Vandløbene på nordsiden af. Kolding Fjord. Biologisk og fysisk tilstand,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vandløbene på nordsiden af. Kolding Fjord. Biologisk og fysisk tilstand,"

Transkript

1 Vandløbene på nordsiden af Kolding Fjord Biologisk og fysisk tilstand,

2 Titel: Vandløbene på nordsiden af Kolding Fjord. Biologisk og fysisk tilstand, Forfatter: Hans-Martin Olsen, By- og Udviklingsforvaltningen, Kolding Kommune Udarbejdet: marts 2012 Forsidefoto: Gudsø Mølle. Billedet viser den gamle fisketrappe i Gudsø Mølleå ved Gudsø Mølle.

3 Baggrund og formål Kolding Kommune har i gennemgået vandløbene på nordsiden af Kolding Fjord samt den øvre del af Spangs Å-systemet, der udmunder i Rands Fjord. Der er gennemtravet cirka 20 km vandløb, og foretaget biologisk vandløbsbedømmelse på 21 lokaliteter. Formålet med undersøgelserne har været at få et opdateret vidensgrundlag om disse vandløb, der kan være med til at identificere problemer i dem, ligesom resultaterne kan være med til at kvalificere den indsats, der iværksættes som følge af statens vandplaner. Vandløb og opland Undersøgelsen dækker reelt 5 vandløbssystemer: Den aller øverste del af Spangs Å-systemet (Bredstrup Å), Gudsø Mølleå-systemet, Nr. Bjert Bæk, Apotekergrøften og Marielund-bækken. Bredstrup Å-systemet Den allerøverste del løber dybt nedgravet og stærkt reguleret gennem dyrkede arealer. Herefter får vandløbet mere fald, og løber omkranset af træer med et mere naturligt forløb, inden det fortsætter ind i Fredericia Kommune. Gudsø Mølleå-systemet Dette er det største vandløbssystem på nordsiden af Kolding Fjord. Vandløbene løber generelt gennem ekstensivt drevne arealer og flere af tilløbene fra nord og øst er helt naturlige vandløb med et godt fald, god vandkvalitet og gode fysiske forhold. Gennem Birkemosen er vandløbene dog noget regulerede, formentlig som følge af tidligere mere intensiv drift af de omkringliggende arealer. Her er Kolding Kommune i gang med at undersøge mulighederne for at gennemføre et vådområdeprojekt, hvor vandløbene i Birkemosen som et led i projektet vil blive genslynget. Såfremt lodsejerne bakker op om projektet, forventes det realiseret i sommeren Nederst i systemet, ved Gudsø Mølle, findes en gammel mølleopstemning, der spærrer for at fisk og smådyr kan bevæge sig frit i systemet. Kolding Kommune har, i samarbejde med ejeren af Gudsø Mølle, fået udarbejdet et projekt for at skabe fri passage ved møllen. Projektet påregnes gennemført i , hvor statens pulje til fjernelse af spærringer, der er udpeget i vandplanerne, forventes at blive frigivet. Nr. Bjert Bæk Dette er et relativt kort vandløb, der starter ved Nr. Bjert og løber østpå til Eltang Vig. Først ved kanten af Hulskov begynder vandløbet at have en permanent vandføring, og ikke særlig langt nedenfor dette punkt begynder vandløbet at være stuvningspåvirket. Bækken løber dels langs skov og dels langs dyrkede arealer. På den nedre del løber vandløbet gennem naturarealer. Apotekergrøften Apotekergrøften er et stærkt reguleret vandløb uden særlig meget fald, der løber gennem udyrkede arealer i en kile mellem bymæssig bebyggelse. Kolding Kommune er i færd med at undersøge mulighederne

4 for at gennemføre et vådområdeprojekt i området. Såfremt lodsejerne bakker op om projektet forventes det gennemført i Marielundbækken Dette vandløb løber gennem Marielund-skoven inden det udmunder i Marielund-søen. Herfra løber det rørlagt det meste af vejen til udløbet i Kolding Fjord. Vandløbet løber delvist reguleret langs banestien, men med et godt fald. Der er ikke foretaget fysisk gennemgang af Marielund-bækken. Metoder De fysiske forhold er vurderet strækningsvis ved hjælp af det såkaldte Århus-indeks. Ved at vurdere en række parametre fås en indeksværdi. Denne sammenholdes med den målsætning vandløbet har haft i regionplanerne, og derved dannes en indeksklasse for den enkelte strækning. Indeksklasserne er følgende: God (I), Acceptabel (II), Ej acceptabel (III) og Dårlig (IV). Den biologiske vandløbskvalitet er vurderet ved hjælp af en feltmetode. Med en sigteketsjer er samtlige tilstedeværende levesteder afsøgt for fauna, og faste substrater er afsøgt ved en såkaldt pilleprøve. Vandløbsfaunaen er bestemt på stedet, og på baggrund af faunasammen-sætningen er der fastsat en faunaklasse for den enkelte lokalitet. Fastsættelse af faunaklassen er sket på grundlag af den samme metodik, som anvendes i Dansk Vandløbs Fauna Indeks. Faunaklassen er fastsat på en skala fra 1 til 7, hvor 7 betegner det uforurenede vandløb, mens 1 betegner det stærkt forurenede vandløb. Bedømmelserne er foretaget af en erfaren prøvetager fra Århus Amt, der har gennemført flere tusind biologiske vandløbsbedømmelser i felten. Resultater Resultaterne fremgår af bilag 1. Kortet viser dels det fysiske indeks på de enkelte strækninger, samt den biologiske tilstand på de enkelte lokaliteter, der er identificeret med et stationsnummer. Fysiske forhold De fysiske forhold i vandløbene fordeler sig som vist i nedenstående figur 1. Det fremgår af figuren, at de fysiske forhold er gode eller acceptable på 6,6 km af de undersøgte vandløb. Omvendt ses, at de fysiske forhold er ej acceptable eller ligefrem dårlige på 13, 8 km af de undersøgte vandløb. Der er således et stort behov for at forbedre de fysiske forhold i vandløbene.

5 Antal lokaliteter Fysiske forhold km vandløb / procentvis fordeling 42% 8,5 km 26% 5,4 km 6% 1,2 km God (1) Acceptabel (2) Ej acceptabel (3) Dårlig (4) 26% 5,3 km Figur 1. Fordeling af de fysiske forhold i vandløbene på nordsiden af Kolding Fjord Biologisk vandløbsbedømmelse Der er foretaget biologisk vandløbsbedømmelse på 21 lokaliteter i vandløbene på nordsiden af Kolding Fjord. Lokaliteterne er udvalgt efter, at de skal være repræsentative for vandløbene i området. Resultatet af undersøgelserne fremgår af bilag 1 og bilag 2. Nedenstående figur 2 viser fordelingen af faunaklasser. På 15 lokaliteter er er faunaklassen vurderet til at være 5, 6 eller 7. Omvendt er der 6 lokaliteter, hvor faunaklassen er vurderet til at være 4 eller derunder. I bilag 2 sammenholdes de fundne faunaklasser med det miljømål, der er fastsat i vandplanen. Bilaget viser, at miljømålet er opfyldt på 12 lokaliteter, mens det ikke er opfyldt på 9 lokaliteter. 10 Fordeling af faunaklasser Ubed Faunaklasse Figur 2. Fordeling af faunaklasser på de undersøgte lokaliteter

6 Årsager og indsatser Indsatskrav i vandplanen Der er i vandplan 1.11 Lillebælt/Jylland anført en række indsatser i dette område (indenfor Kolding Kommune), der skal gennemføres i første planperiode. Indsatserne fremgår af bilag 3. Det drejer sig om følgende: 7 spærringer skal fjernes Vedligeholdelsen skal reduceres på 5 delstrækninger Der skal restaureres 2 delstrækninger Der skal genåbnes 1 rørlægning Indsatserne kan endvidere ses på Naturstyrelsens hjemmeside ( under Vandplaner. Spærringer Spærring i Gudsø Mølleå ved Gudsø Mølle (RIB-00139) Her findes en gammel opstemning fra den tidligere mølledrift på Gudsø Mølle. Kolding Kommune har i samarbejde med ejeren af Gudsø Mølle fået udarbejdet et forslag til et projekt, der skal skabe fri passage ved møllen. Projektet kan ses på Kolding Kommunes hjemmeside: Realiseringen af projektet afventer, at midlerne til vandløbsindsatsen i forbindelse med vandplanerne bliver frigivet af staten. Umiddelbart herefter vil Kolding Kommune ansøge om midler til projektet. Spærring i Gudsø Mølleå ved Birkemosevej (RIB-00141) Her findes en mindre spærring ved en rørunderføring. Spærringen planlægges fjernet af Kolding Kommune i 2012, såfremt lodsejeren er indstillet på det. Spærring i Gudsø Mølleå ved sø (RIB ) Spærringen udgøres af en 4-5 meter høj opstemning, der har dannet en kunstig sø. Kolding Kommune vurderer, at det vil være teknisk umuligt at skabe optimal passage på lokaliteten, medmindre søen fjernes. Dog vil der formentlig kunne skabes passage for større ørreder ved at fjerne den eksisterende betonslidske og erstatte den med sten og indbygge nogle pools. Kolding Kommune agter at analysere nærmere, om det vil være teknisk muligt. Spærring i Gudsø Mølleå ved motorvej (RIB-00946) Denne spærring er nævnt i vandplanen. Det er dog Kolding Kommunes vurdering, at spærringen ikke forhindrer passage for fisk, idet der ikke er fald gennem røret, men alene er tale om, at røret er langt. Rørlægningen vil ikke kunne fjernes, da den ligger under motorvej E20. Spærring i Nr. Stenderup Bæk SV for Nr. Stenderup (RIB-00142) Spærringen udgøres af en 2-3 meter høj opstemning, der har dannet en kunstig sø. Kolding Kommune vurderer, at det vil være teknisk umuligt at skabe passage på lokaliteten, medmindre søen fjernes. Endvidere har man i vandplanen besluttet ikke at skabe passage ved den næste søopstemning, der findes 600 meter længere opstrøms i vandløbet.

7 Spærring i vestlige tilløb til Eltang Bæk (RIB-00941) Dette er en mindre spærring ved en rørunderføring. Kolding Kommune agter at skabe fri passage ved denne spærring i 2012, såfremt lodsejeren er indstillet på det. Spærring 2 i vestlige tilløb til Eltang Bæk(RIB-00947) Denne spærring er en lidt længere rørunderføring placeret i en dæmning på tværs af vandløbet. Spærringen ses på nedenstående foto. Problemet er dels, at vandet løber med stort fald gennem røret, og at det falder ud på nedstrøms side. Spærringen planlægges fjernet, såfremt staten stiller de nødvendige midler til rådighed og såfremt lodsejeren er indstillet på det. Spærring 2 i vestlige tilløb til Eltang Bæk. Reduktion af vedligeholdelse Gudsø Mølleå (seg_cd RIB02016) Naturstyrelsen har påpeget, at der skal ske reduceret vedligeholdelse på strækningen fra Eltang gennem Birkemosen ned til tilløbet fra Sdr. Vilstrup. På samme strækning er Kolding Kommune i færd med at undersøge mulighederne for at realisere et vådområdeprojekt, hvor vandløbene vil blive genslynget, og vedligeholdelsen reduceret. Indsatsen afventer derfor, hvorvidt vådområdeprojektet kan realiseres.

8 En kort strækning opstrøms jernbanen er ligeledes udpeget til reduceret vedligeholdelse. Vandløbet løber her gennem sumpskov og er i øvrigt stuvningspåvirket. Det er derfor Kolding Kommunes vurdering, at der ikke sker nogen vedligeholdelse af vandløbet på strækningen i dag, da der ikke findes noget grøde. Tilløb til Gudsø Mølleå (seg_cd RIB03382) Naturstyrelsen har påpeget, at der skal ske reduceret vedligeholdelse af den øvre del af dette vandløb. Det er Kolding Kommunes vurdering, at der ikke sker vedligeholdelse af dette vandløb i dag, og i øvrigt har denne undersøgelse vist, at miljømålet er opfyldt. Apotekergrøften (seg_cd RIB04317) Naturstyrelsen har påpeget, at der skal ske reduceret vedligeholdelse i den nedre del af Apotekergrøften. På strækningen opstrøms vejen er Kolding Kommune i færd med at undersøge mulighederne for at realisere et vådområdeprojekt, hvor også vedligeholdelsen vil blive reduceret. Her afventer indsatsen, om vådområdeprojektet realiseres. Nedstrøms vejen er der ligeledes påpeget, at der skal ske reduceret vedligeholdelse. Dette er ikke Apotekergrøften, men en intern afvandingsgrøft uden miljømæssige interesser. Apotekergrøften løber rørlagt på vestsiden af vejen. Der bør ikke være indsats i en grøft, der ikke har en miljømæssig målsætning. Restaurering af vandløb Gudsø Mølleå (seg_cd RIB06603) Strækningen er udpeget til restaurering. Vandløbet er her stuvningspåvirket og løber ureguleret i sumpskov. En udlægning af sten og grus vil på grund af stuvningen ikke have effekt på tilstanden. Indsatsen bør forskydes opstrøms med slutpunkt, hvor indsatsen er sat til at starte nu og med startpunkt ved Skibdrætvej. Kolding Kommune har meddelt dette til Naturstyrelsen. Eltang Bæk (seg_cd RIB02036) Denne korte (77 m) strækning er udpeget til restaurering. På samme strækning er Kolding Kommune i færd med at undersøge mulighederne for at realisere et vådområdeprojekt, hvor vandløbene vil blive genslynget, og vedligeholdelsen reduceret. Indsatsen afventer derfor, hvorvidt vådområdeprojektet kan realiseres. Genåbning af rørlagte vandløb Apotekergrøften (seg_cd RIB01439) Strækningen er udpeget til genåbning. Det rørlagte vandløb forløber under Lyshøj Allé på en stor del af strækningen og over på vestsiden af vejen, hvor der ligger et stort bygværk med højvandsklap ca 85 m opstrøms udløb i fjorden. Det vurderes teknisk meget vanskeligt at genåbne strækningen til et vandløb med meget begrænsede fauna- og fiskeinteresser. Forslag til ændret miljømål Gudsø Mølleå (Seg_CD RIB08849) Strækningen nedstrøms landevejen er stuvningspåvirket og tidvis saltvandspåvirket. Det foreslås derfor, at miljømålet lempes, så kravet til faunaklassen på strækningen fremover vil være 4 eller bedre.

9 Årsager til manglende opfyldelse af miljømål I bilag 2 ses en oversigt over de lokaliteter, der er undersøgt, og resultatet af undersøgelsen er anført i skemaet. Hvor miljømålet ikke er opfyldt, er forsøgt angivet en årsag til den manglende målsætningsopfyldelse. I det følgende gennemgås de vandløbsstrækninger, hvor målsætningen ved disse undersøgelser ikke var opfyldt. Bredstrup Å På den øvre del af strækningen er miljømålet God økologisk tilstand med et krav om, at faunaklassen skal være 5 eller bedre. Her blev faunaklassen bedømt til at være 4. Dårlige fysiske forhold vurderes at være den primære årsag til den manglende målsætningsopfyldelse. På den nedre del af strækningen er miljømålet Høj økologisk tilstand med et krav om, at faunaklassen skal være 7. Her blev faunaklassen bedømt til at være 5. Det står ikke klart, hvad der er årsag til den manglende målsætningsopfyldelse, da de fysiske forhold på strækningen er fine, ligesom der ikke er indikationer på, at vandkvaliteten skulle være forringet. Kolding Kommune skal derfor opfordre Naturstyrelsen til at foretage supplerende undersøgelser i vandløbet med henblik på at afdække, om det er tilfældige udsving, der har været årsag til den fundne faunaklasse. Gudsø Mølleå I den allernederste del af det nordlige tilløb fra Møsvrå er miljømålet God økologisk tilstand med et krav om, at faunaklassen skal være 6 eller bedre. Ved denne undersøgelse blev faunaklassen bedømt til at være 5. Det vurderes, at dårlige fysiske forhold er den primære årsag til den manglende målsætningsopfyldelse. Strækningen er en del af vådområdeprojektet Birkemosen. Såfremt projektet realiseres, vil strækningen blive genslynget og forbedret, og vandløbet må herefter formodes at kunne opfylde sin målsætning. Ved Skibdrætvej er miljømålet God økologisk tilstand med et krav om, at faunaklassen skal være 5 eller bedre. Her er faunaklassen bedømt til at være 4. Det vurderes, at dårlige fysiske forhold er den primære årsag til den manglende målsætningsopfyldelse. Ved hovedvejen er miljømålet ligeledes God økologisk tilstand med et krav om, at faunaklassen skal være 5 eller bedre. Her er faunaklassen bedømt til at være 4. Det vurderes, at vandløbet er stuvningspåvirket på strækningen, da vandløbsbunden ligger under kote 0,25 m DVR90. Endvidere er der i faunaens sammensætning indikationer på, at strækningen tidvis kan være saltvandspåvirket. Det er således naturgivne forhold, der er årsag til den manglende målsætningsopfyldelse. Tilløb til Gudsø Mølleå Syd for Sandagergård er miljømålet Høj økologisk tilstand med et krav om, at faunaklassen skal være 7. Her blev faunaklassen bedømt til at være 6. Det vurderes, at det er naturlige variationer i faunasammensætningen, der har været årsag til den fundne faunaklasse. Der er således ikke indikationer af, at miljøtilstanden i vandløbet skulle være i færd med at udvikle sig i negativ retning.

10 Apotekergrøften På den nedre del, cirka 250 meter opstrøms fjorden, er miljømålet God økologisk tilstand med et krav om, at faunaklassen skal være 5 eller bedre. Ved denne undersøgelse var det ikke muligt at vurdere faunaklassen på grund af manglende arter. Det vurderes, at det er dårlige fysiske forhold som følge af opstuvning, der er den primære årsag til den fundne tilstand. Det er således især naturgivne forhold, der er årsag til den manglende målsætingsopfyldelse. Marielund-bækken I dette vandløb er miljømålet God økologisk tilstand med et krav om, at faunaklassen skal være 5 eller bedre. Op- og nedstrøms rørudløbet ved Emmerholtsvej blev faunaklassen bedømt til at være hhv. 4 og 3. Der er således klare indkationer af, at dette rørudløb er den primære årsag til den forringede miljøtilstand nedstrøms røret. Opstrøms røret er miljømålet imidlertid heller ikke opfyldt, og det vurderes, at det er opstrømsliggende regnbetingede udledninger, der er den primære årsag til den manglende målsætningsopfyldelse. Dels gennem tilførsel af forurenende stoffer, og dels gennem ændringer af afstrømningsmønsteret. Konklusion Denne undersøgelse har vist, at især Gudsø Mølleå-systemet består af en række vandløb af meget høj kvalitet. Der er dog stedvist problemer med sandvandring. Det må forventes, at når de tilbageværende spærringer i systemet er fjernet, og hvis vådområdeprojektet gennemføres, vil der fremover være en meget høj grad af målsætningsopfyldelse i Gudsø Mølleå og tilløb. Bredstrup Å har dårlige fysiske forhold på den øvre del, mens det er uvist, hvad der er årsag til den manglende målopfyldelse længere nedstrøms. Nr. Bjert Bæk og den øvre del af Apotekergrøften opfyldte miljømålet. For den nedre del af Apotekergrøften gælder, at vandløbet er er stuvningspåvirket, og at det dermed vil være vanskeligt at opfylde et krav om faunaklasse 5 eller bedre på strækningen. Marielundbækken er påvirket af regnbetingede udledninger.

Vandløbene i oplandet til Hejls Nor

Vandløbene i oplandet til Hejls Nor Vandløbene i oplandet til Hejls Nor - Biologisk og fysisk tilstand, 2010 Skovhave Bæk, et lille tilløb til Taps Å, har fin grusbund med mange levesteder for fisk og smådyr Baggrund og formål Kolding Kommune

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Albæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Albæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Albæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur Den Europæiske

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Bjørnsbæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Bjørnsbæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Bjørnsbæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur Den

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Grårup Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Grårup Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Grårup Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur Den

Læs mere

Vandplanprojekt Røde Møllebæk o8036 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune

Vandplanprojekt Røde Møllebæk o8036 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Forundersøgelse VP2 Vandplanprojekt Røde Møllebæk o8036 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Indsats Projektet omfatter vandløbsforekomst o8036, der er 8,106

Læs mere

Rapport for hovedvandoplandet: 2.3 Øresund

Rapport for hovedvandoplandet: 2.3 Øresund Side 1 af 5 Forslag til indsatsprogram 2015-2021 Rapport for hovedvandoplandet: 2.3 Øresund Samlet økonomisk opgørelse af valgte virkemidler for hele hovedvandopland 2.3 Øresund : 2.4 Genslyngning 1,677

Læs mere

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord FORUNDERSØGELSE Vandløbsrestaurering Limfjord Nord Vandopland: 1.2 Limfjorden Indsatser ref. nr.: Februar 2016 Revideret juni 2016 Spærringer: RIN-00288, RIN-00291, RIN-00293, RIN-00298, RIN-00308, RIN-00309,

Læs mere

På vegne af Jørn Petersen, Jelshøjvej 15, 6600 Vejen indgives høringssvar til Maltbæk Bæk i Vejen Kommunes Vandhandleplan 2009-2015.

På vegne af Jørn Petersen, Jelshøjvej 15, 6600 Vejen indgives høringssvar til Maltbæk Bæk i Vejen Kommunes Vandhandleplan 2009-2015. Vejen kommune JYSK MARK OG MILJØ Center: Esbjerg e-mail: ah1@jlbr.dk Direkte tlf: 76602193 Mobil: Esbjerg, den 9. juni 2015 Høringssvar til Vandhandleplan 2009-2015 for Vejen Kommune På vegne af Jørn Petersen,

Læs mere

Klikvejledning vandplaner Juni 2013

Klikvejledning vandplaner Juni 2013 Klikvejledning vandplaner Juni 2013 Når du skal undersøge konkrete stedsspecifikke elementer i vandplanforslagene (fx en indsats eller forkert miljømål i et specifikt vandløb), skal du gå ind på Miljøministeriets

Læs mere

Klik for at redigere titeltypografi i masteren

Klik for at redigere titeltypografi i masteren Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 L 34 Bilag 5 Offentligt Uddybning af høringssvar til L 34 og udkast til bekendtgørelse titeltypografi i Foretræde Miljø- og Fødevareudvalget 9. November 2016 11-11-2016

Læs mere

Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven

Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven 25.august 2017 Kontorchef Peter Kaarup Opgave 2: Kvalificering af udpegning af vandløb som stærkt

Læs mere

Udkast til godkendelse efter vandløbsloven af vandløbsrestaureringsprojekt i Hejremose Bæk samt udkast til afgørelse efter Naturbeskyttelseslovens 3.

Udkast til godkendelse efter vandløbsloven af vandløbsrestaureringsprojekt i Hejremose Bæk samt udkast til afgørelse efter Naturbeskyttelseslovens 3. Udkast til godkendelse efter vandløbsloven af vandløbsrestaureringsprojekt i Hejremose Bæk samt udkast til afgørelse efter Naturbeskyttelseslovens 3. Sønderborg Kommune har udarbejdet forslag til et restaureringsprojekt

Læs mere

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund I Thorup-Skallerup bæk er der i udpeget tre vandløbsindsatser (kort 1). de udpegede indsatser, omhandler restaurering

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, 8260 Viby J Se udsendelsesliste side 6 Høring af projekt til regulering af Fiskbæk på matrikel nr. 4ae, Malling by, Malling Hermed sendes projekt til regulering af

Læs mere

De fysiske forhold i mindre vandløb

De fysiske forhold i mindre vandløb De fysiske forhold i mindre vandløb - tilstandsvurdering som praktisk redskab i kommunernes planlægning Erik Jørgensen, Hedeselskabet Miljø & Energi as Baggrund og problemstilling Mange steder er belastningen

Læs mere

Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven

Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven 13. september 2017 Kontorchef Peter Kaarup Opgave 2: Kvalificering af udpegning af vandløb som

Læs mere

Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB Spærringsfjernelse i Ralm Bæk

Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB Spærringsfjernelse i Ralm Bæk Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB-00913 Spærringsfjernelse i Ralm Bæk Fjernelse af spærring RIB-00913 Formål Omlægning af den spærrende rørbro skal sikre fiskepassage til de opstrøms dele af Ralm

Læs mere

Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 2017

Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 2017 Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 201 1 Indhold Slutrapport... 1 1. Indledning... 2 2. Udførelsen... 3. Effekter... 12 Forventede effekter... 12 Reelle effekter... 12 Yderligere forventede effekter...

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Villerup Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Villerup Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Villerup Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Græsdal Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Græsdal Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Græsdal Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Vandplanprojekt Hejselbæk o8031_c Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune

Vandplanprojekt Hejselbæk o8031_c Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Forundersøgelse VP2 Vandplanprojekt Hejselbæk o8031_c Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Indsats Projektet omfatter vandløbsforekomst o8031_c, der er 5,594

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Høgholt Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Høgholt Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Høgholt Møllebæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Skårup Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Skårup Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Skårup Møllebæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Vandplanprojekt Gøggårds Bæk aal Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune

Vandplanprojekt Gøggårds Bæk aal Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Forundersøgelse VP2 Vandplanprojekt Gøggårds Bæk aal1.1.0493 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Indsats Projektet omfatter vandløbsforekomst aal1.1.0493,

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Krustrup Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Krustrup Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Krustrup Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

FORUNDERSØGELSE RIB-00212

FORUNDERSØGELSE RIB-00212 FORUNDERSØGELSE RIB-00212 Passage ved Kærbæk Dambrug Juli 2016 Forundersøgelse RIB-00212 Passage ved Kærbæk Dambrug Side 1 Indhold Formål med indsatsen/projektet... 2 Eksisterende forhold... 2 Projektering

Læs mere

Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Stenvadrenden (Ajstrup Bæk) og Vidkær Å, Vidkær Å s vandløbssystem.2014/2015.

Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Stenvadrenden (Ajstrup Bæk) og Vidkær Å, Vidkær Å s vandløbssystem.2014/2015. Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Stenvadrenden (Ajstrup Bæk) og Vidkær Å, Vidkær Å s vandløbssystem.2014/2015. 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. GENNEMFØRTE INDSATSER... 4 2.1 Indsats

Læs mere

Der er særlig fokus på 2 store dræn: VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

Der er særlig fokus på 2 store dræn: VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT HERNING KOMMUNE Miljømæssig vurdering af forslag til regulering af Hammerum Å ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MILJØVURDERING INDHOLD

Læs mere

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Offentlig høring af restaureringsprojekt i Gammelby Mølleå Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

Vandrådsmøde 23. juni 2014

Vandrådsmøde 23. juni 2014 Vandrådsmøde 23. juni 2014 DAGSORDEN: Velkomst og gennemgang af dagsorden Godkendelse af referat fra mødet den 20. maj (ligger på www.brk.dk) Kort info om artikel i avisen (Jesper L. Larsen) Nyt fra Naturstyrelsen

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK

PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK Billund Kommune PROJEKTNUMMER: 27.4500.00 UDARBEJDET AF: DKNIEF KONTROLLERET AF: DKSTES GODKENDT AF: DKKRAI Indholdsfortegnelse 1 Indledning

Læs mere

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr.

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr. SLUTRAPPORT Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune NaturErhvervstyrelsen j. nr.: 15-0282378 Naturstyrelsens j. nr.: NST-4265-00298 Projektet er sammensat

Læs mere

1a Sollerup, Ø. Hæsinge

1a Sollerup, Ø. Hæsinge Plan og kultur Mellemgade 15, 5600 Faaborg HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Projektbeskrivelse for Realisering af 3 vandplansindsatser i Rislebæk. Faaborg-Midtfyn Kommune har søgt om godkendelse til,

Læs mere

Plan for fiskepleje i mindre tilløb til Kolding Fjord

Plan for fiskepleje i mindre tilløb til Kolding Fjord Plan for fiskepleje i mindre tilløb til Kolding Fjord Distrikt 12, vandsystem 01a, 01b, 02, 04, 05a, 05b, 07 og 08 Plan nr. 26-2013 Af Michael Kaczor Holm Datablad Faglig rapport fra DTU Aqua, Institut

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Amdal. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Amdal. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Amdal Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur Den Europæiske

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Bøgholt Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Bøgholt Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Bøgholt Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Vandplanprojekt Hejselbæk o8031_d Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune

Vandplanprojekt Hejselbæk o8031_d Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Forundersøgelse VP2 Vandplanprojekt Hejselbæk o8031_d Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Indsats Projektet omfatter vandløbsforekomst o8031_d, der er 6,784

Læs mere

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker?

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Naturlige vandløbsprojekter skaber de mest naturlige forhold for fisk, dyr og planter! Men hvad er naturligt nok,

Læs mere

Biologisk vurdering af vandløb øst for Hjørring

Biologisk vurdering af vandløb øst for Hjørring REF 21.0036.05 Biologisk vurdering af vandløb øst for Hjørring Sweco Indhold 1 Baggrund 1 2 Metode 1 3 Status 2 3.1 Vandløbenes biologi 3 3.1.1 Station 3020441025 3 3.1.2 Station 3020441020 4 3.1.3 Station

Læs mere

Besigtigelse af Magle Å og Bregnetved Å vurdering i forhold til vandrådsarbejdet og kriterier for vandområdet

Besigtigelse af Magle Å og Bregnetved Å vurdering i forhold til vandrådsarbejdet og kriterier for vandområdet NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 H www.lejre.dk Anne-Marie Kristensen Natur & Miljø D 4646 4952 E ankr@lejre.dk Dato: 14. juli 2017 J.nr.: 17/8874 Besigtigelse af

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Lysmose Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Lysmose Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Lysmose Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Projektforslag i høring efter vandløbsloven

Projektforslag i høring efter vandløbsloven Postadresse Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 03. juli 2015 Sags id 15-15421 Sagsbehandler Tine Baatrup Telefon direkte 76 16 15 05 E-mail tin8@esbjergkommune.dk Projektforslag

Læs mere

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent DTU Aqua startede som Dansk Biologisk Station i

Læs mere

Bilag 2a Detailprojekt Vandplanprojekt Lysmose Bæk

Bilag 2a Detailprojekt Vandplanprojekt Lysmose Bæk Bilag 2a Detailprojekt Vandplanprojekt Lysmose Bæk AAL 251. Statens kommentarer: Lille styrt, 15 cm, bør fjernes. Strækningen har en længde på ca. 15 m. Strækningen er ikke naturbeskyttet. Tilstødende

Læs mere

Spærringen er ligger i Hellerup Å på matriklerne 1a og 1t Hellerup Hgd. Hellerup.

Spærringen er ligger i Hellerup Å på matriklerne 1a og 1t Hellerup Hgd. Hellerup. HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Projektbeskrivelse for Fjernelse af spærring ODE-708 i Hellerup Å. Faaborg-Midtfyn Kommune har 1. marts 2017 søgt om godkendelse til, at regulere Hellerup Å i st. 5.711

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Mellembæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Mellembæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Mellembæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur Den

Læs mere

Vandplanprojekt Hejselbæk o8031_b Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune

Vandplanprojekt Hejselbæk o8031_b Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Forundersøgelse VP2 Vandplanprojekt Hejselbæk o8031_b Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Indsats Projektet omfatter vandløbsforekomst o8031_b, der er 4,322

Læs mere

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk Teknik & Miljø Natur og Vand Tlf.: 87 87 87 87 Viborg Kommune Att.: Natur og Vand hsjen@viborg.dk viborg.dk Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk Vandløb: Det private vandløb Skravad Bæk Dato:

Læs mere

Udkast til indsatser i Vandplan 2. Foreslået af Ringsted Kommune

Udkast til indsatser i Vandplan 2. Foreslået af Ringsted Kommune Udkast til indsatser i Vandplan 2. Foreslået af Ringsted Kommune Udarbejdet af Ringsted Kommune, 25. juni 2014 Sammensætning af Lokal arbejdsgruppe Ringsted Kommune har afholdt 2 møder, én besigtigelsestur

Læs mere

Vandløbsrestaurering i Grimstrup Bæk Projektbeskrivelse

Vandløbsrestaurering i Grimstrup Bæk Projektbeskrivelse Indhold Vandløbsrestaurering i Grimstrup Bæk Projektbeskrivelse 1. Projektets formål... 2 2. Projektområde... 2 2.1 Lokalitetsbeskrivelse... 2 3. Nuværende forhold... 4 3.1 Grimstrup Bæk... 4 3.2 Opland

Læs mere

Arbejdet omkring Vandplaner i Styregruppen

Arbejdet omkring Vandplaner i Styregruppen Arbejdet omkring Vandplaner i Styregruppen Overordnet indsigelse Rikke Kyhn Landbrugsrådgivning Syd Formål med mødet Forventningsafstemning mellem dig, din forening, Videnscentret og L&F. Hvem gør hvad?

Læs mere

Projektet er et meget lille projekt, hvorfor der ikke er ikke er søgt om midler til dækning af de faktiske udgifter hos NaturErhvervstyrelsen.

Projektet er et meget lille projekt, hvorfor der ikke er ikke er søgt om midler til dækning af de faktiske udgifter hos NaturErhvervstyrelsen. Randers Kommune, Natur og Vand Odinsgade 9 8900 Randers C Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 1686 hwl@randers.dk www.randers.dk 14-12-2016 / 06.02.10-P20-3-16

Læs mere

Biologisk vandløbsbedømmelse på 12 stationer i Svendborg Kommune

Biologisk vandløbsbedømmelse på 12 stationer i Svendborg Kommune Biologisk vandløbsbedømmelse på 12 stationer i Svendborg Kommune Svendborg Kommune Natur og Vand Maj 2015 Udarbejdet af: Dato: 06-05-2015 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Biologisk vandløbsbedømmelse på 12 stationer

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Skrævad Bæk og Nordentoft Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune

Slutrapport. Vandplanprojekt Skrævad Bæk og Nordentoft Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Slutrapport Vandplanprojekt Skrævad Bæk og Nordentoft Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri

Læs mere

Trend Dambrug Fjernelse af spærring

Trend Dambrug Fjernelse af spærring Trend Dambrug Fjernelse af spærring Slutrapport December 2017 1 Indhold Slutrapport... 1 1. BAGGRUND... 3 1.1 Indhold i slutrapport... 3 1.2 Projektlokaliteten... 3 1.2 Vandløbet og den fysiske spærring...

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Restaurering af Nørhede og Røgind Bæk

INDHOLDSFORTEGNELSE. Restaurering af Nørhede og Røgind Bæk Restaurering af Nørhede og Røgind Bæk. // Marts 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Baggrund... 3 2. Status før restaurering... 3 3. Gennemført indsats.... 3 4. Forventet effekt... 4 // marts 2018 2 1. Baggrund

Læs mere

NOTAT. Vildmoseløbet ligger på kommunegrænsen til Greve Kommune og behandles af Greve Kommune

NOTAT. Vildmoseløbet ligger på kommunegrænsen til Greve Kommune og behandles af Greve Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ NOTAT Emne: Vandrådets kommentarer til Opgave 1 Til: Vandrådsmøde den 10. august 2017 Dato: 10. august 2017 Sagsbeh.: tg/rådgiver Sagsnr.: 06.02.00-G01-5-17 Opgave 1 Hvilke

Læs mere

Greve Kommunes bemærkninger til vandrådsudveksling fra organisationerne vedr. opgave 1

Greve Kommunes bemærkninger til vandrådsudveksling fra organisationerne vedr. opgave 1 Greve Kommunes bemærkninger til vandrådsudveksling fra organisationerne vedr. opgave 1 Vandrådsudveksling vedr. vandområde i beliggende i Greve Kommune: MST vurdering: Greve Kommunes bemærkninger: Greve

Læs mere

Vandløbsrestaurering af Ginderskov Bæk ved udlægning af gydegrus og fjernelse af rester af gammelt stemmeværk projektforslag

Vandløbsrestaurering af Ginderskov Bæk ved udlægning af gydegrus og fjernelse af rester af gammelt stemmeværk projektforslag TEKNIK OG MILJØ Herning Kommune Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8057 miksn@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer. 06.02.03-P20-6-13 Vandløbsrestaurering af Ginderskov

Læs mere

Vandplanprojekt Ransbæk o8041 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune

Vandplanprojekt Ransbæk o8041 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Forundersøgelse VP2 Vandplanprojekt Ransbæk o8041 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Indsats Projektet omfatter vandløbsforekomst o8041, der er 12,414 km

Læs mere

Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3 r, Asferg by, Asferg

Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3 r, Asferg by, Asferg Kristian Dohn Balgårdsvej 37 Gassum 8981 Spentrup 4 ugers Høring frem til den 20-06-2017??- 06-2017/ 06.02.03-K08-3-16 Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3

Læs mere

SLUTRAPPORT. Realisering: Vandløbsrestaurering i Simested Å, Viborg Kommune. Vandområdeplan-projekt: NaturErhvervstyrelsen j. nr.

SLUTRAPPORT. Realisering: Vandløbsrestaurering i Simested Å, Viborg Kommune. Vandområdeplan-projekt: NaturErhvervstyrelsen j. nr. SLUTRAPPORT Vandområdeplan-projekt: Realisering: Vandløbsrestaurering i Simested Å, Viborg Kommune NaturErhvervstyrelsen j. nr.: 16-0150295 Naturstyrelsens j. nr.: NST-4265-00343 Projektet består af: Ref.

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand via eksisterende bassin til udløb nr. FU4 I Felsted.

Tilladelse til udledning af overfladevand via eksisterende bassin til udløb nr. FU4 I Felsted. ARWOS SPILDEVAND A/S Forsyningsvejen 2 6200 Aabenraa Kultur, Miljø & Erhverv Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 17-09-2014 Sagsnr.: 14/22271 Dok.løbenr.: 256200/14 Kontakt: Dorthe Matzen

Læs mere

Notat om indsats og målsætninger i høringsudgaven af de statslige vandplaner. Rudersdal Kommune

Notat om indsats og målsætninger i høringsudgaven af de statslige vandplaner. Rudersdal Kommune Notat om indsats og målsætninger i høringsudgaven af de statslige vandplaner Rudersdal Kommune 2011 2015 Udarbejdet af Natur og Miljø, februar 2011 Indholdsfortegnelse 1.0 INDLEDNING...3 2.0 SØER...3 2.1

Læs mere

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 H www.lejre.dk Anne-Marie Kristensen Natur & Miljø D 4646 4952 E ankr@lejre.dk Dato: 13. marts 2018 FORSLAG Ændret grødeskæring i

Læs mere

Projektbeskrivelse for Plougslund Bæk

Projektbeskrivelse for Plougslund Bæk Projektbeskrivelse for Plougslund Bæk Formål Plougslund Bæk (o5043_x) er omfattet af vandområdeplanerne for anden planperiode (2015-2021). Formålet er, at de udpegede strækninger skal medvirke til at opfylde

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Dalsgård Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Dalsgård Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Dalsgård Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Fjeldsted Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Fjeldsted Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Fjeldsted Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Ansøgning om fiskeplejemidler til Lungrenden og Øllemoserenden, Skælskør Kommune

Ansøgning om fiskeplejemidler til Lungrenden og Øllemoserenden, Skælskør Kommune NOTAT Til: Danmarks Fiskeriundersøgelser, Fiskeplejemidlerne Fra: Skælskør Kommune v. Hedeselskabet Miljø og Energi as Dato: 21.02.06 Emne: Ansøgning om fiskeplejemidler til Lungrenden og Øllemoserenden,

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø Postadresse: Frederiksgade 9-4690 Haslev Telefon 56203000 www.faxekommune.dk Kontoradresse: Frederiksgade 9 4690 Haslev Direkte 56203039 aplan@faxekommune.dk Dato 26. juli 2018

Læs mere

FORUNDERSØGELSE AF SUNDBY Å, SPÆRRING AAL-1272

FORUNDERSØGELSE AF SUNDBY Å, SPÆRRING AAL-1272 Thisted Kommune Sundby Å, AAL-1272 FORUNDERSØGELSE AF SUNDBY Å, SPÆRRING AAL-1272 Udarbejdet af Thisted Kommune Teknisk Forvaltning Natur- og Miljøafdelingen Kirkevej 9 7760 Hurup Sagsnummer 121617 Projekt

Læs mere

Tilladelse efter vandløbsloven og dispensation fra naturbeskyttelsesloven til at etablere en overkørsel over Eltang Bæk, nordvest for Birkemosevej 63

Tilladelse efter vandløbsloven og dispensation fra naturbeskyttelsesloven til at etablere en overkørsel over Eltang Bæk, nordvest for Birkemosevej 63 Nils Ladegaard Birkemosevej 63 6000 Kolding Sendt elektronisk til: nl@birkemosevej63.dk 16. februar 2018 - Sagsnr. 2017/20733 Tilladelse efter vandløbsloven og dispensation fra naturbeskyttelsesloven til

Læs mere

TEKNIK & MILJØ I MILJØ OG KLIMA 1

TEKNIK & MILJØ I MILJØ OG KLIMA 1 TEKNIK & MILJØ I MILJØ OG KLIMA 1 2 TEKNIK & MILJØ I SPILDEVAND Spildevandsrensning i det åbne land hjælper! Spildevandsrensning i det åbne land er dyrt, men hjælper på tilstanden i vandløb og søer. Det

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug under vandområdeplan 2015 2021. // december 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vandområdeplanindsats... 3 2. Status før restaurering... 4 3. Gennemført indsats...

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Hæstrup Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Hæstrup Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Hæstrup Møllebæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1.

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. Dato: 29. januar 2014 Sagsnummer: 13/14267 Forfatter: Allan Dalmark Jensen Emne: Forundersøgelse for Elling Å 1 Knivholt Bæks indløb i rørlægning. Indhold

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Opgave Fase A Tykskallet malermusling formål med naturgenopretning Eksisterende forhold Holløse Mølle Projektforslag Konsekvenser

Læs mere

Tømmerby Å, spærring AAL-1216

Tømmerby Å, spærring AAL-1216 Thisted Kommune Tømmerby Å, spærring AAL-1216 FORUNDERSØGELSE AF MULIGHEDEN FOR AT SKABE PASSAGE VED SPÆRRING I TØMMERBY Å, ID AAL-1216, PROJEKT 6 TØMMERBY Å Rekvirent Thisted Kommune Teknisk Forvaltning

Læs mere

Fra faunaspærring til. Faunapassage. En guide til bedre tilstand af vores vandløb. Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen

Fra faunaspærring til. Faunapassage. En guide til bedre tilstand af vores vandløb. Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen Fra faunaspærring til Faunapassage En guide til bedre tilstand af vores vandløb Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen Du kan læse om: Styrt Rørunderføringer Stryg Omløbsstryg

Læs mere

Projektforslag: Regulering af Gjessø Bæk ved Gjessø by

Projektforslag: Regulering af Gjessø Bæk ved Gjessø by 12. juni 2017 Projektforslag: Regulering af Gjessø Bæk ved Gjessø by Formål med reguleringen I forbindelse med fornyelse af regnvandssystemet i Gjessø by ønsker Silkeborg Kommune og Silkeborg Spildevand

Læs mere

Til Naturstyrelsen September 2013

Til Naturstyrelsen September 2013 Til Naturstyrelsen September 2013 Høringssvar til de statslige vandplaner fra Svendborg Kommune Staten har på ny sendt forslag til de statslige vandplaner i offentlig høring i perioden fra den 17. juni

Læs mere

Projektbeskrivelse Restaureringsprojekt i Skarum Å

Projektbeskrivelse Restaureringsprojekt i Skarum Å Projektbeskrivelse Restaureringsprojekt i Skarum Å Baggrund Skarum Å er et ca. 9.300m vandløb beliggende omtrentligt midt på mors. Skarum Å løber fra udspringet syd for Bjergby mod øst indtil udløbet i

Læs mere

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Foto: Kastkær Bæk nedstrøms for omløbsstryget. Indholdsfortegnelse Formål 3 Baggrund og fysiske forhold 3 Planlagte typer

Læs mere

Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015

Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015 Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015 Orienteringsmøde for lodsejere Den 19. februar 2015 Udarbejdet af: Christian Vinther Mette Serup Terkel Broe Christensen Dagens program 16.00 Velkomst 16.05 Oplæg

Læs mere

Forslag: Ændret grødeskæring i Elverdamsåen, st

Forslag: Ændret grødeskæring i Elverdamsåen, st VIRKSOMHED OG MILJØ Dato: 13. marts 2018 Sagsb.: Frej Faurschou Hastrup Sagsnr.: 18/11261 Dir.tlf.: 72365359 E-mail: freha@holb.dk Forslag: Ændret grødeskæring i Elverdamsåen, st. 0-7.046 Forslag til ændret

Læs mere

Projektbeskrivelse for reguleringsprojekt i vandløbet Tudserenden

Projektbeskrivelse for reguleringsprojekt i vandløbet Tudserenden Projektbeskrivelse for reguleringsprojekt i vandløbet Tudserenden Vandløb: Tudserenden Projekt: Etablering af sandfang, udlægning af gydegrus og sten i Tudserenden. Sted: Tudserenden st. 1906-4045 m, Langeland

Læs mere

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 H www.lejre.dk Anne-Marie Kristensen Natur & Miljø D 4646 4952 E ankr@lejre.dk Dato: 13. marts 2018 FORSLAG Restaurering af Elverdamsåen,

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Møllebæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur Den

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Tislum Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Tislum Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Tislum Møllebæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle.

Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle. Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 thhil@slagelse.dk www.slagelse.dk Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle. Baggrund for projektet Slagelse Kommune er gennem regionplanen

Læs mere

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms.

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms. Projektforslag gydebanker i Lindenborg Å-hovedløb Sammenslutningen af Sports- og Lystfiskerforeninger ved Lindenborg å (SSL) Åplejeudvalget v/ Karsten Jensen og Bjarne Christensen Rapport udarbejdet på

Læs mere

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten Vandløbsprojekter 2016 Vandløbsindstasten 2. Vandløb og søer Udviklingsmål Der udarbejdes en vandløbsplan, som skal indeholde en prioriteret liste over projekter, der skaber synergi med bl.a. Vand- og

Læs mere

Emne Spørgsmål Svar 2.1. Afgrænsning af vandområder. Hvordan er vandområdernes afgrænsning vist i itværktøjet?

Emne Spørgsmål Svar 2.1. Afgrænsning af vandområder. Hvordan er vandområdernes afgrænsning vist i itværktøjet? Emne Spørgsmål Svar 2.1. Afgrænsning af Hvordan er nes afgrænsning vist i itværktøjet? De, der er medtaget i den tekniske afgrænsning, er, der ud fra Miljøstyrelsens viden opfylder de fastsatte kriterier.

Læs mere

Screening af etablering af nyt udløb af Votborg-Tæbring Å

Screening af etablering af nyt udløb af Votborg-Tæbring Å Screening af etablering af nyt udløb af Votborg-Tæbring Å Jernbanevej 7 7900 Nykøbing Mors Telefon 9970 7000 e-mail: naturogmiljo@morsoe.dk 2 Indledning s.3 1. Formål....s.4 2. Eksisterende forhold s.4

Læs mere

Vandkvalitet i vandløb, Løgstør Kommune.

Vandkvalitet i vandløb, Løgstør Kommune. Løgstør Kommune Torvegade 15 9670 Løgstør Niels Bohrs Vej 30 Postboks 8300 9220 Aalborg Øst Telefon 9635 1000 - Telefax 9815 6089 Teknik og Miljø Vandmiljøkontoret E-mail ih@nja.dk Den 22. marts 2004.

Læs mere

Restaureringsforslag til Bøgebirkerenden, ROS-398. Statens Vandplan 1

Restaureringsforslag til Bøgebirkerenden, ROS-398. Statens Vandplan 1 Restaureringsforslag til Bøgebirkerenden, ROS-398 Statens Vandplan 1 Indsatsen i Børgebirkerenden er omfattet af Statens Vandplan 1. Bøgebirkerenden udspringer nord for Esbønderup i nordkanten af Lunden,

Læs mere

Forslag til projekt vedr. udlægning af gydegrus og forbedring af de fysiske forhold i Rønbæk

Forslag til projekt vedr. udlægning af gydegrus og forbedring af de fysiske forhold i Rønbæk Hadsten Lystfiskerforening Søndergade 61 8370 Hadsten c/o John Eistrøm Favrskov Kommune Natur og Miljø Skovvej 20 8382 Hinnerup Hadsten, den 10. juni 2016 Forslag til projekt vedr. udlægning af gydegrus

Læs mere

Skovby Bæk Reguleringsprojekt. Etablering af nyt vandløbsstræk Høring 10. maj-7. juni 2017

Skovby Bæk Reguleringsprojekt. Etablering af nyt vandløbsstræk Høring 10. maj-7. juni 2017 Skovby Bæk Reguleringsprojekt Etablering af nyt vandløbsstræk Høring 10. maj-7. juni 2017 Sagsnr: 2016/19127 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 2 EKSISTERENDE FORHOLD... 2 PROJEKTFORSLAG... 3 KONSEKVENSER...

Læs mere

Asbækholt Bæk, restaurering ref. 622 og 624 og rørlægning AAL-681

Asbækholt Bæk, restaurering ref. 622 og 624 og rørlægning AAL-681 Brønderslev Kommune: Asbækholt Bæk, restaurering ref. 622 og 624 og rørlægning AAL-681 FORUNDERSØGELSE VEDR. ASBÆKHOLT BÆK, RESTAURERING. REF. 622 OG 624 OG RØRLÆGNING AAL-681 Rekvirent Rådgiver Brønderslev

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Burskov Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Burskov Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Burskov Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere