DETAILHANDLEN I PANDRUP INDHOLD. 1 Sammenfatning 2. 2 Baggrund 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DETAILHANDLEN I PANDRUP INDHOLD. 1 Sammenfatning 2. 2 Baggrund 3"

Transkript

1 OKTOBER 2015 REMA EJENDOM DANMARK A/S DETAILHANDLEN I PANDRUP NYE BUTIKKER I PANDRUP ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk INDHOLD 1 Sammenfatning 2 2 Baggrund 3 3 Detailhandlen i Pandrup Dagligvarehandlen i Pandrup Udvalgsvarehandlen i Pandrup Øvrige funktioner i Pandrup bymidte Udvikling af detailhandlen i Pandrup 4 4 Udvidelse af bymidteafgrænsningen Statistisk bymidteafgrænsning for Pandrup 6 5 Detailhandelsstrukturen omkring Pandrup 9 6 Befolkning og opland 10 7 Forbrug, omsætning og dækningsgrad Forbrug Omsætning Dækningsgrad 13 8 Arealbehov for detailhandel i Pandrup Befolkningsudvikling Udvikling i privatforbruget Udviklingen i handelsbalancen over for omverdenen Scenarier for arealbehovet i Konsekvenser for den eksisterende detailhandel Konsekvenser for dagligvarehandlen 17 PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. 2 VERSION 1.0 UDGIVELSESDATO UDARBEJDET KRLB KONTROLLERET KRBR GODKENDT KRBR

2 2/17 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 9.2 Konsekvenser for udvalgsvarehandlen 17 1 Sammenfatning Rema Ejendom A/S har søgt om tilladelse til at etablere en Rema 1000 dagligvareforretning på Lundbakvej i Pandrup. I tilknytning til butikken ønsker Jammerbugt Kommune, at udlægge et areal til en udvalgsvarebutik. Pandrup har ca indbyggere, og byens detailhandel har en årlig omsætning på ca. 150 mio. kr. Byens største dagligvarebutikker ligger i den nordlige del af bymidten, og der er aktuelle planer om at udvikle et nyt ankerpunkt med en dagligvarebutik og en udvalgsvarebutik i den sydlige del af bymidten. Det nye butiksområde vil ligge i forlængelse af den eksisterende bymidte, over for rådhuset og vil indgå som en del af ankomsten til Pandrup. Den statistiske bymidteafgrænsning viser, at en del af området kan inddrages i bymidten, og at der kan redegøres for, at hele området kan inddrages. Arealberegningen viser, at der er behov for én ny dagligvarebutik i Pandrup de næste 12 år på m². Det er også muligt, at der vil være behov for en ny udvalgsvarebutik på op til ca m². Konsekvensvurderingen viser, at størstedelen af omsætningen i den nye dagligvarebutik, % eller ca mio. kr. pr. år, vil blive hentet fra de eksisterende butikker i bymidten. Det svarer til en omsætningsreduktion i de eksisterende butikker på ca % % eller ca mio. kr. vurderes at blive hentet fra de andre lokale butikker i Kaas, Moseby og Saltum. Det svarer til, at de tre byer vil opleve en reduktion på ca. 10 %. De resterende ca % af omsætningen i den nye butik, eller ca mio. kr. pr. år, vurderes at blive hentet fra de resterende byer, herunder Brønderslev, Aabybro mv. På grund af byernes store dagligvareomsætning vil byernes eksisterende dagligvarebutikker stort set ikke blive påvirket af en ny dagligvarebutik i Pandrup. Konsekvenserne for udvalgsvarehandlen er afhængige af, om det etableres et butikskoncept, der konkurrerer direkte med de eksisterende butikker, eller om der er tale om et helt nyt butikskoncept i Pandrup. Uanset butikskæden vurderes det, at Pandrups detailhandel under ét vil opnå en positiv udvikling som følge af en ny stor udvalgsvarebutik i bymidten.

3 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 3/17 2 Baggrund Baggrunden for notatet er et konkret ønske fra Rema Ejendom A/S om at etablere en dagligvarebutik på ca m² på Lundbakvej i Pandrup. Jammerbugt Kommune ønsker endvidere at undersøge muligheden for at udlægge et areal til en udvalgsvarebutik på op til m² i tilknytning til dagligvarebutikken. Området til de to butikker er ubebygget og ligger sydøst for den udpegede bymidte og over for rådhuset. I dag er byens tre største dagligvarebutikker Super Brugsen, Fakta og Kiwi, der alle er placeret omkring Bredgade og Blokhusvej i den nordlige del af bymidten. Området ved den nordlige del af Bredgade tiltrækker mange daglige kunder, og i tilknytning til butikkerne ligger flere udvalgsvarebutikker som tøjbutikker, farvehandler, optiker og isenkræmmer samt flere andre funktioner som frisører, spisesteder, ejendomsmæglere mv. De største udvalgsvarebutikker i Pandrup er på op til ca. 350 m². Den sydlige del af bymidten er mindre attraktiv set fra et detailhandelsmæssigt perspektiv. Her er længere mellem butikkerne, og der er enkelte tomme lokaler. Fraværet af store ankerbutikker betyder, at kundeflowet i den sydlige del af bymidten er væsentligt lavere, end i den nordlige del af bymidten. Med to nye butikker ved Lundbakvej over for rådhuset vil Pandrup få et nyt ankerpunkt i den sydlige del af handelsmiljøet. De nye ankerfunktioner vil være med til at tiltrække flere kunder til den sydlige del af bymidten og dermed spændes handelsmiljøet i Pandrup bedre ud langs byens handelsgade, Bredgade. På den anden side vil der reelt blive tale om to adskilte dagligvareområder. Placeringen ved Lundbakvej ligger uden for den eksisterende bymidteafgrænsning. Der er udarbejdet en statistisk bymidteafgrænsning, der viser, at bymidten kan udvides til at omfatte en del af det ønskede projektområde. Der er eksisterende restrummelighed i kommuneplanen, og butiksstørrelserne på højst m² ligger inden for de maksimalt tilladte butiksstørrelser i Pandrup bymidte. For at gennemføre planlægningen skal der udarbejdes en ny lokalplan med et tilhørende kommuneplantillæg, der tillader en udvidelse af bymidten. Denne rapport indeholder en samlet redegørelse for udvidelsen af Pandrup bymidte, herunder den statistiske bymidteafgrænsning, en beregning af arealbehovet til dagligvarer og udvalgsvarer i Pandrup de næste 12 år samt konsekvenserne for den eksisterende detailhandel ved at planlægge for en dagligvarebutik på m² og en udvalgsvarebutik på m² ved Lundbakvej syd for rådhuset.

4 4/17 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 3 Detailhandlen i Pandrup Detailhandlen i Pandrup er koncentreret langs byens hovedgade, Bredgade. Butikkerne og de fleste af de øvrige byfunktioner ligger på en ca. 500 meter lang strækning mellem Blokhusvej i nord og Lundbakvej i syd. Områderne langs Bredgade udgør også størstedelen af Pandrups udpegede bymidte. Der er ca. 20 butikker i Pandrup, som i alt omsætter for ca. 160 mio. kr., og har et bruttoareal på ca m². 3.1 Dagligvarehandlen i Pandrup Detailhandlen i Pandrup er kendetegnet ved få store dagligvarebutikker og flere mindre udvalgsvarebutikker. Super Brugsen er byens største butik, og ligger sammen med to andre store dagligvarebutikker i den nordlige del af byen. I 2009 flyttede Fakta fra en placering nærmere bymidten til en placering ved Blokhusvej lidt længere mod vest. Den tidligere Fakta-butik står stadig tom. På grund af størrelsen og indretningen er det ikke sandsynligt, at lokalerne er attraktive for en ny dagligvarebutik. De øvrige dagligvarebutikker er mindre butikker som bager, apotek mv. Dagligvarebutikkerne har et samlet areal på ca m² og en årlig omsætning på i størrelsesordenen 110 mio. kr. 3.2 Udvalgsvarehandlen i Pandrup De knap 15 udvalgsvarebutikker i Pandrup ligger også langs Bredgade. Udvalget dækker over en isenkræmmer, sportsbutik, optiker, farvehandler, tøjbutikker mv. Udvalgsvarebutikkerne har et samlet areal på ca m² og en årlig omsætning på i størrelsesordenen mio. kr. De fleste butikker i Pandrup er selvstændige butikker uden for et kædesamarbejde. Kædebutikkerne i Pandrup har generelt en højere omsætning end butikkerne uden kædetilknytning. 3.3 Øvrige funktioner i Pandrup bymidte Detailhandlen i bymidten er suppleret med flere servicefunktioner, herunder bank, biograf, dyrlæge, flere spisesteder samt den kommunale administrationsbygning, der ligger i det tidligere Pandrup Rådhus. Byens posthus, politistation samt flere banker, frisører, butikker mv. er lukket siden Parkeringen i bymidten sker fortrinsvis på parkeringsområder bag butikkerne med facader vendt imod Bredgade. Størstedelen af detailhandlen i Pandrup er organiseret i Pandrup Handelsstandsforening. 3.4 Udvikling af detailhandlen i Pandrup Den 7. april 2014 modtog Jammerbugt Kommune tilsagn fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om reservation af investeringsramme til områdefornyelsesprojekt i Pandrup på kr. Byfornyelsen omfatter Bredgade på strækningen mellem Blokhusvej i nord og Bisgaardvej i syd.

5 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 5/17 I masterplanen for Pandrup fra 2012 foreslås det at forlænge allébeplantningen på Bredgade ad Lundbakvej for at skabe et helhedsindtryk og en tydelig ankomst til Pandrup bymidte. Et skift i belægningen på Lundbakvej og en overgang fra 80 km/t til 50 km/t foreslås også. De nye butikker får en central rolle i forbindelse med ankomsten til Pandrup. Med en placering ud til Lundbakvej, i tilknytning til Bredgade og lige over for Jammerbugt Kommunes administrationsbygning, vil området kunne fungere som en naturlig ankomst til Pandrup. Etableringen af en ny dagligvarebutik og en stor udvalgsvarebutik i bymidtens sydlige del vil bidrage positivt til at sikre en levende bymidte med en kundestrøm gennem Bredgade. Særligt dagligvarebutikkerne er vigtige forudsætninger for udviklingen af byernes bosætningskvaliteter. Etableringen af en ny dagligvarebutik og en stor udvalgsvarebutik ved Lundbakvej vil tilføre området i den sydlige del af Bredgade en ny attraktivitet. Der er også overvejelser om at udvikle to yderligere to arealer som vist på figur 1. Det ene areal forventes anvendt til ca. 10 parcelhusgrunde sydvest for det nye butiksområde, og det andet areal forventes udviklet med serviceerhverv nordøst for området. Figur 1. Detailhandlen i Pandrup.

6 6/17 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 4 Udvidelse af bymidteafgrænsningen Den eksisterende bymidteafgrænsning i Pandrup omfatter de centrale dele af byen og de fleste butikker og andre funktioner langs Bredgade. Placeringen af det nye butiksområde vil få en beliggenhed i forlængelse af den eksisterende bymidte og syd for rådhuset. For at kunne udvikle det nye butiksområde er der i første omgang behov for en analyse af, om bymidten kan udvides efter den statistiske metode, som er beskrevet i Bekendtgørelse om afgrænsning af bymidter og bydelscentre, Figur 2. Den eksisterende bymidteafgrænsning og den nødvendige udvidelse af bymidten. 4.1 Statistisk bymidteafgrænsning for Pandrup Den statistiske metode tager udgangspunkt i, at en bymidte karakteriseres ved stor oplevelsesrigdom, høj tæthed og variation i forskellige kunde- og publikumsorienterede funktioner, herunder butikker, kulturtilbud og privat og offentlig service. Vha. det centrale virksomhedsregister, CVR, der indeholder oplysninger om alle offentlige og private virksomheder, identificeres og stedfæstes byfunktionerne ud fra den angivne adresse, så hver registreret enhed kan vises på et kort. CVR-

7 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 7/17 udtrækket er genereret og er fulgt op af en fysisk besigtigelse På baggrund af udtrækket fra det centrale virksomhedsregister, CVR, er byfunktionerne blevet identificeret og stedfæstet ud fra den angivne adresse. Hovedafdelingerne er opdelt på 8 grupper, jf. Bekendtgørelse om afgrænsning af bymidter og bydelscentre. Hovedafdelinger Detailhandel mv. Hoteller, restaurationer mv. Persontransport Pengeinstitutter, forsikring mv. Forretningsservice mv. Offentlig administration Sundhedsvæsen Kultur mv. Bymidteafgrænsningen efter den statistiske metode tager udgangspunkt i tilstedeværelsen og koncentrationen af en række funktioner, herunder butikker, kulturtilbud og privat og offentlig service. Den konkrete afgrænsning af bymidten i Pandrup tager udgangspunkt i, at afstanden mellem funktionerne maksimalt må være 50 m, hvilket er i overensstemmelse med bekendtgørelsen. Hvor der er maksimalt 50 m mellem funktionerne, er der tale om et sammenhængende bykerneområde. Metodisk sikres dette ved at fastsætte en bufferzone på 25 m omkring hvert punkt, der repræsenterer en byfunktion inden for de 8 hovedafdelinger. Omkring den faktiske kerne, der opfylder kravene om variation og tæthed, lægges en randzone på 100 m. Tilsammen udgør kernen og randzonen den statistisk afgrænsede bymidte, som fremgår af kortet på s. 9 (den røde afgrænsning). Med udgangspunkt i de 5 trin i Bekendtgørelse om afgrænsning af bymidter og bydelscentre er bymidtekernen blevet afgrænset. Resultatet viser, at funktionerne omkring Kulturskolen i den sydlige del af bykernen lige netop har kontakt med den øvrige del af bykernen. Resultatet viser også, at ikke hele det nye butiksområde er omfattet af den statistiske bymidteafgrænsning. Udviklingen af bymidten i Pandrup sker i overensstemmelse med et princip om udvikling "inde fra og ud", og en betydelig del af matriklen, som ønskes udviklet til butiksformål, er omfattet af den statistiske bymidteafgrænsning. For at tilpasse bymidten de matrikulære skel kan der derfor argumenteres for at inddrage hele matriklen i bymidten.

8 8/17 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP Figur 3 Den statistiske bymidteafgrænsning for Pandrup bymidte.

9 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 9/17 5 Detailhandelsstrukturen omkring Pandrup Pandrup ligger i den nordlige del af Jammerbugt Kommune ca. 30 km nordvest for Aalborg. Via hovedvej 55 er der ca. 10 min kørsel til Aabybro, der er hovedbyen i Jammerbugt Kommune. De fleste byer omkring Pandrup har egen dagligvare- og udvalgsvareforsyning. De mindre byer syd for Pandrup, Kås og Moseby, har begge én dagligvarebutik henholdsvis en Spar og en Min Købmand. I Kås ligger desuden en slagterbutik og en bager. Ca. 10 minutters kørsel fra Pandrup ligger Saltum med en Meny, en slagter og ca. 5 udvalgsvarebutikker. Saltum har knap 700 indbyggere. Ca. 10 minutters kørsel fra Pandrup ligger Blokhus og Hune med en Dagli' Brugsen, Aldi, Spar mv. foruden ca. 20 udvalgsvarebutikker, et antal restauranter og caféer og andre turistorienterede byerhverv. Der er tilsammen lidt over indbyggere i Blokhus og Hune. Området er kendetegnet ved mange sommerhuse og et stort antal turister i sommerhalvåret. Ca. 10 minutters kørsel fra Pandrup ligger Aabybro med bl.a. Netto, Fakta og Meny samt ca. 35 udvalgsvarebutikker. Aabybro har knap indbyggere. Ca. 25 minutters kørsels fra Pandrup ligger Brønderslev med ca indbyggere. Brønderslev har et bredt udvalg af både dagligvare- og udvalgsvarebutikker. Ca. 35 minutters kørsel fra Pandrup ligger Aalborg, som er det regionale center for detailhandel med både bymidten og aflastningscentret City Syd. Den korte afstand fra Pandrup til Aalborg betyder, at mange arbejdspladser kan nås inden for ca. en halv times kørsel.

10 10/17 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP Figur 4. Køretiderne til byerne omkring Pandrup. 6 Befolkning og opland Der bor ca personer inden for bygrænsen til Pandrup og yderligere ca. 500 i områder lige uden for selve bygrænsen. I områderne syd for Pandrup, Moseby og Kaas, der stort set er vokset sammen med Pandrup, bor der yderligere ca personer. Det samlede opland til Pandrup består således af ca personer. Dertil kommer de mange arbejdspladser i erhvervsområderne i den sydlige del af byen, de administrative medarbejdere i det gamle rådhus og de mange turister, som hvert år kører forbi Pandrup på vej til og fra sommerhusområderne ved vestkysten.

11 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 11/17 Figur 5. Oplandet omkring Pandrup. Der er udlagt 7 områder i Pandrup, Kaas og Moseby, som planlægges inddraget i byzone. Yderligere 3 områder er udlagt til potentiel fremtidig byzone. Der er flere steder i Pandrup, hvor der allerede er planlagt for nye boliger, og med de korte afstande til arbejdspladser i Aalborg, Brønderslev og Aabybro er det sandsynligt, at Pandrup fortsat kan udvikles som en attraktiv boligby. Ifølge boligbyggeprogrammet i den seneste befolkningsprognose for Jammerbugt kommune forventes der etableret ca. 20 nye boliger i Pandrup hvert år frem mod Hvis det antages, at der vil bo ca. 2-2,5 person i hver af de nye boliger vil befolkningstallet i Pandrup stige med ca personer frem mod På den anden side viser befolkningsprognosen, at indbyggertallet i Pandrup, Kaas og Moseby forventes at falde med ca. 300 personer frem mod Uanset udviklingen er det sandsynligt, at der vil komme nye borgere til Pandrup. En ny dagligvarebutik i den sydlige del af byen vil medvirke positivt til at tiltrække borgere til Pandrup.

12 12/17 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP Figur 6. Fremtidige byzoner i Pandrup. 7 Forbrug, omsætning og dækningsgrad For at kunne beregne arealbehovet i Pandrup de næste 12 år er der behov for tal for detailhandlens aktuelle tilstand. Særligt forbruget, omsætningen og dækningsgraden har betydning for arealbehovet i Pandrup. 7.1 Forbrug I forbindelse med detailhandelsanalysen fra 2008 blev borgernes forbrug på detailhandel beregnet til ca kr. pr. person pr. år. Forbruget var fordelt med ca kr. til dagligvarer og ca kr. til udvalgsvarer. I forbindelse med detailhandelsanalysen for Pandrup i 2015 er der foretaget en tilsvarende opgørelse af privatforbruget på detailhandel. Den nye beregning tager højde for forbrugsudviklingen i perioden , indkomstniveauet i Jammerbugt Kommune og udviklingen i internethandlen og viser, at det gennemsnitlige forbrug på detailhandel er steget en anelse i Jammerbugt Kommune i perioden For dagligvarer er forbruget beregnet til ca kr. pr. person pr. år. De ca personer i oplandet har dermed samlet set et årligt dagligvareforbrug på ca. 158 mio. kr. pr. år.

13 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 13/17 For udvalgsvarer er forbruget steget til ca kr. pr. person pr. år. Oplandets samlede årlige forbrug i udvalgsvarebutikker er dermed opgjort til ca. 164 mio. kr. pr. år. 7.2 Omsætning Omsætningen i butikkerne i Pandrup blev senest opgjort i forbindelse med detailhandelsanalysen fra I efteråret 2015 er der foretaget en besigtigelse af butikkerne i Pandrup, og der er foretaget en opdateret vurdering af omsætningen for det seneste regnskabsår (2014) på baggrund af erfaringer med udviklingen i den danske detailhandel og udviklingen i andre tilsvarende byer. Dagligvareomsætningen i Pandrup er opgjort til ca. 110 mio. kr. i 2014, hvilket er en stigning på ca mio. kr. i forhold til Det vurderes, at særligt Faktas flytning til nye og moderne lokaler har haft en positiv effekt for byens dagligvareomsætning. Hvis butikkerne i Kaas og Moseby medregnes, er dagligvareomsætningen i størrelsesordenen 140 mio. kr. pr. år for hele oplandet omkring Pandrup. Udvalgsvareomsætningen er opgjort til ca. 45 mio. kr. i 2014, hvilket stort set er på niveau med Der er lukket få butikker, og andre er kommet til. Bortset fra et byggemarked er det er der stort set ingen udvalgsvarebutikker i Kås og Moseby. Samlet set vurderes omsætningen i udvalgsvarehandlen at være på niveau med Dækningsgrad Dækningsgraden udtrykker forholdet mellem butikkernes omsætning og borgernes forbrug inden for et afgrænset opland. En dækningsgrad over 100 viser, at butikkerne omsætter for flere penge, end borgerne inden for oplandet forbruger, og dermed er der overskud på handelsbalancen. På den anden side viser en dækningsgrad under 100, at der er et underskud på handelsbalancen, da butikkerne omsætter for mindre end borgernes forbrug. For dagligvarer er dækningsgraden beregnet til 90. Hvis dækningsgraden for dagligvarer var 100, ville der være balance. Det svarer til, at underskuddet for dagligvarehandlen i er på ca. 20 mio. kr. For udvalgsvarer er dækningsgraden beregnet til 29. Det svarer til, at der et underskud på handelsbalancen med udvalgsvarer på ca. 120 mio. kr. pr. år. Den lave dækningsgrad svarer også til, at kun ca. 30 % af borgernes udvalgsvareforbrug lægges i butikker i Pandrup. 8 Arealbehov for detailhandel i Pandrup Som grundlag for den fremtidige detailhandelsplanlægning omsættes forbrugstilvæksten til to scenarier for det fremtidige arealbehov. Afhængigt af udviklingen i privatforbruget, væksten i e-handel mv. kan der forventes alt mellem et større behov for areal til detailhandel til, at fremtidens forbrug kan ske på et detailhandelsareal, der er mindre end det nuværende.

14 14/17 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP Forbrugsudvikling og fremtidigt arealbehov Siden 2007/2008, hvor forbruget toppede, har forbrugerne været tilbageholdende som en konsekvens af den økonomiske krise. Det er især gået ud over udvalgsvarehandlen, men også dagligvarehandlen er ramt i et væsentligt omfang. I de kommende år vil den økonomiske krise fortsat have stor betydning for udviklingen i forbruget og dermed også det fremtidige arealbehov til butikker. Andre faktorer vil også have indflydelse på detailhandlens udviklingsmuligheder i Pandrup. Følgende faktorer vil have betydning for udviklingen: Befolkningsudviklingen. Udviklingen i privatforbruget. Udviklingen i internethandlen. Udvikling i handelsbalancen over for nabokommunerne. Det forudsættes desuden, at omsætningen pr. m² er konstant i perioden og at turismen fortsat vil være et højt niveau. Der opstilles to scenarier for udviklingen. Maksimumscenariet beskriver en fremtidig udvikling, hvor alle parametre har udviklet sig positivt for detailhandlen. Minimumscenariet udtrykker den omvendte situation. 8.1 Befolkningsudvikling Udviklingen i indbyggertallet har stor betydning for detailhandlens udviklingsmuligheder. Ifølge Jammerbugt Kommunes befolkningsprognose vil der ske en tilbagegang i indbyggertallet i Pandrup på ca. 300 personer fra 2015 til Det svarer til en reduktion på ca. 5 %. Samtidig forventes der større aldersforskydninger mod flere ældre i forhold til den nuværende befolkningssammensætning. Der regnes kun med én mulig befolkningsudvikling svarende til Jammerbugt Kommunes seneste prognose fra Udvikling i privatforbruget Siden 2007, hvor forbruget toppede, har forbrugerne været tilbageholdende som en konsekvens af den økonomiske krise. Det er især gået ud over udvalgsvarehandlen, men også dagligvarehandlen blev ramt. I de kommende år peger tendenserne i retning af, at den økonomiske krises konsekvenser aftager, hvilket kan få betydning for udviklingen i forbruget. Siden 2007 er omsætningen på landsplan i handlen med tøj og andre beklædningsvarer faldet med ca %, omsætningen i øvrige udvalgsvarer er faldet med ca %, og for dagligvarer er omsætningen faldet med ca %. I et 12-årigt tidsperspektiv er forbrugsudviklingen usikker. De kommende år må det forventes, at forbrugsudviklingen vil blive afdæmpet, og at forbruget herefter vil udvikle sig afhængigt af, hvornår de økonomiske konjunkturer vender. På den baggrund er det i minimumscenariet forudsat, at forbruget stort set ikke stiger frem

15 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 15/17 til 2027, hvilket i store træk svarer til, at stagnationen i forbruget de seneste år vil fortsætte i mange år endnu. I maksimumscenariet antages forbruget i 2027 at være steget til et niveau, der svarer til det niveau, som forbruget havde, da det nåede højdepunktet i Internethandel Internethandlen vinder frem. Siden 2009 er omsætningen i internethandlen steget med ca. 15 % om året og vurderes i dag at udgøre i størrelsesordenen % af det samlede privatforbrug ekskl. boligudgifter. Internethandlen forventes at fortsætte væksten de kommende år. Væksten forventes især at ske inden for udvalgsvarer. Hvis væksten primært sker i rene internetbutikker, vil det reducere behovet for arealer til butiksformål, da varelagre og distribution vil kunne foregå i f.eks. lagerbygninger i erhvervsområder. Sker omsætningen derimod som et supplement til omsætningen i den fysiske butik, kan det medvirke til at sikre eksistensen af fysiske butikker og i nogle tilfælde direkte medvirke til at øge behovet for butiksareal. Overordnet set forventes internethandlen at fortsætte sin vækst og vil komme til at udgøre en stadig større del af detailhandlen. I scenariet, der beskriver minimumbehovet for nyt areal til detailhandel, er det forudsat, at internethandlen vil vokse kraftigt. Eksempelvis forventes den at dække ca. 40 % af forbruget inden for øvrige udvalgsvarer i I maksimumscenariet forventes internethandlen at vokse mere beskedent og vil eksempelvis kun dække ca. 27 % af forbruget inden for øvrige udvalgsvarer i Udviklingen i handelsbalancen over for omverdenen Dagligvarer købes i højere grad lokalt og tæt på bopælen, hvorimod udvalgsvarer i højere grad købes i de større byer, i centre eller via internettet. I minimumscenariet forudsættes det, at Pandrups andele af handlen med dagligvarer, beklædning og øvrige udvalgsvarer vil forblive på det nuværende niveau. I maksimumscenariet forudsættes det, at dækningsgraden for dagligvarer stiger til et niveau, så der er balance mellem borgernes forbrug svarende til en stigning på 10 procentpoint. Dækningsgraden for udvalgsvarer er lav. I maksimumscenariet forudsættes det, at Pandrup kan holde lidt mere af handlen hjemme i byen. På den anden side anses det ikke som realistisk, at dækningsgraden kan stige til mere end 50. Samlet set svarer maksimumsscenariet til, at dækningsgraden for udvalgsvarer i Pandrup stiger til 40 svarende til en stigning på 11 procentpoint. 8.4 Scenarier for arealbehovet i 2027 Med udgangspunkt i de beskrevne forudsætninger er der opstillet to scenarier for det fremtidige arealbehov til detailhandel i Pandrup. De to scenarier beskriver som nævnt to yderpunkter for arealbehovet i Scenarie 1: Lavt arealbehov Minimumscenariet, hvor der er mindst behov for areal til detailhandel, kan beskrives ved:

16 16/17 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP At den økonomiske krise fortsætter i mange år endnu, og at borgerne ikke får flere penge til privatforbrug, end de har i dag. At internethandlen vokser kraftigt og tager større andele fra de fysiske butikker i At dækningsgraderne forbliver på det nuværende niveau. At indbyggertallet falder med ca. 300 personer i perioden Det svarer til, at der vil være behov for at udvide arealet til detailhandel med ca. 650 m². Der vil stort set kun være behov for areal til dagligvarebutikker. Udviklingen skal ses i lyset af befolkningsudviklingen, og at særligt øvrige udvalgsvarer er konkurrenceudsat fra internethandlen Scenario 2: Stort arealbehov Maksimumscenariet, hvor der er maksimalt behov for areal til detailhandel, kan beskrives ved: At forbruget igen vil vokse og i 2027 nå niveauet fra , hvilket vil betyde vækst i forbruget af både dagligvarer, beklædning og øvrige udvalgsvarer. At væksten i internethandlen bliver mindre markant og kun i mindre grad vil tage andele fra de fysiske butikker. At dækningsgraderne stiger. At indbyggertallet falder med ca. 300 personer i perioden Maksimumscenariet indebærer, at der vil blive behov for udvidelse af butiksarealet med i størrelsesordenen m². Arealet i maksimumscenariet er fordelt på ca m² til dagligvarebutikker og ca m² til udvalgsvarebutikker. Samlet set viser beregningerne af de to scenarier, at det skønnede arealbehov i Pandrup er forholdsvis robust. Både minimums- og maksimumsscenariet viser, at der sandsynligvis vil være behov for en ny dagligvarebutik på ca m² i Pandrup. Udviklingen i arealet til udvalgsvarebutikker er lidt anderledes. Minimumsscenariet lægger op til en udvikling, hvor arealet til udvalgsvarebutikker er status quo de næste 12 år. Maksimumsscenariet viser en udvikling, hvor der er behov for ca m² nyt udvalgsvareareal. Det skal understreges, at vurderingen af arealbehovet i de to fremskrivninger ikke tager højde for, at en del af den skønnede forbrugstilvækst også vil kunne omsættes i de eksisterende butikker ved en højere omsætning pr. m² og derved ikke give anledning til et øget behov for nyt butiksareal. Modsat forventes der at være behov for en vis omfordeling af butiksarealer, hvor nogle butikker lukker, mens der etableres nyt butiksarealer andre steder. 9 Konsekvenser for den eksisterende detailhandel I det følgende er der foretaget en vurdering af konsekvenser for udvikling af detailhandlen i Pandrup bymidte. Konsekvensvurderingen tager udgangspunkt i, at der etableres en ny dagligvarebutik på m² og en ny udvalgsvarebutik på m². Der tages også udgangspunkt i, at butikkerne etableres inden i nærmeste fremtid.

17 DETAILHANDELSSTRUKTUREN I PANDRUP 17/17 Dagligvarebutikken forventes at kunne opnå en årlig omsætning på mio. kr. Det svarer til omsætningen pr. m² for de øvrige store dagligvarebutikker i Pandrup. Udvalgsvarebutikken forventes at omsætte for ca mio. kr. alt efter, hvilken butikstype der bliver tale om. 9.1 Konsekvenser for dagligvarehandlen Omsætningen til den nye dagligvarebutik vil blive hentet fra de eksisterende butikker i og uden for Pandrup. Erfaringsmæssigt handles de fleste dagligvarer i nærheden af bopælen, og derfor vil den største andel af omsætningen i den nye butik sandsynligvis blive hentet fra de nærmeste butikker. Det vurderes, at ca % af omsætningen vil blive hentet fra dagligvarebutikkerne i Pandrup, hvilket svarer til ca mio. kr. pr. år. Effekterne svarer til en reduktion på ca % i de eksisterende dagligvarebutikker i Pandrup. Yderligere ca % eller ca mio. kr. pr. år vurderes at blive hentet fra andre lokale butikker i Jammerbugt Kommune, herunder særligt fra Kaas, Moseby og Saltum. Det svarer til en reduktion i de eksisterende butikker i områderne nærmest Pandrup på ca %. Med beliggenheden nær Pandrup Rådhus, nærheden til hovedvej 55 og de mange arbejdspladser syd for Pandrup vurderes det, at de resterende ca % bliver hentet fra andre områder, herunder Aabybro, Brønderslev og Aalborg. Det svarer til, at ca mio. kr. år bliver hentet fra andre områder. Dagligvareomsætningen i Aabybro, Brønderslev og Aalborg er så stor, at en reduktion på 5-10 mio. kr. pr. år stort set ikke vil kunne mærkes. 9.2 Konsekvenser for udvalgsvarehandlen Konsekvenserne for udvalgsvarehandlen vil være meget afhængige af, om den nye butik vil være i direkte konkurrence med byens udvalgsvarehandel. Hvis der eksempelvis etableres en stor isenkræmmer eller sportsbutik vil det sandsynligvis have store konsekvenser for de enkelte butikker i Pandrup bymidte, der forhandler samme varegrupper. På den anden side vil der stort set ikke være negative effekter for de eksisterende butikker, hvis konceptet bliver et supplement til det eksisterende udbud i Pandrup. Forhandlere af autodele- og udstyr, møbler, dyr og dyreudstyr, jagtudstyr og andre varegrupper, der ikke er repræsenteret i Pandrup, vil sandsynligvis få positive konsekvenser for detailhandlen i Pandrup. Uanset butikskonceptet vurderes det, at en ny stor udvalgsvarebutik vil få positive effekter for handelslivet i Pandrup under ét. Hvis der samtidig fokuseres på at indgangen til den nye butik skal vende mod Bredgade, at der etableres gode passager fra det nye butiksområde til det eksisterende handelsliv, og hvis parkeringen sker et sted med synlighed til Bredgade, er der endnu bedre muligheder for, at der kan opnås positive synergieffekter mellem det nye butiksområde og de øvrige butikker ved Bredgade.

AREALBEHOVET I VINGE INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2. 3 Vurdering af forudsætninger og faktorer 3

AREALBEHOVET I VINGE INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2. 3 Vurdering af forudsætninger og faktorer 3 FREDERIKSSUND KOMMUNE AREALBEHOVET I VINGE NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og indledning 1 2 Metode 2 3 Vurdering

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I HOLSTEBRO

NY DAGLIGVAREBUTIK I HOLSTEBRO NOVEMBER 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK I HOLSTEBRO RAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK

Læs mere

AREALBEHOV INDHOLD. 1 Resultat og fremtidig planlægning. 1 Resultat og fremtidig planlægning 1. 2 Grundlag og forudsætninger 3.

AREALBEHOV INDHOLD. 1 Resultat og fremtidig planlægning. 1 Resultat og fremtidig planlægning 1. 2 Grundlag og forudsætninger 3. HOLBÆK KOMMUNE AREALBEHOV NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Resultat og fremtidig planlægning 1 2 Grundlag og forudsætninger

Læs mere

DETAILHANDELSANALYSE 2016 INDHOLD. 1 Sammenfatning 2

DETAILHANDELSANALYSE 2016 INDHOLD. 1 Sammenfatning 2 FREDERIKSBERG KOMMUNE DETAILHANDELSANALYSE 2016 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Sammenfatning 2 2 Antal butikker og butiksareal

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY

NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY MARTS 2016 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY RAPPORT MARTS 2016 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY RAPPORT PROJEKTNR. A081438 DOKUMENTNR. 1 VERSION 1.0 UDGIVELSESDATO

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK PÅ HADSUNDVEJ I AALBORG

NY DAGLIGVAREBUTIK PÅ HADSUNDVEJ I AALBORG JANUAR 2016 DANSK BUTIKSTJENSTE A/S NY DAGLIGVAREBUTIK PÅ HADSUNDVEJ I AALBORG RAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2016 DANSK

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING

NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING JANUAR 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING OPLANDSANALYSE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK

Læs mere

DETAILHANDELSREDEGØRELSE FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

DETAILHANDELSREDEGØRELSE FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE DETAILHANDELSREDEGØRELSE FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE NOVEMBER 2009 DETAILHANDELSREDEGØRELSE Detailhandelsredegørelsen er udarbejdet med udgangspunkt i Planlovens bestemmelser om detailhandel. Planloven

Læs mere

UDVIDELSE AF LOKALCENTER VED KALUNDBORGVEJ I HOLBÆK INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2. 2 Sammenfatning 3. 3 Dagligvarehandlen i det vestlige Holbæk 5

UDVIDELSE AF LOKALCENTER VED KALUNDBORGVEJ I HOLBÆK INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2. 2 Sammenfatning 3. 3 Dagligvarehandlen i det vestlige Holbæk 5 REMA BUTIKSUDVIKLING A/S UDVIDELSE AF LOKALCENTER VED KALUNDBORGVEJ I HOLBÆK ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DETAILHANDELSREDEGØRELSE INDHOLD

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I FREDERIKSSUND

NY DAGLIGVAREBUTIK I FREDERIKSSUND NOVEMBER 2015 FREDERIKSSUND KOMMUNE NY DAGLIGVAREBUTIK I FREDERIKSSUND RAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2015 FREDERIKSSUND

Læs mere

DETAILHANDLEN I VINGE - EFFEKTER OG OPLAND INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2

DETAILHANDLEN I VINGE - EFFEKTER OG OPLAND INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2 FREDERIKSSUND KOMMUNE DETAILHANDLEN I VINGE - EFFEKTER OG OPLAND NOTAT INDHOLD 1 Baggrund og indledning 1 2 Metode 2 3 Butiksmiks og omsætningen i butikkerne 3 4 Vinge og den regionale konkurrence 5 4.1

Læs mere

UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING

UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A105178-001 1 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE

Læs mere

Vurdering af konsekvenserne af etablering af en dagligvarebutik på ca m 2 i Fårevejle Kirkeby

Vurdering af konsekvenserne af etablering af en dagligvarebutik på ca m 2 i Fårevejle Kirkeby Rødovre, den 16. januar 2017 Vurdering af konsekvenserne af etablering af en dagligvarebutik på ca. 1.000 m 2 i Fårevejle Kirkeby Odsherred Kommune har bedt ICP gennemføre en vurdering af hvilke konsekvenser

Læs mere

NYT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Dagligvarehandlen i Rønne 2. 3 Forbrugsforhold i Rønne Øst 2

NYT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Dagligvarehandlen i Rønne 2. 3 Forbrugsforhold i Rønne Øst 2 REMA 1000 NYT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Dagligvarehandlen i Rønne 2

Læs mere

UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE INDHOLD 1 BAGGRUND FOR UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE 2 2 SAMMENFATNING 3 3 NY PLANLOV NYE MULIGHEDER 6

UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE INDHOLD 1 BAGGRUND FOR UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE 2 2 SAMMENFATNING 3 3 NY PLANLOV NYE MULIGHEDER 6 K3 EJENDOMME UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 BAGGRUND FOR UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE 2 2

Læs mere

LIDL I RIBE - EFFEKTER FOR DETAILHANDLEN INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2. 2 Detailhandlen i Ribe Antal butikker Areal 6 2.

LIDL I RIBE - EFFEKTER FOR DETAILHANDLEN INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2. 2 Detailhandlen i Ribe Antal butikker Areal 6 2. LIDL DANMARK K/S LIDL I RIBE - EFFEKTER FOR DETAILHANDLEN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 2 Detailhandlen

Læs mere

INDSIGELSER MOD FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 29 OG FORSLAG TIL LOKAL- PLAN DAGLIGVAREBUTIK I MØRKØV

INDSIGELSER MOD FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 29 OG FORSLAG TIL LOKAL- PLAN DAGLIGVAREBUTIK I MØRKØV Holbæk Kommune Vækst og bæredygtighed Plan og Åben Land Kanalstræde 2 4300 Holbæk Alene sendt pr. mail til: plan@holb.dk Sagsnr.: 58480 vbw@lundgrens.dk Tlf.: 3525 2922 2. maj 2017 INDSIGELSER MOD FORSLAG

Læs mere

INDMELDELSE OM AFLASTNINGSOMRÅDE I TOFTE, HELSINGE INDHOLD 1 INDLEDNING OG BAGGRUND 2 2 SAMMENFATNING 3

INDMELDELSE OM AFLASTNINGSOMRÅDE I TOFTE, HELSINGE INDHOLD 1 INDLEDNING OG BAGGRUND 2 2 SAMMENFATNING 3 GRIBSKOV KOMMUNE INDMELDELSE OM AFLASTNINGSOMRÅDE I TOFTE, HELSINGE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 INDLEDNING OG BAGGRUND

Læs mere

VURDERING AF TRE DAGLIGVAREPROJEKTER

VURDERING AF TRE DAGLIGVAREPROJEKTER FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE VURDERING AF TRE DAGLIGVAREPROJEKTER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A119190 1 VERSION

Læs mere

Handelsbarometer for Roskilde 2017

Handelsbarometer for Roskilde 2017 Handelsbarometer for Roskilde 2017 Introduktion Der er udarbejdet et handelsbarometer for Roskilde, Viby og Jyllinge. Handelsbarometeret er en årlig måling og tager udgangspunkt i butikkernes omsætningsudvikling

Læs mere

REDEGØRELSE - UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING

REDEGØRELSE - UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING REDEGØRELSE - UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A105178 1 VERSION UDGIVELSESDATO

Læs mere

Rema 1000, Farum Hovedgade 50. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik

Rema 1000, Farum Hovedgade 50. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik Rema 1000, Farum Hovedgade 50 Konsekvenser ved etablering af en discountbutik August 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Konkurrencesituationen 9 3. Befolknings- og forbrugsforhold

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I TUNE, GREVE KOMMUNE INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning Sammenfatning 3. 2 Sammenhæng med kommuneplanlægningen 5

NY DAGLIGVAREBUTIK I TUNE, GREVE KOMMUNE INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning Sammenfatning 3. 2 Sammenhæng med kommuneplanlægningen 5 GREVE KOMMUNE NY DAGLIGVAREBUTIK I TUNE, GREVE KOMMUNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund, formål og sammenfatning

Læs mere

Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af Sag nr.: Indhold 1. Baggrund og formål Læsevejledning Samm

Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af Sag nr.: Indhold 1. Baggrund og formål Læsevejledning Samm Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af 10 19.11.2018 Sag nr.: 118.7059 Indhold 1. Baggrund og formål... 1 2. Læsevejledning... 2 3. Sammenfatning... 3 4. Gældende planforhold... 5 5. Redegørelse

Læs mere

Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG

Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG 2 Kommuneplanens rammer for detailhandel skal revideres Kommuneplanen er byrådets redskab til at tænke udviklingen

Læs mere

VVM-redegørelse Butikscenter på Herlev Hovedgade 17

VVM-redegørelse Butikscenter på Herlev Hovedgade 17 VVM-redegørelse Butikscenter på Herlev Hovedgade 17 Baggrundsrapporter Teknisk Forvaltning Indhold Baggrundsrapporter til VVM-redegørelse og miljøvurdering for butikscenter på Herlev Hovedgade 17. 1. ICP

Læs mere

KOMMUNEPLAN Tillæg nr F OR S LAG

KOMMUNEPLAN Tillæg nr F OR S LAG KOMMUNEPLAN 20 13 Tillæg nr. 12 - F OR S LAG Centerområde 3.C.1 og butiksrummelighed i Ørbæk bymidte Redegørelse I Kommuneplan 2013 er der i Ørbæk bymidte en restrummelighed på 1000 m2 butiksareal til

Læs mere

For at styrke eksisterende og allerede planlagte centerområder udlægges der ingen nye områder i forslag til Kommuneplan 2015.

For at styrke eksisterende og allerede planlagte centerområder udlægges der ingen nye områder i forslag til Kommuneplan 2015. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Bilag 9: Detailhandelsudviklingen i København 2008-2014 Udviklingen inden for den fysiske detailhandel har de seneste år været præget

Læs mere

UDVIDELSE AF PLANLAGT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Planlovens regler 2

UDVIDELSE AF PLANLAGT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Planlovens regler 2 NORDICOM A/S UDVIDELSE AF PLANLAGT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Planlovens

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4

Kommuneplantillæg nr. 4 Kommuneplantillæg nr. 4 Bydelscenter Tåstrup Møllevej Status: Kladde Høringsperiode start: 13. september 2018 Høringsperiode slut: 7. november 2018 Vedtagelsesdato: Ikrafttrædelsesdato: Bydelscenter Tåstrup

Læs mere

NOTAT. Etablering af nyt bydelscenter på Nordens areal. Projektet. Bydelscenter. Befolkningsgrundlag

NOTAT. Etablering af nyt bydelscenter på Nordens areal. Projektet. Bydelscenter. Befolkningsgrundlag 1 Etablering af nyt bydelscenter på Nordens areal Projektet I nærværende notat undersøges mulighederne for at etablere et bydelscenter til detailhandel på maskinfabrikken Nordens areal nord for Mølholmvej

Læs mere

Solrød Center. Konsekvenser af etablering af discountbutik

Solrød Center. Konsekvenser af etablering af discountbutik Solrød Center Konsekvenser af etablering af discountbutik Juli 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Detailhandelen i Solrød kommune 10 3. Befolknings- og forbrugsforhold i Solrød

Læs mere

EFFEKTER AF DAGLIGVAREBUTIKSPROJEKTER I BALLERUP KOMMUNE

EFFEKTER AF DAGLIGVAREBUTIKSPROJEKTER I BALLERUP KOMMUNE BALLERUP KOMMUNE EFFEKTER AF DAGLIGVAREBUTIKSPROJEKTER I BALLERUP KOMMUNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A122082

Læs mere

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø 1 1.0. Indledning ICP er af Reitan Ejendomsudvikling A/S blevet bedt om at udarbejde en redegørelse for de planlægningsmæssige forhold i Lokalcenter Søbækken

Læs mere

REMA 1000 ved Strib Landevej 75. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik

REMA 1000 ved Strib Landevej 75. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik REMA 1000 ved Strib Landevej 75 Konsekvenser ved etablering af en discountbutik September 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Konkurrencesituationen 7 3. Befolknings- og forbrugsforhold

Læs mere

OKTOBER 2015 REMA EJENDOM A/S ALMINDINGS RUNDDEL REDEGØRELSE TIL ERHVERVSSTYRELSEN

OKTOBER 2015 REMA EJENDOM A/S ALMINDINGS RUNDDEL REDEGØRELSE TIL ERHVERVSSTYRELSEN OKTOBER 2015 REMA EJENDOM A/S ALMINDINGS RUNDDEL REDEGØRELSE TIL ERHVERVSSTYRELSEN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OKTOBER 2015 REMA EJENDOM

Læs mere

Roskildevej 340, Rødovre. Vurderinger af og konsekvenser ved etablering af dagligvarebutik

Roskildevej 340, Rødovre. Vurderinger af og konsekvenser ved etablering af dagligvarebutik Roskildevej 340, Rødovre Vurderinger af og konsekvenser ved etablering af dagligvarebutik 23. januar 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Detailhandelen i markedsområdet 9 3. Befolknings-

Læs mere

4.10 Detailhandel HOVEDSTRUKTUR KOMMUNEPLAN 2009-2021 63. pladskrævende varegrupper

4.10 Detailhandel HOVEDSTRUKTUR KOMMUNEPLAN 2009-2021 63. pladskrævende varegrupper 4.10 Detailhandel pladskrævende varegrupper Kortbilag nr. 4.10.1 Beliggenhed af detailhandel i Sønderborg Kommune Analyse af detailhandlen Der er i forbindelse med kommuneplanen foretaget en analyse af

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 35 til Holbæk Kommuneplan Udvidelse af Holbæks bymidteafgrænsning og ændring af rammeområde 3.R08.

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 35 til Holbæk Kommuneplan Udvidelse af Holbæks bymidteafgrænsning og ændring af rammeområde 3.R08. Forslag til Kommuneplantillæg nr. 35 til Holbæk Kommuneplan 2007 2018 Udvidelse af Holbæks bymidteafgrænsning og ændring af rammeområde 3.R08. 1 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplantillæg: Kommuneplanen

Læs mere

Bydelscentre og lokalcentre i Viborg by. Tillæg nr. 11 til Kommuneplan for Viborg Kommune Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder

Bydelscentre og lokalcentre i Viborg by. Tillæg nr. 11 til Kommuneplan for Viborg Kommune Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder Bydelscentre og lokalcentre i Viborg by Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder Indhold og offentliggørelse Indholdsfortegnelse Indhold

Læs mere

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit PLAN OG ÅBEN LAND Notat Dato: 31. januar 2017 Sagsb.: Rasmus Rasmussen Sagsnr.: Dir.tlf.: 72364361 E-mail: raras@holb.dk Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit Notatet beskriver,

Læs mere

Mindre lokal dagligvarebutik med postfunktion. Sådan administrerer vi Ved lokalplanlægning til butiksformål. krav om etablering af parkeringspladser.

Mindre lokal dagligvarebutik med postfunktion. Sådan administrerer vi Ved lokalplanlægning til butiksformål. krav om etablering af parkeringspladser. Mål At skabe levende handelscentre med et varieret udbud af butikker i kommunens bycentre. At alle har en nem, hurtig og kort vej til dagligvarebutikker, så afhængigheden af bil nedbringes. At der er mulighed

Læs mere

Hørsholm Konsekvenser ved etablering af nye butikker i bymidten. Februar 2019

Hørsholm Konsekvenser ved etablering af nye butikker i bymidten. Februar 2019 Hørsholm Konsekvenser ved etablering af nye butikker i bymidten Februar 2019 Hørsholm bymidte Vurdering af konsekvenserne ved etablering af et urbant knudepunkt med butikker i krydset Usserød Kongevej

Læs mere

Redegørelse. Planlægning for udvidelse af aflastningscenter ved Holstebrovej i Viborg og for udvalgsvarebutikker over m² jf. lov om frikommuner

Redegørelse. Planlægning for udvidelse af aflastningscenter ved Holstebrovej i Viborg og for udvalgsvarebutikker over m² jf. lov om frikommuner Redegørelse Planlægning for udvidelse af aflastningscenter ved Holstebrovej i Viborg og for udvalgsvarebutikker over 2.000 m² jf. lov om frikommuner 1 2 Redegørelse Planlægning af udvidelse af aflastningscenter

Læs mere

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Kristian Bransager, 8. januar 2013 Levende bymidter eller butiksdød! Eksempler fra Hjørring bymidte Dagligvarer på

Læs mere

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Fordebat I offentlig høring i perioden fra den 23. november til 21. december Lokalplan 01-C-27.01

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Fordebat I offentlig høring i perioden fra den 23. november til 21. december Lokalplan 01-C-27.01 BRØNDERSLEV KOMMUNE Lokalplan 01-C-27.01 Aflastningsområde, Jernaldervej, Brønderslev Øst Fordebat I offentlig høring i perioden fra den 23. november til 21. december 2018. Indholdsfortegnelse Fordebat

Læs mere

Redegørelse og argumentation for flytning og udvidelse af eksisterende varehus fra bydelscenter Østerbyen til bydelscenter Rørkær i Esbjerg Kommune

Redegørelse og argumentation for flytning og udvidelse af eksisterende varehus fra bydelscenter Østerbyen til bydelscenter Rørkær i Esbjerg Kommune BLST Miljøcenter Odense Bilag 1 marts 2011 Redegørelse og argumentation for flytning og udvidelse af eksisterende varehus fra bydelscenter Østerbyen til bydelscenter Rørkær i Esbjerg Kommune I forbindelse

Læs mere

UDVIDELSE AF AABYBRO BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning 2. 2 Sammenhæng med kommuneplanlægningen 7

UDVIDELSE AF AABYBRO BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning 2. 2 Sammenhæng med kommuneplanlægningen 7 JAMMERBUGT KOMMUNE UDVIDELSE AF AABYBRO BYMIDTE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund, formål og sammenfatning 2 2 Sammenhæng

Læs mere

Redegørelse for Syddjurs Kommuneplan 2009

Redegørelse for Syddjurs Kommuneplan 2009 Redegørelse for Syddjurs Kommuneplan 2009 - på et sundt og bæredygtigt grundlag 1 H - Detailhandel Kort H.1 - Ebeltoft Ifølge planlovens 11e stk. 4 skal der redegøres for den del af kommuneplanen, der

Læs mere

Temamøde 19. september 2012

Temamøde 19. september 2012 Brønderslev bymidte Temamøde 19. september 2012 Aktuelle udfordringer 110 105 100 95 90 85 80 2000M01 2000M07 2001M01 2001M07 2002M01 2002M07 2003M01 2003M07 2004M01 2004M07 2005M01 2005M07 2006M01 2006M07

Læs mere

2 REGELSÆTTET OMKRING DETAILHANDELSPLANLÆGNING I HOVEDSTADSOMRÅDET. T: D: Sortemosevej 2 F:

2 REGELSÆTTET OMKRING DETAILHANDELSPLANLÆGNING I HOVEDSTADSOMRÅDET. T: D: Sortemosevej 2 F: Notat Dragør Kommune SYDSTRANDSCENTERET 15. november 2011 Udarbejdet af MST Kontrolleret af Godkendt af 1 BAGGRUND FOR OPGAVEN På Kommunalbestyrelsens møde den 27. oktober blev det besluttet at opfordre

Læs mere

November 2013 Effekter af frikommuneforsøg viborg kommune Detailhandel

November 2013 Effekter af frikommuneforsøg viborg kommune Detailhandel November 2013 Detailhandel 2 Effekter ved frikommuneforsøg 3 Indhold 4 Sammenfatning 7 Metode 8 0-alternativet 10 Udvidelse af viborg bymidte 18 store udvalgsvarebutikker i viborg bymidte 22 Ny centerstruktur

Læs mere

Udvidelse af Skagen bymidte

Udvidelse af Skagen bymidte Debatoplæg Udvidelse af Skagen bymidte Foroffentlighedsfase Indkaldelse af idéer og synspunkter 09.09.2016-23.09.2016 Baggrund Ét af Frederikshavn Kommunes fire vækstspor er Oplevelser & Turisme. Hvert

Læs mere

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Kristian Bransager, 25. oktober 2012 Detailhandlen på Fyn Odense 160.000 indbyggere Svendborg 27.000 indbyggere Nyborg

Læs mere

MAJ 2013 DETAILHANDELSANALYSE VIBORG KOMMUNE RAPPORT

MAJ 2013 DETAILHANDELSANALYSE VIBORG KOMMUNE RAPPORT MAJ 2013 RAPPORT 2 3 INDHOLD 4 SAMMENFATNING 12 BUTIKSANALYSE 18 FORBRUGSUDVIKLING OG AREALBEHOV 30 EFFEKTER VED UDVIDELSE AF AFLASTNINGSCENTRET 34 ORDFORKLARING 40 BRANCHEFORTEGNELSE 4 5 SAMMENFATNING

Læs mere

Kommuneplan 2009 Udvidelse af bymidteafgrænsningen i Ringe med kolonihavegrunden

Kommuneplan 2009 Udvidelse af bymidteafgrænsningen i Ringe med kolonihavegrunden Kommuneplan 2009 Udvidelse af bymidteafgrænsningen i Ringe med kolonihavegrunden I forbindelse med revision af kommuneplanen i Faaborg-Midtfyn Kommune ønsker kommunen at udvide bymidten med et område,

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I HØRSHOLM BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Dagligvarehandlens udvikling i oplandet omkring Hørsholm Kommune 2

NY DAGLIGVAREBUTIK I HØRSHOLM BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Dagligvarehandlens udvikling i oplandet omkring Hørsholm Kommune 2 HØRSHOLM KOMMUNE NY DAGLIGVAREBUTIK I HØRSHOLM BYMIDTE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Dagligvarehandlens udvikling

Læs mere

Taastrup, Kuldysssen. Konsekvensvurderinger af etablering af Lidl-dagligvarebutik i Taastrup

Taastrup, Kuldysssen. Konsekvensvurderinger af etablering af Lidl-dagligvarebutik i Taastrup Taastrup, Kuldysssen Konsekvensvurderinger af etablering af Lidl-dagligvarebutik i Taastrup November 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Konsekvenser ved etablering af en Lidl dagligvarebutik ved Kuldyssen i Taastrup

Læs mere

- Resultater og anbefalinger særligt ift. Bagsværd

- Resultater og anbefalinger særligt ift. Bagsværd Analyse af detailhandlen i Gladsaxe 2017 - Resultater og anbefalinger særligt ift. Bagsværd Torsten Bo Jørgensen, projektleder, Plan og Trafik, COWI Lyngby 1 Analysens formål Dokumentere udviklingen i

Læs mere

BRAMMING. Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vardevej 1-3. Vardevej. 8. september 2010

BRAMMING. Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vardevej 1-3. Vardevej. 8. september 2010 BRAMMING Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vardevej 1-3 8. september 2010 Vardevej Notatet er udarbejdet af COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Tlf: 99 36 77 00 Kontaktinfo: Jens Bay Mail:

Læs mere

Louise Tarp Vordingborg den 12. juni 2012

Louise Tarp Vordingborg den 12. juni 2012 Louise Tarp Vordingborg den 12. juni 2012 ICP A/S Eksempler påp investorer og entreprenører rer Aareal Bank Cargill Carlsberg Grontmij Carl Bro Ceraco DADES/DATEA Dan-Ejendomme DSB ECE Projektmanagement

Læs mere

Innovater A/S. Omsætningsvurdering af to dagligvarebutikker i Haderslev

Innovater A/S. Omsætningsvurdering af to dagligvarebutikker i Haderslev Innovater A/S Omsætningsvurdering af to dagligvarebutikker i Haderslev 23. maj 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Omsætningsmuligheder for to dagligvarebutikker i Haderslev 3 2. Dagligvarehandelen i den nordlige

Læs mere

Dagens indhold. Afgrænsning af bymidter og bydelscentre. Showrooms og pladskrævende varer Aflastningsområder redegørelseskrav

Dagens indhold. Afgrænsning af bymidter og bydelscentre. Showrooms og pladskrævende varer Aflastningsområder redegørelseskrav Detailhandel Dagens indhold Status De politiske intentioner Den nye formålsbestemmelse Planlovsændringerne: Størrelse og placering Afgrænsning af bymidter og bydelscentre Showrooms og pladskrævende varer

Læs mere

DETAILHANDELSANALYSE 2011 FOR HILLERØD KOMMUNE. Formålet med undersøgelsen var: 2) at vurdere det fremtidige behov for butiksarealer.

DETAILHANDELSANALYSE 2011 FOR HILLERØD KOMMUNE. Formålet med undersøgelsen var: 2) at vurdere det fremtidige behov for butiksarealer. Notat DETAILHANDELSANALYSE 2011 FOR HILLERØD KOMMUNE 6. juni 2012 Projekt nr. 206436 Version 4 Dokument nr. 123057003 Version 4 Udarbejdet af MST Kontrolleret af PFK Godkendt af RD NIRAS har i vinteren

Læs mere

REDEGØRELSE FOR ET NYT AFLASTNINGSOMRÅDE I RY

REDEGØRELSE FOR ET NYT AFLASTNINGSOMRÅDE I RY ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2018 REDEGØRELSE FOR ET NYT AFLASTNINGSOMRÅDE I RY NOTAT PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A118648 1 VERSION

Læs mere

ELF Development A/S. VVM input til belysning af de detailhandelsmæssige konsekvenser af Irma-Byen

ELF Development A/S. VVM input til belysning af de detailhandelsmæssige konsekvenser af Irma-Byen ELF Development A/S VVM input til belysning af de detailhandelsmæssige konsekvenser af Irma-Byen 29. oktober 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Detailhandelsmæssige konsekvenser af butikker i Irma-byen 3 2. Konkurrencesituationen

Læs mere

Nye retningslinjer og rammer for aflastningscenter i Viborg. Tillæg nr. 15 til Kommuneplan Forslag

Nye retningslinjer og rammer for aflastningscenter i Viborg. Tillæg nr. 15 til Kommuneplan Forslag Nye retningslinjer og rammer for aflastningscenter i Viborg Tillæg nr. 15 til Kommuneplan 2013-2025 Forslag Indhold og offentliggørelse Indholdsfortegnelse Indhold og offentliggørelse 2 Forord 3 Retningslinje

Læs mere

Rema 1000, Kvistgård. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik

Rema 1000, Kvistgård. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik Rema 1000, Kvistgård Konsekvenser ved etablering af en discountbutik Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Konkurrencesituationen 9 3. Befolknings- og forbrugsforhold 12

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 1. til Hedensted Kommuneplan 2013-2025. Lokalcenter Hedensted Syd. Forslag

Kommuneplantillæg nr. 1. til Hedensted Kommuneplan 2013-2025. Lokalcenter Hedensted Syd. Forslag Kommuneplantillæg nr. 1 til Hedensted Kommuneplan 2013-2025 Lokalcenter Hedensted Syd Forslag December 2013 Redegørelse Baggrund Nærværende kommuneplantillæg er udarbejdet i forlængelse af en tidligere

Læs mere

INDHOLD ØSTJYSK VÅBENHANDEL A/S - VURDERING AF DETAILHANDELSMÆSSIGE KONSEKVENSER. 1 Indledning. 2 Østjysk Våbenhandel A/S - præsentation

INDHOLD ØSTJYSK VÅBENHANDEL A/S - VURDERING AF DETAILHANDELSMÆSSIGE KONSEKVENSER. 1 Indledning. 2 Østjysk Våbenhandel A/S - præsentation HEDENSTED KOMMUNE ØSTJYSK VÅBENHANDEL A/S - VURDERING AF DETAILHANDELSMÆSSIGE KONSEKVENSER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk BILAG 1 INDHOLD

Læs mere

Redegørelse for udvidelse af den detailhandelsmæssige bymidteafgrænsning af Vildbjerg

Redegørelse for udvidelse af den detailhandelsmæssige bymidteafgrænsning af Vildbjerg BY, ERHVERV OG KULTUR Redegørelse for udvidelse af den detailhandelsmæssige bymidteafgrænsning af Vildbjerg Indledning Herning Kommune ønsker at omdanne dele af det tidligere kartoffelpakkeri, Danespo,

Læs mere

4. april 2014 Teknik & Miljø /es

4. april 2014 Teknik & Miljø /es 4. april 2014 Teknik & Miljø /es NOTAT ICP s notat om bymidteafgrænsning i Aakirkeby vurderes ikke at kunne danne grundlag for kommunens detailhandelsplanlægning Bornholms Regionskommune har den 26. marts

Læs mere

Notat kort gennemgang af planlovens bestemmelser om detailhandelsplanlægning

Notat kort gennemgang af planlovens bestemmelser om detailhandelsplanlægning Notat 28. februar 2018 Notat kort gennemgang af planlovens bestemmelser om detailhandelsplanlægning Planloven fastlægger de overordnede rammer for kommunens detailhandelsplanlægning. Loven rummer tre ligeværdige

Læs mere

Jens Christian Petersen

Jens Christian Petersen Jens Christian Petersen Næstved den 29. august 2013 Agenda 1. Fakta om detailhandelen Næstved kommune 2. Detailhandelsudviklingen i DK 3. Næstved bymidte Næstved kommune Status for detailhandelen Antal

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune

Forslag til kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Forslag til kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Ny detailhandelsramme for rammeområde 1.C14 Kirkestræde, Smedelundsgade og Jernbanevej i Holbæk Holbæk Kommune har den 6.

Læs mere

Bilag. Prioritering af ansøgning om plan for Udvidelse af dagligvarebutik HOLBÆK KOMMUNE

Bilag. Prioritering af ansøgning om plan for Udvidelse af dagligvarebutik HOLBÆK KOMMUNE HOLBÆK KOMMUNE Dato: 19. marts 2018 Sagsb.: Lasse Emil Stougaard Sagsnr.: 18/12327 Dir.tlf.: 72364846 E-mail: lasse@holb.dk Bilag Prioritering af ansøgning om plan for Udvidelse af dagligvarebutik Foto

Læs mere

Detailhandelsanalyse Skanderborg Kommune

Detailhandelsanalyse Skanderborg Kommune 4 Detailhandelsanalyse Detailhandelsanalyse 5 Sammenfatning Der er gennemført analyser af detailhandlen i Skanderborg Kommune i 1997, 2003, 2008 og i 2014. Skanderborg Kommune har gennem perioden gradvist

Læs mere

Vedr. Detailhandelsanalyse 2016, metodebeskrivelse, analyseresultater samt notat om konsekvenser af etablering af dagligvarebutik i Fårevejle Kirkeby

Vedr. Detailhandelsanalyse 2016, metodebeskrivelse, analyseresultater samt notat om konsekvenser af etablering af dagligvarebutik i Fårevejle Kirkeby Rødovre, den 10. marts 2017 Vedr. Detailhandelsanalyse 2016, metodebeskrivelse, analyseresultater samt notat om konsekvenser af etablering af dagligvarebutik i Fårevejle Kirkeby Odsherred Kommune har bedt

Læs mere

Der er udtrykt et ønske om at vurdere, hvorvidt rummeligheden i de udlagte lokalcentre er passende samt, om nogle af dem kan true et andet.

Der er udtrykt et ønske om at vurdere, hvorvidt rummeligheden i de udlagte lokalcentre er passende samt, om nogle af dem kan true et andet. Dagligvarebutikker i lokalcentre Der er udtrykt et ønske om at vurdere, hvorvidt rummeligheden i de udlagte lokalcentre er passende samt, om nogle af dem kan true et andet. Der er fem lokalcentre i Halsnæs

Læs mere

Udvidelse af butiksområde i Viborg bymidte. Tillæg nr. 24 til Kommuneplan 2013-2025 Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder

Udvidelse af butiksområde i Viborg bymidte. Tillæg nr. 24 til Kommuneplan 2013-2025 Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder Udvidelse af butiksområde i Viborg bymidte Tillæg nr. 24 til Kommuneplan 2013-2025 Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder Vedtaget af Byrådet d. 23. september 2015 Indhold og offentliggørelse

Læs mere

DET KOMMERCIELLE BYLIV I ODENSE KOMMUNE

DET KOMMERCIELLE BYLIV I ODENSE KOMMUNE JULI 2018 ODENSE KOMMUNE DET KOMMERCIELLE BYLIV I ODENSE KOMMUNE TAL OG ANALYSER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI 2018 ODENSE KOMMUNE

Læs mere

Odsherred 24. januar 2017

Odsherred 24. januar 2017 Jens Chr. Petersen Odsherred 24. januar 2017 Detailhandelsanalyse i Odsherred kommune 2016 Hovedresultater Hovedresultater Antal butikker Dagligvarer Udvalgsvarer i alt I alt 2013 2016 2013 2016 2013 2016

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 1. til Kommuneplan For lokalcenter Hedensted Syd. Forslag

Kommuneplantillæg nr. 1. til Kommuneplan For lokalcenter Hedensted Syd. Forslag Kommuneplantillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 For lokalcenter Hedensted Syd Forslag Oktober 2013 Redegørelse Baggrund Nærværende kommuneplantillæg er udarbejdet i forlængelse af en tidligere planlægning

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 5 til Kommuneplan for Holbæk Kommune

Forslag til kommuneplantillæg nr. 5 til Kommuneplan for Holbæk Kommune Forslag til kommuneplantillæg nr. 5 til Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Nyt rammeområde og ændring af bymidteafgrænsning ved ny dagligvarebutik på Hovedgaden, Svinninge. Holbæk Kommune har den

Læs mere

Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune

Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune Konklusioner, vurderinger og anbefalinger fra ICP, Institut for Center-Planlægning, februar 2016 Dramatisk fald i antallet af handelsbyer i Danmark I de kommende

Læs mere

12, ,

12, , 12,8 696.700 milliarder kroner omsætter Aalborgs detailhandel for om året. Det er en stigning på knap to milliarder kroner over 10 år. Udvalgsvarer udgør 54 procent af omsætningen og er med en stigning

Læs mere

Detailhandelsanalyse. Detailhandelsanalyse Assens. Hedensted Kommune

Detailhandelsanalyse. Detailhandelsanalyse Assens. Hedensted Kommune Detailhandelsanalyse Detailhandelsanalyse Assens Hedensted Kommune 2008 2008 Udarbejdet af COWI A/S Udarbejdet af COWI A/S Detailhandelsanalyse, Hedensted Kommune, 2008 COWI A/S i samarbejde med Hedensted

Læs mere

September 2014 Detailhandelsanalyse

September 2014 Detailhandelsanalyse September 2014 Rapport 2 3 Indhold 5 Sammenfatning 12 Butiksanalyse 32 forbrugsudvikling og arealbehov 38 Detailhandel ved Horsens Havn 42 ordforklaring 44 Branchefortegnelse 4 5 Sammenfatning Der er gennemført

Læs mere

SEPTEMBER 2017 HJØRRING KOMMUNE DETAILHANDLEN I HJØRRING KOMMUNE RESULTATER OG ANBEFALINGER

SEPTEMBER 2017 HJØRRING KOMMUNE DETAILHANDLEN I HJØRRING KOMMUNE RESULTATER OG ANBEFALINGER SEPTEMBER 2017 HJØRRING KOMMUNE DETAILHANDLEN I HJØRRING KOMMUNE 2 2 DETAILHANDLEN I HJØRRING KOMMUNE DETAILHANDLEN I HJØRRING KOMMUNE 3 INDHOLD OM DETAILHANDELSANALYSEN 5 RESULTATERNE AF ANALYSEN 6 HVORDAN

Læs mere

Detailhandel i 10 byer

Detailhandel i 10 byer Detailhandel i 10 byer Detailhandel i 10 byer COWI A/S for Naturstyrelsen Layout og fotos af COWI A/S Februar 2015 Indhold Detailhandlen i 10 byer Aarhus 260.000 indbyggere Kolding 58.000 indbyggere Holbæk

Læs mere

FORSLAG. Tillæg 9 til Kommuneplan Udvidelse af bymidten i Nakskov

FORSLAG. Tillæg 9 til Kommuneplan Udvidelse af bymidten i Nakskov FORSLAG Tillæg 9 til Kommuneplan 2017-2029 Udvidelse af bymidten i Nakskov November 2018 Annoncetekst indsættes her (behold kildeformatering) I HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG? Indhold Et kommuneplantillæg

Læs mere

Detailhandel i Brøndby

Detailhandel i Brøndby Detailhandel i Brøndby NB. Du kan klikke på tabellen og se den mere tydeligt. Status for detailhandlen i Brøndby Primo 2013 var der i Brøndby Kommune 77 butikker med et samlet bruttoareal på 40.600 m2.

Læs mere

gladsaxe.dk Justering af detailhandelsstrukturen Har du forslag og idéer?

gladsaxe.dk Justering af detailhandelsstrukturen Har du forslag og idéer? gladsaxe.dk Justering af detailhandelsstrukturen Har du forslag og idéer? Detailhandel i Gladsaxe Kommune Det er Byrådets ønske at styrke detailhandlen inden for kommunen, så flere borgere vælger at handle

Læs mere

Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres?

Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Rødovre, den 2. september 2013 Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Reitan Ejendomsudvikling A/S har bedt Institut for Center-Planlægning (ICP) om at uddybe Notat af 24. juli 2013

Læs mere

NYT BYDELSCENTER I MEJRUP KIRKEBY, HOLSTEBRO ØST

NYT BYDELSCENTER I MEJRUP KIRKEBY, HOLSTEBRO ØST ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2017 DAGROFA A/S NYT BYDELSCENTER I MEJRUP KIRKEBY, HOLSTEBRO ØST NOTAT PROJEKTNR. A091523 DOKUMENTNR.

Læs mere

Forslag til Lokalplan nr og kommuneplantillæg 29

Forslag til Lokalplan nr og kommuneplantillæg 29 Forslag til Lokalplan nr. 12.06 og kommuneplantillæg 29 Høringsperiode 14. september til 9. november 2017 Oversigt over forslag og bemærkninger fra høringsfase samt administrationens indstilling hertil

Læs mere

Debatmøde i Erhvervsforum. Vicedirektør Sigmund Lubanski, Erhvervsstyrelsen

Debatmøde i Erhvervsforum. Vicedirektør Sigmund Lubanski, Erhvervsstyrelsen Debatmøde i Erhvervsforum Vicedirektør Sigmund Lubanski, Erhvervsstyrelsen Indhold Modernisering af planloven Ændring af detailhandelsreglerne: Baggrund Den nye formålsbestemmelse Størrelse og placering

Læs mere

Detailhandlen i byerne. Tal, Tendenser og Erfaringer. Kristian Løbner Projektleder, detailhandelsudvikling 18 JUNI 2015 DETAILHANDLEN I BYERNE

Detailhandlen i byerne. Tal, Tendenser og Erfaringer. Kristian Løbner Projektleder, detailhandelsudvikling 18 JUNI 2015 DETAILHANDLEN I BYERNE Detailhandlen i byerne Tal, Tendenser og Erfaringer Kristian Løbner Projektleder, detailhandelsudvikling 1 1. Bymidterne er udfordet Detailhandlens udvikling 130 Siden 2007 er omsætningen i detailhandlen

Læs mere

September 2014 Detailhandlen i provinsbyerne Tal, tendenser og erfaringer

September 2014 Detailhandlen i provinsbyerne Tal, tendenser og erfaringer September 2014 Detailhandlen i provinsbyerne Tal, tendenser og erfaringer Notat 2 Detailhandel i Provinsbyerne Detailhandel i Provinsbyerne 3 detailhandlen i provinsbyerne Provinsbyerne i Danmark er under

Læs mere