Den internationale biblioteksforening, IFLA, holdt årsmøde og kongres i Helsinki, Finland i dagene den 9. august til 17. august 2012.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den internationale biblioteksforening, IFLA, holdt årsmøde og kongres i Helsinki, Finland i dagene den 9. august til 17. august 2012."

Transkript

1 Afrapportering

2 Baggrund Den internationale biblioteksforening, IFLA, holdt årsmøde og kongres i Helsinki, Finland i dagene den 9. august til 17. august Temaet for årets konference var Libraries now - inspiring, surprising and empowering. Som repræsentanter for Københavns Kultur- og Fritidsudvalg deltog Leslie Arentoft, Allan Ahmad, Muhammad Aslam, Taner Yilmaz, Neil Stenbaek Bloem og Bjarne Fey. Endvidere deltog følgende embedsmænd fra forvaltningen: Direktør Olga Brüniche-Olsen, Projektchef i Biblioteksfaglig Afdeling Mads Gaml, chef for Kultur Valby Signe Jarvad, chef for Kulturanstalten Mette Høxbro, chef for Solvang og Ørestad Biblioteker Jakob Lærkes og Afdelingsbibliotekar Susy Tastesen. IFLA er årets store internationale biblioteksbegivenhed. Flere tusinde biblioteksfolk, politikere, og repræsentanter fra firmaer samledes i Helsinki, Finland til en uges præsentationer, vidensdeling og networking. The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) er det førende internationale organ for biblioteksvæsen og informationsvidenskab. Det blev grundlagt I 1927 og har medlemmer fra over 150 lande. Bredden i organisationen er tydelig i IFLA's Governing Board, der bla. har repræsentanter fra Sydafrika, Canada, Ghana, Mexico og Finland. IFLA holder årligt en velbesøgt konference i forskellige dele af verdenen. I 2011 var det i Puerto Rico og i 2013 bliver det afholdt i Singapore. Det strategiske fokus i IFLA: De strategiske mål for inkluderer bl.a. at styrke fri og lige adgang til information. IFLA arbejder for by- og communityudvikling gennem biblioteksudvikling og tilbud, copyrightproblematikker, konservering samt digitale strategier. Udover stående udvalg har IFLA udvalg, der fokuserer på Metropol biblioteker, folkebiblioteker, biblioteksforskning m.m. Et bredt felt, der sikrer, at IFLA er med til at udvikle og understøtte bibliotekstilbud og fortsat biblioteksudvikling over det meste af kloden. Baggrunden for deltagelsen på IFLA 2012 i Helsinki er at styrke det internationale samarbejde på biblioteksområdet, hvor der er god mulighed for at få inspiration og udbygge netværk til udviklingen af Københavns biblioteker.

3 Fokusområder på konferencen Selve konferenceprogrammet er meget omfattende og inkluderer en lang række sideløbende foredrag, workshops, plenarsessioner og mulighed for at besøge det store kommercielle udstillingsområde, hvor forskellige firmaer viste nye produkter inden for informationsteknologi, bibliotekslogistik og virtuelle tjenester. Programmets omfang gjorde det nødvendigt at vælge blandt det store udbud af sessioner. Med sine over 4 millioner besøgende og over 7 millioner udlån af bøger, dvd er m.m samt over 1 million elektroniske udlån af bl.a. musik, lydbøger og ebøger, kan Københavns Biblioteker sammenlignes med flere store hovedstadsbiblioteker. Hovedfokus var biblioteksbesøg, se aktiviteter i Helsinki som en del af World Design Capital samt saminspirationsoplæg på konferencen, der kunne inspirere til udviklingen af biblioteksog kulturtilbuddet i København. Biblioteksbesøg og World Design Capital Mandag den var der studietur for deltagerne på konferencen. Deltagerne så bl.a. Helsinki City Librarys to højt profilerede bibliotekstilbud Library 10 og MeetingPoint. Her var bl.a. fokus på hvordan de to bibliotekstilbud havde udvidet deres services til også at omfatte kultur- og vidensproduktion. I Library 10 kunne lånerne således indspille deres egen musik og samtidigt arrangere koncerter / arrangementer på biblioteket. På Meetingpoint var bl.a. ligeledes spændende og anderledes tilbud. Bookning af skillevægge til mødeafholdelse samt mulighed for 3D udskrift. Deltagerne var ligeledes på World Design Capital. Formiddagen var tilrettelagt som en byvandring, hvor man så en lang række af de byrums projekter, der ligger i forbindelse med WDC. Herunder Chapel of Silence, WDC pavillionen, hvor man deltog i ad hoc forelæsninger om byrums-design, efterfulgt af et besøg på det nationale museum for design. Det overordnede tema for turen var, hvilken indflydelse design har både på national og international plan, og hvordan man involverer borgere i arbejdet med udformning af design og designprocesser.

4 Se mere om World Design Capital på Inspirationsoplæg fra IFLA Deltagerne overværede en række forskellige oplæg bl.a. Libraries today and tomorrow: a force to change in our transforming societies, hvor oplægsholderen Anna Troberg, President fra det svenske Piratparti talte om Civil rights in a digital environment. I det hele taget var internettet beskyttelse contra tilgængelighed? et meget populært emne. Free Access to Information and Freedom of Expression (FAIFE) havde et spændende arrangement: Sleepwalking into a control society? og i sammenhæng med et følgende arrangement af Committee on Copyright and Other Legal Matters: Cloud computing; its impact on privacy, jurisdiction, security, lawful access, ownership and permanence of data var det ret skræmmende; simpelthen lige ned i de bekymringer vi har med på den ene side alt skal være frit, åbent og tilgængeligt, og samtidig ønsker ingen af os et samfund, hvor alt er offentligt vi ønsker jo også en vis beskyttelse af privatlivets fred. Disse to arrangementer spurgte vedr. privatliv: hvem skal beskytte det? og med hvilken hensigt? Forskellige firmaer har altid reguleret Google, Facebook, Deutsche Telekom etc., men hvem bestemmer politikken? Censur af Internettet kan være begrundet i religion, politik, moral etc., der findes bl.a. eksempler i Myanmar og i Libyen, som er understøttet af firmaer i USA. Der er snart ikke den hjemmeside, hvor du ikke skal krydse af i acceptér -rubrikken eller du kan ikke fortsætte. Bibliotekerne lover at beskytte folks data, men det reelle ansvar er faktisk lagt et andet sted; i København hos Axiell, men der er mange andre muligheder. Der er stramme regler for, hvad der må gemmes, men kan vi være sikre? Din leverandør har måske lovet dig, at data kun findes i 3 velbevogtede kopier men hvor er de? I dit eget land, eller er de outsourcet til Indien? som har outsourcet til Brasilien? Ganske vist med krav om fortrolighed, men er du sikker? Amerikanske tilstande ganske vist, men det har det jo med at brede sig. Der var også indlæg fra specialbiblioteker, f.eks. ved læreanstalter. De talte om copyright og pligtaflevering for audiovisuelle materialer, såsom koncerter af studerende ved musikskoler (som ikke er udgivet), eller andre ting, som studerende har lavet: film, spil, radio/tv. Kan det være rigtigt, at hvis bare én deltager siger nej, så er materialet utilgængeligt for alle for evigt?

5 Deltagerne overværede endvidere temaet: Twinning physical learning spaces and new media initiatives - new ways to each library customers, som var arrangeret af Public Libraries Section for Metropolitan Libraries. Andre aktiviteter på IFLA 2012 i Helsinki Københavns Biblioteker var ligeledes repræsenteret med to poster sessions på IFLA i Helsinki 2012: Intelligent Material Management System and Presentation From idea to action - library and user involvement with teenagers and young adults (Blågården) De to poster session var godt besøgt hhv. mandag den 13. og tirsdag den 14. august Københavns Biblioteker var ligeledes repræsenteret med et velbesøgt oplæg v/ Jakob Lærkes, Solvang og Ørestad Biblioteker med titlen: Ørestad Library - New virtual and cultural solutions in a new part of Copenhagen. Mandag den 13. august 2012 deltog deltagerne i en middag med Danmarks Biblioteksforening.

6 Regnskab Nedenstående regnskab omfatter deltagere fra Kultur- og Fritidsudvalget samt et direktionsmedlem fra Kultur- og Fritidsforvaltningen. Flybilletter: kr. Konferencegebyr: kr. Hotel: kr. Transport: kr. Bespisning: kr. I ALT KR.

BERETNING 2009 Valgt til DBs Repræsentantskab Kulturordførernes ønsker til biblioteksudviklingen. Nr 2. 2010

BERETNING 2009 Valgt til DBs Repræsentantskab Kulturordførernes ønsker til biblioteksudviklingen. Nr 2. 2010 DANMARKS BIBLIOTEKER Nr 2. 2010 Per Stig Møller afløser Carina Christensen som kulturminister BERETNING 2009 Valgt til DBs Repræsentantskab Kulturordførernes ønsker til biblioteksudviklingen Forsidefoto:

Læs mere

Nr 6. 2012. Leder: Unge er vilde med biblioteket

Nr 6. 2012. Leder: Unge er vilde med biblioteket DANMARKS BIBLIOTEKER Nr 6. 2012 Leder: Unge er vilde med biblioteket Gratisprincip til debat Mere uddannelse, øget brug af bibliotekernes digitale tilbud IFLA 2012 reportage Skal biblioteker uniformeres

Læs mere

BERETNING 2012 DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING

BERETNING 2012 DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING BERETNING 2012 DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING BIBLIOTEKET, KOMMUNERNE OG STATEN E-BIBLIOTEKET MEDIE- MARKEDET KOMMUNIKATION OG SAMARBEJDE LÆRING, FOLKEOPLYSNING OG KULTURVANER INTERNATIONALT: e-action, e-action,

Læs mere

Status på rapporten om folkebibliotekerne BIBLIOTEK OG MEDIER. UNGEINDSATS Unge kommer med i Børnekulturens Netværk

Status på rapporten om folkebibliotekerne BIBLIOTEK OG MEDIER. UNGEINDSATS Unge kommer med i Børnekulturens Netværk BIBLIOTEK OG MEDIER N R. 2 J U N I 2 0 1 0 Status på rapporten om folkebibliotekerne UNGEINDSATS Unge kommer med i Børnekulturens Netværk CHARLOTTE SAHL-MADSEN Om bibliotekernes betydning i det digitale

Læs mere

BIBLIO ANMARKS TEKER 5. 2008 DB

BIBLIO ANMARKS TEKER 5. 2008 DB DANMARKS BIBLIOTEKER Nr 5. 2008 DB forslag: Fælles nationalt-kommunalt Bibliotekshåndslag Biblioteket og den sociale kapital Er PLAY en trussel? Danske biblioteksstuderende i Cairo - tyske i Skanderborg

Læs mere

Forsidefoto: IFLA 2008 i Quebec. Foto: Michael Hartz Larsen, informationskonsulent og webredaktør i DB

Forsidefoto: IFLA 2008 i Quebec. Foto: Michael Hartz Larsen, informationskonsulent og webredaktør i DB DANMARKS BIBLIOTEKER Nr 7. 2008 Kultur & Sundhed en oplagt symbiose/nye anbefalinger Per Nyengs store farvel-interview med Winnie Vitzansky IFLA 2008 fagrapporter og inspiration Ny DB direktør Minimalistisk

Læs mere

SØFARTSMUSEETS ARKIV OG BIBLIOTEK LØFTER FORMIDLINGEN

SØFARTSMUSEETS ARKIV OG BIBLIOTEK LØFTER FORMIDLINGEN BIBLIOTEKAR FORBUNDETS FAGMAGASIN SEPTEMBER 2015 210 NYE STUDERENDE PÅ IVA SØFARTSMUSEETS ARKIV OG BIBLIOTEK LØFTER FORMIDLINGEN 08 INTERVIEW Engelske Katharine Schopflin: Informationsspecialister skal

Læs mere

Brugernes opfattelse af fordelene ved IKT på offentlige biblioteker i Danmark

Brugernes opfattelse af fordelene ved IKT på offentlige biblioteker i Danmark Brugernes opfattelse af fordelene ved IKT på offentlige biblioteker i Endelig rapport Marts 2013 Susannah Quick, Gillian Prior, Ben Toombs, Luke Taylor og Rosanna Currenti JN260113096 Indhold Resume 4

Læs mere

KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK

KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK 2015 VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID SIDE TITEL MÅLGRUPPE 4 ARKIVLOVEN OG DEN OFFENTLIGE FORVALTNING Alle myndigheder 5 DET DIGITALE

Læs mere

NY BIBLIOTEKSLOV I HOLLAND DEFINERER FOLKEBIBLIOTEKETS ROLLE

NY BIBLIOTEKSLOV I HOLLAND DEFINERER FOLKEBIBLIOTEKETS ROLLE BIBLIOTEKAR FORBUNDETS FAGMAGASIN MARTS 2015 PROFESSOR: VI TABER BØRNEKULTUREN AF SYNE FORSKERE FRA IVA ORGANISERER VIDEN I FN NY BIBLIOTEKSLOV I HOLLAND DEFINERER FOLKEBIBLIOTEKETS ROLLE 03 MøD axiell

Læs mere

Nr 1. 2014 BØRNENES HOVEDSTAD OG BIBLIOTEK I BILLUND

Nr 1. 2014 BØRNENES HOVEDSTAD OG BIBLIOTEK I BILLUND DANMARKS BIBLIOTEKER Nr 1. 2014 BØRNENES HOVEDSTAD OG BIBLIOTEK I BILLUND Borgmester Peter Sørensen: Fuld fart på Horsens havn og hovedbibliotek Digitalt medborgerskab Er danske biblioteker bæredygtige?

Læs mere

Evaluering af projekt Del din stemme. Bilag 1: Besvarelse af evalueringsskemaer

Evaluering af projekt Del din stemme. Bilag 1: Besvarelse af evalueringsskemaer OVERGADEN OVEN VANDET 58 A, 3 1415 KØBENHAVN K +45 4473 4604 sbci@statsbiblioteket.dk statsbiblioteket.dk/sbci Evaluering af projekt Del din stemme Bilag 1: Besvarelse af evalueringsskemaer Danske Bank

Læs mere

IFLA kongressen i Milano august 2009 oplevet som medlem af Reference and Information Services Section (RISS) (Bodil Wöhnert)

IFLA kongressen i Milano august 2009 oplevet som medlem af Reference and Information Services Section (RISS) (Bodil Wöhnert) Dagbog: IFLA kongressen i Milano august 2009 oplevet som medlem af Reference and Information Services Section (RISS) (Bodil Wöhnert) Forberedelserne før: Mit engagement i RISS stammer tilbage fra 1997.

Læs mere

i Hovedstadsregionen Rapport fra Pilotprojekt

i Hovedstadsregionen Rapport fra Pilotprojekt Nyt samspil mellem erhvervsvirksomheder og kulturinstitutioner i Hovedstadsregionen Rapport fra Pilotprojekt Indhold Kultur og erhverv.............................................. 3 Projektet i hovedtræk..........................................

Læs mere

Når bibliotekschefen ikke længere må fokusere på biblioteket

Når bibliotekschefen ikke længere må fokusere på biblioteket BIBLIOTEKAR FORBUNDETS FAGMAGASIN MAJ 2014 Tema Når bibliotekschefen ikke længere må fokusere på biblioteket 05 IVA en uddannelse på to ben Lone Frank: Vi mister evnen til at koncentrere os Læs også: Lev

Læs mere

DANMARKS BIBLIOTEKER. Nr4. 2015 DOKK1 ÅBNET: ÅRHUSIANERNE STRØMMER TIL

DANMARKS BIBLIOTEKER. Nr4. 2015 DOKK1 ÅBNET: ÅRHUSIANERNE STRØMMER TIL Nr4. 2015 DANMARKS BIBLIOTEKER DOKK1 ÅBNET: ÅRHUSIANERNE STRØMMER TIL FN vedtager 2030-Agenda Nationaliser folkebibliotekerne Statistik 2014 Oversigter Dokk1 fest Gates-interview: Deborah Jacobs giver

Læs mere

Som paraplyorganisation er det væsentligt for DHF at kende medlemmernes udfordringer for at kunne være mere relevante, støtte og lave bedre tilbud.

Som paraplyorganisation er det væsentligt for DHF at kende medlemmernes udfordringer for at kunne være mere relevante, støtte og lave bedre tilbud. Om undersøgelsen Foreningsundersøgelsen er et initiativ, som Dansk Historisk Fællesråd (DHF) har taget for at undersøge, hvordan historiske foreninger ser på fremtiden. Undersøgelsen er gennemført via

Læs mere

INDHOLD. 21 Det uendelige bibliotek - og den gode bogs magt Per Nyeng. 3 Vigtig og nødvendig debat om det moderne bibliotek

INDHOLD. 21 Det uendelige bibliotek - og den gode bogs magt Per Nyeng. 3 Vigtig og nødvendig debat om det moderne bibliotek DANMARKS BIBLIOTEKER Nr 1. 2008 Bøgerne & biblioteket igen igen Lydbogspriser til debat Overbygningsstruktur omsider meldt ud Ny markedsføringsplan for det ny bibliotek Fremtidens biblioteksbetjening af

Læs mere

DANMARKS BIBLIOTEKER. Nr 1. 2015 FREDERIKSVÆRK BIBLIOTEK: TROLDESKOV OG TRÆDESTEN

DANMARKS BIBLIOTEKER. Nr 1. 2015 FREDERIKSVÆRK BIBLIOTEK: TROLDESKOV OG TRÆDESTEN Nr 1. 2015 DANMARKS BIBLIOTEKER FREDERIKSVÆRK BIBLIOTEK: TROLDESKOV OG TRÆDESTEN Folketingets kulturordførere: Derfor er biblioteket vigtigt BIBTOGO i Trekantområdet Stort interview: Billunds venstreborgmester

Læs mere

Informationskompetencer og de store opgaver i gymnasiet i praksis

Informationskompetencer og de store opgaver i gymnasiet i praksis Aarhus Kommunes Biblioteker Informationskompetencer og de store opgaver i gymnasiet i praksis - Drejebog til gymnasielærer vedrørende undervisning i mationssøgning i gymnasiet 1 Indhold 1. Baggrund for

Læs mere

Arbejdsprogram 2013 Vedtaget på Netværket af Ungdomsråds landsmøde i Vejle 9.-11. november 2012

Arbejdsprogram 2013 Vedtaget på Netværket af Ungdomsråds landsmøde i Vejle 9.-11. november 2012 Arbejdsprogram 2013 Vedtaget på Netværket af Ungdomsråds landsmøde i Vejle 9.-11. november 2012 For medlemmerne Netværket af Ungdomsråds (NAU s) medlemmer er organisationens grundlag, og det er for dem

Læs mere

Referat fra Kontaktudvalgsmødet, tirsdag den 17.februar 2015 i Garnisonskirkens Menighedshus

Referat fra Kontaktudvalgsmødet, tirsdag den 17.februar 2015 i Garnisonskirkens Menighedshus Referat fra Kontaktudvalgsmødet, tirsdag den 17.februar 2015 i Garnisonskirkens Menighedshus Deltagere: Tom Christensen, Høgni Weihe, Vibeke Rasmussen, Christel Buchter, Ella Pedersen, Brian Lentz, Helmer

Læs mere

DECEMBER 2009 STRATEGI: KULTUR FOR ALLE WWW.KUM.DK KULTUR FOR ALLE KULTUR I HELE LANDET

DECEMBER 2009 STRATEGI: KULTUR FOR ALLE WWW.KUM.DK KULTUR FOR ALLE KULTUR I HELE LANDET DECEMBER 2009 STRATEGI: KULTUR FOR ALLE WWW.KUM.DK KULTUR FOR ALLE KULTUR I HELE LANDET KULTUR FOR ALLE KULTUR I HELE LANDET Strategien er udgivet i 2009 af: Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 Kbh. K www.kum.dk

Læs mere

hidtil største og mest teknologisk avancerede afleverings- og sorteringssystem.

hidtil største og mest teknologisk avancerede afleverings- og sorteringssystem. Forord Torben Brandi Nielsen rådmand Skoler og Kultur Århus Kommunes Biblioteker har i 2003 fortsat udviklingen af digitale produkter og selvbetjeningsløsninger. Den har været med til at placere bibliotekerne

Læs mere

CPH International Kultur- og Fritidspolitikken Handleplan nr. 9

CPH International Kultur- og Fritidspolitikken Handleplan nr. 9 CPH International Kultur- og Fritidspolitikken Handleplan nr. 9 Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Kommune Efterår 2012 Indledning Københavns internationale vækstprofil skal styrkes yderligere

Læs mere

Servicekonferencen 2014 De 3 overleveringer - vigtigt for alle generationer. Bilag til Workshops

Servicekonferencen 2014 De 3 overleveringer - vigtigt for alle generationer. Bilag til Workshops Servicekonferencen 2014 De 3 overleveringer - vigtigt for alle generationer Indholdsfortegnelse: Bilag til Workshops Workshop 2 - Materiale fra SK 2013: Interesse for servicearbejde... 2 Workshop 3 - Rekruttering

Læs mere

Formidling hvorfor og hvordan en workshop

Formidling hvorfor og hvordan en workshop Det erhvervsrelaterede projekt Projektrapport Formidling hvorfor og hvordan en workshop Vejleder: Claus Secher Katrin Petersen 7. semester årgang 2005 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Redegørelse for

Læs mere

URK ÅRHUS HÅNDBOG TIL AKTIVITETSANSVARLIGE

URK ÅRHUS HÅNDBOG TIL AKTIVITETSANSVARLIGE URK ÅRHUS HÅNDBOG TIL AKTIVITETSANSVARLIGE INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 3 OM UNGDOMMENS RØDE KORS OG RØDE KORS 4 Selvstændig i 1988 4 Både tale og handling 4 Verdensomspændende bevægelse 4 Samarbejde

Læs mere

Universitetsbibliotekerne og Sociale Teknologier

Universitetsbibliotekerne og Sociale Teknologier Københavns Universitets Biblioteks- og Informationsservice KUBIS KUBIS Videncenter for Videnskabelig Kommunikation 4. juni 2009 Sagsnr. 2008-006349 Universitetsbibliotekerne og Sociale Teknologier Videncenter

Læs mere

BIBLIOTEKAR FORBUNDETS FAGMAGASIN APRIL 2014. Tema KENDER DU DINE BRUGERE? Læs også: Besøg Novo Nordisk Job i udlandet Frivilligdebat

BIBLIOTEKAR FORBUNDETS FAGMAGASIN APRIL 2014. Tema KENDER DU DINE BRUGERE? Læs også: Besøg Novo Nordisk Job i udlandet Frivilligdebat BIBLIOTEKAR FORBUNDETS FAGMAGASIN APRIL 2014 Tema KENDER DU DINE BRUGERE? 04 Læs også: Besøg Novo Nordisk Job i udlandet Frivilligdebat fart på DDElibra - også i 2014! DDElibra 2014 Nye versioner Nye integrationer

Læs mere