Myers-Briggs Type Indikator Team-facilitatorrapport

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Myers-Briggs Type Indikator Team-facilitatorrapport"

Transkript

1 Myers-Briggs Type Indikator Team-facilitatorrapport Udviklet af Allen L. Hammer Europæisk udgave Team (Eksempel) Rapport til TEAMFACILITATOR 25. februar 2011 OPP Ltd + (0) Myers-Briggs Type Indikator Team-facilitatorrapport Copyright 2010 tilhørende Peter B. Myers og Katharine D. Myers. Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne publikation må, bortset fra brug gennem OPP Ltd s elektroniske platform, gengives, lagres i et datagenfindingssystem eller sendes i nogen form eller på nogen medier eller på nogen anden måde, det være sig elektronisk, mekanisk, som fotokopier, optagelser eller andet, uden foregående skriftlig tilladelse fra CPP, Inc. Denne publikation må ikke videresælges, udlejes, leases, byttes, gives eller på anden måde udleveres til tredjeparter. Hverken køberen eller nogen individuel testbruger, der er ansat af eller på anden måde kontraheret til køberen, må agere som repræsentant, distribueringskanal eller lagerførende forhandler af denne publikation. Distribueret under licens fra forlæggeren, CPP, Inc. USA. Myers-Briggs Type Indikator-, Myers-Briggs MBTIog MBTI-logoerne er varemærker eller registrerede varemærker tilhørende MBTI Trust, Inc., i USA og andre lande. CPP-logoet er et varemærke eller et registreret varemærke tilhørende CPP, Inc., i USA og andre lande.

2 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Til facilitatoren Denne teamfacilitatorrapport er konstrueret til at hjælpe dig med at lede et teambuildingmøde, hvor MBTI -teamrapporten anvendes. Den indeholder information om teamet som helhed og tips til at hjælpe dig med at lede diskussion blandt teammedlemmerne. Hvert af teamets medlemmer har modtaget en individuel teamrapport med to forskellige temaer: Teamet: Præcis samme information udskrives til hvert teammedlem om teamet som helhed. Individuelt: Typespecifik information udskrives til hvert teammedlem. Beskriver personens type, og hvordan den kan påvirke teamet. I afsnittene i denne facilitatorrapport, der drejer sig om hele teamet, vil du se præcis den samme information, som alle teammedlemmer ser. Din facilitatorrapport afviger fra de individuelle teammedlemmers rapporter på følgende måder: Den indeholder noter til dig som teamfacilitator. Alle facilitatornoter står i en rød rubrik med en pil i øverste venstre hjørne. Noterne beskriver, hvor i teamrapporten det individuelle indhold står. Det individuelle indhold udskrives ikke i din facilitatorrapport, da det er forskelligt fra type til type i teamet. Inden du begynder dit teammøde: Sørg for, at alle teammedlemmer allerede har modtaget tilbagemelding på deres MBTI-resultater, enten individuelt eller i en gruppe. Spørg, om der er nogen, som ønsker afklaring på deres MBTI-resultater, eller har andre spørgsmål. Spørg hvert teammedlem, om han eller hun er villig til at dele deres typepræferencer med teamet. (MBTI-resultater er fortrolige og bør ikke deles med andre uden tilladelse). Læs hele denne rapport igennem, og gør dig fortrolig med typetabellen på den sidste side. I starten af dit teammøde: Mind teammedlemmerne om formålet med at arbejde med MBTI. Pointér, at MBTI måler præferencer, ikke færdigheder. Understreg, at alle typer er lige værdifulde, og at de hver besidder et unikt sæt styrker og potentielle blinde pletter.

3 Indledning Myers-Briggs Type Indikator TEAM-FACILITATOR Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 3 Denne rapport bygger på individuelle resultater fra Myers-Briggs Type Indikator (MBTI ). MBTI blev udviklet af Isabel Briggs Myers og Katharine Briggs og er baseret på Carl Jungs teori om psykologiske typer. MBTI-resultater kan hjælpe hvert teammedlem med bedre at forstå, hvordan teamet fungerer. Kendskab til personlighedstyper kan også øge kvaliteten af samarbejdet i teamet. Formålet med denne rapport er at anvende MBTI-værktøjet til at hjælpe alle teammedlemmer med at identificere teamets styrker, potentielle udfordringer og måder til at forbedre præstationen. Denne rapport kan hjælpe dit team og dig med at Identificere styrker og potentielle udfordringer Håndtere eller minimere potentielle blinde pletter Forbedre gruppens og individets kapacitet til at løse problemer, kommunikere og håndtere konflikter Maksimere de naturlige fordele, der kommer af teammedlemmers ligheder og forskelle Udvikle fælles og individuelle handleplaner med specifikke trin til at forbedre samarbejdet Et velfungerende team kan udrette mere og ofte bedre arbejde, end en enkeltperson kan eller endda en gruppe enkeltpersoner, der arbejder selvstændigt. Team bidrager med forskellige perspektiver til problemer, gensidig støtte til at nå mål og fælles ansvarlighed. Alligevel har teamwork også udfordringer, da det kræver, at enkeltpersoner med forskellige synspunkter arbejder tæt sammen for at opnå et mål. Medlemmer i et team skal lære at lytte til og kommunikere med hinanden for helt at forstå og værdsætte den måde, som deres kollegaer ser verden og foretrækker at arbejde på Gentag de punkter, der understreger fordelene og udfordringerne ved teamwork. Pointér, at for at forbedre teamets effektivitet skal hvert teammedlem aktivt udøve forståelse og tolerance over for forskelle. Det at lytte passivt vil ikke føre til nogen vedvarende ændringer. Sådan er din MBTI-teamrapport organiseret Dit teams type Dit teams styrker Dit teams potentielle blinde pletter Dine individuelle bidrag til teamet Dine potentielle blinde pletter Teamproblemløsning og din foretrukne problemløsningsstil Teamkommunikation og din foretrukne kommunikationsstil Teamkonflikt og din konfliktstil Ensartethed/forskellighed i dit team Organisatorisk indflydelse på dit team Teamets og individuelle handleplaner

4 Dit teams type Myers-Briggs Type Indikator TEAM-FACILITATOR Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side Det vil hjælpe dig med at forstå, hvordan teamet fungerer, hvis du forstår dit teams type. En teamtype kan afledes på forskellige måder. I denne rapport bliver den beregnet ved at tælle antallet af teammedlemmer med hver præference. Nedenstående typetabel viser MBTI-typerne for personerne i dit team. Typetabellen herunder fremkommer i hvert teammedlems rapport. Du kan kopiere den over på et flipchart og bede folk om at skrive sig ind, hvis de indvilliger i dele deres typekode. Der findes ingen ideel måde til at fastslå teamtype. Den metode, der anvendes her, er beregnet til at tælle individuelle præferencer. Andre metoder kan være at bruge modaltypen (den hyppigst forekommende type) eller teamlederens type. Problemet med begge disse metoder er, at individuelle præferencer kan være i mindretal, og de vil derfor muligvis ikke repræsentere, hvordan teamet fungerer. Din teamtype: ESTJ ISTJ ISFJ INFJ INTJ 1 1 ISTP ISFP INFP INTP 1 1 ESTP ESFP ENFP ENTP 2 Antal personer i dit team med hver præference E Ekstroversion S Sansning T Tænkning J Vurdering I Introversion N Intuition F Følen P Opfattelse ESTJ-team er gode til situationer, hvor der er behov for svære beslutninger og beslutsom handling. De udmærker sig som regel ved at organisere og vejlede andre til at opnå klare, konkrete mål. ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ 1 1 Da der er tale om et ESTJ-team, skal du være forberedt på at: Administrere din tid godt start og stop til tiden Demonstrere de praktiske anvendelser af den typeinformation, teamet modtager Komme med forslag til, hvordan typeinformation kan bruges til at påvirke bundlinjeresultatet positivt Når teamets præferencer tælles sammen, er der lige mange på en eller flere af dimensionerne. Resultatet her er derfor beregnet ved hjælp af et bestemt system, som er baseret på observationer af lignende team og forskning i, hvilke præferencer der oftest anvendes og belønnes i arbejdslivet. Velfungerende teamwork kommer sjældent helt af sig selv det kræver engagement, evner, tid og kræfter. Selv om der ikke findes sådan noget som et perfekt team, vil du muligvis være i stand til løbende at forbedre dit teams effektivitet ved at følge den handleplan, der præsenteres senere i denne rapport. Anerkendelse og forståelse af dine kollegaers personlighedstyper er et vigtigt første skridt.

5 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 5 Dit teams styrker På samme måde som individer har team en række styrker, der hænger sammen med deres præferencer. Team, der forstår og anvender deres naturlige og foretrukne måder til at samle information og træffe beslutninger, opnår ofte gode resultater. Et team er mest effektivt, når det anvender dets foretrukne stil til at løse problemer og udføre opgaver. Diagrammet herunder giver et billede af de styrker, dit team sandsynligvis vil anvende. Ikke alle styrker vil nødvendigvis være gældende, men er afhængigt af, hvilke individuelle præferencer der er i teamet. Hold under mødet øje med tilfælde, hvor teamet anvender den adfærd, der er beskrevet i diagrammet over teamstyrker. Umiddelbare eksempler vil hjælpe med at gøre typen levende for teamet. Hvis du allerede er bekendt med dette team, kan du bringe eksempler fra tidligere iagttagelser. Dit Teamstyrker teams styrker ESTJ ENTJ Hvor nyttigt er Behov det nu? for? Tager beslutninger hurtigt, og holder sig til dem Skrider øjeblikkeligt til handling Baserer beslutninger på velkendte kendsgerninger Sætter klare, konkrete mål Organiserer og planlægger at nå mål Driver andre til at nå mål Sætter klare forventninger til præstationer Når praktiske resultater Overvåger fremgang, og holder teamet selv ansvarligt Analyserer problemer logisk og objektivt Handleplan for teamet } Diskuter hver af disse styrker som et team. } Anbring et flueben i diagrammets anden kolonne ved siden af de styrker, dit team har brug for til at løse dets aktuelle problem eller udføre dets opgaver. } Beskriv, hvordan I bedst anvender disse styrker til teamets fordel. Sørg for at gemme tid nok til en grundig diskussion af teamstyrker. Brug tid på at diskutere styrker, der er nødvendige for teamet, for at det kan fungere effektivt under dets aktuelle udfordringer. Bed om eksempler på, hvordan en eller flere styrker er i aktion under en aktuel teamopgave. Hvis mange af styrkerne ikke vækker genlyd hos teamet, kan du se i afsnittene Ensartethed/ Forskellighed i dit team og Organisatorisk indflydelse på dit team for at finde mulige årsager.

6 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 6 Dit teams potentielle blinde pletter Lige som hvert team har sine styrker, har det også sine forventelige blinde pletter adfærdsmønstre, som teammedlemmer ikke overvejer eller end ikke ser, fordi de er så fokuserede på de adfærdsmønstre, der er forbundet teamets præferencer. Blinde pletter kan afspore et team, med mindre de gøres synlige og håndteres. Diagrammet herunder beskriver dit teams potentielle blinde pletter og kommer med forslag til håndtering af dem. Hvis dit team har en teamleder, hvis type adskiller sig fra teamtypen, eller teammedlemmer, der er fleksible i anvendelsen af deres præferencer, vil nogle af disse blinde pletter muligvis ikke være gældende. Nogle team kan skøjte hen over deres blinde pletter, forsøge at skifte emne eller gå i forsvarsposition. Forsøg at holde teamet fokuseret på at diskutere dets blinde pletter og forslagene. Hjælp teamet med at udarbejde yderligere forslag efter behov. Da der er tale om et ESTJ-team, skal du være specielt opmærksom på teammedlemmer, der: Hurtigt beslutter, at de forstår alle deres blinde pletter og bevæger sig videre til det næste emne Ikke sætter pris på andres bidrag, ikke lytter til hinanden Øjeblikkeligt kritiserer kollegaers eller facilitatorens idéer Teamets blinde pletter: ESTJ Tager muligvis hurtige beslutninger, griber alt for hurtigt til handling og er derfor nødt til at gøre arbejdet om senere Undertrykker muligvis nye idéer ved at afvise dem som værende upraktiske uden at give dem en chance Formår muligvis ikke at opdage trends eller at se det samlede perspektiv Ser muligvis ikke det samlede perspektiv, da teamet er alt for fokuseret på kortsigtede resultater Teamet tromler muligvis hen over alle hindringer og indvendinger Teamet fejrer muligvis ikke succeser Forslag Sørg for, at teamet har brugt tid på at diskutere alle kendsgerninger, muligheder og implikationer forbundet med dets beslutning Identificer uoverensstemmelser eller brister, der skal håndteres for at gøre det muligt for den nye idé at fungere. Forestil jer den bedst tænkelige situation Spørg, hvad der ville ske, hvis aktuel adfærd fortsætter uændret 1, 3 eller 5 år ud i fremtiden Spørg, hvordan teamets mål passer sammen med målene for andre team, den større organisation eller fællesskabet Overvej om hindringerne er reelle faresignaler i forhold til at gøre noget vigtigt. Prøv at påvirke andre frem for at køre igennem med magt Afsæt tid til at fejre teamsucceser, selv de små Handleplan for teamet } Få et teammedlem, hvis type adskiller sig fra teamtypen, til at agere observatør og komme med forslag til alternative måder til at komme videre på. } Inviter en person udefra til at udføre denne funktion. } Læs om styrker og udfordringer for team med andre typer end dit teams type. } Iagttag et team med en anden teamtype for at lære, hvordan det team udfører dets opgaver. } Brainstorm om måder, hvorpå teamet kan overvinde dets blinde pletter. Lav en liste over strategier.

7 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 7 Under gennemgang af denne handleplan, skal du være opmærksom på, at teammedlemmer ikke stempler folk, hvis præferencer er de modsatte af teamets. Hvis mange af de blinde pletter ikke lader til at passe på teamet, kan du se afsnittene Ensartethed/ forskellighed i dit team og Organisatoriske indflydelser på dit team for at finde mulige årsager.

8 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 8 Dine individuelle bidrag til teamet Hvert medlem af dit team har styrker, der relaterer til vedkommendes personlighedstype. Bedre kendskab til din type kan hjælpe dig med bedre at forstå, hvordan du kan anvende dine styrker til at hjælpe dit team. Du er bedst, når du handler ud fra dine naturlige præferencer. Ifølge resultaterne af din MBTI-tilbagemelding gav du udtryk for dine præferencer som værende [ ]. Denne side indeholder information om det individuelle teammedlems type. Giv de enkelte personer tid til at gennemgå denne side, og bed dem markere de styrker, der passer til dem. Gruppeaktivitetsmulighed: Inddel teamet i typelignende grupper, og bed hver gruppe om at diskutere og blive enige om, hvad de bidrager med til teamet. Bed hver gruppe fremlægge deres bidrag for hele teamet. Din type ISTJ ISFJ INFJ INTJ ISTP ISFP INFP INTP ESTP ESFP ENFP ENTP Personlig information findes i hvert teammedlems rapport. Vedlagt er en liste over de fire præferencer, der udgør personens type, og en kort beskrivelse af vedkommendes type som helhed. Personens type står med fed skrift i typetabellen til venstre. ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ Dine styrker Anvendt nu? En liste over styrker, baseret på teammedlemmets individuelle type, udskrives her. Individuel handleplan } Overvej, hvilke af disse adfærdsmønstre, der beskriver dig, og hvordan de fungerer for dig. Hvordan vil du eventuelt anvende disse adfærdsmønstre til at hjælpe teamet? } Anbring et flueben i anden kolonne i diagrammet ovenfor for hver adfærd, du anvender med teamet. Er der nogle af dine naturlige styrker, som ikke bringes i spil i teamet? } Diskuter med teammedlemmerne, hvordan dine styrker kan hjælpe teamet med at nå dets mål.

9 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 9 Dine potentielle blinde pletter Dine typepræferencer indebærer både potentielle blinde pletter og naturlige styrker. At identificere blinde pletter er en forudsætning for at kunne håndtere dem. I diagrammet herunder er der en række potentielle blinde pletter og forslag til at overvinde dem. Potentielle blinde pletter Forslag En liste over potentielle blinde pletter, baseret på teammedlemmets type, udskrives her. For hver blind plet findes der et forslag i samme række i den anden kolonne. Giv teammedlemmerne tid til at gennemgå deres egen rapport. Gruppeaktivitetsmulighed: Bed typelignende grupper om at diskutere deres blinde pletter og finde yderligere forslag. Gruppearbejde kan hjælpe med at mindske det forsvar, der kan opstå, når personer overvejer blinde pletter og potentielle svagheder. Her udskrives tekst, der sammenligner vedkommendes type med teamtypen. Teammedlemmer opfordres til at anvende typeforskelle konstruktivt. Du vil bidrage mest til teamet ved at bruge dine præferencer som [ ]. Men det er også vigtigt at lære at være fleksibel, når situationen kræver det. Det at være fleksibel er ikke ensbetydende med at ændre din type. Det at være fleksibel betyder, at du har en klar præference, men er i stand til at anvende en modsat præference, når du vælger at gøre dette. De punkter, der er skrevet om fleksibilitet, er utrolig vigtige. Vær opmærksom på og hjælp enhver, der siger, at han eller hun er nødt til at blive en anden type for at være effektiv i dette team. Understreg idéen om, at hvert teammedlem er bedst, når de udtrykker deres egen type, men at hver person også kan lære at være fleksibel. Individuel handleplan } Vurder, hvilke af de blinde pletter i diagrammet, der beskriver din adfærd i dette team. } Spørg dig selv, om nogle af disse adfærdsmønstre står i vejen for dit teams resultater. Hvis ja, prøv da forslagene, og bed et teammedlem, du har tillid til, om feedback, så du kan vurdere dine fremskridt.

10 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 10 Teamproblemløsning Teamproblemløsning involverer indsamling af information og derefter beslutningstagning de to funktioner, der danner kernen i den psykologiske type. Isabel Myers mente, at den bedste måde til at løse et problem er at anvende de fire typologiske funktioner bevidst og i en bestemt rækkefølge: Sansning, Intuition, Tænkning og Følen. Pilene i diagrammet herunder illustrerer denne proces. Z-modellen er den samme i hver teamrapport, da følgende trin i S-N-T-F-rækkefølgen er den bedste måde til at foretage en beslutning. Det, der ændrer sig for hvert team i deres rapport, er, at to trin fremhæves, nemlig de trin, teamet foretrækker (baseret på teamets type). Men når de fleste team løser problemer, har de en tendens til at stole mere på deres to foretrukne typologiske funktioner frem for at anvende alle fire funktioner i rækkefølge. Da din teamtype er ESTJ, vil teamet have tendens til først at bruge Tænkning og dernæst Sansning, eftersom disse præferencer er de mest fremtrædende i dit team. Så teamet vil tilbringe mest tid på at anvende de adfærdsmønstre, der er vist i rubrikkerne Tænkning og Sansning. SANSNING (S) Identificerer relevante kendsgerninger Handler ud fra erfaring Definerer realistiske begrænsninger Udarbejder og implementerer trinvise løsninger Sætter spørgsmålstegn ved radikale nye tilgange Intuition (N) Overvejer alle muligheder Brainstormer om alternativer Løser flere problemer på samme tid Inddrager fremtiden Identificerer trends og mønstre TÆNKNING (T) Analyserer det underliggende problem Afvejer fordele og ulemper Diskuterer for at bringe alle meninger frem i lyset Skaber eller anvender en model Sætter spørgsmålstegn ved fundamentale antagelser Følen (F) Involverer alle parter Overvejer konsekvenserne for andre Anvender værdier til evaluering af muligheder Får støtte fra alle involverede Arbejder på at opretholde harmoni i teamet Dit team vil have mindre interesse i og bruge mindre tid på adfærdsmønstre, der er forbundet med Følen og Intuition. Faktisk kan teamet kortslutte processen og kun bruge tid på Tænkning og Sansning. Du vil muligvis bemærke denne dynamik under teammøder. Men hvis teamet glemmer at bruge Følen, kan det overse det, der er vigtigst for dets kunder eller klienter. Hvis det glemmer at bruge Intuition, kan det afvise nye idéer og ikke være innovativt. Teamets resultater vil sandsynligvis bære præg af, at ikke alle fire funktioner overvejes.

11 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 11 Bed teamet om at diskutere et aktuelt problem, de står overfor, og brug Z-modellen som vejledning. Pas på med at undervurdere, hvor vanskeligt det er for teamet at bruge tid og energi på de ikkeforetrukne trin. Teammedlemmer kan nemt springe helt over et trin eller bruge meget lidt tid på det. Pointér dette, hvis det sker, og bed teamet om at vende tilbage til det trin. Bed teamet om at bruge Intuition ved at spørge, hvad kendsgerningerne peger på vil ske i fremtiden, og bed dem om at finde adskillige muligheder. Hvad er teamets beredskabsplan eller plan B? Hjælp teamet med at bruge Følen ved at spørge, hvem der ellers kan blive påvirket af teamets beslutning eller løsning. Hvem er nøgleinteressenterne? Hvilke værdier reflekteres i det foreslåede handlingsforløb? Handleplan for teamet } Næste gang teamet står over for en beslutning, arbejd da gennem trinene i den rækkefølge, der er angivet af pilene ovenfor. } Identificer teammedlemmer eller en person uden for teamet, som kan hjælpe dit team med at tage sig af aspekterne Intuition og Følen ved problemløsning. Din individuelle type og problemløsning I dette afsnit ser hvert teammedlem en kort beskrivelse af deres to foretrukne problemløsningstrin og de to trin, som de med størst sandsynlighed vil ignorere. Dernæst udskrives tekst, der anfører, om den enkelte person har en problemløsningsstil, der ligner teamets eller en særlig problemløsningsstil. Vis på typetabellen, hvis nogen person i teamet har præferencer, der er modsat teamets præferencer. Spørg, hvordan teamet kan drage fordel af det modsatte perspektiv ved løsning af problemer.

12 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 12 SANSNING INTUITION TÆNKNING FØLEN ESTJ-team 30% 15% 50% 5% Teammedlem Individuelle teammedlemmer har skraveringer i den anden række cirkler ovenover, der angiver, hvor meget tid og energi de plejer at bruge på hver funktion (baseret på deres type). Teamets og det individuelle tidsforbrug, som er vist med cirklerne ovenfor, er baseret på teori og bekræftet ved iagttagelse. Tidsforbruget bør dog kun anses som illustrativt. Hvert team kan bruge forskellig real-tid. Det, der er vigtigt at fremhæve, er, at teamets foretrukne funktioner med sandsynlighed vil dominere teamets problemløsningsproces. Spørg teammedlemmer, hvordan deres individuelle fortrukne brug af tid og energi under problemløsning adskiller sig fra eller ligner teamets foretrukne brug af tid og energi. Hvilken betydning har disse forskelle eller ligheder haft? Individuel handleplan Personlig tekst udskrives her for hvert teammedlem. Teksten er baseret på de to midterste bogstaver i teammedlemmets type og opfordrer til brug af alle fire funktioner under problemløsning.

13 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 13 Teamkommunikation Der er mange fordele ved teamwork, som kun kan realiseres, hvis teammedlemmer kommunikerer effektivt med hinanden, f.eks. ved at afdække forskellige perspektiver, få mere information, erfaringer og idéer stillet til rådighed samt gensidig støtte. Teamets type påvirker, hvordan I plejer at kommunikere. Da dette team foretrækker ESTJ, skal du være forberedt på: Vanskelige spørgsmål Logisk analyse og debat af hvert punkt Anvend den skræddersyede handleplan i dette afsnit til at opfordre teamet til at forsøge sig med andre kommunikationsmetoder. Teamkommunikation Ekstroversion og Introversion Halvdelen af personerne i dit team foretrækker Ekstroversion, og halvdelen foretrækker Introversion. Ekstroverte typer kan dominere samtalen og måske gøre det vanskeligt for Introverte typer at bryde ind Denne balance kan være en styrke, da medlemmer i teamet tænker højt og derefter stopper op for at tænke vigtige ting grundigt igennem Teamkommunikation Sansning og Intuition Halvdelen af personerne i dit team foretrækker Sansning, og halvdelen foretrækker Intuition. Denne balance kan være en styrke, da medlemmer i teamet overvejer nye idéer og muligheder for derefter at evaluere, hvor praktiske de er Der kan opstå problemer, hvis urealistiske idéer konstant bliver fremlagt for derefter at blive afvist Teamkommunikation Tænkning og Følen Halvdelen af personerne i dit team udtrykker en præference for Tænkning, og halvdelen udtrykker en præference for Følen. Denne balance kan være en styrke, da medlemmer i teamet overvejer både de logiske konsekvenser af nye idéer og deres potentielle betydning for andre mennesker Der kan opstå problemer, hvis Tænketyper afviser Føletypernes omsorg for andre, og hvis Følentyperne kun vil overveje positive situationer

14 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 1 Teamkommunikation Vurdering og Opfattelse Halvdelen af personerne i dit team udtrykker en præference for Vurdering, og halvdelen udtrykker en præference for Opfattelse. Denne balance kan være et aktiv for teamet, hvis der er plads til diskussion af ny information, efterfulgt af en beslutning og en plan Der kan opstå problemer, hvis Vurderetyperne afbryder diskussionen for tidligt, og hvis Opfattetyperne bliver ved med at bringe ny information på banen og trækker beslutningerne i langdrag Handleplan for teamet } Sørg for, at dem, der foretrækker Introversion, har mulighed for at tale, og når de gør det, undlad da at afbryde dem. } Spørg dem, der foretrækker Intuition, om de kan bidrage med en bedre måde til at nå teamets mål. } Spørg dem, der foretrækker Følen, hvordan teamet kan opnå andres tilsagn eller forbedre samarbejdet i teamet. } Spørg dem, der foretrækker Opfattelse, om der er anden information, der skal overvejes, inden beslutningen tages. Din individuelle type og kommunikation Personlig tekst om teammedlemmets kommunikationsstil udskrives her. Teksten er baseret på en MBTI-type. Individuel handleplan Foreslået handleplan baseret på teammedlemmets type udskrives her. Du kan eventuelt bede hver person om at forpligte sig til disse forslag og udvikle en plan hertil. Du kan også dele folk op i par, så de kan indgå kontrakter med hinanden. Spørg af og til, hvordan det går.

15 Teamkonflikt Myers-Briggs Type Indikator TEAM-FACILITATOR Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 15 Der kan forventes en vis mængde konflikt i et hvert team. Første skridt til håndtering af konflikt er at identificere eventuelle kilder. Spænding eller konflikt kan skyldes enten ligheder eller forskelle blandt teammedlemmers præferencer. Overvej herunder, hvordan nogle af dit teams uenigheder, enten blandt teammedlemmer eller med personer uden for teamet, kan skyldes måden, som teammedlemmerne griber problemer og opgaver an. Ved konstruktiv forståelse og håndtering kan konflikter være nyttige og endda produktive. Det kan give mulighed for at lære, hvordan andre griber problemer an, og dermed øge kreativiteten. Når konflikter løses på en god måde, kan resultatet desuden være, at alle lander på et bedre sted, end de var før. Hvis teamet oplever en masse konflikt, vend da tilbage til dette afsnit på et separat møde, hvor du kan afse rigelig tid til emnet. Aftal grundregler for, hvad der er passende kommunikation, og hvad der udgør konstruktiv feedback. Start mødet med tips til, hvordan man giver og modtager feedback. Bed deltagere om at bruge jeg -udsagn i diskussionerne. Jeg -udsagn kan hjælpe teammedlemmer med at undgå at sætte folk af en anden type i bås, at skyde skylden for problemer over på en kollega ud fra kollegaens type og at antage, at der er bestemte motiver bag en bestemt adfærd. Konfliktårsag: Forskelle mellem Ekstroversion og Introversion Hvor meget bør teamet arbejde sammen, og hvor meget diskussion behøver vi? Ekstroverte typer ønsker ofte at diskutere de fleste problemer og at nå frem til beslutninger ved tænke højt. De vil gerne vide, hvad alle tænker. Spænding skyldes muligvis, at de føler, at de Introverte bevidst tilbageholder information, hvilket kan få de Ekstroverte til at stille spørgsmål ved de Introvertes motiver eller engagement. Introverte typer ønsker ofte at tænke tingene igennem, inden de diskuterer dem. De vil være sikre på, hvor de står, inden de offentliggør en beslutning. De føler sig muligvis konstant afbrudt og ude af stand til at udføre deres arbejde, da de altid indkaldes til møder eller samtaler med de Ekstroverte. Konfliktårsag: Forskelle mellem Sansing og Intuition Der kan være uenighed i teamet om, hvorvidt vægten skal lægges på erfaring og tradition eller nye muligheder. Sansetyper vil helst holde sig tæt til kendsgerningerne og basere beslutninger på deres erfaring om, hvad der har fungeret tidligere. De vil muligvis anskue de fleste Intuitive idéer som værende urealistiske og ikke værd at spilde tid på. Intuitive typer vil sandsynligvis helst finde nye muligheder og udvikle dem med entusiasme. De synes muligvis, at Sansetyperne skyder deres idéer ned og dermed deres motivation, inden de får en chance. Konfliktårsag: Forskelle mellem Tænkning og Følen Der kan være uenighed om, hvorvidt teamet skal tage beslutninger ved objektivt at veje fordele og ulemper eller ved subjektivt at overveje værdier og indflydelse på andre Tænketyper vil helst tage logiske beslutninger, baseret på fornuftige og aftalte principper, der kan anvendes retfærdigt og ensartet. De mener muligvis, at Føletyperne har personlige favoritter eller er uvillige til at tage de barske beslutninger, der er behov for. Føletyper foretrækker at tage beslutninger baseret på værdier på det, der er vigtigst for dem og andre. De opfatter muligvis Tænketyperne som kolde, kritiske eller ligeglade.

16 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 16 Konfliktårsag: Forskelle mellem Vurdering og Opfattelse Der kan være uenighed om, hvor meget planlægning og organisation der er nødvendig for at udføre opgaverne Hvor meget information behøver teamet for at tage en beslutning? Vurderetyper ønsker at få tingene besluttet, organiseret og planlagt med det samme. De holder af at planlægge arbejdet og arbejde ud fra planen. De ser muligvis Opfattetyper som værende vege, ubeslutsomme og uorganiserede. Opfattetyper foretrækker at arbejde i deres eget tempo, hvilket sommetider betyder at afslutte med en energieksplosion i sidste øjeblik. De holder af at vente med beslutninger for at sikre, at de har al nødvendig information. De ser muligvis Vurderetyperne som værende kontrollerende og firkantede. Handleplan for teamet } Prøv at vise respekt for og påskønnelse af andre medlemmer i dit team. } Gennemgå de fire potentielle konfliktkilder, og diskuter, om de forvolder spænding, konflikt eller stress i teamet. } Når I diskuterer en konflikt, så vær åben og ærlig, men afdæmpet med hensyn til dine tanker og følelser. Spørg andre om feedback, og lyt derefter opmærksomt til, hvad de har at sige. Din individuelle type og konflikt Individuel tekst udskrives her, inklusive fire spørgsmål, der beder personen om at fastslå, om og hvordan vedkommende eventuelt bidrager til konflikten i teamet. Hvert spørgsmål relaterer til en af præferencerne i personens fire-bogstavskombination. Gruppeaktivitetsmulighed: Inddel deltagere i typelignende grupper. Bed grupperne besvare spørgsmålene og diskutere svarene. Få dem derefter til at dele deres diskussion med hele teamet. Individuel handleplan } Reflektér over spørgsmålene ovenfor, og overvej eventuelle negative indflydelser på teamet. } Hvis ikke du er sikker på, hvordan du påvirker teamet, så bed om feedback eventuelt fra én du har tillid til. } Vælg et eller flere teammedlemmer, hvis præferencer er forskellige fra dine, og diskuter eventuelle spændinger eller konflikter, der skyldes jeres forskellige typer.

17 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 17 Ensartethed/forskellighed i dit team Graden af ensartethed eller forskellighed i et team kan påvirke dets præstation. Dit ESTJ-team har en meget blandet sammensætning af typer, hvilket betyder, at dets medlemmer har meget forskellige tilgange til problemløsning*. Teamensartethed/-forskellighed påvirker to aspekter: Processen (hvordan dit team håndterer udførelsen af dets opgaver) og resultatet (hvor godt det udfører dets opgaver). Forskelligartede team som dit opdager muligvis, at de styrker og blinde pletter, der er forbundet med et ESTJ-team, sommetider, men ikke altid, er gældende. Da der er tale om et team med en masse typeforskelle: + Afsæt rigeligt med tid, så teamet kan diskutere deres fælles interesser, mission og mål. Det kan tage masser af tid, energi og særlige færdigheder at facilitere en meget forskelligartet gruppe frem til enighed om mål. Hvis ikke teammedlemmerne har veludviklede feedback- eller lyttefærdigheder, kan du overveje at afholde en separat workshop med teamet om disse emner. Proces Forskning har vist, at medlemmer i et team som dit med en blanding af typer, kan have tendens til at: Have vanskeligt ved at forstå hinanden Være mindre åbne over for hinanden end medlemmer i team med typer, der er mere ens. Have vanskeligt ved at påvirke kollegaer Have vanskeligt ved at nå til enstemmighed eller opnå støtte Være forvirrede over den bedste måde at fortsætte på Ikke støtte hinandens idéer eller tilgange Lade de mest højlydte eller mest vedholdende teammedlemmer få deres vilje igennem i gruppediskussioner Resultat og præstation Forskning har vist, at team som dit, med en blanding af forskellige typer, har tendens til at: Gøre god brug af teamressourcer, særligt med hensyn til at identificere og anvende den rette persons talenter til den rette opgave Komme med mere originale løsninger på problemer på grund af synspunkternes forskellighed Komme med bedre løsninger end yderst ensartede team, bedømt ud fra eksterne kriterier Være mere bevidste om at håndtere de blinde pletter, der som regel er forbundet med teamets type *Teamensartethed/-forskellighed fastslås ved at sammenligne hele typer på teamet. Det baseres på forskning i kommunikationsstil og psykologisk type. + Diskussionen i dette afsnit og definitionen af teams ensartethed/forskellighed er delvist baseret på Communication Adjustment Index, der er udviklet af Flavil Yeakley. Se Yeakley, F. R. (1983). Implications of communication style research for psychological type theory. Research in Psychological Type, 6, 5-23.

18 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 18 Handleplan for teamet Nøglen til at nå positive resultater med team bestående af forskelligartede typer er at fokusere på processen og gøre konstruktiv brug af typeforskelle: } Bed hvert teammedlem om at beskrive, hvad der er vigtigt for vedkommende med hensyn til teamets opgave. Lyt efter fælles temaer i svarene for at finde fælles interesser. } Brug mere tid, end du umiddelbart tror vil være nødvendigt, til at blive enige om teamets mål. Diskuter, hvordan I ved, når I når jeres mål. } Træn aktiv lytning: Opsummér det, den anden person sagde, for at bekræfte det. Undlad at antage spørg i stedet. Find punkter af enighed. } Tal om teammedlemmernes individuelle typebeskrivelser, og notér, hvordan hver types styrker kan blive et aktiv for teamet. } Identificer et teammedlem, hvis særlige talent er at støtte processen og opbygge konsensus, og bed vedkommende om at facilitere møder. Hvis det ikke fungerer, eller hvis ikke et teammedlem er villigt til at påtage sig denne rolle, overvej da en facilitator udefra.

19 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 19 Organisatorisk indflydelse på dit team Det er sandsynligt, at dit team opfører sig som et ESTJ-team, og at beskrivelsen af dit teams styrker og blinde pletter, der er anført tidligere i denne rapport, passer rimeligt godt. Yderligere faktorer kan imidlertid påvirke i hvor stor grad, dit team opfører sig som et ESTJ-team. Det kan bl.a. være følgende tre faktorer. Organisationskultur Organisationskulturer, der giver masser af frihed med hensyn til, hvordan opgaver udføres, øger teammedlemmers mulighed for at anvende deres forskellige typepræferencer. Hvis du arbejder i et sådant miljø, vil dit team være i stand til at bruge dets naturlige ESTJ-præferencer. Alternativt, hvis organisationskulturen er ubøjelig og kræver adfærd, der ikke er naturlig for et ESTJ-team, er det ikke sikkert, at alle styrker og blinde pletter i ESTJ-teambeskrivelsen passer. Hvis dit team arbejder for længe i en kultur, der ikke tillader tilkendegivelsen af dens medlemmers typepræferencer, kan det medføre stress og ineffektivitet. Lad ikke diskussioner om organisationskultur udvikle sig til klager og brok. Fraråd hvis bare organisationen... -udsagn. Hold fokus på eventuelle modsætningsforhold mellem teamtypen og organisationskulturen, og hjælp så teamet med at løse problemer. Teamopgaver Den grad, hvormed dit team opfører sig som et ESTJ-team, kan muligvis også afhænge af den type arbejde, som teamet er ansvarligt for. Hvis den opgave, der i øjeblikket er tildelt dit team, er specifik, tidsbegrænset og kræver adfærd, der er forbundet med modsatte typepræferencer, så er det ikke sikkert, at ESTJ-beskrivelsen af styrker og blinde pletter passer på dit team på dette bestemte tidspunkt. Når dit team går videre til en anden opgave, som passer bedre til teammedlemmernes naturlige præferencer, vil flere aspekter ved teamets typebeskrivelse sandsynligvis passe. Hvis teamet i lang tid har arbejdet med opgaver, der kræver adfærd, der er forbundet med modsatte præferencer, kan du bede teammedlemmerne om at identificere: Hvordan de kan fejre succes på en måde, der er kompatibel med deres teamtype Andre opgaver, de eventuelt kan udføre proaktivt, som ville passe bedre på deres teamtype Ledelse Den grad, hvormed dit team opfører sig som et ESTJ-team, kan muligvis også afhænge af teamlederens personlighedstype. Hvis teamlederens type er meget forskellig fra din ESTJ-teamtype, kan vedkommende påvirke teamet til at anvende andre præferencer. Hvis det sker, vil nogle af de styrker og blinde pletter for et ESTJ-team, som er anført tidligere i denne rapport, muligvis ikke passe. Hvis der eksisterer et rimeligt tillidsforhold mellem teammedlemmerne og lederen, kan du eventuelt spørge teamlederen, hvordan teamet frustrerer vedkommende, og også bede teamet om at give lederen feedback med hensyn til, hvad vedkommende kunne gøre anderledes for at blive en mere effektiv leder for dette team.

20 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 20 Handleplan for teamet } Diskuter, hvordan din organisations kultur passer sammen med dit ESTJ-team. Hvad er lighederne og forskellene, og hvilken virkning har det på dit teams præstation? } Beskriv nogle af de handlinger, der er nødvendige for at gennemføre det arbejde, som dit team har. Er de handlinger overensstemmende med dit ESTJ-team? Hvis ikke, hvilke præferencer er så nødvendige for de opgaver, som teamet udfører? } Sammenlign teamlederens type med teamtypen. Gennemgå ligheder og forskelle, og diskuter indvirkningen fra hver af dem på teampræstationen. } Hvad kan teamet gøre for at støtte hvert medlem i at udtrykke deres naturlige præferencer? Handlingsplan for dit team Brug diagrammerne som skabeloner, der kan hjælpe teamet med at identificere specifikke handlinger, som de kan udføre efter mødet. Teamet bør sætte sig mål, som svarer til handleplanen, samt sætte datoer for udviklingsrapportering for at sikre ansvarlighed. Hvert teammedlem bør også identificere individuelle mål, helst tæt kædet sammen med team- og organisationsmål. Beskriv desuden, hvordan målene nås og sæt en dato for, hvornår fremskridt diskuteres med teamet. Brug diagrammet til at gøre klart, hvad dit teams plan for bedre samarbejde er. Vælg teammålene i en gruppediskussion. I diagrammet kan du anføre målene og de handlinger, teamet vil udføre for at nå hvert af dem. Beskriv kort den metode, der vil blive brugt til at angive succes. Afsæt en dato til at diskutere teamets udvikling. Teammål Handlinger Hvornår er målet nået? Dato for diskussion af udvikling

21 Teamrapport for Team (Eksempel) / ESTJ Side 21 Din individuelle handlingsplan Lav ligeledes en plan for dig selv. Tænk på mål, du kan opnå, som vil hjælpe dig med at blive et endnu mere effektivt teammedlem. På diagrammet kan du skrive dine mål, handlinger, du kan udføre for at nå dem, og hvordan du ved, når det lykkes. Sæt en dato, hvor din fremgang diskuteres med teamet eller med en coach. Mine mål Handlinger, jeg vil udføre Hvornår er målet nået? Dato for diskussion af udvikling Stil dig selv disse tillægsspørgsmål: Er mine individuelle mål på linje med teamets mål? Er mine mål realistiske inden for tidsperioden? Hvilken slags hjælp eller ressourcer har jeg brug for til at nå mine mål? Hvordan kan jeg hjælpe andre i teamet med at nå deres mål? Hvordan vil jeg belønne mig selv, når jeg når mine mål? I mere end 60 år har MBTI hjulpet millioner af mennesker over hele verden med at opnå en dybere forståelse af sig selv, hvordan de interagerer, og forbedret den måde, de kommunikerer, arbejder og lærer på. Besøg for at finde praktiske værktøjer til livslang læring og udvikling. OPP Ltd + (0) Komplet information om ophavsret er at finde på side 1.

22 MBTI -typetabel Team (Eksempel) (N = 8) SANSNING INTUITION Tænkning Følen Følen Tænkning ISTJ ISFJ INFJ INTJ n = 0 n = 1 n = 1 n = 0 0% 12.5% 12.5% 0% ISTP ISFP INFP INTP n = 0 n = 1 n = 0 n = 1 0% 12.5% 0% 12.5% ESTP ESFP ENFP ENTP n = 0 n = 0 n = 0 n = 2 0% 0% 0% 25% ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ n = 1 n = 1 n = 0 n = % 12.5% 0% 0% Vurdering Opfattelse Opfattelse Vurdering INTROVERSION EKSTROVERSION Præferencer Indstillingspar Funktionspar Energi og Opfattelse Vurdering og Orientering Temperamenter n % n % n % n % n % n % E I S N T F J P EJ EP IJ IP ST SF NF NT ES EN IS IN TJ TP FJ FP SJ SP NF NT Bemærk: Procentdele rammer evt. ikke 100 på grund af afrunding. OPP Ltd + (0) MBTI -typetabel Copyright 2010 tilhørende CPP, Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne publikation må, bortset fra brug gennem OPP Ltd s elektroniske platform, gengives, lagres i et datagenfindingssystem eller sendes i nogen form eller på nogen medier eller på nogen anden måde, det være sig elektronisk, mekanisk, som fotokopier, optagelser eller andet, uden foregående skriftlig tilladelse fra CPP, Inc. Denne publikation må ikke videresælges, udlejes, leases, byttes, gives eller på anden måde udleveres til tredjeparter. Hverken køberen eller nogen individuel testbruger, der er ansat af eller på anden måde kontraheret til køberen, må agere som repræsentant, distribueringskanal eller lagerførende forhandler af denne publikation. Distribueret under licens fra forlæggeren, CPP, Inc. USA. Myers-Briggs Type Indikator-, Myers-Briggs MBTI- og MBTI-logoerne er varemærker eller registrerede varemærker tilhørende MBTI Trust, Inc., i USA og andre lande. CPP-logoet er et varemærke eller et registreret varemærke tilhørende CPP, Inc., i USA og andre lande.

Myers-Briggs Type Indikator Teamrapport

Myers-Briggs Type Indikator Teamrapport Myers-Briggs Type Indikator Teamrapport Udviklet af Allen L. Hammer Europæisk udgave Team (Eksempel) 250211 Rapport til ERIK EKSEMPEL 25. februar 2011 OPP Ltd + (0)85 603 9958 www.opp.eu.com Myers-Briggs

Læs mere

Myers-Briggs Type Indikator Teamrapport

Myers-Briggs Type Indikator Teamrapport Teamrapport Udviklet af Allen L. Hammer Europæisk udgave Team (Eksempel) 250211 Rapport til ERIK EKSEMPEL 25. februar 2011 OPP Ltd +44 (0)845 603 9958 www.opp.eu.com Myers-Briggs Type Indikator Teamrapport

Læs mere

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE TEAMS DANSK UDGAVE ELIZABETH HIRSH KATHERINE W. HIRSH SANDRA KREBS HIRSH

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE TEAMS DANSK UDGAVE ELIZABETH HIRSH KATHERINE W. HIRSH SANDRA KREBS HIRSH INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN Introduktion til TYPE og TEAMS DANSK UDGAVE ELIZABETH HIRSH KATHERINE W. HIRSH SANDRA KREBS HIRSH Introduktion Formålet med Introduktion til Type og Teams er at hjælpe dig

Læs mere

MBTI 4 dimensioner. Hvad foretrækker du at rette din opmærksomhed mod? Ekstrovert Introvert. Hvordan får du information og finder ud af ting?

MBTI 4 dimensioner. Hvad foretrækker du at rette din opmærksomhed mod? Ekstrovert Introvert. Hvordan får du information og finder ud af ting? MBTI 4 dimensioner Hvad foretrækker du at rette din opmærksomhed mod? Ekstrovert Introvert Hvordan får du information og finder ud af ting? Sansning Intuition Hvordan træffer du afgørelser eller beslutter

Læs mere

Roller i samarbejdet. DLBR Rådgiveruddannelsen Efterår 2008

Roller i samarbejdet. DLBR Rådgiveruddannelsen Efterår 2008 Roller i samarbejdet DLBR Rådgiveruddannelsen Efterår 2008 Lidt om giraffen Organisationsantropolog med speciale i organisationsudvikling og kommunikation (Aarhus Universitet) Uddannelsesleder, projektleder

Læs mere

MBTI Re:Search Huddle

MBTI Re:Search Huddle MBTI Re:Search Huddle Kaldet Ikke kun en røst fra himlen Dine gaver Din personlige stil Dit kald og tjeneste Din passion Dine historier Formål At forstå din personlighed og hvordan den indvirker på dit

Læs mere

Københavns Universitet: Det Biovidenskabelige Fakultet, Institut for Skov og Landskab

Københavns Universitet: Det Biovidenskabelige Fakultet, Institut for Skov og Landskab Jungstypeteorisområdgivningsværktøj Kundeoptimeretrådgivning Specialeiforbindelsemedforstkandidatstudiet Udarbejdetaf:RuneBøgeskovTørnkvistNielsenSBK 07016 Dato: 31.August2009 Vejleder: ToveEnggrobBoon

Læs mere

Myers-Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers-Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M. Kummerow Europæisk Udgave Rapport til VERIFIED ISTJ 14. november 2014 OPP Ltd +44 (0)845 603 9958 www.opp.com Myers-Briggs Type Indicator Copyright 2006 af Peter

Læs mere

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M Kummerow Europæisk Udgave Rapport udarbejdet for Simon Sample 5 maj 2006 OPP, LTD +44 (0) 1865 404500 wwwoppeucom Introduktion

Læs mere

Myers-Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers-Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M. Kummerow Europæisk Udgave Rapport til JOHN SMITH 3. marts 2016 OPP Ltd +44 (0)845 603 9958 www.opp.com Myers-Briggs Type Indicator Copyright 2006 af Peter B. Myers

Læs mere

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M Kummerow Europæisk Udgave Rapport udarbejdet for Alberte SAMPLE 13 marts 2012 CPP, Inc 800-624-1765 wwwcppcom Introduktion Myers

Læs mere

Styrket konkurrencekraft gennem implementering af S&OP? Executive Search Professional Recruitment Talent & Leadership Advisory Worldwide

Styrket konkurrencekraft gennem implementering af S&OP? Executive Search Professional Recruitment Talent & Leadership Advisory Worldwide Styrket konkurrencekraft gennem implementering af S&OP? Executive Search Professional Recruitment Talent & Leadership Advisory Worldwide Kolding, marts 2019 It s All About People Executive Search Professional

Læs mere

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M Kummerow Europæisk Udgave Rapport udarbejdet for Rita Hayworth 27 juni 2007 CPP, Inc 800-624-1765 wwwcppcom Introduktion Myers

Læs mere

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE ORGANISATIONER TREDJE UDGAVE DANSK UDGAVE S ANDRA KREBS HIRSH JEAN M.

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE ORGANISATIONER TREDJE UDGAVE DANSK UDGAVE S ANDRA KREBS HIRSH JEAN M. INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN Introduktion til TYPE i ORGANISATIONER TREDJE UDGAVE DANSK UDGAVE S ANDRA KREBS HIRSH JEAN M. K UMMEROW Hvad er MBTI? Dette hæfte er skrevet for at hjælpe dig med at forstå

Læs mere

SAMPLE. Før du begynder at undersøge MBTIpræferencerne, Dit mål med at anvende MBTI-værktøjet

SAMPLE. Før du begynder at undersøge MBTIpræferencerne, Dit mål med at anvende MBTI-værktøjet Dit mål med at anvende MBTI-værktøjet Før du begynder at undersøge MBTIpræferencerne, vil det nok være en god idé at overveje de områder af dit liv, hvor du vil anvende dit kendskab til MBTI-rammen. Hvis

Læs mere

INTRODUKTION TIL TYPE SERIE. Introduktion til TYPE SJETTE UDGAVE DANSK UDGAVE ISABEL BRIGGS MYERS

INTRODUKTION TIL TYPE SERIE. Introduktion til TYPE SJETTE UDGAVE DANSK UDGAVE ISABEL BRIGGS MYERS INTRODUKTION TIL TYPE SERIE Introduktion til TYPE SJETTE UDGAVE DANSK UDGAVE ISABEL BRIGGS MYERS Introduktion Isabel Briggs skrev Introduktion til Type til brug for respondenter, efter at de havde modtaget

Læs mere

Omfang af beføjelser til at træffe beslutninger (for eksempel anbefaling eller implementering)

Omfang af beføjelser til at træffe beslutninger (for eksempel anbefaling eller implementering) Skema til brug ved oprettelse af et team Formålet med teamet Forventede aktiviteter Tilsigtede resultater Tilgængelige ressourcer Begrænsninger Nødvendige færdigheder og kvaliteter Forventede teammedlemmer

Læs mere

Sammenligningsrapport. til Kathryn Peterson, som samarbejder med Martin Gilmore

Sammenligningsrapport. til Kathryn Peterson, som samarbejder med Martin Gilmore Sammenligningsrapport til Kathryn Peterson, som samarbejder med Gilmore 31.05.2016 Introduktion Et velfungerende team skal kunne mestre fem adfærdsmønstre: opbygge tillid, håndtere konflikter, opnå commitment,

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Martin Gilmore, som samarbejder med Peterson 24.08.2017 Denne rapport er udleveret af: Rene Husum Introduktion Et velfungerende team skal kunne mestre fem adfærdsmønstre: opbygge

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Kathryn Peterson, som samarbejder med Gilmore 06.06.2017 Denne rapport er udleveret af: DISCnordic Telegade 1 2630 Taastrup 3131 1616 kontakt@discnordic.dk Introduktion Et velfungerende

Læs mere

Jungs typologi, JTI/MBTI

Jungs typologi, JTI/MBTI Jungs typologi, JTI/MBTI Det menneskelige styresystem JTI/MBTI JTI/MBTI er udviklet på baggrund af Jungs typologi og består af 16 grundlæggende psykologiske typer. Udgangspunktet for beskrivelsen af de

Læs mere

Introduktion til Jungs Typologi

Introduktion til Jungs Typologi Projektledelse Modul 2 Kend dig selv som projektleder 1 Introduktion til Jungs Typologi v/specialkonsulenter i ledelse, Gitte Karlsen og Anne Hundtofte Region Syddanmarks Ledelsesakademi Typologiens historie

Læs mere

Myers-Briggs Typeindikator Typepåvirkningsrapport

Myers-Briggs Typeindikator Typepåvirkningsrapport Europæisk udgave Forberedt til STIG LENTZ 11. maj 2018 OPP Ltd +44 (0)845 603 9958 www.opp.com Myers-Briggs Typeindikator Copyright 2017 af Peter B. Myers og Katharine D. Myers. Alle rettigheder forbeholdes.

Læs mere

4D-profilen - teamudviklingsværktøj

4D-profilen - teamudviklingsværktøj SIDE 1 4D-profilen - teamudviklingsværktøj 4D-profilen er et teamudviklingsværktøj til optimering af samarbejdet i et team eller en projektgruppe. I udviklingsværktøjet bliver teamets tilstand vurderet

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Lederskab i Praksisnært perspektiv - Hvad, hvordan og hvorfor? Berit Weise Partner i PS4 A/S d.20.maj 2015 Fagkongres lederforeningen DSR

Lederskab i Praksisnært perspektiv - Hvad, hvordan og hvorfor? Berit Weise Partner i PS4 A/S d.20.maj 2015 Fagkongres lederforeningen DSR Lederskab i Praksisnært perspektiv - Hvad, hvordan og hvorfor? Berit Weise Partner i PS4 A/S d.20.maj 2015 Fagkongres lederforeningen DSR Lederskab i praksis? Hvad er vanskeligt? Hvad er det vigtigste?

Læs mere

Skab engagement som coach

Skab engagement som coach Skab engagement som coach Dette er et værktøj til dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance i opgaveløsningen og samarbejdet Skabe udvikling og læring Dette værktøj

Læs mere

Myers-Briggs Typeindikator Typepåvirkningsrapport

Myers-Briggs Typeindikator Typepåvirkningsrapport Europæisk udgave Forberedt til BLOGGS ENFJ 13. januar 2017 OPP Ltd +44 (0)845 603 9958 www.opp.com Myers-Briggs Typeindikator Copyright 2017 af Peter B. Myers og Katharine D. Myers. Alle rettigheder forbeholdes.

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

SAMMENLIGNINGS- RAPPORT

SAMMENLIGNINGS- RAPPORT SAMMENLIGNINGS- RAPPORT PROFIL TIL HANDLING Til Hansen, som samarbejder med Jensen 16.02.2017 Denne rapport er udleveret af: Your Company 123 Main Street Smithtown, MN 54321 www.yourcompany.com VELKOMMEN

Læs mere

Samarbejdsroller Rapport Test Testesen

Samarbejdsroller Rapport Test Testesen Samarbejdsroller Rapport Test Testesen Professional Styles Rapport på: Test Testesen Sammenligningsgruppe: Ledere og specialister (DK, IA, 2013) Fremstillet den: 18-nov-2016 Side 2 2017 Willis Towers Watson.

Læs mere

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen?

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Udgangspunktet for at bruge en erhvervspsykologisk test bør være, at de implicerede parter ønsker at lære noget nyt i

Læs mere

Individuel læringsstil hvorfor nu det?

Individuel læringsstil hvorfor nu det? Individuel læringsstil hvorfor nu det? Anette Kolmos og Lise Busk Kofoed MBTI en har haft stor betydning for mig i projektforløbet. Det er således, at 5 af de personer, der er i gruppen ligger samlet fordelt

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

42 år gift, 2 børn Tidl. badmintonspiller på verdensplan Brand manager for Forza badminton og Babolat tennis

42 år gift, 2 børn Tidl. badmintonspiller på verdensplan Brand manager for Forza badminton og Babolat tennis FOA 10. SEPTEMBER MARTIN LUNDGAARD 42 år gift, 2 børn Tidl. badmintonspiller på verdensplan Brand manager for Forza badminton og Babolat tennis BADMINTON CV 1991: Dansk, nordisk og europamester u19 1995:

Læs mere

Europæisk Udgave: Dansk. Tolkningsrapport. af Naomi L. Quenk, Ph.D. og Jean M. Kummerow, Ph.D. Rapport til. MARGERY GUARDIOLA 6.

Europæisk Udgave: Dansk. Tolkningsrapport. af Naomi L. Quenk, Ph.D. og Jean M. Kummerow, Ph.D. Rapport til. MARGERY GUARDIOLA 6. MYERS-BRIGGS TYPE INDICATOR TM TRIN II Europæisk Udgave: Dansk Tolkningsrapport af Naomi L. Quenk, Ph.D. og Jean M. Kummerow, Ph.D. Rapport til MARGERY GUARDIOLA 6. april 2013 Fortolket af Jamie Hirata

Læs mere

FACILITERING Et værktøj

FACILITERING Et værktøj FACILITERING Et værktøj Af PS4 A/S Velkommen til PS4s værktøj til facilitering Facilitering af møder Ved møder sker det ofte, at den indholdsmæssige diskussion sluger al opmærksomheden fra deltagerne,

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene?

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Af Jette Stenlev Det heterogene princip for teamdannelse er et meget væsentligt princip i Cooperative Learning. Med heterogene teams opnår man

Læs mere

Professionel borgerkontakt - MBK A/S

Professionel borgerkontakt - MBK A/S Er du i kontakt med mennesker i og uden for organisationen? Vil du være bedre til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret? Kunne styre samtaler bedre?

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Indhold Formål med samarbejdspolitikken... 1 Kommunikation i Skovkanten... 1 Omgangstone... 2 Fokus på fagligheden... 2 Konflikthåndtering... 2 Ihh hvor er

Læs mere

Faktaark. Konflikthåndtering

Faktaark. Konflikthåndtering Faktaark Konflikthåndtering Marts 2019 Selvom vi måske kunne ønske det anderledes, så er de der konflikterne. Enten vores egne eller andres, som vi bliver påvirket af eller inddraget i som kolleger eller

Læs mere

OPQ Profil OPQ. Lær mere. Navn Sample Candidate. Dato 1. oktober 2013. www.ceb.shl.com

OPQ Profil OPQ. Lær mere. Navn Sample Candidate. Dato 1. oktober 2013. www.ceb.shl.com OPQ Profil OPQ Lær mere Navn Sample Candidate Dato 1. oktober 2013 www.ceb.shl.com Introduktion En opmærksomhed på individuel læring er i stigende grad afgørende for udviklingen af de menneskelige ressourcer,

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Uenigheder i personalegrupper

Uenigheder i personalegrupper Uenigheder i personalegrupper - Og hvordan I som TRIO kan tackle dem Temadag for TRIO BUPL Nordsjælland 13. juni 2018 Henrik Ankerstjerne Eriksen hea@teamarbejdsliv.dk UENIGHEDER HVAD HANDLER DE OM Faglighed

Læs mere

Ledelse og management

Ledelse og management Kompetenceramme Kompetencer inden for Ledelse og management Kompetenceområdet for ledelsen består af de kompetencer, der er relateret til adfærd med fokus på at lede, motivereog udvikle menneskelige ressourcer

Læs mere

Kommunikation, der svinger

Kommunikation, der svinger Kommunikation, der svinger - for ledere www.janhuus.dk info@janhuus.dk 35 43 49 66 LEDELSESDISCIPLINER Projektledelse: Procesledelse: Realistiske mål - Resultatstyring Organisere - Motivere - Kombinere

Læs mere

Din personlighedsprofil som iværksætter

Din personlighedsprofil som iværksætter Din personlighedsprofil som iværksætter Stærke personlighedstræk: 6-9 krydser Medium stærkt personlighedstræk: 4-5 krydser Svage personlighedstræk: 1-3 krydser 9 Resultater 8 7 6 5 4 3 Producenten Administratoren

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål LEGOeducation.com Ofte stillede spørgsmål Konceptet Sp: Hvordan forklarer jeg LEGO Education BuildToExpress for mine ledere eller forældrene? De tror, at eleverne bare leger med LEGO klodser. Du kan bruge

Læs mere

Teenager, Sport. Leder?

Teenager, Sport. Leder? Teenager, Sport. Leder? Målrettet lederuddannelse for de 14-19 årringe i idrættens verden Morgendagens ledere kan findes og udvikles i idrættens verden hvis vi vil! Oplæg til en excellent proces udarbejdet

Læs mere

Smilehullet 1: Dårligt samarbejde og godt samarbejde

Smilehullet 1: Dårligt samarbejde og godt samarbejde Smilehullet 1: Dårligt samarbejde og godt samarbejde 1 De 5 faldgruber for et team Team = menighedsråd, gravere, udvalg, præster, musikgrupper, spejderledere Uopmærksom på RESULTATER Undgår ANSVARLIGGØRELSE

Læs mere

Situationsbestemt coaching

Situationsbestemt coaching Bag om coaching Ovenfor har vi fokuseret på selve coachingsamtalen med hovedvægten på den strukturerede samtale. Nu er det tid til at gå lidt bag om modellen Ved-Kan- Vil-Gør, så du kan få en dybere forståelse

Læs mere

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 STØRRELSE UDVÆLGELSE LEDELSE ARBEJDSSTIL TILGANG FORM TEAM Begrænset Afgørende Delt eller skiftende Dialog og vidensdeling Mangfoldighed Koordinering Dynamik og interaktion

Læs mere

Tre trin til effektiv spørgeteknik i kundeservice. At stille de rigtige spørgsmål er nøglen til at få de rigtige svar

Tre trin til effektiv spørgeteknik i kundeservice. At stille de rigtige spørgsmål er nøglen til at få de rigtige svar Tre trin til effektiv spørgeteknik i kundeservice At stille de rigtige spørgsmål er nøglen til at få de rigtige svar I denne guide tager vi et kig på nogle effektive spørgeteknikker, som med fordel kan

Læs mere

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE LEDELSESGRUNDLAG DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG Vi vil være det bedste og mest ansvarlige sted at handle og arbejde. Denne ambitiøse vision skal Coopfamiliens cirka 3.800 ledere gøre til virkelighed

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

DFDS politik for mangfoldighed & inklusion Group HR Februar 2013 V.1.0. DFDS politik for mangfoldighed & inklusion

DFDS politik for mangfoldighed & inklusion Group HR Februar 2013 V.1.0. DFDS politik for mangfoldighed & inklusion DFDS politik for mangfoldighed & inklusion 1 Mangfoldighed som værdibidrag... Error! Bookmark not defined. Mangfoldighedsvision... Error! Bookmark not defined. Politikker... 4 Hvordan arbejder vi med mangfoldighed?...

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset

Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset 12 Værktøj 2 Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset Ved hjælp af værktøj 2 kan du undersøge, om der er for stort arbejdspres blandt den gruppe af medarbejdere, du har personaleansvar for. For stort arbejdspres

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig.

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig. Test til de fire tænkestile Jeg har rubriceret spørgsmålene ved hjælp af Robert Dilts og Gregory Bateson s logiske niveauer. Spørgsmålene retter sig derfor mod: Hvilke omgivelser og rammer tænkestilen

Læs mere

ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN. K a l u n d b o r g K o m m u n e

ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN. K a l u n d b o r g K o m m u n e ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN K a l u n d b o r g K o m m u n e 2 0 1 5 Undervisningen TEORI + COACHING I PRAKSIS REFLEKSION EGEN TILSTAND KONSTRUKTIV FEEDBACK Definitionen Coaching er en udforskende

Læs mere

Etiske Principper og Standarder

Etiske Principper og Standarder Etiske Principper og Standarder Vi bygger vores kodeks på højt niveau af forskning og praksis Coaching er et ligeværdigt og synergifuldt partnerskab 1 Etiske Principper Dette kodeks angiver en bred række

Læs mere

Stress Når vilkår vælter trivsel. Ved Malene Friis Andersen Ph.d., cand.psych.aut., post.doc på NFA og selvstændig organisationspsykolog

Stress Når vilkår vælter trivsel. Ved Malene Friis Andersen Ph.d., cand.psych.aut., post.doc på NFA og selvstændig organisationspsykolog Stress Når vilkår vælter trivsel Ved Ph.d., cand.psych.aut., post.doc på NFA og selvstændig organisationspsykolog De næste to timer. Sådan ca. Stressreaktionen i det moderne arbejdsliv Processen fra trivsel

Læs mere

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt Kolb s Læringsstil Denne selvtest kan bruges til at belyse, hvordan du lærer bedst. Nedenfor finder du 12 rækker med 4 forskellige udsagn i hver række. Du skal rangordne udsagnene i hver række, sådan som

Læs mere

Lederens opmærksomheds-punkter her er bl.a.:

Lederens opmærksomheds-punkter her er bl.a.: Lederstøtte til MUS Her får du hjælp og guidelines til som leder at forberede dig til MUS og derved agere hensigtsmæssigt og værdiskabende i MUS. Vi tager udgangspunkt i spørgerammen fra musskema.dk, hvor

Læs mere

Grundlov FOR. Vanløse Skole

Grundlov FOR. Vanløse Skole Grundlov FOR Vanløse Skole 2 Hvorfor en Grundlov? - Grundloven er Vanløse Skoles DNA. Det er den man kan se, høre og mærke når man er en del af Vanløse Skole - hvad enten det er som elev, forældre eller

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Kort introduktion til 7 Gode vaner Udarbejdet af Pædagogfaglig leder Marie Skovbo

Kort introduktion til 7 Gode vaner Udarbejdet af Pædagogfaglig leder Marie Skovbo Eltang Skole og Børnehave Kort introduktion til 7 Gode vaner Udarbejdet af Pædagogfaglig leder Marie Skovbo Paradigmer og principper Vi har alle forskellige paradigmer/referencerammer eller briller, som

Læs mere

Elevcoaching Tænkningen bag Elevcoaching

Elevcoaching Tænkningen bag Elevcoaching Elevcoaching Elevcoaching er en indsats, der i 4 år har været afprøvet i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem Plan T og elevernes skoler. Vi oplever, at elever der har været på Plan T, kan

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

7 gode vaner i region Kattegat

7 gode vaner i region Kattegat 7 gode vaner i region Kattegat Indledning Organisationer som stræber og gror, er dem der lever efter de basale principper for High-Performance. Konstant fokus på mission og værdier sammenholdt med evnen

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

FIRO-B Tolkningsrapport til Organisationer

FIRO-B Tolkningsrapport til Organisationer FIRO-B Tolkningsrapport til Organisationer Udviklet af Eugene R. Schnell og Allen L. Hammer Europæisk Udgave Rapport til A SAMPLE 23 november 2015 OPP Ltd +44 (0)845 603 9958 www.opp.com FIRO-B Tolkningsrapport

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk UDVIKLINGSDIALOGER HOLD B FØRSTE MØDE Formål med det samlede forløb Udbytte - Du får indsigt og viden om dig som leder - Du får værktøjer til at forbedre din kommunikation og dine dialoger - Du træner

Læs mere

Evaluering af underviser. Coaching af underviser

Evaluering af underviser. Coaching af underviser Evaluering af underviser Leder eller vejleder: Jeg bedømmer dig og din undervisning og kommer med kritik, som du bør rette ind efter. Leders vurdering er i centrum. Coaching af underviser Leder eller vejleder:

Læs mere

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler Her får du en guide til, hvordan du kan forberede, gennemføre og følge op på en medarbejder-udviklingssamtale (MUS). Der findes et utal af skemaer og anbefalinger til, hvordan en MUS skal forløbe. Det

Læs mere

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Når man er instruktør på en patientuddannelse, skal man arbejde sammen med en anden frivillig instruktør om at give deltagerne den bedst

Læs mere

Sådan gennemfører du en advarselssamtale

Sådan gennemfører du en advarselssamtale Sådan gennemfører du en advarselssamtale 09.06.17 Heldigvis er advarselssamtalen en samtale, ledere sjældent har med medarbejderne. Men det betyder også, at få ledere ved, hvordan de skal gribe samtalen

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER Kompetence KARAKTERSTYRKE Personlige kvaliteter, som er centrale for at individet kan være personligt effektiv i en kompleks verden, herunder: Mod, vedholdenhed, udholdenhed,

Læs mere

OPQ Profil OPQ. Rapport om følelsesmæssig intelligens. Navn Sample Candidate. Dato 23. oktober 2013. www.ceb.shl.com

OPQ Profil OPQ. Rapport om følelsesmæssig intelligens. Navn Sample Candidate. Dato 23. oktober 2013. www.ceb.shl.com OPQ Profil OPQ Rapport om følelsesmæssig intelligens Navn Sample Candidate Dato www.ceb.shl.com Rapport om følelsesmæssig intelligens Denne rapport beskriver en række kompetencer, som er afgørende for

Læs mere

FIRST LEGO League Jr.: Tips og tricks til møder uge for uge

FIRST LEGO League Jr.: Tips og tricks til møder uge for uge FIRST LEGO League Jr.: Tips og tricks til møder uge for uge Her finder du et forslag til, hvordan man kan planlægge holdets møder gennem projektperioden. Du kan som vejleder også vælge at se bort fra denne

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C A R E E R FORSLAG TIL KARRIERE UDVIKLING. Rapport for: Jane Doe ID: HA154779

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C A R E E R FORSLAG TIL KARRIERE UDVIKLING. Rapport for: Jane Doe ID: HA154779 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C A R E E R FORSLAG TIL KARRIERE UDVIKLING Rapport for: Jane Doe ID: HA154779 Dato: 01 August 2012 2 0 0 9 v e d H o g a n A s s e s s m e n t

Læs mere

Mentor ordning elev til elev

Mentor ordning elev til elev Mentor ordning elev til elev Hvad er en mentor og en mentee? Mentor er en elev på 2. og 3. år Mentor betyder sparringspartner. En elev, som gerne vil vejlede, dele sin viden og give gode råd til en medelev/mentee.

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned.

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Konflikttrappen 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Beskrivelsen her er fra arbejdsmiljøweb.dk, en fællesinformation fra arbejdsgivere

Læs mere

Velkommen til grunduddannelse i ledelse. Onsdag den 26. august 2009

Velkommen til grunduddannelse i ledelse. Onsdag den 26. august 2009 Velkommen til grunduddannelse i ledelse Onsdag den 26. august 2009 Jungiansk Type Index - JTI Bygger på psykoanalytikeren Carl Jungs teorier om, hvordan mennesker er forskelligt disponeret fra naturens

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere