Hvorfor skal du vælge Stjernholm & Co som leverandør?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvorfor skal du vælge Stjernholm & Co som leverandør?"

Transkript

1 Shared Storage til videoproduktion En Guide )l dig der skal stå for indkøbet af Morten Stjernholm, Kristoffer Laursen & Dennis Juhler Aagaard, Stjernholm & Co Version 1.0 Introduktion Bruger du og dine medarbejdere/kollegaer mere tid på at 5inde, kopiere og organisere 5iler, end på at producere? Ligger projektet du skal arbejde på altid på en maskine som er optaget af en anden? Er I altid ved at løbe tør for plads og står over for nye, store projekter? Kan I ikke 5inde jeres eksterne diske og deres strømforsyninger og kabler? Hvis du kan nikke genkendende til et eller 5lere af ovenstående udsagn, er det tid til at kigge på en shared storage løsning. Artiklen her har til formål at give dig de nødvendige informationer og forberede dig til at foretage de rigtige valg, når I skal vælge en shared storage løsning til professionel video- og 5ilmproduktion. Hvorfor skal du vælge Stjernholm & Co som leverandør? Der er hundredevis af IT- leverandører & distributører der kan levere storage systemer. Ofte er det IT- afdelingen der får opgaven, da der jo er tale om noget med computere og netværk. Men mange IT leverandører ved meget lidt, eller ingenting, om work5lows og krav til infrastruktur til produktion af professionel video, lyd og streaming. På grund af denne manglende viden og erfaring, ender mange 5irmaer ofte med en løsning der slet ikke kan levere den nødvendige performance og funktionalitet med en masse lappeløsninger og sprængte budgetter i medgift.

2 15 års erfaring gør en forskel Vores mangeårige erfaring gør at vi forstår alle aspekterne i 5ilbaseret video og audioproduktion - fra ingest til edit og grading, og hele vejen til endelig transkodning og playout. De krav der skal opfyldes for at professionel video 5lyder frit og ubesværet på netværket, er radikalt anderledes end det der kræves for at en database eller mail kører perfekt. Storage systemerne skal derfor tunes helt anderledes, der skal benyttes andre 5il- systemer og netværket skal opsættes forskelligt - alt sammen for at sikre den nødvendige båndbredde med minimale forstyrrelser og forsinkelse. Når du vælger Stjernholm & Co som leverandør vil det kunne spare jer en masse tid, frustrationer og penge, ved at I får den rigtige løsning første gang, og fordi du samarbejder med en leverandør der forstår alle aspekterne af dit arbejde. Vi går helt ned i detaljerne med jeres speci5ikke behov og work5low, og 5inder den løsning der bedst matcher netop jeres forventninger og krav og ikke mindst budget Hvad betyder det, at storage er designet til video produktion? Professionel videoproduktion udgør et meget lille hjørne af storage og serverindustrien. Langt størstedelen af storage servere er konstrueret til et stort antal brugere (fra 100 til 1000+) med et højt antal IOPS (ind og ud transaktioner pr. sekund), og generelt lille båndbredde med små datapakker til hver enkelt tilsluttet bruger, der ofte blot deler en database, hjemmeside eller massevis af mindre dokumenter. Videoproduktion er stik modsat. Her er der færre brugere (normalt 2-25) alle med ekstremt store krav til båndbredde (op til 300 megabyte pr. sekund pr. bruger). Benyttes storage systemet også til adgang udefra eller transkodning af media, kan kravet til IOPS ovenikøbet være særdeles højt, ud over kravet om stor båndbredde. På grund af disse unikke krav som er radikalt anderledes end 5lertallets, 5indes der en gruppe stærkt specialiserede produkter der opfylder kravene til videoproduktion. Flere af disse repræsenterer Stjernholm & Co.

3 Hvilke oplysninger har vi brug for til at kunne rådgive? Det koster dyrt hvis der sidder 10 mennesker der ikke kan arbejde optimalt. Derfor er det vigtigt at få afdækket jeres behov grundigt. Man kan nemt blive fristet til at underdrive det reelle behov, i håb om at det giver en billigere løsning. Dette er en rigtig dårlig ide, da en for svag løsning vil betyde langsom respons, nedsat produktivitet og fejl i lang tid fremover. Da det samtidig tager lang tid at migrere og tilpasse sit work5low til en anden løsning, ender det ofte med at bliver meget dyrere. Derfor beregner vi altid worst case scenarios over hvad systemet skal kunne klare i drift og medregner gerne virksomhedens planer indenfor de kommende år, så vi kan tage hensyn til fremtidige udvidelses muligheder. Oplysninger der hjælper os 1) Plads: Hvor meget lagerplads er der brug for og hvor længe? Hvor meget data genereres ca. om året? Hvor meget data pr. produktion? Hvor mange produktioner på samme tid? Arbejdsformat? (DnXHD, Prores, DPX, XDCAM, AVCHD, AVC- intra etc.) Turn- around tid, hvor længe skal data typisk bo på det fælles storage før der arkiveres eller slettes? 2) Performance: Hvor mange klienter og deres behov? Hvor mange arbejdsstationer ønskes tilsluttet? Hvilke videoformater skal der arbejdes i? (DnXHD, Prores, ukomprimeret, HD?, 2K?, SD? ) Platforme og connectivity? Hvilke redigeringsprogrammer? Skal 5lere kunne arbejde på samme projekt samtidigt? Øvrige programmer og processer? (colorgrading, VFX, audio post) Hvor mange videostreams samtidigt? Arbejdes der f.eks med multicam produktioner? Rendering til fælles storage? Skal der benyttes edit- while- ingest? (live redigering på 5iler mens de optages) 3) Sikkerhed Skal der arbejdes med brugerstyring? Er der eksisterende brugerstyring på OD/AD? Er der følsomt materiale nogle grupper eller brugere ikke må se? Backup/restore scenarier. Hvor lang nedetid kan tolereres ved strøma5brydelser, servernedbrud, tyveri etc.? 4) Fysisk Er der nok fysisk plads/racks? Dedikeret maskinrum? Tilstrækkelig køling? Er kabler og infrastruktur tilstede? og er de tilstrækkelige? Er der strøm nok? 5) Ekstra muligheder Skal der anvendes et Media Asset Management system? Ønskes permanent arkivering af råmaterialer og mastere? Ønskes automatiske transcodes af a5leveringsformater og proxier? Adgang fra internet? FTP? Web? Andre tjenester?

4 Volume, file og bin locking Et vigtigt parameter ved valg af shared storage, er muligheden for at styre rettighederne til projekt- og medie5iler. Da alle 5iler ligger et centralt sted har alle mulighed for at arbejde på de samme projekter, men for at undgå utilsigtede overskrivninger og/eller ødelagte projekt5iler og databaser, er det nødvendigt med rettighedsstyring. Det er 5lere strategier til at undgå at dette sker: En af måderne er at arbejde med Volume Locking eller Single User Write. Med Volume Locking er der kun en bruger der har skriverettigheder til en volume, og alle andre har kun mulighed for at åbne 5iler på den pågældende volume i skrivebeskyttet tilstand. Det giver selvfølgelig nogle begrænsninger, men er stadig den simpleste måde at lave et hurtigt shared storage på. Mange SAN systemer samt 5lere andre løsninger arbejder med File Locking (Multi User Write), hvor alle kan læse og skrive til samme volume samtidigt, men ikke overskrive hinandens 5iler. F.eks kan en bruger overføre og logge dagens optagelser på systemet, samtidig med at en anden bruger redigerer i samme projekt. Filsystemet holder styr på hvem der ejer hvilke 5iler, og sørger på den måde for at brugerne ikke overskriver eller ændrer hinandens 5iler. Avid Media Composer har sin egen håndtering af rettigheder når 5lere arbejder på samme projekt. Når Media Composer ser et Avid 5ilsystem på serveren kan bins deles direkte mellem 5lere brugere. Der 5indes 5lere storage systemer der understøtter bin sharing direkte, men hvis man arbejder med andre redigeringssystemer end Avid, er det nødvendigt at storage systemet kan håndtere 5lere forskellige former for rettighedsstyring. Sidste overvejelser Shared storage systemer kan være komplicerede at forstå og komplekse at købe. Vi vil gerne sikre at alle faktorer kommer i betragtning, og derfor spørger vi om en masse.

5 Nedenfor er nogle af de afsluttende betragtninger, der kan hjælpe os til at lave den optimale løsning. 1. Hvor mange brugere vil bruge shared storage samtidigt? Det handler om mere end blot antallet af tilsluttede brugere. Samtidige brugere angiver antallet af brugere, der arbejder på systemet på samme tid. Dette er et meget vigtigt parameter for den ydelse systemet skal kunne levere. 2. Hvor store er dine lagerplads behov nu og i fremtiden? Videoformater og antallet af produktioner ændrer sig hurtigt, og diskplads bliver altid hurtigt brugt op. Overvej hvor vigtigt det er at systemet kan udvides i fremtiden, uden at skulle udskifte hele grundsystemet. 3. Hvordan vil du sikkerhedskopiere og arkivere dine data? Selv om shared storage systemer har indbygget redundans og fejlbeskyttelse, er I altid nødt til at sikkerhedskopiere dine data til en anden enhed (bånd, diske m.v.). Når I ikke længere har brug for øjeblikkelig adgang til 5iler, skal du også overveje en arkiveringsfunktion. Arkivering gør det muligt at 5lytte dine data til en sekundær, typisk billigere lagerenhed, så jeres primære shared storage system forbliver frigjort og hurtigt nok til jeres næste opgaver. Vi håber at vi med denne lille guide har givet dig et overblik over de beslutninger der skal tages, for at vi bedst muligt kan garantere succes med dit storage projekt, så din virksomhed kan fortsætte med at være produktiv, effektiv og konkurrencedygtig nu og i fremtiden Vi glæder os til at hjælpe dig.

KOM I MÅL MED DIT WEBPROJEKT

KOM I MÅL MED DIT WEBPROJEKT E-guide fra Symatic Webbureau KOM I MÅL MED DIT WEBPROJEKT SÅDAN UNDGÅR DU, AT DIT WEBPROJEKT KØRER AF SPORET INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION 2. IDENTIFICER DINE KRAV OG ØNSKER 3. DEFINER DIN ØKONOMISKE

Læs mere

Digital Asset Management strukturér og fordel virksomhedens digitale mediefiler

Digital Asset Management strukturér og fordel virksomhedens digitale mediefiler WHITEPAPER Digital Asset Management strukturér og fordel virksomhedens digitale mediefiler Digital Asset Management (DAM) er den række af processer som muliggør arkivering og håndtering af digitale aktiver

Læs mere

Application Management Service

Application Management Service Application Management Service I dette Whitepaper vil vi beskrive nogle af vores erfaringer med Application Management. De fleste virksomheder har på et tidspunkt lavet, eller fået lavet, en mindre applikation,

Læs mere

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen.

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen. Hellerup 28.02.2008 DUAB-retningslinie nr. 6 til afdelingsbestyrelserne: Hvem kan lave hvilke aftaler for afdelingen? - om afdelingens aftaler med håndværkere og leverandører (aftaler med 3. part) Kære

Læs mere

Digitale medier i den strategiske kommunikation

Digitale medier i den strategiske kommunikation Digitale medier i den strategiske kommunikation Digital kommunikation: Brug digitale medier rigtigt i kommunikationen med organisationens interessenter Af Morten Gade, www.mortengade.dk Denne artikel giver

Læs mere

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365 10 gode grunde - derfor skal du vælge Office365 1. Bedre samarbejde på tværs af lokationer En stor del af arbejdsstyrken tilbringer i dag langt mere tid væk fra deres kontor end hidtil. Dine ansatte kan

Læs mere

Innovation og mennesker

Innovation og mennesker 1 Innovation og mennesker Det kan Cremans rådgivning gøre for innovation I en innovationsproces er der som regel masser af idéer og penge til at begynde med. Hos Creman er det vores erfaring, at det er

Læs mere

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det ARTIKEL De svageste led Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det Dato: 24 aug 2000 Ver.: Draft Rev.: 11 Forfatter: Anders Munck I den seneste tids

Læs mere

Sådan kommer du i gang med at bruge video

Sådan kommer du i gang med at bruge video Sådan kommer du i gang med at bruge video INDHOLD INDLEDNING... 3 DERFOR SKAL DU I GANG MED AT BRUGE VIDEO... 4 OVERVEJELSER... 5 SOCIALE MEDIER... 5 YOUTUBE... 6 OPDATER OFTE... 6 UDSTYR... 6 HVAD SÅ

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Velkommen. Side 3. Velkommen. Side 4. TV-Meterpanelet. Side 5. Hvordan virker udstyret? Side 7. Hvornår trykker man sig ind?

Indholdsfortegnelse. Velkommen. Side 3. Velkommen. Side 4. TV-Meterpanelet. Side 5. Hvordan virker udstyret? Side 7. Hvornår trykker man sig ind? Brugerhåndbogen Indholdsfortegnelse Velkommen Velkommen TV-Meterpanelet Hvordan virker udstyret? Hvornår trykker man sig ind? Gæstesening Programvurdering Opsparing af point og webshop Ferie og væk hjemmefra

Læs mere

Klient-server og tre-lags-arkitekturen Version 1.0

Klient-server og tre-lags-arkitekturen Version 1.0 Klient-server og tre-lags-arkitekturen Version 1.0 Henrik Bærbak Christensen Datalogisk Institut Aarhus Universitet September 2011 Denne note beskriver de arkitekturer, klient-server og tre-lags-arkitekturen,

Læs mere

Installation og ibrugtagning af Geomagic Alibre Vault

Installation og ibrugtagning af Geomagic Alibre Vault Karl Lausten Bright Ideas Tlf.:+45 98 62 28 37 Mejsevej 8 Email: klausten@bright-ideas.dk DK-9600 Aars www.bright-ideas.dk CVR 26 85 59 69 12.02.2014 Installation og ibrugtagning af Geomagic Alibre Vault

Læs mere

Outsource din hovedpine

Outsource din hovedpine Tema CLOUD Cloud Computing har i et par år efterhånden været på alles læber i it-verdenen. Og det er der god grund til. Kraftigt forbedret ydeevne kombineret med drastiske fald i priserne har for alvor

Læs mere

ODIN. eshop for IT-forhandlere

ODIN. eshop for IT-forhandlere ODIN eshop for IT-forhandlere Når vi snakker om løsninger indenfor IT branchen så er det svært at komme udenom Emini. Vi har arbejdet sammen med dem i flere år og for Scribona har vores webløsning været

Læs mere

Media College Aalborg Side 1 af 11

Media College Aalborg Side 1 af 11 Media College Aalborg Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Problemformulering... 3 Hvilket fjernsupport egner sig bedst af, eller Windows fjernskrivebord, når et firma skal supportere sine kunder?... 3 Hvorfor

Læs mere

Cirka 65.000 danske virksomheder klarer deres løn- og personaleadministration. cirka 350 dedikerede medarbejdere i Aalborg, Ballerup og Herning.

Cirka 65.000 danske virksomheder klarer deres løn- og personaleadministration. cirka 350 dedikerede medarbejdere i Aalborg, Ballerup og Herning. BLUEGARDEN Om Bluegarden Bluegarden (tidligere Multidata) står bag Danmarks mest anvendte løsninger og services inden for løn- og personaleadministration. For eksempel lønsystemerne DataLøn og Multi- Løn.

Læs mere

RÅD 7 GRATIS DKK LAZYJOE.DK DKK DKK BUREAU. 7 råd til hvordan du selv kan være med til at skabe mere salg elle få flere leads online DKK DKK DKK

RÅD 7 GRATIS DKK LAZYJOE.DK DKK DKK BUREAU. 7 råd til hvordan du selv kan være med til at skabe mere salg elle få flere leads online DKK DKK DKK 7 GRATIS RÅD $ $ 7 råd til hvordan du selv kan være med til at skabe mere salg elle få flere leads online MERE SALG ELLER FLERE KONTAKTER HELT GRATIS. Som ejer eller leder af en virksomhed med en kommerciel

Læs mere

FSB Skolevangen I og II: Guide. Til. Netværket

FSB Skolevangen I og II: Guide. Til. Netværket FSB Skolevangen I og II: Guide Til Netværket Indholdsfortegnelse Forord...3 Velkommen...3 Tilgang til administrations siden (mail konti og sikkerhed)...4 Mail generelt...5 Brug af administrations siden

Læs mere

Dynamics AX hos Columbus

Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX er ikke længere bare Dynamics AX Stop lige op, før du vælger at opgradere Vejen til produktivitet er Rollecentre Henrik fortæller dig, hvordan det er at være kunde

Læs mere

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 tips til bedre ansøgninger til fonde Forord 3 Tip 1 - Skriv en kort og præcis ansøgning 4 Tip 2 - Søg støtte til et konkret projekt 5 Tip 3 -

Læs mere

VÆRKTØJSKASSE HJEMMESIDER SOM KOMMUNIKATIONSREDSKAB I LANDDISTRIKTER LANDDISTRIKTER

VÆRKTØJSKASSE HJEMMESIDER SOM KOMMUNIKATIONSREDSKAB I LANDDISTRIKTER LANDDISTRIKTER VÆRKTØJSKASSE HJEMMESIDER SOM KOMMUNIKATIONSREDSKAB I LANDDISTRIKTER LANDDISTRIKTER 1 FORORD I Danmark har vi en lang tradition for at samles lokalt til oplysende, underholdende eller politiske sammenkomster.

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder KonfliktHåndtering Rollespil Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille

Læs mere

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE:

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: SÅDAN! Hukommelse kan du aldrig få for meget af. Læs her, hvad ekstra ram betyder for din pc, hvor meget du skal bruge, hvilken type, og hvordan du installerer den,

Læs mere

Copyright EPiServer AB

Copyright EPiServer AB Indholdsfortegnelse 3 Indholdsfortegnelse OM DENNE DOKUMENTATION 6 SÅDAN FÅR DU ADGANG TIL HJÆLPESYSTEMET I EPISERVER 6 FORVENTET VIDEN 6 REFERENCER 6 ONLINE FÆLLESSKAB PÅ EPISERVER WORLD 6 COPYRIGHTMEDDELELSE

Læs mere

VEJLEDNING I EVALUERING AF PROJEKTWEB

VEJLEDNING I EVALUERING AF PROJEKTWEB Susanne C. Hartvig VEJLEDNING I EVALUERING AF PROJEKTWEB Ingeniør Arkitekt Bygherre Producent Entreprenør RAPPORT BYGiDTU R-002 2001 ISSN 1396-4011 ISBN 87-7877-057-2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...1

Læs mere

19/2-2007 ODENSE TEKNISKE SKOLE. Hold: 07SV7101DF Martin Gertsen Kristjan Nielsen

19/2-2007 ODENSE TEKNISKE SKOLE. Hold: 07SV7101DF Martin Gertsen Kristjan Nielsen 19/2-2007 ODENSE TEKNISKE SKOLE ODENSE TEKNISKE SKOLE Martin Gertsen Kristjan Nielsen Indholdsfortegnelse INDLEDNING / PROBLEMFORMULERING... 2 BESKRIVELSE AF SUPPORT DANMARK... 3 IT I VIRKSOMHEDEN... 4

Læs mere

Det sociale intranet. whitepaper

Det sociale intranet. whitepaper Det sociale intranet whitepaper 1 Et socialt intranet? Hos Socialsquare interesserer vi os for at forbedre virksomhedsprocesser og forretning ved at tænke dem som sociale. For os er det sociale ikke et

Læs mere

Indkøb af. Få gode råd til indkøb af de online værktøjer, der imødekommer turistens krav om tilgængelighed. Indkøb af digitale ydelser

Indkøb af. Få gode råd til indkøb af de online værktøjer, der imødekommer turistens krav om tilgængelighed. Indkøb af digitale ydelser Indkøb af digitale ydelser Få gode råd til indkøb af de online værktøjer, der imødekommer turistens krav om tilgængelighed. A f Indkøb af digitale ydelser Få gode råd til indkøb af de online værktøjer,

Læs mere

Den store CRM guide. Alt hvad du behøver at vide, når din virksomhed skal vælge CRM løsning

Den store CRM guide. Alt hvad du behøver at vide, når din virksomhed skal vælge CRM løsning Den store CRM guide Alt hvad du behøver at vide, når din virksomhed skal vælge CRM løsning Indhold Forord... 3 Hvad er CRM?... 4 Hvorfor er CRM så vigtig lige nu?... 5 Hvordan virker CRM??... 8 De 8 vigtigste

Læs mere