Side 1 af 67 VI TALER DANSK 3 REPETITIONSKORT. Vi taler dansk 3. Repetitionskort

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Side 1 af 67 VI TALER DANSK 3 REPETITIONSKORT. Vi taler dansk 3. Repetitionskort"

Transkript

1 Side 1 af 67 Vi taler dansk 3 Repetitionskort Forlaget Synope 2016

2 Side 2 af 67 Indhold Generelt om brug af kortene... s. 3 Kultur og interesser At + infinitiv (Jeg har lyst til /Jeg er vild med )... s. 4 Kortsvar i datid... s. 6 At + infinitiv (Hvordan har du det med at )... s. 8 At sige sin mening positive/negative sætninger (Jeg synes (ikke), det er )... s. 12 Din klasse... s. 15 At aftale At foreslå / aftale... s. 16 At bede om forslag... s. 18 Praktiske dialoger 1 At bede om accept... s. 20 At bede nogen gøre noget... s. 22 Smalltalk i kantinen Smalltalk om vejret... s. 24 Smalltalk om diverse emner... s. 25 Objektsætninger med at... s. 27 Praktiske dialoger 2 At bede nogen om ikke at... s. 29 At afslå... s. 30 At tale om oplevelser At spørge efter mere præcise oplysninger... s. 31 Sætninger med hvis... s. 33 Hvad hvis Så + inversion... s. 35 Indkøb og indkøbsvaner Præference med hellere... s. 37 Adjektiver og den/det/de... s. 39 Adjektiver bestemt form... s. 41 Adjektiver n-form, t-form og e-form... s. 43 Adjektivernes gradbøjning... s. 45 Komparativ (2. grad)... s. 47 At sammenligne Sammenligninger i 1. grad, 2. grad og 3. grad... s. 49 Praktiske dialoger 3 At spørge ud i gruppen... s. 52 Ledsætninger med der... s. 54 Job og jobansøgninger Ordforråd... s. 56 Praktiske dialoger 4 Spørgende ledsætninger med hv-ord / om... s. 58 At henvende sig til fremmede om hjælp... s. 61 At skaffe information om uddannelse Tidsledsætninger med når... s. 63 Hvad gør du, når... s. 65 Grammatiktillæg To hovedsætninger sammen: 4 kombinationsmuligheder... s. 67

3 Side 3 af 67 Generelt om brug af kortene Kortene på de følgende sider tænkes brugt i forbindelse med repetition af dialoger, grammatik og ordforråd til de forskellige kapitler i bogen. Kortene til det enkelte kapitel kan bruges umiddelbart i forbindelse med og som supplement til kapitlet, men de kan også tages op igen senere som hjælp til fastholdelse af stoffet. Forslag til procedurer Print de kort ud, I ønsker at arbejde med og klip dem fra hinanden. (Print kortene ud i det ønskede antal eksemplarer. Arbejder I parvis eller i grupper, skal der være et sæt kort til hver gruppe/hvert par). Man kan arbejde med kortene på forskellige måder. Her er nogle forslag: 1. Et sæt kort fordeles mellem kursisterne, som går rundt mellem hinanden og tager kontakt på kryds og tværs. Når to kursister A og B har fået kontakt med hinanden, stopper de op og 'svarer' på skift på opgaven på deres kort (eller laver dialoger sammen), og de hjælper hinanden, så svarene bliver korrekte. Derefter bytter A og B kort, og de går begge videre og tager kontakt til en ny kursist. Proceduren gentages, og begge 'svarer' på det nye kort. 2. Kortene placeres i en bunke på bordet. (fælles i klassen/i grupper/parvis) Kursisterne trækker på skift et kort og svarer på opgaven. Kursisterne hjælper hinanden og tjekker, om svarene er korrekte. Hvis der svares forkert, lægges kortet nederst i bunken, og kortet indgår igen. Evt. kan man lave et lille spil, hvor man ved rigtigt svar 'scorer' kortet. Det gælder så om at få flest kort. 3. Kursisterne sidder i grupper og repeterer sammen.

4 Side 4 af 67 Kultur og interesser, side 5 Gør sætningen færdig - vælg selv en aktivitet. Brug: at + inf. Eks.: Jeg har lyst til Svar: Jeg har lyst til at danse. 1. Jeg har lyst til (vælg en aktivitet) 2. Jeg har ikke (så meget) lyst til (vælg en aktivitet) 3. Jeg er vild med (vælg en aktivitet) 4. Jeg er ikke så vild med (vælg en aktivitet) 5. Jeg kunne godt tænke mig (vælg en aktivitet) 6. Jeg kunne ikke tænke mig (vælg en aktivitet) 7. Jeg er glad for (vælg en aktivitet) 8. Jeg er ikke så glad for (vælg en aktivitet)

5 Side 5 af Jeg vil gerne begynde (vælg en aktivitet) 10. Jeg vil gerne prøve (vælg en aktivitet) 11. Jeg vil gerne lære (vælg en aktivitet) 12. Jeg hader (vælg en aktivitet) 13. Jeg elsker (vælg en aktivitet) 14. Jeg er god til (vælg en aktivitet) 15. Jeg drømmer om (vælg en aktivitet) 16. Jeg er ikke så god til (vælg en aktivitet)

6 Side 6 af 67 Kortsvar i datid Øvelse. Svar med et kortsvar i datid: Ja/Nej, det var/havde/kunne/skulle/ville/måtte/gjorde - Subjekt (godt/ikke). Eks.: Lavede du hjemmearbejde i går? Svar: Ja, det gjorde jeg. 1. Spiste du i kantinen i dag? 2. Var du med i byen i går? 3. Havde du gæster i weekenden? 4. Kunne du lide maden? 5. Ville du søge jobbet? 6. Måtte du låne hans bil? 7. Skulle du arbejde over i går? 8. Dyrkede du sport i dit hjemland?

7 Side 7 af Var du i byen i fredags? 10. Havde du travlt på arbejde i går? 11. Kunne du forstå opgaven? 12. Klarede du testen? 13. Ville de hjælpe dig? 14. Måtte du gå til test nu? 15. Skulle vi lave opgaven sammen? 16. Betalte du regningen?

8 Side 8 af 67 Øvelse. Hvordan du har det med /Hvad synes du om (forskellige aktiviteter). 1. Brug udtryk som: Jeg er (ikke så) vild med /Jeg kunne godt (/ikke) tænke mig / Jeg har (ikke) lyst til Jeg er (ikke så) glad for /Jeg elsker /Jeg hader /Jeg vil gerne prøve (/ lære/begynde) Brug: at + inf. Svar for eksempel: Jeg er vild med at + inf. (Eks.: Jeg er vild med at spille tennis). 2. Brug: Jeg synes, det er at + infinitiv. Eks.: Jeg synes, det er sjovt at spille tennis. 3. Dialog. A spørger: Hvad synes du om at + infinitiv? B svarer: Jeg synes, det er at + inf., og B udtrykker enighed/uenighed: Det synes jeg også/ikke. 4. Eller snak bare frit om de forskellige aktiviteter på kortene. SE KORTENE NÆSTE 3 SIDER

9 Side 9 af Jeg synger (Hvordan har du det med det?) 2. Jeg læser romaner (Hvordan har du det med det?) 3. Jeg danser tango (Hvordan har du det med det?) 4. Jeg spiller klaver (Hvordan har du det med det?) 5. Jeg fisker (Hvordan har du det med det?) 6. Jeg dyrker yoga (vælg en aktivitet) 7. Jeg spiller badminton (Hvordan har du det med det?) 8. Jeg svømmer (Hvordan har du det med det?)

10 Side 10 af Jeg løber (Hvordan har du det med det?) 10. Jeg spiller skak (Hvordan har du det med det?) 11. Jeg går i biografen (Hvordan har du det med det?) 12. Jeg går til koncert (Hvordan har du det med det?) 13. Jeg går til fitness (Hvordan har du det med det?) 14. Jeg spiller golf (Hvordan har du det med det?) 15. Jeg cykler (Hvordan har du det med det?) 16. Jeg ror kajak (Hvordan har du det med det?)

11 Side 11 af Jeg tegner (Hvordan har du det med det?) 18. Jeg sejler (Hvordan har du det med det?) 19. Jeg går på museer (Hvordan har du det med det?) 20. Jeg syr / strikker (Hvordan har du det med det?) 21. Jeg læser aviser (Hvordan har du det med det?) 22. Jeg ser fjernsyn (Hvordan har du det med det?) 23. Jeg går på diskotek (Hvordan har du det med det?) 24. Jeg spiller fodbold (Hvordan har du det med det?)

12 Side 12 af 67 Øvelse. At sige sin mening positive og negative sætninger. Brug: Jeg synes, det er at + infinitiv. / Jeg synes ikke, det er at + infinitiv. Eks.: Hvad er hårdt? Svar: Jeg synes, det er hårdt at møde tidligt. Eks.: Hvad er ikke hårdt? Svar: Jeg synes ikke, det er hårdt at cykle på arbejde. 1. Hvad er hårdt? 2. Hvad er ikke hårdt? 3. Hvad er sjovt? 4. Hvad er ikke sjovt? 5. Hvad er dumt? 6. Hvad er ikke smart? 7. Hvad er vigtigt? 8. Hvad er ikke vigtigt?

13 Side 13 af Hvad er farligt? 10. Hvad er ikke en god ide? 11. Hvad er interessant 12. Hvad er ikke interessant? 13. Hvad er stressende? 14. Hvad er ikke rart? 15. Hvad er fantastisk? 16. Hvad er ikke spændende?

14 Side 14 af Hvad er nemt? 18. Hvad er ikke nemt? 19. Hvad er billigt? 20. Hvad er ikke billigt? 21. Hvad er nødvendigt? 22. Hvad er ikke nødvendigt? 23. Hvad er gratis? 24. Hvad er ikke godt?

15 Side 15 af 67 Kultur og interesser Øvelse. Din klasse. Gå rundt i klassen og snak med forskellige personer. Hvem i klassen kan godt lide / er god til? Hvem kan svare ja på dine spørgsmål? Find personer og udfyld svarlinjerne. Brug: Det er / har / kan / vil / gør Undersøg f.eks.: Hvem er god til at synge? Gå rundt og spørg forskellige i klassen: Er du god til at synge? Find sådan en person, og svar: Eks.: Det er Maria. 1. Hvem kan godt lide at danse? Det 2. Hvem går nogle gange på diskotek? Det 3. Hvem er god til at spille fodbold? Det 4. Hvem har lyst til at begynde at løbe? Det 5. Hvem vil gerne gå til volleyball? Det 6. Hvem er glad for at synge? Det 7. Hvem har lyst til at spille klaver? Det 8. Hvem går nogle gange på museum? Det 9. Hvem kan godt lide at gå til koncert? Det 10. Hvem er god til at tegne? Det 11. Hvem læser meget? Det 12. Hvem interesseret sig for kunst? Det 13. Hvem kan lide at fiske Det 14. Hvem er interesseret i politik? Det 15. Hvem vil lære at ro kajak? Det

16 Side 16 af 67 At aftale, side 19 Øvelse. At foreslå / aftale 1. Foreslå en aktivitet. Brug: Skal vi ikke + infinitiv. 2. Lav en aftale. A foreslår noget. B svarer (accepterer / foreslår noget alternativt: Vi kan også ). Bliv enige om noget og bekræft aftalen: Ok, så gør vi det. / Ja, lad os gøre det. / Så siger vi det. 1. Foreslå: I tager i Tivoli. 2. Foreslå: I køber en pizza. 3. Foreslå: I går i biografen. 4. Foreslå: I tager en tur i byen. 5. Foreslå: I tager en taxa hjem. 6. Foreslå: I ser X-Factor i fjernsynet. 7. Foreslå: I spiser på en italiensk restaurant. 8. Foreslå: I tager til stranden.

17 Side 17 af Foreslå: I går ned i kantinen. 10. Foreslå: I mødes kl Foreslå: I spiser morgenmad sammen. 12. Foreslå: I holder pause kl Foreslå: I laver en kande kaffe. 14. Foreslå: I mødes på fredag. 15. Foreslå: I køber nogle blomster til (en kollegas fødselsdag). 16. Foreslå: I taler med om problemet. (chefen / læreren / kontoret)

18 Side 18 af 67 Øvelse. At bede om forslag/ideer 1. Spørg til B s ideer bed ham/hende foreslå noget. Brug: Hv- skal vi + infinitiv (hvad/hvem/ hvor/hvor mange/hvad tid/hvornår/hvordan/hvad for en (/et/noget/nogle). 2. Lav en aftale. A spørger til B s ideer. B foreslår noget, og A svarer (accepterer / foreslår noget alternativt). Bliv enige om noget og bekræft aftalen: Ok, så gør vi det. / Ja, lad os gøre det. / Så siger vi det. / 1. I vil købe nogle rundstykker. (Spørg til B s ideer til antal) 2. I vil lave noget sammen fredag aften. (Spørg til B s ideer til aktivitet) 3. I vil høre noget musik. (Spørg til B s ideer til musik) 4. I vil købe nogle kager. (Spørg til B s ideer til kager) 5. I vil mødes i aften. (Spørg til B s ideer til tidspunkt) 6. I vil gå i byen i aften. (Spørg til B s ideer til sted) 7. I vil invitere nogle gæster. (Spørg til B s ideer til personer) 8. I vil tage ud til lufthavnen. (Spørg til B s ideer til transport)

19 Side 19 af I vil gå ud at spise. (Spørg til B s ideer til sted) 10. I vil tage en bus. (Spørg til B s ideer til bus) 11. I vil tage til Legoland. (Spørg til B s ideer om transport) 12. I vil vente på natbussen. (Spørg til B s ideer til tid/varighed) 13. I vil tale med en vejleder. (Spørg til B s ideer til person) 14. I vil betale. (Spørg til B s ideer til betalingsmåde) 15. I vil spise frokost. (Spørg til B s ideer til tid) 16. I vil bage nogle boller. (Spørg til B s ideer til antal)

20 Side 20 af 67 Praktiske dialoger 1, side 24 Øvelse. Bed om accept. Brug: Er det i orden, (at) jeg / Har du noget imod, (at) jeg 1. Du vil gerne lukke vinduet. (Bed om accept) 2. Du vil gerne tage en stol. (Bed om accept) 3. Du vil gerne skrue ned for radioen. (Bed om accept) 4. Du vil gerne sætte dig her. (Bed om accept) 5. Du vil gerne tænde for radioen. (Bed om accept) 6. Du vil gerne gå nu. (Bed om accept) 7. Du vil gerne holde en pause. (Bed om accept) 8. Du vil gerne gå ud at ryge. (Bed om accept)

21 Side 21 af Du vil gerne ringe (Bed om accept) 10. Du vil gerne låne ordbogen. (Bed om accept) 11. Du vil gerne hente en kop kaffe. (Bed om accept) 12. Du vil gerne åbne vinduet. (Bed om accept) 13. Du vil gerne skrive i bogen. (Bed om accept) 14. Du vil gerne betale i morgen. (Bed om accept) 15. Du vil gerne vente til på fredag. (Bed om accept) 16. Du vil gerne komme lidt senere. (Bed om accept)

22 Side 22 af 67 Øvelse Bed høfligt en anden om at gøre noget. Brug: Vil du ikke være sød at + infinitiv. 1. Luk døren. (Bed på en høflig måde) 2. Ryk lidt. (Bed på en høflig måde) 3. Tænd lyset. (Bed på en høflig måde) 4. Åbn vinduet. (Bed på en høflig måde) 5. Hent et glas vand. (Bed på en høflig måde) 6. Ring efter en taxa. (Bed på en høflig måde) 7. Ræk mig saltet. (Bed på en høflig måde) 8. Flyt din taske. (Bed på en høflig måde)

23 Side 23 af Gå udenfor og ryg. (Bed på en høflig måde) 10. Tal i mobil et andet sted. (Bed på en høflig måde) 11. Stil bordet på plads. (Bed på en høflig måde) 12. Kom til tiden. (Bed på en høflig måde) 13. Ti stille. (Bed på en høflig måde) 14. Tal lidt langsommere. (Bed på en høflig måde) 15. Forklar det igen. (Bed på en høflig måde) 16. Hjælp mig. (Bed på en høflig måde)

24 Side 24 af 67 Smalltalk i kantinen, side 25 Øvelse. Smalltalk om vejr og temperatur

25 Side 25 af 67 Øvelse. Smalltalk om diverse emner. Indled en smalltalk i disse situationer. 1. Det er fredag eftermiddag, og I har snart fri fra arbejde. 2. Det er mandag morgen på arbejde. Du møder en kollega 3. Det er sidste dag på arbejde før ferien. 4. Det er første dag på arbejde efter ferien. 5. Du sidder i kantinen sammen med en kollega. Du fryser. 6. Du sidder i et lokale sammen med en kollega. Du sveder. 7. Du ankommer på arbejde og møder en kollega. Din bus var forsinket i dag. 8. Du kommer ind i kantinen. En kollega sidder og spiser. Du er interesseret i menuen.

26 Side 26 af Du er på vej til frokost sammen med en kollega. Du er sulten. 10. Din kollega ser stresset ud. 11. Din kollega ser glad ud. 12. Din kollega har fået nye briller. 13. Din kollega har fået hund. 14. Din kollega var til eksamen i går. 15. Du så i fjernsynet i går. 16. Du har nyheder fra arbejdspladsen. I får en ny kollega i teamet.

27 Side 27 af 67 Objektsætninger med at. Øvelse. Sæt de to sætninger sammen med konjunktionen at. Bemærk: Sætning 2 bliver nu objekt for hovedsætningen. 1. Jeg har hørt det. Vi har fri i morgen. 2. Jeg har læst det. Billetpriserne skal stige. 3. Jeg har set det. Der er åbnet en ny café nede i centeret. 4. Ved du det? Tom har sagt op. 5. Har du hørt det? Susan er langtidssygemeldt. 6. Har du set det? Der er personalemøde på torsdag. 7. Har du set det? Der skal være valg. 8. Har du hørt det? Det bliver snevejr i morgen.

28 Side 28 af Har du hørt det? Eva er flyttet til Odense. 10. Ved du det? Vi skal til test i næste uge. 11. Har du hørt det? Vi har fået resultatet af testen. 12. Har du set det? Der starter en ny dansk serie i fjernsynet i aften. 13. Jeg har hørt det. Yvona er holdt op på skolen. 14. Har du hørt det? Jonas er kommet på hospitalet. 15. Ved du det? Vi skal have en ny lærer. 16. Jeg har set det. Biblioteket lukker.

29 Side 29 af 67 Praktiske dialoger 2, side 36 Øvelse. At bede nogen om ikke at. Brug: Det er ikke så godt, (at) du / Du må helst ikke / Vil du ikke godt lade være med at 1. En person skriver i din ordbog. 2. En person tager din stol. 3. To personer snakker russisk sammen i timerne. 4. En person ryger i klassen. 5. En person bruger din ipad. 6. En person vil åbne vinduet. 7. En person forstyrrer dig. 8. En person skubber.

30 Side 30 af 67 Øvelse. At afslå. A spørger som vist. B svarer: Nej, helst ikke. / Nej, det er ikke så godt. / Nej, det er jeg ikke så glad for. 1. Må jeg godt låne din computer? 2. Må jeg godt ryge her? 3. Må jeg godt ringe fra din mobil? 4. Må jeg godt stille kopperne her? 5. Må jeg godt låne bogen med hjem? 6. Må jeg godt åbne et vindue? 7. Må jeg godt låne din cykel? 8. Må jeg godt skrue ned for varmen?

31 Side 31 af 67 At tale om oplevelser, side 37 Øvelse. Spørg til mere præcise informationer. Brug: Hvad var det for en / et / noget / nogle? 1. Jeg købte en ny smartphone i går. 2. Jeg så et interessant TV-program i går. 3. Vi spillede nogle spil. 4. Jeg mødte en masse nye mennesker. 5. Jeg var på et diskotek inde i byen. 6. Vi hørte noget god musik. 7. Vi fik noget lækker mad. 8. Vi fik nogle spændende drinks.

32 Side 32 af Jeg tog en bus hjem. 10. Jeg købte noget tøj. 11. Jeg så et interessant teaterstykke. 12. Jeg var til en stor fest. 13. Vi hørte et nyt band. 14. Vi sang nogle sange. 15. Vi så en spændende udstilling. 16. Jeg fik nogle gaver.

33 Side 33 af 67 Øvelse. Ledsætninger med hvis. Gør sætningerne færdige. Eks.: Jeg ringer, hvis Svar: Jeg ringer, hvis jeg kommer. 1. Jeg laver lækker mad, hvis 2. Hvad lavede du i fredags? koncert 3. Jeg tager en taxa, hvis 4. Jeg bliver ked af det, hvis 5. Jeg køber en sandwich, hvis 6. Jeg bader, hvis 7. Jeg holder en fest, hvis 8. Jeg flytter, hvis...

34 Side 34 af Jeg går til lægen, hvis 10. Jeg tager en pille, hvis 11. Jeg bliver hjemme, hvis 12. Jeg køber noget mad i kantinen, hvis 13. Jeg skruer op for varmen, hvis 14. Jeg rejser til sommer, hvis 15. Jeg tager med til festen, hvis 15. Jeg bliver glad, hvis...

35 Side 35 af 67 Øvelse. Hvad hvis Svar: Så + inversion (V S). Eks.: Hvad hvis busserne strejker? Svar: Så cykler jeg. 1. Hvad hvis billetterne er udsolgt? 2. Hvad hvis du dumper til køreprøven? 3. Hvad hvis den sidste bus er kørt? 4. Hvad hvis læreren er syg? 5. Hvad hvis kontoret har lukket? 6. Hvad hvis du bliver syg? 7. Hvad hvis du kommer for sent til flyet? 8. Hvad hvis du bliver sulten?

36 Side 36 af Hvad hvis det bliver regnvejr? 10. Hvad hvis musikken er for høj? 11. Hvad hvis der er for dyrt? 12. Hvad hvis mødet er kedeligt? 13. Hvad hvis det bliver meget varmt? 14. Hvad hvis opgaverne er for svære? 15. Hvad hvis det bliver sent? 16. Hvad hvis du får gæster?

37 Side 37 af 67 Indkøb og indkøbsvaner, side 47, Præference med hellere. Øvelse. Svar med et alternativ/en anden præference. Brug: Jeg vil hellere / Skal vi ikke hellere 1. Vil du have kaffe? 2. Skal vi ikke se en film? 3. Vil du have en sandwich med laks? 4. Skal vi ikke tage toget? 5. Vil du lave mad? 6. Skal vi ikke købe noget thaimad? 7. Vil du med i kantinen? 8. Skal vi ikke gå i Tivoli?

38 Side 38 af Vil du have et glas rødvin? 10. Skal vi ikke høre noget klassisk musik? 11. Vil du komme om aftenen? 12. Skal vi ikke mødes på stationen? 13. Vil du cykle til skole? 14. Skal vi ikke begynde kl. 14? 15. Vil du betale kontant? 16. Skal vi ikke købe ind i Føtex?

39 Side 39 af 67 Adjektiver i n-form, t-form og e-form og: den/det/de. Øvelse. Svar og indsæt passende adjektiv. Pas på den/det/de. Eks.: Hvordan skal bukserne være? Svar: De skal være hvide. 1. Hvordan skal blusen være? 2. Hvordan skal tæppet være? 3. Hvordan skal stolene være? 4. Hvordan skal skabet være? 5. Hvordan skal jakken være? 6. Hvordan skal handskerne være? 7. Hvordan skal kødet være? 8. Hvordan skal appelsinerne være?

40 Side 40 af Hvordan skal computerne være? 10. Hvordan skal kagerne være? 11. Hvordan skal hvidvinen være? 12. Hvordan skal grøntsagerne være? 13. Hvordan skal tørklædet være? 14. Hvordan skal støvlerne være? 15. Hvordan skal osten være? 16. Hvordan skal slipset være?

41 Side 41 af 67 Øvelse. Adjektiver: Bestemt form. Indsæt adjektiv. Pas på: den/det/de. Eks.: Hun prøver kjolen. (gul). Svar: Hun prøver den gule kjole. 1. De spiser bollerne. (lækker) 2. Han køber støvlerne. (sort) 3. De sidder i lokalet. (mørk) 4. Han besøger kollegaen. (ny) 5. Hun taler med naboerne. (flink) 6. Hun kan godt lide karryen. (stærk) 7. Han er glad for jobbet. (ny) 8. Han hælder mælken ud. (gammel)

42 Side 42 af De køber skabet. (stor) 10. De drikker vinen. (dyr) 11. De spiser på restauranten. (hyggelig) 12. De vælger butikkerne. (billig) 13. Han er træt af vejret. (dårlig) 14. Han er færdig med arbejdet. (hård) 15. Hun hjælper børnene. (lille) 16. Hun vælger køen. (kort)

43 Side 43 af 67 Øvelse. Adjektiver i ubestemt og bestemt form. Indsæt adjektivet i passende form. Eks.: Den sal. (stor) Svar. Den store sal. 1. Et brød. (lækker) 2. Huset er. (stor) 3. Det ur. (ny) 4. Værelserne er. (lys) 5. De damer. (gammel) 6. To puder. (pæn) 7. Tæppet er. (blød) 8. Den bil. (flot)

44 Side 44 af Øllerne er. (kold) 10. Et job. (god) 11. Den vin. (sød) 12. To bøffer. (mør) 13. Det hus. (dyr) 14. Programmet er. (fin) 15. Varerne er. (frisk) 16. Den kø. (lang)

45 Side 45 af 67 Adjektivernes gradbøjning Øvelse: Sig adjektivet i komparativ (2. grad) og superlativ (3. grad) Eks.: Den sal. (stor) Svar. Den store sal. 1. Pæn 2. Ung 3. Ny 4. Gammel 5. God 6. Slem 7. Lang 8. Mange

46 Side 46 af Få 10. Meget 11. Lidt 12. Interessant 13. Stor 14. Gerne 15. Tilfreds 16. Lille

47 Side 47 af 67 Øvelse. Komparativ (2. grad). Svar og indsæt modsat adjektiv i 2. grad (komparativ). Pas på: den/det/de. Eks.: Bilen er for langsom. Svar: Den skal være hurtigere. 1. Æggene er for gamle. 2. Bukserne er for små. 3. Jakken er for stor. 4. Kjolen er for kort. 5. Skjorten er for lang. 6. Hvidvinen er for varm. 7. Kaffen er for kold. 8. Osten er for stærk.

48 Side 48 af Lokalet er for mørkt. 10. Appelsinen er for sur. 11. Chilien er for mild. 12. Tæppet er for tyndt. 13. Opgaverne er for nemme. 14. Printeren er for langsom. 15. Tempoet er for hurtigt. 16. Teksten er for svær.

49 Side 49 af 67 At sammenligne, side 59. Øvelse. Lav sammenligninger - vælg 1., 2. eller 3 grad. Vælg A eller B. (Se også. s... i bogen om adv.) Eks.: A. Bo er 30 år. B. Joe er 39 år. A1. Svar i 1. grad: Bo er ikke så gammel som Joe. B1. Svar: Joe er ikke så ung som Bo. A2. Svar i 2. grad: Bo er yngre end Joe. B2. Svar: Joe er ældre end Bo. A3. Svar i 3. grad: Bo er yngst. B3. Svar: Bo er ældst. Kort næste 2 sider.

50 Side 50 af Peter er 1,70 m. Carl er 1,90 m. 2. Jens er 35 år. Marc er 41 år. 3. David vejer 80 kg. Tom vejer 90 kg. 4. Blusen koster 300 kr. Kjolen koster 700 kr. 5. Pias lejlighed er på 42 m2. Lises lejlighed er på 65 m2. 6. Ulla har 5 km til arbejde. Susan har 10 km til arbejde. 7. Jim har 2 børn. Poul har 4 børn. 8. Anne arbejder 6 timer om dagen. Kim arbejder 8 timer om dagen.

51 Side 51 af Ayse er tilfreds med sit job: Sabine er tilfreds med sit job: 10. Vandet er 200 om mandagen. Vandet er 180 om onsdagen. 11. Lis får fri kl. 16 om torsdagen. Lis får fri kl. 15 om fredagen. 12. Franc kører 100 km i timen. Robert kører 120 km i timen. 13. Skinkesandwichen er god: Kyllingesandwichen er god: 14. Børnebassinet er 1 m dybt. Voksebassinet er 3 m dybt. 15. Filmen er spændende: Dokumentarprogrammet er spændende: 16. Dans seng er 1,60 m bred. Jacobs seng er 1,80 m bred.

52 Side 52 af 67 Praktiske dialoger 3. Side 67. Øvelse (gruppeøvelse). Du søger en person, der Spørg ud i gruppen. Brug: Hvem vil/kan / Er der nogen, der / Er der ikke én, der Eks.: Personen skal slukke for fjernsynet. Svar: Er der ikke én, der vil slukke for fjernsynet? 1. Personen vil hjælpe med at rydde op. 2. Personen vil ringe efter en taxa. 3. Personen vil åbne døren. 4. Personen kan låne dig en kuglepen. 5. Personen vil med ud at ryge. 6. Personen taler fransk. 7. Personen taler fransk. 8. Personen vil have et stykke kage.

53 Side 53 af Personen vil stille stolene op på bordene. 10. Personen vil hente nogle servietter. 11. Personen vil med hen at have en kop kaffe. 12. Personen kan låne dig en tier. 13. Personen vil række dig saltet. 14. Personen har talt med Claus i dag. 15. Personen har hørt nyheder i dag. 16. Personen har fået Resultaterne fra testen.

54 Side 54 af 67 Ledsætninger med der. Øvelse. Sæt de to sætninger sammen med der. Bemærk: der bliver subjekt i sætning 2. Eks.: Han har en søster. Søsteren hedder Vibeke. Svar: Han har en søster, der hedder Vibeke. 1. Hun har en bror. Broderen bor i USA. 2. De har en datter. Datteren læser til læge. 3. Hun kender en mand. Manden arbejder på Novo. 4. Han har en onkel. Onklen har et hus i Spanien. 5. De har en nabo. Naboen hjælper dem med dansk. 6. Han går på en skole. Skolen ligger på Nørrebro. 7. Hun har en veninde. Veninden hedder Victoria. 8. Han har en ven. Vennen reparerer hans bil.

55 Side 55 af Han arbejder på en fabrik. Fabrikken ligger i Ringsted. 10. De har en ven. Vennen taler russisk. 11. Han spiller i en klub. Klubben ligger på Amager. 12. Hun har en kæreste. Kæresten er mekaniker. 13. Vi skal se en film. Filmen går i Palads. 14. Han har en kollega. Kollegaen kommer fra Portugal. 15. Hun har en mor. Moderen er meget syg. 16. Jeg mødte en fyr. Fyren kender dig.

56 Side 56 af 67 Job og jobansøgninger, s. 69 Personlige kvalifikationer/krav til medarbejderen ordforråd. Hvad kræver arbejdsgiveren af den nye medarbejder? Hvordan skal han/hun være? 1. Den nye medarbejder skal have prøvet arbejdet før. Hvordan skal han/hun være? 2. Den nye medarbejder skal kunne løse problemer selv. Hvordan skal han/hun være? 3. Den nye medarbejder får ansvar for vigtige opgaver. Hvordan skal han/hun være? 4. Den nye medarbejder må ikke have en kriminel fortid. Hvad skal han/hun have? 5. Den nye medarbejder skal køre lastbil. Hvad skal han/hun have? 6. Den nye medarbejder skal møde til tiden hver dag. Hvordan skal han/hun være? 7. Den nye medarbejder skal tale med mange nye mennesker. Hvordan skal han/hun være? 8. Den nye medarbejder skal arbejde tæt sammen med andre i et team. Hvordan skal han/hun være?

57 Side 57 af Den nye medarbejder skal møde kl. 05 om morgenen. Hvordan skal han/hun være? 10. Den nye medarbejder skal være interesseret i at hjælpe kunder. Hvordan skal han/hun være? 11. Den nye medarbejder skal nå meget arbejde på kort tid. Hvordan skal han/hun være? 12. Den nye medarbejder skal kunne klare, at arbejdsopgaver og arbejdstider skifter tit. Hvordan skal han/hun være? 13. Den nye medarbejder skal være rar at være sammen med. Hvordan skal han/hun være? 14. Den nye medarbejder skal være meget præcis med sit arbejde. Kvaliteten skal være i top. Hvordan skal han/hun være? 15. Den nye medarbejder må ikke være negativ. Hvordan skal han/hun være? 16. Den nye medarbejder skal have lært sit fag på en skole. Hvordan skal han/hun være?

58 Side 58 af 67 Praktiske dialoger 4, s. 79 Øvelse. Spørgende ledsætninger med hv-ord eller om. Svar og begynd: Jeg ved ikke, Eks.: Hvad hedder han? Svar: Jeg ved ikke, hvad han hedder. 1. Hvem er han? 2. Hvad sprog taler han? 3. Hvor bor han? 4. Hvor længe har han været i Danmark? 5. Hvordan har hun det? 6. Hvad laver hun? 7. Hvor mange børn har de? 8. Hvad tid møder hun på arbejde?

59 Side 59 af Hvad for en bus tager de? 10. Hvis bil er det? 11. Hvor tit går de til fitness? 12. Hvad for en film skal de se? 13. Hvor mange uger har de ferie? 14. Hvor gammel er han? 15. Hvor stor er lejligheden? 16. Hvornår skal de rejse?

60 Side 60 af Cykler hun til arbejde? 18. Kommer de til festen? 19. Er hun uddannet kok? 20. Har hun arbejde? 21. Taler han engelsk? 22. Kan han lide at spille golf? 23. Interesserer han sig for politik? 24. Vil han søge jobbet?

61 Side 61 af 67 Øvelse. Du henvender dig til fremmede om hjælp. Brug: Undskyld, kan du sige mig, / Undskyld, ved du, / Undskyld, De kunne vel ikke 1. Holder toget i Valby? 2. Hvor ligger Pilestræde? 3. Hvor er der et apotek? 4. Hvor er busholdepladsen? 5. Hvad er klokken? 6. Hvad tid åbner centeret? 7. Må man parkere her? 8. Hvor er der et toilet?

62 Side 62 af Stopper toget i Nyborg? 10. Er der en hæveautomat her i nærheden? 11. Hvor langt er der til Odense? 12. Hvornår har kontoret åbent? 13. Kommer der en natbus? 14. Hvor er der en metrostation? 15. Må man tage cykler med i toget? 16. Hvor køber man billetter?

63 Side 63 af 67 At skaffe information om uddannelse, s. 83. Øvelse. Tidsledsætninger med når. Gør sætningerne færdige. Husk subjekt og verbum i begge sætninger. 1. Jeg kontakter en studievejleder, når 2. Jeg vil tage 9. klasse, når 3. Man får elevløn, når 4. Jeg kan få SU, når 5. Jeg er tit nervøs, når 6. Jeg vil søge ind på en uddannelse, når 7. Jeg laver hjemmearbejde, når 8. Jeg går hen i kantinen, når

64 Side 64 af Jeg tager til stranden, når 10. Jeg ringer til dig, når 11. Jeg kommer, når 12. Jeg ser fjernsyn, når 13. Jeg bliver hjemme, når 14. Jeg betaler, når 15. Jeg tager en taxa, når 16. Jeg tager til, når

65 Side 65 af 67 Øvelse. Hvad gør du, når? Svar og begynd: Så (+ inversion). Eks.: Hvad gør du, når bussen er forsinket? Svar: Så venter jeg. 1. Hvad gør du, når du kommer hjem fra skole? 2. Hvad gør du, når du har spist aftensmad? 3. Hvad gør du, når vækkeuret ringer? 4. Hvad gør du, når du har spist morgenmad? 5. Hvad gør du, når du har fødselsdag? 6. Hvad gør du, når du er træt? 7. Hvad gør du, når du er syg? 8. Hvad gør du, når du har gæster?

66 Side 66 af Hvad gør du, når det regner? 10. Hvad gør du, når vejret er dejligt? 11. Hvad gør du, når filmen er færdig? 12. Hvad gør du, når du er stresset? 13. Hvad gør du, når du ikke forstår, hvad læreren siger? 14. Hvad gør du, når du mangler ord? 15. Hvad gør du, når du er sulten? 16. Hvad gør du, når kantinen har lukket?

67 Side 67 af 67 Grammatiktillæg, s. 95. To hovedsætninger sammen: 4 kombinationsmuligheder. (Grupper af 4): A sammensætter de to sætninger og vælger en passende konjunktion (to gange ligefrem ordstilling). B: Ligefrem ordstilling inversion. C: Inversion ligefrem ordstilling. D: Inversion inversion. 1. Hun går til yoga om mandagen. Hun spiller badminton om torsdagen. (Vælg: og, men, for, så) 2. Han skal arbejde på lørdag. Han har fri i morgen. (Vælg: og, men, for, så) 3. De ses normalt i weekenden. De har for travlt til hverdag. (Vælg: og, men, for, så) 4. De rejser til London i morgen. Hun skal passe deres kat i næste uge. (Vælg: og, men, for, så) 5. Hun arbejder om dagen. Hun går i skole om aftenen. (Vælg: og, men, for, så) 6. Han står tidligt op til hverdag. Han sover længe i weekenden. (Vælg: og, men, for, så) 7. Hun skal købe ind og lave mad i eftermiddag. Hun får gæster i aften. (Vælg: og, men, for, så) 8. Han skal arbejde i Tivoli til sommer. Han vil flytte til København nu. (Vælg: og, men, for, så)

Side 1 af 74 VI TALER DANSK 2 REPETITIONSKORT. Vi taler dansk 2. Repetitionskort

Side 1 af 74 VI TALER DANSK 2 REPETITIONSKORT. Vi taler dansk 2. Repetitionskort Side 1 af 74 Vi taler dansk 2 Repetitionskort Forlaget Synope 2015 Side 2 af 74 INDHOLD Generelt om brug af kortene... s. 3 Planer og ønsker for dagen/ugen skal / vil + infinitiv... s. 4 skal + retning.

Læs mere

Test din viden om Verber

Test din viden om Verber Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Verber 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 2 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kæreste nej tak- opgaver

Kæreste nej tak- opgaver Kapitler Spørgsmål teori med eksempler side 2 Kapitel 1 Mikkel side 3 Kapitel 2 Sport side 4 Kapitel 3 Arbejde side 5 Kapitel 4 Posthuset side 6 Kapitel 5 Chefen side 7 Kapitel 6 Postbud side 8 Kapitel

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Videre mod dansk repetitionskort

Videre mod dansk repetitionskort Videre mod dansk repetitionskort Generel vejledning Kortene på de følgende sider kan bruges i forbindelse med repetition af grammatik og dialoger tll de forskellige kapitler i bogen. Kortene til det enkelte

Læs mere

Videre mod dansk repetitionskort

Videre mod dansk repetitionskort Videre mod dansk repetitionskort Generel vejledning Kortene på de følgende sider kan bruges i forbindelse med repetition af grammatik og dialoger tll de forskellige kapitler i bogen. Kortene til det enkelte

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Et år i Paris. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvorfor vil Jacob til Paris?

Et år i Paris. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvorfor vil Jacob til Paris? Opgaver til Et år i Paris Navn: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvorfor vil Jacob til Paris? 2. Hvorfor er Lone ked af det? OPGAVE 2

Læs mere

Test din viden om Konjunktioner

Test din viden om Konjunktioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Konjunktioner 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Invitationer, gæster og fester, s. 5-12 Invitation til Julefrokost Så er det tid til den årlige julefrokost. Denne gang foregår festen i vores lokaler på

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges.

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. Datid rejser www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. John læser på DTU, da han var yngre.

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Vi taler dansk 1'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Vi taler dansk 1' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Præsentation At præsentere / tage imod en ny kollega Dialog 1 Dialog 2 A: Det er Mike. Han er ny her. A: Hej, jeg er ny her. Jeg hedder Ivan. B: Hej, velkommen

Læs mere

Test din viden om Præpositioner

Test din viden om Præpositioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Præpositioner 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Test din viden om Adjektiver

Test din viden om Adjektiver Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Adjektiver 8 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

Restaurant Petit. Før du læser bogen

Restaurant Petit. Før du læser bogen OPGAVER TIL Restaurant Petit NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 1. Læs teksten på bagsiden af bogen Hvor er Jacob og Lone henne? Hvad laver de? Hvorfor tænker Lone på at rejse hjem? Snak om, hvad I synes

Læs mere

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak arbejder på PKM Deepak arbejder på PKM. Det er Danmarks største blomster-gartneri og ligger i Søhus lidt uden for Odense.

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra.

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen elsker sommer Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen er 22 år. Hun læser sprog på Århus universitet. Spansk

Læs mere

Test din viden om Pronominer

Test din viden om Pronominer Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Pronominer 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Bondebjerget 8. apr, 2013 by Maybritt 00:00 00:00 Bondebjerget er et bofællesskab.

Bondebjerget 8. apr, 2013 by Maybritt 00:00 00:00 Bondebjerget er et bofællesskab. Bondebjerget 8. apr, 2013 by Maybritt Bondebjerget er et bofællesskab. Det ligger i Bellinge i Odense, cirka 9 km fra centrum. Her bor unge og gamle, små børn og pensionister. De bor her, fordi de godt

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn Produktionsnr.

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'På vej til dansk - trin for trin'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'På vej til dansk - trin for trin' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Præsentation 1, s. 5-12 Snak om arbejde Øvelse 1. Spørgsmål og svar. Hvad passer sammen? Forbind med streger som vist. 1. Hvad hedder du? netto08@service.dk.

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Restaurant Petit. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvor er Jacob og Lone henne? 2. Hvad laver de?

Restaurant Petit. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvor er Jacob og Lone henne? 2. Hvad laver de? OPGAVER TIL Restaurant Petit NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvor er Jacob og Lone henne? 2. Hvad laver de? 3. Hvorfor tænker Lone på at rejse hjem?

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Opgave Eksempel: Hvor mange kager? 1. Hvornår starter filmen? 2. Hvor mange kilo håndbagage? 3. Hvor skal man skifte tog?

Opgave Eksempel: Hvor mange kager? 1. Hvornår starter filmen? 2. Hvor mange kilo håndbagage? 3. Hvor skal man skifte tog? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvor mange kager? 5 15 25 X 1. Hvornår starter filmen? Kl. 18.30 Kl. 21.00 Kl. 19.00 2. Hvor mange kilo håndbagage? 6 kg 8 kg 10 kg 3. Hvor skal man skifte tog?

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Anna uden Anders af Charlotte Krainert

Anna uden Anders af Charlotte Krainert Anna uden Anders af Charlotte Krainert Indhold Den syge chauffør... 4 Annas plads... 5 Annas udsigt... 6 Stoppestedet... 6 Et ønske... 9 Larm i bussen... 10 En skoleklassse... 11 Hjemme hos Anna... 12

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 10 - oktober 2013 Helenenyt Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre?

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Navn: Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Dato: Kapitel 8: Øvelsesark 1 Side 1 af 3 Når du opfører dig som en Mig mig mig-person, gør du det, du selv vil, uden at tænke

Læs mere

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner?

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? For unge under 25 Om tirsdagen For grupper Om fredagen X 1. Hvad koster telefon + fri sms om måneden?

Læs mere

Test din viden om Adverbier

Test din viden om Adverbier Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Adverbier 8 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 2 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Laila Kjærbæk FIO2009 Tirsdag den 9. juni 2009 Pronominer Personlige Fx jeg, du (De), han, hun, den (det), vi, I (De), de; mig, dig (Dem), ham, hende, os,

Læs mere

Bliv god til tillægsord

Bliv god til tillægsord Navn og klasse: LÆR OM Tillægsord MED DANSKTIP Bliv god til tillægsord lækker god lang mørk grøn sjov billig ung morsom hurtig 2019 dansktip.dk Husk at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan-skole.

Læs mere

Lærervejledning. www.5emner.dk

Lærervejledning. www.5emner.dk Lærervejledning 5 emner er bygget op omkring emnerne: familie, rejser, uddannelse, arbejde og bolig. Emnerne kan gennemgås separat og i vilkårlig rækkefølge alt efter behov. Den tilhørende hjemmeside er

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing.

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. 5 Først må du gerne lige fortælle dig navn, din alder, hvilken klasse du går i, og hvor du bor. Ja. Jeg hedder Line, og

Læs mere

Test 1 Hjemme. A Find de rigtige ord. B Skriv dialogen færdig. Resultat ordforråd 0-7 rigtige 8-12 rigtige rigtige

Test 1 Hjemme. A Find de rigtige ord. B Skriv dialogen færdig. Resultat ordforråd 0-7 rigtige 8-12 rigtige rigtige Test 1 Hjemme A Find de rigtige ord 1 Tæppet ligger / står / sidder på gulvet. 2 De bruger vasken / radiatoren / gulvet i køkkenet, når de skræller kartofler. 3 Der står en plante i sengen / skabet / vinduet.

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Grammatik Blandet - Opsamling

Grammatik Blandet - Opsamling Grammatik Blandet - Opsamling FIO2000 Laila Kjærbæk Mandag den 15. juni 2009 Substantiver - øvelse Singularis Pluralis Indefinit Definit Indefinit Definit et akvarium akvariet akvarier akvarierne et billede

Læs mere

KOMMAKURSUS. At kunne sætte kommaet rigtigt er livsvigtigt!

KOMMAKURSUS. At kunne sætte kommaet rigtigt er livsvigtigt! KOMMAKURSUS At kunne sætte kommaet rigtigt er livsvigtigt! Vi skal spise mormor! Vi skal spise, mormor! Hænges, ikke benådes. Hænges ikke, benådes. I det følgende skal du lære, hvordan du sætter kommaer

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og alkohol gør ved kroppen. NYE ORD Rygning Match tekst med billede. Læs sætningen.

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster fodbolden? 145 kr. 175 kr. 155 kr. 1. Hvor gammel er Peters far? 2. Hvornår begynder pausen?

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster fodbolden? 145 kr. 175 kr. 155 kr. 1. Hvor gammel er Peters far? 2. Hvornår begynder pausen? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster fodbolden? 145 kr. 175 kr. 155 kr. X 1. Hvor gammel er Peters far? 48 47 46 2. Hvornår begynder pausen? Kl. 13 Kl. 12 Kl. 11 3. Hvornår åbner biblioteket?

Læs mere

Indbruddet af Charlotte Krainert

Indbruddet af Charlotte Krainert Indbruddet af Charlotte Krainert Indhold En stille morgen... 4 Filmen... 6 Naboerne... 8 Jens står op... 9 Lise vil gerne til byen... 10 På vej til byen... 12 Hjemme... 13 Alarmer... 15 Larsens hund...

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

At tænke med øjnene 1. del

At tænke med øjnene 1. del At tænke med øjnene 1. del Kapitel 5: Øvelsesark 1 Side 1 af 1 Begrebet at tænke med øjnene betyder, at vi hver især bruger vores øjne og vores hjerner til at kigge på vores omgivelser og de mennesker,

Læs mere

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste Sommerferie 2015 At tage på ferie i egen båd er slet ikke så besværligt som man skulle tro. Der er nogle ting der skal være i orden. Jeg skulle have kanalskipper bevis det fik jeg gennem Danske tursejlere

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. Få eller have 1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 2) Få bruger man om en forandring eller udvikling. Derfor er det næsten altid få, når årsagen til forandringen er nævnt

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Er det vold hvis...?

Er det vold hvis...? Er det vold hvis...? TIL 7.-0. KLASSETRIN Det er en fordel at eleverne har været igennem øvelsen Voldsformerne før denne øvelse. Formål Vold er mere komplekst end de fleste umiddelbart tror og har mange

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

LED EFTER LED FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

LED EFTER LED FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER LED EFTER LED FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne eleverne i at finde 5 forskellige sætningsled og forklare sammenhængen mellem led og ordklasser. Grundled udsagnsled genstandsled hensynsled

Læs mere

Til kursist Tjek DK. Lær dansk

Til kursist Tjek DK. Lær dansk NORD VEST ØST SYD Til kursist Tjek DK Lær dansk Tjek DK Lær dansk uge 1 Præsentation lektion 1 1 Hej Jeg hedder Jamil. Jeg kommer fra Syrien. Jeg bor i Danmark. Hej Jeg hedder Parisa. Jeg kommer fra Iran.

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 2) Få bruger man om en forandring eller udvikling. Derfor er det næsten altid få, når årsagen til forandringen er nævnt i sætningen: Jeg

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Læsetræning 1A - læs og forstå

Læsetræning 1A - læs og forstå Læsetræning 1A - læs og forstå Jørgen Brenting illustration: Birgitte Flarup OBS! Sidetallene gælder ikke i denne prøve. Se på opgavernes numre. Denne bog er hentet fra Baskervilles Depot som e-bog til

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant.

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant. Dublin, Irland Ikke mindre end fantastisk kan jeg beskrive 8. klasses tur til Dublin! Jeg tror ikke jeg tager helt fejl hvis jeg siger at denne begejstring gælder os alle - både lærere og elever. Vi har

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Tema Siri på din ipad og iphone

Tema Siri på din ipad og iphone Tema Siri på din ipad og iphone Sofus 28. oktober 2018 Side 1 Du bruger Siri ved at holde fingeren på hjemknappen indtil Siri spørger Hvad kan jeg hjælpe dig med Brug af Siri Dette kan Siri ikke endnu

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL OPGAVER TIL Jeg siger op NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES FÆLLES I KLASSEN Før I læser romanen Kig på bogens forside og bagside og kapitel-overskrifter. Hvad tror I, den handler om? Lav en brainstorm med alle

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

flertal ubestemt gruppe 1: (e)r gruppe 2: -e gruppe 3:? en altan altanen (1) altaner altanerne et værelse værelset (1) værelser værelserne

flertal ubestemt gruppe 1: (e)r gruppe 2: -e gruppe 3:? en altan altanen (1) altaner altanerne et værelse værelset (1) værelser værelserne 9 Min lejlighed 3 Substantiver III ental ubestemt en et ental ubestemt -en -et flertal ubestemt gruppe 1: (e)r gruppe 2: -e gruppe 3:? en altan altanen (1) altaner altanerne flertal bestemt gruppe 1: -erne

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Sankthans aften d 23. juni Husk sidste tilmelding d 12. juni

Sankthans aften d 23. juni Husk sidste tilmelding d 12. juni Maj/juni 2015 Sankthans aften d 23. juni Husk sidste tilmelding d 12. juni Ekstra-valg til brugerråd Fordi et medlem af brugerrådet stopper, har brugerrådet besluttet at afholde valg af et nyt medlem.

Læs mere