FOLKECENTERET - ET BESØG VÆRD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FOLKECENTERET - ET BESØG VÆRD"

Transkript

1 FOLKECENTERET - ET BESØG VÆRD Gennem årene er tusindvis af interesserede kommet til Folkecenter for Vedvarende Energi i Thy for at hente viden og inspiration om vedvarende energi, lavenergihuse, CO2-neutral transport og energibesparelser. Nogle blev et par timer, andre i uger eller måneder. Det kunne være økologiske landmænd, grupper fra fagforeninger, skoler, universiteter, personaleforeninger, arkitektstuderende, Rotary og Lions eller virksomheder og enkeltpersoner på udkig efter nye produktideer. Det kunne være politikere fra nær og fjern og ikke mindst forskere fra hele verden, som fandt ny viden og inspiration. Vi vil gerne udtrykke vores glæde over den store interesse for vores arbejde her på Folkecenteret ved at vise en kavalkade af billeder fra mange af disse besøg og specielle arrangementer. God fornøjelse. Billederne er et uddrag fra bogen Energien fra Thy, udgivet 2001, som rummer mange flere billeder og beskrivelser af vejen frem mod alternative energiformer. Studiebesøg aftales med Jane Kruse, Martin Glerup, MF, formand for Folketingets Energipolitiske Udvalg, får en orientering om CO2-neutral, koldpresset planteolie til erstatning af ordinær dieselolie. Det sker på en energiudstilling i Odense, hvor Folkecenteret deltog som medarrangør. Til højre ses Gerhard Ulz, LEV, Graz, Østrig. Strateg og igangsætter i Steiermark, som er et forbillede for hele Europa, når det gælder solvarme og biomasse til energiformål. Mange varige kontakter bliver stiftet under møder og konferencer på Folkecenteret. Birgit Bjørnvig, tidligere MEP, holdt foredrag i september 2001 om VE-øen Samsø. Her udveksler hun synspunkter med Toni Vidan fra Kroatien, hvor han er i gang med at opbygge et VE-center. Toni er tidligere trainee på Folkecenteret. En dansk erhvervsgruppe er på besøg i Folkecenterets Biodome som led i et flere timers studiebesøg. Man ønskede at hente inspiration og viden om nye miljøvenlige produktmuligheder.

2 Forskere og NGO er fra Tanzania, Indien, Kina og Cuba er samlet på Folkecenteret for at drøfte Nord-Syd og Syd-Syd samarbejde. Niels Aage Kristensen (tv.) fra NAAK-Trimming og ingeniør Lars Yde drøfter tekniske løsninger under prøvekørsel af brintkraftvarme-anlægget. En amerikansk pioner inden for husstandsmøller, Elliott Baily, Minnesota, USA, afholder kursus for danske interesserede i Folkecenterets værksted. På ingeniørtroppernes forsvarsakademi i St. Petersborg finder man specialister i styring af integrerede anlæg specielt til arktiske egne - baseret på vind- og solenergi. Der har været udvekslet besøg flere gange. Professor Zhao (tv.) fra Asia-Pacific Biogas Research Institute, Chengdu, Kina, taler med Ulla Sandbæk, MEP, om teknologi-overførsel til ulandene under en konference på Folkecenteret. De mange vindmøllevinger i Vingelunden på Folkecenteret er en populær kulisse for fotografering. Her findes eksempler på de allerførste glasfibervinger fra 1970 erne.

3 TRAINEES PÅ FOLKECENTERET Under studieophold på 3-10 måneder kommer traineerne også ud i den virkelige verden og indsamler impulser.. Her er en gruppe på besøg hos driftsleder Leo Holm på verdens største solvarmeanlæg i Marstal på Ærø. Traineerne på billedet til højre kommer fra Cuba, Italien og Nigeria. I to måneder i 1998 havde Folkecenteret tre kunstnere på besøg fra St. Petersborg som trainees. Under temaet Energi og Kunst skabte de meget smukke jernskulpturer. Nyt hold trainees fra syv forskellige lande besøgte i september 2001 vindenergimessen i Husum.

4 Ved Folkecenterets officielle åbning i 1984 var staten repræsenteret ved energiminister Knud Enggaard og Lone Dybkjær, MF. Lone Dybkjær sikrede ufortrødent i de første svære år bevillinger og en uafhængighed, som siden har været afgørende for centerets position i det danske energilandskab. Knud Sørensen, forfatter og mangeårigt medlem af Folkecenterets bestyrelse, ser tilbage i 1993 og sagde bl.a.: Man kan næsten få tårer i øjnene ved tanken om, at det er lykkedes at skabe noget, som ikke bare vi, der var med til at lave det, synes om. Nej, det kan bruges til noget, og folk kommer langvejs fra for at se det og lære af det. Her underskrives en aftale om informationsarbejde og opstilling af en dansk vindmølle ved et stort sanatorium i Samara ved Volga-floden. Direktøren i baggrunden er hjertespecialist. Han havde præsident Jeltsin som patient. En delegation fra DAFOLO, Frederikshavn, med direktør Kaj Jørgensen i spidsen tilbragte en lørdag i Landsbyen for Grøn Forskning.

5 Opgaven er fuldført. Ole Vagn Christensen, MF, formand for ejendomsfonden bag SkibstedFjord Kursuscenter, overrækker august 2001 nøglerne til nybyggeriet til Jens Jensen, formand for Folkecenterets bestyrelse. Sådan startede det i Litauen. De fire millioner kroner til et stort gårdbiogasanlæg blev bevilget af Miljøstyrelsen. Planerne skulle lægges frem i et land helt uden traditioner for vedvarende energi. Alle parter forskere, landbrugere og den lokale industri gik begejstret ind i den krævende opgave. To år senere kørte anlægget; der var tilfredshed overalt. Vi inddrog undervejs danske biogas-eksperter. På billedet tv. videregiver Karl Erik Jensen (Kalle) fra Vester Hjermitslev Biogasanlæg sine mangeårige erfaringer til de litauiske pionerer. Folkecenteret er i organisatorisk henseende opbygget som en dansk folkehøjskole med en støttekreds, en bestyrelse og en daglig leder. Dog har man ikke elever i vanlig forstand.

6 DA DANSK BIOGAS KOM TIL JAPAN I februar 2001 kom det håndgribelige bevis på et frugtbart samarbejde med Japan om biogas. Det første miljøanlæg blev indviet i 18 graders frost i Yubetsu, som ligger i Hokkaido ud til det Ohkotske Hav. Kommunen var bygherre. Anlægget blev opført som led i en licensaftale mellem Kawasaki Heavy Industries og Folkecenteret. Kontrakten er underskrevet. Tidligere i forløbet aflagde vi besøg på et stort familielandbrug med malkekvæg, hvor man planlagde et biogasanlæg.

7 SAMARBEJDSPARTNERE OG KONTAKTFLADER I UDLANDET Folkecenterets kontor skaber kontakt mellem Vestafrika og Danmark. Her er Malis energiminister, Aboubacary Coulibaly (nærmest skiltet) på besøg hos MAN-B&W A/S v/leon Andersen sammen med repræsentanter for fire andre lande i Vestafrika. Besøgets hensigt var at indhente viden om virksomhedens højeffektive diesel generatoranlæg. Folkecenteret, som havde knyttet kontakterne, var repræsenteret ved forstander Preben Maegaard. Ulrich Jochimsen, Grundtvig Stiftung, Potsdam (th.) har med utrættelighed knyttet talrige bånd mellem VE-kredse i Tyskland og Norden og bragt mange besøgende til Folkecenteret. Her hilser han på Dr. Ludwig Elsbett (tv.), den absolutte pioner inden for planteolie til motorer. BIOGAS Flere studieture overbeviste energi-interesserede danskere om, at syd for grænsen var gårdbiogas en realitet.

8 HØJSKOLEN FOR BIOGAS Nogen skal gå foran og fortælle, hvad det drejer sig om. Folkecenteret gennemfører regelmæssigt studieture (med bus), hvor man ofte besøger Tom og Jens Kirk, der har gjort Tovsgaard i Skinnerup i Thy til en højskole for biogas. Med det levende ord på dansk og på engelsk - er talrige blevet overbevist om, at vi alle må gøre en indsats, og at der er fremtid i biogas.

9 Folkecenteret udviklede gårdbiogasanlægget hos Holger Krabbe i Boddum i Effektiv teknik, lav pris pr. kubikmeter og godt design har trukket besøgende fra hele verden til Boddum. Her ses en del af veteranerne inden for rene energiformer i Tyskland på besøg i 1980 erne. Til venstre Heinrich Bartelt, BWE, Europas største vindmølleorganisation. I midten Ulrich Jochimsen (med kasket), Institut Energie Dezentral. Og til højre Erich Haye (med kamera), redaktør af magasinerne Natürliche Energie og Anderes Leben. TRAINEE PÅ FOLKECENTERET George Aboagye-Mathiesen kom i 1986 til Folkecenteret som trainee. Han havde hørt om os på universitetet i Kumasi i Ghana. Han deltog i hele udviklingsforløbet med gårdbiogas, og i 1997 startede han eget firma og bragte gårdbiogas til kommercielt gennembrud. For sin enestående indsats modtog han sammen med sin kone, Anette, i 2000 Den Europæiske Solpris. Prisen blev overrakt af Anni Svanholt, MF.

10 Hos Poul Schelle Poulsen i Sindrup skete gennembruddet for gårdbiogas. Anlægget blev opstillet i Her ses ejeren i samtale med direktør Ib Larsen og kontorchef Flemming Secher, Energistyrelsen. En delegation fra Dansk Smedemesterforening besøger Kirks Smedemesteranlæg. En studerende fra Nigeria var også med. To fremtrædende russiske videnskabsmænd, Philip Rutberg og Edouard Perminov, lytter til Jens Kirks erfaringer med gårdbiogas.

11 DIKE-POND George Chan, tidligere FN-ekspert, var verden rundt den store igangsætter af dike-pond teknologien. Han besøgte ofte Folkecenteret, hvor der findes flere forsøgsanlæg, som han har designet. Forsøgsanlægget med biogas, vandplanter, fiskedamme og dike-pond system er et eksempel på en visionær integration af energi, miljø og fødevarefremstilling. Systemet har vakt opsigt langt ud over landes grænser.

12 VINDMØLLER UDEN GEAR - PRØVEKØRSEL EFTERÅRET 1999 På et besøg viste Dansk Metal interesse for, at en større andel af vindmøllerne bliver fremstillet i danske virksomheder. Metals daværende næstformand, Thorkild Jensen, lytter opmærksomt. Folketingsmedlemmerne Helga Moos og Ebbe Kalnæs studerer gennem en luge indmaden i generatoren. Aase D. Madsen, MF, får forklaret detaljerne af projektleder Lars Chr. Christensen. I PMG-generatorprojektet, som blev udført i samarbejde med DESMI A/S, blev i udstrakt grad benyttet ekspertise fra Statens tekniske Universitet i Skt. Petersborg. Professorerne B. Sidelnikov og V. Elistratov ser på vindmøller i Danmark sammen med den tekniske stab. Konstruktion og beregninger lå i hænderne på dr.ing. Andrei Pinegin fra Skt. Petersborg. Målingerne viste højere virkningsgrad og ydeevne end beregnet.

13 VINDMØLLER MED GEAR Talrige besøgende fra ind- og udland har på 525 kw vindmøllen i Hanstholm for første gang på nærmeste hold oplevet, hvad en vindmølle er. Vi standser møllen og lader de besøgende komme de 40 meter op i møllehatten. De er altid betaget af teknikken og udsigten!

14 Få har som Hans Henrik Ekner kæmpet for, at de små husstandsmøller får en naturlig plads i den danske VE-sektor. Hvorfor tager det tre år at få en byggetilladelse til en Calorius-mølle, når det kan ordnes på få uger til en stor svinefarm? spørger han under et kursus om husstandsmøller på Folkecenteret. I 2001 modtager han i Berlin Den Europæiske Solpris for sin utrættelige indsats. I dette kontor i Kiev indledtes et frugtbart samarbejde med Ukraines Academy of Science, som resulterede i, at der på Folkecenteret blev opstillet et velfungerende 20 kw elektrolyseanlæg. Fra venstre ses dr. Stepan Kudrja og direktør Anantoly Shidlovski. Og på besøg på vindmøllefabrik i Danmark. BRINT Niels Aage Christensen (th.), NAAK Trimming, er landskendt inden for tilpasning og ombygning af motorer, hvad enten det gælder forhøjetydeevne eller drift på brændstoffer som biogas og brint. Her drøfter han tekniske detaljer med ingeniør Lars Yde på Folkecenteret.

15 Der skal brintbiler ud på de danske veje, så befolkningen kan se, der er et rent alternativ til benzin og olie. Miljø- og energiminister Svend Auken fortæller begejstret til presse og publikum om sine oplevelser med lydløs kørsel i Københavns gader i en brintdrevet London-taxi. Folkecenteret havde skaffet taxien til Danmark. PLANTEOLIE TIL BILER OG TRAKTORER Ingeniør Niels Ansø vejleder og rådgiver årligt talrige faglige grupper fra landbrugsskoler, tekniske skoler og læreanstalter i udvinding og anvendelse af planteolie. Hjemmesiden er et internationalt mødested. Danske energi-entusiaster på besøg på oliemølle i Bayern. Her er ingen tvivl tilbage. Foderstofhandler Alexander Plank fra Bayern fortæller om planteolie til biler. En nigeriansk delegation var på besøg på Folkecenteret. De slår mig ihjel, sagde den tidligere olieminister Lukman fra Nigeria, efter at vi havde overtalt ham til at hælde planteolie på VW Passat en.

16 Folkecenteret har hentet sin viden om planteolie-teknologi hos Elsbett-Motor-Konstruktions-Laboratorium ved Nürnberg. Dr. Ludwig Elsbett har gjort for planteolie, hvad Rudolf Diesel gjorde for mineralolie: De fik motorerne til at fungere. En studiegruppe ser på solvarmeanlæg under besøg på Folkecenteret. Vi har arrangeret flere studieture med danske solvarmeeksperter til Østrig, hvor Folkecenterets samarbejdspartnere stod for arrangementet. Hvorfor sælges der 20 gange flere solvarmeanlæg i Østrig end i Danmark? Den Europæiske Solpris blev overrakt i november 1998 på vindmøllefabrikken Nordex i Brande. Personerne er fra venstre: Martin Glerup, MF, formand for Folketingets Energipolitiske Udvalg, Ole Andersen, direktør, Midtglas, Lars Yde, projektleder, Folkecenteret, John Hebo Nielsen, bestyrelsesformand for Gaia Solar A/S, og Preben Maegaard, dansk koordinator for Den Europæiske Solpris.

17 For bestyrelsen for Dronninglund Fjernvarmeværk arrangerede vi studietur til Østrig for at se på alternativer til naturgassen. Der blev aflagt besøg på mange forskellige typer anlæg. Fhv. Indenrigs- og forskningsminister Birthe Weiss på besøg på Folkecenteret. Her i samtale med centerets mangeårige formand, nu afdøde Johan Mikelsen. I 90 ERNE DROG VI ØSTPÅ En stor udstillingstrailer kørte fra gennem Østeuropa ud i et rullende energi- og kulturfremstød. Samtidig blev der i universitetsbyerne holdt energifaglige seminarer med danske og udenlandske deltagere. Billedet tv.: Professor Niels I. Meyer, DTU, taler med Tomaz Parteka, leder af Ecobaltic, en NGO i Gdansk i Polen. Billedet th.: Niels Freese (tv.), daværende medarbejder på Folkecenteret, havde lange arbejdsdage på udstillingerne i Østeuropa.

18 Billedet tv.: Informationskampagnerne i Østeuropa nåede ikke op til Murmansk ved Barentshavet, men efter gentagne opfordringer blev der i 2001 holdt møde i Murmansk med de lokale fortalere for vedvarende energi. Billedet th.: De mange kontakter i Østeuropa førte til, at østeuropæere aflagde talrige besøg på Folkecenteret, og daværende formand for vores bestyrelse, Dagmar Mørk Jensen (stående), var altid parat til at hilse på de besøgende. Efter at Folkecenteret i 1991 havde opstillet en 75 kw demonstrationsmølle i Polen, blev der arrangeret besøg hos en polsk kranfabrik, som er veludstyret til at producere vindmøller. Ingeniør Niels Vilsbøll (tv.) i samtale med Maciej Bartmanski, Ecobaltic, Gdansk, Der blev under besøgene fra Østeuropa altid tid til at udbrede kendskabet til det danske samfund i almindelighed. Sydthys daværende borgmester, Niels Peter Kaastrup-Hansen (th.) er her fotograferet sammen med en østeuropæisk kollega. Projektmøde i København om 600 kw vindmølle med repræsentanter fra Kaliningrad, flådebasen ved Østersøen. Ingeniør Niels Vilsbøll (tv.) var projektleder, indtil han blev afløst af ingeniør Niels Ansø.

19 Folkecenteret gav russiske teknikere fra Beringa, det østlige Sibirien, en grundig introduktion i moderne vindmølleteknik forud for levering af 2 stk. 250 kw vindmøller. Opstillingen af møllen blev videofilmet, så de kunne løse tilsvarende opgaver derhjemme, hvilket vist sig at holde stik. Dennis Goussarev (tv.) sammen med russiske elfolk på det geotermiske anlæg i Thisted. Folkecenteret udførte solvarmeprojekt i Ungarn. Akademiet i Sopron, Ungarn, betragter sig med sin beliggenhed tæt ved Wien som en forpost mellem Vesteuropa og Centraleuropa. Akademiets leder, Judit Ronai, er her flankeret af Soprons borgmester og Dr. Hermann Scheer, MdB, præsident for EUROSOLAR. Miljøstyrelsen gav Folkecenteret tilskud til 3x300 kubikmeter biogasanlæg ved Kaunas i Litauen. Bred inddragelse af erhvervsliv, offentlig forvaltning og forskning karakteriserer Folkecenterets projekter i Danmark og udlandet. I Litauen betød deltagelse af LEI, Litauens Energi Institut, Kaunas, meget for biogasprojektets vellykkede gennemførelse. Litauens nestor inden for energiforskning, professor Jurgis Vilemas, ønsker, at Litauen skal være med i forreste række, når det gælder biogas.

20 For at koordinere de mange aktiviteter omkring etableringen af det store biogasanlæg i Litauen oprettede Folkecenteret eget kontor i Kaunas. Igennem hele perioden har ingeniør Mindaugas Stalnionis varetaget vigtige danske interesser inden for vedvarende energi i Kaunas. Billedet viser præsentation af kontoret for den lokale presse. Under en konference på Folkecenteret i 1988 skabtes kontakt til professor Everaldo Feitosa, en af VE-pionererne i Brasilien. Hans fakultet på forbundsuniversitetet i Recife er centralt placeret inden for vindenergi. Der er oprettet en prøvestation i Recife; EOLICA er en NGO, som aktivt virker for de rene energiformer. Feitosa er vicepræsident i World Wind Energy Association, WWEA, og har afgørende indflydelse på et MW vindenergiprogram i Brasilien med vidtgående muligheder for Danmark. Folkecenteret leverede i 1992 en 75 kw til Brasilien, Sydamerikas første moderne vindmølle. Vindmøllen blev opstillet på øen Fernando de Noronha, 700 km ude i Sydatlanten. Her blæser en konstant passat-vind med 8-9 m/s på årsbasis. Øen har indbyggere, som får el fra et dieselværk. Hanstholmmøllen deltog som teknisk operatør i projektet. Siden er også en Vestasmølle opstillet på øen.

Halmhus - fuldskala beboelseshus

Halmhus - fuldskala beboelseshus Projekt Halmhus - fuldskala beboelseshus Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi Folkecenter for Renewable Energy P.O.Box 208 Kammersgaardsvej16 Sdr. Ydby 7760 Hurup Thy Denmark af Jane Kruse Projektleder

Læs mere

FOLKECENTERET. 20 aar

FOLKECENTERET. 20 aar FOLKECENTERET 20 aar Den 1. juli 1983 åbnede Folkecenteret officielt. Derfor afholder vi på 20-årsdagen en sammenkomst for venner og bekendte af Folkecenteret. Der er meget at fejre, meget at se tilbage

Læs mere

$WEULQJHVROHQVNUDIWLPHQQHVNHKHGHQVWMHQHVWH

$WEULQJHVROHQVNUDIWLPHQQHVNHKHGHQVWMHQHVWH $WEULQJHVROHQVNUDIWLPHQQHVNHKHGHQVWMHQHVWH Bidrag til festskrift i anledning af Hermann Scheer s 60 års fødselsdag den 29.april 2004 Af Preben Maegaard Med de rigtige politiske rammebetingelser, er der

Læs mere

Solvarme i Østrig Hvad kan Danmark lære?

Solvarme i Østrig Hvad kan Danmark lære? Solvarme i Østrig Hvad kan Danmark lære? To studieture til Østrig i 2000 og 2003 for at få belyst forskellene i anvendelse af solenergi i Østrig og Danmark med besøg, besigtigelser, interviews og vurderinger:

Læs mere

. i anledning af den årlige generalforsamling og støttekredsens sammenkomst

. i anledning af den årlige generalforsamling og støttekredsens sammenkomst . i anledning af den årlige generalforsamling og støttekredsens sammenkomst Kære Støttekredsmedlemmer! Der er tradition for, at vi benytter den årlige generalforsamling og støttekredsens sammenkomst som

Læs mere

Succes på Ajour 07 Ajour 07: Ledelse handler om mennesker Vindkraft til søs i Nordeuropa Studerende gjorde skolerne ære

Succes på Ajour 07 Ajour 07: Ledelse handler om mennesker Vindkraft til søs i Nordeuropa Studerende gjorde skolerne ære Udgivet af Maskinmestrenes Forening Januar 2008 nr. 1 Succes på Ajour 07 Ajour 07: Ledelse handler om mennesker Vindkraft til søs i Nordeuropa Studerende gjorde skolerne ære Castros danske kraftværker

Læs mere

Lys over Mali. Af Preben Maegaard

Lys over Mali. Af Preben Maegaard Lys over Mali Af Preben Maegaard Siden oprettelsen af Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i 1983 har det været en vigtig del af centrets mange aktiviteter, at gennemføre vedvarende energiprojekter

Læs mere

WINDVESTMENT. Regeringens energipolitik er uden. S.12 Forskel i dansk og tysk ret bag afskrivningstvivl

WINDVESTMENT. Regeringens energipolitik er uden. S.12 Forskel i dansk og tysk ret bag afskrivningstvivl WINDVESTMENT Nr. 2 2008 Nyt til alle investorer fra Global Wind Power Regeringens energipolitik er uden ambitioner S.24 Målrettet miljøsatsning er en god investering Eksklusivt interview med SF s partiformand

Læs mere

Danmarks vindmølleindustri under internationalt pres. Hvem sætter takten i udviklingen

Danmarks vindmølleindustri under internationalt pres. Hvem sætter takten i udviklingen Danmarks vindmølleindustri under internationalt pres. Af Preben Maegaard, direktør, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Senior vicepræsident for EUROSOLAR, Den Europæiske Forening for Vedvarende

Læs mere

OFFSHORE VINDENERGI. Nyt nationalt samarbejde Dansk offshore vindsektor er gearet til global konkurrence Side 3. Fokus på internationalt

OFFSHORE VINDENERGI. Nyt nationalt samarbejde Dansk offshore vindsektor er gearet til global konkurrence Side 3. Fokus på internationalt OFFSHORE VINDENERGI ANNONCETILLÆG FRA OFFSHOREENERGY.DK Nyt nationalt samarbejde Dansk offshore vindsektor er gearet til global konkurrence Side 3 < Vend avisen for at læse om offshore olie og gas NYE

Læs mere

CO -NEUTRAL ENERGI SOM VÆKSTMOTOR. den danske energibranche i front. Dette tillæg er et indstik udgivet af DI Energi April 2014

CO -NEUTRAL ENERGI SOM VÆKSTMOTOR. den danske energibranche i front. Dette tillæg er et indstik udgivet af DI Energi April 2014 Dette tillæg er et indstik udgivet af DI Energi April 2014 ENERGI SOM VÆKSTMOTOR den danske energibranche i front Smart energi for 44 millioner kroner Forskningsprojekt om fremtidens energitekniske løsninger

Læs mere

Fuld gas på gyllen. Folkemøde med fjernvarme Fjernvarmen er populær på Bornholm. Også blandt deltagerne i Folkemødet 2012.

Fuld gas på gyllen. Folkemøde med fjernvarme Fjernvarmen er populær på Bornholm. Også blandt deltagerne i Folkemødet 2012. dansk fjernvarmes magasin nr. 7/8 JULI/AUGUST 2012 nyheder Folkemøde med fjernvarme Fjernvarmen er populær på Bornholm. Også blandt deltagerne i Folkemødet 2012. ny viden Fjernvarme er billigere end naturgas

Læs mere

Vejen til vækst. Side 8. Hele dette tillæg er en annonce fra Energibyen Frederikshavn. Distribueres sammen med Børsen 05.10.09

Vejen til vækst. Side 8. Hele dette tillæg er en annonce fra Energibyen Frederikshavn. Distribueres sammen med Børsen 05.10.09 Vejen til vækst Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Der er grønnere på toppen / Fra diesel til gylle og gas / Viden der giver løsninger / Vind gør det ikke alene / Grøn forretning i byggeriet / Testcenter

Læs mere

GABRIEL: Det globale eventyr

GABRIEL: Det globale eventyr Nr. 6 oktober 2011 nordjysk erhvervsmagasin fra væksthus nordjylland GABRIEL: Det globale eventyr INDBLIK: EFFEKTIVISERING Mød din nye robot TEMA: GLOBALISERING Her er Nordjyllands nye vækstmarkeder DUELLEN:

Læs mere

Målgruppeanalyse for Energisafari Et testprojekt i RETHINK Kulturturisme 2014-regi

Målgruppeanalyse for Energisafari Et testprojekt i RETHINK Kulturturisme 2014-regi Målgruppeanalyse for Energisafari Et testprojekt i RETHINK Kulturturisme 2014-regi Projektet er medfinansieret af EU s Socialfond Indledning... 3 Målgruppe A... 4 Generelt om målgruppen... 4 Volumen...

Læs mere

Udbudsduel gav skarpe tilbud TVIS satte fremtidens varmelevering i udbud. Det gav to konkrete tilbud.

Udbudsduel gav skarpe tilbud TVIS satte fremtidens varmelevering i udbud. Det gav to konkrete tilbud. dansk fjernvarmes magasin nr. 11 november 2013 nyheder Udbudsduel gav skarpe tilbud TVIS satte fremtidens varmelevering i udbud. Det gav to konkrete tilbud. ny viden Fjernvarme fortsat billigst Fjernvarmen

Læs mere

Vi kan få den grønne førertrøje side 4 Gylletransporten kører under jorden side 20 Storåen er sin egen herre side 24

Vi kan få den grønne førertrøje side 4 Gylletransporten kører under jorden side 20 Storåen er sin egen herre side 24 PROFILMAGASIN MAJ 2011 Vi kan få den grønne førertrøje side 4 Gylletransporten kører under jorden side 20 Storåen er sin egen herre side 24 En vækststrategi for fremtiden. Vestforsyning vil investere i

Læs mere

Energi til fremtiden med Risø fra atomkraft til bæredygtig energi. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi

Energi til fremtiden med Risø fra atomkraft til bæredygtig energi. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi Morten Jastrup (red.) Energi til fremtiden med Risø fra atomkraft til bæredygtig energi Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi Energi til fremtiden Energi til fremtiden - med Risø fra atomkraft

Læs mere

eksportfokus ny chef for eksportrådet side 12-15 erhvervslivet mødte ambassadører side 8-11

eksportfokus ny chef for eksportrådet side 12-15 erhvervslivet mødte ambassadører side 8-11 eksportfokus den store bjørn er vågnet Ruslands økonomi er i stærk vækst og efter nogle turbulente år er landet i dag præget af økonomisk stabilitet. Rusland tjener store penge på olie- og gasindustrien

Læs mere

MARTS 2015. Treklang får vindteknologien helt op i gear. Vindmøller i verdensklasse. Testcenter i superligaen. Udvikling og kvalitet går hånd i hånd

MARTS 2015. Treklang får vindteknologien helt op i gear. Vindmøller i verdensklasse. Testcenter i superligaen. Udvikling og kvalitet går hånd i hånd # 04 MARTS 2015 Treklang får vindteknologien helt op i gear Vindmøller i verdensklasse Testcenter i superligaen Udvikling og kvalitet går hånd i hånd LOOKOUT # 04 MARTS 2015 UDGIVER LINDØ port of ODENSE

Læs mere

Opprioritering af public diplomacy

Opprioritering af public diplomacy Udenrigsministeriet Udenrigsminister Per Stig Møller i dialog med den senegalesiske musiker og samfundsdebattør Youssou N'Dour under et debatarrangement i København i 2008. Foto: Polfoto. DANMARK I DIALOG

Læs mere

I 00erne lukker regeringen ned for vedvarende energi i 2002. Igangværende projekter bliver skrinlagt. 4 år senere genoplives vindmøllebranchen; de

I 00erne lukker regeringen ned for vedvarende energi i 2002. Igangværende projekter bliver skrinlagt. 4 år senere genoplives vindmøllebranchen; de Vi valgte at invitere jer til Ringkøbing, som ligger centralt i Vestjylland. Det er her og i den øvrige del af yder Danmark vi har fremtidens energikilder. Her fødes de nye ideer om at udnytte ressourcerne

Læs mere

Gasteknik Tidsskrift fra Dansk Gas Forening nr. 6 2014. Øget fokus på gas til transport

Gasteknik Tidsskrift fra Dansk Gas Forening nr. 6 2014. Øget fokus på gas til transport Gasteknik Tidsskrift fra Dansk Gas Forening nr. 6 2014 Øget fokus på gas til transport G a s t i l t r a n s p o r t Nordjyllands Trafik har indsat seks nye biogasbusser på rute 73 mellem Aalborg og Frederikshavn.

Læs mere

Skærpet konkurrence efter køb af gaslager

Skærpet konkurrence efter køb af gaslager 4 06 DONGs monopol brudt: Skærpet konkurrence efter køb af gaslager Læs artiklen Interessentforum i arbejdstøjet: Fælles fodslag i energijunglen Læs interviewet Celler skal stive elsystemet af: Gasmotoren

Læs mere

Forskning i Bioenergi, Brint & Brændselsceller

Forskning i Bioenergi, Brint & Brændselsceller 8. årgang Nummer 37 September 2011 Forskning i Bioenergi, Brint & Brændselsceller Fokus på VE-gasser Bioethanol i dieselbiler giver helt nye perspektiver Metangas kan blive en genvej til brintsamfundet

Læs mere

DEBRA EnergiNyt. DEBRA, Dansk Energi Brancheforening. Energibranchen.dk. NYE VISIONER 6 DEBRA skærper profilen. HMN 16 Åbner flere gastankstationer

DEBRA EnergiNyt. DEBRA, Dansk Energi Brancheforening. Energibranchen.dk. NYE VISIONER 6 DEBRA skærper profilen. HMN 16 Åbner flere gastankstationer DEBRA EnergiNyt Energibranchen.dk FAGBLADET FOR SERVICEBRANCHEN FOR ENERGIANLÆG NR. 2 Juli- 2014 NYE VISIONER 6 DEBRA skærper profilen HMN 16 Åbner flere gastankstationer DEBRA, Dansk Energi Brancheforening

Læs mere

Fjernvarmen indtager Køge. 90 kilometer rør er på vej i jorden under Køge, som dermed kan slettes fra listen over større danske byer uden fjernvarme.

Fjernvarmen indtager Køge. 90 kilometer rør er på vej i jorden under Køge, som dermed kan slettes fra listen over større danske byer uden fjernvarme. dansk fjernvarmes magasin nr. 9 september 2012 nyheder OL med fjernvarme og fjernkøling Kollektive løsninger gav grønt og energieffektivt OL i London. ny viden Ny håndbog Få idéer til at holde anlægsomkostningerne

Læs mere

Business Center Bornholm Repræsentantskabsmøde 30. april 2014 ÅRSBERETNING

Business Center Bornholm Repræsentantskabsmøde 30. april 2014 ÅRSBERETNING Business Center Bornholm Repræsentantskabsmøde 30. april 2014 ÅRSBERETNING 2013 2 Forord Spændende og travlt år for Business Center Bornholm 2013 var et både spændende og travlt år for Business Center

Læs mere

Wind Power vælger Vejle Siemens Wind Power er klar med nyt kompetencecenter i Vejle, der får 650 nye arbejdspladser. Green Tech

Wind Power vælger Vejle Siemens Wind Power er klar med nyt kompetencecenter i Vejle, der får 650 nye arbejdspladser. Green Tech vinter 2011/12 10 Green Tech Center Vejle Nyt klyngehus for fremtidens vedvarende energiløsninger Visioner Vækst Viden 16 Vejle vinder! Vejles nye erhvervspolitik, som tegner et visionært billede frem

Læs mere

Dansk Ekspeditionsfond GALATHEA 3 2006-2007

Dansk Ekspeditionsfond GALATHEA 3 2006-2007 Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 11 Offentligt Dansk Ekspeditionsfond GALATHEA 3 2006-2007 1 Dansk Ekspeditionsfond Galathea 3 2006-2007 Dansk Ekspeditionsfond Galathea 3

Læs mere