Det Grønne Råd Referat for møde d. 23. juni 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det Grønne Råd Referat for møde d. 23. juni 2016"

Transkript

1 Det Grønne Råd Referat for møde d. 23. juni 2016 Tilstedeværende: Niels Martin Nielsen (Jægerforbundet) Anni Oppelstrup (Friluftsrådet) Poul Ravnsbæk (NST) Birger Schütte (Dansk Skovforening) Erik Preisler (Skive Idrætssamvirke) Bo Schultz (Salling Museum) John Brinch Bertelsen (Fur Museum) Michael Eilertsen (Skive Kommune) Merete Hornskov Davidsen (Skive Kommune) Helle Ankjær Laursen (Skive Kommune) Afbud: Leo Nielsen (Dansk Familielandbrug) Jan Jensen (DN) Keld Dahl Pedersen (DOF) Johan Lynderup (LFSO) Jens Kr. Nielsen (Landbo Limfjord) Jens Peder Hedevang (TMU) Bente Østergaard (TMU) Referent: Merete Hornskov Davidsen 1. Godkendelse af referat for mødet d. 31. marts 2016 Referatet blev godkendt, og der blev ikke tilføjet yderligere punkter til dagsordenen. Michael oplyste, at der vil blive politisk deltagelse på næste møde i Det Grønne Råd. 2. Natura 2000 handleplaner under udarbejdelse (Helle Laursen) Forvaltningen har påbegyndt processen med at udarbejde Natura handleplaner. Natura 2000-handleplanerne er en udmøntning af Statens Natura 2000-planer for perioden Der skal laves en Natura 2000-handleplan for hvert Natura 2000-område. Skive Kommune har følgende Natura 2000-handleplaner, som skal koordineres med nabokommunerne: Lovns Bredning, Hjarbæk Fjord og Skals Ådal Sdr. Lem Vig og Gjeddal Strandenge Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Skørsø Karup Å, Kongenshus og Hessellund Heder Mønsted og Daugbjerg Kalkgruber og Mønsted ådal I Skive Kommune skal der laves handleplaner for områderne: Kås Risum Enge og Selde Vig TEKNISK FORVALTNING Byg og Miljø Postboks 509 Rådhuspladsen Skive Tlf.: Fax: CVR-nr.: EAN-nr. Reference: Henvendelse til: Merete Hornskov Davidsen Direkte tlf.: mehd@skivekommune.dk

2 Den 20. april 2016 offentliggjorde Staten Natura 2000-planerne. Det betyder, at kommunerne fra den dato har 1 år til at udarbejde Natura 2000-handleplaner. Forslag til Natura handleplanerne skal sendes i offentlig høring senest den 20. oktober Handleplanerne skal vedtages senest den 20. april Handleplanerne skal for byrådet, før de skal ud i høring, så der er brug for at få rådets input, da tiden er presset. Handleplaner laves på et overordnet plan, så der peges ikke på specifikke arealer endnu. 3. Projekter Nordfjends Fremtidens landskaber, Nørresø vådområdeprojekt, LIFE-IP-Natur (Helle Laursen) Helle gav status for Fremtidens Landskaber, Nørresø vådområdeprojekt og LIFE-IP-Natur. På skive.dk kan man finde en folder om alle projekterne i området. Kommentarer fra Det Grønne Råd Det er vigtigt at være opmærksom på, hvor man etablerer f.eks. shelters henne, da det kan have stor betydning for, hvor meget det bliver brugt. Man skal være opmærksom på, at forskellige aldersgrupper har forskellige ønsker, og det kan være en god idé at opgradere nogle ruter med f.eks. toiletter, p- pladser og lignende. Michael gjorde opmærksom på, at forvaltningen forsøger at få penge til en, der kan arbejde fokuseret med stier i kommunen. Der blev spurgt til status for Lærkenborg vådområdeprojektet. Der er ikke gang i projektet i øjeblikket, men der er stadig ønske om det fra lodsejernes side. Der overvejes at lave et multifunktionelt bånd fra Hald til Lærkenborg. Der er udpeget 8 Natura 2000-områder i kommunen, men det blev bemærket, at det kan være svært for landmænd udenfor områderne at få tilskud til naturpleje. Det er HNV-scoren for et areal, der afgør tilskuddet til naturplejen, så fra kommunens side, vil man gerne have hævet scoren for nogle arealer. Hvis man har et areal, som man mener, har en for lav HNV-score, skal man kontakte kommunen. Michael pointerede, at man gerne vil have lavet en naturkvalitetsplan i kommunen, da datagrundlaget ikke er godt nok. Der er blevet bedt om ressourcer til det i Status 1. år Naturpark Flyndersø (Michael Eilertsen) Projekt Naturpark Flyndersø Sønder Lem Vig startede op 1. juni Projektet har et samlet budget på ,-, hvoraf de ,- er støtte fra Nordea-fonden. De resterende ,- blev bevilliget af byrådet i foråret Projektet løber over to år og afsluttes således med udgangen af maj måned 2017.

3 Projektet forløber planmæssigt, og der er igangsat en lang række initiativer. Nedenfor er en kort status på projektet, som er delt op på en række delprojekter: Etablering af stier og støttepunkter for friluftslivet, formidling, borgerinvolvering i naturpleje (græsningsprojekt) og markedsføring. Der er desuden en kort status på arbejdet med at søge optagelse som naturpark under Friluftsrådets mærkningsordning Danske Naturparker, samarbejdet med Holstebro Kommune - og arbejdet med at involvere borgerne i projektet. Stier Der arbejdes på etablering af stier og støttepunkter over hele naturparken. Her under beskrives de enkelte stiprojekter kort. Vandre- og ridesti fra Skive Plantage til Flyndersø Ruten forløber hovedsagligt af eksisterende markveje og stier. Lodsejeraftaler er på plads. Etablering og forbedring er igangsat. Afventer dispensation til spang over grøft samt fra 3. Når etablering er færdig, igangsættes skiltning og opmærkning. Det forventes, at der kan holdes officiel indvielse af ruterne ved Flyndersø i september - eventuelt i forbindelse med Naturens Dag den 11. september. Sti til sammenkobling af Ejsing stier og Hostrup Hovedgaards stier Afventer ansøgning til Naturstyrelsen om dispensation til afmærkning og opsætning af kortborde inden for strandbeskyttelseslinjen. Sti Håsum Enge Lavhede Gl. Rønbjerg Lodsejeraftaler på plads på strækningen Håsum Enge - Lavhede. Kontakt til lodsejere på den sidste del af ruten påbegyndes i efteråret På første etape frem til Lavhede, opsættes kortborde og ruten opmærkes i løbet af sommeren. Forbedring af ruten gennemføres i løbet af sommeren Riderute Skive Kommuneplantage Estvad-Rønbjerg Plantage Rideruten er etableret. Der planlægges en udvidelse/sammenkobling med de andre rideruter i området. Rideruterne i Gl. Rønbjerg blev officielt indviet ved et arrangement den 30. april 2016, hvor formand for Skive Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg Ditte Staun stod for at klippe snoren til de nye ruter. Der er i forbindelse med de nye rideruter i Gl. Rønbjerg etableret en heste-rasteplads og en p-plads, hvor det er muligt at vende med en hestetrailer. Tur-start-steder Det første tur-start-sted i naturparken er under etablering ved Sønder Lemvej ved Hostrup Hovedgaard og Sønder Lem Vig. Tur-start-steder er steder spredt ud i naturparken, hvor der er parkeringsplads, information om stedets natur, landskab og kulturspor og om naturparken generelt, mulighed for at gå en tur - og eventuelt cykle og ride - på afmærkede ruter samt mulighed for at nyde sin medbragte mad og eventuelt at overnatte på en primitiv lejerplads eller i et shelter. Tur-start-stederne påtænkes placeret efter naturtype, således at man kan vælge et givent turstart-sted alt efter om man ønsker at komme en tur på heden, i skoven eller til vandet (sø, å, fjord) den pågældende dag. Der planlægges turstart-steder minimum to andre steder i naturparken i indeværende projektperiode.

4 Faciliteter i tilknytning til vandrerute ved Hostrup Hovedgaard Hostrup Hovedgaard er en privatejet hovedgård ved Sønder Lem Vig i det vestlige hjørne af naturparken. Ejerne af hovedgården er meget åbne overfor besøgende og har etableret et net af vandreruter på hovedgårdens jorder, som er åbne for offentligheden. I samarbejde med lodsejeren etableres der nu yderligere faciliteter samt nye stier, som vil være tilgængelige for alle. Der er etableret en naturlegeplads nær hovedgården. Der etableres nye vandreruter i løbet af sommeren med udgangspunkt i tur-start-stedet ved Sønder Lemvej. Når ruter, legeplads og turstart-sted er på plads, holdes indvielse af de nye oplevelser ved Hostrup Hovedgaard. Shelters, bålhytter, madpakkehuse Der opsættes et madpakkehus i forbindelse med naturlegepladsen ved Hostrup Hovedgaard. Der vil blive opsat shelters mm. på relevante lokaliteter i løbet af efteråret/vinteren Formidling Som udgangspunkt for en god og spændende formidling har det været et stort ønske at få indsamlet historier fra området. Også dem, der ikke nødvendigvis var nedskrevet nogle steder. Desuden arbejdes med digital formidling og med naturvejledning. Indsamling og redigering af de gode historier i området I oktober og november 2015 blev de gode historie om Naturpark Flyndersø Sønder Lem Vig indsamlet. Der blev gennemført interviews med udvalgte nøglepersoner. Desuden var alle borgere inviteret til åbent hus i Estvadlejren ved Flyndersø. Her kunne de fortælle deres historier, og der blev budt på kaffe og kage, ligesom der var konkurrencer og information om naturparken. En rigtig god weekend med deltagelse af omkring 150 mennesker fra nær og fjern. Alle lodsejere blev personligt inviteret, og begivenheden blev desuden markedsført i de lokale aviser og på Facebook. Alle historierne og anekdoterne er samlet i en database: Login: bruger, Adgangskode: bruger. Efterfølgende blev der afholdt to workshops omkring kommunikation, hvor 20 inviterede borgere gav deres bidrag til design, målgruppe, medier mm for markedsføringen af naturparken. Processen var meget inspirerende og har været med til at sprede budskabet om naturparkprojektet og involvere en masse borgere positivt i arbejdet med naturparken. Digital formidling Der er oprettet en Facebookside: som bruges til formidling af store og små begivenheder i naturparken. Der ønskes udviklet en app, der kan tilføje noget ekstra, ud over den traditionelle formidling (plancher, foldere mm), som også bruges. Målgruppen for markedsføringen af naturparken er primært børn, unge og børnefamilier. App en vil derfor blive målrettet disse målgrupper. App en forventes klar i slutningen af Naturvejledning Der er lavet to foldere: En om Naturpark Flyndersø Sdr. Lem Vig og en om den nye riderute i Gl. Rønbjerg.

5 Der har været afholdt en naturvandring ved Sønder Lem Vig i efteråret 2016 og et foredrag om ulve i foråret Der er planlagt en række ture og arrangementer i løbet af Skive Kommune arrangerer selv arrangementer og ture, men en række andre aktører, som for eksempel Spøttrup Turistforening, arrangerer ture, som markedsføres i regi af naturparken. Græsningsprojekt Projektet omhandler involvering af borgere i forbindelse med afgræsning af naturarealer. Denne del af projektet er endnu ikke startet op. Det overvejes om denne del af projektet skal konverteres til et andet projekt om borgerinvolvering i naturpleje, da det umiddelbart virker mere relevant i forhold til, hvor borgerne har vist, at de har interesse. Markedsføring Arrangementer m.m. bliver løbende markedsført. Der er udarbejdet et hæfte med fortællinger for børn. Fortællingerne foregår i Naturpark Flyndersø - Sønder Lem Vig i perioden fra sidste istid for ca år siden og frem til i dag. Hæfterne uddeles gratis til lokale skolebørn og turister. Historierne skal inspirere de unge mennesker til at tage deres forældre med ud på opdagelse i naturparken. Historierne kommer også til at ligge som lydfiler til fri afbenyttelse på YouTube. Hæfterne blev lanceret ved en event den 15. juni, hvor også borgmesteren deltog og uddelte hæfter til skolebørn. Eventen foregik ved Flyndersø. Pressen var inviteret. Vi påtænker desuden at tilbyde Skive Folkeblad, at de må trykke historierne, som en følgeton hen over sommeren. Ansøgning om optagelse som naturpark under Friluftsrådets mærkningsordning "Danske Naturparker" Et af målene med projektet er at opnå optagelse i Friluftsrådets mærkningsordning Danske Naturparker. For at opnå mærket, skal man leve op til ti kriterier: Min. 50 % af naturparken skal være beskyttet natur Præcis geografisk afgrænsning Administrativ ansvarlig medarbejder Naturparkråd Økonomi til drift og udvikling Del af kommuneplanen eller tillæg her til Lokal forankring via borgerinddragelse Koordineret formidling på dansk såvel som udenlandsk Naturvejleder tilknyttet Der skal være en godkendt og politisk vedtaget naturparkplan En naturlig afgrænsning af området indbefatter, at arealer i Holstebro Kommune også indgår i projektet. Blandt andet ligger halvdelen af Flyndersø og halvdelen af Sønder Lem Vig i Holstebro Kommune. Der er derfor sendt en anmodning til Holstebro Kommune om at indlede et samarbejde om et naturparkprojekt. Det har Holstebro Kommunes Tekniske Udvalg sagt ja til, og der har været en dialog med embedsmænd fra Teknisk Forvaltning i Holstebro. Der blev afholdt et fælles møde den 15. juni på Sevel Kro for inviterede borgere/borgerforeninger fra både Skive og Holstebro Kommuner for at vejre interessen fra de lokale ildsjæle for projektet. Skive Kommune opfylder allerede en række af ovennævnte kriterier for at opnå status som naturpark. I første omgang går vi efter at blive opta-

6 get som pilot-naturpark, hvilket giver op til 3 år til at opfylde de resterende kriterier, herunder at få hele området med i en kommuneplan (inkl. Holstebro) og at få udarbejdet en naturparkplan. Se mere om mærkningsordningen på Borgerinvolvering Der blev, ved projektets start, afholdt to informationsmøder om henholdsvis rekreativ infrastruktur og formidling i naturparken. De to møder mundende ud i, at der er blevet etableret en arbejdsgruppe der arbejder med ridestier, én der arbejder med vandrestier og én der arbejder med formidling/markedsføring. Der har været afholdt en række møder i de tre arbejdsgrupper, som bidrager med nyttige input. Især vandrestigruppen har været meget aktiv og flere af deltagerne har været behjælpelige med at få lodsejeraftaler igennem på forskellige stiprojekter. Det er virkelig positivt og må kaldes samskabelse, når det er bedst. Borgerne har også været involveret i udarbejdelsen af kommunikationsstrategien, hvilket har givet mange gode input. Kommentarer fra Det Grønne Råd Der blev gjort opmærksom på, at mange ældre, der er gået på pension, stadig er meget friske, og gerne vil deltage i frivilligt arbejde, og man derfor bør fokusere på at få dem inddraget. Det er desuden vigtigt at anerkende de frivillige, da det gør en stor forskel. Det Grønne Råd understregede, at det i forbindelse med formidlingen af naturparken og områdets historie, kultur, geologi m.v. er vigtigt at skelne mellem viden/fakta og anekdoter og lignende. 5. Punkter til orientering (Michael Eilertsen) Projektansøgning Danske Tangressourcer Hvis ansøgningen imødekommes, får vi brug for hjælp ifm høst - optagning af tang (f.eks. skoleelever til sortering, landbrugsmaskiner til optagning og transport til biogasanlæg m.v.) Mulighed for at lave markedsdag, hvor Det Grønne Råds interesseorganisationer kan have stande, og der kan serveres lokale fødevarer m.v. Kommunen vil gerne lave en happening omkring selve tanghøsten. Museet har en fjordvejleder, der evt. kan hjælpe i den forbindelse. Indsatsplan Skive Stoholm er i offentlig høring. Borgermøde afholdt i Stoholm den 2. juni 2016 Status vådområder og projekter i 2. planperiode Nøreng kvælstof NaturErhvervstyrelsen har fortsat svært ved at finde jord, som kan bruges til at bytte med ved lodsejerforhandlingerne om jordfordeling, så lodsejerforhandlingerne trækker ud. Projektet kan først gennemføres når lodsejrforhandlingerne er på plads, så projektet bliver sandsynligvis forsinket. I seneste udmelding fra NaturErhvervstyrelsen oplyser de, at de vil prøve at opkøbe en ejendom, så de får jord at bytte med, men vi har ikke hørt om det er lykkedes.

7 Elkær - kvælstof NaturErhvervstyrelsen forventer at jordfordelingen er faldet på plads til oktober Et antal ejendomme i området kloakeres, hvorefter anlægsarbejdet kan gå i gang. Brokholm - Fosfor Projektet omfatter et vådområde ved Rusted Mølleå lige før udløbet i Brokholm sø. Skive Kommune har modtaget tilsagn til gennemførelse, men efterfølgende har Naturstyrelsen fået tilsagn til et lavbundsprojekt på det areal, som grænser op til vådområdeprojektet. Det skal derfor vurderes, om det er muligt at kombinere projekterne. Det er Naturstyrelsen i gang med at vurdere i øjeblikket. Skive-Karup - Kvælstof Skive Kommune har modtaget første udkast til rapport og vi afventer nu en revideret udgave. Beregningerne tyder på, at det er muligt at fjerne en væsentlig mængde kvælstof, men at der samtidig er risiko for en stor fosforfrigivelse. Vi afventer at beregningerne bliver verificeret og at den reviderede rapport foreligger, hvorefter der forventes gennemført en ejendomsmæssig forundersøgelse i løbet af efteråret. Nørre Sø - Kvælstof Realiseringstilsagn meddelt i december Der er nedsat et lodsejerudvalg til jordfordelingen. NaturErhvervstyrelsen er så småt ved at starte jordfordelingen op. Torsholm Sø - Kvælstof NaturErhvervstyrelsen har meddelt afslag på realiseringsansøgning, grundet for stor fosforudledning til Ørslevkloster Sø. Frikommuneforsøg ansøgning Der blev sat spørgsmålstegn ved, om kommunen kun er med i projektet af hensyn til pengene, men det er ikke tilfældet. Kommunen er med i forsøget, fordi vi mener, at der er områder, hvor vi kan gøre det bedre, hvis vi må bestemme selv. Der vil komme yderligere info om emnet på mødet i september. Fællesregulativet for vandløb Regulativet er vedtaget Spildevandsplanen tillæg vedtaget Tillægget til spildevandsplanen er blevet vedtaget. Iltsvind i fjorden Der blev diskuteret, om der skal laves en temadag/fjorddag for rådet, hvilket der var stor opbakning omkring. Her blev det også nævnt, at Carlo Sørensen fra Kystdirektoratet er virkelig dygtig, og at det kunne være interessant at have ham med på en temadag. 6. Evt. Anni oplyste, at Natur- og Miljøklagenævnet har afgjort, at Energinet ikke må udvide sit gaslager ved at skylle underjordiske huler i salthorsten ud med saltvand, da det ikke kan udelukkes, at der vil blive tilført fjorden

8 miljøfarlige stoffer. Bo nævnte, at det samme argument kan bruges i forhold til et atomdepot. Poul oplyste, at Naturstyrelsen pr. 1. juli er splittet op i to Naturstyrelsen og Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning. Bo gjorde opmærksom på, at der skiltes med toiletter på Hjarbæk strand, hvor der er blå flag, men der er ingen toiletter derude. Michael tager det med videre.

Det Grønne Råd - Referat fra møde d. 3. september 2015. Tilstedeværende:

Det Grønne Råd - Referat fra møde d. 3. september 2015. Tilstedeværende: Det Grønne Råd - Referat fra møde d. 3. september 2015 Tilstedeværende: Erik Preisler (Skive Idrætssamvirke) Niels Martin Nielsen (Jægerforbundet) Anni Oppelstrup (Friluftsrådet) Verner Vangsgaard Hansen

Læs mere

NOTAT. Referent: Merete Hornskov Davidsen. Info fra kommunen: Det Grønne Råd - Referat fra møde d. 19. marts 2015.

NOTAT. Referent: Merete Hornskov Davidsen. Info fra kommunen: Det Grønne Råd - Referat fra møde d. 19. marts 2015. NOTAT Det Grønne Råd - Referat fra møde d. 19. marts 2015 Tilstedeværende: Erik Preisler (Skive Idrætssamvirke) Niels Martin Nielsen (Jægerforbundet) Anni Oppelstrup (Friluftsrådet) Verner Vangsgaard Hansen

Læs mere

Det Grønne Råd Referat fra møde d. 12 november Tilstedeværende:

Det Grønne Råd Referat fra møde d. 12 november Tilstedeværende: Det Grønne Råd Referat fra møde d. 12 november 2015 Tilstedeværende: Erik Preisler (Skive Idrætssamvirke) Niels Martin Nielsen (Jægerforbundet) Anni Oppelstrup (Friluftsrådet) Keld Dahl Pedersen (DOF)

Læs mere

Det Grønne Råd Referat fra møde d. 8. september 2016

Det Grønne Råd Referat fra møde d. 8. september 2016 Det Grønne Råd Referat fra møde d. 8. september 2016 Mødelokale: Pulsen - Den Blå Diamant, Rådhuspladsen 2, 7800 Skive. Mødetidspunkt: 16.00-18.00 Tilstedeværende: Niels Martin Nielsen (Jægerforbundet)

Læs mere

Det Grønne Råd, Skive Kommune. Referat

Det Grønne Råd, Skive Kommune. Referat Det Grønne Råd, Skive Kommune Referat Møde d. 24. november 2016 Mødet blev afholdt i Den Blå Diamant, Rådhuspladsen 2, 7800 Skive. Mødetidspunkt: 16.00-18.00 Deltagere: - Erik Preisler, Skive Idrætssamvirke

Læs mere

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Danske Naturparker - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Syv pilotprojekter fra 2009-2012 Naturpark Vesterhavet Naturpark Åmosen Naturpark Randers Fjord Naturpark Præstø Fjord Naturpark

Læs mere

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk Naturparker Naturpark Åmosen (2014) (Sorø, Kalundborg og Holbæk Kommuner) Naturpark Vesterhavet (2014) (Varde Kommune) Naturpark Maribosøerne (2014) (Guldborgsund og Lolland Kommuner) Naturpark Amager

Læs mere

Danske Naturparker. - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet. Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017

Danske Naturparker. - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet. Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017 Danske Naturparker - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017 Kirsten Østerbye, politisk konsulent, kos@friluftsraadet.dk Friluftsrådet paraply

Læs mere

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter Økonomi Samlet budget: 130 mio. kr. EU medfinansierer projektet med 60 %. 40 % egenfinansiering: 33 mio. kr. fra Naturpakken - staten. 8 mio. kr. fra de

Læs mere

Skive Kommune har fået tilsagn om tilskud. Projektet skal dog revurderes, da det kan være, at det skal laves anderledes end først forventet.

Skive Kommune har fået tilsagn om tilskud. Projektet skal dog revurderes, da det kan være, at det skal laves anderledes end først forventet. Det Grønne Råd, Skive Kommune Referat Møde d. 1. marts 2018 Mødet blev afholdt i Den Blå Diamant, Rådhuspladsen 2, 7800 Skive. Mødetidspunkt: 16.00-18.00 Mødedeltagere: Museum, John Brinch Bertelsen Danmarks

Læs mere

LIFE IP Landmanden som naturforvalter

LIFE IP Landmanden som naturforvalter LIFE IP Landmanden som naturforvalter Integrerede LIFE-projekter Store samarbejdsprojekter på tværs af geografi og finansiering. Synergi mellem Natura 2000 planer, vandplaner, klimastrategi og udvikling

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/2-15 Version: 2 Projektejer Projektleder Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/9-14 Version: 1 Projektejer Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf: 9628

Læs mere

Mærkningsordningen er gældende i en 5-årig periode, hvorefter den kan fornyes, og omfatter 10 kriterier

Mærkningsordningen er gældende i en 5-årig periode, hvorefter den kan fornyes, og omfatter 10 kriterier Uddrag af Referat fra Middelfart Kommunes Byrådsmøde d. 24. juni 2014 om Naturpark Lillebælt. 835. Etablering af Naturpark Lillebælt. Ansøgning til Friluftsrådet. Sagsnr.: 2013-007244 Sagsbehandler: Præsentation:

Læs mere

De foreslåede ændringer kan ses på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside på dette link:

De foreslåede ændringer kan ses på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside på dette link: Side 1/6 Bilag 1 Sagsnr.: 01.05.18-P15-1-17 Forslag til ændringer i Natura 2000-afgrænsningerne I tabellen neden for beskrives ændringer af Natura 2000-områdernes grænser. Udkastet er sendt i offentlig

Læs mere

Referat af DIAPLAN-møde på Hostrup Hovedgård 31. maj 2012

Referat af DIAPLAN-møde på Hostrup Hovedgård 31. maj 2012 Referat af DIAPLAN-møde på Hostrup Hovedgård 31. maj 2012 Dette mødes formål var at diskutere strategien i hovedtræk for området og de mere konkrete initiativer, der er nødvendige for at nå strategiens

Læs mere

Natura 2000 handleplan - gennemførelse

Natura 2000 handleplan - gennemførelse Natura 2000 handleplan - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013 2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer sig

Læs mere

side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den 20.11.2012 kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 11. Status Sybergland... 3 12. Til Grønt Råd 20. november 2012... 3 13. Vand og

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Forslag til Kommuneplantillæg 26

Forslag til Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Forslag til Kommuneplantillæg 26 Forslag til Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord Randers Kommune Forslag til BAGGRUND OG REDEGØRELSE Der udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 2013 for Randers Kommune, fordi Byrådet

Læs mere

Naturårsmøde EnviNa den 7. september 2016

Naturårsmøde EnviNa den 7. september 2016 Naturårsmøde EnviNa den 7. september 2016 Samskabelse, gode metoder til inddragelse Med udgangspunkt i LIFE IP Himmerland V/ Annita Svendsen, Naturstyrelsen LIFE IP Landmanden som naturforvalter Ansøgning

Læs mere

LIFE IP. Landmanden som naturforvalter LIFE16 IPE/DK/006

LIFE IP. Landmanden som naturforvalter LIFE16 IPE/DK/006 LIFE IP Landmanden som naturforvalter LIFE16 IPE/DK/006 Landmanden som naturforvalter Mål: At forbedre og på sigt skabe gunstig bevaringsstatus for de truede naturtyper rigkær, kildevæld og overdrev i

Læs mere

Referat fra 4. Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 20. juni 2012

Referat fra 4. Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 20. juni 2012 Dok.nr. 1159321 Sagsnr. 985046 Referat fra 4. Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 20. juni 2012 Sted: Lydum Mølle, Åvej 27, 6830 Nr. Nebel Tid: 20. juni 2012 kl. 14.00 16.00 Deltagere:

Læs mere

Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Kommuneplantillæg 26

Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Kommuneplantillæg 26 Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord Randers Kommune BAGGRUND OG REDEGØRELSE Der udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 2013 for Randers Kommune, fordi Byrådet ønsker at afgrænse Naturpark

Læs mere

Natura 2000 handleplaner - gennemførelse

Natura 2000 handleplaner - gennemførelse Natura 2000 handleplaner - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013-2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer

Læs mere

åbent møde for Grønt Råds møde den 09. juni 2011 kl. 15:00 i Livø

åbent møde for Grønt Råds møde den 09. juni 2011 kl. 15:00 i Livø åbent møde for Grønt Råds møde den 09. juni 2011 kl. 15:00 i Livø Indholdsfortegnelse 001. Dagsorden til møde i Grønt Råd den 9.juni 2011 3 2 Medlemmer Erik Andersen Hans Kieldsen Aage Grynderup Ib Nielsen

Læs mere

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 20. oktober 2015

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 20. oktober 2015 Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 20. oktober 2015 Deltagere: Jørn Andersen Martin Martinsen Hans Pedersen Schmidt Bent Pedersen Werner Straadt Poul Bundgaard Henrik Præstholm Niels

Læs mere

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter Baggrund: Landbrugsarealet i DK udgør 61 % (EU gennemsnit 43 %) Pløjes DK 56 % (EU 25%) Markerne bliver stadig større og mere intensivt dyrkede (1995-2015

Læs mere

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 13. august 2010 kl Mødelokale 2

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 13. august 2010 kl Mødelokale 2 Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 13. august 2010 kl. 09.00 Mødelokale 2 Dagsorden: Siden sidst.... 1 Retablering efter råstofindvinding i Jetsmark området.... 2 Minivådområde.... 4 Vådområdeprojekter....

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Lønborg Hede Tæt på Ringkøbing Fjord og Skjern åens enge Projektafgrænsning Natura 2000-områder: Skjern Å Ringkøbing Fjord Lønborg Hede Trusler

Læs mere

Der er generel tilfredshed og ros til naturparkplanen, ligesom der er opbakning til mærkningen af naturområdet som Dansk Naturpark.

Der er generel tilfredshed og ros til naturparkplanen, ligesom der er opbakning til mærkningen af naturområdet som Dansk Naturpark. Forslag til naturparkplan for Naturpark Mølleåen 2017-2021 Høringssvar med forvaltningens bemærkninger Forslag til naturparkplanen har været i høring i otte uger i perioden 16. juni 12. august 2016. Kommunen

Læs mere

Viborg Naturpark Lodsejermøde 9. april 2018

Viborg Naturpark Lodsejermøde 9. april 2018 Viborg Naturpark Lodsejermøde 9. april 2018 Lodsejermøde i Viborg Naturpark Program Velkommen v/ Frede Lundgaard Madsen, formand for LandboForeningen Midtjylland og Stine Damborg Hust, formand for Klima-

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Kommuneplan for Lemvig Kommune

Tillæg nr. 7 til Kommuneplan for Lemvig Kommune Tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-29 Lemvig kommunalbestyrelse har den DATO vedtaget forslag til tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-29 for Lemvig Kommune for Naturpark Nissum Fjord. Kommuneplantillægget

Læs mere

REFERAT AF MØDE I GRØNT RÅD 20. AUGUST 2015

REFERAT AF MØDE I GRØNT RÅD 20. AUGUST 2015 Att.: REFERAT AF MØDE I GRØNT RÅD 20. AUGUST 2015 08-10-2015 Tilstede: Danmarks Jægerforbund, Christian Clausen Danmarks Naturfredningsforening, Flemming Stenild Dansk Landbrug Sydhavsøerne, Jens Kahr

Læs mere

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse Punkt 6. Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse 2014-188502 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til vandhandleplan for Aalborg Kommune. Lene Krabbe Dahl var fraværende.

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Dagsorden til Naturparkrådsmøde den 19. januar 2017

Dagsorden til Naturparkrådsmøde den 19. januar 2017 Side 1 af 5 Dagsorden til Naturparkrådsmøde den 19. januar 2017 Vi vil gerne invitere jer til det årets første naturparkrådsmøde. Vi mødes ved Varde Rådhus, Bytoften 2, 6800 Varde i den lille kantine kl.

Læs mere

Bilag 2 - Tværsnit af pileanlæg

Bilag 2 - Tværsnit af pileanlæg Bilag 2 - Tværsnit af pileanlæg Teknisk Forvaltning Teknisk Forvaltning Rådhuspladsen 2 7800 Skive Tlf: 9915 5500 Fax: CVR-nr.: 29189579 tek@skivekommune.dk www.skive.dk Reference.: 779-2013-25822 Henvendelse

Læs mere

Gæst: Maria-Louise Galamba, Friluftsrådet Morten Elling, Naturstyrelsen Kirsten Lund Andersen, Park & Natur Jette Binau Sørensen

Gæst: Maria-Louise Galamba, Friluftsrådet Morten Elling, Naturstyrelsen Kirsten Lund Andersen, Park & Natur Jette Binau Sørensen Møde Det Grønne Råd Tid 27. februar 2014 Park & Natur By- og Landskabsforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Sted Stigsborg Brygge 5, mødelokale 158 Deltagere Afbud Referent Hans Henrik Henriksen,

Læs mere

Procesplan for Lillebælt Naturpark. Bilag 4. Destination Lillebælt, Kolding Kommune, Fredericia Kommune og Middelfart Kommune

Procesplan for Lillebælt Naturpark. Bilag 4. Destination Lillebælt, Kolding Kommune, Fredericia Kommune og Middelfart Kommune Procesplan for Lillebælt Naturpark Bilag 4 Destination Lillebælt, Kolding Kommune, Fredericia Kommune og Middelfart Kommune September 2013 1 Procesplan for Lillebælt Naturpark Indhold Forord... 2 1. Procesplan

Læs mere

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy Niels Ejbye-Ernst, VIA UC og Bo Immersen, Nationalpark Thy Efter en projektperiode på tre år med mange forskellige aktiviteter står netværket omkring Nationalpark

Læs mere

Aftale 2015 Natur og Landskab (Bosætning og Erhverv) Status for Teknik- og Miljøudvalget

Aftale 2015 Natur og Landskab (Bosætning og Erhverv) Status for Teknik- og Miljøudvalget Aftale 2015 Natur og Landskab (Bosætning og Erhverv) Status for Teknik- og Miljøudvalget Ole Tyrsted Jørgensen 03. september 2015 Sags id 00.15.00-A26-1-14 Natura 2000 handleplaner gennemførelse Arbejdet

Læs mere

Viborg Naturpark projektet hvordan går det? v/brugerrådet for Viborg Naturpark og Viborg Kommune

Viborg Naturpark projektet hvordan går det? v/brugerrådet for Viborg Naturpark og Viborg Kommune Velkommen v/ Frede Lundgaard Madsen, formand for LandboForeningen Midtjylland og Anna Margrethe Engbæk Schmidt, Klima- og Miljøudvalget samt formand for brugerrådet Viborg Naturpark projektet hvordan går

Læs mere

naturparker Definition, formål, forvaltning, proces og pilotfase

naturparker Definition, formål, forvaltning, proces og pilotfase Naturparker Definition, formål, forvaltning, proces og pilotfase Indledning Baggrunden for igangsættelsen af projektet omkring naturparker er dels et ønske om at give blandt andet de områder, der ikke

Læs mere

Anmodning om igangsætning af VVM-procedure ved gennemførelse af vådområdeprojekt i Alling Ådal mellem Robdrup og Vester Alling.

Anmodning om igangsætning af VVM-procedure ved gennemførelse af vådområdeprojekt i Alling Ådal mellem Robdrup og Vester Alling. Til Randers kommune Favrskov kommune Syddjurs kommune Norddjurs kommune Fussingø Statsskovdistrikt J.nr. SNS-434-00109 Ref. kjelj Den 20. marts 2007 Anmodning om igangsætning af VVM-procedure ved gennemførelse

Læs mere

Referat fra 7. naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Torsdag den 28. februar 2013

Referat fra 7. naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Torsdag den 28. februar 2013 Dok.nr. 25726-13 Sagsnr. 11/12126 Referat fra 7. naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Torsdag den 28. februar 2013 Sted: Jysk Landbrugsrådgivning, John Tranumsvej 25, 6715 Esbjerg N (ved Esbjerg Lufthavn)

Læs mere

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND Bilag 6 Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse 13. maj 2015 Vores reference: 31.1014.04

Læs mere

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Læs mere

KOM MED DINE IDEER OG FORSLAG

KOM MED DINE IDEER OG FORSLAG PLAN, BYG OG MILJØ KOM MED DINE IDEER OG FORSLAG til planlægning for Reersø som en del af Naturpark Åmosen KORT LUFTFOTO KORT GRUNDKORT Ideer og forslag skal være Kalundborg Kommune i hænde senest den

Læs mere

Etablering og udvidelse af søer og regnvandsbassiner i landzone kræver en tilladelse efter planloven.

Etablering og udvidelse af søer og regnvandsbassiner i landzone kræver en tilladelse efter planloven. Viborgvej 303 Korsbakken 7840 Højslev 20. december 2018 Landzonetilladelse til etablering af sø Skive Kommune har modtaget ansøgning fra ejer af ejendommen Viborgvej 303, 7840 Højslev, om tilladelse til

Læs mere

Tre læringspunkter til kommende projektejer

Tre læringspunkter til kommende projektejer N-Vådområdeprojekt ved Odder Med kommunen som projektejer v/ Christian Petersen, Atkins/Odder Kommune P-vådområdeprojekt ved Silkeborg Fra en rådgivers vinkel v/ Rasmus Bang, Atkins Tre læringspunkter

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

4. Fjernelse af broen må ikke medføre transport af sand, mudder med videre til den nedstrøms del af vandløbet.

4. Fjernelse af broen må ikke medføre transport af sand, mudder med videre til den nedstrøms del af vandløbet. Skive Kommune, Park og Vej Gyrovej 5 Att. Jette Sørensen 23. oktober 2017 Tilladelse til fjernelse af bro over Felding Bæk Skive Kommune godkender hermed fjernelse af bro over Felding Bæk i station 858-862

Læs mere

Dagsorden for Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet tirsdag den 27. Marts 2012

Dagsorden for Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet tirsdag den 27. Marts 2012 Dok.nr. 1111627 Sagsnr. 985046 Dagsorden for Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet tirsdag den 27. Marts 2012 Sted: Blåvand Naturcenter, Fyrvej 81, 6840 Blåvand Tid: 27. marts 2012 kl. 14.00 16.00

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221.

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221. 1 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Udkast til høring Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 2 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura

Læs mere

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Kommuneplan 2017-2029 Naturtema Grønt Danmarkskort Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Naturtema KP13 Retningslinjer og udpegninger: Beskyttede naturtyper og diger (og ammoniakfølsom

Læs mere

Naturstyrelsen Himmerland Att. Jørgen Bidstrup Møldrupvej Skørping. 10. juli 2015

Naturstyrelsen Himmerland Att. Jørgen Bidstrup Møldrupvej Skørping. 10. juli 2015 Naturstyrelsen Himmerland Att. Jørgen Bidstrup Møldrupvej 26 9520 Skørping 10. juli 2015 Jordbro Å - Endelig tilladelse efter vandløbsloven for etablering af vådområde Jordbro Å. Naturstyrelsen har den

Læs mere

Projektet Lokal udvikling Stedbundne ressourcer ved. Hjarbæk Fjord og Lovns Bredning

Projektet Lokal udvikling Stedbundne ressourcer ved. Hjarbæk Fjord og Lovns Bredning Projektet Lokal udvikling Stedbundne ressourcer ved Hjarbæk Fjord og Lovns Bredning Idéseminar tirsdag d. 27. maj 2014 afholdt i Ulbjerg Kultur og Fritidscenter Referat inkl. pdf fil med slides Programmet:

Læs mere

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 2. maj 2017

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 2. maj 2017 Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 2. maj 2017 Deltagere: Martin Martinsen Hans Pedersen Schmidt Bent Pedersen Werner Straadt Poul Bundgaard Bente Krog Niels Erik Physant Henrik Præstholm

Læs mere

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier Velkommen til konferencen Rekreative stier Konference for alle med interesse for at etablere stier Den 5. oktober 2011 Kl. 9.30-16.00 Comwell Roskilde Stier i natur, landskaber og grønne områder giver

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune N116: Det centrale Storebælt og Vresen* N118: Søer ved Tårup og Klintholm Svendborg og Nyborg N120: Skove og søer syd for Brahetrolleborg Svendborg og FaaborgMidtfyn

Læs mere

Dialogmøder 19. og 26. januar 2015 Planstrategi 2015

Dialogmøder 19. og 26. januar 2015 Planstrategi 2015 Dialogmøder 19. og 26. januar 2015 Planstrategi 2015 Program 19.00 Velkomst v. borgmesteren 19.15 Oplæg om planstrategien v. Anders Rask og Jan Ipland 19.35 Afklarende spørgsmål 19.45 Kaffepause 20.00

Læs mere

Frisk luft, friluftsliv og folkesundhed

Frisk luft, friluftsliv og folkesundhed Frisk luft, friluftsliv og folkesundhed KPN vintermøde 8. marts 2012 For alle midt imellem barndom og alderdom gælder, at naturkontakt har positiv betydning for humøret, for følelsen af overskud, velvære

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Fremtidens landsby Projekt: Selde som fremtidens landsby

Resultatkontrakt. Vedrørende. Fremtidens landsby Projekt: Selde som fremtidens landsby Resultatkontrakt Vedrørende Fremtidens landsby Projekt: Selde som fremtidens landsby Kontraktens start: 15. marts 2010 Kontraktens slut: 1. juli 2013 Journalnummer: 1-33-76-23-16-10 Kontraktens parter

Læs mere

Infomøde og workshop om brugerråd Viborg Naturpark

Infomøde og workshop om brugerråd Viborg Naturpark Viborg Naturpark Infomøde og workshop om brugerråd Viborg Naturpark PROGRAM Velkomst v/ Anna Margrethe Engbæk Schmidt, Klima- og Miljøudvalget Oplæg om frivillighed og samskabelse v/ Lars Stentoft, kulturdirektør

Læs mere

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 UDKAST 21. marts 2012 1 1. Introduktion til Kataloget Visions- og idékataloget

Læs mere

TIL MEDLEMMER AF GRØNT RÅD I VEJEN KOMMUNE. Referat fra andet møde i Grønt Råd den 22. august 2007

TIL MEDLEMMER AF GRØNT RÅD I VEJEN KOMMUNE. Referat fra andet møde i Grønt Råd den 22. august 2007 TIL MEDLEMMER AF GRØNT RÅD I VEJEN KOMMUNE NATUR & MILJØ Dato: 10.10.07 Sagsnr.: 07/1886 Kontaktperson: Jens Peder Matthiesen Dir. tlf.: 79966250 Referat fra andet møde i Grønt Råd den 22. august 2007

Læs mere

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Danske Naturparker - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Friluftsrådet - paraply for friluftslivet Friluftsrådet er en selvstændig, ikke-statslig paraplyorganisation, der samler over 90

Læs mere

Janne Severinsen, Landsbyerne i Aalborg Kommune Michael Damm, MEF Martin Nissen Nørgaard, Naturstyrelsen Kim Pedersen, Sportsfiskerne

Janne Severinsen, Landsbyerne i Aalborg Kommune Michael Damm, MEF Martin Nissen Nørgaard, Naturstyrelsen Kim Pedersen, Sportsfiskerne Møde Det Grønne Råd Dato 16. november 2017 Sted Mødelokale 157 Park & Natur By- og Landskabsforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Init.: KLA Deltagere Hans Henrik Henriksen, By- og Landskabsudvalget

Læs mere

Helle Øst Udviklingsråd

Helle Øst Udviklingsråd Referat smødet Dato: 30. januar 2012 kl. 19.00 Sted: Fåborg, Fåborghus Deltagere: Troels Sandager, Jesper Christiansen, Connie Ibsen, Birthe Skovbjerg Jens Peter Christensen, Lars Bo Niels Jørgen Nielsen,

Læs mere

Torsten Jensen og Jens Peter Simonsen deltog kun i den første del af mødet (Punkt 1-3).

Torsten Jensen og Jens Peter Simonsen deltog kun i den første del af mødet (Punkt 1-3). TEKNIK OG MILJØ Emne Grønt Råds Møde den 22. november 2018 Mødedato 22. november 2018 Tidspunkt 16:30-19:00 Mødested Lokale 125b Deltagere Egon Petersen (F), Dorte Linder (A, suppleant), Birgitte Rasmussen

Læs mere

Naturpark Lillebælt fra Organisering, ressourcer og økonomi

Naturpark Lillebælt fra Organisering, ressourcer og økonomi Naturpark Lillebælt fra 2018 Organisering, ressourcer og økonomi Fra 2018 går Naturpark Lillebælt fra pilotpark til naturpark. Notatet beskriver den fremtidige politiske og administrative organisering,

Læs mere

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE:

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: Områder hvor Friluftsrådet har været aktivt med: 1: NATURRASTEPLADSEN VED HALSSKOV: Efter bygning af broen, var der et museum om byggeriet og spændende

Læs mere

Natur- & Miljørådet. Referat af møde 21. maj Greve Kommune. Den 1. juni 2012/ARP

Natur- & Miljørådet. Referat af møde 21. maj Greve Kommune. Den 1. juni 2012/ARP Natur- & Miljørådet Greve Kommune Den 1. juni 2012/ARP Referat af møde 21. maj 2012 Mødet blev holdt i bådklubben, klubhus Hejren nr. 21, Hundige Havn kl. 16-18 Deltagere: Formand, Byrådsmedlem Brian Hemmingsen

Læs mere

Tove Clausen og Bjarne Elgaard V. Breumvej 9 V. Breum 7870 Roslev. 8. september V. Breumvej 9 - Landzonetilladelse til sø

Tove Clausen og Bjarne Elgaard V. Breumvej 9 V. Breum 7870 Roslev. 8. september V. Breumvej 9 - Landzonetilladelse til sø Tove Clausen og Bjarne Elgaard V. Breumvej 9 V. Breum 7870 Roslev 8. september 2017 V. Breumvej 9 - Landzonetilladelse til sø Skive Kommune har modtaget ansøgning om tilladelse til at etablere en ny sø

Læs mere

Frivillighed og borgerinddragelse - hvordan giver vi borgeren ejerskab?

Frivillighed og borgerinddragelse - hvordan giver vi borgeren ejerskab? Frivillighed og borgerinddragelse - hvordan giver vi borgeren ejerskab? Mads Ellegaard, Friluftsrådet For alle midt imellem barndom og alderdom gælder, at naturkontakt har positiv betydning for humøret,

Læs mere

Rådsmøde 24. okt Middelfartsalen på KulturØen Havnegade Middelfart

Rådsmøde 24. okt Middelfartsalen på KulturØen Havnegade Middelfart Rådsmøde 24. okt. 2016 Middelfartsalen på KulturØen Havnegade 6-10 5500 Middelfart Kl. 16.00 16.30 Nyt siden sidst Velkommen - ved formand Johannes Lundsfryd Jensen Nyt siden sidst og status ved projektleder

Læs mere

Regionplantillæg nr. 72 Udvidelse af potentielle vådområder med Nørre Enge nord for Viborg Nørresø

Regionplantillæg nr. 72 Udvidelse af potentielle vådområder med Nørre Enge nord for Viborg Nørresø Regionplantillæg nr. 72 Udvidelse af potentielle vådområder med Nørre Enge nord for Viborg Nørresø 1 Indholdsfortegnelse: Indledning side 3 Tilføjelser til Regionplan 200 side 4 Redegørelse side 5 Det

Læs mere

Roslev Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Møllebuen Roslev. Att.: Erik Pedersen, 19. december 2017

Roslev Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Møllebuen Roslev. Att.: Erik Pedersen, 19. december 2017 Roslev Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Møllebuen 1 7870 Roslev Att.: Erik Pedersen, info@roslev-fjernvarme.dk 19. december 2017 Dispensation fra skovbyggelinje til etablering af solvarmeanlæg Skive Kommune

Læs mere

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015 Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2015 en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper

Læs mere

Vorgod- og Fjederholt projekterne - referat fra arbejdsgruppemøde den 15. april 2009 på Herning Rådhus

Vorgod- og Fjederholt projekterne - referat fra arbejdsgruppemøde den 15. april 2009 på Herning Rådhus Mødedeltagerne SKOV- OG NATURSTYRELSEN Midtjylland J.nr. SNS-4332-003337/00334 Ref. jepsc Den 30. april 2009 Vorgod- og Fjederholt projekterne - referat fra arbejdsgruppemøde den 15. april 2009 på Herning

Læs mere

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del

Læs mere

Etablering af naturstier En guide til borgere i Skive Kommune.

Etablering af naturstier En guide til borgere i Skive Kommune. Etablering af naturstier En guide til borgere i Skive Kommune Hvorfor etablere en natursti Der kan være mange grunde til, at man ønsker at etablere en sti i naturen. Der er ligeledes mange overvejelser,

Læs mere

Referat af møde i det Grønne Råd for Viborg Kommune

Referat af møde i det Grønne Råd for Viborg Kommune Referat af møde i det Grønne Råd for Viborg Kommune Mødedato: Onsdag den 12. december 2018 Mødetidspunkt: Kl. 15.00-17 Teknik & Miljø Natur og Vand Dato: 29. januar 2019 Sagsnr.: 17/58832 Sagsbehandler:

Læs mere

Skive Kommune har modtaget ansøgning om etablering af en sø med overfladeareal på 600 m2, beliggende på matrikel nr. 8e, Grinderslev By, Grinderslev.

Skive Kommune har modtaget ansøgning om etablering af en sø med overfladeareal på 600 m2, beliggende på matrikel nr. 8e, Grinderslev By, Grinderslev. Vihøjvej 2 Grinderslev 7870 Roslev 20. juli 2017 Vihøjvej 2 - Landzonetilladelse til etablering af sø Skive Kommune har modtaget ansøgning om etablering af en sø med overfladeareal på 600 m2, beliggende

Læs mere

Mødedato 20. september 2016 Start- og sluttidspunkt Kl Sted Kyst- og Fjordcentret, Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted

Mødedato 20. september 2016 Start- og sluttidspunkt Kl Sted Kyst- og Fjordcentret, Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted Mødedato 20. september 2016 Start- og sluttidspunkt Kl. 17.00 19.00 Sted Kyst- og Fjordcentret, Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted Dagsorden sendt til Udvalgsformand for Kultur - og udviklingsudvalget i Norddjurs

Læs mere

Projekt for restaurering af Holme Å. Poul Sig Vadsholt Teamleder for Miljø

Projekt for restaurering af Holme Å. Poul Sig Vadsholt Teamleder for Miljø Projekt for restaurering af Holme Å Poul Sig Vadsholt Teamleder for Miljø Genopretning af Varde Å Karlsgårdeværkets historie 1920: Anlæg af kraftværk, sø, Hostrup Stemmeværk og Holme Kanal. Produktion

Læs mere

Flemming Larsen bød velkommen til det 8. møde i nationalkomiteen, og dagsorden blev godkendt.

Flemming Larsen bød velkommen til det 8. møde i nationalkomiteen, og dagsorden blev godkendt. DAGSORDEN 8. møde i Danske Naturparkers nationalkomité den 24. april 2018 kl. 10.00-14.00 Deltagere: Anette Eigaard (Danmarks Naturfredningsforening), Berith Kaae (Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning,

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr.

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG

Inviter borgerne på NATURENS DAG Inviter borgerne på NATURENS DAG Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 10. september 2017 Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet Naturens Dag for

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg 47 Kommuneplan Revision af kapitel 12.9 Naturparker

Forslag til Kommuneplantillæg 47 Kommuneplan Revision af kapitel 12.9 Naturparker Bilag 1 Forslag til Kommuneplantillæg 47 Kommuneplan 2010-2022 - Revision af kapitel 12.9 Naturparker September 2015 Her indsættes annonce for offentliggørelse af forslag til kommuneplantillæg i HVAD ER

Læs mere

Udmøntning af den nye integrationspulje

Udmøntning af den nye integrationspulje Stab og Udvikling Dato: 27. september 2016 Tlf. dir.: 4477 6594 E-mail: nins@balk.dk Kontakt: Nina Birthe Sørensen Udmøntning af den nye integrationspulje Kommunalbestyrelsen besluttede på deres møde den

Læs mere

Referat fra mødet torsdag den 15. august 2019 kl i kredsbestyrelsen for Friluftsrådet i Sydvestsjælland.

Referat fra mødet torsdag den 15. august 2019 kl i kredsbestyrelsen for Friluftsrådet i Sydvestsjælland. Referat fra mødet torsdag den 15. august 2019 kl. 18.00 i kredsbestyrelsen for Friluftsrådet i Sydvestsjælland. Mødet startede med besigtigelse ved Nylandsmøllen, Nashøjvej 17, 4700 Næstved. Herefter kørte

Læs mere

Dansk Skovforening kan ikke finde en repræsentant til Det Grønne Råd og har derfor takket nej til deltagelse.

Dansk Skovforening kan ikke finde en repræsentant til Det Grønne Råd og har derfor takket nej til deltagelse. Til Det Grønne Råd Miljø og Teknik Natur og Vand Laksetorvet DK 8900 Randers Telefon +45 89 15 1850 Telefax +45 89151660 ove.noerregaard@randers.dk www.randers.dk 10. marts 2008 Referat fra mødet i Det

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde den 31. januar 2018 kl Mødelokale 1, Kirkevej 9, Hurup

Referat fra bestyrelsesmøde den 31. januar 2018 kl Mødelokale 1, Kirkevej 9, Hurup Referat fra bestyrelsesmøde den 31. januar 2018 kl. 14-17 Mødelokale 1, Kirkevej 9, Hurup Deltagere: Torben Juul-Olsen, Esben Oddershede, Karin Lynggaard, Liselotte Schouboe Madsen, Ingrid Agerholm, Poul

Læs mere

Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt

Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J 87 38 61 66 info@orbicon.dk www.orbicon.dk CVR nr: 21 26 55 43 Nordea: 2783-0566110733

Læs mere

Referat fra Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 3. oktober 2012

Referat fra Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 3. oktober 2012 Dok.nr. 921421-12 Sagsnr. 11/12126 Referat fra Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 3. oktober 2012 Sted: Mødelokale 2 hos Varde Kommune, Bytoften 2, 6800 Varde Tid: 3. oktober 2012 kl.

Læs mere

Glyngøre Borger- og erhvervsforening V. Flemming Eskildsen. 11. november 2016

Glyngøre Borger- og erhvervsforening V. Flemming Eskildsen. 11. november 2016 Glyngøre Borger- og erhvervsforening V. Flemming Eskildsen 11. november 2016 Strandvej, Glyngøre - Landzonetilladelse til etablering af parkeringsplads m.m. samt dispensation fra Naturbeskyttelsesloven

Læs mere

Holstebrovej 399 Hvidbjerg 7860 Spøttrup. 12. november Skovrejsning, VVM-afgørelse og anmeldelse

Holstebrovej 399 Hvidbjerg 7860 Spøttrup. 12. november Skovrejsning, VVM-afgørelse og anmeldelse Holstebrovej 399 Hvidbjerg Spøttrup 7860 Spøttrup 12. november 2018 Skovrejsning, VVM-afgørelse og anmeldelse Skive Kommune har den 10. september 2018 modtaget din ansøgning om skovrejsning på matrikel

Læs mere