Bilag 5 Fronterne i DEA og SFA. November 2016 VERSION 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 5 Fronterne i DEA og SFA. November 2016 VERSION 2"

Transkript

1 Bilag 5 Fronterne i DEA og SFA November 2016 VERSION 2

2 Bilag 5 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej Valby Tlf.: kfst@kfst.dk Online ISBN Bilag 5 er udarbejdet af Forsyningssekretariatet. November 2016

3 Indhold Kapitel 1 Indledning... 4 Kapitel 2 Frontselskaber drikkevand Fors Vand Roskilde A/S Furesø Vandforsyning a.m.b.a Vejen Vand Aalborg Vand A/S Drikkevandsselskaber som er ekskluderet fra fronten på forhånd Drikkevandsselskaber som er ekskluderet fra fronten efterfølgende... 8 Kapitel 3 Frontselskaber spildevand AquaDjurs A/S Lemvig Vand & Spildevand A/S Hedensted Spildevand A/S TÅRNBYFORSYNING Spildevand Spildevandsselskaber som er ekskluderet fra fronten på forhånd Spildevandsselskaber som er ekskluderet fra fronten efterfølgende Kapitel 4 Fronten i SFA drikkevand Drikkevandsselskaber som er ekskluderet fra frontanalysen Nøgletal for SFA-modellen for drikkevand Kapitel 4 Fronten i SFA spildevand Spildevandsselskaber som er ekskluderet fra frontanalysen Nøgletal for SFA-modellen for spildevand... 17

4 SIDE 4 KAPITEL 1 INDLEDNING Kapitel 1 Indledning Som et led i benchmarking til brug for de økonomiske rammer for 2017 identificeres de mest effektive forsyninger blandt hhv. drikke- og spildevandsforsyningerne. De mest effektive selskaber betegnes som frontselskaberne. Det er disse selskaber, som de resterende mindre effektive forsyninger benchmarkes mod. Derfor er det nødvendig med en særlig grundig kvalitetssikring af frontselskaberne. Til fastsættelsen af fronten foretager Forsyningssekretariatet en indledende screening af samtlige selskabers indberetninger for at undgå fejlindberetninger. I screeningen sammenlignes selskabernes indberetninger til benchmarking 2017 med indberetningen til benchmarking Hvis der er en væsentlig afvigelsen mellem de to års indberetninger, har selskabet fået en mail herom, hvor det er blevet bedt om at redegøre for afvigelsen. I år har ca. 118 drikke- og spildevandsselskaber modtaget en mail på grund af afvigelser i deres indberetning af costdriverne til OPEX. Derudover er ca. 169 selskaber blevet kontaktet på grund af afvigelser i deres indberetning af CAPEX-arket. En del af selskaberne er de samme selskaber. På baggrund af det kvalitetssikrede data er frontselskaberne for henholdsvis drikke- og spildevandsselskaberne blevet identificeret. I DEA-modellen bliver selskaber, der ikke ligger på fronten, sammenlignet direkte med frontselskaberne. Det er derfor vigtigt her at undersøge, om disse frontselskaber er repræsentative som forbilleder. Den grundige kvalitetssikring af fronten er en konservativ tilgang til benchmarking, og vil alt andet lige føre til lavere potentialer. Kvalitetssikringen af SFA-modellen forløber anderledes, end i DEA-modellen. Det skyldes, at man i SFA-modellen ikke finder konkrete frontselskaber. Alle selskaber har derimod indflydelse på fronten, og derfor består kvalitetssikringen udelukkende af den indledende outlierkontrol. Denne kontrol sikrer, at der ikke indgår selskaber i analysen, der har for stor indflydelse på resultatet, og dermed på fronten. Indledningsvist undersøges det, hvorvidt selskaberne er repræsentative i forhold til niveauet for de faktiske driftsomkostninger og den generelle drift. Selskaber, der har en særlig sammensætning af costdrivere, fx selskaber som kun renser, men ikke transporterer spildevand, er blevet udelukket på forhånd som frontselskab. Derudover er der foretaget en superefficiens-analyse. Denne analyse udelukker selskaber med et effektivitetsniveau over en vis grænse, når selskabet sammenlignes med en front, der er beregnet på baggrund af alle andre selskaber, end selskabet selv. Dermed udelukkes selskaber, der er ekstraordinært effektive fra at indgå i fastsættelsen af fronten. Desuden er selskaber med en reduktion i de faktiske driftsomkostninger fra 2014 til 2015 på over 20 pct. blevet udelukket fra at kunne indgå på fronten. De selskaber, som lever op til ovenstående kriterier, indgår i fastlæggelsen af fronten, hvor frontselskaberne identificeres.

5 SIDE 5 BILAG 5 Hvert frontselskab i DEA-modellen er blevet kontaktet telefonisk og/eller på mail og er blandt andet blevet bedt om at svare på følgende spørgsmål:» Forventes niveauet for de faktiske driftsomkostninger at være stabilt fremadrettet?» Har selskabet en særlig (u)fordelagtig sammensætning af kunder?» Har drikkevandsselskabet særlige indvindingsforhold, vandsamarbejder eller køb/salg af vand?» Foretager drikkevandsselskabet aktiviteter ift. grundvandsbeskyttelse?» Har spildevandsselskabet særlige udledningsforhold?» Hvilke investeringer kategoriseret som Øvrigt aktiv har selskabet ikke kunne placere i CA- PEX-arket?» Er der noget særlig i forhold til jeres renteomkostninger?» Er der noget særligt ved selskabets investeringsindsats? Eksempelvis står selskabet overfor at skulle reinvestere i en unormal stor del af jeres net de kommende år? Eller har selskabet udskiftet en stor del af deres net i årene ? Nogle af de selskaber, som i første omgang er identificeret som frontselskaber, er taget af fronten på baggrund af deres svar på ovenstående spørgsmål. Det understreges, at det ikke har nogen konsekvenser for det enkelte selskab. Kvalitetssikringen af frontselskaberne fører udelukkende til, at de individuelle effektiviseringspotentialer ikke bliver fastsat for højt. Dermed udviser sekretariatet en stor forsigtighed og konservatisme i beregningen af selskabernes effektiviseringspotentialer.

6 SIDE 6 KAPITEL 2 FRONTSELSKABER DRIKKEVAND Kapitel 2 Frontselskaber drikkevand I dette kapitel fremgår svarene på de spørgsmål, som frontselskaberne er blevet stillet, som følge af, at de udgør den effektive front for drikkevandselskaberne. Selskaber med væsentlige reduktioner i de faktiske driftsomkostninger eller med afvigelser på costdriver-niveau er på forhånd ekskluderet fra fronten. Derudover er nogle selskaber blevet ekskluderet i forbindelse med fastsættelsen af fronten og kvalitetssikringen af denne. Disse selskaber fremgår af side Fors Vand Roskilde A/S De faktiske driftsomkostninger De faktiske driftsomkostninger for 2015 er steget med 4 pct. i forhold til Selskabet forventer at holde omkostningsniveauet fremadrettet og endda kunne reducere niveauet som følge af synergier i forbindelse med fusion. Indvindingsforhold og grundvandsbeskyttelse Selskabet har ikke optimale indvindingsvilkår, da de pumper vandet i Lejre Kommune og skal transportere det over en længere afstand og under Roskilde Fjord. Selskabet foretager almindelige foranstaltninger i forhold til grundvandsbeskyttelse. Kundesammensætning Selskabet har ingen særlige kunder, dog et par kunder, der bruger vand i produktionen, for eksempel Stryhns og Danæg. Øvrige aktiver Selskabet er ikke blevet stillet mere gunstigt, som følge af fejlplacering af øvrige aktiver. Renteomkostninger Selskabet har oplyst, at dets eneste gæld er et gældbrev til Roskilde Kommune. Investeringsindsats Selskabet forventer, at reinvesteringsniveauet er forholdsvis uændret over de kommende år. 2.2 Furesø Vandforsyning a.m.b.a. De faktiske driftsomkostninger Selskabets faktiske driftsomkostninger for 2015 er steget med 13 pct. i forhold til Selskabet arbejder målrettet på at nedbringe vandspild og renovere deres boringer. Indvindingsforhold og grundvandsbeskyttelse Selskabet har ingen specielle indvindingsforhold. Selskabets egenproduktion ligger på 95 pct. og har ingen nævneværdige vandsamarbejder. Hele selskabets forsyningsområde er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser. Der er i forsyningsområdet flere menneskeskabte forureninger. Der afværges ikke på nuværende tidspunkt.

7 SIDE 7 BILAG 5 Kundesammensætning Hovedparten af selskabets kunder er private husholdninger. Mindre erhverv udgør 5-8 pct., og der er en minimal andel af industri. Renteomkostninger Selskaber har ingen væsentlig gæld og derfor minimale renteomkostninger. Investeringsindsats Selskabet investerer løbende i renovering af deres net og forventer, at det vil fortsætte med svagt stigende takt. 2.3 Vejen Vand De faktiske driftsomkostninger Selskabets faktiske driftsomkostninger for 2015 er steget med 11 pct. i forhold til Selskabet forventer, at omkostningsniveauet kan holdes fremadrettet. Indvindingsforhold og grundvandsbeskyttelse Selskabet har aftaler om nødforsyning med flere mindre vandværker. Derudover har selskabet en samarbejdsaftale omkring ler. Selskabet er opmærksomme på at overholde lovgivningen omkring grundvandsbeskyttelse. Kundesammensætning Selskabet har store kunder i form af Danish Crown, Skare Meat, Grønvang og Agri Norcold. Selskabet mener ikke, at disse kunder er særligt fordelagtige. Øvrige aktiver Selskabet er ikke blevet stillet bedre, som følge af Forsyningssekretariatets behandling af selskabets øvrige aktiver. Renteforhold Selskabet har optaget lån ved Kommunekredit og har ingen særlige aftaler. Investeringsindsats Selskabet er påbegyndt udskiftning af deres ledningsnet i Dette arbejde vil fortsætte frem til Aalborg Vand A/S De faktiske driftsomkostninger Selskabets faktiske driftsomkostninger for 2015 er faldet med ca. 4 pct. i forhold til Det er selskabets forventning, at omkostningsniveauet kan fastholdes og endda forbedres. Indvindingsforhold og grundvandsbeskyttelse Selskabets indvindingsforhold er kompliceret af et højt nitratindhold som følge af overfladeaktiviteter. Derudover er der en nedadrettet begrænsning som følge af salt grundvand og naturligt forekommende strontium. Selskabet har som følge deraf et stort behov for aktiv grundvandsbeskyttelse. Det løses via Vandsamarbejde Aalborg, der er et samarbejde mellem Aalborg Vand A/S og 42 private almene vandværker. Kundesammensætning Selskabet har ingen særlig fordelagtig kundesammensætning.

8 SIDE 8 KAPITEL 2 FRONTSELSKABER DRIKKEVAND Øvrige aktiver Selskabet har indberettet alle øvrige aktiver i CAPEX-arket. Renteforhold Der er intet særligt ved selskabets renteomkostninger. Investeringsindsats Selskabets investeringsbudget har i 2014 og 2015 været belastet af opførelsen af to nye vandværker. Budgettet vil fortsat være belastet i 2016, 2017 og 2018 som følge af dette. Selskabet har i perioden renoveret ca. 6,5 km pr. år, med en gennemsnitlig målsætning på 7,5 km pr. år. En målsætning de forventer at fastholde fremadrettet. 2.5 Drikkevandsselskaber som er ekskluderet fra fronten på forhånd Det er på forhånd valgt at ekskludere en række selskaber fra fastsættelsen af fronten. Det er udtryk for en konservativ tilgang til benchmarking, at fjerne selskaber inden fastsættelsen af fronten og kan udelukkende føre til lavere potentialer i DEA-modellen. Forsyningssekretariatet har besluttet, at et selskab skal udføre alle funktioner forbundet med drikkevandsforsyning, for at kunne være med i fastsættelsen af fronten. Det betyder, at et selskab med en helt særlig sammensætning af costdrivere, ikke vil være med i fastsættelsen af fronten. Følgende selskaber vurderer ikke at være repræsentative som frontselskaber, og ekskluderes derfor på forhånd. Kalundborg Overfladevand A/S (særlig costdriversammensætning) Vandfællesskabet Nordvestsjælland (særlig costdriversammensætning) Frederiksberg Vand A/S (selskabet er superefficient) Sjælsø Vand A/S (selskabet er superefficient) 2.6 Drikkevandsselskaber som er ekskluderet fra fronten efterfølgende Screeningen af frontselskaberne viste, at et enkelt frontselskab ikke er repræsentativt. HOFOR Vand København Selskabet har oplyst, at de står over for en større investeringsindsats, hvilket medfører en risiko for, at deres nuværende investeringsniveau er for lavt. Derfor er de vurderet til ikke at være repræsentative og er fjernet fra fronten.

9 SIDE 9 BILAG 5 Kapitel 3 Frontselskaber spildevand I dette kapitel fremgår svarene på de spørgsmål, som frontselskaberne er blevet stillet, som følge af, at de udgør den effektive front for spildevandsselskaberne. Selskaber med væsentlige reduktioner i de faktiske driftsomkostninger eller med afvigelser på costdriver-niveau er på forhånd ekskluderet fra fronten. Derudover er nogle selskaber blevet ekskluderet i forbindelsen med fastsættelsen af fronten og kvalitetssikringen af denne. Disse selskaber fremgår af side AquaDjurs A/S De faktiske driftsomkostninger Selskabets faktiske driftsomkostninger for 2015 er steget med ca. 1 pct. i forhold til Selskabets målsætning er at fastholde omkostningsniveauer fremadrettet. Udlederkrav Selskabet har ingen særlige udlederkrav. Kundesammensætning Selskabet har enkelte industrier, der påvirker driftsomkostningerne. Der kompenseres via særbidrag. Renteforhold Selskabets gæld er finansieret via Kommunekredit og har ingen specielle forhold hertil. Investeringsindsats Selskabet forventer et relativt konstant investeringsniveau frem mod 2030, der ligger under deres tidligere investeringstillæg. 3.2 Lemvig Vand & Spildevand A/S De faktiske driftsomkostninger Selskabets faktiske driftsomkostninger for 2015 er faldet med ca. 4 pct. i forhold til Selskabet forventer, at niveauet fra 2015 er det rette niveau. Udlederkrav Selskabet har skærpede udlederkrav, da de udleder til Limfjorden. De skærpede udlederkrav medfører højere driftsomkostninger. Kundesammensætning Selskabet har en stor vægt af industrikunder fra landbrug og fiskeri. Selskabets største kunde medfører, at de bliver hårdt ramt af trappeordningen. Øvrige aktiver Selskabet er ikke blevet stillet bedre, som følge af Forsyningssekretariatets behandling af selskabets øvrige aktiver. Renteforhold Der er intet særligt ved selskabets renteomkostninger.

10 SIDE 10 KAPITEL 3 FRONTSELSKABER SPILDEVAND Investeringsindsats Der har før 2010 været reinvesteret meget i ledninger, og kommunen er i dag 100 pct. separatkloakeret. 3.3 Hedensted Spildevand A/S De faktiske driftsomkostninger Selskabets faktiske driftsomkostninger for 2015 er faldet med ca. 5 pct. i forhold til Selskabet forventer, at de fremtidige driftsomkostninger vil ligge på det nuværende niveau. Udlederkrav Selskabet har skærpede udlederkrav for to renseanlæg, der udleder til Gudenåen. De skærpede udlederkrav gælder for total fosfor. Kundesammensætning Selskabet har en enkel større virksomhed som kunde, der udleder processpildevand. Virksomheden udleder m 3 pr. år ud af selskabets samlede debiterede vandmængde på 1,8 mio. m 3 pr. år. Øvrige aktiver Selskabet er ikke blevet stillet bedre, som følge af Forsyningssekretariatets behandling af selskabets øvrige aktiver. Renteforhold Der er intet særligt ved selskabets renteomkostninger. Selskabet har en kassekredit og lånefinansierer investeringer via Kommunekredit. Investeringsindsats Selskabet skal ikke reinvestere i en unormal stor grad i forhold til den tidligere indsats. 3.4 TÅRNBYFORSYNING Spildevand De faktiske driftsomkostninger Selskabets faktiske driftsomkostninger for 2015 er faldet med ca. 16 pct. i forhold til Selskabet har investeret i et teknisk vandanlæg, der har nedbragt forbruget af vandværksvand betragteligt. Derudover har selskabet reduceret omkostningerne til afhentning af slam. Udlederkrav Selskabet har ingen særlige udlederkrav til vandmiljøet, men har et skærpet krav til rensning af luft på deres renseanlæg. Kundesammensætning Københavns Lufthavn udgør ca. 13 pct. af det totale forbrug, men deres spildevand har primært karakter af husholdningsspildevand. Øvrige aktiver Selskabet er ikke blevet stillet bedre, som følge af Forsyningssekretariatets behandling af selskabets øvrige aktiver. Renteforhold Selskabet har ingen særlige renteforhold. Investeringsindsats Selskabet skal ikke fremadrettet investere mere, end de tidligere har gjort.

11 SIDE 11 BILAG Spildevandsselskaber som er ekskluderet fra fronten på forhånd Forsyningssekretariatet har besluttet, at et selskab skal udføre alle funktioner forbundet med spildevandsforsyning, for at kunne være med i fastsættelsen af fronten. Det betyder, at et selskab med en helt særlig sammensætning af costdrivere ikke vil være med i fastsættelsen af fronten. Derfor er alle selskaber, som enten kun transporterer eller renser spildevand sorteret fra. Det drejer sig om følgende 36 selskaber: Assens Rensning A/S Assens Spildevand A/S Biofos Lynettefællesskabet A/S Biofos Spildevandscenter Avedøre A/S Faxe Spildevandscenter A/S Faxe Spildevand A/S Herning Rens A/S Herning Vand A/S Hunseby Renseanlæg Kalundborg Renseanlæg A/S Kalundborg Spildevandsanlæg A/S Måløv Rens A/S Ringsted Centralrenseanlæg A/S Thisted Renseanlæg A/S Thisted Spildevand Transport A/S Vejen Rensningsanlæg Vejen Spildevand Vordingborg Rens A/S Vordingborg Spildevand A/S Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S Ringkøbin-Skjern Spildevand A/S Afløb Ballerup A/S Frederiksberg Kloak A/S Gentofte Spildevand A/S

12 SIDE 12 KAPITEL 3 FRONTSELSKABER SPILDEVAND Gladsaxe Spildevand A/S Glostrup Spildevand A/S HOFOR Spildevand Brøndby A/S HOFOR Spildevand Albertslund A/S HOFOR Spildevand Herlev A/S HOFOR Spildevand Hvidovre A/S HOFOR Spildevand København A/S HOFOR Spildevand Rødovre A/S HTK Kloak A/S Ishøj Spildevand A/S FORS Spildevand Lejre A/S Lyngby-Taarbæk Spildevand A/S Derudover er NFS Spildevand A/S ekskluderet fra fronten på forhånd, da selskabet er superefficient. 3.6 Spildevandsselskaber som er ekskluderet fra fronten efterfølgende Screeningen af frontselskaberne viste, at to frontselskaber ikke er repræsentative. Solrød Spildevand A/S Selskabet har oplyst, at de forventer betydeligt højere driftsomkostninger i de følgende år. Ved at have Solrød Spildevand A/S på fronten er der en risiko for, at benchmarket er urealistisk på længere sigt. Aarhus Vand A/S Selskabet har oplyst, at de forventer højere driftsomkostninger fremadrettet. Derudover står selskabet overfor en større investeringsindsats. Ved at have Aarhus Vand A/S på fronten er der en risiko for, at benchmarket er urealistisk på længere sigt.

13 SIDE 13 BILAG 5 Kapitel 4 Fronten i SFA drikkevand I dette kapitel fremgår resultaterne i forbindelse med udarbejdelse af fronten i SFA for drikkevandsselskaberne. SFA har, modsat DEA, ikke nogle frontselskaber, men har derimod en regressionslinje som danner fronten. Alle selskaber, pånær de, som fremstår som outliers eller ikke repræsentative, er med til at danne fronten. 4.1 Drikkevandsselskaber som er ekskluderet fra frontanalysen Følgende selskaber er eksluderet fra fronten, da Forsyningssekretariatet har vurderet, at de har markant anderledes aktiviter end de resterende drikkevandsselskaber. Vandfællesskabet Nordvestsjælland Kalundborg Overfladevand A/S Cooks Distance Cooks Distance benyttes til at identificere outliers i modellen. Med en høj Cooks Distance vil det enkelte selskab have stor indflydelse på fronten og kan derfor forøge usikkerheden i modellen. Forsyningssekretariatet har valgt en grænse på, hvor N er antallet af selskaber i regressionen, og k er antallet af output. Dette er en konservativ grænse i forhold til andre metoder. Følgende selskaber indgår ikke i frontanalysen som følge af en for høj Cooks Distance. Aalborg Vand A/S HOFOR Vand København A/S Gladsaxe Vand A/S 4.2 Nøgletal for SFA-modellen for drikkevand I nedenstående tabel 4.1 og 4.2 fremgår en række nøgletal for SFA-modellen.

14 SIDE 14 KAPITEL 4 FRONTEN I SFA DRIKKEVAND Tabel 4.1 Regression i SFA drikkevand P arameter Standardafvigelse t-værdi p-værdi Skæring -0,4819 0,7598-0,6342 0,528 Net_OPEX -0,8117 1,1638-0,6975 0,488 Net_CAPEX 1,2408 3,9867 0,3112 0,756 Net_OPEX_Ald 0,4982 0,2175 2,2903 0,025 Net_OPEX_Tæt 0,6865 1,1333 0,6058 0,546 Net_CAPEX_Tæt -0,6195 4,0039-0,1547 0,877 Lambda 1,7213 0,861 1,9992 0,049 Kilde: Egne beregninger Tabel 4.2 Standardafvigelser og log likelihood i SFA modellen drikkevand Værdier Standardafvigelse 0, Standardafvigelse for støjen 0, Standardafvigelse for ineffektiviteten 0, Log likelihood 41,36968 Kilde: Egne beregninger

15 SIDE 15 BILAG 5 Kapitel 4 Fronten i SFA spildevand I dette kapitel fremgår resultaterne i forbindelse med udarbejdelse af fronten i SFA for drikkevand. SFA har, modsat DEA, ikke nogle frontselskaber, men har derimod en regressionslinje som danner fronten. Alle selskaber, pånær de, som fremstår som outliers eller ikke repræsentative, er med til at danne fronten. 5.1 Spildevandsselskaber som er ekskluderet fra frontanalysen Som følge af enten kun at have produktionsaktiviteter eller distibutionsaktiviteter er følgende selskaber eksluderet fra frontanalysen: Afløb Ballerup A/S ASSENS RENSNING A/S Assens Spildevand A/S Biofos Lynettefællesskabet A/S Biofos Spildevandscenter Avedøre A/S HOFOR SPILDEVAND BRØNDBY A/S Faxe Spildevand A/S Faxe Spildevandscenter A/S Frederiksberg Kloak A/S Gentofte Spildevand A/S Gladsaxe Spildevand A/S Glostrup Spildevand A/s Herning Rens A/S Herning Vand A/S HOFOR Spildevand Albertslund A/S HOFOR Spildevand Herlev A/S HOFOR Spildevand Hvidovre A/S HOFOR Spildevand København A/S HOFOR Spildevand Rødovre A/S

16 SIDE 16 KAPITEL 4 FRONTEN I SFA SPILDEVAND HTK Kloak A/S Hunseby Renseanlæg Ishøj Spildevand A/S KALUNDBORG RENSEANLÆG A/S KALUNDBORG SPILDEVANDSANLÆG A/S FORS Spildevand Lejre A/S Lyngby-Taarbæk Spildevand A/S Måløv Rens A/S Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S Ringsted Centralrenseanlæg A/S Thisted Renseanlæg A/S Thisted Spildevand Transport A/S Vejen Renseanlæg Vejen Spildevand Vordingborg Rens A/S Vordingborg Spildevand A/S RINGKØBING-SKJERN RENSEANLÆG A/S Cooks Distance Cooks Distance benyttes til at identificere outliers i modellen. Med en høj Cooks Distance vil det enkelte selskab have stor indflydelse på fronten og kan derfor forøge usikkerheden i modellen. Forsyningssekretariatet har valgt en grænse på, hvor N er antallet af selskaber i regressionen, og k er antallet af output. Dette er en konservativ grænse i forhold til andre metoder. Følgende selskaber indgår ikke i frontanalysen som følge af en for høj Cooks Distance: Mølleåværket A/S Morsø Forsyning A/S Svendborg Spildevand A/S Vandcenter Syd A/S Hedensted Spildevand

17 SIDE 17 BILAG Nøgletal for SFA-modellen for spildevand I nedenstående tabel 5.1 og 5.2 fremgår en række nøgletal for SFA-modellen. Tabel 5.1 Regression i SFA spildevand P arameter Standardafvigelse t-værdi p-værdi Skæring -0,9353 0,4319-2,1655 0,0340 Net_OPEX -0,3277 0,2634-1,2440 0,2180 Net_CAPEX -0,2099 0,3208-0,6543 0,5150 Net_CAPEX_Ald 0,9090 0,3081 2,9504 0,0040 Net_OPEX_Tæt 0,6134 0,2330 2,6320 0,0100 Lambda 0,7263 0,3790 1,9162 0,0600 Kilde: Egne beregninger Tabel 5.2 Standardafvigelser og log likelihood i SFA modellen spildevand Værdier Standardafvigelse 0,01051 Standardafvigelse for støjen 0, Standardafvigelse for ineffektiviteten 0, Log likelihood 61,87773 Kilde: Egne beregninger

Bilag 5 Oversigt og gennemgang af frontselskaberne

Bilag 5 Oversigt og gennemgang af frontselskaberne Bilag 5 Oversigt og gennemgang af frontselskaberne Oktober 2016 Bilag 5Bilag 5 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail:

Læs mere

Bilag 3. Fronterne i DEA og SFA. September Version 3

Bilag 3. Fronterne i DEA og SFA. September Version 3 Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA September 2017 Version 3 Bilag 3 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Bilag

Læs mere

Bilag 3. Fronterne i DEA og SFA

Bilag 3. Fronterne i DEA og SFA Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA Juni 2019 Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Bilag 3. Fronterne i DEA og SFA

Bilag 3. Fronterne i DEA og SFA Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA Juli 2019 Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA

Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA August 2018 Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Bilag 6: Oversigt og kort gennemgang af frontselskaber FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2015 VERSION 4

Bilag 6: Oversigt og kort gennemgang af frontselskaber FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2015 VERSION 4 Bilag 6: Oversigt og kort gennemgang af frontselskaber FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2015 VERSION 4 Indholdsfortegnelse Indledning Frontselskaber Drikkevand Horsens Drikkevand A/S 2 Gentofte Vand A/S

Læs mere

Bilag 17: Effektiviseringspotentialer og effektiviseringskrav for spildevandsselskaberne

Bilag 17: Effektiviseringspotentialer og effektiviseringskrav for spildevandsselskaberne Bilag 17: Effektiviseringspotentialer og effektiviseringskrav for spildevandsselskaberne Bilaget indeholder en oversigt over FADO,, effektiviseringspotentialer og effektiviseringskrav for spildevandsselskaberne

Læs mere

Bilag 9: Effektiviseringspotentialer og effektiviseringskrav for spildevandsselskaberne

Bilag 9: Effektiviseringspotentialer og effektiviseringskrav for spildevandsselskaberne Bilag 9: Effektiviseringspotentialer og effektiviseringskrav for spildevandsselskaberne Bilaget indeholder en oversigt over FADO,, effektiviseringspotentialer og effektiviseringskrav for spildevandsselskaberne

Læs mere

VAND I TAL DANVA STATISTIK & BENCHMARKING

VAND I TAL DANVA STATISTIK & BENCHMARKING VAND I TAL 2018 DANVA STATISTIK & BENCHMARKING SPILDEVANDSSELSKABER, SOM DELTOG I STATISTIK OG BENCHMARKING 2018 (DATA FOR 2017) STAMDATA Indbyggere i forsyningsområdet Kloakledninger (spildevand regnvand)

Læs mere

Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l

Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l Oktober 2016 Bilag 2Bilag 2 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail:

Læs mere

Bilag 1. Costdriversammensætning. November 2016 VERSION 3

Bilag 1. Costdriversammensætning. November 2016 VERSION 3 Bilag 1 Costdriversammensætning November 2016 VERSION 3 Bilag 1 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Online

Læs mere

Bilag 6: Oversigt og kort gennemgang af frontselskaber FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 2

Bilag 6: Oversigt og kort gennemgang af frontselskaber FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 2 Bilag 6: Oversigt og kort gennemgang af frontselskaber FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 2 Indholdsfortegnelse Indledning Frontselskaber Drikkevand Lemvig Vand og Spildevand A/S 2 Ringkjøbing-Skjern

Læs mere

VAND I TAL DANVA STATISTIK & BENCHMARKING

VAND I TAL DANVA STATISTIK & BENCHMARKING VAND I TAL 2017 DANVA STATISTIK & BENCHMARKING SPILDEVANDSSELSKABER, SOM DELTOG I STATISTIK OG BENCHMARKING 2017 (DATA FOR 2016) STAMDATA Indbyggere i forsyningsområdet Kloakledninger (spildevand regnvand)

Læs mere

VAND I TAL DANVA STATISTIK & BENCHMARKING

VAND I TAL DANVA STATISTIK & BENCHMARKING VAND I TAL 2017 DANVA STATISTIK & BENCHMARKING DRIKKEVANDSSELSKABER, SOM DELTOG I STATISTIK OG BENCHMARKING 2017 (DATA FOR 2016) STAMDATA Indbyggere i forsyningsområdet Samlet solgt Boringer (vandindvinding)

Læs mere

VAND I TAL DANVA STATISTIK & BENCHMARKING

VAND I TAL DANVA STATISTIK & BENCHMARKING VAND I TAL 2018 DANVA STATISTIK & BENCHMARKING DRIKKEVANDSSELSKABER, SOM DELTOG I STATISTIK OG BENCHMARKING 2018 (DATA FOR 2017) STAMDATA Indbyggere i forsyningsområdet Samlet solgt Boringer (vandindvinding)

Læs mere

Bilag 6: Oversigt og kort gennemgang af frontselskaber drikkevand og spildevand 2014

Bilag 6: Oversigt og kort gennemgang af frontselskaber drikkevand og spildevand 2014 Bilag 6: Oversigt og kort gennemgang af frontselskaber drikkevand og spildevand 2014 FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2013 Indholdsfortegnelse Frontselskaber Drikkevand Lemvig Vand 1 Egedal Vand 1 Horsens

Læs mere

Bilag 2. Beregning af de korrigerede netvolumenma l. September Version 2

Bilag 2. Beregning af de korrigerede netvolumenma l. September Version 2 Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l September 2017 Version 2 Bilag 2 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail:

Læs mere

Bilag 1 Costdriversammensætning

Bilag 1 Costdriversammensætning Bilag 1 Costdriversammensætning August 2017 Bilag 1 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Bilag 1 er udarbejdet

Læs mere

Bilag 4. Costdriversammensætning

Bilag 4. Costdriversammensætning Bilag 4 Costdriversammensætning Juli 2019 Bilag 44 - Costdriversammensætning Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Bilag 1 Costdriversammensætning

Bilag 1 Costdriversammensætning Bilag 1 Costdriversammensætning August 2018 Bilag 1 - Costdriversammensætning Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l

Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l August 2018 Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenmål Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby

Læs mere

Høringsnotat til benchmarkingen for 2017

Høringsnotat til benchmarkingen for 2017 Dato: 11. november 2016 Sagsbehandler: /ch Høringsnotat til benchmarkingen for 2017 Forsyningssekretariatet sendte resultaterne og dokumentationen for den totaløkonomiske benchmarking for 2017 i høring

Læs mere

Visiterede hjemmestimer om året pr. ældre %-ændring årige 17,4 10,3-41% 80+ årige 85,8 57,6-33%

Visiterede hjemmestimer om året pr. ældre %-ændring årige 17,4 10,3-41% 80+ årige 85,8 57,6-33% 21. februar 2019 AG Side 1 af 6 Udvikling i hjemmehjælp på kommuneniveau På landsplan er hjemmehjælpen til 67+årige blevet reduceret med ca. 6,5 mio. timer 1 i perioden 2008-2017, svarende til et fald

Læs mere

Bilag 6 R-Koder til brug for benchmarking af drikkevandselskaber

Bilag 6 R-Koder til brug for benchmarking af drikkevandselskaber Bilag 6 R-Koder til brug for benchmarking af drikkevandselskaber August 2018 Bilag 6 R-Koder til brug for benchmarking af drikkevandsselskaber Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Unge uden uddannelse eller beskæftigelse

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Unge uden uddannelse eller beskæftigelse Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Unge uden uddannelse eller beskæftigelse Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om

Læs mere

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden 2013-2016 Dato 6-10-2017 1. Indledning I dette notat vises i oversigtsform udviklingen i kommunerne i perioden

Læs mere

Privatskoleudvikling på kommuneniveau

Privatskoleudvikling på kommuneniveau Privatskoleudvikling på kommuneniveau Indhold 1) Stigning/fald i andel privatskolebørn i perioden 2003-2013 2) Andel privatskoleelever 2003-2013 3) Fremskrivning, ud fra de sidste 10 års udvikling, til

Læs mere

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. med 6-9 måneders anciennitet. samtaler eller mere. Alle personer Gens. antal samtaler.

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. med 6-9 måneders anciennitet. samtaler eller mere. Alle personer Gens. antal samtaler. Andel med 5 eller Andel med 4 eller Andel med 3 eller Andel med 3 eller Andel med 3 eller Andel med 6 eller 6-9 måneders måneders Hele landet 14.257 51 % 5,5 3.243 61 % 2,9 2.045 60 % 3,0 2.802 60 % 3,0

Læs mere

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune Sådan kommer din bolig til at se ud Det betyder regeringens bolig-udspil fordelt på kommune Kilde: Skatteministeriet Ejendomsværdi Albertslund Billigere hus 1800000 28400 30400 31200 30400 800 0 19900

Læs mere

Forventede udgifter til service og anlæg i 2015

Forventede udgifter til service og anlæg i 2015 Forventede udgifter til og anlæg i 2015 LCP og PL-rul) (1. indberetning) (2. indberetning) til i 2015 anlæg til anlæg i 2015 (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr.

Læs mere

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Bilag 1. Kommunefordelinger Tabel 1 Faglig trivsel, fordeling af trivselsscore, pct., opdelt på kommuner, 2017 1,0-2,0 2,01-3,0 3,01-4,0 4,01-5,0 Antal svar Aabenraa

Læs mere

Jan Aug Dec Mar Okt Nov Apr Sep Feb 2017

Jan Aug Dec Mar Okt Nov Apr Sep Feb 2017 Jul 2015 Aug 2015 Sep 2015 Okt 2015 Nov 2015 Dec 2015 Jan 2016 Feb 2016 Mar 2016 Apr 2016 Maj 2016 Jun 2016 Jul 2016 Aug 2016 Sep 2016 Okt 2016 Nov 2016 Dec 2016 Jan 2017 Feb 2017 Mar 2017 Apr 2017 Maj

Læs mere

Vejledning om fusioner, overtagelser. spaltninger i de økonomiske rammer

Vejledning om fusioner, overtagelser. spaltninger i de økonomiske rammer Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i de økonomiske rammer April 2018 Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i de økonomiske rammer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl

Læs mere

Forsyningssekretariatet har i alt modtaget 6 høringssvar.

Forsyningssekretariatet har i alt modtaget 6 høringssvar. NOTAT Dato: 15. januar 2018 Forsyningssekretariatet Høringsnotat til OPEX-netvolumenmål for drikkevandsselskaberne Teknisk beregning af omkostningsækvivalenter til brug for OPEXdel af benchmarkingmodellen

Læs mere

Jan Maj Apr Dec Sep Nov Okt Mar Feb 2017

Jan Maj Apr Dec Sep Nov Okt Mar Feb 2017 Nøgletal for Joblog Af nedenstående figur 1 og tabel 1 fremgår dækningsgraden for Joblog blandt dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere og åbenlyst uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere.

Læs mere

Notat. Kommunalvalg. Valgdeltagelse, antal kandidater og kønsfordelingen i kommunalbestyrelsen i kommunerne. Bo Panduro

Notat. Kommunalvalg. Valgdeltagelse, antal kandidater og kønsfordelingen i kommunalbestyrelsen i kommunerne. Bo Panduro Notat Kommunalvalg Valgdeltagelse, antal kandidater og kønsfordelingen i kommunalbestyrelsen i kommunerne Bo Panduro Kommunalvalg - Valgdeltagelse, antal kandidater og kønsfordelingen i kommunalbestyrelsen

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 495 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 495 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 495 Offentligt 29. juni 2016 J.nr. 16-0709899 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 495 af 6. juni 2016 (alm.

Læs mere

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage Kommune nr. Kommune navn Vuggestue 2011 på 101 København 237,5 3,5 234,0 253 19,0 147 Frederiksberg 246,0 0,0 246,0 253 7,0 151 Ballerup 0,0 0,0 0,0 253-153 Brøndby 0,0 0,0 0,0 253-155 Dragør 243,0 0,0

Læs mere

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2015 VERSION 2 Indholdsfortegnelse Indledning Prisudvikling 2.1 Prisudviklingen fra prisloft

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen kan ske til kontaktpersonen

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT Flere elever går i store klasser November 2016 I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

Bilag 2: Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet.

Bilag 2: Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet. Bilag 2: Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet. FORSYNINGSSEKRETARIATET JUNI 2012 INDLEDNING... 3 FØLSOMHEDSANALYSE... 3

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Overgange til ungdomsuddannelse

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Overgange til ungdomsuddannelse Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Overgange til ungdomsuddannelse Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationenkan

Læs mere

Passivandel kontanthjælp

Passivandel kontanthjælp Kontanthjælp Passivandel kontanthjælp Jul 2018 Randers 208 13,6 Skanderborg 28 14,4 Silkeborg 120 14,9 Egedal 32 17,9 Favrskov 35 18,2 Holbæk 209 19,3 Hjørring 123 21,3 Aabenraa 149 22,4 Greve 58 22,6

Læs mere

Lukkedage i daginstitutioner 2017

Lukkedage i daginstitutioner 2017 Kort fortalt 27-09-2017 Lukkedage i daginstitutioner 2017 Opgørelsen af forventede lukkedage i daginstitutioner 2017 er en afdækning af, i hvor stort omfang børn og forældre ikke kan benytte barnets almindelige

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Sygefravær blandt ansatte i kommunerne

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Sygefravær blandt ansatte i kommunerne Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Sygefravær blandt ansatte i kommunerne Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 125 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Ministeren Dato 14. januar 2019

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Fravær fra danskundervisning

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Fravær fra danskundervisning Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Fravær fra danskundervisning Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen

Læs mere

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 05-07-2018 Af Henrik Christoffersen (33456035) Bemærk: Den oprindelige CEPOS analyse, der blev offentliggjort 11. juni 2018,

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt 10. januar 2017 J.nr. 16-1844169 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 135 af 13. december 2016

Læs mere

Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med

Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med Notat Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med 8-05-2017 J. Nr. Click here to enter text. VOA / APK KOMMUNEFORDELINGER Kommuneopdelte opgørelser af andel langvarige

Læs mere

PLO Analyse 2/3 af landets læger har nu lukket for flere patienter

PLO Analyse 2/3 af landets læger har nu lukket for flere patienter PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 11. september 2017 PLO Analyse 2/3 af landets læger har nu lukket for flere patienter Hovedbudskaber: Det meste af Nordjylland, det sydlige Sjælland og Lolland-Falster,

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 69 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 69 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 69 Offentligt Folketingets Finansudvalg Sagsnr. 2015-8636 Doknr. 307860 Dato 28-01-2016 Folketingets Finansudvalg har d. 10.11.2015 stillet

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01)

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01) Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01) 27. februar 2014 J.nr. 14-0341223 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234af 31. januar 2014

Læs mere

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder KL s servicemålsstatistik for bygge og miljøgodkendelser af virksomheder 1. juli 2016 30. juni 2017 KL og regeringen har indgået en aftale om fælles servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Læs mere

Kommunernes placering på ranglisten for sygedagpengeområdet, 1. halvår halvår 2018

Kommunernes placering på ranglisten for sygedagpengeområdet, 1. halvår halvår 2018 Kommunernes placering på ranglisten for sygedagpengeområdet, 1. halvår 2018-2. halvår 2018 Kommune Placering Faktisk ydelsesomfang Forventet ydelsesomfang Forskel Ændring i kommunale besparelser Fuldtidspersoner

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2009-10 L 221 Svar på Spørgsmål 25 Offentligt J.nr. 2010-311-0047 Dato: 9. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget L 221 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 306 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 306 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 306 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Økonomi- og Koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse blandt unge med psykisk sygdom

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse blandt unge med psykisk sygdom Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse blandt unge med psykisk sygdom Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed:

Læs mere

2017, procentpoint Antal personer. samtaler. samtaler procentpoint

2017, procentpoint Antal personer. samtaler. samtaler procentpoint Bilag 1 - December 2018: Tabel over antal personer, andel med x antal, gens. antal og udvikling siden nov 2017, samt vægtet gennemsnit Kommune personer Dagpengemodtagere, 6-9 mdr. Jobparate kontanthjælpsmodtagere,

Læs mere

Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE TIL ALLE

Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE TIL ALLE NOTAT 18. juni 2007 Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE TIL ALLE Formålet med NY CHANCE TIL ALLE er at hjælpe personer, der har modtaget passiv offentlig forsørgelse i lang tid, ind

Læs mere

Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse

Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse Af Lasse Vej Toft, lvt@kl.dk Dato: Vælg datoælg dat Side 1 af 9 Formålet med dette analysenotat er at give et overblik over udviklingen i boligarealet per

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Oktober 2018

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Oktober 2018 Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Oktober 2018 Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen kan ske til kontaktpersonen

Læs mere

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Indholdsfortegnelse Indledning Prisudvikling 2.1 Prisudviklingen fra 2014 til

Læs mere

Tabel 1: Andel af nystartede elever i grundskolen, der er startet senere end indtræden af undervisningspligten, skoleår 2008/2009 og 2009/2010

Tabel 1: Andel af nystartede elever i grundskolen, der er startet senere end indtræden af undervisningspligten, skoleår 2008/2009 og 2009/2010 Undervisningsudvalget 2017-18 UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 361 Offentligt Departementet Afdelingen for Analyse, Grundskole og Internationale Forhold MIN: UNU alm. del - spm. 361 Frederiksholms

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 227 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 227 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 227 Offentligt 4. marts 2016 J.nr. 16-0151018 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 227 5. februar 2016 (alm.

Læs mere

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder KL s servicemålsstatistik for bygge og miljøgodkendelser af virksomheder 1. juli 2017 31. KL og regeringen har indgået en aftale om fælles servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling i december

Læs mere

Deskriptiv analyse: Udviklingen i antal overførselsmodtagere og ledige det seneste år fordelt på kommuner

Deskriptiv analyse: Udviklingen i antal overførselsmodtagere og ledige det seneste år fordelt på kommuner Analyseenheden Deskriptiv analyse: Udviklingen i antal overførselsmodtagere og ledige det seneste år fordelt på kommuner April 2019 Lønmodtagerbeskæftigelsen har aldrig været højere i Danmark, end den

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre 2012

Hjemmehjælp til ældre 2012 Ældre Sagen august 2013 Hjemmehjælp til ældre 2012 Færre hjemmehjælpsmodtagere og færre minutter pr. modtager I 2012 var der godt 130.000 over 65 år, der var visiteret til at modtage hjemmehjælp, mens

Læs mere

Albertslund Kommune. Rens Holding A/S LYN. Renseservice SCA. HOFOR Spildevand Holding A/S. HOFOR Vand Holding A/S. Albertslund Kommune

Albertslund Kommune. Rens Holding A/S LYN. Renseservice SCA. HOFOR Spildevand Holding A/S. HOFOR Vand Holding A/S. Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune 3,19% * (ca. 3,36%) HOFOR Vand HOFOR Spildevand eller Indirekte ejerskab 8 vandselskaber, Vand Albertslund A/S 6 spildevandsselskaber, Spildevand Albertslund A/S

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 5 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 5 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2016-17 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 5 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Økonomi- og Koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Kommunernes placering på ranglisten for kontanthjælpsområdet, 1. halvår halvår 2018

Kommunernes placering på ranglisten for kontanthjælpsområdet, 1. halvår halvår 2018 Kommunernes placering på ranglisten for kontanthjælpsområdet, 1. halvår 2018-2. halvår 2018 Kommune Placering Faktisk ydelsesomfang Forventet ydelsesomfang Forskel Ændring i kommunale besparelser Fuldtidspersoner

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt 13. november 2017 J.nr. 2017-7140 Til Folketinget Finansudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 33 af 18. oktober 2017 (alm.

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk November 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk November 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 43.807 91.616 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 48.516 48.087 107.487 138.294 137.179

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk December 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk December 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 107.487 30.807 138.294 33.777 172.071 38.463 210.534 46.034 256.568 40.037 296.605 40.271 336.876 42.827 379.703 40.985 420.688 38.372 459.060 47.809 43.807 91.616 45.563

Læs mere

Totaløkonomisk benchmarking for drikkevandsselskaber. Model for beregning af individuelle effektiviseringskrav i de økonomiske rammer for

Totaløkonomisk benchmarking for drikkevandsselskaber. Model for beregning af individuelle effektiviseringskrav i de økonomiske rammer for Totaløkonomisk benchmarking for drikkevandsselskaber Model for beregning af individuelle effektiviseringskrav i de økonomiske rammer for 2019-2020 August 2018 Totaløkonomisk benchmarking for drikkevandsselskaber

Læs mere

Uddannelsesparathed hos eleverne i 8. klasse, 2017

Uddannelsesparathed hos eleverne i 8. klasse, 2017 Uddannelsesparathed hos eleverne i 8. klasse, 2017 Resumé Fordelingen af uddannelsesparate versus ikke-uddannelsesparate elever er i 2017 meget lig de foregående to år. Samlet set er 28 procent af de elever,

Læs mere

Miljø- og Servicemål i prisloftet 2015

Miljø- og Servicemål i prisloftet 2015 Miljø- og Servicemål i prisloftet 2015 Drikkevand Miljømål/servicemål Godkendt Andelsselskabet Ejby Vandværk DDS/kvalitetssikringssystem 1 Andelsselskabet Haarlev Vandværk Vandanalyser 1 Andelsselskabet

Læs mere

Økonomisk analyse 26. februar 2019

Økonomisk analyse 26. februar 2019 Økonomisk analyse 26. februar 2019 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Fødevareklyngen understøtter beskæftigelsen for de ufaglærte og faglærte

Læs mere

Høringsnotat til Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking

Høringsnotat til Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking NOTAT Dato: 20. februar 2019 Forsyningssekretariatet Høringsnotat til Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking (spildevand) Forsyningssekretariatet sendte Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking

Læs mere

Bilag 6. Leje af bygninger som særligt forhold

Bilag 6. Leje af bygninger som særligt forhold Bilag 6 Leje af bygninger som særligt forhold Oktober 2016 Bilag 6Bilag 6 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Fremtiden for en fælles EFFEKTIV. vandsektor

Fremtiden for en fælles EFFEKTIV. vandsektor Fremtiden for en fælles EFFEKTIV vandsektor Tendenser i kommunale beslutningsprocesser Konsekvenser/eksempler 1 Kommuner bruger aktivt deres (egne) forsyningsselskaber til at indfri egne (klima)mål i stedet

Læs mere

Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten

Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten Et særligt kendetegn ved Danmarks geografi er, at vi har en af verdens længste kystlinjer set i forhold til landets størrelse. Den lange danske kystlinje

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk August 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk August 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 43.807 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 107.487 91.616 138.294 137.179 172.071 178.443

Læs mere

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018?

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Indhold Figur 1.0 - Opvarmning af danske boliger med varmepumpe 3 Figur 2.0 - Interesse for grøn energi 6 Figur 3.0 - Grønt Flag Grøn Skole 7 Figur 4.0 -

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 217 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 217 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 217 Offentligt Klik og v ælg dato J.nr. 2017-844 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 217 af 8. februar 2017

Læs mere

Årets benchmarkingmodel var i høring i perioden 19. juni-3. juli 2019.

Årets benchmarkingmodel var i høring i perioden 19. juni-3. juli 2019. NOTAT Dato: 29. juli 2019 Sag: 19/00922-23 Høringsnotat til Benchmarking af spildevandsselskaber metode til beregning af de individuelle effektiviseringskrav i de økonomiske rammer for 2020-2021 Årets

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Juli 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Juli 2013 jan-12 mar- 12 mar- 13 37.383 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 47.809 43.807 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 107.487 91.616 138.294 137.179

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk September 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk September 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 43.807 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 107.487 91.616 138.294 137.179 172.071 178.443

Læs mere

Ærø Kommune. Lolland Kommune. Slagelse Kommune. Stevns Kommune. Halsnæs Kommune. Gribskov Kommune. Fanø Kommune. Assens Kommune.

Ærø Kommune. Lolland Kommune. Slagelse Kommune. Stevns Kommune. Halsnæs Kommune. Gribskov Kommune. Fanø Kommune. Assens Kommune. BILAG 8c År 2014 Drikkevand Spildevand I alt Ærø Kommune 3.003 6.753 9756 Lolland Kommune 3.268 5.484 8752 Slagelse Kommune 2.442 5.176 7617 Stevns Kommune 1.845 5.772 7617 Halsnæs Kommune 2.679 4.902

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 245 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 245 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 245 Offentligt MINISTEREN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget Folketinget Dato J. nr. 30. januar 2017 2017-61 Frederiksholms

Læs mere

Bilag til Profilmodel 2012 på kommuneniveau

Bilag til Profilmodel 2012 på kommuneniveau Bilag til Profilmodel 2012 på kommuneniveau Dette bilag indeholder to tabeller. Tabel 1 viser andelen af ungdomsårgang 2012, der forventes at opnå en ungdoms, mindst en, en videregående og en lang videregående

Læs mere

ANALYSENOTAT Kommunerne ude af trit behov for måltal for konkurrenceudsættelse

ANALYSENOTAT Kommunerne ude af trit behov for måltal for konkurrenceudsættelse ANALYSENOTAT Kommunerne ude af trit behov for måltal for konkurrenceudsættelse AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG ANALYSEMEDARBEJDER RASMUS SAND Stigning i konkurrenceudsættelsen, men store forskelle på

Læs mere

Covernotat til redegørelse for Københavns Kommunes likviditet

Covernotat til redegørelse for Københavns Kommunes likviditet KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen NOTAT Til ØU Covernotat til redegørelse for Københavns Kommunes likviditet Folketingets Kommunaludvalg har den 10. september 2013 stillet følgende spørgsmål til

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt 17. december 2014 J.nr. 14-4997490 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 174 af 18. november 2014

Læs mere

Organisatoriske enheder i den almene boligsektor

Organisatoriske enheder i den almene boligsektor TEMASTATISTIK 2018:6 Organisatoriske enheder i den almene boligsektor 2008-2018 Den almene boligsektor er blevet koncentreret på færre, men større enheder i de seneste 10 år. Fusioner mellem boligorganisationer

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre

Hjemmehjælp til ældre ÆLDRE I TAL 2018 Hjemmehjælp til ældre - 2017 Ældre Sagen Oktober 2018 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik,

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Gladsaxe Vand A/S Att.: Morten Serup Ørnegårdsvej 17 2820 Gentofte Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00102 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

19. september Sagsbehandler Sune Clausen. Sammenhæng mellem befolkning og anlægsudgifter

19. september Sagsbehandler Sune Clausen. Sammenhæng mellem befolkning og anlægsudgifter KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Direktionssekretariatet NOTAT 19. september 2017 Sammenhæng mellem befolkning og anlægsudgifter Sagsbehandler Sune Clausen I alle danske kommuner må der forventes

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre

Hjemmehjælp til ældre ÆLDRE I TAL 2017 Hjemmehjælp til ældre - 2016 Ældre Sagen Juli 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere