Workshop 3. Fra ord til handling: Om afkobling af regnvand set fra haveejernes synspunkt. Teknologisk Institut, mandag d

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Workshop 3. Fra ord til handling: Om afkobling af regnvand set fra haveejernes synspunkt. Teknologisk Institut, mandag d. 12-12-2011."

Transkript

1 Workshop 3. Fra ord til handling: Om afkobling af regnvand set fra haveejernes synspunkt. Teknologisk Institut, mandag d

2 Dagens program Velkomst ved Naturstyrelsen og Teknologisk Institut. Præsentation af dagsorden ved Manto. Borgersamarbejde om regnvandshåndtering på Lindevang ved Søren Hansen, Avedøre Spildevand. Om at nå borgerne, når de traditionelle kampagner ikke virker ved Birgitte Hoffmann, Lektor, Danmarks Tekniske Universitet. Summeøvelse. Indsigter fra feltarbejde & præsentation af personaer ved Manto. Frokost. Introduktion til gruppearbejde og brug af personaer ved Manto. Gruppearbejde og kaffe. Opsummering ved grupperne, afrunding og næste skridt.

3 Oplæg I: Borgersamarbejde om regnvandshåndtering ved Søren Hansen, Avedøre Spildevand.

4 Oplæg II: Om at nå borgerne når de traditionelle kampagner omkring regnvandshåndtering ikke virker ved Birgitte Hoffmann, DTU.

5 Summeøvelse

6 Et feltarbejde blandt haveejere

7 Metode Desk research i eksisterende kilder omkring vandafkobling. 11 kvalitative, dybdegående interviews med 17 haveejere i Region hovedstaden, Bornholms regionskommune og Region syddanmark. Interviews med haveejere der enten har afkoblet, er i gang med at afkoble eller overvejer at afkoble. En fokusgruppe med to haveejere, en kloakmester og en landskabsarkitekt.

8 Baggrund Vi ved allerede hvad eksperterne siger om regnvandshåndtering og borgere, men hvad mener og GØR haveejerne? Undersøgelser viser, at mange haveejere gerne vil afkoble deres regnvand, men få gør det. HVORFOR?

9 Formål Formålet med feltarbejdet er todelt og handler om: At afdække barrierer og muligheder forbundet med vandafkobling set med haveejernes øjne. At give input til, hvordan vi får haveejerne fra ord til handling.

10 Bias ved feltarbejdet Viser tendenser qua et kvalitativt datagrundlag. Stor forskel på om der er tale om individuelle afkoblingsprojekter, hvor haveejeren selv er projektleder på forløbet. Eller Større projekter der er centralt styrede af kommune/ vandforsyning med en personificeret projektleder.

11 Vandafkobling set med haveejernes øjne: Det er djævelsk upædagogisk, det der er præsenteret fra kommunen. Det er en jungle på trods af, at det burde være piece of cake. Det er jo bare noget vand, der skal i noget jord. Citat haveejer.

12 Vandafkobling set med haveejernes øjne: Hr. Jensen går jo død i det her inden han overhovedet er startet Citat haveejer.

13 En overordnet pointe fra feltarbejdet er.. At der er tale om et område, hvor diskursen er præget af eksperter, der taler til eksperter. Udfordringen er, at haveejerne (dem det egentlig handler om) er lysår bag eksperterne Der er behov for nye aktiviteter og handlinger, der udspringer af haveejernes oplevelser og erfaringer som er individuelle og mangfoldige.

14 Udfordringerne er

15 Udfordringerne handler grundlæggende om Tillid og tryghed: Eller om ikke at have tillid til myndighed eller fagpersoner. Information: Om manglen på samme. Mangfoldighed: Om haveejernes forskellighed og forskellige behov.

16 Udfordringerne handler grundlæggende om Faskineregime: Mangel på info om øvrige muligheder. Kommunalt selvstyre: Store lokale forskelle på service- og infoniveau samt muligheder og regler. Økonomi: Uigennemsigtig økonomi bag projekter.

17 Tillid og tryghed Vi stoler ikke på de anbefalinger og udregninger, der er lavet fra kommunen Citat haveejer. Særligt de yngre haveejere er ekstremt skeptiske. Generel utryghed i de individuelle projekter omkring ansvar i worst case scenarierne > mangel på tillid og tryghed kan afholde fra at afkoble. Gode erfaringer fra centralt styrede projekter, hvor der er en personificeret projektleder, der skaber tryghed.

18 Information Hvad nu hvis ens have sejler og det ikke har virket? Hvad koster det at koble sig på igen? Det er der ingen info om Citat haveejer. Haveejerne efterspørger generelt øget information - Fx gennem en fælles hjemmeside både på projekt-, kommune og nationalt niveau. Udpræget behov for differentierede informationsstrategier afhængig af haveejere. Personificeret information rammer bredt og rummer flere.

19 Mangfoldighed Peter laver en rund faskine, men skal svare på højde, bredde og længde. Ellers kan man ikke ansøge Citat haveejer. Det er nemt, når man er vant til det elektroniske, men det er klart at Fru Hansen på 80, kan have behov for alternativ rådgivning og hjælp Citat haveejer.

20 Mangfoldighed Haveejernes behov, ønsker og muligheder er ekstremt mangfoldige og kalder i alle henseender på varieret og personificeret sagsbehandling. Der er stor forskel på generationernes tilgang til vandafkobling. Eftersom meget klares bedst via hjemmeside, er særligt de ældre generationer ladt i stikken.

21 Faskineregime Folk tror, at vand enten skal i en kloak eller i en faskine Citat haveejer. Der eksisterer et faskineregime og mangler rådgivning og vejledning om alle de andre muligheder, der er for vandafkobling. Haveejernes haveopfattelser determinerer den løsning, de vælger, men de skal have et godt beslutningsgrundlag før de kan vælge.

22 Kommunalt selvstyre Kommunen skal være mere proaktiv. Der må være penge at hente for kommunen, fordi afledning er billigere end at lave kloaksystemet om Citat haveejer. Der er stor forskel på, hvordan kommunerne forvalter deres ansvar i forbindelse med borgernes vandafkobling. Forskellige kommunale regler, gør det udfordrende for fagpersoner, at rådgive haveejerne korrekt. Generelt bedst erfaringer fra de kommuner der har afprøvet totalafkoblingsprojekter for hele områder/veje.

23 Økonomi Kloakmesteren vidste slet ikke, at man kunne få refusion fra kommunen Citat haveejer. Udfordringerne går på: Fagpersonerne er ikke klædt godt nok på i forhold til lokale refusionsforhold. At der mangler økonomisk gulerod for at etablere de større projekter = mere refusion. Manglende viden om at projekterne er økonomisk skalerbare afhængig af hvilken løsning, man vælger. Direkte adspurgt om, hvad der vil få flere til at afkoble, svarer ALLE interviewpersoner: mere refusion.

24 Mulighederne er

25 Mulighederne handler grundlæggende om Holdningsændring: Fra udfordring til ressource Motivation: Af forskellige gatekeepers Personificeret projektledelse: Haveejerne vil gerne rådgives af et menneske Administration: Forsimpling af administration og sagsbehandling Gulerod eller pisk?

26 Holdningsændring Regnvand skal ses som en ressource ikke som et problem Citat haveejer. Jeg synes generelt det er en god ide, at lave nedsivning, fordi at mine børn og børnebørn vil opleve der ikke er rent vand, og det vil jeg gerne være med til at ændre Citat haveejer.

27 Holdningsændring Redefinere regnvand til at være en ressource ved at vise muligheder for genanvendelse som det er sket med skrald. Hvordan? Gennem de gode historier (regnvand til bilvask, vanding, toiletskyl etc.), forsøgshaver og ambassadører, bred markedsføring og PR > komme i nyheder, lokalaviser, landsdækkende aviser og magasiner. Der skal spilles på borgernes interesse for miljø og bæredygtighed. Det skal gøres trendy at afkoble!

28 Holdningsændring Hvem initierer denne holdningsændring? Hvis der skal ske en holdningsændring i forhold til ansvar, er det kommunernes/statens ansvar, den genererer ikke sig selv. Haveejerne ser grundlæggende ikke sig selv som ansvarlige.

29 Motivation af gatekeepers Man skal have fat i Danmarks mænd! De synes, det er sjovt at grave huller, nedlægge rør og sætte vandtønder op Citat haveejer. Gladsaxe kommune har lavet et rigtigt kort på hjemmesiden, hvor man kan søge på sin adresse, se afstande til hus, vej, nabo og nærliggende sø. Der var ingen tvivl om, hvor man kunne lægge en faskine Citat haveejer.

30 Motivation af gatekeepers Motivation af forskellige gatekeepers, som fx: De svære: kommunerne Mellemleddene: grundejerforeningerne De skæve: mændene De faglige: anlægsgartnere, kloakmestrene og havearkitekter.

31 Motivation hvordan? Kommunerne: Vise de gode eksempler fra andre kommuner med fokus på hvad de har gjort, hvad har det krævet. Videndeling mellem kommunerne. Grundejerforeningerne: Etabler direkte kontakt til grundejerforeningsforeningerne og få dem motiveret og klædt på til at møde og påvirke haveejerne.

32 Motivation hvordan? Mændene: Engager mændene qua deres interesse for rør og maskiner og få dem ud i forsøgshaver og pilotprojekter: Så kan jeg gå og hygge mig med det og måske få naboen ind og hjælpe og så kan vi gøre det i hans have næste weekend Citat haveejer. Fagpersonerne: afhold orienteringsmøder for fagfolkene, hvor de kan blive klædt bedre på til at motivere haveejere til vandafkobling, når de alligevel er i berøring med haveejernes haver.

33 Personificeret projektledelse Man skal være ihærdig som borger, for at få det gennemført, når der er så mange uklare svar Citat haveejer.

34 Personificeret projektledelse De haveejere der har oplevet et optimalt og gnidningsfrit forløb, er de haveejere der har været del af et større, centralt styret forløb. Særligt de ældre generationer, synes det har været en fordel at være med i et centralt styret forløb og havde ikke lavet vandafkobling ellers. Der er behov for en personificeret projektledelse (translatører) og rådgivning fra kommunalt hold, hvis flere haveejere skal afkoble regnvand via individuelle projekter.

35 Administration Det kræver en omstrukturering rent administrativt i kommunen, det er ikke nok bare at henvise til en hjemmeside Citat haveejer. Vi havde ikke søgt om nedsivning først, vi gjorde det og søgte om tilladelse bagefter. Vi gik bare den anden vej Citat haveejer.

36 Administration One-stop-shop hos kommune/vandforsyning, hvor alle henvendelser vedr. vandafkobling placeres. National hjemmeside for vandafkobling skal ikke hedde LAR og skal være for haveejere IKKE eksperter. Haveejerne er ikke fagpersoner, men synes at retningslinjer og regler er skrevet til fagpersoner. LAR skal gøres populistisk

37 Gulerod eller pisk? Stort set alle interviewede svarer, at der er behov for mere gulerod, hvis flere haveejere skal motiveres til afkobling. Særligt +50 interviewpersonerne svarer at mere pisk i form af lovgivning er nødvendig, hvis mange skal motiveres. Gruppen af unge interviewede står helt af over for pisk og finder det yderst demotiverende.

38 Præsentation af personaer

39 Introduktion til personaer Generelt om personaer: Arketype der ikke findes i virkeligheden. Udledt på baggrund af det samlede datamateriale. Bruges til at vise materialets mangfoldighed. Bruges til at personliggøre materialet. Specifikt om de tre personaer: Generelt overrepræsentation af mænd, fordi området helt tydeligt er domineret af mænd.

40 Bent & Hanne, ægtepar år. Motivation: Færdigpakket løsning Let for haveejerne Central projektleder Fællesskabet med de andre Bæredygtighed er ofte sekundært Karakteristika: Autoritetstro God tid til at overvåge Detaljeorienterede Delvist IT forskrækkede Handlingslammet Efterspørger personificeret rådgivning.

41 Bent & Hanne, ægtepar år. Opfattelse af haven: Brugshave i nydelsesforstand Ej problem med opgravning Positive overfor blomsterbede (æstetik). Ansvar: Kommunen eller de andre Ej individuelt ansvar Gulerod frem for pisk

42 Niels, mand i 40 & 50 erne Motivation Problemløser: En konkret udfordring, der skal løses. De andre naboer og deres erfaringer Belønning fra kommune/stat Karakteristika: Autoritetstro: følger alle regler og retningslinjer nøje Positiv Selvhandlende/selvagerende Tænder på rør, gravearbejde og gør det selv projekter med nabo/gutter.

43 Niels, mand i 40 & 50 erne Opfattelse af haven: Brugshave Fodbold og leg Brug for plads på plæne til leg og bold ingen interesse for store blomsterbede. Ansvar: Kommunen har et overordnet ansvar for at oplyse og informere borgerne om vandafkobling Den enkelte haveejer har ansvar for at sikre vandafkobling på egen grund. Fællesskabet man gør det for fællesskabet. Pæn pisk

44 Anders, mand i 30 erne Motivation: Problemorienteret: Undgå vand i kælder Miljøbevidsthed Karakteristika: Analytisk, gennemtænker scenarier Analyse af kontekst og derigennem placering af ansvar hos kommunen Skeptisk Anti-autoritetstro Civil ulydighed går i gang inden tilladelser er på plads

45 Anders, mand i 30 erne Opfattelse af haven: Fodboldbane Små haver som fungerer som udvidede stuer i sommerhalvåret Ikke megen plads til udgravninger. Ansvar: Kommunen/staten har det overordnede ansvar. % fællesskab individuelle projekter på haveejernes egne initiativer. Gulerod tænder helt af på pisk.

46 Frokost

47 Introduktion til gruppearbejdet Tre stationer med hver deres persona: 1: Bent & Hanne 2: Niels 3: Anders. I er blevet inddelt i tre grupper: Gruppe 1, 2 & 3 Hver gruppe får 2 x 45 minutter til at komme forbi to stationer/personaer Manto & Birgitte Hoffmann, DTU faciliterer de tre stationer Fælles opsamling efter gruppearbejdet.

48 Diskussionsspørgsmål i gruppearbejdet 1. Hvordan påvirker vi personaernes (Bent & Hanne, Niels og Anders ) holdning til vandafkobling? 2. Hvilke konkrete og skæve ideer til kommunikationsstrategier og aktiviteter, kan være med til at få personaerne til at afkoble deres regnvand?

49 Opsamling ved grupperne og næste skridt

50 Tak for i dag

Hjertelig velkommen til workshop 26. februar 2015

Hjertelig velkommen til workshop 26. februar 2015 K L I M A K L A R I S K I B H U S F R A R E G N V A N D T I L N Y E R E K R E AT I V E M U L I G H E D E R Hjertelig velkommen til workshop 26. februar 2015 1 AFTENENS PROGRAM 18.30 Velkomst og status

Læs mere

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER Grundejerforeningsmøde april 2018 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk Private haver NEDSIVNING HVAD ER DET? Målet med det hele Fra gråt til grønt Principper for nedsivning

Læs mere

Tak for et godt informationsmøde i Hundslund

Tak for et godt informationsmøde i Hundslund Tak for et godt informationsmøde i Hundslund Odder Spildevand har i afholdt informationsmøde i forbindelse med den kommende fornyelse af kloakkerne i Hundslund. Der deltog omkring 100 personer til mødet,

Læs mere

Regnvandshåndtering på Amager VAND I KÆLDEREN NEJ TAK!

Regnvandshåndtering på Amager VAND I KÆLDEREN NEJ TAK! Regnvandshåndtering på Amager VAND I KÆLDEREN NEJ TAK! VAND I KÆLDEREN NEJ TAK! VIL DU VIDE MERE? Miljøministeriet Læs om mulighederne for et gratis klimatilpasningstjek af din bolig. www.klimatilpas.nu

Læs mere

SPOR H: Borgerinddragelse i klimatilpasning

SPOR H: Borgerinddragelse i klimatilpasning SPOR H: Borgerinddragelse i klimatilpasning Dorthe Hedensted Lund Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet dhl@life.ku.dk Indhold Borgerinddragelse i klimatilpasning giver

Læs mere

Få hjælp til at vælge den rigtige løsning, når regnvand og spildevand skal adskilles i Risvangen og Vorrevangen

Få hjælp til at vælge den rigtige løsning, når regnvand og spildevand skal adskilles i Risvangen og Vorrevangen Få hjælp til at vælge den rigtige løsning, når regnvand og spildevand skal adskilles i Risvangen og Vorrevangen Hvad er den bedste løsning for dig? Det kan være en udfordring for dig som husejer at finde

Læs mere

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER Vanløse Lokaludvalg 2012 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk DET JEG VIL FORTÆLLE OM NEDSIVNING HVAD ER DET? Målet med det hele Fra gråt til grønt Principper for nedsivning

Læs mere

Informationsmøde. om separatkloakering i Ørting

Informationsmøde. om separatkloakering i Ørting Informationsmøde om separatkloakering i Ørting Dagsorden 1. Velkomst og Introduktion 2. Om kloakering i vejen og i byen 3. Trafikafvikling 4. PAUSE 5. Om kloakering på egen grund 6. Om projektets forløb

Læs mere

Adskillelse af regnvand og spildevand i Risvangen og Vorrevangen. Besøg i syv demonstrationshaver juni 2015

Adskillelse af regnvand og spildevand i Risvangen og Vorrevangen. Besøg i syv demonstrationshaver juni 2015 Adskillelse af regnvand og spildevand i Risvangen og Vorrevangen Besøg i syv demonstrationshaver juni 2015 Udledning til Aarhus Vands nye regnvandssystem eller håndtering af regnvand i egen have Adskillelse

Læs mere

KLIKOVANDs spørgeskemaundersøgelse. om borgerretet kommunikation. en opsamling

KLIKOVANDs spørgeskemaundersøgelse. om borgerretet kommunikation. en opsamling KLIKOVANDs spørgeskemaundersøgelse om borgerretet kommunikation en opsamling Maj 2012 1 KLIKOVAND maj 2012 2 KLIKOVAND maj 2012 Indhold Hvad ville vi opnå?... 3 Hvilke erfaringer afdækkede vi?... 4 Hvilke

Læs mere

Idræt og fysisk aktivitet i den Kommunale Socialpsykiatri. Et fokus på socialarbejderes oplevelser med projekt Bevægelse, Krop & Sind

Idræt og fysisk aktivitet i den Kommunale Socialpsykiatri. Et fokus på socialarbejderes oplevelser med projekt Bevægelse, Krop & Sind Idræt og fysisk aktivitet i den Kommunale Socialpsykiatri Et fokus på socialarbejderes oplevelser med projekt Bevægelse, Krop & Sind Oplæg d. 7. nov. 2013. V/ Christine Marie Topp Cand. scient. i Idræt

Læs mere

LAR for kloakmestre. Gitte Hansen

LAR for kloakmestre. Gitte Hansen LAR for kloakmestre Gitte Hansen giha@orbicon.dk Regn i Danmark Ca. 700 mm/år Mest i vest og syd, mindst på Sjælland Stigende regn med klimaændringer Mere tørke og mere ekstrem regn Forventet 30% stigning

Læs mere

Udtræden af kloakopland. v. Keld Rehder Gladsaxe Kommune

Udtræden af kloakopland. v. Keld Rehder Gladsaxe Kommune Udtræden af kloakopland v. Keld Rehder Gladsaxe Kommune Mulighed for udtræden af kloakopland mht. regnvand Kan det bruges som planlægningsværktøj i spildevandsplanlægning? Hvilke problemstillinger skal

Læs mere

LAR for kloakmestre og anlægsgartnere. Gitte Hansen giha@orbicon.dk

LAR for kloakmestre og anlægsgartnere. Gitte Hansen giha@orbicon.dk LAR for kloakmestre og anlægsgartnere Gitte Hansen giha@orbicon.dk LAR for kloakmestre Klimaændringerne resultere i stigende nedbørsmængder og ændret regnmønster Udfordringer i forhold til den nuværende

Læs mere

Hvordan vil det se ud, hvis vi i højere grad nedsiver?

Hvordan vil det se ud, hvis vi i højere grad nedsiver? Rørcenterdage, Teknologisk Institut, d. 17. og 18. juni 2009 - A1 LAR Lokal afledning af regnvand Hvordan vil det se ud, hvis vi i højere grad nedsiver? Jan Jeppesen (1,2) (1) Alectia A/S, Denmark (2)

Læs mere

Handleplan for kommunikationsindsatsen

Handleplan for kommunikationsindsatsen Handleplan for kommunikationsindsatsen 2019-2022 Handleplan for kommunikationsindsatsen 2019-2022 Følgende er en handleplan for kommunikationsindsatsen i KLAR Forsyning, der dækker perioden 2019 til og

Læs mere

Idræt og fysisk aktivitet i Socialpsykiatrien socialarbejderens rolle?

Idræt og fysisk aktivitet i Socialpsykiatrien socialarbejderens rolle? Idræt og fysisk aktivitet i Socialpsykiatrien socialarbejderens rolle? Pointer fra min undersøgelse af socialarbejderes oplevelser med projekt Bevægelse, Krop & Sind Ungdomsdivisionens Temadag d. 19. maj

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Masterplan for LAR i Brøndby

Masterplan for LAR i Brøndby Masterplan for LAR i Brøndby Søren Gabriel sgab@orbicon.dk LAR er nyt, smukt, småt og til at forstå eller hvad? Nedsivning Fordampning Forsinkelse Rensning 1 Fra faskine til masterplan den omvendte verden

Læs mere

Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation

Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation Johanne Mose Entwistle Alexandra Instittutet Minimum Configuration Home Automation (MCHA) 2008-2010 Formål: Udvikle og afprøve metoder til brugerdreven Innovation

Læs mere

IP13: Dokumentation af LAR-anlæg ved Pilebroen. Opsamling på spørgeskemaundersøgelse

IP13: Dokumentation af LAR-anlæg ved Pilebroen. Opsamling på spørgeskemaundersøgelse IP13: Dokumentation af LAR-anlæg ved Pilebroen på Bornholm Opsamling på spørgeskemaundersøgelse under IP13 Titel: Opsamling på spørgeskemaundersøgelse under IP13 Udarbejdet for: Vand i Byer Udarbejdet

Læs mere

Heldagsseminar i forskningsnetværket Etniske Minoriteters Sundhed Statens Institut for Folkesundhed, d. 7. maj 2012

Heldagsseminar i forskningsnetværket Etniske Minoriteters Sundhed Statens Institut for Folkesundhed, d. 7. maj 2012 Heldagsseminar i forskningsnetværket Etniske Minoriteters Sundhed Statens Institut for Folkesundhed, d. 7. maj 2012 Annemette Nielsen anmn@foi.ku.dk Viden og praksis omkring småbørnsmad Centrale sundhedsfaglige

Læs mere

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER Grundejerforeningsmøde februar 2014 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk DET VIL JEG FORTÆLLE OM NEDSIVNING HVAD ER DET? Målet med det hele Fra gråt til grønt Principper

Læs mere

PROJEKT REGNVAND TIL VEJLEN. SEPARATKLOAKERING

PROJEKT REGNVAND TIL VEJLEN. SEPARATKLOAKERING PROJEKT REGNVAND TIL VEJLEN. SEPARATKLOAKERING Langeland Kommune og Langeland Forsyning er i gang med at forbedre miljøet i vandløb, søer og havet. Det gør vi bl.a. ved at forny kloaksystemet. Dit nærområde

Læs mere

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade. Web udgave VITAL HORSENS

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade. Web udgave VITAL HORSENS Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade VITAL HORSENS MEGET MERE END FYSISK TRÆNING SAMMENHOLD DEN SOCIALE TRÆNING ER INTEGRERET I TRÆNINGEN Efter træningen er det en fast tradition. at

Læs mere

Dette skal du høre. 1. Præsentation af HAVESELSKABET. 2. HAVESELSKABETs arbejde med LAR i private haver. 3. Hvorfor egentlig LAR i private haver?

Dette skal du høre. 1. Præsentation af HAVESELSKABET. 2. HAVESELSKABETs arbejde med LAR i private haver. 3. Hvorfor egentlig LAR i private haver? Dette skal du høre 1. Præsentation af HAVESELSKABET 2. HAVESELSKABETs arbejde med LAR i private haver 3. Hvorfor egentlig LAR i private haver? 4. Kommunikation med private haveejere - Hvordan sælges budskabet?

Læs mere

Tak for to gode informationsmøder i Ørting og Gylling

Tak for to gode informationsmøder i Ørting og Gylling Tak for to gode informationsmøder i Ørting og Gylling Odder Spildevand har i afholdt to velbesøgte informationsmøder i forbindelse med den kommende fornyelse af kloakkerne i de to byer. Ca. 90 mennesker

Læs mere

IVA København 24.November 2010

IVA København 24.November 2010 IVA København 24.November 2010 Hovedbiblioteket Aarhus Jannik Mulvad Overvejelser for brugerinddragelse Konkrete eksempler på metoder til brugerinddragelse og brugerdreven innovation Materialer og værktøjer

Læs mere

Innovativ klimatilpasning med borgerne. Birgitte Hoffmann og Lene Alsbjørn

Innovativ klimatilpasning med borgerne. Birgitte Hoffmann og Lene Alsbjørn Innovativ klimatilpasning med borgerne Birgitte Hoffmann og Lene Alsbjørn Borgere og de professionelle Hvordan kan borgeren inddrages som innovativ ressource og aktiv part i klimatilpasningen? Hvordan

Læs mere

Egenkontrol - mellem bureaukrati og dyrevelfærd - et forskningsprojekt financieret af Videncenter for Dyrevelfærd

Egenkontrol - mellem bureaukrati og dyrevelfærd - et forskningsprojekt financieret af Videncenter for Dyrevelfærd Egenkontrol - mellem bureaukrati og dyrevelfærd - et forskningsprojekt financieret af Videncenter for Dyrevelfærd Jesper Lassen Institut for Fødevare- og Resourceøkonomi Københavns Universitet Baggrunden

Læs mere

Eksempler på paradigme for nedsivning tanker fra Gladsaxe Kommune

Eksempler på paradigme for nedsivning tanker fra Gladsaxe Kommune VAND I BYER Odense 5. april 2013 Eksempler på paradigme for nedsivning tanker fra Gladsaxe Kommune Claus Frydenlund Gladsaxe Kommune Arbejder på følgende retningslinier: Nedsivning af tagvand Nedsivning

Læs mere

Differentieret undervisning

Differentieret undervisning Differentieret undervisning Lav en workshop, hvor du/i lærer os andre noget om differentieret undervisning Workshoppen skal vare 45 minutter Giv workshoppen et navn Lise skal have navnet senest fredag

Læs mere

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Den anerkendende opfølgningsproces Pernille Lundtoft og Morten Bisgaard Ennova A/S Agenda 1 Introduktion (10:10 10:30) Lidt om anerkendende tilgang 2 ERFA og

Læs mere

Ny kloak i Husum Ballum. Borgermøde onsdag den 7. november 2018

Ny kloak i Husum Ballum. Borgermøde onsdag den 7. november 2018 Ny kloak i Husum Ballum Borgermøde onsdag den 7. november 2018 Velkomst og præsentation Jan Kirchner, Tønder Forsyning A/S (projektleder) Flemming Oltmann, Tønder Forsyning A/S (skriver referat fra mødet)

Læs mere

Brænd igennem med dit budskab

Brænd igennem med dit budskab Brænd igennem med dit budskab - et redskabskursus i formidling og kommunikation Gentofte Hovedbibliotek Den 27. april 2011 Amalie Jeanne Formål med kurset Formålet med kurset er, at deltagerne bliver klædt

Læs mere

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat)

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) København den 2.4.2014. Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) Af lektor Albert Astrup Christensen På Handelsskolen Learnmark i Horsens lykkedes det ikke altid at skabe

Læs mere

FERNISERING Præsentation af skitseforslag

FERNISERING Præsentation af skitseforslag FERNISERING Præsentation af skitseforslag Klimatilpasning af Mosegårdskvarteret (Toftekærsvej og Mosegårdsvej med sideveje) Aftenens program kl.18.00 Velkommen og kort opsamling fra processen Vin & tapas

Læs mere

LAR hvad er det og hvad kan det?

LAR hvad er det og hvad kan det? LAR hvad er det og hvad kan det? 19. Maj 2015 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk LAR Synonym på bæredygtig regnvandshåndtering Fremtidens klima hvorfor blev LAR interessant Status for LAR-anlæg i DK Hvad er

Læs mere

Værdiskabelse i den almene boligsektor - et beboerperspektiv

Værdiskabelse i den almene boligsektor - et beboerperspektiv Værdiskabelse i den almene boligsektor - et beboerperspektiv Social housing & innovation Bæredygtighed i Byggeriet, 12. November, 2014 Ph.d. Stipendiat Anne Vorre Hansen Agenda Baggrund Bærende begreber

Læs mere

Interview i klinisk praksis

Interview i klinisk praksis Interview i klinisk praksis Videnskabelig session onsdag d. 20/1 2016 Center for forskning i rehabilitering (CORIR), Institut for Klinisk Medicin Aarhus Universitetshospital & Aarhus Universitet Hvorfor

Læs mere

Workshop: Smarte Kompetencer

Workshop: Smarte Kompetencer Workshop: Smarte Kompetencer Hvilke smarte kompetencer er der behov for i en kommune? Maja Yhde, Gate 21 Bjarke Kovshøj, CLEAN Program Intro Præsentation af for-analysen: Data hub og Kompetencecenter Workshop:

Læs mere

FORMIDLINGS- ARTIKEL

FORMIDLINGS- ARTIKEL FORMIDLINGS- ARTIKEL + OVERVEJELSER OMKRING ARTIKLENS FORMIDLING 50 Shades of Green en undersøgelse af uklare begreber i miljøkommunikation Specialeafhandling af Signe Termansen Kommunikation, Roskilde

Læs mere

Velkommen til Vand i byer!

Velkommen til Vand i byer! Velkommen til Vand i byer! Klima- tilpasning Ca. 150 partnere: - Private og offentlige virksomheder og organisationer - Videns-institutioner - Tværfaglige gerne mere endnu Innovation By- kvalitet 2010-14:

Læs mere

Vorrevangsskolen Borgermøde, 30. april 2014. Risvangen/Vorrevangen Adskillelse af regn- og spildevand og klimatilpasning

Vorrevangsskolen Borgermøde, 30. april 2014. Risvangen/Vorrevangen Adskillelse af regn- og spildevand og klimatilpasning Vorrevangsskolen Borgermøde, 30. april 2014 Risvangen/Vorrevangen Adskillelse af regn- og spildevand og klimatilpasning Dagsorden Velkomst og præsentation af panel - sandwich og drikke. Projektet - Aarhus

Læs mere

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Anne Bøgh Fangel, projektleder Introduktion Bød velkommen og introducerede dagens forløb og projektets

Læs mere

Separatkloakering i Arrild. Borgermøde torsdag d. 16. juni 2016

Separatkloakering i Arrild. Borgermøde torsdag d. 16. juni 2016 Separatkloakering i Arrild Borgermøde torsdag d. 16. juni 2016 Velkomst og præsentation Tønder Forsyning A/S: Jacob Riis Bols (projektleder) Bo Ludvigsen (direktør) evt. spørgsmål som ikke vedrører separatkloakeringen

Læs mere

Digital trivsel. Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Odense, 23.05.2013. www.foredragogkonferencer.

Digital trivsel. Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Odense, 23.05.2013. www.foredragogkonferencer. Digital trivsel Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde Konference Scandic Odense, 23.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk DIGITAL TRIVSEL Unges onlineliv og redskaber

Læs mere

SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION?

SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION? SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION? HVORFOR SEPARATKLOAKERE? GODT FOR MILJØET Provas og Haderslev

Læs mere

LÆRINGSSCRUM - ET DYNAMISK EVALUERINGSVÆRKTØJ I UNDERVISNINGEN

LÆRINGSSCRUM - ET DYNAMISK EVALUERINGSVÆRKTØJ I UNDERVISNINGEN LÆRINGSSCRUM - ET DYNAMISK EVALUERINGSVÆRKTØJ I UNDERVISNINGEN WORKSHOP PÅ FAGLIGE FORÅRSDAGE 12. MAJ 2015 0 PROGRAM: FØRSTE DEL Dagens program og præsentation 09.10-09.30 Introduktion til læringsscrum

Læs mere

GRØN OMSTILLING INDEN FOR SPILDEVANDSBRANCHEN REGIONALT, NATIONALT OG INTERNATIONALT PERSPEKTIV

GRØN OMSTILLING INDEN FOR SPILDEVANDSBRANCHEN REGIONALT, NATIONALT OG INTERNATIONALT PERSPEKTIV GRØN OMSTILLING INDEN FOR SPILDEVANDSBRANCHEN REGIONALT, NATIONALT OG INTERNATIONALT PERSPEKTIV Thomas Jensen Ingeniør i Rambøll og ekstern lektor på DTU Diplom - Ballerup Baggrund: Ingeniør (BS. Eng.

Læs mere

Serviceoplevelser i biblioteket

Serviceoplevelser i biblioteket Serviceoplevelser i biblioteket Fagligt Udviklingsforløb, efterår 2011 Velkommen Agenda 9.00-10.30 Velkomst: Introduktion til forløbet tankerne bag udviklingsforløbet 10.30-10.45 Pause 10.45-12.00 Workshop

Læs mere

Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser

Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Det tværfaglige kursus Den motiverende samtale blev en øjenåbner for 20 medarbejdere i Sundhedsafdelingen i

Læs mere

Er borgerne bare farligere i Danmark? Søren Gabriel, Orbicon

Er borgerne bare farligere i Danmark? Søren Gabriel, Orbicon Er borgerne bare farligere i Danmark? Søren Gabriel, Orbicon Udgangspunkt i de forskelle, jeg ser mellem Australien og USA på den ene side og Danmark på den anden side Borgernes rolle i regnvandshåndtering

Læs mere

Udviklingsdialoger i Effektive ledelsesformer

Udviklingsdialoger i Effektive ledelsesformer Udviklingsdialoger i Effektive ledelsesformer Fokusgruppe på Gefion om udviklingsdialoger Ledelsesudfordringer og nye lederroller kalder ofte på anderledes samtaleformer. Når instruktioner og anvisninger

Læs mere

Telemedicin fra kommunalt perspektiv Erfaringer med at give borgere og pårørende online-adgang til kommunale sundheds- og omsorgsdata

Telemedicin fra kommunalt perspektiv Erfaringer med at give borgere og pårørende online-adgang til kommunale sundheds- og omsorgsdata Telemedicin fra kommunalt perspektiv Erfaringer med at give borgere og pårørende online-adgang til kommunale sundheds- og omsorgsdata May-Britt Højgaard, Devoteam & Bodil Grøn, Fredericia Kommune Indhold

Læs mere

Evaluering af virtuel undervisning den 30. januar 2008

Evaluering af virtuel undervisning den 30. januar 2008 Virtuel undervisning 1 Side 1 af 7 1v Helsingør Gymnasium Evaluering af virtuel undervisning den 30. januar 2008 Oversigt over spørgsmål 1. Var opgaven i engelsk af passende længde? 2. Var opgaven i engelsk

Læs mere

Regnvand som en ressource

Regnvand som en ressource Regnvand som en ressource Få inspiration til din egen regnvandshave Faskiner Regnbede Græsplænen Opsamling af regnvand Permeable belægninger Grønne tage LAR Lokal Håndtering af Regnvand Hvad er lokal nedsivning

Læs mere

Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej

Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej Borgermøde 10. oktober 2013 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal

Læs mere

Håndtering af. ved LAR

Håndtering af. ved LAR EVA temadag: Oversvømmelse eller gummistøvler Torsdag d. 27. maj 2010 Hotel Nyborg Strand Håndtering af store mængder regnvand i bymiljøer ved LAR Jan Jeppesen 1,2 Ph.d. studerende i 2BG projektet (www.2bg.dk)

Læs mere

DANMARKS KLOGESTE KLIMATILPASNING

DANMARKS KLOGESTE KLIMATILPASNING DANMARKS KLOGESTE KLIMATILPASNING Disposition Aftenens program Resume af forløb frem til i dag Fokus på skitseprojektering Program Velkommen (Per Lorentsen) Gennemgang af vejprojekterne (Søren Gabriel)

Læs mere

Meditation er hjernefitness - og kan skabe bro mellem arbejdsliv og fritid.

Meditation er hjernefitness - og kan skabe bro mellem arbejdsliv og fritid. Henning Daverne Ejer af kursusvirksomheden Lotusheart Meditation er hjernefitness - og kan skabe bro mellem arbejdsliv og fritid. T E B B JO På Magasinet for Medarbejdernes Trivsel, Sundhed og Velvære

Læs mere

Skriftlige eksamener: I teori og praksis. Kristian J. Sund Lektor i strategi og organisation Erhvervsøkonomi. Agenda

Skriftlige eksamener: I teori og praksis. Kristian J. Sund Lektor i strategi og organisation Erhvervsøkonomi. Agenda Skriftlige eksamener: I teori og praksis Kristian J. Sund Lektor i strategi og organisation Erhvervsøkonomi Agenda 1. Hvad fortæller kursusbeskrivelsen os? Øvelse i at læse kursusbeskrivelse 2. Hvordan

Læs mere

2010 Elevtrivselsundersøgelsen

2010 Elevtrivselsundersøgelsen 1 Elevtrivselsundersøgelsen Social- og Sundhedsskolen Syd Svarprocent: 97% (489 besvarelser ud af 52 mulige) Elevtrivsel 1 Social- og Sundhedsskolen Syd Regionsgennemsnit Social- & Sundhedsskoler samlet

Læs mere

Gymnasiekultur og elevdeltagelse. Hvad betyder gymnasiets kultur for forskellige elevers deltagelse og motivation?

Gymnasiekultur og elevdeltagelse. Hvad betyder gymnasiets kultur for forskellige elevers deltagelse og motivation? Gymnasiekultur og elevdeltagelse. Hvad betyder gymnasiets kultur for forskellige elevers deltagelse og motivation? Startkonference Klasserumsledelse og elevinddragelse sept. 2013 Susanne Murning, ph.d.,

Læs mere

Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner

Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner August 2018 Katrine Dinitzen Helt kort opsummering: 1. Overordnet er landmændene meget positive omkring GUP. GUP skaber værdi

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

RYGESTOP - 5 ting du kan gøre selv

RYGESTOP - 5 ting du kan gøre selv RYGESTOP - 5 ting du kan gøre selv www.karinnilsson.dk Trin 1 Kod din indre GPS Start med at gøre dig klart, hvad du gerne vil opnå. De fleste der kommer til mig ved alt om, hvad de gerne vil være FRI

Læs mere

Resume af 3 evalueringsrapporter

Resume af 3 evalueringsrapporter !1 Resume af 3 evalueringsrapporter - En forskningsbaseret evaluering af programaktiviteter i det landsdækkende projekt Ta fat om dansen, der er projektstyret af Dansehallerne og støttet af Nordea-fonden.

Læs mere

De digitale indfødte. Myter & udfordringer & løsninger. Akademiet for talentfulde unge Gefion Gymnasium 3. marts, 2015

De digitale indfødte. Myter & udfordringer & løsninger. Akademiet for talentfulde unge Gefion Gymnasium 3. marts, 2015 De digitale indfødte Myter & udfordringer & løsninger Akademiet for talentfulde unge Gefion Gymnasium 3. marts, 2015 Søren Schultz Hansen Hvem er jeg? Ekstern lektor, Institut for Interkulturel Kommunikation

Læs mere

KLIMAKLAR I SKIBHUS. Hjertelig velkommen til borgermøde 8. december 2014

KLIMAKLAR I SKIBHUS. Hjertelig velkommen til borgermøde 8. december 2014 KLIMAKLAR I SKIBHUS F R A R E G N VA N D T I L N Y E R E K R E AT I V E M U L I G H E D E R Hjertelig velkommen til borgermøde 8. december 2014 HVEM ER TEAM SKIBHUS? AFTENENS PROGRAM 19.10 Hvad skal der

Læs mere

- styrkelse af det tværsektorielle

- styrkelse af det tværsektorielle Projekt Velfærdsledelse - styrkelse af det tværsektorielle samarbejde Frederiksberg Kommune og PC Frederiksberg Oktober 2011 april 2013 Program Projektets historik - Formål og baggrund Udklip fra undersøgelsesresultater

Læs mere

Før-leder-forløb 2013 modul 3. Gentofte Centralbibliotek Den 8. maj 2013

Før-leder-forløb 2013 modul 3. Gentofte Centralbibliotek Den 8. maj 2013 Før-leder-forløb 2013 modul 3 Gentofte Centralbibliotek Den 8. maj 2013 Program formiddag: 08.45-09.00: Kaffe og morgenmad 09.00-09.25: Velkomst & scenen sættes for dagens proces-laboratorium 09.25-10.00:

Læs mere

Brugen af sanktioner overfor unge kontanthjælpsmodtagere

Brugen af sanktioner overfor unge kontanthjælpsmodtagere Ungdomsarbejdsløshed Konference den 14. november 2012 Brugen af sanktioner overfor unge kontanthjælpsmodtagere Stella Mia Sieling Introduktion og indhold Præsentation to projekter Sanktioner i tal Hvem

Læs mere

Midtvejsevaluering af KRAI

Midtvejsevaluering af KRAI Midtvejsevaluering af KRAI Midtvejskonference den 2. marts 2010 Søren Munkedal 0Capacent Agenda Formål og metode KRAI som pilotprojekt KRAI som forandringsproces KRAI som indskolingsmodel Afslutning 1

Læs mere

Kunden i butikken. V./Betina Simonsen. Development Centre UMT

Kunden i butikken. V./Betina Simonsen. Development Centre UMT Kunden i butikken V./Betina Simonsen Development centre UMT Agenda Hvad er de overordnede forbrugertrends? Og hvordan kan jeg bruge dem i min webshop? Hvordan kommer jeg tættere på mine kunder? Og hvordan

Læs mere

Regnvand som en ressource

Regnvand som en ressource Regnvand som en ressource Få inspiration til din egen regnvandshave Indhold LAR Lokal Håndtering af Regnvand................................... 4 i græsplæne.............................................6

Læs mere

Snart Sygeplejerske. Rekruttering af sygeplejersker via Facebook

Snart Sygeplejerske. Rekruttering af sygeplejersker via Facebook Snart Sygeplejerske Rekruttering af sygeplejersker via Facebook Dagens Medicin. DGI Byen den 9. maj 2012. Christian Andersen chr.cph@gmail.com, 51 21 31 41 Carina citat fra Urban: For det første var facebookgruppen

Læs mere

Vision, Værdigrundlag og Strategi

Vision, Værdigrundlag og Strategi Vision, Værdigrundlag og Strategi 2017-2020 Meningen Hjørring Vandselskabs aktiviteter inden for vand og spildevand, spiller en afgørende rolle for det enkelte menneske og det omgivende samfund, hvorfor

Læs mere

DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU

DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU Mellemlederne hos KD Gruppen brugte for meget tid på drift og detaljer. De løb hurtigere og hurtigere for at nå mere og mere selv, mens

Læs mere

LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel

LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel SGAB@orbicon.dk I forhold til udbygning af kloaksystemet kan LAR være Uden effekt på kapaciteten Dyrere Mindre sikkert Til besvær for borgerne Ødelæggende

Læs mere

Det gode forældresamarbejde. Lykke Mose, cand. psych., konsulent, Perspektivgruppen.

Det gode forældresamarbejde. Lykke Mose, cand. psych., konsulent, Perspektivgruppen. Det gode forældresamarbejde Lykke Mose, cand. psych., konsulent, Perspektivgruppen. Formål At styrke og udvikle forældresamarbejdet At få viden om pejlemærker for et godt forældresamarbejde Få drøftet

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

Guide til succes med målinger i kommuner

Guide til succes med målinger i kommuner Guide til succes med målinger i kommuner Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K Kommunikation måles af forskellige grunde. Derfor skal kommunikation også måles på forskellige måder. Dit første

Læs mere

Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue.

Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue. 1 Borgmester Peter Sørensen (S), tale ved Dyrskuet i Horsens 14. juni 2013 Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue. Det er en meget stor glæde for mig at

Læs mere

Workshop 1 Opsamling på input til vision

Workshop 1 Opsamling på input til vision Opsamling på deltagernes input til socialpolitik på fællesmøde d. 13. januar 2015 Workshop 1 Opsamling på input til vision At komme væk fra ydelsestanken det lidt du kan, det skal du. At ekspert kasketten

Læs mere

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Prioritering af indsatsen Prioritering i skybrudsplanen 1. Høj Risiko 2. Enkle løsninger 3. Andre anlægsaktiviteter

Læs mere

10 Undersøgelsesdesign

10 Undersøgelsesdesign 10 Undersøgelsesdesign I dette kapitel præsenteres undersøgelsens design og metodiske tilgang i mere uddybet form. Undersøgelsen er designet og gennemført i fire faser, vist i figuren nedenfor: Indholdet

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Tænd din ildsjæl. Generator foredrag, kurser og konferencer. www.foredragogkonferencer.dk

Tænd din ildsjæl. Generator foredrag, kurser og konferencer. www.foredragogkonferencer.dk Tænd din ildsjæl Et kursus om teenagecoaching og relationskompetence for fagfolk, der arbejder med unge Generator foredrag, kurser og konferencer www.foredragogkonferencer.dk Tænd din ildsjæl På kurset

Læs mere

LARinspirationskatalog

LARinspirationskatalog LARinspirationskatalog 74 74 74 74 DINFORSYNING.DK LAR står for Lokal Afledning af Regnvand Grundprincipperne i LAR... 3 Sikring mod skybrud... 3 Grundejens ansvar... 3 Inden du går i gang... 4 Nedsivningstest...

Læs mere

Stykket mellem den første og den anden samtale

Stykket mellem den første og den anden samtale Stykket mellem den første og den anden samtale (Thomas har også forladt lokalet, nok for at gå på toilettet. Deres evaluering af ham starter først lidt inde, Thomas er ikke kommet tilbage endnu) [00:31:24.11]

Læs mere

Lovens rammer - klimatilpasning og skybrud

Lovens rammer - klimatilpasning og skybrud Lovens rammer - klimatilpasning og skybrud Oplæg november 20 Lykke Leonardsen Disposition Hvad er det for en udfordring vi står overfor Hvilke løsninger arbejder vi med Muligheder og barrierer i lovgivningen

Læs mere

Social kapital som arbejdsmiljøværktøj

Social kapital som arbejdsmiljøværktøj Social kapital som arbejdsmiljøværktøj Arbejdsmiljødage 25-26 marts 2015 Hanne V. Moltke & Jens Karlsmose hanne@newstories.dk 30 40 23 60 Program for workshoppen Forventningsafstemning Oplæg om social

Læs mere

Drejebog LO - overenskomstmøder

Drejebog LO - overenskomstmøder Drejebog LO - overenskomstmøder Denne drejebog handler kun om den del af møderne, der involverer dugene og samarbejdet omkring bordene. Dvs. den tager ikke højde for Lizettes forudgående præsentation eller

Læs mere

Alternativ markedsføring

Alternativ markedsføring Alternativ markedsføring Kom/IT Projekt HTX Roskilde Joachim K. Bodholdt 05-05-2009 Indholdsfortegnelse Alternativ markedsføring online.... 3 Projekt beskrivelse:... 3 Case: Projekt 'Mørk & Juhl'... 4

Læs mere

PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV. Ensomhed blandt ældre - myter og fakta Temaaften, Faxe, 16. maj 2013

PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV. Ensomhed blandt ældre - myter og fakta Temaaften, Faxe, 16. maj 2013 PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV Ensomhed blandt ældre - myter og fakta Temaaften, Faxe, 16. maj 2013 Velkommen - Temaer A B C D Om undersøgelsen Hvad er omfanget af oplevet ensomhed? Hvad karakteriserer

Læs mere

Grete Holch Skalkam Hygiejnesygeplejerske Master of Public Health

Grete Holch Skalkam Hygiejnesygeplejerske Master of Public Health Hygiejnesygeplejerskers udfordringer med de infektionshygiejniske retningslinjer i forhold til forebyggelse af smitte med antibiotikaresistente bakterier Grete Holch Skalkam Hygiejnesygeplejerske Master

Læs mere

Hvad har værdi? Af Kristian Johannes Kirk, universitetsstuderende på SDU og tidligere professionel fodboldspiller

Hvad har værdi? Af Kristian Johannes Kirk, universitetsstuderende på SDU og tidligere professionel fodboldspiller Hvad har værdi? Af Kristian Johannes Kirk, universitetsstuderende på SDU og tidligere professionel fodboldspiller I 1992, da jeg var 5 år gammel, startede jeg til fodbold. Jeg havde spillet lidt i haven

Læs mere

Regnvand i haven. Inspirationspjece til borgere i Rudersdal Kommune. Regnbede - side 4. Faskiner - side 3. Nedsivning på græs - side 5

Regnvand i haven. Inspirationspjece til borgere i Rudersdal Kommune. Regnbede - side 4. Faskiner - side 3. Nedsivning på græs - side 5 Regnvand i haven Faskiner - side 3 Regnbede - side 4 Nedsivning på græs - side 5 Andre løsninger- side 6 Inspirationspjece til borgere i Rudersdal Kommune Nedsivning af regnvand Hvad er lokal nedsivning

Læs mere