Elektrificering af strækningerne i Togfonden DK.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Elektrificering af strækningerne i Togfonden DK."

Transkript

1 Notat Elektrificering af strækningerne i Togfonden DK. Transportministeriet har gennemført kvalitetssikring af Banedanmarks redegørelse for resultaterne af de begrundede anlægsoverslag for en videreførelse af elektrificeringen for strækningerne Roskilde-Kalundborg, Fredericia-Aarhus-Lindholm-Frederikshavn, og Vejle-Struer samt det tekniske grundlag. Kvalitetssikringen af ingeniørfirmaet Niras indledende projektering og prissætning i de begrundede anlægsoverslag er udført af ingeniørfirmaet Grontmij. Kvalitetssikringen af Banedanmarks opgørelse af forventede projektomkostninger er udført af Deloitte Consulting i samarbejde med ingeniørfirmaet MOE. Sammenfatning Banedanmark fortsat er af den opfattelse, at de gennemførte undersøgelser viser, at den samlede omkostning til elektrificering som angivet i oplægget til Togfonden DK er realistisk og kan lægges til grund for det videre arbejde. Besparelserne i forhold til de begrundede anlægsoverslag er efter Banedanmarks opfattelse ambitiøse, men realistiske ud fra gennemførte udbud, analyser af metoder gennemført af McKinsey i forbindelse med budgetanalyse i Banedanmark og internationale benchmark. Der er efter Banedanmarks opfattelse i sagens natur særlig usikkerhed indtil udbudsprocessen er gennemført i Grontmij bekræfter Banedanmarks vurdering af, at prisniveauet i de begrundede anlægsoverslag for Banedanmarks kørestrømsanlæg er højt i forhold til et europæisk standardiseret kørestrømsanlæg. Grontmij anfører også, at organiseringen af projektet som et elektrificeringsprogram alt andet lige må forventes at billiggøre projektet. Endvidere anbefaler Grontmij, at der i det videre arbejde bør foretages en revurdering af kravene til sporspærringerne, herunder mulighederne for at lukke strækningerne over længere perioder under køreledningsarbejdets udførelse. Grontmij vurderer, at der dermed vil kunne opnås besparelser. Deloitte vurderer ændringen af korrektionstillægget fra 50 % til 30 % som værende rimelig, og at effekten ved at organisere elektrificering som et program som sandsynlig. Deloitte kan ikke afvise en effekt på 8 %. Deloitte tager dog forbehold, idet København-Ringsted projektet og Signalprogrammet endnu ikke er gennemført, men medgiver, at der kan opnås omfattende besparelser, da Elektrificeringsprogrammet struktureres som Signalprogrammet. Endelig er Deloitte enig med Banedanmark i, at der kan opnås en positiv effekt ved at anvende ny og standardiseret teknologi, og kan ikke afvise at effekten kan blive 20 %. Anlægsudvikling Telefon Telefax Journalnr. Amerika Plads xx 2100 København Ø Direkte ale@bane.dk Notat Side 1(5)

2 Metode til vurdering af omkostninger til elektrificering Elektrificeringen af strækningerne i Togfonden DK er baseret på den strategiske analyse og opgjort til at koste 8,7 mia. kr.(pl 2013). Banedanmark vurderer, at dette beløb fortsat kan rumme det forudsatte elektrificeringsomfang, herunder også den nødvendige nye strømforsyning på det nuværende elektrificerede net og foranstaltninger til at beskytte elnettet mod elektrificerede baners store strømtræk. Niras har for Banedanmark udarbejdet begrundede anlægsoverslag for elektrificering af de strækninger der indgår i forslaget til Togfonden DK. Overslagene er mere dybtgående end den strategiske analyse, men er ikke på niveau med fase 2 i henhold til Ny Anlægsbudgettering. I forbindelse med tilvejebringelsen af mere viden f.eks. om spor og broer på strækningerne er den samlede pris steget. Med et usikkerhedstillæg på 50 % vil projekternes samlede pris stige yderligere. Herudover er kørestrømsanlægget prissat på baggrund af det nuværende kørestrømsanlæg, som er gammelt og individuelt tilpasset, hvorfor prisen herpå er forholdsvis høj. De begrundede anlægsoverslag ligger således over det i oplægget til Togfonden DK. I den nuværende situation er der imidlertid tre vigtige faktorer, som påvirker priserne i nedadgående retning i forhold til ovenstående, og som bør indregnes for at gøre prisestimaterne mere retvisende. 1. I forbindelse med Banedanmarks projektering af elektrificeringen Esbjerg- Lunderskov er der opnået større sikkerhed for fysikomfanget. Derfor er det vurderet tilstrækkeligt med et usikkerhedstillæg på 30 % i stedet for 50 % i forhold til de sammenlignelige elementer på de videre elektrificeringsetaper. 2. Effekten af et samlet elektrificeringsprogram med udbud, der medfører europæisk konkurrence. Et sådant funktionsudbud vil give nogle stordriftsfordele og en positiv gentagelseseffekt, som samlet er vurderet til en besparelse på 8 %. Effekten støttes af Mckinsey s vurderinger gennemført i forbindelse med budgetanalyse i Banedanmark. 3. Besparelsen ved anvendelse af ny kørestrømsteknologi på baggrund af international benchmark for elektrificering, som en konkurrenceparameter i udbuddet. Dette vil betyde indkøb af standardvarer, som allerede er afprøvet globalt, og som konservativt er vurderet til en besparelse på 20 % af udgifterne til kørestrømsanlægget. Banedanmark vurderer derfor, at elektrificeringen af de strækninger, der indgår i Togfonden DK, isoleret kan realiseres for 8,035 mia. kr. (PL 2013). Herudover er der tilføjet to nye udgiftsposter på i alt 609 mio. kr. (PL 2013), som ikke var medtaget i Den strategiske analyse fra Disse omkostninger vurderes ligeledes at kunne rummes inden for det afsatte i udspillet til Togfonden DK. De begrundede anlægsoverslag og Banedanmarks dokumentation for korrektioner heraf er blevet eksternt kvalitetssikret af henholdsvis Grontmij og Deloitte. Side 2(5)

3 Grontmijs kvalitetssikring af det tekniske grundlag Kvalitetssikringen af ingeniørfirmaet Niras indledende projektering og prissætning i de begrundede anlægsoverslag er udført af ingeniørfirmaet Grontmij. Grontmij gør opmærksom på 3 vægtige forhold, der bør afklares, inden det kan anbefales at træffe beslutning om, hvorvidt man skal gå videre med projektet. 1. At anlægsoverslagene bør bringes frem til Ny anlægsbudgettering fase 2 niveau før der trækkes beslutning om projektet. 2. Der bør foretages en revurdering af anlægsoverslagene for kørestrømsanlæg, når det er kendt hvilket kørestrømssystem Banedanmark vil vælge. 3. Om den minimale frihøjde kan forventes godkendt. Banedanmarks kommentarer Ad 1) Banedanmark er enig med Grontmij i, at det er normalpraksis ved gennemførelse anlægsprojekter. Men Elektrificeringsloven bygger på en anden konstruktion end den gængse fra projekteringslove og anlægslove på jernbaneområdet. Dette er med henblik på at undgå at skulle udarbejde anlægslove for hver enkelt strækning. Elektrificeringsloven er derfor bygget således op, at Banedanmark efter det fornødne projekteringsarbejde på programfaseniveau, der inkluderer en budgettering på Ny anlægsbudgettering fase 2 niveau, forelægger projektet for transportministeren, som foretager en høring af Folketingets Transportudvalg, hvorefter projektet er endeligt besluttet for gennemførelse. Dette projekteringsarbejde og den efterfølgende politiske proces udestår for alle de i Togfonden DK angivne strækninger. Banedanmark vurderer på baggrund af Atkins videreprojektering - fra de begrundede anlægsoverslag til programfaseniveau i projektet for Esbjerg-Lunderskov -, at de begrundede anlægsoverslags fysikmængde er i god overensstemmelse med den fysikmængde, der tilvejebringes i programfasen. Ad 2) Banedanmark er enig med Grontmij i, at der bør foretages en prisrevurdering af kørestrømsanlægget, da det i sagens natur er usikkert indtil udbudsprocessen er gennemført i Ad 3) På nuværende tidspunkt vurderer Elektrificeringsprogrammet, at der vil kunne opnås godkendelse af krybeløsninger til de få broer, der vil kræve dette. Det kan dog fordre mindre investeringer i særlige sikkerhedsforanstaltninger fx til isolering af broens underside. Der er i anlægsoverslaget indregnet 700 mio. kr. til ombygning af Aarhus Hovedbanegård, hvor både Bruuns Bro og vandrehallen ikke har den fornødne frihøjde. Endelig anbefaler Grontmij i mail af 20. august 2013 vedr. kvalitetssikring af de indarbejde reducerede tiltag på yderstrækningerne Vejle-Struer, Lindholm-Frederikshavn, Side 3(5)

4 at der i det videre arbejde foretages en revurdering af kravene til sporspærringerne, herunder mulighederne for at lukke strækningerne over længere perioder under køreledningsarbejdets udførelse. Grontmij vurderer, at der dermed vil kunne opnås besparelser. Banedanmark er enig heri, og vil i det videre arbejde søge at finde den optimale balance mellem anlægsøkonomi og gener i anlægsfasen. Deloittes kvalitetssikring af de tre korrektionsfaktorer Kvalitetssikringen af de af Banedanmark beregnede tre korrektionsfaktorer er gennemført af Deloitte. Bemærkningerne til de tre faktorer er: 1) Det er Deloittes vurdering, at argumenterne for reduktion af korrektionstillægget fra 50 til 30 % grundet et større vidensniveau er rimelige, da der er tale om sammenlignelige projekter - de begrundede anlægsoverslag og programfasen for Esbjerg- Lunderskov - på et ensartet detaljeringsniveau. 2) Det er Deloittes vurdering, at det på baggrund af de fremlagte analyser og modeller er sandsynliggjort, at der kan opnås en positiv økonomisk effekt ved at udbyde elektrificeringsprogrammet samlet på funktionskrav med anvendelse af forhandlinger under konkurrencen. Deloitte kan ikke afvise, at der kan opnås en besparelse på 8 %, som skønnet af Banedanmark. Det er imidlertid Deloittes vurdering, at størrelsen på den potentielle økonomiske effekt ikke i tilstrækkeligt omfang er empirisk underbygget og må anses for usikker. Usikkerheden er baseret på, at de forventede effekter primært er baseret på erfaringerne fra København-Ringsted og Signalprojektet, der endnu ikke er realiserede. 3) Deloitte er enig med Banedanmark i, at der vil kunne opnås en positiv økonomisk effekt ved at anvende en standardiseret teknologi, som en række andre sammenlignelige lande også anvender, og det kan ikke afvises at effekten kan blive 20 % procent. Dog konstaterer Deloitte, at størrelsen på den potentielle økonomiske effekt ikke er empirisk underbygget. Dette skyldes den begrænsede fuldstændighed ved de gennemførte benchmarks samt den begrænsede dokumentation af disse. Banedanmarks vurdering er primært baseret på en benchmark fra Trafikstyrelsen, der udelukkende omfatter to udenlandske projekter. Vurderingen er desuden suppleret af en benchmark fra Quartz+Co, hvor sammenhængen i de opstillede besparelsespotentialer ikke har kunnet identificeres entydigt. Banedanmarks kommentarer: Banedanmark anerkender at den eksakte forventede effekt af de tre korrektionsfaktorer vanskeligt lader sig underbygge empirisk. Ad 1) Banedanmark konstaterer, at Deloitte er enig i størrelsen af korrektionsfaktor 1. Ad 2) Banedanmark konstaterer, at Deloitte anerkender besparelsespotentialet ved gennemførelse af stort internationalt udbud. Side 4(5)

5 Ad. 3) Banedanmark konstaterer at Deloitte anerkender besparelsespotentialet ved at anvende moderne standardteknologi. Banedanmark har oplyst Deloitte, at Quartz+Co s analyser dækker bl.a. over 40 interviews med eksperter fra branchen, erfaringstal fra UIC s rapport The cost of Railway Infrastructure der indeholder omkostningsanalyse fra over 90 europæiske elektrificeringsprojekter, prisestimater fra ledende ingeniørfirmaer på området i Spanien og USA, og en sammenligning med nylige projekter udført i vores nabolande Finland, Sverige, Polen og Tyskland (inklusiv high speed) samt endelig leverandøren Balfour Beatty. Trafikstyrelsens benchmark baseres også på nylig realiserede jernbaneprojekter, hvori der indgår en elektrificering samt samme UIC rapport. Det vurderer Banedanmark som et meget omfattende og datatungt materiale, som indikerer størrelsen af en korrektion, således at prisestimatet for kørestrømsanlæg i de begrundede anlægsoverslag bliver retvisende. Banedanmark har vurderet denne til 20%, selvom gevinsten ifølge Quartz+Co kunne vurderes større. Side 5(5)

Elektrificeringens begrundede anlægsoverslag

Elektrificeringens begrundede anlægsoverslag Notat 21.08.13 Elektrificeringens begrundede anlægsoverslag I dette notat fremlægges Banedanmarks resultater fra udarbejdelsen af de begrundede anlægsoverslag for en videreførelse af elektrificeringen

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring Tilpasning af anlægsoverslag for elektrificering

Ekstern kvalitetssikring Tilpasning af anlægsoverslag for elektrificering Ekstern kvalitetssikring Tilpasning af anlægsoverslag for elektrificering Transportministeriet 23. august 2013 Rapport Indholdsfortegnelse Forord 1 Resume 2 Elektrificering af det danske jernbanenet 2

Læs mere

Elektrificering af banenettet

Elektrificering af banenettet Elektrificering af banenettet Strategisk analyse 09.05.2012 Oplæg på Banebranchens konference ved Martin Munk Hansen, Områdechef i Banedanmark Dagens program Strategisk analyse af elektrificering Politiske

Læs mere

Alternativ Faxe Kommune. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Alternativ Faxe Kommune. Elektrificering Køge Nord - Næstved Elektrificering Køge Nord - Næstved Godkendt dato Godkendt af 20.12.2013 Jakob Kirkegaard Senest revideret dato Senest revideret af 20.12.2013 Grontmij A/S Alternativ for Faxe Kommune Banedanmark Anlægsudvikling

Læs mere

brug af ny anlægsbudgettering

brug af ny anlægsbudgettering Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København-Ringsted Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om brug af ny anlægsbudgettering

Læs mere

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af Aktstykke nr. 50 Folketinget 2018-19 Afgjort den 29. juni 2017 Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni 2017. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 30.11 2018. Transport-, Bygnings-

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 329 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 329 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 329 Offentligt Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Sammenfatning Med politisk aftale om udmøntning

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Togfonden DK, svar på idéfase-høringer Omsorg Aarhus Kommunes svar til Banedanmark om idefasehøringer for elektrificering,

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K MINISTEREN Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Dato J. nr. 25. november 2015 2015-257 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Vedr. Statsrevisorernes

Læs mere

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson Ny anlægsbudgettering Af Peter Jonasson Baggrund Gentagende kritik at budgetteringen af større statslige anlægsprojekter. Både nyere dansk forskning og internationale erfaringer (f.eks. Norge og England)

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Februar 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om ministeriernes

Læs mere

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretidsforbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Projektets formål: At analysere sandsynlige/mulige effekter

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/esbjerg-lunderskov ISBN: 978-87-7126-141-7 Forord Med den politiske

Læs mere

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Præsentation for IDA-RAIL 14.12.2017 1 Beslutningsgrundlag nye projekter på S-banen Program Introduktion Hastighedsopgradering på S-banen (kort orientering)

Læs mere

Elektrificering af banenettet

Elektrificering af banenettet Elektrificering af banenettet Strategisk analyse 01.10.2012 Oplæg på TØF-konference ved Betina Søreide, Stabschef i Banedanmark Anlægsudvikling Dagens program Strategisk analyse af elektrificering Politisk

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt MINISTEREN Transportudvalget Folketinget Dato J. nr. 1. november 2013 2013-3720 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 K Telefon 41

Læs mere

Høringsnotat. - Idefasehøring

Høringsnotat. - Idefasehøring Høringsnotat - Idefasehøring Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Oktober 2012 OktoberDecember 2011 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/esbjerg-lunderskov ISBN: 978-87-7126-164-6

Læs mere

Banedanmarks anbefaling til forligskredsen mhp. fasegodkendelse af Signalprogrammet november 2018

Banedanmarks anbefaling til forligskredsen mhp. fasegodkendelse af Signalprogrammet november 2018 Notat 16. november 2018 Banedanmarks anbefaling til forligskredsen mhp. fasegodkendelse af Signalprogrammet november 2018 På forligskredsmødet den 15. november 2017 blev forligskredsen bag aftale om En

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring Som led i at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag for Folketingets vedtagelse af store anlægsprojekter

Læs mere

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København NOTAT DOK 32(A) Dato J. nr. Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København Ingeniør- og rådgivningsfirmaet Atkins har for en række Østjyske kommuner og Region

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København- Ringsted. September 2015

Beretning til Statsrevisorerne om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København- Ringsted. September 2015 Beretning til Statsrevisorerne om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København- Ringsted September 2015 BERETNING OM BRUG AF NY ANLÆGSBUDGETTERING I PROJEKTET DEN NYE BANE KØBENHAVN-RINGSTED

Læs mere

Banedanmarks infrastrukturportefølje Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16

Banedanmarks infrastrukturportefølje Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16 Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 75 Offentligt Banedanmarks infrastrukturportefølje 2018-2023 Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16 1 Hovedprincipper i re-planlægning af strækninger

Læs mere

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg December 2015 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Naturstyrelsen VVM Haraldsgade 53 2100

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 310 Offentligt. Forligskredsmøde om Signalprogrammet Marts 2019

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 310 Offentligt. Forligskredsmøde om Signalprogrammet Marts 2019 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 310 Offentligt Forligskredsmøde om Signalprogrammet Marts 2019 Opfølgning fra forligskredsmødet i november 2018 På forligskredsmødet den

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Idéfasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderingkystbanen Forord Som led i Togfonden DK er det

Læs mere

Review af Signalprogrammet

Review af Signalprogrammet Review af Signalprogrammet 1 Ombordudstyr Udrustning er forsinket, men Deloittes kategorisering af togtypernes kompleksitet Der er forskel på, hvor svært det er, at udruste tog. Første Nordjyske tog ombordudrustet

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Køge Nord - Næstved Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-184-4 Forord Som led i et større elektrificeringsprogram

Læs mere

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025.

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025. Notat Til: Region Sjælland Kopi til: PEG + Regionstog Sagsnummer Sagsbehandler TFR Direkte +45 36 13 16 00 Fax - TFR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9. marts 2015 Investeringsbehov

Læs mere

NOTAT. Udkast. [Navn] Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 2. 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring

NOTAT. Udkast. [Navn] Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 2. 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring Udkast NOTAT DEPARTEMENTET [Navn] Dato 17. maj 2011 J. nr. Center for Veje og Broer Karsten Kirk Larsen Telefon 33 92 38 95 kkl@trm.dk Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 2 1. Baggrund

Læs mere

Strategisk analyse af elektrificering af banenettet

Strategisk analyse af elektrificering af banenettet Strategisk analyse af elektrificering af banenettet - Hovedkonklusioner INDHOLDSFORTEGNELSE 01 Resumé 3 02 Baggrund for analysen om elektrificering 6 03 Hvad indebærer elektrificering? 8 3.1 Fordele og

Læs mere

Banedanmarks kommende projekter

Banedanmarks kommende projekter Banedanmarks kommende projekter Geoteknikerdag 2015 29.05.2015 Præsenteret for Geoteknisk Forening af Jimi Okstoft, Anlægsudvikling 1 Program Introduktion (3 min) Timemodellen (19 min) o 1. etape København-Odense

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Analyse 23. oktober 2013

Analyse 23. oktober 2013 23. oktober 2013. Den samfundsøkonomiske værdi af Timemodellen kan være overvurderet Af Jens Hauch Trafikstyrelsen har, efter at der er truffet beslutning om Timemodellen, offentliggjort en samfundsøkonomisk

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery

Transportudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery Ringsted Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Forfatter: xaha Mail: xaha@bane.dk

Læs mere

Liberalisering og konkurrenceudsættelse af togdrift

Liberalisering og konkurrenceudsættelse af togdrift Dato: 6. juli 2017 Liberalisering og konkurrenceudsættelse af togdrift Sammenfatning 1 Om analysen Denne analyse er gennemført af Lauritzen Consulting v/ Finn Lauritzen for CEPOS. Analysen af togområdet

Læs mere

Signalprogrammet - resultat af replanlægning oktober 2016

Signalprogrammet - resultat af replanlægning oktober 2016 Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 15 Offentligt Signalprogrammet - resultat af replanlægning oktober 2016 Præsentation for Transport- og Bygningsudvalget 11.10.2016 1 Tidslinie 2005

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Jernbanen nord for Århus

Jernbanen nord for Århus Jernbanen nord for Århus Elektrificering af jernbanenettet i Aalborg Trafikdage 2010 24. august 2010 Tommy O. Jensen, Atkins Danmark Tommy O. Jensen / Atkins Danmark 1 Jernbanenettet i Hirtshals Skagen

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K MINISTEREN Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Dato J. nr. 3. april 2017 2017-1012 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Vedr. Statsrevisorernes

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 382 Offentligt. Beslutningsgrundlag. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 382 Offentligt. Beslutningsgrundlag. Elektrificering Køge Nord - Næstved Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 382 Offentligt Beslutningsgrundlag Elektrificering Køge Nord - Næstved Beslutningsgrundlag Indhold Side Sammenfatning 4 Projektet 7 Køge Kommune 8 Faxe Kommune

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-225-4 Forord Med den politiske aftale

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt MINISTEREN Transport- og Bygningsudvalget Folketinget Dato J. nr. 5. november 2015 2015-6435 Frederiksholms Kanal

Læs mere

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 Notat 06.11.2015 Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 1. Indledning Banedanmarks plan for udviklingsstrategi for jernbanen 2015-2020 er udarbejdet med henblik på at rammesætte

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA. April 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA. April 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA April 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Trafikministeriets

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting Consulting Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk g Notat Uddybning

Læs mere

Beslutningsgrundlag Elektrificering Fredericia Aarhus

Beslutningsgrundlag Elektrificering Fredericia Aarhus Beslutningsgrundlag Elektrificering Fredericia Aarhus Maj 2017 Sammenfatning Med den politiske aftale om udmøntning af Togfonden fra 2014 er der afsat ca. 4,7 mia. kr. til elektrificering af strækningen

Læs mere

OMBYGNING AF RINGSTED STATION OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag 2

OMBYGNING AF RINGSTED STATION OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag 2 BANEDANMARK OMBYGNING AF RINGSTED STATION ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD 1 Indledning 1 2 Grundlag

Læs mere

Bilag 7 - Revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst

Bilag 7 - Revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst Bilag 7 - Revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst 1. Indledning Som varslet i Aktstykke 140 (afgjort den 3. juni 2010) har Femern A/S på baggrund af drøftelser med de danske og tyske myndigheder

Læs mere

Banedanmark elektrificerer

Banedanmark elektrificerer Banedanmark elektrificerer Se, hvordan vi elektrificerer store dele af det danske jernbanenet I de kommende år elektrificerer Banedanmark cirka 820 kilometer af det statslige jernbanenet. Samlet bliver

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Nye regler på fritvalgsområdet

Nye regler på fritvalgsområdet Nye regler på fritvalgsområdet Og mulighederne for at indhente en effektiviseringsgevinst Temadrøftelse i Faaborg-Midtfyn Kommune Den 11. februar 2014 1 Udbudsportalen i KL... Et fællesoffentligt initiativ

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Transportudvalget L 162 Bilag 9 Offentligt

Transportudvalget L 162 Bilag 9 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 162 Bilag 9 Offentligt Brevdato 27-02-2015 Afsender Modtagere Akttitel Banedanmark (Tania Gaia Giron (TGGI): TGGI@BANE.dk) TRM Louise Thomsen (Sagsbehandler, Banekontoret) Fra

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted Idefasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering gennem Ringsted Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-182-0 Forord Med den politiske aftale: En ny

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING Borgerrepræsentationen skal godkende forslag til lokalplan og forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 med tilhørende miljøvurdering til offentliggørelse. INDSTILLING OG BESLUTNING Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Business Lolland-Falster

Business Lolland-Falster Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 54 Offentligt Business Lolland-Falster 31. oktober 2015 1 Analyse af en dobbeltsporet jernbane til Lolland-Falster 1.1 Pendlingsstrømme Pendling

Læs mere

Statslig trafikplan

Statslig trafikplan Statslig trafikplan 2017-2032 Banebranchen 19. maj 2017 Indhold i trafikplan 2017-2032 - Opdatering af sidste plan - Formål: fælles vidensramme - Beskriver forventet udvikling 2017-2032: - Gennemgang af

Læs mere

Aktstykke nr. 149 Folketinget 2010-11. Afgjort den 23. juni 2011. Transportministeriet. Transportministeriet, den 15. juni 2011.

Aktstykke nr. 149 Folketinget 2010-11. Afgjort den 23. juni 2011. Transportministeriet. Transportministeriet, den 15. juni 2011. Aktstykke nr. 149 Folketinget 2010-11 Afgjort den 23. juni 2011 149 Transportministeriet. Transportministeriet, den 15. juni 2011. a. Transportministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at

Læs mere

Aftale mellem Transportministeriet, Københavns Kommune og By & Havn, om løsninger til forbedrede adgangsforhold til Nordhavn station.

Aftale mellem Transportministeriet, Københavns Kommune og By & Havn, om løsninger til forbedrede adgangsforhold til Nordhavn station. Aftale mellem Transportministeriet, Københavns Kommune og By & Havn, om løsninger til forbedrede adgangsforhold til Nordhavn station. Nærværende papir angår aftale om modernisering af Nordhavn station

Læs mere

Beslutningsgrundlag Kapacitetsudvidelse Aalborg - Hjørring

Beslutningsgrundlag Kapacitetsudvidelse Aalborg - Hjørring Beslutningsgrundlag Kapacitetsudvidelse Aalborg - Hjørring Maj 2017 Sammenfatning Med politisk aftale om udmøntning af Togfonden fra 2014 er der afsat 114,5 mio. kr. til forbedring af gods- og passagerkapaciteten

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin April 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indkøb af sygehusmedicin (beretning nr.13/2011)

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 416 Offentligt

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 416 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 416 Offentligt Afrapportering Fjern- og Regionaltog, 2. kvartal 2014 1. Antallet af rejser I 2. kvartal 2014 blev der foretaget 12,7 mio. rejser med DSB's fjern-

Læs mere

Notat kommunale effektiviseringseksempler

Notat kommunale effektiviseringseksempler Notat om kommunale effektiviseringseksempler Gode kommunale eksempler på realisering af effektiviseringspotentialer kan fx findes inden for områderne: Afbureaukratisering Digitalisering Anvendt borgernær

Læs mere

Teknisk gennemgang af FFL19

Teknisk gennemgang af FFL19 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 217-18 TRU Alm.del Bilag 48 Offentligt Teknisk gennemgang af FFL19 3. september 218 Side 1 Bevillingsniveau FFL19, mio. kr. 3. 25.936 26.14 25.12 24.217 25. 4.328

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst Idéfasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Ringsted Øst Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med Trafikaftalen af 24. juni mellem regeringen og Venstre,

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 L 152 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 L 152 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt Transportudvalget 2013-14 L 152 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt Notat: Sammenligning af alternativer i relation til L152 20.05.14 Vurdering af anlægspriser kan ikke bygge alene på overordnede

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Mette Bøgelund, Senior projektleder, COWI A/S Trafikdage på Aalborg Universitet 2004 1 I analysen er de samfundsøkonomiske fordele og ulemper

Læs mere

Særtransportruter til vindmølletransporter

Særtransportruter til vindmølletransporter Særtransportruter til vindmølletransporter Indledning Danmark er i dag storproducent og eksportør af vindmøller. Mange af møllerne, der skal opsættes på havet eller eksporteres til andre lande, udskibes

Læs mere

Implementering af ny anlægsbudgettering. Helle Hagen Blæsbjerg Fagkoordinator, Anlægsanalyse

Implementering af ny anlægsbudgettering. Helle Hagen Blæsbjerg Fagkoordinator, Anlægsanalyse Implementering af ny anlægsbudgettering Helle Hagen Blæsbjerg Fagkoordinator, Anlægsanalyse Baggrunden for ny anlægsbudgettering Gentagende kritik af budgetteringen af større statslige anlægsprojekter.

Læs mere

Særtransport rute 3 fra Korskro over Tjæreborg til Esbjerg Havn INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende rute 2. 3 Rute 3 3.

Særtransport rute 3 fra Korskro over Tjæreborg til Esbjerg Havn INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende rute 2. 3 Rute 3 3. ESBJERG KOMMUNE Særtransport rute 3 fra Korskro over Tjæreborg til Esbjerg Havn ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Eksisterende

Læs mere

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Beslutningsgrundlag Elektrificering Roskilde-Kalundborg

Beslutningsgrundlag Elektrificering Roskilde-Kalundborg Beslutningsgrundlag Elektrificering Roskilde-Kalundborg Maj 2017 Beslutningsgrundlag Elektrificering Roskilde-Kalundborg 2 Sammenfatning Med politisk aftale om udmøntning af Togfonden fra 2014 er der afsat

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om genopretning af jernbaneinfrastrukturen. Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om genopretning af jernbaneinfrastrukturen. Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om genopretning af jernbaneinfrastrukturen Marts 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om genopretning af jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

Baltic Pipe Ny kilde til gasforsyning

Baltic Pipe Ny kilde til gasforsyning Baltic Pipe Ny kilde til gasforsyning 2 BALTIC PIPE PROJECT Sikrere og billigere energi på tværs af grænser BALTIC PIPE PROJECT 3 Baltic Pipe Project er et strategisk gas-infrastrukturprojekt, der skaber

Læs mere

November Rigsrevisionens notat om beretning om. besparelsespotentialet ved obligatorisk Digital Post på ca. 1 mia. kr.

November Rigsrevisionens notat om beretning om. besparelsespotentialet ved obligatorisk Digital Post på ca. 1 mia. kr. November 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om besparelsespotentialet ved obligatorisk Digital Post på ca. 1 mia. kr. om året Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om besparelsespotentialet

Læs mere

JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD. Projektleder, Vejdirektoratet

JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD. Projektleder, Vejdirektoratet JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD Rasmus Larsen Lars Hansen Projektleder, Vejdirektoratet Projektleder, Rambøll OPLÆGSHOLDERE RASMUS LARSEN Projektleder, Vejdirektoratet VVM- og forundersøgelser,

Læs mere

Elektrificering af Esbjerg-Lunderskov

Elektrificering af Esbjerg-Lunderskov Elektrificering af Esbjerg-Lunderskov Referat af borgermøde d. 9. april 2013, Bramming Kultur & Fritidscenter, Esbjerg Kommune Indledning Der var 37 fremmødte ud over de tilstedeværende fra Banedanmark.

Læs mere

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune Indkøbsstrategi 2014-2017 Herning Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 Indsatsområder:... 3 2. Effektiv kontraktstyring... 4 2.1. E-handel (digitalisering af indkøbsprocessen)... 4 2.2. Fakturakontrol...

Læs mere

Aktstykke nr. 69 Folketinget Afgjort den 11. april Transportministeriet. København, den 27. marts 2012.

Aktstykke nr. 69 Folketinget Afgjort den 11. april Transportministeriet. København, den 27. marts 2012. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2011-12 Afgjort den 11. april 2012 69 Transportministeriet. København, den 27. marts 2012. a. Transportministeriet anmoder hermed med henblik på udmøntning af Aftale om Elektrificering

Læs mere

FOB Ministerium kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i et strateginotat

FOB Ministerium kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i et strateginotat FOB 2019-21 Ministerium kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i et strateginotat Resumé En journalist klagede til ombudsmanden over, at Transport-, Bygnings- og Boligministeriet efter bestemmelsen

Læs mere

Beslutningsgrundlag Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Beslutningsgrundlag Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Beslutningsgrundlag Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Maj 2017 Sammenfatning Med den politiske aftale om udmøntning af Togfonden DK fra 2014 er der afsat 1,9 mia. kr. (PL2017) til opgradering af

Læs mere

Anlægsøkonomi sporsløsningen

Anlægsøkonomi sporsløsningen Anlægsøkonomi - 5. sporsløsningen September 2009 København-Ringsted projektet 3 Anlægsøkonomi Forord Forord Dette notat omhandler anlægsøkonomien for 5. sporsløsningen. Det er udarbejdet i 2009 af Trafikstyrelsen

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. Januar /14954 Niels Fejer Christiansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. Januar /14954 Niels Fejer Christiansen Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 178 Offentligt DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. Januar 2012 11/14954 Niels Fejer Christiansen nfc@vd.dk 7244 3333 Transportministeriet Center for

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Ingeniør Stine Kirkeskov

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring

Ekstern kvalitetssikring Ekstern kvalitetssikring Anders H. Kaas, afdelingschef Atkins Danmark A/S Banekonference, 15.05.2017 Hvad? Uafhængig vurdering af anlægsmyndighedens projektgrundlag og anlægsoverslag Gennem de seneste

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brug af ny anlægsbudgettering. bane København-Ringsted. Januar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brug af ny anlægsbudgettering. bane København-Ringsted. Januar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København-Ringsted Januar 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

8 udbudspakker til fremtidens jernbane

8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 udbudspakker til fremtidens jernbane Udgiver Brancheforeningen Dansk Tog Tekst og layout Dansk Tog Foto Patrik Engstöm/Stefan Nilsson/Lars E/SJ/Arriva Tryk

Læs mere

Togfonden og Timemodellen

Togfonden og Timemodellen Togfonden og Timemodellen - fra vision til beslutning Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Trafikstyrelsen og Banedanmark Banekonferencen 14. maj 2014 28,5 mia. kr. til historisk modernisering

Læs mere

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer. Europaudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1240 København K Dato J.nr. : : 15. december 2005 004-000331 Trafikudvalget har i brev af 18. november

Læs mere

Lovforslag 152 Ombygning af Ringsted station 1. behandling den 25. marts Ole Lund Jensen, Holstebro / Thomas Albøg Olsen, Ringsted

Lovforslag 152 Ombygning af Ringsted station 1. behandling den 25. marts Ole Lund Jensen, Holstebro / Thomas Albøg Olsen, Ringsted Transportudvalget 2013-14 L 152 Bilag 13 Offentligt Lovforslag 152 Ombygning af Ringsted station 1. behandling den 25. marts 2014 1 1 Ole Lund Jensen, Holstebro / Thomas Albøg Olsen, Ringsted 1 1. Løsningen

Læs mere

Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen

Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen Med 200 km/t fra Ringsted til Femern 30.04.2015 Præsenteret for Banebranchen af Jens Ole Kaslund 1 De store programmer er centralt placeret i Banedanmarks

Læs mere

(0,3 mio. kr. i 2013)

(0,3 mio. kr. i 2013) Aktstykke nr. 104 Folketinget 2012-13 Transportministeriet. København, den 22. maj 2013. 104 a. Transportministeriet anmoder hermed, med henblik på udmøntning af Aftale om En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvejen

Læs mere

Jernbanebro over Vejle Fjord - skitseprojektering i forbindelse med VVM

Jernbanebro over Vejle Fjord - skitseprojektering i forbindelse med VVM Dato 11. juli 2014 Sagsbehandler Rasmus Larsen Mail rl@vd.dk Telefon 7244 3630 Dokument 14/08340-7 Side 1/11 Jernbanebro over Vejle Fjord - skitseprojektering i forbindelse med VVM Opgavebeskrivelse juli

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Punkt 2: Antallet af kørte tog. Transportudvalget (Omtryk Yderligere materiale vedlagt) TRU Alm.del Bilag 201 Offentligt (01)

Punkt 2: Antallet af kørte tog. Transportudvalget (Omtryk Yderligere materiale vedlagt) TRU Alm.del Bilag 201 Offentligt (01) Transportudvalget 2013-14 (Omtryk - 12-03-2014 - Yderligere materiale vedlagt) TRU Alm.del Bilag 201 Offentligt (01) Punkt 2: Antallet af kørte tog 4. kvartal 2013 Strækning Planlagt Realiseret Realiseret

Læs mere