også af jordbunden. Den nye verden mener derimod, at den afgørende forskel på kvaliteten skyldes klimatiske forhold. Fransk vin sælges i høj grad på sit terroir. Forskellen på en vin fra Pauillac og Saint Julien er således ikke meget mere end nogle km., hvorfor klimaet praktisk talt er identisk. Ikke helt overraskende, forskes der fra fransk side meget i netop jordbundens betydning for vin. At jordbunden spiller en faktor for den endelige vin, erfares på mange vinetiketten, hvor jordbundens sammensætning ofte er udførligt beskrevet. Den afgørende egenskab for en jordbund er permeabilitet. Det er et mål for hvor godt jorden holder på vandet. Frugtbart og dårligt drænet jord resulterer i et højt høstudbytte, hvilket giver mindre intense druer og i sidste ende dårligere vin. Veldrænet jord kan skyldes jordbundens sammensætning, mens også skråninger har en gunstig effekt på dræning. Det kan forklarer, hvorfor skråninger så ofte nævnes i vinsammenhænge. Skråninger indgår ofte i vinens eller områdets navn, eksempelvis côtes i Frankrig og colli i Italien. Nu angiver man aldrig permabilitet på etiketten, i stedet angives jordbundens sammensætning. Det siger næsten sig selv, at tykt og klæbrigt ler holder godt på nedbør, mens grus og sten holder dårligt på nedbør. Vinstokke plantet i meget grusholdigt jord, kræver derfor større mængder nedbør, mens vinstokke plantet i ler, kræver god dræning, for ikke at drukne. I Bordeaux er denne forskel meget udtalt: I Médoc indeholder jordbunden store mængder grus, hvilket især passer Cabernet Sauvignon godt. De fleste vine fra Médoc og områdets cru'er, består primært af Cabernet Sauvignon. Bevæger vi os nogle km. længere mod øst, finder vi Pomerol og St. Emilion. Her er jordbunden fuld af ler og den primære sort er nu Merlot, som trives langt bedre end Cabernet Sauvignon her. Det er altså ikke tilfældigt, at de store vine på Cabernet kommer fra Médoc, mens de store på Merlot kommer fra højrebredden.jordens farve har også stor betydning for vinen. Mørk jord absorberer solens varme meget bedre end rødt eller lyst jord. Det er især vigtigt om natten, hvor temperaturen falder. Her vil den sorte jord stadig afgive varme, hvilket især er vigtigt i kølige regioner.endelig mener mange, at jordbundens mineralske og kemiske sammensætning afgiver smag til druerne. Dette område er dog stadig meget dårligt forskningsmæssigt belyst, hvorfor vi faktisk ikke ved meget om det.

5 Lidt vin citater Champagne er bedst når den er tør, kølig og gratis (W. Churchill). Det er med mænd som med vin. Alderen gør de dårlige sure og de gode bedre (Cicero). Vinen er måltidets intellektuelle del. Kødet er blot den materielle (Alexandre Dumas) Vinen lever længere end et menneske; lad os derfor drikke som svampe, for vin er liv (Trimalchio). Den som ikke kan lide vin har andre langt værre laster (spansk). Man er ikke beruset hvis man kan ligge på gulvet uden at holde fast (Dean Martin) En sænkning af spændingen i blokarrene medfører træthed, svækkelse af almentilstanden og energiløshed. Denne tilstand kræver altid tilskud af vin (Emmerick A. Maury Vin kalender: Medlemsmøde 26. maj 2014 Argentina - Et unikt vinland for frembringelse af store vine Vin rejse til Alsace sep. Som opfølgning på vores dejlige Alsace aften sidste år, og efter flere opfordringer fra jer medlemmer, byder Vinklubben Velkommen til denne spændende Vin rejse Praktiske oplysninger: Formand: Kasserer: Sekretær: Annie Holm Pedersen Nyråd. Tlf Bjarne Pilegaard Mern. Tlf Benny Henriksen Best.medlem: Elise (Lise) Jakobsen Best.medlem: Oluf Ewertsen Best.suppl Ruth Nygaard Medlemsmøde/Jubilæumsfest September! Den 22. sep. kan Vinklubben fejre 15 års fødselsdag, og det skal naturligvis fejres. Dato, tid og sted for denne markering kommer senere Nyd vinens glæder Og Del med andre. Revisorer: Bladudvalg: Webside: Bent Holz Hansen John Jensen Per Fjord Oluf Ewertsen

Røde dråber med et gyldent potentiale

Røde dråber med et gyldent potentiale Røde dråber med et gyldent potentiale Prisen på anerkendt rødvin er steget markant i de senere år, men for visse vine synes toppen at være nået, mens andre venter på at folde sig ud. Få her eksperternes

Læs mere

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese?

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese? NR. XX Ny protese En delprotese kan være en god løsning, når du har mistet én eller flere tænder. Hvis ingen af dine tænder kan bevares, er det i stedet en helprotese, der skal til. Denne brochure fortæller

Læs mere

Håndbog i FORENINGSARBEJDE

Håndbog i FORENINGSARBEJDE 1 Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Når børn og unge fravælger svømning. Forundersøgelse til SVØM s projekt 'Vi bevæger de unge i forening'

Når børn og unge fravælger svømning. Forundersøgelse til SVØM s projekt 'Vi bevæger de unge i forening' Når børn og unge fravælger svømning Forundersøgelse til SVØM s projekt 'Vi bevæger de unge i forening' Forord Det går godt for dansk svømning både når det gælder resultater i bassinet, og når man ser på

Læs mere

HELENS BOG OM Børn & Søvn

HELENS BOG OM Børn & Søvn HELENS BOG OM Børn & Søvn Sådan får du dit barn til at sove H e l e n L y n g H a n s e n KAPITEL 3 Du skal lære dit barns søvnrytme at kende Barnets søvn hænger sammen med dets døgnrytme. Derfor er det

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Kapitel 2 Tal og variable

Kapitel 2 Tal og variable Tal og variable Uden tal ingen matematik - matematik handler om tal og anvendelse af tal. Matematik beskæftiger sig ikke udelukkende med konkrete problemer fra andre fag, og de konkrete tal fra andre fagområder

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Forbrugerpanelet om datomærkninger på mad og parametre der spiller ind i indkøbssituationen

Forbrugerpanelet om datomærkninger på mad og parametre der spiller ind i indkøbssituationen Forbrugerpanelet om datomærkninger på mad og parametre der spiller ind i indkøbssituationen Resume og konklusioner På en liste over forskellige udvalgte parametre, der kan indgå i overvejelserne ved indkøb

Læs mere

Vi synes, at vi arbejder mere, men faktisk arbejder vi mindre

Vi synes, at vi arbejder mere, men faktisk arbejder vi mindre Nyt fra Juni 2012 Vi synes, at vi arbejder mere, men faktisk arbejder vi mindre Hvor meget arbejder den danske befolkning FIGUR 1 egentlig? Det viser en ny analyse af, hvordan danskerne bruger deres tid.

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

BIOS Grundbog B. Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack

BIOS Grundbog B. Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå BIOS Grundbog B Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack Dette er en pdf-fil med Bios Grundbog A Filen

Læs mere

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ENNERNE FAMILIEN OG VENNERNE Alderens muligheder ELFÆRD VELFÆRD VELFÆRD Ældre Sagens Fremtidsstudie KVALITET HELBRED OG LIVSKVALITET Alderens muligheder Ældre Sagens Fremtidsstudie

Læs mere

Ordinær Generalforsamling i Halsnæs Bryghus A/S 19.05.2012. Beretning:

Ordinær Generalforsamling i Halsnæs Bryghus A/S 19.05.2012. Beretning: Ordinær Generalforsamling i Halsnæs Bryghus A/S 19.05.2012. Beretning: Også i år må jeg indlede med at sige, at det er en kæmpe fornøjelse at få lov til at aflægge beretning for Halsnæs Bryghus A/S. Året

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for 2 Spørgeskemaundersøgelser man selv står for Hvorfor? Man kan vælge at gennemføre en mindre spørgeskemaundersøgelse hvis man ønsker at få et overblik over forældrenes mere overordnede holdning til forskellige

Læs mere

Regler og medbestemmelse i børnehaven

Regler og medbestemmelse i børnehaven Regler og medbestemmelse i børnehaven En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Regler og medbestemmelse i børnehaven 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3

Læs mere

GEOS GRUNDBOG B NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL

GEOS GRUNDBOG B NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL GEOS GRUNDBOG B NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL Indhold KAPITEL 1 Råstoffer 6 Guld i Sydafrika 8 Råstofdannelse 12 Vand som råstof 18 Råstoffer i fremtiden 23 Cafe Geos: Mineulykker 28 KAPITEL 2

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Kriminelle betaler høj pris efter endt straf

Kriminelle betaler høj pris efter endt straf Nyt fra Juni 2008 Kriminelle betaler høj pris endt straf For ste gang er der gennemt en analyse af, hvilken økonomisk straf de kriminelle står til i Danmark, de har været i fængsel. Denne uformelle straf

Læs mere

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvad det er der betyder noget

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Shamata og Vipassana

Shamata og Vipassana Shamata og Vipassana Meditations-instruktioner Kommentar v. Geshe Pema Samten 10. - 11. maj 2008 i Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme PHENDELING TRYK Kopiering af denne publikation, eller dele af

Læs mere

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig.

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig. Grundlovstale Mike Legarth 5.juni 2014 165 år. Det er en gammel institution, vi fejrer i dag, og jeg bliver glad hvert år, når jeg dagen inden Grundlovsdag læser, hvad Grundloven egentlig har betydet for

Læs mere

Mellem hjem og børnehave

Mellem hjem og børnehave Mellem hjem og børnehave En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Mellem hjem og børnehave 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3 Resultater af undersøgelsen

Læs mere

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand?

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? En undervisningsavis fra og vand 2004 Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? Volmer Vandhunds Store Vandvids-Quiz Hvad sker der,når vi trækker ud i toilettet?

Læs mere

Lokal Mad nu og i fremtiden

Lokal Mad nu og i fremtiden gro grønne regionale madoplevelser Lokal Mad nu og i fremtiden - en markedsundersøgelse med fokus på Region Sjælland GRO Grønne Regionale Madoplevelser og Center for oplevelsesforskning, Roskilde Universitet

Læs mere

Aktuelt. Husk at den årlige generalforsamling foregår på mandag, kl. 19.00.

Aktuelt. Husk at den årlige generalforsamling foregår på mandag, kl. 19.00. Uge 16 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Dejligt at være tilbage på

Læs mere