Produktivitet og kvalitet i den offentlige sektor

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Produktivitet og kvalitet i den offentlige sektor"

Transkript

1 Produktivitet og kvalitet i den offentlige sektor

2

3 TemaPubl 200: Produktivitet og kvalitet i den offentlige sektor Nura Nursen Deveci

4 Produktivitet og kvalitet i den offentlige sektor TemaPubl 200: Udgivet af Danmarks Statistik som e-publikation Januar 200 ISBN Pdf-version: Kan hentes gratis på Adresse Danmarks Statistik Sejrøgade 200 København Ø Tlf e-post: dst@dst.dk Forfatter Nura Nursen Deveci Fuldmægtig i kontoret for Nationalregnskab cand.oecon. fra Aarhus Universitet Danmarks Statistik 200 Du er velkommen til at citere fra denne publikation. Angiv dog kilde i overensstemmelse med god skik. Det er tilladt at kopiere publikationen til privat brug. Enhver anden form for hel eller delvis gengivelse eller mangfoldiggørelse af denne publikation er forbudt uden skriftligt samtykke fra Danmarks Statistik. Kontakt os gerne, hvis du er i tvivl. Når en institution har indgået en kopieringsaftale med COPY-DAN, har den ret til inden for aftalens rammer at kopiere fra publikationen.

5 Forord Valg af metode kan have afgørende betydning for resultaterne. Mængden af de ikkemarkedsmæssige tjenesteydelser i det danske nationalregnskab måles ved omkostninger, der anvendes til at producere disse tjenester. Internationalt såvel som nationalt, anses denne input-metode ikke for at være den optimale metode, da den ikke afspejler hele den reale værdi af væksten i mængde og produktivitet samt kvalitetsændringer i disse tjenester. I betragtning af svaghederne ved input-metoden, vedtog Europa-Kommissionen i december 2002 en forordning, der ændrede de internationale retningslinjer til beregning af nationalregnskabet i faste priser, dvs. korrigeret for prisændringer. De nye retningslinjer medfører betydelige ændringer af metoden, der anvendes til beregning af produktionsværdien for de individuelle tjenesteydelser i den offentlige sektor. Den nye metode, som Kommissionen foreslår, er baseret på en opgørelse af de faktiske mængder, der produceres. Denne publikation, Produktivitet og kvalitet i den offentlige sektor dækker hovedparten af de ikke-markedsmæssige individuelle tjenesteydelser der produceres af det offentlige og er grundlag for overholdelse af kommissionens beslutning, samt viser konsekvensberegningerne af den nye output-baserede metode i det danske nationalregnskab. Denne publikation er den anden af en række planlagte publikationer, der viser resultaterne af udviklingen af den output-baserede metode for den offentlige sektor. Publikationen er oprindeligt udgivet på engelsk i oktober 2009 og foreligger nu i dansk oversættelse. Arbejdet er udført af Danmarks Statistik i samarbejde med Finansministeriet. Publikationen er udarbejdet af Danmarks Statistik i kontoret for nationalregnskab ved fuldmægtig Nura Nursen Deveci. Specialkonsulenterne Henrik Sejerbo Sørensen og Kamilla Heurlén har bistået med rådgivning, og studerende Jon Folberg Pedersen har bidraget med dataindsamling. Danmarks Statistik, Januar 200 Jan Plovsing / Timmi Rølle Graversen

6 4 Indholdsfortegnelse Sammenfatning Oversigt Input- og outputbaserede mål for ikke-markedsmæssig produktion i nationalregnskabet. 5 Samlede effekter af outputmetoden Indledning Metoder i almindelighed og diskussion af spørgsmålet om kvalitet Produktivitet Individuelle ikke-markedsmæssige tjenesteydelser i nationalregnskabet Offentlig produktion Nationalregnskabets produkter Output baseret fastprisberegning Generelt om metoder til fastprisberegning Teoretisk output-baseret fastprisberegning Output baseret nationalregnskabsberegning Sundhedstjenester Ikke-markedsmæssig produktion af sundhedstjenester i nationalregnskabet Output-baseret prisindeks for sundhedstjenester Kvaliteten af sundhedstjenester Social sikring Ikke-markedsmæssig produktion af den sociale beskyttelse i nationalregnskaber Output-baserede prisindeks for social beskyttelse Uddannelse Ikke-markedsmæssig produktion af uddannelse i nationalregnskabet Output-baserede vækstrate for uddannelse Kvalitet af uddannelse Nationalregnskabet og output-baserede prisindeks Sundhed Social beskyttelse Uddannelse Den ikke-markedsmæssige økonomi i alt Økonomien i alt Konkluderende bemærkninger Referencer Appendix

7 5 Sammenfatning Oversigt Baggrund Et af de væsentligste formål med nationalregnskabet er at beskrive den mængdemæssige vækst i samtlige af økonomiens sektorer. I Danmark udgør den offentlige sektors forbrug 26 pct. af den samlede økonomi, hvilket understreger vigtigheden af, at det er opgjort korrekt, således at det gengiver den reale mængdemæssige vækst. I Danmark er opgørelsen af offentligt producerede ikke-markedsmæssige tjenester ikke baseret på de faktisk producerede tjenester, men på de omkostninger, der er brugt på at producere ydelserne, hvorfor opgørelsen ikke gengiver de offentlige tjenesters faktiske markedsværdi. En direkte konsekvens af denne input-baserede metode er, at produktivitetsændringer ikke fremgår i fuldt omfang, da produktionen antages at følge udviklingen i omkostningerne. Derfor er det nødvendigt at finde mere præcise mål for den mængdemæssige vækst i de offentlige tjenester i nationalregnskabet i overensstemmelse med forordningen vedtaget af Europa Kommissionen i december I forordningen er fastlagt nye internationale retningslinjer for opgørelsen af nationalregnskabet i faste priser, dvs. korrigeret for prisudvikling. Output-baseret metode Den output-baserede metode medfører en radikal ændring af, hvordan beregningen (i faste priser) af offentligt producerede ikke-markedsmæssige tjenester skal foretages i fremtiden. Den nuværende inputbaserede metode er baseret på antagelsen om tæt sammenhæng mellem omkostninger og produktion (således at summen af omkostningerne i faste priser svarer til produktionsværdien), mens den outputbaserede metode beregner produktionsværdien i faste priser ud fra antallet af en række repræsentative ydelser inden for forskellige områder, som efterfølgende sammenvejes ved hjælp af de enkelte ydelsers enhedsomkostninger. Resultaterne i denne publikation viser i hvilket omfang, de nye retningslinjer for opgørelsen af den offentlige forbrugsudgift i faste priser påvirker nationalregnskabstallene. Publikationen fokuserer på konsekvenserne for nøgletal som produktionsværdi, bruttonationalprodukt (BNP) og arbejdsproduktivitet, ligesom den beskriver metoderne for fastsættelse af indikatorerne for kvaliteten i sundheds- og undervisningstjenester. Input- og outputbaserede mål for ikke-markedsmæssig produktion i nationalregnskabet Mængden af sundhedstjenester, social sikring og uddannelsestjenester er opgjort efter EU s retningslinjer. Resultaterne viser, at ændringer i nationalregnskabets beregningsmetoder vil medføre væsentlige revisioner i de danske nationalregnskabstal. I denne publikation er tallene fra 2000 til 2006 genberegnet. Effekter på prisindeks Figur A viser at de outputbaserede priser for de samlede ikke-markedsmæssige tjenester steg mindre end de inputbaserede priser, hvilket antyder, at den reale vækst i den ikke-markedsmæssige del af økonomien er blevet undervurderet.

8 6 Figur A Prisindeks for den ikke-markedsmæssige del af økonomien 20 Index 2000 = 00 Input-based 5 0 Output-based Anm: Nationalregnskabet for 2006 er ikke endeligt. Effekter på produktionsværdien Figur B Anvendes den output-baserede metode, vil den samlede produktionsværdi hvert år stige med mellem 2 og 8 mia. kr. Sundhedstjenesterne bidrager positivt til forskellen over hele perioden ved anvendelse af den nye metode (figur B). Social sikring bidrager negativ i alle perioder, hvilket antyder, at væksten i produktionsværdien af social sikring er overvurderet i det nuværende nationalregnskab (input-baserede metode). Den output-baserede metode har generelt en positiv effekt på uddannelsestjenesternes produktionsværdi, hvor den bidrager positivt i fire ud af seks perioder. Forskelle i produktionsværdier, fordelt efter tjenestetype. Kædede værdier, 2000-priser Mia. kr. Sundhed Uddannelse Social sikring NB: National accounts figures for 2006 are not final.

9 7 Samlede effekter af outputmetoden Ændringer i BNP Figur C Den alternative, outputbaserede beregning i faste priser ændrer økonomiens vækstrater, dvs. væksten i BNP. For 2004 (hvor forskellen er størst), vil den mængdemæssige vækst blive ændret til 2,7 pct., mens den officielle, offentliggjorte vækst var 2,3 pct. For 200 og 2006 er forskellen 0,3 pct. point, mens der ses en mindre forskel i BNPvæksten på 0, pct. point i hhv og BNP-vækst afhængig af beregningsmetode 4,0 3,5 Pct. Input-baseret BNP Output-baseret BNP 3,0 2,5 2,0,5,0 0,5 0, NB: Nationalregnskabet for 2006 er ikke endeligt. Produktiviteten stiger Figur D Anvendes de alternative produktionsværdier til produktivitetsberegninger, bliver en tilsvarende effekt observeret. Produktiviteten er her målt som output pr præsteret arbejdstime for den samlede økonomi. Hvis produktivitetstal, der er offentliggjort af Danmarks Statistik, bliver sammenlignet med output-baserede beregninger, stiger produktiviteten generelt mere, når de alternative output-baserede tal anvendes. De mest synlige forskelle observeres i 2004, hvor den output-baserede metode giver en produktivitetsstigning, der er 0,5 pct. højere end de officielle beregninger. For perioden som helhed, er stigningen i arbejdsproduktiviteten på 0,8 pct. årligt, mens de alternative beregninger viser en gennemsnitlig årlig stigning på pct. Disse beregninger viser, at den gennemsnitlige produktivitetsvækst for perioden vil være 0,2 pct. højere, når de alternative output-baserede beregninger anvendes. Output per arbejdstime fordelt efter beregningsmetode Pct. 3,0 2,5 2,0,5,0 0,5 0,0-0,5 Input-baseret arbejdsproduktivitet Output-baseret arbejdsproduktivitet -, NB: Nationalregnskabet for 2006 er ikke endeligt.

10 8 Ingen signifikante kvalitets effekter Nøgletal påvirkes Kvalitetskorrektion af sundhedstjenester og uddannelse har en positiv, men insignifikant effekt på mængdevæksten, i forhold til den output-baserede metode, uden kvalitetskorrektion. Det var meget vanskeligt at definere og opstille de relevante kvalitetsindikatorer, og derfor var det kun muligt at opstille dem for få områder. Da kun en lille del af den ikke-markedsmæssige produktion er kvalitetskorrigeret, er virkningerne ikke fuldt afspejlet. Resultaterne viser, at hvis disse beregninger, som er baseret på de nye europæiske retningslinjer, bliver implementeret, vil det medføre væsentlige ændringer i flere af de centrale nøgletal i nationalregnskabet.

11 9. Indledning Ny metode i Nationalregnskabet Baggrund Kommissionens beslutning I december 2002 vedtog Europa-kommissionen at ændre de internationale retningslinjer for beregning af nationalregnskabet i faste priser, dvs. korrigeret for prisændringer. En af disse ændringer vedrører beregningen af produktionsværdien for de individuelle tjenesteydelser for offentlig forvaltning og service. I Danmark er beregningen af de ikke-markedsmæssige tjenesteydelser baseret på de input, der anvendes til fremstilling af disse tjenester, i stedet for det output, der produceres, dvs. man stiller input lige med output. Denne input-baserede metode afspejler ikke den reelle markedsværdi og indeholder derfor ikke ændringer i produktivitet. Der er derfor en tendens til at under- eller overestimere det offentlige bidrag til væksten i BNP. Den offentlige produktion i Danmark udgør en meget stor del af den samlede økonomi (26 pct.), og det er derfor vigtigt, at produktionen er målt korrekt. De nye retningslinier indebærer radikale ændringer i, hvordan fastprisberegningerne for de ikke-markedsmæssige individuelle tjenesteydelser skal udføres i fremtiden. Mens den nuværende metode (input-baseret) bygger på en tæt sammenhæng mellem omkostninger og produktion (summen af omkostningerne i faste priser giver produktionsværdien), indebærer den nye output-baserede metode beregning af produktionsværdien i faste priser ud fra produktionsværdien i årets priser samt kendskabet til mængdeudviklingen på selve produktet. Den output-baserede metode muliggør også eksplicit kvalitetsjustering af de offentlige serviceydelser. Formålet med denne publikation er dels at beregne produktionsværdien for sundheds-, social- og uddannelsestjenester ved hjælp af faste priser baseret på de nye retningslinjer, dels at sammenligne disse tal med de eksisterende data. Denne publikation er en videreførelse af det første pilotprojekt for dette område, lavet af Henrik Sejerbo Sørensen, Sundhed og uddannelse, i 2007 og indeholder opdateringer af tal og de fremskridt, der er sket siden da. Beregningerne er udvidet med et nyt område, social sikring og indeholder også de første forsøg med eksplicitte kvalitetsjusteringer for sundhedsvæsenet og nogle uddannelsesmæssige tjenesteydelser.

12 0 2. Metoder i almindelighed og diskussion af spørgsmålet om kvalitet Et af de vigtigste formål med nationalregnskabet er at værdisætte produktionsværdien i alle sektorer for hele økonomien som helhed. Produktion er omdannelse af input, såsom arbejdskraft og kapital, til output i form af varer og tjenesteydelser, som leveres til andre enheder. Fx forbruger en elev på en skole en produktion af uddannelsesmæssige tjenesteydelser. Offentlig produktion Individuelle og kollektive tjenester Sundhedspleje, social beskyttelse og uddannelse Formålet med dette kapitel er at beskrive den metode, der anvendes til at måle den offentlige produktion i Danmark. Den offentlige produktion er almindeligvis ikkemarkedsmæssig, da det er gratis eller til økonomisk insignifikante priser. Priserne er ikke økonomisk signifikant, hvis de dækker mindre end halvdelen af udgifterne til tjenesteydelsen. De ikke-markedsmæssige tjenester, der er opdelt i individuelle og kollektive ydelser, hvor de enkelte tjenester, forbruges af husholdninger, mens de kollektive ydelser leveres til samfundet som helhed. De manglende økonomisk signifikante priser for ikke-markedsmæssige tjenester indebærer, at det ikke er muligt at værdisætte den ikke-markedsmæssige produktion på samme måde, som markedsproduktion. Derfor bliver den ikke-markedsmæssige produktion i nationalregnskabet værdiansat ved en sammenlægning af de samlede produktionsomkostninger. Uddannelse, sundhed og sociale ydelser er de mest almindelige offentlige ydelser, der ydes enten gratis i Danmark eller til priser, der er økonomisk insignifikante. De individuelle tjenesteydelser udgør mere end 63 pct. af den ikke-markedsmæssige produktion. Under disse omstændigheder kan den betalte pris derfor ikke danne grundlag for værdiansættelsen af produktionen (som det ville være tilfældet med varer og tjenesteydelser på markedsmæssige vilkår). Derfor er produktionsværdien opgjort som summen af omkostningerne (varer og tjenesteydelser, der anvendes til fremstilling af tjenesten), aflønning af ansatte (lønudgifter til læger, sygeplejersker, lærere, osv.), forbrug af fast realkapital (afskrivninger af medicinsk udstyr og sygehuse og skolebygninger), og andre produktionsskatter og subsidier på produktionen bliver vurderet som produktionsværdi. Uddannelse, sundhed og social sikring er produktionen af uddannelse, sundhed og social sikring, uanset om det er på markedsmæssige eller ikke-markedsmæssige vilkår. Producenter køber forbrug i produktionen (varer og tjenester) fra andre industrier, beskæftiger menneskelige ressourcer og bruger kapital til at omsætte disse input i tjenester, som derefter leveres til de endelige forbrugere, som fx elever, patienter eller beboere i et plejehjem. De indkomster, der skabes i denne proces, er værditilvæksten i disse brancher og deres bidrag til BNP. Tjenester på markedsbetingelser BNP og produktivitet Deflateringsmetoder Tjenesteydelser, som fx praktiserende lægers ydelser, der købes af det offentlige af markedsproducenter, vil ikke blive behandlet i denne publikation, da disse ydelser sælges til økonomisk signifikante priser, og derfor er markedsmæssige. Når input ligestilles med output opfanges ændringer i produktiviteten ikke i beregningen, og der er derfor en tendens til at undervurdere den offentlige produktions bidrag til væksten i BNP. Det er derfor meget vigtigt, at den offentlige produktion i Danmark bliver målt korrekt, da den offentlige sektor udgør en meget stor del af hele økonomien (26 pct.). Da et af vores primære formål er at måle BNP-væksten i faste priser samt produktivitetsudviklingen, er det essentielt at udvikle en mere brugbar metode til at deflatere den offentlige produktion. Dette gøres for at måle væksten i produktionen af de offentlige tjenester samt produktiviteten, enten for enkelte enheder eller på tværs af en branche.

13 Den internationalt stigende interesse i at finde en ny fremgangsmåde frem for at sætte lighedstegn mellem input og output har inspireret flere forskere og nationalregnskabseksperter til at udvikle metoder, der giver et bedre mål for regeringens aktiviteter og produktivitet. Herunder har Atkinson's Review (2005), og flere eksperter foreslået metoder til direkte at måle mængden af offentlig produktionsværdi. Metoden tager udgangspunkt i at sammenlægge mængden af forskellige typer af aktiviteter multipliceret med deres enhedsomkostninger. Direkte måling af mængde giver en indikator for væksten i økonomien og gør det muligt at måle den offentlige produktivitet. Mængden anses for at have dimensioner af hhv. kvantitet og kvalitet. Identifikation af den offentlige produktion Mængde Kvalitet Marked vs. ikkemarkedsmæssig produktion Kvantitet vs. kvalitet Identifikation af produktionsværdien for de offentlige serviceydelser er meget kompleks. Det væsentligste spørgsmål er: hvad er det offentlige produkt, og hvordan kan det opgøres? Det kræver, at der skelnes mellem output, resultater og aktiviteter, hvor resultat (outcome) og aktiviteter er påvirket af forbrugerne af de offentlige ydelser. Fx er resultatet af en behandling på sygehus påvirket af både sundhedsydelser eksempelvis gennem medicin mv. og af den enkelte patients indsats, fx ved ændring af livsstil mv. I denne publikation vil vi identificere relevante kvalitative og kvantitative indikatorer til at måle mængden af den offentlige produktion. For at beregne den offentlige produktion på den nye måde, benyttes et omkostningsvægtet prisindeks til at erstatte den input-baserede metode. Det omkostningsvægtede aktivitetsindeks er baseret på output-indikatorer (fx hospitalsindlæggelser, ambulante patienter, antal elever osv.) og deres enhedsomkostninger. Output-indikatorer, der måles i hver kategori, er herefter vægtet sammen ved hjælp af enhedsomkostninger for hver aktivitet, således at den samlede vækst i produktionen kan opgøres. For at medtage alle ændringer i den reelle værdi af tjenesteydelser/output, er det vigtigt, at beregningerne af produktionens værdi tager højde for kvalitetsændringer. Atkinson Review 2005 (Princip B) foreslår, at den offentlige produktionsværdi skal måles på en måde, hvor der korrigeres for kvalitetsændringer. Når der ikke er taget højde for kvalitetsændringer, vil den økonomiske vækst enten være under- eller overestimeret. I markedssektoren er produktion normalt konstrueret fra mængden af forskellige typer af varer- og serviceydelser og deres priser. Priserne afspejler værdien af det givne produkt, og de økonomiske kræfter (markedsmekanismerne) sikrer, at værdierne er reflekteret i priserne. Kvalitet er en væsentlig del af produkterne, da eksempelvis basisvarer og luksusvarer er prisfastsat forskelligt i henhold til deres værdi/indhold. Kigger man på ændringerne i henholdsvis priser og mængde på markedsproduktionen, er det også nødvendigt at se på ændringerne i kvaliteten. Det samme gælder for den ikke-markedsmæssige produktion. Dog er det vanskeligt at måle kvaliteten, idet de endelige priser på produktion er manglende. Derfor bruger man enhedsomkostninger til at vægte forskellige produktionsværdier sammen. Da mængdeændringer i produktionen består af mængde og kvalitet, og da mængden er defineret som antallet af enheder, er kvaliteten defineret som karakteristika for forskellige produkter. Både ændringer i mængde og kvalitet skal tages i betragtning, når de korrekte mængdeændringer i et givent produkt skal måles. Hvis kvalitetsændringer ikke er taget i betragtning, vil nogle af ændringerne i den målte volumen mangle. Kun i tilfælde af helt homogene produkter (fx hvede og olie, som ikke ændrer karakteristik over tid) kan volumen beregnes på grundlag af mængder alene, dvs. antallet af enheder i den nuværende periode multipliceret med enhedsomkostninger i grundlæggende periode. Da de fleste offentlige tjenester er heterogene og ændrer sig over tid, er det nødvendigt, at de ikke-markedsmæssige individuelle tjenester kvalitetsjusteres, så de afspejler alle ændringer i produkterne.

14 2 Kvantificering af kvalitet Værdisættelse af et produkt vil afhænge af forskellige dimensioner af kvalitet. To centrale dimensioner for kvalitetsmåling af et produkt er: Det omfang den ikke-markedsmæssige tjenesteydelse lever op til det tilsigtede formål Det omfang tjenesteydelsen modsvarer borgernes behov. Outcome vs. output Måling af kvaliteten af de offentlige individuelle tjenesteydelser på en optimal måde er ikke let, da personer, der modtager disse ydelser, indgår både i input og output i processen, og de tager også aktiv del i processen. Fx ville måling af det direkte resultat af uddannelsestilbud afhænge af den leverede undervisning og uddannelse, plus en række andre faktorer såsom elevernes evner, socioøkonomiske baggrund og motivation. Fx kan en direkte måling af en uddannelsestjeneste ske på en sådan måde, at elevernes viden testes ved begyndelsen af skoleåret og den samme test foretages i slutningen af skoleåret, hvorefter niveauet for overført viden og færdigheder måles (det antages så, at evner og socioøkonomiske baggrund ikke vil ændre sig i løbet af skoleåret). Samme målingsproblem eksisterer for sundhedstjenester. Hvordan kan bidraget af sundhedsydelser måles? Den mest optimale måde, ville være at måle patienternes sundhedstilstand før og efter en given behandling og holde alt andet konstant, såsom livsstil, alder mv. Men sådanne foranstaltninger kræver enorme ressourcer og indsats. Udfordringen er, hvordan man kan måle det resultat, som de forskellige tjenester bidrager med til produktionen? Identifikation af dimensioner af kvalitet Kvalitet består af forskellige dimensioner, og det er nødvendigt at definere de relevante dimensioner af kvalitet inden for hvert område, og beslutte, hvordan de skal vægtes sammen. For komplekse områder, som fx sundhed består kvalitet af mange dimensioner, eksempelvis effekten af en givet behandling, patienttilfredshed samt ventetid før behandlingen. En vigtig udfordring er at kombinere de forskellige kvalitets dimensioner og vægte deres relative betydning. Måling af kvalitet er komplekst og baseret på subjektive vurderinger og valg, som fx: Valg af kvalitetsindikator(er ) Valg af vægtningen af forskellige indikator Skaleringsproblem - hvordan påvirker ændringerne i kvalitetsindikatorerne niveauet af kvaliteten? Den ikke-markedsmæssige produktion korrigeret for kvalitet er givet ved: Output = kvantitet x kvalitet Kvalitetsindikatorernes karakteristika Kvalitetsindikatorer skal afspejle alle ændringer i den offentlige sektors output, dvs. de skal afspejle, om det marginale bidrag fra de offentlige serviceydelser er positivt eller negativt. Desuden bør indikatoren være baseret på tre grundprincipper: Indikatorens væsentlighed Om indikatoren er videnskabelig og metodisk pålidelig Tilgængeligheden af data

15 3 2. Produktivitet Inputbaseret produktivitet En af svagheder ved den input-baserede metode er, at den ikke medtager produktivitetsændringer for det offentlige output. Det forudsættes, at sammensætningen af arbejdsstyrken og kapital er uændret. Derfor vil en beregning af produktiviteten for den ikke-markedsmæssige økonomi mellem to perioder per definition være tæt på nul. Dette skyldes årsagssammenhængen mellem begreberne: antallet af arbejdstimer, løn og bruttoværditilvæksten. Det nære forhold mellem disse er illustreret i faktaboksen nedenfor og viser, hvorfor arbejdsproduktiviteten er nul. I praksis vil sammensætningen af arbejdskraft og kapital ikke være uændret fra periode til periode, idet der hele tiden ændres på mængden af arbejdskraft og dennes uddannelsessammensætning, samtidig med at der investeres i nye kapitalgoder. Arbejdsproduktiviteten vil derfor godt kunne være både positiv og negativ, men over en længere periode vil gennemsnittet være lige omkring nul. Output-baseret produktivitet Denne sammenhæng gælder ikke, hvis produktionsværdien og derved bruttoværditilvæksten er beregnet efter den output-baserede metode. Bruges denne metode, brydes båndet mellem lønsummen og produktionsværdien, se faktaboksen. Produktionsværdien kan nu både stige og falde uafhængigt af, hvor mange penge, der udbetales i løn, og derved, hvor mange timer der arbejdes. Fakta om ikke-markedsmæssig økonomi og arbejdsproduktivitet Eksempel på, hvad en forøgelse af beskæftigelsen i den ikke-markedsmæssige del af økonomien har for beregningen af nationalregnskab. Trin : Nye ansættes, derved arbejdes der flere timer, og lønsummen forøges. Beskæftige lse Trin 2: Timer Løn Lønsummen øges. Produktionsværdien øges tilsvarende, idet lønsummen indgår direkte i beregningen. Bruttoværditilvæksten øges tilsvarende. Løn Produktionsværdi Bruttoværditilvækst Trin 3: Arbejdsproduktiviteten, defineret som bruttoværditilvækst per time, er uændret idet ændringerne i bruttoværditilvækst og timer er ens. Arbejdspro duktivitet Bruttoværditilvækst = Timer Eller Er antallet af timer uændret, vil bruttoværditilvæksten alt andet lige også være uændret, og arbejdsproduktiviteten vil derfor per definition være nul.

16 4 3. Individuelle ikke-markedsmæssige tjenesteydelser i nationalregnskabet Dette kapitel beskriver uddannelse, sundhedsvæsen og social sikring i nationalregnskabet. De metoder, der anvendes til at beregne de ikke-markedsmæssige tjenester i nationalregnskabet i faste priser, vil blive beskrevet i detaljer. I Danmark foretages opstillingen af nationalregnskabet ud fra en analyse og afstemning af statistiske data for hele økonomien i et såkaldt produktbalanceringssystem, dvs. at alle disse data klassificeres efter de nationalregnskabsprodukter, som de enkelte statistiske data vedrører. Det mest detaljerede afstemte materiale findes i den produkt- og branchefordelte tilgangs- og anvendelsesmatrice for det enkelte år. I Danmarks Statistik indgår de offentlige enheders regnskaber i et samlet system kaldet Databasen for Integrerede Offentlige Regnskaber forkortet DIOR. I nationalregnskabet deles og viderebearbejdes disse DIOR-data i to dele: data for offentlig ikke-markedsmæssig aktivitet (OIMA) hhv. sociale ydelser i form af naturalier. Den private aktivitet på sundhedsområdet dækkes i nationalregnskabet ved at inddrage to regnskabsstatistiske kilder: Danmarks Statistiks generelle regnskabsstatistik for private erhverv hhv. den mere summariske skattebaserede regnskabsstatistik (SLSE). Endelig inddrages Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse i fastlæggelsen af målene for husholdningernes forbrug af (sundheds-) nationalregnskabsprodukter. For alle disse statistikker gælder, at nationalregnskabet inddrager dem i en mere findelt form end de offentliggøres. 3. Offentlig produktion Afgrænsningen af en økonomisk enhed, som nationalregnskabet er bygget op omkring, er for en lang række offentlige institutioner ligetil, men for visse andre offentlige enheder er afgrænsningen vanskelig. Der er to typer af niveauer i afgrænsningen af en enhed, dels den institutionelle enhed svarende til den uafhængige, økonomisk beslutningsdygtige enhed, der kan indgå bindende juridiske aftaler, dels den lokale faglige enhed også kaldet arbejdsstedet, hvor produktionen (eller forbruget) finder sted. I denne temapublikation indgår begreberne markedsmæssig og ikke-markedsmæssig helt centralt. De knytter sig dels til den institutionelle enhed og dels til dennes aktiviteter opdelt på arbejdssteder. Således kan man tale om en ikke-markedsmæssig aktivitet og om en ikke-markedsmæssig enhed. Definitionen af sidstnævnte følger. Definition af ikkemarkedsmæssig enhed Definition af produktionsværdien for ikke-markedsmæssige enheder "Ikke-markedsmæssige" enheder betyder i nationalregnskabet enheder, hvis salgsindtægter udgør mindre end 50 pct. af produktionsomkostningerne. Da offentlige enheder i mange tilfælde har egne indtægter, der ikke betragtes som skatter, men som brugerbetaling eller egentlige salgsindtægter er disse også relevante at nævne. Salgsindtægterne i ikke-markedsmæssige enheder føres under et separat produktnummer. Disse opfattes som markedsmæssig produktion i et arbejdssted under den ikke-markedsmæssige enhed. Værdien af offentlig ikke-markedsmæssig produktion er pr. konvention fastlagt ved summen af følgende produktionsomkostninger for hvert af de indgående arbejdssteder (ENS95, 3.53):

17 5 Forbrug i produktionen Forbrug af fast realkapital Aflønning af ansatte Andre produktionsskatter og -subsidier, netto. Ved opgørelsen af den ikke-markedsmæssige produktion i en offentlig ikke-markedsmæssig enhed, der også har salgsindtægter, fastlægges enhedens samlede produktion efter ovenstående konvention, hvorefter denne deles i to dele. En del betales af brugerne, og en del der betales af det offentlige og indgår i det offentlige forbrug. Det fremkomne beløb føres under det relevante produktnummer. Værdien af det samlede offentlige forbrug kan bestemmes ud fra offentlige ikke-markedsmæssige enheders produktion ved at fratrække samtlige salgsindtægter, fratrække værdi af produceret software til egen brug og tillægge sociale ydelser i naturalier. 3.2 Nationalregnskabets produkter Det danske nationalregnskab bygger på et system af ca detaljerede produktbalancer. Hvert produkt har en entydig nationalregnskabs produktnummerkode (typisk forkortet NRnr) knyttet til sig. I nationalregnskabet foretages NRnr opdelingen af data leveret fra kontoret Offentlige finanser. Afsnittet giver en kort beskrivelse af, hvordan den offentlige ikke-markedsmæssige aktivitet i faste priser beregnes i nationalregnskabet. Beskrivelsen er baseret på dokumentationen af beregningen af nationalregnskabet i faste priser, Nationalregnskab, Fastprisberegninger, Kilder og metoder, Danmarks Statistik Opgørelsen af den offentlige ikke-markedsmæssige aktivitet i løbende priser i nationalregnskabet sker fra omkostningssiden ved en summering af de medløbende omkostninger: Aflønning af ansatte Forbrug i produktionen Forbrug af fast realkapital Andre produktionsskatter og -subsidier, netto. Omregningen til faste priser finder sted på tilsvarende vis, idet de enkelte omkostningselementer deflateres hver for sig. Der foretages med andre ord en deflatering fra input-siden. Nedenfor belyses deflateringsmetoden for hvert af de fire omkostningselementer Aflønning af ansatte Den lønsum, der medgår ved bestemmelsen af aktiviteten, indeholder ideelt set alle de omkostninger, arbejdsgiverne har i forbindelse med ansættelsen af medarbejderne. Det vil sige, at ikke kun den til arbejdstager udbetalte løn, men også andre arbejdsgiveromkostninger, som fx arbejdsgivers pensionsbidrag og sociale bidrag er medregnet. Det lønindeks, der anvendes ved deflateringen af lønnen, skal følgelig dække det samme lønbegreb plus ændringer i arbejdsgiveromkostninger fx AER-bidrag mv. I nationalregnskabssammenhæng betragtes ikke enhver stigning i den gennemsnitlige lønomkostning som udtryk for en lønstigning. Der sondres imellem, hvad der er en ændring i lønnen som følge af, at kvaliteten af arbejdsstyrken er ændret, og hvad der

18 6 er en ren stigning i den gennemsnitlige løn for at kunne have den samme mængde og kvalitet af arbejdskraft til rådighed. Det, som det i nationalregnskabssammenhæng ideelle lønindeks skal beskrive, er alene, hvor meget den gennemsnitlige lønomkostning er steget for at have den samme mængde og kvalitet af arbejdskraft til rådighed (priskomponenten). Det er ud fra dette princip klart, at generelle lønstigninger, som er kollektivt aftalt og implementeret inkl. fx reguleringsordningen, bør ende som stigninger i lønindekset. Tillige betyder dette eksempelvis også, at ændringer i arbejdstiden uden tilsvarende lønændring bør resultere i en ændring i lønindekset. I forbindelse med overarbejde finder der ofte en ekstraordinær aflønning sted. Ændringer i den gennemsnitlige løn som følge af den ekstraordinære aflønning bør resultere i en ændring i lønindekset. Omvendt betyder det, at ændringer i den gennemsnitlige løn, der skyldes ændringer i arbejdsstyrkens sammensætning, såvel funktionsmæssigt, anciennitetsmæssigt, som mht. klassificeringer, ikke bør resultere i ændringer i lønindekset anvendt i nationalregnskabet. Disse afspejler ændringer i arbejdsstyrkens kvalitet og skal derfor give sig udslag i en ændring i mængden af den offentlige ikke-markedsmæssige aktivitet (volumenkomponenten) Forbrug i produktionen Forbruget i produktionen i offentlig forvaltning og service deflateres med branchespecifikke prisindeks. Hovedparten af varekøbet sker i brancher, der kun indeholder offentlig ikke-markedsmæssig aktivitet. For de brancher, hvor der både er offentlig og privat aktivitet, antages at gælde for forbruget i produktionen, at prisudviklingen i den offentlige del af de pågældende brancher følger prisudviklingen for de pågældende brancher som helhed. Der beregnes derfor ud fra de afstemte varebalancer implicitte prisindeks for varekøbet i de respektive brancher, og disse anvendes ved deflateringen af forbrug i produktionen i offentlig forvaltning og service Forbrug af fast realkapital Forbrug af fast realkapital i offentlig forvaltning og service deflateres med et prisindeks for forbrug af fast realkapital i offentlig forvaltning og service. Forbruget af fast realkapital er den fysiske og økonomiske nedslidning af kapitalapparatet, dvs. maskiner, biler, bygninger mv., der sker i perioden. Kapitalapparatet er en integreret del af nationalregnskabet og er kilde til prisindeks til deflatering Andre produktionsskatter og -subsidier, netto I faste priser bør andre produktionsskatter og -subsidier ideelt udvikle sig i takt med mængdeudviklingen i de emner, som er genstand for beskatning/subsidiering. De to tungestvejende produktionsskatter, der påhviler offentlig forvaltning og service, er ejendomsskatter og vægtafgift på køretøjer. Der forefindes imidlertid ikke information, der gør det muligt på brancheniveau at bestemme den faktiske udvikling i det offentliges jordbesiddelser og vognpark. Derfor arbejdes der i forbindelse med deflateringen af andre produktionsskatter med en antagelse om, at der i de enkelte brancher er uændrede besiddelser af emner, som er genstand for beskatning.

19 7 Med andre ord holdes de branchefordelte andre produktionsskatter konstante i forhold til basisåret. Andre produktionssubsidier deflateres med lønindekset. 3.3 Output baseret fastprisberegning Gennem en årrække er der blevet stillet spørgsmålstegn ved den måde, som nationalregnskabstal for den ikke-markedsmæssige del af økonomien beregnes efter. Dette er et nationalt, men i særdeleshed et internationalt fænomen. I næsten alle lande benyttes nationalregnskabstal for den ikke-markedsmæssige del af økonomien intensivt af politikere, presse og analytikere mv. I de senere år har der været et stigende fokus på disse beregninger. Den øgede anvendelse af tallene har ligeledes medført større interesse for den metode, hvorefter beregningerne udføres. Den manglende anvendelighed af tal beregnet efter inputmetoden til produktivitetsopgørelser har medført ændrede retningslinjer for, hvordan sådanne beregninger skal foretages. Med Kommissionens beslutning fra december 2002 blev de internationale retningslinjer for beregning af nationalregnskab i faste priser ændret, således at kun deflatorer, der beskriver pris- eller mængdeudviklingen af outputtet, er godkendt fra 2006 og frem. Bekymring for med kort varsel at foretage en så radikal ændring i beregningsprincipperne har betydet, at Danmark har søgt og fået undtagelse for denne beregningsmetode indtil 202. De beregninger, der vises i denne publikation lever op til de nye europæiske krav, men vil ikke være implementeret i de officielle nationalregnskabstal. Ved at vælge denne metode sikres det, at tidshorisonten for implementering af metoden er lang nok til at sikre en høj og ensartet kvalitet for hele den berørte periode. I det følgende vil de retningslinjer, hvorefter de output-baserede tal skal beregnes blive beskrevet. Der indledes med et afsnit, der giver en generel beskrivelse. Dette efterfølges af et afsnit, der gennemgår, hvordan beregningerne af sundhed skal foretages, og til sidst er der et afsnit, der beskriver de retningslinjer, der gælder for uddannelsesområdet. 3.4 Generelt om metoder til fastprisberegning De metoder, der kan anvendes til målingen af priser og mængder, klassificeres i tre grupper alt efter deres egnethed. De bedst egnede klassificeres som A-metoder, de næstbedste B-metoder, mens den mindst egnede klassificeres som C-metoder. Metoder, der klassificeres som A- eller B-metoder, betragtes som værende af en sådan kvalitet, at de er godkendte, mens metoder, der klassificeres med et C, ikke har den fornødne kvalitet til at blive godkendt. Klassificering af metoder A-metoder: De bedst egnede metoder er internationalt godkendt. B-metoder: Metoder af ringere kvalitet, men som stadig er internationalt godkendt. C-metoder: Metoder af en sådan kvalitet at det frarådes at bruge dem. C-metoder er ikke internationalt godkendt For at opfylde kravene i kommissionsbeslutningen fra 2002 er det således nødvendigt at benytte metoder, der klassificeres som enten A- eller B-metoder. Kommissionens beslutning af 7. december Det Europæiske Fællesskabers Tidende

20 8 3.5 Teoretisk output-baseret fastprisberegning I dette kapitel bliver beskrevet, hvordan beregningerne af pris- og mængdeudviklingen rent teoretisk foretages efter den output baserede metode. Forskellen mellem input og output deflatering Beregning i faste priser vha. input metoden: Produktionsværdi i faste priser = Forbrug i produktionen i faste priser + Forbrug af fast realkapital i faste priser + Lønninger og arbejdsgiverbidrag i faste priser + Andre produktionsskatter og -subsidier i faste priser Dvs. der benyttes IKKE et selvstændigt prisindeks for produktionsværdien. Beregning i faste priser vha. output metoden: Produktionsværdi i faste priser = Produktionsværdi i årets priser / Relevant prisindeks Dvs. produktionsværdien i faste priser beregnes UDEN kendskab til omkostningerne i faste priser. Det er hensigten, at den del af den ikke-markedsmæssige produktion, der beregnes efter den outputbaserede metode, skal være analog til den metode der benyttes for den markedsmæssige del af økonomien. For at kunne gøre dette kræver det information om priser og mængder i to på hinanden sammenhængende perioder. Beregningen i årets priser for periode t, kan opfattes som multiplikation af periodens priser, P, og mængder, M. Herved fås værdien, Å t = P j t t Å Vt for j varer: V M 3. For at kunne beregne kædede værdier er det nødvendigt at kende mængden i periode t målt i periode t- priser. Værdien opgjort i foregående års priser, mængden i periode t multipliceret med priserne i periode t- for j varer: Pt M D t = j t V D t, beregnes som V 3.2 Herefter kan bilaterale Laspeyres mængdeindeks, beregnes som: I B t, t = j j P P t t M M t t B I t, t, mellem perioderne t- og t 3.3 Ved beregning af kædeindeks skal et givet år benyttes som referenceår, dvs. årets og faste priser vil være identiske. Hvis periode t vælges til basisår, vil formlen for Laspeyres kædeindeks mellem periode t og være følgende:

21 9 V P M K j t t = Pt M t j V Å t, 3.4 medens formlen for det efterfølgende år er givet som: P M 2 K j K Vt +, 2 Vt, Pt + M j = Outputbaseret nationalregnskabsberegning Korrektion af nationalregnskabs tilgangs- og anvendelsesmatricerne Brugen af den outputbaserede metode i nationalregnskabet, er analog til den, der benyttes for den markedsmæssige del af økonomien. I det følgende gennemgås, hvordan de nye beregninger kan indarbejdes i nationalregnskabets detaljerede serier, de såkaldte TA er. Der haves pris- og mængdeoplysninger for j forskellige ikke-markedsmæssige tjenesteydelser, der dækker et afgrænset område, fx hospitaler. Oplysninger, der er sammenlignelige mellem to perioder, benyttes i beregningerne. Det antages, at i behandlingstyper er sammenlignelige mellem to perioder. For disse i behandlingstyper kan værdien, V, beregnes i årets og foregående års priser: Å Vt + = Pt + M t + i 3.6 D Vt + = Pt M i 3.7 Ved hjælp af disse kan der beregnes et implicit prisindeks for de i behandlingstyper: P B t = i i P M P M t, 3.8 Det antages, at prisudviklingen for de i behandlingstyper er repræsentativ for samtlige behandlingstyper j. Herefter kan prisindekset benyttes til at deflatere den relevante del af nationalregnskabs produktionsværdi (PV) i årets priser med. Opstillet på formel vil dette se ud som følgende: D Å PVt * PV B t + Pt, t + + = 3.9 PV D t Herved haves, +, der er PV-en for perioden beregnet i foregående års priser, dvs. t priser. Nationalregnskabs PV-erne kan nu kædes til et Laspeyres kædeindeks. PV D t Til en denne beregning benyttes + og, der er PV-en i årets priser, men i forrige periode t. Disse to PV-er er beregnet med udgangspunkt i de samme priser for perioden t, og forskellen mellem disse vil således afspejle mængdeudviklingen mellem perioden t og. Mængdeudviklingen multipliceres derefter med forrige periodes værdi i kædede priser. For perioden umiddelbart efter referenceåret gælder det specielle, at: PV Å t

22 20 K PV PV t * PV PV D t + Å t Å t + = 3.0 Dette skyldes, at i periode t er referenceåret pr. definition givet som Medens den efterfølgende periode er givet som: PV = PV. K t Å t PV PV D K t + 2 K t 2 * PV Å t, t + PVt + + = Output-baseret pris indeks med kvalitetskorrektion Multiplikation af ligning 3.8 med en funktion af kvalitet danner et kvalitetskorrigeret output-baseret prisindeks. P B t, = i i P M P M t * F( q * F( q ) t ) hvor F er en funktion af kvalitet, og som antages at bestå af forskellige indikatorer, der er valgt og vægtet efter deres relative betydning (subjektiv vurdering). Kvalitetskorrektioner beregnes i prisindekset på en måde så stigende kvalitet reducerer prisstigningen og omvendt.

23 2 4. Sundhedstjenester Dette kapitel beskriver, hvordan mængden af sundhedsydelser kan opgøres efter output-baseret metode. Sundhedstjenester i Danmark Sundhedsvæsenet er meget omfangsrigt og derfor underopdelt i en række delområder. De områder der er relevante i denne sammenhæng er: Hospitalsvirksomhed Behandling hos tandlæger Sociale foranstaltninger med og uden institutionsophold I praksis betyder denne opdeling, at der beregnes individuelle indeks for: Almen hospitalsvirksomhed Psykiatrisk hospitalsvirksomhed Behandling ved den kommunale tandpleje Døgn- og dagpladser til ældre Almen hospitalsvirksomhed Psykiatriske hospitaler Kommunal tandpleje Døgn- og dagpladser til ældre Som vist ovenfor skelnes der mellem to typer af hospitalsvirksomhed. Dette gøres for at tage højde for de forskellige tjenesteydelseskategoriers varierende kompleksitet. For patienter indlagt på almindelige hospitaler gælder, at deflatering, hvor der anvendes fuldt kvalitetsjusterede indikatorer baseret på klassifikationen af diagnoserelaterede grupper (DRG), er en A-metode. Hvis kun ændringer i behandlingssammensætningen i DRG er omfattet, og kvalitetsaspektet er udeladt, er der tale om en B-metode. Ved anvendelse af ufuldstændige produktionsindikatorer så som antallet af patientudskrivninger alene, betragtes metoden som en C-metode. For behandling hos psykiatriske specialister gælder ligeledes, at deflatering, hvor der anvendes fuldt kvalitetsjusterede indikatorer baseret på klassifikationen af diagnoserelaterede grupper (DRG), er en A-metode. Hvis kun ændringer i behandlingssammensætningen i DRG er omfattet, og kvalitetsaspektet er udeladt, er der tale om en B- metode. En mindre pålidelig metode, men dog stadig betragtet som en B-metode, er antallet af indlæggelsesdage efter behandlingsniveau vægtet med repræsentative omkostningsdata. Produktionsmetoder, som ikke skelner mellem forskellige behandlingsniveauer, er klassificeret som C-metoder. Af A-metoder til behandling ved den kommunale tandpleje nævnes det kvalitetsjusterede antal behandlinger opdelt efter behandlingens art. Hvis produktionsindikatoren ikke er kvalitetsjusteret, betragtes metoden i stedet for som en B-metode. Hvis antallet af behandlinger ikke kan artsopdeles, opfyldes kravene for en B-metode ikke og betragtes derfor som en C-metode. For døgn- og dagpladser til ældre gælder, at såfremt antallet af personer, der modtager pleje opdeles efter plejeniveau, er det en A-metode. Anvendes det samlede antal personer, som modtager pleje, uden opdeling på plejeniveau, betragtes det som en B- metode. Foretages der ikke kvalitetsjustering, er der ligeledes tale om en B-metode. 4. Ikke-markedsmæssig produktion af sundhedstjenester i nationalregnskabet Denne ikke-markedsmæssige produktion af sundhed bliver produceret i tre erhverv nemlig: 8500 Hospitaler Læger, tandlæger, dyrlæger Sociale institutioner for voksne

24 22 Hospitaler Den ikke-markedsmæssige produktion af hospitalstjenester er placeret i branche 8500 Hospitaler. Produktionen i denne branche er næsten udelukkende ikke-markedsmæssig, idet kun pct. af produktionsværdien skabes af markedsmæssige producenter, der i dette tilfælde er privathospitalerne. I 2005 var branchens samlede produktionsværdi på over 62 mia. kr Hospitaler Produktionsværdien i 2005 var ca. 62 mia. kr. målt i årets priser 99 pct. af produktionen er ikke-markedsmæssig Hospitalstjenester udgør 40 pct. af alle sundhedstjenester Den ikke-markedsmæssige produktion af hospitalstjenester udgør næsten 5 pct. af den samlede ikke-markedsmæssige produktion Læger, tandlæger og dyrlæger I branche Læger, tandlæger, dyrlæger består produktionen hovedsagligt af markedsmæssig produktion. Således er under en fjerdedel af den samlede produktionsværdi skabt hos ikke-markedsmæssige producenter. Den ikke-markedsmæssige produktion kan primært henføres til tandlægebehandling og vedrører den kommunale tandpleje. De praktiserede læger og dyrlæger er i nationalregnskabsmæssige forstand at betragte som markedsmæssige Læger, tandlæger, dyrlæger Produktionsværdien i 2005 var ca. 29 mia. kr. målt i årets priser 20 pct. af produktionen er ikke-markedsmæssig Læger producerer kun markedsmæssige tjenester Tandlæger producerer primært markedsmæssige tjenester Kun den kommunale tandpleje defineres som ikke-markedsmæssig Plejehjemspladser, dagcentre og hjemmehjælp Branchen Sociale institutioner mv. for voksne afspejler pleje til ældre, der betragtes som sundhedstjenester. Den samlede produktionsværdi udgjorde i 2005 godt 62 mia. kr. Over 90 pct. af den samlede produktion er ikke-markedsmæssig og udgøres primært af sundhedstjenester til ældre Sociale institutioner mv. for voksne Produktionsværdien i 2005 var godt 62 mia. kr. målt i årets priser Over 90 pct. af produktionen er ikke-markedsmæssig Produktion består næsten udelukkende af sundhedstjenester til ældre 4.2 Output-baseret prisindeks for sundhedstjenester Dette afsnit vil beregne kvantitetsdelen af nedenstående ligning, som opgiver prisindekset for mængden af sundhedsydelser, som bestemmes ved ligning 3.8. P B t, t + = i i P t + M P M t t + t + Som beskrevet i ovenfor er sundhedstjenester i nationalregnskabet placeret i tre brancher og dækker vidt forskellige områder af sundhedstjenester. Det er imidlertid ikke kun mellem brancher, at tjenesteydelserne varierer. Selvom nationalregnskabets produktbalancer indeholder ca produktnumre, er denne detaljeringsgrad ikke altid omfattende nok, når der skal opstilles prisindeks.

Danmarks Statistik Sejrøgade København Ø. Tlf Offentlig produktion og produktivitet.

Danmarks Statistik Sejrøgade København Ø. Tlf Offentlig produktion og produktivitet. Danmarks Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Tlf. 39 17 39 17 www.dst.dk dst@dst.dk Offentlig produktion og produktivitet Offentlig produktion og produktivitet.indd 1 06-01-2011 15:53:22 TemaPubl

Læs mere

7. Nationalregnskab på baggrund af output baserede prisindeks

7. Nationalregnskab på baggrund af output baserede prisindeks 37 7. Nationalregnskab på baggrund af output baserede prisindeks I dette kapitel foretages en beregning af nationalregnskabet i faste priser. De eksisterende nationalregnskabstal genberegnes således med

Læs mere

Offentlig produktion og produktivitet

Offentlig produktion og produktivitet Offentlig produktion og produktivitet 2005-2012 Offentlig produktion og produktivitet 2005-2012 Rettet i forhold til oprindelig version, den 20. januar 2014. Rettelse af figurerne 8.2, 8.3, 8.4 og 8.5

Læs mere

Sundhed og uddannelse

Sundhed og uddannelse TemaPubl 2007:1 Sundhed og uddannelse Ny metode i nationalregnskabet Henrik Sejerbo Sørensen Sundhed og uddannelse Ny metode i nationalregnskabet TemaPubl 2007:1 Udgivet af Danmarks Statistik Okt. 2007

Læs mere

Danmarks Statistik ændrer fra september 2014 metoden til beregning af faste priser og dermed realvækst i offentlig produktion og forbrug.

Danmarks Statistik ændrer fra september 2014 metoden til beregning af faste priser og dermed realvækst i offentlig produktion og forbrug. Ny måling af offentlig realvækst Brugerseminar om Revision2014 16. Juni 2014 Timmi Graversen (trg@dst.dk) Baggrund Danmarks Statistik ændrer fra september 2014 metoden til beregning af faste priser og

Læs mere

Grundskolernes bidrag til den offentlige produktion

Grundskolernes bidrag til den offentlige produktion 21. december 2017 AJC Nationalregnskab Grundskolernes bidrag til den offentlige produktion Aksel Juel Clemmensen Nationalregnskab Tlf. 3917 3515 ajc@dst.dk 1/5 Output metoden Den offentlige produktion

Læs mere

Offentlige forbrugsudgifter og produktion ( )

Offentlige forbrugsudgifter og produktion ( ) Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del Bilag 61 Offentligt Offentligt Folketingets Økonomiske Konsulenter Forelæggelse i Finansudvalget 23-02-2017 Offentlige forbrugsudgifter og produktion (2007-2015) - Outputmetoden/

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Nationalregnskabet. Peter Jayaswal. Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009

Nationalregnskabet. Peter Jayaswal. Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009 Nationalregnskabet Peter Jayaswal Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009 Bogens opbygning Kap. 1: Motivation. Hvad er NR? Kap. 2: Hovedposterne Kap. 3: Afgrænsning Kap. 4: Begreber

Læs mere

Nationalregnskabet - måling af offentligt forbrug og produktivitet

Nationalregnskabet - måling af offentligt forbrug og produktivitet Nationalregnskabet - måling af offentligt forbrug og produktivitet Oplæg hos NETØK (www.netoek.dk) september 2016 Aksel Juel Clemmensen og Lars Gustafsson Det offentlige forbrug Det offentlige forbrug

Læs mere

Nationalregnskab Marts-version

Nationalregnskab Marts-version Nationalregnskab 216. Marts-version April 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Marts-version Danmarks Statistik April 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/1 Nationalregnskab

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

>> Hovedkonklusioner I

>> Hovedkonklusioner I Produktivitetskommissionens vurdering af datagrundlaget for produktivitetsberegninger Hovedkonklusioner i Danmarks produktivitet hvor er problemerne >> >> Baggrund Produktivitetskommissionen (PK) udsendte

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

Offentlig produktion og produktivitet 2008-2014

Offentlig produktion og produktivitet 2008-2014 Offentlig produktion og produktivitet 2008-2014 Offentlig produktion og produktivitet 2008-2014 Offentlig produktion og produktivitet 2008-2014 Udgivet af Danmarks Statistik Marts 2016 Foto omslag: Colourbox

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Nationalregnskab Martsversion

Nationalregnskab Martsversion Nationalregnskab 2017. Martsversion April 2018 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Nationalregnskab 2017. Martsversion Danmarks Statistik April 2018 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/12

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Baggrundsnotat om produktivitet i den offentlige sektor

Baggrundsnotat om produktivitet i den offentlige sektor Baggrundsnotat om produktivitet i den offentlige sektor Måling af produktivitet i den offentlige sektor I Nationalregnskabet er produktivitetsstigningen i den offentlige produktion definitorisk sat lig

Læs mere

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2010 KOM(2010) 774 endelig Bilag A/Kapitel 14 BILAG A til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det europæiske national- og regionalregnskabssystem

Læs mere

Rekordmange private leverer offentlig service

Rekordmange private leverer offentlig service Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 398 APRIL 219 Rekordmange private leverer offentlig service Antallet af ansatte i private erhverv, der leverer offentlig service, sætter ny rekord. Siden

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:12 14. december 2018 Regionale regnskaber 2017 Resumé: En større del af Danmarks BNP skabes nu i København sammenlignet med for ti år

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Produktivitet og Effektivitet i den Offentlige Sygehussektor Rebekka Lykke Sabroe Jensen 8. august Indhold Indledning...

Produktivitet og Effektivitet i den Offentlige Sygehussektor Rebekka Lykke Sabroe Jensen 8. august Indhold Indledning... Indhold Indhold... 1 1. Indledning... 3 1.1 Problem... 4 2. Afgrænsning... 4 3. Produktivitet... 5 3.1 Produktivitet og Effektivitet... 5 3.2 Produktivitetsbegrebet... 6 3.3 Antagelser for Output... 8

Læs mere

Nationalregnskab Juniversion

Nationalregnskab Juniversion Nationalregnskab 17. Juniversion Juni 18 Danmark Statistik Sejrøgade 11 1 København Ø Nationalregnskab 17. Juniversion Danmarks Statistik Juni 18 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk /1 Nationalregnskab

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 31-01-2014 12/339/12 OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen fra februar 2011 til august 2013. Vi bruger Danmarks

Læs mere

Nationalregnskab Juniversion

Nationalregnskab Juniversion Nationalregnskab 2018. Juniversion Juni 2019 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Nationalregnskab 2018. Juniversion Danmarks Statistik Juni 2019 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/11 Nationalregnskab

Læs mere

Nationalregnskab Martsversion

Nationalregnskab Martsversion Nationalregnskab 2018. Martsversion Marts 2019 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Nationalregnskab 2018. Martsversion Danmarks Statistik Marts 2019 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/11

Læs mere

4. Vægtgrundlag. 4.1 Dækning af varer og tjenester

4. Vægtgrundlag. 4.1 Dækning af varer og tjenester 25 4. Vægtgrundlag Vægtgrundlaget i forbrugerprisindekset opgøres på grundlag af husholdningernes udgifter til forbrug af varer og tjenester. Det anvendes ved sammenvejning af basisindeksene til prisindeks

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005 Nationalregnskab 2006:1 Nationalregnskab Sammenfatning Fortsat økonomisk vækst i Vækst på 2 pct. Figur 1. Den økonomiske vækst i gav sig udslag i en stigning i BNP i faste priser på 2,0 pct., jf. figur

Læs mere

På 20 år: flere leverer offentlig service

På 20 år: flere leverer offentlig service DI ANALYSE september 216 På 2 år: 11. flere leverer offentlig service Til næste år der kun råd til en meget lille eller slet ingen vækst i det offentlige forbrug. Dette vil sandsynligvis føre til færre

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Væksten fortsatte i 2006

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Væksten fortsatte i 2006 Nationalregnskab 28:1 Nationalregnskab 26 Sammenfatning Væksten fortsatte i 26 Den samlede produktion målt i faste priser voksede med 2,6 pct. i 26. Det var noget højere end i 25, hvor væksten var på 1,

Læs mere

Pris- og produktivitetsudvikling

Pris- og produktivitetsudvikling Pris- og produktivitetsudvikling Til brug i de økonomiske rammer for 2018 og 2019 September 2017 Version 3 Pris- og produktivitetsudvikling Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

ANALYSENOTAT Bedre offentlige service trods færre ansatte

ANALYSENOTAT Bedre offentlige service trods færre ansatte ANALYSENOTAT Bedre offentlige service trods færre ansatte AF CHEFØKONOM, STEEN BOCIAN, CAND. POLIT. Bedre opgørelse af den offentlige service Danmarks Statistik offentliggjorde medio november reviderede

Læs mere

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Gustafsson 5. september 2014 Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Resumé: I forbindelse med hovedrevisionen af Nationalregnskabet

Læs mere

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT i:\maj-2001\oek-b-05-01.doc Af Lise Nielsen 14.maj 2001 ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT Erhvervenes produktivitet afhænger af, hvordan de bruger kapital og arbejdskraft i produktionen. Danmarks

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde

Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde Danske arbejdere beskyldes ofte for at være for dyre, men når lønniveauet sættes op i mod den værdi, som danske arbejdere skaber, er det tydeligt, at

Læs mere

Produktivitetsudviklingen i danske brancher. Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen CEPOS vækstkonference, 14.

Produktivitetsudviklingen i danske brancher. Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen CEPOS vækstkonference, 14. Produktivitetsudviklingen i danske brancher Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen CEPOS vækstkonference, 14. december 2012 Nyt arbejdstidsregnskab fra Danmarks Statistik Danmarks

Læs mere

Foreløbigt nationalregnskab

Foreløbigt nationalregnskab og betalingsbalance 223 Foreløbigt nationalregnskab De foreløbige årlige nationalregnskaber giver et samlet billede af den kortsigtede økonomiske udvikling inden for rammerne af et system af sammenhængende

Læs mere

Det nye nationalregnskab September 2014

Det nye nationalregnskab September 2014 Det nye nationalregnskab September 2014 Danmarks Statistik 16. juni 2014 Kirsten Wismer Revisioner hvorfor! Sammenhængende statistiksystem på tværs af - brancher, sektorer mm. og over tid Nye kilder og

Læs mere

Øvelse 2 - Samfundsøkonomi

Øvelse 2 - Samfundsøkonomi Øvelse 2 - Samfundsøkonomi Nationalregnskab II Sidste gang... Vi så på...hvordan kan BNP udregnes vha. input-output tabeller...bnp kan opgøres fra forskellige tilgange: anvendelse, indkomst og produktion...3

Læs mere

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST . januar af Frederik I. Pedersen direkte tlf. Resumé: MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST De seneste nationalregnskabstal for dansk vækst, beskæftigelse og arbejdstimer indeholder en kraftig

Læs mere

Nationalregnskab Juni-version

Nationalregnskab Juni-version Nationalregnskab 216. Juni-version Juli 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Juni-version Danmarks Statistik Juli 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/14 Nationalregnskab

Læs mere

Priser Byggeomkostnings- indekset pr. 1. juli 2015

Priser Byggeomkostnings- indekset pr. 1. juli 2015 Priser Byggeomkostningsindekset pr. 1. juli 2015 Byggeomkostningsindekset pr. 1. juli 2015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Byggeomkostningsindekset... 4 3. Tabeller... 5 4. Metode... 8 4.1 Vægtgrundlag...

Læs mere

Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde

Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde Danske arbejdere beskyldes ofte for at være for dyre, men når lønniveauet sættes op i mod den værdi, som danske arbejdere skaber, er det tydeligt, at

Læs mere

Hvilke udfordringer har der hidtil været ved at måle dansk byggeris produktivitetsudvikling? Christian Gysting, Danmarks Statistik

Hvilke udfordringer har der hidtil været ved at måle dansk byggeris produktivitetsudvikling? Christian Gysting, Danmarks Statistik Hvilke udfordringer har der hidtil været ved at måle dansk byggeris produktivitetsudvikling? Christian Gysting, Danmarks Statistik Kritik af B&A tal Løbende kritik: Anvendelse af usikre kilder og urimelig

Læs mere

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Denne analyse ser nærmere på den værdi, virksomhederne skaber i forskellige dele af landet, og deres produktivitet. Analysen understøtter en positiv fortælling om

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Offentlig service leveres også af privatansatte

Offentlig service leveres også af privatansatte Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 398 JUNI 218 Offentlig service leveres også af privatansatte Antallet af offentligt ansatte er en dårlig indikator for den offentlige service, der bliver

Læs mere

Priser 5. oktober 2017

Priser 5. oktober 2017 Priser 5. oktober 2017 Byggeomkostningsindekset pr. 1. juli 2017 Byggeomkostningsindekset pr. 1. juli 2017 Indhold 1. Indledning... 3 2. Byggeomkostningsindekset... 4 3. Tabeller... 5 4. Metode... 9 4.1

Læs mere

Priser 14. marts 2018

Priser 14. marts 2018 Priser 14. marts 2018 Indledning Byggeomkostningsindekset måler udviklingen i omkostningerne ved opførelse af boligbyggeri i Grønland. Indekset bruges primært til at følge udviklingen i inflationen indenfor

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 d. 06.10.2016 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K 197 1974 1978 1982 1986 199 1994 1998 22 26 21 214 CEPOS Notat: Frygt for robotter er ubegrundet : Flere maskiner og automatisering er ledsaget af flere i job siden 1966 19-5-217 Af Mads Lundby Hansen

Læs mere

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2020 og 2021

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2020 og 2021 Pris- og produktivitetsudvikling Til brug i de økonomiske rammer for 2020 og 2021 Juni 2019 Pris- og produktivitetsudvikling Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej

Læs mere

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET 16. januar 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET De reviderede nationalregnskabstal (NR) for 3. kvartal 2006 peger samlet set på lidt lavere vækst

Læs mere

Priser Byggeomkostnings- indekset pr. 1. januar 2016

Priser Byggeomkostnings- indekset pr. 1. januar 2016 Priser Byggeomkostningsindekset pr. 1. januar 2016 Byggeomkostningsindekset pr. 1. januar 2016 Indhold 1. Indledning... 3 2. Byggeomkostningsindekset... 4 3. Tabeller... 5 4. Metode... 8 4.1 Vægtgrundlag...

Læs mere

Eksport, der ikke krydser grænsen, og lønsum

Eksport, der ikke krydser grænsen, og lønsum Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 OKTOBER 2018 Eksport, der ikke krydser grænsen, og lønsum Udenlandsk produktion har traditionelt ikke påvirket den danske produktivitet. Overskuddet

Læs mere

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2018

Pris- og produktivitetsudvikling. Til brug i de økonomiske rammer for 2018 Pris- og produktivitetsudvikling Til brug i de økonomiske rammer for 2018 Juni 2017 Pris- og produktivitetsudvikling Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500

Læs mere

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Velstandsvæksten i indeværende årti har været bremset af en kraftig nedgang i produktivitetsvæksten. Kapitalinvesteringer og væksten i arbejdsstyrkens

Læs mere

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 Ud af 30 OECD-lande har haft den 5. laveste vækst i BNP i tiårsperioden fra 1996 til 2006. Årsagen til dette er i høj grad, at danske

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213, Udkast til RÅDETS FORORDNING (EF) om fordeling af indirekte målte finansielle formidlingstjenester (FISIM) inden for rammerne af det europæiske national og regionalregnskabssystem (ENS) /* KOM/97/0050

Læs mere

Pris- og lønudvikling

Pris- og lønudvikling Danske - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt juni 2008 Pris- og lønudvikling 2007-2009 Sidste skøn for pris- og lønudviklingen blev udmeldt af Danske i juni 2007, og indeholdt en endelig opgørelse for 2006

Læs mere

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen. Præsentation på Kommunernes Landsforenings

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen. Præsentation på Kommunernes Landsforenings Det danske produktivitetsproblem Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Præsentation på Kommunernes Landsforenings Erhvervskonference i Bella Centret d. 8. februar 2013 Dagsorden Produktiviteten

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt 23. november 2015 J.nr. 15-2816833 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 133 af 23.

Læs mere

Priser Byggeomkostnings- indekset pr. 1. juli 2014

Priser Byggeomkostnings- indekset pr. 1. juli 2014 Priser Byggeomkostningsindekset pr. 1. juli 2014 Byggeomkostningsindekset pr. 1. juli 2014 Indhold 1. Indledning... 3 2. Byggeomkostningsindekset... 4 3. Tabeller... 5 4. Metode... 8 4.1 Vægtgrundlag...

Læs mere

Pris- og lønudviklingen , juni udsendt d

Pris- og lønudviklingen , juni udsendt d N O T A T Pris- og lønudviklingen 2006-2008, juni 2007 - udsendt d. 25-06-2007 Sidste skøn for pris- og lønudviklingen blev udmeldt af Danske Regioner i april 2007, og indeholdt skøn for pris- og lønudviklingen

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Danmarks Produktivitet hvor er problemerne?

Danmarks Produktivitet hvor er problemerne? Danmarks Produktivitet hvor er problemerne? Eva R. Sunesen og Niels C. Beier fra Produktivitetskommissionens sekretariat Indlæg på fagligt seminar hos FTF 11. april 2013 Dagsorden Hovedresultater: Den

Læs mere

10. It og produktivitet

10. It og produktivitet It og produktivitet 175 10. It og produktivitet 10.1 Introduktion It-investeringernes betydning for produktiviteten Sammenhængen mellem produktivitet og velstand Opbygningen af kapitlet Sammenhængen mellem

Læs mere

Priser 21. marts 2019

Priser 21. marts 2019 Priser 21. marts 2019 Indledning Byggeomkostningsindekset måler udviklingen i omkostningerne ved opførelse af boligbyggeri i Grønland. Indekset bruges primært til at følge udviklingen i inflationen indenfor

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere

Øvelse 1 - Samfundsøkonomi

Øvelse 1 - Samfundsøkonomi Øvelse 1 - Samfundsøkonomi Nationalregnskab I Pratisk information e-mail: Tobias.Markeprand@econ.ku.dk Økonomisk Institut, Københavns Universitet Adjunkt i Økonomi 2 første øvelser: Nationalregnskab Derefter:

Læs mere

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor.

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. NYT OM LØN Nr. 4 / 2016 *** 8. december 2016 *** Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer Lønudviklingen

Læs mere

Historisk lav produktivitetsvækst

Historisk lav produktivitetsvækst Produktiviteten har udviklet sig sløjt gennem flere år, men har udvist deciderede fald i 2007 og 2008. Analysen viser, at nedgangen ikke kan henføres til nogen enkeltstående faktor. Den længerevarende

Læs mere

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor.

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. NYT OM LØN Nr. 3 / 2016 *** 7. september 2016 *** Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer Lønudviklingen

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer Klaus Rasmussen kr@di.dk, 3377 3908 DECEMBER 2018 Stadig svag produktivitet trods opjusteringer BNP er igen blevet opjusteret væsentligt. Det er den gennemsnitlige produktivitet dermed også. Men opjusteringen

Læs mere

Pristallene pr. 1. juli 2011

Pristallene pr. 1. juli 2011 Priser 2011:3 Pristallene pr. 1. juli 2011 Indhold 1. Indledning 3 2. Forbrugerprisindekset 4 3. Reguleringspristallet 7 4. Metode 8 5. Udgivelser 9 1. Indledning Formålet med nærværende prisstatistik

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT Termer KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT SAMFUNDSBESKRIVELSE, 1. ÅR, 1. SEMESTER HOLD 101, PETER JAYASWAL HJEMMEOPGAVE NR. 2, FORÅR 2005 THOMAS RENÉ SIDOR, 100183-1247 ME@MCBYTE.DK SÅ ST SB Statistisk

Læs mere

Stor omfordeling via offentlig service Nyt kapitel

Stor omfordeling via offentlig service Nyt kapitel Stor omfordeling via offentlig service Nyt kapitel Traditionelle fordelingsanalyser ser bort fra de forbrugsmuligheder, som den offentlige sektor stiller til rådighed, og som udgør en stor del af danske

Læs mere

Noter til reguleringsordningen for 2018, 2019, 2020 og 2021

Noter til reguleringsordningen for 2018, 2019, 2020 og 2021 Noter til reguleringsordningen for 2018, 2019, 2020 og 2021 Statistikgrundlaget for reguleringsordningen Danmarks Statistiks lønindeks for virksomheder og organisationer. Lønudviklingen for fortjeneste

Læs mere

Priser Byggeomkostnings- indekset pr. 1. januar 2014

Priser Byggeomkostnings- indekset pr. 1. januar 2014 Priser Byggeomkostningsindekset pr. 1. januar 2014 Byggeomkostningsindekset pr. 1. januar 2014 Indhold 1. Indledning 2. Tabeller 3. Metode 3.1 Vægtgrundlag 3.2 Prisudviklingen 4. Udgivelser 1. Indledning

Læs mere

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor.

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. NYT OM LØN Nr. 2 / 2019 *** 28. maj 2019 *** Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer Lønudviklingen i den

Læs mere

Revision af nationalregnskabet, november 2016

Revision af nationalregnskabet, november 2016 Jacob N. Rasmussen 25.01.2017 Revision af nationalregnskabet, november 2016 Nedrevisionen af arbejdstimer giver forøget timeproduktivitet Nationalregnskabsrevisionen har betydet at timeproduktiviteten

Læs mere

Priser Pristallene pr. 1. januar 2014

Priser Pristallene pr. 1. januar 2014 Priser Pristallene pr. 1. januar 2014 Pristallene pr. 1. januar 2014 Indhold 1. Indledning... 3 2. Forbrugerprisindekset... 4 3. Reguleringspristallet... 9 4. Metode... 12 5. Udgivelser... 14 1. Indledning

Læs mere

Produktivitet & den offentlige sektor

Produktivitet & den offentlige sektor Produktivitet & den offentlige sektor Torsdag den 11. april 2013 Martin Madsen (AE) Disposition Generel kommentar om vigtigheden af Produktivitetskommissionens arbejde Kommissionens hovedkonklusion: Synderen

Læs mere

Noter til privatlønsværn for aftaleperioden 2016 og 2017

Noter til privatlønsværn for aftaleperioden 2016 og 2017 BILAG TIL FORLIG MELLEM FINANSMINISTEREN OG CFU 2015 1 Noter til privatlønsværn for aftaleperioden 2016 og 2017 Statistikgrundlaget for privatlønsværnet Danmarks Statistiks lønindeks for virksomheder og

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor.

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. NYT OM LØN Nr. 1 / 2018 *** 6. juni 2018 *** Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer Lønudviklingen i den

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 580 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 580 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 580 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 9. oktober 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 580 (Alm. del) af 18. september

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Næsten ens lønudvikling i alle sektorer.

Næsten ens lønudvikling i alle sektorer. 13-0542 - poul - 17.06.2014 Kontakt: Poul Pedersen - pp@ftf.dk Tlf.: 33 36 88 48 Næsten ens lønudvikling i alle sektorer. Danmarks Statistik har offentliggjort lønudviklingen for 1. kvartal (februar) 2014

Læs mere

Priser Pristallene pr. 1. januar 2015

Priser Pristallene pr. 1. januar 2015 Priser Pristallene pr. 1. januar 2015 Pristallene pr. 1. januar 2015 Indhold 1. Indledning 3 2. Forbrugerprisindekset 4 3. Reguleringspristallet 11 4. Metode 15 5. Udgivelser 17 1. Formålet med prisstatistikken

Læs mere